EDITORIAL Significance and metrics of what is produced by Ciência & Saúde Coletiva Minayo, Maria Cecília de Souza Gomes, Romeu |
ARTIGO Influência da formação acadêmica em Nutrição na expressão da neofobia alimentar Ferreira, Diana Quitéria Cabral Castro, Felipe Nalon Lopes, Fívia de Araújo Abstract in Portuguese: Resumo O estudo objetivou avaliar a influência da formação acadêmica em Nutrição na expressão do comportamento alimentar neofóbico. Trata-se de um estudo transversal realizado com 247 universitários de ambos os sexos, com idade média de 24,6 ± 6,8 anos, matriculados no primeiro e no último ano de graduação em Nutrição e em outros cursos superiores da área de ciência da saúde. Foi avaliado o grau de neofobia alimentar através da Escala de Neofobia Alimentar associada a uma medida comportamental, obtida a partir da escolha entre alimentos conhecidos ou desconhecidos. De acordo com os resultados, os estudantes que estavam o início do curso de Nutrição apresentaram maiores escores de neofobia alimentar do que os do final do curso. No entanto, essa diferença não foi observada quando se comparou com os estudantes ingressantes e concluintes de outros cursos de graduação. Já na avaliação comportamental, foi visto que a maior parte dos estudantes concluintes do curso de Nutrição escolheu a preparação desconhecida, enquanto que nos demais grupos a maioria optou pela conhecida. Os resultados sugerem que a formação acadêmica em Nutrição pode ter influência sobre a expressão da neofobia alimentar.Abstract in English: Abstract This study sought to evaluate the influence of academic training in nutrition on the incidence of neophobic feeding behavior. It is a cross-sectional study conducted with 247 students, of both sexes and mean age of 24.6 ± 6.8 years, enrolled in the first and last year of the undergraduate course in nutrition and other higher education courses in the area of health science. The level of food neophobia was evaluated through the Food Neophobia Scale associated with a behavioral measure obtained from the choice between known or unknown food. In accordance with the results, the students who were embarking on the nutrition course had higher food neophobia scores than the students nearing the end of the course. However, this difference was not observed when compared with freshmen and seniors studying in other courses. In the behavioral assessment, it was seen that most of the seniors from the nutrition course chose the unknown preparation, while in the other groups the majority chose the known preparation. The results suggest that academic training in Nutrition may have an influence on the incidence of food neophobia. |
ARTIGO Differences between men and women in the quality of their diet: a study conducted on a population in Campinas, São Paulo, Brazil Assumpção, Daniela de Domene, Semíramis Martins Álvares Fisberg, Regina Mara Canesqui, Ana Maria Barros, Marilisa Berti de Azevedo Abstract in Portuguese: Resumo Objetivou-se avaliar as diferenças entre homens e mulheres no indicador global e nos componentes do Índice de Qualidade da Dieta Revisado (IQD-R), bem como quanto aos fatores associados ao IQD-R. Trata-se de estudo transversal de base populacional que analisou informações de 949 adultos. Para cada sexo, foram estimadas as médias do IQD-R global e de seus componentes. As mulheres apresentaram escores superiores nos componentes de frutas, vegetais e leite; entre os homens, o escore foi maior apenas para o componente carnes e ovos. Quanto aos fatores associados, diferença importante foi observada entre os sexos. Nos homens melhores índices foram observados nos de 40 anos ou mais e nos que não faziam nada para emagrecer. Nas mulheres, o avanço da idade, a prática de atividade física no lazer, não fumar, residir com menos de três pessoas no domicílio e a presença de doença crônica foram associados à melhor qualidade da dieta. Os resultados apontam a necessidade de desenvolver estratégias para melhorar a qualidade da alimentação dos adultos, especialmente a dos homens.Abstract in English: Abstract This study aimed to evaluate differences between men and women on a global index and for each component of the Brazilian Healthy Eating Revised-Index (BHEI-R), as well as with reference to associated factors of the BHEI-R. This is a cross-sectional population-based study which analyzed information for 949 adults. For each sex, the mean for BHEI-R and its components were estimated. Women showed higher scores in the components of: fruits, vegetables and milk. Amongst men, the score was higher only in the component of: meat and eggs. Regarding associated factors, important differences were observed between the sexes. For men, better scores were observed among those aged 40 years or over and for those who did not do anything to lose weight. For women, in relation to better quality of diet, the following was observed: the advancing age, the practice of physical activities in leisure time, not smoking, living with less than three people in their household and the presence of chronic diseases. The results pointed to the need to develop strategies to improve the quality of diets in adults, especially men. |
ARTICLE Improvement the nutritional status of pre-school children following intervention with a supplement containing iron, zinc, copper, vitamin A, vitamin C and prebiotic Castro, Luiza Carla Vidigal Costa, Neuza Maria Brunoro Sant’Anna, Helena Maria Pinheiro Ferreira, Célia Lucia de Luces Fortes Franceschini, Sylvia do Carmo de Castro Abstract in Portuguese: Resumo Este estudo investigou os efeitos de um produto em pó fortificado com vitaminas e minerais e suplementado com inulina, no estado nutricional de ferro e vitamina A de 110 crianças pré-escolares do município de Viçosa, MG, Brasil. As crianças, de 2 a 5 anos de idade, foram submetidos às avaliações antropométrica (peso e altura), bioquímica (eritrócitos, hemoglobina, volume corpuscular médio - VCM, hemoglobina corpuscular média - HCM, ferro sérico, ferritina e retinol sérico) e dietética (pesagem direta dos alimentos, recordatório de 24 h e registro alimentar), no início e ao final de uma intervenção de 45 dias. O suplemento (30 g) foi ministrado diariamente no lanche da tarde, diluído em 100 ml de água, 5 vezes/semana, fornecendo 30% das doses diárias recomendadas de ferro, zinco, cobre e vitaminas A e C. Os dados dietéticos e bioquímicos foram comparados pelo teste de Wilcoxon e, para os dados antropométricos, utilizou-se o teste-t pareado. Os valores de z-escore (peso e altura), eritrócitos, hemoglobina, VCM, HCM e ferritina foram significativamente maiores após a intervenção; nenhuma mudança foi observada no retinol sérico. O suplemento aumentou significativamente a ingestão de energia, macro e micronutrientes e foi eficaz na melhoria do estado nutricional de ferro e antropométrico.Abstract in English: Abstract This study investigated the effects of a vitamin and mineral fortified powder product supplemented with inulin, on the iron and vitamin A status of 110 pre-schools childrens in Viçosa, MG, Brazil. The 2 to 5-year-old children were submitted to anthropometric (weight and height), biochemical (erythrocytes, hemoglobin, mean corpuscular volume – MCV, mean corpuscular hemoglobin - MCH, serum iron, ferritin and serum retinol) and dietary (direct food weighing, 24 h recall, and food intake record) evaluations, at the beginning and at the end of a 45-day intervention. The supplement (30 g) was provided daily as part of the afternoon snack, diluted in 100 mL of water, 5 times/week and it supplied 30% of the recommended daily doses of iron, zinc, copper and vitamins A and C. Dietary and biochemical data was compared by the Wilcoxon test, and anthropometric data by the paired t-test. Values of z-scores for weight and height, erythrocytes, hemoglobin, MCV, MCH and ferritin were significantly higher after intervention; no change was observed in serum retinol. The prebiotic-containing supplement significantly increased the intake of energy, macro and micronutrients, and was effective in improving the iron and anthropometric status. |
ARTIGO Consumo de frutas, legumes e verduras na Região Centro-Oeste do Brasil: prevalência e fatores associados Damiani, Thaís Fernanda Pereira, Lidia Pitaluga Ferreira, Márcia Gonçalves Abstract in Portuguese: Resumo Estudo transversal, baseado em dados do sistema de monitoramento por inquérito telefônico – VIGITEL, com o objetivo de estimar a prevalência e os fatores associados ao consumo recomendado de frutas, legumes e verduras (FLV) em 6696 indivíduos com idade ≥ 18 anos, de ambos os sexos, residentes na Região Centro-Oeste do Brasil, em 2012. O consumo recomendado foi a variável dependente e variáveis sociodemográficas, comportamentais e relacionadas à saúde foram as independentes. A prevalência do consumo recomendado de FLV foi de 26,3%, sendo maior entre as mulheres (RPaj = 1,44; IC95% = 1,29–1,62). A regressão de Poisson entre o desfecho e as variáveis independentes mostrou maior prevalência do consumo recomendado entre as mulheres residentes no Distrito Federal, casadas e que consideravam seu estado de saúde como bom/muito bom. Em ambos os sexos, observou-se associação direta do desfecho com a escolaridade, idade e prática de atividade física e associação inversa com o consumo de alimentos não saudáveis. Devido à baixa prevalência do consumo recomendado de FLV na população da Região Centro-Oeste do Brasil no ano de 2012, propõe-se que as estratégias de intervenção para melhorar o consumo desses alimentos sejam feitas de forma globalizada.Abstract in English: Abstract This is a cross-sectional study based on data from the VIGITEL telephone health monitoring survey, aiming to describe the prevalence of adequate fruit, greens and vegetable intake and to identify associated factors. This population-based study included 6696 individuals aged ≥ 18 years, living in the Midwest of Brazil, in 2012. The adequate consumption of fruit, greens and vegetables (FGV) was the dependent variable and sociodemographic, behavioral and health factors were the independent variables. The prevalence of adequate FGV consumption was 26.3%, being higher among women (RPaj = 1.44; CI95% = 1.29-1.62). The Poisson regression showed that the adequate consumption of FGV was higher among women resident in the Federal District, married and who considered their own health as good/very good. In both genders there was a direct association with education, age and physical activity and inversely associated with the consumption of unhealthy foods. Due to the low prevalence of adequate fruit, greens and vegetable intake in the population of Brazil’s Midwest region in 2012, it is proposed that the intervention strategies to increase the consumption of these foods should be encouraged in a global manner. |
