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Horticultura Brasileira, Volume: 25, Número: 2, Publicado: 2007
  • Carta ao editor Carta Do Editor

  • Efeito do CO2 e etileno no período de dormência de minitubérculos de batata cv. Macaca Pesquisa

    Bisognin, Dilson Antônio; Benedetti, Marlova; Segatto, Fernanda Bastos; Costa, Liege Camargo da; Ritter, Carlos Evandro Leite; Brackmann, Auri

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o efeito do CO2 e etileno no período de dormência de minitubérculos de batata da cultivar Macaca produzidos em telado durante duas safras. Imediatamente após a colheita, os minitubérculos foram submetidos aos tratamentos de abafamento com etileno (1000 mL L-1) por 72 h; CO2 (20%) por 72 h; carbureto de cálcio (200 g m-3) por 72 h; e 1-metilciclopropeno (1-MCP) (1mL L-1) por 24 h (apenas na safrinha); e imersão em solução de ethephon (840 mg L-1) por 5 s. A testemunha não recebeu nenhum tratamento. O delineamento experimental foi um fatorial (safras x tratamentos) no inteiramente casualizado, com quatro repetições de 15 minitubérculos. Em intervalos semanais foram avaliadas a respiração e a produção de etileno. A cada 15 dias avaliou-se o número de brotos e a percentagem de tubérculos brotados, calculando-se a área abaixo da curva de progressão. Os minitubérculos produzidos durante a safra, comparados com os da safrinha, apresentaram menor período de dormência e aumentaram a taxa respiratória durante o período de armazenamento, claramente relacionados com a brotação dos minitubérculos. O CO2 e etileno não promoveram o encurtamento, enquanto que o 1-MCP prolongou o período de dormência de minitubérculos de batata cv. Macaca.

    Resumo em Inglês:

    The effect of CO2 and ethylene treatments were evaluated on the dormancy period of 'Macaca' minitubers produced in greenhouse during two growing seasons. Minitubers were treated soon after harvesting. The treatments were suffocation with ethylene (1000 mL L-1) during 72 h; CO2 (20 %) during 72 h; calcium carburet (200 g m-3) during 72 h; and 1-methylcyclopropene (1-MCP) (1 mL L-1) during 24 h (only for second season); and immersion with 2-cloroetil fosfonic acid (840 mg L-1) during 5 s. Control minitubers did not receive any treatment. The experiment was a factorial (seasons x treatments) in a randomized design, with four replications of 15 minitubers. Respiration and ethylene production were evaluated every week. Sprout number and percentage of sprouted tubers were evaluated every 15 days to obtain the area under progression curve. Minitubers produced during the first season presented shorter dormancy than those produced during the second season. First season minitubers presented an increase in respiration rate during storage that was clearly related to sprouting. CO2 and ethylene did not reduce, while 1-MCP enhanced dormancy period of potato cv. Macaca minitubers.
  • Seleção recorrente para produtividade e qualidade de frutos em abobrinha braquítica Pesquisa

    Cardoso, Antonio Ismael Inácio

    Resumo em Português:

    Considerando-se que abobrinha (Cucurbita moschata) geralmente não apresenta perda de vigor pela endogamia, a seleção recorrente pode ser um método adequado para o melhoramento desta espécie. O objetivo deste trabalho foi avaliar a eficiência da seleção recorrente em abobrinha, cultivar Piramoita, visando aumento de produtividade e melhoria da qualidade de frutos. Foram realizados três ciclos de seleção recorrente a partir da cultivar Piramoita (população P0), com avaliação e seleção de progênies S1. Em todos os ciclos de seleção, os experimentos foram conduzidos em blocos ao acaso, com parcelas de cinco plantas, tendo a cultivar Piramoita como testemunha. O espaçamento foi de 2,0 x 1,0 m. Após cada ciclo de seleção, as sementes remanescentes das progênies selecionadas foram empregadas no ciclo seguinte de recombinação, cada progênie contribuindo em média com dez plantas tomadas ao acaso. As quatro populações (P0, PI, PII e PIII) foram avaliadas em blocos ao acaso, com oito repetições de cinco plantas por parcela. Foram avaliados número e massa total e comercial (retos, com pescoço comprido e sem defeitos aparentes) de frutos imaturos por planta e a proporção de frutos comerciais. Foram realizadas as análises de variância e regressão. Foram observados aumentos de produção lineares significativos ao longo dos ciclos de seleção. Na população PIII, os números de frutos total (17) e comercial (11) por planta, assim como a massa total (3,7) e comercial (2,6 kg planta-1), superaram a população inicial em 32, 63, 24 e 57%, respectivamente. Essas diferenças correspondem a um aumento superior a 11 t ha-1 ou mais de 36.000 frutos ha-1 em apenas três ciclos de seleção recorrente.

    Resumo em Inglês:

    Since squash (Cucurbita moschata) usually does not have inbreeding depression, recurrent selection may be an adequate method for squash breeding. In this study the recurrent selection efficiency was evaluated in squash, cultivar Piramoita, aiming to improving fruit yield and quality. Three generations were produced out of cultivar Piramoita (population P0), with evaluation and selection of S1 progenies. In all selection cycles, experiments were set up in randomized blocks design, with five plants per plot, with cultivar Piramoita as control. Spacing was 2.0 x 1.0 m. After each cycle, the remaining seeds of selected progenies were used in the following cycle of recombination, and each progeny was represented, on average, by ten random plants. The four populations (P0, PI, PII and PIII) were evaluated in randomized blocks design, with eight replicates and five-plant plots. Number and weight of total and commercial (straight fruits, with long neck and without visible defects) fruits per plant and the rate of commercial fruits were evaluated. Variance and regression analysis was performed and indicated a linear increase in yield due to selection cycles. In population PIII, total (17) and commercial (11) fruit number plant-1, and total (3.7) and commercial (2.6 kg) weight of fruits plant-1, overcame initial population in 32; 63; 24, and 57%, respectively. These differences correspond to an increase larger than 11 t ha-1 or more than 36000 fruits ha-1 in only three recurrent selection cycles.
  • Produção de tomate italiano (saladete) sob diferentes densidades de plantio e sistemas de poda visando ao consumo in natura Pesquisa

    Machado, Adriana Q; Alvarenga, Marco Antônio R; Florentino, Carlos Eduardo T

    Resumo em Português:

    Verificou-se o efeito de três espaçamentos entre plantas e três sistemas de poda sobre a produção de frutos de tomateiro do tipo italiano (saladete), visando ao consumo in natura. O delineamento experimental foi blocos ao acaso, com três repetições. Os tratamentos foram dispostos em parcelas subdivididas, com os híbridos Heinz 9780 e Kátia alocados às parcelas e, um fatorial de três espaçamentos entre plantas (20; 35 e 50 cm) e três números de cachos por planta (2; 4 e 8), às subparcelas. As plantas foram conduzidas sem tutoramento. Houve incremento da produção total e comercial com a redução do espaçamento entre plantas e com o aumento do número de cachos por planta, com interação significativa entre essas duas variáveis, que apresentaram produção total e comercial de 202,6 t ha-1 e 165,9 t ha-1 respectivamente no espaçamento entre plantas de 20 cm e em plantas conduzidas com oito cachos. Apenas o híbrido Kátia apresentou redução significativa do número de frutos por planta quando o espaçamento entre plantas foi reduzido de 50 cm para 35 cm. Houve efeito depressivo da redução do espaçamento entre plantas no peso médio de frutos, a partir de 35 cm para o híbrido Heinz 9780 e, 20 cm, para o híbrido Kátia. Já a poda das plantas após o segundo cacho elevou o peso médio dos frutos em 54% no híbrido Heinz 9780 e 48,6% no híbrido Kátia, quando comparado ao tratamento com oito cachos por planta. Os resultados indicam a possibilidade de aumentar o peso médio de frutos de tomateiro com o emprego do espaçamento entre plantas de 50 cm para o híbrido Heinz 9780 e, 35 ou 50 cm, para o híbrido Kátia, e da poda apical após dois ou quatro cachos. Os híbridos mostraram-se adequados para a produção de tomate destinado ao consumo in natura, por apresentarem frutos com tamanho exigido por esse mercado.

    Resumo em Inglês:

    This experiment was carried out to study the effect of three spacings between plants and three pruning systems in the production of tomatoes, Italian class (saladete), for in natura use. Statistical procedure was based on randomized blocks with three replications, in a factorial scheme. Hybrid cultivars Heinz 9780 and Katia were planted in whole plots and the combination of three spacings between plants (20; 35 and 50 cm) and three pruning systems resulting in 2; 4, and 8 fruit clusters per plant, were assigned to the subplots. Plants grew without guiding. Total and commercial yield increased with plant density and with the number of fruit clusters, with significant interaction between these two variables. Total and marketable fruit yield reached their peak (202,6 and 165,9 t ha-1, respectively) with 20-cm spacing between plants and eight clusters. Hybrid Katia suffered a significant reduction in the number of fruits plant-1 when spacing between plants was reduced from 50 to 35 cm. The average weight of fruits was reduced when spacing between plants was bellow 35 cm for hybrid Heinz 9780 and bellow 20 cm for hybrid Katia, and increased as a result of pruning of plants after second cluster in 54,0% for hybrid Keinz 9780 and 48,6% for hybrid Katia. The average fruit weight can be increased with spacing between plants of 50 cm for hybrid Heinz 9780, and 35 or 50 cm for hybrid Katia and pruning after two or four fruit clusters. The hybrids performed adequately considering production of tomato for in natura consumption, with big enough fruits for market requirements.
  • Efeito da densidade de plantio sobre o rendimento de espigas verdes de cultivares de milho desenvolvidas em diferentes épocas Research

    Silva, Paulo Sérgio L e; Duarte, Severino R; Oliveira, Fábio Henrique T de; Silva, Júlio César do V

    Resumo em Português:

    O cultivo do milho na região Nordeste do Brasil é caracterizado por uma grande diversidade de sistemas de produção, que variam de grandes empresas (cultivares modernas e densidades de plantio relativamente elevadas) a pequenas propriedades (agricultura familiar, cultivares tradicionais e baixas densidades de plantio). O objetivo do presente trabalho foi avaliar os efeitos da densidade de plantio (30; 40; 50; ou 70 mil plantas ha-1 - MPH) sobre o rendimento de espigas verdes das cultivares Centralmex (tradicional) e AG 510 (híbrido). As diferentes densidades foram obtidas mantendo-se 1,0 m entre fileiras e variando-se o espaçamento entre covas na fileira. As cultivares e densidades de plantio foram combinadas em um arranjo fatorial disposto no delineamento de blocos ao acaso, com quatro repetições e parcelas com quatro fileiras de 6,0 m. O número de espigas verdes aumentou com a densidade nas duas cultivares, mas de maneira significativamente mais intensa na cultivar AG 510. A cultivar AG 510 (com rendimento médio de 14,9 t ha-1 e rendimento máximo na densidade de 58 MPH) produziu significativamente mais espigas verdes despalhadas que a cultivar Centralmex (rendimento médio de 13,6 t ha-1 e rendimento máximo na densidade de 61 MPH). O rendimento de espigas verdes comercializáveis aumentou com a densidade de plantio nas duas cultivares, mas mais intensamente na cultivar AG 510, que superou significativamente a cultivar Centralmex a partir da densidade de 43 MPH. A diferença entre cultivares na densidade de plantio de 70 MPH foi 14,4 t ha-1. Não houve alteração significativa no número de espigas despalhadas comercializáveis na cultivar Centralmex. Porém, na cultivar AG 510, essa característica aumentou com a densidade de plantio. A diferença entre as cultivares tornou-se significativa a partir de 38 MPH. O comprimento da espiga despalhada diminuiu linearmente e de maneira similar em ambas as cultivares com o aumento da densidade de plantio. A densidade de plantio não influenciou as alturas da planta e de inserção da espiga, com superioridade da cultivar Centralmex para essas características em todas as densidades de plantio. Não existiu efeito de cultivares sobre o diâmetro do colmo e biomassa do sistema radicular e ambas características diminuíram linearmente com o aumento da densidade de plantio.

