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Revista Brasileira de Zootecnia, Volume: 39, Número: 2, Publicado: 2010
  • Rendimento corporal e composição química de jundiás alimentados com diferentes níveis de proteína e energia na dieta, criados em tanques-rede Aqüicultura

    Reidel, Adilson; Romagosa, Elizabeth; Feiden, Aldi; Boscolo, Wilson Rogério; Coldebella, Anderson; Signor, Arcangelo Augusto

    Resumo em Português:

    Objetivou-se analisar o rendimento corporal e a composição química de jundiás, Rhamdia quelen, alimentados com rações contendo diferentes níveis de proteína e energia e criados em sistema de tanques-rede. Utilizou-se a densidade inicial de 70 peixes/m³, em 18 tanques-rede (5,0 m³), durante 324 dias. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado com dois fatores - níveis de proteína bruta (PB), 25, 30 ou 35%; e níveis de energia digestível (ED): 3.250 e 3.500 kcal - e três repetições. A dieta foi fornecida à vontade, mas mensurada diariamente. No início, um lote de peixes foi sacrificado para determinação dos parâmetros corporais e químicos. A cada 28 dias, dois peixes de cada unidade experimental foram abatidos para determinação dos comprimentos total e padrão, do peso total e dos pesos de fígado, gônadas, cabeça, tronco limpo e gordura visceral, respectivamente. Posteriormente, foram realizados cálculos dos índices hepatossomático e gonadossomático, da porcentagem de cabeça e do rendimento de carcaça e do rendimento de tronco limpo. A partir do mês de junho de 2006, também foram registrados o rendimento de filé e o sexo dos indivíduos. Para determinação da composição da carne do jundiá, foram realizadas as análises químicas de umidade, proteína bruta, lipídios e matéria mineral. O fornecimento da ração com 30% de PB resultou em maior rendimento de tronco limpo. A composição do músculo não foi influenciada pelas dietas testadas. Os melhores resultados foram obtidos com a utilização de dietas contendo 30% de PB e 3.250 kcal de energia digestível/kg.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to analyze the body yield and the chemical composition of catfish (jundia), Rhamdia quelen, reared in net-tanks and fed with diets containing different levels of protein and energy. An initial density of 70 fish/m³, in 18 net-tanks (5.0 m³) was used, for 324 days. A randomized complete design was used, with two factors: Crude Protein (CP) at three levels, 25, 30 and 35%; and Digestible energy (DE) at two levels, 3,250 and 3,500 kcal, and three replications. The diet was given freely, but it was measured daily. At the beginning of the experiment, one group of fish was killed to determine the body and chemical parameters. Every 28 days, two individuals of each experimental unit were killed and measured: total and standard length, total weight, liver, gonads, head, clean torso (CT) and visceral fat weight, respectively. Subsequently, the hepatosomatic index, gonadosomatic index, head percentage, carcass and clean torso yield were calculated. The fillet yield and the sex of the individuals were also registered from June/2006 on. Analyses of humidity, crude protein, lipids and mineral matter were conducted for the chemical composition of the jundia meat. Feed with 30% CP provided fish with better clean torso yield. The muscle composition was not influenced by the tested diets. The best result was obtained using diets containing 30% CP and 3,250 kcal digestible energy/kg.
  • Substituição do milho pelo triticale na alimentação de tilápias-do-nilo Aqüicultura

    Tachibana, Leonardo; Gonçalves, Giovani Sampaio; Guimarães, Igo Gomes; Falcon, Dario Rocha; Barros, Margarida Maria de; Pezzato, Luiz Edivaldo

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a substituição do milho pelo triticale em dietas para tilápias-do-nilo. Os peixes foram submetidos ao teste de desempenho em sistema de aquários (50 L) com temperatura controlada e recirculação da água. Alevinos de 1,7 ± 0,08 g foram estocados em 30 aquários, em delineamento inteiramente casualizado, com cinco níveis de substituição (0,0; 25,0; 50,0; 75,0 e 100,0%) do milho por triticale e seis repetições. As características zootécnicas avaliadas foram: sobrevivência, ganho de peso, conversão alimentar aparente, consumo alimentar, índice hepato-somático, índice víscero-somático; parâmetros hematológicos: contagem do número de eritrócitos, taxa de hemoglobina, porcentagem de hematócrito, volume corpuscular médio, concentração de hemoglobina corpuscular média. Aos 60 dias de avaliação, houve maior sobrevivência dos peixes que receberam ração com 25% de substituição em relação àqueles alimentados com a ração sem triticale. Aos 100 dias de avaliação, os peixes alimentados com ração com triticale no nível de 50% apresentaram a pior conversão alimentar e o maior consumo de alimento. A inclusão do triticale influenciou os parâmetros hematológicos, aumentando o número de eritrócitos e reduzindo o volume corpuscular médio. A substituição de até 100,0% do milho por triticale na dieta não prejudica o desempenho e o custo da alimentação nem altera as características de carcaça de alevinos de tilápia-do-nilo.

    Resumo em Inglês:

    Corn replacement with triticale in Nile tilapia diets was assessed. The fish were submitted to a performance test in a system of aquariums (50 L) with controlled temperature and water recirculation. Fingerlings weighing from 1.7 ± 0.08 g were stocked in 30 aquaria in a randomized complete block with five replacement levels (0.0, 25.0, 50.0, 70.0 and 100.0%) of corn with triticale and six replications. The performance parameters analyzed were: survival, weight gain, apparent feed conversion, feed intake, cost, hepato-somatic index, viscero-somatic index; blood parameters: number of erythrocytes, hemoglobin concentration, hematocrits percentage, mean corpuscular volume, mean corpuscular hemoglobin concentration. The data were submitted to variance analysis and compared by Duncan's test. At 60 days of assessment there was greater survival of fish that received diet with 25.0% substitution compared to those fed diet without triticale. At 100 days of assessment the fish fed diet with triticale at the level of 50.0% presented the worst feed conversion rate and highest feed intake. Triticale inclusion influenced the blood parameters, increasing the number of red blood cells and reducing the mean corpuscular volume. Triticale can replace up to 100% corn in Nile tilapia fingerling diets without affecting the fish performance, feed cost and carcass quality.
  • Comportamento ingestivo e padrões de deslocamento de bezerras de corte em pastagem de azevém Forage Crops

    Glienke, Carine Lisete; Rocha, Marta Gomes da; Roso, Dalton; Pötter, Luciana; Costa, Vagner Guasso da; Machado, Juliana Medianeira

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a influência da suplementação no comportamento ingestivo e nos padrões de deslocamento de bezerras de corte em pastagem exclusiva de azevém (Lolium multiflorum Lam.). Utilizou-se o método de pastejo com lotação contínua e número variável de animais, em delineamento inteiramente casualizado, com medidas repetidas no tempo. Os animais receberam ração comercial (17% PB, 21,4% FDN) na proporção de 1% do PV, fornecida diariamente às 14 h. As avaliações foram feitas por meio de observação visual, em quatro períodos contínuos de 24 horas. A taxa de bocados não diferiu entre bezerras com e sem suplementação, mas foi maior no período final de utilização da pastagem. Animais sob suplementação realizaram bocados mais pesados. O número de estações/minuto, de bocados/estação e os padrões de deslocamento são influenciados pela variação do pasto ao longo da utilização da pastagem. O comportamento ingestivo e os padrões de deslocamentos das bezerras variam quando os animais recebem suplemento e quando há variação estrutural do dossel ao longo do ciclo biológico do pasto. No estádio reprodutivo do azevém, o tempo de pastejo, o número diário de bocados e de estações alimentares e o tempo por estação são semelhantes entre bezerras que recebem ou não suplemento.

    Resumo em Inglês:

    The effect of supplementation on ingestive behavior and displacement patterns of beef heifers grazing on Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) pasture was evaluated. The grazing method was continuous with variable stocking rate. The experimental design was completely randomized with repeated measures on time. The supplement utilized was a commercial ration (17% CP, 21.4% NDF), daily supplied at 2 pm, in the proportion of 1% of body weight. The evaluations were made through visual observations, in four continuous periods of 24 hours. There was no difference in the bite rate between heifers with and without supplement and bite rate was higher at the end of the period of pasture utilization. Supplemented animals increased bite mass. The number of stations/minute, bites/station and the displacement patterns was influenced by forage changes along the occupation period. The ingestive behavior and displacement patterns of heifers are modified by supplementation and structural variation of the grass along its biological cycle. In the reproductive stage of Italian ryegrass, grazing time, daily number of bites and, feeding stations and time for station are similar between not supplemented and supplemented heifers.
  • Características bromatológicas e fermentativas da silagem de capim-elefante com adição do pedúnculo de caju desidratado Forage Crops

    Rêgo, Margareth Maria Teles; Neiva, José Neuman Miranda; Rêgo, Aníbal Coutinho do; Cândido, Magno José Duarte; Carneiro, Maria Socorro de Souza; Lôbo, Raimundo Nonato Braga

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi conduzido para avaliar o valor nutritivo de silagens de capim-elefante (Pennisetum purpureum, Schum.) com 0, 4, 8, 12 e 16% de pedúnculo de caju (Anacardium occidentale L.) desidratado, com base na matéria natural. Utilizou-se o delineamento inteiramente casualizado com quatro repetições. Como silos experimentais, foram utilizados tambores plásticos de 210 L. Determinaram-se a composição nutricional, os valores de pH e os teores de nitrogênio amoniacal, ácido lático, acético, propiônico e butírico. A inclusão de pedúnculo de caju desidratado na ensilagem de capim-elefante promoveu aumento das concentrações de matéria seca (MS), proteína bruta (PB), extrato etéreo (EE), carboidratos não-fibrosos (CNF), nitrogênio insolúvel em detergente neutro (NIDN, % do N total), nitrogênio insolúvel em detergente ácido (NIDA, % do N total), pH e ácidos lático e propiônico. Por outro lado, os teores de FDN, FDA, hemicelulose, N-NH3 (% do N total) e ácido butírico diminuíram de forma linear conforme aumentaram os níveis do subproduto na ensilagem. O pedúnculo de caju desidratado não influenciou os teores de carboidratos totais e ácido acético das silagens. Esse subproduto pode ser ensilado com o capim-elefante até o nível de 16%, uma vez que aumenta os teores de PB e CNF e reduz os teores de FDN e FDA, melhorando o padrão de fermentação das silagens.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the nutritive value of elephant grass (Pennisetum purpureum, Schum.) silages with the addition of 0, 4, 8, 12 and 16% dried cashew stalk (Anacardium occidentale L.) - DCS, based on the fresh matter. A randomized complete design with four replications was used. Twenty 210 L plastic drums were used as experimental silos. The levels were determined of the dry matter (DM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), hemicellulose, ether extract (EE), total carbohydrates (TC), non-fibrous carbohydrates (NFC), neutral detergent insoluble nitrogen (NDIN,% total N), acid detergent insoluble nitrogen (ADIN, % total N), pH values, ammonia nitrogen (in percentage of the total nitrogen, N-NH3, % total N), lactic acid, acetic acid, butyric acid and propionic acid. Adding DCS resulted in higher values of DM, CP, EE, NFC, NDIN (% total N), ADIN (% total N), pH, lactic acid and propionic acid. On the other hand, with increasing DCS levels, a linear decline was observed in values of NDF, ADF, hemicellulose, ammonia nitrogen (% total N) and butyric acid. DCS did not show effect on the TC and acetic acid in the silages. As a result, up to 16% dehydrated cashew stalk may be added to elephant-grass silages, based on the fresh matter, to increase CP and NFC levels and decrease NDF and ADF and improve the fermentation patterns. It should be taken into account that higher NDIN and ADIN values may interfere in nitrogen availability and therefore in further DM intake.
  • Perdas fermentativas e composição bromatológica da entrecasca de palmito pupunha ensilada com aditivos químicos Forragicultura

