Sort publications by
Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Volume: 20, Published: 2019
  • Nutritional value of dehydrated maize straw ammoniated with urea Forestry And Grassland

    Sousa, Giovanne Oliveira Costa; Rodrigues, Rosane Cláudia; Lima, Juliana Rodrigues Lacerda; Lima, Noilson Monteles; Miranda, Bruno Eduardo Caxias; Jesus, Ana Paula Ribeiro; Parente, Henrique Nunes; Costa, Clésio dos Santos

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO Objetivou-se avaliar a composição químico bromatológica e degradação in situ da matéria seca da palha de milho amonizada com ureia. Adotou-se delineamento inteiramente casualizado com cinco níveis de amonização (0; 2; 4; 6 e 8% da matéria seca), com cinco repetições. Verificou-se efeito (P<0,05) do processo de amonização sobre a retenção de nitrogênio na palha de milho. Para cada 1% de utilização da uréia foi observado redução de 1,57% de retenção de nitrogênio. O teor de matéria seca não foi influenciada (P>0,05) pelo processo de amonização, a palha apresentou valor médio de 75%. Já o teor de proteína bruta aumentou (P<0,05) com a amonização, elevando valores de 2,74% da palha sem tratamento para 10 e 11% com os níveis de 6 e 8% de uréia, respectivamente. Para cada 1% de uréia utilizado foi observado redução (P<0,05) de 0,65% no teor de fibra em detergente neutro da palha do milho. A fibra em detergente ácido apresentou efeito (P<0,05) em resposta à amonização. A técnica proporcionou redução de 0,69% de fibra em detergente ácido para cada 1% de ureia utilizada. Para a degradação da matéria seca foi observado aumento na fração solúvel até o nível de 6% de ureia. O processo de amonização favoreceu o aumento na taxa de degradação da matéria seca da palha de milho. Recomenda-se que o processo de amonização na palha de milho seja realizado com níveis de 6% de ureia.

    Abstract in English:

    SUMMARY This study aimed to evaluate the chemical composition and in situ degradation dry matter of maize straw ammoniated with urea. This was a completely randomized design with five levels of ammoniation (0; 2; 4; 6 and 8% dry matter), with five repetitions. There was effect (P<0.05) of the ammoniation process on the retention of nitrogen in maize straw. For each 1% utilization of urea, we observed a reduction of 1.57% nitrogen retention. The dry matter content was not influenced (P>0.05) by the ammoniation; straw presented a mean value of 75%. In turn, the crude protein content increased (P<0.05) with ammoniation, increasing from 2.74% in the straw without treatment to 10 and 11% with the levels of 6 and 8% urea, respectively. For each 1% urea used, we found a reduction (P<0.05) of 0.65% in the neutral detergent fiber content of maize straw. The acid detergent fiber presented effect (P<0.05) in response to ammoniation. The technique provided a reduction of 0.69% acid detergent fiber for each 1% urea used. For dry matter degradation, we observed an increase in the soluble fraction up to the level of 6% urea. The ammoniation process favored the increase in the dry matter degradation rate of maize straw. It is recommended to conduct the ammoniation process in maize straw with 6% urea.
  • Citrus pulp-based supplement reduces the detrimental effects of high grazing pressure on the performance of beef cattle under a rotational system of Urochloa brizantha Forestry And Grassland

    Costa, Diogo Fleury Azevedo; Da Silva, Sila Carneiro; Bittar, Carla Maris; Takiya, CaioSeiti; Dórea, João Ricardo Reboucas; Del Valle, Tiago Antonio; Malafaia, Pedro; Santos, Flavio Augusto Portela

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO Os objetivos foram avaliar o desempenho de tourinhos em duas estratégias de pastejo e a suplementação energética em um sistema de lotação rotacionadade capim marandu (Urochloa brizantha) e avaliar a composição morfológica e bromatológica da gramínea. Oitenta bezerros não castrados com 8 meses de idade [224 ± 2,4 kg peso vivo (PV)] distribuídos em blocos casualizados com arranjo fatorial 2×2 entre altura de saída (i.e. 10 cm ou 15 cm) e suplemento (i.e. 72% nutrientes digestíveis totais) fornecido diariamente à0 ou 6 g/kg PV. Análises estatísticas foram feitas com o procedimento Mixed do SAS, adotando-se nível de significância à 0,05. A altura de entrada nos pastos foi de 25 cm. O intervalo entre pastejos foi variável com taxa de lotação ajustada de acordo com as premissas de pastejo. A massa de forragem (MF) pré- e pós-pastejo, taxa de crescimento da MF e o acúmulo de MF foram mensuradas em 12 piquetes pré-determinados. A MF no pré-pastejo foi semelhante, porém maior MF e menor intervalo entre pastejos foram observados nos pastos com altura de saída de 15 cm. A composição morfológica entre os dois manejos foi semelhante na entrada, porém a proporção de folhas foi maior no 15cm. A suplementação combinada a altura de saída de 15 cm gerou os maiores ganhos. Porém, a suplementação associada a altura de saída de 10 cm permitiu maior taxa de lotação, não afetando produtividade. Os efeitos deletérios da pressão de pastejo sobre o desempenho animal foram reduzidos quando a suplementação foi utilizada.

    Abstract in English:

    SUMMARY The objectives were to evaluate the performance of bull calves under two grazing strategies and the use of energy supplementation in a rotational system of marandu palisade grass (Urochloa brizantha) and to assess the morphological and chemical composition of the grass. Eighty eight-month-old bulls of 224 ± 2.4 kg body weight (BW) were used in a completely randomized block design in a 2×2 factorial arrangement of two post-grazing heights (i.e.10 cm or 15 cm) and of a citrus pulp-based supplement (i.e. 72% total digestible nutrients) fed daily at 0 or 6 g/kg BW. Initial grazing height was set at 25 cm with variable grazing intervals and stocking rate adjustments used to control the grazing heights. Statistical analyses were performed using the SAS Mixed procedure. Significance was set at 0.05. Forage data from 12 pre-determined paddocks showed no differences in forage mass (FM) and morphological composition at pre-grazing, but greater post-grazing FM and shorter grazing interval in pastures managed at 15 cm. Higher grazing pressure resulted in lowest BW gains for non-supplemented bulls in the 10 cm treatment. The use of an energy supplement and 15 cm postgrazing height resulted in the greatest BW gains; however, combination of10 cm post-grazing height and energy supplementation allowed greater stocking rates. Under high grazing pressure, supplementary feed overcame the normal limitations, and high gains were achieved.
  • Productive potential of superior genotypes of Paspalum notatum Flügge in response to nitrogen fertilization Forestry And Grassland

    MACHADO, Juliana Medianeira; DALLAGNOL, Miguel; MOTTA, Eder Alexandre Minsk da; PEREIRA, Emerson André; BARBOSA, Marlon Risso; NEME, Jackson Camargo; KRYCKI, Karine Cristina

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO O gênero Paspalum compõe as pastagens naturais das regiões tropicais e subtropicais da América com várias espécies de reconhecido potencial forrageiro. O objetivo deste estudo foi avaliar a influência de diferentes níveis de fertilização nitrogenada sobre os caracteres agronômicos e na eficiência de utilização de nitrogênio por genótipos superiores de P. notatum Flügge. Foram avaliados quatro níveis de fertilização nitrogenada (0, 60, 180 e 360 kg N ha-1) e nove genótipos, seis provenientes do United States Departament of Agriculture (USDA) (30N, 36N, 48N, 70N, 83N e 95N), coletados na América do Sul, dois genótipos nativos do Rio Grande do Sul, Brasil (André da Rocha e Bagual) e a cv. Pensacola. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados em esquema fatorial 4 x 9, com quatro repetições de campo. A partir da variabilidade de respostas encontradas para os caracteres agronômicos são indicados a prosseguir no programa de melhoramento genético os genótipos 48N, André da Rocha e Bagual por atingirem as máximas eficiências produtivas de acordo com as doses de N testadas.O genótipo 36N que obteve a maior eficiência de utilização de nitrogênio, demonstrando-se biologicamente viável com a menor dose de N, equivalente a 60 kg de N ha-1.

    Abstract in English:

    SUMMARY The Paspalum genus forms the natural pastures of the tropical and subtropical regions of America and includes several species of recognized forage potential. The aim of this study was to evaluate the influence of different levels of nitrogen fertilization on the agronomic traits and nitrogen use efficiency in superior genotypes of Paspalum notatum Flügge. Four nitrogen fertilization levels (0, 60, 180 and 360 kg N ha-1) and nine genotypes were evaluated, six from the United States Department of Agriculture (USDA) (30N, 36N, 48N, 70N, 83N and 95N), collected in South America, two native genotypes of Rio Grande do Sul, Brazil (André da Rocha and Bagual) and cv. Pensacola. The experimental design was a randomized complete block in a 4 x 9 factorial, with four field replications. From the variability of the responses found for the agronomic traits, the genotypes 48N, André da Rocha and Bagual are indicated to continue in the breeding program because they reach the maximum productive efficiencies according to the doses of N tested. The genotype 36N obtained the highest efficiency of nitrogen utilization, being biologically viable with the lowest N dose, equivalent of 60 kg of N ha-1.
  • Genetic association of variations in the kappa-casein and β-lactoglobulin genes with milk traits in girolando cattle Genética E Melhoramento Animal

    Barbosa, Severino Benone Paes; Araújo, Ítala Iara Medeiros de; Martins, Marta Fonseca; Silva, Elizabete Cristina da; Jacopini, Laís Aberrachid; Batista, Ângela Maria Vieira; Silva, Marcus Vinicius Barbosa da

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO Em rebanhos leiteiros, um dos objetivos mais importantes da seleção é a melhoria da produção e composição do leite. Vários estudos demonstraram que os genes candidatos da kappa-caseína (CSN3) e da β-lactoglobulina (β-LG) estão associados a produção de leite, qualidade do leite e características de saúde em animais leiteiros. Portanto, o objetivo deste estudo foi detectar polimorfismos nos genes CSN3 e β-LG e avaliar possíveis associaçoes desses polimorfismos com a produção de leite em até 305 dias (305MY) e a capacidade de transmissão prevista (PTA) de leite em bovinos da raça Girolando. No total, 138 touros e 729 vacas (n = 867) foram amostrados. A genotipagem foi realizada pelo método PCR-RFLP utilizando as enzimas HinfI e HaeIII para os genes CSN3 e β-LG, respectivamente. Os resultados estatísticos revelaram dois alelos A e B para ambos os genes. Os genotipos e alelos mais frequentes para os genes CSN3 e β-LG foram respectivamente: AA (0,7324) e A (0,8558) e AB (0,4827) e A (0,5017). O teste x2 revelou que os dois loci estavam em equilibrio de Hardy-Weinberg (p <0,001). Os efeitos de substituiçao alélica para as variantes nao foram significativos para as características 305 MY e PTA para 305MY (p> 0,05). Portanto, as variantes alélicas identificadas nos genes β-LG e CSN3 devem ser mais investigadas antes de serem incluidas nos programas de melhoramento desenhados para bovinos leiteiros Girolando objetivando melhorar as características do leite analisadas no presente estudo.