    Resumo em Inglês:

    Corn cultivation in the Northeast region of Brazil is characterized by a great diversity of production systems, ranging from large companies (modern cultivars and relatively high planting densities) to small farms (family agriculture, traditional cultivars, and low planting densities). In the present work we evaluated the effects of planting density (30; 40; 50; 60; or 70 thousand plants ha-1 - TPH) on green ear yield of cultivars Centralmex (traditional) and AG 510 (hybrid). Different densities were achieved by maintaining 1.0 m between rows and varying the spacing between pits, within the row. Cultivars and planting densities were combined in a factorial scheme, arranged in a random block design with four replicates and four 6 m long row plots. The number of green ears increased with density in both cultivars, but in a significantly more intense pace in cultivar AG 510. Cultivar AG-510 (14.9 t ha-1 on average, maximum yield at 58 TPH) yielded significantly more unhusked green ears than cultivar Centralmex (13.6 t ha-1 on average, maximum at 61 TPH). Marketable green ear yield increased with density in both cultivars, but more intensively in cultivar AG 510, which significantly out yielded cultivar Centralmex from 43 TPH ahead. The difference between cultivars at the planting density of 70 TPH was 14.4 t ha-1. There was no response of cultivar Centralmex in number of marketable husked green ears, while cultivar AG 510 increased yield with planting density. The difference between both cultivars started being significant at 38 TPH. Husked ear length decreased linearly and similarly in both cultivars as planting density increased. Planting density did not influence plant and ear height, and cultivar Centralmex was superior in both characteristics at all planting densities. There was no effect of cultivars on stalk diameter and root system biomass. Both characteristics decreased linearly as planting density increased.
  • Área foliar e número de flores de nastúrcio sob duas densidades de plantio Pesquisa

    Lopes, Sidinei José; Brum, Betânia; Santos, Valdecir José dos; Melo, Evanisa Fátima RQ; Santos, Osmar S dos; Couto, Mara Rúbia M

    Resumo em Português:

    Estimou-se a área foliar do nastúrcio (Tropaeolum majus L.) por métodos não destrutivos e determinou-se a variação temporal da área foliar e do número de flores sob duas densidades de plantas em dois experimentos, em estufa plástica, na UFSM. No primeiro experimento calculou-se a área foliar a partir da análise de 50 folhas, provenientes de dez plantas, através de imagens digitais, relacionando-a à estimativa da área foliar feita a partir de discos foliares. Correlacionou-se também a área foliar à medida de quatro diagonais das folhas: medida sobre a nervura principal, perpendicular à nervura principal e duas medidas transversais à nervura principal. Obteve-se coeficiente de determinação (r²) de 0,94 (p < 0,05) entre as medidas obtidas através de discos foliares e de fotos digitais. A área foliar = 0,8906x², em que x = medida sobre a nervura principal, apresentou o maior coeficiente de determinação (r² = 0,99; p<0,05), das quatro diagonais testadas. No segundo experimento, foram utilizadas duas densidades de plantio: 0,60 m entre plantas x 0,50 m entre linhas, e 0,30 x 0,25 m. De cada densidade, estimou-se a área foliar da planta através da equação ajustada com a medida da diagonal principal de todas as folhas maiores que 5 cm de quatro plantas, ajustando-se modelos logísticos para a variação temporal da área foliar e do número de flores por planta (avaliado a partir de flores colhidas em 1 m²). A menor densidade de plantio proporcionou maior área foliar por planta (6932 cm²), com máximo em 47 dias após o plantio (DAT) e 695 graus-dia (GD), que a maior densidade (3129 cm²), que apresentou máximo 42 DAT e 622 GD. O florescimento ocorreu antes das plantas atingirem o máximo de área foliar e a maior produção de flores foi obtida na maior densidade de plantas.

    Resumo em Inglês:

    Two experiments were conducted in a plastic greenhouses in Santa Maria, Rio Grande do Sul State, Brazil, to estimate the nasturtium (Tropaeolum majus L.) leaf area through non destructive methods, as well as to study the leaf area and flower number variation in time, in two planting densities. In the first experiment, leaf area was assessed using 50 leaves harvested out of ten plants through digital image. This calculated value was then compared to leaf area estimation obtained using leaf disks. In addition, leaf area was correlated to the following leaf diagonals: main rib, perpendicular to the main rib, and two transversal measures to the main rib. A determination coefficient (r²) of 0,94 (p<0,05) was obtained for leaf area calculated through digital images and leaf disks. The leaf area formula 0,8906x², where x corresponds to the measure on the main rib, presented the largest determination coefficient (r² = 0,99; p<0,05) among the four tested diagonals. In the second experiment, two plant densities were tested: 0.60 x 0.50 m and 0.30 x 0.25 respectively between plants and rows. For each plant density, leaf area was estimated using the equation adjusted for the length of the main rib. Main rib was measured in all leaves larger than 5 cm of four plants. Logistics models were adjusted for leaf area and flower number variation in time. Flowers were harvested in 1 m². The smallest plant density provided a leaf area for plant (6932 cm²), with maximum at 47 days after transplanting (DAT) and 695 degree-day (GD), larger than the largest density (3129 cm2), with maximum at 42 DAT and 622 GD. Blooming took place before plants reached the maximum leaf area and the largest flower production was obtained in the largest plant density.
  • Tomada de decisão de controle da traça-do-tomateiro através de armadilhas com feromônio sexual Pesquisa

    Benvenga, Sérgio Roberto; Fernandes, Odair Aparecido; Gravena, Santin

    Resumo em Português:

    Visou-se estabelecer a relação entre a infestação da traça-do-tomateiro, Tuta absoluta, na planta e adultos capturados em armadilhas com feromônio sexual e a produtividade, para avaliar a influência da infestação na produção da cultura do tomate e aperfeiçoar a tomada de decisão de controle pela densidade de adultos. Armadilhas com feromônio sexual foram instaladas e avaliadas duas vezes por semana, em três áreas de cultivo comercial de tomateiro em São Paulo (Mogi-Guaçu, Tambaú e Sorocaba), em sistema estaqueado, divididas em áreas experimentais com cerca de 18.000 plantas cada (1,5 ha). Nas mesmas datas foi avaliada a infestação de pragas nas plantas, estendendo-se até o término da colheita. A produtividade foi definida pelo total de caixas (24 kg) comercializadas/1.000 plantas. A relação entre a produção da cultura do tomate e a infestação de T. absoluta na planta ou nas armadilhas com feromônio foi expressa por uma equação linear e negativa. A ocorrência de adultos nas armadilhas e a infestação da praga em plantas foram relacionados significativamente com a redução da produtividade. O nível de controle de T. absoluta através do monitoramento com feromônio sexual foi de 45 ± 19,50 insetos/dia na armadilha.

    Resumo em Inglês:

    The relationship between the productivity and the infestation of Tuta absoluta on tomato plants and adults caught in sexual pheromone traps was established to evaluate the effect of pest infestation on yield losses as well as on adults' density for decision-making improvement. Sexual pheromone traps were installed in three commercial fields of tomato in São Paulo State, Brazil (Mogi Guaçu, Tambaú and Sorocaba counties) with experimental plots of 18,000 plants each (1.5 ha). The presence of insects in the traps as well as the infestation on plants were evaluated twice a week on the same dates. The evaluations took place until harvesting. The productivity was expressed as marketable boxes of 24 kg/1000 plants. The relationship between tomato production and pest infestation on plants or pheromone traps was linear and negative. The adults' occurrence on traps and plant infestation showed an influence on yield losses. The action level of T. absoluta with sexual pheromone traps was 45 ± 19.50 insects daily.
  • Produção e qualidade de sementes e raízes de cenoura cultivada em solo com adubação orgânica e mineral Pesquisa

    Bruno, Riselane de Lucena Alcântara; Viana, Jeandson Silva; Silva, Vicente Félix da; Bruno, Genildo Bandeira; Moura, Mácio Farias de

    Resumo em Português:

    A ausência de sementes orgânicas no mercado e a escassez de informações sobre o assunto têm sido fortes empecilhos para a produção orgânica. Avaliou-se a eficiência da adubação verde (AV), do composto orgânico (CO) e do biofertilizante (B) na produção da cenoura e na qualidade das sementes, comparados à adubação convencional (AC-testemunha), nos tratamentos: 1) AC; 2) AV+B via solo; 3) AV+B via planta; 4) CO+B via solo; 5) CO+B via planta; 6) CO+AV+B via solo e 7) CO+AV+B via planta. Os maiores valores morfológicos (altura, comprimento e diâmetro), de germinação e de vigor foram proporcionados pelo tratamento 5, enquanto a produção e os sólidos solúveis totais alcançaram maiores gradientes nas plantas cultivadas com o tratamento 4, superando os dados do tratamento 1. O tratamento 3 proporcionou produção de raízes com menor número de galhas de nematóide. As cenouras procedentes dos tratamentos 2 e 6 foram classificadas em tamanho curto. A decomposição do AV, associado ao B via planta, pode ter proporcionado maior resistência das cenouras aos nematóides e melhor classificação comercial. Os tratamentos orgânicos proporcionaram boa qualidade de raízes, sementes e maior produção.

    Resumo em Inglês:

    The inexistence of organic seeds in the market and the absence of information constitute a difficulty for the organic production. The green fertilizer efficiency (GF) was evaluated, of organic compound (OC), and biofertilizer (B) in carrot production and seeds quality, compared to conventional fertilizer (CF-control), through the treatments: 1) CF; 2, GF+B via soil; 3) GF+B via plant; 4) OC+B via soil; 5) OC+B via plant; 6) OC+GF+B via soil and 7) OC+GF+B via plant. Higher morphological values (height, length and diameter), of germination and vigor were given by treatment 5, while production and total soluble solids reached higher gradients when growing plants with treatment 4, upper data of treatment 1. Treatment 3 resulted in root production with lower number of branches nematode. Carrots of preview treatments 2 and 6 were classified in a lower size. Decomposition of GF, linked to B applied to the plant, may have given a higher carrot resistance to nematodes and better commercial classification. Organic treatments resulted in better roots and seed quality and higher production.
  • Produção de biomassa e óleo essencial de elixir-paregórico em função do corte das inflorescências e épocas de colheita Pesquisa

    Costa, Larissa CB; Pinto, José Eduardo BP; Bertolucci, Suzan KV; Cardoso, Maria G

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a produção de biomassa e óleo essencial de plantas de elixir-paregórico (Ocimum selloi), em função do corte das inflorescências e épocas de colheita. O experimento foi realizado em campo, em blocos ao acaso, com os tratamentos dispostos em fatorial 2 x 8, sendo dois sistemas de manejo (com e sem corte de inflorescências) e oito épocas de colheita (45; 60; 75; 90; 105; 120; 135 e 150 dias após o transplante das mudas), com quatro repetições. Avaliaram-se as características altura de planta, massa seca de caule (MSC), folhas (MSF) e inflorescências (MSI) e teor e rendimento de óleo essencial destilado de folhas. O corte das inflorescências não afetou a altura das plantas. Plantas intactas apresentaram uma média de altura de 51,8 cm, enquanto aquelas que tiveram suas inflorescências cortadas atingiram em média 53,2 cm de altura. O crescimento das plantas apresentou resposta quadrática em relação às épocas de colheita, com a altura máxima estimada de 65,9 cm, 139 dias após o transplante (DAT). As plantas cujas inflorescências foram cortadas produziram maior MSC (51,8 g planta-1) e MSF (27,9 g planta-1), em relação às plantas sem corte (MSC = 42,4; MSF = 21,3 g planta-1) e, assim como MSI, apresentaram ajuste quadrático para os dois sistemas de manejo, ao longo das épocas de colheita. O teor de óleo essencial das folhas não foi afetado pelo sistema de manejo, mas apresentou resposta quadrática às épocas de colheita. Entretanto, o rendimento médio de óleo essencial das folhas das plantas cuja inflorescência foi cortada foi significativamente maior (1,60 g planta-1) do que nas plantas que não sofreram o corte (1,18 g planta-1). Para as plantas que tiveram as suas inflorescências cortadas, o rendimento de óleo máximo estimado foi de 2,36 g planta-1, obtido 135 DAT, enquanto nas plantas que não foram cortadas o rendimento de óleo máximo estimado foi de 1,65 g planta-1, obtido 114 DAP.

    Resumo em Inglês:

    Biomass and essential oil production of Ocimum selloi were evaluated, as a result of cutting of inflorescences and harvest times. The experiment was conducted in the field, in randomized blocks, with treatments distributed in a 2 x 8 factorial scheme, corresponding to two management systems (with and without inflorescence cutting) and eight harvest dates (45; 60; 75; 90; 105; 120; 135, and 150 days after seedling transplant), with four replications. Plant height and stems (SDW), leaves (LDW), and inflorescences dry weight (IDW), as well as essential oil content and yield were evaluated. Inflorescence cutting did not interfere with plant height. Intact plants were 51.8 cm tall in average, while those in which inflorescences were cut reached 53.2 cm as average height. Harvest times induced a quadratic plant growth, with the estimate of 65.9 cm as maximum height, to be achieved 139 days after the transplant (DAT). Plants in which inflorescences were cut produced larger SDW (51.8 g plant-1) and LDW (27.9 g plant-1) than intact plants (SDW = 42.4; LDW = 21.3 g plant-1) and, like IDW, SDW and LDW presented quadratic adjustment for the two management systems during the harvesting period. Essential oil content of dry leaves was not affected by management systems, but presented a quadratic answer to harvest times. Nevertheless, the average essential oil yield in plants in which inflorescences were cut was significantly higher (1.60 g plant-1) than in intact plants (1.18 g plant-1). Maximum essential oil yield estimated for plants in which inflorescences were cut was 2.36 g plant-1, to be obtained 135 DAT, while in intact plants, it was estimated to be 1.65 g plant-1, to be reached at 114 DAP.
  • Resposta do quiabeiro às doses de fósforo aplicadas em solo arenoso Pesquisa

    Oliveira, Ademar P. de; Dornelas, Carina Seixas M.; Alves, Adriana U.; Alves, Anarlete U.; Silva, Jandiê Araújo da; Oliveira, Arnaldo Nonato P. de

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o efeito da adubação fosfatada no rendimento do quiabeiro, cultivar Santa Cruz, em experimento com delineamento experimental de blocos casualizados, com cinco tratamentos (0; 44; 88; 132 e 176 kg ha-1 de P), em quatro repetições. O número máximo de frutos por planta (43) foi obtido na dose máxima de 176 kg ha-1 de P. A produtividade máxima estimada de frutos comerciais (38,6 t ha-1) ocorreu com 139 kg ha-1 de P. A dose de P que proporcionou maior retorno econômico foi 137 kg ha-1, com produção de 38,3 t ha-1 de frutos comerciais, o que representa um incremento de 17,4 t ha-1 de frutos. A dose mais econômica representou 98% daquela responsável pela máxima produção, o que pode indicar que o quiabeiro responde economicamente à adubação fosfatada no solo estudado e a dose de P responsável pela máxima produção comercial de frutos foi relacionada com 40 mg dm-3 de P disponível no solo (Mehlich 1). Da mesma forma, a dose responsável pelo maior retorno econômico foi associada com 38 mg de P dm-3.