ARTIGO Percepção sobre a higiene dos manipuladores de alimentos e perfil microbiológico em restaurante universitário Medeiros, Maria das Graças Gomes de Azevedo Carvalho, Lúcia Rosa de Franco, Robson Maia Abstract in Portuguese: Resumo Este trabalho teve por objetivo analisar a percepção dos manipuladores de alimentos em relação às práticas de higiene no local de trabalho e a correlacionar com os resultados das análises bacteriológicas e das observações sistematizadas, em um Restaurante Universitário no Rio de Janeiro. A percepção da higiene foi investigada por meio de questionários de autorresposta. As práticas operacionais foram analisadas por meio de pesquisa observacional sistemática. Na pesquisa bacteriológica, dividida em duas etapas, buscou-se identificar a presença de Coliformes a 45°C, de Clostridium Sulfito Redutor, Staphylococcus coagulase positiva e Bactérias Heterotróficas Aeróbias Mesófilas nas mãos, nos Equipamentos de Proteção Individual e nos utensílios. Nos resultados da percepção dos manipuladores sobre a higiene pessoal, a higiene ambiental e a manipulação dos alimentos, obtiveram-se valores médios de 86.11; 96.73 e 83.76, respectivamente. Na pesquisa bacteriológica para mãos e Equipamentos de Proteção Individual, obteve-se 61,36% de resultados positivos, para as bactérias pesquisadas; quanto aos utensílios, 25% dos resultados foram positivos para as bactérias pesquisadas. Conclui-se que o serviço possui falhas, com riscos à saúde do consumidor.Abstract in English: Abstract The objective of this study was to analyze the perception of food handlers in relation to hygiene practices in the workplace and to correlate the findings with the results of bacteriological analyses and systematic observations in a University Restaurant in Rio de Janeiro. The perception of hygiene practices was assessed using a questionnaire with objective questions. Operational practices were analyzed through systematic observational research. The bacteriological investigation was divided into two steps to detect the presence of Coliforms at 45ºC, Sulphite-Reducing Clostridia, Coagulase-Positive Staphylococcus and Aerobic Mesophilic Heterotrophic Bacteria on hands, personal protective equipment and utensils. The results of the perceptions of handlers regarding personal hygiene, environmental hygiene and hygiene in the preparation of foods obtained mean scores of 86.11, 96.73 and 83.76, respectively. In the bacteriological investigation of hands and protective equipment, 61.36% of samples produced positive results for the bacteria surveyed. For utensils, 25% of samples gave positive results. The conclusion is that the service has flaws that pose health hazards to consumers. |
ARTIGO The impact of the “Bolsa Família” Program on household diet quality, Pernambuco State, Brazil Coelho, Pedro Lima Melo, Andrea Sales Soares de Azevedo Abstract in Portuguese: Resumo Este artigo analisa o impacto do Programa Bolsa Família (PBF) sobre a qualidade da dieta dos domicílios do estado de Pernambuco utilizando dados da Pesquisa de Orçamento Familiar (POF-IBGE) entre 2008-2009. O método Propensity Score Matching, que corrige o viés de seleção amostral, foi utilizado para realizar a comparação entre as famílias beneficiárias e as não beneficiárias do Programa. Os resultados mostram que o valor médio do Índice de Qualidade da Dieta (IQD) para as famílias beneficiárias do Programa supera em 9,05 o valor médio do IQD das famílias não participantes do PBF. Os resultados corroboram a eficácia do PBF em elevar a qualidade da dieta das famílias, principalmente quanto à redução de gordura e sódio, e aumento da variedade.Abstract in English: Abstract This article analyzes the impact of the Bolsa Família Program (BFP) on the quality of dietsamong households from Pernambuco State using data from the 2008-2009 Brazilian Household Budget Survey. The propensity score matching method, which corrects the sample selection bias, was used to make a comparison between beneficiary families and beneficiaries not in the program. The results show that beneficiary families in the Program scored, on average, 9.05 more on the Diet Quality Index (DQI), compared with families not participating in the BFP. The results point to the effectiveness of the BFP in improving the quality of family diets, particularly in reducing fat and sodium, and increasing variety. |
ARTIGO Cross-cultural adaptation of the State and Trait Food Cravings Questionnaires (FCQ-S and FCQ-T) into Portuguese Ulian, Mariana Dimitrov Sato, Priscila de Morais Benatti, Fabiana Braga Campos-Ferraz, Patricia Lopes de Roble, Odilon José Unsain, Ramiro Fernandez Gualano, Bruno Scagliusi, Fernanda Baeza Abstract in Portuguese: Resumo Este estudo objetivou apresentar a adaptação transcultural dos Questionários de Desejos Intensos por Comida – Estado ou Traço (QDIC-E e QDIC-T) dos State and Trait Food-Cravings Questionnaires (FCQ-S and FCQ-T) para o Português. Fez-se a tradução e a retradução dos instrumentos, a avaliação da equivalência conceitual, operacional e de itens por especialistas da área e a avaliação dos instrumentos por uma amostra de universitários, por meio da avaliação do grau de compreensão e análise da consistência interna dos instrumentos pelo coeficiente Alpha de Cronbach. Ademais, fez-se a avaliação da equivalência semântica pelo coeficiente de correlação intraclasse entre os escores obtidos por bilíngues em cada questão das versões em inglês e português. Os instrumentos foram considerados de fácil compreensão (para os especialistas foi de 95,4% e 97%, para o QDIC-T e QDIC-E, respectivamente, e, para os universitários, 81,8% os consideraram de fácil compreensão), e demonstraram valores de consistência interna satisfatórios (QDIC-T: variaram de 0,6 a 0,8; QDIC-E: variaram de 0,5 a 0,8). A partir do processo de adaptação transcultural, os resultados satisfatórios possibilitam a recomendação da versão brasileira dos QDICs.Abstract in English: Abstract This study aimed to present the cross-cultural adaptation of the State and Trait Food Cravings Questionnaires (FCQ-S and FCQ-T) into Portuguese. Tools were translated and back-translated, field experts evaluated the conceptual, operational and item-based equivalence and a sample of students assessed tools, evaluating the level of understanding and analyzing internal consistency through Cronbach’s coefficient. In addition, the semantic equivalence was assessed though the intraclass correlation coefficient between the bilingual scores in each question of both versions (English and Portuguese). Tools were considered easy to understand (experts scored 95.4% and 97% for the FCQ-T and FCQ-S, respectively, and 81.8% of students considered them easy to understand), and showed satisfactory internal consistency values (FCQ-T ranged from 0.6 to 0.8 and FCQ-S ranged from 0.5 to 0.8). From the cross-cultural adaptation process, the satisfactory results enable the recommendation of the Brazilian version of FCQs. |
ARTIGO Notificação imprecisa da ingestão energética entre usuários de Serviços de Promoção à Saúde Machado, Clesiane Honorato Lopes, Aline Cristine Souza Santos, Luana Caroline dos Abstract in Portuguese: Resumo A avaliação da ingestão alimentar é importante na ciência da nutrição, no entanto, os métodos utilizados para tal fim podem levar à notificação imprecisa comprometendo os resultados associados à dieta. Assim, este estudo teve como objetivo avaliar a prevalência de notificação imprecisa da ingestão energética e seus fatores associados. Trata-se de um estudo transversal com usuários de nove academias da cidade de Belo Horizonte, Minas Gerais. Coletou-se dados sociodemográficos e econômicos, história e percepção de saúde, hábitos alimentares e estado nutricional. A avaliação da ingestão energética deu-se por Recordatórios Alimentares de 24 horas e a notificação imprecisa pela metodologia de McCrory. Avaliaram-se 487 usuários, 82,3% do sexo feminino e 50,5% idosos. A prevalência de subnotificação do consumo alimentar foi de 11,9%, sendo mais prevalente entre os participantes com dislipidemias e circunferência da cintura muito elevada, e menos prevalente entre os adultos, os satisfeitos com o peso corporal e com fracionamento da dieta igual ou superior a cinco refeições diárias. A supernotificação foi encontrada em 0,8% da amostra. Identificou-se a subnotificação como um problema nessa população, demandando estratégias para o aprimoramento da notificação dietética.Abstract in English: Abstract The assessment of dietary intake is important in nutrition science, however the methods used for this purpose may lead to misreporting, thereby skewing the results associated with diet. This study aims to assess the prevalence of misreporting of dietary intake and associated factors. This is a cross-sectional study with users of nine Health Promotion Services – called ‘City fitness facilities’ – in Belo Horizonte in the State of Minas Gerais. Sociodemographic and economic data were collected together with information on health history and perceptions, dietary habits and nutritional status. The assessment of energy intake was performed using 24-hour dietary recalls and misreporting of energy intake was determined using the McCrory method. Of the 487 users assessed, 82.3% were female and 50.5% were elderly. The prevalence of underreporting was 11,9%, being more prevalent among participants with dyslipidemia and very high waist circumference and was less prevalent among adults, people satisfied with their body weight and those with appropriate meal frequency. Overreporting was found in only 0.8% of the sample. Underreporting was identified as being a problem in this population, thus calling for strategies for improving dietary reporting accuracy. |
