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Revista Brasileira de Zootecnia, Volume: 31, Número: 1 Suplemento, Publicado: 2002
  • Estudos para Composição de uma Dieta Referência Semipurificada para Avaliação de Exigências Nutricionais em Juvenis de Pirapitinga, Piaractus brachypomus (Cuvier, 1818) Aqüicultura

    Vásquez-Torres, Wálter; Pereira Filho, Manoel; Arias-Castellanos, José Alfredo

    Resumo em Português:

    Foram realizados dois experimentos com o objetivo de definir uma dieta referência para estudos de exigências nutricionais em Piaractus brachypomus. No primeiro experimento, foram testadas quatro dietas com ingredientes semipurificados (H-440 com 47% PB, C-102 com 41% PB, NRC com 37% PB e IALL-1 com 32% de PB) e uma dieta controle (32% de PB) com ingredientes comuns. No segundo experimento, foi usada a dieta IALL-1, como base para a formulação de três dietas experimentais. A dieta 2 foi suplementada com vitamina C e uma pré-mistura de macrominerais, enquanto na dieta 3 o óleo vegetal foi substituído por óleo de peixe. O ganho de peso foi usado como critério básico para medir os efeitos das dietas, sendo também considerados consumo de alimento, taxa específica de crescimento (SGR), conversão alimentar aparente (FCR), eficiência de utilização da proteína (PER) e retenção de proteína (%PPV) e de energia (%RE). Entre as dietas semipurificadas, o melhor desempenho de crescimento e de utilização dos nutrientes foi observado para as dietas NRC e IALL-1, que não diferiram entre si. No segundo experimento, o grupo de peixes alimentados com a dieta 2 apresentou crescimento 42% maior que o observado com as dietas sem suplementação. As outras variáveis analisadas, FCR, SGR, PER e %PPV, também foram significativamente melhoradas. Os resultados em conjunto indicam que a dieta IALL-1 suplementada com macrominerais e vitamina C pode ser considerada adequada como dieta referência semipurificada para estudos de nutrição de Piaractus brachypomus.

    Resumo em Inglês:

    Two trial experiments were conducted to determine a reference diet for nutrient requirement studies of Piaractus brachypomus. In the 1st experiment four diets elaborated with purified ingredients (H-440 with 47% PB, C-102 with 41% PB, NRC, with 37% PB and IALL-1 with 32% of PB) and a diet control (32% of PB) with common ingredients, were tested. In the 2nd experiment the diet IALL-1 was used as base for the formulation of three experimental diets. Diet 2 contained vitamin C and macrominerals premix supplement, while in diet 3 vegetable oil was substituted by fish oil. Weight gain, taking also into account the relative food intake, specific growth rate (SGR), food conversion ratio (FCR), protein efficiency ratio (PER), protein retention (%PPV) and energy retention (%RE), was used as the basic approach for measuring the effects of the diets. The best growth performance and nutrient use among semipurified diets was observed for diets NRC and IALL-1. In the 2nd experiment, fish fed diet 2 presented a growth (42%) greater than those fed non supplemented diets. Other analyzed variables FCR, SGR, PER and %PPV were also significantly improved. The added results indicate that macro minerals and vitamin C supplemented- diet IALL-1 can be effectively used as a reference diet for nutrition studies on juvenile P. brachypomus.
  • Avaliação do Valor Nutritivo da Planta e da Silagem de Diferentes Híbridos de Sorgo (Sorghum bicolor, L. Moench) Forragicultura

    Neumann, Mikael; Restle, João; Alves Filho, Dari Celestino; Brondani, Ivan Luiz; Pellegrini, Luis Giovani de; Freitas, Aline Kellermann de

    Resumo em Português:

    O experimento foi conduzido com o objetivo de avaliar o valor nutritivo do material original e da silagem de diferentes híbridos de sorgo: AGX-213, AG-2002, AGX-217 e AG-2005E. O híbrido AG-2005E foi mais precoce (125 dias) de intervalo da semeadura à colheita, enquanto o AGX-213, o mais tardio (151 dias). Os híbridos forrageiros AG-2002 e AGX-213 apresentaram maiores alturas de planta e produções de matéria seca que os de duplo propósito AGX-217 e AG-2005E. O híbrido AG-2005E apresentou maior porcentagem de panícula (58,4%) e baixa porcentagem de colmo (20,1%) e folhas (21,5%) na composição da planta, enquanto os híbridos forrageiros (AGX-213 e AG-2002), as maiores proporções do componente colmo, 45,1 e 56,8%, respectivamente. Os teores de matéria seca na planta não foram alterados com o processo de ensilagem. Não houve diferença entre as silagens para os teores de fibra em detergente neutro, lignina e cinzas totais na fibra em detergente ácido. A silagem do AG-2005E apresentou menor teor de fibra em detergente ácido (28,96%) e celulose (24,19%) e maior concentração de matéria seca (35,50%) frente aos demais híbridos. Não houve diferença entre as silagens dos híbridos de sorgo para os teores de matéria orgânica, digestibilidade in vitro da matéria orgânica e concentração de energia digestível. A porcentagem de nutrientes digestíveis totais foi maior para os híbridos de duplo propósito AG-2005E (62,20%) e AGX-217 (60,05%), comparativamente aos forrageiros AGX-213 (56,77%) e AG-2002 (56,40%).

    Resumo em Inglês:

    The experiment was conducted with the purpose to evaluate the nutritional value of the plant and silage of different sorghum hybrids: AGX-213, AG-2002, AGX-217 e AG-2005E. The AG-2005E hybrid was the most precocious with 125 days between sowing and harvesting, while the AGX-213 was the latest with 151 days. The plants of the forage hybrids AG-2002 and AGX-213 were taller and showed higher dry matter production than the double purpose hybrids AGX-217 and AG-2005E. The AG-2005E hybrid plant showed higher panicle percentage (58.4%) and lower percentages of stem (20.1%) and leaves (21.5%), while the forage hybrids AGX-213 and AG-2002 showed higher stem percentage, 45.1 and 56.8%, respectively. The plant dry matter contents did not change with silage fermentation. No differences were observed among the silages of the sorghum hybrids for the content of neutral detergent fiber, lignin and total ash in ADF. The AG-2005E silage presented lower values of acid detergent fiber (28.96%) and cellulose (24.19%) and higher content of dry matter (35.50%) in comparison with the other hybrids. No differences were observed among the silages of sorghum hybrids for organic matter, in vitro organic matter digestibility and digestible energy concentration. The percentage of TDN was higher for the double purpose hybrids AG-2005E (62.20%) and AGX-217 (60.05%) than for the forage hybrids AGX-213 (56.77%) and AG-2002 (56.40%).
  • Avaliação de Diferentes Híbridos de Sorgo (Sorghum bicolor, L. Moench) quanto aos Componentes da Planta e Silagens Produzidas Forragicultura

    Neumann, Mikael; Restle, João; Alves Filho, Dari Celestino; Bernardes, Regis Augusto Carvalho; Arboite, Miguelangelo Ziegler; Cerdótes, Liliane; Peixoto, Luiz Antero de Oliveira

    Resumo em Português:

    O experimento foi conduzido com o objetivo de avaliar as características qualitativas dos componentes da planta e da silagem e as características de fermentação da silagem de diferentes híbridos de sorgo forrageiros AGX-213 e AG-2002 e de duplo propósito AGX-217 e AG-2005E. O componente panícula apresentou maiores teores de matéria seca (MS), proteína bruta (PB), matéria mineral (MM) e digestibilidade in vitro da matéria seca (DIVMS) e menores teores dos constituintes da parede celular da planta com relação aos componentes colmo e folhas. Não houve diferenças entre as silagens dos híbridos de sorgo para os teores de MM e DIVMS. A silagem do AG-2005E apresentou maior teor de MS (35,50%), PB (6,69%), extrato etéreo (2,28%) e extrativos não-nitrogenados (58,56%) frente aos demais genótipos. Não houve diferença entre as silagens para os teores de nitrogênio insolúvel na FDA. As silagens de híbridos de sorgo forrageiro (AGX-213 e AG-2002) apresentaram menor pH e teor de N-NH3 (% do N total) em comparação aos híbridos de duplo propósito (AGX-217 e AG-2005E).

    Resumo em Inglês:

    The experiment was conducted with the purpose to evaluate the qualitative traits of the plant components and fermentation characteristics of silages from different sorghum hybrids AGX-213, AG-2002 (forage) and AGX-217, AG-2005E (double purpose). The panicle component showed higher percentages of dry matter (DM), crude protein (CP), mineral material (MM) and in vitro dry matter digestibility (IVDMD), and lower percentages of plant cell wall than the stems and leaves. No differences were observed among the sorghum silages for MM and IVDMD percentages. The AG-2005E silage showed higher contents of DM (35.5%), CP (6.69%), ether extract (2.28%) and nitrogen-free extract (58.56%) in comparison with the other genotypes. No difference was observed among the sorghum silages for acid detergent insoluble nitrogen (ADIN) content. The silages of the forage hybrids (AGX-213 and AG-2002) showed lower pH and N-NH3 (% of total N) in comparison with the double purpose (AGX-217 and AG-2005E) hybrids.
  • Composição Bromatológica, Disponibilidade de Forragem e Índice de Área Foliar de 17 Genótipos de Capim-Elefante (Pennisetum purpureum Schum.) sob Pastejo, em Campos dos Goytacazes, RJ Forragicultura

    Silva, Manoel Messias Pereira da; Vasquez, Hernan Maldonado; Silva, José Fernando Coelho da; Bressan-Smith, Ricardo Enrique; Erbesdobler, Eleonora D'Avila; Soares, Cézar da Silva

    Resumo em Português:

    O experimento foi conduzido entre outubro de 1998 e janeiro de 1999, no setor de forragicultura da Universidade Estadual do Norte Fluminense, em Campos dos Goytacazes, RJ. Foram avaliados os teores de proteína bruta, fibra em detergente neutro e fibra em detergente ácido, a produção de matéria seca da forragem disponível e o índice de área foliar de 17 genótipos de capim-elefante (Pennisetum purpureum Schum.), 15 clones de capim-elefante: CNPGL 91-19-1, CNPGL 91-10-5, CNPGL 91-27-5, CNPGL 91-02-5, CNPGL 91-01-2, CNPGL 91-13-2, CNPGL 91-25-3, CNPGL 91-10-2, CNPGL 91-02-4, CNPGL 91-11-2, CNPGL 91-34-1, CNPGL 91-27-1, CNPGL 91-28-1, CNPGL 91-06-3, CNPGL 91-17-5 e duas cultivares, MINEIRO e TAIWAN A-146, provenientes do BAGCE da EMBRAPA Gado de Leite. Os genótipos foram submetidos ao pastejo, na época das águas, por grupos de 10 a 13 vacas secas com peso vivo médio de 500 kg, por um período de 1 a 2 dias. O delineamento experimental foi o de blocos casualizados com quatro repetições, em três ciclos de pastejo. Os genótipos CNPGL 91-01-2, CNPGL 91-10-2, CNPGL 91-25-3, CNPGL 91-10-5 e CNPGL 91-27-5 apresentaram maiores teores de proteína bruta e menores valores de fibra em detergente neutro e fibra em detergente ácido. De modo geral, a composição bromatológica foi influenciada negativamente pelo ciclo após ciclo de pastejo. Não houve diferenças na produção de matéria seca dos genótipos. Os genótipos CNPGL 91-02-5 e CNPGL 91-11-2 apresentaram IAF extremos de 7,08 e 6,67, respectivamente. Houve diferenças do primeiro para os demais ciclos de pastejo, tanto para a produção de matéria seca como para o índice de área foliar.

