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Horticultura Brasileira, Volume: 31, Número: 2, Publicado: 2013
  • CARTA DO EDITOR Carta Do Editor

  • Avaliação de genótipos de Mentha arvensis, Mentha x piperita e Mentha spp. para a produção de mentol Pesquisa

    Deschamps, Cícero; Monteiro, Rodrigo; Machado, Marília P; Scheer, Agnes de P; Cocco, Lílian; Yamamoto, Carlos

    Resumo em Português:

    O gênero Mentha possui 18 espécies e diversos quimiotipos com diferenças inter e intra-específicas. Apesar da grande variabilidade fitoquímica, o maior interesse econômico na produção de óleo essencial de menta deve-se à obtenção do constituinte mentol. Objetivou-se avaliar 19 genótipos de três espécies de Mentha para a produção de mentol. O experimento foi conduzido a campo com delineamento experimental em blocos casualizados, sendo avaliado o desenvolvimento vegetativo, a produtividade e a composição do óleo essencial em duas colheitas sucessivas. As mudas foram obtidas por estaquia a partir de plantas matrizes mantidas em estufa. O plantio foi realizado no mês de setembro e as colheitas em intervalos de 90 dias. Alguns genótipos, mesmo com elevada produção de biomassa, não apresentaram mentol na composição do óleo essencial. Destacou-se o 'Peppermint' (Mentha x piperita), produzindo 34,37 mL/planta de mentol na segunda colheita. Os genótipos de Mentha arvensis, tradicionalmente mais cultivados em função de seu alto teor de mentol, apresentaram menor produção de biomassa e produtividade de óleo essencial e de mentol devido à alta incidência e severidade de ferrugem.

    Resumo em Inglês:

    The genus Mentha has 18 species and many chemotypes with inter and intra specific differences. In spite of its great phytochemical diversity, the main economic interest on mint essential oil production is to obtain the constituent menthol. We evaluated the menthol production of 19 genotypes of three Mentha species. The experiment was carried out at field conditions in a randomized block design comparing the vegetative development, essential oil productivity and composition in two harvests. The plants were obtained by stem cuttings from adult plants maintained at greenhouse conditions. The plants were transferred to field at September and harvested in 90-day intervals. Some genotypes, even with high biomass production did not present menthol in the essential oil composition. The highest menthol production was obtained from the genotype 'Peppermint' (Mentha x piperita) with 34.37 mL/plant of menthol at the second harvest. The Mentha arvensis genotypes, traditionally grown because of its high menthol yield, presented low biomass production and essential oil and menthol productivity because of the high incidence and severity of "mint rust".
  • Indução e multiplicação in vitro de brotos de segmentos nodais de plantas adultas de Ginkgo biloba Research

    Mantovani, Nilton César; Grando, Magali F; Xavier, Aloisio; Otoni, Wagner C

    Resumo em Português:

    Foi avaliado o comportamento de segmentos nodais lenhosos e herbáceos de plantas adultas e, os efeitos da caseína hidrolisada (CH 500 mg L-1), da cinetina (KIN; 6-furfurilaminopurina 0,46 µM e 4,65 µM) e do carvão ativado (CA 1,5 g L-1) na indução e na posterior multiplicação de brotos, visando estabelecer um sistema de propagação in vitro a partir de plantas adultas de Ginkgo biloba. Segmentos nodais lenhosos não emitiram brotos axilares e apresentaram 100% de contaminação fúngica e bacteriana durante o cultivo. Segmentos nodais de ramos herbáceos foram desinfestados com sucesso e apresentaram alta capacidade regenerativa in vitro. A CH foi essencial para a indução de brotos axilares e também para a posterior multiplicação destes, estimulando a formação de brotos em 85% dos segmentos nodais e múltiplos brotos em 35% destes na fase de estabelecimento das culturas. Na fase de multiplicação, 66,6% dos propágulos multiplicaram formando novos brotos e, 33,3% formaram múltiplos brotos quando cultivados com CH. A KIN e o CA provocaram efeitos inibitórios no processo organogênico de ginkgo. Foram observados dois padrões distintos de desenvolvimento de brotos in vitro, à semelhança do que ocorre in vivo: 1) brotos curtos, com segmentos internodais muito próximos, expansão de algumas folhas e de crescimento lento e; 2) brotos longos, com nós separados por segmentos internodais distintos e com maior crescimento apical que os anteriores. Este é o primeiro relato da formação in vitro de múltiplos brotos em segmentos nodais de plantas adultas de Ginkgo biloba.

    Resumo em Inglês:

    The in vitro performance of herbaceous and woody nodal segments from adult plants and the effect of hydrolyzed casein (HC 500 mg L-1), kinetin (KIN; 6-furfurylaminopurine 0.46 and 4.65 µM) and activated charcoal (AC 1.5 g L-1) were evaluated upon new shoots induction and development, and to establish a system of in vitro propagation from adult plants of Ginkgo biloba. Woody nodal segments did not produce axillary shoots and presented 100% of bacterial and fungal contamination in culture. However, nodal segments from herbaceous shoots were successfully disinfected and displayed high in vitro morphogenic capacity. The HC was essential for the axillary shoots induction and further multiplication, stimulating shoot formation in 85% of the cultured nodal segments and multiple shoots induction in 35% of them at establishment stage. During the multiplication stage, 66.6% of propagules formed new shoots and 33.3% of them formed multiple shoots when cultured with HC. The KIN and AC inhibited the organogenic process in ginkgo. Two distinct patterns of sprouts development were observed in vitro, similar to what occurs in vivo: 1) short shoots with crowded internodes and expansion of only a few leaves and slow growth; 2) long shoots with separated nodes and marked apical growth. This is the first report of multiple shoots in vitro formation in nodal segments obtained from adult plants of Ginkgo biloba.
  • Identificação de descritores mínimos para caracterização de germoplasma de Capsicum spp. Research

    Silva, Waldir C Junior e; Carvalho, Sabrina Isabel C de; Duarte, João B

    Resumo em Português:

    Neste estudo buscou-se selecionar descritores mínimos para caracterização de acessos do banco de germoplasma de Capsicum spp. da Embrapa Hortaliças, caracterizado principalmente com base em dados de natureza qualitativa. Desta coleção foram considerados 893 acessos (420 C. annuum, 106 C. baccatum, 307 C. chinense e 60 C. frutescens), que estavam completamente caracterizados segundo 56 descritores morfológicos. O tratamento estatístico foi feito por análise fatorial de correspondência múltipla, combinada com estimação de matrizes de distâncias genéticas entre acessos, para dados multicategóricos. Foram propostas listas de descritores mínimos para a coleção completa e para as subcoleções relacionadas às quatro espécies. Cerca de trinta descritores foram selecionados para cada subcoleção, garantindo-se correlação mínima de 0,90 entre as matrizes de distâncias que consideram todos os descritores ou apenas os descritores mínimos selecionados. As listas propostas possibilitam reduções de quase 50% no número de descritores. Cor do filamento, cor do fruto maduro, número de lóculos, posição do fruto, procedência, pungência, superfície do fruto, comprimento da haste, comprimento da planta e comprimento do fruto foram eleitos como descritores mínimos, tanto para a coleção completa quanto para suas subcoleções. Grande parte destes descritores são características do fruto em pimentas e pimentões, importantes para o melhoramento genético de Capsicum, haja vista suas relações com armazenamento, processamento, comercialização e consumo dos produtos comerciais derivados.

    Resumo em Inglês:

    This study was proposed to select minimum descriptors to the characterization of accessions of Capsicum spp. from Embrapa Hortaliças germplasm bank, which are characterized mainly by qualitative data. From this collection, 893 (420 C. annuum, 106 C. baccatum, 307 C. chinense and 60 C. frutescens) were considered because they were completely characterized by 56 morphological descriptors. The statistical treatment was performed by factorial multiple correspondence analysis, combined with estimation of matrices of genetic dissimilarity among accessions for multicategoric data. Lists of minimum descriptors were proposed for the whole collection and for the subcollections related to the four cultivated species. Around thirty minimum descriptors were selected for each subcollection, maintaining a minimum of 0.90 for the correlation between the dissimilarity matrices that consider all the descriptors or only the selected minimum descriptors. These proposed lists allow a reduction of around 50% in the number of initial descriptors. The filament colour, mature fruit colour, number of locules, fruit position, origin, pungency, fruit surface, stem length, plant height and fruit length were selected as minimum descriptors, both to the whole collection and their subcollections. Most of these descriptors are related to the fruit traits of sweet and chilli peppers, which are important for genetic breeding of Capsicum because are related to storage, processing, marketing and consumption of commercial derived products.
  • Teor e composição química de óleo essencial de cidró em função da sazonalidade e horário de colheita Pesquisa

    Paulus, Dalva; Valmorbida, Raquel; Toffoli, Ezequiel; Nava, Gilmar Antônio

    Resumo em Português:

    O cidró (Aloysia triphylla) é uma planta medicinal de porte arbustivo, com folhas aromáticas que possuem óleo essencial rico em citral, e essa substância confere grande importância à indústria farmacêutica e cosmética. Objetivou-se avaliar o teor e os componentes do óleo essencial do cidró em função da sazonalidade e horário de colheita. O experimento foi conduzido na área experimental da Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campus Dois Vizinhos, de março de 2010 a setembro de 2011. O delineamento experimental utilizado foi de blocos ao acaso em esquema fatorial onde os fatores foram realizados nas épocas de extração (outubro/2010 a setembro/2011) e horários de colheita (8:00, 11:00, 14:00, 16:00 e 18:00 horas). Foram analisados o teor e composição química do óleo essencial, extraído pela técnica de hidrodestilação, utilizando o aparelho de Clevenger e analisado em cromatografia gasosa e espectofotometria de massa (CG/EM). O mês de fevereiro resultou em maior teor de óleo essencial de cidró nos horários de colheita das 16:00 e 18:00 horas, provavelmente ocasionado pelas condições climáticas favoráveis e a presença de folhas jovens geneticamente ativas. Os constituintes majoritários do óleo essencial foram geranial (36,96%), neral (29,31%), nerolidol (24,34%) e limoneno (15,77%).

