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Revista Brasileira de Fruticultura, Volume: 37, Número: 3, Publicado: 2015
  • ATIVIDADE DE ß-GLUCOSIDASES EM EXTRATO ENZIMÁTICO OBTIDO DE AMÊNDOAS DE PÊSSEGO Botânica E Fisiologia

    D'AVILA, ROSEANE FARIAS; ZAMBIAZI, RUI CARLOS; SÁ, PRISCILA SILVA DE; TORALLES, RICARDO PERAÇA

    Resumo em Português:

    RESUMO A presença dos glicosídeos cianogênicos amigdalina e prunassina, e de ß-glucosidases as quais hidrolisam estas moléculas, faz com que a amêndoa de pêssego apresente potencial toxidez pela possibilidade de liberação de cianeto de hidrogênio, impossibilitando a utilização da amêndoa e de subprodutos como alimentos. Até o presente, não há dados disponíveis na literatura sobre as condições de hidrólise das enzimas presentes neste material. Este trabalho visou a mensurar o conteúdo de amigdalina, e as condições ideais de pH, temperatura e concentração do substrato de extrato bruto de ß-glucosidases para a atuação enzimática, em amêndoas de pêssego. Os resultados demonstraram a presença do glicosídeo na amêndoa de pêssego em níveis semelhantes aos relatados para outras amêndoas. Quanto à atividade de ß-glucosidase, a enzima apresentou Km e Vmáx de 2,7 mmol.L-1 de amigdalina e 0,1407 mmol de glicose.min-1.mg-1 de proteína, respectivamente, valores que indicam menor afinidade pelo substrato amigdalina do que de enzimas purificadas que catalisam as mesmas reações. O pH ótimo da enzima foi o 7,0, porém entre 5,0; 6,0 e 8,0 ainda ocorre elevada atividade. A enzima demonstrou estabilidade nas temperaturas empregadas neste estudo, apresentando máxima atividade a 60ºC. Deste modo, o uso destas alterações não é suficiente para inativação enzimática e utilização segura das amêndoas de pêssego.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT The presence of cyanogenic glycoside amygdalin and prunasin, and of ß-glucosidases which hydrolyze these molecules, causes potential toxicity in peach kernel by the possible hydrogen cyanide release, disabling the use of the kernel and their sub-products as foods. Until now, no data are available in the literature on the conditions of the enzymes hydrolysis present in this material. This study aimed to measure the amygdalin content, and the optimal conditions of pH, temperature and substrate concentration of ß-glucosidases crude extract for the enzymatic activity. The results showed the presence of the glycoside in peach almond in levels similar to those found for other almond kernels. Regarding the activity of ß-glucosidase, the enzyme showed Km and Vmax of 2.7 mmol L-1 of amygdalin and 0.1407 mmol of glicose.min-1.mg-1 of protein respectively, values ??that indicate lower affinity for amygdalin substrate than purified enzymes that catalyze the same reaction. The optimum pH of the enzyme was 7.0, but between 5.0, 6.0 and 8.0 high activity still occurs. The enzyme showed stability at the temperatures employed in this study, with maximum activity at 60 ° C. Thus, the use of these changes is not sufficient for enzyme inactivation and safe use of peach kernels.
  • EXIGÊNCIA TÉRMICA DE DUAS SELEÇÕES E QUATRO CULTIVARES DE MORANGUEIRO CULTIVADO NO PLANALTO CATARINENSE Botânica E Fisiologia

    TAZZO, IVONETE FATIMA; FAGHERAZZI, ANTONIO FELIPPE; LERIN, SABRINA; KRETZSCHMAR, AIKE ANNELIESE; RUFATO, LEO

    Resumo em Português:

    RESUMO O objetivo do trabalho foi estimar a soma térmica e o filocrono de quatro cultivares e duas ‘seleções’ de morangueiro para o Planalto Sul- Catarinense. O experimento foi conduzido no Centro de Ciências Agroveterinárias, na Universidade do Estado de Santa Catarina. Foram utilizadas duas seleções de morangueiro em avançada fase de estudos, denominadas ‘SEL1’ e ‘SEL2’, utilizando mudas provenientes de um programa público de melhoramento genético da Itália e quatro cultivares: Camino Real e Camarosa, provenientes do Chile, e San Andreas eAlbion, provenientes da Argentina. O transplante das mudas foi realizado em 26-06-2012. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos ao acaso, com três repetições, cada repetição composta de oito plantas, sendo utilizadas as quatro plantas centrais. O filocrono foi determinado a partir do inverso do coeficiente angular da regressão linear entre o número de folhas acumuladas na haste e a soma térmica acumulada após o transplante. Observou-se linearidade entre o desenvolvimento vegetal e a temperatura média do ar nas condições do estudo. Dentre as seleções e cultivares estudadas a ‘San Andreas’ apresenta o ciclo mais precoce, necessitando de menor acúmulo de temperatura (774,70 grausdia), e a cultivar Camarosa, o ciclo mais tardio, com maior acúmulo de soma térmica (1.137,75 graus-dia). A seleção Sel1 apresentou o menor filocrono, 69,96ºC dia1 folha-1, e a cultivar Albion maior valor, 135,61 oC dia1 folha-1. Durante o período estudado, a cultivar San Andreas apresentou maior produção de frutos.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT The objective of this study was to estimate the thermal accumulation and phyllochron of four cultivars and two selections of strawberry in theSouthern Brazil. The research was carried out in theexperimental field at the Centro de CiênciasAgroveterinárias, in the University of Santa Catarina, Lages, SC. It was used two advanced knowledge selection ofstrawberry, called ‘SEL1’ and ‘SEL2’, with plants from a public breeding program in Italy and four cultivars:Camino Real and Camarosa, with plants from Chile; San Andreas and Albion from Argentina. The transplantoccurred in 06-26-2012. The experimental design was randomized blocks with three repetitions, where theexperimental unit was composed of eight plants, using the four central plants. The phyllochron was estimated as the inverse of the angular coefficient of the linear regression between the number of stem leaf and the thermal time after transplantation. It was observed linearity between plant development and the average air temperature in the conditions of the study. Among the selections and cultivars studied the San Andreas features the earliest cycle requiring less accumulation temperature (774.70 degree-day) and the cultivar Camarosa the latest cycle with greater accumulation of thermal sum (1137.75 degree-day). The selection SEL1 had the shortest phyllochron, 69.96 oC day1 leaf-1 and the cultivar Albion higher value, 135.61 oC day1 leaf-1. During the study period the cultivar San Andreas showed higher fruit production.
  • APLICAÇÃO DE OZONIO VISANDO MANTER A QUALIDADE DOS MORANGOS COM REATOR DE BAIXO CUSTO Colheita E Pós-Colheita

    MORAIS, MÔNICA LOPES; ALVINHÃO, JÉSSICA ELLEN OLIVEIRA; FRANCO, DÉBORA VILELA; SILVA, ENILSON DE BARROS; PINTO, NÍSIA ANDRADE VILLELA DESSIMONI

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT The strawberry is a fruit of high commercial value and has a rapid deterioration, and as the demand for healthy products, safe under the microbiological point of view and free from chemicals increases more and more, the method of application of ozone gas at a controlled atmosphere was proposed. The objective of this study was to verify the efficiency of ozone gas produced by a reactor, in order that small strawberries’ producers may use it thus contributing to regional economies. Strawberries ( Fragaria ananassa) Oso Grande variety, harvested in the region Minas Gerais were divided two groups: the first receive treatment with ozone and the second not. In the first group ozone was applied for 20 minutes from areactor of Corona. The fruits were stored at 4 ° C for periods of 5, 10 and 15 days. The quality of the data was reported for the levels of total soluble solids (SS), titratable acidity (TA ), pH, phenolic compounds (FC), ascorbic acid (AA), loss of fresh matter (LM %) and microbiological analysis (MA) in different storage times of ozonated and non ozonated fruits. The use of ozone gas was efficient for the strawberry postharvest. The levels of microorganisms are within acceptable limits and the physical and chemical properties were maintained.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT The strawberry is a fruit of high commercial value and has a rapid deterioration, and as the demand for healthy products, safe under the microbiological point of view and free from chemicals increases more and more, the method of application of ozone gas at a controlled atmosphere was proposed. The objective of this study was to verify the efficiency of ozone gas produced by a reactor, in order that small strawberries’ producers may use it thus contributing to regional economies. Strawberries ( Fragaria ananassa) Oso Grande variety, harvested in the region Minas Gerais were divided two groups: the first receive treatment with ozone and the second not. In the first group ozone was applied for 20 minutes from areactor of Corona. The fruits were stored at 4 ° C for periods of 5, 10 and 15 days. The quality of the data was reported for the levels of total soluble solids (SS), titratable acidity (TA ), pH, phenolic compounds (FC), ascorbic acid (AA), loss of fresh matter (LM %) and microbiological analysis (MA) in different storage times of ozonated and non ozonated fruits. The use of ozone gas was efficient for the strawberry postharvest. The levels of microorganisms are within acceptable limits and the physical and chemical properties were maintained.
  • EFEITO DA TEMPERATURA E DO USO DE EMBALAGEM NA CONSERVAÇÃO PÓS-COLHEITA DE FRUTOS DE CAGAITA (Eugenia dysenterica DC.) Colheita E Pós-Colheita

    CARNEIRO, JULIANA DE OLIVEIRA; SOUZA, MARIA APARECIDA DE ALENCAR DE; RODRIGUES, YNAYARA JOANE DE MELO; MAPELI, ANA MARIA

    Resumo em Português:

    RESUMO Eugenia dysenterica DC. (cagaiteira) destaca-se entre as espécies nativas do Cerrado por produzir frutos de sabor agradável, os quais podem ser consumidos tanto in natura quanto processados na forma de doces, compotas e geleias. Apesar do potencial econômico, é uma planta pouco explorada, principalmente devido à baixa durabilidade dos frutos. Assim, este trabalho teve como objetivo avaliar o efeito da embalagem e da temperatura sobre a conservação pós-colheita de frutos de E. dysenterica. Para isto, os frutos de cagaita foram coletados no estádio verde-maduro, ainda ligados à planta-mãe, e levados ao Laboratório de Botânica da Universidade Federal da Bahia, onde foram selecionados quanto à integridade física, ausência de danos mecânicos epatogênicos. Após lavagem em água corrente, os frutos foram secos e acondicionados em bandejas de poliestireno expandido, cobertas por filme de policloreto de vinila (PVC) de 10 micras, perfurados e sem perfuração, e em bandejas sem revestimento de PVC. A perfuração foi realizada visando a maior circulação de ar dentro das embalagens. Em seguida, foram armazenados em duas temperaturas, 5 e 25ºC. Para a avaliação da durabilidade dos frutos, foram realizadas avaliações diárias das características físicas e químicas, incluindo coloração, firmeza, pH, perda de massa, altura e diâmetro. O metabolismo de carboidratos também foi avaliado por meio da quantificação dos açúcares solúveis. Os frutos da cagaita apresentaram durabilidade de 5 dias, independentemente dos tratamentos utilizados, sendo que os submetidos à refrigeração apresentaram sintomas de injúria por frio, alteração da coloração e firmeza (25%), redução de pH e do consumo de carboidratos. Já em frutos mantidos a 25ºC, houve amarelecimento completo, perda de firmeza, aumento do pH e maior consumo de carboidratos. Verificou-se que o uso de embalagens, praticamente, não promoveu efeitos benéficos significativos. Desta forma, concluiu-se que o armazenamento dos frutos em temperatura de 25 e 5ºC não é aconselhável, sendo que esta última causa injúrias, e os frutos, por serem climatéricos, têm vida de prateleira curta.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Eugenia dysenterica DC. (cagaiteira) stands for being one of the native species from Cerrado that produces fruit of pleasant taste, which can be consumed both in natura and processed as sweets, jams and jellies. Despite its economic potential, it is a little explored plant due to the low durability of the fruits. So, this study aimed at evaluating the effect of packing and temperature upon the post harvest conservation of E. dysenterica fruits. In order to achieve it, the fruits of cagaita were collected in the mature green stage and still linked to the stock plant and taken to the Botanical Laboratory of the Federal University of Bahia, where they were selected according to their physical integrity, lack of mechanical and pathogenic damages. After being washed in running water, the fruits were dried and packed in trays made of expanded polystyrene and covered by perforated and non-perforated polyvinyl chloride film (PVC) of 10 microns and in trays without PVC. After that, they were stored in two temperatures, 5º and 25º. Drilling was carried for increased air circulation inside the package. In order to evaluate the durability of the fruits, daily evaluations of physical and chemical characteristics were taken, including pH, weight loss, height, diameter, hardness and coloring. The carbohydrate metabolism was also evaluated through the quantification of soluble sugars. The fruits of cagaita showed durability of 5 days, independent from the treatments used. The ones which were submitted to refrigeration showed symptoms of damage by cold, alteration of coloring and hardness (25%), reduction of both pH and carbohydrates consumption. On the other hand, the fruits which were kept in 25ºC suffered total yellowing, loss of hardness, increase of pH and higher carbohydrate consumption. It has been verified that the use of packing has practically not promoted significant beneficial effects. Thus, it can be concluded that the storage of the fruits in a temperature of 25 and 5ºC are not advisable, and the last causes damages and, for being climacteric, the fruits have short shelf life.
  • POTENCIAL FENÓLICO DE UVAS DA VARIEDADE MERLOT E SUA CORRELAÇÃO COM A COMPOSIÇÃO FENÓLICA DOS VINHOS Colheita E Pós-Colheita

    FOGAÇA, ALINE DE OLIVEIRA; DAUDT, CARLOS EUGENIO

    Resumo em Português:

    RESUMO Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar a maturação fenólica e industrial de uvas da variedade Merlot produzidas na região da Campanha Gaúcha e Serra Gaúcha-RS, e avaliar a correlação entre o potencial fenólico estimado nessas uvas com a composição fenólica dos vinhos resultantes. Os resultados obtidos demonstraram que a maturação industrial e fenólica tem grande variabilidade entre os vinhedos estudados, especialmente em relação ao conteúdo de antocianinas, deixando clara a influência da localização do vinhedo nas características das uvas, bem como a influência da safra. O grau de maturação da uva, analisado através da %IMC, influencia no conteúdo de compostos fenólicos totais e taninos encontrados nos vinhos resultantes. A análise do potencial fenólico das uvas está correlacionada ao conteúdo de polifenóis, à porcentagem da cor devido a pigmentos poliméricos e à quantidade de procianidinas presentes nos vinhos resultantes, sendo assim uma ferramenta útil para a tomada de decisão do melhor momento da colheita. A intensidade de cor, o conteúdo de antocianinas e a porcentagem de cor devido a antocianinas poliméricas nos vinhos, juntamente com o teor de polifenóis totais na uva foram os principais parâmetros que diferenciaram as uvas e os vinhos estudados.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT This study was carried out in order to evaluate the phenolic and industrial ripeness of Merlot grapes produced in the “Campanha Gaúcha” and “Serra Gaúcha” regions, RS, and evaluate the correlation, if any, between the phenolic potential estimated in Merlot grapes and the phenolic composition of the resulting wines. The results showed that the industrial and the phenolic maturity had a great variability among the vineyards studied; the grape ripeness degree, analyzed by %IMC, has an influence in the amount of total phenols and tannins in the resulting wine. The analysis of grape phenolic’s potential is related to the content of polyphenols, the percentage of color due to polymeric pigments and the procyanidins content in the future wines, making it a useful tool for the decision of the best time of harvest. The color intensity, the anthocyanin content and the percentage of color due polymeric anthocaynins in the wines and the grape total phenolic content were the main parameters that allowed to distinguish the wines and grapes studied.
  • TRATAMENTO COM CLORETO DE CÁLCIO NA PÓS-COLHEITA RETARDA O DESVERDECIMENTO E A PERDA DE FIRMEZA DO MAMÃO UENF/CALIMAN01 Colheita E Pós-Colheita

    SILVA, WILLIAN BATISTA; SILVA, GLÁUCIA MICHELLE COSME; SILVA, LIGIA RENATA DA; WALDMAN, WALTER RUGGERI; OLIVEIRA, JURANDI GONÇALVES DE

    Resumo em Português:

    RESUMO Com o objetivo de prolongar o período de conservação e manter a qualidade do mamão UENF/ Caliman01, foram testadas diferentes concentrações de CaCl2 aplicadas por infiltração a vácuo. Os frutos foram separados em seis lotes, o controle(sem tratamento) e os tratamentos que receberam a aplicação de CaCl2 a 0%, 2%, 4%, 6% e 8% CaCl2(p/v) por imersão sob vácuo, por 3 minutos, a 50kPa de tensão, com posterior análises da perda de massafresca, firmeza do fruto, firmeza do mesocarpo, ângulo de cor hue, teores de sólidos solúveis (SS), acideztitulável (AT), ácido ascórbico, açúcares solúveis totais e razão SS/AT. Os tratamentos com cálcio não interferiram na perda de massa que, de modo geral, incrementou ao longo do tempo, porém os frutos permaneceram verdes e firmes por mais tempo quando tratados com CaCl2 6% e 8% (p/v). O uso do CaCl2 não interferiu nas características químicas do fruto, tais como sólidos solúveis, acidez titulável e razão SS/AT, porém diminuiu asíntese de ácido ascórbico e a degradação dos açúcares solúveis.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT In order to prolong the shelf life and maintain the quality of Papaya/UENF/Caliman01, different concentrations of CaCl2 applied by vacuum infiltration were tested. The fruit were separated into six groups: control (no treatment) and treatments with CaCl2 at 0%, 2%, 4%, 6%, and 8% CaCl2 (w/v), applied by immersion under vacuum during 3 min at 50kPa tension. Further analysis was then performed with respect to weight loss, fruit firmness, mesocarp firmness, hue angle color, soluble solids (SS), titratable acidity (TA), ascorbic acid, total sugars, and the SS/TA ratio. The calcium treatment did not affect the weight loss, which generally increased over time. However, the fruit remained green and firm longer when treated with CaCl2 at 6% and 8% (w/v). The use of CaCl2 did not affect chemical fruit characteristics such as soluble solids, titratable acidity, and SS/TA ratio, but did decrease the synthesis of ascorbic acid and the degradation of soluble sugars.
  • DISTRIBUIÇÃO ESPACIAL DO BICHO-FURÃO,Gymnandrosoma aurantiana (Lima, 1927)(LEPIDOPTERA: TORTRICIDAE),EM CITROS UTILIZANDO GEOESTATÍSTICA Defesa Fitossanitária

    CARVALHO, JOÃO HENRIQUE SILVA; BARBOSA, JOSÉ CARLOS; YAMAMOTO, PEDRO TAKAO; BICALHO, IZABELA BEZZON

    Resumo em Português:

    RESUMO O bicho-furão, Gymnandrosoma aurantiana (Lima, 1927), é uma das principais pragas da citricultura brasileira, pois os frutos atacados pelas lagartas tornam-se inviáveis para o consumo in natura e processamento industrial. Objetivou-se estudar a distribuição espacial dos danos causados por G. aurantiana utilizando geoestatística. Para tanto, foi conduzido um experimento em um pomar de laranjeira-doce da variedade ‘Valência’, enxertado sobre limoeiro ‘Cravo’, localizado em Taquaritinga-SP, Brasil. A área foi dividida em 88 parcelas, sendo cada parcela formada por 30 plantas dispostas em três linhas de 10 plantas, e em seguida foi obtido o número de frutos atacados para os anos de 2007 e 2008. A distribuição dos frutos atacados pela praga foi agregada ao longo das avaliações, com variância maior que a média para todas as amostragens. Os dados apresentaram ajuste adequado segundo o modelo esférico, e o alcance da dependência espacial (a) variou entre 40,66 e 135,40 m. A estimativa de frutos atacados nas áreas não amostradas foi obtida pela krigagem, e os principais focos da praga foram observados nas parcelas próximas aos limites da área experimental.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT The citrus fruit borer, Gymnandrosoma aurantiana (Lima, 1927), is one of the most important pests of citrus in Brazil, mainly because the larvae render the fruit useless for both fresh consumption and industrial processing. It was aimed to study the spatial distribution of fruits attacked by G. aurantiana using geostatistics. Thus, an experiment was carried out in a ‘Valencia’ sweet orange orchard, located in the municipality of Taquaritinga, state of São Paulo, Brazil. The experimental area was divided into 88 sampling units, consisting of 30 plants (three rows x ten plants), and then it was recorded the number of fruits attacked by G. aurantianain 2007 and 2008. The spatial distribution of attacked fruits was aggregated for both sampling periods, and the variance was greater than the mean for all samplings. The data showed proper adjustment to the spherical model, and the range of spatial dependence (a) varied from 40.66 to 135.40 m. Kriging was used in order to estimate the attacked fruits at not sampled sites, and it was shown that the damage was mainly done at the sampling units that were near the border of the experimental field.
  • PARASITOIDES (HYMENOPTERA) DE MOSCAS-DAS-FRUTAS (DIPTERA: TEPHRITIDAE) NO SEMIÁRIDO DO ESTADO DO CEARÁ, BRASIL Defesa Fitossanitária

    ARAUJO, ELTON LUCIO; FERNANDES, ELANIA CLEMENTINO; SILVA, RAIMUNDO IVAN REMIGIO; FERREIRA, ANTONIA DÉBORA CAMILA DE LIMA; COSTA, VALMIR ANTONIO DA

    Resumo em Português:

    RESUMO As moscas-das-frutas (Diptera: Tephritidae), Anastrepha spp. e Ceratitis capitata(Wiedemann), são importantes pragas da fruticultura no Brasil. Para desenvolver um sistema sustentável de manejo integrado para este grupo de pragas, é fundamental conhecer os parasitoides (Hymenoptera) que podem regular as populações destes tefritídeos. Portanto, o objetivo deste estudo foi relatar a diversidade, a distribuição geográfica e as relações tritróficas dos himenópteros parasitoides de moscas-das-frutas, na região do Baixo Jaguaribe, no semiárido do Estado do Ceará, Brasil. Foram realizadas coletas de frutos em sete municípios da região, no período de maio de 2010 amaio de 2013. Os frutos foram levados para o laboratório, onde foram contados, pesados, colocados em bandejas plásticas com vermiculita e fechadas com tecido voile. Após sete dias, a vermiculita foi peneirada para a obtenção dos pupários das moscas-das-frutas que, em seguida, foram contados e acondicionados em placas de Petri, onde permaneceram até a emergência dos adultos (moscas e/ou parasitoides). Quatro espécies de parasitoides foram encontradas: Doryctobracon areolatus (Szépligeti), Opius bellus Gahan, Utetes anastrephae(Viereck) (Braconidae) e Tetrastichus giffardianusSilvestri (Eulophidae),sendo o mais frequente e com maior distribuição geográfica na região, D. areolatus. Doryctobracon areolatusfoi mais comum em associação com espécies de Anastrepha - A. sororcula Zucchi, A. obliqua (Mcquart) e A. zenildae Zucchi, em frutos nativos e com C. capitata em frutos exóticos. Tetrastichus giffardianus foi obtido apenas em associação com C. capitata, em frutos nativos e exóticos. Estas informações podem servir de base para inserção de parasitoides em futuros programas de manejo integrado de moscas-das-frutas, nas condições do Semiárido brasileiro.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Fruit flies (Diptera: Tephritidae), Anastrepha spp. and Ceratitis capitata (Wiedemann), are important pests of Brazilian fruit-growing. In order to develop a system of pests integrated management in any region, it is essential to know the parasitoids (hymenoptera) which can regulate the populations of these tefritids. Therefore the objectives of this study were to know the diversity, geographic distribution and tritrophic relations of the hymenoptera parasitoids of fruit flies, in Baixo Jaguaribe region, located in Ceará semiarid, Brazil. Thus, fruits were collected in seven counties of the region, from May 2010 to May 2013. The fruits were taken to the laboratory, where they were counted, weighted, put in plastic trays with vermiculite and closed with voile. After seven or ten days, the vermiculite was sieved to obtain the puparium of the fruit flies. The puparium were counted and put in Petri dish, where they stayed until the emergence of the adults (flies and/or parasitoids). Four species of parasitoids were obtained: Doryctobracon areolatus (Szépligeti), Opius bellus Gahan, Utetes anastrephae (Viereck) (Braconidae) and (Eulophidae), Tetrastichus giffardianusSilvestri and the most frequently and with better geographical distribution in the region was D. areolatus. was Doryctobracon areolatus more common in association with species of Anastrepha - A. sororcula Zucchi, A. obliqua (Mcquart) and A. zenildaeZucchi, in native fruits and with C. capitata in exotic fruits. Tetrastichus giffardianus was obtained only in association with C. capitata in native and exotic fruits. This information can be used for inclusion of parasitoids in future integrated management programs of the fruit flies under the conditions of the Brazilian semiarid region.
  • REAÇÃO DE FIGUEIRAS A TRÊS ESPÉCIES DE NEMATOIDES-DAS-GALHAS Defesa Fitossanitária

    COSTA, MARYLIA GABRIELLA SILVA; CORREIA, ÉRIKA CRISTINA SOUZA DA SILVA; REIS, LUIS LESSI DOS; WILCKEN, SILVIA RENATA SICILIANO

    Resumo em Português:

    RESUMO Os nematoides-das-galhas são considerados os patógenos que habitam o solo de maior importância na cultura da figueira no mundo. O objetivo do presente estudo foi avaliar a reação de genótipos de figueira a Meloidogyne javanica, M. incognita e M. enterolobii, com a possibilidade de serem utilizados como porta-enxerto resistente a esse patógeno. Os genótipos foram inoculados com 5.000 ovos e eventuais juvenis de segundo estádio das espécies dos nematoides em teste. As avaliações foram feitas aos 120 dias após a inoculação. As variáveis avaliadas foram: os índices de galhas, de massas de ovos e o fator de reprodução do nematoide. Todos os genótipos estudados comportaram-se como suscetíveis a M. javanica, M. incognita e M. enterolobii.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Root-knot nematodes are the main soil pathogens of fig culture around the world. The aim of this study was to evaluate the reaction of fig genotypes to M. javanica, M. incognita and M. enterolobii, for using as rootstocks. Plants were inoculated with 5,000 eggs of the nematode test. Gall index, egg mass index and reproduction factor were evaluated at 120 days after inoculation. All genotypes were susceptible to M. javanica, M. incognita and M. enterolobii.
  • AVALIAÇÃO DO DESENVOLVIMENTO VEGETATIVO DE PEREIRAS ‘HOSUI’ E ‘ROCHA’ EM DIFERENTES ESPAÇAMENTOS NO SISTEMA DE CULTIVO ORGÂNICO Fitotecnia

    HENNERICH, JUÇARA ELZA; BOTELHO, RENATO VASCONCELOS; WATZLAWICK, LUCIANO FARINHA; FERREIRA, SILVANA GIROTTO MARTINS; SATO, ALESSANDRO JEFFERSON

    Resumo em Português:

    RESUMO O objetivo deste trabalho foi verificar a influência de diferentes espaçamentos de plantio sobre o crescimento vegetativo de pereiras das cvs. Rocha e Hosui, em sistema orgânico de produção. As mudas das pereiras ‘Rocha’ e ‘Hosui’ enxertadas sobre o marmeleiro ‘CP’ foram plantadas em setembro de 2009. Os espaçamentos utilizados foram: 1,0; 0,8; 0,6 e 0,4 m, entre plantas por 3,5 m entre linhas, equivalendo às densidades de plantio de 2.857; 3.571; 4.762 e 7.143 plantas ha-1, respectivamente. Por dois ciclos consecutivos - 2011/2012 e 2012/2013 -, referentes ao terceiro e ao quarto anos após o plantio, respectivamente, foram avaliadas as variáveis diâmetro detronco, diâmetro de ramos e número de ramos. No segundo ciclo, foram avaliados o volume de copa, a área foliar estimada, a cobertura do dossel e os teores de clorofila a, b e total. Considerando as variáveis: projeção vertical de área foliar estimada, volume de copa e diâmetro de tronco e ramos, para a cv. Hosui, observou-se maior vigor vegetativo em relação à cv. Rocha. A cv. Rocha apresentou redução dos teores de clorofila no menor espaçamento entre plantas, enquanto na cv. Hosui os teores de clorofila não variaram com o espaçamento. Ocorreu aumento da área foliar estimada em função do adensamento para as duas cultivares; para o volume de copa, porém, este efeito foi observado apenas para a cv. Hosui, e para o índice de cobertura de dossel, apenas para a cv. Rocha. O maior adensamento de plantio favoreceu as pereiras da cv. Hosui, proporcionando maior volume de copa por área de terreno, sem ocorrer redução dos teores foliares de clorofila, mas com aumento da cobertura do dossel. Para a cv. Rocha, no entanto, adensamentos maiores do que 4.700 plantas ha-1 parecem ser prejudiciais, visto promoverem redução dos teores foliares de clorofila, porém com maior cobertura do dossel, podendo indicar autossombreamento.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT The objective of this study was to determine the influence of planting space on vegetative growth of the pear trees cvs. Rocha and Hosui at different spacing under organic production system. The nursery trees grafted on quince ‘CP’ were planted in September 2009. The adopted spacing were: 1.0, 0.8, 0.6 and 0.4 m among plants with 3.5 m between rows, equivalent to planting densities of 2,857; 3,571; 4,762 and 7,143 plants ha-1, respectively. For two consecutive cycles - 2011/2012 and 2012/2013 – referent to third and fourth year after planting, respectively, it was evaluated the following: diameter of trunk, diameter of branches and number of branches. In the second cycle were evaluated the canopy volume, the estimated vertical projection of leaf area, the canopy cover and the leaf content of chlorophylls a, b and total . Considering the variables vertical projection of estimated leaf area, canopy volume and diameter of trunk and branches, the cv. Hosui showed the greatest vigor. The cv. Rocha presented decreasing chlorophyll content for the increasing in planting density, while for cv. Hosui the chlorophyll content did not vary with the reduction of plant density. There was an increase in leaf area estimated as a function of density for the two cultivars; however, for the canopy volume, this effect was observed only for cv. Hosui, nevertheless index and canopy cover only for cv. Rocha. The highest planting density was favorable for pear trees of cv. Hosui, providing greater canopy volume per area without compromising the levels of leaf chlorophyll and increased canopy cover. However, for pear trees of cv. Rocha, planting density higher than 4,700 plants ha-1, could be harmful, as it decreases the levels of leaf chlorophyll, but keeping increasing canopy cover, which may indicate self-shading.
  • CARACTERIZAÇÃO FÍSICA E QUÍMICA DE FRUTOS DE MARACUJAZEIRO-AMARELO ENXERTADO EM ESPÉCIES SILVESTRES DO GÊNERO PASSIFLORA CULTIVADO EM AMBIENTE PROTEGIDO Fitotecnia

    HURTADO-SALAZAR, ALEJANDRO; SILVA, DANIELLE FABIOLA PEREIRA DA; SEDIYAMA, CARLOS SIGUEYUKI; BRUCKNER, CLAUDIO HORST

    Resumo em Português:

    RESUMO O mercado de frutas frescas do maracujá-amarelo valoriza as qualidades interna e externa dos frutos. O uso de espécies silvestres como porta-enxertos tem sido preconizado como possível medida de controle de doenças. São escassas as informações sobre o efeito de espécies silvestres do gênero Passiflora como porta-enxertos sobre as características físicas e químicas em frutos de maracujazeiro. O objetivo deste trabalho foi determinar a influência de duas espécies de passifloráceas silvestres P. mucronata Lam e P. gibertii N.E. Brow como porta-enxertos sobre as características físicas e químicas dos frutos do maracujazeiro-amarelo em ambiente protegido. Adotou-se o delineamento inteiramente casualizado, com quatro tratamentos e 25 repetições, consistindo em 100 parcelas. Cada parcela foi representada por uma planta conduzida em vaso de 30 L. Os porta-enxertos avaliados foram: Passiflora edulis Sims, Passiflora gibertii N.E. Brow e Passiflora mucronata Lam. Comotratamento-testemunha, foram utilizadas plantas de P. edulis Sims provenientes de sementes. Avaliaram-se a massa fresca do fruto (MF), a massa fresca da casca (MC), a massa fresca da polpa (MP), o diâmetro do fruto (DF), o comprimento longitudinal do fruto (CF), a espessura da casca dos frutos (EC), a coloração do suco e da casca dos frutos, o teor de sólidos solúveis (SS), a acidez titulável (AT), a relação SS/AT, a relação MP/MF e o teor de vitamina C (ácido ascórbico). As plantas enxertadas sobre espécies silvestres produziram frutos mais alongados que as plantas provenientes de sementes, porém dentro dos padrões de comercialização.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT The market for fresh fruits passion fruit enhances internal and external fruit quality. The use of wild species as rootstocks has been advocated as a possible measure of disease control. Information are scarce on the effect of wild species of the genus Passiflora as rootstocks on physical and chemical characteristics in passion fruits. The objective of this study was to determine the influence of two species of wild passifloraceae, P. mucronata Lam and P. gibertii NE Brow as rootstocks on physical and chemical characteristics of yellow passion fruit in greenhouse. We adopted a completely randomized design with four replications and 25 treatments, consisting of 100 plots. Each plot was represented by a plant conducted in a pot of 30 L. The rootstocks were: Passiflora edulis Sims, Passiflora gibertii NE Brown and Passiflora mucronata Lam. As the control treatment, plants of P. edulis Sims originated from seeds were used. Evaluations of fresh fruit mass (FM), peel fresh weight (PeW), pulp fresh weight (PuW), fruit diameter (FD), longitudinal length of the fruit(LLF), thickness of the fruit skin (TFS), the color of the juice and the fruit peel, soluble solids (SS),titratable acidity (TA), ratio SS/TA, ratio PuW/PeW, vitamin C (ascorbic acid) content. Plants grafted on wild species produced more elongated fruit plants originated from seeds, but within the commercialization standards.
  • DESENVOLVIMENTO E PRODUÇÃO DE BANANEIRA ‘GRANDE NAINE’ EM DIFERENTES SISTEMAS DE MANEJO PARA A CONVIVÊNCIA COM A SIGATOKA-NEGRA NO VALE DO RIBEIRA-SP Fitotecnia