    Schmidt, Patrick; Rossi Junior, Paulo; Toledo, Luciandra Macedo de; Nussio, Luiz Gustavo; Albuquerque, Danila Santiago de; Meduri, Beatriz

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o efeito da inclusão de aditivos químicos na ensilagem de resíduos (entrecasca) da produção de palmito pupunha (Bactris gasipaes, Kunth). Utilizaram-se silos experimentais (baldes de 20 litros) providos de aparatos para determinação gravimétrica de perdas por gases e efluentes. Os tratamentos aplicados foram: controle (sem aditivos); ureia (1% da MV) e cal virgem (1% da MV). Decorridos 70 dias de armazenagem, os silos foram pesados, abertos e amostrados. As perdas por efluentes e gases aumentaram com a aplicação de cal virgem na ensilagem. As perdas totais de MS foram de 15,1; 14,4 e 26,6% nas silagens controle, ureia e cal, respectivamente. Em todas as silagens, houve redução no teor de FDN e elevação da fração FDA, o que indica desaparecimento da fração hemicelulose. A relação cálcio:fósforo aumentou substancialmente com a adição de cal virgem, de 4,1:1 na silagem controle para 15,6:1 na silagem com cal. O resíduo da extração do palmito pupunha pode ser classificado como alimento de média qualidade e alto teor de umidade. Os aditivos aplicados na ensilagem não são efetivos em reduzir as perdas fermentativas no processo de conservação.

    Resumo em Inglês:

    Feeding animals with agro-residues may reduce costs and environmental concerns. The agroindustrial wastes used as ruminant feeding are an alternative for ambient problems caused by it accumulation. This study aimed to evaluate chemical additives on the ensilage of residues of pupunha palm (Bactris gasipaes, Kunth) production. Experimental silos (20 L buckets) were used equipped with meters to determine gas and effluent DM losses. The experimental treatments were: control (no additives); urea (1% - wet basis) and calcium oxide (1% WB). After 70 days storage, the silos were weighed, opened and sampled. Effluent and gas DM losses increased with the application of calcium oxide at ensiling. Total DM losses were 15.1, 14.4 and 26.6% for the Control, Urea and Calcium oxide treatments, respectively. In all the treatments there was reduction in the NDF and increase in ADF increasing rates, that showed hemicellulose disappearance. The Ca:P ratio increased dramatically after calcium oxide addition, from 4.1:1 to 15.6:1. The residue from pupunha heart of palm extraction can be classified as a medium quality foodstuff with high moisture content. The additive applied at ensiling are not effective in reducing fermentative losses during the conservation process.
  • Diversidade genética da paca de cativeiro no Sudeste brasileiro avaliada por meio de marcadores RAPD-PCR Genetic, Breeding And Reproduction

    Antunes, Karine Vieira; Machado, Théa Mírian Medeiros; Serão, Nicola Vergara Lopes; Guimarães, Simone Eliza Facione; Paiva, Samuel Rezende

    Resumo em Português:

    Estudou-se a diversidade genética de pacas (Agouti paca) de três plantéis comerciais no Brasil. Como o genoma desta espécie é desconhecido, utilizaram-se o polimorfismo de DNA amplificado ao acaso e reação em cadeia da polimerase (RAPD-PCR). Dez primers selecionados geraram 60 bandas polimórficas. A variabilidade genética inter e intrapopulações estimada pela análise de variância molecular (AMOVA) foi de 12,55 e 87,45%, respectivamente. A menor distância de Nei encontrada foi de 11,76% entre as populações de Carangola (CG) e São Francisco do Glória (SF). Este valor pode ser explicado pelo intercâmbio de matrizes e reprodutores que já ocorre entre esses dois criatórios geograficamente próximos entre si. Na análise dos componentes principais, foram observados grupos bem estruturados e definidos, agregando indivíduos à sua população de origem, com algumas exceções. A diversidade foi menor na população São Francisco que em Carangola e Castelo (CS). Esse resultado sugere que, em criatórios com 5 a 6 dezenas de animais (CG e CS), a variabilidade se mantém melhor que naquele com cerca de uma dúzia de animais (SF). A técnica de RAPD-PCR mostrou-se informativa para quantificar a variabilidade genética entre e intrapopulações de pacas. O fenograma gerado pelo método UPGMA por meio do programa NTSYS-PC a partir da distância de Nei agrupou CG e SF num mesmo ramo e este ligado ao CS, com acurácia de 76 e 100%, respectivamente, ao bootstrap. Esse resultado condiz com as informações geográficas e o histórico dos rebanhos e mostra a necessidade de substituição periódica de machos reprodutores. Mais estudos devem ser desenvolvidos com marcadores codominantes e com pacas de localidades mais distintas.

    Resumo em Inglês:

    The genetic diversity was analyzed among spotted paca (Agouti paca) from three commercial flocks located in Brazil. As the genome of this species is unknown, the RAPD-PCR technique was used. Ten primers generated sixty polymorphic bands. The among and within population genetic variability estimated by analysis of molecular variance (AMOVA) was 12.55 and 87.45%, respectively. The shortest Nei distance value was 11.76% among the Carangola (CG) and São Francisco do Glória (SF) populations. This value can be explained by the exchange of reproduction males and females between the two geographically close breeding sites. The analysis of principal components showed well defined and structured groups aggregating animals according their population of origin, with some exceptions. Lower diversity was found in the São Francisco population than in the Carangola and Castelo (CS) populations. This result suggested the variability is better conserved in breeding farms with fifty or sixty animals (CG and CS) than in the breeding farm with a dozen animals (SF). The RADP-PCR technique proved to be informative for the quantification of among and within population genetic variability of the spotted paca. The phenogram generated by UPGMA using the NTSYS-PC software from the Nei Distance, grouped CG and SF on a single branch connected to the CS, with 76 and 100% accuracy, respectively, to the bootstrap. This result was not only consistent with the historical and geographical information on flocks, but also shows the need for periodic reproductive male replacement. Future studies should be developed with co-dominant markers and include spotted paca from more distant places.
  • Adição de insulina ao meio crioprotetor seminal de garanhões Mangalarga Marchador Melhoramento, Genética E Reprodução

    Fagundes, Bruno; van Tilburg, Maurício Fraga; Silva, José Frederico Straggiotti; Shimoya, Aldo; Barreto, Marcus Antonio Pessanha; Ferreira, Vinicius Motta

    Resumo em Português:

    Objetivou-se verificar o efeito da adição de insulina (0,1; 1 ou 10 UI/mL) ao diluente de congelamento convencional por meio de análise computadorizada das características de motilidade espermática (CASA), funcionalidade da membrana plasmática, por meio de choque hiposmótico, e integridade de membrana acrossomal, avaliada pelo teste FITC/PSA. Não houve efeito significativo da adição de 0,1 e 1 UI/mL de insulina na análise imediata após o descongelamento sobre os parâmetros de motilidade e cinemática espermática, porém o nível de 10 UI/mL de insulina promoveu redução desses parâmetros.

    Resumo em Inglês:

    Success rates in equine sperm cryopreservation are lower than in other domestic species. The objective of this study was to verify the effect of adding 0.1 IU/mL, 1 IU/mL and 10 IU/mL insulin to conventional frozen extender using computerized analysis of sperm motility (CASA), plasma membrane functionality by hypo-osmotic shock and acrossomal membrane integrity through the FITC/PSA assay. No difference was observed in treatment with 0.1 and 1 IU/mL after thawing in the analysis of motility and kinematic sperm parameters. However, when 10 IU/mL insulin was used there was a reduction in these parameters.
  • Adição de alanina, glicina e glutamina ao meio crioprotetor seminal de garanhões Mangalarga Marchador Melhoramento, Genética E Reprodução

    Fagundes, Bruno; Silva, José Frederico Straggiotti; Shimoya, Aldo; Cunha, Isabel Candia Nunes da; Souza, Guilherme Valente de; van Tilburg, Maurício Fraga

    Resumo em Português:

    Objetivou-se neste trabalho verificar o efeito da adição de alanina, glicina e glutamina ao meio crioprotetor seminal de garanhões Mangalarga Marchador. Foram utilizados cinco garanhões provenientes do haras Lugavi. Três ejaculados de cada garanhão, após coleta e avaliação, foram divididos em seis tratamentos: sem adição de aminoácidos, adição de 40 mM de alanina, adição de 40 mM de glicina, adição de 60 mM de glutamina, adição de 7 mM de alanina + 7 mM de glicina + 20 mM de glutamina e adição de 40 mM de alanina + 40 mM de glicina + 60 mM de glutamina ao diluente de congelamento convencional. Foram avaliados os parâmetros motilidade total, motilidade progressiva, retidão, linearidade, velocidade média do percurso, velocidade linear, velocidade curvilínea, amplitude lateral de cabeça e frequência de batimentos dos espermatozoides por meio de análise espermática assistida por computador (CASA), funcionalidade da membrana plasmática por choque hiposmótico e integridade de membrana acrossomal pelo teste FITC-PSA. Não houve melhora nos parâmetros de motilidade e cinética espermática nem na funcionalidade de membrana, entretanto, a adição de aminoácidos ao meio crioprotetor seminal aumentou o número de espermatozoides com membrana acrossomal íntegra. Os melhores resultados neste teste são obtidos com 40 mM de alanina (78,6 ± 13,6), 40 mM de glicina (74,7 ± 19,6) ou 7 mM de alanina + 7 mM de glicina + 20 mM de glutamina (76,8 ± 17,5), porém outros estudos devem ser realizados para determinação da concentração ideal desses componentes.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to analyze the effect of the addition of alanine, glycine and glutamine on frozen seminal extender of Mangalarga marchador breed stallions. Five stallions were used from the Lugavi stables. Three ejaculates from each stallion were divided into six treatments: without the addition of amino acids, addition of 40 mM alanine, addition of 40 mM glycine, addition of 60 mM glutamine, addition of 7 mM glycine, alanine 7 mM + 20 mM glutamine and addition of 40 mM of glycine + 40 mM of alanine + 60 mM of glutamine to conventional frozen extender. The parameters evaluated were total motility, progressive motility, straightness, linearity, path velocity, progressive velocity, track speed, lateral amplitude and beat frequency by computer assisted sperm analysis (CASA), functionality of plasmatic membrane by hypo-osmotic shock and acrossomal membrane integrity by the FITC-PSA test. No improvement was found in the kinematic parameters and sperm motility and nor in membrane functionality but the addition of amino acids to seminal extender resulted in a higher integrity of the acrossomal membrane. The best results obtained in this test are with 40 mM alanine (78.6 ± 13.6), 40 mM glycine (74.7 ± 19.6) or 7 mM glycine, alanine 7 mM + 20 mM glutamine (76.8 ± 17.5), however, more studies should be conducted to reach the ideal concentration of these components.
  • Análise de componentes principais em características de produção de aves de postura Melhoramento, Genética E Reprodução