ARTIGO Influência de intervenções educativas no conhecimento sobre alimentação e nutrição de adolescentes de uma escola pública Pereira, Tamara de Souza Pereira, Rafaela Corrêa Angelis-Pereira, Michel Cardoso de Abstract in Portuguese: Resumo Os hábitos alimentares de adolescentes têm sido marcados pelo alto consumo de alimentos ricos em gorduras, sódio e açúcares simples que, somados ao sedentarismo, estão diretamente relacionados com a incidência de obesidade entre outras doenças crônicas não transmissíveis tanto nesta faixa etária como na vida adulta. Este cenário reforça a urgência de se adotar programas de educação alimentar e nutricional (EAN). Sabendo-se disso, o objetivo deste trabalho foi identificar o hábito alimentar e sequencialmente avaliar o grau de conhecimento sobre alimentação e nutrição de adolescentes, intervir com EAN, aplicando dois recursos pedagógicos distintos (palestra e jogo do tipo quiz) e comparar a eficácia de ambos no processo educativo. Participaram do estudo 59 adolescentes entre 13 e 16 anos, matriculados em duas turmas da oitava série de uma escola municipal do município de Lavras – Minas Gerais. Os resultados indicaram prevalência de padrão alimentar inadequado evidenciando o consumo elevado de alimentos ricos em gorduras e açúcares simples. Tanto a aplicação do jogo como a palestra se mostraram eficientes para aumentar o grau de conhecimento dos adolescentes e, quando comparados, os métodos não mostraram diferença significativa entre si.Abstract in English: Abstract Eating habits of adolescents have been marked by high consumption of foods rich in fat, sodium and simple sugars which, together with a sedentary lifestyle, are directly related to the incidence of obesity and other chronic non-communicable diseases both among adolescents and in adulthood. This scenario highlights the urgent need to adopt food and nutrition education (FNE) programs. Thus, the scope of this study was to identify the eating habits and subsequently evaluate the degree of knowledge about food and nutrition of adolescents, intervene with EAN actions, applying two separate educational resources (lecture and quiz-type game) and compare the effectiveness of both in the educational process. The study included 59 adolescents between 13 and 16 years of age, enrolled in two classes of the eighth grade of a public school in the city of Lavras in the State of Minas Gerais. Results revealed the prevalence of inadequate dietary patterns marked by the high consumption of foods rich in simple sugars and fats. Both the application of the game and the lecture were effective in increasing the level of knowledge among adolescents and, when compared, there was no significant difference methods between them. |
ARTIGO Body image, eating attitudes, depressive symptoms, self-esteem and anxiety in pregnant women of Juiz de Fora, Minas Gerais, Brazil Meireles, Juliana Fernandes Filgueiras Neves, Clara Mockdece Carvalho, Pedro Henrique Berbert de Ferreira, Maria Elisa Caputo Abstract in Portuguese: Resumo As mudanças vivenciadas pelas gestantes podem impactar negativamente as atitudes corporais e as variáveis associadas. Dessa forma, o objetivo deste estudo foi verificar a influência das atitudes alimentares, sintomas depressivos, autoestima, ansiedade e IMC na imagem corporal de gestantes. Este estudo quantitativo e transversal contou com 386 gestantes de todas as idades gestacionais, entre 18 a 46 anos de idade (média de 29,32 ± 6,04 anos) da cidade de Juiz de Fora-MG. Foram aplicados instrumentos para avaliar atitudes corporais, atitudes alimentares, sintomas depressivos, autoestima e ansiedade. Foram coletados dados antropométricos e obstétricos. Realizou-se análises estatísticas descritivas, comparativas e correlacionais. Os achados indicaram correlações significativas entre as atitudes corporais e: atitudes alimentares inadequadas (r = 0,478), sintomas depressivos (r = 0,387), baixa autoestima (r = 0,431) e elevado IMC (r = 0,339). Além disso, essas variáveis juntas exerceram influência de 41,4% sobre a imagem corporal negativa das gestantes. Assim, recomenda-se a avaliação e a orientação nutricional e psicológica a fim de detectar e prevenir psicopatologias, tendo em vista a saúde materna e infantil.Abstract in English: Abstract The experiences of change that pregnant women live through can have a negative effect on their bodily attitudes and the associated variables. This study aimed to establish the influence on pregnant women’s body image of their eating attitudes, depressive symptoms, self-esteem, anxiety and body mass index. This is a quantitative, cross-sectional study, of 386 pregnant women of a range of child-bearing age – from 18 to 46 (mean 29.32 ± 6.04) – of the city of Juiz de Fora, in the state of Minas Gerais, Brazil. Instruments were applied to evaluate body attitudes, food attitudes, depressive symptoms, self-esteem and anxiety. Anthropometric and obstetric data were collected. Descriptive, comparative and correlational statistical analyses were made. The findings indicated significant correlations between body attitudes and: inadequate eating attitudes (r = 0.478), depressive symptoms (r = 0.387), low self-esteem (r = 0.431) and high BMI (r = 0.339). In addition, these variables together exerted an influence measured as 41.4% on the negative body image of the pregnant women. Thus, it is recommended that pregnant women should be assessed nutritionally and psychologically and given orientation in these aspects, in order to detect and prevent psychopathology, with a view to optimal maternal and child health. |
ARTIGO A racionalidade nutricional e sua influência na medicalização da comida no Brasil Viana, Marcia Regina Neves, Alden Santos Camargo, Kenneth Rochel Prado, Shirley Donizete Mendonça, André Luis Oliveira Abstract in Portuguese: Resumo Ensaio baseado em reflexão teórico conceitual acerca do conceito racionalidade nutricional e sua relação com a medicalização da comida, onde se buscou apontar a influência que práticas alimentares sofrem do suposto estado de supremacia que a ciência detém, a qual sugere em seu discurso a necessidade de saúde. A partir do pressuposto da racionalidade nutricional como dever comer, supõe-se que este participa do processo de medicalização da comida ao descredenciar o sujeito do autocuidado alimentar, engendrar a ideia de risco de suposta alimentação inadequada e fomentar a ideia de que comer bem é comer de acordo com princípios científicos. A disseminação para o grande público de estudos científicos e os resultados de pesquisas relevam o papel da racionalidade nutricional na promoção de “melhor” saúde em detrimento da existencialidade da comida e de seu papel agregador nas relações intersubjetivas.Abstract in English: Abstract This is an article based on a theoretical and conceptual reflection on the concept of nutritional rationale and its relation to the medicalization of food. The objective is to highlight the influence that eating habits suffer from the alleged condition of supremacy that science holds, which proclaims the need for health in its discourse. Based on the assumption of nutritional rationale as an eating obligation, it is assumed that it is responsible for the process of the medicalization of food. This is achieved by disqualifying the individual from self-care in terms of food, instilling the idea of the risk that comes from supposedly inadequate eating habits and fomenting the idea that to eat well is to eat accordingly to scientific principles. The dissemination of scientific studies and the results of research to the general public reveals the part played by eating in promoting a state of “better” health at the expense of the existentiality of food and its role as the aggregator in intersubjective relations. |
ARTIGO Validade relativa de questionário de frequência alimentar com suporte de imagens Brito, Alessandra Page Araujo, Marina Campos Guimarães, Celso Pereira Pereira, Rosângela Alves Abstract in Portuguese: Resumo O objetivo do presente estudo foi avaliar a validade relativa de questionário de frequência alimentar (QFA), desenvolvido para adolescentes. O estudo envolveu amostra de 106 adolescentes (57% meninas) de 11 a 18 anos de idade. O QFA foi aplicado em entrevistas pessoais com o suporte de fotografias dos 93 itens alimentares. As médias deatenuadas da ingestão de energia e nutrientes de três recordatórios de 24 horas (R24h) foram consideradas como referência e foram comparadas com aquelas estimadas pelo QFA com o uso do coeficiente de correlação de Spearman, kappa ponderado para a concordância da categorização em quartis, e limites de concordância de Bland-Altman. Os coeficientes de correlação variaram de 0,27 a 0,49 (média = 0,43), o kappa ponderado variou de 0,28 a 0,51 (média = 0,40), e a concordância média estimada variou de 109 a 159% (média = 130%). Aproximadamente 30% das estimativas foram classificados de forma exata em um mesmo quartil e cerca de 90% em quartis iguais ou adjacentes. Resultados obtidos com a aplicação do QFA com o suporte de fotografias foram mais favoráveis do que os observados para o questionário isoladamente. O QFA foi considerado apropriado para categorizar adolescentes segundo gradientes de consumo energia e nutrientes.Abstract in English: Abstract The scope of this study was to evaluate the relative validity of a food frequency questionnaire (FFQ) designed for adolescents. The study involved a sample of 106 adolescents (57% girls) aged between 11 and 18. The FFQ was administered in one-on-one interviews with the support of the 93 photographs of food items. Overall averages of energy and nutrient intake of three 24-hour recalls (24h-R) were used as benchmarks. They were then compared with those estimated from the FFQ using the Spearman correlation coefficient, weighted kappa for the agreement between classifications into quartiles and Bland-Altman limits of agreement. The correlation coefficients ranged from 0.27 to 0.49 (mean = 0.43), the weighted kappa ranged from 0.28 to 0.51 (mean = 0.40), and the estimated Bland-Altman mean limits of agreement ranged from 109 to 159% (mean = 130%). Approximately 30% of the estimates were classified into the same quartile while about 90% were categorized into the same or adjacent quartiles. Supporting the application of the FFQ with photographs provided more favorable results than those observed for the questionnaire alone. The FFQ was considered appropriate to categorize adolescents according to gradients of dietary intake. |
