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Pesquisa Agropecuária Brasileira, Volume: 40, Issue: 4, Published: 2005
  • Rainfall homogeneous areas in Brazil Agrometeorologia

    Keller Filho, Thadeu; Assad, Eduardo Delgado; Lima, Paulo Roberto Schubnell de Rezende

    Abstract in Portuguese:

    O objetivo deste trabalho foi identificar, no Brasil, regiões homogêneas quanto à distribuição de probabilidades de chuva e assim contribuir para estudos de riscos climáticos na agricultura. As regiões foram delimitadas mediante aplicação da análise de agrupamento hierárquica, com variáveis classificatórias definidas pela proporção de pêntadas secas e por medidas de posição, escala e forma das distribuições de freqüências da quantidade de chuva. A análise de agrupamento permitiu identificar 25 zonas pluviometricamente homogêneas em todo o território brasileiro.

    Abstract in English:

    The objective of this work was to identify homogeneous areas in Brazil according to the similarity of their rainfall probability distribution, in order to contribute to the studies of climatic risks in agriculture. These areas were delimited using the hierarchical cluster analysis, with discriminating variables defined by the proportion of dry pentads and by measures of location, scale and shape of the pluviometric frequency distributions. Cluster analysis was able to identify 25 rainfall homogeneous areas in the whole Brazilian territory.
  • Basil conservation affected by cropping season, harvest time and storage period Storage

    Silva, Franceli da; Santos, Ricardo Henrique Silva; Andrade, Nélio José de; Barbosa, Luiz Cláudio Almeida; Casali, Vicente Wagner Dias; Lima, Renato Ribeiro de; Passarinho, Ricardo Vaz de Melo

    Abstract in Portuguese:

    O manjericão (Ocimum basilicum L.) é empregado tanto na indústria culinária quanto fitoterápica e na medicina tradicional, devido ao teor e composição de seu óleo essencial. No entanto, o manjericão não pode ser conservado por longo período após a colheita e sua qualidade pode ser prejudicada. O objetivo deste trabalho foi verificar a influência da época e do horário de colheita sobre a conservação de manjericão armazenado por diferentes períodos. O manjericão foi colhido às 8h e às 16h em agosto/1999 e em janeiro/2000. Os ramos foram acondicionados em filmes de PVC e armazenados por 3, 6 e 9 dias. Durante o armazenamento, o teor de clorofila, e o teor e a composição do óleo essencial foram determinados e foram conduzidas análises microbiológicas. A época de colheita e os dias de armazenamento influenciaram o teor final de óleo essencial. Houve decréscimo linear dos teores de óleo essencial e de clorofila e do número de colônias de fungos e bactérias ao longo do armazenamento. Não houve efeito da época de colheita ou do horário de colheita sobre a composição do óleo essencial, mas os teores de eugenol e linalol aumentaram durante o armazenamento. O número de coliformes ficou abaixo de 0,3 NMP g-1 e o número de Staphylococcus aureus, abaixo de 1,0x10² UFC g-1.

    Abstract in English:

    Fresh basil (Ocimum basilicum L.) is used in food, phytotherapic industry, and in traditional therapeutic, due to its essential oil content and composition. Nevertheless basil can not be kept for long periods after harvest and its quality can be reduced. This work aimed to assess the influence of the season and harvest time in the postharvest conservation of basil stored for different periods. Basil was harvested at 8 am and 4 pm both in August/1999 and January/2000. Cuttings were conditioned in PVC packages and stored for 3, 6, and 9 days. During storage, chlorophyll content, essential oil content and composition were determined as well as microbiological analyses were carried out. Harvest season and the days of storage influenced the final content of essential oil. There was a linear decrease in the content of essential oil, in the chlorophyll content and in the number of mold and yeast colonies during storage. There was no effect of cropping season or harvest hour on essential oil composition, but the eugenol and linalool content increased during storage. Coliforms were under 0.3 MPN g-1 and the number of Staphylococcus aureus was under 1.0x10² UFC g-1.
  • Thermal requirements and estimate of the number of generations of biotypes "corn" and "rice" of Spodoptera frugiperda Entomologia

    Busato, Gustavo Rossato; Grützmacher, Anderson Dionei; Garcia, Mauro Silveira; Giolo, Fabrizio Pinheiro; Zotti, Moisés João; Bandeira, Juliana de Magalhães

    Abstract in Portuguese:

