Revista de Economia e Sociologia Rural, Volume: 59, Issue: 4, Published: 2021
  • Análisis de competitividad de las exportaciones españolas con destino a la Unión Europea: especial énfasis en el sector agroalimentario ARTÍCULO

    Chico, José Ruiz; Sánchez, Antonio Rafael Peña; García, Mercedes Jiménez

    Abstract in Portuguese:

    Abstract: The agri-food sector is considered strategic for the Spanish economy, being key to its economic development and rural societies in particular. From this perspective, their competitiveness is analyzed to identify the strongest and weakest destinations in the European Union (EU) in 2006-2015. With this objective, a Shift-share methodology is followed, complemented with elasticities, concepts that are developed to characterize an interesting typology of export destinations. By studying these variables, it is possible to verify the competitiveness of Spanish food exports to the EU, with greater relevance to Eastern countries. Thus, Latvia and Lithuania are the most interesting EU markets for obtaining very positive values ​​in all indicators. Cyprus, Malta, Poland, the Czech Republic, and Sweden also have very noteworthy values, although they present some doubts. Bulgaria, Slovakia, Hungary, Romania, Germany, Austria, and the United Kingdom present a profile similar to that of the latter countries, but they have certain problems in their specialization coefficients. Among the Eastern countries, only Croatia, Estonia, and Slovenia have a medium-low profile. Within the Western countries, Ireland, Finland, Luxembourg, Belgium, Italy, and Portugal have some weaknesses for Spain, especially France and Greece.

    Abstract in Spanish:

    Resumen: El sector agroalimentario puede ser considerado como estratégico para la economía española, siendo clave en su desarrollo económico y de las sociedades rurales en concreto. Bajo esta perspectiva, se analiza su competitividad para identificar los destinos más fuertes y débiles en la UE en 2006-2015. Con este objetivo, se sigue una metodología Shift-Share, complementada con elasticidades, conceptos que se desarrollan para caracterizar una interesante tipología de los destinos de las exportaciones. Mediante el estudio de estas variables, se puede comprobar la competitividad de las exportaciones alimentarias españolas a la Unión Europea, con una mayor relevancia de los países del Este. De esta manera, Letonia y Lituania son los mercados de la Unión Europea más interesantes por obtener valores muy positivos en todos los indicadores. Chipre, Malta, Polonia, Rep. Checa y Suecia tienen también valores muy notables, aunque presentan algunas dudas. Bulgaria, Eslovaquia, Hungría, Rumanía, Alemania, Austria, y Reino Unido presentan un perfil similar a estos últimos países, pero poseen ciertos problemas en sus coeficientes de especialización. Entre los países del Este, sólo Croacia, Estonia y Eslovenia presentan un perfil medio-bajo. Dentro de los países Occidentales, Irlanda, Finlandia, Luxemburgo, Bélgica, Italia y Portugal tienen algunas debilidades para España, sobre todo Francia y Grecia.
  • Características socioeconômicas e tecnologias na agricultura: um estudo da produção paulista de amendoim a partir do Levantamento das Unidades de Produção Agropecuária (LUPA) 2016/17 ARTIGO

    Sampaio, Renata Martins; Fredo, Carlos Eduardo

    Abstract in Portuguese:

    resumo: Os censos agropecuários são ferramentas importantes para a compreensão das transformações na agricultura e em seus diferentes segmentos de produção. A cultura do amendoim concentra-se no estado de São Paulo e ocupa espaço importante na dinâmica econômica das principais regiões produtoras e processadoras do grão. Este estudo analisa a evolução da produção paulista de amendoim tomando como referência as informações consolidadas no Levantamento das Unidades de Produção Agropecuária (LUPA) nas safras 2007/08 e 2016/17, para diferentes indicadores socioeconômicos e tecnológicos. Os resultados destacam aumento de 62% no número de propriedades e de 65% na área plantada com amendoim, com predomínio do arrendamento de terras e da ocupação de áreas de renovação de canaviais. Os indicadores tecnológicos, sociais e de gestão do negócio são mais expressivos na cultura do amendoim do que na média da agricultura paulista, dentre os quais o nível educacional do produtor, as formas de organização em cooperativas e associações, e a presença de práticas mais sustentáveis nas propriedades rurais. A realidade traçada permite apoiar políticas e estratégias de desenvolvimento regional e de fortalecimento e expansão da atividade.

