Logomarca do periódico: Horticultura Brasileira

Open-access Horticultura Brasileira

Publication of: Associação Brasileira de Horticultura
Area: Agricultural Sciences ISSN printed version: 0102-0536
ISSN online version: 1806-9991

Table of contents

Horticultura Brasileira, Volume: 42, Published: 2024
Sort publications by

Horticultura Brasileira, Volume: 42, Published: 2024

Document list
Research
Foliar biofortification with copper nanoparticles and its effect on phytochemical quality and enzymatic activity in lettuce Fortis-Hernández, Manuel González-Rodríguez, Tony Espinosa-Palomeque, Bernardo Preciado-Rangel, Pablo Gallegos-Robles, Miguel Angel Rueda-Puente, Edgar Omar

Abstract in Portuguese:

RESUMO O objetivo deste estudo foi avaliar a aplicação foliar de nanopartículas de óxido de cobre (NPs-CuO) na qualidade fitoquímica, produtividade, atividade de catalase e peroxidase da cultura hidropônica de alface. Foram comparadas cinco concentrações (5, 10, 15, 20 e 25 mg/L) de NPs-CuO e um controle (0 mg/L). O experimento foi instalado em delineamento inteiramente casualizado com cinco repetições. Os dados foram analisados com análise de variância e comparações de médias pelo teste de Tukey (0,05). Os resultados indicam que, nas condições hidropônicas, as plantas de alface apresentaram maior número de folhas, largura de folhas e a atividade da enzima peroxidase foi registrada com a concentração de 15 mg/L de NPs-CuO. A concentração de 10 mg/L de NPs-CuO proporcionou maiores teores de fenóis totais, flavonóides totais e capacidade antioxidante, sendo 46,63, 34,21 e 28,23% maiores em relação ao tratamento controle, respectivamente. Em relação à concentração de Cu na folha de alface, o tratamento 20 mg/L apresentou a maior concentração com valor de 9,93±2,40 µg/L de MS. O uso de nanopartículas de cobre poderia ser uma alternativa eficaz para mitigar a deficiência de cobre na dieta da população humana.

Abstract in English:

ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the foliar application of copper oxide nanoparticles (NPs-CuO) on the phytochemical quality, yield, catalase and peroxidase activity of the hydroponic lettuce crop. Five concentrations (5, 10, 15, 20 and 25 mg/L) of NPs-CuO and a control (0 mg/L) were compared. The experiment was established in a completely randomized design with five repetitions. Data were analyzed with analysis of variance and mean comparisons using Tukey's test (0.05). The results indicate that, under the hydroponic conditions, the lettuce plants showed a greater number of leaves, leaf width and the peroxidase enzyme activity was recorded with the concentration of 15 mg/L NPs-CuO. The concentration of 10 mg/L of NPs-CuO yielded higher contents of total phenols, total flavonoids and antioxidant capacity, being 46.63, 34.21 and 28.23% higher compared to the control treatment, respectively. Regarding the concentration of Cu in the lettuce leaf, the 20 mg/L treatment showed the highest concentration with a value of 9.93±2.40 µg/L DW. The use of copper nanoparticles could be an effective alternative to mitigate copper deficiency in the diet of the human population.
Research
The soil characteristics and morpho-physiological traits of two violet (Viola sp.) species as influenced by gibberellic acid and nitrogen Nekouyar, Neda Naderi, Roohangiz Hashemabadi, Davood Torkashvand, Ali Mohammadi

Abstract in Portuguese:

RESUMO A violeta, com seu aroma agradável e cor atraente das flores, também é importante para usos medicinais, comestíveis e ornamentais. A nutrição adequada dessa planta com nutrientes essenciais e hormônios de crescimento melhora as características quantitativas e qualitativas e pode aumentar o valor econômico e a popularidade dessas flores. Assim, a presente pesquisa visa investigar o efeito combinado do nitrogênio (N) e do ácido giberélico (GA) nas características morfofisiológicas de duas espécies nativas de violeta iraniana (Viola tricolor e Viola odorata), em experimento fatorial com três fatores (2 espécies de violetas), três níveis de GA (0, 150 e 300 mg/L) e três níveis de N (0, 100 e 200 mg/L), em delineamento inteiramente casualizado com 18 tratamentos, 3 repetições e um total de 216 plantas. Neste estudo foram avaliadas algumas características do meio de plantio, características morfofisiológicas e atividade de enzimas antioxidantes. Os resultados da ANOVA mostraram que o efeito triplo dos tratamentos experimentais em todas as características avaliadas é significativo. De acordo com os resultados da comparação das médias, a aplicação de N reduziu a condutividade elétrica (CE) do solo versus sua não aplicação em ambas as espécies de violeta e em todos os níveis de GA. O maior N no solo em ambas as espécies foi obtido a partir da aplicação de 0 mg/L GA × 100 ou 200 mg/L N. Em duas espécies de violetas, o maior número de folhas, flores e estolões foi obtido no tratamento 300 mg/L GA × 200 mg/L N. Os maiores valores de clorofila a e clorofila total entre os tratamentos foram relacionados a V. odorata × 150 mg/L GA × 200 mg/L N. A aplicação de GA e N em ambas as espécies aumentou a atividade da peroxidase em relação ao controle. O maior nível de atividade desta enzima foi relacionado a 300 mg/L GA × 200 mg/L N. V. odorata apresentou maior atividade de peroxidase que V. tricolor. Os níveis mais baixos e mais altos de atividade de catalase foram registrados por controle × V. tricolor (0,13 nM/g FW/min) e V. odorata × 300 mg/L GA × 200 mg/L N (0,676 nM/g FW/min), respectivamente. De acordo com os resultados, com a aplicação de 300 ou 150 mg/L GA × 200 mg/L N, as propriedades ornamentais e comestíveis destes dois tipos de violetas são melhoradas, e o seu valor econômico e comercialização são aumentados, e é possível haver uma mudança no mercado de vendas dessas flores.

Abstract in English:

ABSTRACT Violet, with its pleasant scent and attractive flower color, is also important for its medicinal and edible uses, in addition to ornamental uses. Proper nutrition of the plant (violet) with essential nutrients and growth hormones improves the quantitative and qualitative characteristics and can increase the economic value and popularity of these flowers. In this regard, the current research aims to investigate the combined effect of nitrogen (N) and gibberellic acid (GA) on the morphophysiological traits of two native Iranian violet species (Viola tricolor and Viola odorata), as a factorial experiment with three factors including two species of violets, three levels of GA (0, 150 and 300 mg/L) and three levels of N (0, 100 and 200 mg/L) in a completely randomized design with 18 treatments, 3 replications and a total of 216 plants. Some characteristics of planting medium, morphophysiological traits and activity of antioxidant enzymes were evaluated. The results of ANOVA showed that the three-way effect of experimental treatments on all evaluated traits is significant. According to the results of comparing the averages the N application reduced the soil electrical conductivity (EC) versus its non-application in both violet species and at all GA levels. The highest soil N in both species was obtained from the application of 0 mg/L GA × 100 or 200 mg/L N. In two species of violets, the highest number of leaves, flowers, and stolons was obtained from the treatment of 300 mg/L GA × 200 mg/L N. The highest chlorophyll a and total chlorophyll among the treatments were related to V. odorata × 150 mg/L GA × 200 mg/L N. The application of GA and N in both species increased peroxidase activity versus the control. The highest level of this enzyme activity was related to 300 mg/L GA × 200 mg/L N. V. odorata had higher peroxidase activity than V. tricolor. The lowest and highest levels of catalase activity were recorded by control × V. tricolor (0.13 nM/g FW/min) and V. odorata × 300 mg/L GA × 200 mg/L N (0.676 nM/g FW/min), respectively. According to the results, with the application of 300 or 150 mg/L GA × 200 mg/L N, the ornamental and edible properties of these two types of violets are improved, and their economic value and marketability are increased, and there will be a change in the sales market of these flowers.
Research
Yield and physical-chemical quality of okra fruits irrigated with brackish water and phosphorus fertilization Cruz Filho, Elizeu M Sousa, Geocleber G de Costa, Francisco Hermeson R da Sousa, Henderson C Silva, Fred Denilson B da Schneider, Fernanda Silva, Ênio FF e Leite, Kelly N

Abstract in Portuguese:

RESUMO A adubação fosfatada poderá mitigar os efeitos deletérios dos sais nas diferentes fases de cultivo do quiabo. Objetivou-se avaliar o efeito do uso cíclico de água de menor e maior CEa em diferentes estágios fenológicos sob adubação fosfatada na produtividade e qualidade do fruto do quiabeiro. Utilizou-se o delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 4 x 3, sendo quatro estratégias de irrigação de uso cíclico com água de 0,3 dS/m (A1) e 2,0 dS/m (A2) aplicadas em diferentes estágios fenológicos (EI1 = A1 em todo ciclo de cultivo; EI2 = A2 na fase de estabelecimento, A1 na fase vegetativa e A2 na reprodutiva e maturação; EI3 = A1 na fase de estabelecimento e A2 fase vegetativa, reprodutiva e maturação; e EI4 = A1 na fase de estabelecimento e vegetativa, e A2 na fase reprodutiva e maturação, com três doses de fósforo (0, 50 e 100 kg/ha), e quatro repetições. O uso cíclico de água de 0,3 dS/m na fase de estabelecimento e vegetativa e 2,0 dS/m na fase reprodutiva e maturação reduziu a espessura da casca, enquanto para o comprimento do fruto essa redução foi evidenciada com uso de água 0,3 dS/m durante todo o ciclo. As doses de 50 e 100 kg/ha proporcionaram maior desempenho em qualidade do fruto e produtividade do quiabo.

