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Revista Brasileira de Zootecnia, Volume: 39, Número: 12, Publicado: 2010
  • Proteína e energia em rações para alevinos de piavuçu Aquicultura

    Bittencourt, Fábio; Feiden, Aldi; Signor, Arcangelo Augusto; Boscolo, Wilson Rogério; Freitas, Jakeline Marcela Azambuja de

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a exigência de proteína bruta (PB) e energia digestível de alevinos de piavuçu (Leporinus macrocephalus) no período de 45 dias. Utilizaram-se 150 alevinos com peso médio de 0,40 ± 0,08 g, distribuídos em 30 aquários de 30 litros, em delineamento inteiramente casualizado em esquema bifatorial 3 x 2, composto de três níveis de PB (25, 30 e 35% de PB) e dois de energia digestível (3.250 e 3.500 kcal de ED/kg), totalizando seis dietas e cinco repetições. As dietas foram fornecidas quatro vezes ao dia. O ganho de peso aumentou de forma linear, enquanto a conversão alimentar diminuiu, também de forma linear, de acordo com os níveis de PB. A energia digestível influenciou somente o ganho de peso, cujo melhor resultado foi observado nos animais alimentados com rações contendo 35.00 kcal de energia digestível. A conversão alimentar não foi afetada pelos níveis de energia digestível. Ocorreu interação entre os níveis de PB e ED para a composição corporal em umidade, proteína e lipídeos. Níveis de 35% de PB e 3.500 kcal de energia digestível proporcionam melhores resultados zootécnicos sem afetar a composição química da carcaça de alevinos de piavuçu, portanto, a relação energia:proteína indicada é de 10 kcal/g de PB.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this study was to evaluate the requirement of crude protein (CP) and digestible energy (DE) in piavuçu fingerlings (Leporinus macrocephalus), for a period of 45 days. It was used 150 fingerlings with average weight of 0.40 ± 0.08g, distributed in 30 aquariums (30L) in a completely randomized design in a 3x 2 two-factorial scheme composed of three levels of crude protein (25, 30 and 35% of crude protein) and two levels of digestible energy (3,250 and 3,500 kcal of DE/kg), totaling six diets and five replicates. The rations were given four times a day. Weight gain linearly increased while feed conversion decreased, also in a linear fashion, according to crude protein levels. Digestible energy only influenced weight gain whose best result was observed on animals fed diets containing 3,500 kcal digestyble energy. Feed conversion was not affected by levels of digestible energy. A significant interaction occurred among CP and DE levels for body composition in moisture, protein and lipids. Levels of 35% of CP and 3,500 kcal of DE provide better zootechnical results without affecting chemical composition of carcass of piavuçu fingerlings, so the suggested energy:protein ratio is 10 kcal/g CP.
  • Desempenho produtivo e respostas metabólicas de tilápias-do-nilo alimentadas com rações suplementadas com levedura autolisada e zinco Aquaculture

    Signor, Altevir; Pezzato, Luiz Edivaldo; Padilha, Pedro de Magalhães; Padovani, Carlos Roberto; Barros, Margarida Maria

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a influência do uso de levedura e zinco no desempenho produtivo e no metabolismo de tilápiasdo-nilo. As dietas foram formuladas para conter 32,0% de proteína digestível e 3.240 kcal de energia digestível por kg de ração e as seguintes relações levedura autolisada (%): zinco (mg/kg): 0,0:0,0; 0,0:79,5; 2,0:0,0; 0,795:79,5; 2,0:200; 4,0:400; 6,0:600; 12,0:1.200 e 14,0:1.400. Utilizaram-se 135 alevinos distribuídos em delineamento inteiramente casualizado (7,27 ± 0,19 g), em 27 aquários de 50 L e alimentados à vontade 4 vezes/dia, durante 128 dias. Foram avaliados o desempenho produtivo e as respostas metabólicas: ganho de peso, conversão alimentar aparente, eficiência proteica e taxa de sobrevivência; porcentagem de proteína, extrato etéreo, peso seco e conteúdo de cinzas no músculo e nos ossos; concentração de amônia e atividade cinética da fosfatase alcalina no fígado; amônia, atividade cinética da fosfatase alcalina, ureia e lipídeos no plasma e; minerais no plasma, no fígado e nos ossos dos peixes. Elevados níveis de levedura e zinco na dieta prejudicaram o desempenho produtivo e as respostas metabólicas dos peixes. A suplementação de levedura autolisada e zinco nas dietas melhora o desempenho produtivo e o metabolismo dos peixes. O nível de 2,0% de levedura autolisada é o que determina o melhor desempenho produtivo. Níveis superiores a 6,0% de levedura autolisada e 600 mg de zinco nas dietas prejudicam o desempenho produtivo e o metabolismo de lipídeos nos peixes e níveis superiores a 4,0% de levedura autolisada e 400 mg de zinco/kg de dieta prejudicam o metabolismo de minerais.

    Resumo em Inglês:

    This research evaluated the influence of yeast and zinc on growth performance and metabolic responses of Nile tilapia. Diets were formulated to contain 32.0% digestible protein and 3,240 kcal DE/kg diet and the following autolized yeast (%):zinc (mg/kg)relationships: 0.0:0.0; 0.0:79.5; 2.0:0.0; 0.795:79.5; 2.0:200; 4.0:400; 6.0:600; 12.0:1,200 and 14.0:1,400. It was used 135 fingerlings (7.27 ± 0.19 g), distributed in a complete random design in 27 50-L aquaria and they were fed ad libitum four times a day for 128 days. It was evaluated growth performance and metabolic responses, weight gain, apparent feed conversion; protein efficiency and survival rate; percentage of protein, ether extract, dry weight and ashes in the muscle and in the bones; ammonia concentration and kinetic activity of alkaline phosphatase in the liver; ammonia, kinetic activity of alkaline phosphatase, urea and lipids in the plasma and; minerals in plasma, in the liver and in the bones of the fish. High levels of yeast and zinc in the diet impaired growth performance and metabolic responses of the fish. Autolized yeast at the level of 2.0% determines the best growth performance. Levels higher than 6.0% of autolized yeast and 600 mg zinc in the diets impair growth performance and lipid metabolism in fish and levels higher than 4.0% of autolized yeast and 400 mg zinc/kg in the diet impair mineral metabolism.
  • Dinâmica de uma pastagem de capim-papuã sob duas intensidades de pastejo e dois níveis de nitrogênio Forage Crops

    Adami, Paulo Fernando; Soares, André Brugnara; Assmann, Tangriani Simione; Assmann, Alceu Luiz; Sartor, Laércio Ricardo; Pitta, Christiano Santos Rocha; Franchin, Marcia Fernanda; Migliorini, Francisco

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar a influência da intensidade de pastejo e dos níveis de abubação nitrogenada sobre a dinâmica de uma pastagem de Brachiaria plantaginea. O delineamento experimental adotado foi o de blocos ao acaso, em esquema fatorial 3 × 2, composto de três níveis de adubação nitrogenada (0, 200 e 400 kg/ha de nitrogênio na forma de ureia) e duas intensidades de pastejo (1.500 e 3.000 kg de MS/ha, respectivamente, para as massas baixa e alta em pastejo com lotação contínua e taxa de lotação variável), totalizando seis tratamentos, cada um com duas repetições. Foram utilizados caprinos meio-sangue Boer com 5 meses de idade e peso médio de 21 kg de peso vivo (PV) para ajuste das massas de forragem preconizadas. A massa de forragem real, a altura média das plantas e a carga animal foram de 2.567 e 3.862 kg de MS/ha; 23,6 e 31,2 cm; e 2.804 e 2.089 kg de PV/ha respectivamente para as massas baixa e alta. A taxa de acúmulo foi de 100, 147 e 132 kg de MS/ha/dia e a produção total, de 13.659, 19.834 e 17.820 kg de MS/ha, respectivamente para as doses de 0, 200 e 400 kg de N/ha. Não houve diferença na produtividade da pastagem entre as intensidades de pastejo, logo maior carga animal pode ser utilizada. O nível de 200 kg de N/ha promove a melhor resposta em pastagens de capim-papuã. O capimpapuã tem alta produtividade, boa distribuição da produção ao longo do ciclo e excelente valor nutricional.

    Resumo em Inglês:

    This work aimed to evaluate the effects of grazing intensities and nitrogen fertilization levels on the dynamics of a Brachiaria plantaginea pasture. The experiment was laid out as a random block design, in a 3 × 2 factorial scheme, composed of three nitrogen levels (0, 200 and 400 kg/ha nitrogen in urea form) and two grazing intensities termed low mass (LM; forage mass of 1500 kg of DM/ha) and high mass (HM; forage mass of 3000 kg of DM/ha) in a continuously stocked swards with two replications. Animals used were half-blood Boer goats averaging five months old and 21 kg body weight (BW) for adjustment of the target forage mass. Real forage mass, average height of the plants and animal stocking rates were of 2,567 and 3,862 kg DM/ha; 23.6 and 31.2 cm and 2,804 and 2,089 kg BW/ha respectively for low and high mass. Accumulation rate was of 100, 147 and 132 kg DM/ha/day and total production 13,659; 19,834 and 17,820 kg DM/ha, respectively to the 0, 200 and 400 kg N/ha. There were no differences on pasture yield among grazing intensities suggesting that higher stocking rates can be used. The level of 200 kg N/ha promotes the best response on papuã grass pastures. Papuã grass shows high yield, good production distribution during the plant cycle and excellent nutritional value.
  • Perdas, características fermentativas e valor nutritivo da silagem de capim-elefante contendo subprodutos agrícolas Forragicultura

    Andrade, Izabela Vieira Oliveira; Pires, Aureliano José Vieira; Carvalho, Gleidson Giordano Pinto de; Veloso, Cristina Mattos; Bonomo, Paulo

    Resumo em Português:

    O experimento foi conduzido para avaliar as perdas por gases e efluente, as características fermentativas e o valor nutritivo de silagens de capim-elefante contendo como aditivos farelo de mandioca, casca de café ou farelo de cacau. Utilizou-se delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 3 x 4, com três aditivos avaliados em quatro níveis (0, 10, 20 e 30% da matéria natural), cada um com cinco repetições. O material foi acondicionado em silos de PVC por 60 dias. Após abertura dos silos, foram realizadas pesagens para determinação das perdas, pela quantificação da produção de efluente e das perdas por gases. Amostras foram coletadas para posteriores análises de nitrogênio amoniacal e pH e da composição químico-bromatológica. A adição dos aditivos provocou aumento dos teores de matéria seca, e farelo de mandioca foi o aditivo mais eficiente no controle das perdas por efluente e gases. A adição de farelo de mandioca, casca de café e farelo de cacau garantiu altas taxas de recuperação de MS, enquanto o farelo de mandioca e o farelo de cacau favoreceram a redução dos valores de pH e os teores de nitrogênio amoniacal, respectivamente, refletindo na melhoria do perfil de fermentação das silagens. As silagens contendo farelo de mandioca apresentaram maiores teores de nutrientes digestíveis totais e garantiram os menores teores de fibra em detergente neutro, fibra em detergente ácido, celulose e lignina. A adição de farelo de cacau ao capim-elefante no momento da ensilagem contribui para o aumento dos teores de nitrogênio total, porém aumenta os teores de nitrogênio insolúvel em detergente neutro e em detergente ácido.