    Resumo em Inglês:

    The assay was conducted from October 1998 to January 1999 in the cropgrass section of the Universidade Estadual do Norte Fluminense in Campos dos Goytacazes, RJ. The levels of crude protein, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, the forage yield and the leaf area index (LAI) were evaluated in 17 genotypes of elephantgrass (Pennisetum purpureum, Schum.), fifteen new clones of elephantgrass: CNPGL 91-19-1, CNPGL 91-10-5, CNPGL 91-27-5, CNPGL 91-02-5, CNPGL 91-01-2, CNPGL 91-13-2, CNPGL 91-25-3, CNPGL 91-10-2, CNPGL 91-02-4, CNPGL 91-11-2, CNPGL 91-34-1, CNPGL 91-27-1, CNPGL 91-28-1, CNPGL 91-06-3, CNPGL 91-17-5 and two cultivars, MINEIRO and TAIWAN A-146, from the BAGCE of the Dairy Cattle Research Center - EMBRAPA. The elephantgrasses were submited to grazing, in the rainy season, by lots of 10 to 13 dry cows with average live weight of 500 kg, during a period of 1 to 2 days. The genotypes CNPGL 91-01-2, CNPGL 91-10-2, CNPGL 91-25-3, CNPGL 91-10-5 and CNPGL 91-27-5 showed greatest percentage of crude protein, and smaller values of neutral detergent fiber and acid detergent fiber. In general, the chemical composition was negatively affected by period after period of grazing. No differences were found in the forage dry matter yield of the genotypes. The genotypes CNPGL 91-02-5 and CNPGL 91-11-2 presented utmost LAI of 7.08 and 6.67, respectively. Differences were found from the first to other grazing periods, as to dry matter production as to leaf area index.
  • Tendências e Parâmetros Genéticos para Características Pré-desmama em Bovinos da Raça Charolês Criados no Rio Grande do Sul Melhoramento, Genética E Reprodução

    Fernandes, Henrique Dorneles; Ferreira, Gilka Berenice Barbosa; Rorato, Paulo Roberto Nogara

    Resumo em Português:

    O objetivo deste trabalho foi a determinação, por intermédio do cálculo da tendência genética, do progresso genético de rebanhos Charolês criados no Estado do Rio Grande do Sul, para que os resultados sirvam como base para a elaboração de futuros programas de melhoramento genético para esta raça.Os registros de peso foram coletados pelo PROMEBO (Programa de Melhoramento Bovino). As análises foram realizadas no Laboratório de Melhoramento Animal do Departamento de Zootecnia da Universidade Federal de Santa Maria. Foram estimadas herdabilidades (h²) e as DEP's (diferença esperada na progênie), por intermédio do programa computacional DFREML (Boldman et al., 1995), para determinar as tendências genéticas anuais, direta e materna, das características peso ao nascer (PN) e ganho de peso do nascimento à desmama (GPND), com o auxílio do procedimento PROC REG (Sas, 1996). Foram encontradas h² direta e materna de 0,54 e 0,12 para PN e 0,12 e 0,05 para GPND, respectivamente. Verificou-se tendência genética direta, não-significativa de -10,46 e 40,85 g/ano, além de tendência genética materna de 2,38 e -10,34 g/ano, para PN e GPND, respectivamente. Estes resultados indicam que esta população se encontra sem progresso genético, embora tenha sido verificado progresso fenotípico significativo para ambas as características. De posse destas informações, torna-se evidente a urgência da adoção de um programa de melhoramento genético para este rebanho, considerando que, em uma população que está progredindo fenotipicamente, a resposta ao programa adotado seria mais rápida.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to determine, through the genetic trend, the genetic progress of Charolais herds raised in the Rio Grande do Sul State, and the results utilized in programs of genetic improvement for this breed. The data were collected by PROMEBO (Beef Breeding Program) and the analyses were performed at the Animal Breeding Laboratory of the Animal Science Department of the Universidade Federal de Santa Maria. It was estimated the heritabilities (h²) and the breeding values (BV) by means of the DFREML program (Boldman et al., 1995) to determine the annual direct and maternal genetic tendency for birth weight (BW) and weight gain from birth to weaning (WGBW) with the PROC REG (Sas, 1996). The results showed direct and maternal heritabilities of .54 and .12 for BW and .12 and .05 for WGBW, respectively. There were no significant direct trend of -10.46 and 40.85 g/year and a maternal genetic trend of 2.38 and -10.34 g/year, for BW and WGBW, respectively. These results indicate that there was no genetic progress in this population, although significant phenotypic progresses for both characteristics were verified. This results leads to conclusion that there is a necessity of adoption of a genetic improvement program in this breed, considering that the population is improving phenotipically and the results would show in a short period of time.
  • Eficiência Bionutricional de Animais da Raça Nelore e seus Mestiços com Caracu, Angus e Simental Melhoramento, Genética E Reprodução

    Euclides Filho, Kepler; Figueiredo, Geraldo Ramos de; Euclides, Valéria Pacheco Batista; Silva, Luiz Otávio Campos da; Cusinato, Viviane Queiroz

    Resumo em Português:

    Foram avaliados 23 machos inteiros de três grupos genéticos, sete da raça Nelore (N), oito ½ Caracu + ¼ Angus + ¼ Nelore (CCAN) e oito ½ Caracu + ¼ Simental + ¼ Nelore (CCSN). Esses animais pertenciam a um projeto em desenvolvimento na Embrapa Gado de Corte, com o objetivo de identificar um grupo genético que, além de ser adaptado às condições tropicais e subtropicais, produza carne de qualidade de forma eficiente e competitiva (Projeto composto Indo-Euro). O presente experimento teve como objetivo específico avaliar a eficiência bionutricional desses animais. Para tanto, as variáveis ganho de peso e consumo de matéria seca foram consideradas simultaneamente em uma análise bivariada. Utilizando o maior autovalor, estabeleceu-se a primeira função discriminante canônica que foi usada para a obtenção da eficiência bionutricional. A análise estatística revelou efeito significativo de grupo genético sobre essa eficiência. As médias foram comparadas por meio dos seguintes contrastes: C1) CCAN versus CCSN; e C2) média dos animais CCAN e CCSN versus N. Como os dois contrastes foram significativos, concluiu-se haver diferenças entre os desempenhos nutricionais dos animais mestiços, e que os animais CCANs apresentaram melhor EBN do que os CCSNs (60,72 versus 48,63, respectivamente). Os mestiços apresentaram melhor eficiência do que os nelores (54,67 versus 16,70). As médias de quadrados mínimos para consumo de matéria seca diário e para ganho de peso médio diário, durante o período de avaliação, foram, respectivamente: 7,62 kg e 1 kg; 7,19 kg e 1,23 kg e 7,57 kg e 1,15 kg para os animais N, CCAN e CCSN.

    Resumo em Inglês:

    The data utilized in this study were obtained from 23 intacted animals from three different genetic groups: seven Nellore (N), eight ½ Caracu + ¼ Angus + ¼ Nellore (CCAN) and eight ½ Caracu + ¼ Simental + ¼ Nellore (CCSN). These animals were produced as part of an ample project which is being carried out at Embrapa Gado de Corte whose main objective is to identify a genetic group that besides being adapted, is capable to produce meat of high quality in an efficient and competitive way (Indo-Euro composite project). This particular experiment had the objective of evaluating the bio-nutritional efficiency (EBN) of such animals. In order to do that, the variables weight gain and dry matter consumption were jointly analyzed under a bivariate model. Using the higher eigenvalue, it was established the first discriminant canonical function, which, in turn, was utilized for obtaining the EBN values. The statistical analysis revealed to exist a significant effect of genetic group on EBN. The EBN averages were compared by two different contrasts: C1) CCAN versus CCSN; and C2) average for CCAN and CCSN versus N. Since both contrasts were significant it was concluded that there is difference between the performance of the two crossbred groups and, that the CCAN animals presented better EBN than the CCSN ones (60.72 versus 48.63, respectively). The F1's animals, on the other side, presented better bio-nutritional efficiency than Nellore (54.67 versus 16,70). The least square means for daily dry matter consumption during the evaluation period as well as for average daily gain were, respectively, 6.47 kg and 1.00 kg, 7.90 kg and 1.23 kg, and 7.57 kg and 1.15 kg for N, CCAN and CCSN animals, respectively.
  • Avaliação dos Fatores que Influem nas Medidas Lineares do Cavalo Pantaneiro Melhoramento, Genética E Reprodução

    Miserani, Márcia Gabriel; McManus, Concepta; Santos, Sandra Aparecida; Silva, Joaquim Augusto da; Mariante, Arthur da Silva; Abreu, Urbano Gomes Pinto de

    Resumo em Português:

    O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos de sexo, sub-região, idade de registro e ano de nascimento sobre 15 medidas lineares (altura da cernelha, altura do dorso, altura da garupa, altura dos costados, comprimento da cabeça, comprimento do pescoço, comprimento dorso-lombar, comprimento da garupa, comprimento da espádua, comprimento do corpo, largura da cabeça, largura do peito, largura da anca, perímetro do tórax e perímetro da canela) do Cavalo Pantaneiro. Foram analisados dados de 1.214 animais coletados pela Associação Brasileira de Criadores do Cavalo Pantaneiro -- ABCCP, no período de 1972 a 1991, usando os procedimentos PRINCOMP, CORR e GLM do SAS e o programa GENES. O sexo, a idade do animal na hora do registro, sub-regiões e ano de registro foram fontes significativas de variação. Os animais, em geral, apresentaram tamanhos pequeno a médio, sendo que os animais da sub-região de Corumbá foram, geralmente, maiores que os de outras sub-regiões. A melhor época para avaliar as medidas morfométricas dos animais seria a partir dos 4 anos de idade. As correlações entre altura de cernelha, altura do dorso e altura da garupa foram altas e positivas, porém entre as outras medidas lineares, médias e baixas. No método de agrupamento, também houve variação de tipo de animais.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to evaluate the effects of sex, sub-region, age at registration and year of registration, on 15 linear measures (withers height, back height, croup height, midback height, head length, neck length, back-loins length, croup length, shoulder bone length, body length, head width, chest width, hip width, thorax perimeter and shin bone perimeter) of the Pantaneiro horse. Data from 1214 animals were used, registered in the Brazilian Pantaneiro Horse Association, from 1972 to 1991, and analyzed using GLM, PRINCOMP and CORR procedures of SAS and grouping procedures of the GENES program. The sex, animal age at registration, sub-region and year of registration were significant sources of variation for most of the characteristics studied. The animals of the Corumba region were in general larger than the animals from the other regions. Morphological measures should be taken on the animals from 4 years of age. Correlations between hip height, back height and shoulder height were high and positive, but between other measures were medium to low. Using the grouping method there are several grouping of animals by type which need to be further investigated.
  • Efeitos Genéticos e Fenotípicos sobre Características de Produção e Reprodução de Ovinos Deslanados no Distrito Federal Melhoramento, Genética E Reprodução

    Quesada, Maurício; McManus, Concepta; Couto, Flávio Augusto D´Araújo

    Resumo em Português:

    O objetivo deste trabalho foi estimar efeitos genéticos e fenotípicos na criação de ovinos deslanados e mestiços em um criatório no Distrito Federal. Foram analisados os efeitos de sexo, tipo de parto, mês e ano de nascimento sobre peso ao nascer, aos 30, 120 e 210 dias de idade, intervalo de partos (IDP) e idade ao primeiro parto (IPP) de 2337 nascimentos / parições em um rebanho comercial para produção de carne, das raças Morada Nova (MN), Santa Inês (SI) e mestiços Texel x Morada Nova (T x MN), controlado durante 14 anos (1986 a 1999). Os dados da raça MN foram analisados usando um Modelo Animal Univariado no programa MTDFREML para determinar herdabilidade e repetibilidade bem como correlações genéticas e fenotípicas entre as características. O número médio de crias por ovelha foi de 1,25 cordeiros. Os nascimentos ocorreram durante todo o ano, porém com maior índice de cordeiros nascidos (77%), entre os meses de março a setembro, indicando possível influência da extensão do dia ou disponibilidade de alimentação sobre a eficiência reprodutiva. As herdabilidades diretas para peso ao nascer, pesos com 30, 120 e 210 dias foram de 0,15; 0,11; 0,07; e 0,21, respectivamente, para a raça Morada Nova. As correlações genéticas entre os pesos variaram de 0,19 a 0,64. A herdabilidade para intervalo de partos foi de 0,17 e de 0,93 para número de crias. Os efeitos da raça e do peso ao nascer foram altamente significativos, para todos os pesos estudados. O tipo de parto influenciou o peso ao nascer e aos 30 e 210 dias. Os efeitos do número de partos e do mês de nascimento mostraram influências significativas sobre as características avaliadas.