    Paiva, André Luis da Costa; Teixeira, Rafael Bastos; Yamaki, Marcos; Menezes, Gilberto Romeiro de Oliveira; Leite, Carla Daniela Suguimoto; Torres, Robledo de Almeida

    Resumo em Português:

    Para avaliar a possibilidade de descarte de variáveis de produção em 942 aves de postura por meio de componentes principais, visando eliminar características redundantes e de difícil mensuração, foram utilizados os dados obtidos de linhagens de aves de postura do Programa de Melhoramento Genético da Universidade Federal de Viçosa. As características analisadas foram: taxa de postura da 26ª à 58ª semana de idade (TP); peso médio individual na 34ª (PMI1), na 42ª (PMI2), na 50ª (PMI3), na 58ª (PMI4) e na 66ª semana (PMI5); e peso médio do ovo na 34ª (PMO1), na 42ª (PMO2), na 50ª (PMO3), na 58ª (PMO4) e na 66ª semana de idade (PMO5). Dos 11 componentes principais, oito apresentaram variância inferior a 0,7 (autovalor inferior a 0,7), o que sugere oito variáveis para descarte. As variáveis descartadas foram aquelas com maiores coeficientes, em valor absoluto, a partir do último componente principal, uma vez que variáveis altamente correlacionadas aos componentes principais de menor variância representam variação praticamente insignificante. As variáveis descartadas apresentaram correlação linear simples significativa com as demais, ou seja, foram redundantes. Com base nesses resultados, recomendam-se as seguintes variáveis para utilização em experimentos futuros: TP, PMI1 e PMO4.

    Resumo em Inglês:

    To assess the possibility of discarding production variables in 942 laying hens by principle component analysis to eliminate unnecessary and difficult to measure characteristics, data were obtained from laying hen lines of the genetic breeding program of the Universidade Federal de Viçosa. The traits analyzed were egg production rate (TP) from the 26th to the 58th week, individual mean weight at the 34th (PMI1), 42th (PMI2), 50th (PMI3), 58th (PMI4) and 66th week (PMI5); egg mean weight at the the 34th (PMO1), 42nd (PMO2), 50th (PMO3), 58th (PMO4) and 66th weeks of age (PMO5). Eight of the 11 principal components showed variance lower than 0.7 (eigenvalue lower than 0.7), suggesting 8 variables to discard. The discarded variables were those that showed the highest coefficients, in absolute value, from the last principal component because variables highly correlated with the principal components of smaller variance represent practically insignificant variation. The discarded variables presented significant simple linear correlation with the others, therefore, they were redundant. Based on these results, the following variables are recommended for use in future experiments: TP, PMI1, PMO4.
  • Efeito da idade do desmame no desenvolvimento de novilhas de corte até os 14/15 meses de idade Melhoramento, Genética E Reprodução

    Vaz, Ricardo Zambarda; Lobato, José Fernando Piva

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a influência do desmame precoce, em média aos 77 dias pós-parto, e do desmame convencional, em média aos 147 dias pós-parto, no desenvolvimento de novilhas de corte. Foram utilizadas 161 bezerras Braford, nascidas nos anos de 2004, 2005 e 2006. Após os desmames as bezerras foram mantidas em pastagens cultivadas de verão (Pennisetum americanum) e de inverno e primavera (Avena strigosa Schreb + Lolium multiflorum Lam). Foram avaliados os pesos corporais, ganhos de pesos médios diários e condição corporal a cada 28 dias. Houve interação entre idades de desmame e ano para peso corporal e ganho de peso. O desmame precoce não influenciou os pesos corporais, embora o peso corporal tenha sido menor aos 147 dias nos animais nascidos em 2005 e 2006. O ganho médio diário entre as idades de desmame foi similar nos três anos no desmame precoce (0,538; 0,477 e 0,472 kg, respectivamente) e aumentou significativamente no desmame convencional com o avançar dos anos (0,516; 0,704 e 1,040 kg, respectivamente). Na pastagem de Avena strigosa + Lolium multiflorum, o ganho médio diário foi similar entre idades de desmame. O peso no início do período reprodutivo no desmame precoce em 2004 (283,4 kg) foi maior que em 2005 (260,7 kg), enquanto no desmame convencional não houve diferença entre os anos (272,9 e 263,8 kg, respectivamente). A condição corporal no início do período reprodutivo foi afetada pelo ano de observação. A idade da bezerra esteve positivamente correlacionada com os pesos ao desmame convencional (r = 0,510) e ao início do período reprodutivo (r = 0,491). O desmame precoce e o convencional não inviabilizam o acasalamento das novilhas aos 14-/15 meses de idade.

    Resumo em Inglês:

    The influence of the early weaning, on average 77 days after the birth, or the conventional weaning, on average 147 days on beef heifer development was evaluated. One hundred and sixty-one Braford calves, born in 2004, 2005 and 2006 were kept after weaning on cultivated summer (Pennisetum americanum) and winter/spring (Avena strigosa Schreb and Lolium multiflorum Lam) cultivated pastures. Body weight, daily Body weight gain and body condition were assessed every 28 days. There was interaction between weaning age and year for body weight and weight gain. Early weaning did not influence body weight but the body weight was smaller at 147 days in the animals born in 2005 and 2006. The avegage daily gain between the weaning ages was similar in the three years for early weaning (0.538, 0.477 and 0.472 kg, respectively), but increased significantly in the conventional weaning as the years progressed (0.516, 0.704 and 1.040 kg respectively). The average daily weight gain on Avena strigosa + Lolium multiflorum pasture was similar for both treatments. The weight at the beginning of the reproduction period for early weaned heifers in 2004 (283.4 kg) was higher than in 2005 (260.7 kg), while for conventional weaning there was no difference between years (272.9 and 263.8 kg, respectively). The body condition at the beginning of the reproduction period was affected by the year of observation. Calf age was positively correlated to weight at conventional weaning (r = 0.510) and beginning of the reproduction period (r = 0.491). Both weaning ages showed the possibility of mating beef heifers at 14/15 months of age.
  • Influência da idade de desmame na eficiência reprodutiva de vacas primíparas Genetic, Breeding And Reproduction

    Vaz, Ricardo Zambarda; Lobato, José Fernando Piva; Restle, João

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se os efeitos da idade de desmame (aos 90 dias e aos 156 dias) de bezerras de corte sobre o seu desempenho subsequente entre o início da primeira gestação e o final do segundo período reprodutivo, aos 22/24 meses de idade. Durante a gestação, as novilhas foram manejadas em grupo único em pastagem de Brachiaria brizantha cv. Marandu; após o parto, em pastagem de aveia (Avena strigosa Schreb) e azevém (Lolium multiflorum Lam.); e, no segundo período reprodutivo, em pastagem de Brachiaria humidicula. As características estudadas não foram influenciadas pela idade de desmame das bezerras. Os pesos vivos pós-parto foram de 354,5 e 351,9 kg e, ao desmame de seus bezerros, 363,4 e 359,2 kg para as bezerras submetidas aos desmames precoce e convencional. O ganho de peso médio diário no período reprodutivo foi 0,562 kg e o escore de condição corporal, de 3,10 no início e 3,93 no final do experimento. Os pesos médios dos bezerros no nascimento e no desmame não foram influenciados pela idade de desmame das mães, com valores de 28,7 ± 0,74; 86,5 ± 3,26 e 27,4 ± 0,92; 90,3 ± 4,04 kg, respectivamente, para as mães submetidas aos desmames precoce e convencional. As taxas de distocia, parição, natalidade e desmame não diferiram entre as idades de desmame, com valores médios de 29,5; 95,3; 77,3 e 73,4%. As taxas de concepção foram de 47,9% no terço inicial e 40,8% no terço intermediário e 11,3% no terço final do período reprodutivo. A idade média à concepção foi de 438 e 434 dias para as novilhas do desmame precoce e do desmame convencional. A taxa de prenhez e as estimativas de eficiência produtiva ao parto e ao desmame dos bezerros não foram alteradas pela idade de desmame das vacas quando bezerras. O desmame precoce de bezerras não afeta seu desempenho subsequente até o final do segundo período reprodutivo, aos 22/24 meses de idade.

    Resumo em Inglês:

    The effects of weaning age (90 days or 156 days) of female beef calves were evaluated on their subsequent performance from the beginning of the first pregnancy and the end of the second breeding season, at 22/24 months of age. During pregnancy, heifers were managed as a single group on Brachiaria brizantha cv. Marandu pasture; after calving, on bristle oats (Avena strigosa Schreb) and ryegrass (Lolium multiflorum Lam.); and on Brachiaria humidicula pasture during the second reproductive period. The characteristics studied were not influenced by calf weaning age. Heifers submitted to early or conventional weaning weighed 354.5 and 351.9 kg in the post-calving, and 363.4 and 359.2 kg when they weaned their calves. Average daily gain during the breeding season was 0.562 kg, and body condition score was 3.10 and 3.93 at the beginning and end of the experiment, respectively. Average calf birth and weaning weights were not influenced by dam weaning age, and were 28.7 ± 0.74; 86.5 ± 3.26 and 27.4 ± 0.92; 90.3 ± 4.04 kg, respectively, for dams submitted to early or conventional weaning. Dystocia, calving, birth, and weaning rates were not different between weaning ages, with mean values of 29.5; 95.3; 77.3 e 73.4%. Conception rates were 47.9% in the initial third and 40.8% in the second third versus 11.3% in the final third of the breeding season. Heifer average age at conception was 438 and 434 days for early weaning and conventional weaning. Pregnancy rates and production efficiency estimates at calving and calf weaning were not affected by heifer weaning age. Heifer early weaning did not affect their subsequent performance until the end of the second breeding season, at 22/24 months of age.
  • Perfil da aspartato aminotransferase e alanina aminotransferase e biometria do fígado de codornas japonesas Monogástricos

    Barbosa, Anderson de Almeida; Müller, Elisa Sialino; Moraes, George Henrique Kling de; Umigi, Regina Tie; Barreto, Sergio Luiz de Toledo; Ferreira, Ronaldo Martins

    Resumo em Português:

    Objetivou-se determinar o perfil da aspartato aminotransferase e alanina aminotransferase e a biometria do fígado de codornas poedeiras (Coturnix coturnix japonica) de 1 a 25 dias de idade. Avaliaram-se o peso vivo e o peso do fígado e as atividades das aspartato e alanina aminotransferases no fígado utilizando-se 90 codornas de 1 dia de idade. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado com seis idades e cinco repetições, considerando cada animal uma unidade experimental. Aos 1, 5, 10, 15, 20 e 25 dias de idade, cinco animais foram sacrificados e os fígados coletados, pesados, congelados em nitrogênio líquido e armazenados a -20 ºC. As alíquotas dos tecidos foram coletadas para determinação das atividades da aspartato e alanina aminotransferases no homogenato. O peso do fígado aumentou de acordo com a idade e não aumentou na mesma proporção que o peso corporal das codornas no mesmo período de crescimento. As atividades totais da aspartato aminotransferase e alanina aminotransferase apresentaram crescimento linear de acordo com a idade. A enzima aspartato aminotransferase apresentou maior atividade total em relação à alanina aminotransferase. No primeiro dia de vida, as enzimas já apresentaram atividades específicas consideráveis em relação às outras idades. A atividade da aspartato aminotransferase por grama de fígado foi bem maior que a da alanina em todas as idades. A atividade da enzima alanina aminotransferase por grama de peso corporal decresceu de forma linear com a idade. Os dados do perfil das das enzimas aspartato aminotransferase e alanina aminotransferase observados permitirão melhor ajuste dos níveis de proteína das rações para codornas.