    Resumo em Inglês:

    The experiment was conducted to determine losses by gases and effluent, fermentation characteristics and nutritional value of elephant grass silage containing cassava meal, coffee hulls and cocoa meal. It was used a completely randomized experimental design in a 3 x 4 factorial scheme, with three additives evaluated in four levels (0, 10, 20 and 30% of natural matter), each one with five repetitions. The material was ensiled in PVC silos for 60 days. After opening of the silos, weightings were carried out for determination of losses through the quantification of effluent production and also by losses by gases. Samples were collected for subsequent analyses of ammonia nitrogen content and pH values, as well as the chemical-bromatological composition. The additive addition caused an increase in the dry matter contents and cocoa meal was the most efficient additive to control effluent and gas losses. The addition of cassava meal, coffee hulls and cocoa meal assured high recovery rates of dry matter, while cassava meal and cocoa meal favored the reduction of pH values and ammonia nitrogen contents, respectively, resulting in silages fermentation profile improvement. The silages containing cassava meal presented greater total digestible nutrients contents and they assured lower neutral detergent fiber, acid detergent fiber, cellulose and lignin contents. Addition of cocoa meal to elephant grass at the moment of the ensilage contributed to increase total nitrogen content, however it increases insoluble nitrogen contents in neutral detergent and acid detergent.
  • Estimativa de parâmetros genéticos sob duas estratégias de avaliação em híbridos intra e interespecíficos de capim-elefante Forragicultura

    Assis, Liz Carolina da Silva Lagos Cortes; Lira, Mario de Andrade; Santos, Mércia Virginia Ferreira dos; Dubeux Júnior, José Carlos Batista; Cunha, Márcio Vieira da

    Resumo em Português:

    O objetivo neste trabalho foiavaliar os parâmetros genéticos estimados em famílias de híbridos intra e interespecíficos de capim-elefante sob duas formas de avaliação: per se e seleção massal geneticamente estratificada. Foram utilizados dez famílias de híbridos intraespecíficos e dez de híbridos interespecíficos. As características avaliadas foram: altura de planta, desejabilidade agronômica, teor de matéria seca e produção de matéria seca. Foram estimados, para os parâmetros genéticos, a herdabilidade no sentido amplo, variância, coeficiente de variação experimental e genético e correlação genética, fenotípica e ambiental. O experimento foi avaliado em delineamento de blocos casualizados com três repetições. Maior variabilidade genética nas características estudadas foi observada entre os híbridos interespecíficos de capim-elefante e milheto em comparação aos híbridos intraespecíficos de capim-elefante. A herdabilidade teve maiores percentuais para forma per se entre os híbridos estudados. A seleção massal geneticamente estratificada é pouco eficiente na remoção dos efeitos ambientais visando melhorar a precisão experimental.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to evaluate the genetic parameters estimated in intra and interespecific hybrid families of elephant grass under two evaluation strategies: per se and genetically stratified mass selection. Ten families of intraespecifc hybrids and ten families of interespecific hybrids were used. The characteristics evaluated were the following: plant height, plant agronomic score, dry matter content and dry matter production. It was estimated, for genetic parameters, heritability in the wide sense, variance, genetic and experimental variation coefficient and genetic, phenotypic and environmental correlation. The experiment was evaluated in a random block design with three repetitions. Greater genetic variability for the studied characteristics were observed among the interespecific hybrids of elephant grass and pearl millet in comparison to the intraespecifc hybrids of elephant grass. Heritability showed higher percentages for per se strategy among the studied hybrids. Genetically stratified mass selection is less effective in removing the environmental effects aiming at improving experimental precision.
  • Produtividade de matéria seca e valor nutritivo do capim-marandu sob adubação nitrogenada e irrigação no cerrado paulista Forage Crops

    Dupas, Elisângela; Buzetti, Salatiér; Sarto, André Luis; Hernandez, Fernando Braz Tangerino; Bergamaschine, Antonio Fernando

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este trabalho avaliar a produtividade de matéria seca e valor nutritivo do capim-marandu (Brachiaria brizantha, cv. Marandu) utilizando doses de nitrogênio e irrigação por aspersão em dois períodos do ano, visando à redução da estacionalidade de produção de forragem. O delineamento experimental foi de blocos ao acaso em esquema de parcelas subdivididas com cinco doses de nitrogênio (0, 50, 100, 150 e 200 kg/ha/corte) e as subparcelas definidas pelos períodos do ano (período das águas e da seca), com e sem irrigação. No período das águas, nas parcelas com e sem irrigação, as doses de 175 e 161 kg/ha/corte promoveram as máximas produções de MS. No período da seca, a dose 171 kg ha-1 de N com irrigação propiciou a máxima produtividade de MS. No mesmo período, na ausência de irrigação, não houve resposta à adubação nitrogenada. Os teores médios de PB foram de 10%, com e sem irrigação. Os teores de FDN decresceram com as doses de nitrogênio, enquanto os de FDA não foram influenciados pela adubação. As parcelas sob irrigação atingiram o máximo teor de FDA com a dose de nitrogênio de 60 kg ha-1. A irrigação promove aumento de 15% na produtividade de matéria seca e aumenta os teores de fibra em detergente neutro.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this study was to evaluate dry matter yield and nutritional value of palisade grass (Brachiaria brizantha cv. Marandu) using nitrogen doses and sprinkler irrigation in two periods of the year, aiming at reducing seasonality of forage production. It was used a randomized block design in a split-plot scheme, with five doses of nitrogen (0, 50, 100, 150, and 200 kg/ha/cut), and the sub-plots were defined by the seasons of the year (wet and dry season), with and without irrigation. During the wet season, in the plots with and without irrigation, doses of 175 and 161 kg/ha/cut promoted the highest dry matter yields. During the dry season, 171 kg ha-1N with irrigation resulted in the highest dry matter yield. During the same season, there was no response to N fertilization in the lack of irrigation. Average contents of CP were 10% with and without irrigation. Contents of neutral detergent fiber decreased with nitrogen doses, while acid detergent fiber was not affected by fertilization. Plots under irrigation reached the maximal acid detergent fiber content at N dose of 60 kg ha-1. Irrigation promotes increase of 15% increase in dry matter yield and it increases contents of neutral detergent fiber.
  • Produtividade, composição química e características agronômicas de diferentes forrageiras Forragicultura

    Oliveira, Leandro Barbosa de; Pires, Aureliano José Vieira; Viana, Anselmo Eloi Silveira; Matsumoto, Sylvana Naomi; Carvalho, Gleidson Giordano Pinto de; Ribeiro, Leandro Sampaio Oliveira

    Resumo em Português:

    Um experimento foi realizado com o objetivo de avaliar a produção e extração de nutrientes de diferentes forrageiras. Foram implantadas quatro culturas anuais: milho, sorgo-sudão, sorgo forrageiro e girassol em um delineamento experimental em blocos ao acaso, com quatro tratamentos (culturas) e cinco repetições. O girassol e o sorgo-sudão apresentaram as maiores produções de matéria verde, enquanto o milho e o sorgo forrageiro destacaram-se pela produção de matéria seca. Os maiores valores da fração fibrosa foram observados para o sorgo-sudão. A cultura de girassol extraiu a maior quantidade de cálcio, potássio e magnésio, enquanto o sorgo-sudão apresentou a maior extração de fósforo. A extração de nitrogênio e sódio não diferiu entre as culturas. O milho apresenta-se como melhor forragem para silagem por possuir maior proporção de espiga em relação ao restante da planta.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to evaluate nutrient production and extraction of different forages. Four crops were implanted: corn, Sudan sorghum, forage sorghum and sunflower in an experimental design in randomized blocks, with four treatments and five repetitions. Sunflower and Sudan sorghum had the highest green matter production, while corn and sorghum forages excelled over the other crops for dry matter production. The highest values of fibrous fraction were observed for Sudam sorghum. Sunflower crop extracted the highest amount of calcium, potassium and magnesium, while Sudan sorghum showed the highest phosphorus extraction. Extraction of nitrogen and sodium was not different among crops. Corn is the best forage for silage because it has the highest ear proportion in relation to the rest of the plant.
  • Avaliação da silagem de capim-elefante com adição de raspa de mandioca Forage Crops

    Zanine, Anderson de Moura; Santos, Edson Mauro; Dórea, João Ricardo Rebouças; Dantas, Paulo Alfredo de Santana; Silva, Thiago Carvalho da; Pereira, Odilon Gomes

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este experimento avaliar os efeitos da adição de raspa de mandioca na ensilagem sobre as perdas por gases e efluentes, a recuperação da matéria seca, o pH, os teores de N-NH3, ácidos orgânicos e ácidos graxos voláteis e a composição bromatológica de silagens de capim-elefante. Utilizou-se um delineamento inteiramente casualizado, com quatro níveis de raspa de mandioca (0, 7, 15 ou 30% da matéria natural), cada um com quatro repetições. O capim foi cortado aos 50 dias de rebrota e ensilado em silos de 15 litros de capacidade, com válvula de bunsen para escape dos gases. A adição de raspa de mandioca ocasionou redução quadrática nas perdas por gases e redução linear nas perdas por efluente. A recuperação de matéria seca aumentou de forma quadrática com a adição de raspa de mandioca. O teor de matéria seca aumentou, enquanto os de proteína bruta, fibra em detergente neutro, fibra em detergente ácido (FDA) e hemicelulose diminuíram linearmente com a adição de raspa de mandioca. O valor de pH e o teor de ácido lático aumentaram de forma quadrática com a adição de raspa de mandioca. Os teores de N-NH3 e de ácido butírico diminuíram de forma quadrática com a adição de raspa de mandioca, enquanto o teor de ácido acético diminuiu linearmente. A inclusão de raspa de mandioca na ensilagem reduz as perdas por gases e efluentes e melhora o perfil fermentativo de silagens de capim-elefante e o nível de 7% da matéria natural é suficiente para assegurar essa melhora.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this experiment was to evaluate the effects of adding cassava scrapings on gas and effluent losses, dry matter recovery, pH, contents of N-NH3, organic acids and volatile fatty acids and the bromatological composition of elephant grass silages. It was used a randomized complete design, with four levels of cassava scrapings (0, 7, 15 or 30% natural matter) each one with four replications per level. The grass was cut at 50 days of regrowth and ensiled in 15-L silos, equipped with a Bunsen valve to allow gas outflow. The gas losses decreased quadratically with the addition of cassava scrapings, whereas effluent losses decreased linearly. Dry matter recovery increased quadratically with the addition of cassava scrapings. Dry matter (DM) concentration increased but crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF) and hemicellulose (HEM) decreased linearly with the addition of cassava scrapings. The pH value and lactic acid concentration increased quadratically with the addition of cassava scrapings. Contents of N-NH3 and butyric acid decreased quadratically with the addition of cassava scrapings, whereas acetic acid content decreased linearly. Addition of cassava scrapings reduced gas and effluent losses and improved the fermentation profile of elephant grass silages and the level of 7% already ensures this improvement.
  • Persistence in milk, fat and protein production of primiparous Holstein cows by random regression models Breeding, Genetic And Reproduction

    Biassus, Igor de Oliveira; Cobuci, Jaime Araújo; Costa, Claudio Napolis; Rorato, Paulo Roberto Nogara; Braccini Neto, José; Cardoso, Leandro Lunardini

    Resumo em Português:

    Os totais de 56.508, 35.091 e 8.326 registros, respectivamente, de produção de leite, de gordura e de proteína no dia do controle foram usados para estimar parâmetros genéticos para seis medidas de persistência na produção de leite, de gordura e de proteína de vacas da raça Holandesa criadas em rebanhos do Estado de Minas Gerais. Os componentes de covariância para os efeitos genético aditivo e de ambiente permanente foram estimados via REML por modelos de regressão aleatória com polinômios de Legendre de ordens 3 a 6. Em geral, os modelos com as mais altas ordens dos polinômios de Legendre apresentaram a melhor qualidade no ajuste desses registros produtivos. As estimativas de herdabilidade obtidas pelos modelos para as persistências nas produções de leite, de gordura e de proteína variaram, respectivamente, de 0,04 a 0,32; 0,00 a 0,23; e 0,00 a 0,27. Os valores das estimativas de correlação genética entre persistência e produções de leite, de gordura e de proteína, em 305 dias, variaram de -0,38 a 0,54; -0,39 a 0,97; e -0,78 a 0,67, respectivamente. A medida de persistência proposta por Jakobsen (PS2) é preferencial para uso em futuras avaliações genéticas para persistências nas produções de leite, de gordura e de proteína de animais da raça Holandesa no Estado de Minas Gerais.