ARTIGO Estado nutricional e hábitos alimentares de escolares de Campina Grande, Paraíba, Brasil Pedraza, Dixis Figueroa Silva, Franciely Albuquerque Melo, Nadinne Lívia Silva de Araujo, Erika Morganna Neves Sousa, Carolina Pereira da Cunha Abstract in Portuguese: Resumo Avaliou-se o estado nutricional e sua associação com os hábitos alimentares de crianças escolares que frequentam a rede pública de ensino do município de Campina Grande, Paraíba. Estudo transversal, realizado com 1081 crianças de 5 a 10 anos. Analisaram-se os índices antropométricos estatura/idade (E/I) e Índice de Massa Corporal/idade (IMC/I), e os hábitos alimentares dos escolares. Verificaram-se prevalências de déficit de estatura, sobrepeso e obesidade de 2,4%, 12,3% e 9,2%, respectivamente. O E/I apresentou-se com média inferior (p = 0,029) nas crianças que indicaram quase nunca tomar café da manhã (-0,130 ± 1,053 Escore-z) em comparação com as que faziam essa refeição todas ou na maioria das vezes (0,183 ± 0,912 Escore-z), associação similar foi observada quando a merenda escolar não era consumida (p = 0,001). Para o IMC/I, crianças com hábito de fazer todas as refeições apresentaram menor média (p = 0,034); resultado similar foi observado em relação ao hábito de tomar café da manhã em que menor média foi constatada entre as crianças com esse costume (p = 0,020). Conclui-se que o estado nutricional dos escolares é marcado por altas taxas de sobrepeso/obesidade. Sugere-se que os prejuízos no estado nutricional estejam relacionados ao não consumo do café da manhã e da alimentação oferecida na escola.Abstract in English: Abstract The nutritional status and its association with the eating habits of schoolchildren enrolled in public schools of Campina Grande in the State of Paraíba was evaluated. A cross-sectional study was conducted with 1081 children aged between 5 and10. Height/age (H/A) and body mass index/age (BMI/A) anthropometric indexes, as well as the eating habits of schoolchildren were analyzed. A prevalence of stunting, overweight and obesity of 2.4%, 12.3% and 9.2%, respectively, was found. The H/A z-score revealed lower averages (p = 0.029) in children who reported almost never eating breakfast (-0.130 ± 1.053 z-score) compared to children who eat this meal every day or almost every day (0.183 ± 0.912 z-score); a similar association was observed when school meals were not eaten (p = 0.001). For the BMI/A, it was observed that children who have all meals had a lower average z-score (p = 0.034); similar results were observed in relation to the habit of eating breakfast, where a lower average value was found among children who reported this habit (p = 0.029). The nutritional status of schoolchildren is marked by high rates of overweight/obesity. This would suggest that losses in the nutritional status are related to failure to have breakfast and eat school meals. |
ARTIGO Factors associated with food insecurity risk and nutrition in rural settlements of families Almeida, Jamylle Araújo Santos, Amaury Silva Nascimento, Maria Adriana de Oliveira Oliveira, José Valter Costa Silva, Danielle Góes da Mendes-Netto, Raquel Simões Abstract in Portuguese: Resumo A insegurança alimentar ocorre quando o direito a uma alimentação em qualidade e quantidade adequada de forma regular é desrespeitado. O objetivo deste estudo foi identificar a situação de insegurança alimentar (IAN) e suas possíveis associações com variáveis socioeconômicas e dietéticas em assentamentos rurais de Sergipe. Essa situação foi verificada através da escala brasileira de insegurança alimentar e as associações através da análise de regressão multivariada por odds ratio (OR). Foram avaliadas 179 famílias de quatro assentamentos do estado de Sergipe. Identificou-se prevalência de 88,8% de IAN, sendo 48,6% insegurança leve, 25,1% moderada e 15,1% grave. Associação estatística ajustada foi encontrada entre a IAN e as variáveis renda familiar per capita (ORa = 3,11, p = 0,008) e variedade alimentar (Ora = 2,73, p = 0,004). As famílias apresentaram alta prevalência de insegurança alimentar e nutricional, determinada nesta população, pela baixa renda familiar e pela baixa variedade da alimentação. É imprescindível políticas públicas mais efetivas, que, de fato, garantam a segurança alimentar e sejam mais completas, visando também à educação nutricional e maior possibilidade para produção de alimentos.Abstract in English: Abstract Food insecurity occurs when the right to food in adequate quality and quantity on a regular basis is disrespected. This study aimed to identify food and nutrition insecurity (FNI) and its possible association with socioeconomic and dietary variables in rural settlements of Sergipe. We verified food insecurity through the Brazilian of Food Insecurity Scale and associations via odds ratio multivariate regression analysis. We evaluated 179 families from four rural settlements in the state of Sergipe. An FNI prevalence of 88.8% was identified (48.6% light insecurity, 25.1% moderate and 15.1% severe). An adjusted statistical association was found between FNI and variables family income per capita (ORa = 3.11, p = 0.008) and food variety (ORa = 2.73, p = 0.004). Families showed high prevalence of food and nutritional insecurity, determined by low income and low variety of food in this population. It is essential to implement more effective and comprehensive public policies that actually ensure food security, also aiming at nutrition education and greater food production opportunities. |
ARTICLE The role of emotional states in fruit and vegetable consumption in Brazilian adults Rower, Helena Beatriz Olinto, Maria Teresa Anselmo Gonçalves, Tonantzin Ribeiro Pattussi, Marcos Pascoal Abstract in Portuguese: Resumo O objetivo foi verificar a associação entre a autopercepção do estado emocional com o consumo adequado de frutas, verduras e legumes (FVL). Este é um estudo transversal de base populacional com uma amostra probabilística de 1100 adultos residentes na zona urbana de um município de médio porte do Brasil. Considerou-se como consumo adequado uma ingestão ≥ 3 frutas concomitante com ≥ 5 colheres de verduras/legumes ao dia. O estado emocional foi avaliado através da autopercepção do nervosismo/stress e distúrbios psiquiátricos menores (DPM). Potenciais fatores de confundimento incluíam variáveis demográficas, socioeconômicas e comportamentais. Foram observadas associações significativas entre a autopercepção de nervosismo/stress e DPM com o consumo adequado de FVL. Após o controle de fatores de confusão, adultos relatando ausência de nervosismo/stress possuíam uma chance de apresentar um consumo adequado duas vezes maior do que aqueles relatando nervosismo/stress. Similarmente, participantes com ausência de distúrbios psiquiátricos possuíam uma chance de consumo adequado FVL 52% mais elevada quando comparados àqueles que relataram presença desses sintomas. Quando estratificada por gênero, esse efeito aumentou e manteve-se com significância estatística apenas entre as mulheres.Abstract in English: Abstract The objective was to investigate the association between emotional states with adequate fruit and vegetable consumption (FVC). This is a population-based cross-sectional study with 1,100 adults from a medium-sized city in Southern Brazil. Adequate FVC was defined as concomitant intake ≥ 3 fruits and ≥ 5 tablespoons of vegetables per day. Exposures were self-perception of nervousness/stress and minor psychiatric disorders (MPD). Data analysis used logistic regression. After controlling for demographic, socioeconomic and behavioral variables, adults reporting lack of nervousness/stress were twice more likely to report adequate FVC than those who reported it. Similarly, those reporting not having MPD symptoms were 52% more likely to have adequate FVC than those who did not. These effects increased and remained significant among women. |
ARTIGO Inquéritos antropométricos e alimentares na população brasileira: importante fonte de dados para o desenvolvimento de pesquisas Sperandio, Naiara Priore, Silvia Eloiza Abstract in Portuguese: Resumo Objetivou-se analisar as diferenças metodológicas dos inquéritos antropométricos e alimentares brasileiros classificados em domiciliares, escolares e telefônicos, e refletir sobre as potencialidades e os entraves envolvidos na utilização dos dados secundários dos mesmos. Os documentos que compuseram o corpus deste artigo foram relatórios oficiais publicados dos estudos. Os resultados retrataram diferenças metodológicas em relação à avaliação do consumo alimentar, à antropometria, à periodicidade e à forma de acesso as bases de dados. As fontes de dados secundários, que antes limitavam-se à divulgação de relatórios impressos, passaram a ser disponibilizadas sob a forma de microdados em bases eletrônicas. No entanto, essas bases são ainda pouco exploradas pelos pesquisadores da saúde, devido à complexidade de extração e de análise dos dados. Isso justifica a importância da inserção nos cursos de pós-graduação em saúde de disciplinas que promovam habilidades para uso dessas bases, que contêm variáveis sobre a situação de saúde e nutrição da população, além das socioeconômicas e demográficas não presentes nos sistemas tradicionais de informação em saúde. Conclui-se que o trabalho com dados secundários exige qualificação e o uso dessa fonte de informação contribui para adequado planejamento em saúde.Abstract in English: Abstract The scope of the current study was to analyze the methodological differences between Brazilian anthropometric and dietary surveys, which are classified as home, school and telephone surveys, as well as to reflect on the potential benefits and obstacles involved in the use of secondary data. The documents that are the focus of this study are official published reports of the surveys. The results indicated methodological differences in the assessment of food intake, anthropometry, frequency and form of access to the databases. The secondary data sources, which were previously limited to the dissemination of printed reports, were made available as micro-data in electronic databases. However, these databases are as yet not frequently consulted by health researchers due to the complexity of data extraction and analysis. For this reason, courses on how to develop skills to use these databases in graduate health courses should be included as they contain variables related to the health and nutrition status of the population, in addition to socioeconomic and demographic variables, which are not found in traditional health information systems. The conclusion drawn is that working with secondary data requires training and that the use of this source of information contributes to adequate planning in health. |
