Digestibility and bioavailability of phosphorus from spray-dried yeasts in the diet of starting pigs (15-30 kg)

Digestibilidade e biodisponibilidade do fósforo da levedura em dieta de suínos na fase inicial (15-30 kg)

Abstracts

Two experiments were carried out to determine the bioavailability of phosphorus in two spray-dried yeasts - sugarcane yeast (SCY), and sugarcane yeast + brewer's yeast (SCBY) - in starting pigs, by comparing different methods (Apparent Digestibility Coefficient of Phosphorus - ADCP; True Digestibility Coefficient of Phosphorus - TDCP; slope ratio; and standard curve). In experiment I, a digestibility assay were carried out using 30 cross breed pig with initial weigh of 22.69 ± 4.24kg, allotted in a completely randomized design. The mean ADCP and TDCP values were 62.68 and 64.15% for SCY and 77.01 and 79.33% for SCBY. ADCP and TDCP for SCBY were higher (P<0.05) than the values for SCY. In Experiment II, a growth test was conducted, 56 crossbred piglets, were utilized, with initial live weight of 15.11 ± 3.43kg, allotted in a completely randomized design, with seven treatments, four replications, and two pigs per experimental unit. The treatments consisted of a basal diet without supplementation with P and the same diet including supplementation with two levels of P (0.053% and 0.105%) from dicalcium phosphate, SCY and SCBY. The relative bioavailability mean value of 57.23% for SCY and 91.96% for SCBY, corresponding to 0.30% and 0.40% of available phosphorus, respectively.

brewer's; piglets; slope ratio; standard curve; sugarcane


Foram conduzidos dois experimentos para determinar a biodisponibilidade do fósforo de duas leveduras secas por spray-dry, LEV35 = Cana-de-açúcar e LEV40 = Cana-de-açúcar+cervejaria para suínos na fase inicial, comparando diferentes metodologias (Coeficiente de Digestibilidade Aparente-CDAP e Verdadeira-CDVP do fósforo, Método da Relação dos Coeficientes de Regressão ou Slope Ratio e o Método da Curva Padrão). No Experimento I foi conduzido um ensaio de digestibilidade utilizando 30 leitões mestiços, com 22,69 ± 4,24kg de peso vivo, distribuídos em delineamento inteiramente casualizado. Os valores médios de CDAP e CDVP foram 62,68 e 64,15% para a LVE35 e 77,01 e 79,33% para a LEV40. Os CDAP e CDVP para a LEV40 foram maiores (P<0,05) que os valores da LEV35. No Experimento II foi conduzido um ensaio de crescimento, utilizando 56 leitões mestiços, com peso inicial de 15,11 ± 3,43kg, distribuídos em delineamento inteiramente casualizado com sete tratamentos, quatro repetições e dois animais por unidade experimental. Os tratamentos consistiram de uma dieta basal sem suplementação de P e a mesma com suplementação de dois níveis de fósforo (0,053 e 0,105) provenientes do fosfato bicálcico, LEV35 e LEV40. A biodisponibilidade relativa do fósforo foi diferente (P<0,05) para as duas leveduras, sendo o valor médio de 57,23% para a LEV35 e 91,96% para a LEV40, o que corresponde a 0,30% e 0,40% de fósforo disponível, respectivamente.

cana de açúcar; cerveja; curva padrão; leitões; slope ratio


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Publication Dates

  • Publication in this collection
    16 Aug 2013
  • Date of issue
    June 2013

History

  • Received
    23 Oct 2012
  • Accepted
    18 Apr 2013
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