    Resumo em Inglês:

    Total numbers of 56,508, 35,091 and 8,326 records of milk, fat, and protein test-day yields, respectively, were used to estimate genetic parameters for six persistency measures on milk, fat and protein productions of Holstein cows reared in Minas Gerais state. Covariance components for additive genetic effects and permanent environmental effects were estimated by REML in random regression models using Legendre polynomials from the third to the sixth order. Overall, models with the highest orders of Legendre polynomials showed the best quality of adjustments of these productive records. Heritability estimates obtained by the models for persistence in milk, fat, and protein yields ranged from 0.04 to 0.32, from 0.00 to 0.23, and from 0.00 to 0.27, respectively. Values of genetic correlation estimates between persistence and total 305-day milk, fat, and protein yields ranged from -0.38 to 0.54, from -0.39 to 0.97, and from -0.78 to 0.67, respectively. Persistence measurement proposed by Jakobsen (PS2) is preferential for using in further genetic evaluations for persistence in milk, fat and protein yields of Holstein cows in Minas Gerais state.
  • Otimização do tamanho de população sob acasalamento seletivo na seleção assistida por marcadores moleculares Melhoramento, Genética E Reprodução

    Jangarelli, Marcelo; Euclydes, Ricardo Frederico

    Resumo em Português:

    Foram simulados diferentes tamanhos populacionais para estimar os valores fenotípicos na seleção assistida por marcadores para características quantitativas com valores de herdabilidade de 0,10; 0,40 e 0,70. Procedeu-se à análise de agrupamento com os desempenhos fenotípicos, cuja finalidade foi obter estruturas de classificação entre as amostras visando à otimização na detecção de QTL. O sistema de simulação genética (Genesys) foi utilizado para a simulação de três genomas (cada qual com uma única característica cuja distinção estava no valor da herdabilidade) e das populações base e inicial. Cada população inicial foi submetida à seleção assistida por marcadores por 20 gerações consecutivas, em que os genitores selecionados acasalavam-se seletivamente, entre os melhores e os piores. Essa estratégia seletiva de acasalamento mostrou-se eficiente na redução do número de indivíduos requeridos em uma população para mapeamento de QTL. À medida que aumenta a magnitude da herdabilidade, menores tamanhos populacionais são exigidos para manter similaridades nos incrementos fenotípicos. O emprego de amostras com 300, 250 e 200 ou mais indivíduos para as herdabilidades de 0,10; 0,40 e 0,70, respectivamente, é desnecessário, tendo em vista as inferências equivalentes indicadas pelos métodos de otimização de Tocher e da ligação completa, oriundas do sistema de análises estatísticas e genéticas (SAEG).

    Resumo em Inglês:

    Different population sizes were simulated to estimate the phenotypic values in the selection assisted by markers for quantitative characteristics with heritability values of 0.10, 0.40 and 0.70. Cluster analysis with the phenotypic performance was carried out aiming at obtaining classification structure among the samples to optimize QTL detection. The genetic simulation system (Genesys) was used for the simulation of three genomes (each one consisting of a single characteristic whose distinction was the value of heritability), and the base and original populations. Each initial population was submitted to selection assisted by markers for 20 consecutive generations, in which selected parents mated selectively among the best and the worst ones. This selective strategy of mating proved itself to be efficient in reducing the number of individuals required in a population for QTL mapping. As the magnitude of heritability increases, lower population sizes are required to maintain similarities in phenotypic increments. The use of samples with 300, 250 and 200 individuals or more for heritabilities of 0.10, 0.40 and 0.70, respectively, is unnecessary, because of the equivalent inferences indicated by Tocher optmization and complete linkage methods from the system of statistical and genetic analysis (SAEG).
  • Emprego de regras de associação para extração de padrões mercadológicos de touros Nelore com avaliação genética Melhoramento, Genética E Reprodução

    Nomelini, Jeferson; Rezende, Solange Oliveira; Yamamoto, Claudio Haruo; Bezerra, Luiz Antônio Framartino; Vozzi, Pedro Alejandro; Lôbo, Raysildo Barbosa

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este trabalho utilizar regras de associação para identificar forças de mercado que regem a comercialização de touros com avaliação genética pelo programa Nelore Brasil. Essas regras permitem evidenciar padrões implícitos nas transações de grandes bases de dados, indicando causas e efeitos determinantes da oferta e comercialização de touros. Na análise foram considerados 19.736 registros de touros comercializados, 17 fazendas e 15 atributos referentes às diferenças esperadas nas progênies dos reprodutores, local e época da venda. Utilizou-se um sistema com interface gráfica usuário-dirigido que permite geração e seleção interativa de regras de associação. Análise de Pareto foi aplicada para as três medidas objetivas (suporte, confiança e lift) que acompanham cada uma das regras de associação, para validação das mesmas. Foram geradas 2.667 regras de associação, 164 consideradas úteis pelo usuário e 107 válidas para lift ≥ 1,0505. As fazendas participantes do programa Nelore Brasil apresentam especializações na oferta de touros, segundo características para habilidade materna, ganho de peso, fertilidade, precocidade sexual, longevidade, rendimento e terminação de carcaça. Os perfis genéticos dos touros são diferentes para as variedades padrão e mocho. Algumas regiões brasileiras são nichos de mercado para touros sem registro genealógico. A análise de evolução de mercado sugere que o mérito genético total, índice oficial do programa Nelore Brasil, tornou-se um importante índice para comercialização dos touros. Com o uso das regras de associação, foi possível descobrir forças do mercado e identificar combinações de atributos genéticos, geográficos e temporais que determinam a comercialização de touros no programa Nelore Brasil.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this work was to use association rules to identify forces that govern bull trade with genetic evaluation by Programa Nelore Brasil. Those rules permit to highlight patterns implicit in the transactions of large databases, which indicate determining causes and effects of supply and trade of bulls. In the analysis, it was considered 19,736 records of traded bulls, 17 farms and 15 attributes related to expected differences on the progenies of sires, place and time of sale. A system with user-driven graphical interface that allows generation and interactive selection of association rules was used. Pareto analysis was applied for the three objective measures (support, trust and lift) that follow each one of the association rules to validate them. It was generated 2,667 association rules, 164 considered to be useful by the user and 107 valid for lift ≥ 1.0505. The farms participating in the Nelore Brasil program present expertise in bull offering according to maternal ability characteristics, weight gain, fertility, sexual precocity, longevity, yield and termination of carcass. The genetic profiles of the bulls are different for standard and Mocho Nellore varieties. Some Brazilian regions are market niche for sires without registered herd. The analysis of evolution of the market suggests that Mérito Genético Total (MGT), the official index of the Program Nelore Brasil has become an important index for commercialization of bulls. By using association rules, it was possible to discover market forces and to identify combinations of genetic, geographical and temporal attributes that determine commercialization of bulls in Nelore Brasil program.
  • Estrutura populacional de bovinos Gir leiteiros no Brasil Breeding, Genetic And Reproduction

    Reis Filho, João Cruz; Lopes, Paulo Sávio; Verneque, Rui da Silva; Torres, Robledo de Almeida; Teodoro, Roberto Luiz; Carneiro, Paulo Luiz Souza

    Resumo em Português:

    O objetivo neste trabalho foi avaliar a estrutura genética da raça Gir selecionada para produção de leite. Os arquivos de pedigree e de produção eram compostos de 27.610 animais. Utilizou-se o programa ENDOG para cálculo dos coeficientes individuais de endogamia (F) e coeficiente de relação médio (AR), número efetivo de animais (Ne), de fundadores (fe) e de ancestrais (fa) e do intervalo de gerações (GI). Os coeficientes individuais de endogamia e de relação médios da população foram 2,82 e 2,10%, respectivamente. Foi observada redução do número efetivo de animais, especialmente após a publicação dos resultados do primeiro teste de progênie. O número efetivo de fundadores estimado foi de 146 e o de ancestrais, 75. Desses, apenas 28 ancestrais foram responsáveis pela origem de 50% dos genes da população. O intervalo médio de gerações foi 8,41 anos e foi maior para machos que para fêmeas. Para manutenção da variabilidade genética em futuras gerações, deve-se investir em estratégias de acasalamento que reduzam a endogamia e que não façam uso maciço de apenas alguns reprodutores de alto valor genético.

    Resumo em Inglês:

    The objective of the present study was to evaluate the genetic structure of Gyr cattle selected for milk production. Files of pedigree and production were composed of 27,610 animals. The ENDOG program was used for the calculation of individual inbreeding coefficient (F) and coefficient of average relatedness (AR), effective number of animals(Ne), effective number of founders (f e) and ancestors (f a), and generation interval (GI). Individual inbreeding coefficients and average relatedness in the population were 2.82% and 2.10%, respectively. It was observed a reduction in the effective number of animals, especially after publication of the results of the first progeny test. The estimated effective number of founders was 146 and 75 for the ancestrals. Out of those, only 28 ancestors accounted for the origin of 50% of the population genes. The average generation interval was 8.41 years and it was longer for males than for females. For maintaining genetic variability in future generations, it should be invested mating strategies that reduce inbreeding and which do not use massively only some high breeding value sires.
  • Níveis de fósforo disponível para suínos machos castrados dos 60 aos 95 kg Monogástricos

    Arouca, Cláudio Luiz Corrêa; Fontes, Dalton Oliveira; Silva, Francisco Carlos de Oliveira; Almeida e Silva, Martinho de; Almeida, Fernanda Radicchi Campos Lobato de; Corrêa, Gerusa da Silva Sales; Paula, Eriane de; Haese, Douglas

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se os efeitos de níveis de fósforo disponível (Pd) sobre o desempenho e a composição de carcaça de suínos machos castrados de alto potencial genético para deposição de carne. Utilizaram-se 60 suínos com peso inicial de 59,84 ± 1,64 kg distribuídos em delineamento de blocos ao acaso, com cinco dietas (0,097; 0,190; 0,280; 0,370 e 0,460% de Pd), seis repetições e dois animais por unidade experimental. As dietas experimentais e a água foram fornecidas à vontade até o final do período experimental, quando os animais pesaram 96,64 ± 3,68 kg. O ganho de peso aumentou e a conversão alimentar (CA) melhorou de forma quadrática até os níveis estimados de 0,35 e de 0,33% de Pd das dietas, respectivamente. Não houve efeito das dietas sobre o consumo diário de ração. O consumo de fósforo disponível aumentou linearmente com o aumento dos níveis desse mineral na dieta. As dietas não influenciaram a atividade da enzima fosfatase alcalina. Entretanto, os valores de fósforo inorgânico no soro aos 21 dias e ao final do período experimental aumentaram de forma quadrática até o nível estimado de 0,35 e 0,38% na dieta, respectivamente. Os níveis de fósforo disponível afetaram de modo quadrático a profundidade de lombo, a taxa de deposição diária de carne magra e a quantidade de carne magra, que melhoraram, respectivamente, até o nível estimado de 0,35; 0,31 e 0,33% de Pd na dieta. Na fase dos 60 aos 95 kg, o nível de 0,33% de fósforo disponível na dieta, que corresponde a um consumo de 9,38 g de Pd/dia, proporciona melhor conversão conversão alimentar e maior quantidade de carne magra em suínos machos castrados híbridos comerciais selecionados geneticamente para deposição de carne na carcaça.