    Resumo em Inglês:

    The cidró (Aloysia triphylla) is a medicinal plant shrub with aromatic leaves, which have essential oil rich in citral; this substance has great importance in pharmaceutical and cosmetic industries. The objective of the study was to evaluate the content and components of the essential oil of cidró depending on seasonality and harvest time. The experiment was carried out in the experimental area of the Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campus Dois Vizinhos, from March 2010 to September 2011. The experimental design was randomized blocks in factorial where the factors consisted of times of extraction (October 2010 to September 2011) and harvest times (8:00, 11:00, 14:00, 16:00 and 18:00 o'clock). We evaluated content and chemical composition of essential oil. The essential oil was extracted by hydrodistillation technique, using apparatus Clevenger and analyzed by gas chromatography and mass spectrophotometry (GC/MS). The month of February resulted in higher levels of essential oil of cidró at the harvest times of 16:00 and 18:00 o'clock, probably due to favorable climatic conditions and the presence of genetically active young leaves. The major constituents of the essential oil were geranial (36.96%), neral (29.31%), nerolidol (24.34%) and limonene (15.77%).
  • Propagação in vitro de cinco espécies de Alocasia Research

    Bhatt, Arvind; Stanly, Christine; Keng, Chan Lai

    Resumo em Português:

    Pesquisou-se a influência da citocinina, N6-benziladenina, na proliferação de gemas de cinco espécies de Alocasia (A. amazonica, A. cuprea, A. robusta, A. Longiloba e A. chaii). A propagação in vitro dessas espécies foi estabelecida utilizando explantes de ápices caulinares. O meio Murashige & Skoog (MS), adicionado de diferentes concentrações (0, 2, 5, 10 mg/L) de BA (N6-benziladenina), foi utilizado para estabelecer o meio ideal para a proliferação de ramos para todas as espécies. Verificou-se que o meio MS suplementado com 2,0 mg/L de BA foi ideal para a proliferação de ramos. Todas as espécies avaliadas mostraram resultados variáveis em termos de número e altura dos brotos. Comparou-se os sistemas agar-gel e frascos de agitação em meio líquido, quanto ao crescimento de brotos e à proliferação de todas as espécies testadas. Para A. amazonica, A. cuprea, A. robusta e A. longiloba, o sistema de frascos em meio líquido dos mesmos constituintes estimulou a proliferação de brotos em comparação ao meio agar-gel. No entanto, para A. chaii não houve diferença significativa. Todas plântulas obtidas in vitro, bem enraizadas e com folhas bem desenvolvidas, foram aclimatizadas com sucesso obtendo-se mais de 90% de taxa de sobrevivência.

    Resumo em Inglês:

    The influence of cytokinin, N6-benzyladenine, on shoot proliferation of five Alocasia species (A. amazonica, A. cuprea, A. robusta, A. longiloba and A. chaii) was investigated. In vitro propagation of these species was established using shoot tip explants. Murashige & Skoog (MS) medium supplemented with different concentrations of BA (N6-benzyladenine) ranging from 0, 2, 5, 10 mg/L was then used to establish the optimum medium for shoot proliferation for all the species. MS medium supplemented with 2.0 mg/L BA was optimum for the shoot proliferation. All the tested species showed varying results for shoot number and shoot height. A comparison between agar-gelled medium and shake flask system using liquid medium was carried out to evaluate the shoot growth and proliferation for all the tested species. For A. amazonica, A. cuprea, A. robusta and A. longiloba, shake flask system using liquid medium of the same constituents stimulated more shoot proliferation as compared to agar-gelled medium. However, for A. chaii there was no significant difference. All the in vitro plantlets with well developed roots and leaves were successfully acclimatized with more than 90% survival rate.
  • Rendimento de tubérculos de três cultivares de batata sob condições de estiagem Pesquisa

    Silva, Giovani O da; Stoker, Gilberto; Ponijaleki, Rubens; Pereira, Arione da S

    Resumo em Português:

    Verificou-se o desempenho das cultivares de batata BRS Ana, BRS Clara e Agata, cultivadas sob condições de estresse hídrico naturalmente induzido, em relação ao rendimento de tubérculos. O experimento foi realizado na safra 2011/2012, na localidade de Anta Gorda, Canoinhas-SC. O delineamento experimental foi em blocos casualizados com oito repetições e parcelas de três linhas de 10 plantas cada. Cento e doze dias após o plantio foi realizada a colheita e os tubérculos de cada parcela avaliados para caracteres de rendimento de tubérculos. Os dados foram submetidos à análise de variância e agrupamento de médias. Verificou-se que a cultivar de batata BRS Ana apresentou maior rendimento de tubérculos do que BRS Clara e Agata, porém foi favorecida pelas chuvas. 'BRS Clara' e 'Agata', que se mostraram mais afetadas pela estiagem, produziram o mesmo número e massa de tubérculos comerciais, porém 'BRS Clara' produziu tubérculos com maior massa média, sugerindo a possibilidade de esta ser mais tolerante à seca.

    Resumo em Inglês:

    The performance of the potato cultivars BRS Ana, BRS Clara, and Agata was verified, grown under naturally-induced water stress, in relation to tuber yield. The experiment was carried out in the 2011/2012 season, in the Anta Gorda locality, Canoinhas, Santa Catarina state, Brazil. The experimental design was randomized complete blocks with eight replications, and plots with three rows of 10 plants in each row. One hundred twelve days after planting, the plants of each plot were harvested and evaluated for tuber yield traits. The data were analyzed by variance analysis and grouping of means. The potato cultivar BRS Ana had higher yield of tubers than 'BRS Clara' and 'Agata', but was favored by the rains. 'BRS Clara' and 'Agata', which were most affected by the drought, produced the same number and mass of marketable tubers, though 'BRS Clara' produced tubers with a higher average mass, suggesting a higher tolerance to drought.
  • Avaliação de sistemas de produção de batata orgânica na região Sul do Rio Grande do Sul Pesquisa

    Reichert, Lírio J; Gomes, Mário C; Schwengber, José Ernani; Pereira, Arione da S

    Resumo em Português:

    O cultivo de batata no município de São Lourenço do Sul-RS, ocorre desde a chegada dos primeiros imigrantes alemães e pomeranos, há mais de 150 anos. Seu cultivo sempre teve importância socioeconômica expressiva, devido suas tradições, hábitos e cultura trazida pelos colonizadores, promovendo o desenvolvimento não só deste município, mas de toda a região Sul do RS. Entretanto, a partir da década de 1990 a bataticultura dessa região passou a enfrentar vários problemas tecnológicos e estruturais, perdendo espaço para outros cultivos. Uma alternativa encontrada por um grupo de agricultores foi desenvolvê-la em sistema de produção orgânico. Neste sentido, o objetivo deste trabalho foi avaliar sistemas de produção de batata orgânica, visando identificar os critérios que os agricultores julgam importantes neste sistema de produção. Foram selecionados dois grupos de agricultores que cultivam batata no sistema orgânico. Um grupo formado por agricultores que fazem parte do projeto de pesquisa Rede de Referência da Embrapa Clima Temperado, e outro grupo formado por agricultores de fora da Rede. Utilizou-se a metodologia multicritério de apoio à decisão (MCDA), para a construção dos modelos de uma forma participativa e interativa. De maneira geral, os modelos construídos não se diferenciaram muito em relação às práticas de produção adotadas em cada um dos grupos de agricultores. No entanto, diferenças foram observadas nos níveis de impacto das ações e no estabelecimento de pesos diferentes entre os modelos, de modo que o resultado final, na ordem de preferência dos critérios de avaliação, foi diferente. Para o grupo da rede de referência, tamanho da batata foi o critério mais importante, enquanto para o grupo fora da rede foi o critério riscos de produção.

    Resumo em Inglês:

    The production of potatoes in the municipality of São Lourenço do Sul, in the state of Rio Grande do Sul, Brazil, occurs since the arrival of the first German and Pomeranian immigrants for over 150 years. This crop has always had significant socioeconomic importance, for its tradition, habit and culture brought by the colonizers, not only promoting the development of this municipality, but also the entire southern RS. However, from the 1990s on, the potato crop of this region faced several technological and structural problems, losing ground to other crops. An alternative found by a group of farmers is the organic production system. In this sense, the objective of this work was to evaluate the potato organic systems in order to identify criteria that the farmers consider important in this production system. Two groups of farmers that grow potatoes in the organic system were selected. A group of farmers of the Reference Network of Embrapa Clima Temperado research project, and another group formed by farmers outside the Reference Network. The multicriteria decision support methodology (MCDA) was used to create participatory and interactive models. In general, the models constructed did not differ much in relation to the production practices adopted by each group of farmers. However, differences were observed in the levels of impact of actions and in the establishment of different weights between models, so the end result in order of preference of the evaluation criteria was different. For the group belonging to the reference network, potato size was the most important criterion, while for the group outside the network was the criterion risk of production.
  • Germinação de sementes de salsa em função da coloração do carpídio e da morfologia interna Research

    Oliveira, Sueyde F de; Costa, Denis S da; Mello, Simone da C; Novembre, Ana Dionisia da LC; Gomes-Junior, Francisco G

    Resumo em Português:

    O trabalho teve o objetivo de relacionar a coloração do carpídio e a morfologia interna de sementes de salsa com a germinação, por meio da classificação visual por coloração e do teste de raios X. O delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado, com quatro repetições por tratamento, constituídos de quatro lotes (A, B, C e D) e três colorações dos carpídios (verde, amarela e preta) em esquema fatorial 4×3. As sementes foram radiografadas (60 s; 20 kV), utilizando o equipamento digital Faxitron X-ray, modelo MX-20 DC12 e, em seguida, foram submetidas ao teste de germinação. Verificou-se que os frutos de coloração amarela foram os que apresentaram as maiores taxas de germinação e índice de velocidade de germinação (IVG). Os frutos com carpídio de coloração verde apresentaram deformações e má formação do embrião, enquanto os frutos de coloração amarela e preta apresentaram-se sem deformações e com o embrião bem formado. Pode-se concluir que há relação entre a germinação e a coloração dos carpídios das sementes de salsa. Embriões mal formados e tegumentos deformados estão relacionados aos carpídios de coloração verde.

