Engenharia de Irrigação e Drenagem Infiltration terrace design by volumetric balance method Miranda, Jarbas H. de Duarte, Sergio N. Silva, Késia O. da van Lier, Quirijn de J. Villa Nova, Nilson A. Abstract in Portuguese: As práticas de conservação de solo permitem o controle de perdas de solo e água em áreas agriculturáveis, objetivando assim a maximização do lucro sem provocar a redução da capacidade produtiva. Ante essa importância, há necessidade de se adotar procedimentos técnicos para o dimensionamento de estruturas conservacionistas. Assim, objetivou-se, com o presente trabalho, o desenvolvimento de um modelo computacional em linguagem Visual Basic 6.0, para dimensionamento de terraços em nível. O modelo foi aplicado para 3 localidades do Estado de São Paulo (Araçatuba, Piracicaba e Natividade da Serra). Pelos resultados obtidos, os valores da largura da seção parabólica de canais de terraço em nível de 0,5 m de profundidade para as 3 localidades, com período de retorno de 5 anos, foram de 3,30, 3,34 e 3,80 m, respectivamente.Abstract in English: Soil conservation practices allow soil and water loss control in agricultural areas, aiming the maximization of profit without provoking reduction of yield potential. There is need to use technical procedures to design soil conservation structures. Therefore, the aim of the present work was the development of a computational model, in Visual Basic 6.0 language, for design of contour terrace. The model was applied for three municipalities of São Paulo State (Araçatuba, Piracicaba and Natividade da Serra). From the results obtained, it may be concluded that the width of a parabolic section contour terrace channel for these localities, with a return period of 5 years, was 3.30, 3.34 and 3.80 m, respectively, with 0,5 m of depth. |
Engenharia de Irrigação e Drenagem Uniform flow in smooth circular channels. Part I: adaptation and validation of the Kazemipour method Goldfarb, Maurício C. Silva, Tarciso C. da Azevedo, Carlos A. V. de Abstract in Portuguese: A partir da equação de von Karman Prandtl para tubos pressurizados, Kazemipour & Apelt (1980) desenvolveram uma metodologia para cálculo do escoamento em canais circulares lisos, denominada método de Kazemipour o qual, apesar de apresentar resultados de bastante eficiência necessita, no entanto, de recursos gráficos na sua aplicação, o que impossibilita a solução através de métodos computacionais e, também, a comparação deste com outras metodologias existentes. Neste trabalho, mostram-se os resultados da investigação analítica que resulta na validação do método de Kazemipour, como também o ajuste, de acordo com o procedimento proposto por Silva & Figueiredo (1993), de maneira a tornar o procedimento completamente equacionável sem a necessidade de recursos gráficos. O resultado encontrado é satisfatório e sua aplicação é apresentada num exemplo de aplicação prática.Abstract in English: Considering the von Karman Prandtl equation for pressurized tubes, Kazemipour & Apelt (1980) developed a methodology for flow calculation in smooth circular channels, denominated as method of Kazemipour. Inspite of good results, the Kazemipour method needs graphic tools in its application, which makes its solution through computational methods and comparison to other existing methodologies difficult. In this research, the results of the analytic investigation that provides the validation of the Kazemipour method are shown, as well as the adjustments according to procedure proposed by Silva & Figueiredo (1993), performed in such a way to make the procedure independent of graphic tools. The result obtained is satisfactory and its use is presented in an example of practical application. |
Engenharia de Irrigação e Drenagem Uniform flow in smooth circular channels. Part II: comparison between the Kazemipour method and the Manning equation Goldfarb, Maurício C. Silva, Tarciso C. da Azevedo, Carlos A. V. de Lima, Vera L. A. de Abstract in Portuguese: A equação de Chezy-Manning e diversas outras utilizadas no cálculo do escoamento uniforme em canais, não representam satisfatoriamente o efeito da forma da seção transversal do escoamento, o que geralmente conduz a resultados de pouca precisão. Uma metodologia desenvolvida por Kazemipour & Apelt (1980) a partir da equação de von Karman Prandtl para tubos pressurizados, denominada método de Kazemipour, tem-se mostrado bastante eficiente no cálculo do escoamento em canais circulares lisos. Neste trabalho, o método de Kazemipour, ajustado numericamente, foi confrontado com a equação de Manning. Utilizaram-se, na análise, valores de vazão calculados pelas duas metodologias e dados experimentais de confiabilidade. De acordo com os parâmetros avaliados, o método de Kazemipour mostrou-se superior à equação de Manning para cálculo do escoamento em canais circulares lisos.Abstract in English: The Chezy-Manning equation as well as several other equations used in the calculation of the uniform flow in channels does not represent satisfactorily the shape effect of the flow cross-sectional area, which results in little precision. A methodology developed by Kazemipour & Apelt (1980), considering the von Karmam Prandtl equation for pressurized tubes, denominated as method of Kazemipour, has showin quite efficient in the calculation of the flow in smooth circular channels. In this research, the method of Kazemipour, numerically adjusted was confronted with the Manning equation. In the analysis, discharge values calculated by the two methodologies and reliable experimental data were used. According to the evaluated parameters, the method of Kazemipour showed to be superior to Manning's equation for flow calculation in smooth circular channels. |
Soil and Water Management Evaluation of evaporation-measuring equipments for estimating evapotranspiration within a greenhouse Blanco, Flávio F. Folegatti, Marcos V. Abstract in Portuguese: Conduziu-se um experimento em Piracicaba, SP, durante um cultivo de tomateiro, com o propósito de se avaliar a performance de equipamentos simples baseados na evaporação na estimativa da evapotranspiração em ambiente protegido. As taxas diárias de evaporação de um atmômetro de Piche, um atmômetro modificado e de um tanque de evaporação reduzido instalados dentro do ambiente protegido, e de um tanque Classe A instalado no ambiente externo, foram comparadas à evapotranspiração calculada com a equação de Penman-Monteith. Os resultados mostraram que os atmômetros tiveram o melhor desempenho na estimativa da evapotranspiração da cultura e podem ser utilizados com vantagens em relação aos tanques de evaporação.Abstract in English: With the objective of evaluating the performance of simple evaporation measuring equipments in estimating the evapotranspiration in greenhouse, an experiment was conducted in Piracicaba, SP, during a tomato-growing season. Daily water evaporation rate from Piche atmometer, modified atmometer and a reduced evaporation pan installed inside the greenhouse and a Class A pan installed outside were compared to the evapotranspiration rates calculated with Penman-Monteith equation. Results showed that atmometers had the best performance in estimating the crop evapotranspiration in greenhouse and could be used advantageously in relation to the evaporation pans. |