    Resumo em Inglês:

    An experiment was conducted to determine the activities of aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase and the liver biometry of laying quails (Coturnix coturnix japonica) from one to 25 days of age. Ninety, day-old, quails were used. A randomized complete experimental design was used with six ages, five replicates and one animal per experimental unit. At 1, 5, 10, 15, 20 and 25 days of age five animals were sacrificed, the liver removed, weighed, frozen with liquid nitrogen and stored at -20 ºC. Liver samples were collected, homogenized and centrifuged to determine the homogenate aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase activities. Liver weight developed linearly with age but differently from the body weight. Total aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase activities showed a linear increase with age. Total aspartate aminotransferase showed higher activities than alanine aminotransferase. At one day old, quail liver aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase had specific activities higher than those observed at other ages. Aspartate aminotransferase activity per g of liver was higher than aspartate aminotransferase at all ages studied. Alanine aminotransferase activity per g of body weight showed a linear reduction with age. The data observed will allow better adjustment of the level of protein in quail feed.
  • Parâmetros bioquímicos de equinos submetidos à simulação de prova de enduro recebendo dietas com adição de óleo de soja Monogástricos

    Brandi, Roberta Ariboni; Furtado, Carlos Eduardo; Martins, Elias Nunes; Freitas, Eduardo Villela Villaça; Queiroz-Neto, Antônio de; Lacerda-Neto, José Corrêa de

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de verificar o efeito da adição de níveis crescentes de óleo no concentrado sobre a atividade plasmática das enzimas creatina quinase (CK), aspartato aminotransferase (AST) e lactato desidrogenase (LDH) como indicativo de metabolismo energético, foram fornecidas dietas experimentais compostas de cinco níveis de óleo (controle, 6, 12, 18 e 24% do concentrado). Utilizaram-se 20 equinos da raça Árabe, peso médio de 400 kg, submetidos a prova de enduro de 80 km em esteira rolante. O enduro foi dividido em quatro anéis de 20 km, com duração média de 1 hora e dez minutos. A adição de óleo e a distância percorrida tiveram efeitos sobre as variáveis AST, CK e LDH, que apresentaram as respectivas expressões: AST (7,045-0,2292x+0,007991x2+0,008517z- 0,0003282xz), CK (8,06-,07020x+0,05546x2-0,001262x3+0,01204z+0,0006207xz) e LDH (6,624-0,3522x+0,03448x2-0,0008382x3+0,02401z-0,0007489xz) . O óleo é uma importante e bem aproveitada fonte de energia para equinos em exercício, pois sua adição na dieta de animais submetidos a prova de enduro promoveu alteração metabólica que favorece a produção de energia. O metabolismo animal poupou suas reservas energéticas oriundas da glicose, favorecendo a utilização do óleo. A menor atividade plasmática das enzimas AST, CK e LDH com a adição de óleo nas dietas indica direcionamento do metabolismo energético para a β-oxidação. Como apresentam várias isoenzimas, as enzimas estudadas atuam amplamente no metabolismo energético, favorecendo a constante reposição de ATP ao longo do exercício.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to verify the effect of increasing soybean oil addition levels in the concentrate, on the enzymatic activity CK (Creatine Kinase), LDH (Lactate Dehydrogenase), AST (Astarte aminostrafase), as an indication of energetic metabolism. Compond experimental diets were given with five oil levels (control, 6, 12, 18 and 24% concentrate). Twenty Arabian equines, average weight 400 kg were submitted to a 80 km endurance race on a treadmill. The endurance was divided into four 20 km rings with an average duration of one hour and 10 minutes. A significant effect of oil addition and the covered distance was observed on the variables AST, CK, LDH and they present the respective expressions AST and (7,045-0,2292x+0,007991x2+ 0,008517z- 0,0003282xz) CKand(8,06-,07020x+0,05546x2-0,001262x3+0,01204z+0,0006207xz) , LDH and (6,624-0,3522x+0,03448x2-0,0008382x3+0,02401z-0,0007489xz) . The oil is an important and well-used energy source for horses in exercise, because its addition to the diet of animals submitted to endurance test cause metabolic alteration that favored energy production. The animal metabolism save its energy reserves derived from glucose and favored the use of the oil. The smaller plasmatic activity of the AST, CK and LDH, enzymes with the addition of oil to the diets indicated directioning of the energy metabolism to β-oxidation. As the enzymes show several isoenzymes, it was concluded that the enzymes studied act widely on the energetic metabolism, favoring constant ATP reposition during all exercise.
  • Composição química e energética de alimentos de origem vegetal determinada em aves de diferentes idades Monogástricos

    Calderano, Arele Arlindo; Gomes, Paulo Cezar; Albino, Luiz Fernando Teixeira; Rostagno, Horacio Santiago; Souza, Renata Mara de; Mello, Heloisa Helena de Carvalho

    Resumo em Português:

    Foram realizados quatro ensaios para determinar a energia metabolizável aparente (EMA) e a energia metabolizável aparente corrigida pelo balanço de nitrogênio (EMAn) de dez alimentos de origem vegetal para aves em diversas idades. Os alimentos estudados foram: farelo de soja 45%, farelo de soja 48%, soja integral extrusada, soja integral desativada, soja integral micronizada, farinha de soja desativada, concentrado proteico de soja, farelo de glúten de milho 21%, gérmen de milho e quirera de arroz. Utilizou-se o método de coleta total de excretas, em delineamento experimental inteiramente casualizado, com 11 tratamentos e 6 repetições nos quatro ensaios. No primeiro, segundo e terceiro ensaios, foram utilizados frangos de corte com 10 a 17; 26 a 33; e 40 a 47 dias de idade, respectivamente, e no quarto ensaio galos com 25 semanas de idade. Os valores de EMAn (kcal/kg), na matéria natural, determinados no primeiro, segundo, terceiro e quarto ensaios foram, respectivamente: 2.069, 2.148, 2.272 e 2.231 para o farelo de soja 45%; 2.214, 2.225, 2319 e 2.247 para o farelo de soja 48%; 3.322, 3.331, 3.405 e 3.493 para a soja integral extrusada; 3.016, 3.067, 3.139 e 3.388 para a soja integral desativada; 3.557, 3.638, 3.828 e 3.869 para a soja integral micronizada; 2.292, 2.348, 2.518 e 2.502 para a farinha de soja desativada; 2.356, 2.399, 2.509 e 2.486 para o concentrado proteico de soja; 1.826, 1.882, 2.110 e 1.942 para o farelo de glúten de milho 21%; 2.605, 2.764, 2.925 e 2.832 para o gérmen de milho; e 2.967, 3.029, 3.096 e 3.026 para a quirera de arroz.

    Resumo em Inglês:

    Four assays were carried out to determine the apparent metabolizable energy (AME) and nitrogen corrected apparent metabolizable energy (AMEn) of ten feedstuffs of vegetable origin for poultry at different ages. The chemical composition of the ten feedstuffs was also determined: 45% soybean meal, 48% soybean meal, extruded full-fat soybean, deactivated full-fat soybean, micronized full-fat soybean, deactivated soybean meal, soybean protein concentrate, corn gluten meal 21%, corn germ and broken rice. The method of total excreta collection was used and a randomized complete experimental design was used with 11 treatments and six replications, in the four assays. In the 1st, 2nd and 3rd assays broiler chicks were used aged 10 to 17, 26 to 33 and 40 to 47 days, respectively, and in the 4th assay roosters were used with 25 weeks of age. The AMEn values (as-fed basis) determined in the 1st, 2nd, 3rd and 4th assay were, respectively: 2069, 2148, 2272 and 2231 for 45% soybean meal; 2214, 2225, 2319 and 2247 for 48% soybean meal; 3322, 3331, 3405 and 3493 for extruded full-fat soybean; 3016, 3067, 3139 and 3388 for deactivated full-fat soybean; 3557, 3638, 3828 and 3869 for micronized full-fat soybean; 2292, 2348, 2518 and 2502 for deactivated soybean meal; 2356, 2399, 2509 and 2486 for soybean protein concentrate; 1826, 1882, 2110 and 1942 for corn gluten meal 21%; 2605, 2764, 2925 and 2832 for corn germ; and 2967, 3029, 3096 and 3026 for broken rice.
  • Respostas de frangos de corte de crescimento rápido e lento consumindo dietas exclusivamente vegetais com diferentes perfis de proteína ideal Monogastrics

    Coneglian, Jorge Luis Bernardon; Vieira, Sergio Luiz; Berres, Josemar; Freitas, Dimitri Moreira de

    Resumo em Português:

    Mil oitocentos e noventa frangos de corte machos de duas linhagens comerciais (de crescimento inicial rápido e lento) receberam dietas com diferentes perfis de proteína ideal em programas alimentares de quatro fases: 1 a 7; 8 a 21; 22 a 34; e 35 a 40 dias de idade. Dietas exclusivamente vegetais, à base de milho e farelo de soja, foram formuladas de modo a manter as relações Met+Cis:Lis e Ter:Lis em 75 e 65%, respectivamente, em base digestível verdadeira. Foram utilizados três perfis de proteína ideal: baixo, médio e alto. Aos 21 dias de idade, metade das aves consumindo dieta de perfil baixo passou a receber perfil alto e metade daquelas que receberam perfil alto passaram a receber dieta de perfil baixo. As aves que recebiam dieta de perfil médio permaneceram sem alteração até o final do estudo. Utilizou-se esquema fatorial 3 × 2 (perfil de proteína ideal × linhagem) para o período de 1 a 21 dias e 5 × 2 para o período de 21 a 40 dias de idade. Além das respostas de desempenho zootécnico, foram realizados abates aos 34 e 40 dias de idade para determinação dos rendimentos de carcaça e de cortes. De modo geral, a linhagem de crescimento rápido foi superior à de crescimento lento para as respostas de crescimento e rendimentos de carcaça e cortes. As aves responderam significativamente ao aumento no conteúdo proteico das rações, independentemente da linhagem utilizada para características de desempenho zootécnico; entretanto, as respostas de rendimento pós-abate não puderam ser relacionadas da mesma forma. A alternância de perfis proteicos aos 21 dias pode levar a conversões alimentares similares e, portanto, reduzir o custo de produção.