    Resumo em Inglês:

    The effects of available phosphorus levels on performance and carcass composition of barrows with high genetic potential for meat deposition were evaluated. Sixty swine with initial body weight of 59.84 ± 1.64 kg were assigned to a randomized block experimental design, with five diets (0.097; 0.190; 0.280; 0.370 and 0.460% aP), six replicates and two animals per experimental unit. Experimental diets and water were supplied ad libitum until the end of the experimental period, when animals reached 96.64 ± 3.68 kg. Weight gain and feed conversion improved in a quadratic way until the estimate levels 0.35 and 0.33% aP in the diets, respectively. There was no effect of the diets on daily feed intake. Consumption of available phosphorus linearly increased as levels of this mineral increased in the diet. The diets did not change activity of alkaline phosphatase enzym. However, values of serum inorganic phosphorus at 21 days of age and in the end of the experimental period increased in a quadratic way until the estimate level 0.35 and 0.38% in the diet, respectively. Levels of available phosphorus affected in a quadratic way loin depth, daily fat-free lean deposition rate, and the amount of fat-free lean which improved until the estimated level of 0.35; 0.31 and 0.33% of aP in the diet, respectively. In the phase from 60 to 95 kg, the level of 0.33% of aP in the diet, which corresponds to a 9.38 aP/day intake provided better feed conversion and a greater amount of fat-free lean meat in hybrid commercial barrows genetically selected for meat deposition on the carcass.
  • Efeito da vitamina D3 e 25-hidroxi-colecalciferol sobre o desempenho, o rendimento de carcaça e a morfologia intestinal de frangos de corte¹ Monogástricos

    Brito, Jerônimo Ávito Gonçalves de; Bertechini, Antônio Gilberto; Fassani, Édison José; Rodrigues, Paulo Borges; Lima, Eduardo Machado Costa; Meneghetti, Camila

    Resumo em Português:

    O experimento foi conduzido com o objetivo de avaliar níveis de suplementação de vitamina D proveniente de duas fontes (D3 e 25-OHD3) em rações para frangos de corte criados em gaiolas. Foram utilizados 1.500 pintos machos de 1 dia, linhagem Cobb-700, alojados em gaiolas metálicas (100) com dispositivos e manejo adaptados para criação das aves. Em cada fase do desenvolvimento (inicial, de 1 a 21 dias; de crescimento, 22 a 38 dias; e final, de 39 a 45 dias), avaliaram-se quatro níveis (programas) de suplementação de vitamina D (20/16/10; 37,5/30/18,8; 87,5/70/43,8 e 137,5/110/68,8 mg/kg ração), oriunda de duas fontes. Os dois tratamentos adicionais foram constituídos da combinação das duas fontes (D3 + 25-OHD3), em diferentes proporções (50+37,7/40+30/25+18,8 e 50+70/40+56/25+35 mg/kg de ração para as fases inicial, crescimento e final, respectivamente). O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 × 4 + 2 (fontes × níveis + adicionais) e 10 repetições por tratamento As rações foram à base de milho e farelo de soja, com suplementação de fitase (500 ftu/kg), segundo recomendações das tabelas brasileiras de exigências nutricionais de animais não-ruminantes. Foram avaliados o desempenho, o rendimento de carcaça e a morfologia intestinal das aves. A suplementação de vitamina D na fase inicial melhorou o ganho de peso e a conversão alimentar das aves. Maior ganho de peso e consumo de ração aos 45 dias foi observado nas aves dos tratamentos adicionais (associações). O rendimento de carcaça aumentou com o uso de 25-OHD3. Em comparação à suplementação isolada das fontes de vitamina D, os tratamentos adicionais promoveram maiores benefícios para a maioria das características avaliadas. A adição de 25-OHD3 em rações contendo vitamina D3 melhora as características de desempenho dos frangos de corte.

    Resumo em Inglês:

    The experiment was conducted aiming at evaluating the levels of supplementation of vitamin D from two sources (vitamin D3 and 25-OHD3) on diets for broiler chickens raised in cages. It was used 1,500 line Cobb-700 male chicks at one day of age, housed in metal cages (100), with appliances and management fitted for bird raising. In each growing phase (starter, from 1 to 21 days; growing, from 22 to 38 days, and finishing, from 39 to 45 days), it was evaluated four levels (programs) of vitamin D supplementation (20/16/10; 37.5/30/18.8; 87.5/70/43.8 and 137.5/110/68.8 mg/kg ration) from two sources. The two additional treatments consisted of combination of the two sources (D3 + 25-OHD3) at different proportions (50+37.7/40+30/25+18.8 and 50+70/40+56/25+35 mg/kg ration for starter, growing and finishing phases, respectively). It was used a complete random experimental design, in a 2 × 4 + 2 (sources × levels + aditionals) and 10 replicates per treatment. The diets were based on corn and soybean meal, with supplementation of phytase (500 ftu/kg), following the recommendations of the national tables of nutritional requirements of non-ruminant animals. The performance and carcass characteristics as well as the intestinal morphology of the birds were evaluated. Vitamin-D supplementation at the starter phase improved weight gain and feed conversion of the birds. Greater weight gain and feed intake at 45 days of age were observed for the group of birds of the additional treatment associations. Carcass yield increased with the use of 25-OHD3. When compared to the single supplementation of vitamin D sources, the additional treatments promoted more benefits for most of the evaluated characteristics. The addition of 25-OHD3 in rations containing vitamin D3 improves performance characteristics of broilers.
  • Glutamina e turnover do carbono da mucosa intestinal de leitões desmamados Monogástricos

    Caldara, Fabiana Ribeiro; Ducatti, Carlos; Berto, Dirlei Antonio; Denadai, Juliana Célia; Garcia, Rodrigo Garófallo; Ferreira, Viviane Maria Oliveira dos Santos

    Resumo em Português:

    Um experimento foi conduzido para verificar a influência da glutamina no turnover do carbono na mucosa intestinal de leitões desmamados. Nove matrizes receberam dietas compostas basicamente de plantas do ciclo fotossintético C4 durante toda a gestação (d‰13C = 17,12) e lactação (d‰13C = -19,26). Os leitões foram desmamados aos 21 dias de idade e 68 deles foram alimentados com ração composta de plantas do ciclo fotossintético C3 (d‰13C = -25,12). Os leitões foram aleatoriamente distribuídos em duas dietas: uma sem suplementação de glutamina; e outra suplementada com 1% de glutamina. Aos 0; 1; 1,5; 2; 2,5; 3; 3,5; 4; 4,5; 5; 5,5; 8; 11; 15, 20; 29 e 46 dias pós-desmame, dois leitões de cada dieta foram abatidos para coleta de amostras da mucosa intestinal, que foram analisadas quanto à composição isotópica de d‰13C e mensurada a velocidade de substituição do carbono no tempo. Os valores da meia-vida do carbono para a mucosa intestinal foram de 6,0 e 3,5 dias para as dietas controle e com glutamina, respectivamente. A glutamina acelerou a velocidade de substituição do carbono na mucosa intestinal, evidenciando sua ação benéfica na recuperação da estrutura do intestino após o desmame.

    Resumo em Inglês:

    An experiment was carried out to evaluate the influence of glutamine on the carbon turnover in the intestinal mucosa of weaned piglets. Nine matrices received diets predominantly composed by photosintetic cycle C4 plants during the gestation (d‰13C = -17.12) and lactation (d‰13C = -19.26). The piglets were weaned at 21 days of age, and 68 animals were fed rations composed by photosintetic cycle C3 plants (d‰13C = -25.12). The piglets were distributed at random in two treatments: one diet without glutamine supplementation and the other diet supplemented with 1% of glutamine. On days 0; 1; 1.5; 2; 2.5; 3; 3.5; 4; 4.5; 5; 5.5; 8; 11; 15, 20; 29 and 46 after weaning, two piglets from each diet were slaughtered for collection of samples of the intestinal mucosa which were analyzed for their isotopic composition in d‰13C and the carbon substitution speed was measured, in terms of the time. The half-life values of the carbon for the intestinal mucosa were 6.0 and 3.5 days, in control and glutamine treatments, respectively. Glutamine accelerated the carbon substitution speed of the intestinal mucous membrane, evidencing its beneficial action in the recovery of the intestine structure after weaning.
  • Farinha de resíduos da indústria de filetagem de tilápias em rações para frangos de corte Monogástricos

    Eyng, Cinthia; Nunes, Ricardo Vianna; Pozza, Paulo Cesar; Silva, Wagner Thiago Mozer da; Navarini, Franciele Clenice; Henz, Jeffersson Rafael

    Resumo em Português:

    Para avaliação do desempenho de frangos de corte alimentados com diferentes níveis de inclusão de farinha de resíduos da indústria de filetagem de tilápias (0, 2, 4, 6 e 8%), foram utilizados 480 pintos de 1 dia, distribuídos em delineamento inteiramente casualizado, com cinco dietas experimentais, seis repetições e 16 aves por unidade experimental. Foram avaliados o ganho de peso, o peso final, o consumo médio de ração, a conversão alimentar e a mortalidade de 1 a 21 dias e de 1 a 42 dias de idade e, ao final do período experimental, foram mensurados os parâmetros sanguíneos (cálcio, fósforo e triglicerídeos). Para avaliação econômica, foram calculados os custos das dietas experimentais, o índice de eficiência econômica e o índice de custo. Observou-se diferença dos níveis de inclusão da farinha de tilápia sobre os parâmetros de consumo médio de ração, peso final e ganho médio de peso aos 21 dias de idade. No período total (1 a 42 dias), a inclusão de farinha de tilápia em níveis de até 8% na dieta não afetou o desempenho das aves. Apesar do aumento linear dos valores de triglicerídeos, esse nível de inclusão e farinha de tilápia reduz os valores de fósforo e cálcio sanguíneo e proporciona melhor desempenho econômico.