    O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da temperatura sobre a biologia dos biótipos "milho" e "arroz" de Spodoptera frugiperda (J.E. Smith, 1797) (Lepidoptera: Noctuidae) e estimar o número de gerações por ano em laboratório e campo. Foram coletadas lagartas de quatro populações de S. frugiperda no Estado do Rio Grande do Sul, identificadas eletroforeticamente como os biótipos "milho" e "arroz", em áreas isoladas, distanciadas entre si em mais de 300 km, produtoras de milho e arroz irrigado e em áreas adjacentes, que produzem milho e arroz irrigado lado a lado. A temperatura mais adequada para o desenvolvimento dos dois biótipos foi 25ºC. Em laboratório, podem ser obtidas 11,0 e 11,3 gerações ano-1 do biótipo "milho" proveniente de áreas isoladas e adjacentes, respectivamente. Foram estimadas 12,1 gerações ano-1 do biótipo "arroz" quando proveniente de áreas isoladas e 12,2 gerações ano-1 quando proveniente de áreas adjacentes. Em campo, estimou-se a ocorrência de 8,3 e 6,1 gerações ano-1 do biótipo "milho", respectivamente, em áreas isoladas e áreas adjacentes e 8,4 e 7,0 gerações ano-1 do biótipo "arroz", respectivamente, em áreas isoladas e áreas adjacentes. Em áreas adjacentes, o biótipo "arroz" apresenta uma geração a mais ao longo de um ano em relação ao biótipo "milho".

    Abstract in English:

    The objective of this work was to evaluate the effect of the temperature on the biology of the biotypes "corn" and "rice" of Spodoptera frugiperda (J.E. Smith, 1797) (Lepidoptera: Noctuidae) and to estimate the number of generations per year in laboratory and field. Caterpillars of four populations of S. frugiperda were collected in Rio Grande do Sul State, Brazil, identified by electrophoresis as the biotypes "corn" and "rice" in isolated areas (spaced for more than 300 km), areas of corn and irrigated rice production, as well as in adjacent areas that produces corn and rice irrigated side by side. The most appropriate temperature for the development of the two biotypes was 25ºC. In laboratory, a number between 11.0 and 11.3 generations year-1 for the biotype "corn" can be obtained, originating from isolated and adjacent areas, respectively, and, for the biotype "rice", 12.1 and 12.2 generations year-1 when originating from isolated and adjacent areas, respectively. In the field, the occurrence of 8.3 and 6.1 generations year-1 for the biotype "corn" was estimated, respectively, in isolated and adjacent areas and 8.4 and 7.0 generations year-1 for the "rice" biotype, respectively, in isolated and adjacent areas. In adjacent areas, the "rice" biotype presents an extra generation per year in relation to the "corn" biotype.
  • Methods for estimating the soybean potential yield during ontogeny Química Agrícola

    Pires, João Leonardo Fernandes; Costa, José Antonio; Rambo, Lisandro; Ferreira, Felipe Gutheil

    Abstract in Portuguese:

    O objetivo deste trabalho foi estudar métodos para a estimativa do potencial de rendimento da soja durante a ontogenia. Os experimentos foram realizados em Eldorado do Sul, RS, durante as safras de 1996/1997, 1999/2000 e 2000/2001. Os tratamentos constaram de cinco cultivares de soja, FT-Saray, IAS 5, IAS 4, FT-Abyara e FEPAGRO RS-10. Cinco métodos foram utilizados para estimar o rendimento que seria obtido se todas as estruturas reprodutivas presentes no florescimento e no início do enchimento de grãos, produzissem grãos na maturação. O potencial de rendimento no florescimento e no enchimento de grãos, apresentou alta correlação com o número de flores e estruturas reprodutivas, respectivamente. Verificou-se, também, correspondência entre os métodos. Não houve, na maioria das vezes, correlações significativas entre o potencial, no florescimento e enchimento de grãos, e o rendimento de grãos na maturação. Os métodos estudados constituem ferramentas importantes para o manejo, quando utilizados para comparar o potencial de rendimento durante a ontogenia.