    Resumo em Inglês:

    This study aims to estimate genetic and phenotypic parameters for the Morada Nova, Santa Inês e crossbred Texel x Morada Nova in Federal District of Brazil. Data were available on 2337 lambings over a period of 14 years (1986 to 1999) from a commercial holding for meat production. The herd had no fixed breeding season. The effects of sex, number of lambs per lambing, month and year of lambing were determined for weights at birth, 30, 120 and 210 days of age as well as lambing interval and age at first lambing using analysis of variance procedures in the SAS program. Heritability, repeatability as well as genetic and phenotypic correlations for the Morada Nova sheep in the herd were estimated using MTDFREML. The generation interval was 952 days, with a mean litter size of 1.25 lambs. Lambings were distributed throughout the year, but 77% occurred between March and September, indicating a possible influence of day length or food availability on reproductive traits. Direct heritabilities for birth weight, weight at 30, 120 and 210 days were, respectively, 0.15, 0.11, 0.07, and 0.21 for Morada Nova sheep. The correlations between these traits were positive (0.19 at 0.64). The heritability for lambing interval was 0.17 and 0.93 for number of lambs per litter. The results indicate that the breed and birth weight were highly significant for all weights studied. Lambing number and birth month affect all the traits examined.
  • Efeito do Grupo Genético e da Heterose nas Características Quantitativas da Carcaça de Vacas de Descarte Terminadas em Confinamento Melhoramento, Genética E Reprodução

    Restle, João; Pascoal, Leonir Luiz; Faturi, Cristian; Alves Filho, Dari Celestino; Brondani, Ivan Luiz; Pacheco, Paulo Santana; Peixoto, Luiz Antero de Oliveira

    Resumo em Português:

    Foram avaliadas as características quantitativas da carcaça de vacas de descarte de dois sistemas de acasalamento, puras (Charolês - C e Nelore - N) e mestiças F1 ¹/2 CN e ¹/2 NC. Os animais foram terminados em confinamento, onde foram alimentados com dieta contendo 10% de proteína bruta, composta por 65% de volumoso, silagem de sorgo e 35% de concentrado. Foram realizadas medidas objetivas e subjetivas nas carcaças resfriadas. Nos animais puros, as fêmeas Charolês foram superiores às Nelore para pesos de abate (522,6 contra 462 kg) e de carcaça fria (255,8 contra 237,5 kg); conformação de carcaça (10,7 contra 7,76 pontos); e área do músculo Longissimus dorsi (64,08 contra 55,92 cm²). Já as Nelore foram superiores no rendimento de carcaça (51,31 contra 48,93%) e na espessura de gordura de cobertura (8,22 contra 4,59 mm). Na comparação dos sistemas de acasalamento, os animais mestiços F1 foram superiores em relação à média dos puros nos pesos de abate (525,7 contra 492,3 kg) e de carcaça fria (269,8 contra 246,6 kg); no rendimento de carcaça (51,3 contra 50,12%); na conformação de carcaça (9,84 contra 9,24 pontos); e na espessura de gordura (7,77 contra 6,40 mm), sendo os valores de heterose de 6,78; 9,41; 2,35; 6,49; e 21,40%, respectivamente. Resultaram do cruzamento entre Charolês e Nelore vacas de descarte que produziram carcaças de peso elevado, apresentando boa conformação e alto grau de acabamento.

    Resumo em Inglês:

    Quantitative carcass traits of cull cows from two breeding systems, straightbreds (Charolais - C and Nellore - N) and crossbreds F1 ¹/2 CN and ¹/2 NC, were evaluated. The cows were feedlot finished and fed with a 10% crude protein diet with 65% roughage, sorghum silage, and 35% concentrate. Objective and subjective measurements were taken from the cold carcasses. Charolais females showed higher slaughter weight (522.6 vs 462 kg) and cold carcass weight (255.8 vs 237.5 kg), conformation score (10.7 vs 7.76 points) and Longissimus dorsi area (64.08 vs 55.92 cm²). Whereas the Nellore were superior in dressing percentage (51.31 vs 48.93%) and subcutaneous fat thickness (8.22 vs 4.59 mm). Crossbred F1 females were superior to the straightbreds for slaughter weight (525.7 vs 492.3 kg), cold carcass weight (269.8 vs 246.6 kg), dressing percentage (51.3 vs 51.12%), conformation score (9.84 vs 9.24 points) and subcutaneous fat thickness (7.77 vs 6.40 mm), being the heterosis values 6.78, 9.41, 2.35, 6.49, and 21.40%, respectively. Crossing Charolais and Nellore resulted in cull cows with carcasses with high weight, good conformation and high degree of subcutaneous fat.
  • Folículo Dominante e Resposta Superovulatória em Novilhas da Raça Nelore Melhoramento, Genética E Reprodução

    Santiago, Luciene Lomas; Torres, Ciro Alexandre Alves; Nogueira, Eduardo Terra; Costa, Eduardo Paulino da; Guimarães, José Domingos

    Resumo em Português:

    Dezessete novilhas da raça Nelore foram superovuladas a partir do nono dia do ciclo estral, sendo oito novilhas com 250 UI (T1) e nove com 500 UI (T2) de FSH, em oito doses decescentes. Os animais foram monitorados por meio de ultra-sonografia durante o período superovulatório e no dia da coleta de embriões. Não houve diferença na taxa de recuperação e qualidade das estruturas coletadas entre os animais dos dois tratamentos. Foram coletados 4,16 embriões viáveis/doadora nos animais do T1 e 3,15 embriões viáveis/doadora nos animais do T2. A presença do folículo dominante no início do tratamento superovulatório não interferiu na resposta superovulatória. O diâmetro do maior e do segundo maior folículo e número de folículos subordinados entre os animais dos tratamentos durante a superovulação não diferiram. O diâmetro do maior folículo e do segundo maior e o número de folículos subordinados foram de 11,36 mm, 8,91 mm e 16,93 e de 11,59 mm, 9,42 mm e 17,44 para os tratamentos com 250 e 500 UI de FSH, respectivamente.

    Resumo em Inglês:

    Seventeen Nelore heifers were submitted to a superovulation protocol, beginning on the ninth day of the estrous cycle. Eight heifers were superovulated with 250 IU (T1) and nine with 500 IU (T2) of FSH. The animals were monitored by ultrasonography during the superovulation period and on the embryo collection day. There were no differences on the recovery rate and quality of the structures collected among the animals of the two treatments. Animals treated with 250 (T1) and 500 IU (T2) of FSH produced 4.16 and 3.15 embryos viables/donor, respectively. The presence of the dominant follicle in the beginning of the superovulatory treatment did not affect the superovulatory response. The largest diameter follicle and second largest one and number of subordinate follicles during the superovulation from the animals of the treatments did not differ among treatments. The diameter for the largest follicle, the second largest and the number of subordinate follicles for the animals treated with 250 versus 500 IU, were: 11.36 x 11.59 mm; 8.91 x 9.42 mm and 16.93 x 17.44 mm, respectively.
  • Ajustamento para Heterogeneidade de Variância da Produção de Leite de Vacas da Raça Holandesa no Estado de Minas Gerais Melhoramento, Genética E Reprodução

    Teixeira, Nilson Milagres; Freitas, Ary Ferreira de; Ferreira, William José; Durães, Marcus Cordeiro; Barra, Ricardo Bertola

    Resumo em Português:

    Utilizou-se para avaliação genética de vacas da raça Holandesa no Estado de Minas Gerais um procedimento de ajustamento para heterogeneidade de variância entre rebanhos e ao longo do tempo, com base na variância para produção de leite em cada subclasse rebanho-ano. As variâncias fenotípicas duplicaram com o aumento da média de produção da subclasse de 4.000 para 10.000 kg e cresceram, também, com o número de animais na subclasse. As produções foram padronizadas para uma variância comum e os valores genéticos obtidos antes e após o ajustamento, comparados. As variações das Capacidades Previstas de Transmissão (PTAs) e ordem dos touros foram pequenas. As correlações de ordem entre PTAs de vacas elite foram baixas até negativas, sendo antes originadas de rebanhos com maior variabilidade e, após o ajustamento, selecionadas em todas as classes de variabilidade. Com o ajustamento para heterogeneidade da variância, houve aumento de 12 kg/ano na tendência genética estimada para a produção de leite. A implementação do ajustamento para heterogeneidade de variância nas avaliações genéticas pode contribuir para a seleção mais precisa de vacas elite no Estado e poderá aumentar a taxa de ganho genético pela seleção de fêmeas.

    Resumo em Inglês:

    A method was used to account for heterogeneous phenotypic variance for milk yield across herds and over time based on variance for each herd-year class in genetic evaluation of Minas Gerais State Holstein. Phenotypic variances increased twice as within subclass averages increased from 4,000 to 10,000 kg and also with increases in subclass size. Data were standardized to a common variance and the breeding values obtained before and after adjustment were compared. Small variations of Predicted Transmitting Abilities (PTAs) and ordering for sires were found. Rank correlations between PTAs of elite cows were small to negatives. Before adjustment for heterogeneity the elite cows originated from herds with large variability and after they were selected in all variability classes. Estimated genetic trend for milk increased by 12 kg/year after adjustment. The implementation of adjustment for heterogeneity of variance in genetic evaluation should increase the reliability of selection among top cows in the State and may increase the rate of genetic gain from female selection.
  • Efeitos de Raça e Heterose na Composição Física da Carcaça e na Qualidade da Carne de Novilhos da Primeira Geração de Cruzamento entre Charolês e Nelore Melhoramento, Genética E Reprodução

    Vaz, Fabiano Nunes; Restle, João; Vaz, Ricardo Zambarda; Brondani, Ivan Luiz; Bernardes, Régis Augusto Carvalho; Faturi, Cristian

    Resumo em Português:

    Foram estudadas as características de carcaça de 463 novilhos, nascidos entre 1984 e 1996, gerados por dois sistemas de acasalamento: puros (P) e cruzados F1. O sistema de acasalamento P foi constituído por 188 novilhos Charolês (C) e 125 Nelore (N) e o F1, por 72 novilhos 1/2 C 1/2 N e 78 1/2 N 1/2 C. Os animais cruzados foram superiores aos P em porcentagem de gordura na carcaça, relação músculo/osso, relação músculo + gordura/osso e marmoreio, sendo os níveis de heterose de 3,33; 2,92; 3,67; e 23,64%, respectivamente. Na comparação entre sistemas de acasalamento, os animais P foram superiores aos F1 em porcentagem de músculo na carcaça, sendo a heterose de -3,08%. Na comparação dentro do sistema de acasalamento dos P, os Charolês foram superiores aos Nelore em porcentagem de músculo (68,4 vs. 64,4%), relação músculo / osso (3,57 vs. 3,29) e músculo + gordura/osso (4,43 vs. 4,30), textura (3,80 vs. 3,58 pontos), maciez (6,81 vs. 4,89 pontos), palatabilidade (5,82 vs. 5,41 pontos) e suculência (6,28 vs. 5,66 pontos), enquanto os Nelore apresentaram maiores valores para porcentagem de gordura (19,6 vs. 16,3%) e de osso na carcaça (19,7 vs. 19,2%), força para corte das fibras (9,29 vs. 6,01 kg) e quebras ao descongelamento (8,54 vs. 6,79%) e cocção (30,72 vs. 28,12%). O cruzamento entre Charolês e Nelore propiciou heterose positiva e complementaridade genética aditiva para características de carcaça e da carne, importantes para os frigoríficos e os consumidores.