    Resumo em Inglês:

    One thousand eight hundred and ninety male broilers of two strain crosses (fast and slow initial growth) were fed different ideal protein profiles in four-phase feed programs: 1 to 7, 8 to 21, 22 to 34 and 35 to 40 days of age. All vegetable, corn-soybean meal feeds were formulated to maintain the Met+Cys:Lys and Thr:Lys relationships at 75 and 65%, respectively, on true digestible basis. Three ideal protein profiles were used: low, medium and high. From 1 to 21 days of age, half of the birds fed low and high diets were changed to high and low diets, respectively. Birds on the medium diet were kept on the same diet until the end of the study. A 3 × 2 (ideal protein profile x strain cross) factorial design was used for the period from 1 to 21 days and a 5 × 2 design thereafter. Carcass and commercial cuts were performed at 34 and 40 days of age to determine corresponding live weight and carcass yields. In general, the fast strain growth was superior in comparison to the low one when live performance and carcass and commercial cuts were evaluated. Live performance was positively affected by the increases in the dietary protein profiles; however, processing yield parameters could not be related with the dietary parameters. The low diets, which have similar protein contents to those used in some integrations, were shown to produce poor responses and, therefore are not recommended for broilers from 1 to 40 days of age. Alternating low and high ideal protein profiles at 21 days could result in similar feed conversions, and therefore, can lead to production cost reduction.
  • Desempenho de equinos de concurso completo de equitação alimentados com dieta contendo óleo de soja Monogastrics

    Godoi, Fernanda Nascimento de; Almeida, Fernando Queiroz de; Migon, Eduardo Xavier Ferreira; Almeida, Hélio Fernando Moura de; Monteiro, Ana Beatriz Fonseca; Santos, Tiago Marques dos

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar os parâmetros fisiológicos, hematológicos e bioquímicos de equinos de concurso completo de equitação consumindo dieta contendo óleo de soja e submetidos a testes de esforço físico. Foram utilizados 12 equinos em delineamento experimental inteiramente casualizado, com duas dietas e seis repetições. As dietas utilizadas foram: dieta sem inclusão de óleo de soja (controle); dieta com inclusão de 10% de óleo de soja. O ensaio teve duração de 82 dias e incluiu três testes de esforço físico: ao início, no 60º e no 82º dia. Em cada teste, foram realizadas cinco coletas de dados: antes do teste com os animais em repouso; imediatamente após o teste; e 10, 20 e 120 minutos após os testes. Foram avaliadas a temperatura corporal e a frequência cardíaca e realizadas coletas de amostras de sangue para análises hematológicas e bioquímicas. Os valores médios dos parâmetros fisiológicos, hematológicos e bioquímicos foram submetidos à análise não-paramétrica. Somente ao longo do tempo de consumo das dietas, a inclusão do óleo de soja somente alterou a concentração de γ-glutamil transferase (GGT) e creatinina. O tempo de treinamento físico tem efeito no condicionamento dos equinos, que melhora com a redução da concentração de lactato, e na concentração de glicose, que aumentou no teste de esforço físico.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to the evaluate physiological, hematological and biochemical parameters of eventing horses fed diets containing soybean oil and submitted to physical effort tests. Twelve horses were used in a completely randomized design with two diets and six replications. The diets used were: diet without soybean oil inclusion (control) and diet with inclusion of 10% soybean oil. The experiment lasted 82 days, with three exercise tests: at the beginning, 60th and 82th day of the experiment. There were five data collections for each test: before the test with the horses at rest, immediately after the test, and at 10, 20 and 120 minutes after each test. Body temperature and rate heart were taken and blood samples were collected to evaluate hematological and biochemical variables.The mean values of the physiological, metalogical and biochemical parameters were submitted to non-parametric analysis.The inclusion of soybean oil only altered the γ-glutamyltransferase (GGT) and creatinine concentration in function time of intake of the diet. There was effect of trainings time on the horses conditioning that improved with reduction in the lactate concentration while the glucose concentration increased at the last exercise test.
  • Efeito da utilização de microminerais orgânicos sobre o desempenho e a qualidade externa dos ovos de poedeiras comerciais em final de postura Monogastrics

    Maciel, Mônica Patrícia; Saraiva, Edilson Paes; Aguiar, Édina de Fátima; Ribeiro, Pedro Assunção Pimenta; Passos, Débora Pereira; Silva, Jussara Barros

    Resumo em Português:

    Um experimento foi realizado com o objetivo de avaliar o efeito da utilização de microminerais na forma orgânica sobre o desempenho e a qualidade dos ovos de poedeiras comerciais em final de postura. Foram utilizadas 480 galinhas da linhagem Hisex com 72 a 80 semanas de idade, distribuídas em delineamento inteiramente casualizado, com 6 repetições e 16 aves por parcela. Foram avaliadas cinco dietas: ração basal suplementada com todos os microminerais na forma inorgânica (controle); ração basal suplementada com 50% dos microminerais zinco (Zn) + manganês (Mn) + cobre (Cu) na forma orgânica e 50% na forma inorgânica; ração basal suplementada com 50% de zinco na forma orgânica e 50% na forma inorgânica; ração basal suplementada com 50% de manganês na forma orgânica e 50% na forma inorgânica e ração basal suplementada com 50% de cobre na forma orgânica e 50% na forma inorgânica. Não houve efeito das dietas sobre a produção de ovos, o consumo de ração, a conversão alimentar, a porcentagem e a espessura de casca. As aves que consumiram a ração basal suplementada apenas com zinco ou manganês na forma orgânica produziram ovos com menor peso específico. A utilização da ração basal suplementada com cobre na forma orgânica proporcionou menor perda de ovos. Porém, os melhores resultados foram obtidos com a ração basal suplementada com os microminerais Zn + Mn + Cu na forma orgânica, pois proporcionou menor perda de ovos, maior peso específico e maior peso dos ovos, sendo, portanto, recomendada para a alimentação de poedeiras comerciais em final de postura.

    Resumo em Inglês:

    The objective of the present study was to evaluate the effect of using microminerals in organic form on the performance and quality of eggs from commercial laying hens at the end of laying. Four hundred and eighty Hisex strain hens, 72 to 80 weeks of age, were used. A randomized complete design was used, with six replications and 16 birds for each experimental unit. Five diets were evaluated: basal feed supplemented with all microminerals in inorganic form (control); basal feed supplemented with 50% microminerals zinc (Zn) + manganese (Mn) + copper (Cu) in organic form and 50% in inorganic form; basal feed supplemented with 50% zinc in organic form and 50% in inorganic form; basal feed supplemented with 50% manganese in organic form and 50% in inorganic form; and basal feed supplemented with 50% copper in organic form and 50% in inorganic form. There was no effect of diets on egg production, feed intake, food conversion and egg shell percentage and thickness. Birds fed basal feed supplemented only with zinc or manganese in organic form produced eggs with lower specific weight. The use of basal feed supplemented with copper in organic form has minimized egg loss. However, the best results (lower egg loss, higher specific weight and higher weight of eggs) were obtained with the basal feed supplemented with microminerals Zn + Mn + Cu in organic form and, therefore, it is recommended for feeding of commercial laying at the end of laying.
  • Degradação cecal in situ de alimentos volumosos em equinos Monogastrics

    Silva, Vinícius Pimentel; Almeida, Fernando Queiroz de; Morgado, Eliane da Silva; Rodrigues, Liziana Maria; Santos, Tiago Marques dos; Ventura, Henrique Torres

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar a degradação da matéria seca (MS), fibra em detergente neutro (FDN) e proteína bruta de alimentos volumosos pela técnica da digestão cecal in situ em equinos. Avaliaram-se as forrageiras: feno de alfafa (Medicago sativa), amendoim forrageiro (Arachis pintoi cv. Amarillo), desmódio (Desmodium ovalifolium), estilosantes (Stylosanthes guianensis cv. Mineirão), guandu (Cajanus cajan), macrotiloma (Macrotyloma axillare) e feno de coastcross (Cynodon dactylon cv. coastcross). O ensaio teve duração de 35 dias e foi realizado em delineamento inteiramente casualizado com sete alimentos e três repetições. Utilizou-se uma égua fistulada no ceco, alimentada com dieta composta por feno de coastcross (80%) e concentrado (20%), fornecida quatro vezes ao dia em quantidade equivalente a 2% do peso vivo. No ceco, foram inseridos 3 a 4 sacos de náilon de porosidade 45 μ de 6,5 × 20 cm, contendo 5,2 g de MS/saco, nos tempos de 2, 4, 6, 8, 12, 24 e 48 horas de incubação. Os parâmetros de degradação da MS de todos os volumosos foram significativos. Não houve ajuste no modelo de degradação da PB e FDN do guandu. O amendoim, estilosantes e macrotiloma apresentaram maior fração potencialmente degradável da MS, com valores de 53, 46,5 e 40%, respectivamente, e os maiores valores da fração solúvel de 20, 21, 28,6%, além de elevadas taxas de degradação (10,36, 20,26 e 14,8%h-1). Nestes alimentos, também foram observadas as maiores taxas de degradação da FDN (9,1 e 11,3, 11,2%h-1), das frações potencialmente degradáveis (55, 51,8 e 47,2%) e as mais altas taxas de degradação da PB em 48 horas de incubação (87, 95, 94,8%, respectivamente). O amendoim forrageiro, o estilosantes e o macrotiloma apresentam potencial de uso nas dietas para equinos.

    Resumo em Inglês:

    The present study was carried out to evaluate the in situ degradation of dry matter (DM), neutral detergent fiber (NDF) and crude protein (CP) in roughages by the in situ caecal digestion technique in horses. The roughages evaluated were: Lucerne hay (Medicago sativa), peanut (Arachis pintoi cv. Amarillo), desmodio(Desmodium ovalifolium), stylo (Stylosanthes guianensis cv. Mineirão), pigeon pea (Cajanus cajan), lime-yellow pea (Macrotyloma axillare) and coastcross hay (Cynodon dactylon cv. coastcross). The assay was conducted in a complete randomized design with seven roughages and three replications. One mare with a cannula fitted in the caecum was used, fed diet consisting of coastcross hay (80%) and concentrate (20%) at 2.0% BW, four times a day. Nylon 6.5 × 20 cm bags were used with 45 μ/pore, containing 5.2 g DM/bag, inserting 3 or 4 bags in the caecum at the times of 2, 4, 6, 8, 12, 24 and 48 hours incubation. The caecum in situ degradability parameters of nutrients were obtained by Ørskov model. The DM degradability parameters of all the roughages were significant. There was no fit to the model for pigeon pea for CP and NDF and desmodio. Peanut, stylo and lime-yellow pea presented larger potentially degradable DM with values of 53, 46.5 and 40%, respectively, and higher values for the soluble fraction of 20, 21, 28.6%, with high degradability rates of 10.36, 20.26 and 14.8% h-1. Higher NDF degradation rates were observed in these foodstuffs with values of 9.1 and 11.3, 11.2% h-1, high potentially degradable fraction with values of 55, 51.8 and 47.2%, and greater CP degradation at 48 hours with values of 87, 95, and 94.8%. Peanut, stylo and lime-yellow pea presented potential for use in horses diets.
  • Métodos alternativos de restrição alimentar na muda forçada de poedeiras comerciais Monogástricos

    Souza, Karina Márcia Ribeiro de; Carrijo, Alfredo Sampaio; Allaman, Ivan Bezerra; Fascina, Vitor Barbosa; Mauad, Juliana Rosa Carrijo; Suzuki, Francisco Manabu

    Resumo em Português:

    Foram avaliados métodos alternativos de restrição alimentar qualitativa em comparação à técnica convencional de muda forçada. Utilizaram-se 480 galinhas Babcock de 78 semanas distribuídas em três níveis de restrição alimentar (100, 75 e 50%) e três percentuais de redução de peso corporal (15, 20 e 25%), cada um com cinco repetições de 32 aves. Quando as aves atingiram o percentual de redução de peso corporal, determinaram-se o volume globular, os percentuais de ovário, oviduto, moela, intestino e gordura abdominal e o comprimento de oviduto. A partir do 28º dia e durante cinco períodos de 28 dias, observaram-se as características quantitativas e qualitativas de produção pós-muda. O maior período de restrição foi observado no nível de 50% e proporcionou menores percentuais de gordura abdominal (0,66%), ovário (0,60%), oviduto (0,77%) e comprimento de oviduto (32 cm). O percentual de produção de ovos foi maior no primeiro período para as aves submetidas aos métodos de 75 e 100% de restrição com 15 e 20% de redução de peso, respectivamente. Entretanto, para as aves com 50% de restrição e 25% de redução de peso, as maiores produções (86,80 e 83,20%) ocorreram no quarto e quinto períodos. A restrição alimentar qualitativa, em 50% da dieta com ração e casca de arroz, por ser menos agressiva, proporciona melhores condições de bem-estar e facilita o manejo da granja.