Manejo de Água e Solo NO-3 assimilatory reduction in cashew plants grown in salinized medium Viégas, Ricardo A. Silveira, Joaquim A. G. da Silva, Lígia M. de M. Viégas, Pedro R. A. Queiroz, José E. Rocha, Iza M. A. Abstract in Portuguese: Com o objetivo de se avaliar os efeitos e mecanismos iniciais da ação da salinidade sobre a redução de NO-3 e a acumulação de solutos nitrogenados, plantas de cajueiro (Anacardium occidentale L.), CCP - 1001, com 42 dias de idade foram cultivadas em solução nutritiva contendo 100 mmol L-1 de NaCl, durante 8 dias, em casa de vegetação. A transpiração foi o principal fator de regulação da atividade de redutase de NO-3 (RN) que foi fortemente reduzida nas folhas. Contrariamente, a atividade de glutamina sintetase (GS) aumentou nas folhas em resposta à salinidade. Esta tendência de aumento da atividade de GS nas folhas foi acompanhada pelas concentrações de aminoácidos solúveis totais, particularmente prolina e proteínas solúveis totais. Por outro lado, o aumento nas concentrações das frações orgânicas de N, nas folhas, foi seguido por decréscimos nas concentrações de clorofilas e por acréscimos nas concentrações de NH+4 . É provável que o aumento da atividade de GS nas folhas de plantas de cajueiro, tenha sido induzido por um adicional suprimento de NH+4 e glutamato, a partir do catabolismo de aminoácidos e de proteínas e por aumentos na atividade fotorrespiratória.Abstract in English: To evaluate the effects and initial-action mechanism of salinity on NO-3 reduction and N compounds accumulation, 42-day-old Anacardium occidentale (CCP-1001) plants were hydroponically grown in 100 mmol L-1 NaCl for 8 days (short-term experiment), in greenhouse. The results show that reduction in transpiration rates due to salinity had a relevant role in the regulation of NO-3 reductase (NR) activity, which decreased considerably in leaf. On the contrary, glutamine sintetase (GS) activity increased in leaf due to salinity. The increase in activity of GS in leaf was followed by the soluble amino acids concentration, in particular proline, and by the total soluble proteins content as well. On the other hand, increase in concentration of organic N fractions in leaf was concomitant to decrease in total chlorophyll content and increase in concentration of NH+4 . It is most likely that the increase in GS activity of cashew leaf may be due to additional supply of NH+4 and glutamate coming from catabolism of amino acids and proteins and from increase in photorespiratory activity. |
Manejo de Água e Solo Retardation factors and dispersion-diffusion coefficients of phosphate, potassium and ammonium in soils of Minas Gerais - Brazil Oliveira, Ermelinda M. M. Ruiz, Hugo A. Ferreira, Paulo A. Alvarez V., Víctor H. Borges Júnior, João C. F. Abstract in Portuguese: Através deste estudo objetivou-se comparar os fatores de retardamento (R) e os coeficientes de dispersão-difusão (D) do fosfato, potássio e amônio, determinados em cinco solos de Minas Gerais (um Neossolo Quartzarênico órtico - RQo; três Latossolos Vermelhos distróficos - LVd1, LVd2 e LVd3; e um Latossolo Vermelho-Amarelo distrófico - LVAd). O experimento foi realizado utilizando-se colunas de percolação, que receberam aplicações de uma das soluções resultantes das oito possíveis combinações de duas concentrações de fosfato, potássio e amônio (15 e 60 mg L-1 de P, 75 e 300 mg L-1 de K e 15 e 60 mg L-1 de N). Valores menores de R para o potássio e o amônio, foram observados, quando comparados com os do fosfato. O R para fosfato foi menor no solo mais arenoso (RQo) e maior no mais oxídico (LVd2), enquanto nos Latossolos os maiores valores do R para potássio e amônio estiveram relacionados com o incremento do teor de argila, sem tendência definida quanto á concentração do íon em estudo ou do íon acompanhante. Não se evidenciou relação nítida entre as concentrações de fosfato, potássio e amônio e os D desses íons nos solos estudados.Abstract in English: The objective of this study was to compare the retardation factors (R), and dispersion-diffusion coefficients (D) of phosphate, potassium and ammonium, determined in five Brazilian soils from Minas Gerais State (Orthic Quartzarenic Neosoil, RQo; three distrophic Red Latosols, LVd1, LVd2 and LVd3; and a distrophic Yellow-Red Latosol, LVAd). The experiment used percolation columns, applying one of the eight possible solutions resulting from the mixture of two phosphate, potassium and ammonium concentrations (15 and 60 mg L-1 P, 75 and 300 mg L-1 K, and 15 and 60 mgL-1 N). Lower values of R were observed for potassium and ammonium compared to phosphate. The value of R for phosphate was the lowest in the most sandy soil (RQo) and highest in the most oxidic soil (LVd2). The highest Latosol values of R, calculated for potassium and ammonium, were positively related to clay content with no defined relationship for the ion concentration or the accompanying ion under study. No clear relationship was observed for the concentration of these ions in the soils studied and dispension - diffusion coefficients. |
Manejo de Água e Solo A regression model to predict coffee productivity in Southern Minas Gerais, Brazil Carvalho, Luiz G. de Sediyama, Gilberto C. Cecon, Paulo R. Alves, Helena M. R. Abstract in Portuguese: Com este trabalho, objetivou-se parametrizar e testar um modelo de regressão linear múltipla aplicado sobre os componentes principais mais significativos obtidos de séries de produtividades da cultura do café, representativas de três municípios da região Sul do Estado de Minas Gerais, tomando-se por base o modelo de Stewart et al. (1976), porém se acrescentando novas variáveis representadas por elementos agrometeorológicos, além das penalizações hídricas para os quatro trimestres do ciclo agrícola (julho a junho) da cultura. Tendo em vista ser o número de observações inferior à quantidade de variáveis, recorreu-se à análise multivariada de componentes principais para reduzir a dimensão do conjunto dessas variáveis. A análise de regressão linear múltipla foi aplicada nos três primeiros componentes principais. Os resultados dos testes apresentaram erros relativos percentuais das estimativas bastante discrepantes, ocorrendo tendência de superestimarem as produtividades; contudo, verificou-se que as estimativas pelo modelo tenderam a apresentar comportamento similar ao dos dados observados.Abstract in English: The objective of this work was to set up and test a multiple linear regression model applied to principal components for representative coffee crop yield series for three places in Southern Minas Gerais, based on the model proposed by Stewart et al. (1976), with new variables, represented by agrometeorological elements, besides the soil water depletion for the four quarterly periods in agricultural cycle (July to June). Since the number of observations was lower than the amount number of variables, we resorted to principal component analysis to reduce the dimension of this set of variables. The multiple linear regression analysis was applied to the first three principal components. In agreement with the tests, the model presented relative errors of estimates with high discrepancies and a tendency to overestimate productivity for the three places. However, it was verified that the estimates for the model tended to present behavior similar to observed data. |