    Resumo em Inglês:

    For performance evaluation of broiler chickens fed different levels of meal of tilapia industrial filleting waste (0, 2, 4, 6 and 8%), 480 chicks at 1 day of age were used in a completely randomized design with five experimental diets, six replicates and 16 birds per experimental unit. Weight gain, final weight, average feed intake, feed conversion and mortality from 1 to 21 days of age and from 1 to 42 days of age were evaluated and in the end of experimental period, blood parameters (calcium, phosphorus and triglycerides) were measured. For economical evaluation, experimental diet costs, economical efficiency index and cost index were evaluated. It was observed difference on levels of inclusion of tilapia meal on average feed intake, final weight and weight gain at 21 days of age. For the total period (from 1 to 42 days of age), the inclusion of tilapia meal at levels up to 8% of the diet did not affect performance of the birds. Despite of the linear increase in triglycerides values, this level of inclusion and tilapia meal reduce values of blood phosphorus and calcium and it provides better economical performance.
  • Avaliação de óleos, carvão vegetal e vitamina E no desempenho e nas concentrações lipídicas do sangue e dos ovos de poedeiras Monogástricos

    Fanchiotti, Flavia Escapini; Moraes, George Henrique Kling de; Barbosa, Anderson de Almeida; Albino, Luiz Fernando Teixeira; Cecon, Paulo Roberto; Moura, Adolpho Marlon Antoniol de

    Resumo em Português:

    Foram estudados os efeitos de duas fontes de óleo vegetal, de carvão e de vitamina E sobre o desempenho e os níveis lipídicos do sangue e dos ovos de poedeiras comerciais. Utilizaram-se poedeiras Lohmann Brown e Lohmann LSL com 58 semanas de idade. O experimento teve duração de 84 dias, divididos em três períodos de 28 dias, e foi realizado em delineamento inteiramente casualizado em esquema de parcelas subdivididas, tendo nas parcelas um esquema fatorial 8 x 2, com oito dietas e duas marcas comerciais, e nas subparcelas os períodos. Para avaliação das características produtivas, colesterol total, triglicérides e HDL sanguíneos, utilizaram-se quatro repetições de seis aves por unidade experimental e, para determinação do colesterol total das gemas, duas repetições. As dietas foram acrescidas de 2,0% de óleo de soja ou de linhaça em combinação ou não com vitamina E (60 mg/kg de ração) e/ou carvão (2,0%). Os resultados não evidenciaram diferenças entre as dietas experimentais sobre as variáveis de desempenho. Consumo de ração, espessura da casca, colesterol total e triglicerídios no sangue foram influenciados pelas marcas comerciais e peso médio dos ovos, espessura da casca, colesterol total e triglicerídios no sangue, pelos períodos experimentais. O uso de óleos vegetais, carvão e vitamina E nas dietas experimentais não influencia as características de desempenho nem o perfil lipídico do sangue e de colesterol total da gema dos ovos. Aves Lohmann LSL apresentam maiores consumos de ração e níveis mais altos de colesterol e triglicérides no sangue.

    Resumo em Inglês:

    This experiment was carried out to evaluate the effects of two vegetal oils sources, charcoal and vitamin E on performance and lipid levels in blood and eggs of commercial laying hens. It was used Lohman Brown and Lohman LSL laying hens at 58 weeks of age. The experiment lasted 84 days split in three 28-day periods and it was carried out in a complete random design in a split-plot scheme, in a 8 x 2 factorial scheme in the plots with eight diets an two commercial brands, and the periods in the subplots. For evaluation of productive characteristics, total cholesterol, blood tryclecydes and HDL, it was used four repetitions of six birds per experimental unit and, for determination of total yolk cholesterol, two repetitions were used. Diets were added with 2% soybean oil or linseed oil combined or not with E vitamin (60 mg/kg ration) and/or charcoal (2%). No diet effects on the performance variables were observed. Commercial strain effects on feed intake, shell thickness, total cholesterol and blood triglycerides and experimental period effects on egg weight, shells thickness, total cholesterol and blood triglycerides were observed. Use of vegetal oil, charcoal and vitamin E in experimental diets do not affect characteristics of performance neither blood lipid and egg yolk total cholesterol profiles. Lohmann LSL birds show higher feed intake and higher levels of cholesterol and triglycerides in the blood.
  • Influência do peso vivo, da idade e do sexo sobre características de carcaças de equinos Monogástricos

    Furtado, Carlos Eduardo; Campos, Melissa Calliari; Souza, Vera Lúcia Ferreira de; Gasparino, Eliane; Boso, Karla Marielle de Oliveira; Nanni, Marcos Rafael

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de avaliar as características quantitativas de carcaças de equinos, classificaram-se 72 equinos sem raça definida segundo o peso vivo, a idade e o sexo. Foram determinados o peso de carcaça fria, a quebra ao resfriamento, o rendimento de carcaça, os pesos de dianteiro e traseiro e a relação músculo/ossos. O modelo estatístico foi o inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 x 3 x 3, com dois sexos, três faixas etárias e três faixas de peso vivo. A maior faixa de peso correspondeu a maior peso de carcaça, com média de 201,71 kg; e a maior relação músculo/osso, com 77,69%. A menor quebra ao resfriamento foi observada na menor faixa de peso, com 2,03%. A média para rendimento de carcaça foi de 51,20%, para dianteiro 54,86% e para traseiro 45,06%. Houve interação entre sexo e idade dos animais para a variável rendimento de carcaça, que foi maior nos machos jovens (até 8 anos) que nos mais velhos e nas fêmeas. Portanto, no abate de equinos, é recomendável priorizar animais jovens e mais pesados, por apresentarem maior quantidade de carne tipo exportação.

    Resumo em Inglês:

    With the objective of evaluating the quantitative characteristics of carcasses of equines, 72 undefined breed equines were classified by body weight, age and sex. It was determined cold carcass weight, cooling loss, carcass yield, front and back weight and muscle/bone ratio. The statistical model used was a completely randomized design in a 2 x 3 x 3 factorial scheme, with the two sexes, three age ranges and three ranges of body weights. The highest weight range corresponded to the highest carcass weight with average of 201.71 kg, and the highest muscle/bone ratio with 77.69%. The lowest cooling loss was observed in the lowest weight range, with 2.03%. The average for carcass yield was of 51.20%, for front and back, 54.86% and 45.06%, respectively. There was an interaction between sex and age of the animals for carcass yield variable, which was higher in young male equines (until 8 years of age) than in older animals and females. Therefore, it is suggest priorization of young and heavier animals for equine slaughter because they present higher amount of exportation-type meat.
  • Avaliação do uso de probiótico em dietas para frangos de corte com ou sem promotores de crescimento Monogastrics

    Meurer, Régis Fernando Pastorelo; Leal, Paula Carvalho; Rocha, Chayane da; Bueno, Ivânio José Martins; Maiorka, Alex; Dahlke, Fabiano

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi realizado para avaliar o uso do probiótico Bacillus subtilis C-3102 (10(10) ufc/g) em dietas contendo ou não promotores de crescimento sobre o desempenho de frangos de corte no período de 1 a 42 dias de idade. Foram utilizados 1.200 frangos de corte da linhagem Cobb, distribuídos em delineamento inteiramente ao acaso com cinco dietas: controle negativo (sem promotores); Bacillus subtilis (30 g/t de ração); Bacillus subtilis (50 g/t de ração); Bacillus subtilis (30 g/t de ração) + de colistina (10 ppm); avilamicina (10 ppm) + colistina (10 ppm). Cada dieta foi avaliada em 10 repetições de 24 aves. Foram avaliados aos 21 e 42 dias o consumo de ração, o ganho de peso e a conversão alimentar e, aos 42 dias, o índice de eficiência produtiva. Ao final do período experimental, observou-se aumento no consumo para a dieta com a menor dose de Bacillus subtilis (30 g) em relação àquela com Bacillus subtilis (30 g) + colistina (10 ppm). Os valores de ganho de peso obtidos com a dieta com menor dose de Bacillus subtilis (30 g) e com avilamicina (10 ppm) + colistina (10 ppm) foram superiores aos das aves alimentadas com a dieta controle (sem promotores). Para conversão alimentar, os melhores resultados foram obtidos com o fornecimento das dietas com 50 g de Bacillus subtilis; com 30 g de Bacillus subtilis + 10 ppm de colistina; e com 10 ppm de avilamicina + 10 ppm de colistina. Na análise do índice de eficiência produtiva, os melhores resultados foram obtidos com as dietas contendo aditivos (probióticos e/ou antibióticos) em comparação à dieta controle. O probiótico Bacillus subtilis C-3102, na concentração 10(10) ufc/g, é um substituto eficiente de antibióticos.

    Resumo em Inglês:

    This work was carried out to evaluate the use of Bacillus subtilis probiotic C-3102 (10(10)cfu/g) in diets with or without growth promoters on the performance of broilers in the period from 1 to 42 days of age. It was used 1,200 Cobb line broilers, distributed in a complete randomized block with five diets: negative controller (without promoters); Bacillus subtilis (30 g/t ration); Bacillus subtilis (50 g/t ration); Bacillus subtilis (30 g/t ration) + colistin (10 ppm); avilamycin (10 ppm) + colistin (10 ppm). Each diet was evaluated in 10 repetitions with 24 birds. From 21 to 42 days of age, feed intake, weight gain and feed conversion were evaluated, and at 42 days of age, productive efficiency index was evaluated. At the end of the experimental period, it was observed an increase in the consumption of diet with the lowest dose of Bacillus subtilis (30 g) in relation to that one with Bacillus subtillis (30 g) + colistin (10 ppm). The values of weight gain obtained with the diet with the lowest dose of Bacillus subtillis (30 g) and with avilamycin (10 ppm) + colistine (10 ppm) were higher than those of the birds fed control diet (without promoters). For feed conversion, the best results were obtained by supplying diets containing 50 g of Bacillus subtillis, diet with 30 g of Bacillus subtillis + 10 ppm of colistin; and diet with 10 ppm of avilamycin + 10 ppm colistin. For the analysis of productive efficiency index, the best results were obtained with diets containing additives (probiotics and/or antibiotics) in comparison to the control diet. Bacillus subtillis C-3102 probiotic, at concentration 10(10) cfu/g, is an efficient substitute of antibiotics.
  • Perfil bioquímico do soro de frangos de corte alimentados com dieta suplementada com alfa-amilase de Cryptococcus flavus e Aspergillus niger HM2003 Monogástricos

    Minafra, Cibele Silva; Marques, Sonaide Faria Ferreira; Stringhini, José Henrique; Ulhoa, Cirano José; Rezende, Cíntia Silva Minafra e; Santos, Januária Silva; Moraes, George Henrique Kling de

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o perfil bioquímico do soro de frangos de corte alimentados com a enzima α-amilase produzida por dois microrganismos. Produziram-se dois extratos, um com a-amilase obtida a partir de Cryptococcus flavus em meio de levedura comercial e outro com Aspergillus niger HM2003 em meio de proteína de soja e amido comercial, com atividade de 9,58 U/mL e 10,0 U/mL, respectivamente. Utilizaram-se 360 pintos de corte Cobb 500 de 1 dia de idade e com 49,72 ± 0,68 g de peso vivo inicial. As aves foram alojadas em baterias e foram criadas até os 21 dias de idade. Foram utilizados três dietas, cada uma com cinco repetições de 12 aves, em delineamento inteiramente casualizado. A primeira dieta (basal) foi formulada sem adição de enzima e as outras duas receberam a suplementação de a-amilase produzida por cultivo de Cryptococcus flavus e Aspergillus niger HM2003. Dietas à base de milho e soja foram formuladas em duas fases: pré-inicial (1-7 dias) e inicial (8-21 dias). Na fase pré-inicial, foram observados os seguintes valores médios para cálcio (6,90 e 5,99 mg/dL), proteína plasmática (2,0 e 2,50 g/dL) e fosfatase alcalina (979,98 e 974,66 UI/L), respectivamente para Cryptococcus flavus e Aspergillus niger HM2003. A dieta acrescida de a-amilase obtida a partir de Aspergillus niger HM2003 determinou maior concentração sérica de fósforo. Na fase inicial, os resultados significativos relacionaram-se a potássio quando avaliadas dietas com adição de a-amilase pelas duas fontes. A incorporação das enzimas testadas não proporciona alterações metabólicas ou toxicidade nos animais.