    NOMURA, EDSON SHIGUEAKI; DAMATTO JÚNIOR, ERVAL RAFAEL; FUZITANI, EDUARDO JUN; SAES, LUÍS ALBERTO; SILVA, SEBASTIÃO DE OLIVEIRA E

    Resumo em Português:

    RESUMO Objetivou-se avaliar o desenvolvimento e a produção de bananeira da cultivar Grande Naine submetidos a diferentes sistemas de manejo para a convivência com a Sigatoka-negra no Vale do Ribeira-SP (Brasil). Utilizou-se de mudas de ‘Grande Naine’ micropropagadas e conduzidas em delineamento inteiramente casualizado, com cinco tratamentos (sistemas de manejo): plantio intercalado; fungicida; desfolha+plantio intercalado; desfolha+fungicida; testemunha e subdividida no tempo (dois ciclos de produção), com oito repetições, considerando uma planta por repetição. Foram avaliados os seguintes parâmetros: altura da planta, diâmetro do pseudocaule, número de folhas ativas no florescimento e na colheita, massa fresca dos frutos comercializáveis, produtividade, número de pencas, número total de frutos, massa fresca total e por frutos da 2ª penca, comprimento e diâmetro de frutos da 2ª penca. Os dados foram submetidos a análises de variâncias, pelo teste F; e as médias, quando significativas, foram submetidas ao teste de Tukey (5 % de probabilidade). Conclui-se que as aplicações de fungicidas foram eficientes para o controle da Sigatoka-negra, com melhores resultados no desenvolvimento, na produção e na qualidade dos frutos da cultivar Grande Naine, porém sem apresentar diferenças quando associados com a desfolha. O plantio intercalado afetou negativamente em todos os parâmetro de desenvolvimento e produção da cultivar Grande Naine.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT This study aimed to evaluate development and production of banana plant ‘Grande Naine’ under different management systems with black leaf streak presence at Vale do Ribeira, SP (Brazil). For the experiment it was used micropropagated seedlings of ‘Grande Naine’ banana that was planted in field in a completely randomized design with five treatments (management systems): interspersed planting; fungicide control; defoliation + interspersed planting; defoliation + fungicide control and control, which were subdivided in time (two production cycles), with eight repetition and one plant per repetition. It was evaluated the following parameters: plant height, pseudostem diameter, number of active leaves at blooming and at harvest, marketable fruits fresh weight, productivity, number of hands, number of fruit, total fresh weight and individual fresh weight of the 2nd hand, length and diameter of 2nd hand fruits. Data were submitted to variance analysis by F test and the significant means were compared by Tukey’s test (5% probability). It can be conclude that fungicides applications were effective for black leaf streak control, showing better results in plants development and production and also in fruit quality of cultivars Grande Naine. No differences were observed when fungicide application was associated with defoliation. The interspersed planting affected negatively all the development and production parameters of cultivar Grande Naine.
  • DISTRIBUIÇÃO POTENCIAL DE OLIVEIRAS NO BRASIL E NO MUNDO Fitotecnia

    WREGE, MARCOS SILVEIRA; COUTINHO, ENILTON FICK; PANTANO, ANGÉLICA PRELA; JORGE, ROGÉRIO OLIVEIRA

    Resumo em Português:

    RESUMO A demanda pelo azeite de oliva tem sido crescente no mundo, principalmente no Brasil,aumentando a necessidade de expansão da área de plantio. Contudo, nas regiões que são tradicionalmente produtoras, não existe mais espaço, havendo necessidade de procurar novas áreas para plantio no mundo. Neste trabalho, foram identificadas áreas marginais para plantio no Brasil, utilizando modelagem de nicho ecológico, baseando-se em pontos de ocorrência levantados nas regiões produtoras da Europa, Estados Unidos, Austrália e América Latina (Chile, Argentina e Uruguai). Foram usados 346 pontos georreferenciados de ocorrência e planos de informação com dados climáticos (média de temperatura mínima do ar, média de temperatura máxima do ar - em oC - e total de precipitação pluviométrica - em mm) estacionais (primavera, verão, outono e inverno) do mundo, baixados do site do Worldclim. Os dados foram organizados e formatados em sistemas de informações geográficas, usando ArcGIS 10. Finalmente, foram elaborados mapas com a probabilidade de ocorrência de oliveiras no mundo. Foi feito também um mapa apenas da América do Sul, em que são apresentadas as zonas com maior potencial de ocorrência de oliveiras.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Demand for olive oil has been increasing worldwide, especially in Brazil, increasing the need for expansion of planting area. However, in regions that are traditional producers, there isn’t more space, we need to seek new areas for planting in the world. In this study, we identified marginal areas for farming in Brazil, using ecological niche modeling, based on occurrence points raised in the producing regions of Europe, United States, Australia and Latin America (Chile, Argentina and Uruguay). It was used 346 georreferenced occurrence points and climatic data layers (mean minimum air temperature, mean maximum air temperature - in oC - and total rainfall - in mm) seasonal (spring, summer, autumn and winter) of the world, downloaded from the site of Worldclim. The data were organized and formatted in geographic information systems (GIS), using ArcGIS 10. Finally, we made maps with probability of olive trees in the world. It was also made a map just of South America, with the most suitable areas for planting olive trees.
  • EFEITO DO ENSACAMENTO NA QUALIDADE DE MAÇÃS EM DIFERENTES ESTÁDIOS DE DESENVOLVIMENTO Fitotecnia

    SANTOS, JANAÍNA PEREIRA DOS; HICKEL, EDUARDO RODRIGUES; ARGENTA, LUIZ CARLOS

    Resumo em Português:

    RESUMO O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência do ensacamento na qualidade de maçãs em diferentes estádios de desenvolvimento. Oestudo foi conduzido em pomar orgânico, na Estação Experimental da Epagri de Caçador-SC, durante as safras de 2009/2010 e 2010/2011. Os genótipos de macieira avaliados foram ‘Royal Gala’, ‘Fuji Suprema’, ‘Catarina’ e a seleção M-11/00. Os frutos foram avaliados nos estádios de desenvolvimento intermediário (metade do ciclo), na colheita (maturação comercial) e sete dias após a colheita, e em duas diferentescondições (tratamentos): ensacados e não ensacados. O ensacamento foi realizado após o raleio, com embalagens de tecido não texturizado (TNT) de coloração branca, quando os frutos apresentavam em torno de 20 mm de diâmetro. Os fatores físico-químicos avaliados foram: cor de fundo, diâmetro, massa fresca, firmeza da polpa, índice de amido, acidez titulável e sólidos solúveis totais. Verificou-se que o ensacamento não interferiu na cor de fundo dos frutos nem no teor de sólidos solúveis totais. Entretanto, dependendo do genótipo de macieira e do estádio de desenvolvimento, houve alteração no diâmetro, na massa fresca, na firmeza, no índice de amido e na acidez titulável dos frutos. O ensacamento pode proporcionar frutos maiores e mais pesados, podendo também antecipar a maturação, caracterizada pela redução da firmeza da polpa e pelo aumento do índice de amido. Em alguns genótipos e estádios de desenvolvimento, os valores médios de acidez titulável foram inferiores nos frutos ensacados.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT This study aimed to evaluate the influence of bagging on apple fruit quality on different development stages. The study was conducted in an organic orchard at the Experimental Station of Epagri in Caçador, SC, during the 2009/2010 and 2010/2011 crop seasons. The apple tree genotypes evaluated were ‘Royal Gala’, ‘Fuji Suprema’, ‘Catarina’ and the M-11/00 selection. The fruits were evaluated at the following stages: intermediate development (half-cycle), at harvest or commercial maturity and seven days after harvest. Fruits were submitted to two different conditions (treatments): bagged and no bagged. Fruits were bagged after thinning, at approximately 20 mm diameter, with white non-textured fabric packaging. The physico-chemical attributes evaluated were: background color, diameter, fresh weight, pulp firmness, starch-iodine index, titratable acidity and total soluble solids. Fruit bagging did not affect fruit background color or total soluble solids. However, fruit diameter, fresh weight, pulp firmness, starch-iodine index and tritratable acidity were altered depending on the apple tree genotype and developmental stage. Bagging can provide larger and heavier fruits, it may also anticipate maturity due to reduction on pulp firmness and increase of the starch-iodine index. In some genotypes and developmental stages the average tritratable acidity values were lower in bagged fruits.
  • PRECOCIDADE DE PRODUÇÃO DE CULTIVARES DE MACIEIRA SOBRE DOIS PORTA-ENXERTOS Fitotecnia

    FIORAVANÇO, JOÃO CAETANO

    Resumo em Português:

    RESUMO Em ensaios de competição, muitos fatores são avaliados visando a diferenciar as cultivares e a proceder à recomendação de uso. Em relação ao desempenho produtivo, cultivares que entram em produção precocemente, produzem regularmente ao longo dos anos e, ao final, apresentam produções superiores, destacam-se em relação às demais. Desta forma, o trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar a precocidade de produção, por meio da aplicação do índice de precocidade de produção, e a produção acumulada de nove cultivares de macieira enxertadas sobre dois porta-enxertos, durante as seis primeiras safras. Os mais elevados índices de precocidade de produção foram exibidos pelas cultivares Daiane, Mishima e Fuji Select no porta-enxerto M-9, e pelas cultivares Fuji Suprema, Daiane e Gala Real no porta-enxerto Marubakaido/M-9. Ao final das seis safras, ‘Baigent’ e ‘Cripps Pink’, no porta-enxerto M-9, e ‘Maxi-Gala’, ‘Baigent’, ‘Daiane’, ‘Gala Real’ e ‘Royal Gala’, no Marubakaido/M-9, apresentaram as maiores produções acumuladas. Somente ‘Daiane’ e ‘Gala Real’, sobre a combinação Marubakaido/M-9, destacaram-se para as variáveis índice de precocidade de produção e produção acumulada, simultaneamente. O índice de precocidade de produção é um parâmetro importante para, junto com outros fatores, como a produção e a qualidade dos frutos, diferenciar cultivares de macieira.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT In competition assays, many factors are evaluated aiming the differentiation of apple cultivars and to undertake the use of recommendations. Regarding productive performance, cultivars that exhibit regular yields throughout the years, produce regularly over the years and have higher cumulative fruit yield, stand out over other cultivars. The present study was carried out along six harvesting seasons to determine yield precocity by means of the application of an earliness index and the cumulative fruit yield of nine apple cultivars grafted onto two different rootstocks. The highest indexes for yield earliness were presented by the cultivars Daiane, Mishima and Fuji Select grafted onto the M-9 rootstock and by the cultivars Fuji Suprema, Daiane and Gala Real cultivars grafted onto the Marubakaido/M-9 rootstock. ‘Baigent’ and ‘Cripps Pink’, grafted onto M-9, and ‘Maxi-Gala’, ‘Baigent’, ‘Daiane’ and ‘Gala Real’, grafted onto Marubakaido/M-9, had higher cumulative yields after six harvesting seasons. The cultivars ‘Daiane’ and ‘Gala Real’, grafted onto Marubakaido/M-9, presented better performances for both investigated parameters: earliness index of fruit yields and cumulative fruit yields. The earliness index for fruit yield is an important parameter to distinguish apple cultivars, along with other characteristics, such as production and fruit quality.
  • BIOLOGIA FLORAL E VIABILIDADE DE PÓLEN EM CULTIVARES DE CAQUIZEIRO (Diospyros kaki L.) E Diospyros virginiania L. Genética E Melhoramento

