Abstract in Portuguese:
Este trabalho procura abordar alguns desafios da competitividade na atual conjuntura do agronegócio. O agronegócio refere-se a um sistema empresarial, que congrega amplos processos de estratégias, com vistas à maximização de lucro. Nos últimos anos tem-se registrado um amplo movimento de reestruturação do agronegócio mundial, impulsionado principalmente pelos avanços tecnológicos nas diferentes áreas do conhecimento O poder de persuasão social das comunicações, ao afetar o comportamento dos consumidores, induz, como conseqüência, mudanças de hábitos, gerando preferências para maior consumo de determinados produtos. As campanhas evidenciando os riscos de saúde causados por determinado produto, tem o poder de afetar economicamente toda a cadeia produtiva. Por outro lado, as divulgações de pesquisas universitárias sobre o valor nutricional das hortaliças na longevidade da vida humana e a capacidade que certas hortaliças têm de evitar doenças incuráveis, destacam esses alimentos como um dos mais importantes grupos de produtos saudáveis, desfechando, assim, uma promoção muito favorável para as hortaliças, extensivo ao conjunto da sua cadeia produtiva. As tendências dos mercados globalizados apontam perspectivas favoráveis para as hortaliças exigindo que a uniformidade desses produtos seja cada vez mais obrigatória. Para atender os interesses dos consumidores (agentes ativos dos sistema) por novidades na área alimentar, o mercado de hortaliças vem se segmentando em diversos ramos, com destaque para as não tradicionais, minimamente processadas, supergeladas, congeladas, conservadas e orgânicas. Procurando agregar valor aos produtos, via ótima qualidade, diferenciação e utilização de embalagens atrativas, as atividades com hortaliças tornam-se, desta forma, cada vez, mais dinâmicas e lucrativas.Abstract in English:
This paper aims to explain some challenges in the current situation of the agribusiness. The agribusiness refers to the entrepreneurial system, that congregates broad strategies aimed at profit maximization. In the last years, there has been a broad movement to reorganize agribusiness encouraged by advances in technology. On the one hand, the process of social persuasion has affected consumers and as a consequence has caused change of habits in relation to the consumption of new products. The information campaigns show the potential health risks caused by certain foods, since new products could affect economically all the productive chain. On the other hand, the diffusion of scientific research about the nutritional value of fruit and vegetables in relation to longevity and health hazards show the importance of consuming these products on a daily basis. The trends of the global market are to raise the standard of vegetable crops products to attend the consumer interest. The vegetable crops products market should be segmented into various components such as: frozen, organic, fresh cut and processed products. This means adding value in the marketing and processing stage, which could become ever more profitable and dynamic.Abstract in Portuguese:
Conhecimento insuficiente das práticas de mercado pode ser causa de uma remuneração inferior ou mesmo causa de prejuízo total por ocasião da venda. No presente texto são discutidas formas de agregar conveniência e serviço, e consequentemente aumentar a rentabilidade econômica, às hortaliças com ênfase em atender à demanda do mercado crescente e cada vez mais interessado em alimentação saudável e prática. Serão analisados diferentes segmentos de mercado para hortaliças, a saber: hortaliças não-convencionais, hortaliças supergeladas e congeladas, hortaliças minimamente processadas, hortaliças enlatadas e em conservas, hortaliças desidratadas e liofilizadas e hortaliças orgânicas.Abstract in English:
Poor profits and even complete production loss can be caused by insufficient market understanding. In the present article some ways to add convenience and service are discussed with the aim of creating opportunities to increase profitability to the horticultural industry that is attending a demand of consumers with an increasing level of dietary healthy awareness. We will consider non-traditional vegetables, frozen vegetables, fresh-cut vegetables, canned vegetables, liofilizied vegetables and organic vegetables.Abstract in Portuguese:
Foram cultivadas, em casa-de-vegetação, cinco plantas de Phyllanthus niruri L em vasos com volume de 3,4 dm³, tendo como substrato um Cambissolo Álico, com textura média, coletado no município de Nazareno - MG. As sementes de quebra-pedra foram oriundas de Belém - PA. Os tratamentos consistiram de cinco doses de N (0, 30, 60, 100 e 150 mg/dm³) e o uso ou não de calcário, sendo que nos tratamentos com calcário visava-se a elevação do pH para 6,0. O delineamento experimental foi inteiramente casualisado com seis repetições. As plantas foram colhidas aos oitenta dias de ciclo, quando foi avaliado o peso da matéria seca da parte aérea e da raiz e efetuadas as análises químicas e fitoquímicas da parte aérea das plantas. O quebra-pedra é uma espécie responsiva à calagem e à adubação nitrogenada, apresentando na dose de nitrogênio de 77,81 mg/dm³ de solo o equivalente a 90% da produção máxima média (12,25 g/vaso) de matéria seca total, quando na presença de calagem. Na ausência de calagem a produção de matéria seca total decresce linearmente (de 3,9 g/vaso a 2,0 g/vaso) com o aumento das doses de N. O teor de P, S, Ca e Mg nas plantas foi maior nos tratamentos com calagem, independente das doses de N. Na ausência de calagem, o conteúdo dos macronutrientes na matéria seca total foi menor em conseqüência da menor produção de matéria seca total. na presença de calagem. Na presença de calagem, observou-se aumento na matéria seca da parte aérea e na concentração de alcalóides à medida que se aumentaram as doses de nitrogênio aplicadas. A máxima produção de alcalóides totais foi de 0,676 mg/g de matéria seca total da parte aérea, que corresponde à dose de N equivalente a 90% para máxima produção de matéria seca da parte aérea.Abstract in English:
Five plants of Phyllanthus niruri L. were cultivated in a greenhouse in 3.4 dm³ pots with Alic Cambisol (medium texture) as substrate. Soil samples were collected in Nazareno - MG and seeds from 'quebra-pedra' were originated from Belém, Brazil. The treatments consisted of five concentrations of N (0,30,60,100 and 150 mg/dm³ of N), two levels of liming (with and without limestone, aiming at raising the pH to 6.0). The experimental design was completely randomized with 6 replications. Plants were harvested eighty days after transplanting. Root, stem and leaves dry matter production were evaluated and chemical and phytochemical analysis of stems and leaves were performed. 'Quebra-pedra' is a plant species responsive to liming and nitrogen fertilization showing, in the presence of liming, the equivalent to 90% of the maximum total dry matter yield (12.25 g/pot) for the nitrogen level of 77.81 mg/dm³ of soil. In the absence of liming the total dry matter decreased linearly (from 2.0 g/pot to 3.9 g/pot) with an increase in doses of N. Higher contents of P, S, Ca, and Mg were observed in plants from treatments with liming, independently of the doses of N used. In the absence of liming the content of macronutrients in the dry matter was small, as a consequence of a smaller production of dry matter. An increase in dry matter and total alkaloids was observed when the dose of nitrogen was increased. The maximum production of total alkaloids was of 0.676 mg of alkaloid per gram of stems and leaves dry matter that corresponds to the dose of N responsible for 90% of the maximum production dry matter.Abstract in Portuguese:
A refrigeração é um excelente método para o armazenamento prolongado de produtos frescos. O uso de contêineres na agricultura é uma tecnologia simples e de fácil utilização que permite a manutenção da qualidade de produtos frescos, como frutas e hortaliças e a diminuição das perdas pós-colheita. Neste trabalho foram desenvolvidos uma série de experimentos com um contêiner frigorífico submetido a dois regimes de operação: vazio e com produto. Foram avaliadas as seguintes variáveis: temperatura, velocidade e umidade relativa do ar, além da pressão do sistema de refrigeração. Foi determinado o tempo de meio resfriamento de alface tipo americano (Latuca sativa L.), submetido a uma temperatura de 1ºC. Nas superfícies que recebem maior radiação solar o desvio da temperatura é de 1,5 ± 1ºC, com respeito às paredes que recebem menor radiação. A velocidade do ar variou de 2,1; 1,7 e 0,3 m/s, nos três planos estudados. O tempo de meio resfriamento da carga de alface variou entre 530 min (» 8 h), e 1.080 min (» 18 h), dependendo da posição das cabeças de alface no interior do contêiner. A umidade relativa do ar foi de 81-86% ± 1% e de 90-91 ± 1%, para o contêiner vazio e com carga, respectivamente.Abstract in English:
Refrigeration is an excellent method for storing horticultural fresh products such as fruits and vegetables. The use of refrigerated containers is a simple and ready-to-use technology allowing better quality and decreasing postharvest losses. In this work some experiments were conducted with a refrigerated container in two operating conditions: with and without load. The following variables were evaluated: air temperature, air velocity, air relative humidity, and pressure of the refrigeration system. The lettuce (Latuca sativa L.) half-cooling time was also determined when this product was stored at 1ºC. It was observed that the container surfaces receiving more radiation presented temperature increases of 1,5 ± 1ºC in contrast to the surfaces that were less exposed. Air speed ranged from 2.1; 1.7 and 0.3 m/s for the three studied surfaces. The lettuce half-cooling time varied from 530 min and 1.080 min, depending on the position of the head of lettuce in the container. The relative humidity of the air was 81-86% ± 1% in the empty container and 90-91 ± 1%, for the loaded container.Abstract in Portuguese:
Com o objetivo de produzir híbridos de melão adaptados à região Nordeste do Brasil, foi avaliado, em Pacajús-CE o comportamento de 29 linhagens, sendo 23 do grupo cantalupensis, cinco do inodorus e uma do grupo momordica. Para efeito de comparação, foram utilizadas cultivares comerciais: o híbrido Hy-mark e a cultivar Eldorado-300. Na avaliação da precocidade a maturação das linhagens do grupo cantalupensis levaram em média 35,1 dias, as do grupo inodorus 30,6 dias e as do grupo momordica 24,4 dias. A concentração da produção, estimada aos 70 dias, foi mais elevada (75,8%) numa linhagem que não produz frutos comerciais. A produção das linhagens variou de 16,2 t/ha a 65,1 t/ha, enquanto a média das testemunhas comerciais foi de 28,4 t/ha. Três linhagens do grupo cantalupensis e todas do grupo inodorus mostraram-se mais produtivas que as testemunhas. O teor de sólidos solúveis entre linhagens e testemunhas foi semelhante (8,6%), sendo que uma das linhagens, M46-00 se destacou pelos altos teores (Brix=12,2%). Em geral, os frutos das linhagens tardias mostraram elevado teor de sólidos solúveis.Abstract in English:
In order to obtain melon hybrids adapted for growing in the Northeast of Brazil, 29 inbred lines (23 belonging to the cantaloupensis group, 5 to the inodorus and 1 to the momordica group) were evaluated in Pacajus, in the state of Ceará. Two commercial varieties, the hybrid Hy-mark and the cultivar Eldorado-300, were used as checks. It was observed that the average period for fruit ripening was 35.1 days for the cantalupensis group, 30.6 days for the inodorus group and 24.4 days for the momordica group. The highest yield concentration (75.8%), evaluated 70 days after sowing, was attained in a inbred line that does not produce commercial fruits. The yield of the lines ranged from 16.2 t/ha up to 65.1 t/ha, whereas the two commercial varieties produced 28.0 t/ha. Three of the cantalupensis group and all inbred lines of the inodorus group were more productive than both varieties used as check. The average inbred lines soluble solid content was similar to that observed in the two commercial varieties (Brix = 8.6). However, the IM46-00 inbred line was outstanding with a high content of soluble solid (Brix = 12.2%). In general, late inbred lines produced fruits with higher soluble solids content.Abstract in Portuguese:
Foram conduzidos dois experimentos com o objetivo de estudar a germinação das unidades de dispersão de gervão-roxo [Stachytarpheta cayennesis (L.C. Rich) Vahl], removidas de espigas que haviam sido armazenadas após terem sido colhidas em dois estádios de maturação. As unidades de dispersão foram removidas de espigas que se encontravam armazenadas por seis ou 18 meses e que haviam sido colhidas com a coloração verde ou palha. No primeiro experimento, as unidades de dispersão, incubadas no interior de caixas plásticas "tipo gerbox", foram distribuídas em folhas de papel germitest umedecidas com água destilada, sob temperatura de 20ºC(noite) e 30ºC (dia), na presença ou ausência de fotoperíodo de 12 horas, por 28 dias. No segundo experimento, as unidades de dispersão, incubadas no interior de caixas plásticas, foram distribuídas em folhas de papel germitest umedecidas com água destilada ou com solução de KNO3, sob temperatura de 20ºC(noite) e 30ºC (dia), na presença ou ausência de fotoperíodo de 12 horas, por 28 dias. A maior germinação foi obtida a partir de unidades de dispersão provenientes de espigas colhidas com a coloração palha e que se encontravam armazenadas por seis meses. A presença da luz, e o emprego de nitrato na ausência de luz, favoreceram a germinação das unidades de dispersão retiradas da parte apical e basal de espigas colhidas com a coloração verde ou palha e, armazenadas por seis ou 18 meses.Abstract in English:
Two experiments were carried out to study Stachytarphetas [Stachytarpheta cayennesis (L.C. Rich) Vahl] seeds (seedlike nutlets) germination. After harvesting, green and mature spikes were stored for 6-18 months. Seeds were removed from the spikes just after each storage period. In the first experiment, the seeds were incubated in plastic boxes with sheets of filter paper moistened with deionized water, set at 20º (night) and 30ºC (day), with or without a photoperiod of 12h, for 28 days. In the second experiment, those seeds were incubated in plastic boxes with sheets of filter paper moistened with deionized water or KNO3, set at 20º (night) and 30ºC (day), with or without a photoperiod of 12 h, during 28 days. The best germination was observed in seeds from mature spikes stored for 6 months. Light and nitrate favored the germination of seeds from proximal and distal position in the spikes previously stored for 6 or 18 months.Abstract in Portuguese:
Treze genótipos de cenoura de verão foram avaliados em 1997 e 1998 para a resistência ao complexo etiológico da queima-das-folhas em seis localidades apresentando infecção natural com os diferentes componentes deste complexo. Alternaria dauci foi o patógeno mais frequente, presente em todas as localidades e predominando em quatro delas. Cercospora carotae foi encontrado em três dos seis locais, prevalecendo em um deles. Estes dois patógenos estavam presentes em proporções similares em um dos locais. Xanthomonas campestris pv. carotae foi observada em todas as localidades, porém em intensidade sempre menor do que os dois fungos, sempre que estes últimos se encontravam presentes. Os genótipos 'Brasília', 'Alvorada', 'Tropical', 'Carandaí' e 'Kuronan', foram os mais resistentes, independentemente da composição local do complexo etiológico da doença. As cultivares Nova Kuroda e Prima foram as mais suscetíveis à doença.Abstract in English:
Thirteen carrot genotypes were evaluated for their resistance to the leaf blight complex in six locations in Brazil. The assessments were carried out under field conditions, in the summer of 1997 and 1998, in plots where each of the pathogens were involved differentially in the composition of the complex. Alternaria dauci was the most frequent pathogen, being found in all locations and predominating in four of them. Cercospora carotae was found in three out of the six locations, predominating in one of them. These two species were found in equal proportions in one field. Xanthomonas campestris pv. carotae was present in all sampled plots, but in lower intensity when compared to the two fungi. The cultivars Brasilia, Alvorada, Tropical, Carandai and Kuronan were the most resistant, independently of the composition of the pathological complex. 'Nova Kuroda' and 'Prima' were the most susceptible.Abstract in Portuguese:
Com o objetivo de avaliar diferentes genótipos de batata tolerantes ao calor em duas épocas de plantio (inverno e primavera), instalaram-se dois experimentos no Campo Experimental de Bebedouro da Embrapa Semi-Árido, Petrolina (PE). O delineamento experimental foi blocos ao acaso com quatro repetições, utilizando-se os genótipos LT-9, 301251-1, 311320-1, 301217-1, 301159-1, Serrana x DTO-33 e a variedade comercial Baraka como testemunha. Na condição de clima quente (média de 25,8°C), o genótipo LT-9 apresentou a maior produtividade comercial (10,3 t/ha), seguido pelos demais tratamentos que não mostraram diferenças estatísticas entre si, à exceção de Serrana x DTO-33 que apresentou a menor produtividade (2,7 t/ha). O cultivo na condição de clima mais frio (média de 24,7°C), a produtividade total variou de 17,5 t/ha a 23,3 t/ha, sendo que o genótipo 301251-1 alcançou a maior produtividade (23,3 t/ha), não se verificando diferença estatística entre os tratamentos. Pelos resultados preliminares obtidos há indicação que os genótipos 301251-1, 311320-1; 301217-1 e 301159-1 podem ser plantados de abril a agosto como alternativas de cultivo à cultivar Baraka, necessitando, porém, de maiores investigações.Abstract in English:
The experiments were carried out at the Bebedouro Experimental Field of Embrapa Semi-Àrid Research Center in Petrolina, Brazil, to evaluate different heat tolerant potato genotypes under two climatic conditions. The experimental design was of randomized complete blocks with seven genotypes (LT-9, 301251-1, 311320-1, 301217-1, 301159-1, Serrana x DTO-33 and cv. Baraka) and four replications. Under hot climatic condition (28°C) the genotype LT-9 showed the highest commercial yield (10.3 t/ha), followed by the other treatments that didn't show statistical differences in relation to each other, except the genotype Serrana x DTO-33 which showed the lowest commercial yield (2.7 t/ha). Under favorable condition (23°C), the commercial yield varied from 17.5 to 23.3 t/ha, whereas the genotype 301251-1 showed the highest yield (23.3 t/ha) but there were no statistical differences between the different treatments. The results indicated that the genotypes LT-9, 301251-1, 311320-1 and 301217-1 could be cultivated during the hot season and the genotypes 311251-1, 301217-1 and 311320-1 could be cultivated under favorable conditions as an alternative to the Baraka variety. However more investigation is needed.Abstract in Portuguese:
Com o objetivo de selecionar cultivares de tomate industrial mais produtivas e com melhor qualidade, instalou-se dois ensaios em latossolo no Campo Experimental de Bebedouro em Petrolina-PE, no período de maio a outubro de 1996 e 1997. O delineamento experimental foi de blocos ao acaso com quatro repetições e dezoito cultivares (IPA-5, XPH-5720, XPH-12066, XPH-12045, XPH-12068, XPH-12044, Spectrum-151, Spectrum-153, Spectrum-385, Nema-512, Nema-1435, Hypeel-153, Hypeel-108, PSP-58494, PSP-22210, Latino, Zenith e Condor). A produtividade comercial variou de 70,85 a 96,68 t/ha, destacando-se as cultivares IPA-5, XPH-5720, Spectrum-151, Nema-512, XPH-12044, Spectrum-385, Hypeel-153 e XPH-12066, com rendimentos acima de 86,0 t/ha, sendo o menor desempenho apresentado pela cultivar Spectrum-579 com 70,85 t/ha. Quando se ajustou a produtividade em função do ºBrix, verificou-se resultados similares aos anteriores, incluindo-se as cultivares Zenith e XPH-12045, entre as cultivares mais produtivas. O peso médio de frutos oscilou entre 78,75 e 110,96 g, com especial destaque para as cultivares Nema-1435 (110,96 g/fruto) e Hypeel-108 (101,54 g/fruto). Para o ºBrix, observou-se uma oscilação de 4,3º a 6,0º, onde todas as cultivares híbridas superaram a cultivar de polinização aberta IPA-5, que apresentou o mais baixo ºBrix (4,3), tendo os híbridos 'PSP-22210' (6,0º) e 'Zenith' (5,8º) se destacado dos demais. Os resultados obtidos em termos de produtividade e qualidade de frutos permitem indicar como orientação geral para uso dos produtores as cultivares XPH-5720, Spectrum-151, Nema-512, XPH-12044, Spectrum-385, Hypeel-153, XPH-12066, XPH-12045 e Zenith, além da cultivar tradicionalmente plantada (IPA-5).Abstract in English:
Two field trials were carried out to evaluate processing tomato cultivars in the Experimental Field of Bebedouro, Petrolina, Brazil, in the periods of May to October 1996 and 1997. The experimental design consisted of randomized blocks with 18 cultivars (IPA-5, XPH-5720, XPH-12066, XPH-12045, XPH-12068, XPH-12044, Spectrum-151, Spectrum-153, Spectrum-385, Nema-512, Nema-1435, Hypeel-153, Hypeel-108, PSP-58494, PSP-22210, Latino, Zenith and Condor), with four replications. The commercial yield ranged from 70.85 to 96.68 t/ha. The cultivars IPA-5, XPH-5720, Spectrum-151, Nema-512, XPH-12044, Spectrum-385, Hypeel-153 and XPH-12066 showed the highest commercial yields above 86.0 t/ha, the lowest yield being shown by the cultivar Spectrum-579, with 70,85 t/ha. When the yield was adjusted in function of ºBrix, similar results were observed, 'Zenith' and 'XPH-12045' being included among the highest yielding cultivars. The cultivars Nema-1435 (110.96g/fruit) and Hypeel-108 (101.54 g /fruit) showed the highest average weight of fruits. The soluble solids (Brix) contents ranged from 4.3% to 6.0%, and all hybrids showed higher contents than the open-pollinated variety IPA-5, which showed the lowest brix (4.3(0)), the highest contents being from 'PSP-22210' (6.0(0)) and 'Zenith' (5.8(0)). The results regarding fruit yield and quality allow us to recommend the cultivars XPH-5720, Spectrum-151, Nema-512, XPH-12044, Spectrum-385, Hypeel-153, XPH-12066, XPH-12045 and Zenith for the farmers, besides the traditional cultivar IPA-5.Abstract in Portuguese:
Estudou-se a seletividade dos inseticidas cipermetrina, diclorvós, diazinon, etion, fenitrotion, malation, metamidofós, paration metílico, permetrina, pirimicarbe e vamidation para adultos dos predadores Cycloneda sanguinea (L.) e Eriopis connexa (Germ.)(Coleoptera: Coccinellidae). Folhas de tomateiro foram imersas em caldas inseticidas nas doses utilizadas para o controle dos pulgões Myzus persicae (Sulzer) e Macrosiphum euphorbiae (Thomas) em tomateiro e também na metade das doses recomendadas. Os fatores em estudo foram os inseticidas, as doses, as espécies de predadores e o sexo para C. sanguinea. Vamidation e o pirimicarbe foram os inseticidas mais seletivos a C. sanguinea seguidos do etion e diclorvós (3,2; 6,7; 49,7 e 52,5% de mortalidade, respectivamente). Para E. connexa o pirimicarbe foi o mais seletivo seguido pelo etion e cipermetrina (1,96; 71,28 e 81,92% de mortalidade, respectivamente). Os machos de C. sanguinea foram mais tolerantes que as fêmeas ao etion (33 e 66,5% de mortalidade) e permetrina (61 e 100% de mortalidade, respectivamente). A toxicidade da permetrina a E. connexa e do etion às fêmeas de C. sanguinea foi menor quando estes inseticidas foram aplicados em subdose (74,4 e 25% de mortalidade, respectivamente) do que quando estes foram aplicados na dose recomendada (100 e 66,5% de mortalidade, respectivamente) para o controle de pulgões no tomateiro.Abstract in English:
The selectivity of cypermethrin, dichlorvos, diazinon, ethion, fenitrothion, matathion, methamidophos, methyl parathion, permethrin, pirimicarb, and vamidathion to adults of Cycloneda sanguinea (L.) and Eriopis connexa (Germ.) (Coleoptera: Coccinellidae) was studied. Tomato leaves were submerged in insecticide solution at recommended rate for controlling Myzus persicae (Sulzer) and Macrosiphum euphorbiae (Thomas) in tomatoes. The effect of insecticides, doses, predator species, and sex of C. Sanguinea in insecticide selectivity was evaluated. Pirimicarb and vamidathion were the most selective insecticides for C. sanguinea followed by ethion and dichlorvos (3.2, 6.7, 49.7, and 52.5% mortality, respectively). Pirimicarb was the most selective insecticide for E. connexa, followed by ethion and cypermethrin (2, 71.3, and 81.9% mortality, respectively). Males of C. sanguinea were more tolerant to ethion (33 and 66.5% mortality, respectively) and permethrin (61 and 100% mortality respectively) than females. Permethrin toxicity to E. connexa and ethion toxicity to C. sanguinea females were lower when those insecticides were applied at half dose (74.4 and 25% mortality, respectively) than when they were applied at their full dose (100 and 66.5% mortality, respectively).Abstract in Portuguese:
Com o objetivo de avaliar os efeitos da adubação orgânica na produção de pimentão (Capsicum annuum L.), cultivar Nacional AG 506, foram conduzidos dois experimentos: um em casa-de-vegetação e outro a campo na área experimental do Centro Agropecuário da UFES em Alegre (ES), no período de março a outubro de 1994. Em casa-de-vegetação foram avaliados seis níveis de vermicomposto (0, 200, 400, 600, 800 e 1000 g por vaso) associados à ausência e presença de adubação química. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado com cinco repetições de uma planta por vaso. Após 45 dias foram avaliados o peso da matéria seca da parte aérea e da raiz. No campo, 12 t/ha de vermicomposto (600 g/cova) foram comparados com 20 t/ha (1000 g/cova) de esterco de curral, na ausência e presença de adubação química. Os tratamentos foram distribuídos em blocos ao acaso com quatro repetições de dez plantas por parcela. Por meio de regressão linear, determinou-se que em casa-de-vegetação, a máxima produção de matéria seca da parte aérea foi obtida com a aplicação de 561,9 g/vaso de vermicomposto e das raízes com 323,1 g/vaso, ocorrendo pequenos decréscimos em doses mais elevadas. No experimento de campo a adubação orgânica aumentou a produção em 7,0 t/ha em relação à testemunha adubada apenas com adubo químico. Não houve diferenças significativas entre as fontes de matéria orgânica (vermicomposto e esterco de curral).Abstract in English:
With the objective of evaluating the effects of the organic fertilization in the production of sweet pepper (Capsicum annuum L.) cultivar Nacional AG 506, two experiments were carried out: one experiment in the greenhouse and other at the Agricultural Center of the Federal University of Espirito Santo (CAUFES) Experimental Station, in the city of Alegre, Brazil, from March to October, 1994. In the greenhouse six levels of earthworm compost were tested (0, 220, 400, 600, 800 and 1000 g/pot) associated with the absence or presence of chemical fertilization. The experiments were set up in a complete randomized blocks design, with five replications. Only one plant was used per pot. After 45 days the dry matter production of plant tops and roots was evaluated. In the field 12 t/ha of earthworm compost (600 g per pot) were compared with 20 t/ha (1000 g per pot) of cattle manure, in the absence and presence of chemical fertilization. The experiment was laid out in a complete randomized block design, with four replications of ten plants per plot. In greenhouse the maximum top dry weight was obtained with 561.9 g/pot of earthworm compost and with 323.1 g/pot for maximum root dry weight. Decrease in dry weight production was observed when higher amounts of earthworm compost were used. In a field experiment, sweet pepper production with organic fertilization was 7.0 t/ha higher when compared to chemical fertilization. There was no significant difference among sources of organic fertilization (earthworm compost and cattle manure),Abstract in Portuguese:
O objetivo do trabalho foi avaliar a produtividade e a qualidade de duas cultivares de polinização aberta (Louco de Verão e União) e nove cvs. híbridas de repolho (Caribe, Fuyutoyo, Kenzan, Master AG-325, Matsukaze, Rookie, Saikô, Sooshu e YR Park), na época seca. O ensaio foi realizado no campo experimental da Embrapa Acre, em Rio Branco-AC, no período de junho a outubro de 1996, em um solo do tipo Argissolo Vermelho-Escuro, textura argilosa. As parcelas foram compostas de duas fileiras de dez plantas, espaçadas de 0,80 m entre elas e de 0,40 m entre plantas. O delineamento experimental foi o de blocos casualizados, com três repetições. Foram avaliadas a produção total e o peso médio das cabeças, índice de formato, relação C/D (comprimento do coração/diâmetro longitudinal), compacidade da cabeça, ciclo de colheita e porcentagem de cabeças apresentando podridão bacteriana. Os híbridos Saikô, Fuyutoyo, Sooshu e YR Park apresentaram as maiores produções total de cabeças (41,8, 41,3, 39,3 e 38,7 t/ha, respectivamente), enquanto 'Louco de Verão', 'Fuyutoyo', 'Saikô', 'Sooshu', 'Master AG-325', 'Caribe' e 'YR Park' resultaram em maiores pesos médios de cabeças, com médias variando de 1410 a 1632 g. Os híbridos YR Park e Sooshu apresentaram cabeças achatadas e os demais, levemente achatadas, com índice de formato variando de 0,90 a 0,77. Para a relação C/D, os híbridos Master AG-325, Sooshu, Rookie, Saikô e Fuyutoyo, e a cv. União tiveram os menores valores, variando de 0,48 a 0,57. Com relação à compacidade da cabeça, com exceção do híbrido YR Park, todos os demais tiveram boa compacidade. Os híbridos Sooshu e YR Park apresentaram ciclo de produção mais precoce, com o inicio da colheita aos 63 dias após o transplantio, e 'Rookie', o mais tardio (91 dias). Os híbridos Saikô e Sooshu destacaram-se dos demais, apresentando cabeças com peso, formato, uniformidade, relação C/D e compacidade adequados para a comercialização, sendo considerados promissores para cultivo na época seca em Rio Branco-AC.Abstract in English:
The objective of this work was to evaluate yield and quality of two cultivars (Louco de Verão e União) and nine cabbage hybrids (Caribe, Fuyutoyo, Kenzan, Master AG-325, Matsukaze, Rookie, Saikô, Sooshu and YR Park), during the dry season. The experiment was carried out at the experimental field of Embrapa Acre, in Rio Branco, Brazil, from June to October 1996, in a dark-red claysoil soil, of clay texture. Each experimental plot was made up of two lines of ten plants, distanced 0.8 m from each other and 0.4 m between plants. The experimental design was of randomized complete blocks, with three repetitions. The total yield and average head weight, format index, C/D ratio (core lenght/longitudinal diameter), head compactness, harvest cycle and percentage of heads presenting bacterial rot were evaluated. The hybrids Saikô, Fuyutoyo, Sooshu and YR Park presented the greatest total production of heads (41.8, 41.3, 39.3 and 38.7 t/ha, respectively), while 'Louco de Verão', 'Fuyutoyo', 'Saikô', 'Sooshu', 'Master', 'Caribe' and 'YR Park' had the greatest average weight per heads, with averages varying from 1,410 to 1,632 g. The hybrids YR Park and Sooshu presented flat heads and the others slightly flat