    Resumo em Inglês:

    The objective of the present study was to establish a relationship between mericarps color and internal morphology of parsley with the germination, using sorting by coloration and the X-ray test. The completely randomized design was used, with four replications per treatment. The treatments were constituted of four lots (A, B, C and D) and three mericarps colors (green, yellow and black) in 4×3 factorial experiment. The mericarps were exposed to X-ray test (60s; 20kV), being used the digital equipment Faxitron X-ray, model MX-20 DC12 and then, the irradiated mericarps were submitted to the germination test. The yellow mericarps showed higher germination and speed germination index. The green mericarps showed deformations and impaired formation of embryo, while black and yellow mericarps showed up without deformation and with a well-formed embryo. We concluded that there is a relationship between parsley seed germination and mericarps color. Poorly formed embryos and misshapened seed coats are related to green mericarps.
  • Avaliação morfológica, físico-química e sensorial de aipo colhido precocemente até a maturidade Research

    Yommi, Alejandra Karina; Di Gerónimo, Natalia Marcela; Carrozzi, Liliana Esther; Quillehauquy, Victoria; Goñi, María Gabriela; Roura, Sara Inés

    Resumo em Português:

    O objetivo deste estudo foi determinar variações na qualidade dos pecíolos de aipo (Apium graveolens), cv. Golden Boy, em plantas coletadas aos 80, 87, 94, 101, 108, 115, 122 e 129 dias pós-transplante (DAT). O peso total (TW), comprimento total (TL), número de folhas por planta (LN) e em diferentes zonas na planta (externo, LNZ E, central, LNZ M; interno LNZ I) e comprimento do pecíolo (PL) foram avaliadas a cada data de colheita. A qualidade dos pecíolos de cada zona foi analisada em termos de: cor (ângulo hue), textura (dureza de corte), teor de sólidos solúveis totais (SST) e acidez titulável (TA). Os pecíolos também foram avaliados por meio de análise sensorial pela análise descritiva das características visuais (flexibilidade, compacidade), sabor (sabor e odor característico) e atributos de textura (dureza, crocância, suculência e fibrosidade). Dos 80 aos 129 DAT, TW e TL aumentaram 33 g/DAT e 0,62 cm/DAT, respectivamente. O desenvolvimento das folhas foi detectado até 122 TPD; LNZ I foi o que mais aumentou. PL aumentou durante o desenvolvimento da planta, em especial nas folhas centrais e mais internas, sendo as folhas centrais as mais longas. Ângulo Hue e dureza de corte foram semelhantes nos pecíolos externos e centrais e ambos tiveram valores maiores do que os internos até o 122 e 115 DAT, respectivamente. A suculência aumentou e a flexibilidade diminuiu durante a maturação, sendo que aos 108 DAT foram menos flexíveis e mais suculentos do que aos 80 DAT. Não foram observadas diferenças significativas entre as épocas de colheita nas outras propriedades sensoriais avaliadas. Diferenciação da inflorescência foi detectada aos 115 DAT, causando um aumento na textura, TSS e TA. Rendimento ótimo e equilíbrio de qualidade foram obtidos em 122 DAT. Colheita tardia está associada a plantas maiores, mas também com qualidade inferior de pecíolos, principalmente devido a uma mudança indesejável na textura.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this study was to determine quality changes in petioles of self-blanching celery (Apium graveolens), cv. Golden Boy, harvested at 80, 87, 94, 101, 108, 115, 122 and 129 days after-transplanting (DAT). Total weight (TW), total length (TL), number of leaves per plant (LN) and by plant zone (external, LNZ E; middle, LNZ M; internal, LNZ I), and petiole length (PL) were evaluated at each harvest time. Petioles quality of each zone in the plant were analyzed in terms of: color (hue angle), texture (cutting force), total soluble solids content (TSS) and titratable acidity (TA). The petioles also were sensorially evaluated by descriptive analysis considering visual characteristics (flexibility, hollowness), flavor (typical flavor and odor) and texture attributes (hardness, crunchiness, juiciness and fibrousness). From 80 to 129 DAT, TW and TL increased 33 g/DAT and 0.62 cm/DAT, respectively. Leaves development was detected until the 122 DAT; LNZ I grew to a greater extent. The PL increased during plant development, mainly in middle and internal leaves; being the middle leaves the longest. Hue angle and cutting force were similar in external and middle petioles and both resulted higher than internal ones until the 122 and 115 DAT, respectively. The juiciness increased and flexibility decreased during maturation, resulting 108 DAT maturity stage less flexible and juicier than 80 DAT. No significant differences between harvesting dates were observed in the other sensory properties evaluated. Inflorescence differentiation was detected at 115 DAT, causing an increase in texture, TSS and TA. Optimum yield and quality balance were achieved at 122 DAT. Delayed harvest is associated with higher plants but also with lower petioles quality, mainly due to an undesirable change in texture.
  • Concentração dos sais e da sacarose do meio MS na multiplicação in vitro e na aclimatização de batata Pesquisa

    Bandinelli, Maurício G; Bisognin, Dilson A; Gnocato, Francisco S; Mambrin, Ritieli B; Sausen, Darlene; Nicoloso, Fernando T

    Resumo em Português:

    Apesar da grande disponibilidade de informações sobre as etapas in vitro da micropropagação de batata, ainda não se conhece os seus efeitos sobre o comportamento das plantas durante a aclimatização. Desse modo, este trabalho teve como objetivo verificar a influência da concentração dos sais e da sacarose do meio MS, tanto na multiplicação in vitro quanto na aclimatização das mudas de batata em sistema de cultivo sem solo. O experimento foi conduzido em laboratório e telado, em um fatorial no delineamento inteiramente ao acaso, com quatro repetições de 20 explantes. Em laboratório foi avaliado o crescimento das plantas de três clones (Asterix, Macaca e SMINIA793101-3) de batata em função da combinação de concentrações dos sais (½ MS e 1 MS) e de sacarose (30, 45 e 60 g L-1) do meio MS. Em telado foi avaliada a aclimatização das mudas destes tratamentos em dois sistemas (placa flutuante e substrato mineral) de cultivo sem solo. Durante o cultivo in vitro, exceto para o número de raízes, os clones avaliados mostraram resposta morfogênica variável. A elevação da concentração de sais do meio MS aumentou o número de folhas de 4,4 para 4,7 e diminuiu o número de raízes de 3,7 para 3,4. O incremento da concentração de sacarose do meio MS reduziu o número de folhas de 5,0 para 4,1 e o comprimento da parte aérea de 2,4 para 2,1 cm. Apenas as concentrações de sais do meio MS influenciaram a sobrevivência ex vitro das mudas de batata, sendo que a redução da concentração promoveu o aumento da sobrevivência, passando de 94,8% para 97,5%. A aclimatização em sistema de cultivo sem solo não é limitante à produção de mudas de batata, podendo ser realizada tanto em placa flutuante quanto em substrato mineral, subirrigados com solução nutritiva.

    Resumo em Inglês:

    Despite the good technological understanding about in vitro micropropagation of potato, there is no information regarding plantlet behavior during acclimatization. Thus, the aim of this work was to evaluate the effect of MS salt and sucrose concentrations in the in vitro multiplication and acclimatization of potato plantlets in soilless system. The experiment was carried out in laboratory and greenhouse as a factorial in a complete random design, with four replications of 20 explants. The in vitro multiplication of three potato clones (Asterix, Macaca, and SMINIA793101-3) was assessed in different salt (half and complete medium) and sucrose (30, 45 and 60 g L-1) concentrations of the MS medium. Plantlets of each treatment were acclimatized in two soilless systems (floating and mineral substrate) under greenhouse conditions. During in vitro multiplication, there were differences among clones, except for root number. Increasing the salt concentration of the MS medium increased the number of leaves from 4.4 to 4.7, and reduced the number of roots from 3.7 to 3.4. Increasing the sucrose concentration of the MS medium reduced the number of leaves from 5.0 to 4.1 and the shoot length from 2.4 to 2.1 cm. Only the MS salt concentrations affected the ex vitro survival of potato plantlets; reducing salt concentration increased the survival from 94.8% to 97.5%. Acclimatization in soilless system is not a limiting step for the production of potato plantlets either in floating or mineral substrate, underirrigated with nutrient solution.
  • Inhame minimamente processado armazenado sob diferentes temperaturas Research

    Donegá, Mateus Augusto; Tessmer, Magda Andréia; Mooz, Edinéia D; Dall'Orto, Luigi TC; Sasaki, Fabiana FC; Kluge, Ricardo Alfredo