Abstract in English:

ABSTRACT Phosphate fertilization can mitigate the deleterious effects of salts in the different stages of okra. The objective was to evaluate the effect of the cyclical use of water of lower and higher ECw at different phenological stages under phosphorus fertilization on productivity and fruit quality of okra. A completely randomized design was used, in a 4 x 3 factorial scheme, with four irrigation strategies of cyclical use with water of 0.3 dS/m (W1) and 2.0 dS/m (W2) applied in different phenological stages (IS1 = W1 throughout the cultivation cycle; IS2 = W2 in the establishment phase, W1 in the vegetative phase and W2 in the reproductive and maturation phase; IS3 = W1 in the establishment phase and W2 in the vegetative, reproductive and maturation phase; and IS4 = W1 in the establishment and vegetative phase, and W2 in the reproductive and maturation phase, with three doses of phosphorus (0, 50 and 100 kg/ha), and four replications. Cyclic water use of 0.3 dS/m in the establishment and vegetative phase and 2.0 dS/m in the reproductive and maturation phase reduced the thickness of the peel, while for the length of the fruit this reduction was evidenced with the use of water 0.3 dS/m throughout the cycle. Doses of 50 and 100 kg/ha provided greater performance in fruit quality and productivity of okra.
Research
Agronomic efficiency of fermented composts formulated with tephrosia phytomass in arugula crop Aguiar, Beatriz Gaspar de Guerra, José Guilherme Marinho Goulart, Jhonatan Marins Espindola, José Antonio Azevedo Araújo, Ednaldo da Silva

Abstract in Portuguese:

RESUMO Objetivou-se determinar as características químicas, físico-químicas e a eficiência agronômica de compostos fermentados formulados com resíduos agroindustriais e fitomassa de tefrósia (Tephrosia sinapou) (TS) na fertilização da rúcula. O trabalho experimental foi conduzido em duas etapas, utilizando-se o farelo de trigo (FT), o bagaço de cana-de-açúcar (BC), a fitomassa de TS e o bagaço de malte (BM) nas formulações dos compostos. A primeira etapa consistiu da avaliação das características químicas e físico-químicas, cujo delineamento experimental foi inteiramente casualizado com 9 formulações (60TS+30FT+10BC; 60TS+30BM+10BC; 60TS+20FT+20BC; 60TS+20BM+20BC; 60TS+10FT+30BC; 60TS+10BM+30BC; 60TS+40FT; 60TS+40BM; 60TS+40BC) e quatro repetições. A segunda etapa constou da avaliação da eficiência agronômica das formulações 60TS+40FT, 60TS+10FT+30BC, 60TS+40BM, 60TS+10BM+30BC e 60TS+40BC no cultivo de rúcula, acrescido de um tratamento controle (sem adubação). Constatou-se que os compostos fermentados apresentam características químicas e físico-químicas que permitem a utilização como fertilizantes. A fitomassa de tefrósia tem potencial para a produção de compostos fermentados, cuja combinação com 40% de FT ou de BM, respectivamente, proporcionou aumentos nas quantidades acumuladas de N, P, K, Ca e Mg, e produtividades de rúcula na ordem de 129,14% e 127,32% superior ao tratamento controle, sem adubação orgânica.

Abstract in English:

ABSTRACT This study aimed to determine the chemical, physical-chemical properties and agronomic efficiency of fermented composts formulated with agro-industrial wastes and tephrosia (Tephrosia sinapou) phytomass (TS) in arugula fertilization. The experiment was carried out in two phases, using wheat bran (FT), sugarcane bagasse (BC), TS phytomass and malt bagasse (BM) in the compound formulations. The first stage consisted of evaluating the chemical and physical-chemical properties in a completely randomized experimental design with 9 treatments (60TS+30FT+10BC; 60TS+30BM+10BC; 60TS+20FT+20BC; 60TS+20BM+20BC; 60TS+ 10FT+30BC; 60TS+10BM+30BC; 60TS+40FT; 60TS+40BM; 60TS+40BC) and four replicates. The second stage consisted of evaluating the agronomic efficiency of the formulations 60TS+40FT, 60TS+10FT+30BC, 60TS+40BM, 60TS+10BM+30BC and 60TS+40BC in arugula crop and a control treatment (without fertilizer). The fermented composts showed suitable chemical and physical-chemical properties for being used as fertilizers. Tephrosia phytomass has the potential for producing fermented composts, whose combination with 40% FT or BM, respectively, provided increases in N, P, K, Ca and Mg uptake, and in arugula productivity of 129,14% and 127.32% higher than the control (without any organic fertilizer)
Research
Iodine biofortification improves yield and bioactive compounds in melon fruits Andrade-Sifuentes, Alfonso Gaucin-Delgado, Jazmín M. Fortis-Hernandez, Manuel Ojeda-Barrios, Damaris L. Rodríguez-Ortiz, Juan C. Sánchez-Chavez, Esteban Preciado-Rangel, Pablo

Abstract in Portuguese:

RESUMO O iodo (I) é um micronutriente crucial para a saúde humana, pois sua ingestão insuficiente pode levar a diversos problemas de saúde, como disfunção da tireoide. Embora não seja essencial para plantas terrestres, I pode atuar como bioestimulante em concentrações adequadas, promovendo boa produtividade das culturas e alterações no metabolismo. Este estudo teve como objetivo investigar os efeitos da pulverização foliar de I na produtividade do melão, compostos antioxidantes e seu acúmulo nos frutos. O experimento envolveu a aplicação de diferentes doses de I (0, 5, 10, 15 e 20 µM/L) a cada 15 dias após o transplante. Os resultados mostraram que baixas doses de I (5 µM/L) melhoraram o rendimento e a qualidade comercial do melão, enquanto altas doses (20 µM/L) diminuíram o rendimento e a qualidade comercial, mas aumentou a biossíntese de compostos bioativos e I nos frutos. Portanto, a biofortificação de plantas é uma técnica importante para aumentar as concentrações de I nas culturas e produzir alimentos funcionais com potenciais benefícios à saúde.

Abstract in English:

ABSTRACT Iodine (I) is a crucial micronutrient for human health, as its insufficient intake can lead to various health problems, such as thyroid dysfunction. Although not essential for terrestrial plants, I can act as a biostimulant at appropriate concentrations, promoting good crop productivity and metabolism changes. This study aimed to investigate the effects of foliar spray of I on melon yield, antioxidant compounds, and their accumulation in fruits. The experiment involved applying different doses of I (0, 5, 10, 15, and 20 µM/L) every 15 days after transplanting. Results showed that low doses of I (5 µM/L) improved melon yield and commercial quality, while high doses (20 µM/L) decreased yield and commercial quality, but increased the biosynthesis of bioactive compounds and I on the fruits. Therefore, plant biofortification is an important technique to increase I concentrations in crops and produce functional foods with potential health benefits.
Research
Efficiency of the floating system in the production of lettuce seedlings using different trays and concentrations of nutrient solution Oliveira, Francisco de Assis de Santana, Francisco Cassio Gomes Oliveira, Mychelle Karla Teixeira de Lima, Breno Leonan de Carvalho Pereira, Kleane Targino Oliveira Neta, Helena Maria de Morais Costa, Mário Jonas Veras Oliveira, Carlos Eduardo Alves de

Abstract in Portuguese:

RESUMO A qualidade das mudas é fator determinante para garantir o maior potencial produtivo das culturas. Objetivou-se avaliar a qualidade das mudas de alface produzidas em sistema floating, em função do volume das células e da condutividade elétrica da solução nutritiva. O experimento foi realizado no delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 3 x 2 x 4, com três repetições. Foram produzidas mudas de três cultivares de alface (Great Lakes 659, Elba e Creta), em dois tipos de bandejas (128 e 200 células), e fertirrigadas com soluções nutritivas de quatro condutividades elétricas (1,0; 1,5; 2,0 e 2,5 dS/m). As mudas foram avaliadas quanto a altura, número de folhas, comprimento da raiz principal, diâmetro de coleto, área foliar, massa seca total e razão entre massa seca de parte aérea e massa seca de raízes (MSPA/MSR). A cultivar Great Lakes 659 apresentou mudas mais vigorosas para a maioria das variáveis analisadas. As três cultivares produziram mudas mais vigorosas quando cultivadas em bandejas de 128 células, com solução nutritiva com CE variando entre 1,8 e 2,0 dS/m.

Abstract in English:

ABSTRACT The quality of seedlings is a determining factor to guarantee the greatest potential crop productivity. The aim of this study was to evaluate the quality of lettuce seedlings grown in floating system, in relation to cell volume and electrical conductivity of the nutrient solution. The experiment was carried out in a completely randomized design, in a 3 x 2 x 4 factorial scheme, with three replicates. Seedlings of three lettuce cultivars (Great Lakes 659, Elba and Creta) were produced in two types of trays (128 and 200 cells) and fertigated with nutrient solutions (four electrical conductivities of 1.0; 1.5; 2.0 and 2.5 dS/m). The variables evaluated were: height, number of leaves, length of the main root, stem diameter, leaf area, total dry mass and shoot dry mass/roots dry mass (MSPA/MSR) ratio. Great Lakes 659 showed more vigorous seedlings for most of the evaluated variables. The three cultivars produced higher quality seedlings when cultivated in trays with 128 cells, with the EC of the nutrient solution ranging from 1.8 to 2.0 dS/m.
Research
Edaphic silicon nutrition of tomato biostimulates their growth, yield and antioxidant composition under greenhouse conditions Reyes-Pérez, Juan José Murillo-Noboa, Kevin Patricio Murillo-Amador, Bernardo Hernández-Montiel, Luis Guillermo Maciel-Torres, Sandra Patricia Rivas-Garcia, Tomas

Abstract in Portuguese:

RESUMO O silício (Si) exerce múltiplos benefícios às culturas. A maioria dos estudos sobre Si foi realizada aplicando algum tipo de estresse. Sugeriu-se que a resposta positiva do Si é determinada pelo grau de estresse na planta. Há pouca informação sobre o efeito do silício na planta na ausência de fator de estresse induzido. O objetivo do estudo foi determinar o efeito do Si edáfico no crescimento, produção e concentração de antioxidantes em tomateiro em casa de vegetação sem estresse induzido. Os tratamentos foram três doses de Si (0,06, 0,12 e 0,18 g/planta) e uma testemunha (0,0 g/planta). Os tratamentos foram distribuídos em delineamento inteiramente casualizado com quatro repetições. A adição de Si nas plantas de tomate aumentou a produção de biomassa, o número de frutos e a produtividade. Além disso, nos tratamentos com maior dose de Si, a concentração de antioxidantes aumentou, assim como a capacidade antioxidante total. Sugere-se incluir Si nos programas de fertilização do tomate como uma alternativa sustentável para melhorar o crescimento e a produtividade das culturas.

