rbcs
Revista Brasileira de Ciência do Solo
Rev. Bras. Ciênc. Solo
1806-9657
Sociedade Brasileira de Ciência do Solo
Viçosa, MG, Brazil
The objective of this work was to evaluate the effects of molybdenum (Mo) leaf application in beans on leaf and grain concentration of Mo, total N, organic N and nitrate as well as the grain nutrient accumulation. Beans cv. "Ouro Negro" was cultivated at the Universidade Federal de Viçosa. Treatments consisted of increasing levels of Mo (0, 40, 80 and 120 g ha-1), using ammonium molybdate applied to the leaves 25 days after emergence. The experimental design was a randomized complete block with four replications. There was a quadratic response due to increasing doses of Mo applied, on the leaf and grain concentrations of Mo, total N and organic N. Leaf Mo increased from 0.49 mg kg-1 (control) up to 0.95 mg kg-1, what improved N utilization resulting in higher leaf and grain concentrations of total N and organic N, better plant growth and darker green leaves. Plants without Mo showed lower N concentration 26.6 g kg-1 of N, on the average, and severe N deficiency symptoms. There were no effects of Mo application on leaf or grain NO3- concentration 0.39 g kg-1 NO3- and 0.03 g kg-1 NO3-, respectively. Considering an application of 80,3 g ha-1 of Mo for an estimate productivity of 1,893 kg ha-1 of grains, the amount of nutrients removed by the bean crop per ha would be: 72 kg of N; 15.7 kg of Ca; 15.3 kg of K; 9.4 kg of P; 4 kg of Mg; 102 g of Fe, 63 g of Zn; 25 g of Cu; 23 g of Mn and 3.2 g of Mo.
SEÇÃO IV - FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS
Concentração foliar de molibdênio e exportação de nutrientes pelo feijoeiro "Ouro Negro" em resposta à adubação foliar com molibdênio(1)
Molybdenum leaf concentration and nutrient accumulation by common beans "Ouro Negro" in response to leaf molybdenum application
A. C. S. PessoaI; A. C. RibeiroII; J. M. ChagasIII; S. T. A. CassiniIV
IProfessor Adjunto do Departamento de Agronomia da Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE). CEP 85960-000 Mal. Cândido Rondon (PR). E-mail: pessoa@unioeste.br
IIProfessor Titular aposentado do Departamento de Solos da Universidade Federal de Viçosa (UFV). CEP 36571-000 Viçosa (MG), pesquisador visitante EPAMIG. Bolsista da FAPEMIG
IIIPesquisador da EPAMIG, Coordenador do projeto de pesquisa, Viçosa (MG)
IVProfessor Titular do Departamento de Microbiologia, UFV
RESUMO
Objetivando avaliar os efeitos da aplicação foliar de molibdênio (Mo) na concentração de Mo, N total, N orgânico e nitrato nas folhas e nos grãos e a exportação dos nutrientes pelos grãos do feijoeiro cv. Ouro Negro, realizou-se o experimento, em condições de lavoura, na Universidade Federal de Viçosa. Os tratamentos constituíram-se de doses crescentes de Mo (0, 40, 80 e 120 g ha-1 de Mo) na forma de molibdato de amônio, aplicado em adubação foliar 25 dias após a emergência. Usou-se o delineamento de blocos ao acaso, com quatro repetições. Pelos teores de Mo, de N total e de N orgânico nas folhas e nos grãos, observou-se uma resposta quadrática à aplicação de doses crescentes de Mo. A aplicação foliar de Mo aumentou a concentração de Mo nas folhas, de 0,49 mg kg-1 (testemunha) para 0,95 mg kg-1 (para a máxima eficiência técnica - MET), o que proporcionou incremento na utilização do N, com maiores teores de N total e de N orgânico nas folhas e nos grãos e plantas com crescimento satisfatório e com folhas de coloração verde-escura. As plantas que não receberam Mo apresentaram teor médio de 26,6 g kg-1 de N e sintomas de deficiência de N. A aplicação de Mo não exerceu efeito na concentração de NO3-, tanto nas folhas (0,39 g kg-1 NO3-) como nos grãos (0,03 g kg-1 NO3-). Considerando a dose de 80,3 g ha-1 de Mo, que correspondeu à MET para a produtividade estimada de 1.893 kg ha-1 de grãos, as quantidades dos nutrientes exportados nos grãos do feijoeiro por hectare foram de 72 kg de N; 15,7 kg de Ca; 15,3 kg de K; 9,4 kg de P; 4 kg de Mg; 102 g de Fe; 63 g de Zn; 25 g de Cu; 23 g de Mn e 3,2 g de Mo.