    Abstract in English:

    SUMMARY In dairy farm animals, one the most important goal of the selection is the improvement of milk yield and composition. Several studies have demonstrated that the candidate genes of the kappa-casein (CSN3) and β - lactoglobulin (β-LG) are associated with milk yield, milk quality and health traits in dairy animals. Therefore the aim of this study was to detect polymorphisms in CSN3 and β-LG genes and its association with milk yield in up to 305 days (305MY) and predicted transmission capacity (PTA) for 305MY in Girolando cattle. Totally, 138 bulls and 729 cows (n=867) were sampled. The genotypes of both genes were obtained by the PCR-RFLP method using HinfI and HaeIII enzymes for CSN3 and β-LG genes, respectively. Statistical results revealed two alleles A and B for both genes. The genotypes and alleles more frequents for CSN3 and β-LG genes were respectively: AA (0.7324) and A (0.8558), and AB (0.4827) and A (0.5017). The x2 test revealed that the two loci were at Hardy-Weinberg equilibrium (p<0.001). The allele substitution effects for the variants were not significant on 305MY and PTA for 305MY (p>0.05). The allele variants of β-LG and CSN3 might be more investigated before include them into future breeding schemes designed for Girolando dairy cattle with objective of improving milk traits as milk yield in up to 305 days (305MY) and predicted transmission capacity (PTA) for 305MY..
  • Genotype x Environment Interaction for reproductive traits in brazilian Nellore breed cattle Genetics And Animal Breeding

    Carvalho, Caio Victor Damasceno; Costa, Raphael Bermal; Camargo, Gregório Miguel Ferreira de; Bittencourt, Thereza Cristina Calmon

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO O presente estudo teve como objetivo avaliar o efeito da interação genotipo-ambiente (IGA) para as características perímetro escrotal mensurado em diferentes idades, 365 (PE365), 450 (PE450) e 550 (PE550) dias de idade, e da idade ao primeiro parto (IPP) para animais da raça Nelore criados em diferentes regiões do Brasil. Para a avaliação foram agrupados os rebanhos dos diferentes estados do país, nas seguintes regiões: Norte, Sudeste e Centro-Oeste, sendo utilizados informações de 26619, 28730, 14476, 15397 para as características PE365, PE450, PE550 e IPP respectivamente. Os parâmetros genéticos, assim como, a avaliação da IGA foi realizada utilizando a inferência Bayesiana, com uso dos programas BLUPF90. As herdabilidades estimadas foram: 0,465 ± 0,021, 0,500 ± 0,022, 0,492 ± 0,026, 0,117 ± 0,017 para PE365, PE450, PE550 e IPP respectivamente. Os resultados obtidos indicaram que a interação não foi significativa sobre o perímetro escrotal avaliado nas diferentes idades (correlação genética, rg>0,8). No entanto, para a IPP foi evidenciado efeito significativo da IGA para as combinações envolvendo a região Norte (rg< 0,8), indicando que esta interação é significativa devendo ser considerada pelos diferentes programas de avaliação genética da raça,para os animais criados nesta região.

    Abstract in English:

    SUMMARY The objective of this study was to evaluate the effect of the genotype-environment interaction (GEI) for scrotal circumference traits measured at different ages, 365 (SC365), 450 (SC450) and 550 (SC550) days of age, and age at first calving (AFC) for Nellore animals raised in different regions of Brazil. For the evaluation, the herds were grouped in the following regions of the country: North, Southeast and Central-west, using information from 26,619, 28,730, 14,476, 15,397 for the traits SC365, SC450, SC550 and AFC respectively. Genetic parameters, as well as the assessment of GEI were performed using Bayesian inference, using the programs of the BLUPF90. The estimated heritabilities were: 0.465 ± 0.021, 0.500 ± 0.022, 0.492 ± 0.026, 0.117 ± 0.017 for SC365, SC450, SC550 and AFC respectively. The results obtained in the analysis, indicated that this interaction was not significant for SC at different ages (genetic correlation, rg> 0.8). For AFC, significant effect of GEI was observed for combinations involving the Northern region (rg<0.8), indicating that this interaction should be considered by the genetic evaluation programs in this region.
  • Investigation of resistance of Salmonella spp. isolated from products and raw material of animal origin (swine and poultry)to antibiotics and disinfectants Preventive Veterinary Medicine

    Maciel, Mônica Jachetti; Machado, Gustavo; Avancini, Cesar Augusto Marchionatti

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO O gênero Salmonella spp. Possui distribuição geográfica mundial constituindo-se como potencial risco para a saúde animal e saúde humana. O uso inadequado bem como a exposição continuada aos antibióticos e aos desinfetantes pode resultar no surgimento de resistência desses microrganismos frente aos compostos antimicrobianos. Os objetivos do trabalho foram investigar a ocorrência de resistência a antibióticos e aos desinfetantes de Salmonella spp. isoladas em produtos e matéria-prima de origem animal (suínos e aves), e verificar se entre os isolados resistentes a antibióticos ocorre o fenômeno de resistência concomitante com desinfetantes. O teste de susceptibilidade a antimicrobianos (TSA) aplicado em 134 isolados indicou que 51 (38%) foram resistentes a pelo menos um dos oito antibióticos usados, sendo que 28 (55% dos resistentes) mostraram-se multirresistentes. Os isolados resistentes foram submetidos ao teste de suspensão quantitativo frente a quatro concentrações de desinfetantes em três tempos de contato, e o resultado comparado com o da cepa referência (Salmonella Choleraesuis ATCC 10.708). Considerando como indicador a maior concentração (200 ppm) e o menor tempo de contato (5 min), frente ao cloreto de cetil trimetilamônio (quaternário de amônia), enquanto a cepa referência foi sensível, 12 (24%) dos isolados foram resistentes; a cepa referência foi resistente a clorexidina, o que ocorreu com 22 (43%) dos isolados; assim como ocorreu com a cepa referência, todos os isolados foram sensíveis/inativados pelo hipoclorito de sódio e iodóforo. Não houve relações estatisticamente significativas de resistência concomitante entre os antibióticos e os desinfetantes testados.

    Abstract in English:

    ABSTRACT The genus Salmonella spp. Has worldwide geographical distribution, and represents a potential risk both to animal and human health. Inadequate use as well as continuous exposure to antibiotics and disinfectants might lead to the appearance of resistance of these microorganisms to antimicrobial compounds. The aims of this study were to investigate the occurrence of resistance in Salmonella spp., isolated from products and raw material of animal origin (swine and poultry), to antibiotics and disinfectants, and check whether the phenomenon of simultaneous resistance to disinfectants occurs among the antibiotic-resistant isolates. The test of susceptibility to antimicrobials (TSA) applied in 134 isolates indicated that 51 (38%) were resistant to at least one of the eight antibiotics used, and 28 (55%) of resistant isolates were multi-resistant. Resistant isolates were submitted to the test of quantitative suspension against four concentrations of disinfectants in three contact times, and the result was compared with that of the reference strain (Salmonella Choleraesuis ATCC 10.708). While the reference strain was sensitive considering the highest concentration (200 ppm) and the lowest contact time (5 min) as indicators, 12 (24%) isolates were resistant to cetyltrimethylammonium chloride (ammonia quaternary); the reference strain was resistant to chlorhexidine, which also occurred with 22 (43%) of the isolates; similar to the reference strain, all isolates were sensitive/inactivated by sodium hypochlorite and iodophore. There were no significant relations of simultaneous resistance between the antibiotics and the disinfectants tested.
  • Flour of mushroom Agaricus blazei as additive functional in food of laying hens Animal Nutrition

    Freitas, Iolanda Silveira; Mendonça, Michele de Oliveira; Freitas, Izabela Silveira; Almeida, Onofre Barroca de; Ferreira, David Garcia; Salgado, Hallef Rieger; Jesus Paula, Daniella Aparecida de

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO Objetivou-se avaliar a adição da farinha do cogumelo Agaricus blazei na ração de galinhas poedeiras sobre o desempenho zootécnico, a qualidade de ovos e o sistema imune. Foram utilizadas 210 galinhas Hisex Brown®, com 67 semanas de idade, distribuídas em delineamento inteiramente casualizado composto por cinco tratamentos (controle [0%]; 0,04%; 0,08%; 0,12% e 0,16% da farinha do cogumelo) com sete repetições e seis aves por unidade experimental. Foi avaliado o desempenho zootécnico (consumo de ração; produção de ovos [ave/dia e ave alojada]; produção de ovos comercializáveis; peso médio e massa de ovos; conversão alimentar por dúzia e por massa de ovos e viabilidade das aves); a qualidade dos ovos (peso específico, unidades Haugh, peso e porcentagem dos componentes, espessura de casca e intensidade da cor amarela das gemas); e o hemograma (eritrograma e leucograma). A inclusão de diferentes níveis de farinha de cogumelo na ração das galinhas poedeiras afetou significativamente (p<0,05) a massa de ovos e o consumo de ração. O leucograma e o eritrograma se mantiveram dentro dos valores de referência, indicando que as aves se encontravam saudáveis. A adição de diferentes níveis da farinha de Agaricus blazei na ração das galinhas poedeiras não promoveu alterações na qualidade dos ovos, no sistema imune nem tampouco no desempenho zootécnico, com exceção do consumo de ração que reduziu com a inclusão da farinha, e da massa de ovos em que o nível de 0,07% promoveu a maximização deste parâmetro.