ARTIGO Cross-cultural adaptation to the Portuguese language of the Determine Your Nutritional Health® screening method for the elderly in assisted living accommodation Roediger, Manuela de Almeida Marucci, Maria de Fátima Nunes Latorre, Maria do Rosário Dias de Oliveira Hearst, Norman Oliveira, Cesar de Duarte, Yeda Aparecida de Oliveira Lebrão, Maria Lúcia Abstract in Portuguese: Resumo O objetivo deste artigo é descrever o processo de adaptação transcultural do método de triagem nutricional, Determine Your Nutritional Health® (DNH), para utilização na população idosa brasileira. O DNH consiste de 10 questões com enunciados afirmativos, às quais são atribuídas pontuações específicas e cuja soma corresponde ao escore final, que classifica os indivíduos de acordo com a presença ou a ausência de risco nutricional. O processo de adaptação transcultural do método DNH envolveu as seguintes etapas: tradução; retrotradução; equivalência semântica; avaliação dos especialistas; pré-teste e versão final do método. Foram realizadas adaptações de palavras e expressões do método DNH, para a realidade brasileira. A versão final do método foi definida para o Brasil como “Verifique a condição nutricional do idoso”, apresentando as mesmas questões da versão original do DNH, contudo, em formato mais claro, por meio de perguntas, consideradas acessíveis e de fácil entendimento, segundo a avaliação de profissionais de saúde e de idosos. A versão brasileira do método de triagem nutricional, “Verifique a condição nutricional do idoso”, encontra-se traduzida e adaptada para uso em idosos brasileiros domiciliados.Abstract in English: Abstract This article aims to describe the process of cross-cultural adaptation of the Determine Your Nutritional Health® (DNH) screening method for the elderly Brazilian population. The DNH consists of 10 questions with affirmative statements, to which specific scores are assigned and when added up correspond to the final score, which classifies individuals according to the presence or absence of nutritional risk. The process of cross-cultural adaptation of the DNH method involved the following stages: translation; back translation; semantic equivalence; evaluation by the experts; pre-test and final version of the method. Adjustments were made in words and expressions of the DNH method for the Brazilian reality. The final version of the method has been defined for Brazil as “Verify the nutritional conditions of the elderly,” presenting the same questions as in the original version of the DNH. It was in a clearer format, through questions, considered accessible and easy to understand, according to the assessment of health professionals and the elderly. The Brazilian version of the nutritional screening method, “Verify nutritional conditions of the elderly,” was translated and adapted, for use in Brazilian elderly in assisted living accommodation. |
ARTIGO Insegurança alimentar em gestantes da rede pública de saúde de uma capital do nordeste brasileiro Oliveira, Alane Cabral Menezes de Tavares, Myrian Cicyanne Machado Bezerra, Alexandra Rodrigues Abstract in Portuguese: Resumo O objetivo deste artigo é avaliar a insegurança alimentar e os seus fatores associados em gestantes atendidas pela rede pública de saúde de uma capital do nordeste brasileiro. Estudo transversal, realizado com gestantes que residiam em Maceió, e que eram atendidas pela rede pública de saúde municipal, das quais foram coletados dados socioeconômicos, antropométricos e realizadas medidas de hemoglobina e glicemia capilar e aferição da pressão arterial. A insegurança alimentar foi avaliada através da Escala Brasileira de Insegurança Alimentar e sua associação com os fatores de risco foi testada por meio de análise de regressão de Poisson, com os resultados expressos pela Razão de Prevalência e Intervalo de Confiança de 95%. Foram analisadas 363 gestantes, com prevalência de insegurança alimentar de 42,7%, sendo 8,0% delas em insegurança grave. Houve associação da insegurança alimentar com: hiperglicemia materna e níveis pressóricos maternos elevados. Foi elevada a prevalência de insegurança alimentar em gestantes atendidas pela rede pública de saúde de uma capital do nordeste brasileiro, estando associada à hiperglicemia materna e a níveis pressóricos elevados. Os resultados precisam ser vistos para que sejam realizadas mais ações que garantam o direito à alimentação adequada a essa população.Abstract in English: Abstract The scope of this article is to evaluate food insecurity and its associated factors among pregnant women attended in the public health network of a northeastern Brazilian capital. It is a cross-sectional study with pregnant women living in the capital of the State of Maceió who were attended by the public municipal health network, from which socioeconomic, anthropometric and hemoglobin and blood glucose and blood pressure measurement data were collected. Food insecurity was assessed using the Brazilian Food Insecurity Scale and its association with the risk factors was tested using Poisson regression analysis, with the results assessed using the Prevalence Ratio and 95% Confidence Interval. Analysis was conducted on 363 pregnant women with a prevalence of food insecurity of 42.7%, of which 8% had severe insecurity. There was an association of food insecurity with maternal hyperglycemia and high maternal blood pressure levels. The prevalence of food insecurity was high among pregnant women attended in the public health network of a northeastern Brazilian capital, being associated with maternal hyperglycemia and high blood pressure. The results should be studied such that more actions are implemented to ensure the right to adequate food for this population group. |
ARTIGO Food and nutrition security and environmental pollution: taboo and stigma Barreto, Mércia Ferreira Freitas, Maria do Carmo Soares de Abstract in Portuguese: Resumo Este estudo de abordagem qualitativa busca compreender significados de Segurança Alimentar e Nutricional (SAN) e contaminação ambiental por marisqueiras do município de Santo Amaro, Bahia. Resíduos sólidos e industriais (principalmente Chumbo), e biológicos são lançados no rio Subaé e no manguezal, comprometendo fontes alimentares, a vida e a saúde da população. As marisqueiras, ao tentarem comercializar os produtos do mangue, são estigmatizadas pela população deste e outros municípios do Recôncavo baiano e, por isso, silenciam sobre a origem dos mariscos que vendem na feira. Compreende-se o silêncio e a negação da contaminação como formas de garantir a SAN, a naturalização da desigualdade social e a favor da sobrevivência. Estas são observações que se inscrevem no cotidiano de pobreza desta população que vive em meio à contaminação por metais pesados e esgotos.Abstract in English: Abstract This qualitative approach study seeks to understand the meanings of Food and Nutrition Security (FNS) and environmental contamination by shellfish gatherers in the municipality of Santo Amaro, Bahia. Solid and industrial waste (mainly lead) and biological waste are released in the Subaé river and in the mangrove, compromising food resources, life and health of the population. Shellfish gatherers selling their mangrove-derived products are stigmatized by people of this municipality, as well as other cities in the Recôncavo Baiano, and, as a result, do not reveal the origin of shellfish sold in the market. Silence and contamination denial are understood as ways to ensure the FNS, the naturalization of social inequality and in favor of survival. These observations portray the daily life of this poor population living amid heavy metals’ and sewage contamination. |