    Resumo em Inglês:

    Carcass characteristics of 463 steers, born during 1984 to 1996, from two breeding systems: straightbreds (S) and F1 crossbreds were studied. The S breeding system included the 188 Charolais (C) and 125 Nellore (N) steers and the F1 included 72 1/2 C 1/2 N and 78 1/2 N 1/2 C steers. F1 steers were superior than the purebreds in carcass fat percentage, muscle / bone relation, muscle + fat / bone relation and marbling score, being heterosis levels of 3.33, 2.92, 3.67, and 23.64%, respectively. Comparing the two breeding systems, it was observed that the straightbred animals were superior than F1 in carcass muscle percentage, being the heterosis level of -3.08%. Within the S breeding system the Charolais showed higher carcass muscle percentage (68.4 vs. 64.4%), muscle / bone relation (3.57 vs. 3.29), muscle + fat / bone relation (4.43 vs. 4.30), texture (3.80 vs. 3.58 points), tenderness (6.81 vs. 4.89 points), flavor (5.82 vs. 5.41 points) and juiciness (6.28 vs. 5.66 points), while the Nellore steers showed higher values for carcass fat percentage (19.6 vs. 16.3%), carcass bone percentage (19.7 vs. 19.2%), Shear force (9.29 vs. 6.01 kg), thawing losses (8.54 vs. 6.79%) and cooking losses (30.72 vs. 28.12%). The crossbreeding between Charolais and Nellore resulted in positive heterosis and additive genetic complementarily for carcass and meat characteristics important to the slaughterhouses and to the consumers.
  • Diferentes Perfis de Aminoácidos para Frangos de Corte no Período de 43 a 56 Dias de Idade Monogástricos

    Araújo, Lúcio Francelino; Junqueira, Otto Mack; Araújo, Cristiane Soares da Silva; Sakomura, Nilva Kazue; Andreotti, Marcelo de Oliveira; Sugueta, Sílvio Mitsu

    Resumo em Português:

    Um experimento foi conduzido para avaliar o desempenho e rendimento de carcaça de duas marcas comerciais de frangos de corte alimentados com diferentes perfis de aminoácidos. Dados de desempenho (ganho de peso, consumo de ração e conversão alimentar), carcaça (rendimento de carcaça, peito, pernas, dorso, asas, pés, cabeça e gordura abdominal) e vísceras comestíveis (moela, fígado e coração) foram coletados. O experimento foi realizado no período de 43 a 56 dias de idade e o delineamento experimental foi inteiramente casualizado em esquema fatorial 2x4 (duas marcas comerciais -- Hubbard e HI-Yield, e quatro perfis de aminoácidos - NRC (1994), Rostagno et al. (1992), Degussa (1997) e AEC (1993)), com quatro repetições de 50 aves cada. Quando as diferentes recomendações foram comparadas, o nível de lisina foi mantido constante, utilizando o nível do NRC (1994) como padrão. As aves alimentadas com dietas formuladas segundo recomendações do NRC (1994) apresentaram menor ganho de peso e pior conversão alimentar. As aves da marca comercial Hubbard apresentaram melhor ganho de peso, porém o consumo e a conversão alimentar não foram alterados. O rendimento de carcaça não diferiu entre os tratamentos. Contudo, as aves da marca comercial Hubbard apresentaram melhor rendimento de pernas e as aves HI-Yield, melhor rendimento de peito. A gordura abdominal foi afetada pelos tratamentos estudados em que aves da marca comercial Hubbard e alimentadas de acordo com os níveis recomendados pelo AEC (1993) apresentaram menor porcentagem de gordura abdominal. Não ocorreu efeito significativo para as vísceras comestíveis.

    Resumo em Inglês:

    One experiment was conducted to evaluate the performance and carcass yield of two strains of male broilers fed the diets with different profiles of amino acids from 43 to 56 days of age. Data of performance (weight gain, feed intake and feed conversion), carcass yield (dressing, breast, wing, legs, head, back percentage, abdominal fat) and edible bowels (gizzard, liver and heart) were collected. The experimental design involved eight treatments in a factorial 2x4 (two strains - Hubbard and HI-Yield and four amino acid profiles), with 4 replicates of 50 broilers each. The amino acid recommendations were based on NRC (1994), Rostagno et al. (1992), Degussa (1997) and AEC (1993). When the different recommendations were compared, the lysine level was maintained constant, using NRC (1994) level as standard. No interaction of carcass yield was observed among the treatments. Broilers fed diet based on NRC (1994) recommendations showed smaller weight gain and worst feed conversion. Hubbard broilers showed better weight gain, but feed intake and feed conversion were not affected. Dressing percentage did not differ between treatments. However, the results showed that Hubbard broilers had a higher legs yield and HI-Yield a higher breast yield. Abdominal fat percentage was affected by treatments and also by strains. Edible bowels did not differ between treatments.
  • Exigência de Lisina para Pintos de Corte Machos Mantidos em Ambiente com Alta Temperatura Monogástricos

    Borges, Aurélio Ferreira; Oliveira, Rita Flávia Miranda de; Donzele, Juarez Lopes; Albino, Luiz Fernando Teixeira; Orlando, Uislei Antonio Dias; Ferreira, Rony Antonio

    Resumo em Português:

    Foram utilizados 400 pintos de corte machos da linhagem Avian Farms, com peso médio de 35 ± 0,15 g, no período de 1 a 21 dias de idade, mantidos em ambiente com alta temperatura ( 29,1 ± 0,39ºC), umidade relativa em 59,7 ± 3,16%, temperatura de globo negro em 28,9 ± 0,42ºC e índice de temperatura de globo e umidade (ITGU) em 77,4 ± 0,59. O delineamento utilizado foi o inteiramente casualizado, com cinco tratamentos (1,04; 1,10; 1,16; 1,22; e 1,28% de lisina total na ração), oito repetições e 10 aves por repetição. Avaliou-se o efeito de níveis de lisina total sobre desempenho, consumo de lisina total, deposições de proteína e gordura na carcaça e pesos absoluto e relativo da gordura abdominal e do coração, fígado e intestinos. O fornecimento de ração e água foi à vontade. Os níveis de proteína bruta, minerais e vitaminas atenderam às exigências dos animais. Verificou-se efeito quadrático dos níveis de lisina total da ração sobre o ganho de peso, que aumentou, e a conversão alimentar, que melhorou até os níveis de 1,20 e 1,24%, respectivamente. O consumo de ração não variou, enquanto o consumo de lisina total aumentou em razão dos tratamentos. Não se observou efeito dos níveis de lisina da ração sobre os pesos absoluto e relativo do coração e do intestino e o peso relativo do fígado. No entanto, o peso absoluto do fígado aumentou de forma quadrática até o nível de 1,17% de lisina total da ração. Com relação à taxa de deposição de proteína, constatou-se aumento quadrático até o nível de 1,26% de lisina total, enquanto a taxa de deposição de gordura não variou com o nível de lisina da ração. Concluiu-se que frangos de corte machos no período de 1 a 21 dias de idade, submetidos à alta temperatura (29,1ºC), exigem 1,20% de lisina total, correspondente a 1,02% de lisina digestível.

    Resumo em Inglês:

    Four hundred Avian Farms male broiler chicks from 1 to 21 days of age, with average weight of 35 ± 0.15 g, were kept under high temperature environment, where the air temperature was maintained in 29.1ºC, the relative humidity in 59.7 ± 3.16%, the black globe temperature in 28.9 ± 0.42ºC and the black globe humidity index (BGHI) in 77.4 ± 0.59. A completely randomized design, with five treatments (1.04; 1.10; 1.16; 1.22 and 1.28% of total dietary lysine level), eight replicates and ten animals per replicate, was used. It was evaluated the effect of total dietary lysine levels on performance, total lysine intake, carcass fat and protein deposition and absolute and relative weights of organs and abdominal fat. Ration and water were ad libitum fed. The levels of crude protein, minerals and vitamins in diet met the animals requirements. It was verified a quadratic effect of total dietary lysine levels on weight gain, that increased, and on feed:gain ratio, that improved until the levels of 1.20 and 1.24%, respectively. Feed intake did not change, while the total lysine intake increased with the treatments. There was no effect of lysine levels on absolute and relative weights of heart and intestine and relative liver weight. However, absolute liver weight increased quadraticaly up to 1.17% of lysine. Considering the protein deposition rate, it was verified quadractic increase until the level of 1.26% of total lysine, while fat deposition rate did not change with lysine level. It was concluded that male broilers from 1 to 21 days of age kept under high temperature (29.1ºC) require 1.20% of total lysine, corresponding to 1.02% of digestible lysine in the diet for best performance.
  • Desempenho de Frangos de Corte Alimentados com Dietas à Base de Milho e Farelo de Soja, com ou sem Adição de Enzimas Monogástricos

    Fischer, Geferson; Maier, João Carlos; Rutz, Fernando; Bermudez, Viviane Lorenzato

    Resumo em Português:

    O experimento foi conduzido com o objetivo de avaliar o efeito da inclusão de um composto multi-enzimático à base de proteases, amilases e celulases (Vegpro), adicionado na proporção de 1 kg para cada 200 kg de farelo de soja, na dieta de frangos de corte. Foram utilizados 2240 pintos, fêmeas, da marca comercial Ross, submetidos a oito tratamentos, com sete repetições. O delineamento experimental utilizado foi em blocos ao acaso, com parcelas divididas. Os tratamentos foram os seguintes: T1 (controle positivo -- ração normal, sem enzima), T2 (controle negativo -- ração com níveis energético, protéico e aminoacídico do farelo de soja, superestimados em 5%, sem enzima), T3 (ração normal, sem enzima até 28 dias, com enzima de 29 a 35 dias), T4 (ração normal, sem enzima até 21 dias, com enzima de 22 a 35 dias), T5 (ração normal, com enzima), T6 (até os 28 dias, ração normal com enzima, e ração superestimada com enzima, dos 29 aos 35 dias), T7 (ração normal, com enzima até os 21 dias e ração superestimada, com enzima, do 22º ao 35º dia) e T8 (ração superestimada com enzima). Na primeira fase experimental, à exceção do T2, não houve diferença significativa entre os tratamentos para peso corporal médio, ganho médio de peso e consumo de ração, pois não foi observado efeito da inclusão de enzima. A conversão alimentar diferiu estatisticamente a 5%. Na quarta semana experimental, novamente o T2 foi o único a diferir a 5% para peso corporal médio e ganho médio de peso. Para consumo de ração e conversão alimentar, os tratamentos não diferiram significativamente. Na última semana, foram notadas as maiores diferenças entre os tratamentos. Verificou-se que a inclusão do complexo multi-enzimático não proporcionou ganhos ao desempenho de frangos de corte.

    Resumo em Inglês:

    This study was run to evaluate the effect of inclusion of an enzymatic cocktail, containing proteases, amilases and cellulases (Vegpro) in broiler diets. The cocktail was added with the ration of 1 kg per 200 kg of soybean meal. Two thousand and forty female Ross chicks were distributed in eight treatments with seven replicates each. A split-plot experimental design was used. Treatments consisted of T1 -- control (no enzyme added), T2 -- diet five percent lower in energy, protein and amino acids, without enzyme addition. T3 -- control (no enzyme added up to 28 days and with enzyme from 29 to 35 days of age), T4 -- control (without enzyme up to 21 days and with enzyme from 22 to 35 days of age), T5 -- control (plus enzyme addition), T6 -- control (plus enzyme addition up to 28 days of age, and five percent lower in energy, protein and amino acids, with enzyme addition from 29 to 35 days of age). T7 -- control (with enzyme addition up 21 days of age and five percent lower in energy, protein and amino acids, with enzyme from 22 to 35 days of age), and T8 -- five percent lower in energy, protein and amino acids. During the first experimental period, except for T2, body weight, body weight gain and feed intake were not influenced by dietary treatments. Feed conversion and factor of production differed statistically. During the fourth week of experimental period, birds fed T2 were the only ones to differ in body weight and body weight gain. Feed intake, feed conversion and factor of production were not statistically different. During the last week of experimental period, most differences among treatments were observed. The results indicate that Vegpro enzymatic cocktail was not effective in growth performance improvement.
  • Efeitos do Ácido L-Glutâmico da Dieta em Pintos de Corte Monogástricos

    Silva, Fernanda Alvares da; Moraes, George Henrique Kling de

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de estudar os efeitos de diferentes níveis de ácido L-glutâmico (L-Glu) sobre as concentrações de proteínas colagenosas (PC), proteínas não-colagenosas (PNC), proteínas totais (PT), cálcio (Ca), fósforo (P), magnésio (Mg), manganês (Mn), sódio (Na) e potássio (K) nos fêmures e tíbias, um experimento foi conduzido com pintos de um dia, machos, Hubbard, criados em baterias aquecidas com piso de tela elevado, alimentados com dieta básica purificada contendo todos os L-aminoácidos essenciais, vitaminas e minerais em níveis requeridos e suplementada com 5; 7,5; 10; e 12,5% de ácido L-glutâmico (L-Glu), por um período de 14 dias. O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado, com quatro tratamentos, cinco repetições de cinco aves cada. Os pintos alimentados com 7,5% de L-Glu apresentaram maior ganho de peso, melhor eficiência alimentar e maiores comprimentos de tíbias e fêmures. Foram necessários 12,5% de L-Glu para reduzir a um mínimo (19,92%) a incidência de deformações nas pernas, sem contudo eliminá-las. Não foi observado efeito dos níveis de L-Glu no consumo (P>0,05). Não houve efeito significativo dos tratamentos sobre os teores de PC, PT, Ca, P, Mg, Mn, Na e K nas tíbias e fêmures. Os teores de PNC das tíbias e fêmures foram significativamente maiores nos animais alimentados com 12,5% de L-Glu. Embora algumas diferenças tenham sido observadas na composição mineral dos ossos, os conteúdos se encontravam numa faixa fisiológica normal.