Abstract in English:

ABSTRACT Silicon (Si) has multiple benefits in crops. Most of the studies on Si have been carried out by applying some type of stress. It has even been suggested that the positive response of Si is determined by the degree of stress in the plant, and there is little information on Si and its effect on the plant when there is no induced stress factor. The objective of the study was to determine the effect of edaphic Si on the growth, production and concentration of antioxidants in tomato under greenhouse conditions without induced stress. The treatments were three doses of Si (0.06, 0.12 and 0.18 g/plant) and a control (0.0 g/plant). The treatments were distributed in a completely randomized design with four repetitions. The addition of Si in tomato plants increased biomass production, the number of fruits and yield. In addition, in the treatments with the highest dose of Si, the concentration of antioxidants increased, as well as the total antioxidant capacity. It is suggested to include Si in tomato fertilization programs as a sustainable alternative to improve crop growth and productivity.
Research
Role of sanitizers and biostimulants on root and shoot growth and enzyme activity of arracacha propagules Santos, Leandro dos Macedo, Willian R

Abstract in Portuguese:

RESUMO Bioestimulantes são produtos químicos ou biológicos que melhoram a absorção ou eficiência dos nutrientes e a tolerância contra estresses abióticos em cultivos. Foram estudados três bioestimulantes (Stimulate®, tryptofol e Bacillus subtilis C-3102) e dois sanitizantes (hipocloclorito de sódio ou timol), sobre o crescimento inicial de Arracacia xanthorrhiza. Hipoclorito de sódio associado ao B. subtilis melhoram as trocas gasosas e induzem maior volume de raiz. A interação entre hipoclorito de sódio e triptofol aprimorou a ramificação das hastes e a biomassa seca das raízes. Diferentes bioestimulantes agem diferentemente sobre o desenvolvimento dos órgãos de batata baroa; portanto é necessário avaliar a competência morfofisiológica da planta para aplicar o bioestimulante e sanitizante correto.

Abstract in English:

ABSTRACT Biostimulants are chemical or biological components adopted to improve nutrient uptake/efficiency and tolerance to abiotic stresses in crops. We studied three biostimulants (Stimulate®, tryptophol and Bacillus subtilis C-3102) associated to two sanitizers (sodium hypochlorite or thymol), on initial growth of propagules of Arracacia xanthorrhiza. Sodium hypochlorite associated to B. subtilis improve the leaf gas exchange, furthermore this treatment showed greater root volume. The interaction among sodium hypochlorite and tryptophol improves the plant branching; in addition this association showed better results for root dry mass. Different biostimulants improve differently the arracacha organs development, hence it is necessary to evaluate the plant morphophysiological competence to apply the correct biostimulant and sanitizer.
Research
Different sources of nutrients in the production and quality of “Veneranda” curly lettuce Monteiro, Shirley S Martins, Laesio P Araújo, Raunira da C Silva, Elnatan A da Monteiro, Shênia S

Abstract in Portuguese:

RESUMO Impulsionada pela crescente demanda por alimentos de boa qualidade, a agricultura está mudando a forma de cultivo para atender às expectativas dos consumidores. Além do valor nutritivo, o sistema de produção tem sido um fator importante na intenção de compra dos consumidores. Diante desse cenário, este trabalho teve como objetivo avaliar os efeitos de diferentes fontes de nutrientes nas características de produção e qualidade nutricional da alface Veneranda. O experimento foi conduzido em delineamento em blocos casualizados, com sete tratamentos (controle, bokashi, composto orgânico, fertilizante mineral, fertilizante mineral + composto orgânico, biofertilizante via foliar e biofertilizante via solo) e cinco repetições. No estádio vegetativo comercial, a alface foi colhida e avaliada quanto a aspectos físicos, físico-químicos, compostos bioativos e composição mineral. As alfaces produzidas com fertilizantes minerais e organomineral apresentaram o maior rendimento das características físicas, o que está relacionado ao maior teor de nitrogênio em suas folhas. A utilização de adubação organomineral, composto orgânico e mineral e biofertilizante via foliar apresentou efeito positivo no cultivo da alface, com melhor qualidade nutricional e produtividade.

Abstract in English:

ABSTRACT Driven by the growing demand for good quality food, agriculture is changing the way of cultivation to attend consumer’s expectations. In addition to the nutritional value, the production system has been an important factor in the consumer’s intention to purchase products. In this scenario, this work aimed to evaluate the effects of different nutrient sources on production characteristics and nutritional quality of 'Veneranda' lettuce. The experiment was conducted in randomized block design, with seven treatments (control, bokashi, organic compost, mineral fertilizer, mineral fertilizer + organic compost, foliar biofertilizer and soil biofertilizer), and five replications. In commercial vegetative stage, lettuce was harvested and evaluated for physical, physicochemical, bioactive compounds and mineral composition. Lettuce produced with mineral and organomineral fertilizers showed the highest yield of physical characteristics, which is related to the highest nitrogen content in their leaves. The use of organomineral fertilization, organic and mineral compost and biofertilizer via leaf application presented a positive effect on lettuce cultivation, with better nutritional quality and productivity.
Research
Adaptability and stability of purple-fleshed sweetpotato genotypes in producing regions of Brazil using the AMMI and WAASB methodologies Silva, Giovani Olegario da Vendrame, Larissa P de C Amaro, Geovani Bernardo Melo, Raphael Augusto de C e Pilon, Lucimeire Ferreira, José Carlos

Abstract in Portuguese:

RESUMO Batatas-doces (Ipomoea batatas) de polpa roxa têm chamado a atenção de produtores e consumidores por seu valor nutricional e altos teores de antocianinas. Este trabalho teve como objetivo avaliar a adaptabilidade e estabilidade de genótipos de batata-doce de polpa roxa em regiões produtoras do Brasil utilizando as metodologias AMMI e WAASB. As novas cultivares de polpa roxa BRS Anembé e BRS Cotinga juntamente com quatro clones avançados de polpa roxa (BGBD0080, BGBD1399, BGBD1402 e BGBD1405), e as cultivares testemunha Brazlândia Roxa e Beauregard, foram avaliados em oito ambientes usando delineamento em blocos casualizados com quatro repetições. Na colheita, as raízes foram avaliadas quanto ao rendimento, aparência, danos causados por insetos e características de formato. As novas cultivares de polpa roxa BRS Cotinga e BRS Anembé destacaram-se pela maior produtividade de raízes, bom formato e peso de raízes, expressiva resistência a danos causados por insetos, e adaptabilidade a ambientes com maior potencial produtivo. Adicionalmente, ‘BRS Anembé’ também apresentou aparência de raiz favorável. A cultivar Beauregard mostrou-se mais suscetível a danos causados por insetos, enquanto ‘Brazlândia Roxa’ apresentou a maior resistência.

Abstract in English:

ABSTRACT Purple-fleshed sweetpotato (Ipomoea batatas) have gained attention from producers and consumers for their nutritional values and high levels of anthocyanins. This study aimed to evaluate the adaptability and stability of these genotypes in producing regions of Brazil with AMMI and WAASB methodologies. The recently released purple-fleshed cultivars BRS Anembé and BRS Cotinga, along with four purple-fleshed advanced clones (BGBD0080, BGBD1399, BGBD1402, and BGBD1405), and the cultivars Brazlândia Roxa and Beauregard as controls, were evaluated in eight environments using a complete randomized block design with four replications. The roots were evaluated on yield, appearance, insect damage, and shape traits. The new purple-fleshed cultivars BRS Cotinga and BRS Anembé stood out in their higher root yield, good root shape and weight, expressive resistance to insect damage, and adaptability to environments with higher yield potential. Additionally, ‘BRS Anembé’ also showed a favorable root appearance. The cultivar Beauregard was the most susceptible to insect damage while ‘Brazlândia Roxa’ demonstrated the highest resistance.
Research
Water use efficiency of grape tomatoes subjected to different types of substrates, methods of conduction and irrigation management strategies Santos, Moacir A dos Silva, Alisson JP da Santos, Delfran B dos Alves, Marcio da S Freitas, Fabio TO de

Abstract in Portuguese:

RESUMO Diante das incertezas climáticas, aumento da população mundial e necessidade de produzir alimentos sob baixa disponibilidade hídrica, estudos que apontem alternativas para cultivo vegetal com racionalização na aplicação de água tornam-se extremamente necessários. Objetivou-se com o presente trabalho avaliar os efeitos do tipo de substrato, desbrota e estratégias de manejo de irrigação na eficiência do uso da água (EUA) e rendimento de frutos do tomate “grape” (Solanum lycopersicum L.) em ambiente protegido. Cultivou-se o tomate conduzido com uma, duas, três e quatro hastes. Adicionalmente, verificou-se as implicações do manejo de irrigação com turno de rega “fixo” e “variável” na produtividade e consumo hídrico da cultura. Os substratos utilizados foram: 100% de solo local; 80% de solo local + 20% de casca de arroz carbonizada; e substrato comercial Carolina Soil XVI®. As plantas foram dispostas em espaçamento de 1x0,70 m e distribuídas em delineamento experimental inteiramente casualizado. O esquema fatorial 3x4x2 (3 substratos, 4 formas de condução de hastes e 2 formas de manejar a irrigação) resultou em 24 tratamentos e cinco repetições. Avaliou-se a EUA e o rendimento das plantas. Os resultados obtidos indicam não haver diferença nas médias das variáveis de produção em função das estratégias de manejo de irrigação. O turno de rega fixo e variável não influenciou nas variáveis de produtividade, tanto em massa como em número de frutos. Já quanto à forma de condução, verificou-se que conduzir o tomate grape com apenas uma haste diminuiu a produção, comparativamente à condução com duas, três e quatro hastes. Ao cultivar-se com 1 haste obteve-se a “EUA” de 8,9g/L; elevando-se para 2 hastes houve um incremento de 30,8% (11,6 g/L) na “EUA”; já de 1 para 3 hastes a elevação é de 53,4% (13,7 g/L) e de 1 para 4 hastes o acréscimo é de 55,8% (13,9 g/L). O aumento no número de ramos por planta cultivada implicou em maior “EUA”. Os tipos de substratos influenciaram a massa total de tomate obtida. As plantas cultivadas em substrato comercial apresentaram média de 14,9 g/L, enquanto o cultivo em solo e mistura de solo + casca de arroz não apresentaram variações significativas, sendo 10,3 g/L e 10,1 g/L, respectivamente.