    Resumo em Português:

    O objetivo deste trabalho foi avaliar as alterações microbiológicas, fisiológicas e qualitativas de inhame (Dioscorea alata) minimamente processado e armazenado em diferentes temperaturas. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado em esquema fatorial 4x4, sendo, quatro temperaturas de armazenamento (5, 10, 15 e 20°C) e quatro períodos de avaliação (0, 3, 6 e 9 dias após o processamento), com quatro repetições. As análises microbiológicas foram realizadas aos 0, 3 e 9 dias após o processamento. A conservação do inhame minimamente processado armazenado a 5°C, manteve taxa respiratória e produção de etileno a níveis baixos semelhantes aos valores encontrados em inhame não processado e armazenado a 20°C. A perda de massa, luminosidade e contagem de bactérias psicotróficas do inhame mantido a 5°C esteve dentro dos padrões comerciais até o terceiro dia.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the microbiological, physiological and qualitative changes in fresh cut yam (Dioscorea alata) stored at different temperatures. The experimental design was completely randomized in factorial scheme 4x4, with four storage temperatures (5, 10, 15 and 20ºC) and four evaluation periods (0, 3, 6 and 9 days after processing) with four replications. The microbiological analyzes were performed at 0, 3 and 9 days after processing. Fresh cut yam stored at 5ºC kept respiration rate, ethylene production at low levels similar to those found in yam not processed and stored at 20ºC. The weight loss, lightness and psicotrophic bacteria counting in fresh cut yam stored at 5ºC were kept within the trading patterns until the third day.
  • Evapotranspiração e coeficientes de cultivo simples e dual do coentro Pesquisa

    Silva, Vicente de PR da; Tavares, Alexandra L; Sousa, Inajá Francisco de

    Resumo em Português:

    O estudo foi conduzido na Unidade de Produção de Hortaliças localizada no município de Itabaiana-SE, com a cultura de coentro, de 2 de agosto a 12 de outubro de 2011. O objetivo do trabalho foi determinar a evapotranspiração e os coeficientes de cultivo simples e dual do coentro cultivada em climas tropicais. O coeficiente de cultivo dual foi obtido de acordo com a metodologia da FAO-56. A evapotranspiração da cultura foi obtida pelo método do balanço hídrico no solo e a evapotranspiração de referência pelo método de Penman-Monteith, utilizando-se os dados coletados numa estação automática localizada próxima à área experimental. Os valores do coeficiente de cultivo do coentro nos estádios fenológicos inicial, desenvolvimento, médio e final foram, respectivamente, 0,82; 1,03; 1,07 e 0,93. Os resultados obtidos permitiram constatar que a metodologia do Kc dual pode ser utilizada com precisão na estimativa das necessidades hídricas da cultura do coentro em regiões tropicais. Os valores das necessidades hídricas do coentro pelo método do balanço hídrico do solo e pela metodologia do Kc dual são, respectivamente, 332 e 348,7 mm.

    Resumo em Inglês:

    The study was carried out in a vegetable production unit in Itabaiana, Sergipe state, Brazil, with coriander crop from August 2nd to October 12th, 2011. The objective of this study was to determine the evapotranspiration and single and dual crop coefficients of coriander grown in tropical environment. The dual coefficient was obtained following FAO nomenclature. The crop evapotranspiration was obtained based on soil water balance and reference evapotranspiration by Penman-Monteith method (FAO-56), using the data of air temperature, relative humidity, wind speed and solar radiation from automatic weather station next to the experimental site. The coriander crop coefficient values for the growth stages: initial, development, mid-season and late season are, respectively, 0.82; 1.03; 1.07 and 0.93. Results also indicated that the dual crop coefficient approach can provide accurate estimates of water requirements for coriander growth in tropical environment. The water requirements of coriander based on soil water balance and the dual crop coefficient method are, respectively, 332 and 348.7 mm.
  • Seleção de genótipos de alface para cultivo protegido: divergência genética e importância de caracteres Pesquisa

    Azevedo, Alcinei M; Andrade Júnior, Valter C de; Oliveira, Celso M de; Fernandes, José Sebastião C; Pedrosa, Carlos E; Dornas, Marcus Flávius S; Castro, Bárbara M de C e

    Resumo em Português:

    Os objetivos deste trabalho foram selecionar genótipos de alface com potencial para cultivo em ambiente protegido; selecionar genótipos divergentes geneticamente para integrar programas de melhoramento; comparar técnicas multivariadas a fim de se ter uma interpretação mais precisa dos resultados; verificar a relevância dos caracteres avaliados para a divergência genética; e determinar os caracteres mais importantes na avaliação de genótipos de alface. Utilizou-se o delineamento em blocos casualizados, com 15 genótipos, quatro repetições e 15 plantas por parcela. O experimento foi conduzido em ambiente protegido e avaliou-se a altura das plantas, diâmetro da cabeça, circunferência da cabeça, matéria fresca da parte aérea, matéria fresca comercial da parte aérea, matéria fresca da raiz, matéria seca comercial da parte aérea, matéria seca da raiz e número de folhas comerciais. Os genótipos foram classificados em quatro grupos pelo método Tocher. Foram indicados para uso em cultivo protegido e em programas de melhoramento para obtenção de cultivares adaptadas a essas condições, as cultivares 'Regina 500'e 'Vitória de S. Antão' (grupo I), 'Black Seed Simpson' e 'Lívia' (grupo II), 'Branca Boston' (grupo III) e 'Romana Balão' (grupo IV). Embora a contribuição relativa da circunferência para a divergência seja apenas 0,50%, todas as características avaliadas foram importantes no estudo da divergência genética. De acordo com o estudo da correlação genotípica, a avaliação da característica massa fresca da parte aérea pode substituir a avaliação das características massa fresca e massa seca comercial da parte aérea em um processo de seleção, reduzindo tempo e custo em um programa de melhoramento.

    Resumo em Inglês:

    The objectives of this study were to select lettuce genotypes with potential for cultivation in protected environments; select genetically divergent genotypes to integrate breeding programs; compare multivariate analysis to have a more precise interpretation of the results; verify the relevance of evaluated traits to genetic divergence; and determine the most important characters in the evaluation of lettuce genotypes. Fifteen genotypes were studied in a randomized block design with four replications and 15 plants per plot. The experiment was carried out in protected environments and the following traits were evaluated: plant height, head diameter; head circumference; fresh matter of heads; marketable fresh matter of heads; root fresh matter; dry matter of commercial heads; dry matter of roots and number of commercial leaves. The genotypes were classified in four groups by Tocher's method. The genotypes that should preferably be used in protected environment and in breeding programs were 'Regina 500' and 'Vitória de S. Antão', from group I; 'Black Seed Simpson' and 'Lívia' from group II; 'Branca Boston' from group III and 'Romana Balão' from group IV. Although the relative contribution of the head circumference is only 0.50%, all traits were important in the study of genetic diversity. According to the genotypic correlation study, the assessment of the fresh mass characteristic of the aerial part can substitute the evaluation of commercial fresh and dry mass of the aerial part in the selection process, reducing the time and cost in a breeding program.
  • Efeito da densidade de plantio e do genótipo sobre tamanho de raiz e produção de matéria-prima para Cenourete® Research

    Lana, Milza M; Carvalho, Agnaldo DF

    Resumo em Português:

    Cenourete® é uma cenoura minimamente processada obtida pela abrasão de pedaços cilíndricos de cenoura com comprimento de 55-60 mm. Quanto mais longa e fina a raiz de cenoura, maior o rendimento no processamento. Dois novos genótipos de cenoura obtidos na Embrapa Hortaliças, populações 1012568 (P68) e 1012575 (P75), e a cultivar Esplanada foram avaliados visando a produção de matéria-prima para processamento de mini-cenouras do tipo Cenourete®. Foram feitos dois plantios no verão de 2010-2011 nas densidades de 8, 10 e 12 linhas/m de modo a obter-se respectivamente 1,06, 1,33 e 1,60 milhão plantas/ha e as raízes foram colhidas cerca de três meses após a semeadura. Foram avaliados a produção total de raiz (kg/ha), o diâmetro, o comprimento e o peso médio de raízes individuais e a produção de matéria-prima (kg/ha) constituída por pedaços de raiz com 60 mm de comprimento nas faixas de diâmetro <15 mm, 15-25 mm, 25-30 mm. A produção total de pedaços de 60 mm variou de 19.000 a 34.000 kg/ha dependendo do tratamento. A produção total da cv. Esplanada foi superior à produção dos genótipos P68 e P75 que não diferiram entre si. Os dois novos genótipos produziram raízes mais finas e compridas comparativamente à Esplanada, o que resultou em maior proporção de pedaços menores (diâmetro inferior a 15 mm) e correspondente menor produção de pedaços maiores (25-30 mm). O adensamento da cultura não afetou a produção total, mas teve efeito significativo sobre a produção de pedaços em determinadas faixas de diâmetro. A quantidade de refugo na fase de corte das raízes variou de 3.000 a 7.000 kg/ha dependendo do tratamento. A cv. Esplanada produziu maior massa de pedaços refugo devido à maior proporção de pedaços com diâmetro superior a 30 mm. Apesar do aumento da densidade de plantio ter reduzido significativamente o tamanho das raízes de todos os genótipos, a variação em diâmetro e comprimento das raízes foi em grande parte devida ao genótipo.