    Resumo em Inglês:

    Alternative methods were assessed of qualitative feed restriction compared to the conventional forced molt technique. Four hundred and eighty Babcock hens were used distributed in three levels of feed restriction (100, 75 and 50%) and three body weight reduction percentages (15, 20 and 25%), with five replications of 32 hens. When the birds reached the body weight reduction percentage the packed cell volume, percentages of ovary, oviduct, gizzard, intestine, abdominal fat and oviduct length were determined. Starting on day 28 and during five 28-day periods the quantitative and qualitative characteristics of production after forced molt were measured. The largest restriction period occurred at 50% of restriction that resulted in the smallest percentages of abdominal fat (0.66%), ovary (0.60%), oviduct (0.77%) and oviduct length (32 cm). The egg production percentage was higher in the first period, for the 75 and 100% restriction methods with up to 15 and 20% body weight reduction, respectively. However, for the birds with 50% restriction and 25% body weight reduction, the highest productions (86.80 and 83.20%) occurred in the 4th and 5th periods. Qualitative feed restriction at 50% of the diet with feed and rice hulls, because it was less aggressive, resulted in better welfare conditions and facilitated farm management.
  • Desempenho e composição da carcaça de cordeiros deslanados terminados em confinamento com diferentes dietas Ruminantes

    Araújo Filho, José Teodorico de; Costa, Roberto Germano; Fraga, Angelina Bossi; Sousa, Wandrick Hauss de; Cezar, Marcílio Fontes; Batista, Ana Sancha Malveira

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi realizado com os objetivos de avaliar os efeitos da alimentação e do genótipo sobre as características quantitativas de carcaça de cordeiros terminados em confinamento e estimar sua margem bruta. Foram utilizados 18 cordeiros de cada genótipo: Morada Nova, Santa Inês e mestiços Dorper × Santa Inês. As rações foram constituídas de 2,5 Mcal EM/kg MS e 2,94 Mcal EM/kg MS. Utilizou-se um delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 3 × 2. As dietas influenciaram o ganho de peso diário, o peso de corpo vazio, o escore corporal, a eficiência alimentar e o tempo de confinamento, enquanto o genótipo promoveu diferenças em todas as variáveis estudadas. A densidade calórica das dietas influenciou os rendimentos biológicos, de carcaça quente e fria, esses dois últimos influenciados pelos genótipos. A dieta mais energética (2,94 Mcal EM/kgMS) proporcionou maiores pesos absolutos de pescoço, paleta, costela, lombo e perna, porém, em valores relativos, cordeiros alimentados com diferentes níveis energéticos não diferiram quanto a essas características, independentemente do nível energético da dieta. Os rendimentos percentuais dos cortes foram influenciados pelos genótipos, exceto o corte pescoço. Os pesos de todos os cortes foram influenciados pelos genótipos. A maior margem bruta de carcaça foi obtida com ração de maior nível energético.

    Resumo em Inglês:

    This study was performed with the objective of assessing the effects of feed and genotype on the quantitative characteristics of carcasses of lambs finished in a feedlot and estimate gross margins. Eighteen lambs of each genotype were used: Morada Nova, Santa Inês and cross-breed Dorper × Santa Inês. Feeds with low and high energetic levels consisted of 2.5 Mcal ME/kg DM and 2.94 Mcal ME/kg DM, respectively. A randomized complete design was used, with a 3 × 2 factorial scheme. The diets influenced daily weight gain, empty body weight, body score, feed efficiency and feedlot days, whilst the genotype promoted differences in all the variables studied. The caloric density of the diets influenced the biological hot and cold carcass yields, and the latter two were influenced by genotype. The more energetic diet (2.94 Mcal EM/kgDM) resulted in higher absolute weights of neck, shoulder, rib, loin and leg, but, in relative values, lambs fed with different energetic levels did not differ for these characteristics, regardless of the energetic level of the diet. The percentage yield of the cuts was influenced by the genotypes, except for the neck. The weights of all the cuts were influenced by genotypes. The treatment with the highest energy level resulted in the largest gross margin.
  • Efeito dos níveis de fibra em detergente neutro oriunda da forragem sobre a eficiência microbiana e os parâmetros digestivos em cabras leiteiras Ruminantes

    Branco, Renata Helena; Rodrigues, Marcelo Teixeira; Rodrigues, Carla Aparecida Florentino; Silva, Márcia Maria Cândido da; Leão, Maria Ignez; Pereira, Valéria Viana

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este trabalho avaliar o efeito de dietas com diferentes concentrações de fibra em detergente neutro oriunda da forragem (FDNf) sobre os parâmetros ruminais (pH e amônia) em cabras leiteiras. Foram utilizados cinco cabras não-lactantes fistuladas no rúmen arranjadas em delineamento quadrado latino 5 × 5, utilizando-se os níveis de FDNf (19, 27, 35, 42 e 48%) como variável independente. O aumento dos níveis de FDNf das rações reduziu linearmente os coeficientes de digestibilidade aparente da MS, MO, EE e CNF e afetou de forma quadrática o coeficiente de digestibilidade da FDN. Os coeficientes de digestibilidade ruminal da MS, MO e FDN aumentaram linearmente com a variação dos níveis de FDNf. De forma contrária, observou-se redução no coeficiente de digestibilidade intestinal da MS, MO, PB e FDN. O aumento no teor de FDNf e os tempos de coleta influenciaram o pH ruminal, contudo a amônia ruminal foi afetada apenas pelos tempos de coleta. A eficiência de síntese de proteína microbiana, quando expressa em g/kg NDT, foi influenciada pela elevação dos níveis de FDNf, e foi melhor no nível de 29,57% de FDNf.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the effect of diets with different neutral detergent fiber levels derived from the forage (NDFf), on ruminal parameters (pH and ammonia) in dairy goats. Five non-lactating goats were used, with fistulae in the rumen. The animals were arranged in a 5 × 5 Latin square using the NDFf levels (19, 27, 35, 42 and 18%), as independent variables. The increase in the NDFf levels of the rations reduced linearly the coefficients of apparent digestibility of DM, OM, EE and NSC and affected the NDF digestibility coefficient quadratically. The coefficients of ruminal digestibility of DM, OM and NDF increased linearly with the variation in the NDFf levels. However, reduction was observed in the coefficient of intestinal digestibility of DM, OM, CP and NDF. The increase in the NDFf contents and the collection times influenced the ruminal pH, but the ruminal ammonia only affected by the collection times. The efficiency of microbial protein synthesis, when expressed in g/kg TDN, was influenced by the increase in NDFf levels, was best at the 29.57% NDFf level.
  • Influência do sexo do animal e do sistema de produção nas características de carcaça de caprinos da raça Blanca Serrana Andaluza Ruminantes

    Costa, Roberto Germano; Vallejo, Maria Esperanza Camacho; Bermejo, Juan Vicente Delgado; Henríquez, Anastasio Argüello; Vallecillo, Angel; Santos, Neube Michel dos

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar a influência do sexo e do sistema de produção nas características de carcaça de caprinos da raça Blanca Serrana Andaluza. Foram utilizados 31 animais, 12 machos e 19 fêmeas, distribuídos nos sistemas de produção intensivo (15 animais) e extensivo (16 animais). Não foi observada diferença no desempenho, no peso de carcaça e no escore corporal entre os sexos nem entre os sistemas de produção, contudo, os rendimentos de carcaça quente e fria foram maiores nos animais terminados em confinamento. As medidas de carcaça não diferiram entre os sistemas de produção, exceto o comprimento interno, que foi maior nos animais criados no sistema intensivo. O percentual dos não-constituintes da carcaça sofreu pouca variação em relação ao sexo e aos sistemas de criação avaliados. As maiores proporções de gordura perirrenal foram encontradas nas fêmeas e nos animais produzidos em confinamento. Pouca variação foi observada para os cortes paleta, pescoço e serrote, embora o percentual de perna tenha sido maior nos animais produzidos a pasto. O sistema extensivo, predominantemente usado por criadores da raça Blanca Serrana Andaluza na Espanha, permite obter carcaças com características similares às dos animais criados em confinamento e, em virtude da significativa redução dos custos com alimentação, obtida com os animais exclusivamente a pasto, pressupõe-se que esse sistema seja mais economicamente viável.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the influence of gender and production system on the carcass characteristics of Blanca Serrana Andaluza goats. Thirty-one animals were used, 12 males and 19 females, distributed in intensive (15 animals) and extensive (16 animals) production systems. No difference was observed in performance, carcass weight and body score between the gender or production system but the hot and cold carcass yields were greater for the animals finished in a feedlot. The carcass measurements did not differ, except for internal carcass length, which was longer for the animals under the intensive system. The percentage of non-constituent carcass components showed little variation for gender or the different rearing systems studied. The greatest proportions of perirenal fat were found in females and in the animals produced in feedlot. Little variation was observed for the shoulder, neck and breasts cuts, but the percentage of leg was greater in the animals produced in pasture. The extensive system, commonly used by Blanca Serrana Andaluza breeders in Spain, resulted in carcasses with characteristics similar to the animals reared in feedlot, and because of the substantial reduction in feeding costs obtained with animals exclusively on pasture, it is assumed to be the most economically viable system.
  • Desempenho de bezerros da raça Holandesa alimentados com proteína de soja sólida ou líquida Ruminantes

    Lucci, Carlos de Sousa; Valvasori, Edison; Fontolan, Valter; Peixoto Júnior, Kleber da Cunha; Souza, Arthur Alonso Almeida; Lima, Marianne Élen Real de; Silvestrini, Gabriel da Rocha

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se os efeitos da substituição de metade do total de proteína da dieta na forma sólida (farelo de soja) por proteína na forma líquida (leite de soja), com relações sólidos:líquidos de 100,0:0%; 87,5:12,5%; e 75,0:25,0%. Utilizaram-se 24 bezerros machos da raça Holandesa com 60 dias de idade, distribuídos em delineamento em blocos ao acaso, com três dietas à base de concentrado (80%) e feno de capim coast-cross (Cynodon dactylon) (20%), balanceadas para nitrogênio e energia. Nas dietas com partes líquidas, o intuito foi manter o reflexo de formação da goteira esofagiana no período experimental de 10 meses, no qual os animais foram mantidos em confinamento, sendo abatidos ao atingirem pesos corporais superiores a 400 kg. Em alguns dos animais, dotados de cânulas de rúmen, foi possível detectar neste órgão apenas pequenas quantidades do leite de soja ingerido, confirmando sucesso na formação da goteira esofagiana. Os ganhos de peso diários apresentaram redução linear (1,399; 1,341; e 1,191 kg) à medida que foram fornecidas maiores quantidades de leite de soja. As conversões de matéria seca e proteína bruta em ganhos de peso, durante os últimos 60 dias experimentais, pioraram conforme aumentaram as quantidades de proteína na forma líquida. O fornecimento de proteína na forma líquida na dieta não altera os rendimentos de carcaça em bezerros holandeses.