Abstract in English:

ABSTRACT Considering the climate uncertainty, an increase in world population and the need to produce food under low water availability, studies showing alternatives for vegetable production, having in mind the rational use of water, are extremely necessary. The aim of this study was to evaluate the effects of the type of substrate, sprout thinning and irrigation management strategies on water use efficiency (WUE) and grape tomato (Solanum lycopersicum L.) yield in a protected environment. Tomatoes were grown with one, two, three and four stems. Additionally, the impacts of “fixed” and “variable” rates of irrigation on the crop productivity and water consumption of the plants were verified. The used substrates were: 100% local soil; 80% local soil + 20% carbonized rice husk; and commercial substrate Carolina Soil XVI®. Plant spacing was 1x0.7 m. The plants were arranged in a completely randomized experimental design in a protected environment. The 3x4x2 factorial scheme (3 substrates, 4 ways of conducting stems and 2 ways of managing irrigation) resulted in 24 treatments and five replications. Water use efficiency and plant yield were evaluated. No difference in the averages of the production variables in relation to irrigation management strategies was observed. The fixed and variable rate of irrigation did not influence productivity, both in mass and number of fruits. However, when grape tomato was grown with only one stem, the production was reduced, compared to the crop grown using two, three and four stems. WUE was 8.9 g/L when the crop was grown with 1 stem; when growing with 2 stems, an increase in WUE was noticed, 30.8% (11.6 g/L); from 1 to 3 stems an increase of 53.4% (13.7 g/L) was noticed, and from 1 to 4 stems, the authors observed an increase of 55.8% (13.9 g/L). An increase in the number of stems per cultivated plant resulted in greater WUE. The types of substrates influenced the total mass obtained; plants grown in commercial substrate showed an average of 14.9 g/L, whereas when growing in soil and mixture of soil + rice husk no significant variations were observed, 10.3 g/L and 10.1 g/L, respectively.
Research
Residual effect of phosphorus sources on the presence and absence of organic compost in the production of beet and chicory in subsequent cultivation of broccoli Cardoso, Antonio II Silva, Priscilla NL Fernandes, Dirceu M Lanna, Natália BL Colombari, Lidiane F Nakada-Freitas, Pâmela G

Abstract in Portuguese:

RESUMO A utilização de adubo orgânico para uma cultura de ciclo curto pode permitir o plantio, em sequência, de outra cultura de ciclo curto, sem a necessidade de novos adubos, reduzindo os custos de nova adubação. O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito residual da adubação aplicada ao brócolis com fontes de fósforo na presença e ausência de composto orgânico, na produção de beterraba e chicória em cultivos após a colheita do brócolis. No cultivo de brócolis, quatro fontes de fósforo (termofosfato, fosfato natural, fosfato reativo natural e superfosfato triplo) (600 kg/ha de P2O5) foram avaliadas na presença e ausência de composto orgânico (Visafértil®, 55 t/ha) antes do plantio. Após a retirada dos restos culturais do brócolis, as mudas de beterraba e chicória foram transplantadas nas mesmas parcelas onde foram cultivadas as plantas de brócolis. Para cada espécie foram avaliados oito tratamentos, em esquema fatorial 4 x 2, sendo o primeiro fator as quatro fontes de fósforo e o segundo a aplicação ou não de composto antes do plantio do brócolis (hybrid BRO 68). Os tratamentos com composto orgânico apresentaram maior produção de beterraba e de chicória, comparado à ausência de composto. A adubação com composto orgânico associado às fontes de fósforo proporciona efeito residual necessário à produção de beterraba e chicória. Para a beterraba, a melhor fonte de P foi o superfosfato triplo, e para a chicória, na ausência de composto orgânico, o superfosfato triplo foi a melhor fonte. Na presença de composto orgânico as melhores fontes foram o superfosfato triplo e o fosfato natural.

Abstract in English:

ABSTRACT The utilization of organic fertilizer for a short cycle crop may allow planting, in sequence, another short cycle crop, without the need for new fertilizers, reducing the costs of a new fertilization. The objective of this study was to evaluate the residual effect of fertilization applied to broccoli with phosphorus sources in the presence and absence of organic compost, on beet and chicory production in subsequent cultivation. In broccoli cultivation, four sources of phosphorus (thermophosphate, natural phosphate, natural reactive phosphate, and triple superphosphate) (600 kg/ha of P2O5) were evaluated in the presence and absence of organic compost (Visafértil®, 55 t/ha) before planting. After the removal of the cultural remains of broccoli, beet and chicory, seedlings were transplanted in the same plots of the first crop treatments. For each species eight treatments were evaluated, in a 4 x 2 factorial scheme. The first factor were the four sources of phosphorus and the second one was the application or not of organic compost before broccoli (hybrid BRO 68) planting. Treatments with organic compost showed greater production of beet and chicory, compared to the absence of compost. Fertilization with organic compost associated to the phosphorus sources provides necessary residual effect to beet and chicory production. The best P source for beet was triple superphosphate, and for chicory, in the absence of organic compost, triple superphosphate was the best source. In the presence of organic compost, the best sources were triple superphosphate and natural phosphate.
Research
Irrigation strategies with brackish water in the cultivation of Italian zucchini under potassium fertilization Sousa, Geocleber G de Sousa, Henderson C Viana, Thales Vinícius de A Lessa, Carla Ingryd N Freire, Márcio Henrique da C Oliveira, Miriele S Leite, Kelly N Lopes, Fernando B

Abstract in Portuguese:

RESUMO A abobrinha pode apresentar diferentes respostas à presença de sais nas suas fases fenológicas e a oferta de K pode interferir na dinâmica de alocação de assimilados, maximizando a produção. Neste sentido, objetivou-se avaliar o efeito de estratégias de irrigação com água salobra em diferentes estágios fenológicos sob adubação potássica na produtividade e qualidade de frutos de abobrinha italiana. Adotou-se o delineamento inteiramente aleatorizado em esquema fatorial 4 x 3, sendo aplicação de estratégias de irrigação (S1, S2, S3 e S4) com base na fenologia da cultura utilizando duas condutividades elétricas (ECw) (W1: 0,3 dS/m e W2: 2,6 dS/m), (S1= W1 em todo o ciclo da cultura; S2 = W1 até o florescimento e início da frutificação e W2 nas fases de plena frutificação e colheita; S3 = W2 no florescimento e início da frutificação e W1 nas fases de plena frutificação e colheita; S4 = W1 até o florescimento e início da frutificação, W2 na fase de plena frutificação e W1 na colheita), com três doses de potássio (K1= 0, K2= 7,5 e K3= 15 g/planta), e quatro repetições. O estresse salino em qualquer fase reduz a qualidade dos frutos, além de ocasionar menor produtividade e eficiência no uso da água. As doses de 50 (K2) e 100% (K3) de potássio proporcionaram menor produtividade e eficiência no uso da água. São necessárias maiores análises e pesquisas com intuito de determinar a dose ideal para cultivos em condições similares às do presente estudo.

Abstract in English:

ABSTRACT Zucchini may present different responses to the presence of salts in its phenological phases, and the supply of potassium can interfere with assimilate allocation dynamics, maximizing production. In this context, the aim of this study was to evaluate the effect of brackish water irrigation strategies at different phenological stages under potassium fertilization on the yield and quality of italian zucchini fruits. A completely randomized design was adopted in a 4 x 3 factorial scheme, with the application of different irrigation strategies (S1, S2, S3 and S4) based on crop phenology using two electrical conductivities (ECw) (W1: 0.3 dS/m; W2: 2.6 dS/m). (S1= W1 throughout the crop cycle; S2= W1 up to flowering and early fruiting, and W2 during the full fruiting and harvesting phases; S3= W2 during flowering and early fruiting, and W1 during full fruiting and harvesting; S4= W1 up to flowering and early fruiting, W2 during the full fruiting phase, and W1 during harvesting), with three potassium doses (K1= 0, K2= 7.5, and K3= 15 g/plant), and four replications. Saline stress at any stage reduces fruit quality, in addition to resulting in lower productivity and water use efficiency. Doses of 50 (K2) and 100% (K3) potassium provided lower productivity and water use efficiency. Further analyses and research are required to determine the ideal dose for crops under similar conditions of this study.
Research
Stem diameter for Italian tomato grafting Parajara, Magno do C. Oliveira, Fábio Luiz de Fontes, Paulo Cesar R Milagres, Carla do C Avelar, Felipe VR

Abstract in Portuguese:

RESUMO A adoção da enxertia na produção de hortaliças é algo inovador, que apresenta desafios a serem superados, destacando-se dentre esses, a necessidade de determinação do adequado diâmetro da planta no momento da enxertia. Dessa forma, objetivou-se com o presente trabalho avaliar o desenvolvimento de mudas e produção do tomateiro, enxertado com diferentes diâmetros de coleto, sob condições de ambiente protegido. O experimento foi dividido em duas fases: desenvolvimento das mudas e produção de frutos. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, com cinco tratamentos, compostos pelos diâmetros do coleto das mudas no momento da enxertia, sendo: 1,8; 2,0; 2,2; 2,5 e 2,8 mm. Foram avaliadas características morfofisiológicas e produtivas das plantas enxertadas. Os resultados demostraram que mudas de tomate italiano, enxertadas com 2,2 mm de diâmetro de coleto, apresentaram melhor desenvolvimento. Contudo, os índices de produção foram semelhantes para os diferentes diâmetros de coleto (1,8 a 2,8 mm) adotados no momento da enxertia. As produtividades estimadas em torno 200 t/ha, muito superior à média nacional, evidenciam o sucesso da técnica de enxertia no tomate italiano, em condições de ambiente protegido.