    Resumo em Inglês:

    Cenourete® is a cut and peeled mini carrot, produced by the abrasion of 55-60 mm cylindrical carrot root segments. The longer and the thinner the carrot root, the higher is the recovery of Cenourete®. Two new carrot genotypes obtained at Embrapa Hortaliças, Brasília, Brazil, populations 1012568 (P68) and 1012575 (P75), and the cultivar Esplanada were evaluated in relation to the production of roots for mini carrot manufacture. Two crops were cultivated in the summer of 2010-2011 under the densities 8, 10 and 12 lines/meter in order to obtain respectively 1.06, 1.33 and 1.60 million plants/ha and harvested approximately 3 months after sowing. We evaluated the total root production (kg/ha), the diameter, the length and the weight of individual roots and the production of root pieces 60 mm long with diameter in the ranges <15 mm, 15-25 mm, 25-30 mm. Total yield of 60 mm root pieces varied from 19,000 to 34,000 kg/ha depending on treatment. Total yield from cv. Esplanada was significantly higher than yield from genotypes P68 and P75 which did not differ from each other. The new genotypes produced longer and thinner roots compared to cv. Esplanada, what resulted in higher production of smaller root pieces (diameter <15 mm) and a corresponding lower proportion of larger pieces (diameter of 25-30 mm). Plant density had no influence on the total production of root pieces but affected the recovery of particular size ranges, with the proportion of smaller pieces increasing at higher density. The amount of cut waste varied from about 3,000 to 7,000 kg/ha depending on treatment. Cv. Esplanada produced a higher mass of cut waste than P68 and P75 due to a larger amount of pieces with diameter higher than 30 mm. Although increased plant density reduced root size of all genotypes, the variation in root length and root diameter was mainly due to genotype effect.
  • Acúmulo de micronutrientes em tango em função do número de hastes cultivadas Pesquisa

    Muniz, Moisés A; Yumbla-Orbes, Maria; Barbosa, José Geraldo; Oliveira, Luma G

    Resumo em Português:

    O cultivo de tango no país é recente, sendo importante o conhecimento sobre suas exigências nutricionais para obtenção de melhor manejo da cultura. O objetivo deste trabalho foi avaliar o acúmulo de micronutrientes em plantas de tango submetidas a diferentes sistemas de condução. O experimento foi desenvolvido em delineamento de blocos casualizados, disposto em esquema fatorial (3x7), com três repetições. Cada unidade experimental foi constituída por um vaso contendo três plantas. Os tratamentos foram representados pelo sistema de condução da planta (uma, duas e três hastes por planta) e sete épocas de colheita [0, 15, 30, 45, 60, 75 e 90 dias após plantio (DAP)]. Nas primeiras oito semanas de cultivo, as plantas foram mantidas sob dias longos (DL) com 16 horas de luz, sendo 4 horas por meio de luz artificial para promover o crescimento vegetativo. As plantas foram fertirrigadas com 30 mL de solução nutritiva nos 30 primeiros dias após transplante e com 50 mL nos 60 dias posteriores. A fertirrigação foi alternada com a irrigação, de acordo com a necessidade das plantas. Os sistemas de condução não proporcionaram diferença no acúmulo de massa seca das folhas. Não foram observados sintomas de deficiência e toxidez de micronutrientes nas folhas de tango durante o período analisado. O acúmulo de micronutrientes nas folhas acompanhou o incremento de massa seca durante todo o ciclo, obedecendo à ordem: Mn>Fe>B>Zn>Cu.

    Resumo em Inglês:

    The cultivation of goldenrod in Brazil is recent and the knowledge about its nutritional requirements is important to obtain a better crop management. The objective of this study was to evaluate the accumulation of micronutrients in plants of goldenrod under different management systems. The experiment was carried out in a randomized block design, arranged in a factorial scheme (3x7) with three replications. Each experimental unit consisted of one pot containing three plants. The treatments were represented by the conduction system of the plant (one, two and three stems per plant) and seven harvest times [0, 15, 30, 45, 60, 75 and 90 days after planting (DAP)]. During the first eight weeks of cultivation the plants were maintained under long day (LD) with 16 hours of light (4 additional hours by means of artificial light to promote vegetative growth). The plants were fertigated with 30 mL of nutrient solution in the first 30 days after planting and 50 mL 60 days later. The drip irrigation was alternated with irrigation according to the need of the plants. The conduction system did not provide difference in dry mass of leaves. There were no symptoms of micronutrient deficiency and toxicity in the leaves of goldenrod during the period analyzed. The accumulation of micronutrients in the leaves followed the increase of dry mass throughout plant growth, following the order: Mn>Fe>B>Zn>Cu.
  • Qualidade de mini tomates colhidos em dois estádios de maturação e conservados refrigerados em três embalagens Research

    Caron, Vanessa C; Tessmer, Magda A; Mello, Simone C; Jacomino, Angelo P

    Resumo em Português:

    A importância econômica do mini tomate tem crescido consideravelmente, sendo um dos motivos os teores significativos de licopeno e de açúcares redutores. Para alcançar estes atributos, a colheita é realizada no ponto de consumo, o que reduz sua vida útil. Colheita em estádio precoce e uso de técnicas de conservação são desejáveis para ampliar o período de comercialização. Dentro deste contexto, o objetivo deste trabalho foi avaliar a qualidade de mini tomates, cultivar Sweet Grape, colhidos em dois estádios de maturação (vermelho claro e vermelho), mantidos em três embalagens (PET perfurada, PEBD 30 µ e Vegetal Pack 18 µ) a 20±1ºC e 85±5% de UR por 20 dias. Durante este período foram avaliadas a cada 5 dias a composição gasosa no interior das embalagens (O2, CO2 e etileno), a coloração da casca, a perda de massa fresca, o teor de sólidos solúveis (SS), a acidez total (AT) e o teor de ácido ascórbico. O teor de licopeno foi determinado no início e no final da conservação. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, em parcela subdividida, com quatro repetições. A perda de massa, a coloração da casca e a composição gasosa foram afetadas tanto pelos estádios de maturação quanto pelas embalagens. A relação SS/AT aumentou 4,74 durante a conservação, independente do tipo de embalagem. Os frutos em estádio vermelho claro alcançaram, aos 20 dias de conservação, teores médios de licopeno de 16,47 mg 100 g-1 e relação SS/AT de 18,43, enquanto os frutos em estádio vermelho apresentaram 15,30 mg 100 g-1 de licopeno e 16,80 de SS/AT. Houve incremento médio de 8,4 mg 100 g-1 dos teores de licopeno nos frutos vermelho claro, enquanto que nos vermelhos, o aumento foi de 0,9 mg 100 g-1. O filme PEBD foi o que melhor manteve a massa fresca e a coloração da casca, por isso foi o indicado para a manutenção destes atributos. O filme Vegetal Pack não apresentou vantagem em relação à embalagem PET perfurada.

    Resumo em Inglês:

    The economic importance of small tomato fruits has been increased considerably due to the significant levels of lycopene and sugars. However, to achieve these compounds, the harvest is limited to a ripening stage demanded by consumers, which could reduce this marked period. Harvesting at an early stage and use of conservation techniques are desirable to amplify the marketing period. The aim of this study was to evaluate the quality of small tomato fruits, Sweet Grape cultivar, harvested at two stages of ripening (light red and red), kept in three types of package (perforated PET, PEBD 30 μ and Vegetal Pack 18 μ) at a temperature of 20±1ºC and a relative humidity (RH) of 85±5% during 20 days. During this period, gas composition inside the packaging (O2, CO2 and ethylene), peel color, fresh mass loss, soluble solids content (SS), titratable acidity (TA), SS/TA and ascorbic acid levels were evaluated every 5 days. The lycopene content was determined at the beginning and the end of conservation. The experimental design was completely randomized in a split plot with four replications. Mass loss, peel color and gas composition were affected by both stage of harvest and package. The total SS/TA increased 4.74 during the conservation for two stages, regardless of package. The light red fruits reached after 20 days of conservation, mean levels of lycopene of 16.47 mg 100 g-1 and SS/TA of 18.43; on the other hand the red fruits achieved 15.30 mg 100 g-1 of lycopene and 16.80 of SS/TA. There was a mean increase of 8.4 mg 100 g-1 of lycopene in light red fruits, while in red fruits, the increase was 0.9 mg 100 g-1. The PEDB film was the best to maintain the fresh mass and peel color, therefore it was indicated for the maintenance of these attributes. The Vegetal Pack film showed no advantage in relation to the PET perforated packaging.
  • Resfriamento e concentração da solução nutritiva em cultivo hidropônico da alface Research

    Cometti, Nilton N; Bremenkamp, Diene M; Galon, Karla; Hell, Leonardo R; Zanotelli, Marinaldo F

    Resumo em Português:

    O trabalho foi realizado em ambiente protegido, no setor de Horticultura do Instituto Federal do Espírito Santo, Campus Itapina, Colatina, região Noroeste do Espírito Santo, com o objetivo de estudar e avaliar o efeito do resfriamento e da condutividade elétrica da solução nutritiva no crescimento da alface cv. Vitória de Santo Antão em cultivo hidropônico. O trabalho foi realizado em delineamento experimental inteiramente casualizado com dois fatores (controle de temperatura máxima da solução nutritiva: 26ºC e sem controle; e condutividade elétrica (EC) da solução: 1, 2 e 3 dS m-1 e quatro repetições. Cinquenta e dois dias após a semeadura foi realizada a colheita das plantas e avaliados a massas frescas e secas de folha, caule e raiz, volume de raízes, comprimento do caule e das raízes e porcentagem de água nas plantas. A temperatura da solução nutritiva influenciou o desempenho da alface em função do aumento da condutividade elétrica, demonstrando que o aumento da EC não compromete a produtividade quando há limitação na temperatura máxima da solução nutritiva, que nesse experimento foi de 26ºC. O resfriamento da solução proporcionou maior acúmulo de massa e porcentagem superior de água presente nas plantas, aumentando a produtividade da alface hidropônica em condições de clima tropical.