    Abstract in English:

    SUMMARY The current study aims to evaluate the zootechnical performance, quality of eggs, and the immune system of the laying hen's upon supplementing their feed with the flour of the mushroom Agaricus blazei. A total of 210 Hisex Brown® hens, 67 weeks old, were distributed in a completely randomized design with five treatments (control [0%], 0.04%, 0.08%, 0.12% and 0.16% of mushroom meal) with seven replicates and six birds per experimental unit. Were evaluated the zootechnical performance (feed intake, egg production [per day and housed], marketable egg production, egg weight and egg mass, feed conversion per dozen and egg mass, and viability);egg quality (specific weight, Haugh units, weight and percentage of components, shell thickness and yellow intensity of the egg yolks); and the hemogram (erythrogram and leukogram). Mainly, different levels of mushroom meal, were includedin laying hens feeds significantly (p<0.05)egg mass and feed intake. However, the leukogram and the erythrogram remained within the reference values, indicating that the birds were healthy. The addition of different levels of Agaricus blazei flour in the laying hens feed did not promote changes in the egg quality, in the immune system, and in the zootechnical performance, except for the feed intake which reduced with the inclusion of mushroom flour and eggs mass in which the 0.07% level promoted the maximization of this parameter.
  • The effect of dietary phytase and various available phosphorus levels on performance and egg quality in Japanese quail Nutrição Animal

    Rossetto, Rafaella; Barreta, Maurício; Migliorini, Marcos José; Pecher, Fabíula; Roza, Lenílson Fonseca; Boiago, Marcel Manente; Petrolli, Tiago Goulart

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO As aves possuem baixo aproveitamento do fósforo fítico das dietas, devido à falta de enzimas endógenas que consigam realizar a quebra e aproveitamento do mesmo. Objetivou-se no presente estudo avaliar a adição de fitase em dietas de codornas poedeiras. Foram utilizadas 80codornas, em delineamento experimental inteiramente casualizado composto por cinco tratamentos e quatro repetições, de quatro aves cada. Os tratamentos foram: 0,35% Pd; 0,20% Pd; 0,20% Pd + 500FTUs de fitase; 0,09% Pd; 0,09% Pd + 500 FTUs de fitase. As aves foram alojadas em baterias metálicas, em período experimental de 21 dias, para avaliação da produção de ovos, peso dos ovos, consumo de ração e conversão alimentar. Após coletados, os ovos foram encaminhados ao laboratório de nutrição do departamento de zootecnia do CEO/Udesc, onde foram realizadas as análises de qualidade de albúmen, de clara e casca. Os resultados obtidos foramsubmetidos à análise de variância e as diferenças entre as médias foram comparadas pelo teste de Tukey a 5% de significância. Não foram observadas diferenças (P>0,05) nos parâmetros de desempenho e qualidade de ovos avaliados. Conclui-se que a inclusão da fitase na dieta de codornas poedeiras pode ser empregada sem causar comprometimento do desempenho e qualidade dos ovos das aves. Adicionalmente, 0,09% de fósforo disponível pode ser utilizado, garantindo o desempenho em período de 21 dias de produção.

    Abstract in English:

    SUMMARY Birds show poor utilization of phytic phosphorus in their diets because of the lack of endogenous enzymes to digest phosphorus and make it bioavailable. Therefore, the objective of this study was to evaluate phytase supplementation in the diets of laying quails. Eighty quails were used in a completely randomized experimental design with five treatments and four replicates of four birds each. The treatments were as follows: 0.35% Pd; 0.20% Pd; 0.20% Pd + 500FTUs of phytase; 0.09% Pd; 0.09% Pd + 500 FTUs of phytase. The birds were housed in metallic batteries during a trial period of 21 days, for evaluation of egg production, egg weight, feed intake and feed conversion. After being collected, the eggs were sent to the nutrition laboratory of the department of zootechnics of the CEO/Udesc, where analyses of albumin, yolk and shell quality were performed. The results were subjected to analysis of variance, and the differences between the averages were compared using the Tukey test at 5% of significance. No differences (P> 0.05) were observed in terms of performance and egg quality parameters. We conclude that the inclusion of phytase in the diet of laying quails can be accomplished without compromising the performance and quality of the eggs. Additionally, 0.09% of 22 disponible phosphorus can be used to grant adequate performance for 21 days.
  • Passive transfer of immunity in dairy calves with additional consumption of immunoglobulin through colostrum supplement: effects in health and performance Animal Nutrition

    De Paula, Marília Ribeiro; Slanzon, Giovana Simão; Sobreira, Natália; Bittar, Carla Maris Machado

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO O objetivo do presente experimento foi avaliar o efeito do consumo adicional de imunoglobulinas através do fornecimento de suplemento de colostro associado a colostro materno de alta qualidade na transferência de imunidade passiva, saúde e desempenho de bezerras da raça Holandesa recém-nascidas. Após o nascimento, 80 fêmeas foram distribuídas aleatoriamente em dois tratamentos: (CM) colostro materno de alta qualidade, fornecido em volume correspondente a 15% do peso ao nascer (PN); e (CM+S) colostro materno de alta qualidade (15% PN) + suplemento de colostro. Os parâmetros sanguíneos não foram afetados pelo fornecimento adicional de imunoglobulinas (Ig) através da associação de suplemento com colostro materno. O consumo de concentrado e o consumo total de matéria seca (MS) não foram afetados pela administração do suplemento de colostro. O consumo adicional de Ig através do fornecimento de suplemento de colostro também não afetou o desempenho e a eficiência alimentar das bezerras, entretanto os animais dobraram o peso ao nascer ao final do experimento, assim como aqueles que receberam CM. Em relação à saúde, o fornecimento adicional de Ig não afetou os dias com diarréia, dias com febre ou dias medicados. O consumo adicional de Ig através do fornecimento de suplemento de colostro em associação ao colostro materno de alta qualidade não melhorou a imunidade, bem como não afetou o desempenho ou a saúde das bezerras.

    Abstract in English:

    SUMMARY The aim of this study was to evaluate the effects of additional consumption of immuneglobulins associated with high quality colostrum in health and performance of dairy calves. After birth, 80 females were randomly assigned to two treatments: MC) high quality colostrum, supplied in a volume corresponding to 15% of birth weight; and MC+S) high quality colostrum (15% of birth weight) + colostrum supplement. Blood parameters were not affected by the additional supply of immune globulins (Ig) by colostrum supplement feeding. The concentrate and total dry matter intakes were not affected by the administration of colostrum supplementation. The additional intake of Ig through the colostrum supplement did not affect the performance or feed efficiency of calves; however, animals doubled their birth weight at the end of the period, as occurred with MC fed calves. Regarding the health, additional supply of Ig did not affect the number of days with diarrhea, days with fever or medicated days. The additional intake of Ig via colostrum supplement in combination with high quality maternal colostrum have not improved immunity or affected the performance and health of dairy calves.
  • In vitro evaluation of the association of chitosan and cashew nut shell liquid as additives for ruminants Animal Nutrition

    PEREIRA, Daniele Cristina; GOES, Rafael Henrique de Tonissi e Buschinelli de; MARTINEZ, Antônio Campanha; GANDRA, Jefferson Rodrigues; PRESENDO, Eduardo; SANTOS, Mariana Viegas dos; OLIVEIRA, Raquel Tenório; SILVA, Nayara Gonçalves da; RIBEIRO, Max Gimenez; ALVEZ, Jefferson Leonardo Rocha

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO Objetivou-se avaliar no presente trabalho a digestibilidade in vitro de nutrientes de diferentes dietas com a adição de quitosana (Q), líquido da casca da castanha de caju (LCC) e a associação entre Q e LCC. Os tratamentos utilizados foram constituídos de 4 dietas (relação volumoso:concentrado, 100:0, 50:50, 40:60 e 20:80) associadas com 4 aditivos (controle, quitosana, LCC e a associação entre ambos Q+LCCt), totalizando 16 tratamentos,distribuídas em delineamento em blocos ao acaso em esquema fatorial 4x4. As dosagens utilizadas foram: Controle (sem adição de aditivos), LCC (600mg/Kg de MS), Quitosana (900mg/Kg de MS), e o LCCQ (600mg/Kg de MS de LCC + 900mg/Kg de MS de quitosana). No laboratório foram avaliados a DIVMS, DIVFDN, DIVPB, pH e NAR (nitrogênio amoniacal ruminal). Para as análises de pH e NAR, foram coletadas amostras nas horas 0, 2, 4, 6 e 8 após a incubação. Os resultados encontrados mostraram maior digestibilidade de MS, FDN e PB para dietas que receberam quitosana e líquido da casca da castanha de caju de forma isolada e maiores valores de pH e NAR nas dietas que receberam os dois aditivos associados. Conclui-se que a associação dos aditivos traz melhores resultados para a nutrição animal e eleva a produtividade dos ruminantes.