Abstract in English:

ABSTRACT The adoption of grafting in vegetable production is an innovative technique that presents challenges to be overcome, which one of the main ones is the need to determine the appropriate diameter of the plant at the time of grafting. Therefore, the objective of this work was to evaluate the development of seedlings and production of tomato plants, grafted with different stem diameters, under protected environmental conditions. The experiment was divided into two phases, seedling development and field production. The experimental design was completely randomized with five treatments, composed of the following seedlings stem diameters at the time of grafting: 1.8; 2.0; 2.2; 2.5 and 2.8 mm. Morphophysiological and productive characteristics of the grafted plants were evaluated. The results demonstrated that Italian tomato seedlings, grafted with 2.2 mm stem diameter, showed better development. However, the production rates were similar for the different stem diameters (1.8 to 2.8 mm) adopted at the grafting moment. Estimated yields of around 200 t/ha, much higher than the national average, demonstrate the success of the grafting technique in Italian tomatoes, under protected environmental conditions.
Research
Adaptability and stability of sweet potato genotypes in Western São Paulo Perrud, Amanda C Zeist, André Ricardo Silva Júnior, André D Leal, Murilo Henrique S Pieri, Julia Roberta S de Rodrigues Júnior, Nilson Oliveira, Guilherme José A Garcia Neto, Jair Rech, Caroline Marian, Francieli

Abstract in Portuguese:

RESUMO A batata-doce (Ipomoea batatas L.) possui grande variabilidade genética que contribui para maior produção e qualidades das raízes. Os agricultores de batata-doce do Oeste Paulista, Brasil, plantam durante as quatro estações e utilizam há duas décadas os mesmos genótipos. Desse modo, são necessárias pesquisas que visem avaliar novos genótipos e indicar os mais promissores. Portanto, objetiva-se identificar a adaptabilidade e estabilidade de genótipos de batata-doce em seis épocas de plantio: Setembro de 2019, Janeiro de 2020, Abril de 2020, Setembro de 2020, Outubro de 2020 e Dezembro de 2020 no Oeste Paulista, por meio da metodologia da regressão linear proposta por Eberhart & Russell (1966) e pelo método Centróide. Avaliou-se 17 genótipos, dois genótipos experimentais do Banco de Germoplasma da Universidade do Oeste Paulista e dois genótipos que são cultivados há mais de duas décadas pelos agricultores (Canadense e Ligeirinha Paulista). A partir dos resultados obtidos, os genótipos Canadense, IAPAR 69 e SCS 272 Marina, podem ser considerados como de ampla adaptação na região Oeste Paulista (ambientes favoráveis e desfavoráveis). Por sua vez, os genótipos UBD 01 e UBD 02 são indicados exclusivamente para ambientes desfavoráveis, enquanto que Ligeirinha Paulista, INIA Arapey, SCS 369 Águas Negras, BRS Rubissol, Brazlândia Branca, Brazlândia Roxa e BRS Amélia são indicados para ambientes favoráveis.

Abstract in English:

ABSTRACT Sweet potato (Ipomoea batatas L.) have great genetic variability that contribute to higher production and root quality. Sweet potato farmers in the Western region of São Paulo state, Brazil, plant during the four seasons and have used the same genotypes for two decades. Thus, research is needed to evaluate new genotypes and indicate the most promising ones. Therefore, the objective of this study was to identify the adaptability and stability of sweet potato genotypes in six planting seasons: September 2019, January 2020, April 2020, September 2020, October 2020, and December 2020 in Western São Paulo using the linear regression methodology proposed by Eberhart & Russell (1966) and the centroid method. We evaluated 17 genotypes, two experimental genotypes from the germplasm bank of the University of Western São Paulo and two genotypes that have been cultivated for more than two decades by farmers (Canadense and Ligeirinha Paulista). The results show that Canadense, IAPAR 69, and SCS 272 Marina can be considered widely adapted in the Western region of São Paulo (favorable and unfavorable environments). In turn, the genotypes UBD 01 and UBD 02 are indicated exclusively for unfavorable environments, while Ligeirinha Paulista, INIA Arapey, SCS 369 Águas Negras, BRS Rubissol, Brazlândia Branca, Brazlândia Roxa, and BRS Amélia are indicated for favorable environments.
Research
Influence of nitrogen on bell pepper yield in open field conditions during autumn-winter Vidigal, Sanzio M Moreira, Marialva A

Abstract in Portuguese:

RESUMO O nitrogênio (N) merece destaque na recomendação de adubação para o pimentão, uma vez que é o nutriente absorvido em maior quantidade destacando-se pela quantidade exigida e pelas funções que exerce na planta. Objetivou-se avaliar a influência do nitrogênio aplicado em cobertura na produção de pimentão em campo aberto no período de outono/inverno. O experimento foi realizado em Argissolo Vermelho-Amarelo. Utilizou-se o delineamento em blocos ao acaso com quatro repetições. Os tratamentos foram constituídos de doses de N aplicadas em cobertura (0, 75; 150; 300 e 450 kg/ha). O N aumentou o número e a massa fresca de frutos por planta. O Índice SPAD aumentou com o incremento das doses de N nas três épocas de avaliação e com a época de avaliação. O pimentão cultivado no período de outono/inverno apresentou elevado potencial produtivo associado a doses de N superiores a recomendada atualmente. A produtividade de frutos comercializáveis aumenta até a dose de 214 kg/ha de N. O nível crítico para o índice SPAD variou com a idade das plantas, com valores estimados de 53,2; 66,5 e 61,9 aos 35, 56 e 154 dias após o transplante (DAT).

Abstract in English:

ABSTRACT Nitrogen (N) deserves special attention in the fertilization recommendation for bell peppers, as it is the nutrient absorbed in greater quantity, standing out for the amount required and the functions it performs in the plant. The objective was to evaluate the influence of nitrogen applied as top dressing on bell pepper production in open field during the autumn/winter period. The experiment was conducted in Red-Yellow Argisol. A randomized complete block design with four replications was used. Treatments consisted of nitrogen rates applied as top dressing (0, 75; 150; 300; and 450 kg/ha). Nitrogen increased the number and fresh mass of fruits per plant. The SPAD Reading increased with the increment of nitrogen rates in the three evaluation periods and with the evaluation period. Bell peppers grown during the autumn/winter period showed high productive potential associated with nitrogen rates higher than currently recommended. The yield of marketable fruits increases until 214 kg/ha of N. The critical level for the SPAD reading varied with the age of the plants, with estimated critical values of 53.2, 66.5, and 61.9 at 35, 56, and 154 days after transplanting (DAT).
Research
Agronomic performance of tomato hybrids and inbred lines using vegetation indexes Paiva, Thatiane de S Maciel, Gabriel M Siquieroli, Ana Carolina S Oliveira, Camila S de Peixoto, Joicy Vitória M Ribeiro, Ana Luisa A Andaló, Vanessa Assis, Pablo Henrique de S Miquicene, Felisberto V C Marques, Douglas José

Abstract in Portuguese:

RESUMO O uso da fenotipagem por imagens apresenta alto potencial para avaliação de experimentos na cultura do tomateiro. Validar a aplicação desse método é importante par reduzir custos e tempo. Assim, a pesquisa teve como objetivo investigar o desempenho agronômico de híbridos e linhagens de tomateiro a partir de índices de vegetação. Foi utilizado o delineamento em blocos casualizados com três repetições. Foram avaliados 36 híbridos experimentais e 9 linhagens, além do genitor recorrente UFU-57 e um híbrido comercial, totalizando 47 tratamentos. Foram avaliados o peso médio, diâmetro transversal e longitudinal, espessura da polpa, número de lóculos, teores de sólidos solúveis, β-caroteno e licopeno. Além disso, analisou-se o desenvolvimento vegetativo da planta por meio de índices de vegetação obtidos com o suporte de uma aeronave e remotamente pilotada. Os dados foram analisados por meio de teste de média e análise multivariada e demonstraram que índices de vegetação podem ser capazes de distinguir linhagens dos híbridos e que o uso de imagens, para avaliação do germoplasma de tomateiro, pode auxiliar em futuras fenotipagens.