    Resumo em Inglês:

    The study was conducted in greenhouse at horticulture department of the Instituto Federal do Espírito Santo, Campus Itapina, Colatina, northwestern Espírito Santo state, Brazil, with the objective of evaluating the effect of cooling and electrical conductivity of nutrient solution on growth and development of lettuce cv. Vitória de Santo Antão in hydroponics. The study was conducted in a completely randomized design with two factors (control of the maximum temperature of the nutrient solution: 26ºC and without control; and electrical conductivity, EC, of the solution: 1, 2 and 3 dS m-1) with three repetitions. The plants were harvested fifty-two days after sowing (DAS). We evaluated the dry and fresh mass of leaves, stems and roots, stem and root length, root volume and plant water content (%). The temperature of the nutrient solution influenced the behavior of lettuce influenced by the electrical conductivity, showing that the increase of the EC did not reduce the lettuce productivity when the maximum temperature of the nutrient solution is limited, which in this experiment was tested at 26ºC. The cooling of the nutrient solution provided greater accumulation of mass and a higher water percentage in plants, increasing the productivity of hydroponic lettuce in tropical climate.
  • Reação de clones de batata-doce à Meloidogyne incognita raças 1 e 4 e estimativa de parâmetros genéticos Comunicação Científica

    Kalkmann, Danielle C; Peixoto, José R; Nóbrega, Daiane da S

    Resumo em Português:

    O objetivo deste trabalho foi selecionar clones de batata-doce resistentes às raças 1 e 4 de Meloidogyne incognita, além de avaliar a eficiência do método de seleção empregado, pela estimativa de parâmetros genéticos. Foram avaliados 21 acessos do jardim clonal da Universidade de Brasília e três cultivares de batata-doce (Brazlândia Branca, Brazlândia Roxa e Amarela). O experimento foi conduzido em casa de vegetação, com delineamento de blocos casualizados em arranjo simples, com 24 tratamentos, quatro repetições e três plantas por parcela. A inoculação do patógeno foi feita trinta dias após o plantio das ramas e, após noventa dias, foi feita a contagem do número médio de massas de ovos encontradas nas raízes das plantas inoculadas. Foram considerados resistentes os clones que apresentaram em média 0 a 1,9 massas de ovos por sistema radicular, moderadamente resistentes aqueles que apresentaram de 2,0 a 2,9 massas de ovos, moderadamente suscetíveis os que obtiveram número médio de massas de ovos variando entre 3,0 e 3,9, e suscetíveis aqueles com 4,0 a 5,0 massas de ovos por sistema radicular. Dos 24 materiais analisados, nove (37,5%) foram classificados como resistentes à raça 1 de M. incognita e 16 (66,67%) foram classificados como resistentes à M. incognita raça 4. Os clones 1200, 1210, 1199, 1229, 1230, 1202, 1231, 1216 e 1209 apresentaram resistência tanto à raça 1 quanto à raça 4 de M. incognita. A resistência das plantas a essas duas populações de nematoides testadas apresentou alta herdabilidade, e a relação entre os coeficientes de variação genético e ambiental do experimento para resistência à raça 4 de M. incognita apresentou-se mais baixa que aquela encontrada no outro experimento para resistência à raça 1.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to select sweet potato resistant clones to the races 1 and 4 of Meloidogyne incognita, and measure the efficiency of the selection method used, by means of the estimation of genetic and environmental coefficients of variation, and broad-sense heritabilities. We evaluated 21 accessions of the clonal garden of the Universidade de Brasilia, and three cultivars of sweet potato (Brazlândia Branca, Brazlândia Roxa and Amarela). The experiment was carried out in a greenhouse with a randomized block design in simple arrangement, with 24 treatments, four replications and three plants per plot. The inoculation of the pathogen was made thirty days after planting the slips and, after ninety days, the counting of the average number of egg masses of the infected plants was completed. Clones were considered resistant when presented a number of egg masses per root system from 0 to 1.9, moderately resistant 2.0 to 2.9, moderately susceptible 3.0 to 3.9, and, susceptible 4.0 to 5.0. From 24 clones analyzed, nine (37.5%) were classified as resistant to the race 1 of M. incognita, and 16 (66.67%) were classified as resistant to the race 4 of M. incognita. The clones 1200, 1210, 1199, 1229, 1230, 1202, 1231, 1216 and 1209 were resistant to the two races tested of M. incognita. The resistance of the plants to these two races of root-knot nematodes presented high heritability, and the relationship between the coefficients of genetic and environmental variation of the experiment to resistance to race 4 of M. incognita was shorter than that one found in the another experiment, that aimed resistance to the race 1.
  • Produção, teor e composição química do óleo essencial de hortelã-japonesa cultivada sob malhas fotoconversoras Comunicação Científica

    Chagas, Jorge H; Pinto, José Eduardo BP; Bertolucci, Suzan Kelly V; Costa, Andressa G; Jesus, Hugo Cesar R de; Alves, Péricles B

    Resumo em Português:

    Foi avaliado o efeito da intensidade e da qualidade espectral da luz transmitida pelas malhas fotoconversoras em relação ao crescimento, teor e composição química do óleo essencial das plantas de Mentha arvensis. Foram realizadas duas avaliações, aos 85 dias após o plantio e aos 80 dias após a rebrota das plantas. O delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado, dispostos em quatro tratamentos e cinco repetições, sendo cada parcela composta de três vasos (uma planta por vaso) em cada corte. Os tratamentos foram caracterizados por plantas de hortelã-japonesa cultivadas a pleno sol e sob malhas com 50% de sombreamento na cor preta, vermelha ou azul. Foram avaliados a biomassa seca de folhas, caules, parte aérea, raízes e estolões e total, razão raiz/parte aérea, área foliar total, razão de área foliar, área foliar específica, número de brotações, teor, rendimento e composição química do óleo essencial. O crescimento da planta, teor e rendimento de óleo essencial são mais afetados pela intensidade do que pela variação espectral da luz imposta pelas malhas. O sombreamento de 50% provocado pelas malhas é excessivo, independente da cor. A composição química do óleo essencial não foi afetada consideravelmente pelas malhas.

    Resumo em Inglês:

    This research was carried out to evaluate the intensive effect and spectral light quality transmitted by the shading nets related to Mentha arvensis plants growth, content and chemical composition. Two evaluations were performed, one 85 days after planting and the other one 80 days after plants reshoot. The experimental design was randomized complete blocks with 4 treatments and 5 replications, each plot with 3 pots (one plant per pot) in each cutting. The treatments consisted of mint cultured under full sun light and under shading net with 50% of black, red or blue screen. We evaluated the yield of dry leaves biomass, stalks, shoots, roots and stolons and total biomass, root/shoot ratio, total foliar area, foliar area ratio, foliar weight ratio, specific foliar area, shoots number after reshoots, content, yield and chemical composition of essential oil. The plants growth, essential oil content and yield were more affected by light intensity than spectral light quality transmitted by the shading nets. The shading of 50% by nets is excessive, independently on color. The chemical composition of essential oil was not affected considerably by color shading nets.
  • Produção do meloeiro submetido a diferentes manejos de água com o uso de manta de tecido não tecido Comunicação Científica

    Pires, Mayara Milena ML; Santos, Hugo A; Santos, Diego F; Vasconcelos, Antenor S; Aragão, Carlos A

    Resumo em Português:

    O melão é uma hortaliça de grande expressão econômica que pode ser cultivada durante todo o ano no Nordeste brasileiro, devido a condições climáticas favoráveis. O manejo adequado de água nesta cultura associado ao uso da manta de tecido não tecido (TNT) pode render benefícios aos cultivos. O objetivo deste trabalho foi avaliar o desempenho do meloeiro sob o uso do TNT, submetido a manejos de água. O experimento foi conduzido de agosto a novembro de 2010, em campo experimental da Universidade do Estado da Bahia. O delineamento experimental utilizado foi em blocos ao acaso em parcela subdividida 4x2, com três repetições. Os tratamentos consistiram da combinação de manejos de irrigação (método baseado na tensiometria e método baseado na leitura do Tanque Classe A, utilizando-se 100, 80 e 60% da lâmina padrão) com e sem o uso do TNT, sendo as parcelas constituídas pelas lâminas de irrigação e as subparcelas pelo uso do TNT. O tamanho da parcela útil foi de 18 m², obtendo-se 18 plantas por parcela. A colheita foi realizada aos 66 dias após a semeadura, sendo avaliados a produtividade total (t ha-1), produtividade comercial (t ha-1), frutos refugo (%), massa média de fruto (kg), número de frutos por planta, comprimento e diâmetro do fruto (cm), cavidade interna transversal e longitudinal (mm), espessura da polpa (mm), firmeza da polpa (N) e eficiência no uso da água (kg m-3). O uso do TNT não determinou incremento na produtividade total de frutos. O manejo de água por tensiometria mostrou-se o mais indicado para o cultivo do meloeiro, independente do uso do TNT.