Manejo de Água e Solo Spatial variability of the physical attributes and the productivity in a distrophic Latosolo of Cascavel - PR, region Johann, Jerry A. Opazo, Miguel A. U. Souza, Eduardo G. de Rocha, Jansle V. Abstract in Portuguese: Através de técnicas de geoestatística foram confeccionados mapas de contorno, produzidos por interpolação através da krigagem ordinária representando, desta forma, a variabilidade espacial dos atributos físicos densidade do solo [kg dm-3], teor de água do solo [g g-1] e resistência mecânica a penetração [MPa] nas camadas de 0-10,10-20 e 20-30 cm de profundidade, além da produtividade de soja [t ha-1]. Os atributos do solo e a produtividade se derivaram de um plano de amostragem estratificada sistemática desalinhada, do ano agrícola 1998/99, subdividido em parcelas sem manejo localizado (SML) e parcelas com manejo localizado (CML). De maneira geral, os mapas de produtividade apresentaram um padrão de variabilidade semelhante quanto à distribuição na área não respondendo, assim, ao tratamento químico diferenciado aplicado nas parcelas CML; já os atributos físicos mostraram comportamento semelhante para os dois métodos de cultivo. Dentre os atributos físicos estudados, a resistência à penetração na camada 0-10 cm de profundidade foi a variável que melhor se correlacionou com a produtividade.Abstract in English: Through geostatistics techniques, contour maps, were produced by interpolation using ordinary kriging, representing the spatial variability of the physical attributes; soil density [kg dm-3], soil water [g g-1] and penetration resistance [MPa] in the 0-10, 10-20 and 20-30 cm of depth, besides the soy bean productivity [t ha-1]. Soil attributes and yield data, derived from an unaligned stratified systematic sampling scheme, subdivided in portions with localized management (CML) and without localized management (SML) for the agricultural year 1998/99. The productivity maps in general presented a similar variability standard for the distribution in the non responding area as well as in the area with different chemical treatments applied in the CML plots. Where as the physical attributes presented a similar behavior for the two methods of management. Amongst the physical attributes studied, the penetration resistance in the 0-10 cm of depth was the variable which was best correlated with the productivity. |
Manejo de Água e Solo Probabilistic distribution of the scale factor of two soils in the State of Paraíba - Brazil Antonino, Antonio C. D. Ruiz, Carlos F. Souza, Eduardo S. de Netto, André M. Angulo-Jaramillo, Rafael Abstract in Portuguese: A distribuição probabilística do fator de escala da camada superficial, considerando-se a teoria dos meios fractais auto-similares, foi determinada para dois solos do Estado da Paraíba. O estudo foi realizado em duas áreas experimentais, com distintas condições de clima e solo, de aproximadamente 4 ha. A primeira na Fazenda Várzea Grande, no município de São João do Cariri, PB (7º23'S e 36º31'O) com o solo classificado como Neossolo Flúvico enquanto a segunda, se localiza no Centro de Ciências Agrárias, da UFPB, no município de Areia, PB (6º58'S, 35º41'O), com o solo classificado como Latossolo Amarelo. Para estimar a condutividade hidráulica à saturação do solo, realizaram-se ensaios de infiltração com infiltrômetro de anel (15 cm de diâmetro) na superfície do solo, em 80 pontos distribuídos regularmente em uma malha de 25 x 25 m. Para ambos os solos, o logaritmo dos fatores de escala que intervém nos fractais auto-similares segue uma distribuição de Gauss ou distribuição normal. A função de distribuição probabilística permitiu estimar a dimensão fractal do meio poroso, que representa os solos estudados.Abstract in English: The probabilistic distribution of the scale factor of superficial layer was determined, considering the similar fractal theory for two soils in the Paraíba State. The study was performed at two experimental sites, with different climate and soil conditions of approximately 4 ha. The first was located in the Várzea Grande farm, in the municipality of São João do Cariri, PB (7º23'S e 36º31'O). The soil was classified as Fluvent. The second was located in the Centro de Ciências Agrárias, of the UFPB, in the municipality of Areia, PB (6º58'S, 35º41'W). The soil was classified as Oxisol. To estimate the soil saturated hydraulic conductivity, infiltration experiments were performed using a ring infiltrometer (15 cm diameter) on the soil surface, at 80 points on a regular mesh of 25 x 25 m. For both soils, the logarithms of the scale factors followed a Gaussian distribution or normal distribution. The probabilistic distribution function allowed the estimation of the fractal dimension of the porous media that represent the studied soils. |
Manejo de Água e Solo Simulation of productivity of maize crop as a function of water depth and application uniformity Freitas, Paulo S. L. de Mantovani, Everardo C. Sediyama, Gilberto C. Costa, Luiz C. Abstract in Portuguese: Com este trabalho, pretende-se comparar os dados simulados pelo modelo CERES-Maize, incorporado ao pacote DSSAT 3.5, com os dados do experimento instalado em campo, onde foi avaliada a influência da uniformidade de aplicação de água, por um sistema de aspersão convencional, na produção da cultura do milho. Os tratamentos consistiram de cinco lâminas d'água aplicadas com duas uniformidades: uma alta (> 80%) e outra baixa (< 70%). O modelo CERES-Maize simulou consistentemente a produtividade, o IAF e a matéria seca para a maioria dos tratamentos. O modelo subestima a produtividade da cultura nos tratamentos em que ocorreram déficit hídrico acentuado. Para os tratamentos em que há aplicação de uma lâmina d'água superior á adequada, o modelo simula valores pouco superiores aos experimentais.Abstract in English: This study was carried out to compare the data simulated by CERES-Maize model, which is included into the package DSSAT 3.5, to the data obtained from an experiment set up in the field for evaluating the influence of the depth and uniformity of water application by a conventional sprinkler irrigation system on the yield of maize crop. The treatments consisted of five water depths applied with two uniformities, that is, a high (>80%) and a low one (<70%). The CERES-Maize model showed a high performance, when simulating the productivity, leaf area index, and dry matter for most of the treatments. The model underestimated the crop productivity in those treatments where a high water deficit occurred. For the treatments receiving a water depth higher than that known to be appropriate, the values simulated by the model were slightly higher than the experimental ones. |
Manejo de Água e Solo Irrigated pasture: water management under center pivot irrigation Xavier, Alexandre C. Coelho, Rubens D. Lourenço, Leandro F. Machado, Ronalton E. Abstract in Portuguese: A aplicação de lâminas de irrigação em pastagem irrigada sob pivô-central é, de maneira geral, realizada sem um critério técnico pertinente ao sistema, pois se deve considerar que para um mesmo período a pastagem se encontra em diferentes estádios de desenvolvimento em cada parcela, apresentando taxas de evapotranspiração diferenciadas dentro da área irrigada; todavia, usualmente se aplica uma única lâmina para toda a área. Neste trabalho foi desenvolvido um modelo para aplicação de lâminas de irrigação distinta para cada parcela do pivô o qual, de modo geral, considera: i) a capacidade do pivô-central de aplicar lâminas distintas na área; ii) o nível de desenvolvimento da cultura em cada parcela; iii) o período de retorno do gado a determinada parcela (ciclo de pastejo); e iv) o potencial de desenvolvimento da pastagem de certa região. Para modelar o coeficiente de cultura (Kc) foram utilizadas duas metodologias, a primeira com taxa de variação do Kc constante com o número de dias em que a parcela está em descanso (k), e a segunda, com taxa de variação do Kc na forma senoidal com k. O modelo foi aplicado para pastagens hipotéticas nas regiões de Piracicaba e Pereira Barreto, para avaliação e, como resultado, observou-se que o modelo se mostrou sensível ao nível de desenvolvimento de cada parcela e às condições de variação do clima de cada região.Abstract in English: The application of irrigation depths in irrigated pasture under center pivot machines, in a general way, is accomplished without a pertinent technical criterion, because it should be considered that for any time period, the