    Abstract in English:

    ABSTRACT This study evaluated the in vitro digestibility of nutrients from different diets added with chitosan (Q), technic cashew nut shell liquid (LCC) and the association of Q and LCC. The treatments used consisted of 4 diets (forage: concentrate ratio of 100: 0, 50:50, 40:60 and 20:80) associated with 4 additives (control, chitosan, LCC and the association of Q + LCC), totaling 16 treatments, in a 4x4 factorial randomized block design. The dosages used were: Control (without additives), LCC (600mg/kg DM), Chitosan (900mg/kg DM), and LCCQ (600mg/kg LCC DM + 900mg/kg Chitosan DM). In the laboratory, samples were analyzed for IVDMD, IVNDFD, IVCPD, pH and RAN (ruminal ammonia nitrogen). For pH and RAN analyses, samples were taken at 0, 2, 4, 6 and 8 hours after incubation. The results showed higher digestibility of DM, NDF and CP for diets with chitosan and technic cashew nut shell liquid alone and higher pH and RAN values in the diets containing the two additives. The association of additives brings better results for animal nutrition and increases ruminant productivity.
  • Ivermectin and albendazole withdrawal period in goat milk Produção Animal E Ambiente

    Santos, Patrícia Silva; Cruz, Jurandir Ferreira da; Santos, José Soares dos; Mottin, Vanessa Daniele; Teixeira, Milton Rezende; Souza, Jennifer Figueredo

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO Objetivou-se determinar o perfil de excreção de resíduos de albendazole e ivermectina em leite de cabras submetidas a tratamento antiparasitário. Vinte e quatro cabras sem padrão racial definido (SPRD), lactantes, pluríparas, criadas extensivamente em pastagem nativa foram tratadas com albendazole ou ivermectina, via oral. As amostras de leite foram coletadas antes e após a aplicação dos vermífugos, nos dias 0, 1, 2, 3 e 4 para Albendazole e 0, 3, 7, 14, 21, 28, 35 e 42 para ivermectina. Os resíduos dos vermífugos foram determinados por meio de cromatografia líquida de alta eficiência com detector ultravioleta. A quantidade de resíduos presentes no leite foi decrescente em função do tempo. As taxas medias diárias de decréscimo dos resíduos de albendazole foram 63,34%, 40,18 e 100,0%, do 2° ao 4° dia, respectivamente; no 3° dia após o tratamento, 50% das amostras apresentaram concentrações ≥ 47,61 μg.mL-1 e no 4° dia, nenhuma amostra apresentou resíduo de albendazole. Os teores excretados de ivermectina foram similares entre o 3° e 21° dia, quando todas as amostras apresentaram valores ≥ 51,90 μg.mL-1; no 35° dia, 50% das amostras apresentavam valores acima nos níveis recomendáveis; no 42° dia, nenhuma amostra apresentou resíduo detectável de ivermectina. Conclui-se que o leite de cabras SPRD tratadas oralmente com albendazole ou ivermectina não apresenta seus respectivos resíduos em quantidades detectáveis a partir do 4° e 42° dias, respectivamente, após tratamento antiparasitário.

    Abstract in English:

    SUMMARY Theaimthis study was to determine the excretion profile of albendazole and ivermectin residues in milk from goats submitted to antiparasitic treatment. Twenty-four Brazilianmongrel lactating and pluriparous goats, maintained extensively on native pasture were orally treatedwith albendazole or ivermectin. Milk samples were collected before and after vermifuges application, in the days 0, 2, 3 e 4 to albendazole and 0, 3, 7, 14, 21, 28, 35 and 42 to ivermectin. The vermifuges residues were detected by high performance liquid cromatography with ultravioletdetector. The amount of residues contained in themilk was decreasing in function of time. The mean daily rates of decrease of albendazole residues were 63.34%, 40.18 and 100.0%, from the 2ndto the 4thday, respectively; on the 3rdday after treatment, 50% of the samples showed concentrations ≥ 47.61 μg.mL–1, and on the 4thday, no sample had albendazole residue. The amount excreted of ivermectin was similar between the 3rdand 21stday when all samples presented values ≥ 51.90 μg.mL-1; on the 35th day, 50% of the samples showed values above of recommended levels, and on the 42nd day, no sample had detectable ivermectin residue. In conclusion, the milk of Brazilian mongrel goats treated orally with albendazole or ivermectin does not contain its respective residues in detectable amounts from the 4th and 42nddays, respectively, after antiparasitic treatment.
  • Corn-based or high linoleic acid flushing increases productivity of Morada Nova and Brazilian Somalis ewes Produção Animal E Ambiente

    Sousa, Rafael Teixeira de; Bomfim, Marco Aurélio Delmondes; Albuquerque, Fernando Henrique Melo Andrade Rodrigues de; Santos, Claudiane Morais dos; Ferrari, Viviane Borba; Fernandes, Francisco Éden Paiva; Fonseca, Jeferson Ferreira da

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO O objetivo deste estudo foi comparar flushings à base de milho (FLU), ácido linoleico alto (FAL), e tratamento controle (não suplementado, CON);dois grupos genéticos: Morada Nova (MN) e Somalis Brasileiro (SB), sobre desempenho de ovelhas e cordeiros. Foram suplementadas 156 ovelhas não prenhes três semanas antes e após a estação de monta. Tanto FLU quanto FAL aumentaram o escore de condição corporal (ECC) de ovelhas no início da estação de monta e no parto, comparado ao CON. Ovelhas da raça SB tiveram maior peso no final da suplementação, e ECC, tanto no início da suplementação, quanto ao parto comparado ao MN. Da mesma forma, ovelhas com três cordeiros por nascimento tiveram ECC maior no início da suplementação. Elas também tiveram maiores pesos tanto no início da estação como no parto. Tanto FLU como FAL aumentaram o peso do cordeiro de 56 até 105 dias de idade comparadoao CON. Ovelhas SB diminuíram a prolificidade e produziram menor peso total de cordeiros ao parto, porém maior peso totalapós 84 e 105 dias comparado às ovelhas MN. O peso totaldecordeiros ao nascimento foi maior para ovelhas com gestação tripla, seguido por dupla, e simples. Em conclusão, a suplementação com ácido linoleico e milho aumentam o escore da condição corporal de ovelhas desde a estação de monta até o parto e a performance do cordeiro após 56 dias de idade. Embora ovelhas Morada Nova tenham aumentado a prolificidade, seus cordeiros ficaram mais leves apósos 84 dias de idade.

    Abstract in English:

    SUMMARY The objective of this study was to compare the corn-based (FLU), high linoleic acid flushings(LAF), and a control treatment (un supplemented, CON); two genetic groups:Morada Nova (MN) and Brazilian Somalis (BS), on the productive and reproductive performance of ewes and their lambs. A total of 156 non-pregnant ewes were supplemented three weeks before and after the breeding season. Supplementation with either FLU or LAF increased ewe body condition score (BCS) at the beginning of the breeding season and at lambing compared to CON. The BS ewes had greater body weights at the supplementation end, and BCS both at the supplementation start, and at lambing compared to MN. Similarly, ewes with three lambs per birth had greater BCS at the beginning of supplementation. They also had greater weights at the beginning of the breeding season and at lambing. Both FLU and LAF increased total lamb weight from 56 to 105 days of age compared to CON.The BS ewes had decreased prolificity and produced lower total weight of lambs at lambing, but greater 84 and 105 days after birth compared to MN. Total lambweight at birth was greater for ewes that lambed three, followed by two and then one lamb per birth. In conclusion, the high linoleic acid and high corn supplementation increase body condition score of ewes form breeding season to lambing and enhance lamb performance after 56 days of age. Although Morada Nova ewes increased prolificacy, their lambs were lighter after they reached 84 days of age.
  • Process of sanitation of certified free properties of brucellosis and tuberculosis in the State of São Paulo Produção Animal E Ambiente

    Carraro, Paulo Eduardo; Bürger, Karina Paes

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO O objetivo deste trabalho foi analisar o processo de saneamento das propriedades certificadas como livres de brucelose e tuberculose do Estado de São Paulo. Para tanto, 14 propriedades com certificação livre, entre os anos de 2001 e 2016, foram identificadas e analisadas. Os municípios das propriedades foram geoprocessados no mapa dos circuitos pecuários do Estado. Por meio da estatística descritiva, avaliou-se um questionário semiestruturado com questões relativas ao perfil das propriedades (características do proprietário, da propriedade, da produção e perguntas relacionadas à saúde humana, animal e ambiental) e ao processo de saneamento. Os resultados evidenciaram que no Estado de São Paulo as 14 propriedades certificadas livres de brucelose e tuberculose não se distribuíram uniformemente, possuíam rebanhos com 90 a 500 animais, tendo assistência veterinária mensal, e a produção leiteira era tecnificada, com capacidade média ou grande de produção diária de leite. Os proprietários tinham em média 63 anos de idade, 92,8% (13/14) deles com nível superior de escolaridade e encontraram dificuldades para obter e manter o certificado. Essas propriedades mesmo estando em processo de saneamento tiveram reinfecção no rebanho, evidenciando a complexidade em combater as enfermidades e a necessidade de mais ações conjuntas entre toda a comunidade.