    Resumo em Inglês:

    The muskmelon is a vegetable with high economic impact that can be grown throughout the year in the Brazilian Northeast, due to its favorable weather conditions. Proper management of water in this crop associated with the use of polypropylene, can yield benefits. The purpose of this work was to measure the development of muskmelon under the use of polypropylene, subjected to different water management. The experiment was carried out from August to November 2010, at experimental field of the Universidade da Bahia. The experimental design was randomized blocks in split plot 4x2 with three replications. The treatments consisted of a combination of irrigation (method based on tensiometer and method based on the reading of a Class A tank, using 100, 80 and 60% of standard water amount) with the use or non-row cover, and the plot by irrigation levels and subplots for the use of polypropylene. The size of the plot was 18 m², resulting in 18 plants per plot. The crop was harvested 66 days after sowing, evaluating the total yield (t ha-1), marketable yield (t ha-1), cull fruits (%), fruit average mass (kg), number of fruits per plant, length and diameter of the fruit (cm), longitudinal and transverse internal cavity (mm), pulp thickness (mm), pulp firmness (N), and water use efficiency (kg m-3). The use of polypropylene did not increase the total fruit yield. The water management by tensiometry proved to be the most suitable for muskmelon cultivation, irrespective of the use of polyprolylene.
  • Cultivo agroecológico de berinjeleira sob doses de adubação orgânica em coberturas vivas perenes Comunicação Científica

    Santos, Carlos Antonio B dos; Rocha, Marcus Vinícius C; Espindola, José Antonio A; Guerra, José Guilherme M; Almeida, Dejair L de; Ribeiro, Raul de LD

    Resumo em Português:

    O desempenho agronômico da berinjeleira foi avaliado em cultivo agroecológico, comparando-se espécies de gramínea e leguminosa perenes para cobertura viva do solo. O experimento foi conduzido no município de Seropédica-RJ, no delineamento de blocos casualizados, com parcelas subdivididas e três repetições. Foram avaliadas as coberturas vivas do solo com amendoim forrageiro (Arachis pintoi), grama batatais (Paspalum notatum) e preparo convencional do solo (controle). Nas subparcelas, foram empregadas doses crescentes de "cama" de aviário, correspondendo a 120, 240, 480 e 720 g planta-1, aplicadas parceladamente durante o ciclo da hortaliça. A viabilidade do uso do amendoim forrageiro como cobertura viva no cultivo da berinjeleira foi demonstrada pelo fato de que os valores obtidos nesse tratamento não diferiram daqueles do preparo convencional do solo para as variáveis avaliadas (produtividade, número e peso médio de frutos). A exceção relaciona-se ao uso do amendoim forrageiro associado à maior dose de adubação orgânica (720 g de "cama" de aviário/planta), que se mostrou superior quando comparado ao preparo convencional do solo. Os valores máximos foram obtidos com as doses de "cama" de aviário estimadas em 600 g planta-1 (60,63 t ha-1) e em 480 g planta-1 (55,80 t ha-1) para amendoim forrageiro e preparo convencional, respectivamente. Em contrapartida, com a grama batatais, mesmo a dose mais elevada de adubação orgânica não possibilitou alcançar máximo rendimento da cultura da berinjeleira, indicando assim competição imposta pela gramínea. Os resultados obtidos indicam viabilidade agronômica do cultivo agroecológico da berinjeleira, na cobertura viva permanente do solo com o amendoim forrageiro. O maior rendimento de berinjela associado à aplicação de "cama" de aviário foi obtido na dose de 600 g planta-1

    Resumo em Inglês:

    Agronomic performance of eggplant was evaluated under organic management, comparing perennial grass and legume species as cover crops. The trial was carried out in Seropédica, Rio de Janeiro state, Brazil, using a randomized block design with a split plot arrangement and three replications. The evaluated treatments in the plots were forage peanut (Arachis pintoi) as cover crop, Bahia grass (Paspalum notatum) as cover crop, and conventional soil tillage (control). Split plot treatments were represented by increasing dosages of poultry litter, corresponding to 120, 240, 480, and 720 g plant-1, which were partitioned through the eggplant cycle. The viability of forage peanut used as living mulch for eggplants was evidenced by the fact that its results did not differ statistically from conventional soil tillage for yield, number of fruits per hectare and average fruit weight of eggplant. The only exception is related to the use of forage peanut associated to the greatest dosis of organic fertilizer (720 g plant-1), which has shown superior results when compared to conventional soil tillage. Maximum values were obtained with poultry litter dosage of 600 g plant-1 (60.63 t ha-1) and 480 g plant-1 (55.80 t ha-1) for forage peanut and soil tillage treatments, respectively. On the other hand, Bahia grass did not allow to reach maximum eggplant yield, even at the highest dosage of poultry litter, indicating competition imposed by the cover crop. The results indicate agronomic feasibility of eggplant grown under agroecological management, with forage peanut as soil cover crop. The highest yield of eggplant was obtained with the use of 600 g plant-1 of poultry litter.
  • Deterioração controlada para avaliação do vigor de sementes de quiabo Scientific Comunication

    Torres, Salvador B; Gomes, Maryjane DA; Silva, Francisca Gleiciane da; Benedito, Clarisse P; Pereira, Francisco ECB

    Resumo em Português:

    Os testes de germinação e de vigor são componentes essenciais do processo de controle de qualidade das empresas produtoras de sementes. Objetivou-se com essa pesquisa estudar a metodologia do teste de deterioração controlada, visando a identificação de diferentes níveis de vigor de lotes de sementes de quiabo. Utilizaram-se as cultivares Colhe Bem e Santa Cruz 47, representadas por quatro e cinco lotes de sementes, respectivamente. As nove amostras de sementes foram submetidas às avaliações de germinação, emergência de plântulas, deterioração controlada (sementes com umidade de 18, 21 e 24%; a 45ºC durante 24 e 48 horas) e grau de umidade no início dos testes e durante o monitoramento para o teste de deterioração controlada. O teste de deterioração controlada conduzido a 45ºC, com grau de umidade das sementes de 24% e período de exposição de 24 horas é eficiente para a avaliação do potencial fisiológico de sementes de quiabo.

    Resumo em Inglês:

    Germination and vigor tests are essential components of seed quality control programs adopted by seed industries. We studied different procedures to perform the controlled deterioration test to identify differences in vigor among okra seed lots. Four seed lots of Colhe Bem cultivar and five seed lots of Santa Cruz 47 cultivar were submitted to the following tests: germination, seedling emergence, controlled deterioration (seeds with moisture contents of 18, 21 and 24% at 45°C for 24 and 48 hours) and moisture content. The controlled deterioration test is efficient to evaluate the physiological potential of okra seeds, and the combination of 24% water, 45°C during 24 hours is recommended.
  • Detecção de Cucumber mosaic virus em produção comercial de antúrios e avaliação de genótipos Scientific Comunication

    Miura, Nancy de S; Beriam, Luís OS; Rivas, Eliana B

    Resumo em Português:

    No Brasil, Anthurium andraeanum tem se destacado como espécie importante para produção de flores e folhas de corte, assim como para cultivo em vaso. Devido ao importante papel das plantas ornamentais na diversificação da agricultura tropical, há grande interesse em conhecer as causas dos problemas que afetam o cultivo de antúrio para melhorar seu potencial produtivo. Este trabalho teve como objetivo identificar o agente causal do mosaico intenso e deformação foliar observados em plantas de antúrios em plantios comerciais em quatro municípios do estado de São Paulo; avaliar a extensão da ocorrência do virus nesses municípios e os métodos para a sua detecção, assim como analisar a reação de genótipos de antúrios em relação a este vírus. Foram amostrados antúrios cultivados em Mogi das Cruzes, Pariquera-Açu, Iguape e Registro. Folhas e espatas de plantas sintomáticas foram utilizadas em ensaios de transmissão mecânica. O vírus induziu sintomas semelhantes aos observados por Cucumber mosaic virus (CMV), em plantas indicadoras, e só foi transmitido quando espatas foram utilizadas como inóculo. Técnicas de PTA-ELISA e RT-PCR foram realizadas para a identificação do CMV em antúrios de todas as propriedades amostradas. Antúrios das variedades IAC, 'Astral', 'Eidibel', 'Garoa' e 'Juréia', e das cultivares 'Caipira' e 'Branco' foram inoculados com CMV e mostraram-se suscetíveis. Alguns dos sintomas observados em antúrios infectados com CMV, embora se assemelhem aos de Dasheen mosaic virus, são mais drásticos por induzir deformação foliar e mosaico intenso. Ambos os vírus são cosmopolitas e transmitidos de modo não persistente por afídeos. Embora o círculo de hospedeiras do CMV seja amplo, o antúrio não consta dessa lista. A eliminação de plantas invasoras, principalmente Commelina sp. e Tradescantia sp., hospedeiras naturais do CMV, a remoção de antúrios sintomáticos e o controle da população de afídeos são recomendações para a cultura de antúrio, uma vez que não há genótipos resistentes disponíveis.