pasture plots are at different development stages (rotary pasture), presenting different evapotranspiration rates inside the irrigated area. Furthermore, farmers usually apply a single irrigation depth for the whole area. In this study a model was developed for the application of different irrigation depths in each portion of the pivot (pizza shape plots). The model proposed in this study considers: i) the capacity of the pivot-center to apply different water depths in the area; ii) development stage of crop in each plot iii) cattle return period for grazing in-determined plot (pasture cycle fixed); and iv) potential of pasture development during the agronomic year. To compute the crop coefficient (Kc) variable in the model, two methodologies were used: a) constant variation rate of Kc, according to the resting days the portion is submitted and b) sinusoidal variation rate of Kc, according to the resting period. The model was applied for hypothetical pastures conditions under rural areas of Piracicaba and Pereira Barreto municipalities, in the State of São Paulo, Brazil. The model's sensitivity for the irrigation depths applied was observed for the different stages of Tanzania grass development under the center-pivot, according to the variable climatic conditions of each region. |
Manejo de Água e Solo Evolution of salinity in Luvissol under drip irrigated melon Dias, Nildo da S. Medeiros, José F. de Gheyi, Hans R. Silva, Francisco V. da Barros, Adilson D. de Abstract in Portuguese: Com objetivo de estudar a evolução da salinidade em Argissolo sob cultivo de melão irrigado por gotejamento com diferentes níveis de salinidade e práticas diferenciadas de manejo de irrigação, desenvolveu-se um experimento na Fazenda São João, Município de Mossoró, RN. Os tratamentos estudados se compunham da combinação de três fatores: salinidade da água de irrigação com 3 níveis (S1 - 1,2; S2 - 2,5 e S3 - 4,5 dS m-1), duas cultivares de melão (C1 - Honey Dew cultivar Orange flesh e C2 - Cantaloupe híbrido Trusty) e duas freqüências de irrigação (F1 - intervalos de um dia até os 30 dias após a semeadura (DAS) e duas vezes por dia a partir dos 30 DAS e F2 - intervalos de dois dias até os 30 DAS e uma vez por dia, a partir dos 30 DAS). O delineamento estatístico adotado foi o de blocos casualizados completos com 4 repetições e os fatores estudados foram arranjados no esquema fatorial de 3 x 2 x 2. Avaliou-se a evolução da salinidade do solo usando-se o método padrão, com uso de extratores. Os resultados mostraram que a salinidade do solo evoluiu com o tempo, estando os maiores níveis próximos de superfície do solo; a salinidade do solo atingiu o máximo na fase intermediária, tendendo a reduzir no final do ciclo do meloeiro; a evolução da salinidade do solo foi proporcional à concentração de sais na água de irrigação, independente da freqüência de irrigação. A salinidade medida com o extrator e corrigida pela umidade atual do solo foi equivalente à salinidade determinada pelo método padrão.Abstract in English: A study was carried out at "São João" Farm to evaluate the evolution of soil salinity under drip irrigated melon crop, using different water salinity levels and irrigation management in the municipality of Mossoró-RN. The treatments were composed of combination of three factors consisting of three levels of water salinity (S1 - 1.2, S2 - 2.5 and S3 - 4.5 dS m-1), two cultivars of melon (C1 - Honey Dew cultivar Orange flesh and C2- cantaloupe hybrid Trusty) and two frequencies of irrigation (F1 - intervals of one day up to 30 days after sowing (DAS) and thereafler twice a day and F2 - interval of two days up to 30 DAS and thereafler daily). The experiment was conducted in a randomized block design, with four replications, arranged in 3 x 2 x 2 factorial scheme. The evolution of soil salinity was evaluated using conventinal and soil solution extraction methods. Results showed that soil salinity increased with time, higher salinity levels being observed near to the soil surface and drippers. Soil salinity tended to attain equilibrium towards the end of the melon crop and that the evolution of the soil salinity was proportional to salt concentration of the irrigation water independent of the irrigation frequency. The salinity observed in soil solution extraction method after correction for moisture content was comparable to salinity determined by conventional method. |
Metereologia e Climatologia Agrícola Specific yield discharge and mean precipitation in São Francisco Basin Pruski, Fernando F. Pereira, Silvio B. Novaes, Luciano F. de Silva, Demetrius D. da Ramos, Márcio M. Abstract in Portuguese: O Rio São Francisco abrange uma área de drenagem da ordem de 640.000 km² e é responsável pela sustentabilidade de 503 municípios situados na bacia, onde vivem cerca de 14 milhões de pessoas. Neste trabalho analisou-se a variação da precipitação média anual e da vazão específica média de longa duração na Bacia do São Francisco. Foram analisados os dados hidrológicos de 178 estações pluviométricas e 77 estações fluviométricas, sendo a vazão específica média de longa duração obtida dividindo-se a vazão média anual pela área de drenagem da estação fluviométrica considerada e a precipitação média em cada área de drenagem, calculada pelo método do Polígono de Thiessen. Os resultados obtidos permitiram as seguintes conclusões: as precipitações diminuem da nascente para a foz do São Francisco, e as vazões específicas médias de longa duração diminuem ao longo do Rio São Francisco, sendo a máxima vazão específica igual a 22,61 L s-1 km-2, em Iguatama, primeira estação situada neste, e a mínima, igual a 4,22 L s-1 km-2, em Traipu, última estação desse rio.Abstract in English: The São Francisco River drains an area of 640,000 km² and is responsible for the sustainability of the 503 municipalities in the basin where 14 million people live. This study was undertaken to investigate the mean precipitation and the specific yield discharge in the São Francisco Basin. The analysis was made considering 178 rain-gauge stations and 77 stations to measure stream flow. The specific yield discharge was obtained by dividing the mean annual discharge by the drainage area upstream from the station, and the mean precipitation in the upstream area from each station was obtained by the Thiessen polygon method. The results indicated that the mean precipitation decreased from the Upper São Francisco to Lower São Francisco, and the specific yield discharge decreases along the river, the maximum specific discharge was 22.6 L s-1 km-2, in Iguatama, the first station in the river, and the lowest stream flow was 4.2 L s-1 km-2, in Traipu, the last station in the São Francisco river. |