    Abstract in English:

    The objective of this work was to study methods to estimate the soybean potential yield during ontogeny. The experiments were performed in Eldorado do Sul, RS, during the growing seasons of 1996/1997, 1999/2000 and 2000/2001. The treatments consisted of five soybean cultivars, FT-Saray, IAS 5, IAS 4, FT-Abyara and FEPAGRO RS-10. It was calculated the potential yield of each cultivar, by five methods, in order to estimate the yield that would be obtained if all the reproductive structures during flowering and beginning of pod filling produced grains at the maturity. Potential yield (during flowering and pod filling) presented a high correlation with the number of flowers and reproductive structures, respectively. It was also found a correspondence among the methods. Most of the time, it did not occurred significant correlations between potential (during flowering and pod filling) and the grain yield in maturity. The studied methods are important tools for the management of soybean crops, used to compare the potential yield during ontogeny.
  • Production of mycorrhized sweet passion fruit seedlings in disinfected and phosphorus fertilized soil Fruticultura

    Anjos, Érika Cristina Teixeira dos; Cavalcante, Uided Maaze Tiburcio; Santos, Venézio Felipe dos; Maia, Leonor Costa

    Abstract in Portuguese:

    O objetivo deste trabalho foi selecionar doses de P e fungos micorrízicos arbusculares (FMA) eficientes na promoção do crescimento de mudas de maracujazeiro-doce. O experimento foi realizado em casa de vegetação, com delineamento inteiramente casualizado, em fatorial 2x4x4: duas condições de solo (desinfestado ou não), quatro tratamentos de inoculação (sem inoculação e com inoculação de Gigaspora albida, Scutellospora heterogama e de FMA nativos da rizosfera de maracujazeiro-doce) e quatro doses de P disponível (Mehlich-1) (8 - solo natural -, 12, 16 e 20 mg dm-3), com quatro repetições. Os FMA nativos proporcionaram benefícios no crescimento das mudas a partir de 30 dias após a inoculação, enquanto os demais FMA incrementaram o desenvolvimento do hospedeiro após 45 dias. Modelos quadráticos indicaram valores máximos de altura de mudas em solo desinfestado, com dose de P entre 15,40 e 16,07 mg dm-3 e em solo não desinfestado, com dose de P entre 14,85 e 15,60 mg dm-3 nos tratamentos com S. heterogama e G. albida, respectivamente. Maiores densidades de esporos e colonização micorrízica foram observadas nos tratamentos com esses fungos, em comparação com os FMA nativos. Mudas de maracujazeiro-doce podem ser beneficiadas pela micorrização com FMA, reduzindo o tempo de sua produção.

    Abstract in English:

    The objective of this work was to identify the required P dose and efficient arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) to promote growth of seedlings of sweet passion fruit. An experiment was carried out at the greenhouse, in a randomized design with a factorial 2x4x4: two soil conditions (disinfected or not), four treatments of inoculation (inoculated or not with Gigaspora albida, Scutellospora heterogama and native AMF from the rhizosphere of sweet passion fruit plants), four doses of available P (Mehlich-1) (8 - natural soil -, 12, 16 and 20 mg dm-3), with four replicates. Native AMF promoted growth of seedlings after 30 days of inoculation, while other fungi stimulated plant development after 45 days. Quadratic models indicated maximum values of plant height in soil, with P values estimated between 15.40 and 16.07 mg dm-3 in disinfected soil and 14.85 and 15.60 mg dm-3 in non disinfected soil, obtained in treatments with S. heterogama and G. albida, respectively. Higher spores density and mycorrhizal colonization were observed in treatments with these fungi, comparing with the native AMF. Growth of sweet passion fruit seedlings can be improved by mycorrhization with selected AMF, with reduction of time spent on seedling production.
  • Cowpea genetic variability analyzed by RAPD markers Genética

    Xavier, Gustavo Ribeiro; Martins, Lindete Miria Vieira; Rumjanek, Norma Gouvêa; Freire Filho, Francisco Rodrigues

    Abstract in Portuguese:

    O conhecimento da variabilidade genética e da relação entre diferentes acessos de caupi é importante para maximizar o uso dos recursos genéticos disponíveis. Esse trabalho teve como objetivo avaliar a variabilidade genética em 45 acessos de caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp.) oriundos do Brasil, EUA e Nigéria, por meio de marcadores RAPD. Foram encontrados 8 iniciadores polimórficos e um total de 48 bandas informativas. De acordo com os perfis polimórficos obtidos, foi observada a formação de quatro grupos genotípicos. Houve uma tendência de agrupamento em razão da origem dos acessos. A maioria dos acessos de variedades locais brasileiras pertence apenas a um grupo, o que sugere uma limitação da base genética. Vale ressaltar que nesse grupo não estavam presentes acessos da Nigéria considerados portadores de características agronômicas superiores, como, por exemplo, alta produtividade. RAPD é uma ferramenta eficiente, capaz de auxiliar a seleção de genótipos de caupi adaptados às diferentes condições edafo-climáticas brasileiras, com vistas ao aumento da produtividade e melhoria de outras características que atendam aos interesses regionais específicos.