    Abstract in English:

    SUMMARY The aim of this study was to analyze the sanitation process of the properties certified as free of brucellosis and tuberculosis in the State of São Paulo. However, 14 properties with free certification, between the years 2001 and 2016, were identified and analyzed. The municipalities of the properties were geoprocessed on the map of the state livestock circuit. Through descriptive statistics, a semi-structured questionnaire was evaluated with questions related to the profile of properties (characteristics of the owner, property, production and questions related to human, animal and environmental health) and to the sanitation process. The results showed that, in the state of São Paulo, the 14 certified properties free of brucellosis and tuberculosis were not uniformly distributed, it had herds with 90 to 500 animals, monthly veterinary assistance and milk production was technified with medium or large production capacity milk daily. The owners had an average age of 63, 92.8% (13/14) of them with a higher education level and found difficulties to obtain and maintain the certificate. These properties, even in the process of sanitation, had reinfection in the herd, evidencing the complexity in combating the diseases and the need for more joint actions among the whole community.
  • Environmental effects on performance of progeny from different Nellore sires in Brazilian semiarid region Produção Animal E Ambiente

    Fernandes, Luis Miguel Gonçalves; Mota, Iara Souza; Paula, Brenda Marques de; Oliva, Raquel Gonçalves; Cunha, Gabriel Santos Persiquini; Chaves, Amália Saturnino

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência dos fatores ambientais sobre o desempenho das progénies de diferentes touros da raça Nelore no semiárido brasileiro. Informações de 741 animais foram coletadas de uma fazenda comercial localizada no municipio de Varzelândia-MG. Os animais eram filhos de 27 touros da raça Nelore e eram categorizados como LA (livro aberto) ou PO (puros de origem). Foram avaliados os dados de peso, ganho de peso médio diário e perímetro escrotal. As avaliações foram realizadas aos 12 (ano) e 18 (sobreano) meses de idade. Os dados foram analisados pelo método dos quadrados mínimos, utilizando um modelo que considerou efeito de categoria (LA ou PO), touro, anos, mês de nascimento e sexo dos bezerros. Houve influência significativa da categoria, sexo, mês de nascimento e touro sobre o desempenho dos animais até o ano, enquanto as características de desempenho ao sobreano foram influenciadas somente pelo mês de nascimento e touro (P<0,05). Sendo assim, os fatores do meio como ano e mês de nascimento e sexo do bezerro são importantes fontes de variação sobre o desempenho dos bezerros do nascimento até o sobreano, devendo, portanto, ser consideradas na comparação e seleção de animais com base nestas características.

    Abstract in English:

    SUMMARY The aim of this study was to evaluate the influence of environmental factors on the performance of progeny from different Nellore sires in Brazilian semiarid region. Data on live weight, average daily gain and scrotal circumference of 741 animals categorized as OR (open registry) or PB (purebred) and born from 27 sires were collected from a commercial farm located in Varzelândia-MG. Evaluations were taken at 12 (yearling) and 18months of age. Data were analyzed using the least-squares method, considering the effect of pedigree (OR or PB), sire, year of birth, month of birth and calf sex in the model. There was a significant influence of the pedigree, sex, month of birth and sire on animal's performance until yearling age, whereas the performance traits at 18months were influenced only by the month of birth and sire (P<0.05). Therefore, environmental factors such as year, month of birth and calf sex are important sources of variation on calf performance from birth to18 months and it should be considered when comparing and selecting animals based on these traits.
  • Disinfection of Fertile Eggs of Free-Range Poultry with Essential Oils Produção Animal E Ambiente

    Nogueira, Wedson Carlos Lima; Pena, Agda Caroline Silva; Souza, Cintya Neves de; Azevedo, Isabela Lorena; Fariafilho, Daniel Emygdio; Almeida, Anna Christinade

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO O presente estudo investigou o efeito da desinfecção de ovos férteis de aves caipiras com o uso de óleos essenciais de capim limão (Cymbopogon flexuosus) e chá-de- pedestre (Lippia rotundifolia). Aplicaramse os seguintes tratamentos nos ovos selecionados: 1% (v/v) óleo essencial de capim limão (CL), chá-de-pedestre (CP), associação (CL + CP) e 0,1% (v/v) de amônia quaternária (AQ) (controle positivo). Os ovos foram distribuídos em incubadora e após 21 dias, as aves eclodidas foram contadas e pesadas e os ovos não eclodidos foram quebrados e examinados macroscopicamente para a determinação da fertilidade e o momento da morte embrionária. Determinou-se a ação antimicrobiana dos óleos através das análises quantitativas de mesófilos aeróbios, fungos filamentosos e leveduras e coliformes totais. A mortalidade foi elevada nos tratamentos, a distribuição de mortes nas classes foi superior no tratamento com capim limão. A maior eclodibilidade ocorreu no tratamento com a amônia quaternária. Evidenciou-se a redução na contagem microbiana na aplicação do óleo essencial individualmente ou em associação, superando a aplicação com AQ. Os óleos essenciais de capim limão (Cymbopogon flexuosus) e chá-de-pedestre (Lippia rotundifolia) promoveram a redução da carga microbiana de ovos férteis de aves caipiras.

    Abstract in English:

    SUMMARY The effect of the disinfection of fertile eggs of free-range poultry with essential oils from Cymbopogon flexuosus and Lippia rotundifolia was evaluated. The treatments applied to the eggs were (v v-1): 1% essential oil from C. flexuosus (CF), 1% essential oil from L. rotundifolia(LR), 0.1% CF + LR, and 0.1% quaternary ammonia (QA) (positive control). The eggs were incubated for 21 days, the birds from hatched eggs were counted and weighed, and not hatched eggs were opened and examined macroscopically to determine egg fertility, and embryonic death time. The antimicrobial action of the essential oils was determined through quantitative analyses, considering aerobic mesophylls, filamentous fungi, yeasts, and total coliforms. Mortality was high in the treatments, especially in the treatment with essential oil from C. flexuosus. The highest hatchability was found in the treatment with QA. The treatments with singly or combined essential oils were more efficient in decreasing microbial count than QA. The essential oils from C. flexuosus and L. rotundifolia reduced the microbial load of fertile eggs of the free-range poultry evaluated.
  • Dietary yerba mate (Ilex paraguariensis) influences lipid profile of broiler meat Animal Production And Environment

    GARCIA, Rodrigo Garófallo; BURBARELLI, Maria Fernanda de Castro; NAAS, Irenilza de Alencar; SGAVIOLI, Sarah; CARDOSO, Claudia Andrea Lima; BELINTANI, Rafael; CALDARA, Fabiana Ribeiro

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO A erva mate ( Ilex paraguariensis) possui em compostos orgânicos com propriedades de modificar a composição química de carne de frangos de corte, desta maneira este estudo avaliou a influência da erva mate sobre a composição química e o perfil lipídico de carne de peito, coxas e sobrecoxas de frangos de corte. Foram utilizados 500 pintainhos de corte distribuídos em um delineamento inteiramente casualizado com inclusões de erva mate nas dietas (0.1; 0.2; 0.4, e 0.6%) com quatro repetições de 25 aves em cada tratamento, criados de 1 a 42 dias de idade para posterior abate e análises da composição de cortes cárneos. A adição de erva mate não afetou a composição química e o perfil lipídico dos peitos de frangos, porém a composição da carne de sobrecoxas foi afetada. Foi observado efeito da adição da erva mate em ácidos graxos saturados, insaturados, monoinsaturados e poli-insaturados na carne de sobrecoxas de frango, destacando-se a redução nas concentrações de ácidos graxos saturados e o aumento das concentrações dos ácidos poli-insaturados, em especial Linolênicoe Eicosapentaenoico, demonstrando assim o potencial da erva mate em alterar o perfil lipídico da carne de aves.

    Abstract in English:

    SUMMARY Yerba mate ( Ilex paraguariensis) has in its composition organic compounds wich can modify chemical composition of broiler meat. This study aimed to evaluate the influence of yerba mate in chemical composition and lipid profile of broiler breast and thigh meat. The trial was conducted using 500 broiler chicks distributed in a completely randomized design with four treatments (0.1; 0.2; 0.4, and 0.6%) and five replicates with 25 chicks each. The chicken were raised form 1 to 42 days old and slaughtered for analysis of breast and thigh meat. The addition of mate did not affect the chemical composition and the lipid profile of the chicken breast, however, the composition of the meat of thigh meat was affected. It was observed effect of the addition of the yerba mate to saturated, unsaturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids in the chicken meat. Stands out the reduction in saturated fatty acid concentrations and the increase in the concentrations of polyunsaturated fatty acids, especially Linolenic and Eicosapentaenoic, thus demonstrating the potential of mate grass in altering the lipid profile of poultry meat.
  • Efficacy, toxicity, and lethality of plants with potential anthelmintic activity in small ruminants in Brazil Animal Production And Environment

    Mottin, Vanessa Daniele; Cruz, Jurandir Ferreira da; Teixeira, Milton Resende; Marisco, Gabriele; Figueredo, Jennifer Souza; Sousa, Lorena Silva

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO A utilização de plantas medicinais como método terapêutico no controle de enfermidades tem sido crescente na produção animal. No caso de pequenos ruminantes, as verminoses representam uma grande preocupação, visto que são consideradas o maior problema sanitário, especialmente quando se considera o fenômeno da resistência dos parasitas aos fármacos utilizados. Portanto, o desenvolvimento de métodos alternativos de controle endoparasitário em caprinos e ovinos tem se tornado uma necessidade premente. O uso de plantas para controlar as endoparasitoses pode reduzir o uso de insumos químicos, tornando a atividade pecuária mais ambientalmente sustentável, minimizando a ocorrência da resistência parasitária aos medicamentos convencionais e contribuindo para redução dos custos de produção. Nesse sentido, diversos estudos têm sido executados a fim de se avaliar a atividade in vitro e in vivo de plantas com potencial anti-helmíntico. Contudo, a despeito da potencialidade verificada em muitos estudos, os resultados são, por vezes, contraditórios ou não reproduzem in vivo a mesma eficácia obtida nos ensaios in vitro. Outro aspecto relevante é a baixa utilização dos testes de letalidade e toxicidade, indispensáveis para que o conhecimento possa ser difundido e aplicado pelos produtores rurais. Assim, essa revisão visa fornecer os resultados obtidos nos estudos realizados no Brasil com extratos de plantas com potencial para controle de verminose em caprinos e ovinos, descrevendo as principais espécies vegetais avaliadas, mecanismos de ação, formas de preparo e os testes de eficácia, toxicidade e letalidade.