Armazenamento e Processamento de Produtos Agrícolas Mechanical damages in Vigna bean seeds caused by the operations in the seed processing Almeida, Francisco de A. C. Figueiredo Neto, Acácio Costa, Rubens F. da Gouveia, Josivanda P. G. de Oliveira, Maria E. C. de Abstract in Portuguese: Depois da colheita e debulha, as sementes de feijão são encaminhadas à usina de beneficiamento, de onde, por elevadores, são conduzidas às máquinas de pré-limpeza, limpeza, separação e classificação, tratamento e embalagem, para posterior armazenamento experimentando durante este percurso, impacto promovidos pela movimentação dos elevadores e das máquinas. Objetivando-se contribuir com o programa de controle de qualidade de sementes de feijão produzidas principalmente no estado da Paraíba, estudaram-se os impactos mecânicos sofrido pelas sementes de duas variedades de feijão Vigna com dois teores de umidade (13,5 e 7,3%) depois da colheita, debulha e da passagem pelas diferentes etapas na Empresa de Pesquisa Agropecuária da Paraíba, localizada em Alagoinha, PB. Os danos decorrentes dos impactos foram analisados visualmente, empregando-se um delineamento inteiramente casualizado em esquema fatorial 2 x 2 x 5, submetendo-se as médias dos fatores quantitativos a regressão na análise da variância. As sementes com umidade de 7,3% da variedade Rabo de Tatu são mais susceptíveis à quebra pelos impactos no processo e, às injúrias, elevam-se com o aumento do número de passagem das sementes pelas diferentes etapas à qual estão sujeitas, demonstrando caráter cumulativo, indicando haver relação direta entre o número de choques e seus efeitos.Abstract in English: After harvesting and threshing the seeds of beans are taken to a seed processing plant where from by elevator are taken to machines of pre-cleaning, cleaning, separation and classification, treatment and packing for posterior storage. During this course, impacts are promoted by the movement of elevators and machines. With the objective to contribute with quality control program of bean seeds mainly produced in the Paraíba State, the mechanical impacts undergone by seeds of two varieties of Vigna bean with two moisture contents (13.5 and 7.3%) were studied after harvesting, threshing and passage through different stages at the Empresa de Pesquisa Agropecuária da Paraíba, located in Alagoinha, PB. Mechanical damages of impacts were statistically analysed, in a completely randomized experimental design in a 2 x 2 x 5 factorial seheme, submitting the means of quatitative factors to regression in variance analysis. Seeds with moisture content of 7.3% of the variety 'Rabo de Tatu' were most susceptible to breakage by impacts caused during the processing and the injuries increased with the number of passages of seeds throngh different stages of processing to which seeds are subjected, showing accumulative character, indicating a direct relation between the number of shocks and their effects. |
Armazenamento e Processamento de Produtos Agrícolas Physical and chemical characterization of honeys produced in the State of Piauí - Brazil Silva, Claudécia L. da Queiroz, Alexandre J. de M. Figueirêdo, Rossana M. F. de Abstract in Portuguese: Este trabalho foi realizado com o objetivo de se caracterizar físico-químicamente méis de Apis mellifera L. produzidos no Estado do Piauí, a partir de floradas típicas da região semi-árida do Nordeste brasileiro e, ao mesmo tempo, avaliar a qualidade desses produtos. Analisaram-se os méis produzidos a partir das floradas de marmeleiro (Croton sonderianus Müll. Arg.), jitirana (Hyptis suaveolens), camaratuba (Cratylia mollis Mart. ex Benth), silvestre (Serjania glabrata) e angico de bezerro (Piptadenia moniliformis), seguindo-se as metodologias recomendadas pelo Ministério da Agricultura e do Abastecimento, através de Instrução Normativa de outubro/2000. Foram realizadas as seguintes análises: umidade, hidroximetilfurfural (HMF), açúcares redutores, sacarose aparente, cinzas, acidez livre, sólidos insolúveis em água, atividade diastásica, ºBrix e pH. Os valores individuais de cada variável analisada, comparados com os padrões estabelecidos pelo Ministério da Agricultura e do Abastecimento, apresentaram resultados satisfatórios encontrando-se todos os méis analisados, dentro dos padrões exigidos na citada Instrução Normativa.Abstract in English: The objective of this work was to evaluate the physical-chemical composition of honeys produced in the Piauí State, located in semi-arid region of Northeast Brazil. The honeys produced from 'marmeleiro' (Croton sonderianus Müll. Arg.), 'jitirana' (Hyptis suaveolens), 'camaratuba' (Cratylia mollis Mart. ex Benth), 'silvestre' (Serjania glabrata) and 'angico de bezerro' (Piptadenia moniliformis), were analysed following the methods recommended by the Brazilian Ministry of Agriculture and Normative Instruction of October 2000. the following analyses were performed: moisture, hydroxymethylfurfural (HMF), reducing sugars, apparent sucrose, ash, free acidity, insoluble solids in water, diastatic activity, ºBrix and pH. The individual values of each analyzed parameter were compared with the standards established by Ministry of Agriculture and Suplies and presented satisfactory results, matching the standards cited by the Normative Instruction. |
Armazenamento e Processamento de Produtos Agrícolas Adjustment of the microwave dielectric function {epsilon"/[epsilon'(a f epsilon' - epsilon"]} to estimate the moisture content of commom bean seeds at radiofrequencies Berbert, Pedro A. Queiroz, Daniel M. de Sousa, Elias F. de Detmann, Edenio Viana, Alexandre P. Dionello, Rafael G. Abstract in Portuguese: O desenvolvimento de modelos dielétricos universais para se estimar o teor de água de grãos e sementes é, atualmente, uma das principais tendências da engenharia de desenvolvimento de protótipos de medidores on-line. Esses modelos permitem a utilização de um único algoritmo, construído a partir de um mesmo tipo de função de calibração, para se calcular o teor de água de grãos em movimento sem a influência do fluxo de massa. No presente trabalho avaliou-se o desempenho de um modelo dielétrico originalmente desenvolvido para freqüências de microondas para estimar o teor de água em sementes de feijão on-line e que foi derivado de uma função do tipo zeta = F{épsilon"/[épsilon'(a fépsilon'-épsilon"]}, em que épsilon' e épsilon" representam a permissividade elétrica relativa e o fator de perda dielétrica dos grãos, respectivamente, e a f é uma constante que depende apenas da freqüência de oscilação. A medição dos parâmetros dielétricos foi feita utilizando-se amostras de feijão com teor de água no intervalo 11,5% b.u. < U < 20,6% b.u. e massa específica entre 756 e 854 kg m-3. A adaptação, para radiofreqüências, do modelo dielétrico derivado a partir da função zeta, permitiu estimar-se o teor de água do feijão (13,4% b.u. < U < 19,5% b.u.) com erro padrão da estimativa e erro máximo de 0,6 e 1,4 pontos percentuais, respectivamente.Abstract in English: The development of universal dielectric models to estimate the moisture content of grains and seeds is one of the main trends in the field of engineering for the production of on-line moisture meter prototypes. These models allow the use of a single algorithm, derived from a unique calibration equation, to calculate moisture content of moving grain independently of bulk density or mass flow rate. In this paper, the performance of a dielectric model originally developed for microwave frequencies has been assessed for estimating moisture content of common bean seeds at radiofrequencies. The model was derived from the following function, zeta = F{epsilon"/[epsilon'(a fepsilon'-epsilon"]}, in which epsilon' e epsilon" are the relative permittivity and dielectric loss factor, respectively, and af is an extrinsic parameter dependent on the frequency of oscillation. Measurement of dielectric parameters was performed using samples varying in moisture content from 11.5 to 20.6% w.b., and bulk densities in the range from 756 e 854 kg m-3. The adaptation to radiofrequencies of a microwave dielectric model derived from the density independent function zeta produced a model capable of estimating the moisture content (w.b.) of common bean seeds with a standard error of estimate and maximum error of 0.6 and 1.4 percentage points. |