    Resumo em Inglês:

    It was evaluated the biochemical serum profile of broilers fed rations supplemented with α-amylase produced by two microorganisms. Two extracts were produced, one was produced with a-amylase obtained from Cryptococcus flavus in a commercial yeast-based medium and the other with Aspergillus niger HM2003 produced in soybean protein and commercial starch medium with activity of 9.58 U/mL and 10.0 U/mL, respectively. A total of 360 Cobb 500 male 1-d broiler chicks with 49.72 ± 0.68 g of initial body weight were used in the experiment. Birds were housed in heated batteries from one to 21 days of age. It was used three diets, each one with five replicates of 12 birds in a complete random design. The first diet (basal) was formulated without the addition of enzyme and the other two were supplemented with a-amylase produced by Cryptococcus flavus and Aspergillus niger HM2003 cultivation. Corn and soybean based diets were formulated in two phases: pre-starter phase (from 1 to 7 days of age) and starter phase (from 8 to 21 days). In pre-starter phase, it was observed the following average values for calcium (6.90 and 5.99 mg/dL), plasma protein (2.0 and 2.5 g/dL) and alkaline phosphatase activity (979.98 e 974.66 UI/L) for Criptococcus flavus and Aspergillus niger HM2003, respectively. Diet added with a-amylase obtained from Aspergillus niger HM2003 increased phosphorus serum concentration. In the starter phase, significative results were related to potassium when diets added with a-amylase were evaluated by the two sources. Incorporation of tested enzymes does not provide metabolic changes neither toxicity in the animals.
  • Desempenho e qualidade do ovo de codornas japonesas alimentadas com rações contendo sorgo Monogástricos

    Moura, Adolpho Marlon Antoniol de; Fonseca, José Brandão; Rabello, Carlos Bôa-Viagem; Takata, Fátima Naomi; Oliveira, Newton Tavares Escocard de

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este estudo avaliar o desempenho e a qualidade dos ovos de codornas japonesas (Coturnix japonica) alimentadas com rações cotendo sorgo de baixo tanino em substituição ao milho. Foram utilizadas 210 codornas japonesas fêmeas com 65 dias de idade, distribuídas em delineamento inteiramente casualizado com cinco rações experimentais (0; 25; 50; 75 e 100% de sorgo em substituição ao milho) e seis repetições de sete aves. No experimento, cuja duração foi de 112 dias, não houve efeito significativo dos níveis de sorgo nas rações sobre nenhuma das características de produção. Com aumento dos níveis de sorgo na ração, houve redução linear da cor da gema e do custo da ração. O sorgo de baixo tanino pode substituir totalmente o milho em rações para codornas japonesas em postura.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this study was to evaluate performance and egg quality of Japanese quails (Coturnix japonica) fed rations with low-tannin sorghum replacing corn. Two hundred and ten 65-d female Japanese quails were distributed in a complete random design with five experimental rations (0, 25, 50, 75 and 100% replacement of corn by sorghum) and six replicates with seven birds. There was no significant effect of sorghum levels in the diets on any of the production characteristics in this experiment, which lasted for 112 days. As the levels of sorghum in the ration increased, yolk color and ration cost were reduced. Low-tannin sorghum can completely replace corn in rations for laying Japanese quails.
  • Consumo e digestibilidade aparente em novilhas alimentadas com dietas contendo cana-de-açúcar tratada com óxido de cálcio Ruminantes

    Carvalho, Gleidson Giordano Pinto de; Garcia, Rasmo; Pires, Aureliano José Vieira; Silva, Robério Rodrigues; Santana Júnior,; Pinheiro, Alyson Andrade; Mendes,; Ribeiro, Leandro Sampaio Oliveira

    Resumo em Português:

    Desenvolveu-se este estudo para avaliar o consumo e a digestibilidade aparente dos nutrientes em novilhas alimentadas com dietas contendo cana-de-açúcar tratada com óxido de cálcio. Avaliou-se também a eficiência de predição do consumo de matéria seca e do valor energético dos alimentos. Utilizaram-se 20 novilhas mestiças Holandês-Zebu com peso corporal médio inicial de 200 kg, distribuídas em delineamento inteiramente ao acaso, com quatro dietas e cinco repetições. As dietas foram formuladas para ser isoproteicas e fornecer 14% de proteína bruta e foram compostas de 71% de cana-de-açúcar tratada com 0; 0,75; 1,5 ou 2,25% de óxido de cálcio (com base na matéria natural) e corrigida com 1% da mistura ureia e sulfato de amônio (9:1) e 29% de concentrado. Os consumos de matéria seca (MS), matéria orgânica (MO), extrato etéreo (EE), fibra em detergente neutro (FDN), fibra em detergente neutro corrigida para cinzas e proteína (FDNcp), fibra em detergente neutro indigestível (FDNi), carboidratos totais (CT), carboidratos não-fibrosos corrigidos para cinza e proteína (CNFcp) e nutrientes digestíveis totais (NDT), em kg/dia, não foram afetados pela adição de óxido de cálcio à cana-de-açúcar. Os consumos de MO, FDN, FDNcp e NDT (% PV) reduziram linearmente com as doses de óxido de cálcio. As digestibilidades de MO, FDN, FDNcp, carboidratos totais e CNFcp e o teor de NDT das dietas não foram afetados. Entretanto, o tratamento da cana-de-açúcar com óxido de cálcio provocou redução na digestibilidade da MS e PB. As equações propostas pelo National Research Council subestimaram os consumos de MS e NDT e de PB e CNF digestíveis e superestimaram os de FDN digestível. O tratamento da cana-açúcar com óxido de cálcio não melhora o consumo nem a digestibilidade dos nutrientes em novilhas. As equações propostas pelo National Research Council não são eficientes para estimar o consumo de MS e o valor energético de alimentos nas condições experimentais.

    Resumo em Inglês:

    This study was developed to evaluate the intake and apparent digestibility of nutrients in dairy heifers fed diets containing sugar cane treated with calcium oxide (CaO). It was also evaluated the prediction efficiency of dry matter intake and food energy value. Twenty Holstein-zebu crossbred dairy heifers, at 200 kg average initial body weight were used, distributed in a completely randomized design, with four diets and five repetitions. The diets were formulated to be isoprotein and to supply 14% crude protein and they were composed of 71% sugar cane treated with 0; 0.75; 1.5 or 2.25% calcium oxide (in natural matter basis) corrected with 1% of urea and ammonium sulfate (9:1) and 29% of concentrate. Intakes of dry matter (DM), organic matter (OM), ether extract (EE), neutral detergent fiber (NDF), neutral detergent fiber corrected for ash and protein (NDFap), indigestible neutral detergent fiber (iNDF), total carbohydrates (TC), non-fibrous carbohydrates corrected for ash and protein (NFCap) and total digestible nutrients (TDN) (% BW) were linearly reduced with calcium oxide doses. Digestibilities of OM, NDF, NDFap, total carbohidrates and NFCap and TDN content in the diets were not affected. However, hydrolyses of sugar cane with calcium oxide caused reduction in the digestibility of DM and CP. The equations proposed by National Research Council underestimated intakes of DM and TDN and digestible CP and NFC and overestimated intakes of digestible NDF. Hydrolyses of sugar cane with calcium oxide do not improve intake of nutrients neither digestibility of nutrients in dairy heifers. The equations proposed by National Research Council are not efficient to estimate the DM intake and food energy value in experimental conditions.
  • Consumo, digestibilidade aparente e dias de coleta total na estimativa da digestibilidade em caprinos alimentados com dietas contendo cana-deaçúcar tratada com óxido de cálcio Ruminantes

    Carvalho, Gleidson Giordano Pinto de; Garcia, Rasmo; Pires, Aureliano José Vieira; Silva, Robério Rodrigues; Ribeiro, Leandro Sampaio Oliveira; Chagas, Daiane Maria Trindade; Pinho, Bianca Damasceno; Domiciano, Ellen Mary Barros

    Resumo em Português:

    O trabalho foi realizado para avaliar o consumo, a digestibilidade aparente dos nutrientes e o efeito do tempo (dias) de coleta total (dois e quatro dias) na estimativa da digestibilidade aparente em caprinos alimentados com dietas contendo cana-de-açúcar tratada com óxido de cálcio (CaO). Foram utilizados oito caprinos da raça Saanen, machos castrados, com peso corporal médio de 22,6 kg e 4 meses de idade, distribuídos em dois quadrados latinos 4 × 4, com quatro períodos experimentais de 14 dias. As dietas foram formuladas para ser isoproteicas, com 14% de proteína bruta (PB), e foram compostas de 70% de cana-de-açúcar tratada com 0; 0,75; 1,5 ou 2,25% de óxido de cálcio (com base na matéria natural) corrigida com 1% de ureia e 30% de concentrado. As variáveis relacionadas ao consumo no grupo de animais que recebeu cana-de-açúcar tratada com óxido de cálcio foram maiores que naquele alimentado com cana in natura. O consumo de nutrientes em geral aumentou com as doses de óxido de cálcio adicionadas à cana-de-açúcar. Os coeficientes de digestibilidade de matéria seca (MS), proteína bruta (PB) e carboidratos não-fibrosos corrigidos para cinzas e proteína (CNFcp) foram menores nos grupos alimentados com cana-deaçúcar tratada com óxido de cálcio em comparação à cana in natura. Verificou-se redução linear do coeficiente de digestibilidade da FDN e efeito quadrático do tratamento da cana com óxido de cálcio sobre a digestibilidade do extrato etéreo (EE) e CNFcp. O uso de óxido de cálcio no tratamento da cana-açúcar aumenta o consumo, mas não melhora a digestibilidade dos nutrientes. Dois dias de coleta total de fezes são suficientes para estimar a digestibilidade aparente total em caprinos.