    Resumo em Inglês:

    The influence of phosphorus fertilization on yield of okra, cv. Santa Cruz was evaluated. The research was carried out in the experimental design of randomized blocks, with five treatments (0; 44; 88; 132 and 176 kg ha-1 of P), and four replications. The maximum number of fruits per plant (43) was obtained with the maximum level of 176 kg ha-1 of P. The estimated maximum yield of commercial fruits (38.6 t ha-1), was related to 139 kg ha-1 of P. The application of 137 kg ha-1 of P provided the highest economical income, yielding 38.3 t ha-1 of commercial fruits, with an increment of fruits of 17.4 t ha-1. The most economic level represented 98% of that responsible for the maximum yield, indicating that the okra responded economically to the use of P in sandy soil and, of the P level responsible for the maximum commercial yield of fruits were related to 40 mg dm-3 of available P in soil (Mehlich 1), and the level responsible for the highest economic income was related to 38 mg dm-3.
  • Extratores aquosos para a caracterização química de substratos para plantas Pesquisa

    Abreu, Mônica Ferreira de; Abreu, Cleide Aparecida de; Sarzi, Isabele; Padua Junior, Alceu Linares

    Resumo em Português:

    Substratos são materiais que apresentam as mais variadas origens e composições, podendo ser orgânicos, minerais ou sintéticos. Avaliou-se métodos aquosos usando as proporções de 1:1,5; 1:2; 1:2'; 1:5; 1:5' e 1:10 para a determinação de pH, CE, macro e micronutrientes em diferentes substratos comerciais e em componentes de substratos tendo-se como referência os resultados obtidos com o extrato de saturação. Foram utilizados nove substratos recomendados para as culturas de fumo, café, flores (2), florestais, citros e hortaliças (3) e onze componentes: casca de arroz carbonizada, turfa, turfa fibrosa, vermiculita, perlita, casca de pinus compostada (2), argila expandida, fibra de coco, cortiça e pó de xaxim. Foram determinados o pH, condutividade elétrica (EC), macronutrientes e micronutrientes. Os resultados obtidos com pH e EC apresentaram os menores valores de coeficiente de variação (CV) e para os micronutrientes foram muito próximos aos limites de detecção do aparelho. Os macronutrientes apresentaram coeficientes de variação entre 5,1% e 47,2%. O método 1:2 apresentou capacidade extrativa de macro e micronutrientes mais próxima daquela observada para o extrato de saturação e todas as soluções aquosas foram eficientes em avaliar o pH, CE e macronutrientes dos diversos componentes e substratos.

    Resumo em Inglês:

    Substrates used to grow plants have different origins and compositions and can be organic, mineral or synthetic materials. In the present work the effect of different water extracts (1:1.5; 1:2; 1:2'; 1:5; 1:5'; and 1:10) was evaluated and compared to saturated extracts for the determination of pH, electric conductivity, macro and micronutrients in commercially available products and some of their components. The results were compared to those with saturated extracts. Nine substrates were evaluated, recommended for the cultivation of tobacco, coffee, flowers (2), forestry species, citrus and horticulture species (3), and eleven substrate components: carbonized rice hulls, peat, fiber peat, vermiculite, perlite, Pinus bark compost (2), expanded clay, coir (coconut fiber), cork and 'xaxim' or 'samambaia-açu' (Dicksonia sellowiana). Chemical analyses were made in the substrate extract solutions for the determination of pH, electrical conductivity (EC), and macronutrient and micronutrient concentrations. The pH and EC data showed the lowest coefficients of variation. The micronutrient concentrations in the water extracts were very close to the equipment detection limits. The macronutrient concentrations showed coefficients of variation ranging from 5.1% to 47.2%. The method using the ratio 1:2 was better to obtain the saturation extracts for either macro or micronutrients. In spite of that, for all the other water extracts studied good results were obtained in the evaluation of pH, CE and macronutrientes in the tested samples.
  • Qualidade fisiológica de sementes de palmiteiro-vermelho em função da desidratação e do armazenamento Pesquisa

    Martins, Cibele C; Bovi, Marilene LA; Nakagawa, João

    Resumo em Português:

    Para algumas espécies com sementes recalcitrantes, como o palmito-vermelho (Euterpe espiritosantensis Fernandes), a secagem parcial favorece a manutenção da viabilidade durante o armazenamento. O objetivo deste trabalho foi verificar o efeito da desidratação e do armazenamento na germinação e vigor das sementes de palmito-vermelho. Dois lotes de sementes (L1 e L2) foram colocados para secar por 0; 20 e 40 horas (três sublotes) em câmara seca e armazenados a 15ºC em sacos plásticos fechados. Foi realizado um ensaio em delineamento inteiramente casualizado para cada lote de semente, com os tratamentos dispostos em fatorial 3 x 6 (L1) e 3 x 10 (L2), correspondendo a três tempos de secagem e seis ou dez semanas de armazenamento. A qualidade das sementes foi avaliada a cada seis semanas, durante 30 e 54 semanas para respectivamente L1 e L2, por meio do teor de água (U), porcentagem de germinação (G) e vigor (primeira contagem e índice de velocidade de germinação). O teor de água das sementes de ambos os lotes foi em média de aproximadamente de 46; 40 e 36%, respectivamente, para 0; 20 e 40 horas de secagem, sem alterações importantes em função do período de armazenamento. Para sementes não-armazenadas, a secagem reduziu de modo significativo o vigor, mas não comprometeu a germinação. O lote L1 apresentou sementes viáveis em todos os sublotes até o final do armazenamento (G = 71; 61 e 45% para 0; 20 e 40 horas, respectivamente). As sementes do lote L2 apresentaram perda total da viabilidade por volta da 30a.semana apenas no sublote onde foram secas por 40 horas (U = 36%). Nos demais sublotes, as sementes se mantiveram viáveis até 54 semanas de armazenamento (G = 46%). A secagem parcial reduziu o vigor e diminuiu a longevidade das sementes. Com base nos resultados obtidos pode-se concluir que sementes de E. espiritosantensis devem ser armazenadas sem secagem, com 45-46% de teor de água.

    Resumo em Inglês:

    Euterpe espiritosantensis seeds are recalcitrant, presenting sensibility to dehydration and difficulty for storage. In some species with recalcitrant seeds, partial drying favors the maintenance of viability during storage. The objective of this research was to study the effects of partial drying and storage on germination and vigor of E. espiritosantensis seeds. Two seed lots (L1 and L2) were dried for 0; 20, and 40 hours in a dry chamber and stored at 15ºC in closed plastic bags. An assay for each seed lot was carried out on a completely randomized design, with treatments arranged in an 3 x 6 (L1) and 3 x 10 (L2) factorial scheme, corresponding to three seed drying periods and six or ten weeks of storage. Seed quality was evaluated every six weeks, during 30 and 54 weeks for L1 and L2, respectively. Seed water content (U), percentage of germination (G) and vigor (first counting of germination test and index germination rate) were assessed. Water content during storage, were, in both lots, on average 46; 40, and 36%, respectively, for 0; 20, and 40 hours of drying, without important changes due to storage period. For non-stored seeds, drying reduced significantly vigor, but did not interfere with germination. Seed lot L1 presented viable seeds in all sub lots until the end of the storage period (G = 71, 61 and 45% for 0; 20 and 40 hours, respectively). Seeds on lot L2 lost viability completely in the 30th week in the 40 hours of drying treatment (U=36%). Seeds in other treatments remained viable up to 54 weeks of storage (G = 46%). Partial drying reduced vigor and decreased seed longevity. Seeds from E. espiritosantensis can be stored without drying, with 45-46% of water content.
  • Produtividade biológica em sistemas consorciados de cenoura e alface avaliada através de indicadores agroeconômicos e métodos multicritério Pesquisa

    Bezerra Neto, Francisco; Gomes, Eliane G.; Oliveira, Antônio Marcos de

    Resumo em Português:

    O experimento foi conduzido de maio a setembro de 2002, na UFERSA, Mossoró-RN, para avaliar consórcios de cenoura e alface, através de critérios agronômicos, econômicos (rendimentos financeiros) e de eficiência produtiva (avaliada segundo modelos de Análise de Envoltória de Dados - DEA). Para agregar a informação de todos os critérios e identificar os melhores tratamentos, foram utilizados os métodos multicritério ordinais de Borda, Condorcet e Copeland. O delineamento experimental foi blocos casualizados, em fatorial 3 (cultivo solteiro e consorciado, em faixas, com três fileiras de cenoura e três de alface (3F) e quatro de cenoura e quatro de alface (4F)) x 4 (cultivares de alface americana: Lucy Brown, Tainá, Laurel e Mesa 659), com quatro repetições. Em cada bloco foi plantada a cenoura solteira. Avaliou-se o índice de uso eficiente da terra (UET), o índice de lucratividade (IL) e a eficiência produtiva DEA. Uma análise de variância univariada foi usada para avaliar estes indicadores, no esquema fatorial 2 x 4 + 1 (dois sistemas consorciados em faixas, quatro cultivares de alface e cenoura solteira). Os UETs dos sistemas consorciados foram significativamente superiores ao UET do cultivo solteiro, com a vantagem dos sistemas consorciados variando de 90 (cenoura + cultivar Tainá 4F) a 133% (cenoura + cultivar Mesa 659 4F). Não se observou diferença significativa no índice de lucratividade entre os cultivos solteiro e consorciado. Na eficiência produtiva DEA foi observada interação significativa entre sistemas de cultivo e cultivares de alface. Os métodos multicritério indicaram Cenoura + Mesa 659 (4F), Cenoura + Laurel (3F) e Cenoura + Mesa 659 (3F) como os melhores sistemas de cultivo. A eficiência produtiva DEA e a ordenação dos métodos multicritério foram mais eficientes na discriminação do desempenho dos sistemas de cultivo consorciados que os indicadores agroeconômicos.

    Resumo em Inglês:

    The experiment was carried out from May to September 2002, at the Federal University of the Semi-Arid Tropic in Mossoró-RN, to evaluate the performance of carrot-lettuce intercropping systems by means of agronomic criteria, economic (profit margin) indicators, and yield efficiency (assessed through Data Envelopment Analysis models - DEA). We also used the ordinal multicriteria methods of Borda, Condorcet, and Copeland to aggregate information to all criteria and to identify the best treatments. The experimental design was randomized complete blocks, in a 3 (sole crop, three carrot rows alternate with three lettuce rows 3F, and four carrot rows alternate with four lettuce rows 4F) x 4 (crisp head lettuce cultivars: Lucy Brown, Tainá, Laurel, and Mesa 659) factorial scheme, with four replications. In each block, carrot was grown as sole crop. Agroeconomic indicators, such as land equivalent ratio - LER - and profit margin, yield efficiency of intercropping systems by DEA models, were assessed. A univariate analysis of variance in a 2 x 4 + 1 factorial scheme (treatments from two intercropping systems versus four crisp head lettuce cultivars, plus carrot in sole crop) was used to assess all indicators. LER of intercropping systems were significantly higher as compared to that of sole crop, with the efficiency of intercropping systems varying from 90 (Carrot + Tainá 4F) to 133% (Carrot + Mesa 659 4F). There was no significant difference in the profit margin between sole crop and intercropping systems. A significant interaction was observed between cropping systems and lettuce cultivars for yield efficiency by DEA. According to the ranks of ordinal multicriteria methods, the best intercropping systems were carrot + Mesa 659 (4F), carrot + Laurel (3R) and carrot + Mesa 659 (4R). The yield efficiency by DEA and the ordering of ranks based on ordinal multicriteria methods were more efficient than the agroeconomic indicators for discriminating the intercropping systems performance.
  • Períodos de interferência de maria-pretinha sobre tomateiro industrial Pesquisa