ARTIGO Folic acid supplementation among pregnant women in southern Brazil: prevalence and factors associated Linhares, Angélica Ozório Cesar, Juraci Almeida Abstract in Portuguese: Resumo Identificar a prevalência e os fatores associados ao uso do suplemento de ácido fólico na gestação. Estudo transversal de base populacional, realizado em Rio Grande, RS. Em 2013, todas as mulheres que tiveram filhos com peso ao nascer igual ou superior a 500 gramas ou pelo menos 20 semanas de gestação foram incluídas no estudo. Investigaram-se características demográficas, socioeconômicas, vida reprodutiva e assistência ao pré-natal. Realizou-se análise multivariada com regressão de Poisson, considerando um modelo hierárquico e p < 0,05 para associação. Foram entrevistadas 2.685 puérperas. A prevalência de uso de ácido fólico foi de 54,2%. Os fatores associados ao uso de ácido fólico foram: cor da pele branca, viver com companheiro, maior escolaridade e renda familiar, ser primípara, ter planejado a gravidez, ter seis ou mais consultas de pré-natal e ter iniciado o pré-natal no primeiro trimestre de gestação. A baixa prevalência de uso de ácido fólico encontrada neste estudo é preocupante, especialmente entre as mães de cor da pele preta, as com menor escolaridade e as mais pobres, logo com o maior potencial de ter complicações durante a gravidez. É necessária a implantação de campanhas mais eficazes, direcionadas, sobretudo, para as mulheres com menor nível socioeconômico.Abstract in English: Abstract Objective To identify the prevalence and factors associated with the use of folic acid supplementation in pregnancy. Methods A cross-sectional population based study, in Rio Grande, RS. In 2013, all pregnant women and had children with birth weight less than 500 grams or at least 20 weeks of gestation were included in the study. They investigated demographic characteristics, socioeconomic, reproductive life and assistance to prenatal care. We conducted multivariate analysis with Poisson regression, considering a hierarchical model and p < 0.05 for the association. Results 2,685 mothers were interviewed. Prevalence of folic acid use during pregnancy was 54.2%. Factors associated with the use of folic acid were: women with white skin color, living with a partner, higher schooling and family income, being primiparous, they planned their pregnancies, have six or more prenatal consultations and have started prenatal care in the first trimester of pregnancy. Conclusions The low prevalence of folic acid use in this study is worrisome, especially among mothers color black skin, less educated and poorer, then with the greatest potential to have complications during pregnancy. To implement more effective campaigns, targeting, especially for women with lower socioeconomic status is necessary. |
ARTIGO Inseguridad alimentaria y adherencia al tratamiento antirretroviral en personas con VIH de México Pérez-Salgado, Diana Compean-Dardón, María Sandra Ortiz-Hernández, Luis Abstract in Spanish: Resumen Los objetivos del artículo son: 1) Analizar la relación entre inseguridad alimentaria (IA) y adherencia al tratamiento antiretroviral (TAR) en personas con VIH/SIDA. 2) Evaluar la contribución de cuatro posibles mediadores (responsabilidades laborales y familiares, falta de recursos para cubrir necesidades, distrés psicológico y efectos secundarios del TAR) a dicha asociación. Estudio transversal con una muestra (n = 557) de personas con VIH atendidas en dos instituciones públicas de la ciudad de México. Las variables fueron indagadas mediante un cuestionario. Mediante modelos de regresión logística se evaluó si los mediadores explicaban la asociación entre IA y adherencia al TAR. Las personas con IA moderada tuvieron mayor probabilidad de omisión en el mes previo (OR = 2.10) y baja adherencia (OR = 3.35). La baja adherencia en las personas con IA fue explicada por los efectos secundarios (14.9%), las necesidades insatisfechas (12.5%), las responsabilidades (4.8%) y el distrés psicológico (2.0%). La IA puede limitar los beneficios de las políticas de acceso universal al TAR pues puede estar asociada con menor adherencia a ésta. Se requiere adecuar los servicios de salud para reducir el efecto de la IA.Abstract in English: Abstract The aims of this study are: 1) To analyze the relationship between food insecurity (FI) and adherence to antiretroviral therapy (ART) among people with HIV. 2) To evaluate the contribution of four possible mediators (lack of time due to work and family responsibilities, lack of resources to satisfy needs, psychological distress and side effects of ART) to differences in adherence according to the level of FI. A cross-sectional survey with a convenience sample (n = 557) of people with HIV attending two public institutions in Mexico City was conducted. Variables were assessed by a questionnaire. Logistic regression models were estimated. People with moderate FI were more likely to skip a dose (RM = 2.10) and reported low adherence during the last month (RM = 3.35). Poor adherence among people with FI was explained by the side effects of ART (14.9%), unsatisfied needs (12.5%), lack of time (4.8%) and psychological distress (2%). FI may curtail the benefits of universal access policies because it is associated with lower adherence to ART. An adjustment of health services to reduce the negative effects of FI on adherence to ART is required. |
ARTIGO Dietary patterns: are there differences between children and adolescents? Corrêa, Rafaela da Silveira Vencato, Patrícia Heuser Rockett, Fernanda Camboim Bosa, Vera Lúcia Abstract in Portuguese: Resumo Objetivo Identificar padrões alimentares de crianças e adolescentes de escolas públicas e verificar a associação destes com a faixa etária, o sexo, o município de residência e a classe econômica. Método Estudo transversal com escolares de cinco a 19 anos, de 10 escolas públicas. Aplicou-se o Formulário de Marcadores do Consumo Alimentar do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional e a partir deste identificaram-se os padrões alimentares utilizando-se análise de cluster. Na análise estatística, verificou-se a associação dos padrões com faixa etária, sexo, classe econômica e município de residência (teste qui-quadrado de Pearson). Consideraram-se significativos valores de p ≤ 0,05. Resultados A amostra final foi de 631 escolares. Identificaram-se cinco padrões alimentares: “feijão/leite/iogurte” representou o consumo de 23,3% (n = 147); “restrito” representou o de 22,7% (n = 143); “saudável” representou o de 22,0% (n = 139); “industrializado brasileiro” representou o de 17,4% (n = 110) dos escolares; e “misto” representou o de 14,5% (n = 92). Os padrões não se associaram às demais variáveis. Conclusões Identificaram-se cinco padrões alimentares, sendo o saudável associado às crianças e o restrito aos adolescentes.Abstract in English: Abstract Objective To identify dietary patterns of children and adolescents from public schools and their relationship with age, gender, city of residence and socioeconomic class. Methods Cross-sectional study with children and adolescents (aged five to 19 years) from 10 public schools. The Food Consumption Markers Form, recommended by the Brazilian Food and Nutrition Monitoring System, was used to identify dietary patterns through cluster analysis. The Pearson’s chi-square test, considering significance at p ≤ 0.05, was used to evaluate the relationship between dietary patterns and age group, gender, socioeconomic class and city of residence. Results The final sample included 631 students. Five dietary patterns were identified: “bean/milk/yogurt” (23.3%; n = 147), “restricted” (22.7%; n = 143), “healthy” (22.0%; n = 139), “Brazilian processed” (17.4%; n = 110) and “mixed” (14.5%; n = 92). The healthy pattern was positively associated to lower age (< 10 years, children) and the restricted pattern to adolescence, with p<0.001. Dietary patterns were not associated with the other variables. Conclusions Five dietary patterns were identified. The healthy pattern was positively associated to lower age and the restricted pattern to adolescence. |
ARTIGO Atuação do Nutricionista no Programa Nacional de Alimentação Escolar na Região Sul do Brasil Corrêa, Rafaela da Silveira Rockett, Fernanda Camboim Rocha, Priscyla Bones Silva, Vanuska Lima da Oliveira, Viviani Ruffo Abstract in Portuguese: Resumo O objetivo deste estudo foi verificar a adequação dos parâmetros numéricos mínimos de referência com relação às atribuições obrigatórias do nutricionista da região Sul do Brasil de acordo com a Resolução do CFN 465/2010. Estudo transversal com amostra representativa de Responsáveis Técnicos do PNAE que atuam na alimentação escolar na região Sul do Brasil (PR, SC e RS). Os questionários foram encaminhados por meio eletrônico. Comparou-se o resultado obtido com o preconizado pela Resolução CFN 465/2010, quanto à realização das atribuições obrigatórias e adequação aos parâmetros numéricos mínimos definidos por esta legislação. Os resultados apontam para a não conformidade de 71,6% dos municípios da Região Sul no que tange o quantitativo de nutricionistas definido pelos parâmetros numéricos mínimos de referência. Esta inadequação se reflete no cumprimento das atribuições do nutricionista no PNAE. Essas inadequações reforçam a necessidade de formação de parcerias e do trabalho intersetorial para o fortalecimento da execução do PNAE, além de ratificarem a necessidade de se garantir condições de trabalho para que o profissional possa exercer suas atividades conforme planejado.Abstract in English: Abstract The scope of this study was to verify the appropriateness of the minimum numerical benchmark parameters in relation to the mandatory attributions of nutritionists in the South of Brazil in accordance with CFN resolution 465/2010. It is a cross-sectional study with a representative sample of technicians of the National School Food Program (PNAE) who monitor school food in the southern region of Brazil (Paraná, Santa Catarina and Rio Grande do Sul). Questionnaires were sent electronically to the technicians of PNAE. The results obtained were compared with the recommendations of Resolution CFN 465/2010, regarding the fulfilment of the mandatory attributions and adaptation to the minimum numerical benchmark parameters of this legislation. The results reveal non-compliance in 71.6% cities of the South of Brazil regarding the number of nutritionists required in accordance with the minimum numerical benchmark parameters of the aforesaid resolution. This discrepancy has an impact on the attributions of nutritionists in the PNAE. These discrepancies highlight the need for partnership-building and intersectoral work to bolster the implementation of PNAE, in addition to highlighting the need to ensure the working conditions to enable the professionals to perform their activities as planned. |