    Resumo em Inglês:

    The effects were assessed of substituting half the total diet protein in solid form (soybean meal) with liquid form (soybean milk) at solid:liquid ratios of: 100.0:0% L; 87.5:12.5% L; 75.0:25.0% L. Twenty-four Holstein breed 60-d male calf steers were assigned to a randomized block design, with three concentrate (80%) diets and 20% coast-cross (Cynodon dactylon) hay, balanced for nitrogen and energy. In the diets with liquid parts, the intention was to keep the functional reflex of the esophageal groove throughout the 10 months of the experimental period, in which the animals were kept in a feedlot until slaughter at body weights higher than 400 kg. In some of the animals, with rumen canulas, only small quantities of ingested soybean milk were detected in the rumen contents, indicating success in esophageal groove formation. Daily weight gains were linearly reduced (1.399, 1.341 and 1.191 kg) as the treatments supplied larger quantities of soybean milk. Dry matter and crude protein conversions in weight gains, in the last 60 days of the experimental period, declined as the proportions of liquid feed increased. Supplying protein in liquid form in the diet did not alter carcass yield in Holstein steer.
  • Consumo alimentar e avaliação das predições pelos sistemas NRC, CNCPS e BR-CORTE em novilhos Nelore e Red Norte terminados em confinamento Ruminants

    Machado Neto, Otávio Rodrigues; Ladeira, Márcio Machado; Gonçalves, Tarcisio de Moraes; Lopes, Leandro Sâmia; Oliveira, Dalton Mendes de; Bassi, Marcelo Silva

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi realizado com os objetivos de avaliar o consumo de matéria seca (CMS) e dos nutrientes da dieta em novilhos Nelore e Red Norte terminados em confinamento e comparar os valores observados aos preditos por meio dos sistemas NRC (2000), CNCPS 5.0 e BR-CORTE. Utilizaram-se 41 novilhos, não-castrados, de dois grupos genéticos, sendo 19 Nelore com peso vivo inicial médio de 361 ± 31 kg e 22 Red Norte com peso vivo inicial de 367 ± 30 kg. No início do período de adaptação, com duração de 28 dias, os animais foram pesados após jejum alimentar de 16 horas e tratados contra endo e ecto parasitas. O período experimental teve duração de 56 dias e, além das pesagens nestes períodos, foram realizadas mensurações do consumo individual, utilizando-se os indicadores LIPE, óxido crômico e matéria seca indigestível (MSi). A comparação entre os dados de consumo observados com aqueles preditos pelos sistemas NRC (2000), CNCPS 5.0 e BR-CORTE foi feita por meio do procedimento PROC REG do software SAS. O consumo de matéria seca expresso em kg/dia não apresentou diferenças entre os grupos genéticos (10,66 vs 10,44). Quando expresso em porcentagem do peso vivo (%PV), o consumo foi maior para os animais da raça Nelore (2,55 vs 2,39%, respectivamente) e, quando expresso em g/kg PV0,75, tendeu a ser maior para a raça Nelore (115 vs 109 g/kg PV0,75). Todos os sistemas avaliados subestimam o consumo de matéria seca, entretanto há menores diferenças entre o consumo observado e o predito para animais mestiços.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this research was to evaluate the dry matter intake (DMI) and nutrient consumption in Nellore and Red Norte steer finished in a feedlot and compare the actual and predicted values by NRC (2000), CNCPS 5.0 and BR-CORTE systems. Forty-one animals, 19 Nellore and 22 Red Norte steers, with initial live weight of 361 ± 31 kg and 367 ± 30 kg, respectively, were used. The experiment lasted 84 days, with 28 days for adaptation and 56 experimental days. The animals were weighed at the beginning and at end of each 28-day period after 16 hours fasting. The dry matter intake was estimated by LIPE, chrome oxide and indigestible dry matter (DMi) markers. There were no differences between Nellore and Red Norte DMI when expressed in kg/day (10.66 vs. 10.44). When intake was expressed in percentage of live weight (% LW), Nellore steer presented higher intake than Red Norte steer (2.55 vs. 2.39%). All the systems evaluated presented a lower predicted intake than the observed intake. However, these differences were smaller for crossbreed animals.
  • Desenvolvimento e validação de um modelo preditor do desempenho de novilhos de corte sob suplementação em pastagens tropicais Ruminantes

    Olmedo, Diego Avilio Ocampos; López, Jorge; Barcellos, Júlio Otávio Jardim; Oliveira, Tamara Esteves de

    Resumo em Português:

    Um modelo de simulação foi desenvolvido e validado com o objetivo de conhecer e predizer o desempenho produtivo de bovinos machos castrados com diferentes pesos e idades iniciais mantidos sobre pastagens cultivadas Panicum sp. e Brachiaria sp. em regiões tropicais e subtropicais. O modelo incluiu relações diretas entre os dois componentes principais (animal e forragem) e relações indiretas entre outros dois componentes (clima e solo). O componente animal incluiu: consumo de matéria seca de forragem, consumo de suplemento, carga animal, peso e idade inicial dos animais, biótipo (peso adulto e peso ao nascimento) e exigências de energia para mantença e produção animal (ganho de peso). O componente forragem incluiu: crescimento, senescência, digestibilidade e disponibilidade. Os resultados obtidos com o modelo foram comparados a dados experimentais obtidos da literatura em condições semelhantes e indicaram baixo (35%) erro percentual de estimação. O modelo possibilita avaliar determinadas estratégias nutricionais e, desta forma, auxilia em decisões que dependem do ganho de peso dos animais e das condições da pastagem no decorrer do tempo.

    Resumo em Inglês:

    A simulation model was developed and validated with the objective of evaluating and predicting the productive performance of steers with different weights and initial ages kept on Panicum sp. or Brachiaria sp. cultivated pastures in tropical and subtropical regions. The model established the direct relationships between two main components (animal and fodder plant) and two indirect components (climate and soil). The animal component included: intake of forage dry matter, supplement intake, stocking rate, initial weight and age of the animals, biotype (adult weight and weight at birth), energy requirement for maintenance and production (live weight gain). The forage components included: growth, senescence, digestibility and availability. The results obtained with the model were compared to those obtained in the literature under similar conditions in Brazil and a low percentage of estimated error was found (35%). The model is an adequate tool to evaluate certain nutritional strategies and thus to assist in decisions that depend on the weight gain of the animals and pasture conditions over time.
  • Subprodutos industriais na ensilagem de capim-elefante para cabras leiteiras: consumo, digestibilidade de nutrientes e produção de leite Ruminantes

    Oliveira, Jobel Beserra de; Pires, Aureliano José Vieira; Carvalho, Gleidson Giordano Pinto de; Ribeiro, Leandro Sampaio Oliveira; Cruz, Jurandir Ferreira da; Silva, Fabiano Ferreira da

    Resumo em Português:

    O experimento foi conduzido para avaliar o consumo, a digestibilidade aparente e a produção do leite em cabras alimentadas com silagens de capim-elefante contendo subprodutos industriais. Utilizaram-se oito cabras da raça Saanen, distribuídas em dois quadrados latinos 4 × 4, com 4 períodos de 14 dias (10 dias de adaptação e 4 dias para coleta de dados). Os tratamentos foram: silagem de capim-elefante + concentrado; silagem de capim-elefante com 15% de farelo de mandioca + concentrado; silagem de capim-elefante com 15% de casca de café + concentrado; silagem de capim-elefante com 15% farelo de cacau + concentrado. Os maiores consumos de matéria seca (MS), matéria orgânica (MO), carboidratos totais (CT), carboidratos não-fibrosos (CNF) e nutrientes digestíveis totais foram observados entre os animais alimentados com a silagem contendo farelo de mandioca. As silagens com farelo de mandioca ou casca de café promoveram maior consumo de extrato etéreo. Os maiores valores de digestibilidade da MS, MO, EE e CT foram obtidos na dieta contendo silagem de capim-elefante com farelo de mandioca. O valor de digestibilidade dos CNF foi semelhante entre as dietas contendo silagem de capim-elefante com farelo de mandioca, casca de café e farelo de cacau. A digestibilidade de fibra em detergente neutro e de fibra em detergente ácido foi maior para a silagem sem aditivo, com farelo de mandioca ou farelo de cacau. Entre os subprodutos avaliados, o farelo de mandioca é o que promove maiores consumos, digestibilidades dos nutrientes e produção de leite em cabras alimentadas com silagem de capim-elefante.

    Resumo em Inglês:

    The experiment was carried out to evaluate the intake, apparent digestibility and the milk yield of goats fed elephant grass silages containing industrial by-products. Eight Saanen breed goats were used, distributed in two 4 × 4 Latin squares, with four 14-day periods (ten days of adaptation and four days for data collection). The treatments were: elephant grass silage + concentrate; elephant grass silage containing 15% cassava meal + concentrate; elephant grass silage containing 15% coffee hulls + concentrate; elephant grass silage containing 15% cocoa meal + concentrate. The greatest intakes of dry matter (DM), organic matter (OM), total carbohydrates (TC), nonfiber carbohydrate (NFC) and digestible total nutrients were observed in the animals fed silage containing cassava meal. The greatest intake of ether extract was verified in the silages with cassava meal or coffee hulls. The greatest digestibility values of the DM, OM, EE and TC were obtained in the diet containing elephant grass silage with cassava meal. The NFC digestibility value was similar among diets containing elephant grass silage with cassava meal, coffee hulls and cocoa meal. The neutral detergent fiber and acid detergent fiber digestibility was greater in the silage without additive, with cassava meal or cocoa meal. Greater intake, digestibility coefficients and milk yield were obtained in goats fed elephant grass silage containing cassava meal.
  • Metodologia Bayesiana para comparação de parâmetros de modelos de regressão não-linear: uma aplicação a dados de degradabilidade ruminal Ruminants

    Rossi, Robson Marcelo; Martins, Elias Nunes; Guedes, Terezinha Aparecida; Jobim, Clóves Cabreira

    Resumo em Português:

    Neste trabalho a abordagem Bayesiana é apresentada como alternativa à abordagem clássica na modelagem não-linear de dados de degradação ruminal. Foram utilizados dados provenientes de um experimento em delineamento quadrado latino para avaliar a degradabilidade da matéria seca, da proteína bruta e da fibra em detergente neutro de três silagens: silagem de capim-elefante (Pennisetum purpureum Schum) com inoculante bacteriano, com inoculante enzimo-bacteriano e silagem de milho (Zea mays L.), nos tempos de incubação: 0, 2, 6, 12, 24, 48, 72 e 96 horas. Obtidas as estimativas dos parâmetros do modelo ajustado, pelos dois métodos, observou-se que não há diferenças marcantes entre as mesmas para nenhuma das variáveis estudadas. No entanto, por meio da metodologia Bayesiana, foi possível comparar as estimativas dos parâmetros para cada tratamento, o que não ocorre com a metodologia frequentista, por ser muito mais restrita nas aplicações devido à exigência de maior número de pressuposições.