    Resumo em Inglês:

    In order to study the effects of L- glutamic acid (L-Glu) levels on contents of collagenous (CP), non collagenous (NCP) total proteins (TP) and minerals in femur and tibia of male broiler chicks, one experiment was conducted with day-old broiler chicks, male Hubbard, reared in electrically heated batteries with raised wire mesh floors and fed purified amino acid diets and water ad libitum for a 14 days period. The basal diet contained all essential L-amino acids, minerals and vitamins at requirement levels and was supplemented with 5,0; 7,5; 10,0; 12,5% L-Glutamic acid (L-Glu). Each treatment had five replicates of five chicks each. Supplementation of 7.5% L-Glu was sufficient to improve growth, feed/gain ratio and the higher tibia and femur length. To reduce leg problems to a minimum observed (19.92%) were necessary higher level of non-specific nitrogen (12,5% L-Glu). No effects were observed of L-Glu levels upon feed consumption. There was no significant dietary effect in the content of CP, TP and Ca, P, Mg, Mn, Na e K tibia and femur ash. The NCP contents of both the tibia and femur were significant higher in chicks fed 12,5% L-Glu. Increasing the dietary level of non-specific nitrogen, it was observed a tendency to increase NCP content of tibia and femur. Although some differences were observed in the mineral composition of bones, the mineral contents were in physiological range.
  • Composição Física da Carcaça, Qualidade da Carne e Conteúdo de Colesterol no Músculo Longissimus dorsi de Novilhos Red Angus Superprecoces, Terminados em Confinamento e Abatidos com Diferentes Pesos Produção Animal

    Costa, Eduardo Castro da; Restle, João; Brondani, Ivan Luiz; Perottoni, Juliano; Faturi, Cristian; Menezes, Luis Fernando Glasenapp de

    Resumo em Português:

    Foram avaliados a composição física da carcaça, a qualidade da carne e o conteúdo de colesterol no músculo Longissimus dorsi de 24 novilhos Red Angus, terminados em confinamento com diferentes pesos. Os novilhos tinham, em média, 189 kg e oito meses de idade ao início do período de terminação, que foi de 114, 144, 173 e 213 dias, para os respectivos pesos de abate (PA) de 340, 373, 400,6 e 433,6 kg . A composição da carcaça foi alterada pelo peso de abate. A percentagem de osso variou de maneira quadrática (%osso= 92,81 -- 0,402PA + 0,0005PA²), com valor mínimo de 12% aos 402 kg, enquanto a porcentagem de músculo diminuiu de forma linear (%músc.= 78,38 -- 0,042PA) e a porcentagem de gordura aumentou (%gord.= 3,92 + 0,052PA). A relação porção comestível:osso teve resposta quadrática frente aos tratamentos (RPC:O= -31,88 + 0,194PA -- 0,0002PA²), apresentando o valor máximo de 6,47 nas carcaças produzidas por animais abatidos com 395 kg. A relação músculo:osso, que não variou com o peso de abate, foi de 4,4 de média para os tratamentos. Cor e textura não foram alteradas pelo aumento do peso de abate, enquanto marmoreio aumentou linearmente (Marm.= -13,35 + 0,051667PA). Maiores pesos de abate resultaram em menor quebra no descongelamento e maior quebra na cocção. A carne foi classificada como macia e muito macia, com suculência e palatabilidade levemente acima da média. Os teores de extrato etéreo e colesterol não foram alterados pelo aumento do peso de abate, sendo a média para os tratamentos de 2,35% e 43,07 mg de colesterol/100 g de músculo, respectivamente.

    Resumo em Inglês:

    The carcass physical composition, meat quality and cholesterol content in the Longissimus dorsi muscle of 24 Red Angus steers finished in feedlot with different weights were evaluated. Steers average age and weight at the beginning of the feedlot were, respectively, eight months and 189 kg. The number of days on feed was 114, 144, 173 and 213 days to reach the slaughter weight (PA) of 340, 373, 400.6 or 433.6 kg. The carcass composition was affected by the slaugther weight, with a quadratic response for bone percentage (%bone= 92.81 -- 0.402PA + 0.0005PA²), being the minimum value of 12% at a PA of 402 kg. The muscle percentage decreased linearly (%musc.= 78.38 -- 0.042PA) while the fat percent increased (%fat= 3.92 + 0.052PA). The edible portion:bone ratio showed a quadratic relation with slaughter weight (EP:B= -31.88 + 0.194PA -- 0.0002PA²) showing the maximun value of 6.47 for the carcasses produced by animals slaughtered with 395 kg. Muscle:bone ratio did not change with slaughter weight, being the average of 4.4 for all slaughter weights. Meat color and texture were not affected by slaughter weight, while marbling score increased linearly (Marb.= -13.35 + 0.051667PA). Increasing the slaughter weight resulted in lower thawing losses and higher cooking losses. The meat tenderness was not affected by slaughter weight and was classified as tender and very tender. Meat juiciness and palatability were sligthtly above average. The Longissimus dorsi ether extract concentration and cholesterol content were not affected by slaughter weight being 2.35% and 43.07 mg of cholesterol/100 g of muscle, respectively.
  • Desempenho Produtivo de Bezerros Desmamados Precocemente Alimentados com Diferentes Dietas Líqüidas com Utilização de Promotor de Crescimento Produção Animal

    Modesto, Elisa Cristina; Mancio, Antonio Bento; Menin, Eliane; Cecon, Paulo Roberto; Detmann, Edenio

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o desempenho de bezerros em fase de aleitamento submetidos a dietas líquidas à base de leite integral ou colostro fermentado, com ou sem adição óleo de soja, e aplicação ou não de zeranol, como promotor de crescimento. O desenvolvimento dos bezerros foi avaliado entre o 15º e 60º dia de vida e as variáveis estudadas foram: peso corporal (PC), altura de cernelha (AC) e circunferência torácica (CT) aos 60 dias de idade; consumo de alimentos sólidos (CAS); e ganho de peso (GP), incremento de cernelha (IC) e incremento torácico (IT) durante o período experimental. Foram empregados 40 bezerros mestiços holandês x zebu utilizando-se delineamento inteiramente casualizado em esquema fatorial 2³. O fornecimento de colostro fermentado proporcionou melhores resultados para as variáveis PC e GP, quando comparado ao leite integral, sendo contudo semelhantes àqueles sob a aplicação de zeranol. Não se observaram efeitos significativos para nenhum dos fatores estudados sobre o CAS. A adição de óleo de soja aos alimentos líquidos proporcionou melhores CT e IT. Observou-se interação entre os fatores óleo e zeranol sobre a variável IC, em que a aplicação de zeranol propiciou melhor desenvolvimento aos animais recebendo dietas líquidas adicionadas de óleo de soja.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this paper was to evaluate the performance of calves fed liquid diets based on integral milk or fermented colostrum, with or without addition of soybean oil, with or without zeranol application, as growth promoter. The calves development was evaluated from 15 to 60 days of age and the studied variables were: body weight (BW), withers height (WH) and heart girth circumference (HGC) at 60th day; solid feed intake (SFI); and weight gain (WG), withers increment (WI) and heart girth increment (HGI) during the experimental period. Forty crossbred Holstein x Zebu calves were used. The experiment was analyzed in a complete randomized design in 2³ factorial outline. The supply of fermented colostrum provided better results for BW and WG, compared to the integral milk, being however similar under the zeranol application. There were no treatment effects on SFI. The addition of soybean oil to the liquid feeds provided better values for HGC and HGI. An interaction was observed between the factors oil and zeranol on the variable WI. The zeranol application provided better development in the animals fed soybean oil added to liquid diets.
  • Exigências Líquidas de Energia e Proteína de Tourinhos de Dois Grupos Genéticos Alimentados com Dietas de Alto Teor de Concentrado Ruminantes

    Bulle, Maria Luisa de Medeiros; Ribeiro, Fábio Garcia; Leme, Paulo Roberto; Titto, Evaldo Antonio Lencione; Dante Pazzanese Duarte, Lanna

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a composição corporal de 42 tourinhos ¼ B. indicus x ¾ B. taurus, de raça paterna Britânica (Shorthorn) ou Continental (Guelbvieh) com 9 meses e 243 kg de peso vazio inicial (PVzi). Destes, seis animais foram abatidos para obtenção da composição corporal inicial do lote. Os 36 animais restantes foram confinados com dietas contendo 9, 15 e 21% de bagaço de cana in natura (BIN) na MS. Não houve efeitos significativos da interação entre tipos raciais e níveis de fibra para as variáveis analisadas. O efeito do tipo racial não alterou a composição do ganho de peso vazio (GPVz), tendo os animais Britânicos apresentado 28,9% de gordura e 3,75 Mcal/kg, enquanto os animais Continentais apresentaram 28% de gordura e 3,67 Mcal/kg de GPVz. Os animais Britânicos apresentaram teores numéricos maiores de gordura e energia, apesar de apresentarem média de PVzi e ganho de peso vazio final (GPVzf) menores que os Continentais. O efeito de fibra não foi significativo, mas animais recebendo dietas com 15% de BIN apresentaram GPV numericamente maior (1,2 kg/d), que os animais que receberam 9% e 21% de BIN (1,1 kg/d). Os diferentes níveis de BIN não alteraram a composição do ganho, mas a composição do GPVz dos animais que receberam 15% de BIN apresentaram maiores teores numéricos de lipídeo e energia, 31% e 3,94 Mcal/kg de GPVz. Os animais submetidos aos tratamentos 9 e 21% de BIN apresentaram respectivamente, 28,6% e 25,7% de lipídeo e 3,72 e 3,46 Mcal/kg de GPVz. A composição do GPVz e as exigências líquidas de energia e proteína dos tourinhos ¾ europeus filhos de vacas Caracu x Nelore com touros Guelbvieh ou Shorthorn foram semelhantes às observadas para machos não castrados de tamanho corporal grande ou grau de estrutura corporal próximo a 8 na escala 1-9.

    Resumo em Inglês:

    Body composition of 42 crossbreed bulls ¼ B. indicus x ¾ B. taurus of either Continental (Guelbvieh) or British (Shorthorn) paternal breed and Caracu x Nelore cows (9 months old and initial empty body weight of 243 kg), were evaluated. Six animals were slaughtered after the adaptation period to obtain the initial body composition. The other 36 animals were fed diets formulated with 9, 15 and 21% of sugar cane bagasse in natura (BIN) and concentrated. There were no significant interaction of genetic breed and level of BIN for any variable. There was no effect on paternal breed on the composition of empty body gain (EBG), with British animals with 28.9% lipid and 3.75 Mcal/kg and Continental animals 28.0% lipid and 3.67 Mcal/kg in the EBG. British animals had numerically greater fat content in the gains despite the lower initial and final empty body weights. Animals receiving diets with 15% BIN had higher rates of empty body gain, 1.21 kg/d, while animals receiving 9 and 21%, gained 1.1 kg/d. Roughage level or breed did not alter final empty body composition, however, composition of the empty body gain of animals fed 15% BIN had higher lipid and energy content (31% and 3.94 Mcal/kg EBG) compared to the animals recieving 9 and 21% BIN diets (28.6 and 25.7% lipid; 3.72 and 3.46 Mcal/kg of EBG, respectively). These results can be explained by the fact that the animals were young intact males with low final body weights. Composition, of the EBG (net energy and protein requirements) of ¾ B. taurus F2 crossbreed bulls from Caracu x Nelore cows were consistent with NRC equation for large frame bulls or frame score 8 in a 1-9 scale.
  • Desempenho de Tourinhos Cruzados em Dietas de Alto Teor de Concentrado com Bagaço de Cana-de-Açúcar como Único Volumoso Ruminantes

    Bulle, Maria Luisa de Medeiros; Ribeiro, Fábio Garcia; Leme, Paulo Roberto; Titto, Evaldo Antonio Lencione; Lanna, Dante Pazzanese Duarte