    CAMPOS, SAMANTA SIQUEIRA DE; WITTMANN, MARIA TERESA SCHIFINO; SCHWARZ, SERGIO FRANCISCO; VEIT, PEDRO AUGUSTO

    Resumo em Português:

    RESUMO O caquizeiro é uma planta muito complexa na questão de sua biologia floral, já que pode apresentar três tipos de flor (feminina, masculina ou hermafrodita) ou apenas flores femininas, como no caso das cultivares comerciais. O objetivo deste trabalho foi estudar o período de florescimento, os tipos de flores e estimar a viabilidade dos grãos de pólen em nove cultivares de D. kaki e em D. virginiana. As cultivares Pomelo e Rama Forte foram precoces para o início do florescimento. A cultivar Pomelo e a espécie D. virginiana apresentaram produção de flores masculinas, com pólen viável. As nove cultivares de D. kakiestudadas apresentaram produção de flores femininas (também masculinas em Pomelo) como esperado em cultivares comerciais. Porém a cultivar Mikado apresentou, ao final do florescimento, flores com produção de pólen viável, o que ainda não havia sido relatado. A viabilidade dos grãos de pólen, em geral, foi acima de 90% para as cultivares Pomelo e Mikado, e para D. virginiana.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Persimmon tree is a very complex plant regarding floral biology, because it can present three types of flower (female, male or hermaphrodite) or only female as in the commercial cultivars. The objective of this research was to study the flowering period, flower types and to estimate pollen grains viability in nine D. kaki cultivars and in D. virginiana. Cultivars Pomelo and Rama Forte were the earliest for flowering beginning. Cultivar Pomelo and D. virginiana produced male flowers with viable pollen. The nine studied D. kaki cultivars presented females flowers (also male in Pomelo) as expected in commercial cultivars. Unexpectedly, cultivar Mikado presented male flowers with viable pollen at the end of the flowering period, what had not been previously reported. Pollen viability was generally over 90% for Pomelo, Mikado and D. virginiana.
  • CORRELAÇÕES GENÉTICAS E ANÁLISE DE TRILHA PARA CARACTERES DE FRUTO DA PALMEIRA JUÇARA Genética E Melhoramento

    MARÇAL, TIAGO DE SOUZA; FERREIRA, ADÉSIO; OLIVEIRA, WAGNER BASTOS DOS SANTOS; GUILHEN, JOSÉ HENRIQUE SOLER; FERREIRA, MARCIA FLORES DA SILVA

    Resumo em Português:

    RESUMO A palmeira Euterpe edulis é uma espécie nativa da Mata Atlântica e atualmente se encontra na lista das espécies ameaçadas de extinção. Uma alternativa para retirá-la desta lista seria o estímulo para o plantio comercial, focando o manejo dos frutos, que recebem a classificação de “superfruta” pelas suas propriedades químicas e nutricionais. Entretanto, uma etapa de extrema importância que precede a seleção de genótipos superiores é o estudo das associações entre as variáveis, pois permite traçar estratégias de seleção alternativas para maximizar os ganhos. O presente trabalho teve por objetivos estimar as correlações genéticas pelo procedimento REML/BLUP e os efeitos diretos e indiretos sobre a massa dos frutos, por meio da análise de trilha, para seis caracteres de frutos de 198 acessos de E. edulis. Foram analisados frutos de 198 genótipos de juçara coletados em 20 fragmentos florestais na região Sul e Caparaó do Estado do Espírito Santo. De cada genótipo, avaliaram-se 25 frutos para as características: diâmetro longitudinal e equatorial do fruto e da semente; e massa do fruto e da semente. Os dados obtidos foram utilizados para a estimativa das correlações genéticas através do método de máxima verossimilhança restrita e melhor predição linear não viesada (REML/BLUP). Posteriormente, as correlações genéticas entre as variáveis de fruto foram submetidas à análise de trilha. Os seis caracteres de fruto estudados apresentam associação genética positiva com magnitude superior a 0,71 pelo procedimento REML/BLUP. O diâmetro longitudinal do fruto e a massa das sementes possuem maior efeito direto sobre a massa dos frutos, o que as torna mais indicadas para aumentar as chances de sucesso na seleção de genótipos de juçara com frutos maiores. As características diâmetro longitudinal do fruto e a massa das sementes são as principais determinantes das variações na massa dos frutos.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT The palm tree Euterpe edulis is a native species from Mata Atlântica and it is nowadays found in the list of species which are threatened by extinction. One option to withdraw it from this list would be the stimulation of the commercial planting aiming the management of fruits which receive the “super fruit” classification by their chemical and nutritional properties. However, one stage of extreme importance that precedes the superior genotypes selection is the study of associations among the variables, because it allows delineating alternate selection strategies to maximize the gains. The present study had as objective to estimate the genetic correlations by the REML/BLUP procedure and the direct and indirect effects upon fruit mass by path analysis for six fruit characters of 198 accessions of E. edulis. Fruits of 198 Juçara genotypes collected in 20 forestry fragments in the south and Caparaó region of the state of Espírito Santo were analyzed. From each genotype 25 fruits were evaluated for the characteristics: longitudinal and equatorial fruit and seed diameter; fruit and seed mass. The obtained data were used for genetic correlations estimative through the method of restricted maximum likelihood and better unbiased linear prediction (REM/BLUP). Subsequently, the genetic correlations among the fruit variables were submitted to path analysis. The six fruit characters studied show positive genetic association with magnitude higher than 0.71 by the REML/BLUP procedure. The longitudinal diameter of fruit and seed mass have greater direct effect on fruit weight, which makes them most indicated to increase the chances of success in the Juçara genotypes selection with larger fruit . The characteristics longitudinal diameter of fruit and the seed mass are the main determinants of changes in the mass of fruit.
  • AVALIAÇÃO DA QUALIDADE DE PÃO COM ADIÇÃO DE FARINHA E PURÊ DA BANANA VERDE Processamento

    OLIVEIRA, DAYSE ALINE SILVA BARTOLOMEU DE; MÜLLER, PRISCILA SCHULTZ; FRANCO, TALITA SZLAPAK; KOTOVICZ, VALESKA; WASZCZYNSKYJ, NINA

    Resumo em Português:

    RESUMO Banana, Musa sp,. é uma das frutas mais consumidas em todo o mundo, e o Brasil é um dos maiores produtores mundiais. A farinha de banana verde apresenta os maiores teores de amido resistente, quando comparada à banana madura. Estas características tornam a farinha de banana verde (FBV) e purê de banana verde (PBV) excelentes matérias-primas, capazes de aumentar o conteúdo de fibra alimentar (FA) nos alimentos adicionados, aumentando o apelo funcional. No presente estudo, pães foram preparados com diferentes percentuais de farinha e purê de banana verde (10%, 20% e 30%), em substituição à farinha de trigo e avaliada a qualidade do pão em função da altura, volume, rendimento, tempo de fermentação, a percentagem de umidade, cor da crosta/miolo e reologia do produto final. Não houve diferença estatisticamente significativaentre o rendimento e o teor de umidade das formulações. Pães que foram preparados com FBV e PBV resultaram em produtos mais escuros em relação ao padrão, e a luminosidade (L*) diminuiu com o aumento do nível de substituição. Pães com 10% de FBV e até 20% de PBV não diferiram estatisticamente do padrão em relação à dureza. Estes resultados sugerem a viabilidade da aplicação dessas matérias-primas (FBV e PBV) em pães, o que, em função das caracteristicas já demonstradas em pesquisas, poderá elevar o valor nutricional desse tradicional alimento.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Banana (Musa sp.) is one of the most consumed fruit worldwide and Brazil is a major producer. The green banana flour has the highest levels of resistant starch, compared to the ripe banana. These characteristics make the unripe banana flour (UBF) and unripe banana puree (UBP) excellent raw materials, able to increase the dietary fiber (DF) content in added foods, increasing functional appeal. In the present study breads were prepared with 0, 10, 20 and 30 % of wheat flour substitution UBF and UBP and evaluated the quality of the bread according to the height, volume, yield, fermentation time, the percentage of moisture, crust/kernel color and rheology of the final product. There was no statistically significant difference (p < 0.05) between yield and moisture content of the formulations. Breads that were cooked with FBV and PBV resulted in darker products compared to standard, and lightness (L*) decreased with increasing replacement level. Breads with 10% UBF and until 20% UBP did not differ from standard in relation to the hardness. These results suggest the feasibility of implementing these raw materials (UBF and UBP) in bread which, depending on the characteristics have been demonstrated in researches may increase the nutritional value of traditional food.
  • DESENVOLVIMENTO DE GELEIA DE UMBU-CAJÁ CONVENCIONAL E DIETÉTICA Processamento

    VIANA, ELISETH DE SOUZA; MAMEDE, MARIA EUGÊNIA DE OLIVEIRA; REIS, RONIELLI CARDOSO; CARVALHO, LEONARDO DIB DE; FONSECA, MÉRCIA DAMASCENO

    Resumo em Português:

    RESUMO O objetivo deste estudo foi desenvolver e caracterizar geleias de umbu-cajá, convencional (com sacarose) e dietética (com xilitol), a partir dos genótipos Suprema e Preciosa. As formulações foram elaboradas com a proporção 1:1, de polpa mais açúcar ou polpa mais xilitol, com 0,5% de pectina e teor final de sólidos solúveis entre 62 e 65 °Brix. As geleias foram analisadas em relação às suas características físico-químicas (pH, acidez titulável, sólidos solúveis, açúcares totais, umidade e cor instrumental) e sensoriais (teste de aceitação, preferência e intenção de compra). O teste de aceitação foi realizado por 73 consumidores, por meio de escala hedônica de 9 pontos, avaliando-se os atributos cor, aroma, sabor e textura. As geleias elaboradas com sacarose apresentaram características físico-químicas semelhantes às geleias dietéticas, exceto os teores de açúcares totais que foram inferiores no produto dietético. A geleia convencional, elaborada com o genótipo Suprema, foi preferida para os atributos aroma, sabor e textura, enquanto a geleia convencional, elaborada com o genótipo Preciosa, foi preferida para os atributos cor, aroma e textura. As geleias dietéticas, elaboradas com os dois genótipos, foram as menos preferidas, mas apresentaram índices de aceitação acima de 60%, o que demonstra o potencial dessas geleias para atender públicos específicos.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT The aim of this study was to develop and evaluate conventional (with sucrose) and dietetics (with xylitol) jam of umbu-caja, from the varieties Suprema and Preciosa. The formulations were prepared with pulp more sugar (1:1) or xylitol more pulp (1:1), both with 0.5% pectin. The final content of soluble solids ranged from 62-65 °Brix. The jams were analyzed in relation to physico-chemical (pH, titratable acidity, soluble solids, total sugars, moisture, and instrumental color) and sensorial characteristics (acceptability test and purchase intention). Acceptability test was performed by 73 consumers using a 9-point hedonic scale, evaluating the attributes: appearance, color, aroma, flavor and texture. Jams prepared with sucrose showed physicochemical characteristics similar to dietary jams, except the levels of total sugars which were lower in the dietetic product. The jam made with conventional genotype Supreme was preferred for flavor, taste and texture, while the conventional jam prepared with genotype Preciosa was preferred for the attributes color, aroma and texture. The dietary jellies prepared with the two genotypes were less preferred, but had acceptance rates above 60%, which demonstrates the potential of these jams to meet specific audiences.
  • PRODUÇÃO E CARACTERIZAÇÃO DA POLPA DE ATEMOIA EM PÓ Processamento

    SOUSA, KARLA DOS SANTOS MELO DE; FIGUEIRÊDO, ROSANA MARIA FEITOSA DE; QUEIROZ, ALEXANDRE JOSÉ DE MELO; FERNANDES, TÂMILA KASSIMURA DA SILVA

    Resumo em Português:

    RESUMO A atemoia desperta cada vez mais interesse devido ao seu aroma, sabor e valor de mercado. Porém, como a maioria das frutas, é bastante perecível, fazendo-se necessária a aplicação de métodos de conservação, a exemplo da secagem por aspersão, que prolonga a vida de prateleira, reduz a atividade de água e obtém como produto final o alimento em pó. Com isso, o objetivo deste trabalho foi desidratar a formulação elaborada com 50% de polpa de atemoia + 50% de água destilada, adicionada de 25% de maltodextrina em secador por aspersão, com temperatura de entrada do ar de 180 oC, vazão de alimentação da bomba de 0,5 L h-1, pressão do ar de 30 kgf cm-2 e bico aspersor de 1,2 mm de diâmetro. Como produto final, foram obtidas duas amostras em pó, uma coletada na câmara de secagem e outra no ciclone, sendo estas caracterizadas física, físico-químicamente e morfologicamente. Os dados experimentais foram analisados por delineamento inteiramente casualizado. Avaliando-se os resultados, observa-se que a cor da amostra em pó coletada na câmara de secagem foi mais escura do que a do ciclone; as amostras de atemoia em pó, coletadas na câmara de secagem, apresentaram maior teor de água, pH, ácido ascórbico, cinzas, açúcares redutores e proteínas em relação às amostras em pó coletadas no ciclone e menor atividade de água, densidade absoluta e aparente; além disso, o pó da câmara de secagem é mais solúvel, apresenta maior porosidade e partículas maiores do que o pó do ciclone, e ambas formaram aglomerados.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT The atemoya is attracting increasing interest due to its aroma, flavor and market value. But like most fruits is quite perishable, making necessary the application of preservation methods, such as spray drying, which prolongs the shelf life, reduces the water activity and gets as final product the food powder. The objective this work was to driyng the formulation produces with 50% atemoya pulp + 50% distilled water, added 25% maltodextrin, in the spray dryer with inlet air temperature of 180 ° C, the feeding flow rate of 0.5 L h-1, air pressure of 30 kgf cm-2 and diameter nozzle of 1.2 mm. As the final product were obtained two powder samples, collected in the drying chamber and another in the cyclone, these were characterized physic, physico-chemically and morphologically. The experimental data on physico-chemical analyzes were analyzed by completely randomized design. Evaluating the results shows that the color of the sample powder collected in the drying chamber was darker than that of the cyclone; samples atemoya powder collected in the drying chamber had a higher moisture content, pH, ascorbic acid, ash, sugars and proteins in relation to the powder samples collected in the cyclone and lower water activity, absolute density and apparent, moreover, the powder of the drying chamber is more soluble, has a higher porosity and large particles than that of the cyclone and both sticky aggregates formed.
  • QUALIDADE DE FRUTOS PROCESSADOS ARTESANALMENTE DE AÇAÍ (Euterpe oleracea MART.) E BACABA (Oenocarpus bacaba MART.) Processamento

    NEVES, LEANDRO TIMONI BUCHDID CAMARGO; CAMPOS, DANIELA CAVALCANTE DOS SANTOS; MENDES, JÉSSICA KELLEN SOUZA; URNHANI, CAIO OLIVEIRA; ARAÚJO, KAIO GANDHI MATTOS DE

    Resumo em Português:

    RESUMO Os frutos do açaizeiro (Euterpe oleracea Mart.) e da bacabeira ( MOenocarpus bacabaart), duas palmeiras tropicais nativas e socioeconomicamente importantes para os estados Amazônicos, são utilizados na produção de polpas processadas em sistemas agrofamiliares. Nesse sentido, o presente estudo objetivou a avaliação da qualidade físico-química e funcional de polpas de açaí e bacaba processadas artesanalmente. Os frutos foram coletados em propriedades rurais do município do Cantá/Roraima (bacaba) e Boa Vista/ Roraima (açaí). Para a constituição do experimento, as polpas processadas foram armazenadas em pequenas embalagens de politereftalato de etileno (PET) transparente e com tampa (mesmo material), com capacidade de 145 mL e refrigeradas a 3 ± 0,2°C e 45% de U.R., durante 5 dias. Foram analisados os seguintes parâmetros: pH, acidez titulável (AT), sólidos solúveis (SS), relação SS/AT, açúcares totais e redutores, pectinas totais e solúveis, teor de antocianinas e fenólicos totais. Ao final, para as polpas de açaí, levando-se em consideração os limites estabelecidos pelo Padrão de Identidade e Qualidade (PIQ), apenas o parâmetro AT apresentou-se fora da instrução normativa. Entretanto, a inexistência de padrões para bacaba inviabilizou tal comparação. Quanto ao teor das pectinas totais, pode-se concluir que ambas as polpas apresentam baixas concentrações desse componente, não sendo indicadas para produção de doces e geleias sem adição de agentes geleificantes. Os teores de compostos fenólicos e de antocianinas, em ambas as polpas, apesar de diminuir com o período de armazenamento refrigerado, apresentam altas concentrações quando em comparação a outros alimentos com apelo funcional.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT The fruits of açaizeiro (Euterpe oleracea Mart.) and of bacabeira (Oenocarpus bacaba Mart), two native tropical palms and socio-economically important for the Amazonian states, are utilized, almost in its entirety, in the production of processed pulp on agricultural family systems. In this sense, the present study aimed to the evaluation of physical, chemical, physic-chemical and functional quality of processed pulps of açai and bacaba. The fruits were harvested in private rural properties in the county of Cantá/Roraima (bacaba) and Boa Vista/Roraima (açaí). For the preparing of the experiment, the processed pulps were stored in small containers of polyethylene terephthalate (PET) transparent and cover (same material), with capacity of 145ml and, refrigerated at 3 ± 0.2 °C and 45% RH for 5 days. It was analyzed the follow parameters: pH, titratable acidity (TA), soluble solids (SS), ratio (SS/TA), total and reducing sugars, total and soluble pectin, and the content of anthocyanins and total phenolics. At the end, for the açaí pulps, taking into account the limits set by Standard Identity and Quality (PIQ), only the TA parameter presented itself outside the normative instruction. However, the lack of standards for the bacaba pulps prevented such a comparison. Regarding the total content of pectin, it is possible concluded that both pulps presented low concentrations of this component, and aren’t suitable for producing jams and jellies without the addition of gelling agents. The total phenolic contents and anthocyanins, in both pulps, although decreasing with the refrigerated storage time, show reasonable concentrations in comparison to other foods with functional appeal.
  • ENRAIZAMIENTO DE VITROPLANTAS DE MEMBRILLO (Cydonia oblonga) POR MEDIO DE INMERSIÓN TEMPORAL AUTOMATIZADA Y SU ACLIMATACIÓN Propagação

    MORA, DORA FLORES; CERDAS, RANDALL CHACÓN; MARCHENA, LUIS ALVARADO; DURÁN, ALEXANDER SCHMIDT; ULLOA, CARLOS ALVARADO

    Resumo em Espanhol:

    RESUMEN El membrillo (Cydonia oblonga) es un frutal no tradicional en Costa Rica que presenta propiedades médicas y nutricionales, sin embargo la lentitud del crecimiento y enraizamiento dificulta obtener poblaciones homogéneas mediante técnicas convencionales. Es por esta razón que esta investigación tuvo como objetivo la producción de material vegetal uniforme en tiempos reducidos empleando sistemas de inmersión temporal (RITA ®). Se utilizó como referencia un medio de enraizamiento semisólido MS, suplementado con 0,1 mg L-1 ANA; 0,3 mg L-1 AIB y 3% de sacarosa a un pH de 6,5; desarrollado por el Centro de Investigación en Biotecnología(CIB), del Instituto Tecnológico de Costa Rica (IT CR), en Cartago. Se realizaron cuatro variaciones en la concentración de sacarosa (1%, 2%, 3% y 4%) en medio líquido. Cada ensayo fue evaluado con vitroplantas previamente expuestas al medio correspondiente empleado en los tratamientos, de forma estacionaria por un período de 15 días, y con vitroplantas sin tratamiento previo (ocho tratamientos en total). La comparación de los porcentajes de enraizamiento mostraron una influencia directa en la dosis de sacarosa utilizada, obteniéndose los mejores resultados con 2% de sacarosa sin pretratamiento (73,3%). Las vitroplantas se aclimataron en cilindros a base de turba previamente desinfectados con fungicidas y se colocaron en cámaras húmedas a una temperatura promedio de 20,5 °C y una humedad relativa de 75,5% estableciendo ciclos de fertilización semanales. Se obtuvo un 80% de sobrevivencia a la aclimatación, debido a que algunas plántulas presentaron un estrangulamiento del tallo provocado por un ataque fúngico. Los conidióforos identificados por microscopia óptica y electrónica de barrido mostraron la presencia de Cladosporium spp., el cual fue controlado con las moléculas fungicidas carbendazima e iprodione.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Quince (Cydonia oblonga) is a non-traditional fruit tree found in Costa Rica that has therapeutic and nutritional properties; however its slow growth and root formation prevents the production of a homogeneous population when using conventional farming techniques. Hence, the aim of this research project was to generate uniform plant material in a reduced time span using a temporary immersion bioreactor system (RITAS®). A semisolid rooting MS culture medium supplemented with 0.1 mg L-1 NAA; 0.3 mg L-1 IBA and 3% sucrose (pH 6.5), developed in the Centro de Investigación en Biotecnología (CIB), Instituto Tecnológico de Costa Rica (ITCR), in Cartago, was used as a reference medium. Four different variations in the sucrose concentration (1%, 2%, 3%, and 4%) were performed in liquid medium. Each trial was evaluated with in vitro plants which had been previously exposed to the culture medium of the corresponding treatments, in a stationary mode and for a 15 day long period, and with in vitro plants without any previous treatment (a total of eight treatments). The comparison of the root formation percentages evidenced the clear effect of sucrose concentration used, with the best results obtained when using the 2% sucrose trial with no pre-treatment (73.3%). The in vitro plants were acclimated in cylinders made out of peat, have previously been disinfected with fungicide, and placed in a humidity chamber at a 20.5°C average temperature and a 75,5% relative humidity for the establishment of weekly fertilizing cycles. The acclimation process generated an 80% survival rate, since several seedlings experienced stem strangulation caused by a fungal attack. The conidiophores identified through optical and scanning electron microscopy evidenced the presence of Cladosporium spp., which was controlled with carbendazim and iprodione fungicides.
  • O ARMAZENAMENTO REFRIGERADO PROLONGA A VIABILIDADE DE SEMENTES DE GOIABEIRA-SERRANA Sementes