    Resumo em Inglês:

    This paper shows the Bayesian approach as an alternative to the classical analysis of nonlinear models for ruminal degradation data. The data set was obtained from a Latin square experimental design, established for testing the ruminal degradation of dry matter, crude protein and fiber in neutral detergent of three silages: elephant grass (Pennisetum purpureum Schum) with bacterial inoculant or enzyme-bacterial inoculant and corn silage (Zea mays L.). The incubation times were 0, 2, 6, 12, 24, 48, 72 and 96 hours. The parameter estimates of the equations fitted by both methods showed small differences, but by the Bayesian approach it was possible to compare the estimates correctly, that does not happen with the frequentist methodology because it is much more restricted in the applications due to the demand for a larger number of presuppositions.
  • Parâmetros ruminais, balanço de compostos nitrogenados e produção microbiana de vacas leiteiras alimentadas com soja e seus subprodutos Ruminantes

    Vasconcelos, Angela Maria de; Leão, Maria Ignez; Valadares Filho, Sebastião de Campos; Valadares, Rilene Ferreira Diniz; Dias, Marcia; Morais, Débora Andréa Evangelista Façanha

    Resumo em Português:

    Objetivou-se analisar a variação do pH, da amônia ruminal e do balanço de compostos nitrogenados e a síntese de proteína microbiana de 12 vacas da raça Holandesa distribuídas em três quadrados latinos 4 × 4, alimentadas com dietas contendo soja em diferentes formas: farelo de soja (dieta controle), soja crua, soja tostada e farelo de soja + 5% de ureia, utilizando-se silagem de milho como volumoso. A síntese da proteína microbiana foi estimada utilizando-se os derivados de purina na urina e no leite. Amostras de sangue e amostras spot de urina foram coletadas aproximadamente quatro horas após a alimentação da manhã. Houve efeito das dietas sobre o volume urinário e a excreção de ureia na urina. O menor volume urinário (18,84 L) foi observado com farelo de soja+ureia. As excreções de ureia na urina foram semelhantes entre a soja crua (532,98 mg/kgPV) e a soja tostada (524,41 mg/kgPV) e diferiram entre o farelo de soja (561,56 mg/kgPV) e o farelo de soja+ureia (575,71 mg/kgPV). A forma de fornecimento da soja não teve efeito no balanço de nitrogênio e nas concentrações do nitrogênio ureico no plasma (NUP), mas teve efeito significativo no nitrogênio ureico no leite (NUL), cuja maior média foi obtida com a soja crua (15,66 mg/dL). As médias de alantoína na urina (416,45 mmol/dia) e no leite (12,78 mmol/dia), dos derivados de purinas totais (468,30 mmol/dia), da síntese de proteína microbiana (287,33 g/dia) e da eficiência da síntese microbiana (133,06), expressa em g de PB/kg de NDT consumido, não diferiram entre as dietas. As dietas testadas não afetaram o balanço de nitrogênio nem a produção microbiana, porém a inclusão de grãos de soja crus aumentou os teores de nitrogênio ureico no leite.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to assess the variation in the pH, ruminal ammonia, nitrogen compound balance (BN) and microbial synthesis (Nmic) of 12 Holstein cows distributed in three 4 × 4 Latin squares, fed diets containing soybeans in different forms: only soybean meal (SM - control diet), raw soybeans (RS), toasted soybeans (RST) and soybean meal plus 5% urea (SMU), using corn silage as bulk. The microbial protein synthesis was estimated using the purine derivatives in the urine and the milk. Blood samples and spot urine were collected, approximately four hours after the morning meals. There was effect of the diets on the urine volume (UV) and the urea excretion in the urine (UEU). The smallest urine volume (18.84 L) was observed with soybean meal + urea. Urea excretions in the urine were similar among the diets containing raw soybean (532.98 mg/kgPV) and toasted soybean (524.41 mg/kgPV) and differed between the soybean meal (561.56 mg/kgPV) and soybean meal + urea (575.71 mg/kgPV). The way of supplying soybean did not affect the nitrogen balance or the ureic nitrogen concentrations in the Plasma (NUP), but they had a significant effect on the ureic nitrogen in the milk (NUL) whose greatest mean was obtained with raw soybean (15.66 mg/dL). The means of alantoina in the urine (416.45 mmol/dia), milk (12.78 mmol/dia), total purine derivatives (468.30 mmol/dia), microbial protein synthesis (287.33 g/dia) and the efficiency of the microbial synthesis (133.06), expressed in g of CP/kg of consumed TNT did not differ among the diets. The diets tested did not the nitrogen balance or the microbial production, but the addition of raw soybean grains increased nitrogen levels in the milk.
  • Métodos de conservação de amostras de leite para determinação da contagem bacteriana total por citometria de fluxo Sistemas De Produção E Agronegócio

    Cassoli, Laerte Dagher; Machado, Paulo Fernando; Coldebella, Arlei

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o efeito da temperatura de armazenamento e da idade da amostra sobre a contagem bacteriana total de amostras de leite conservadas com azidiol para verificar a possibilidade de utilização de uma única amostra nas análises previstas na Instrução Normativa 51 (IN-51). Utilizaram-se 320 alíquotas de leite coletado de um tanque de expansão para avaliação de três temperaturas de armazenamento - a 0 ºC (congelada), 7 ºC (refrigerada) e 24 ºC (à temperatura ambiente) -, três tipos de conservação (bronopol, azidiol e sem conservante) e quatro idades da amostra (1, 3, 5 e 7 dias). Para contagem bacteriana total, foram consideradas controle amostras refrigeradas, com azidiol e amostras de um dia e, para composição e contagem de células somáticas (CCS), os controles foram amostras refrigeradas, com bronopol e de um dia. Nas amostras conservadas com bronopol, a contagem bacteriana total foi menor que na controle, independentemente da idade e da temperatura. O mesmo foi observado nas amostras com azidiol e congeladas. Amostras com azidiol apresentaram aumento da contagem bacteriana total, independentemente da idade, enquanto, naquelas que não receberam azidiol, a contagem bacteriana total foi superior à das amostras refrigeradas, conservadas com azidiol e de um dia. As amostras conservadas com azidiol e refrigeradas tiveram aumento linear na contagem bacteriana total de 0,0058 log por dia, o que pode ser considerado sem importância prática. Amostras conservadas com azidiol e refrigeradas apresentaram CCS menor, em todas as idades, em relação a amostras refrigeradas e conservadas com bronopol. Os teores de gordura e lactose reduziram após o quinto dia. Foi necessária a coleta de duas amostras: uma destinada à determinação de CCS e da composição contendo bronopol e outra para contagem bacteriana total contendo azidiol. Amostras para contagem bacteriana total podem ser analisadas em até sete dias, se mantidas a 7 ºC e adicionadas de azidiol.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the effect of storage temperature and sample age on the total bacterial count (TBC) of milk samples preserved with azidiol to verify whether a single sample could be used to perform regulatory milk analysis under the Normative Instruction 51 (IN-51). Three hundred and twenty milk aliquots were used collected from an expansion tank to assess three storage temperatures (0 ºC - frozen: 7 ºC - refrigerated, and 24 ºC - room temperature), three types of conservation (bronopol, azidiol and no preservative) and four sample ages (1, 3, 5, and 7 days). For the total bacteria count, refrigerated control samples, with azidiol and one day old samples, and for composition and somatic cell count (SCC), the controls were defined as one day old refrigerated samples containing bronopol. Samples conserved with bronopol presented lower total bacteria count than the control regardless of storage temperature and sample age. Milk samples conserved with azidiol and stored refrigerated presented lower SCC, regardless of age, compared to refrigerated samples conserved with bronopol. The fat and lactose contents decreased after the fifth day. Two samples had to be collected: one for SCC determination and composition containing bronopol and another for the total bacteria count containing azidiol. Milk samples used for total bacteria count can be tested up to 7 days if they are kept at 7 ºC with the addition of azidiol.
  • Medidas biométricas obtidas in vivo e na carcaça de ovelhas de descarte em diferentes estágios fisiológicos Sistemas De Produção E Agronegócio

    Pinheiro, Rafael Silvio Bonilha; Jorge, André Mendes

    Resumo em Português:

    Objetivou-se determinar as medidas in vivo e na carcaça de ovelhas de descarte abatidas em diferentes estágios fisiológicos, assim como as possíveis correlações entre essas medidas objetivas (in vivo e na carcaça) e o peso corporal ao abate e da carcaça fria. Foram utilizadas 21 ovelhas da raça Santa Inês, distribuídas nos seguintes estágios fisiológicos: OL = ovelhas mantidas por 60 dias em lactação com seus cordeiros e abatidas um dia após o desmame dos mesmos; OSC = ovelhas que foram mantidas por 60 dias em lactação com seus respectivos cordeiros e mais um período aproximado de 30 dias sem os cordeiros e posteriormente abatidas; e ONP = ovelhas que permaneceram por 60 dias em confinamento e que não pariram durante o ano. Não se observou diferença entre os estágios fisiológicos na maioria das características medidas in vivo e na carcaça. O perímetro da garupa determinado na carcaça e o perímetro torácico, as larguras do peito e da garupa obtidos in vivo mostraram-se altamente correlacionados aos pesos corporal e de carcaça fria dos animais. Portanto, essas medidas podem auxiliar na determinação do peso corporal de ovelhas em diferentes estágios fisiológicos.

    Resumo em Inglês:

    The objective was to determine in vivo and carcass measurements of culled ewes slaughtered at different physiological stages and the possible correlations between the objective measurements (in vivo and in the carcass) and the body weight at slaughter and cold carcass weight. Twenty-one Santa Inês ewes were used, placed in the following treatments: EL = ewes which remained in lactation for 60 days with their respective lambs and slaughtered one day after weaning the lambs; EWL = ewes which remained in lactation for 60 days with their respective lambs and a further period of approximately 30 days without their lambs and, afterwards, slaughtered; and ENP = ewes that remained in feedlot for 60 days and did give birth during the year. No difference was observed between rearing systems in most of the characteristics measured in vivo and in the carcass. The croup perimeter determined in the carcass and the thoracic perimeter and chest and croup width obtained in vivo were highly correlated to the body and cold carcass weights of the ewes in this study. Therefore, these measurements can assist in determining the body weight of ewes at different physiological stages.
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