    Abstract in English:

    abstract: Agricultural censuses are important tools for understanding changes in agriculture and its different production segments. In Brazil, the peanut culture is concentrated in the state of São Paulo and occupies an important space in the economic dynamics of the main grain producing and processing regions of the country. This study analyzes the evolution of peanut production in this state using the information consolidated in the Survey of Agricultural Production Units (LUPA) for the 2007-08 and 2016-17 crops as reference for different socioeconomic and technological indicators. The results highlight increases of 62 and 65% in the number of properties and area planted with peanuts, respectively, with predominance of land leasing and occupation of areas for renewal of sugar cane fields. The social technological and business management indicators are more expressive in the peanut culture than in the average agriculture in the state of São Paulo. These indicators include educational level of producers, organization in cooperatives and associations, and presence of more sustainable practices in rural properties. The outlined reality enables the support of policies and strategies for regional development and strengthening and expansion of this agricultural activity.
  • Decentralized food systems and eating in localities: a multi-scale approach ARTICLE

    Maluf, Renato S.

    Abstract in Portuguese:

    Resumo: O artigo trata da utilização do enfoque sistêmico na análise de questões relacionadas com os alimentos e a alimentação, iniciando com uma revisão de diversas acepções e usos das noções de sistema alimentar e cadeias agroalimentares. Propõe uma abordagem sistêmica e multiescalar com base na noção de sistemas alimentares descentralizados, buscando dar conta das complementaridades, conflitos e hibridismos resultantes da coexistência de sistemas alimentares distintos em termos de modos de produção e circulação, fluxos de bens e formação de hábitos alimentares. Atenção especial é dada às localidades e aos respectivos territórios como plano de análise. Referências empíricas são extraídas de duas pesquisas realizadas nas localidades de Juazeiro (BA) e Chapecó (SC).

    Abstract in English:

    Abstract: This article describes a systemic approach to analyzing issues related to food and eating, starting with a review of the different meanings and uses of the notions of food systems and agri-food chains. A systemic, multi-scale approach is developed to support the proposed notion of decentralized food systems in an attempt to account for the complementarities, conflicts, and hybridisms that result from the coexistence of distinct food systems in terms of modes of production and distribution, flows of goods, and the shaping of eating habits. Special attention is paid to localities and respective territories as analytical spheres, with the introduction of empirical evidence from two studies conducted in the Brazilian localities of Juazeiro (Bahia) and Chapecó (Santa Catarina).
  • Sowing date and maturity groups on the economic feasibility of soybean-maize double summer crop system ARTICLE

    Oligini, Karine Fuschter; Batista, Vanderson Vieira; Lemes, Elisa Souza; Silva, Érik Januário da; Adami, Paulo Fernando

    Abstract in Portuguese:

    Resumo: O sucesso da sucessão soja-milho safrinha é muito dependente da data de semeadura e do grupo de maturação das cultivares. O objetivo deste estudo foi avaliar a viabilidade econômica da adoção da sucessão soja-milho safrinha sob diferentes épocas de semeadura e grupos de maturação de soja. Os dados de produção foram coletados nas safras de 2016/2017 e 2017/2018, em um experimento conduzido em Dois Vizinhos (PR), Brasil. A viabilidade econômica de cada tratamento foi avaliada por meio dos indicadores receita bruta, margem bruta, lucro operacional e índice de lucratividade. O sistema de sucessão soja-milho safrinha é viável e apresenta rentabilidade positiva. A semeadura da soja, em 15 de outubro, inviabiliza economicamente a semeadura da cultura do milho (fora do zoneamento) como segunda safra de verão. Grupos de maturação de soja de 5,1 a 5,3, quando semeados em início de outubro, permitem, além da lucratividade, melhor equilíbrio financeiro e menos risco produtivo, sendo essa combinação a mais indicada para a sucessão soja-milho safrinha. Genótipos de soja com grupo de maturação 6,0 é uma opção para semeaduras de abertura de zoneamento, sendo o arranjo mais lucrativo e eficiente, proporcionando a semeadura do milho em meados de fevereiro, dentro do zoneamento agroclimático da região.