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o desempenho de tourinhos ¾ Europeu ¼ Zebu, de raça paterna Britânica ou Continental em dietas de alto teor de concentrado contendo 9, 15 e 21% da matéria seca (MS) de bagaço in natura (BIN) em arranjo fatorial 2x3. Trinta e seis tourinhos com idade média de 9 meses e peso vivo inicial de 257 kg foram confinados, dois por baia, por 139 dias. Não houve efeitos da interação entre tipos raciais e níveis de fibra para nenhuma variáveil analisada. Entre os dois tipos genéticos não houve diferenças em ganho de peso vivo em jejum (PVj), os Britânicos ganhando 1,24 kg/d e os Continentais, 1,29 kg/d e a eficiência de conversão de alimentos foi a mesma 0,17. Os animais que receberam 15% BIN apresentaram ganho de peso maior (1,36 kg/d) que os animais do tratamento 9% BIN (1,20 kg/d). O peso final dos animais Britânicos (428,1 kg) não diferiu dos Continentais (438,4 kg), assim como o consumo de MS (em kg/dia, 7,20 e 7,54, ou em % do peso vivo, 2,11 e 2,16, respectivamente). Entre os níveis de fibra analisados, o maior peso final foi dos animais do tratamento 15% BIN (448,7 kg) e o menor o dos animais do tratamento 21% BIN (424,8 kg). Os animais do tratamento 15% BIN apresentaram o maior consumo (7,93 kg MS/dia) e os animais do tratamento 9% BIN o menor (6,85 kg MS/dia) Estes resultados sugerem que dietas com alto nível de concentrado com BIN como única fonte de fibra podem utilizar níveis de volumosos tão baixos como 9% da MS.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to evaluate the performance of ¾ European x ¼ Zebu crossbred bulls of British or Continental paternal breed, fed high concentrate diets containing 9, 15 or 21% of the dry matter (DM) with sugarcane bagasse (BIN) in a 2 x 3 factorial arrangement. Thirty-six crossbred bulls, 9 months old and 257 kg of shrink body weight were fed, two per pen, for 139 days. There was no difference in shrink body weight gain between the two genetic groups, the British animals gaining 1.24 kg/d and the Continentals 1.29 kg/d. The efficiency of feed conversion was also the same, 0.17. The 15% BIN animals showed higher rates of gain (1.36 kg/d) than the 9% BIN animals (1.20 kg/d). The final weight of the British animals (428.1 kg) did not differ from the Continental bulls (438.4 kg) as well as the dry matter intake (respectively 7.20; 7.54 kg/d). Among the three roughage levels, the highest final weight was for the 15% BIN animals (448.7 kg), the lowest for the 21% BIN(424.8 kg). The highest dry matter intake was for the 15% BIN treatment (7.93 kg DM/d) and the lowest for the 9% BIN (6.85 kg DM/d). These results suggest that high concentrate diets with levels as low as 9% of BIN can be used.
  • Sistema de Suplementação Alimentar para Bovinos de Corte em Pastejo: Validação Ruminantes

    Lana, Rogério de Paula; Gomes Júnior, Paulo

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este trabalho a validação do programa de computador do Sistema Viçosa de Formulação de Rações, bem como testar o NRC 1996 de gado de corte, incluindo os níveis 1 (Sistema NRC) e 2 (Sistema Cornell), para bovinos de corte em pastejo. Os dados de ganho de peso preditos pelos programas, em função do peso corporal, dos grupos genéticos e da composição e do consumo de suplementos, durante o período da seca, foram comparados com os dados observados. O Sistema NRC, níveis 1 e 2, subestimou o consumo de matéria seca em 12 e 13% e o ganho de peso, em 55 e 86%, respectivamente, de 35 novilhos suplementados em pastagens durante o período da seca. Já o Sistema Viçosa, com menor margem de erro, superestimou o consumo em 5% e subestimou o ganho em 11%. Em um segundo ensaio de validação com um banco de dados de 25 experimentos, 74 tratamentos e 1230 animais, o Sistema Viçosa superestimou o ganho de peso, em função do consumo de energia (NDT), em 44%. Apesar disto, o programa é adequado para ser utilizado nas formulações de suplementos alimentares para bovinos em crescimento em pastagens tropicais, uma vez que o consumo de alimentos e, conseqüentemente, o ganho de peso são altamente variáveis, devido à variação na disponibilidade e composição das pastagens, diversidades climáticas e genéticas dos animais.

    Resumo em Inglês:

    This work had as objective to validate the computer program of Sistema Viçosa de Formulação de Rações, as well as the 1996 beef NRC, including levels 1 (NRC system) and 2 (Cornell System) for growing beef cattle under pastures. The data of daily gain predicted by the programs as a function of body weight, genetic groups and supplements composition and intake during the dry season were compared to the observed values. The levels 1 and 2 of NRC system underpredicted dry matter intake in 12 and 13% and daily gain in 55 and 86%, respectively, of 35 supplemented steers in tropical pastures during the dry season. The Viçosa system overpredicted intake in 5% and underpredicted daily gain in 11%, with lower error. In a second validation assay with a data base of 25 experiments, 74 treatments and 1230 animals, the Viçosa system overpredicted the daily gain as a function of energy intake (TDN), in 44%. In spite of that, the program is adequate to be utilized in formulation of feed supplements for growing bovines in tropical pastures, as feed intake and so, daily gain are highly variable, due to variation in pastures availability and composition, and diversity of climate and animal genetic.
  • Efeito de Estratégia de Suplementação com Concentrado no Desempenho de Cabras Mestiças Saanen, em Dois Sistemas de Produção Ruminantes

    Macedo, Vicente de Paulo; Damasceno, Júlio Cesar; Santos, Geraldo Tadeu dos; Martins, Elias Nunes; Macedo, Francisco de Assis F.; Canto, Marcos Weber do

    Resumo em Português:

    O experimento foi conduzido com os objetivos de avaliar o desempenho de cabras leiteiras mestiças Saanen, submetidas a duas estratégias de suplementação com concentrado (ESC): 30% das exigências diárias em energia líquida (NRC, 1981), supridas pelo concentrado, da 3ª semana até o final de lactação (ESC.1) ou 60% das exigências da 3ª à 13ª semana de lactação e 15% da 14ª semana até o final da lactação (ESC.2) e avaliar a resposta dos animais à estratégia de suplementação com concentrado em sistema de produção semi-confinamento e em pastagem. Foram utilizados 31 animais em delineamento completamente casualizado. O sistema de produção teve efeito no consumo total de concentrado e produção total de leite; no sistema em pastagem, os valores para essas duas variáveis foram superiores. A suplementação com concentrado afetou o consumo total de concentrado e a relação produção de leite/consumo de concentrado. Maior valor para relação produção de leite/consumo de concentrado e menor para consumo total de concentrado foram obtidos para ESC.1. O peso corporal foi afetado pelo sistema de produção, resultando maior valor para o sistema em pastagem. O peso e a condição corporal apresentaram respostas variadas à suplementação com concentrado, em função do sistema de produção. No sistema de semi-confinamento, a ESC.2 resultou em maior valor para condição corporal e o peso corporal não sofreu efeito. No sistema em pastagem, os maiores valores do peso e condição corporal foram encontrados para ESC.1. Os parâmetros reprodutivos não sofreram efeito da estratégia de suplementação com concentrado e sistema de produção.

    Resumo em Inglês:

    The experiment was carried out to evaluate the performances of cross breed Saanen dairy goats submitted to two strategies of supplementation with concentrate 30% of daily requirements in net energy (NRC, 1981) supplied by concentrate, from third week until the end of lactation (ESC.1) or 60% of requirements from the 3rd to the 13th week of lactation and 15% from 14th until the end of lactation (ESC.2); and evaluate the animal response to these strategies of supplementation with concentrate in a semi-confined or pasture systems. Thirty one animals were used in a completely randomized design. The system of production affected the total intake of concentrate and total milk production; at pasture system the values for these two variables were higher. The supplementation with concentrate affected the total intake of concentrate and total production of milk and the relation of milk/consumption of concentrate. The highest value for relation of milk/consumption of concentrate and the least for the total consumption of concentrate were obtained at ESC.1. Body weight affected of the system of production, resulting in a higher value to the system of pasture. Weight and body condition had different responses to he supplementation with concentrate according to the system of production. The semi-confined system ESC.2 resulted in a higher value to the body condition; the body weight was no affected. At pasture system the highest values for weight and body condition were obtained in the supplementation with concentrate ESC.1. Reproductive parameters did not affect supplementation with concentrate and system of production.
  • Produção de Leite em Primíparas de Bovinos Hereford e Desenvolvimento Ponderal de Terneiros Cruzas Taurinos e Zebuínos Ruminantes

    Mendonça, Gilson de; Pimentel, Marcelo Alves; Cardellino, Ricardo Alberto; Osório, José Carlos da Silveira

    Resumo em Português:

    O objetivo deste trabalho foi avaliar a produção de leite de vacas de corte primíparas e o desenvolvimento ponderal dos terneiros de dois genótipos entre o nascimento e o desmame. Foram utilizadas 48 novilhas da raça Hereford (Bos taurus), com idade de três anos, manejadas sobre campo natural. As raças paternas utilizadas foram Red Angus (Bos taurus) e Nelore (Bos indicus), em 16 e 32 vacas respectivamente. Os fatores estudados foram genótipo do terneiro (GENOT) -- Bos taurus x Bos taurus e Bos taurus x Bos indicus, época de nascimento (EPOCN) distribuída em três períodos -- 1S (setembro), 2O (outubro) e 3N (novembro) e sexo do terneiro (SEXO). Foram realizadas dez medidas de produção de leite pelo método indireto pesagem - mamada - pesagem e onze medidas de peso para vacas e terneiros, em intervalos de 21 dias. A média diária geral de produção de leite foi de 4,80 ± 0,09 kg. Não foram verificadas diferenças significativas na produção de leite em relação aos fatores estudados. O ganho de peso dos terneiros foi influenciado significativamente pela EPOCN, mas não pelo GENOT e SEXO. Concluiu-se que a produção de leite de vacas de corte primíparas, manejadas em campo natural, não foi influenciada pelo GENOT, EPOCN e SEXO dos terneiros. O desenvolvimento ponderal dos terneiros sofreu influência apenas da EPOCN.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate milk production of primiparous beef cows and growth of calves of two genotypes from birth to weaning. Forty eight Hereford heifers with average age of 3 years grazing only native pastures were used. Sixteen cows were inseminated with Red Angus (Bos taurus) semen and 32 with Nelore (Bos indicus). Effects were calf genotype (GENOT) - Bos taurus x Bos taurus and Bos taurus x Bos indicus, calving season (EPOCN), concentrated in Spring and distributed over three periods: 1S (September), 2O (October) and 3N (November and December), and calf sex (SEXO). Ten measurements of milk production obtained by the indirect method, weighing the calf before and after suckling, were performed at 21 day intervals. Overall average milk production for the entire experimental period was 4.80 ± 0.09 kg/day. No significant differences were observed on milk production for all variables studied. Calf weight gain was significantly affected by EPOCN but not by GENOT or SEXO. It was concluded that milk production of beef cows, under extensive field conditions, was not affected by the GENOT, EPOCN and SEX. Calf growth depended on EPOCN.
  • Substituição do Milho pela Farinha de Mandioca de Varredura em Dietas de Cabras em Lactação: Produção e Composição do Leite e Digestibilidade dos Nutrientes Ruminantes

    Mouro, Gisele Fernanda; Branco, Antonio Ferriani; Macedo, Francisco Assis Fonseca de; Rigolon, Luiz Paulo; Maia, Fábio José; Guimarães, Kátia Cylene; Damasceno, Júlio Cesar; Santos, Geraldo Tadeu dos

    Resumo em Português:

    O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da substituição do milho pela farinha de mandioca de varredura, em dietas de cabras Saanen em lactação, sobre o desempenho, a composição do leite (sólidos totais e proteína bruta), a digestibilidade da matéria seca (MS), matéria orgânica (MO), proteína bruta (PB), extrato etéreo (EE), fibra insolúvel em detergente neutro (FDN), e amido e a concentração dos nutrientes digestíveis totais (NDT) das dietas. Foram utilizadas quatro cabras há 100 dias em lactação. O delineamento utilizado foi o quadrado latino 4 x 4, em que os tratamentos consistiram em níveis de 0, 33, 67 e 100% de substituição do milho pela farinha de varredura. Os tratamentos não influenciaram a ingestão, excreção fecal, digestão total e a digestibilidade total da MS, MO, PB, FDN e carboidratos não-fibrosos (CNF). Houve diminuição linear na excreção fecal e aumento na digestibilidade do amido, com a inclusão da farinha de mandioca de varredura. O NDT não diferiu entre as dietas estudadas, com média de 71,59%. Houve correlação positiva entre a digestibilidade da matéria orgânica (DIGMO) e o NDT (r = 0,9472), permitindo estimativas do NDT a partir da equação NDT (%) = 0,8897DIGMO (%) + 10,9940 (R²=0,8972). A substituição da farinha da mandioca de varredura não alterou a produção, bem como a composição do leite. Recomenda-se a utilização da farinha de mandioca de varredura em dietas de cabras em lactação, em total substituição ao milho, sem prejuízos na digestibilidade dos nutrientes e na produção.