    Resumo em Inglês:

    This work was developed to evaluate intake, apparent digestibility of nutrients and the effect of time (days) of total collection (two and four days) in apparent digestibility estimate in goats fed diets containing sugar cane treated with calcium oxide (CaO). Eight castrated male Saanen breed goats, at 22.6 kg average body weight and at four months of age were used, distributed in two 4 × 4 Latin squares, with four 14-day experimental periods. The diets were formulated to be isoprotein with 14% crude protein (CP) and they were composed of 70% sugar cane treated with 0; 0.75; 1.5 or 2.25% CaO (in natural matter basis) corrected with 1% urea and 30% concentrate. The variables related with the intake in animals fed sugar cane treated with calcium oxide were higher than those fed in natura sugar cane. Overall, nutrient intake increased with doses of calcium oxide added to sugar cane. Coefficients of digestibility of dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP) and non-fibrous carbohydrate corrected for ash and protein (NFCap) were lower in the groups fed sugar cane treated with calcium oxide in relation to in natura sugar cane. It was verified linear reduction of coefficient of digestibility of NDF and quadratic effect of hydrolyses of sugar cane with calcium oxide on digestibility of ether extract (EE) and NFCap. Use of calcium oxide in sugar cane treatment increase intake but it does not improve nutrient digestibility. Two days of total fecal collection are sufficient to estimate the total apparent digestibility in goats.
  • Fornecimento de suplementos com diferentes níveis de energia e proteína para vacas Jersey e seus efeitos sobre a instabilidade do leite Ruminantes

    Marques, Lúcia Treptow; Fischer, Vivian; Zanela, Maira Balbinotti; Ribeiro, Maria Edi Rocha; Stumpf Junior, Waldyr; Manzke, Naiana

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o efeito de suplementos contendo três combinações de energia e proteína sobre a produção leiteira, as características físico-químicas do leite, o peso e a condição corporal e o perfil bioquímico sanguíneo de vacas. Foram utilizadas 24 vacas lactantes em campo natural, distribuídas em delineamento completamente casualizado, recebendo um dos seguintes suplementos: baixos níveis de energia e proteína; baixo nível de energia e alto nível de proteína; ou altos níveis de energia e proteína. Em comparação ao suplemento com baixos níveis de energia e proteína, aquele com altos níveis de energia e proteína reduziu a instabilidade do leite na prova do álcool, aumentou em 50% a produção de leite e em 18% o escore de condição corporal das vacas. Além disso, ocasionou aumento dos componentes do leite e do perfil bioquímico sanguíneo das vacas: 13% no teor de lactose; 9% no de extrato seco desengordurado; 21% nos níveis plasmáticos de glicose; 24% no teor de fósforo; 16% no nível de creatinina; 9% no teor de magnésio; e reduziu em 40% o teor de nitrogênio ureico. O suplemento com altos níveis de energia e proteína foi mais eficiente que os demais em melhorar a estabilidade do leite na prova do álcool, o escore de condição corporal e os teores de alguns componentes químicos do leite e do sangue.

    Resumo em Inglês:

    The aim of the study was to evaluate the effects of supplements with three combinations of energy and protein on milk production, milk physical and chemical characteristics, body weight, body condition score and blood biochemical profile of the cows. It was used, in this experiment, 24 lactating cows on natural fields distributed in a complete random design, receiving one of the following supplements: low levels of energy and protein, low level of energy and high level of protein or high levels of energy and protein. Compared to the low energy and protein supplement, high energy and protein supplement reduced milk instability in the alcohol test, it increased milk production in 50%, and body condition score of the cows in 18%. In addition, it increased milk components and blood biochemical profile of the cows: 13% in lactose content; 9% in non-fat dry extracts; 21% in glucose plasmatic levels, 24% in phosphorus content, 16% in creatinine content, 9% in magnesium contents; and it reduced ureic nitrogen in 40%. The supplement with high levels of energy and protein was more efficient than the others in improving milk stability in the alcohol test, body condition score and contents of some chemical components of the milk and of blood.
  • Efeito da sobrealimentação com fontes de proteína de diferentes degradabilidades sobre a ovulação em ovelhas Santa Inês Ruminantes

    Saunders, Gabriela de Abreu; Alves, Nadja Gomes; Pérez, Juan Ramón Olalquiaga; Souza, José Camisão de; Muniz, Joel Augusto; José Neto, Antônio

    Resumo em Português:

    Este estudo foi realizado com o objetivo de avaliar a concentração plasmática de N-ureico, o número de ovulações e o diâmetro do folículo ovulatório de ovelhas da raça Santa Inês submetidas a sobrealimentação com fontes de proteína de diferentes degradabilidades ruminais. Quarenta e quatro ovelhas com o estro sincronizado receberam dietas isoproteicas, formuladas com farelo de soja (n=24) ou com glúten de milho e farelo de algodão (n=20) durante 28 dias antes da ovulação. Os animais foram distribuídos em delineamento de blocos, com os blocos formados por três faixas de escore de condição corporal. O ganho de peso vivo e de escore de condição corporal, o peso vivo e o escore de condição corporal no 28º dia do experimento, a concentração plasmática de N-ureico, o número de ovulações e o diâmetro do folículo ovulatório não diferiram entre as ovelhas submetidas à sobrealimentação com farelo de soja ou com glúten de milho e farelo de algodão. As ovelhas que receberam sobrealimentação com farelo de soja apresentaram maior concentração plasmática de N-ureico nos dias 7 e 14 e menor no dia 28 em comparação às que receberam sobrealimentação com glúten de milho e farelo de algodão (interação dieta vs dia). O fornecimento de uma dieta com menor teor de proteína degradável no rúmen não reduz concentração plasmática de N-ureico nem altera o número de ovulações e o diâmetro do folículo ovulatório.

    Resumo em Inglês:

    This study aimed at evaluating plasma concentration of urea nitrogen, the number of ovulations and the diameter of ovulatory follicle of Santa Ines ewes submitted to flushing with sources of protein with different ruminal degradabilities. Forty-four estrus-synchronized ewes were fed isoprotein diets composed of soybean meal (n = 24) or corn gluten meal and cottonseed meal (n = 20) for 28 days before ovulation. Animals were distributed in a block design in which the blocks were formed by three score ranges of body condition score. Body weight and body condition score gains, body weight and body condition score on the 28th experimental day, urea nitrogen plasma concentration, number of ovulations and diameter of the ovulatory follicle did not differ among ewes submitted to flushing with soybean meal or with corn gluten and cottonseed meal. Ewes under soybean meal flushing showed higher urea nitrogen plasma concentration on days seven and 14 and lower concentration on the 28th day when compared to those fed corn gluten and cottonseed meal (day vs. diet interaction). The supply of one diet with lower content of ruminal degradable protein does not reduce urea nitrogen plasma concentration neither alters the number of ovulations and diameter of ovulatory follicle.
  • Valor nutritional do feno de flor-de-seda para cordeiros Ruminants

    Silva, Aderbal Marcos de Azevêdo; Costa, Roberto Germano da; Pereira Filho, José Morais; Bakke, Ivonete Alves; Lôbo, Katiuscia Menezes da Silva; Lira Filho, Gerson Edmo; Nóbrega, Giovanna Henriques da

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se quatro níveis de feno de flor-de-seda (Calotropis procera S.W.) em substituição ao feno de sorgo (Sorghum bicolor) na dieta de cordeiros. O valor nutricional do feno de flor-de-seda foi determinado com base na digestibilidade aparente e no desempenho metabólico, produtivo e econômico de cordeiros Santa Inês. Utilizaram-se 24 machos castrados com peso corporal de 15,72 kg ± 1,92 kg distribuídos aleatoriamente em quatro dietas com relações entre feno de flor-de-seda e de sorgo (100:0, 66:33, 33:66 e 0:100) e suplementadas com uma mistura concentrada à base de 50% de volumos e 50% de concentrado (peso/peso). O aumento nos níveis de feno de flor-de-seda na dieta diminuiu o ganho de peso e a ingestão de nutrientes e aumentou a conversão alimentar e o coeficiente de digestibilidade de todos os nutrientes. O balanço de nitrogênio foi semelhante em todos os níveis de feno de flor-de-seda, embora tenha havido tendência de redução na retenção do nitrogênio nos níveis 66 e 100% de feno de flor-de-seda. Nos níveis 0 e 33% de feno de flor-de-seda na dieta, a ingestão de matéria seca (170 e 180 g/dia), o ganho médio diário de peso (84 e 89 g/kg0,75) e a conversão alimentar (4,99 e 5,02) foram satisfatórios. O feno de flor-de-seda pode representar até 16,5% da ingestão total ou 33% do volumoso da dieta de cordeiros.

    Resumo em Inglês:

    It was evaluated four levels of silk flower (Calotropis procera S.W.) hay (SFH) as a substitute of sorghum (Sorghum bicolor) hay (SBH) in diet for lambs. Nutritional value of silk-flower hay was determined based on aparent digestibility and on metabolic, productive and economical performance of Santa Inês lambs. It was used twenty-four castrated males at 15.72 ± 1.92 kg body weight randomly distributed in four diets with silk-fklower and sorghum hay ratios (100:0, 66:33, 33:66, 0:100), and supplemented with a concentrate mixture based on 50% roughage:50% concentrate (weight/weight). Increase in the levels of silk-flower hay in the diet reduced weight gain and nutrient intake and it increased feed conversion and digestibility coeficients of all the nutrients. Nitrogen balance was similar in all levels of silk-flower hay, although there was a tendency of reduction in nitrogen retention at levels 66% and 100% of silk-flower hay. At the levels 0 and 33% of silk-flower hay in the diet, dry matter ingestion (170 and 180 g/day), daily average weight gain (84 and 89 g/kg0.75)and feed conversion (4.99 and 5.02) were satisfactory. Silk-flower hay can represent up to 16.5% of the total food ingestion or 33% of the roughage in diet for lambs.
  • Avaliação da forma de fornecimento da dieta e do processamento da palma-forrageira para vacas em lactação Ruminants

    Vilela, Márcio da Silva; Ferreira, Marcelo de Andrade; Azevedo, Marcílio de; Farias, Iderval; Torres, Luiz Carlos Leal; Guimarães, Amanda Vasconcelos

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o efeito da forma de fornecimento da dieta e do processamento da palma forrageira sobre o consumo, a digestibilidade dos nutrientes, a produção e a composição do leite, a concentração de N-ureico no plasma (NUP) e no leite (NUL) e a produção de proteína microbiana em vacas holandesas em lactação. Foram utilizadas oito vacas com 453 ± 75,8 kg e produção de 14 kg de leite/dia distribuídas em arranjo fatorial, com duas formas de processamento do cacto (picado a faca ou em máquina forrageira) e duas formas de fornecimento da dieta (concentrado separado e mistura completa). Os consumos de matéria seca, matéria orgânica, fibra em detergente neutro e nutrientes digestíveis totais foram menores quando o cacto foi processado a faca. A digestibilidade, a produção de leite e as produções de proteína e gordura não foram alteradas pela forma de fornecimento da dieta nem pelo processamento da palma-forrageira. A produção média de leite foi de 14,8 kg/dia para a palma picada a faca e de 14,6 kg/dia para a palma picada em máquina forrageira e de 14,8 kg/dia quando fornecida em concentrado separado e de 14,5 kg/dia quando em mistura completa. Todavia, o teor de gordura foi menor (36 g/kg) para nas vacas alimentadas com a palma picada a faca. Os derivados de purina e as concentrações de N-ureico não foram influenciados pela forma de fornecimento da dieta nem pelo processamento da palma-forrageira. As médias observadas para eficiência da síntese de proteína microbiana (98,9 g/kg NDT), concentrações de NUP (21,3 mg/dL) e NUL (18,2 mg/dL) foram semelhantes para o processamento do cacto e a forma de fornecimento da dieta. O processamento da palma em máquina forrageira melhora o consumo de matéria seca e o fornecimento em forma mistura completa evita a seletividade.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this study was to evaluate the effect of the manner in which diet is supplied and spineless cactus forage is processed on intake, nutrient digestibility, milk production and composition, concentration of plasma urea nitrogen (PUN) in the milk urea nitrogen (MUN) and production of microbial protein in Holstein cows in lactation. Eight cows (453 ± 75.8 kg) yielding 14 kg milk/day were allotted to a factorial design, with two manners of cactus processing (knife-chopped or forage machine) and two diet supplies (separate concentrate or total mixed ration). Intakes of dry matter, organic matter, neutral detergent fiber and total digestible nutrients were lower when cactus was knife-chopped. Digestibility, milk production and fat and protein yield did not change according to the manner diet was supplied neither by forage cactus processing. Average milk production was 14.8 kg/day for knife-chopped cactus and 14.6 kg/day for cactus chopped in forage machine and 14.8 kg/day when cactus was given in separate concentrate and 14.5 kg/day when it was given in total mixed ration. However, fat content was lower (36 g/kg) for knife-chopped cactus fed cows. Purine derivatives and concentrations of N-ureic were not influenced by the manner in which diet was supplied neither by the forage cactus processing. Means observed for efficiency of microbial protein synthesis (98.9 g/kg TDN), PUN concentrations (21.3 mg/dL) and MUN (18.2 mg/dL) were similar for cactus processing and for the manner in which diet was supplied. Forage-machine cactus processing improves dry matter intake and total mixed ration supply avoids selectivity.
  • Parâmetros nutricionais de novilhos sob suplementação em sistema de autocontrole de consumo no período de transição águas-seca Ruminantes