    DONAZZOLO, JOEL; ORNELLAS SANCHES, THIAGO; BIZZOCCHI, LEON; VILPERTE, VINICIUS; NODARI, RUBENS ONOFRE

    Resumo em Português:

    RESUMO Este trabalho teve como objetivo avaliar a viabilidade e o vigor das sementes de dois genótipos de Acca sellowiana sob diferentes condições e tempos de armazenamento. As sementes foram obtidas a partir de duas plantas (G1 e G2) localizadas em quintais da área urbana de Vacaria-RS. O experimento foi realizado em esquema trifatorial (2 x 3 x 2), sendo duas condições de armazenamento (temperatura ambiente: 20-25ºC; e refrigerado: 4-8ºC), três períodos de armazenamento (zero, um e dois anos), e dois genótipos (G1 e G2), conduzidos em blocos casualizados, com quatro repetições de 50 sementes. As sementes foram postas para germinar sobre papel absorvente umedecido em caixas tipo “gerbox”, mantidas em câmara de crescimento com temperatura de 25 ± 2 °C e fotoperíodo de 16 h. Avaliaram-se o índice de velocidade de germinação, a porcentagem de germinação e o tempo médio de germinação, por meio da contagem de sementes germinadas a cada dois dias, por 44 dias após o início da germinação. Os genótipos apresentaram desempenhos significativamente diferentes na taxa germinativa e no vigor das sementes. Quando armazenadas em temperatura ambiente, as sementes perderam o poder germinativo drasticamente no primeiro ano e completamente no segundo ano. Conclui-se que é possível manter 80% de poder germinativo das sementes de Acca sellowiana por dois anos em armazenamento refrigerado (4 a 8 ºC).

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT This study aimed to evaluate the viability and seeds vigour of two genotypes of Acca sellowiana under different conditions and storage time. The seeds were obtained from two plants (G1 and G2) located in the backyards of the urban area of Vacaria city from the state of Rio Grande do Sul. The experiment was conducted in trifatorial design (2 x 3 x 2), two storage conditions (room temperature: 20-25° C; and cool: 4-8° C), three storage periods (zero, one and two years), and two genotypes (G1 and G2) arranged in randomized complete blocks design with four replications of 50 seeds in each plot. The seeds were germinated over dampened paper towel in gerbox and kept in “fitotron” with a temperature of 25 ± 2° C and a photoperiod of 16h. It was assessed the germination speed index, percentage of germination and mean germination time, through counting of germinated seeds every two days during 44 days after onset of germination. The genotypes had significantly different performances in germination rate and vigour of the seeds. When stored in environment temperature the seeds lost the germinal vigour dramatically in the first year and completely in the second year. It is concluded that it is possible to maintain 80% of germination of Acca sellowiana seeds for two years in cold storage (4 to 8° C).
  • ADUBAÇÃO N-K NO ABACAXIZEIRO ‘BRS IMPERIAL’ - I - EFEITO NO DESENVOLVIMENTO E NA FLORAÇÃO DA PLANTA Solos E Nutrição De Plantas

    OLIVEIRA, ARLENE MARIA GOMES; NATALE, WILLIAM; ROSA, RAUL CASTRO CARRIELLO; JUNGHANS, DAVI THEODORO

    Resumo em Português:

    RESUMO O abacaxizeiro ‘BRS Imperial’ é cultivar resistente à fusariose, com folhas sem espinhos, e que carece de informações técnicas específicas para o seu manejo. Este trabalho teve como objetivo avaliar o efeito de doses de N e K2O no desenvolvimento vegetativo, na floração e nos atributos de desenvolvimento da folha ‘D’ do ‘BRS Imperial’, buscando estabelecer parâmetros da planta para a indução artificial do florescimento. Em delineamento em blocos ao acaso e cinco repetições, testaram-se quatro doses de N (0; 160; 320; 550 kg ha-1) e quatro doses de K2O (0; 240; 480 e 600 kg ha-1), em esquema fatorial completo 4 x 4. A adubação potássica influenciou de forma positiva na massa fresca e no comprimento da planta, bem como no número de mudas por planta após a colheita dos frutos, enquanto a aplicação de N influenciou na emissão de folhas e na massa fresca de mudas. A adubação nitrogenada diminuiu o percentual de florescimento induzido artificialmente, enquanto a potássica aumentou esse parâmetro. A massa máxima estimada da folha ‘D’ foi de 56 g na dose de 364 kg ha-1 de N e na maior dose de K2O (600 kg ha-1). A massa da folha ‘D’ apresentou a melhor correlação com a massa do fruto, sendo estimada a massa mínima de 44 g para obtenção de frutos de 900 g, massa mínima exigida pelo mercado para comercialização.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT The ‘BRS Imperial’ pineapple is a resistant cultivar to Fusarium, with leaves without thorns, but it requires a specific technical information for its management. This study aimed to evaluate the effect of different levels of N and K2O on vegetative growth, flowering and in the attributes of ‘D’ leaf development of ‘BRS Imperial’ pineapple, in order to determinate the plant parameters to induce artificial flowering. In a complete randomized block design with five replications, we tested four N (0, 160, 320, 550 kg ha-1) and four K2O (0, 240, 480 and 600 kg ha-1) levels, in a complete factorial 4 x 4. Potassium fertilization positively influenced in fresh mass and plant length, as well as the number of slip per plant; while the nitrogen fertilization influenced the leaf emergence and fresh mass of slip. Nitrogen fertilization decreased the artificially induced flowering, while potassium increased the flowering rate. The maximum mass of the ‘D’ leaf was estimated at 56 g, in the dose of 364 kg N ha-1 and higher dose of potassium fertilizer (600 kg ha-1 K2O). The mass of ‘D’ leaf showed the best correlation with fruit mass and estimated the minimum mass of 44 g to obtain 900 g of fruit, the minimum mass required by the market for sale.
  • ADUBAÇÃO N-K NO ABACAXIZEIRO ‘BRS IMPERIAL’ – II EFEITO NO SOLO, NA NUTRIÇÃO DA PLANTA E NA PRODUÇÃO Solos E Nutrição De Plantas

    OLIVEIRA, ARLENE MARIA GOMES; NATALE, WILLIAM; ROSA, RAUL CASTRO CARRIELLO; JUNGHANS, DAVI THEODORO

    Resumo em Português:

    RESUMO O abacaxizeiro ‘BRS Imperial’ é uma cultivar resistente à fusariose, apresenta frutos saborosos, mas ainda é pouco conhecido dos fruticultores. Este trabalho teve como objetivo avaliar o efeito de diferentes doses de N e K nas características químicas do solo, nos teores foliares de nutrientes e nas variáveis de produção de um cultivo de ‘BRS Imperial’. O experimento foi instalado no espaçamento 0,90 x 0,40 x 0,40 m, com quatro doses de N (0; 160; 320 e 550 kg ha-1) e quatro de K2O (0; 240; 480 e 600 kg ha-1), em blocos ao acaso, com cinco repetições, em fatorial completo 4 x 4. Foram realizadas análises químicas das folhas e do solo, e mensuradas as variáveis de produção. O cultivo do abacaxizeiro sem N e K ou apenas com adubação nitrogenada resultaram em menores índices de pH, K+, Ca e 2+Mg2+ no solo, no final do ciclo de cultivo, em relação aos teores iniciais. Mesmo na maior dose de K aplicada, o teor deste nutriente no solo ficou baixo. Os teores foliares de N e K estimados, nas doses máximas testadas, foram 12,8 e 31,8 g kg-1, respectivamente. As variáveis de colheita mostraram significância para as doses de N em todas as avaliações, enquanto as doses de K2O influenciaram apenas na relação comprimento/diâmetro do fruto. Pela análise de regressão, as doses de N mostraram efeito quadrático na massa dos frutos com coroa, a qual se apresentou com 1.086 g na dose máxima física de 365 kg ha-1 e produtividade estimada de 42 t ha-1.
  • A MORTE PRECOCE DO PESSEGUEIRO ASSOCIADA À FERTILIDADE DO SOLO Solos E Nutrição De Plantas

    MAYER, NEWTON ALEX; UENO, BERNARDO; SILVA, VALÉCIA ADRIANA LUCAS DA; VALGAS, RICARDO ALEXANDRE; SILVEIRA, CARLOS AUGUSTO POSSER

    Resumo em Português:

    RESUMO A morte precoce do pessegueiro é uma síndrome caracterizada por um colapso das plantas ao final do período de dormência, cujas causas envolvem diversos fatores bióticos e abióticos. Objetivou-se avaliar a associação da morte precoce do pessegueiro com à fertilidade do solo. Amostraram-se a rizosfera, para análise química, sob a copa de plantas sintomáticas e assintomáticas, com idade entre dois e oito anos, em nove pomares comerciais localizados nos municípios de Pelotas e Canguçu, no Rio Grande do Sul, totalizando 108 amostras. De acordo com os resultados, a obtenção de uma função discriminante para classificar as plantas em duas categorias, como sintomáticas ou assintomáticas, não proporcionou resultado satisfatório, pois a taxa de classificação errônea superou 40%. A análise de variância individual mostrou que, univariadamente, não existe diferença significativa na fertilidade do solo entre os dois grupos de plantas amostradas. Embora a fertilidade do solo, na maioria dos pomares amostrados, esteja aquém do recomendado para a cultura do pessegueiro, a ocorrência da morte precoce do pessegueiro não apresentou relação com os atributos químicos de fertilidade do solo. O resultado sugere que outros fatores, como os aspectos físicos do solo e o uso de misturas varietais de cultivares-copa como porta-enxerto, possam estar envolvidos na ocorrência de morte precoce do pessegueiro.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT The Peach Tree Short Life (PTSL) is a syndrome characterized by a tree collapse at end of dormancy and its causes involve several biotic and abiotic components. The objective of this research was to study if there was association between PTSL and soil fertility. Rhizosphere samples were collected for chemical analysis from two to eight-years-old symptomatic and asymptomatic trees (paired trees), at nine commercial peach orchards located in Pelotas and Canguçu, state of Rio Grande do Sul, Brazil, totaling 108 samples. According to the results, discriminate function for classifying trees into two categories (symptomatic or asymptomatic) did not provide satisfactory results because the misclassification rate exceeded 40%. The analysis of variance showed that there is no significant difference in soil fertility between two groups of trees sampled. Although soil fertility, in most orchards sampled, is below than recommended level for peach, the occurrence of PTSL was not associated with soil chemical properties. The present research suggests that other factors such as soil physical properties and the use of non-selected varietal mixtures of scion cultivars as rootstock, may be involved in PTSL.
  • PRODUTIVIDADE E QUALIDADE DE UVAS DA CV. ISABEL (Vitis labrusca L.) SUBMETIDAS À ADUBAÇÃO POTÁSSICA Solos E Nutrição De Plantas