    Resumo em Inglês:

    The objectives of this work were to evaluate effects of replacing corn by cassava by-product meal, in diets of Saanen lactating goats, on milk production and composition (total solids and crude protein), nutrient apparent digestibility and total digestible nutrients (TDN) of diets. Four multiparous goats fitted with ruminal cannula, with 100 days of lactation, were used. The design was a 4 x 4 Latin square and treatments as following: 0, 33, 67 and 100% replacement of corn by cassava by-product meal. Treatments did not affect intake, fecal flow and dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), neutral fiber detergent (NDF) and non-fiber carbohydrate (NFC) total digestion (AD) and total digestibility (DIG). There was a linear fecal flow decrease and a starch digestibility increase with cassava by-product meal inclusion. TDN did not differ among diets with an average of 71.59%. There was a positive correlation (r = 0.9472) between OMDIG and TDN, making possible TDN estimation from the equation: TDN (%) = 0.8897OMDIG (%) + 10.9940 (R² = 0.8972). Cassava by-product inclusion did not affect milk production and composition (total solids and crude protein). These results permit to recommend inclusion of cassava by-product in goat lactating diets, in total replacement of corn without problems related to nutrient digestibility and milk production.
  • Soja Grão e Caroço de Algodão em Suplementos Múltiplos para Terminação de Bovinos Mestiços em Pastejo Ruminantes

    Paulino, Mário Fonseca; Detmann, Edenio; Valadares Filho, Sebastião de Campos; Lana, Rogério de Paula

    Resumo em Português:

    Dois experimentos foram conduzidos com o objetivo de avaliar suplementos múltiplos contendo soja grão (GSOI) e caroço de algodão (ALG) inteiros em relação a suplemento padrão de milho mais farelo de soja (FSOJA), em bovinos mestiços terminados a pasto, durante a época seca. Os suplementos foram balanceados para atingirem 20% PB, com base na matéria natural. Avaliaram-se, no primeiro experimento, as variáveis ganho médio diário (GMD - kg/dia), rendimento de carcaça quente (RC - %) e peso de carcaça (PC - kg). Foram utilizados 12 novilhos mestiços Holandês-Zebu, com idade e peso médios iniciais de 24 meses e 361 kg, manejados em três piquetes (3 ha) de Brachiaria decumbens, recebendo 4 kg/cab/dia de suplemento. Observaram-se valores de GMD, RC e PC de 1,056, 52,21 e 241,20; 1,016, 53,04 e 242,55; e 1,137, 53,61 e 247,65, respectivamente, para os suplementos GSOI, ALG e FSOJA, que se mostraram equivalentes. No segundo experimento, objetivou-se avaliar a influência dos suplementos sobre o comportamento de pH e a concentração amoniacal ruminais. Empregaram-se os suplementos descritos inicialmente, acrescentando-se tratamento englobando a fonte protéica grão de soja moído (GSOM). Foram utilizados cinco novilhos mestiços, fistulados no rúmen, mantidos em piquete (3 ha) de Brachiaria decumbens, os quais receberam 4 kg/cab/dia de suplemento. As mensurações foram realizadas 0, 2, 4 e 6 horas após a suplementação. O pH ruminal foi afetado por suplementos, sendo observadas quedas significativas somente em FSOJA, não ocorrendo, contudo, níveis danosos à microbiota ruminal. Os níveis amoniacais médios para ALG, GSOI e GSOM foram de 7,23; 6,91; e 6,74 mg/dL, respectivamente, não diferindo entre si, sendo inferiores ao FSOJA (9,51 mg/dL).

    Resumo em Inglês:

    Two experiments were conducted to evaluate multiple supplements containing whole soybean (GSOI) and cottonseed (ALG) in relation to standard supplement of corn grain plus soybean meal (FSOJA) in crossbred steers finished at pasture, in the dry season. The supplements were balanced to reach the level of 20% CP, as fed basis. In the first experiment, average daily gain (ADG - kg/day), hot carcass dressing (CD -%) and carcass weight (CW - kg) were evaluated. Twelve Holstein-Zebu crossbred steers, averaging 24 months old and initial weight of 361 kg, were used and managed in three paddocks (3 ha each) of Brachiaria decumbens pasture, daily fed 4 kg of supplement per animal. The observed values of ADG, CD and CW were: 1.056, 52.21 and 241.20; 1.016, 53.04 and 242.55; and 1.137, 53.61 and 247.65, respectively, for the supplements GSOI, ALG and FSOJA, that showed to be equivalent. The objective of the second experiment was to evaluate the influence of the supplements on the behavior of ruminal pH and ammonia concentration. The supplements were those initially described, adding a treatment that included as protein source grinded soybean (GSOM). Five crossbred steers, fistulated in the rumen, grazing Brachiaria decumbens pasture and daily fed 4 kg of supplement, were used. The measures were performed at 0, 2, 4 and 6 hours after supplementation. The ruminal pH was affected by the supplements, and significant reductions were observed only for FSOJA, however, no harmful levels to the ruminal microbes were observed. The average ammonia levels for ALG, GSOI and GSOM were of 7.23, 6.91 and 6.74 mg/dL, respectively, and did not differ from each other, but were inferior than FSOJA (9.51 mg/dL).
  • Desempenho Produtivo de Novilhos Nelore, na Recria e na Engorda, Recebendo Dietas com Diferentes Níveis de Concentrado e Proteína Ruminantes

    Silva, Fabiano Ferreira da; Valadares Filho, Sebastião de Campos; Ítavo, Luís Carlos Vinhas; Veloso, Cristina Mattos; Paulino, Mário Fonseca; Cecon, Paulo Roberto; Silva, Poliana Albino; Galvão, Renan Marques

    Resumo em Português:

    Foram utilizados 36 novilhos Nelore inteiros, com peso vivo médio inicial de 240 kg, sendo quatro novilhos de referência e o restante distribuído em oito tratamentos, com quatro diferentes níveis de concentrado nas dietas (20, 40, 60 e 80%) e dois níveis de proteína bruta (PB) (15 e 18%), expressos na MS. Avaliaram-se os consumos de matéria seca (MS), matéria orgânica (MO), PB, fibra em detergente neutro (FDN) e nutrientes digestíveis totais (NDT), os ganhos médios diários de peso vivo (GMD), de peso de corpo vazio (GMPVZ) e de carcaça (GC) e a conversão alimentar (CA). O consumo de MS não foi influenciado pelo nível de concentrado, na fase de recria, apresentando média de 7,06 kg/dia, porém, quando expresso em porcentagem do peso vivo (% PV) e em gramas por unidade de tamanho metabólico (g/kg0,75), estimaram-se consumos máximos de 2,59% PV e 107,32 g/kg0,75, com 42,60 e 42,52 % de concentrado, respectivamente. Na fase de engorda, os níveis de concentrado não influenciaram o consumo de MS, observando-se valores médios de 7,16 kg/dia; 1,80% PV e 80,64 g/kg0,75. O aumento do teor de proteína bruta da dieta, de 15 para 18%, elevou o consumo de MS, na fase de recria, mas não influenciou o consumo na fase de engorda. Os níveis de concentrado das dietas não influenciaram os consumos de MO, PB e NDT, nas fases de recria e engorda, cujos valores médios, expressos em kg/dia, foram 6,50; 1,18; e 5,52, respectivamente, na recria; e 6,89; 1,20; e 5,59, respectivamente, na engorda. O consumo de FDN, expresso em kg/dia e % PV, reduziu linearmente com o aumento do nível de concentrado. Os GMD, GMPCVZ, GC e CA não foram influenciados pelos níveis de concentrado da dieta, independentemente da fase estudada, cujas respectivas médias foram 1,15; 1,13 e 0,75 kg/dia e 6,29, na recria, e 1,05; 1,00 e 0,71 kg/dia e 8,02, na engorda. O teor de PB da dieta influenciou positivamente o GMD nas duas fases. A dieta com 18% de PB propiciou, aos novilhos, 22 e 22,6% a mais de ganho de peso na recria e na engorda, respectivamente, comparada à dieta com 15% de PB. Os níveis mais altos de concentrado apresentaram os menores custo de produção por arroba, durante a fase de recria, e os níveis com 40 e 60% de concentrado apresentaram os menores custos por arroba, na engorda.

    Resumo em Inglês:

    Thirty six Nellore bulls, with 240 kg initial live weight (LW), were used. Four were reference bulls and the remaining were distributed in eight treatments, with four different concentrate levels in the diets (20; 40; 60 and 80%) and two crude protein (CP) levels (15 and 18%), in dry matter basis. The dry matter (DMI), organic matter (OM), CP, neutral detergent fiber (NDF) and total digestible nutrients (TDN) intakes were determined, as well as the average LW gain (LWG), empty body weight gain (EBWG), carcass gain (CG) and the feed conversion (FC). The DMI in the growing phase, expressed in kg/day, was not influenced by the concentrate level, presenting mean value of 7.06. But the DMI, expressed as a percentage of the LW (% LW) and in grams for unit of metabolic size (g/kg0.75), in this phase, demonstrated a quadratic behavior in relation to the concentrate level, with maximum consumptions of 2.59% LW and 107.32 g/kg0.75, with 42.60 and 42.52% of concentrate, respectively. In the fattening phase, the concentrate levels did not influence the DMI, in any of the expressed ways, with mean values of 7.16 kg/day; 1.80% LW and 80.64 g/kg0.75. The increase in the diet CP level, from 15 to 18%, caused a significant increase in the growing phase DMI, but it did not influence the consumption in the fattening phase. The diets concentrate levels did not influence the OM, CP and TND intakes, in the growing and fattening phases. The average values of OM, CP and TND intake, expressed in kg/day, were 6.50; 1.18 and 5.52, respectively, during the growing phase; and 6.89; 1.20 and 5.59, respectively, during the fattening phase. The NDF consumption, expressed in kg/day and in % LW, had a decreasing linear behavior with the concentrate level increase. LWG, EBWG, CG and FC were not influenced by the concentrate levels of the diet, independently of the studied phase. In the growing phase, the mean values for LWG, EBWG, CG and FC were 1.15; 1.13 and 0.75 kg/day and 6.29, respectively; and, in the fattening phase, they were 1.05; 1.00 and 0.71 kg/day and 8.02, respectively. The diet CP level had a positive influence on the LWG in both phases. The diet with 18% of CP provided, to the bulls, 22 and 22.6% more LWG in the growing and in the fattening phases, respectively, compared to the diet with 15% CP. The highest concentrate levels presented the smallest production cost during the growing phase, and the levels of 40 and 60% of concentrate presented the smallest cost in the fattening phase.
  • Composição Corporal e Requisitos Energéticos e Protéicos de Bovinos Nelore, Não-Castrados, Alimentados com Rações Contendo Diferentes Níveis de Concentrado e Proteína Ruminantes

    Silva, Fabiano Ferreira da; Valadares Filho, Sebastião de Campos; Ítavo, Luís Carlos Vinhas; Veloso, Cristina Mattos; Valadares, Rilene Ferreira Diniz; Cecon, Paulo Roberto; Paulino, Pedro Veiga Rodrigues; Moraes, Eduardo Bevitori Kling de

    Resumo em Português:

    Foram utilizados 40 novilhos Nelore inteiros, com peso vivo médio inicial de 240 kg, sendo quatro novilhos de referência, quatro alimentados para mantença e o restante distribuído em oito tratamentos, com quatro diferentes níveis de concentrado nas dietas (20; 40; 60 e 80%) e dois níveis de proteína bruta (PB) (15 e 18%). Os conteúdos de proteína, gordura e energia retidos no corpo foram estimados por meio de equações de regressão do logaritmo do conteúdo corporal de proteína, gordura ou energia, em função do logaritmo do PCVZ. Derivando-se as equações de predição do conteúdo corporal de proteína, gordura, ou energia, em função do logaritmo do peso de corpo vazio (PCVZ), foram obtidas as exigências líquidas de proteína e energia, para ganho de 1 kg de PCVZ, a partir de equação Y' = b. 10ª. Xb-1, sendo a e b a intercepta e o coeficiente de regressão, respectivamente, das equações de predição dos conteúdos corporais de proteína ou energia. As exigências líquidas de energia para mantença (ELm) foram estimadas como o anti-log da intercepta da equação obtida pela regressão linear entre o logaritmo da produção de calor (PC) e o consumo de energia metabolizável (CEM). As exigências de energia líquida para ganho de peso de zebuínos não-castrados podem ser obtidas pela equação: ELg = 0,0413 x PCVZ0,75 x ganho diário de PCVZ0,978. A ELm, obtida neste experimento, foi de 83,70 kcal/PCVZ0,75, para animais não-castrados pertencentes à raça Nelore. Foi obtida a seguinte equação para estimativa da proteína retida (PR), em função do GMD e da energia retida (ER): PR = - 39,0169 + 200,638 ganho de peso vivo em jejum (GPVJ) + 0,4166 ER. A exigência líquida de proteína de Nelore, não-castrado diminuiu com o aumento do peso vivo, sendo de 183,22 e 173,72 g/kg GPCVZ para animais de 200 e 400 kg de peso vivo, respectivamente.