    Hernandez, Daniel D; Alves, Pedro Luís CA; Pavani, Maria do Carmo MD; Parreira, Mariana C

    Resumo em Português:

    Determinou-se os efeitos da convivência com plantas de maria-pretinha sobre a produtividade do tomateiro industrial, híbrido Heinz 9992, em um experimento com dois grupos de tratamentos: no primeiro, o tomate permaneceu livre da competição (60 mil plantas ha-1 de maria-pretinha) do transplantio até 15; 30; 45; 60; 75; 90; 105 e 120 dias (colheita); no segundo, a cultura permaneceu em competição com a maria-pretinha do transplantio até os mesmos períodos citados. Utilizaram-se blocos casualizados, três repetições e parcelas de quatro linhas. Altura, área foliar e massa seca da parte aérea da maria-pretinha foram obtidas a partir de amostras de dez plantas. A área foliar das plantas de maria-pretinha cresceu até 75 dias de convivência com as plantas de tomate (1.588 dm² planta-1), a altura até 60 dias de convivência (85 cm) e a massa seca da parte aérea até 120 dias de convivência (31,7 g planta-1). As produtividades mais alta (108,6 t ha-1 ou 87,6% da produção total de frutos) e mais baixa (14,2 t ha-1; 59,0%) de frutos maduros de tomate foram observadas quando a convivência entre tomate e maria-pretinha ocorreu respectivamente apenas nos 15 primeiros dias e ao longo de todo o ciclo do tomate. Nestes tratamentos, o peso médio de frutos maduros foi de respectivamente 58,7 e 38,0 g. Verificou-se que cada cm² de acréscimo em área foliar das plantas de maria-pretinha causou uma redução de 0,04 t ha-1 na produção de frutos maduros (PFM) (R² = 0,90), cada centímetro em altura da planta daninha reduziu 0,82 t ha-1 na PFM (R² = 0,78) e cada grama de acréscimo em massa seca de caules e folhas da planta daninha causou uma redução de 2,84 t ha-1 PFM (R² = 0,97). O período anterior à interferência, considerando-se a redução na produtividade do tomate em 5%, foi de 27 dias após o transplantio (DAT) da cultura; o período total de prevenção à interferência foi de 46 DAT e, o período crítico de prevenção à interferência, de 27 a 46 DAT.

    Resumo em Inglês:

    In order to evaluate the effects of nightshade coexistence on processing tomato yield, hybrid Heinz 9992, an experiment was carried out consisting of two sets of treatments: in the first set, the crop was kept weed free (60 thousands plants ha-1) from transplanting to 15; 30; 45; 60; 75; 90; 105 days and 120 (harvest) days after transplanting (DAT); while in the second set, the crop was kept in competition with the nightshade from transplanting until the same DAT described for the set of treatments. A randomized block design trial, with three replications and four-row plots was used. Height, leaf area, and aerial part dry matter of nightshade was obtained out of 10-plant samples. Nightshade leaf area increased until 75 days of tomato coexistence (1,588 dm² plant-1); height until 60 days of coexistence (85 cm), and the leaf dry biomass until 120 days of coexistence (31.7 g plant-1). The highest (108.6 tons ha-1 or 87.6 % of total production) and lowest (14.2 tons ha-1 or 59%) ripe tomato yields were observed when the coexistence between tomato and nightshade occurred only in the first 15 days or in the whole crop cycle, respectively. In these treatments, the average ripe fruit weights were 58.7 and 38.0 g, respectively. Each cm² of increase in the nightshade leaf area caused a reduction of 0.04 tons ha-1 (R² = 0.90) on the ripe tomato yield; each cm of increase in the nightshade height reduced the ripe tomato yield in 0.82 tons ha-1 (R²=0.78); and each gram of increase in the nightshade aerial part dry matter reduced the ripe tomato yield in 2.84 tons ha-1 (R²=0.97). The period before interference, allowing up to 5% reduction in tomato yield, was 27 DAT; the total period for preventing interference was 46 DAT; and the critical period for preventing interference was between 27 and 46 DAT.
  • Metodologia para o teste de envelhecimento acelerado em sementes de ervilha Pesquisa

    Nascimento, Warley Marcos; Freitas, Raquel A de; Gomes, Eliana Marília L; Soares, Aline S

    Resumo em Português:

    A produção de ervilha no Brasil vem utilizando sementes produzidas no próprio país. O presente trabalho teve como objetivo verificar a eficiência do teste de envelhecimento acelerado para avaliar o vigor de sementes de ervilha. Foram utilizados dez lotes de sementes de ervilha, sendo cinco da cultivar Axé (sementes rugosas, indicada para produção de grãos verdes) e cinco da cultivar Mikado (sementes lisas, indicada para produção de grãos secos). Para avaliar a qualidade fisiológica inicial dos lotes foram utilizados os testes de germinação, primeira contagem e emergência de plântulas em campo. Determinou-se também o teor de água das sementes. O envelhecimento acelerado foi conduzido a 41°C por períodos de 24; 48 e 72 horas, com e sem uso de solução saturada de NaCl. O experimento foi conduzido no delineamento inteiramente casualizado. O teste de envelhecimento acelerado mostrou-se eficiente para avaliar o vigor de sementes de ervilha. Quando conduzido sem o uso de solução saturada com NaCl, verificou-se que o período de envelhecimento que permitiu melhor estratificação dos lotes de sementes foi 72 horas. Porém, a porcentagem de germinação após esse período mesmo nos lotes de maior vigor (35% para a cultivar Axé e 38% para a cultivar Mikado) foi muito baixa em relação às observadas após apenas 24 horas, superior a 80% para ambas as cultivares. Quando conduzido com o uso de solução saturada de NaCl, o período de 48 horas, a 41°C, foi o mais adequado para a classificação dos lotes em diferentes níveis de vigor. Nessas condições, os lotes de maior vigor das cultivares Axé e Mikado apresentaram germinação superior a 68 e 79%, respectivamente. Os testes de germinação, primeira contagem e emergência de plântulas em campo não apresentaram isoladamente bom poder discriminatório da qualidade fisiológica inicial dos lotes de sementes. Quando seus resultados foram tomados em conjunto, porém, foi possível identificar os lotes de melhor qualidade.

    Resumo em Inglês:

    Pea production in Brazil uses seeds produced in the country. The objective of this study was to examine the efficiency of the accelerated aging test for vigor evaluation of pea seeds. Five seed lots of cultivar Axé (wrinkled seeds) and five seed lots of cultivar Mikado (smooth seeds) were used. The initial quality of each seed lot was evaluated by germination test, first counting, and seedling emergence in the field. Seed moisture content was also assessed. The accelerated aging test was set at 41ºC for periods of 24; 48; and 72 hours, with and without saturated NaCl solution. The experiment was carried out in a completely randomized design. The accelerated aging test was efficient for vigor evaluation of pea seeds, and the period of 48 hours at 41ºC, using saturated NaCl solution was the most adequate procedure to indicate vigor levels of pea seeds. However, the seed germination after this period was very low when compared to 24 hour-period (80%) for both cultivars, even in higher vigor seed lots (35% for Axé and 38% for Mikado). In the saturated NaCl solution, the period of 48 hours at 41ºC was the most adequate for separate seeds through vigor levels. In these conditions, seed lots of highest vigor showed germination of 68% and 79% for Axé and Mikado, respectively. Results of the germination test, first counting, and seedling emergence were not effective in discriminating physiological seed quality when used individually. Nevertheless, when results from these tests were used all together, it was possible to identify the best seed lots.
  • Aspectos morfofisiológicos e conteúdo de óleo essencial de plantas de alfazema-do-Brasil em função de níveis de sombreamento Pesquisa

    Pinto, José Eduardo BP; Cardoso, Júlio César W; Castro, Evaristo M de; Bertolucci, Suzan Kelly V; Melo, Lucas A de; Dousseau, Sara

    Resumo em Português:

    Mudanças nas características anatômicas e fisiológicas e na produção de óleo essencial de plantas medicinais sob influência de diferentes condições de radiação têm sido evidenciadas. O objetivo deste trabalho foi caracterizar essas variações em plantas de alfazema-do-Brasil (Aloysia gratissima [Gilles & Hook.] Tronc.) Verbenaceae, crescidas a pleno sol e com 40 e 80% de redução da radiação solar incidente. Para a análise de crescimento, utilizou-se delineamento inteiramente casualizado (DIC), com três níveis de luzes e cinco repetições de três plantas. As análises do teor de clorofila e da anatomia foliar foram realizadas em DIC com três repetições de três plantas e, a análise do óleo essencial, em DIC, com três repetições de cinco plantas, para cada nível de radiação. O nível de 40% de sombreamento foi o melhor no aspecto de crescimento. A matéria seca dos diversos órgãos da planta não diferiu entre os tratamentos com 40% de sombreamento (massa seca total 201 g) e a pleno sol (148 g), ambos significativamente superiores ao tratamento com 80% de sombreamento (68,6 g). Plantas cultivadas a pleno sol apresentaram folhas com epiderme adaxial, parênquima paliçádico, esponjoso e limbo significativamente mais espesso que nos demais tratamentos, enquanto plantas crescidas a 80% de sombreamento apresentaram folhas com a epiderme abaxial significativamente mais espessa. Não houve efeito significativo do sombreamento sobre o teor do óleo essencial, que variou de 2,1 a 2,2%, embora o rendimento de óleo essencial tenha sido significativamente superior nas plantas crescidas em plena luz (0,73 g planta-1) e a 40% de sombreamento (0,88), em relação àquelas crescidas a 80% de sombreamento (0,26). Houve aumento significativo da concentração de clorofila a e b em função da diminuição da intensidade de radiação (20,7 mg de clorofila total por g de massa fresca a pleno sol; e 23,7 e 32,0 com 40 e 80% de sombreamento respectivamente) e uma redução significativa na razão a/b (3,13 a pleno sol e 2,94 e 2,69, a 40 e 80% de sombreamento, respectivamente).

    Resumo em Inglês:

    Changes in the anatomical and physiologic characteristics and in the production of essential oil of medicinal plants under influence of different radiation conditions have been demonstrated. The objective of this study was to characterize the variation in the anatomical and physiologic characteristics, and in the essential oil content of the Brazilian-lavender (Aloysia gratissima [Gilles & Hook.] Tronc., verbenaceae), grown in different shading levels, characterized by the reduction of 0; 40, and 80% of the incident solar radiation. For growth analyses we used a completely randomized design (CRD), with three levels of light and five replicates of three plants. The analyses of chlorophyll content and leaf anatomy were performed in CRD, with three replicates of three plants, while the analyses of essential oil content was carried out in CRD, with three replicates of five plants for each light level. The results showed that 40% of shading was the best condition for plant growth. Dry matter from different organs of the plant did not differ in the treatments 40% of shading (total dry matter 201 g) and at full sunlight (148 g), both significantly higher than 80% of shading (68.6 g). Plants cultivated in full sunlight showed leaves with adaxial epidermic tissue, palisade, and spongy parenchyma and limb significantly thicker than other treatments; however plants grew at 80% shading showed leaves with abaxial epidermic tissue significantly thicker. Shadowing did not significantly interfere with the essential oil content, which ranged from 2.1 to 2.2%.; Nevertheless, the essential oil yield was significantly higher in plants grew in full sunlight (0.73 g plant-1) and 40% shading (0.88), than on those grew at 80% shading (0.26). There was significant increase of chlorophyll a and b concentration in function of the decrease in light intensity (20.7 mg total chlorophyll per g fresh matter at full sunlight; and 23.7 and 32.0 with 40% and 80% shading respectively), as well as significant reduction in ratio a/b (3.13 at full sunlight and 2.94 and 2.69 at 40% and 80% shading respectively).
  • Germinação e vigor de sementes de cenoura sob condições de altas temperaturas Pesquisa

    Pereira, Roseane Sousa; Nascimento, Warley Marcos; Vieira, Jairo Vidal

    Resumo em Português:

    Em decorrência do desenvolvimento de cultivares tolerantes ao calor e com resistência às principais doenças de folhagem, o cultivo de cenoura vem expandindo-se também para outras regiões, como Norte e Nordeste. Altas temperaturas por ocasião da semeadura podem reduzir a germinação de sementes de cenoura e comprometer o estabelecimento da cultura. Avaliou-se o efeito de altas temperaturas na germinação e no vigor de sementes de cenoura de diversas cultivares comercializadas no Brasil bem como em progênies de meio-irmãos de uma polulação de cenoura 'Brasília'. Sementes da cv. Brasília foram colocadas para germinar em temperaturas constantes de 20; 24; 28; 32 e 36ºC por um período de 14 dias. Sementes provenientes de umbelas primárias e secundárias de 120 progênies de meio-irmãos de uma população de cenoura 'Brasília' foram também avaliadas quanto à viabilidade (germinação a 20ºC) e temperaturas elevadas (35ºC), vigor (primeira contagem de germinação) e massa de 100 sementes. Finalmente, sementes de 28 lotes comerciais de cenoura foram avaliadas quanto à germinação a 20 e 35ºC. Houve decréscimo na germinação à medida que a temperatura aumentou, sendo que a 36ºC apenas 27% das sementes germinaram. O teste de germinação a 20ºC mostrou que existem variações entre os lotes comerciais, e que, em condições de alta temperatura (35ºC), a germinação foi bastante reduzida para a maioria deles. As progênies de meio-irmãos apresentaram-se com alta germinação e vigor a 20ºC. Entretanto, à temperatura de 35ºC, somente algumas progênies apresentaram germinação superior a 60%. Em adição, as sementes provenientes das umbelas primárias germinaram melhor a 35ºC que aquelas provenientes das umbelas secundárias. Para a obtenção de melhor estande no campo, principalmente em condições adversas de altas temperaturas, a seleção e desenvolvimento de cultivares mais tolerantes, bem como a utilização de sementes provenientes de umbelas primárias seria altamente recomendado.