    Zervoudakis, Joanis Tilemahos; Paulino, Mário Fonseca; Cabral, Luciano da Silva; Detmann, Edenio; Valadares Filho, Sebastião de Campos; Moraes, Eduardo Henrique Bevitori Kling de

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o uso de suplementos de autocontrole de consumo sobre os parâmetros nutricionais de novilhos em pastagem de Brachiaria decumbens Stapf. No período de transição águas-seca. Utilizaram-se quatro novilhos mestiços fistulados no rúmen, abomaso e esôfago. Forneceram-se sal mineral (SAL) e suplementos à base de: mistura mineral, sal comum e milho grão triturado (MGS); mistura mineral, ureia e milho grão triturado (UMG); e mistura mineral, ureia, milho grão triturado e farelo de soja (UMGFS), com diferentes teores proteicos. Os suplementos não promoveram diferenças nos consumos de nutrientes, exceto proteína bruta, cujos maiores valores foram obtidos com a utilização dos suplementos com milho grão triturado e farelo de soja. Não houve efeito dos suplementos nos parâmetros de cinética de trânsito de partículas; os valores médios encontrados para taxa de passagem ruminal e tempo médio de retenção total no trato gastrintestinal foram de 0,018 h-1 e 106,93 horas, respectivamente. A suplementação influenciou a concentração de amônia ruminal, que foi maior quando fornecidos os suplementos contendo farelo de soja (31,25 mg/dL) e milho grão triturado (24,22 mg/dL). A suplementação não influenciou as digestibilidades aparente total, ruminal e intestinal de matéria seca, matéria orgânica, carboidratos totais, fibra em detergente neutro e carboidratos não-fibrosos, mas afetou a digestibilidade aparente da proteína bruta, que foi maior no animal que recebeu o suplemento com farelo de soja. Os suplementos com mistura mineral, ureia, milho grão triturado e farelo de soja promovem maiores excreções de N-ureia e maior eficiência microbiana.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this study was to evaluate the use of self-control supplements on nutritional parameters of steers grazing Brachiaria decumbens Stapf. during the rainy-dry season transitional period. Four crossbred steers fistulated in rumen, abomasum and esophagus were used. Mineral salt (SAL) and supplements based on: mineral mix, salt, and ground corn grain (GCG); mineral mix, urea and ground corn grain (UGCG); and mineral mix, urea, grounded corn grain and soybean meal (UGCSM), with different protein contents were given. The supplements did not promote significant differences for intake of nutrients except for crude protein intake whose greater values were obtained with the use of supplements of ground corn grain and soybean meal. There was no effects of the supplements on transit kinetic parameters of the particles; the mean values found for rate of passage and mean retention time in the rumen and gastrointestinal tract were 0.018 h-1 and 106.93 hours, respectively. Supplementation changed ruminal ammonia concentration whose greatest values were obtained with the supplement containing soybean meal (31.25 mg/dL) and ground corn grain (24.22 mg/dL). There was no effect of supplementation on apparent total, ruminal and intestinal digestibility of dry matter, organic matter, total carbohydrates, neutral detergent fiber and neutral detergent fiber but it affected crude protein apparent digestibility which was the highest in the animals fed supplement with soybean meal. Supplements with mineral mixture, urea, ground corn grain and soybean meal promote the highest N-urea excretions and it shows more microbial efficiency.
  • Efeito de dietas e genótipos sobre as características de carcaça de cordeiros deslanados em confinamento Animal Production Systems And Agribusiness

    Costa, Roberto Germano; Araújo Filho, José Teodorico de; Sousa, Wandrick Hauss de; Gonzaga Neto, Severino; Madruga, Marta Suely; Fraga, Angelina Bossi

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se as características qualitativas da carcaça de cordeiros deslanados em confinamento submetidos a dietas com dois níveis de energia. Foram utilizados 18 cordeiros de cada genótipo: Morada Nova, Santa Inês e mestiços Dorper x Santa Inês. As rações de menor e maior nível energético foram constituídas de 2,5 e 2,94 Mcal EM/kg MS, respectivamente. Foram avaliados a conformação e acabamento da carcaça, além da composição tecidual da perna. O escore para conformação foi significativamente maior nos animais mantidos com a dieta de maior nível de energia e nos mestiços Dorper x Santa Inês. Animais dos grupos Santa Inês e Dorper x Santa Inês apresentaram escore para cor da carne próximo à classe de vermelho, enquanto no genótipo Morada Nova foi próximo ao vermelho levemente escuro. A relação músculo:osso dos mestiços Dorper x Santa Inês e dos Morada Nova foi superior à observada no grupo Santa Inês. A relação músculo:gordura foi maior nos animais mantidos com a dieta de menor concentração energética. A área de olho-de-lombo dos mestiços Dorper x Santa Inês foi semelhante à do grupo Morada Nova e superior à do grupo Santa Inês. O índice de compacidade da carcaça, a espessura de gordura subcutânea e a espessura de gordura de cobertura sobre a superfície da 12ª costela foram maiores nos animais submetidos à dieta de maior nível energético. A gordura da perna foi o único tecido influenciado pela densidade calórica das dietas, enquanto o tecido ósseo sofreu influência dos genótipos, uma vez que a raça Santa Inês apresentou o maior percentual desse tecido. O genótipo e o nível de energia da dieta influenciam a conformação de carcaça. Dietas com maior densidade energética melhoram o índice de compacidade da carcaça e espessura de gordura subcutânea.

    Resumo em Inglês:

    Itwas evaluated qualitative characteristics of confined hair sheep submitted to diets with two energy levels. Eighteen lambs from each genotype were used: Morada Nova, Santa Inez and Dorpper x Santa Inez crossbreds. The rations with the lowest and the highest energy level were made up with 2.5 and 2.94 Mcal EM/kg DM, respectively. It was evaluated conformation and finishing carcass, in addition to leg tissue composition. The score for conformation was significantly higher for animals kept in diet with the highest energy level and for Dorpper x Santa Inês crossbreds. Animals from Santa Inez and from Dorpper x Santa Inez breeds showed score for meat color close to red class, while Morada Nova genotype was close to slightly dark red. The muscle:bone ratio for Dorpper x Santa Inez crossbred and Morada Nova animals was higher than for Santa Inez animals. The muscle:fat ratio was higher in animals kept with the lowest energy concentration diet. The rib eye area of Dorpper x Santa Inez crossbred animals was similar to Morada Nova animals and higher than Santa Inez group. Carcass compactness index and subcutaneous fat thickness and maximum cover fat thickness on the surface of the 12th rib were higher for animals submitted to the diet with the highest energy level. Leg fat was the only tissue influenced by diet calory density, while bone tissue was affected by the genotypes, since Santa Inez breed showed the highest percentage in this tissue. The genotype and level of energy in the diet affect carcass conformation. Diets with higher energy density improve carcass compactness index and subcutaneous fat thickness.
  • Verificação e calibração do modelo de simulação do desempenho reprodutivo de vacas de corte baseado no escore de condição corporal avaliação interna Sistemas De Produção Animal E Agronegócio

    Fontoura Júnior, José Acélio Silveira da; Siewerdt, Frank; Dionello, Nelson José Laurino; Corrêa, Marcio Nunes; Silva, Carlos André de Oliveira da

    Resumo em Português:

    O trabalho foi desenvolvido com os objetivos de demonstrar e fazer a avaliação interna do modelo matemático desenvolvido para descrever o processo reprodutivo em sistemas de produção e simular o desempenho reprodutivo de vacas de corte a partir do escore de condição corporal ao parto (ECCPAR). O modelo é baseado na relação entre o ECCPAR e o intervalo parto-concepção (IPC) para vacas com cria ao pé; para novilhas e vacas vazias à concepção, foi baseado na probabilidade de ocorrência. Para a avaliação interna do modelo, foi utilizada a metodologia de verificação e calibração. O uso da técnica de variação dos dados de entrada foi feito por meio da construção de cenários, variando ECCPAR, data de início da estação reprodutiva (IER), data média do parto (DPAR) e ganho médio diário do nascimento ao desmame (GMDND). Esses cenários serviram também para demonstração do modelo. Por meio da calibração, foram escolhidos novos desvios-padrão para as variáveis: período de gestação, GMDND e data média do parto (DPAR). Os testes de degenerescência e independência de sementes geradoras de números aleatórios, após a calibração, comprovaram coerência do modelo na geração de aleatoriedade para as variáveis de interesse. A variação nos dados de entrada indicou eficácia do modelo para simular a dinâmica do processo reprodutivo, no entanto ajustes na taxa de concepção de primíparas são necessários para que o modelo simule valores compatíveis com a realidade.

    Resumo em Inglês:

    This work was carried out with the goal of demonstrating and performing internal evaluation of the mathematical model developed to describe the reproductive performance in production systems and to simulate reproductive performance of beef cows from the body condition score at calving (BCSAC). This model is based on the relationship between BCSAC and the interval between calving and conception (ICC) for lactating cows; for heifers and empty cows at conception, it was based on the probability of occurrence. For internal evaluation of the model, it was used the methodologies of verification and calibration. The use of technique of variation of input data was done based through the construction of scenarios by changing BCSAC, starting date of the reproductive season (SDRS), average date of calving (ADC), and average daily weight gain from birth to weaning (ADWGBW). These scenaries also served for demonstration of the model. Through calibration, it was chosen new standard deviations for the following variables: gestation period, ADWGBW and average birth date (ABD). Tests for degenerescence and independence of seeds generating random numbers, after calibration, showed coherence of the model in generating randomness for the variables being studied. Variation on the input data showed effectiveness of the model to simulate the dynamics of reproduction systems. Nevertheless, adjustments in conception rate of primiparous females are needed for the model to generate values that are compatible with reality.
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