    DALBÓ, MARCO ANTÔNIO; BETTONI, JEAN CARLOS; GARDIN, JOÃO PETERSON PEREIRA; BASSO, CLORI

    Resumo em Português:

    RESUMO Videiras ‘Isabel’ enxertadas em porta-enxerto ‘SO4’ e ‘IAC 766’, e em pé-franco plantadas sobre Nitossolo foram tratadas anualmente com doses crescentes de K2O, a 0; 60; 120 e 180 kg ha-1, durante 5 safras vitícolas (2007/2008; 2008/2009; 2009/2010; 2010/2011; 2011/2012). O delineamento experimental foi em faixas, com cinco repetições, sendo seis plantas por repetição, e os tratamentos, dispostos em esquema fatorial 4x3, com 12 tratamentos, correspondentes às quatro doses de adubação potássica e aos três portaenxertos. No estádio de mudança de cor da casca das bagas, coletaram-se pecíolos para determinar o teor de nutrientes no tecido foliar das uvas. Na ocasião da colheita, foram avaliados comportamentos vegetativos e produtivos, como produtividade, peso de poda, índice de Ravaz e características químicas da polpa das bagas, como sólidos solúveis totais, acidez total titulável e pH. O aumento da adubação potássica não representa ganho na produtividade na cv. Isabel nem no acúmulo de sólidos solúveis totais nas uvas. K e Mg nos pecíolos de uvas são influenciados pela forma de cultivo (enxertada ou pé-franco). Videiras ‘Isabel’ cultivadas em pé-franco têm menor capacidade de acúmulo de K e maior acúmulo de Mg nos pecíolos. Nas condições do solo em que foi desenvolvido o trabalho, não se justifica a adubação potássica do vinhedo.
  • ATRIBUTOS DO SOLO TRÊS ANOS APÓS CONFECÇÃO DE CAMALHÕES E DRENOS PARA PLANTIO DE PORTA-ENXERTOS DE VIDEIRA Solos E Nutrição De Plantas

    VEIGA, MILTON DA; DAMBRÓS, REMI NATALIN; DALBÓ, MARCO ANTÔNIO

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Soil attributes are related to the crops development and production, both for annual and perennial species. This study aimed to determine the chemical and physical soil attributes three years after making or not ridges and or drains before planting of grapevine rootstock in a Hapludox soil with very clayey texture. Chemical soil attributes (pH in water and soil organic matter and macronutrients) were determined in samples collected in the layers of 0-0.1, 0.1-0.2, 0.2-0.3 and 0.3-0.4 m depth of the rootstock row. Physical soil attributes (clay content, bulk density, porosity, penetration resistance and aggregate stability) were determined in undisturbed samples collected in the layers of 0.025 to 0.075, 0.125 to 0.175, 0.225 to 0.275 and 0.325 to 0.375 m depth of the rootstock row. Correlations of dry weight of the rootstock roots sampled at layers of 0-0.2 and 0.2-0.4 m depth with soil attributes were also determined. The making of ridges significantly altered most soil chemical properties and provided greater uniformity in the values among layers, creating more favorable conditions for root growth in deeper layers. The physical attributes were less affected than the chemical ones by making ridges and did not have any restrictive value to root growth in the layers evaluated after four years of applying the soil management systems. Drains had lesser effect on soil chemical and physical attributes than ridges.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Soil attributes are related to the crops development and production, both for annual and perennial species. This study aimed to determine the chemical and physical soil attributes three years after making or not ridges and or drains before planting of grapevine rootstock in a Hapludox soil with very clayey texture. Chemical soil attributes (pH in water and soil organic matter and macronutrients) were determined in samples collected in the layers of 0-0.1, 0.1-0.2, 0.2-0.3 and 0.3-0.4 m depth of the rootstock row. Physical soil attributes (clay content, bulk density, porosity, penetration resistance and aggregate stability) were determined in undisturbed samples collected in the layers of 0.025 to 0.075, 0.125 to 0.175, 0.225 to 0.275 and 0.325 to 0.375 m depth of the rootstock row. Correlations of dry weight of the rootstock roots sampled at layers of 0-0.2 and 0.2-0.4 m depth with soil attributes were also determined. The making of ridges significantly altered most soil chemical properties and provided greater uniformity in the values among layers, creating more favorable conditions for root growth in deeper layers. The physical attributes were less affected than the chemical ones by making ridges and did not have any restrictive value to root growth in the layers evaluated after four years of applying the soil management systems. Drains had lesser effect on soil chemical and physical attributes than ridges.
  • PRODUTIVIDADE E QUALIDADE DA 'CABERNET SAUVIGNON' SUSTENTADA EM ESPALDEIRA E MANJEDOURA NA FORMA DE Y Fitotecnia

    PEDRO JÚNIOR, MÁRIO JOSÉ; HERNANDES, JOSÉ LUIZ; BLAIN, GABRIEL CONSTANTINO; BARDIN-CAMRAROTTO, LUDMILA

    Resumo em Português:

    RESUMO A uva ‘Cabernet Sauvignon’ utilizada para elaboração de vinho tem tido seu plantio incrementado na região vitivinícola de São Roque (SP), sendo o sistema de sustentação mais usual a espaldeira. Recentemente, foi introduzido o sistema de sustentação em manjedoura na forma de Y, portanto foi realizado experimento objetivando caracterizar a produção e as características químicas do mosto da ‘Cabernet Sauvignon’ sustentada em espaldeira e em Y. As avaliações foram feitas durante os anos agrícolas: 2010/2011, 2011/2012 e 2012/2013. As videiras sustentadas em Y apresentaram maiores médias de massa dos cachos e de produtividade quando comparadas às sustentadas em espaldeira. As médias de produtividade estimada variaram entre 9,89 e 13,64 t ha-1 para a espaldeira e entre 13,34 e 17,43 t ha-1 para a manjedoura na forma de Y. Em relação às características químicas do mosto (teor de sólidos solúveis, pH e acidez titulável), não foram observadas diferenças estatísticas entre os sistemas de sustentação das videiras. As médias do teor de sólidos solúveis variaram entre 17,3 e 19,3°Brix, e a acidez titulável total, entre 98 e 143 meq.L-1 para os diferentes anos agrícolas avaliados.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT The grapevine ‘Cabernet Sauvignon’ used for wine purposes is increasing its cultivation in the region of São Roque (State of São Paulo, Brazil) being the vertical shoot position (VSP) system the most usual among the growers. Recently it was introduced the Y training system, therefore a field trial was carried out to characterize yield and chemical characteristics of the must of ‘Cabernet Sauvignon’ grown under different training systems. Evaluations were made during the following growing seasons: 2010/11, 2011/12 and 2012/13. The grapevines trellised on the Y shape showed higher cluster weight and yield when compared to the VSP system. The obtained values of yield varied from 9.89 and 13.64 t ha-1 for the VSP system and from 13.34 and 17.43 t ha-1 for the Y shaped system. Regarding the chemical characteristics of the must (soluble solids, pH and titratable acidity) it was not found statistical differences when comparing the training systems. The obtained values of total soluble solids content varied from 17.3 and 19.3°Brix and titratable acidity from 98 and 143 meq.L-1 for different growing seasons evaluated.
  • HIBRIDAÇÕES CONTROLADAS INTER E INTRAESPECÍFICAS PARA O MELHORAMENTO GENÉTICO DE PORTA-ENXERTOS DE PEREIRA Genética E Melhoramento

    PAULA, LUCIANE ARANTES DE; RUFATO, ANDREA DE ROSSI; OLIVEIRA, PAULO RICARDO DIAS DE; TALLAMINI, MAURÍCIO REGININI

    Resumo em Português:

    RESUMO O objetivo da pesquisa foi a averiguação da compatibilidade de pólen em pereira com marmeleiro (hibridações interespecíficas)e com cultivares de pereira (hibridações intraespecíficas). Foram usadas: ‘Packham’s Triumph’ (genitorfeminino) e ‘William’s’ e ‘Clapp’s Favorite’, ‘Maçã’ e ‘Portugal’ (genitores masculinos). Foi determinada frutificação efetiva (%) no campo aos 40 dias após as hibridações e a germinação in vivopor meio deatribuição de notas, seguindo escala de posição do tubo polínico no ovário. Obteve-se maior frutificaçãoefetiva entre as pereiras ‘Packham’s Triumph’ x ‘Clapp’s Favorite’. Nos cruzamentos interespecíficos, a maiorfrutificação efetiva foi obtida entre ‘Packham’s Triumph’ x ‘Portugal’. Na germinação in vivo, o estádio de desenvolvimento do tubo polínico apresentou variações significativas entre as combinações, porém não se obteve penetração de tubo polínico no óvulo. Como se observou frutificação em todos os cruzamentos, existe possível compatibilidade entre os genótipos estudados. Os resultados indicam que as cultivares doadoras de pólen da espécie P. communis são compatíveis com ‘Packham’s Triumph’. Outros estudos devem ser realizados com pólen de marmeleiro a fim de confirmar essa compatibilidade.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT The objective of the study was to characterize the pollen compatibility of pear with quince (interspecific crosses) and between species of pear. It was used: ‘Packham’s Triumph’ (female parental) and ‘William’s’ and ‘Clapp’s Favorite’, ‘Maçã’ and ‘Portugal’ (male parental). It was determined fruit set (%) in the field at 40 days after crosses and the in vivo germination. It was obtained a higher fruit set in the crossing ‘Packham’s Triumph’ x ‘Clapp’s Favorite’. In interspecific crosses, the highest fruit set was obtained with ‘Packham’s Triumph’ x ‘Portugal’’. In in vivo germination, the developmental stage of the pollen tube showed significant variations between the combinations, but the pollen tube did not penetrate the embryo sac. As it was observed fructification in all crossing is possible the existence of compatibility among genotypes. The results indicated that the pollen donor cultivars of the species P. communis are compatible with ‘Packham’s Triumph’. Other studies should be conducted with the pollen of quince to confirm this compatibility.
Sociedade Brasileira de Fruticultura Via de acesso Prof. Paulo Donato Castellane, s/n , 14884-900 Jaboticabal SP Brazil, Tel.: +55 16 3209-7188/3209-7609 - Jaboticabal - SP - Brazil
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