Termos de indexação: feijão, nutrição de plantas, micronutrientes, nitrogênio.
SUMMARY
The objective of this work was to evaluate the effects of molybdenum (Mo) leaf application in beans on leaf and grain concentration of Mo, total N, organic N and nitrate as well as the grain nutrient accumulation. Beans cv. "Ouro Negro" was cultivated at the Universidade Federal de Viçosa. Treatments consisted of increasing levels of Mo (0, 40, 80 and 120 g ha-1), using ammonium molybdate applied to the leaves 25 days after emergence. The experimental design was a randomized complete block with four replications. There was a quadratic response due to increasing doses of Mo applied, on the leaf and grain concentrations of Mo, total N and organic N. Leaf Mo increased from 0.49 mg kg-1 (control) up to 0.95 mg kg-1, what improved N utilization resulting in higher leaf and grain concentrations of total N and organic N, better plant growth and darker green leaves. Plants without Mo showed lower N concentration 26.6 g kg-1 of N, on the average, and severe N deficiency symptoms. There were no effects of Mo application on leaf or grain NO3- concentration 0.39 g kg-1 NO3- and 0.03 g kg-1 NO3-, respectively. Considering an application of 80,3 g ha-1 of Mo for an estimate productivity of 1,893 kg ha-1 of grains, the amount of nutrients removed by the bean crop per ha would be: 72 kg of N; 15.7 kg of Ca; 15.3 kg of K; 9.4 kg of P; 4 kg of Mg; 102 g of Fe, 63 g of Zn; 25 g of Cu; 23 g of Mn and 3.2 g of Mo.
Index terms: common beans, plant nutrition, micronutrients, nitrogen.
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LITERATURA CITADA
Recebido para publicação em março de 1999
Aprovado em julho de 1999
(1
) Parte da Tese de Doutorado do primeiro autor. Trabalho financiado pela FAPEMIG e apresentado na XXIII Reunião Bras. Fertilidade do Solo e Nutrição de Plantas (FertBio-98), Caxambu, 11 a 16 de outubro de 1998.
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Authorship
A. C. S. Pessoa
Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Departamento de Agronomia , Mal. Cândido Rondon, Paraná, BrazilUniversidade Estadual do Oeste do ParanáBrazilMal. Cândido Rondon, Paraná, BrazilUniversidade Estadual do Oeste do Paraná, Departamento de Agronomia , Mal. Cândido Rondon, Paraná, Brazil
A. C. Ribeiro
Universidade Federal de Viçosa, Departamento de Solos , Viçosa, Minas Gerais, BrazilUniversidade Federal de ViçosaBrazilViçosa, Minas Gerais, BrazilUniversidade Federal de Viçosa, Departamento de Solos , Viçosa, Minas Gerais, Brazil
J. M. Chagas
Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, Viçosa, Minas Gerais, BrazilEmpresa de Pesquisa Agropecuária de Minas GeraisBrazilViçosa, Minas Gerais, BrazilEmpresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, Viçosa, Minas Gerais, Brazil
S. T. A. Cassini
Universidade Federal de Viçosa, Departamento de Microbiologia , Minas Gerais, BrazilUniversidade Federal de ViçosaBrazilMinas Gerais, BrazilUniversidade Federal de Viçosa, Departamento de Microbiologia , Minas Gerais, Brazil
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Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, Viçosa, Minas Gerais, BrazilEmpresa de Pesquisa Agropecuária de Minas GeraisBrazilViçosa, Minas Gerais, BrazilEmpresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, Viçosa, Minas Gerais, Brazil
Universidade Federal de Viçosa, Departamento de Solos , Viçosa, Minas Gerais, BrazilUniversidade Federal de ViçosaBrazilViçosa, Minas Gerais, BrazilUniversidade Federal de Viçosa, Departamento de Solos , Viçosa, Minas Gerais, Brazil
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