    Abstract in English:

    SUMMARY The use of medicinal plants as a therapeutic method in the control of diseases has been increasing in animal production. In the case of small ruminants, the endoparasitic disease is a major concern, since they are considered the greater sanitary problem, especially when considering the phenomenon of parasite resistance to the medicines used. Therefore, the development of alternative methods of endoparasitary control in goats and sheep has become a pressing need. The use of plants to control endoparasites can reduce the use of chemical inputs, making more environmentally sustainable livestock, minimizing the occurrence of parasitic resistance to conventional medicines and contributing to the reduction of production costs. In this sense, several studies have been carried out in order to evaluate the in vitro and in vivo activity of plants with anthelmintic potential. However, despite the potentiality found in many studies, the results are sometimes contradictory or do not replicate in vivo the same efficacy obtained in the in vitro assays. Another relevant aspect is the low utilization of the lethality and toxicity tests, which are indispensable so that the knowledge can be spread and applied by the producers in their herds. Thus, this review aims to provide the results from studies carried out in Brazil with extract of plants with potential for control of parasitic disease in goats and sheep, describing the main evaluated plants species, mechanisms of action, preparation forms and tests of efficacy, toxicity, and lethality.
  • Ingestive behavior of sheep on Massai grass under different pre-grazing heights under rotational stocking Animal Production And Environment

    CARDOSO, Rebeca Rocha; SOUSA, Luciano Fernandes de; FERREIRA, Ana Cristina Holanda; NEIVA, José Neuman Miranda; FERREIRA, Deborah Alves; SILVA, André Guimarães Maciel e

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO O objetivo foi avaliar a influência de três alturas pré-pastejo do capim Massai sobre o comportamento ingestivo de ovinos sob lotação rotativa. Foram utilizados 18 ovinos mestiços Dorper x sem padrão racial definido (SPRD) sob lotação rotativa em capim Massai nas alturas pré-pastejo de 45, 35 e 25 cm. A lotação animal foi estimada para garantir a redução de aproximadamente 50% da altura inicial. As avaliações de comportamento foram feitas das 6 às 18 h na entrada e na saída dos animais dos piquetes. A maior atividade de forma geral realizada foi a de pastejo, seguida de ruminação e outras atividades, sendo o período de 6 às 10 h o que apresentou maior atividade de pastejo. Nos demais períodos, os animais no tratamento com 35 cm pastejaram menos que os animais dos outros tratamentos. A ruminação, em todos os tratamentos, foi mais significativa no período das 14 às 18 h, mas os animais no tratamento com 45 cm foram os que passaram maior tempo realizando esta atividade. Os animais no tratamento com 45 cm apresentaram maior tempo de ruminação do bolo alimentar e maior número de mastigações merícicas. A taxa de bocados foi superior para o tratamento com 25 cm, seguido do com 45 e 35 cm respectivamente.

    Abstract in English:

    SUMMARY This studyaimed to assess the influence of three pre-grazing heights of Massai grass on the ingestive behavior of sheep under rotational stocking. Eighteen Dorper x nondescript crossbred sheep were used under rotational stocking on Massai grass at pre-grazing heights. The animal stocking was estimated to ensure a reduction of approximately 50% of the initial height. Behavior assessments were performed from 6 to 18 h at the entrance and exit of animals from paddocks. The longest activity was grazing, followed by rumination and other activities, and the period from 6 to 10 h showed the longest grazing.In the other periods, the animals in the 35-cm treatment grazed less when compared to those ofthe other treatments. Rumination in all treatments was more significant in the period from 14 to 18 h, but the animals in the 45-cm treatment spent more time doing this activity, which gave them a higher time of rumination of the food bolus, as well as ruminating chews. The bite rate was higher for the 25-cm treatment, followed by the 45 and 35-cm treatments, respectively.
  • Economic analysis of the finishing of lambs under confinement conditions using licuri cake ( Syagrus coronata Mart. Becc.) Animal Production And Environment

    COSTA, Jonival Barreto; OLIVEIRA, Ronaldo Lopes; SILVA, Thadeu Mariniello; RIBEIRO, Ossival Lolato; RIBEIRO, Rebeca Dantas Xavier; PINTO, Luis Fernando Batista; NASCIMENTO, Thiago Vinicius Costa

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO Objetivou-se determinar o impacto da inclusão datorta de licuri na dieta de cordeiros em terminação, mestiços de Santa Inês, com base na analise econômica.Utilizou-se 44 cordeiros, não-castrados, vacinados e vermifugados, com média de seis meses de idade e peso corporal médio de 21,2 kg ± 2,7 Kg. Os cordeiros foram alimentados com 40% feno de Tifton-85 e 60% de uma mistura concentrada composta por grão de milho moído, farelo de soja, premix mineral e inclusão de torta de licuri nos níveis 0; 8; 16 e 24% com base na matéria seca em substituição ao farelo de soja egrão de milho moído, com esses níveis constituindo os tratamentos, utilizando-se 11 cordeiros por tratamento em delineamento inteiramente casualizado. Os animais foram confinados por 70 dias. O menor custo operacional e consequente maior lucratividade quando se incluiu a torta de licuri até o nível de 24%. No entanto, a decisão de seu emprego na alimentação de cordeiros vai depender de seu custo no momento da utilização, considerando as possíveis variações de preços dos ingredientes utilizados para formulação das dietas e modelode produção da propriedade rural.

    Abstract in English:

    SUMMARY The present study endeavors to determine the impact of the inclusion of licuri tart in the diet of finishing lambs, Santa Inês mestizos, by evaluating the economic parameters. For this purpose, a total of 44 lambs, including both uncastrated as well as vaccinated and wormed lambs, with an average age of six months and a mean body weight of 21.2 kg ± 2.7 kg, were employed. Initially, the lambs were fed on the diet which consisted of 40% Tifton-85 hay and 60% of a concentrated mixture, mainly composed of ground corn grain, soybean meal, mineral premix, being further followed by the inclusion of the licuri cake at four different levels (a) 0.0, (b) 8.0,(c) 16.0, and (d) 24% with respect to the dry matter. Principally, the soybean meal and milled corn were replaced by the licuri cake with these levels, thereby constituting four treatments and 11 replicates (11 lambs per treatment) in a completely randomized design. Further, for subjecting the lambs to the above mentioned four different levels of treatment, the lambs were confined for 70 days. The analysis of various economic parameters revealed that upon including the licuri cake up to the level of 24%, the operation cost decreases, which in turn results in higher profitability. However, its cost at the time of use will eventually determine its use for feeding lambs, because of the possible price variations of the ingredients used to formulate the diets along with the model of production of the rural property.
  • The economic viability of the inclusion of urea in the ration for feedlot lambs Animal Production And Environment

    Rozanski, Sandra; Vivian, Diana Rosana; Kowalski, Luciana Helena; Rochadelli, Roberto; Freitas, José Antônio de; Garcez, Américo Fróes; Fernandes, Sergio Rodrigo

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO Objetivou-se com este estudo avaliar a viabilidade econômica da inclusão de ureia na ração fornecida para cordeiros terminados em confinamento. Foram utilizados 24 cordeiros machos não castrados, mestiços Dorper, com 2 a 5 meses de idade e 25,0 ± 4,3 kg de peso corporal (PC). O delineamento experimental foi inteiramente casualizado com quatro tratamentos e seis repetições, onde os tratamentos foram os teores de 0,0; 0,5; 1,0 e 1,5% de ureia na ração, com base na matéria seca (MS). Os cordeiros foram alimentados ad libitum por 56 dias e abatidos com 37,9 ± 5,1 kg de PC. Os índices econômicos analisados foram custo das rações, custo do fator marginal (CFM), receita do fator marginal (RFM), receita líquida (RL) e relação benefício:custo (RBC). A ração sem ureia apresentou o maior custo (0,30 US$/kg MS) e a ração com 1,0% MS de ureia teve o menor custo (0,23 US$/kg MS). O CFM apresentou resposta quadrática aos níveis de ureia, alcançando o menor valor (0,28 US$/dia) com a inclusão de 0,9 a 1,0% MS de ureia na ração. O menor e o maior valor de RL foram obtidos a partir das rações sem e com 1,5% MS de ureia, respectivamente (0,26 e 0,34 US$/dia). A ração sem ureia apresentou a pior RBC (1,74), enquanto a ração com 1,0% MS de ureia resultou na melhor RBC (2,09). O melhor retorno econômico na terminação de cordeiros em confinamento é obtido com rações contendo 1,0 a 1,5% MS de ureia.