Abstract in English:

ABSTRACT Image phenotyping presents great potential for field experiment evaluations in tomato crop. Validating this method for tomato plants is important to reduce costs and time. Thus, the objective of the present study is to investigate the agronomic performance of tomato hybrids and inbred lines using vegetation index. A randomized block design with three replications was used. A total of36 experimental hybrids and 9 inbred lines were evaluated, in addition to the recurrent genitor UFU-57 and a commercial hybrid, culminating in 47 treatments. During the experiment, average weight, transverse and longitudinal diameter, pulp thickness, number of lobules, soluble solids, β-carotene and lycopene concentrations were evaluated. Moreover, the vegetative development of plants was analyzed utilizing vegetation index, obtained using remotely piloted aircraft. The data were analyzed using mean test and multivariate analysis. The results showed that vegetation index can distinguish hybrids from inbred lines and can be used to evaluate tomato germplasm in future phenotyping.
Research
Aqueous extract of spent hops suppresses root-knot nematode and enhances soil biological activity Toninato, Bruna O Calandrelli, Angélica Fontana, Lais F Dias-Arieira, Claudia R

Abstract in Portuguese:

RESUMO O lúpulo é conhecido mundialmente por suas propriedades medicinais e antimicrobianas, mas é pouco estudado na agricultura. Também existem poucas informações na literatura sobre o efeito nematicida do resíduo da cultura gerado na indústria cervejeira. Diante desse cenário, os objetivos deste trabalho foram avaliar a capacidade do extrato de resíduo de lúpulo, na dosagem de 5%, no controle de Meloidogyne javanica em tomateiro, e verificar seu impacto na atividade biológica do solo. Foram conduzidos dois experimentos em épocas distintas. Em ambos os experimentos, plântulas de tomate, cultivadas em vaso, em casa de vegetação, receberam a aplicação de 5% de extrato de resíduo de lúpulo ou água (controle), utilizando-se volume de calda de 50 L/ha. Os tratamentos foram aplicados em um orifício aberto no solo, próximo ao sistema radicular da planta, com aproximadamente 2 cm de profundidade. Em seguida, estas foram inoculadas com 1.000 ovos + eventuais juvenis de segundo estádio (J2) de M. javanica/planta, depositando-se a suspensão contendo os nematoides no mesmo orifício aberto no solo. Em laboratório, no primeiro experimento, foram determinadas a respiração basal, a biomassa microbiana do solo e a reprodução do nematoide, aos 30 dias após a inoculação (DAI) e, no segundo experimento, a reprodução de M. javanica foi avaliada aos 30 e 60 DAI, enquanto a respiração basal e a biomassa microbiana do solo foi avaliada aos 60 DAI. No primeiro experimento, o extrato reduziu o número total de nematoides e nematoides por grama de raiz em até 70% e 82%, respectivamente, em relação à testemunha. No segundo experimento, as respectivas reduções aos 30 DAI foram de 71% e 83%, e aos 60 DAI, foram de 80% e 73%, respectivamente, em relação à testemunha. Para a atividade biológica do solo, em geral, as plantas que receberam a aplicação do extrato obtiveram maiores médias de respiração basal e biomassa microbiana do solo, mesmo quando inoculadas em ambos os experimentos. Dessa forma, o extrato de lúpulo estudado demonstra potencial de uso no manejo de M. javanica. Entretanto, estudos adicionais são necessários para elucidar os modos de ação contra esses fitopatógenos bem como seus efeitos no solo.

Abstract in English:

ABSTRACT Hops are known worldwide for their medicinal and antimicrobial properties, but their applications have been little studied in the field of agriculture. Furthermore, there are few studies about the nematicidal effect of the generated hops residue by the brewing industry. This study aimed to evaluate the potential of a 5% aqueous extract of hops residues in controlling Meloidogyne javanica in tomato plants and assess its impact on soil biological activity. Two experiments were conducted at different times. In both experiments, tomato seedlings grown in pots in a greenhouse received an application of 5% sent hops extract or water (control), using a spray volume of 50 L/ha. The treatments were applied in a hole made in the soil, close to the root system of the plant, approximately 2 cm deep. Plants were then inoculated with 1,000 eggs + eventual second-stage juveniles (J2) of M. javanica/plant, depositing the suspension containing the nematodes in the same hole made in the soil. In the laboratory, in the first experiment, basal respiration, soil microbial biomass, and nematode reproduction were determined at 30 days after inoculation (DAI), and in the second experiment, M. javanica reproduction was evaluated at 30 and 60 DAI, while basal respiration and soil microbial biomass were evaluated at 60 DAI. In the first experiment, the extract reduced total nematode number and number of nematodes per gram of root by up to 70% and 82%, respectively. In the second experiment, the respective reductions were 71% and 83% at 30 DAI and 80% and 73% at 60 DAI. The results showed that, in general, soils under plants treated with spent hop extract had higher basal respiration and microbial biomass carbon in both years, even when infected with nematodes. Thus, hops extract demonstrates potential for use in the management of M. javanica. However, further studies are necessary to elucidate the modes of action against these phytopathogens and their effects on soil.
Research
Successive vegetable intercropping in organic system: agronomic and economic performance Parajara, Magno do C Oliveira, Fabio Luiz de Avelar, Felipe VR Oliveira, Lidiane dos SG Carvalho, Arnaldo Henrique de O Lima, Wallace Luis de Dalvi, Leandro P

Abstract in Portuguese:

RESUMO A associação de culturas é a técnica empregada para aumentar a produtividade e lucro por unidade de área, além de possibilitar a maximização da utilização de recursos ambientais e promover equilíbrio ecológico. Considerando as vantagens que esta prática pode oferecer no cultivo de hortaliças, o presente trabalho objetivou avaliar os índices agronômicos e a rentabilidade alcançados com cultivo de couve comum, consorciada com cenoura e mostarda, em um sistema de sucessão de culturas. O experimento seguiu o delineamento em blocos casualizados (DBC), com quatro repetições. As parcelas com couve foram organizadas em esquema fatorial (2x2), considerando: fator espaçamento para plantio de couve [E1 (1,00 x 0,50 m) e E2 (0,50 x 0,50 m)]; e o fator consórcio [presença e ausência do consórcio (considerando com cenoura e depois com mostarda)]. As parcelas de cenoura e mostarda, seguiram o DBC, sendo os três sistemas de cultivo (tratamentos): sistema 1 = monocultivo; sistema 2 = consórcios com a couve no E1; sistema 3 = consórcios com a couve no E2. Ao longo do ciclo da couve a cenoura foi substituída pela mostarda. O cultivo consorciado de couve-cenoura, sucedido por couve-mostarda, no espaçamento E1, apresentou bom rendimento e eficiência no uso da área na ordem de 184%, com maior lucratividade que os monocultivos. O cultivo consorciado de couve-cenoura, sucedido por couve-mostarda, no espaçamento E2, também apresentou eficiência agronômica (63%) e rendimento econômico positivo, porém, com menor lucratividade que os monocultivos.

Abstract in English:

ABSTRACT Intercropping is a technique employed to increase productivity and profit per unit area in addition to maximizing the use of environmental resources and promoting ecological balance. Considering the advantages this practice can offer in vegetable cultivation, the present study aimed to evaluate the agronomic indices and profitability achieved through the cultivation of common kale intercropped with carrots and mustard in a crop succession system. The experiment was conducted using a randomized block design (RBD), with four replicates. The kale plots were arranged in a factorial scheme (2x2), considering: factor spacing for kale planting [E1 (1.00 x 0.50 m) and E2 (0.50 x 0.50 m)]; and the intercropping factor [presence and absence of intercropping (considering carrots first and then mustard)]. The carrot and mustard plots followed the RBD, with three cultivation systems (treatments): system 1 = monoculture; system 2 = intercropping with kale at E1; system 3 = intercropping with kale at E2. Throughout the kale cycle, carrots were replaced by mustard. The kale-carrot intercropping, succeeded by kale-mustard at the E1 spacing, showed good yield and land use efficiency of 184%, with greater profitability than monocultures. The kale-carrot intercropping, succeeded by kale-mustard at the E2 spacing, also showed agronomic efficiency (63%) and positive economic yield, but with lower profitability than monocultures.
Research
Gas exchange and growth of bell pepper grown in different substrates under salinity stress Oliveira, Francisco de A de Santos, Sandy T dos Melo, Mikhael R de S Oliveira, Mychelle KT de Travassos, Kaline D Sousa, Leonardo V de Pinto, Francisco FB

Abstract in Portuguese:

RESUMO Qualidades físico-químicas do substrato, como capacidade de manutenção de umidade e retenção de bases trocáveis possibilitam melhor atividade fotossintética e ganhos de crescimento de plantas em cultivo semi-hidropônico. O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito de diferentes substratos na fisiologia e crescimento de pimentão cultivado sob estresse salino. O experimento foi conduzido em casa de vegetação, utilizando delineamento em blocos casualizados, em esquema fatorial 3 x 4, formado por três substratos [Fibra de coco, Areia, Mistura (Fibra de coco+Areia (1:1)] e quatro níveis de condutividade elétrica da solução nutritiva (2,2; 3,5; 4,5 e 5,5 dS/m), com três repetições. Aos 72 dias após o transplantio, as plantas foram avaliadas quanto às trocas gasosas por meio da condutância estomática, transpiração, fotossíntese, eficiência do uso da água e eficiência intrínseca do uso da água. Aos 120 dias após o transplantio as plantas foram coletadas e avaliadas quanto ao crescimento da massa seca de folhas, massa seca de caule, massa seca de frutos e massa seca total. O estresse salino afetou as trocas gasosas das plantas de pimentão em todos os substratos, especialmente nos níveis de condutividade elétrica maiores. O substrato fibra de coco proporcionou melhores condições fisiológicas e de crescimento para o pimentão cultivado sob estresse salino. É viável o cultivo de pimentão sob salinidade até 3,5 dS/m utilizando substrato fibra de coco ou a mistura de fibra de coco com areia (1:1).