    Resumo em Inglês:

    Because of the development of heat-tolerant cultivars and resistance to major leaf diseases, carrot production is also increasing in other regions,such as in like north and northeast of Brazil. High temperatures during sowing may decrease carrot seed germination and affect the stand establishment. The aim of this study was to evaluate the effect of high temperatures on seed germination and vigor of various Brazilian carrot cultivars as well as different half-sib families from a carrot cv. Brasilia population. Carrot seeds cv. Brasília were incubated at constant temperatures of 20; 24; 28; 32 and 36ºC. Also, seeds of primary and secondary umbels from 120 half-sib families of 'Brasília' carrot population were evaluated for viability (germination at 20ºC) and supra-optimal temperature (35ºC), vigor (first counting) and seed mass. Finally, seeds from 28 commercial lots were evaluated for germination at 20 and 35ºC. Seed germination decreased when the temperature increased. At 36ºC, seeds germinated only 27%. At 20ºC, germination varied among the commercial seed lots, and, at high temperature conditions (35ºC), germination decreased in almost all lots. The 120 half-sib families of 'Brasília' cultivar had high germination and vigor at 20ºC. However, at 35ºC, only few families germinated above 60%. In addition, seeds from primary umbels germinated better than those from secondary umbels at 35ºC. To obtain a good stand establishment in the field, especially under adverse conditions of high temperatures, the selection and development of thermo-tolerant cultivars as well as the use of primary umbel seeds is recommended.
  • Genótipos de batata com baixo teor de açúcares redutores Pesquisa

    Pereira, Arione da S; Fritsche Neto, Roberto; Silva, Roberta da S; Bender, Carolina I; Schünemann, Ana Paula; Ferri, Núbia Marilin L; Vendruscolo, João Luiz

    Resumo em Português:

    Os objetivos deste trabalho foram avaliar genótipos de batata quanto ao teor de açúcares redutores e condições pós-colheita que favoreçam a identificação daqueles com baixo teor. Oito clones, previamente selecionados para cor clara de fritura, e a cultivar Atlantic foram avaliados nos períodos de outono de 2004 e 2005. Os experimentos foram conduzidos na Embrapa Clima Temperado, Pelotas-RS, Brasil (31°52'S, 52°21'W), em blocos ao acaso com quatro repetições. Em 2004, o teor de açúcares redutores foi quantificado após três condições: cura; quatro semanas refrigerados a 4°C; e refrigeração seguida por recondicionamento durante duas semanas. Em 2005, os açúcares redutores foram analisados somente após a refrigeração. O teste F revelou diferenças significativas entre genótipos para todas as variáveis, exceto para açúcares redutores após a cura dos tubérculos. Os clones 'C-1883-22-97', 'C-1881-16-97', 'C-1786-9-96', 'C-1786-7-96' e 'C-1787-14-96' contiveram os teores mais baixos de açúcares redutores. A refrigeração foi a condição que permitiu a identificação de genótipos com baixos teores de açúcares redutores.

    Resumo em Inglês:

    The objectives of this work were to evaluate potato genotypes for reducing sugar content and post-harvest conditions that favored the identification of those with low content. Eight potato clones, previously selected for light frying color, and the cultivar Atlantic were evaluated in autumn seasons of 2004 and 2005. The experiments were carried out at Embrapa Clima Temperado, Pelotas-RS, Brazil (31°52'S, 52°21'W), in a randomized complete block design with four replications. In 2004, the reducing sugar content was quantified after three conditions: curing the tubers; four weeks of refrigerated storage at 4°C; and refrigeration followed by reconditioning for two weeks. In 2005, the reducing sugars were analyzed only after refrigeration. Besides that the genotypes were evaluated for chip color, dry matter content and physiological defects. The F test revealed significant differences among genotypes for all variables, except for reducing sugar content after tuber curing. 'C-1883-22-97', 'C-1881-16-97', 'C-1786-9-96', 'C-1786-7-96' and 'C-1787-14-96' clones showed the lowest reducing sugar content. The refrigeration was the condition that allowed identification of low reducing sugar genotypes.
  • Rendimento da alface e atributos químicos de um Latossolo em função da aplicação de biofertilizantes de rochas com fósforo e potássio Pesquisa

    Lima, Rita de Cássia Matias de; Stamford, Newton Pereira; Santos, Carolina Etienne de Rosália e Silva; Dias, Silvio Henrique Lino

    Resumo em Português:

    A produção de biofertilizantes a partir de rochas é um processo prático que reduz o consumo de energia e aumenta a disponibilidade de nutrientes no solo. Realizou-se um experimento em campo, para avaliar a eficiência e o poder residual de biofertilizantes de rochas com fósforo (BP) e com potássio (BK) mais enxofre inoculado com Acidithiobacillus, aplicados em diferentes doses, para comparação com os fertilizantes minerais superfosfato simples (SFS) e cloreto de potássio (KCl), no rendimento da alface (cv. Crespa-Grand Rapids), em dois plantios consecutivos, e em alguns atributos químicos do solo (pH, Ca, Mg trocável, P e K disponível). Nos dois ciclos houve efeito dos biofertilizantes BP, BK, e dos fertilizantes solúveis SFS e do KCl no rendimento da alface. Os melhores resultados no 1º ciclo foram com os tratamentos SFS700 BK90, SFS700 BK60, e no 2º ciclo com BP700 BK90, SFS700 BK60, e com SFS700 BK90. Observou-se efeito residual quando aplicados os tratamentos BP1050 BK90 No pH do solo não houve efeito dos biofertilizantes, aplicados em mistura com húmus de minhoca, e verificou-se significativo aumento no P e K disponíveis no solo, especialmente para P no 2º ciclo. Concluiu-se que os biofertilizantes de rochas com P e K, em mistura com húmus de minhoca, podem ser usados como alternativa a fertilizantes minerais solúveis.

    Resumo em Inglês:

    Production of rock biofertilizers is a practical process which reduces energy consumption and increases nutrients availability in soils. A field experiment was carried out applying phosphate biofertilizer (PB) and potash biofertilizer (KB) from rocks plus sulfur with Acidithiobacillus, applied in different rates, comparing with the mineral fertilizers simple superphosphate (SFS) and potassium chloride (KCl), on yield of lettuce (cv. Crespa-Grand Rapids), in two consecutive crops and in soil chemical attributes (pH, and available P and K). A control treatment was added without P and K (P0K0). In the two consecutive crops the biofertilizers BP, BK, and chemical fertilizers SFS and KCl were effective on lettuce yield. In the first crop the best results were obtained with the treatments SFS700 BK90, SFS700 BK60, and in the consecutive crop applying the treatments BP700 BK90, SFS700 BK60 and SFS700 BK90. In the two crops the positive response of the PK biofertilizers and PK mineral fertilizers was evident. Residual effect was observed when the treatment BP1050 BK90 was applied. Soil pH was not affected by application of PK biofertilizers plus worm-compound, increasing available P and K, especially for available P in the consecutive crop. The PK rock biofertilizers, plus worm-compound, may be applied as an alternative to PK mineral soluble fertilizers.
  • Crescimento e teor de óleo essencial de mentas com diferentes concentrações de potássio na solução nutritiva Pesquisa

    Garlet, Tânea MB; Santos, Osmar S; Medeiros, Sandro LP; Manfron, Paulo A; Garcia, Danton C; Sinchak, Sílvia S

    Resumo em Português:

    O trabalho foi conduzido em casa de vegetação da UFSM, RS, de outubro a dezembro de 2004. Foram conduzidos três experimentos simultâneos, cada um com uma espécie de Mentha (M.arvensis, M. x gracilis e M. x piperita var. citrata) em quatro soluções hidropônicas com diferentes concentrações de K (276; 414; 552 e 690 mg L-1) e idades das plantas. O delineamento experimental utilizado foi de blocos ao acaso, com cinco repetições, tendo os tratamentos fatorial para cada espécie: 4x6, 4x7 e 4x8, sendo quatro concentrações de K e idades da planta determinadas semanalmente a partir dos 27 dias. Foram avaliadas a altura das plantas; área foliar; fitomassa fresca e seca de folhas, hastes; relação folha:haste; e teor de óleo essencial em folhas frescas. O aumento na concentração de K nas soluções hidropônicas afeta negativamente o crescimento e a acumulação de fitomassa em plantas de Mentha, porém proporciona aumento no teor de óleo essencial por planta. Em todas as colheitas consecutivas observou-se aumento no crescimento das plantas das três espécies. As plantas de M. arvensis e M. x piperita var. citrata acumularam mais fitomassa de hastes do que de folhas, o contrário ocorrendo com M. x gracilis que, além disso, apresentou maior produção equivalente de óleo por hectare, na concentração mais baixa de K. As concentrações de K sugeridas para favorecer o crescimento de Mentha em cultivo hidropônico encontram-se na faixa entre 276 e 414 mg L-1.

    Resumo em Inglês:

    The work was carried out at the Universidade Federal de Santa Maria, Rio Grande do Sul State, Brazil, from October to December 2004. Three simultaneous experiments were carried out, each one with one Mentha species (M. arvensis, M. x gracilis and M. x piperita var. citrata) in four hydroponic solutions with different K concentrations (276; 414; 552 and 690 mg L-1 ) and plant ages. The experimental design was of randomized complete blocks, with five replications, the treatments showing a factorial for each species: 4x6, 4x7 and 4x8, four K concentrations and plant ages being determined weekly starting 27 days after planting date. The height of plants; foliar area; fresh and dry phytomass of leaves and stems; leaf:stem relation; and the content of essential oil in fresh leaves were evaluated. The increase of K concentrations in the hydroponic solutions affected negatively the growth and accumulation of phytomass in mint plants, but allowed an increase in the content of essential oil per plant. In all consecutive harvesting dates an increase in the growth of the three species of plants were observed. M. arvensis and M. x piperita var. citrata accumulated more stem than leaf phytomass, the reverse occurring with M. x gracilis, which also presented a higher equivalent production of oil per ha, in the lowest K concentration. A good growth of Mentha under hydroponic cultivation was observed under K concentrations of 276 and 414 mg L-1.
  • Produção do tomateiro em função dos sistemas de condução de plantas Pesquisa

    Wamser, Anderson Fernando; Mueller, Siegfried; Becker, Walter Ferreira; Santos, Janaína Pereira dos

    Resumo em Português:

    O presente trabalho teve como objetivo avaliar o efeito dos métodos de tutoramento e de condução de plantas sobre a produtividade e qualidade de frutos em quatro cultivares de tomate. Dois experimentos foram realizados nas safras 2004/05 e 2005/06 em Caçador (SC). Os tratamentos consistiram na combinação de duas cultivares (Carmen e Débora Max, em 2004/05, e Nemo Netta e San Vito, em 2005/06), quatro métodos de tutoramento (cruzado, mexicano, vertical com bambu e vertical com fitilho) e dois métodos de condução de plantas (com uma e duas hastes por planta mantendo o mesmo número de hastes por área), dispostos no delineamento de parcelas sub-subdivididas, com quatro repetições. Não houve interação entre cultivar, método de tutoramento e de condução. O método de tutoramento vertical com bambu foi superior aos demais métodos e todos os métodos de condução vertical foram superiores ao método cruzado na produção total e comercial de frutos. A condução de uma haste por planta obteve maior produção total e comercial de frutos, em relação à condução de duas hastes por planta.