    Abstract in English:

    SUMMARY The aim of this study was to evaluate the economic viability of the inclusion of urea in the ration provided to feedlot lambs. Twenty-four non-castrated male lambs, crossbred Dorper, with 2-5 months of age and a body weight (BW) of 25.0 ± 4.3 kg were used. A completely randomized design with four treatments and six replicates was adopted, in which the treatments were urea levels of 0.0, 0.5, 1.0 and 1.5% in the ration, on a dry matter (DM) basis. Lambs were fed ad libitum for 56 days and slaughtered at a BW of37.9 ± 5.1 kg. The analyzed economic indexes were the cost of the rations, cost of marginal factor (CMF), revenue of marginal factor (RMF), net revenue (NR) and benefit: cost ratio (BCR). The ration without urea presented the highest cost (0.30 US$/kg DM) and the ration with 1.0% DM of urea had the lowest cost (0.23 US$/kg DM). The CMF had a quadratic response to the urea level, reaching the lowest value (0.28 US$/day) with the addition of 0.9 to 1.0% DM of urea. The lowest and the highest NR values were obtained from the rations without and with 1.5% DM of urea, respectively (0.26 and 0.34 US$/day). The ration without urea had a worse BCR (1.74), whereas the ration with 1.0% DM of urea resulted in a better BCR (2.09). A better economic return for lambs finishing in feedlots is obtained with rations containing 1.0 to 1.5% DM of urea.
  • Toughness in Santa Inês lamb meat has negative impact on consumer evaluation Animal Production And Environment

    OLIVEIRA, Giuliana Micai de; ROCHA, Yana Jorge Polizer; GALLO, Sarita Bonagurio; TRINDADE, Marco Antônio; SOUZA, Giancarlo de Moura; DELGADO, Eduardo Francisquine

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO A maciez da carne é um atributo importante para os consumidores do mundo todo. Porém, ainda faltam estudos sobre sua importância na área de carne de cordeiro para consumidores brasileiros. O objetivo do estudo foi verificar a avaliação dos consumidores em relação à carne de cordeiro com força de cisalhamento elevada. Oito cordeiros foram abatidos com 32,5 ± 2,5kg de peso vivo e 5 a 6 meses de idade. O músculo Longissimus dorsi das meias carcaças foi distribuído aleatoriamente em quatro diferentes processamentos postmortem: Carne Endurecida (CE), obtido pelo encurtamento pelo frio, Carne Fresca (CF), maturada por 3 (M3) e 7 (M7) dias postmortem . As variáveis ​​medidas foram comprimento do sarcômero, força de cisalhamento (FC), índice de fragmentação miofibrilar (IFM)e testes sensoriais de aceitação afetiva com escala hedônica de nove pontos para textura, suculência e qualidade global. O processamento postmortem para CE resultou em menor sarcômero e maiores valores de FC (p <0,05) em comparação com outras amostras, enquanto estas não diferiram entre si. O IFM foi maior para M7 em relação à CE (p <0,05), enquanto CF e M3 apresentaram valores intermediários que não diferiram. Noteste sensorial, as amostras de CE receberam escores menores (p <0,01) para todos os atributos comparados aos demais tratamentos, que não diferiram entre si. Os consumidores avaliaram negativamente a carne que apresentou alta FC. Porém, estudos devem ser realizados para elucidar o impacto de diferenças menores, em faixas intermediárias de FC, na avaliação do consumidor.

    Abstract in English:

    SUMMARY Meat tenderness is a major attribute for consumers worldwide. However, few studies investigate the importance of lamb meat tenderness for Brazilian consumers. This study assessed consumers’ evaluation of lamb meat with high shear forces. Eight lambs were slaughtered at 32.5±2.5kg of live weight and 5 to 6 months of age. The Longissimus dorsi muscle from both half carcasses was randomly assigned to four different postmortem processes: Tough Meat (TM), obtained by cold shortening, Fresh Meat (FM), Aging for 3 (A3) and 7 (A7) days postmortem . The variables measured were the sarcomere length, shear force (WBSF) and myofibrillar fragmentation index. We also applied the sensory analysis using affective acceptance tests with hedonic scale of nine points to measure texture, juiciness and overall quality of the meat. The postmortem processing for TM resulted in shorter sarcomere and greater shear values (p <0.05) compared to all other samples, while FM, A3 and A7, did not differ between the samples. Myofibrillar fragmentation was greater for A7 compared to TM (p <0.05), while FM and A3 showed intermediate values that did not differ between the treatments. In the sensory analysis, TM samples received significantly lower scores (p <0.01) for all attributes compared to other treatments and the attributes were not different between the post rigor processes. Consumers identified and evaluated negatively the meat samples with high WBSF. However, further studies are needed to elucidate the impact of smaller differences in WBSF, at intermediate values, on consumers’ evaluation.
  • Performance and feed efficiency of beef cattle fed high energy diet with probiotic consortium technology Animal Production And Environment

    MOREIRA, Gabriel Miranda; MENESES, Javier Andrés Moreno; RIBEIRO, Cintia Vanin; FARIA, Alyce de Melo; ARANTES, Helena Graciani; LUZ, Matheus Henrique da; AURELIANO, Rafaella; MONTEIRO, Maria Gabriela Borges Bahia; GOMES, Amanda Desenzi; FERREIRA, Pedro Henrique; SIQUEIRA, Ariane Maria Almeida; GIONBELLI, Mateus Pies

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO O objetivo desse trabalho foi avaliar o efeito do consórcio probiótico sobre consumo de alimento, comportamento alimentar, eficiência alimentar, escore fecal, ganho de peso e características de carcaça na terminação em confinamento de novilhas Nelore alimentadas com dieta de alta energia. Vinte e quatro novilhas da raça Nelore foram distribuídas em 12 baias com dois animais cada, sendo seis baias para cada tratamento. A dieta base continha 35% de silagem de milho e 65% de concentrado. No tratamento controle (CON) os animais foram alimentados exclusivamente com a dieta base. No tratamento com tecnologia de consórcio probiótico (TCP), os animais receberam, além da dieta base, uma dose única de 75 mL/animal/dia de Bio Ciclo Completo (Global Saúde Brasil) sobre a ração na alimentação matinal. Nenhum período de adaptação à dieta foi realizado. O período experimental durou 93 dias. O uso de TCP não alterou (P = 0,980) o consumo de matéria seca em relação ao CON. O ganho médio diário foi 12,5% maior (P = 0,025) nos animais tratados com TCP (0,941 kg/dia para TCP versus 0,834 kg/dia para CON). Os animais que receberam TCP melhoraram (P = 0,021) a eficiência alimentar em 12,6%. Os animais que receberam TCP tenderam a ter melhor (P = 0,094) escore fecal nos primeiros 27 dias de confinamento. Não houve efeitos significativos da TCP sobre o comportamento alimentar e características de carcaça. Com base nos resultados observados nesse estudo, existe um grande potencial de utilização do TCP para melhorar a produtividade em bovinos de corte.

    Abstract in English:

    SUMMARY The objective of this study was to evaluate the effect of probiotic consortium on feed intake, feeding behavior, feed efficiency, fecal score, weight gain and carcass traits in finishing Nellore heifers fed high energy diets in feedlot. Twenty-four Nellore heifers were distributed in 12 pens with two animals each, being six pens per treatment. In the control treatment (CON) the animals were fed exclusively with the base diet, which contained 35% corn silage and 65% concentrate. In the treatment with probiotic consortium technology (TCP), the animals received the base diet and a single dose of 75 mL/animal/day of Bio Ciclo Completo (Global Saúde Brasil) top-dressed in the morning feeding. There was no period of adaptation to the diet. The experiment lasted 93 days. The use of TCP did not affect (P = 0.980) the dry matter intake. The average daily gain was 12.5% greater (P = 0.025) in the animals treated with TCP (0.941 kg/day for TCP versus 0.834 kg/day for CON). The animals that received TCP improved (P = 0.021) the feed efficiency by 12.6%. The animals that received TCP tended to have a better (P = 0.094) fecal score within the first 27 days of feedlot. There were no significant effects of TCP on the feeding behavior and carcass traits. Based on the results, there is a great potential of using TCP to improve productivity in beef cattle.
  • Resistance of ewes to gastrointestinal nematode infections during the peripartum and dry periods and the performance of their lambs Animal Production And Environment

    GASPARINA, Jennifer Mayara; FONSECA, Lidiane; LODDI, Maria Marta; MARTINS, Adriana de Souza; ROCHA, Raquel Abdallah da

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO Objetivou-se avaliar a resistência de ovelhas Texel (Tx) e Ile de France (IF) às infecções naturais por nematódeos gastrintestinais no periparto e após a desmama e o desempenho de cordeiros. Foram utilizadas 19 ovelhas IF e 17 Tx, nas quais coletou-se fezes para a contagem de ovos por grama de fezes (OPG) e coproculturas. As ovelhas foram pesadas para determinar o peso vivo (PV) e sangue foi coletado para determinar volume globular (VG) e proteína plasmática total (PPT). As ovelhas foram classificadas em dois grupos através do OPG (infecção pesada e moderada). As IF apresentaram OPG superior aos das Tx nos seguintes períodos: 28 e 14 dias antes do parto, 14, 28 e 56 dias após o parto e 28 dias após a desmama (P<0,05). Na desmama e no período seco as IF apresentaram VG superiores aos das Tx (P<0,05). PPT não diferiu entre as raças avaliadas (P>0,05). As IF apresentaram PV superior aos das Tx nos dias 14, 28 e 42 após o parto, na desmama e no período seco (P<0,05). As ovelhas classificadas como infecção moderada de ambas as raças apresentaram maior PV a desmama (P<0,05). Ovelhas IF infecção moderada desmamaram cordeiros mais pesados do que as Tx, com o mesmo nível de infecção (P<0,05). No geral, ovelhas Tx apresentaram melhor habilidade para suportar as infecções durante o periparto e após a desmama. No entanto, apesar das IF apresentarem maior OPG e fenômeno do periparto (FP) mais intenso conseguiram manter seu nível de produção.