Abstract in English:

ABSTRACT Physicochemical qualities of the substrate, such as moisture retention capacity and retention of exchangeable bases, enable better photosynthetic activity and plant growth gains in semi-hydroponic cultivation. The aim of this study was to evaluate the effect of different substrates on physiology and growth of bell peppers cultivated under salinity stress. The research was conducted in a greenhouse, in randomized block design, 3 x 4 factorial scheme, using three substrates [coconut fiber, sand, mixture (coconut fiber + sand (1:1)] and four electrical conductivity levels of the nutrient solution (2.2; 3.5; 4.5 and 5.5 dS/m), with three replications. At 72 days after transplanting, we evaluated gas exchanges in plants through stomatal conductance, transpiration rate, photosynthesis, water use efficiency and intrinsic water use efficiency. At 120 days after transplanting, the plants were collected and evaluated in relation to leaf dry mass, stem dry mass, fruit dry mass and total dry mass. Salinity stress affected gas exchange in bell pepper plants in all substrates, especially at higher salt levels. Coconut fiber provided better physiological and growth conditions for bell pepper grown under salinity stress. Bell pepper can be grown under salinity levels up to 3.5 dS/m using coconut fiber or the mixture of coconut fiber and sand (1:1) as substrates.
Research
Production and quality of bell pepper fruits grown under saline stress in different substrates Oliveira, Francisco de A de Santos, Sandy T dos Melo, Mikhael R de S Oliveira, Mychelle KT de Pereira, Kleane TO Aroucha, Edna MM Almeida, José GL de Linhares, Paulo CF

Abstract in Portuguese:

RESUMO O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da salinidade na produção e qualidade de frutos de pimentão (Capsicum annuum L.) cultivado em diferentes substratos. O delineamento adotado foi de blocos casualizados, em esquema fatorial 3 × 4, sendo três substratos {Fibra de coco, Areia e Mistura [Fibra de coco+Areia (1:1)]} e quatro salinidades da solução nutritiva (2,2; 3,5; 4,5 e 5,5 dS/m), com três repetições. A primeira colheita de frutos foi aos 60 dias após o transplantio (DAT) e as demais semanalmente. Foram avaliadas as seguintes variáveis: número de frutos (comerciais, não comerciais e total), massa média de frutos comerciais, produção de frutos (comercial e total), teor de sólidos solúveis, acidez titulável, razão sólidos solúveis/acidez titulável, vitamina C e firmeza dos frutos. A maior produção de frutos ocorreu com os substratos Fibra de coco (947,27 g/planta) e Mistura (763,71 g/planta).O tipo de substrato exerce pouca influência sobre a qualidade dos frutos de pimentão produzidos sob estresse salino até 4,5 dS/m. Os substratos Fibra de coco e Mistura são os mais recomendados para a produção de pimentão em condições de estresse salino até 3,5 dS/m.

Abstract in English:

ABSTRACT The aim of this study was to evaluate the salinity effect on the production and quality of bell pepper fruits (Capsicum annuum L.) grown in different substrates. The experimental design adopted was randomized blocks, in a 3 × 4 factorial scheme, with three substrates {coconut fiber, sand and mixture [coconut fiber + sand (1:1)]}, and four salinity levels of the nutrient solution (2.2; 3.5; 4.5 and 5.5 dS/m), with three replicates. The first fruit harvest was 60 days after transplanting (DAT) and the others weekly. The following variables were evaluated: number of fruits (marketable, unmarketable and total), average mass of marketable fruits, fruit production (marketable and total), soluble solid content, titratable acidity, soluble solids/titratable acidity ratio, vitamin C and fruit firmness. The largest fruit production occurred with coconut fiber (947.27 g/plant) and mixture (763.71 g/plant). The type of substrate has little influence on the quality of bell pepper fruits produced under salinity stress up to 4.5 dS/m. Coconut fiber and mixture are the most recommended substrates for bell pepper production under salinity stress up to 3.5 dS/m.
Research
In-depth analysis of ornamental pepper and pot volume interaction utilizing conventional and digital tools Cavalcanti, Thâmara FM Soares Filho, Eduardo S Araújo, Maria do Socorro B de Vieira, Cleiton V Sudré, Cláudia P Bispo, Rosimara B Rodrigues, Rosana

Abstract in Portuguese:

RESUMO Investigar o tamanho adequado do vaso para o cultivo de plantas ornamentais é crucial para este mercado, impactando o valor estético, a preferência dos consumidores e os custos dos produtores. O objetivo foi avaliar como a capacidade volumétrica do vaso afeta o desenvolvimento e o potencial ornamental de quatro genótipos de pimenta provenientes de um programa de melhoramento genético da UENF. Juntamente com uma testemunha comercial, os genótipos foram cultivados em vasos de 0,75, 2 e 5 dm3, em casa de vegetação. O experimento foi conduzido em DBC com parcelas subdivididas, em três repetições. Foram analisados 29 descritores de plantas, raízes, folhas e frutos por meio de contagem, pesagem e análise de imagens digitais usando ImageJ, Tomato Analyzer e GiA Roots. A capacidade volumétrica do vaso influenciou o desenvolvimento de raiz, fruto e a estrutura da planta. A restrição física do espaço atrasou o florescimento, reduziu o vigor vegetativo e a produção de pimentas ornamentais. Para os genótipos avaliados, recomenda-se o uso de vasos de 2 e 5 dm3, pois proporcionam melhor crescimento e desenvolvimento das plantas. A análise de imagens digitais aprofundou a distinção dos fenótipos e colaborou com a compreensão sobreo efeito do volume do vaso no desenvolvimento das plantas.

Abstract in English:

ABSTRACT Investigating the suitable pot size for cultivating ornamental plants is crucial for this market, impacting on aesthetic value, consumer preference and producers' costs. The objective was to evaluate how the volumetric capacity of the pot affects the development and ornamental potential of four pepper genotypes from a UENF breeding program. Together with a commercial control, the genotypes were grown in 0.75, 2 and 5 dm3 pots in a greenhouse. The experiment was conducted in a split-plot design with three replications. A total of 29 plant, root, leaf and fruit descriptors were analyzed by counting, weighing and digital image analysis using ImageJ, Tomato analyzer and GiA Roots. The volumetric capacity of the pot influenced root and fruit development and plant structure. The physical restriction of space delayed flowering, reduced vegetative vigor and production of ornamental peppers. For the genotypes evaluated, the use of 2 and 5 dm3 pots is recommended, as they provide better plant growth and development. Digital image analysis helped to distinguish the phenotypes and to understand the effect of pot volume on plant development.
Research
Selection for durable resistance to late blight in potatoes Rocha, Dediel JA Casa-Coila, Victor H Terres, Laerte R Gomes, Cesar B Castro, Caroline M Reis, Ailton Pereira, Arione S

Abstract in Portuguese:

RESUMO Cultivares comerciais de batata podem conter vários genes qualitativos de resistência à requeima (genes R), que nem sempre são eficazes porque podem ser superados por novas raças de Phytophthora infestans. A resistência quantitativa é controlada por genes com efeitos aditivos e, portanto, é mais durável. Este estudo teve como objetivo caracterizar a resistência à requeima em genótipos de batata e avaliar estratégia de seleção para resistência durável. Foram geradas progênies a partir de cruzamentos entre genitores da batata com diferentes níveis de resistência quantitativa. O método de folíolo destacado foi utilizado para avaliar a resistência na geração de plântulas com uma raça complexa de P. infestans. Ensaios utilizando plantas inteiras com inoculações de P. infestans (raça 0) foram realizados para detectar genes R (resistência qualitativa) nos genitores. Os resultados permitiram identificar a presença de genes R, bem como distinguir a resistência qualitativa da resistência quantitativa nos genótipos avaliados. A utilização de uma raça complexa de P. infestans, compatível com os genes R presentes nas progênies, permitiu a seleção para resistência durável à requeima.

Abstract in English:

ABSTRACT Commercial potato cultivars may contain several qualitative (major) resistance genes (R genes) which can protect plants against late blight, but they are not always effective because they can be defeated by new races of Phytophthora infestans. Quantitative resistance is controlled by many minor genes with additive effects and thus is more durable. This study aimed to characterize late blight resistance in Brazilian potato genotypes and evaluate a strategy to select for durable resistance. We generated potato progenies from crosses between parents with different quantitative resistance levels. The detached leaflet method was applied to test the resistance in the seedling generation with a complex race of P. infestans. Assays utilizing whole plants with inoculations of P. infestans (race 0) were performed to detect the parents’ R genes. The results allowed to identify the presence of R genes, as well as to distinguish the qualitative resistance from the quantitative resistance in the evaluated genotypes. The use of a complex race of P. infestans, compatible with R genes present in the progenies, allowed the selection for durable resistance to late blight.
Research
Reaction of potato genotypes to the root-knot nematode Meloidogyne spp. in a naturally infested field Pinheiro, Jadir B Silva, Giovani O da Pinto, Thávio JB Cunha, Dwillian F Rafael, Felipe S Santos, Leandro A Florentino, Miguel LC Ragassi, Carlos Francisco Carvalho, Agnaldo DF de Pereira, Arione da S

Abstract in Portuguese:

RESUMO O objetivo deste trabalho foi verificar a reação de clones e cultivares de batata em área de campo naturalmente infestada pelos nematoides formadores de galhas Meloidogyne incognita e M. ethiopica. Foram avaliados 15 clones e cinco cultivares de batata, além de parcelas com os padrões de suscetibilidade quiabo e tomate. O experimento foi instalado e conduzido de abril a agosto de 2022 em campo naturalmente infestado com uma mistura populacional de Meloidogyne incognita e M. ethiopica, localizado na Embrapa Hortaliças, Distrito Federal. O experimento foi instalado em delineamento de blocos ao acaso com quatro repetições e cinco plantas por parcela. No momento do plantio, bem como na colheita dos genótipos, foi realizada coleta de solo para determinação das populações iniciais e finais dos nematoides, e na colheita das plantas avaliado o número total de juvenis extraídos dos tecidos vegetais (tubérculos de batata e raízes de quiabo e tomate), calculado o fator de reprodução estimado (FR), bem como a avaliação da produtividade de tubérculos dos genótipos de batata. Os dados foram submetidos à análise de variância e agrupamento de médias dos tratamentos por teste de Scott-Knott. Observou-se que os clones C2743-09-09, CH41, F119-12-01, F129-12-08, F63-10-13A, F65-13-06, F88-11-01 e OD38-06, e as cultivares Markies, Agata e Asterix, foram os genótipos com menor suscetibilidade à mistura populacional a campo dos nematoides formadores de galhas M. incognita e M. ethiopica. Entretanto, combinando menor grau de suscetibilidade e boa produtividade de tubérculos são destaque os clones MB54-02, F53-11-05, F63-10-13A, F65-13-06, OD38-06. Verificou-se ainda que as cultivares comerciais Atlantic e Epagri Catucha possibilitaram maior multiplicação dos nematoides a campo do que as demais cultivares avaliadas.