    Abstract in English:

    Abstract: The success of soybean-maize double summer crop is very dependent on the sowing date and relative maturity group of cultivars. This study aimed to evaluate the economic feasibility of the adoption of soybean-maize double cropping under different sowing periods and soybean maturity groups. The production data used were obtained from two summer growing seasons (2016/17 and 2017/18) in an experiment carried out at Dois Vizinhos-PR, Brazil. The economic feasibility of each treatment was evaluated through the indicators of gross revenue, gross margin, operating profit, and profitability index. Soybean-maize succession is viable and presents positive profitability. Soybean establishment on October 15th makes it economically unfeasible to sow maize (outside the zoning) as a 2nd summer crop. Soybean maturity groups from 5.1 to 5.3, when sown on October 1st allow profitability and better financial balance, being this combination the most suitable for a double summer crop. Soybean genotypes with maturity group 6.0 are an option for sowing in the middle of September, being the most lucrative and efficient arrangement, providing maize sowing in the middle of February, within the agroclimatic zoning of the region.
  • Fatores de sucesso do relacionamento entre agricultores e indústria de sementes de milho ARTIGO

    Lopes, Jaciene Arantes; Carvalho, José Márcio de; Leitão, Fabrício Oliveira

    Abstract in Portuguese:

    Resumo: O presente estudo analisa a interação e as práticas de gestão da qualidade que caracterizam a relação entre os agricultores responsáveis pela produção de sementes de milho (fornecedores) e a indústria produtora de sementes (compradores). O objetivo do trabalho foi analisar a influência dos fatores relacionais − que incluem a confiança, a comunicação, a capacidade de adaptação, a relação de dependência e o nível de satisfação no desenvolvimento de uma parceria bem-sucedida, representada pelo comprometimento e pela orientação em longo prazo − e, consequentemente, a influência da parceria para a adoção de práticas de gestão da qualidade a partir da perspectiva dos agricultores. Foi realizada uma pesquisa aplicada e descritiva com abordagem quali-quantitativa. A coleta de dados ocorreu por meio da aplicação de 69 questionários a agricultores fornecedores de sementes. Para analisar o modelo teórico proposto, foi realizada uma análise fatorial confirmatória. As hipóteses foram testadas através da análise de trilhas. Os resultados indicam que uma parceria bem-sucedida é altamente influenciada pela satisfação e pela troca de informações (comunicação), e que a parceria contribui para a adoção de práticas de gestão da qualidade.

    Abstract in English:

    Abstract: This study analyzes the interaction and quality management practices that characterize the relationship between farmers responsible for corn seed production (suppliers) and the seed industry (buyers). The influence of the following relational factors was analyzed: trust, communication, adaptability, dependency relationship, level of satisfaction in developing a successful partnership, represented by commitment and long-term orientation, and consequently the influence of the partnership to adopt quality management practices from the farmers' perspective. A qualitative and quantitative descriptive and applied research was performed. Data were collected from 69 seed suppliers through the application of questionnaires. Confirmatory factor analysis was performed to analyze the proposed theoretical model. The hypotheses were tested by trail analysis. The results indicate that a successful partnership is highly influenced by satisfaction and information exchange (communication), and that the partnership contributes to adopt quality management practices.
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