ARTICLE Malnutrition risk and hospitalization in elderly assisted in Primary Care Rosa, Carolina Böettge Garces, Solange Beatriz Billig Hansen, Dinara Brunelli, Ângela Vieira Bianchi, Patrícia Dall’Agnol Coser, Janaina Krug, Marília de Rosso Schwanke, Carla Helena Augustin Abstract in Portuguese: Resumo O objetivo deste estudo foi investigar a associação do risco de desnutrição e dos itens isolados da Mini Avaliação Nutricional (MNA®) com a ocorrência de internação hospitalar nos últimos 12 meses em idosos atendidos na atenção básica. Trata-se de um estudo transversal no qual foram avaliados 1229 idosos atendidos em Estratégias Saúde da Família de sete municípios da região Sul do Brasil. O risco de desnutrição foi avaliado através da MNA® e a ocorrência de hospitalização foi determinada por uma questão do instrumento Probability of Repeated Admission (PRA). Os idosos eram, em sua maioria, mulheres (61,7%), com média de idade de 71,7 ± 7,7 anos. A frequência de risco de desnutrição foi de 23,3% e de hospitalização foi de 32,9%. A frequência de desnutrição e de risco de desnutrição foi duas vezes maior entre os idosos que internaram (36,8% versus 18,6% - P < 0,001). Houve associação significativa entre hospitalização e 11 (64,7%) dos 17 itens da MNA® avaliados (P < 0,05). Destes, sete itens estavam independentemente associados com a ocorrência de hospitalização na análise multivariada. Observou-se associação do risco de desnutrição, bem como da maioria dos itens isolados da MNA®, com a ocorrência de internação hospitalar em idosos da atenção básica.Abstract in English: Abstract The aim of this study was to investigate the association of malnutrition risk and single items of the Mini Nutritional Assessment (MNA®) with hospitalization in the last 12 months in the elderly assisted in primary care. A cross-sectional study was conducted with the evaluation of 1229 elderly persons assisted in Family Health Strategies in seven cities of South Brazil. Malnutrition risk was evaluated using the MNA®, and hospitalization was determined by one question of the Probability of Repeated Admission (PRA) instrument. Most of the elderly were women (61.7%), with a mean age of 71.7 ± 7.7 years. The malnutrition risk rate was 23.3% and hospitalization was 32.9%. The frequency of malnutrition and risk of malnutrition was two times greater among the elderly who were hospitalized (36.8 versus 18.6% - P < 0.001). There was a significant association between hospitalization and 11 (64.7%) of the 17 items on the MNA® evaluated (P < 0.05). Of these, seven items were independently associated with hospitalization by multivariate analysis. We observed an association of malnutrition risk and most of the single MNA® items as well, with hospitalization in the elderly assisted in primary care. |
ARTICLE Impact of rice fortified with iron, zinc, thiamine and folic acid on laboratory measurements of nutritional status of preschool children Della Lucia, Ceres Mattos Santos, Laura Luiza Menezes Silva, Bárbara Pereira da Anunciação, Pamella Cristine Alfenas, Rita de Cássia Gonçalves Franceschini, Sylvia do Carmo Castro Martino, Hércia Stampini Duarte Sant’Ana, Helena Maria Pinheiro Abstract in Portuguese: Resumo A fortificação de alimentos constitui importante estratégia para o controle da deficiência de micronutrientes e apresenta como vantagens a alta cobertura populacional e o fato de não alterar hábitos alimentares. O presente estudo teve como objetivo avaliar o impacto do uso de arroz fortificado (Ultra Rice® - UR®) sobre o estado nutricional de pré-escolares. Noventa e nove crianças matriculadas em duas creches filantrópicas participaram do estudo. Para crianças de uma creche foi oferecido UR® misturado com arroz polido, como parte das refeições escolares (grupo teste) e para as da outra foi oferecido somente arroz polido (grupo controle). Avaliações bioquímicas foram realizadas antes e após 4 meses de intervenção. Avaliações dietética e sensorial do UR® misturado com arroz polido foram realizadas durante o estudo. O arroz fortificado melhorou as concentrações de zinco (p < 0,001), tiamina (p < 0 ,001), ácido fólico (p = 0,003), hemoglobina corpuscular média (p < 0,001) e hemoglobina corpuscular média (p < 0,001). O arroz fortificado mostrou boa aceitação entre os pré-escolares. Este estudo demonstrou a eficácia do uso de arroz fortificado com ferro, zinco, tiamina e ácido fólico sobre o estado nutricional das crianças.Abstract in English: Abstract Fortification of food constitutes an important strategy for the control of micronutrient deficiency and has advantages such as high population coverage and maintenance of eating habits. This study aimed to assess the impact of using fortified rice (Ultra Rice® - UR®) on the nutritional status of preschoolers. Ninety-nine children enrolled in two philanthropic preschools participated of the study. Children of one of the preschools were offered UR® mixed with polished rice, as part of school meals (test group) and the children of another preschool were offered pure polished rice (control group). Biochemical evaluations were performed before and after 4 months of intervention. Dietary assessment and sensory evaluation of UR® mixed with polished rice were performed during the study. The fortified rice improved the concentrations of zinc (p < 0.001), thiamine (p < 0.001), folic acid (p = 0.003), mean corpuscular hemoglobin (p < 0.001) and mean corpuscular hemoglobin concentration (p < 0.001). The fortified rice showed good acceptability among preschoolers. This study demonstrated the effectiveness of using rice fortified with iron, zinc, thiamine and folic acid on the nutritional status of children. |
ARTIGO Atuação de nutricionistas responsáveis técnicos pela alimentação escolar de municípios de Minas Gerais e Espírito Santo Souza, Anelise Andrade de Bezerra, Olívia Maria de Paula Alves Bonomo, Elido Silva, Camilo Adalton Mariano da Abstract in Portuguese: Resumo O nutricionista é responsável pela promoção da segurança alimentar e nutricional na alimentação escolar, contribuindo para a construção de práticas alimentares saudáveis. Neste estudo buscou-se conhecer a atuação de nutricionistas responsáveis técnicos da alimentação escolar em municípios de Minas Gerais e Espírito Santo. Foi realizado estudo de corte transversal com participação de 77 nutricionistas, incluindo análises descritivas; univariadas e análises de regressão de Poisson com variância robusta. Constatou-se o descumprimento pela maioria dos nutricionistas de diversas atribuições essenciais do programa, previstas em Lei, como produção do plano anual de trabalho, análise da composição nutricional de cardápios, elaboração de fichas técnicas de preparação, utilização do Manual de Boas Práticas de Fabricação e realização do teste de aceitabilidade. Os modelos de regressão mostraram que nutricionistas que desenvolviam plano de trabalho, avaliação nutricional e teste de aceitabilidade apresentaram maior ocorrência de realização de ações de Educação Alimentar e Nutricional. Ressalta-se necessidade imediata de adequação dos municípios à legislação vigente e implementação de ações corretivas.Abstract in English: Abstract The nutritionist is responsible for promoting eating and nutritional security in school food, thereby contributing to the adoption of healthy eating habits. The scope of this study was to assess the actions of nutritionists as the technicians responsible for school food in the states of Minas Gerais and Espírito Santo. A cross-sectional study was conducted with the participation of 77 nutritionists, and included descriptive, univariate, multivariate and Poisson regression analysis with robust variance. The results revealed non-compliance by the majority of nutritionists with various fundamental attributions of the program as required by law. These include the compilation of the annual work plan, analysis of the nutritional composition of menus, elaboration of technical procedures for food preparation, use of the Good Preparation Practices Manual and conducting the test of acceptability. The regression models showed that nutritionists who prepared a work plan, performed nutritional assessment and conducted tests of acceptability, perform more Food and Nutrition Education actions. These findings highlight the urgent need to bring the municipalities into line with prevailing legislation and implement corrective actions. |
ARTICLE Food insecurity and nutritional status of individuals in a socially vulnerable situation in Brazil Godoy, Kátia Sávio, Karin Eleonora de Oliveira Akutsu, Rita de Cássia Gubert, Muriel Bauermann Botelho, Raquel Braz Assunção Abstract in Portuguese: Resumo O objetivo foi investigar a associação entre a insegurança alimentar (IA) e os indicadores antropométricos, entre os beneficiários do programa Restaurantes Populares, (RPs). Este foi um estudo transversal. As associações foram analisadas pelo teste do qui-quadrado e regressão de Poisson. Os sujeitos foram 1.232 usuários de RPs do Brasil. Homens com IA grave apresentaram menor média de IMC (-1,53 kg/m2) e uma menor porcentagem de gordura corporal (- 3,83 pontos percentuais). Homens que apresentaram um percentual de gordura classificados como “risco de doenças associadas à desnutrição” tiveram 2,34 vezes mais chance de sofrer IA grave, assim como aqueles que apresentavam baixo peso (RP: 2,64). No entanto, estes resultados não permaneceram significativos após a regressão de Poisson. Quanto às mulheres, não houve associação significativa entre as variáveis estudadas e IA. A alta prevalência de sobrepeso e gordura corporal em todos os níveis de IA para ambos os sexos indica a complexidade do cenário brasileiro quanto ao aspecto nutricional, excesso de peso em comunidades carentes.Abstract in English: Abstract The objective was to investigate the association between food insecurity (FI) and anthropometric indicators among beneficiaries of a Brazilian social program called Community Canteens (CCs). This was a cross-sectional study. The associations were analyzed by chi-square test and Poisson regression. The subjects were 1,232 patrons of Brazil’s CCs. Men with severe FI had a lower mean BMI (-1.53 kg/m2) and a lower body fat percentage (-3.83 percentage points). Men that had a fat percentage classified as “risk of diseases associated with malnutrition” had a 2.34 times greater chance of experiencing severe FI, as did those who had low weight (PR: 2.64). However, these results were no longer significant after Poisson regression. With respect to women, there were no significant associations between the variables studied and FI. The high prevalence of overweight and body fat in the population at all of the FI levels and for both sexes are an indication of the complexity of the Brazilian scenario regarding the aspect of nutrition and excess weight in poor communities. |
