Open-access Treatment of rice seeds with salicylic acid: seed physiological quality and yield

Tratamento de sementes de arroz com ácido salicílico: qualidade fisiológica e rendimento da cultura

Abstracts

Seed treatment with growth regulators, especially salicylic acid, is a promising alternative to the seed industry because it is an important inducer of resistance to diseases and pests, as well as acting significantly on quality and seed yield. The objective of this study was to evaluate the performance of rice seed treated with different concentrations of salicylic acid, as well as assess the crop yield and seed quality. The treatments consisted of increasing levels of 0, 50, 100, 150 and 200 mg.L-1 salicylic acid. To this was prepared a stock solution of salicylic acid and the highest concentration by successive dilution in distilled water, the other concentrations were obtained. The physiological quality of seeds produced was treated and evaluated by tests of vigor and germination, and after harvest were evaluated seed yield. It follows that treatment of rice seeds with salicylic acid concentrations up to 130 mg.L-1 at a dose of 2 mL.kg-1 seed does not affect the germination and affects the strength, however provides substantial increases in the yield of seeds. The seed treatment with salicylic acid has no influence on seed quality produced.

Oryza sativa L.; germination; vigor; growth regulator


O tratamento de sementes com reguladores de crescimento, principalmente o ácido salicílico, é uma alternativa promissora ao setor de sementes por se tratar de um importante indutor de resistência de doenças e pragas, além de atuar significativamente na qualidade e no rendimento de sementes. Objetivou-se com o presente trabalho avaliar o desempenho de sementes de arroz tratadas com diferentes concentrações de ácido salicílico, bem como avaliar o rendimento da cultura e a qualidade das sementes. Os tratamentos constaram de níveis crescentes de 0, 50, 100, 150 e 200 mg.L-1 de ácido salicílico. Para isso, preparou-se uma solução estoque de ácido salicílico na maior concentração e através de diluições sucessivas em água destilada, foram obtidas as demais concentrações. A qualidade fisiológica das sementes tratadas e produzidas foi avaliada por testes de vigor e de germinação, sendo que após a colheita avaliou-se o rendimento de sementes. Conclui-se que o tratamento de sementes de arroz com ácido salicílico até a concentração de 130 mg.L-1, na dose de 2 mL.kg-1 de semente, não influencia a germinação ou afeta o vigor, entretanto proporciona incrementos substanciais no rendimento da cultura. O tratamento das sementes com ácido salicílico não apresenta influencia na qualidade das sementes produzidas.

Oryza sativa L.; germinação; vigor; regulador de crescimento


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Publication Dates

  • Publication in this collection
    09 Sept 2014
  • Date of issue
    Sept 2014

History

  • Received
    05 Mar 2012
  • Accepted
    12 Apr 2012
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