    Abstract in English:

    The knowledge on genetic variability and the relationship among different cowpea accesses is important to maximize resource use represented by available cowpea genotypes. The objective of this work was to determine the genetic variability among 45 cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp.) accesses from Brazil, USA and Niger, characterized by RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) markers. Eight polymorphic primers were identified, comprehending a total of 48 informative bands. Based on the obtained polymorphic profiles, four major clusters were formed. Clustering was mainly influenced by the genotype origin. Most accesses from Brazilian landraces belong to just one cluster, suggesting a limited genetic basis. It is worth noting that none of the genotypes from Niger considered as possessing superior agronomical traits, such as high productivity, was present in this cluster. RAPD shows to be an efficient tool, capable of assisting cowpea genotype selection adapted to Brazilian edaphoclimatic conditions, aiming at increasing productivity and improving other desirable characteristics to meet the needs of specific regional demands.
  • Determination of cadmium, copper, chromium, nickel, lead and zinc in rock phosphates Química Agrícola

    Campos, Mari Lucia; Silva, Francisco Nildo da; Furtini Neto, Antônio Eduardo; Guilherme, Luiz Roberto Guimarães; Marques, João José; Antunes, Alessandra Silveira

    Abstract in Portuguese:

    A preocupação com metais pesados provenientes de fertilizantes minerais deve-se à possibilidade de entrada desses elementos na cadeia alimentar. O objetivo deste trabalho foi determinar o teor de metais pesados e comparar três métodos de extração (Embrapa, USEPA 3051A e USEPA 3050B) de Cd, Cr, Cu, Ni, Pb e Zn em fosfatos de rochas nacionais e importados. A quantificação dos teores desses elementos foi feita em espectrofotômetro de absorção atômica de chama ar-acetileno. Entre os fosfatos estudados, o termofosfato apresentou concentrações significativamente superiores de Cr, Cu, Ni e Zn e o fosfato natural 2, de Cu, Ni, Pb e Zn. O fosfato reativo 3 apresentou a maior quantidade de Cd (145±13 mg kg-1) e o fosfato natural 2, a maior quantidade de Pb (234±9 mg kg-1). Os métodos avaliados podem ser aplicados em estudos de teor de metais pesados em fertilizantes fosfatados.

    Abstract in English:

    The possibility of food chain transfer is a matter of concern on studies related to heavy metals in mineral fertilizers. The objective of this paper was to determine the content of heavy methods and to compare three extraction procedures (Embrapa, 1999; USEPA 3051A and USEPA 3050B) for Cd, Cr, Cu, Ni, Pb, and Zn in national and imported rock phosphates. The quantification of the trace elements content was performed by air-acetylene flame atomic absorption spectroscopy. Among the studied phosphates, the thermophosphate presented significantly greater concentrations of Cd, Cr, Cu, Ni, and Zn whereas Cu, Ni, Pb, and Zn were found in greater contents in the natural phosphate 2. The reactive phosphate 3 presented the greatest quantity of Cd (145±13 mg kg-1) and the natural phosphate 2, the highest quantity of Pb (234±9 mg kg-1). The tested methods can be applied in studies concerning heavy metals in phosphate fertilizers.
  • Nitrate adsorption in variable charged soils Solos

    Alcântara, Marco Aurélio Kondracki de; Camargo, Otávio Antonio de

    Abstract in Portuguese:

    O objetivo deste trabalho foi avaliar o comportamento adsortivo do nitrato em relação às modificações da carga líquida do solo decorrentes da adição de ácidos, bases (carbonatos), fosfato e sulfato. Foram utilizadas amostras dos horizontes A e B de dois solos: Latossolo Vermelho acriférrico e Nitossolo Vermelho eutrófico. Para verificar o comportamento adsortivo do nitrato em relação aos tratamentos, ajustaram-se isotermas de adsorção de Freundlich (exponencial). O modelo de Freundlich descreve satisfatoriamente a adsorção do nitrato ao solo em todos os tratamentos. Existe correlação significativa entre o pH e a carga líquida dos solos, considerando-se os tratamentos aplicados ao horizonte B do Latossolo Vermelho. A adsorção do nitrato nos horizontes A e B comporta-se de maneira diferenciada nos dois solos utilizados. No Latossolo Vermelho, a adsorção é maior no horizonte subsuperficial em relação ao superficial. No Nitossolo Vermelho, a adsorção é maior no horizonte superficial em relação ao subsuperficial. As adições de sulfato e de fosfato ao solo resultam em pequena diminuição na adsorção de nitrato em relação ao observado no horizonte B do Latossolo Vermelho acriférrico.