Armazenamento e Processamento de Produtos Agrícolas Determination of drag force and terminal velocity of coffee fruits using finite element technique Couto, Sandra M. Santos, Ana E. O. dos Vieira, Stella M. J. Silva, Danilo J. P. da Abstract in Portuguese: Este trabalho apresenta um método alternativo para a determinação de velocidades terminais e de forças de arrasto em frutos de café, ao se variar o teor de umidade do produto e sua configuração geométrica (esférica e elíptica). Especificamente, investigou-se a aplicabilidade da técnica de elementos finitos para a obtenção de: (a) forças de arrasto no produto, usando-se valores experimentais das dimensões do fruto e de sua velocidade terminal e (b) velocidades terminais do produto, empregando-se valores experimentais das dimensões do fruto e de seu peso. A técnica dos elementos finitos mostrou-se ferramenta eficiente para simular velocidades terminais e forças de arrasto em frutos de café submetidos a um fluxo de ar. Independente do teor de umidade dos frutos, os valores simulados para a velocidade terminal e para força de arrasto no produto considerado elíptico são, estatisticamente, iguais àqueles determinados experimentalmente. Os erros relativos médios, envolvidos no valores simulados para a velocidade terminal do produto, em cada um dos teores de umidade, não foram superiores a 7,5 e 13,6% para o produto considerado elíptico e esférico, respectivamente.Abstract in English: This work presents an alternative method for terminal speed and drag force determinations for coffee fruits with different moisture contents and geometric configurations (spherical and elliptic). Specifically, the use of the finite element technique was investigated for obtaining: (a) product drag forces using experimental values of the fruit dimensions and its terminal velocity and (b) product terminal velocity using experimental values of fruit dimensions and weight. The use of finite element technique was shown to be an efficient tool to simulate terminal velocity and drag force on coffee fruits submitted to airflow. Independent of the fruit moisture content, simulated and experimental values for the terminal velocity and drag force did not differ statistically when the product was considered elliptic. For each product moisture content, the mean relative errors involved in the simulated values of terminal velocity were not superior to 7.5 and 13.6% for the fruits considered elliptic and spherical, respectively. |
Armazenamento e Processamento de Produtos Agrícolas Variations of temperature and moisture content of grains stored in bins with aeration Devilla, Ivano A. Couto, Sandra M. Zolnier, Sérgio Silva, Juarez de S. e Abstract in Portuguese: Neste trabalho, estudou-se a variação de temperatura e de umidade em uma massa de grãos de milho armazenada em um silo, durante a aeração do produto, determinando-se o tempo de aeração requerido para se obter uma diferença de temperatura de 3 ºC entre a massa de grãos e o ambiente externo do silo. Inicialmente, os grãos de milho armazenados foram aquecidos utilizando-se equipamentos para aquecimento e umidificação do ar insuflado na massa. O processo de aeração foi realizado com fluxo de ar de 0,0157 m³ s-1 m-2 e, com o auxílio de um sistema de aquisição de dados e termopares, registraram-se as temperaturas em diversos pontos da massa de grãos, localizados radialmente a diferentes distâncias horizontais e verticais nas direções norte, sul, leste, oeste. Amostras do produto foram retiradas periodicamente, durante o resfriamento, para determinação da umidade. A redução de temperatura na massa de grãos dependeu da localização do produto no interior do silo, enquanto as maiores reduções de temperatura foram detectadas no produto localizado nas regiões sul e leste, e as menores, nas regiões norte e oeste que, de início, continham o produto em temperaturas mais baixas. A maior redução na temperatura da massa de grãos ocorreu entre 24 e 48 h de aeração. Um tempo de aeração de aproximadamente 70 h, foi necessário para que a diferença de temperatura entre a massa de grãos e o ambiente externo ao silo fosse igual a 3 ºC.Abstract in English: The temperature and moisture content variations in corn kernels stored in a bin during an aeration process are presented in this work. The aeration time requirements were determined to obtain a temperature difference of 3 ºC between the mass of grains and the external environment. The temperature of the stored grains was increased by submitting the product to a forced flow of moist and pre-heated air before the aeration. Airflow of 0.0157 m³ s-1 m-2 was used in the aeration process. Temperatures were recorded at several points inside the grain mass with the aid of thermocouples connected to a data acquisition system. The points were located radially at different horizontal and vertical distances on the North, South, East and West directions. Samples of the product were collected periodically during the process for moisture content determination. The temperature reduction in the mass of grains depended on the location of the product inside the bin. The largest temperature reductions were detected for the product located at South and East, and the smallest for the product at North and West (initially with lower temperature). The largest reduction in the temperature of the mass occurred between 24 and 48 h of aeration. An aeration time of approximately, 70 h was necessary to obtain a 3 ºC temperature difference between the mass of grains and the external environment. |
Gestão e Controle Ambiental Contribution to study of desertification in the Taperoá Basin Souza, Bartolomeu I. de Silans, Alain M. B. P. de Santos, José B. dos Abstract in Portuguese: O fenômeno da desertificação na região semi-árida do Nordeste do Brasil é estudado a partir da análise de variáveis representativas do clima, vegetação, solos e aspectos socioeconômicos na bacia hidrográfica do Taperoá, no Estado da Paraíba - Brasil. As séries temporais da precipitação anual de 32 pluviômetros foram examinadas e um mapa de tendência da pluviosidade anual foi traçado. As variáveis mencionadas acima são estimadas para os municípios de São João do Cariri e Cabaceiras, respectivamente. Os resultados mostram, de modo diferenciado para os dois municípios, a susceptibilidade à desertificação. No primeiro município, todas as variáveis analisadas contribuem para afirmar que um processo bastante significativo de desertificação está em curso, inclusive associado a uma diminuição das precipitações anuais.Abstract in English: The phenomenon of desertification in the semi-arid region of Northeast Brazil is studied from the analysis of some variables representative of climate, vegetation, soils and some economic and social aspects in the Taperoá Basin in the State of Paraíba, Brazil. Annual rainfall data from 32 rain gauges was treated by temporal series analysis and a trend map was drawn. All the above listed variables were estimated for São João do Cariri and Cabaceiras districts. Results show a diferent mode of susceptibility to desertification for both districts, especifically, in the São João do Cariri district, all the variables treated in this study contributed to the occurrence of a desertification process including a negative trend in annual rainfall. |