    Resumo em Inglês:

    Forty Nellore bulls, with average initial live weight (LW) of 240 kg, were used. Four reference bulls and four bulls fed for maintenance were used, and the remaining was assigned to eight treatments, with four different concentrate levels in the diets (20, 40, 60 and 80%) and two (15 and 18%) levels of crude protein (CP). The protein, fat and energy contents retained in the body were estimated by regression equations of the logarithm of protein, fat or energy body content, as a function of the logarithm of empty body weight (EBW). By deriving the prediction equations of body content of protein, fat, or energy, as a function of the EBW logarithm, the net requirements of protein and energy, for gains of 1 kg EBW, were determined. The deriving equation was Y = b. 10ª. Xb-1, being a and b intercept and regression coefficient, respectively, of the prediction equations of protein or energy body contents. Net energy requirement for maintenance (NEm) was estimated as the intercept anti-log of the equation obtained by linear regression among the logarithm of heat production and the metabolizable energy intake. The net energy requirement for weight gain of zebu bulls can be obtained by the equation: NEg = 0.0413 x EBW0.75 x gain of EBW0.978. The NEm for these animals was 83.70 kcal/EBW0.75. The following equation was obtained to estimate the retained protein (RP), as a function of EBW gain and retained energy (RE): RP = - 39.0169 + 200.638 gain of EBW + 0.4166 RE. The net protein requirement of Nellore bulls decreased as the LW increased, being 183.22 and 173.72 g/kg of EBW gain for animals with 200 and 400 kg of LW, respectively.
  • Eficiência de Utilização da Energia Metabolizável para Mantença e Ganho de Peso e Exigências de Energia Metabolizável e de Nutrientes Digestíveis Totais de Bovinos Nelore Não-Castrados Ruminantes

    Silva, Fabiano Ferreira da; Valadares Filho, Sebastião de Campos; Ítavo, Luís Carlos Vinhas; Veloso, Cristina Mattos; Paulino, Mário Fonseca; Cecon, Paulo Roberto; Moraes, Eduardo Bevitori Kling de; Paulino, Pedro Veiga Rodrigues

    Resumo em Português:

    Foram utilizados 40 novilhos Nelore inteiros, com peso vivo médio inicial de 240 kg, sendo quatro novilhos de referência, quatro alimentados para mantença e o restante distribuído em oito tratamentos, com quatro diferentes níveis de concentrado nas dietas (20, 40, 60 e 80%) e dois níveis de proteína bruta (PB) (15 e 18%). O consumo de matéria seca (MS) suficiente para manter o equilíbrio de energia foi calculado dividindo-se o consumo de energia metabolizável (EM) suficiente para mantença, de 131,92 kcal/ kg PCVZ0,75, pela concentração de EM (kcal/kg de MS) da dieta, em cada tratamento. A concentração de energia líquida de cada ração para mantença (ELm) foi obtida dividindo-se a produção de calor em jejum, 83,70 kcal/kg PCVZ0,75, pelo consumo de MS, para manter o equilíbrio de energia, expresso em g de MS/kg PCVZ0,75. O consumo de energia metabolizável (EM) suficiente para mantença e a produção de calor em jejum foram obtidos experimentalmente com os mesmos animais deste experimento. A concentração de ELg foi calculada dividindo-se a energia retida por dia, em kcal/kg PCVZ0,75, pelo consumo de MS acima das necessidades de mantença, expresso em g MS/kg PCVZ0,75. As eficiências de utilização da EM (EUEM) para mantença (km) e ganho de peso (kf) foram estimadas a partir da relação entre os teores de energia líquida, para mantença ou ganho, respectivamente, em função da EM da dieta, e a kf também foi estimada como o coeficiente de regressão linear entre a energia retida e o consumo de EM, juntamente com os dados relativos aos animais designados de mantença. Os requisitos de EM para mantença e ganho foram obtidos pelas relações entre as exigências líquidas e as respectivas EUEM. As exigências de nutrientes digestíveis totais (NDT) foram calculadas dividindo-se as exigências de EM por 0,82, obtendo-se as exigências de energia digestível (ED) e, posteriormente, dividindo-se as exigências de ED por 4,409. A eficiência de utilização da EM para mantença (km) foi calculada em 0,63. As eficiências de utilização da EM para ganho (kf) foram estimadas em 0,30; 0,35; 0,38; e 0,43, respectivamente, para as concentrações de EM da dieta de 2,65; 2,84; 2,92 e 2,90 Mcal/kg de MS, obtidas para os níveis de 20, 40, 60 e 80% de concentrado. As exigências de EM, ED e NDT para mantença foram calculadas em 132,9 e 162,0 kcal/ kg PCVZ0,75 e 36,7 g/kg PCVZ0,75, respectivamente.

    Resumo em Inglês:

    Forty Nellore bulls, with average initial live weight (LW) of 240 kg, were used. Four reference bulls and four bulls fed for maintenance were used, and the remaining was assigned to eight treatments, with four different concentrate levels in the diets (20; 40; 60 and 80%) and two levels of crude protein (CP) (15 and 18%). The dry matter (DM) intake enough to maintain the energy balance was calculated dividing the metabolizable energy (ME) consumption enough for maintenance, of 131.92 kcal/kg EBW0.75, by the ME concentration (kcal/kg of DM) of the diet, in each treatment. The net energy concentration of each ration for maintenance (NEm) was obtained by dividing the heat production in fasting, 83.70 kcal/kg EBW0.75, by the DM consumption to maintain the energy balance, expressed in g of DM/kg EBW0.75. The metabolizable energy (ME) consumption enough for maintenance and the heat production in fasting were obtained experimentally with the same animals of this experiment. The NEg concentration was calculated by dividing the energy retained per day, in kcal/kg EBW0.75, by the DM consumption above the maintenance needs, expressed in g DM/kg EBW0.75. The ME efficiencies of utilization (MEEU) for maintenance (km) and for weight gain (kf) were calculated from the relationship among the net energy concentration, for maintenance or gain, respectively, in function of the ME of the diet and the kf was also calculated as the linear regression coefficient between retained energy and the ME intake, together with the data of the maintenance animals. The ME requirements for maintenance and gain were obtained by the relationship between the net demands and the respective MEEU. The total digestible nutrients (TDN) requirements were calculated dividing the ME requirements by 0.82, obtaining the digestible energy (DE) demands and, later, dividing the DE requirements by 4.409. The MEEU for maintenance (km) was 0.63 and the MEEU for gain (kf) were 0.30, 0.35, 0.38, and 0.43, respectively, for diet ME concentrations of 2.65, 2.84, 2.92, and 2.90 Mcal/kg of DM, obtained for the concentrate levels of 20, 40, 60 and 80%. ME, DE and TDN maintenance requirements were 132.9 and 162.0 kcal/kg EBW0.75, and 36.7 g/kg EBW0.75, respectively.
  • Adição de Lipídios na Ração de Vacas Leiteiras: Parâmetros Fermentativos Ruminais, Produção e Composição do Leite Ruminantes

    Vargas, Luiz Henrique; Lana, Rogério de Paula; Jham, Gulab Newamdram; Santos, Ferlando Lima; Queiroz, Augusto César de; Mancio, Antônio Bento

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o efeito de dois níveis de lipídios (3 e 7%) na dieta de vacas em lactação e, dentro do nível de 7% avaliar duas fontes de lipídios (grão de soja moído e óleo de soja), sobre a produção e composição do leite, os parâmetros ruminais, a atividade de produção de amônia pela microbiota ruminal e o consumo de MS. Foram usadas seis vacas multíparas holandesas, puras e mestiças, com 500 kg de peso corporal, 30 dias pós-parto e produção média de 20 litros de leite/dia, distribuídas em dois quadrados latinos 3x3. Cada período experimental teve duração de 23 dias, sendo 16 dias para adaptação à dieta e sete dias para coleta de amostras ruminais. A produção de leite foi medida diariamente duas vezes, do 15º ao 23º dia de cada período experimental, fazendo-se uma amostragem do leite para análises de proteína e gordura. As amostras de líquido ruminal foram coletadas manualmente, por intermédio de sonda esofágica, e filtradas em gaze. As produções de leite e leite corrigido para 4%, proteína, gordura, lactose, sólidos totais, sólidos desengordurados e densidade não foram afetados pelo aumento de lipídios na dieta e nem pelas diferentes fontes de lipídios. Houve efeito depressivo de lipídios sobre a porcentagem de butirato e consumo de MS, sendo que o óleo de soja causou maior efeito. O pH aumentou somente com a inclusão de grão de soja moído na dieta. Os níveis de acetato, propionato, A:P, isobutirato, isovalerato, amônia e atividade de produção de amônia não sofreram efeito de tratamentos.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this research was to evaluate two levels of lipids (3 and 7%) in the diet of milking cows, and to evaluate in the 7% lipids two lipid sources (crushed soybean and soybean oil), on milk production and composition, ruminal parameters, ammonia production by mixed ruminal bacteria and dry matter intake. Six mature Holstein cows, purebred or crossbred, 500 kg of live weight, 30 days after calving and milk production of 20 l/day, were assigned to a two 3x3 latin square. Each experimental period last 23 days, in which 16 was for adaptation and seven days for data and sampling collection. Milk production was measured twice daily, from the 15th to the 23rd day of each experimental period, and sampled for protein and fat analysis. Ruminal samples were collected by esophageal catheter and squeezed in cheesecloth. Milk and 4% corrected milk, protein, fat, lactose, total solids, non fatty solids and density were not affected by lipids level and source in the diet. There was a negative effect of lipids on butyrate and dry matter intake, in which soybean oil caused the major effect. The pH increased in the crushed soybean diet only. Acetate, propionate, acetate:propionate, isobutyrate, isovalerate, ammonia and specific activity of ammonia production were not affected by the diets.
  • Conteúdo Corporal e Exigências Líquidas de Proteína e Energia de Novilhos Suplementados no Período das Águas Ruminantes

    Zervoudakis, Joanis Tilemahos; Paulino, Mário Fonseca; Detmann, Edenio; Valadares Filho, Sebastião de Campos; Lana, Rogério de Paula; Cecon, Paulo Roberto; Queiroz, Domingos Sávio de; Moreira, Andréia Luciane

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se os efeitos da suplementação concentrada de novilhos, durante o período das águas, sobre os conteúdos corporais de proteína e energia e as respectivas exigências líquidas para ganho de peso. Foram utilizados 49 novilhos mestiços, mantidos em pastagem de Brachiaria decumbens. O experimento foi conduzido em três períodos experimentais, segundo delineamento inteiramente casualizado. Foram fornecidos diariamente sal mineral (SAL), suplementos à base de milho e farelo de soja, com 20% PB, em nível de 1,0 e 2,0 kg/dia (MFS1 e MFS2), respectivamente, e suplementos à base de farelo de trigo e farelo de soja, com 20% PB, em nível de 1,0 e 2,0 kg/dia (FTFS1 e FTFS2), respectivamente. Não foram encontradas diferenças entre os tratamentos sobre os conteúdos corporais de proteína e energia para os tratamentos SAL, MFS1, MFS2, FTFS1 e FTFS2. Os animais submetidos aos diferentes tratamentos não exibiram diferenças na composição do ganho de peso para proteína, gordura e energia. As exigências líquidas de proteína e energia para um animal de 350 kg de peso vivo foram, respectivamente, de 220 g e 5,75 Mcal por kg ganho de peso vivo.

    Resumo em Inglês:

    The effects of concentrate supplementation of stocked an during the rainny season on the body composition of energy and protein and net requirements of protein and energy for weight gain were evaluated. Forty-nine crossbred steers, were Brachiaria decumbens pastures, were used. The experiment was driven in three experimental periods, according to a completely randomized design. The following supplements were daily fed at 10 a.m.: mineral salt (SALT), supplements based on corn and soybean meal, with 20% CP, at the level of 1.0 and 2.0 kg (CSBM1 and CSBM2) and supplements based on wheat bran and soybean meal, with 20% CP, at the level of 1.0 and 2.0 kg (WMSBM1 and WMSBM2). The animals submitted to the different treatments showed no differences on composition of weight gain in the protein, fat and energy. The net requirements of protein and energy for an animal with 350 of body weight were, respectively, 220 g and 5.75 Mcal per kg of live weight gain.
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