    Abstract in English:

    The objective of this work was to assess the adsorptive behavior of nitrate due to net charge (pH) modifications caused by the addition of acids, bases (carbonates), phosphate and sulfate. Samples of A and B horizons of two soils: an Ustox and an Ustalf . Freundlich isotherms were adjusted in order to verify the influence of the different treatments. The Freundlich model fits well to experimental data. There is significance correlation between pH and net charge for the soils, considering the treatments applied to the B horizon of the Ustox soil. Nitrate adsorption in the A and B horizons is different for the two soils. In Ustox soil, adsorption is greater in subsuperficial than in superficial horizon. In Ustalf soil, adsorption is greater in the superficial horizon than in the subsuperficial one. Sulfate and phosphate additions result in little reduction on the nitrate adsorption comparing to the Ustox B horizon.
  • Nitrogen fertilization of common bean grown under no-tillage system after several cover crops Solos

    Silveira, Pedro Marques da; Braz, Antônio Joaquim Braga Pereira; Kliemann, Huberto José; Zimmermann, Francisco José Pfeilsticker

    Abstract in Portuguese:

    O nitrogênio é um nutriente essencial ao feijoeiro e sua carência é observada em quase todos os solos. O objetivo deste trabalho foi avaliar a resposta do feijoeiro irrigado por aspersão à adubação nitrogenada em cobertura, num Latossolo Vermelho distrófico. O cultivo foi realizado em sistema pivô central, em condições de plantio direto com sucessão de diferentes culturas. Os tratamentos constituíram-se de sete culturas: braquiária cv. Marandu, milho em consórcio com braquiária, guandu, milheto, mombaça, sorgo granífero e estilosantes cv. Mineirão. Sobre as palhadas picadas das culturas, foi semeado o feijão cv. Pérola e aplicados em cobertura 0, 30, 60 e 120 kg ha-1 de N (uréia). Houve efeito das palhadas sobre a produtividade de grãos e as maiores produtividades alcançadas foram sobre as palhadas de milheto e do guandu. O feijoeiro responde à aplicação de N em cobertura em todas as sucessões, com resposta quadrática sobre o milheto e o guandu, e linear nas demais.

    Abstract in English:

    Nitrogen is an essential nutrient to common bean and its shortage is observed in almost all types of soils. The objective of this work was to evaluate the performance of irrigated common bean grown under no-tillage in succession to different cover crops and in relation to nitrogen topdressing fertilization in a Dystrophic Red Latosol (Typic Hapludox). The treatments were seven cover crops: Brachiaria brizantha cv. Marandu, B. brizantha associated with corn (Zea mays L.), pigeon pea (Cajanus cajan L. Millisp), millet (Pennisetum glaucum L. R. Br.), Panicum maximum cv. Mombaça, sorghum (Sorghum bicolor L. Moench) and Stylosanthes guianensis cv. Mineirão. The bean crop (cv. Perola) was seeded on the cover crop and 0, 30, 60, and 120 kg ha-1 of N (urea) were topdressed. The cover crops affected the common bean grain yield. The highest grain yields were attained on millet and pigeon pea mulches. The common bean grain yield showed response to nitrogen topdressing fertilization on all cover crops. The response was quadratic on millet and pigeon pea mulches and linear on the other cover crops.
  • Doses and time of nitrogen top-dressed application for common bean in no-till system Solos

    Meira, Flávia de Andrade; Sá, Marco Eustáquio de; Buzetti, Salatiér; Arf, Orivaldo

    Abstract in Portuguese:

    O nitrogênio é o nutriente exigido em maiores quantidades pela cultura do feijão. A resposta à sua aplicação depende da dose aplicada e da época de sua aplicação. O objetivo deste trabalho foi avaliar os componentes de produção, produtividade de grãos e a qualidade fisiológica de sementes de feijão, decorrentes de diferentes doses de N (uréia) aplicadas em cobertura em três estádios da cultura. O experimento foi conduzido no sistema plantio direto. Os tratamentos foram constituídos por 0, 40, 80, 120,160, 200 e 240 kg ha-1 de N aplicados em cobertura nos estádios V4-5, R5 e R6, correspondendo, respectivamente, a 21, 32 e 38 dias após a emergência das plantas. A qualidade fisiológica de sementes foi avaliada por meio do teste de germinação e testes de vigor. O N aplicado nas diferentes fases da cultura não interferiu nos componentes de produção. A máxima produtividade de grãos foi obtida com 164 kg ha-1 de N em cobertura, independentemente do estádio de desenvolvimento. A qualidade fisiológica das sementes não foi influenciada pelos tratamentos.