    Resumo em Inglês:

    In Brazil, Anthurium andraeanum (flamingo flower) stands out as an important species for cut leaves and flowers productions, as well as potted cultivation. Due to the fact that ornamental plants play an important part in the tropical agriculture diversification, there is great interest to know the problems that affect anthurium cultivation in order to improve its productive potential. The aims of this study were identify the causal agent of intense mosaic and leaf deformation observed in anthurium commercial crops from four cities of the São Paulo state, Brazil; to assess the extent of the virus occurrence in these cities and the methods for its detection, as well as to analyse the anthurium genotypes reactions in relation to the virus. Anthuriums were sampled from the following cities: Mogi das Cruzes, Pariquera-Açu, Iguape and Registro. Leaves and spathes from symptomatic plants were used in mechanical transmission assays. The virus was transmitted only when spathes were used to prepare the inocula, and it induced Cucumber mosaic virus (CMV)-like symptoms in the indicator hosts. PTA-ELISA and RT-PCR were performed to identify the virus species, since CMV was detected in all agricultural areas sampled. Anthuriums from IAC varieties, 'Jureia', 'Garoa', 'Eidibel' and 'Astral' and from 'Caipira' and 'Branco' cultivars were inoculated with CMV and all of them were susceptible to the virus. Some of the symptoms observed in CMV infected anthuriums although similar to those induced by Dasheen mosaic virus, are more severe for inducing leaf deformation and intensive mosaic. Both viruses are worldwide spread and transmitted by aphid in a non-persistent manner. Although CMV has a wide host range, it was not found in the literature the presence of anthurium as a host to the virus. The eradication of weed plants, mainly Commelina and Tradescantia that are CMV natural hosts, the elimination of the symptomatic anthuriums and control of the aphid population should also be done in the anthurium crop, since anthurium genotypes with resistance for CMV are not available.
  • Caracterização de dois tipos de azedinha nativas da região de Sete Lagoas-MG Scientific Comunication

    Silva, Ernani C da; Carlos, Lanamar de A; Araújo, Ana Paula; Ferraz, Leila de CL; Pedrosa, Marinalva W; Silva, Luana Sabrine

    Resumo em Português:

    A azedinha (Rumex acetosa) é uma espécie olerícola consumida in natura em saladas e integra o grupo de hortaliças não convencionais. As plantas são rústicas sendo muitas vezes consideradas "matos" e plantas daninhas. Existem dois tipos de azedinha nativas na região de Sete Lagoas, cultivadas normalmente em hortas familiares e aqui denominadas Tipo I e Tipo II. O objetivo deste trabalho foi caracterizar morfológica, físico-química e cromaticamente os dois tipos de azedinha nativos da região de Sete Lagoas. O trabalho foi conduzido em delineamento de blocos ao acaso com quatro repetições em área do Banco de Hortaliças Não Convencionais da EPAMIG, em Prudente de Morais-MG. As plantas foram conduzidas até ao ponto de colheita, 90 dias após o encanteiramento das mudas, quando foram colhidas e analisadas. Avaliou-se as características foliares: peso, largura, comprimento, número de nervuras, razão largura/comprimento, diâmetro transversal e longitudinal da base do pecíolo e razão diâmetro longitudinal e transversal da base do pecíolo. Foram avaliados os teores de macro e micronutrientes e as características bromatológicas e cromáticas da planta. Há diferenças significativas quanto às características avaliadas entre os tipos I e II de azedinha. Concluiu-se que as plantas analisadas, provavelmente, pertençam a duas cultivares distintas.

    Resumo em Inglês:

    Azedinha (Rumex acetosa) is a vegetable crop species consumed in natura in salads and pertains to the group of non-conventional vegetables. These rustic plants are often considered weeds plants. There exist two types of native azedinha in the Sete Lagoas region, Minas Gerais state, Brazil, that are usually grown in family gardens and here denominated Type I and Type II. In this study we characterized the morphologic, physic-chemical and chromatic characteristic of these two types of azedinha. The study was carried out in randomized complete blocks with four replications in dependences of the EPAMIG (Non-Conventional Vegetable Bank) in Prudente de Morais, Brazil. Plants were trained to the point of harvest, 90 days after the planting of seedlings, when they were harvested for analysis. We evaluated the characteristics on the leaves: weight, length, width, number of veins, width/length ratio, transverse and longitudinal diameter of the base of the petiole and longitudinal and transverse diameter ratio of the base of the petiole. We also evaluated the contents of macro and micronutrients and chemical characteristics of the plant. There are significant differences between the assessed characteristics between azedinha types I and II. We concluded that the plants probably belong to two different varieties.
  • Desempenho agronômico de genótipos de couve-flor nas condições edafoclimáticas de Sinop Página Do Horticultor

    Zanuzo, Márcio R; Ribeiro, Laurinda Mara; Lange, Anderson; Machado, Rogério Alessandro F; Massaroto, João A

    Resumo em Português:

    A produtividade de couve-flor depende da interação entre genótipo e ambiente. Para minimizar este efeito é necessário identificar genótipos com ampla adaptabilidade e boa estabilidade às diferentes condições ambientais. Neste sentido foram avaliados o rendimento agronômico e a adaptabilidade de cultivares de couve-flor no município de Sinop-MT, em condições de campo, de 04/03 a 22/07/11. O delineamento experimental foi de blocos casualizados com oito tratamentos (Verona 184; Veneza; Verona 284; First Snow; Saara; Luna F1; Piracicaba Precoce e Quatro Estações) e onze repetições. As parcelas foram constituídas de 36 plantas distribuídas no espaçamento de 80x60 cm e 16 plantas foram utilizadas para avaliação. Foram avaliados a massa fresca, diâmetro da cabeça, produtividade, ciclo e classificação da inflorescência. De modo geral as cultivares Verona 184, Verona 284, Veneza, Luna F1, First Snow e Saara (18,90; 18,70; 16,68; 16,14; 15,65 e 15,50 t ha-1, respectivamente) apresentaram maior rendimento agronômico e classificação na categoria Extra. Já as cultivares Piracicaba e Quatro Estações apresentaram baixa produtividade (6,67 e 5,12 t ha-1 respectivamente), além da classificação inferior na categoria III. Conclui-se que as cultivares híbridas Verona 184, Verona 284, Veneza, Luna F1, First Snow e Saara podem ser cultivadas nas condições edafoclimáticas de Sinop e que as cultivares Piracicaba Precoce e Quatro Estações mostraram-se inaptas para cultivo por exibirem baixos índices de produtividade e qualitativo.

    Resumo em Inglês:

    The productivity of cauliflower depends on the interaction between genotype and environmental conditions. To minimize this effect it is necessary to identify genotypes with good stability and wide adaptability to different environmental conditions. We evaluated the agronomic performance and adaptability of cauliflower cultivars at Sinop, Mato Grosso state, Brazil, under field conditions in the period from March 4th to July 22nd, 2011. The experimental design was randomized blocks with eight treatments (Verona 184; Venice, Verona 284; First Snow; Sahara; Luna F1; Piracicaba Precoce and Quatro Estações) and eleven replications. The plots consisted of 36 plants distributed on the spacing of 80x60 cm and 16 plants were evaluated. The following characteristics were evaluated: fresh weight, curd diameter, yield, cycle and inflorescence classification. The hybrid cultivars Verona 184, Verona 284, Venice, Luna F1, First Snow and Sahara showed yield of 18.90; 18.70; 16.68; 16.14; 15.65 and 15.50 t ha-1 respectively and were classified as Extra. However, the cauliflower cultivars Piracicaba Precoce and Quatro Estações showed low productivity (6.67 and 5.12 t ha-1, respectively) beyond its classification in category III. The hybrids Verona 184, Verona 284, Veneza, Luna F1, First Snow and Sahara present adaptation to be grown under the climatic conditions of Sinop. Cultivars Piracicaba Precoce and Quatro Estações are unfit for cultivation in Sinop because of its low yield and head quality.
  • Desempenho agronômico de alface americana fertilizada com torta de filtro em ambiente protegido Página Do Horticultor

    Santi, Adalberto; Scaramuzza, Walcylene LMP; Neuhaus, Alexandro; Dallacort, Rivanildo; Krause, Willian; Tieppo, Rafael Cesar

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi realizado na Universidade do Estado de Mato Grosso, Campus universitário de Tangará da Serra, com objetivo de avaliar as características agronômicas de cultivares de alface americana mediante doses de torta de filtro, em ambiente protegido. Foi utilizado delineamento experimental de blocos casualizados, em arranjo fatorial de 3x4, constituído por três cultivares (Júlia, Tainá e Rafaela) e quatro doses (0, 10, 20 e 40 t ha-1), com quatro repetições. O tamanho das parcelas foi de 1,2x1,2 m com 16 plantas e espaçamento 30x30 cm, onde foram analisadas quatro plantas centrais de cada parcela. Foram avaliadas a massa fresca total, massa fresca comercial, massa fresca da cabeça, número de folhas totais, número de folhas comerciais, comprimento do caule, diâmetro do caule, diâmetro da planta. A cultivar Rafaela apresentou desempenho superior para massa fresca total, comercial e da cabeça, na dose de 20 t ha-1 de torta de filtro. As cultivares Júlia e Rafaela expressaram maior diâmetro de planta, diâmetro de caule, número de folhas totais e número de folhas comerciais do que a cultivar Tainá, independente da dose aplicada. A aplicação de torta de filtro proporcionou melhoria no crescimento e qualidade comercial da alface americana.

    Resumo em Inglês:

    This work was carried out at the Mato Grosso State University, Tangará da Serra campus, Brazil, aiming to evaluate the agronomic characteristics of crisphead lettuce cultivars depending on filter cake rates application in protected environment. We used a randomized blocks design in a 3x4 factorial scheme, composed by three cultivars (Júlia, Tainá and Rafaela) and four rates (0, 10, 20 and 40 t ha-1), with four replications. Plots size was 1.2x1.2 m with 16 plants spaced 30x30 cm each, among which the 4 central plants were evaluated. We assessed the total fresh mass, marketable fresh mass, head fresh mass, total leaf number, marketable leaf number, stem length, stem diameter and plant diameter. The cultivar Rafaela presented the highest performance for fresh mass total, marketable and head, at the filter cake rate of 20 t ha-1. The cultivars Júlia and Rafaela had greater plant diameter, stem diameter, total leaf number and marketable leaf number than cultivar Tainá, regardless the filter cake rate applied. The filter cake application provided higher yield and marketable quality for crisphead lettuce.
  • As hortaliças e o registro de agrotóxicos Artigo Da Capa

    Cruz, Débora
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