Abstract in English:

ABSTRACT The objective of this work was to verify the reaction of potato clones and cultivars to root-knot nematodes in a field area naturally infested by the root-knot nematodes Meloidogyne incognita and M. ethiopica. Fifteen clones and five potato cultivars were evaluated, in addition to plots with okra and tomato susceptible species, in a field naturally infested with a Meloidogyne incognita and M. ethiopica population mixture, in an experimental field of Embrapa Hortaliças located in the Federal District, Brazil. The experiment was carried out from April to August 2022, in a randomized complete block design with four replications of five plants per plot. At the planting time, as well as when harvesting the genotypes, soil was collected to determine the initial and final nematode populations. When the plants were harvested, the total number of juveniles extracted from plant tissues (potato tubers and okra roots and tomato) was determined, as well as the calculation of the reproduction factor (RF), and the evaluation of tuber yield of the potato genotypes. Data were submitted to analysis of variance and grouping of means by the Scott-Knott test. The clones C2743-09-09, CH41, F119-12-01, F129-12-08, F63-10-13A, F65-13-06, F88-11-01 and OD38-06, and the cultivars Markies, Agata and Asterix were the least susceptible genotypes to field mix of the root-knot nematodes M. incognita and M. ethiopica. But combining a lower degree of susceptibility and good tuber productivity, clones MB54-02, F53-11-05, F63-10-13A, F65-13-06, OD38-06 stood out. The commercial cultivars Atlantic and Epagri Catucha presented greater multiplication of nematodes in the field than the other evaluated cultivars.
Scientific Communication
Soaking time in sulfuric acid to overcome sweet potato seeds dormancy Zeist, André Ricardo Carbonera, Maiara Z Rech, Caroline Oliveira, Guilherme José A Toroco, Bruno R Silva Júnior, André D Garcia Neto, Jair Leal, Murilo Henrique S

Abstract in Portuguese:

RESUMO Visando ampliar a variabilidade genética, a batata-doce necessita ser propagada sexuadamente em programas de melhoramento genético. No entanto, devido à presença de tegumento duro e espesso nas sementes, é necessária aplicação de algum método para quebra de dormência. A escarificação química é a técnica que tem demonstrado maior eficiência da relação entre sementes obtidas em cruzamentos e aquelas que germinam, gerando genótipos a serem testados quanto ao seu potencial, visando desenvolver uma nova cultivar comercial. Assim, objetivou-se identificar os efeitos de tempos de imersão das sementes em ácido sulfúrico (98%) na germinação e crescimento inicial das plântulas de batata-doce. As sementes foram imersas em cinco intervalos de tempo: 0 (controle), 20, 40, 60 e 80 min. O experimento foi realizado em delineamento experimental inteiramente casualizado com dez repetições compostas cada uma por 25 sementes. Avaliaram-se a porcentagem de germinação, índice de velocidade de germinação (IVG), massa seca das plântulas inteiras e comprimento da maior raiz e da parte aérea das plântulas. A porcentagem de germinação e IVG cresceram à medida que se aumentou o tempo de imersão, atingindo os valores máximos estimados de 85,39 e 25,10%, respectivamente, após 53,30 min. Para os parâmetros massa seca das plântulas inteiras, comprimento da maior raiz e comprimento da parte aérea foi verificado aumento nos valores até o limite de 55,00, 37,63 e 44,44 min de imersão, respectivamente. A imersão de sementes de batata-doce em ácido sulfúrico (98%) por 53 min é ideal para a quebra de dormência e proporciona boas condições para o desenvolvimento inicial das plântulas.

Abstract in English:

ABSTRACT To increase genetic variability, sweet potato needs to be sexually propagated in breeding programs. However, its seeds have a hard and thick integument, requiring some dormancy breaking method. Chemical treatment of seeds allows greater efficiency of the relationship between seeds obtained in crosses and those that germinate, providing genotypes to be tested for their potential, aiming at developing a new commercial cultivar. Thus, the objective of this study was to identify the effects of immersion times of seeds in sulfuric acid (98%) on the germination and initial growth of sweet potato seedlings. The seeds were immersed for five different times: 0 (control), 20, 40, 60, and 80 min. The experiment was carried out in a completely randomized design with ten repetitions consisting of 25 seeds each experimental plot. The germination percentage, germination speed index (GSI), dry mass of whole seedlings, and length of the largest root and shoot of the seedlings were evaluated. The germination percentage and GSI increased with immersion time until 53.30 min, with maximum estimated values of 85.39 and 25.10%, respectively. For the parameters dry mass of whole seedlings, length of the largest root, and shoot length, increases were observed up to 55.00, 37.63, and 44.44 min, respectively. In conclusion, the immersion of sweet potato seeds in sulfuric acid (98%) for 53 min is ideal for breaking dormancy and providing better conditions for the initial development of seedlings.
New Cultivar
BRS Araçari and BRS Biguatinga: Embrapa´s new habanero pepper cultivars Ribeiro, Cláudia SC Soares, Renato S Carvalho, Sabrina IC de Nass, Luciano L Lopes, Carlos A Lima, Mirtes F Nagata, Alice KI Reis, Ailton Duval, Alice MQ Pinheiro, Jadir B Maldonade, Iriani R Hanashiro, Marcelo M Reifschneider, Francisco JB

Abstract in Portuguese:

RESUMO O programa de melhoramento de Capsicum da Embrapa Hortaliças tem contribuído significativamente no desenvolvimento e disponibilização de cultivares de pimentas com diferentes níveis de pungência no mercado brasileiro, tendo como foco principal a resistência a doenças e frutos com qualidades industrial e nutricional superiores. As cultivares de pimenta habanero BRS Araçari e BRS Biguatinga foram desenvolvidas pela Embrapa Hortaliças visando tanto o mercado de frutos frescos como a indústria processadora de pastas e molhos. ‘BRS Araçari’ apresenta frutos de formato retangular, de coloração verde quanto imaturo e amarela quando maduro, com 4,3 cm de comprimento por 4,2 cm de largura e 1,8 mm de espessura de parede. Os frutos têm pungência média de 5.000 SHU (unidade de calor Scoville) e elevado conteúdo de vitamina C (177,4 mg/100 g). Os frutos de ‘BRS Biguatinga’ são de formato campanulado, forma típica das pimentas do grupo habanero, de coloração verde clara quando imaturos e vermelha quando maduros, com 6,6 cm de comprimento por 3,4 cm de largura e 1,9 mm de espessura de parede. A pungência média dos frutos é de cerca de 150.000 SHU, com 149 mg/100 g de vitamina C e 221 µg/g fruto de carotenoides. As duas cultivares são resistentes a doenças importantes que afetam a cultura da pimenteira e apresentam elevadas produtividade, uniformidade e qualidade de frutos, ademais, ambas as cultivares têm sido cultivadas com sucesso em sistemas de produção convencional e orgânico no Brasil. ‘BRS Araçari’ e ‘BRS Biguatinga’ foram registradas e protegidas pelo Ministério da Agricultura e Pecuária, e sementes comerciais da cultivar BRS Araçari estão sendo produzidas e comercializadas pela empresa Isla Sementes. Sementes básicas de ‘BRS Biguatinga’ estão sendo ofertadas ao setor produtivo por meio de Edital Público para interessados na produção e comercialização de sementes comerciais da referida cultivar.

Abstract in English:

ABSTRACT Embrapa Vegetables´ Capsicum breeding program has contributed significantly with several nonpungent and pungent pepper cultivars and hybrids released to the Brazilian market, focusing mainly on disease resistance and superior industrial and nutritional quality of fruits. The habanero chile pepper cultivars BRS Araçari and BRS Biguatinga were developed by Embrapa´s breeding program to meet both the market for fresh fruit and processing agroindustry of mashes and sauces. ‘BRS Araçari’ pods are rectangle-shaped, turn from dark green to bright yellow when mature, and are 4.3 cm long by 4.2 cm wide and have 1.8 mm in wall thickness. Fruits have a pungency of circa 5,000 SHU (Scoville Heat Unit) and high vitamin C content (177.4 mg/100 g). ‘BRS Biguatinga’ pods are campanulate-shaped, the standard shape of habaneros, turn from light green to red when ripe, 6.6 cm long by 3.4 cm wide and 1.9 mm in wall thickness. Fruit pungency is circa 150,000 SHU and fruits have 149 mg/100 g fruit of vitamin C and 221 µg/g fruit of carotenoids. Both cultivars are resistant to important chile pepper diseases, present high yield, uniformity and fruit quality, and have been successfully cultivated in conventional and organic production systems in Brazil. ‘BRS Araçari’ and ‘BRS Biguatinga’ were registered and protected by the Brazilian Ministry of Agriculture and Livestock, and seeds of cultivar BRS Araçari are being marketed by Isla Sementes. ‘BRS Biguatinga’ basic seeds are being offered to the production sector through Public Call for Tenders for interest parties in becoming Embrapa’s partners for the production and sale of commercial seeds.
location_on
Associação Brasileira de Horticultura QMSW 06 Lt. 04 Sl. 04, Setor Sudoeste, 70.680-615, Tel. +55 (61) 99621-3780, http://associacaohorticultura.com.br/ - Brasília - DF - Brazil
E-mail: associacaohorticultura@gmail.com
rss_feed Stay informed of issues for this journal through your RSS reader
Accessibility / Report Error