    Resumo em Inglês:

    The effect of plant staking and training methods was studied on fruit yield and quality of four tomato cultivars. Two experiments were carried out in 2004/2005 and 2005/2006, in Caçador, Santa Catarina State, Brazil. The treatments were a combination of two cultivars (Carmen and Débora Max, in 2004/05, and Nemo Netta and San Vito, in 2005/06), four staking methods (crossed fence, Mexican, vertical staking with bamboo and vertical staking with polypropylene cord) and two training methods (one and two stems per plant keeping the same number of stems per area), using the sub subplots experimental design. There was no statistical interaction between cultivars, training methods and among staking methods. The vertical staking with bamboo increased the production of fruits, when compared with other staking methods, and all vertical-staking methods increased the production of fruits, when compared to the crossed fence method. The training method with one stem per plant increased the production of fruits, when compared to the training method with two stems per plant.
  • Desempenho de cultivares de tomateiro para mesa em ambiente protegido Página Do Horticultor

    Gualberto, Ronan; Oliveira, Paulo Sérgio R de; Guimarães, Alexandre de M

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de avaliar a produção de cultivares de tomate de mesa, cultivadas em ambiente protegido, foi conduzido em 2003 um experimento na Universidade de Marília (SP), com dez híbridos (AF 4392, Carmen, Débora Max, Diana, Duradoro, Fanny, Raisa N, Séculus, Sheila e Tilila). O delineamento experimental foi blocos casualizados com quatro repetições e parcelas quatro plantas úteis. Ocorreram diferenças significativas (p<0,01) entre as cultivares para todas as características avaliadas. A produtividade de frutos comerciais (diâmetro superior a 50 mm) foi semelhante entre todas as cultivares, variando de 154,3 (híbrido AF 4392) a 125,2 t ha-1 (híbrido Débora Max), exceto pelo híbrido Tilila (88,0 t ha-1), que foi inferior aos demais. Os híbridos AF 4392 (176 g) e Duradoro (175 g) foram os que apresentaram os frutos mais pesados, embora sem diferirem dos híbridos Fanny (164 g), Sheila (155 g), Carmen (150 g) e Séculos (149 g). O híbrido Débora Max foi o único a apresentar valor igual 1,00 para a relação diâmetro transversal:longitudinal. Todos os demais híbridos apresentaram médias para a relação entre diâmetros superior a 1,00.

    Resumo em Inglês:

    The yield of fresh tomato cultivars was evaluated under protected cultivation. The experiment was carried out in 2003, at the University of Marília. Ten hybrids (AF 4392, Carmen, Debora Max, Diana, Duradoro, Fanny, Raisa N, Seculus, Sheila, and Tilila) were evaluated in a randomized complete blocks design, four replications and plots of four useful plants. There were significant differences (p<0,01) among genotypes for all characteristcs. Commercial fruits (diameter >50 mm) yield was similar among all genotypes, ranging from 154.3 t ha-1 (AF 4392 hybrid) to 125.2 t ha-1 (Debora Max hybrid), except for the hybrid Tilila (88.0 t ha-1), lower than the others. Hybrids AF 4392 (176 g) and Duradoro (175 g) were those with the heaviest fruits, although similar to hybrids Fanny (164 g), Sheila (155 g), Carmen (150 g), and Seculos (149 g). Hybrid Debora Max was the only one to present the ratio longitudinal:transversal diameter equal to 1,0. All other hybrids showed average for this ratio superior to 1,00.
  • Produtividade de cultivares de cebola em função do número de mudas por célula de bandeja e espaçamento entre covas Página Do Horticultor

    Vargas, Pablo Forlan; Braz, Leila Trevizan; May, André

    Resumo em Português:

    Objetivando avaliar a produtividade de cultivares de cebola em função do espaçamento entre covas e número de mudas por célula de bandeja, foi instalado um experimento na região de São José do Rio Pardo-SP. O delineamento experimental utilizado foi de blocos ao acaso, em esquema fatorial 2 x 2 x 3, com quatro repetições. Os fatores avaliados foram os híbridos Princesa e Superex, duas e três mudas por célula de bandeja e espaçamentos entre covas de 8, 12 e 14 cm. A produtividade foi influenciada apenas pelo fator cultivar, sendo que 'Superex' (68,9 t ha-1) produziu 33,1% a mais que 'Princesa' (51,7 t ha-1). Conclui-se que a cultivar Superex apresentou maior produtividade em relação à 'Princesa' e que a maior massa de bulbos foi obtida no espaçamento entre covas de 14 cm com duas mudas por célula de bandeja em ambas cultivares.

    Resumo em Inglês:

    The yield of onion cultivars was evaluated as a result of within row spacing and number of seedlings per cell tray. The experiment was performed in São José do Rio Pardo, São Paulo State, Brazil. The experimental design was of randomized blocks, and the treatments were arranged in a factorial scheme 2 x 2 x 3, with four replicates. The evaluated factors were two hybrids Princesa and Superex; two and three seedlings transplants per tray cell and three within hole spacing of 8, 12 and 14 cm. Bulb yield was influenced only by the cultivar factor, being 'Superex' (68,9 t ha-1) 33,1% superior than 'Princesa' (51,7 t ha-1). The cultivar Superex presented higher yield in relation to 'Princesa' and a greater bulb mass was obtained when adopting the hole spacing of 14 cm with two seedlings transplants per tray cell in the two cultivars.
  • Desempenho de genótipos de coentro em Areia Página Do Horticultor

    Oliveira, Ademar P de; Melo, Paulo César T. de; Wanderley Júnior, Luiz Jorge da G; Alves, Anarlete U; Moura, Macio F de; Oliveira, Arnaldo Nonato P de

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se sete genótipos de coentro, sendo cinco linhagens (HTV 9299, HTV 7299, HTV 0699, HTV 0999 e HTV 0199) e duas cultivares comerciais (Verdão e Palmeira), de maio a julho de 2003 no município de Areia-PB, em delineamento de blocos casualizados em quatro repetições. As cultivares Verdão (5,0 kg m-2) e Palmeira (4,3 kg m-2) e as linhagens HTV 9299 (4,4 kg m-2), HTV 7299 (4,5 kg m-2) e HTV 0999 (4,3 kg m-2), apresentaram as maiores produções de massa verde (PMV), enquanto a linhagem HTV 0199, com produção de 2,9 kg m-2, foi a menos produtiva. As linhagens HTV 7299 (0,73) e HTV 0199 (0,81) apresentaram os mais elevados valores para a relação folhas:talos. As cultivares Verdão e Palmeira e as linhagens HTV 7299, HTV 0999, HTV 0699 e 9299 apresentaram 65; 58; 35; 29; 40 e 59%, respectivamente, de plantas pendoadas aos 42 dias após a semeadura, enquanto a linhagem 0199 apresentou apenas 11%. A linhagem HTV 7299 pode ser uma alternativa para os produtores de coentro da região de Areia.

    Resumo em Inglês:

    Seven coriander genotypes were evaluated (lines HTV 9299, HTV 7299, HTV 0699, HTV 0999,HTV 0199 and cvs. Verdão and Palmeira), in Areia County, Paraiba State, Brazil, from May to July of 2003 in randomized blocks in four replications. Verdão (5,0 kg m-2) and Palmeira (4,3 kg m-2) cultivars and the lines HTV 9299 (4,4 kg m-2), HTV 7299 (4,5 kg m-2) and HTV 0999 (4,3 kg m-2), exhibited the greatest yield of green mass (GM), while the line HTV 0199, with 2.9 kg m-2 of GM, showed the lowest yield. Lines HTV 7299 (0.73) and HTV 0199 (0.81) presented the largest values for the ratio leaves:stalks. Verdão and Palmeira cultivars and lines HTV 7299, HTV 0999, HTV 0699 and 9299 persented 65; 58; 35; 29; 40 and 59%, respectively, of plant bolting (PB) at 42 days after sowing date, while Line HTV 0199 presented only 11%. Line HTV 7299 might be an alternative for coriander cropping in Areia.
  • Avaliação de substratos para produção de mudas de alface Página Do Horticultor

    Trani, Paulo Espíndola; Feltrin, Deise Maria; Pott, Cristiano André; Schwingel, Márcio

    Resumo em Português:

    Normalmente, os substratos disponíveis no mercado são recomendados indistintamente para grande número de culturas, sem considerar suas características e necessidades nutricionais na fase da formação de mudas. O experimento foi realizado em casa de vegetação, onde foram avaliados três substratos (Plantmax, Esfagno e G-III) para o desenvolvimento de mudas de alface cv. Regina. Foram realizadas as análises químicas e físicas de pH, macronutrientes, sódio e micronutrientes, sendo calculadas a capacidade de troca catiônica (CTC) e a saturação por bases (V%), além das análises de condutividade elétrica (CE), capacidade máxima de retenção de água (CRA) e granulometria dos substratos. A semeadura foi feita em bandejas de poliestireno expandido com 128 células cada. O delineamento utilizado foi de blocos ao acaso com três repetições. Foram avaliadas massa fresca da parte aérea e das raízes, massa seca da parte aérea e das raízes, número de folhas verdadeiras e altura média de plantas. Dentre os substratos avaliados, Plantmax demonstrou ser mais eficiente para produção de mudas de alface com melhor qualidade.

    Resumo em Inglês:

    Normally, the substrates available in the market are recommended indistinctly for a great number of crops, without taking into account its characteristics and nutritional requirements during the plantlet stage. The experiment was carried out in the greenhouse, where three different substrates (Plantmax, Sphagnum and G-III) were evaluated in the development of lettuce cv. Regina plantlets. Chemical and physical analysis such as pH, macro and micronutrients and sodium, cation exchange capacity (CEC) and base saturation (V%) were calculated as well as physical analysis such as electric conductivity, maximum water holding capacity and particle size of the substrates were carried out. The sowing was done in trays of expanded polystyrene with 128 cells each. We analyzed the fresh and dry mass of the aerial parts and of the roots, number of true leaves and mean height of the plantlets. Among the evaluated substrates, the Plantmax showed to be the most efficient in yielding lettuce plantlets with better quality.
  • Características produtivas de genótipos de cebola no Vale do São Francisco Página Do Horticultor

    Costa, Nivaldo D; Resende, Geraldo M de; Santos, Carlos AF; Leite, Wêydjane de Moura; Pinto, José Maria

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de avaliar a produtividade de genótipos de cebola no Vale do São Francisco, foram conduzidos dois experimentos, de abril a agosto de 2003 e 2004, na Embrapa Semi-Árido, Petrolina-PE. Usou-se o delineamento experimental de blocos ao acaso, com quinze genótipos e quatro repetições e quatorze genótipos e três repetições, respectivamente em 2003 e 2004. Em 2003, a produtividade total de bulbos variou de 29,5 a 59,6 t ha-1 e a comercial oscilou de 18,6 a 51,7 t ha-1. A massa fresca do bulbo variou de 104 a 186 g e os genótipos IPA-1 e Brisa apresentaram maior número de bulbos comerciais por parcela (113 bulbos). Em 2004, a produtividade total de bulbos variou de 30,4 a 58,4 t ha-1 e a comercial oscilou de 24,0 a 56,0 t ha-1. A massa fresca do bulbo variou de 86 a 160 g e os genótipos EX-07593000, Granex 429 apresentaram maior número de bulbos comerciais por parcela (126 e 124 bulbos, respectivamente). Pelos resultados, em função das características avaliadas, os genótipos EX-19013, EX-07595002, Encino, IPA-11, Brisa, TPC 91923, TPR 91970 e Ex-075593000, em 2003, e os genótipos EX-0759300, Granex-429, IPA-11, IPA-04 e Texas Grano 502, em 2004, foram os mais adaptados e com maior potencial para cultivo no Vale do São Francisco.

    Resumo em Inglês:

    Two field trials were carried out at Embrapa Semi-Árido, Petrolina, Brazil. The experiment was carried out from April to August of 2003 and 2004, in a randomized complete block design. In 2003, fifteen genotypes and four replications were used and in 2004, fourteen genotypes and three repetitions were used. In 2003, the total yield of bulbs varied from 29.5 to 59.6 t ha-1 and the commercial yield varied from 18.6 to 51.7 t ha-1. The fresh mass of bulbs varied from 104 to 186 g and the genotypes IPA-11and Brisa showed the highest number of commercial bulbs per plot (113 bulbs). In 2004, the total yield of bulbs varied from 30.4 to 58.4 t ha-1 and the commercial yield varied from 24.0 to 56.0 t ha-1. The fresh mass of bulbs varied from 86 to 160 g and the genotypes EX-07593000 and Granex 429 showed the highest number of commercial bulbs per plot (126 and 124 bulbs, respectively). Based on the evaluated characteristics, the genotypes EX-19013, EX-07595002, Encino, IPA-11, Brisa, TPC 91923, TPR 91970 and EX-075593000, in 2003, and the genotypes EX-0759300, Granex-429, IPA-11, IPA-04 and Texas Grano 502, in 2004, were the best adapted and with the highest potential for planting in the São Francisco River Valley.
  • Produção e sabor dos frutos de tomateiro submetidos a poda apical e de cachos florais Comunicação Científica

    Guimarães, Marcelo de A; Silva, Derly José H da; Fontes, Paulo Cézar R; Caliman, Fabiano Ricardo B; Loos, Rodolfo A; Stringheta, Paulo C

    Resumo em Português:

    Avaliou-se experimentalmente o efeito da poda apical e de cachos florais na produção e sabor dos frutos de tomateiro (maio a novembro de 2002), utilizando delineamento em blocos ao acaso, com cinco tratamentos e sete repetições, com oito plantas por parcela. Foram utilizadas mudas do cultivar Kindyo, de hábito de crescimento indeterminado. Os tratamentos utilizados foram (A) retirada do 1º cacho floral e desponta acima do 7o.cacho floral; (B) igual a A, porém sem desponta e com retirada dos cachos florais acima do 7o.cacho; (C) sem retirada do 1o.cacho floral e com desponta acima do 6o. cacho floral; (D) igual a C, porém sem desponta e com retirada dos cachos florais acima do 6o.cacho; (E) sem desponta e sem retirada de cachos florais, porém com avaliação apenas dos seis primeiros cachos florais. Os frutos foram colhidos, classificados e pesados semanalmente após atingirem o estádio maduro (100% vermelho) e os dados foram submetidos à análise de variância e teste de Tukey (p<0.05). A remoção do primeiro cacho floral foi prejudicial à produção comercial de frutos de tomate. A manutenção do crescimento da planta, com remoção dos cachos florais acima do sexto, sem a retirada do primeiro cacho floral (tratamento D), possibilitou aumento da produção de frutos de tamanho grande (101,5 t ha-1), diferenciando-se estatisticamente dos demais tratamentos (tratamento A: 74,9; B: 71,4; C: 80,3; E: 78,9 t ha-1). No entanto, para a produção comercial, o tratamento D (127,7 t ha-1) diferiu significativamente apenas dos tratamentos A e B (106,6 e 99,4 t ha-1, respectivamente). Para as características produção total, sabor, ºBrix e pH, cujas médias foram respectivamente: 149,4 t ha-1; 13; 4,32% e 4,34, não foram observadas diferenças significativas entre os tratamentos.

