Abstract in Portuguese:
Objetivou-se avaliar o potencial de utilização do estilosantes campo grande na forma de silagem, através do valor nutritivo de silagens a vácuo, submetidas a diferentes tempos de abertura e uso de aditivos. Utilizou-se um delineamento inteiramente casualizado em esquema fatorial 4 x 4, sendo quatro tratamentos: sem inoculante; com inoculante; com inoculante mais uréia e apenas com uréia, com quatro tempo de abertura (14, 28, 42 e 56 dias) e quatro repetições. Observou-se que as silagens sem inoculante apresentaram menores valores de pH e de temperatura, em relação aos demais tratamentos. Todas as silagens apresentaram maiores índices de recuperação da matéria seca no primeiro tempo de abertura, diminuindo posteriormente. As silagens de estilosantes apresentaram altas concentrações de proteína bruta, em média 167,30g/kg de MS, sendo os maiores valores encontrados nas silagens com adição de uréia. As silagens sem o uso de aditivo apresentaram melhor composição químico-bromatológica, em relação aos demais tratamentos com aditivos, sendo observados valores médios de 539,17g/kg e 665,79g/kg de MS, para as concentrações de nutrientes digestíveis totais e digestibilidade "in vitro" da matéria seca, respectivamente. O estilosantes campo grande apresenta potencial para ser utilizado na forma de silagem.Abstract in English:
The aim of this study was to evaluate the potential use of Stylosanthes spp. cv. Campo Grande in silage form, through of the nutritive value of vacuum packed silages, under different opening times and use of additives. It was used a completely randomized design in factorial scheme 4 x 4, with four treatments: no inoculant; with inoculant; with inoculant plus urea and urea only, with four opening time (14, 28, 42 and 56 days) and four replications. It was observed that the silages no inoculant had lower values of pH and temperature, compared to other treatments. All silages had higher dry matter recovery in the first time of the opening, decreasing thereafter. The stylosanthes silages showed high concentrations of crude protein, on average 167.30 g/kg DM, with the largest values found in silage with urea addition. The silage without additive showed better chemical composition, compared to other treatments with additives, being observed mean values of 539.17 and 665.79 g/kg DM for concentrations of total digestible nutrients and "in vitro" dry matter digestibility, respectively. The campo grande stylosanthes presents potential to be used in the form of silage.Abstract in Portuguese:
Objetivou-se avaliar as características morfogênicas e estruturais do capim-Xaraés submetido a cinco alturas de cortes (10; 20; 30; 40 e 50cm) com intervalo de corte baseado na interceptação luminosa (IL) pelo dossel durante a rebrotação (95% de IL). Utilizou-se o delineamento inteiramente casualizado, num fatorial 5 x 2, com cinco repetições. As avaliações foram realizadas de março a novembro de 2011, nas variáveis: taxa de aparecimento foliar (TApF), taxa de alongamento foliar (TALF), taxa de alongamento do colmo (TALC), comprimento final da folha (CF), taxa de senescência foliar (TSF), duração de vida das folhas (DVF), número de folhas vivas por perfilho (NFV) e número vivo de perfilhos (NVP). Observou-se que as alturas de cortes de 30 a 50 cm, resultaram em maior TALC, TALF, TApF, TSF, DVF, NFV e CF. As características TALC, TALF, TApF, TSF, NFV e CF apresentou valores mais elevados durante o período chuvoso. Enquanto, o filocrono e, a DVF em 40 cm apresentou valores mais elevados no período da seca. O NVP não foi afetado pelas alturas de cortes ou época do ano. A altura de corte do capim-Xaraés recomendada para essas condições edafoclimáticas situa-se entre 30 e 50cm.Abstract in English:
Aimed to evaluate the morphogenetic and structural characteristics of grass Xaraés subjected to five heights of sections (10, 20, 30, 40 and 50cm) with cutting interval based on (LI) by the canopy during regrowth (95% IL). We used a completely randomized design in a factorial 2x5 with five replications. The evaluations were conducted from March to November 2011, the following variables: leaf appearance rate (LAR), leaf elongation rate (LER), stem elongation rate (SER), final leaf length (LL), senescence rate leaf (SRL), life span of leaves (LSL), number of green leaves per tiller (NLL) and live tiller number (LNT). It was observed that the heights of cuts by 30 to 50 cm resulted in higher SER, LER, LAR, SRL, LLS, NLL and LL. The SER, LER, LAR, SRL, NLT and LL characteristics showed higher values during the rainy season. While the phyllochron and LLS at 40 cm showed higher values in the dry season. The LNT was not affected by the heights of cuts or time of year. The cutting height of the grass Xaraés recommended for these environmental conditions is between 30 and 50cm.Abstract in Portuguese:
Objetivou-se estimar parâmetros e avaliar a tendência fenotípica e genética de pesos ajustados para 205 (P205); 365 (P365) e 550 (P550) dias de idade, em bovinos da variedade Nelore Mocho, nascidos a partir de 1980, pertencentes a rebanhos localizados na região Nordeste do Brasil. Foram utilizados registros genealógicos de 45.785 animais nascidos entre 1960 e 2009. Os parâmetros e os valores genéticos foram estimados com o método de máxima verossimilhança restrita livre de derivadas (REML) sob o modelo animal, usando aplicativo computacional MTDFREML. A tendência fenotípica e genética das características de crescimento foram estimadas pela regressão do valor genético sobre o ano de nascimento do animal. O coeficiente de herdabilidade direta dos pesos ajustados nas três idades foram 0,19 ± 0,02 (P205); 0,24 ± 0,03 (P365) e 0,18 ± 0,03 (P550), indicando que há potencial de ganhos pela seleção nesses pesos. A herdabilidade materna do P205 foi igual a 0,12 ± 0,02. A tendência genética direta foi igual a 0,016; 0,043 e 0,041kg/ano, para P205, P365 e P550, respectivamente, enquanto a fenotípica foi 1,34; 2,10 e 2,84kg/ano para essas características na mesma sequência, mostrando assim o quanto os ganhos fenotípicos foram superiores aos genotípicos, possivelmente favorecidos por melhorias no manejo dos rebanhos. O monitoramento dos parâmetros e das tendências fenotípica e genética do desenvolvimento ponderal na variedade Nelore Mocho do Nordeste, se apresenta como procedimento importante para nortear a definição de estratégias de manejo com potencial para aumentar os ganhos genéticos de forma consistente.Abstract in English:
This study aimed to estimate parameters and evaluate the phenotypic and genetic trend adjusted weights at 205, 365 and 550 days of age in Nellore cattle variety Polled born from 1980 belonging to herds located in Northeastern Brazil. Genealogical records of 45,785 animals born between 1960 and 2009 were used. The parameters and breeding values were estimated by restricted maximum likelihood derivative free (REML) under the animal model using computational application MTDFREML. Phenotypic and genetic trends of growth traits were estimated by linear regression of breeding value on year of birth of the animal. The direct heritability coefficient of adjusted weights at the three ages were 0.19 ± 0.02 (P205), 0.24 ± 0.03 (P365) and 0.18 ± 0.03 (P550), indicating that there is potential for gains for selecting these weights. Maternal heritability of P205 was equal to 0.12 ± 0.02. The direct genetic trend was equal to 0.016, 0.043 and 0.041kg / year to P205, P365 and P550, respectively, while the phenotype was 1.34, 2.10 and 2.84kg / year for these characteristics in the same sequence, thus showing how the phenotypic gains were higher than genotypic, possibly favored by better management of the herds. The monitoring of parameters and phenotypic and genetic trends of growth development in Nellore variety Polled in the Northeast, is presented as an important procedure to guide the development of management strategies with the potential to increase genetic gains consistently.Abstract in Portuguese:
Objetivou-se descrever o quantitativo, distribuição e estrutura do rebanho de ovino da raça Santa Inês no estado do Piauí. Foram analisados dados de registros genealógicos da raça Santa Inês, mantidos pela Associação Brasileira de Criadores de Ovinos (ARCO), referentes ao período de 1992 a 2012. Foram realizadas análises estatísticas descritivas de modo a conhecer como o rebanho Santa Inês está estruturado. Foi realizada a classificação do rebanho quanto a sua estrutura organizacional, determinada com base na origem e uso dos reprodutores, utilizando-se o programa ENDOG. v.4.8. O registro dos animais da raça Santa Inês, no Piauí, teve inicio em 1990, e a maior representatividade foi verificada no período de 1993 a 2001. Quanto à estrutura dos rebanhos, 56,8% foram classificados como rebanhos multiplicadores (estrato intermediário da pirâmide) e 43,2% como rebanhos comerciais (base da pirâmide), sendo que não se observou nenhum rebanho núcleo e nem isolado. A falta de rebanhos núcleo da raça no Estado pode ser uma das causas da redução do número de animais registrados nos últimos anos no Piauí.Abstract in English:
This study aimed to describe the quantity, distribution and structure of the Santa Inês sheep flock in the Piauí state. We analyzed data of genealogical records of Santa Inês variety, maintained by the Brazilian Association of Breeders Sheep (ARCO), from 1992 to 2012. Descriptive statistical analyzes were performed in order to know how the Santa Inês herd is structured. We classified the herd according to its organizational structure, determined according to the origin and the use of the breeders, using the program ENDOG.v.4.8. The registration of animals of Santa Ines variety, in Piauí, started in 1990, and highest representation was verified in the period from 1993 to 2001. As for the structure of the herds, 56.8% were classified as multiplying livestocks (intermediate stratum of the pyramid) and 43.2% as commercial herds (base of the pyramid), and there was neither nucleus nor isolated herds. The lack of nucleus herds of Santa Inês variety in the state may be one of the causes of the reduction in the number of animals recorded in recent years in Piauí.Abstract in Portuguese:
Objetivou-se avaliar os efeitos da heterogeneidade de variância residual sobre a avaliação genética de bovinos da raça Nelore criados a pasto, provenientes do Bioma Amazônia, Brasil. Foram utilizados pesos ajustados aos 205 dias de idade, os quais foram classificados em três classes de desvio-padrão fenotípico: baixo, médio e alto. Houve aumento da variância genética aditiva direta e residual à medida que aumentaram as classes de desvio-padrão fenotípico. As herdabilidades para as classes de desvio-padrão fenotípico baixo, médio e alto foram 0,27; 0,33 e 0,26, respectivamente. As estimativas de correlações genéticas entre as classes de desvio-padrão fenotípico de baixo-médio, baixo-alta, e médio-alto foram 0,82; 0,35 e 0,72, respectivamente. As estimativas de correlação dos valores genéticos dos touros denotaram indicio de possível efeito da interação genótipo-ambiente. Houve uma grande variabilidade para os valores genéticos dos touros na classe de alto desvio-padrão fenótipo.Abstract in English:
This study was carried out to evaluate the effects of heterogeneity of residual variance on genetic evaluation of cattle raised on pasture from Amazônia Bioma, Brazil. Adjusted weights at weaning weight (205 days of age) were sorted in three phenotypic classes: low (less than average weight), medium (between the average and the average plus one standard deviation) and high (greater than average plus one standard deviation). There was increased of genetic additive direct and residual variances to the extent that increased phenotypic classes. The heritabilities for low, medium and high phenotypic classes were 0.27, 0.33 and 0.26, respectively. These estimates suggest that mass selection could result in genetic gain on breeding program that use weaning weight as a selection criteria. Genetic correlations between the low and medium, low and high, and medium and high phenotypic classes were 0.82, 0.35 and 0.72, respectively. The estimate of correlation of the breeding values of sire shown effect of the heterogeneity of phenotypic variance on the prediction of animals breeding values. There was a major variability for the breeding values of sires at high phenotype class. Thus, we suggested the identification and selection of sires with the highest breeding values for weaning weight, according with environment in which these animals are being raised.Abstract in Portuguese:
Vibrio parahaemolyticus pode causar vibriose em camarão cultivado e também gastrenterites no consumidor. Neste trabalho foram verificadas as condições higiênico-sanitárias em camarões (Litopenaeus vannamei) e na água de viveiros de carcinicultura no litoral piauiense quanto a V. parahaemolyticus. Foram coletadas 148 amostras de água e 72 amostras de camarão em três fases de cultivo: pós-larva, juvenil e engorda em quatro propriedades. Foram transferidos 25g de cada amostra para frasco contendo 225mL de água peptonada com 3% de sal para o preparo da diluição 10-1, a partir dessa foram preparadas as diluições 10-2 e 10-3. Para o teste presuntivo, alíquotas de 1,0mL dessas diluições foram semeadas em três tubos com caldo Horie Arabinose Violeta de Etila (37ºC/24 horas). Repicou-se para agar TCBS (37ºC/24 horas). As colônias típicas foram semeadas em: agar motilidade sal, agar nutritivo sal, caldo peptonado sal e ágar TSI sal (incubados a 37ºC/24 horas), testes bioquímicos: halofilismo (0; 3; 6; 8 e 10%), crescimento a 42ºC, teste de Kanagawa, prova de Hugh-Leifson, descarboxilação da lisisna e arginina e fermentação de manitol e sacarose. V. parahaemolyticus foi semelhante estatisticamente nas amostras de água e das fases pós-larva e engorda em todas as propriedades estuário e viveiros. Nas amostras de camarões também não houve diferença significativa estatística entre propriedades e fases de cultivo As águas do sistema produtivo e os camarões cultivados no litoral piauiense apresentam condições higiênico-sanitárias satisfatórias quanto à enumeração de Vibrioparahaemolyticus.Abstract in English:
Vibrio parahaemolyticus can cause vibriosis in shrimp, and also can cause gastroenteritis in consumers. Study the sanitary and hygienic conditions of shrimps (Litopenaeus vannamei) and water from ponds of shrimp farms of the coast of Piauí were evaluated for V. parahaemolyticus. 148 samples of water and 72 samples of shrimp were collected in three different farming stages (postlarvae, juvenile and growout) from four shrimp farms. 25 g of each sample was transferred to a flask containing 225mL of peptone water with 3% of salt for the preparation of the 10-1 dilution, from which the 10-2 and 10-3 dilutions were prepared. For the presumptive test aliquotes of 1,0mL of these dilutions were streaked in three Horie arabinose ethyl violet broth tubes (37ºC/24 hours). They were restreaked TCBS agar (37ºC/24 hours). The typical colonies were streaked motility salt agar, nutrient salt agar, salt peptone broth and TSI salt agar (37ºC/24 hours) and then biochemical tests were performed: halofilic (0; 3; 6; 8 and 10%), growth at 42ºC, Kanagawa test, Hugh-Leifson test, lysine and arginine decarboxylation and fermentation of mannitol and sucrose. The presence of V. parahaemolyticus was statistically similar in samples of water and of postlarvae and grow out stages in all shrimp farms both in estuary and pond. In samples of shrimp there was no statistical difference among shrimp farms and farming stages. The water from the productive system and the shrimp raised in the cost of Piauí has satisfactory hygienic and sanitary conditions to Vibrioparahaemolyticus count.Abstract in Portuguese:
Esta pesquisa foi desenvolvida para avaliar o efeito da densidade nutricional da dieta, sobre as variáveis de desempenho de frangos de corte, mantidos em ambientes com ventilação, associado ou não a nebulização, nos períodos de oito a 21 e de oito a 41 dias de idade, bem como, avaliar o rendimento de carcaça, cortes e gordura abdominal aos 41 dias de idade das aves. O delineamento utilizado foi inteiramente ao acaso, em esquema fatorial, com três tratamentos e seis repetições, em dois ambientes, sendo 20 aves por unidade experimental. Os tratamentos consistiram de três dietas com diferentes densidades nutricionais: controle; média e alta densidade. O sistema de resfriamento evaporativo com ventilação associado à nebulização, em condição de temperatura e umidade relativa do ar elevadas, proporciona aumento no consumo de ração, mas piora a conversão alimentar dos frangos de corte na fase inicial. Para o período de oito a 41 dias, o ambiente com ventilação associada à nebulização proporciona às aves aumento no consumo de ração e no ganho de peso, sem afetar a conversão alimentar. A dieta de alta de densidade nutricional, na fase de oito a 21 dias, reduz o consumo de ração e melhora conversão alimentar em relação à dieta controle. Para o período de oito a 41 dias, a dieta de média densidade proporciona maior ganho de peso e melhor conversão alimentar em relação ao controle. As diferentes densidades nutricionais não afetam o rendimento de carcaça, dos principais cortes e gordura abdominal aos 41 dias de idade.Abstract in English:
This study was designed to evaluate effect of nutrient density of diet, on performance variables of broilers, kept in environments with ventilation, with or without fogging, in periods of eight to 21 and eight to 41 days of age, as well as, to evaluate carcass yield, abdominal fat and cuts at 41 days of age birds. The experimental design was completely randomized in a factorial design, with three treatments and six replications, in two environments, with 20 birds per experimental unit. Treatments consisted of three diets with different nutrient densities: control; medium and high density. The evaporative cooling system with ventilation associated nebulization, on condition of temperature and relative humidity elevated air, provides an increase in feed intake, but worse feed conversion of broilers in the initial phase. For eight to 41 days, environment with ventilation associated fogging provides birds increase in feed intake and weight gain, without affecting feed conversion. Diet high nutrient density, phase eight to 21 days, reduces feed intake and improved feed conversion compared to the control diet. For eight to 41 days, diet of medium density provides greater weight gain and better feed conversion compared to control. Different nutritional levels do not affect carcass yield, abdominal fat and major cuts at 41 days of age.Abstract in Portuguese:
Objetivou-se determinar em equinos a digestibilidade dos nutrientes e o tempo médio de retenção dos grãos de sorgo de baixo e alto teores de tanino submetidos na ensilagem a dois processamentos, prensagem e moagem. Foram utilizados quatro cavalos castrados sem raça definida delineados em blocos casualizados, resultando em quatro repetições por tratamento. Os tratamentos consistiram de silagens de grãos úmidos de sorgo de baixo tanino e alto teor de tanino submetidos a dois tipos de processamentos, prensagem e moagem, arranjados em esquema fatorial 2x2 (2 genótipos de sorgo e 2 processamentos na ensilagem). Observaram-se diferenças significativas entre as silagens com baixo e alto teor de tanino, bem como dos processamentos na ensilagem, no qual os melhores resultados obtidos foram para a silagem de grãos úmidos de sorgo de baixo tanino moída, com os valores para CDMS, CDMO, CDEB, CDPB e CDAmido, de 83,82; 83,91; 85,17; 86,56 e 84,72%, respectivamente. Ainda, não se identificou efeito significativo entre os grãos estudados, bem como dos processamentos, sobre o tempo médio de retenção, com média de 17,5h. Concluiu-se que a moagem dos grãos de sorgo na ensilagem aumenta a digestibilidade dos nutrientes. O tempo médio de retenção em equinos apresentou-se similar entre os grãos de sorgo ensilados sob a forma prensada e moída.Abstract in English:
The objective was to evaluate apparent digestibility of nutrients and the mean retention time of high-moisture grains of sorghum with low (SLT) and high (SHT) tannin submitted to two processing during ensilage, grinding and rolling. There were used four castrated male horses, crossbred. It was used randomized block by design for four replications, totalizing four repetitions for each treatment. The treatments consisted of SLT e SHT submitted to two processing during ensilage, griding and rolling, in 2 x 2 factorial arrangement tested (2 sorghum genotypes and 2 processing). The daily DM intake was 2% body weight, this way the test-diets were composited by 30% SLT and 70% of hay. There observed differences (P<0.05) between SLT and SHT, as like, of processing method, in that best results were for grinding-SLT, whose means values were to DCDM, DCOM, DCCE, DCCP and DCStarch of 83.82, 83.91, 85.17, 86.56 e 84.72%. Furthermore, not identified significant effect between the grains studied, as well as the processing, on the mean retention time, with an average of 17.5 h. It was concluded that the grinding of grain sorghum silage increases nutrient digestibility. The mean retention time in horses presented similar among grain sorghum silages as rolled and grinded.Abstract in Portuguese:
Objetivou-se avaliar os efeitos de níveis de polpa cítrica (PC), com ou sem adição de um complexo enzimático nas rações, sobre o desempenho dos suínos e as características de carcaça. Utilizou-se 72 suínos, com 25,71 ± 7,51 e 98,81 ± 10,64kg de pesos inicial e final, respectivamente. As dietas foram formuladas para as fases: 1 - 70 aos 101; 2 - 102 aos 130; 3 - 131 aos 143 dias de idade. Como não houve redistribuição dos animais nos blocos no início das fases 2 e 3, os dados foram avaliados nos períodos: 1 - 70 aos 101; 2 - 70 aos 130 e 3 - 70 aos 143 dias de idade. A inclusão de até 15% de PC, com ou sem a adição do complexo enzimático nas dietas, diminuiu o consumo diário de ração nos Períodos 1 e 2, e melhorou a conversão alimentar no Período 2, porém, os animais apresentaram respostas adaptativas no Período 3. O rendimento de carcaça e a relação gordura/carne diminuíram linearmente, na medida em que aumentaram os níveis de PC, na ausência do complexo enzimático. Na presença do produto, a relação gordura/carne apresentou comportamento quadrático, e o nível de 7,78% de PC determinou a menor relação. A inclusão de até 15% de PC com ou sem a adição do complexo enzimático nas dietas para suínos, não proporciona diferenças no desempenho e pode ser uma alternativa alimentar, sem afetar as características de carcaça.Abstract in English:
The purpose is to evaluate the effects of levels of citrus pulp (CP), over the aperformance and the carcass characteristics, with or without the addition of an enzyme complex in the feed. Seventy-two pigs were used, at 25.71 ± 7.51kg initial body weight (BW) and 98.81 ± 10.64kg final BW. The diets were formulated for the stages: 1 - 70 to 101; 2 - 102 to 130; 3 - 131 to 143 days of age. Because there was no redistribution of the animals in blocks at the beginning of stages 2 and 3, the data were evaluated at the periods: 1 - 70 to 101; 2 - 70 to 130; and 3 - 70 to 143 days of age. The inclusion of up to 15% of CP, with or without the addition of an enzyme complex in the diets, decreased the daily feed intake in Periods 1 and 2, and improved feed:gain in Period 2; however, the animals showed adaptive responses in Period 3. In the absence of the enzyme complex, the carcass yield and the fat/meat ratio decreased linearly as the levels of CP increased. In the presence of the enzyme complex, the fat/meat ratio had a quadratic behavior, and the level of 7.78% of CP determined the lowest ratio. The inclusion of up to 15% of CP with or without the addition of the enzyme complex in diets no differences in performance; therewith, it can be a feed alternative, without effect on the carcass characteristics.Abstract in Portuguese:
O estudo foi realizado com o objetivo de avaliar o efeito da inclusão de produtos homeopáticos sobre o desempenho e perfil bioquímico sérico de frangos de corte. O delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado com quatro tratamentos e oito repetições de 20 aves cada, totalizando 640 pintos de corte, machos. Os tratamentos avaliados foram: Controle (dieta sem inclusão de produtos homeopáticos), Fator Pró aves® (FP) (fornecido do 1º aos 42o dias de idade), Fator Estresse aves® (FE) (fornecido até os 14 dias de vida das aves), Fator Estresse aves® + Fator Pró aves® (FE+FP) (FE fornecido até os 14 dias de idade, associado ao fornecimento do FP do 15º aos 42o dias de idade). Os resultados foram submetidos à análise de variância e as médias comparadas pelo teste de Tukey a 5%. A inclusão dos fatores homeopáticos aumentou o peso médio e ganho de peso das aves aos 21dias de idade. Aos 42 dias, foram determinados maior índice de eficiência produtiva e viabilidade (%) para aves consumindo ração com a adição do FP e FE, respectivamente. Não houve diferenças estatísticas entre os parâmetros séricos bioquímicos: proteína total, colesterol, fosfatase alcalina e as transaminases GOT e GPT, entretanto, ocorreu uma diminuição dos níveis de colesterol para as aves alimentadas com a ração contendo o FP. Conclui-se que os produtos homeopáticos não afetam o desempenho das aves aos 42 dias de idade, porém, melhoram o rendimento de carcaça, o índice de eficiência produtiva, a viabilidade e reduzem os níveis de colesterol sérico.Abstract in English:
The study was conducted to evaluate the effect of adding homeopathic products on performance and serum biochemical profile of broilers. The experimental design was completely randomized design with four treatments and eight repetitions of 20 birds each, a total of 640 broiler, males. The trataments avalied was: Control (diet without incluision of homeopathic factors), Factor Pro birds® (FP) (supplied from the 1st to 42 days old), Factor Stress birds® (FE) (provided until 14 days of life for birds), Factor Stress birds® + Factor Pro birds® (FS + FP) (FE supplied until 14 days of age, with the supply of the FP 15 to 42 days of age). The results were subjected to analysis of variance and means were compared by Tukey test at 5%. The inclusion of homeopathics products increased the mean weight and weight gain of birds to 21 days of age. At 42 days, were determined greater productive efficiency and viability (%) for broilers consuming diets with the addition of PF and EF, respectively. There were no statistical differences between the serum biochemical parameters total protein, cholesterol, alkaline phosphatase, and transaminases GOT and GPT, however, there was a decrease in cholesterol levels for broilers fed diet containing FP. It is concluded that homeopathic factors do not affect the performance of broilers at 42 days of age, however, improve the carcass yield, productive efficiency, viability and reduce serum cholesterol levels.Abstract in Portuguese:
O objetivo com este estudo foi avaliar o efeito do probiótico a base de bactérias produtoras de lactato (DBR) e da monensina sódica (MON) sobre o desempenho produtivo e características de carcaça de bovinos Nelore terminados em confinamento. Foram utilizados 18 machos, não castrados, com média de idade de 18 meses e 362,0 ±30,0kg de peso vivo inicial, divididos em três tratamentos: 1) 2g de DBR; 2) 1g de DBR + 138mg de MON e; 3) 275mg de MON, caracterizando delineamento inteiramente casualizado, com 6 animais por tratamento, divididos em 18 baias (1 animal/baia) em sistema de alimentação do tipo Calan Gate. O experimento teve duração de 84 dias, os animais foram pesados e submetidos a avaliações de ultrassonografia a cada 28 dias. Não houve efeito dos aditivos alimentares em relação ao peso vivo final e consumo de massa seca em percentagem do peso vivo. O ganho de peso diário foi menor nos primeiros 28 e 56 dias de estudo para animais que consumiram MON e DBR+MON, porém não foram observadas diferenças entre os tratamentos no período total. Animais alimentados com DBR+MON apresentaram maior consumo de massa seca durante todo o estudo, porém pior conversão alimentar que aqueles alimentados com DBR ou MON. Animais alimentados com DBR+MON apresentaram menor rendimento de carcaça que aqueles suplementados com DBR apenas e animais suplementados com MON tiveram maior espessura de gordura subcutânea ao final do estudo. A suplementação com o DBR apenas, pode ser uma alternativa para substituir a monensina.Abstract in English:
The objective of this study was to evaluate the effect of probiotic based on lactate-producing bacteria (DBR) and sodium monensin (MON) on feedlot performance and carcass traits of feedlot Nellore cattle. The experiment was designed as a completely randomized design, replicated 6 times, in which 18 18-months-old yearling Nellore bulls (362,0 ± 30,0kg) were fed in individual pens for 84 days (1 animal/pen) in Calan gate system according to the treatments: 1) 2g of DBR; 2) 1g of DBR + 138mg of MON and; 3) 275mg of MON. The experiment lasted 84 days; the animals were both weighed and evaluated by ultrasound every 28 days. There was no effect of feed additives on final body weight and dry matter intake, expressed as percentage of body weight. The average daily gain was lower in the first 28 and 56 days of the study for animals fed MON and MON+DBR, but overall, no differences were observed between treatments were detected. Animals fed MON+DBR showed higher dry matter intake throughout the study, but lower feed conversion than those fed with DBR or MON. Animals fed MON+DBR had decreased dressing percentage than those supplemented with DBR only. In addition, animals fed only MON had thicker back fat by the end of the study. Supplementation with DBR may eventually be an alternative to replace MON.Abstract in Portuguese:
Foram realizados três experimentos, para determinar o valor energético e nutricional do resíduo da produção de etanol a partir da batata-doce (RBD) e a sua utilização em dietas para frangos de crescimento lento. No primeiro experimento foi realizado um ensaio metabólico a fim de determinar a energia metabolizável aparente (EMA) e a corrigida para o balanço de nitrogênio (EMAn), bem como os coeficientes de metabolizabilidade aparente do resíduo, utilizando o método de coleta total de excretas, num delineamento inteiramente casualizado, com dois tratamentos: ração referência e ração teste (70% ração referência + 30% de inclusão do resíduo da batata-doce), quatro repetições e dez frangos de crescimento lento por unidade experimental. O RBD apresentou: 24,64% de proteína bruta, 2732kcal/kg e 2547kcal/kg EMA e EMAn na matéria natural. Os demais experimentos foram realizados para avaliar níveis de inclusão (0%, 6%, 12% e 18%) do RBD em dietas de aves de crescimento lento, em um delineamento inteiramente casualizado, com quatro tratamentos e cinco repetições e 10 aves por unidade experimental, avaliando o desempenho e metabolismo das rações. Os níveis de inclusão não afetaram o consumo de ração, mas houve redução no ganho de peso (GP) e piora na conversão alimentar (CA). Os coeficientes de metabolizabilidade do nitrogênio e matéria mineral apresentaram efeito quadrático com pontos máximos de 6,38% e 5,17% respectivamente. O RBD pode ser incluído nas rações de aves de crescimento lento até o nível de 1,041%.Abstract in English:
Three experiments were conducted in the poultry sector of the Federal University of Tocantins - Campus of Araguaina, to determine the energy and nutritional values of the residue of ethanol production from sweet potato (RBD) and its use in slow growth broiler diets. In the first experiment was conducted a metabolism trial to determine the apparent metabolizable energy (AME) and corrected for nitrogen balance (AMEn) and apparent metabolizable coefficients of the residue using the method of total excreta collection, in a completely randomized design with two treatments: basal diet and test diet (70% reference diet + 30% inclusion of the residue of sweet potato) four replications and ten birds per experimental unit. The RBD used showed: 24.64% of crude protein (CP), and 2732 kcal / kg and 2547 kcal / kg as the determined values for AME and AMEn on the natural material respectively. The others experiments were conducted to evaluate the inclusion (0%, 6%, 12% and 18%) of RBD in slow growth poultry diets, evaluating the performance characteristics and metabolism. The inclusion levels did not affect feed intake, but there was a reduction in weight gain(WG) and worse feed conversion(FC). The coefficients of metabolizable nitrogen and mineral matter presented quadratic performance with maximum points from 6.38% and 5.17% respectively. The RBD can be included in slow growth poultry diets to the level of 1,041%.Abstract in Portuguese:
Realizou-se este estudo com o objetivo de avaliar qualitativamente a carne de suínos alimentados com dietas contendo diferentes níveis de energia líquida e suplementadas com 10ppm de ractopamina. Foram utilizados 100 suínos, machos castrados, de alto potencial genético, com peso médio inicial de 73,62 ± 4,76kg e peso médio final de 97,31 ± 1,12kg. Os animais foram distribuidos em delineamento experimental de blocos ao acaso em esquema fatorial 5x2 (cinco níveis de energia líquida: 2.300; 2.425; 2.550; 2.675; 2.800kcal/kg de ração e dois níveis ractopamina na dieta: 0 e 10 ppm/kg ração). Adotou-se o peso inicial como critério de bloqueamento. Não se observou interação entre os níveis de energia líquida e a suplementação de ractopamina na dieta para as variáveis força de cisalhamento, capacidade de retenção de água, oxidação, pH e cor da carne. Não houve efeito dos níveis de energia líquida e de ractopamina na força de cisalhamento, capacidade de retenção de água, oxidação, pH e coloração da carne dos suínos. Os níveis de energia líquida e o nível de 10 ppm de ractopamina não alteram a força de cisalhamento, a capacidade de retenção de água, a oxidação, a coloração e o pH das carne de suínos.Abstract in English:
The greater efficiency of ractopamine is associated with nutritional diet adjustments due to the gradual increased need for nutrients to support the increased deposition of muscle protein. Some research shows that fats improve the use of energy and digestibility of other components of the diet for as yet unknown interactions. The survey was conducted by verifying the qualitative assessment of the flesh of pigs fed diets containing different levels of net energy and supplemented with ractopamine (10ppm). A total of 100 pigs, high genetic potential, with average initial weight of 70kg and average final weight of 100kg were used in the study. The experimental design is a randomized block with a 5x2 (factorial arrangement with five levels of net energy: 2.300; 2.425; 2.550; 2.675; 2.800kcal/kg diet and two levels of dietary ractopamine: 0 e 10 ppm). Samples were taken up to the 12th rib, being subjected to slow freezing and subsequent cooling. Thawing was performed at refrigerator temperature. Not observed interaction between the net energy levels of ractopamine supplementation and dietary variables for shear force, water holding capacity, oxidation, pH and colour. Net energy and levels of ractopamine not change the shear force, holding capacity of water, oxidation, staining and pH of pig meat.Abstract in Portuguese:
Objetivou-se com este estudo avaliar o efeito da redução de nutrientes e energia suplementada ou não com fitase para frango de corte na fase 14 a 24 dias de idade no consumo, excreção e balanço de nitrogênio, de cálcio e de fósforo. Foram distribuídos 392 frangos de corte em delineamento inteiramente casualizado, utilizando-se arranjo fatorial 3 x 2 + 1 que consistiram de nível reduzido de cálcio e fósforo; níveis reduzidos de aminoácidos e energia; níveis reduzidos cálcio, fósforo, aminoácidos e energia x com e sem enzima + controle positivo, totalizando sete tratamentos com oito repetições de sete aves por unidade experimental. Nas dietas com fitase utilizou-se 500 FTU de fitase/kg de ração. Os dados foram submetidos à análise de variância e as médias comparadas por contrastes ortogonais através do teste F. Os resultados demonstram que a enzima fitase utilizada permitiu diminuir a quantidade de nutriente e energia das rações, proporcionando redução de 21,34% na excreção de cálcio e balanço de cálcio de 20,16%. Similarmente, reduções das quantidades de excreção de nitrogênio em 7,56% e fósforo em 21,34%, diminuindo a excreção desses nutrientes e aumentando o balanço de nitrogênio e fósforo em 9,41 e 33,94% em média, respectivamente.Abstract in English:
Theobjective of thisstudywas to evaluatethe effect ofreducedcalcium, phosphorus, energy andamino aciddietsupplemented withphytase forbroilersin the growth phase(14 to28 days)on the ofnitrogen, calciumand phosphorus balance. We distributed392male broilersofCobb, in a completely randomizedin a factorial3 x2 + 1Reduced levelofCaandP; Reduced levels ofamino acidsand energylevelsreducedCa, P, andamino acids x with and withoutenzyme+positive control), seven treatmentswitheight replicatesof sevenchicks each. In the diets with phytasewas used 500 FTU of phytase/ kg diet.Data weresubmitted to varianceanalysisandaverages werecomparedby theF test fororthogonal contrasts. Through the results can be seen that the enzyme phytase used thus of 21,34% reduction in calcium excretion end apparent retention ratio of calcium to 20,16%. Similarly, reductions of nitrogen excretion by 7,56% and phosphorus excretion by 21,34%, the environmental impact reducing caused by the excretion of these nutrientes of these nutrientes and increasing the apparent retention ratio of 9,41 and 33,94% in average, respectively.Abstract in Portuguese:
O objetivo com este trabalho foi avaliar o efeito da sequência da oferta dos ingredientes da dieta (estratégia alimentar), a base de palma forrageira (Nopalea cochenillifera Salm-Dyck) sobre o consumo, a digestibilidade dos nutrientes, o pH e a concentração de nitrogênio amoniacal do líquido ruminal. Os alimentos foram fornecidos a cinco ovinos de peso médio de 38kg nas seguintes sequências: mistura completa (MC) às 7:00h e às 15:00h; concentrado às 7:00h e palma às 8:00h e concentrado às 15:00h e feno de capim tifton às 16:00h (CPCF); concentrado às 7:00h e feno de capim tifton às 8:00h e concentrado às 15:00h e palma às 16:00h (CFCP); palma às 7:00h e concentrado às 8:00h e feno de capim tifton às 15:00h e concentrado às 16:00h (PCFC); feno de capim tifton às 7:00h e concentrado às 8:00h e palma às 15:00h e concentrado às 16:00h (FCPC). Foi adotado o delineamento quadrado latino 5X5, com cinco tratamentos, cinco animais e cinco períodos. Os consumos dos nutrientes não foram influenciados pelas sequências. A digestibilidade da matéria seca (MS), matéria orgânica (MO), nutrientes digestíveis totais (NDT), fibra em detergente neutro (FDN) e carboidratos totais (CHOT) diferiram entre os tratamentos. Os valores de pH ruminal e as concentrações de nitrogênio amoniacal foram influenciados pelos horários de coletas nas sequências FCPC e CFCP. Todas as estratégias de alimentação podem ser utilizadas para alimentação de ovinos, exceto mistura completa.Abstract in English:
The objective of this work was to evaluate the effect of the sequence of the supply of ingredients (feeding strategy), based diet forage cactus (Nopalea cochenillifera Salm Dyck) on intake, digestibility of nutrients, pH and ammonia concentration in the rumen fluid. The ingredients were provided five sheep of nondescript breeding, averaging 38,5 kg, gifted with rumen cannule the following sequences: 1 - (TMR, total mixed ration) at 7:00 and 15:00 h; 2 - (C, concentrate) at 7:00 h, (SC, spineless cactus) at 8:00 h, (C) at 15:00 h and (TGH, tifton grass hay) at 16:00 h; 3 - (C) at 7:00 h, (TGH) at 8:00 h, (C) at 15:00 h and (SC) at 16:00 h; 4 - (SC) at 7:00 h, (C) at 8:00 h, (TGH) at 15:00 and (C) at 16:00 h and 5 - (TGH) at 7:00 h, (C) at 8:00 h, (SC) at 15:00 h and (C) at 16:00 h. Were distributed into a 5 × 5 Latin Square with five treatments, five animals and five periods. The nutrient intake were not influenced by sequences The digestibility of dry matter (DM), organic matter(OM), total digestible nutrients (TDN), neutral detergent fiber (NDF) and total carbohydrates differ between treatments. The ruminal pH and ammonia nitrogen were influenced by the times in collections sequences TGH/ C/SC/ TGH and C/TGH/C/SC. All feeding strategies can be used to feed sheep, except for total mixed ration.Abstract in Portuguese:
A dificuldade de manutenção do rebanho em condições sanitárias adequada compromete a eficiência da criação de caprinos, principalmente em relação ao controle de endoparasitas. O objetivo com este trabalho foi avaliar a sensibilidade de matrizes da raça Anglonubiana a nematoides gastrintestinais, considerando as cabras estratificadas por estágio fisiológico (lactantes e não lactantes) dentro de três classes de idade. Utilizou-se as características: Ovos por grama de fezes (OPG), Grau de anemia (indicado pelo método Famacha©), Peso e Escore da condição corporal e porcentagem de coletas de fezes cujo valor do OPG foi igual a Zero, variável utilizada para demonstrar a resposta ao antihelmintico, disponibilizadas pelo banco de dados dessa raça na UFPI. Os dados são referentes ao período de janeiro de 2009 a dezembro de 2011. As cabras em lactação apresentaram maior valor médio de OPG, maior grau de anemia, menor escore corporal e menor quantidade de coleta de fezes com valor de OPG zero, que as cabras não lactantes, independentemente da classe de idade considerada. Assim, a lactação aumenta a sensibilidade a endoparasitismo em matrizes da raça Anglonubiana. A elevação do OPG tende a se mostrar associada ao maior grau de anemia determinado pelo método Famacha©, que levam a redução da condição corporal.Abstract in English:
The difficulty of maintaining adequate sanitary herd health conditions compromises the efficiency of goat breeding, especially in relation to parasite control. The goal with this study was to evaluate the sensibility of female Anglo-Nubiangoats to gastrointestinal nematodes. The does were evaluated stratified by physiological stage (lactating and non-lactating) in three age classes. The following characteristics were used: eggs per gram of feces (EPG), degree of anemia (according to the Famacha© method), weight and body condition score and percentage of fecal samples with EPG value equal to Zero, variable used to demonstrate the response to anthelmintic, available in the breed database at UFPI. Data is available for the period from January 2009 to December 2011. Lactating female goats had higher EPG mean value, higher degree of anemia, lower body condition score and fewer feces sampled with zero EPG value, when compared to non-lactating goats, regardless of the age group considered. Therefore, lactation increases sensitivity to endoparasitism in female Anglo-Nubian goats. Elevation of EPG tends to appear associated with an increased degree of anemia determined by the Famacha© method, leading to a reduction of body condition.Abstract in Portuguese:
Objetivou-se avaliar a viabilidade econômica de dietas contendo quatro silagens de cana-de-açúcar: sem aditivo; com 1% de ureia; com 0,5% de CaO + 0,5% ureia; e com 1% de CaO. Utilizaram-se oito vacas mestiças Holandês × Gir, distribuídas em dois quadrados latinos 4 × 4, compostos de quatro dietas, quatro animais e quatro períodos. A cana-de-açúcar utilizada foi a variedade SP 79-1011, com produção de 140 t/ha/ano, no terceiro corte. O corte da cana-de-açúcar foi feito manualmente e a cana, desintegrada em picadeira estacionária. O custo de produção dos volumosos, do concentrado e da dieta total foi analisado e, de acordo com os preços obtidos no mercado local, também foi calculado o COE (custo operacional efetivo). A dieta contendo silagem de cana-de-açúcar com 1% de ureia foi menos eficiente, pois resultou em baixo consumo e maior perda de peso das vacas podendo afetar a produção de leite e o escore corporal das vacas no decorrer da lactação.Abstract in English:
This aimed to evaluate the economic viability of diets containing four sugar cane silages: without additive, with 1% urea, with 0.5% CaO + 0.5% urea and ; with 1% CaO. Eight crossbred cows (Holstein x Gir) were used, arranged in two 4 x 4 Latin squares compounds of the: four diets, four animals and four periods. The sugar cane used was the variety SP 79-1011, with a yield of 140 t/ha/year in the third cut. The cut of sugar cane was done manually and the cana disintegrated in stationary chopper. The production costs of the roughage, concentrated and total diet were analyzed of the according to the prices of the local market, it was also estimated the EOC (effective operational cost). The diet containing silage sugar cane with 1% urea was less efficient because low consumption and resulted in greater weight loss of cows may affect milk production and body condition score of cows during the lactation period.Abstract in Portuguese:
Embora a produção de bovinos alimentados com suplementos concentrados seja crescente, sua aplicação em associação à sistemas de integração lavoura e pecuária ainda carece de mais estudos. Este trabalho teve o objetivo avaliar o desempenho produtivo de bovinos em pastagem de Brachiaria brizantha cv. Marandu, consumindo quatro diferentes suplementos, SM - mistura mineral, SE - suplemento energético, SEP - suplemento energético-protéico e SPE - suplemento protéico-energético. Foram utilizados 100 novilhos não castrados, sendo 57 mestiços (Holandês x Nelore) e 43 da raça Nelore, com idade média de 15 meses e peso corporal médio de 281 ± 31kg. A área experimental constituiu-se de quatro piquetes formados com B. brizantha cv. Marandu. O experimento foi estruturado segundo o esquema fatorial (2x4) distribuído em um delineamento inteiramente casualizado, onde foram avaliados dois grupos genéticos e quatro diferentes formulações de suplementos. A quantidade ofertada foi de 0,5 kg/animal/dia para SE, SEP e SPE, salvo o SM ofertado ad libitum. Houve diferença de grupo genético sobre a produção dos animais, sendo que os novilhos mestiços apresentaram melhor desempenho. A média de ganho de peso diário, ganho de peso total e peso corporal final, foram maiores nos animais que consumiram SE em relação ao SM e SPE. O SE, possibilita desempenho animal superior à SM e a SPE para bovinos em pastejo em sistema de integração lavoura e pecuária no período das águas. A recria de novilhos mestiços (Holandês x Nelore) no sistema integração lavoura e pecuária durante período das águas apresenta melhor desempenho comparado a recria novilhos Nelore.Abstract in English:
Although the production of cattle fed concentrate supplement is growing, its application in association with integrated crop and livestock still needs further studies. This work was objective to evaluate the performance development of cattle grazing Brachiaria brizantha cv. Marandu, consuming four different supplements, MM - mix mineral, SE - energy supplement, SEP - protein and energy supplement and SPE - energy protein and supplement. A total of 100 steers uncastrated, 57 crossbred (Holstein x Nelore) and 43 Nelore, with 15 months of average age and 280 ± 31 kg of body weight. The experiment consisted of four paddocks formed by B. brizantha cv. Marandu. The work was designed as factorial arrangement (2x4) in a completely randomized design, were evaluated two genetic groups and four different formulations of supplements. The quantity of supplements offer of 0.5 kg/animal/day for the SE, SEP and SPE, except the MM offered ad libitum. There was significant effect of genetic group on productive performance of animals, crossbred steers and that had better performance. The average daily and total gain weight, were higher in animals that consumed SE in relation to SM and SPE. The SE, allows animal performance superior to MS and SPE for grazing cattle in integrated crop and livestock during the rainy season. The rearing of crossbred steers (Holstein x Nelore) in integrated crop and livestock during the rainy presents better performance compared to recreate Nelore.Abstract in Portuguese:
Objetivou-se nesta pesquisa determinar as faixas de conforto térmico, avaliadas em termos de temperatura e Índices de Temperatura de Globo Negro e Umidade (ITGU), adequadas à criação de codornas de corte na fase final de criação. Foram alojadas 300 codornas de corte, em diferentes ambientes térmicos. Cada grupo de 60 aves foi distribuído, aleatoriamente, em 03 câmaras climáticas, sendo 10 aves por unidade experimental (gaiola), totalizando 15 tratamentos. Os tratamentos foram: CP - Conforto Preconizado (temperaturas de 26 e 25 oC, respectivamente, para quarta e quinta semana de criação); QM - Calor Moderado (30 oC para a quarta e quinta semana de criação) e QS - Calor Severo (33 oC para a quarta e quinta semana de criação). Durante a quarta semana de criação das codornas (22 a 28 dias), o melhor valor de ITGU foi de 75,8 ± 0,9 e para a quinta semana de criação (29 a 35 dias) ITGU de 75,3 ± 0,7 (indicativos de conforto térmico para esta idade). Verificou-se que: codornas mantidas em estresse térmico (seja por frio ou calor) durante a fase inicial de criação não se recuperam ao final do ciclo de vida; mesmo quando criadas em condições de conforto térmico na fase inicial, após este período, quando mantidas em temperaturas de estresse seja por calor moderado ou severo crônicos, não conseguem se manter com a performance normal, demonstrando a necessidade de se garantir que o ambiente térmico dos aviários seja mantido adequado de acordo com as exigências para cada idade das codornas.Abstract in English:
The objective of this research was to determine the temperature comfort, evaluated in terms of temperature and indices Black Globe Temperature and Humidity (BGTH), appropriate to the creation of quails in the final phase. Were housed 300 quails in different thermal environments. Each group of 60 birds were distributed randomly into 03 chambers, with 10 birds per pen (cage), totaling 15 treatments. The treatments were: CP - Comfort Pressed (temperatures of 26 and 25 oC, respectively, for fourth and fifth week of creation); MH - Moderate heat (30 ºC for the fourth and fifth week of creation) and HS - Heat Severus (33 oC for the fourth and fifth week of creation). During the fourth week of creation quail (22-28 days), the best value of BGTH was 75.8 ± 0.9 and for the fifth week of creation (29-35 days) BGTH 75.3 ± 0, 7 (indicative of thermal comfort for this age). It was found that: quail maintained in thermal stress (either hot or cold) during the initial phase can not recover the end of the life cycle, even when reared under conditions of thermal comfort in the initial stage after this period, while kept at temperatures of heat stress is moderate or severe chronic, can not keep up with the normal performance, demonstrating the need to ensure that the thermal environment of poultry is kept in accordance with the appropriate requirements for each age of the quail.Abstract in Portuguese:
O estudo foi conduzido com o objetivo de avaliar o desenvolvimento microbiológico em carne suína PSE em comparação à carne normal e o efeito da época do ano sobre a velocidade de proliferação dos mesmos. Amostras do músculo Longissimus dorsi de carcaças classificadas ao abate como PSE (pH45<5,8) e normais (pH45>5,8), foram coletadas após 24 horas de refrigeração, no momento da desossa, em um abatedouro comercial, com serviço de inspeção federal, situado na região da Grande Dourados (MS). As amostras (12 normais e 12 PSE) foram coletadas em duas épocas distintas do ano (outono e inverno) para as análises de coliformes totais, coliformes a 45ºC, mesófilos, psicotróficos, pseudômonas, bolores e leveduras aos 0, 5, 10 e 15 dias de armazenamento por refrigeração. O crescimento microbiano comportou-se de maneira semelhante entre os dois tipos de carne ao longo do período de armazenamento, exceto para a contagem de microorganismos aeróbios mesófilos totais, cujo desenvolvimento foi superior em carnes PSE até o 5º dia de armazenamento, igualando-se entre os dois tipos de carne posteriormente. Houve efeito da época do ano sobre a contagem de coliformes totais e a 45ºC, sendo sua velocidade de proliferação superior em carnes provenientes dos animais abatidos na época mais quente (outono).Abstract in English:
The study was conducted to evaluate the microbiological development in PSE pork compared with normal meat and the effect of season of the year on the rate of proliferation of the same. Longissimus dorsi muscle samples from carcasses classified as PSE slaughter (pH45 <5.8) and normal (pH45 > 5.8) were collected after 24 hours of refrigeration, at the time of deboning, in a commercial slaughterhouse, with service federal inspection, located in the Grande Dourados region (MS). The samples (12 normal and 12 PSE) were collected at two different times of the year (fall and winter) for analysis of total and 45ºC coliforms, mesophylls, psychotropic, pseudomonas, yeasts and molds at 0, 5, 10 and 15 days of storage under refrigeration. Microbial growth behaved similarly between the two types of meat throughout the storage period, except for the count of mesophilic aerobic microorganisms, whose development was superior in PSE meat until the 5th day storage, matching between both types of meat later. Was no effect of season on the count of total coliforms and 45ºC, and their proliferation rate higher in meat from the slaughtered animals the warmer season (autumn).Abstract in Portuguese:
Objetivou-se investigar a influência da dieta na terminação de ovinos de diferentes raças de reprodutores sobre a qualidade física, química e sensorial da carne. Foram avaliados 36 cordeiros, filhos de fêmeas mestiças Santa Inês x Somalis com reprodutores puros de três raças: Santa Inês, Dorper e Somalis, distribuídos em dois sistemas de produção, terminação a pasto nativo e cultivado, 12 de cada raças de reprodutores, todos machos, inteiros e distribuídos em dois sistemas de produção. Os animais tiveram acesso a alimentação e água ad libitum, sendo abatidos ao atingirem aproximadamente 180 dias.Determinou-se, no músculo Longissimus dorsi, os teores de umidade, proteína, lipídios, cinzas, textura, perda de peso por cocção, capacidade de retenção de água; colesterol e o perfil de ácidos graxos, bem como a avaliação dos parâmetros sensoriais de sabor, aroma, dureza, suculência e aceitação global. O grupamento Somalis apresentou menores teores de cinzas e lipídeos. Os animais Dorper e Santa Inês obtiveram resultados semelhantes em, PPC (perda de peso por cocção), os ácidos graxos C14:0 (mirístico) e C17:0 (margárico) e aceitação global. O pasto cultivado apresentou melhores resultados para, proteína, lipídeos, PPC (perda de peso por cocção), CRA (capacidade de retenção de água), C16:1 (palmitoleico), C18:1n9c (oleico), C18:1n9t (Elaídico), AGM (ácido graxo monoinsaturado), HH (hipocolesterolêmicos e hipercolesterolêmicos) e aceitação global, e resultados inferiores para, AGP (ácido graxo poli-insaturado), AGP:AGS (ácido graxo poli-insaturado) , AGD (ácido graxo desejáveis). A raça do reprodutor e sistema de produção influenciam as características físicas e químicas da carne de cordeiro.Abstract in English:
This study aimed to investigate the influence of diet on sheep of different breeds reprodutoresgenótipos on the physical, chemical and sensory dae his flesh termination. Santa Inês and Dorper Somalis, distributed in two production systems, the termination native and cultivated pasture, 12 of each genótiporaças breeding, all males: 36 lambs, sons of female crossbred Santa Ines x Somalis with pure breeding three breeds were evaluated , whole and divided into two production systems. The animals had access to food and water ad libitum, and were sent to abatidose dias25 to reach approximately 180 kg live weight. It was determined, the longissimus muscle, the moisture, protein, lipid, ash, texture, weight loss by cooking, water holding capacity; cholesterol and fatty acid profile, as well as evaluating the sensory parameters of flavor, aroma, hardness, juiciness and overall acceptability. The genotype and production system influence the physical and chemical characteristics of lamb. The Somali group had lower levels of ash and lipids. The Dorper and St. Agnes animals yielded similar results, PPC (weight loss by cooking), the fatty acid C14: 0 (myristic) and C17: 0 (margaric) and overall acceptability. The cultivated pasture showed better results for protein, lipid, PPC (weight loss by cooking), WHC (water holding capacity), C16: 1 (palmitoleic), C18: 1n9c (oleic acid), C18: 1n9t (elaidic) AGM (monounsaturated fatty acid), HH (hipocolesterolemics hypercholesterolemic) and overall acceptability, and lower results for AGP (polyunsaturated fatty acid), AGP: AGS (polyunsaturated fatty acid), AGD (desirable fatty acid). AO genotype sire breed and production system influence the physical and chemical characteristics of lamb.Abstract in Portuguese:
Nos procedimentos em piscicultura, os peixes são facilmente estressados nas diferentes etapas de criação. Assim, é importante o uso de anestésicos para prevenir injúrias físicas e promover a redução do metabolismo, resultando em melhor bem-estar aos peixes. O objetivo deste estudo foi analisar a indução anestésica em juvenis de carpa húngara (Cyprinus Carpio) expostos a diferentes doses de eugenol (20; 30; 40 e 50mg/L), ketamina (300; 600; 900 e 1200mg/L), xilazina (800; 1100; 2000mg/L) e da associação ketamina/xilazina (300/300; 600/600; 900/900 e 1200/1200mg/L). Cada dosagem foi testada em grupos de dez peixes escolhidos ao acaso (n=10), submetidos individualmente ao banho com anestésico em recipiente contendo 1 litro de água. Todos os procedimentos experimentais foram iguais nos ensaios. Após, foram analisados os tempos de anestesia (TA) e de recuperação (TR). Os anestésicos eugenol, ketamina e a associação ketamina/xilazina permitiram que os juvenis de carpa húngara atingissem a anestesia profunda. Entretanto, os dois últimos produtos testados causaram mortalidade em algumas doses. A xilazina não promoveu anestesia em nenhuma das doses testadas. Dentre os anestésicos testados, o eugenol na dose 50mg/L, demonstrou indução anestésica e tempo de recuperação satisfatório para juvenis de carpa.Abstract in English:
In the aquaculture procedures, the fishes are easily stressed in differetn rearing phases. So, is important the use of anesthetics for to prevent physical injuries and promote metabolism decrease, resulting in improved welfare for fish. The aim of this study was analyze the anesthetical induction of Hungarian carp fingerlings (Cyprinus Carpio) displayed of the different dosages of eugenol (20, 30, 40 and 50mg/L), ketamine (300, 600, 900 and 1200mg/L), xylazine (800, 1100, 2000mg/L) and the ketamine/xylazine association (300/300, 600/600, 900/900 and 1200/1200mg/L). Each dosage was tested for ten fish, individually subjected to the anesthetic bath with container containing 1 liter of water. All experimental procedures were the same as in the tests. After, it was analyzed the anesthetic time (TA) and the recovery time (TR). The anesthetics eugenol, ketamine and the ketamine/xylazine association allowed the deep anesthesia, but xilazine didn't allow it. Among the anesthetics tested, eugenol at 50mg/L demonstrated better anesthetic induction and recovery time for carp juveniles.Abstract in Portuguese:
Vários estudos demonstram que a utilização da salga como método para conservação, principalmente para pescado, tem-se mostrado eficiente e de baixo custo. Com base neste cenário, o objetivo geral do presente projeto é analisar as características higiênico-sanitárias de filés de tambacu submetidos a dois processos de salga: úmida e seca. Após processamento foram avaliados parâmetros microbiológicos, atividade da água e cor, a partir do experimento realizado na Universidade Católica Dom Bosco. Os filés de tambacu utilizados foram submetidos a salga seca utilizando 2kg de sal e, salga úmida na proporção de 30%, com relação ao peso inicial dos produtos, ambos permaneceram em tratamento por 07 dias. Após salga foram acondicionados em estufa com ventilação forçada a 40ºC. Os filés da salga seca permaneceram em estufa por 48 horas e os submetidos a salga úmida permaneceu por 72 horas para secagem do produto. Em análises microbiológicas foi feito o teste para Staphylococcus e Salmonella que são os principais contaminantes de produtos alimentares e os resultados demonstraram-se muito abaixo da regulamentação da ANVISA, o que garante as condições higiênico-sanitárias satisfatórias. E a avaliação de cor e atividade de água confirmam essa característica do pescado processado, uma vez que apresentou baixa atividade de água comparada à necessidade mínima para proliferação dos principais patógenos e coloração característica do processamento.Abstract in English:
Several studies have shown that the use of salting as a method for preservation, particularly for fish, has proven efficient and cost. Based on this scenario, the overall goal of this project is to analyze the hygienic-sanitary characteristics of fillets tambacu subjected to two curing processes: wet and dry. After processing microbiological parameters, water activity and color, from the experiment conducted at Don Bosco Catholic University were evaluated. The fillets used tambacu underwent dry salting using 2kg of salt and damp in the proportion of 30% with respect to the initial weight of the products, both remained in treatment for 07 days salting. After salting were placed in an oven with forced air at 40ºC. The steaks dry salting remained in the greenhouse for 48 hours and subjected to salting remained for 72 hours for drying. In microbiological testing was done testing for Salmonella and Staphylococcus are the main contaminants of food products and the results are shown far below the regulation of ANVISA, which guarantees the satisfactory sanitary conditions. And the evaluation of color and water activity confirm this characteristic of processed fish, since it had low water activity compared to the minimum requirement for the proliferation of pathogens and main characteristic color processing.Abstract in Portuguese:
Objetivou-se com este estudo avaliar o efeito do fornecimento de Acetato de Melengestrol (MGA®Premix) após IATF (inseminação artificial em tempo fixo), sobre a taxa de concepção em vacas paridas da raça Nelore. Experimento I, avaliou-se o efeito do fornecimento de 2,28g de MGA/ vaca/ dia, do dia 13 (D13) ao dia 18 (D18) após a IATF. As vacas foram divididas em dois grupos, sendo o Grupo I (n=83, controle) que foi realizado apenas IATF e Grupo II (n=104, tratado) que foi fornecido o MGA após a IATF. Experimento II, avaliou-se o efeito do fornecimento de 2,28g de MGA/ vaca/ dia, do dia cinco (D5) ao dia 10 (D10) após a IATF. As vacas foram divididas em dois grupos, sendo o Grupo I (n=94, controle) que foi realizado apenas IATF e Grupo II (n=100, tratado) que foi fornecido o MGA após a IATF. O diagnóstico de gestação foi realizado 45 dias após a IATF em ambos os experimentos. As taxas de concepção foram comparadas pelo teste de Qui-quadrado. No Experimento I, as taxas de concepção foram de 42,16% para o grupo controle e 50,0% para o grupo tratado. No Experimento II, a taxa de concepção do grupo controle (47,87%) foi significativamente maior do que o grupo tratado (28,0%). Conclui-se que o fornecimento de MGA®Premix, administrado do D13 ao D18 após a IATF não afetou a taxa concepção. Entretanto, quando fornecido do D5 ao D10, reduziu a taxa de concepção em vacas Nelore paridas.Abstract in English:
The objective of the present study was to assess the effect of administration of Melengestrol Acetate (MGA® Premix) after FTAI, on the conception rate in lactating Nelore breed cows. Experiment I, assessed the effect of administration of 2.28 g MGA/cow/day, from day 13 (D13) until day 18 (D18) after FTAI. The cow were divided into two groups, Group I (n=83, control) that cows were submitted just to FTAI and Group II (n=104, treated) that cows received MGA after FTAI. Experiment II, assessed the effect of administration of 2.28g MGA/cow/day, from day 5 (D5) until day 10 (D10) after FTAI. The cow were divided into two groups, Group I (n=94, control) that cows were submitted just to FTAI and Group II (n=100, treated) that cows received MGA after FTAI. Gestation was diagnosed in both experiments 45 days after FTAI. The conception rates were analyzed by Qui-Square test. In experiment I, The conception rates were 42,16% for control group and 50,0% for treated group (p>0,05). In Experiment II, the conception rate of control group (47,87%) was higher than treated group (28,0%). It was conclude that administration of MGA®Premix from D13 until D18 after FTAI didn't affect the conception rate. However, when administered from D5 until D10, reduced the conception rate in lactating Nelore breed cows.Abstract in Portuguese:
Objetivou-se avaliar a influência do fornecimento de 2,28g de MGA® Premix entre o 13º e 17º dia após a inseminação artificial em tempo fixo (IATF), na taxa de gestação de vacas da raça Nelore, pluríparas. Foram usadas 154 vacas, divididas em dois lotes ao acaso, o tratamento 1, n=55 e o tratamento 2, n=99. O tratamento 1 recebeu suplemento mineral e o tratamento 2o mesmo suplemento adicionado de 2,28g de MGA® Premix/animal/dia. Foi usada a estatística descritiva por tabela frequência, no programa SAS, pela interação do fornecimento de MGA® Premix com a taxa de gestação. A porcentagem de gestação foi superior para as vacas suplementadas com MGA® Premix e avaliados aos 43 dias após a inseminação. O uso de MGA® após IATF aumenta a sobrevivência embrionária e a taxa de prenhez.Abstract in English:
Objective was to evaluate the effects of supply 2.28 g MGA® Premix between the 13th and 17th day after fixed-time artificial insemination (TFAI), on pregnancy rate of multiparous Nellore cows. It used 154 cows, divided randomly into two lots, Treatments 1, n = 55 and Treatments 2, n = 99. The treatments 1 received only one mineral supplement and treatments 2 received the same batch mineral supplement added 2.28g MGA® Premix/animal/day. We used descriptive statistics for frequency table, on program SAS, by the interaction of supply MGA® Premix with the rate of pregnancy. The pregnancy rate was higher for cows supplemented MGA® Premix evaluated at 43 days of pregnancy. Using TFAI after MGA® Premix increases the rate of embryo survival and rate of pregnancy.