    Abstract in English:

    The nitrogen is the nutrient required in greatest quantities by the bean crop and the response to its application depends on the applied N rate as well as the time of its application. The objective of this work was to evaluate yield components, grain productivity and physiological quality of bean seeds, affected by different nitrogen (urea) rates top-dressed at three crop growth stages. The experiment was conducted in no-till system. The treatments were constituted by 0, 40, 80, 120, 160, 200 and 240 kg ha-1 N top-dressed at V4-5, R5 and R6 growth stages, corresponding to 21, 32 and 38 days after plant emergence, respectively. Seed physiological quality was evaluated by germination and vigor tests. Nitrogen applied at different crop growth stages did not interfere on the yield components, but interfered on bean productivity. Maximum grain productivity was obtained with top-dressed 164 kg ha-1 N, independently of growth stage application. Seed physiological quality was not affected by the treatments, fitting in the category of seeds for commercialization.
  • Extrusion-cooked wheat-soybean flours for pizza dough use Tecnologia De Alimentos

    Wang, Sin Huei; Oliveira, Myriam Ferreira de; Costa, Priscila de Souza; Ascheri, José Luis Ramírez; Rosa, Aline Gomes

    Abstract in Portuguese:

    A mistura de trigo e soja representa uma importante fonte calórico-protéica com proteínas de boa qualidade. O objetivo do presente trabalho foi avaliar as propriedades de pasta e absorção de água das farinhas de trigo e soja (90:10), pré-cozidas por extrusão em diferentes umidades (23%, 26% e 29%) e temperaturas de barril (60°C, 70°C, 80°C, 90°C), para uso em massa de pizza semi-pronta com características sensoriais desejáveis. Usou-se extrusor Brabender, de rosca única, com velocidade de alimentação constante de 3,6 kg h-1, velocidade de rotação de parafuso de 90 rpm e matriz de lâmina com 1 mm de espessura. As propriedades de pasta das farinhas mistas pré-cozidas aumentaram com o incremento da temperatura de barril; os maiores valores foram obtidos em 26% de umidade. A absorção de água aumentou à medida que se aumentava a umidade. A pizza preparada com a farinha mista extrusada em 23% de umidade e 80°C de temperatura de barril, apresentou as melhores características sensoriais.

    Abstract in English:

    Mixture of wheat with soybean represents an important calorie-protein source with good protein quality. The objective of this work was to evaluate pasting properties and water absorption of pre-cooked wheat-soybean (90:10) flours, which were extruded in different moistures (23%, 26% and 29%) and barrel temperatures (60ºC, 70ºC, 80ºC and 90ºC), for pizza dough ready for use with desirable sensory characteristics. The experiment used a Brabender single screw extruder with constant feeding rates of 3.6 kg h-1, constant screw-speed of 90 rpm and a laminar shape die of 1 mm. Pasting properties of pre-cooked mixed flours and barrel temperature increased simultaneously, presenting higher values at 26% moisture. Also water absorption increased together with moisture and barrel temperature. Pizza with the extruded mixed flour, prepared at 23% moisture and 80°C barrel temperature, presented the best sensory characteristics.
  • Biomass of the forage in Brachiaria decumbens pastures fertilized with nitrogen Zootecnia

    Fagundes, Jailson Lara; Fonseca, Dilermando Miranda da; Gomide, José Alberto; Nascimento Junior, Domicio do; Vitor, Claudio Manoel Teixeira; Morais, Rodrigo Vieira de; Mistura, Claudio; Reis, Gilberto da Cunha; Martuscello, Janaina Azevedo

    Abstract in Portuguese:

    A dinâmica de crescimento de plantas forrageiras tem sido foco de estudo nos últimos anos, visando aprimorar o conhecimento do processo de produção de forragem em pastagens. O objetivo deste trabalho foi avaliar o acúmulo de forragem em pastos de Brachiaria decumbens Stapf. adubados com nitrogênio e submetidos a uma mesma intensidade de pastejo. Os tratamentos consistiram de 75, 150, 225 e 300 kg ha-1 ano-1 de N, aplicados antes do início das avaliações experimentais, as quais foram realizadas durante as estações de verão, outono, inverno e primavera de 2002. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos completos casualizados com duas repetições. O capim-braquiária apresentou incremento de produção de matéria seca proporcional às doses de nitrogênio. Observaram-se maiores valores de taxa de acúmulo de folha, colmo e forragem nas estações primavera-verão e valores menores no inverno. As variações nas condições climáticas com as estações do ano alteraram as taxas de acúmulo de folha e colmo, senescência e de produção de forragem em Brachiaria decumbens.