heads, with format index varying from 0.90 to 0.77. For the C/D ratio, Master AG-325, Sooshu, Rookie, Saikô and Fuyutoyo hybrids and União cultivar had the smallest values, varying from 0.48 to 0.57. In relation to the head compactness, with the exception of YR Park hybrid, all the others showed good compactness. Sooshu and YR Park hybrids presented the most precocious production cycles, with harvest beginning 63 days after transplanting, and 'Rookie' the latest (91 days). Saikô and Sooshu hybrids stood out from the others, presenting heads with uniformity of weight and format, C/D ratio and compactness appropriate for marketing. They were considered promising for cultivation in the dry season, in Rio Branco.Abstract in Portuguese:
O objetivo do trabalho foi avaliar a eficiência de diferentes volumes de calda e tipo de bico no controle químico de Thrips tabaci em cebola. Dois experimentos foram conduzidos na EPAGRI, Estação Experimental de Ituporanga, SC, no período de agosto a dezembro de 1996 e 1997. Os tratamentos com bico leque e respectivos níveis de vazão foram XR 110 015 VS® - 236 L/ha, XR 110 02 VS® - 316 L/ha, XR 110 03 VS® - 472 L/ha, XR 110 04 VS® - 632 L/ha, XR 110 05 VS® - 788 L/ha, TJ 60 110 02 VS® - 316 L/ha, TJ 60 110 04 VS® - 632 L/ha; com bico cone foram Conejet TSVS® - 236 L/ha, Conejet TXVK 18® - 472 L/ha, Conejet TXVK 26® - 632 L/ha, D6 Difusor V5® - 600 L/ha, além da testemunha, sem tratamento. O delineamento experimental utilizado foi blocos ao acaso com quatro repetições. O tamanho de parcela foi de 2,8 m x 3,0 m. O inseticida usado foi clorpirifós 0,72 g. i.a./ha. A amostragem de ninfas de T. tabaci foi realizada no campo em cinco plantas escolhidas ao acaso em cada parcela. A redução populacional de tripes foi semelhante entre os diferentes volumes de calda e tipos de bico utilizados. Portanto, os bicos cone e leque aplicando volumes de calda entre 236 a 788 L/ha, apresentaram a mesma eficiência no controle de T. tabaci em cebola.Abstract in English:
The objective of this work was to evaluate the efficiency of different nozzle types and volume of the insecticide solution in controlling thrips (Thrips tabaci) in onions. The work was carried out from August to December, 1996 and 1997. The treatments consisted of different nozzle types (fan and cone) and different flow rates. Fan nozzles were XR 110 015 VS® - 236 L/ha, XR 110 02 VS® - 316 L/ha, XR 110 03 VS® - 472 L/ha, XR 110 04 VS® - 632 L/ha, XR 110 05 VS® - 788 L/ha, TJ 60 110 02 VS® - 316 L/ha, TJ 60 110 04 VS - 632 L/ha; and cone nozzles were Conejet TSVS® - 236 L/ha, Conejet TXVK 18® - 472 L/ha, Conejet TXVK 26® - 632 L/ha, D6 Difusor V5® - 600 L/ha. Besides these treatments there was an untreated check. The experimental design was of randomized complete blocks with four replications. The insecticide used was chlorpyrifos 0.72 g.a.i./ha. The evaluation of the number of nimphs of T. tabaci was made weekly in the field using five plants per plot. The fan or cone nozzle applying 236 L/ha to 788 L/ha of the insecticide solution (chlorpyrifos) gave similar thrips control.Abstract in Portuguese:
O vírus Y da batata (Potato virus Y ou PVY) é uma das principais causas da degenerescência da batata no Brasil. Com o objetivo de determinar, nas condições do Rio Grande do Sul, a resistência de campo de genótipos de batata à infecção pelo PVY, avaliaram-se, na presença de infectores e durante dois plantios consecutivos de primavera, quinze cultivares e clones de batata. A detecção de PVY foi efetuada por meio de testes sorológicos (DAS-ELISA). As cultivares e clones avaliados comportaram-se da seguinte forma: Cristal e 2CRI-1149-1-79, resistentes; Astrid, Baraka, Baronesa, Catucha, Macaca, Monte Bonito, Santo Amor, Trapeira e 2AC-917-7-80, resistência intermediária; Bintje, Cerrito Alegre e Monalisa, suscetíveis; e Achat, muito suscetível.Abstract in English:
Potato virus Y (PVY) is considered one of the main causes of potato degeneration in Brazil. To determine the field resistance of potato genotypes to PVY, in Rio Grande do Sul, Brazil, fifteen clones and cultivars were tested during two consecutive spring planting seasons. PVY detection was done by serological tests (DAS-ELISA). Cultivars and lines performed as follows: Cristal and 2CRI-1149-1-79, resistant; Astrid, Baraka, Baronesa, Catucha, Macaca, Monte Bonito, Santo Amor, Trapeira and 2AC-917-7-80, intermediate resistance; Bintje, Cerrito Alegre and Monalisa, susceptible; and Achat, extremely susceptible.