Construções Rurais e Ambiência Analysis of the ambient conditions in systems of freestall lodging for dairy cows Souza, Silvia R. L. de Nääs, Irenilza A. Marcheto, Francine G. Salgado, Douglas D. Abstract in Portuguese: No Brasil, em algumas regiões, as condições climáticas são desfavoráveis às raças leiteiras européias, devido às dificuldades de adaptação, fato que afeta diretamente o setor produtivo de leite e, com o desenvolvimento de novas tecnologias, torna-se imprescindível que o potencial genético seja evidenciado nos animais. Desta forma, o conhecimento das respostas da exposição das vacas em produção ao ambiente adequado, pode ter reflexo na produtividade leiteira. O experimento foi realizado na Fazenda Paraíso no município de Santo Antônio do Jardim, SP, onde foram utilizadas 470 vacas em lactação distribuídas em 6 lotes e analisadas em dois períodos, que se estenderam de setembro a novembro de 2000 e de setembro a novembro de 2001, um sem climatização e outro com climatização, respectivamente. O objetivo deste trabalho foi analisar o ambiente físico de instalações de bovinos de leite em sistema de 'freestall' com base nos índices de conforto térmico (ITU) e (ITGU). Os resultados obtidos de ITU e ITGU médios, para o grupo com climatização, foram melhores quando comparados ao grupo sem climatização, e estiveram dentro das faixas consideradas satisfatórias para estes índices ambientais, concluindo-se que, tanto o ITU quanto o ITGU foram melhores para o grupo com equipamentos de climatização.Abstract in English: Brazilian climatic conditions are highly unfavorable for European dairy cows breeds due to the difficulties in adapting to thermal comfort, leading to direct losses in milk production. The development of new technologies is needed in order to permit a better expression of the animal's genetic potential. The knowledge of the dairy cows response to adequate environment may improve milk production. However, the misuse of unappropriate solutions of cooling equipment can lead to the increase in production costs. The experiment was carried out at the Paraíso Farm in the municipallity of Santo Antonio do Jardim, SP, where 470 cows in lactation were used distributed in 6 lots, and analyzed in two periods from September to November, 2000 (T1) and September to November, 2001 (T2), without climatization and with climatization, respectively. The objective of this research was to analyze the physical housing environment of dairy cows housed in free-stall system using the thermal comfort indexes (THI) and (WBGT). The obtained results of average THI and WBGT for the group (T2) with climatization was better when compared with the group (T1) without climatization. The conclusion was that both THI and WBGT were better and satisfactory for the group with cooling equipments. |
Máquinas Agrícolas Behavior of sugarcane trash submitted to shearing in laboratory conditions Bianchini, Aloisio Magalhães, Paulo S. G. Abstract in Portuguese: Do ponto de vista da engenharia, poucos trabalhos a respeito do corte de restos culturais têm sido publicados, sendo escassas, portanto, as informações sobre o assunto. Sendo assim, este trabalho objetivou-se, estudar o comportamento da palha da cana-de-açúcar quanto ao corte, em função de sua umidade, espessura de sua camada e do ângulo oblíquo da lâmina. Para a coleta de dados foram utilizados um transdutor de força, acoplado á base das lâminas, e um sistema automático de coleta de dados, que trabalhou com taxa de aquisição de 9600 Hz. Os resultados demonstraram diferença significativa na força requerida quando se varia o ângulo oblíquo da lâmina e tendência linear desta força, com o aumento da quantidade de palha, entre 4 e 16 t ha-1. Verificou-se, também, que o requerimento de força e a demanda de energia, quando se variou a umidade da palha, apresentaram comportamento exponencial sendo que, acima de 28%, em base seca, as diferenças para a força de corte requerida e para a demanda de energia passaram a não ser mais significativas. A força máxima de corte apresentou tendência linear e inversamente proporcional ao ângulo oblíquo da lâmina.Abstract in English: From an engineering standpoint, few papers on crop residue shearing have been published, especially with respect to sugarcane and information on the subject is scarce. Therefore, the objective of this work was to study the behavior of sugarcane trash submitted to shearing, as a function of its moisture content, thickness of trash layer and the oblique angle of the blade. A strength transducer, connected to the base of the blades and to an automatic data logger, was utilized to collect data, working at an acquisition rate of 9600 Hz. Results showed significant differences in the required strength when the oblique angle of the blade is changed, and a linear trend with the amount of trash between 4 and 16 t ha-1. The strength requirement and the energy demand showed an exponential behavior with changes in moisture content of sugarcane trash. For moisture content above 28% (dry basis), the differences between required shearing strengths and energy demands were no longer significant. The maximum shearing strength showed a linear trend which was inversely proportional to the oblique angle of the blade. |
Máquinas Agrícolas Development of a spray system attached to center pivot Vilela, Luis A. A. Dourado Neto, Durval Botrel, Tarlei A. Abstract in Portuguese: Com o objetivo de se aplicar produtos químicos às culturas, desenvolveu-se um sistema de pulverização acoplável a pivô central e também um protótipo do equipamento. Durante a aplicação, a estrutura aérea do pivô central se desloca sem irrigar, apenas transportando o sistema de pulverização sobre a área. O sistema é composto de duas barras de pulverização instaladas em cada vão do pivô. O regime intermitente da pulverização, responsável pela redução da calda aplicada, foi feito por meio de um circuito eletrônico, sincronizado ao acionamento dos motorredutores, que aciona uma válvula solenóide localizada na entrada da barra de pulverização. O sistema desenvolvido possibilita aplicar-se volume de pulverização de até 246 L ha-1. Os diâmetros de gotas atenderam às recomendações técnicas para aplicação de defensivos agrícolas. Tempos ligado-desligado da válvula solenóide de 0,4 - 2,5, 0,5 - 2,5, 0,3 - 3,5 e 0,4 - 3,5 s resultaram em valores de coeficiente de variação inferiores a 15%, aceitáveis para pulverizações por meio terrestre.Abstract in English: For the application of chemical products a equipment attached to center pivots was developed. During application, the aerial structure of the center pivot system moves, without accomplishing irrigation, just transporting the spray system around the area. In order to compensate different speeds two spray bars were installed in each pivot span. Intermittent spraying was achieved by means of solenoid valves controlled by electronic circuit synchronized with electric motor gears. The system is able to apply a minimum volume of 246 L ha-1. Drop diameters obtained were compatible with the requirements of application of chemical products. On/off time sequences of 0.4 - 2.5, 0.5 - 2.5, 0.3 - 3.5 and 0.4 - 3.5 s resulted in coefficients of variation under 15%, that are acceptable for ground based applications. |
Máquinas Agrícolas Analysis of the performance of a slingshot machine in subsystems of eucalyptus forest harvesting Souza, Amaury P. de Minette, Luciano J. Moreira, Fábio M. T. Machado, Carlos C. Silva, Kátia R. Abstract in Portuguese: Com este trabalho, objetivou-se avaliar, técnica e economicamente, o 'slingshot' em diferentes subsistemas de colheita em florestas de eucalipto. A análise técnica englobou um estudo de tempos e movimentos e produtividade, e a análise econômica envolveu os parâmetros custo operacional, custo de produção e rendimento energético. O elemento processamento nos subsistemas 1 e 2 consumiu mais da metade do tempo do ciclo operacional; já no subsistema 3 os elementos busca e corte, e processamento representaram, juntos, cerca de 75% do tempo do ciclo total. Chegou-se ao custo operacional de US$ 68,45 ha-1 nos subsistemas 1 e 2 e de US$70,78 ha-1 no subsistema 3. Nos subsistemas 1, 2 e 3 os custos de produção do 'slingshot' foram de US$ 1,67; 2,02 e 5,47 m-3 (com casca), respectivamente. O rendimento energético foi de 3,60; 4,37 e 11,42 g kW-1 m-3 com casca, respectivamente.Abstract in English: This work had the objective to evaluate technically and economically a slingshot machine in different timber harvesting subsystems in eucalyptus forests. The analysis technique included productivity and a motion and time study. The economic analysis included the parameters- operational cost, production cost, and energy consumption rate. The element processing in subsystems 1 and 2 consumed more than half of the operational cycle time. In the subsystem 3, the elements searching and cutting trees and processing represented together about 75% of the total cycle time. The operational cost was US$68.45 ha-1 in the subsystems 1 and 2 and US$70.78 ha-1 in the subsystems 3. The slingshot production costs were US$ 1.67; 2.02 and 5.47 m-3, in the subsystems 1, 2 and 3, respectively. The energy consumption rate were 3.60; 4.37 and 11.42 g kW-1 m-3, in the subsystems 1. 2 and 3, respectively. |