REVISÃO Impacto do Programa de Aquisição de Alimentos na Segurança Alimentar e Nutricional dos agricultores Assis, Silmara Christina Rodrigues de Priore, Silvia Eloíza Franceschini, Sylvia do Carmo Castro Abstract in Portuguese: Resumo Objetivou-se nesta revisão sistemática analisar o impacto do Programa de Aquisição de Alimentos na diversificação da produção, autoconsumo e segurança alimentar e nutricional dos agricultores familiares beneficiários fornecedores. Realizou-se consulta nas bases de dados eletrônicas Lilacs, SciELO e no portal de periódicos da Capes. As publicações foram pré-selecionadas pelos títulos, acompanhada da leitura dos resumos e na integra dos estudos, se excluiu aqueles que avaliavam a execução do Programa, que se referiam à segurança alimentar e nutricional dos beneficiários consumidores, artigos repetidos e de revisão. Dos 193 estudos revisados selecionou-se 7. Observou-se em todos os selecionados impactos positivos do Programa de Aquisição de Alimentos no aumento da renda familiar, favorecida pela garantia de acesso ao mercado e o escoamento da produção, viabilizando melhorias no sistema de produção e incentivando o cultivo diversificado tanto para comercialização quanto para autoconsumo da família, inferindo positivamente na situação de Segurança Alimentar e Nutricional dos agricultores.Abstract in English: Abstract The scope of this systematic review was to analyze the impact of the Food Acquisition Program on the diversification of production, on-farm consumption and food and nutritional security of the family-based farmer and supplier beneficiaries. Searches were conducted in the Lilacs and SciELO electronic databases and the Capes journal portal. The publications were pre-selected based on their titles, followed by reading of the abstracts and the full text of the studies. Articles that evaluated the program’s implementation, along with those that referred to food and nutrition security of consumers who benefitted from the program, as well as repeat and review articles, were excluded. Of the 193 studies reviewed, 7 were chosen. In all of those selected, there were positive impacts of the Food Acquisition Program on increasing family income, benefiting from access to the market and moving their produce. This made it possible to improve the production system and fostered crop diversification both for trade and for on-farm consumption of the families, having a positive impact on the food and nutrition security situation of the farmers. |
REVISÃO Overweight among adolescents and nutritional status of their parents: a systematic review Lima, Niedja Maria da Silva Leal, Vanessa Sá Oliveira, Juliana Souza Andrade, Maria Izabel Siqueira de Tavares, Fernanda Cristina de Lima Pinto Menezes, Rísia Cristina Egito de Silva, Catarine Santos da Lira, Pedro Israel Cabral de Abstract in Portuguese: Resumo O objetivo do presente estudo é verificar a associação entre o excesso de peso em adolescentes e o estado nutricional dos pais e identificar possíveis fatores determinantes. A pesquisa foi realizada nas bases de dados Pubmed, Lilacs, Scielo e Biblioteca Virtual de Saúde (BVS), considerando-se o período de 2004 a 2014. Os descritores usados foram: “Adolescente”, “Fatores de risco”, “Obesidade”, “Pais” e “Sobrepeso”. Dos 366 artigos encontrados, apenas 07 atenderam a todos os critérios de elegibilidade. Notou-se nos adolescentes prevalência de sobrepeso mais elevada nos estudos realizados no Brasile na Grécia, enquanto a prevalência de obesidade foi maior nos estudos conduzidos nos Estados Unidos. Foram verificadas maiores prevalências de excesso de peso em adolescentes do sexo masculino. Todos os trabalhos mostraram que a presença de sobrepeso ou obesidade no pai ou na mãe aumenta o risco dos adolescentes desenvolverem excesso de peso, e esse risco é ainda maior quando ambos os pais são obesos. A grande associação entre excesso de peso nos adolescentes e estado nutricional dos pais está relacionada com inúmeros fatores, dessa forma, a presença de um fator de risco, como, por exemplo, a predisposição genética, pode ser amenizada por um fator de proteção, como hábitos alimentares saudáveis.Abstract in English: Abstract The article seeks to investigate the association between overweight in adolescents and the nutritional state of the parents and identify possible determinants. The search was carried out in the Pubmed, Lilacs, Scielo databases and Virtual Health Library (BVS), were searched regarding the period from 2004 to 2014. The descriptors were: “Adolescent”, “Risk factors”, “Obesity”, “Parents” and “Overweight”. Of the 366 articles, only 07 met al.l the eligibility criteria. Higher prevalence of overweight in adolescents was noted in studies conducted in Brazil and Greece, while the prevalence of obesity was higher in studies conducted in United States. Higher overweight prevalence in male adolescents was verified. All studies showed that the presence of overweight or obesity in the father or the mother increases the risk of adolescents developing overweight, and this risk is even greater when both parents are obese. The strong association between overweight in adolescents and nutritional status of the parents found in the selected studies is related to many factors, thus the presence of a risk factor, such as genetic predisposition, can be ameliorated by a protective factor, such as healthy eating habits. |
REVISÃO Insegurança alimentar no Brasil segundo diferentes cenários sociodemográficos Bezerra, Thaíse Alves Olinda, Ricardo Alves de Pedraza, Dixis Figueroa Abstract in Portuguese: Resumo O objetivo deste artigo é apontar a prevalência de insegurança alimentar, assim como fatores associados, em diferentes cenários sociodemográficos no Brasil. Realizou-se revisão sistemática com metanálise de artigos publicados de 2004 a 2013 sobre Segurança Alimentar e Nutricional a partir da busca em bases de dados. Calculou-se a média ponderada da prevalência de insegurança alimentar e as Razões de Chances considerando a categorização dos artigos segundo a origem de suas amostras. A média ponderada da prevalência de insegurança alimentar para escolas/creches, serviços de saúde/beneficiários do Programa Bolsa Família e populações em iniquidades sociais foi, respectivamente, de 61,8%, 76,6% e 87,2%, com maiores Razões de Chances em relação aos estudos de base populacional e aos resultados da PNAD. A renda familiar, a quantidade de indivíduos no domicílio e o tipo de moradia foram as principais variáveis que apresentaram relação inversa significante com a insegurança alimentar. Os resultados evidenciam a determinação social da insegurança alimentar no Brasil.Abstract in English: Abstract The scope of this article is to determine the prevalence of food insecurity, as well as associated factors in different socio-demographic contexts in Brazil. A systematic review with meta-analysis of articles published from 2004 to 2013 on Food and Nutrition Security based on searches in databases. The articles were categorized in accordance with the origin of their samples, duly calculating the weighted average prevalence of food insecurity and odds ratios. The weighted averages of the prevalence of food insecurity for schools/daycares, health services/beneficiaries of the Bolsa Família Program and socially-challenged population groups were 1.8 %, 76.6 %, 87.2 % and 25.9 %, respectively, with higher odds ratios in relation to population-based studies and results of the National Household Sample Survey (PNAD). Family income, number of members in the household and the type of housing were the main variables that revealed a significant inverse relationship with food insecurity. The results show the social determinants of food insecurity in Brazil. |
ARTIGO ESPECIAL National Abortion Survey 2016 Diniz, Debora Medeiros, Marcelo Madeiro, Alberto Abstract in Portuguese: Resumo Apresentamos os resultados da Pesquisa Nacional de Aborto de 2016 (PNA 2016) e os comparamos aos da PNA 2010 quanto ao perfil das mulheres e a magnitude do aborto. A pesquisa se baseou em um levantamento domiciliar que combina técnica de urna e entrevistas face-a-face com mulheres de 18 a 39 anos, com amostra representativa do Brasil urbano. Os resultados indicam que o aborto é um fenômeno frequente e persistente entre as mulheres de todas as classes sociais, grupos raciais, níveis educacionais e religiões: em 2016, quase 1 em cada 5 mulheres, aos 40 anos já realizou, pelo menos, um aborto. Em 2015, foram, aproximadamente, 416 mil mulheres. Há, no entanto, heterogeneidade dentro dos grupos sociais, com maior frequência do aborto entre mulheres de menor escolaridade, pretas, pardas e indígenas, vivendo nas regiões Norte, Nordeste e Centro-Oeste. Como já mostrado pela PNA 2010, metade das mulheres utilizou medicamentos para abortar, e quase a metade das mulheres precisou ficar internada para finalizar o aborto.Abstract in English: Abstract We present the results of the Brazilian National Abortion Survey of 2016 (2016 PNA) and compare them to those obtained in the 2010 PNA as per the profile of women and the magnitude of abortion. The PNA is based on a random sample that combines ballot-box questionnaires with face-to-face interviews with women ages 18 to 39 in urban areas of Brazil. The results show that abortion is a common and persistent occurrence among women of all social classes, racial groups, educational levels, and religions: in 2016, almost 1 in every 5 women had undergone at least one abortion by the age of 40. In 2015, approximately 416,000 women had an abortion. There is, however, heterogeneity among the social groups, with abortions being more frequent among women of lower educational levels, women who are Black, Brown and Indigenous, and women living in the North, Northeastern and Mid-western regions of the country. In line with the 2010 PNA, half of all women took medicine to abort and almost half of them were hospitalized to complete the abortion. |
RESENHAS Sociologia da obesidade Oliveira, Daniel Coelho de |
RESENHAS Prisões numa visão interdisciplinar Ribeiro, Adalgisa Peixoto |
CARTAS Comentário aos fundamentos da tutoria Tesser, Charles Dalcanale |
ERRATA Errata |