    Abstract in English:

    ABSTRACT This study aimed to evaluate the resistance of Texel (Tx) and Ile de France (IF) sheep to gastrointestinal nematode infections in the periparturient period and after weaning, and the performance of their lambs. Fecal samples were collected from 19 IF and 17 Texel ewes to determine fecal egg counts (FEC) and larval cultures were prepared to determine the prevalence of nematodes. The ewes were weighed to determine body weight (BW) and blood samples were taken to determine the packed cell volume (PCV) and plasm protein values (PPV). The ewes were classified into two groups by FEC (heavy and moderate infection). The IF presented higher FECs than Tx 28 and 14 days before parturition; 14, 28, and 56 days after parturition; and 28 days after weaning (P<0.05). In the weaning and dry periods, the IF presented higher PCVs than Tx (P<0.05). The PPV did not differ between the groups (P>0.05). The IF presented a higher BW than Tx 14, 28, and 42 days after parturition, and in the weaning and dry periods (P<0.05). The ewes of both breeds classified as moderately infected had the highest BW at weaning (P<0.05). IF ewes with a moderate infection produced weaning lambs that were heavier than those of Tx with the same level of infection (P<0.05). Overall, Tx ewes presented a better ability to withstand infections during the periparturient period and after weaning. Although the IF ewes presented the highest FEC and more intense periparturient rise, they managed to maintain their level of production.
  • Spatial Dependence of Udder Surface Temperature Variation in Dairy Cows with Healthy Status and Mastitis Animal Production And Environment

    Silva, Rodes Ângelo Batista da; Pandorfi, Héliton; Almeida, Gledson Luiz Pontes de; Montenegro, Abelardo Antônio de Assunção; Silva, Marcos Vinícius da

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO Objetivou-se com essa pesquisa avaliar o padrão de variabilidade espacial da temperatura de superfície do úbere de vacas leiteiras saudáveis e com mastite. Foram selecionados 24 animais, oito saudáveis, oito com mastite subclínica e oito com mastite clínica. As imagens foram obtidas a partir de uma câmera termográfica Flir i60, resolução de 0,01 °C, 1,0 m de distância focal e emissividade ajustada para 0,98. O horário de realização das imagens foi entre às 05 e 07h00, que totalizaram 96 imagens, três por animal, nos enquadramentos anterolateral direito, anterolateral esquerdo, posterior e inferior. As análises foram realizadas pela geoestatística, com ajuste do semivariograma para validação do modelo teórico e construção dos mapas de krigagem. A temperatura média de superfície dos quartos mamários com classificação positiva para mastite subclínica apresentou valores entre 33,2 ± 0,67ºC e 34,64± 1,07ºC; para os quartos negativos entre 29,3 ± 1,78ºC e 32,24 ± 0,62ºC. Os animais saudáveis apresentaram temperatura de superfície de úbere inferior àqueles com mastite subclínica (29,3ºC ± 1,78 e 31,58ºC ± 0,62). A temperatura da superfície do úbere dos animais com mastite clínica foi mais elevada, entre 34,0 e 37,5°C, comparativamente aos demais quadros clínicos. A escala adotada para análise do padrão das imagens identificou com sucesso a dependência espacial da temperatura de superfície do úbere, o que contribuiu para padronização dos procedimentos de diagnóstico para animais saudáveis, com mastite subclínica e clínica, por meio da geoestatística.

    Abstract in English:

    ABSTRACT The objective of this research was to assess the spatial variability pattern concerning udder surface temperature in dairy cows that were healthy and in those with mastitis. A total of 24 animals were selected - eight healthy, eight with subclinical mastitis, and eight with clinical mastitis. Images were taken with a Flir i60 thermographic camera - resolution of 0.01°C, focal length of 1.0 m, and emissivity adjusted to 0.98 - between 05:00 and 07:00, totaling 96 images, three per animal, of the front and rear, right and left mammary quarters. Analyses were run through geostatistics, with semivariogram adjustment to validate the theoretical model and build kriging maps. The average surface temperature of the mammary quarters with positive classification for subclinical mastitis stood between 33.2 ± 0.67ºC and 34.64± 1.07ºC; for negative quarters, values ranged from 29.3 ± 1.78ºC to 32.24 ± 0.62ºC. The udder surface temperatures of healthy animals were lower than those of animals with subclinical mastitis (29.3ºC ± 1.78 and 31.58ºC ± 0.62). The udder surface temperature of animals with clinical mastitis was higher, between 34.0 and 37.5°C, compared to the other clinical statuses. The scale adopted for image pattern analysis successfully identified the spatial dependence of udder surface temperature, which helped standardize diagnostic procedures for healthy animals, and for those with subclinical and clinical mastitis, by means of geostatistics.
  • Determining anthelmintic residues in goat milk in Brazil Animal Production And Environment

    PORTO, José Matias; COSTA, Roberto Germano; ARAÚJO, Adélia Cristina Pessoa; ALBUQUERQUE, Eden Cavalcanti; CUNHA, Adriano Nunes; CRUZ, George Rodrigo Beltrão da

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO Anthelmintics são usados ​​para combater nematodes. O mau uso de anti-helmínticos pode aumentar o custo da produção de leite. O objetivo desta pesquisa foi determinar a presença de anti-helmínticos no leite de cabra. Foram utilizados vinte cabras, divididos em quatro grupos de cinco animais: I - animais tratados com um antihelmíntico à base de ivermectina; II - animais tratados com moxidectina; III- animais tratados com cloridrato de levamisol; E IV: animais tratados com albendazole. Amostras de leite foram coletadas individualmente: antes, e 1, 2, 3, 15 e 21 dias após a administração dos anti-helmínticos. A determinação dos resíduos antihelmínticos foi realizada por cromatografia líquida-espectrometria de massa (LC-MS). De acordo com os resultados, houve um efeito exponencial (P <0.05) para ivermectina e moxidectina. A moxidectina foi o anti-helmíntico que deixou um resíduo no leite por mais tempo, até 21 dias. Contudo, com todos os anthelmintics pesquisados, os resíduos estavam abaixo do limite máximo recomendado pelas agências de inspeção.

    Abstract in English:

    SUMMARY Anthelmintics are used to combat nematodes. The misuse of anthelmintics can raise the cost of milk production. The objective of this research was to determine the presence of anthelmintics in goat milk. Twenty goats were used, divided into four groups of five animals: I- animals treated with an ivermectin-based anthelmintic; II- animals treated with moxidectin; III- animals treated with levamisole hydrochloride; and IV: animals treated with albendazole. Milk samples were collected individually: before, and 1, 2, 3, 15 and 21 days after administration of the anthelmintics. Determination of anthelmintic residues was performed by liquid chromatography-mass spectrometry (LC-MS). According to the results, there was an exponential effect (P<0.05) for ivermectin and moxidectin. Moxidectin was the anthelmintic that left a residue in the milk for the longest time, up to 21 days. However, with all the anthelmintics researched, residues were below the maximum limit recommended by the inspecting agencies.
  • Cryopreservation of semen from goats fed a diet supplemented with flaxseed Animal Reproduction

    SOUZA, Rosileia Silva; BARBOSA, Larissa Pires; AGUIAR, Cristiane Silva; VIEIRA, Renan Luiz Albuquerque; RIBEIRO, Márcio Oliveira; ARAÚJO, Raísa Cordeiro dos Santos Alves de; SILVA, Mariana Alves de Andrade; SANTANA, Ana Lúcia Almeida

    Abstract in Portuguese:

    RESUMO O objetivo com o estudo foi avaliar o efeito da inclusão de semente de linhaça na dieta de machos caprinos sobre a resistência do sêmen frente ao processo de criopreservação. Foram utilizados 16 machos, os quais foram distribuídos em quatro grupos e receberam dieta suplementada com 0, 4, 8 e 12% de semente de linhaça, durante um período de 60 dias. As coletas de sêmen iniciaram 25 dias após o início do fornecimento das dietas. Apenas os ejaculados que apresentaram motilidade e vigor acima de 70% e 3, respectivamente, foram encaminhados para o processo de criopreservação. Após o descongelamento, o sêmen foi avaliado através dos testes de termorresistência, hiposmótico e de integridade acrossomal. Os dados foram submetidos à análise de variância e regressão a 5% de significância. Houve comportamento quadrático positivo para a motilidade progressiva aos 60, 120 e 180 minutos no teste de termoresistência (TTR), e comportamento quadrático positivo para o vigor espermático pós-descongelamento aos 120 e 180 minutos no TTR (P<0,05). Entretanto, obteve-se comportamento quadrático negativo para a integridade da membrana plasmática pelo Teste Hiposmótico (P<0,05) e houve diferença para o teste de integridade acrossomal, apresentando nível máximo ótimo de 3,25% de semente de linhaça para integridade acrossomal de 65,83% (P<0,05). Os resultados obtidos demonstram que a adição de 12% de semente de linhaça na dieta de reprodutores caprinos melhora a qualidade espermática pós-descongelamento.

    Abstract in English:

    ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the effects of the inclusion of flaxseed in the diet of male goats on the resistance of semen to the cryopreservation process. Sixteen males were distributed in four groups and fed a diet supplemented with 0, 4, 8, and 12% of flaxseed for a period of 60 days. Only the ejaculates that presented motility and vigor above 70% and 3, respectively, were sent through the cryopreservation process. After thawing, the semen was evaluated through thermo resistance, hypoosmotic, and acrossomal integrity tests. The data were submitted to analysis of variance and regression at 5% of significance. There was positive quadratic behavior for motility after 60, 120, and 180 min in the thermoresistance test (TTR), and positive quadratic behavior for sperm vigor after thawing after 120 and 180 min in the TTR (P < 0.05). However, negative quadratic behavior was obtained for plasma membrane integrity according to the hypoosmotic test (P < 0.05) and there was a difference in the acrosomal integrity test, presenting an optimum maximum level of 3.25% of flaxseed for acrosomal integrity of 65.83% (P < 0.05). The results obtained demonstrated that the addition of as much as 12% of flaxseed to the diet of goat breeders improved post-thawing sperm quality.
  • Erratum Errata

  • Errata Errata

  • Errata Errata

  • Errata Errata

  • Errata: The economic viability of the inclusion of urea in the ration for feedlot lambs Errata

UFBA - Universidade Federal da Bahia Avenida Adhemar de Barros nº 500 - Ondina , CEP 41170-110 Salvador-BA Brasil, Tel. 55 71 32836725, Fax. 55 71 32836718 - Salvador - BA - Brazil
E-mail: rbspa@ufba.br