    Resumo em Inglês:

    The effect of top-shoot and floral cluster pruning on the production and flavor of the tomato fruits were experimentally evaluated (May to November of 2002). The experimental design was of randomized blocks, with five treatments, seven replications, and eight-plant plots. Seedlings from cultivar Kindyo of indeterminate growth habit, were used. Treatments were: (A) pruning of the 1st floral cluster and top-shoot pruning above the 7th floral cluster; (B) same as A, but without top-shoot pruning and with pruning of the floral clusters above the 7th cluster; (C) without pruning the 1st floral cluster, but with top-shoot pruning above the 6th floral cluster; (D) same as C, but without top-shoot pruning and with pruning of floral clusters above the 6th.; (E) without top-shoot and floral cluster pruning, but evaluating only the first six floral clusters. Tomato fruits were harvested, graded and weighed in a week basis, after reaching maturity (100% red). Data were submitted to variance analysis and Tukey's test (p<0.05). Pruning of the 1st floral cluster was detrimental for commercial production of tomato fruits. The preservation of plant growth in combination with pruning of floral cluster above the sixth, without pruning the first floral cluster (treatment D), significantly increased the production of large fruits (101.5 t ha-1) in relation to the other treatments (treatment A: 74.9; B: 71.4; C: 80.3; E: 78.9 t ha-1). However, for commercial production, treatment D (127.7 t ha-1) significantly differed only from treatments A and B (106.6 and 99.4 t ha-1, respectively). For total production, flavor, ºBrix, and pH, whose averages were respectively 149.4 t ha-1; 13; 4,32%, and 4,34, there were no significant differences.
  • Densidade de plantas e métodos de colheita na multiplicação de batata-semente em vasos Comunicação Científica

    Corrêa, Ricardo M; Pinto, José Eduardo BP; Reis, Érika S; Monteiro, Aline B; Pinto, César Augusto BP; Faquin, Valdemar

    Resumo em Português:

    Por apresentar volume limitado de substrato, o plantio em vasos pode levar a uma reduzida taxa de multiplicação de tubérculos de batata. Objetivou-se estudar a multiplicação de tubérculos-semente pré-básicos de batata em vasos, em função da densidade de plantas e dos métodos de colheita. Os ensaios foram conduzidos em ambiente protegido com tela antiafídeo, em vasos de 3 L. Em ambos os ensaios foram utilizadas plântulas livres de vírus. No primeiro ensaio foram avaliadas as cultivares Monalisa e Ágata e dois métodos de colheita (única e escalonada, com colheitas a cada 30 dias), em um fatorial 2 x 2 em delineamento inteiramente ao acaso, com seis repetições e parcelas de quatro vasos, com uma plântula por vaso. No segundo ensaio, foi utilizada apenas a cultivar Monalisa e foram avaliadas cinco densidades de plantio, de 1 a 5 plantas por vaso (25 a 125 plantas m-2) nas épocas de primavera/verão e outono/inverno. Estes ensaios foram conduzidos em delineamento inteiramente ao acaso, com quatro repetições de quatro vasos cada. Não houve efeito significativo do método de colheita sobre o número total de brotos. Ao contrário, maior comprimento e massa fresca de tubérculos foram obtidos na colheita única. A cultivar Ágata produziu significativamente mais tubérculos por planta que a cultivar Monalisa, embora esta tenha produzido tubérculos de maior comprimento e massa. Em relação à densidade de plantio, na primavera/verão cada planta adicionada ao vaso (0,04 m² para cada planta adicionada) proporcionou um incremento de 2,69 tubérculos por vaso (67,25 tubérculos m-2), enquanto, no inverno, o incremento foi de 4,36 tubérculos por vaso (109 tubérculos m-2). Por outro lado, o aumento na densidade levou à redução em média de 3,20 g na massa fresca dos tubérculos para cada planta adicionada ao vaso no experimento de inverno. No experimento conduzido na primavera/verão a densidade de plantio não influenciou o peso fresco dos tubérculos.

    Resumo em Inglês:

    The limited volume of substrate might reduce tuber multiplication rates when production is carried out in pots. The results of potato seed tubers multiplication in pots are presented in this publication, taking into account different plant densities and harvest methods. Experiments were carried out in an aphid-proof screenhouse, with 3 L pots, using virus-free seedlings previously acclimatized. In the first experiment, cultivars Monalisa and Agata, and two harvest systems were evaluated (single destructive and sequential 30-day intervals non-destructive harvests) in two seasons, namely spring/summer and autumn/winter. The experimental design was completely randomized, in a 2 x 2 factorial scheme, with six replications, four-pot plots and one seedling per pot. In the second experiment, potato seedlings from cultivar Monalisa were transplanted to pots according to the density treatments, from 1 to 5 seedlings per pot (25 to 125 plants m-2). The experiment was carried out in a completely randomized design with four replications and four-pot plots. Larger tuber yield per plant was obtained under non-destructive harvest for both cultivars. Instead, larger tuber length and fresh weight were observed in the single destructive harvest. Cultivar Agata outyielded cultivar Monalisa in number of tubers, although the latter produced longer and heavier tubers. Regarding plant density, each additional plant per pot (0.04 m² per plant), yielded 2.69 extra tubers per plant) (67.25 tubers m-2) in the spring/summer experiment and 4.36 extra tubers (109 tubers m-2) in the winter experiment. Nevertheless, the increase in density led to an average decrease of 3.20 g in tuber fresh weight per additional plant. In the spring/summer experiment, plant density had no significant influence on tuber fresh weight.
  • Classificação de tomate-cereja em função do tamanho e peso dos frutos Comunicação Científica

    Fernandes, Carolina; Corá, José Eduardo; Braz, Leila T.

    Resumo em Português:

    O objetivo deste trabalho foi propor classes de tamanho e peso para frutos de tomate-cereja. O experimento foi conduzido em Jaboticabal, São Paulo. Foram utilizados frutos da cultivar Sindy, provenientes de 60 plantas cultivadas em casa-de-vegetação. Para classificação dos frutos, desenvolveu-se um método no qual foram utilizadas cinco caixas plásticas sobrepostas. Quatro caixas tiveram suas bases perfuradas, com orifícios de diâmetro igual a 20; 25; 30 e 35 mm. As quatro caixas foram sobrepostas, adicionando-se uma quinta caixa, sem orifícios, utilizada sob as demais, para coletar os frutos que passassem pelos orifícios das caixas superiores. Os frutos retidos em cada uma das caixas foram contados e pesados. Com esses dados, calculou-se o peso médio dos frutos para cada classe de tamanho. A freqüência de frutos em cada classe variou ao longo do período de colheita. A porcentagem de frutos produzidos durante o período de colheita para as diferentes classes foi de 5% para gigante, 22% para grande, 42% para médio, 20% para pequeno e 11% para descarte. Os valores de peso (P) e diâmetro (D) dos frutos correlacionaram-se linearmente, seguindo equação ajustada (P = 1,05 D - 14,71) com coeficiente de correlação (R** = 0,99, p<0,01). Utilizando o sistema descrito, foi possível propor uma classificação para tomate-cereja associando-se o diâmetro e o peso dos frutos. O método proposto mostrou-se viável pela praticidade e simplicidade.

    Resumo em Inglês:

    The purpose of this experiment was to propose a grading system for cherry tomatoes based on fruit size and weight. The experiment was carried out at Jaboticabal, São Paulo State, Brazil. Fruits of cherry tomatoes, cultivar Sindy, harvested out of 60 plants grown in a greenhouse were evaluated. To separate fruits of different sizes, a five plastic box system developed. In this system, the bottom of four boxes drilled with holes of 20; 25; 30, and 35 mm of diameter. The fifth box had no holes and was used as a collector box. Fruits retained in each of the boxes were counted and weighed. The average weight of the fruits was calculated for each class size. Fruit frequency in each class varied during the harvest period. The percentage of fruits was as follows: 5% of giant fruits, 22% of large fruits, 42% of medium fruits, 20% for small fruits, and 11% of discard. There was a linear correlation between the fruit weight (W) and diameter (D) (W = 1.05 D - 14.71, R** = 0.99, p<0.01). The system used was efficient for grading cherry tomatoes by means of associating fruit diameter and weight. In addition, it was practical and simple.
  • Avaliação de processos nas linhas de beneficiamento e classificação de batatas Comunicação Científica

    Ferreira, Marcos David; Henrique Netto, Luiz

    Resumo em Português:

    A batata é uma das principais hortaliças cultivadas no Brasil, sendo uma cultura de grande expressão econômica no estado de São Paulo. Após a colheita os tubérculos são submetidos aos processos de beneficiamento e classificação, sendo então destinados ao mercado consumidor. Neste trabalho realizou-se a descrição e a caracterização dos processos das unidades de beneficiamento e classificação de batatas por meio da identificação do material usado para a construção do maquinário, caracterização dimensional dos equipamentos, medidas de rotação de operação das esteiras de abastecimento e das classificadoras, determinação da velocidade de deslocamento e da rotação dos tubérculos e a produtividade dos operários. Determinou-se também os pontos críticos de impacto com queda durante o beneficiamento, utilizando-se a esfera instrumentada (70 mm), Techmark, Inc., Lansing, Michigan, Estados Unidos. Com esta, obtiveram-se dados de aceleração máxima (G) e mudanças na velocidade (deltav). Este levantamento foi realizado em cinco unidades de beneficiamento e classificação para batatas localizadas no estado de São Paulo. Observou-se variação quanto ao comprimento do equipamento, atingindo 26,5%. Foi constatado também variação na vazão de água entre as unidades devido à diferença nos sistemas utilizados para a lavagem dos tubérculos, tendo os volumes oscilado de 15,4 a 168 mil litros por hora. As escovas mais utilizadas na etapa de lavagem eram compostas de cerdas com nylon cristal e fibra de coco, não sendo encontradas escovas compostas de origem animal. A rotação média para todas as unidades na etapa de lavagem foi de 157 rpm, porém verificou-se variação de 75% (112 a 196 rpm). Para a etapa de secagem, a rotação média foi de 122 rpm, tendo oscilado de 68 a 210 rpm. Os pontos das linhas de beneficiamento e classificação de batata demonstraram maior G nos pontos de transferência (entrada do lavador e ensaque). Nas unidades A, B e D as maiores médias de G ocorreram nas etapas iniciais de lavagem, apresentando valores próximos de 140 G (m/s²).