Máquinas Agrícolas Shear strength of a Red Yellow Argissolo under agricultural tractor traffic Barbosa, Jackson A. Dias Junior, Moacir de S. Vieira, Luciano B. Dias, Gutemberg P. Abstract in Portuguese: A principal causa da compactação dos solos agrícolas é o tráfego de tratores e máquinas, em sua maioria montados sobre rodados pneumáticos. Quando um rodado se desloca sobre uma superfície são geradas tensões perpendiculares e tangenciais a ela, as quais, denominadas ainda tensões normal e cisalhante, são transmitidas à massa de solo, a partir da área de contato rodado-solo. Este trabalho teve como objetivo avaliar o efeito do tráfego de um trator agrícola, em diferentes condições operacionais, nos parâmetros curva tensão-deformação, tensão cisalhante máxima e deformação máxima de um Argissolo Vermelho-Amarelo. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2x2x3, constituído por dois tipos de rodados pneumáticos agrícolas (rodados de configuração diagonal e configuração radial), duas pressões de insuflagem dos rodados (168 e 98 kPa) e três níveis de patinagem dos rodados (0,10, 0,20 e 0,30 m m-1), com quatro repetições, perfazendo o total de quarenta e oito unidades (ou parcelas) experimentais. Os ensaios de cisalhamento direto foram realizados em amostras indeformadas, usando-se uma prensa de cisalhamento da marca Ele International. Os resultados mostraram que o tráfego do trator agrícola, em condições elevadas de pressão de insuflagem e patinagem, causa deslocamento das curvas tensão-deformação para regiões de maiores tensões cisalhantes, podendo ensejar degradação da estrutura do solo.Abstract in English: The main cause of the compaction of agricultural soils, is the traffic of tractors and machines, with pneumatic tires. When one tire roll on a soft soil, normal and tangencial strengths are applied to it. The tire-soil interface defines characteristics of transmission to the soil mass of these strengths. The main objective of this work was to assess soil reology due to agricultural traffic. The experimental design was a completly randomized (factorial), consisting of two types of tires cross-ply and radial, two tire pressures (168 and 98 kPa), and, three levels of slipage (0.10, 0.20 and 0.30 m m-1), with four replications. The assessment of direct shear strength was carried out on soil samples, using a universal strength machine of the Ele International. The results showed that traffic of agricultural tractor, rolling in over pressured conditions and high motion reduction due to slipage, cause displacement of the tension-deformation curves towards regions of higher shear tensions, allowing potential soil structure degradation. |
Notas Prévias Use of artificial neural networks for evaluation of apparent fertility and classification of land for irrigation Bucene, Luciana C. Rodrigues, Luiz H. A. Abstract in Portuguese: Objetivando classificar terras para irrigação, faz-se necessário analisar e determinar alguns parâmetros, entre eles a produtividade do solo. A classificação de produtividade (comumente chamada fertilidade aparente) é delimitada em cinco classes: muito alta, alta, média, baixa e muito baixa, e em cada classe é preciso avaliar certos atributos do solo, como pH, CTC (capacidade de troca de cátions), V% (índice de saturação por bases), P (fósforo), Mg (magnésio) e K (potássio). Neste trabalho, objetivou-se identificar a produtividade na qual atributos do solo, da parte inicial da microbacia hidrográfica do Rio Pardo, localizada em Pardinho, SP, foram analisados e classificados nas classes que a delimitam, através de Redes Neurais Artificiais (RNAs) utilizandose Perceptron Múltiplas Camadas (Multilayers Perceptrons - MLP) com o algoritmo de treinamento "backpropagation"- classificador de padrões, obtendo-se um número ótimo de camadas intermediárias e de neurônios; resultando na classificação de produtividade, a situação ótima da rede obteve 78% dos resultados iguais aos desejados, com duas camadas de neurônios, uma das quais intermediária, com 5 neurônios, e uma camada de saída.Abstract in English: Productivity data (commonly known as apparent fertility) of the initial part of the river Pardo-SP watershed was analyzed and classified with Artificial Neural Networks (ANNs), in order to classify lands for irrigation. Soil attributes as pH, CEC (cation exchange capacity), V% (base saturation index), P (phosphorus), Mg (magnesium) and K (potassium) were defined in five classes: very high, high, medium, low and very low. Apparent fertility classification taking into account the five classes was performed by using Multiple Layers Perceptron (MLP). Backpropagation algorithm was performed with the training set. One hidden layer with 5 neurons was the situation that best performed. |
Notas Prévias Spatial distribution of center pivots in Brazil: I - southeast region Schmidt, Wulf Coelho, Rubens D. Jacomazzi, Marco A. Antunes, Mauro A. H. Abstract in Portuguese: Quando se buscam, em literatura, dados sobre a irrigação no Brasil, o que se encontra disponível é a área irrigada por estado e por método de irrigação. A distribuição dentro dos estados, o número de equipamentos e seu tamanho são de difícil obtenção, mesmo junto às indústrias. No entanto, essas são informações fundamentais quando se pretende estudar a disponibilidade hídrica ou o potencial de crescimento da área irrigada de uma região, por exemplo, temas esses bastante atuais com a crescente demanda por água potável em nível mundial e nacional. Com o presente trabalho objetivou-se coletar essas informações utilizando-se de imagens do satélite Landsat com base na característica intrínseca do sistema de pivô central de marcar com um círculo o local onde está instalado. Em função do referenciamento cartesiano das imagens e da sua articulação com os mapas do IBGE, foi possível desenhar os mapas estaduais com as áreas de concentração desse tipo de equipamento que, quando comparados com outras fontes, permitiram concluir-se pela validade da metodologia para obtenção dessas informações.Abstract in English: Irrigated areas by state and by irrigation method is the available information about irrigation in Brazil. Distribution inside the states, number or size is not easily found even through the industry. These data are very important when one intends to study water availability or growth potencial of irrigated areas for a specific site due to the increasing concern about drinking water worldwide and nationally. The present study had the objective to collect such information using satellite images from Landsat based on the intrinsic characteristic of the center pivot equipments, the circular mark on landscape easily visible. With comparison the geo-referenced images and its articulation with the official IBGE maps, it was possible to draw the state maps with the equipment density distribution, which, when compared to other available sources permitted to validate the methodology used for this purpose. |