    Abstract in English:

    In the last years, the growth dynamics of forage plants has been focused, in order to improve the knowledge of forage yield and distribution process in pasture. The objective of this work was to evaluate the effect of nitrogen fertilization on accumulation of the forage in Brachiaria decumbens Stapf. pastures submitted to the same stocking rate. Treatments consisted of 75, 150, 225 and 300 kg ha-1 yr-1 N applied before the beginning of experimental evaluations, which were performed during summer, autumn, winter and spring of 2002. A randomized block experimental design was used with two replicates. Brachiaria grass showed an increase in the dry matter yield proportionally to nitrogen doses, with higher rates for daily accumulation of leaves, stems and forage yield in summer-spring seasons, while lower rates were shown in the winter. The variation of climatic conditions within yearly seasons changed the rates of leaf accumulation, senescence, and forage yield in the Brachiaria decumbens pasture.
  • Apparent digestibility of diets containing cocoa meal and palm kernel cake in lactating goats Zootecnia

    Silva, Herymá Giovane de Oliveira; Pires, Aureliano José Vieira; Silva, Fabiano Ferreira da; Veloso, Cristina Mattos; Carvalho, Gleidson Giordano Pinto de; Cezário, Andréia Santos; Santos, Cibele Costa

    Abstract in Portuguese:

    O objetivo deste trabalho foi avaliar a digestibilidade aparente dos nutrientes de dietas, contendo farelo de cacau (Theobroma cacao L.) ou torta de dendê (Elaeis guineensis Jacq.), em substituição parcial ao concentrado à base de milho e farelo de soja, na alimentação de cabras lactantes. Foram utilizadas cinco cabras da raça Saanen, aos 60 dias de lactação, em experimento delineado em quadrado latino 5x5, com duração de 14 dias, dos quais 10 dias de adaptação e quatro para coleta dos dados. As dietas, formuladas para possibilitar produção de 2 kg de leite por dia, constituíram-se de 36% de volumoso e 64% de concentrado. Utilizou-se, como volumoso, a silagem de milho e concentrado padrão, com substituição de 0%, 15% e 30% pelo farelo de cacau ou torta de dendê. Houve redução na digestibilidade real da proteína bruta, com a inclusão do farelo de cacau, a 15% e 30%. O coeficiente de digestibilidade aparente, do extrato etéreo das dietas com 30% de torta de dendê, foi maior que o de 15% de farelo de cacau. Os subprodutos, em razão da digestibilidade aparente, apresentam viabilidade de uso, como alternativa na dieta de cabras em lactação.

    Abstract in English:

    The objective of this work was to evaluate nutrients apparent digestibility of diets containing cocoa (Theobroma cacao L.) meal or palm kernel (Elaeis guineensis Jacq.) cake, which partially replaced corn and soybean meal concentrate in lactating goats feeding. Five Saanen goats, in 60 days of lactation, were used in a 5x5 latin square experimental design, during 14 days, comprehending an adaptation period of 10 days and four days for data collection. Diets formulated to allow milk production of 2 kg day-1 consisted of 36% roughage and 64% concentrate. The roughage used was corn silage and 0%, 15% and 30% of cocoa meal or palm kernel cake substituted the standard concentrate. There was reduction of crude protein real digestibility with inclusion of cocoa meal (15% and 30%). The ether extract apparent digestibility coefficient of diets, with 30% palm kernel cake, was greater than that of 15% cocoa meal. The by-products have potential as alternative feed for lactating goats, based on their apparent digestibility.
  • Herbage availability, chemical composition and dry matter intake in mixed pasture of Brachiaria decumbens with Stylosanthes guianensis Zootecnia

    Aroeira, Luiz Januário Magalhães; Paciullo, Domingos Sávio Campos; Lopes, Fernando César Ferraz; Morenz, Mirton José Frota; Saliba, Eloísa Simões; Silva, Janaína Januário da; Ducatti, Carlos

    Abstract in Portuguese:

    O objetivo deste trabalho foi avaliar a disponibilidade de forragem, a composição bromatológica, o consumo de matéria seca e a proporção de gramínea e leguminosa na dieta de vacas mestiças Holandês x Zebu, em pastagem consorciada de Brachiaria decumbens cv. Basilisk, Stylosanthes guianensis var. vulgaris cv. Mineirão e leguminosas arbóreas. Para estimativa da produção fecal, foram usados 10 g vaca-1 dia-1 de óxido crômico, durante dez dias. Amostras de extrusa foram usadas para determinação da composição bromatológica e digestibilidade in vitro da matéria seca. A disponibilidade de matéria seca de forragem de B. decumbens variou com as condições climáticas, enquanto a de S. guianensis decresceu linearmente ao longo do período experimental. O consumo de matéria seca foi maior em maio de 2001 (1,9% do peso do animal vivo) e não diferiu entre os demais meses (1,5% do peso do animal vivo). Os baixos índices de consumo de matéria seca refletiram altos teores de fibra em detergente neutro (70,2% a 79,4%) e baixos coeficientes de digestibilidade in vitro de matéria seca (42,1% a 48,0%) da forragem. O consumo de leguminosa variou entre 8,7% e 24,1% do total ingerido. O consumo de matéria seca esteve diretamente relacionado à porcentagem de leguminosa na pastagem, o que evidencia o potencial de uso de pastagens consorciadas para vacas leiteiras.

    Abstract in English:

    The objective of this work was to evaluate the herbage availability, nutritive value, dry matter intake and grass and legume percentage in diet of crossbred Holstein-Zebu cows, in pasture with Brachiaria decumbens cv. Basilisk, Stylosanthes guianensis var. vulgaris cv. Mineirão and tree legumes. To estimate the fecal output, it was used 10 g cow-1 day-1 of chromium oxide during ten consecutive days. Extrusa samples were used to determine the chemical composition and in vitro dry matter digestibility. B. decumbens availability varied with climatic conditions, while S. guianensis availability decreased linearly along the experimental period. Dry matter intake was higher in May/2001 (1.9% body weight) and did not differ among other months (1.5% body weight). Low dry matter intake values were related to low in vitro dry matter digestibility coefficients (42.1% to 48.0%) and high neutral detergent fiber content (70.2% to 79.4%). Dry matter intake was directly related to legume percentage in the pasture. This observation could indicate the potential of mixed pasture for improving nutritive value in dairy cattle diet.
  • Organic passion fruit juice processed by microfiltration Notas Científicas

    Silva, Thadia Turon; Modesta, Regina Célia Della; Penha, Edmar das Mercês; Matta, Virgínia Martins da; Cabral, Lourdes Maria Corrêa

    Abstract in Portuguese:

    O objetivo deste trabalho foi avaliar a utilização da microfiltração para obtenção de suco de maracujá orgânico clarificado e sua aceitabilidade sensorial. O maracujá foi cultivado sob sistema orgânico, em pomares localizados no Estado do Rio de Janeiro. O suco foi submetido a um tratamento enzimático antes da microfiltração, realizada em membranas tubulares com tamanho de poro médio de 0,3 mm e área de filtração de 0,05 m², com o fim de diminuir a viscosidade do suco e, conseqüentemente, melhorar a eficiência do processo. O processo promoveu a completa remoção dos sólidos em suspensão no suco permeado, o que resultou em um suco límpido e clarificado. O refresco de maracujá, obtido a partir do suco de maracujá orgânico microfiltrado, obteve boa aceitabilidade sensorial, tendo sido aprovado por 75% dos consumidores. Foi possível conservar o suco armazenado em embalagens de plástico durante 28 dias, sob refrigeração a 7ºC. Este estudo confirma a eficiência da microfiltração como método alternativo de conservação de suco de maracujá e evidencia a importância dessa técnica no processamento de sucos orgânicos.

    Abstract in English:

    The objective of this work was to evaluate the use of microfiltration to obtain clarified organic passion fruit juice and analyse its sensory acceptability. Passion fruit was cultivated under organic system in Rio de Janeiro State. The juice was submitted to an enzymatic treatment before microfiltration, in order to decrease its viscosity and pulp content, and to improve permeate flux. Microfiltration had been accomplished with a tubular 0.3 µm pore size membrane with 0.05 m² of filtration area. The process promoted complete removal of the suspended pulp in permeated juice, which resulted in a limpid and clarified juice. Concerning the sensorial analysis, passion fruit refreshment obtained from clarified juice was approved by 75% of the consumers. The microfiltered passion fruit juice was conserved in plastic package for 28 days under refrigeration temperature (7ºC). Results confirm the efficiency of microfiltration as an alternative method for conservation of passion fruit juice, and point out the importance of this technology for the processing of organic juices.
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