    Resumo em Inglês:

    Potatoes are one of the most important vegetable crops in Brazil, and are especially important in São Paulo State. After harvesting, potatoes are sorted and classified in a packinghouse, then shipped to consumers. The goal of this research was to describe the main features and working systems used in a potato packing line. Therefore, the material type used was identified taking into account the dimensions of the equipments, brushes rotation on receiving belts and sorting lines, average velocity, tuber displacement velocity and rotation, and employee daily yield. The critical points for drop impact were measured using an instrumented sphere (70 mm), Techmark, Inc. Lansing, Michigan, USA. Results for maximum Acceleration (G) and velocity changes (deltav) were found. This research was done in five packinghouses of São Paulo State. A variation occurred in length among the lines, of about 26,5%. The water consuption varied among the units based on the washing system used, and volume dispended varied from 15,4 to 168 thousand liters/hour. The main brushing composition used on the washing brushes were nylon and coconut fiber, and brushes of animal origin were not used. The average rotation observed on the washing step was 157 ppm, with a variation of 75% (112-196 rpm). For the drying step, the average rotation was 122 rpm, varying from 68 to 210 rpm. The critical points that showed high G were the transfer points (washing entrance and packing). At units A, B and C the high G values were at the initial washing steps, closely to 140 G (m/s²).
  • Influência da fase embrionária dos ovos da traça-das-crucíferas sobre fêmeas de Trichogramma pretiosum com diferentes idades Comunicação Científica

    Pratissoli, Dirceu; Polanczyk, Ricardo Antonio; Pereira, Cácia Leila Tigre; Furtado, Idana Soraya de Andrade; Cocheto, Juliéder Goronci

    Resumo em Português:

    Plutella xylostella é considerada a praga mais importante das crucíferas. O método de controle mais utilizado para essa praga é o químico. Contudo, esta espécie de inseto vem desenvolvendo resistência aos inseticidas aplicados. O controle biológico com espécies do gênero Trichogramma é considerado uma alternativa no controle dessa praga. Porém, poucos são os trabalhos que mencionam aspectos biológicos desse parasitóide sobre esta praga. Neste trabalho avaliou-se a influência da fase embrionária dos ovos do hospedeiro P. xylostella sobre fêmeas de T. pretiosum com diferentes idades. Fêmeas do parasitóide foram divididas em cinco lotes, compostos por espécimes recém-emergidos com 24; 48; 72 e 96 horas de idade. Cada lote continha dez fêmeas de T. pretiosum. Para cada fêmea de cada lote, foi oferecida uma cartela contendo 30 ovos de P. xylostella com um, dois e três dias de idade. As maiores taxas de parasitismo foram observadas em fêmeas com idade superior a 48 horas, independente do desenvolvimento embrionário do hospedeiro. Em ovos com três dias de desenvolvimento embrionário verificou-se que, para fêmeas recém-emergidas e com 48 horas de idade, a taxa de viabilidade foi superior apenas em relação àquelas com 96 horas de idade. Ao se avaliar os descendentes de T. pretiosum provenientes de ovos com um dia de desenvolvimento embrionário, verificou-se que os maiores valores de longevidade foram obtidos quando as fêmeas desse parasitóide eram recém-emergidas.

    Resumo em Inglês:

    Plutella xylostella is one of the most important pests of Cruciferae. Chemicals have been used to control this insect, but the rapid development of resistance is a serious constraint to this method. Biological control with Trichogramma species has been reported as an alternative to control diamondback moth. However few works report biological parameters of this parasitoid interacting with this pest. This work was carried out to evaluate the influence of egg embryonary stage of P. xylostella on T. pretiosum females at different ages. Females of this parasitoid were organized in five groups. These groups were composed of females just emerged, 24 h; 48 h; 72 h, and 96 hours-old. Each group was formed of ten females. Each female received a card with thirty P. xylostella eggs, one, two and three day-old. Higher parasitism rates were observed with females older than 48 hours, with no influence of host embryonic development. In three day-old eggs it was verified that just emerged females and 48 hour-old, the viability index was superior just to those 96 hour-old. The progeny with one day of embryonary development, presented higher longevity values with just emerged females.
  • Efeito de injúrias mecânicas na qualidade de abobrinhas armazenadas em condição ambiente Comunicação Científica

    Durigan, Maria Fernanda Berlingieri; Mattiuz, Ben-Hur

    Resumo em Português:

    Foram avaliados os efeitos de diferentes injúrias mecânicas na qualidade de abobrinhas verdes cv. caipira, em três tipos de lesões: por impacto, compressão e corte. No impacto os frutos foram soltos em queda livre de uma altura de 1,60 m duas vezes (uma batida de cada lado do fruto), a compressão foi feito pela pressão de um peso de 58,8 N por 1 hora e o corte (6 cm de comprimento e 2 mm de profundidade, em triplicata em 2 lados dos frutos) efetuado com uma faca apropriada. Após esses tratamentos, os frutos injuriados e os do controle (intactos) foram armazenados em condições de ambiente (25°C, 65% UR). As avaliações foram feitas a cada 3 dias, determinando-se atividade respiratória, aparência, perda de massa, pH, teores de sólidos solúveis, acidez titulável, ácido ascórbico, amido e carboidratos solúveis. Durante o período de armazenamento, de 15 dias, as lesões mostraram-se prejudiciais à qualidade, afetando distintamente os parâmetros químicos, a aparência, e diminuindo os dias de possível comercialização dos frutos, em especial naqueles submetidos ao corte e ao impacto. Estas injúrias também ocasionaram maior atividade respiratória dos frutos. A perda de massa fresca foi agravada quando os frutos foram submetidos ao corte. A injúria por impacto e por corte foram as mais prejudiciais para a qualidade das abobrinhas 'Caipira'.

    Resumo em Inglês:

    The effects of different mechanical injuries were evaluated on green squash cv. Caipira, such as impact, compression and cut. The impact injury was done by dropping the fruit from a height of 1.60 m on a hard and plain surface. Compression was made by pressing a weight of 58.8 N on the squash fruit for 1 hour and the cut was done by using a knife to make wounds (2 mm deep and 6 cm length) three times in both sides of the fruits. Injuried and intact fruits were stored at room temperature (25ºC, 65% RH). Evaluations were done every three days, measuring the respiratory activity, appearance, loss of fresh mass, pH, content of soluble solids, titratable acidity, ascorbic acid, starch and soluble carbohydrates. During the 15-day storage the injured fruits showed the worst quality, affecting the chemical parameters, the appearance and reduced the shelf life, mainly of those fruits submitted to cut and impact injuries. These injuries also increased the respiratory activity. Loss of weight was increased when the fruit were submitted to cuts. Impact and the cut injuries on immature fruits of squashes caused higher losses.
  • Injúrias mecânicas e seus efeitos na qualidade de melancias armazenadas em condição ambiente Comunicação Científica

    Durigan, Maria Fernanda Berlingieri; Mattiuz, Ben-Hur

    Resumo em Português:

    As injúrias mecânicas constituem uma das principais causas de perdas pós-colheita dos produtos hortícolas. Avaliou-se os efeitos de diferentes injúrias mecânicas sobre a qualidade de melancias 'TopGun®'. Foram testados três tipos de lesões: impacto (os frutos caíram de uma altura de 20 cm); compressão (os frutos ficaram sob a pressão de um peso de 294 N durante 10 horas); corte (feito com lâminas apropriadas). Após esses tratamentos, os frutos injuriados e os do controle (intactos) foram armazenados em condições de ambiente (25±1°C, 65±5% UR). As avaliações foram feitas a cada 4 dias, determinando-se a aparência, a perda de massa fresca, os teores de sólidos solúveis, de acidez titulável e de ácido ascórbico, coloração interna e atividade respiratória. Durante o armazenamento de 15 dias, as lesões mostraram-se prejudiciais à qualidade e à aparência dos frutos, em especial naqueles submetidos ao corte e ao impacto. Notou-se também escurecimento na polpa destes frutos. Perda de massa fresca também foi observada durante este período e foi agravada quando os frutos foram submetidos ao impacto. O teor de sólidos solúveis e o ácido ascórbico diminuíram ao longo do período de armazenamento. A atividade respiratória aumentou logo nas primeiras horas em frutos submetidos às injúrias de corte e impacto.

    Resumo em Inglês:

    Mechanical injuries are the main cause of losses in the post harvest of horticultural products. The effect of different mechanical injuries was evaluated on the quality of watermelons 'TopGun®'. The impact was evaluated when the injury was made by allowing the product to fall from 20 cm height on a hard and plane surface, compression of fruits under a weight of 294N and cutting the fruits with an appropriate blade. After this, the injuried and intact fruits were stored at room temperature (25+1ºC, 65+5%RH). The evaluations were performed every 4 days, for appearance, loss of fresh mass, the content of soluble solids, titratable acidity, ascorbic acid, internal color and respiratory activity. During the storage period of 15 days, the injuries prejudiced the quality and the apearance of the fruits, mainly those submitted to the cut and impact, presenting the worst quality, affecting the chemical parameteres, the appearance and reducing the days of possible comercialization. The pulp turned slightly darker. Loss of fresh mass also was observed during this period and became worst on the fruit submited to the impact. The content of soluble solids and ascorbic acid reduced through the storage period. The respiratory activity was afected in the first hours of analisis by the cut and the impact.
  • Qualidade dos bulbos de cebola 'Superex' armazenados sob refrigeração, quando expostos à condição ambiente Comunicação Científica

    Miguel, Ana Carolina Almeida; Durigan, José Fernando

    Resumo em Português:

    O armazenamento refrigerado da cebola tem sido recomendado como ideal, mas os produtores sempre questionam sobre a qualidade comercial e o consumo dos bulbos durante este período e depois de levados à condição ambiente. Avaliou-se a qualidade de bulbos de cebola ´Superex' acondicionados em sacos de rede de fibra plástica e armazenados a 10-12°C (68% UR) por até 91 dias, quando levados à condição ambiente. Após 1; 16; 31; 61 e 91 dias foram tomadas amostras, ao acaso, que eram levadas à condição ambiente (22°C, 59% UR). Estas cebolas foram avaliadas quanto à massa fresca, aparência e ocorrência de podridões, e quanto à coloração interna, luminosidade, ângulo de cor e cromaticidade, atividade da aliinase e teores de sólidos solúveis e de acidez titulável. Os bulbos, quando levados ao ambiente, perderam massa com maior intensidade do que quando armazenados sob refrigeração e mantiveram qualidade aceitável por até 38 dias. Somente os armazenados sob refrigeração por 91 dias tinham aparência ruim. Os bulbos analisados apresentaram tendência ao amarelecimento interno, sem alteração significativa nos teores de SS e de AT. Durante o período refrigerado a pungência dos mesmos aumentou, de "pungente" para "picante", que se manteve estável durante o armazenamento ao ambiente.

    Resumo em Inglês:

    Cold storage has been recommended to preserve onion bulbs, but producers always have doubts about its quality, during this period and when they are exposed to environmental conditions. We evaluated the onion bulbs quality, cv. Superex, packed in plastic fiber bags, during storage under 10-12°C (68% RH) during 91 days. After 1; 16; 31; 61 and 91 days, samples were transferred to environmental conditions (22°C, 59% RH). Onion bulbs were evaluated for fresh mass, appearance and occurrence of rot, internal color, lightness, color or hue angle and chromaticity, alliinase activity, soluble solids and titratable acidity content. Bulbs under environmental condition lost more fresh mass than those stored under refrigeration and maintained acceptable quality for 38 days. Only bulbs stored during 91 days presented bad appearance when transferred to environmental conditions. Bulbs showed tendency of internal yellowing, without significant changes in soluble solids and titratable acidity. During the cold storage period, the pungency increased from "pungent" to "hot pungent" and remained stable during ambiental conditions.
  • Produção e qualidade de frutos de tomateiro cultivado em substrato com zeólita Comunicação Científica

    Bernardi, Alberto C. de Campos; Werneck, Carlos Guarino; Haim, Patrick Gesualdi; Botrel, Neide; Oiano-Neto, João; Monte, Marisa Bezerra de Mello; Verruma-Bernardi, Maria Regina

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a produção e a qualidade dos frutos de tomateiro cv. Finestra, cultivado em substrato com zeólita enriquecida com N, P e K. Os tratamentos utilizados foram quatro doses (20; 40; 80 e 160 g por vaso) de zeólitas enriquecidas com H3PO4/apatita, KNO3 e KH2PO4, além de uma testemunha cultivada em solução nutritiva. Foram avaliados a produção de frutos por vaso, firmeza, sólidos totais, pH, acidez titulável e ácido ascórbico dos frutos, dos 80 aos 90 dias de cultivo. O fornecimento de nutrientes através do mineral zeólita enriquecido com N, P e K comprovou ser uma alternativa para o aumento da produção. As maiores produções foram obtidas nos tratamentos com adição de P e K e nas maiores doses de zeólita (160 e 80 g por vaso). A produção de frutos foi 11 a 17% maior em relação à testemunha cultivada com solução nutritiva. Houve efeitos positivos das zeólitas enriquecidas com fontes de fósforo sobre a firmeza e efeito negativo sobre o pH. A firmeza dos frutos variou 104% entre tratamentos, de 7,06 N (ZNK 160) a 14,38 (ZPK 40). O aumento da disponibilidade de potássio contribuiu para o aumento do teor de ácido ascórbico dos frutos.

    Resumo em Inglês:

    We evaluated yield and quality of tomato fruits, cv. Finestra, grown in a zeolite substrate enriched with N, P and K. Treatments comprised four levels (20; 40; 80 and 160 g per pot) of zeolite enriched with H3PO4/apatite, KNO3 and KH2PO4, and a control grown in a nutrient solution. Fruit production, firmness, total soluble solids, pH, titratable acidity and ascorbic acid were evaluated from 80 to 90 days of plant cultivation. Nutrients supplied through the mineral zeolite enriched with N, P and K was an adequate alternative to increase the production. Higher fruit production was obtained with addition of P and K and higher zeolite dosis (160 and 80 g per pot). Fruit production was 11% and 17% higher when compared to the plants grown in nutritive solution (check treatment). Positive effects were observed in P-enriched zeolites in relation to fruit firmness, and negative effects over fruit pH. Fruit firmness varied 104% among treatments, from 7.06N (ZNK 160) to 14.38N (ZPK 40). The increase of potassium availablity increased the ascorbic acid levels of the fruits.
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