Revista de Economia e Sociologia Rural, Volume: 61, Issue: 3, Published: 2023
  • Consumption of goat and sheep dairy products in the Brazilian states of Goias and Distrito Federal Artigo

    Heidorn, Larissa Liane; Wander, Alcido Elenor; Vilela, Joelmir Divino Carlos Feliciano

    Abstract in Portuguese:

    Resumo: Com o objetivo de analisar a demanda por produtos lácteos de origem caprina e ovina foi realizada uma regressão logística binária para verificar o impacto de atributos descritos no rótulo dos produtos, características sociodemográficas e hábitos de consumo de lácteos sobre a disposição a pagar de consumidores do estado de Goiás e do Distrito Federal. A porcentagem de consumidores que já compraram produtos lácteos de origem caprina (42,7%) foi superior aos que já compraram os de origem ovina (24,8%). A intenção de compra de lácteos de cabra (55,9%) também foi maior do que a de lácteos de ovelha (48,5%). No entanto, as porcentagens de pessoas dispostas a pagar um preço prêmio nos produtos lácteos de cabra (48,2%) e ovelha (48,7%) foram semelhantes. Entre as diferentes categorias de produtos lácteos analisadas, os iogurtes foram os que apresentaram maior disposição a pagar em relação ao preço referência, 16% a mais para o de origem caprina e 21% a mais para o de origem ovina. Houve impacto significativo da cidade, idade e escolaridade dos consumidores sobre suas disposições a pagar.

    Abstract in English:

    Abstract: To analyze the demand for dairy products of goat and sheep origin, a binary logistic regression was performed to verify the impact of label attributes, sociodemographic characteristics and habits of dairy consumption on the consumers’ willingness to pay in the Brazilian states of Goiás and Federal District. The percentage of consumers who have already purchased dairy products of goat origin (42.7%) was higher than those who had already bought sheep origin (24.8%). The intention to purchase goat dairy (55.9%) was also higher than sheep dairy (48.5%). However, the percentages of people willing to pay a premium price on goat (48.2%) and sheep (48.7%) dairy products were similar. Among the different analyzed categories of dairy products, yogurts were the ones with the highest willingness to pay compared to the reference price, 16% more for the goat origin and 21% more for sheep origin. There was a significant impact of the city, age and consumer education on the willingness to pay.
  • Profile of the organic farmers an the ways of evaluating organic conformity in the state of São Paulo Artigo

    Brito, Tayrine Parreira; Aragão, Samanta Silva; Souza-Esquerdo, Vanilde Ferreira de; Pereira, Miguel de Souza

    Abstract in Portuguese:

    Resumo: O objetivo deste trabalho foi identificar o perfil dos produtores orgânicos do estado de São Paulo, analisando a distribuição espacial, o sistema de avaliação da conformidade orgânica adotada e a diversidade produtiva. Foi realizada pesquisa documental de abordagem qualitativa. O documento analisado foi o Cadastro Nacional de Produtores Orgânicos (CNPO). A organização dos dados foi realizada com base nas 15 mesorregiões do estado, estabelecidas pelo IBGE. Existem produtores orgânicos registrados pelo MAPA em 97,7% dos municípios paulistas. 61,5% dos produtores adotam a auditoria para a avaliação da conformidade orgânica. A maioria dos produtores orgânicos é composta por homens com idade superior aos 41 anos. A agricultura orgânica no estado de São Paulo está concentrada em determinadas regiões, sobretudo naquelas em que há predominância da agricultura familiar. Em regiões com forte presença dos clusters produtivos do agronegócio, como a cana-de-açúcar, há o menor número de produtores orgânicos. Mesmo havendo diferentes índices de ocorrência, a agricultura orgânica está presente em todo o território paulista, o que indica o seu potencial de crescimento no estado.

    Abstract in English:

    Abstract: The objective of the present research was to identify the profile of organic producers in the state of São Paulo, analyzing the spatial distribution, the organic conformity assessment system adopted, and the production diversity. A documental research with a qualitative approach was carried out. The document analyzed was the National Register of Organic Producers (CNPO) and, for data organization, it was used as reference the distribution per mesoregion established by the IBGE, which in the state are 15. There are organic producers in 97.7% of the municipalities. 61.5% of the producers adopt auditing in the evaluation of organic conformity. The majority of organic producers are men and over 41 years old. As a conclusion, we have that organic agriculture in the state of São Paulo is concentrated in certain regions, especially those where family agriculture is predominant. In regions with a strong presence of agribusiness production clusters, such as sugar cane, there are fewer organic producers. Even though there are different rates of occurrence, organic agriculture is present throughout the São Paulo territory, which indicates its growth potential in the state.
  • Impact of objective knowledge and self-assessed knowledge on the population's attitudes towards the Brazilian agribusiness Article

    Borges, João Augusto Rossi; Souza, Kauê Felipe Ramos de; Domingues, Carla Heloisa de Faria; Talamini, Edson

    Abstract in Portuguese:

    Resumo No Brasil, circulam informações positivas e negativas sobre o agronegócio. É nesse contexto que a população forma suas atitudes frente ao agronegócio brasileiro. As atitudes estão relacionadas ao conhecimento objetivo, ou seja, as informações científicas acuradas ou dados consolidados que o indivíduo tem em sua memória; e ao conhecimento autoavaliado, ou seja, aquilo que o indivíduo julga saber. O objetivo foi identificar o impacto do conhecimento objetivo e do conhecimento autoavaliado sobre o agronegócio brasileiro nas atitudes da população. Os dados foram coletados por meio da aplicação de questionário com uma amostra de 468 participantes e analisados utilizando estatística descritiva e um modelo de regressão ordinal. Os resultados demonstraram que quanto maior o conhecimento objetivo e quanto maior o conhecimento autoavaliado maior é a probabilidade de um indivíduo ter atitudes positivas frente ao agronegócio. Os resultados também demonstraram que indivíduos com posicionamento político mais a direita tem maior probabilidade de ter atitudes positivas frente ao agronegócio brasileiro.

    Abstract in English:

    Abstract In Brazil, positive and negative information is spread about agribusiness. In this context of positive and negative information, the population forms its attitudes towards Brazilian agribusiness. Attitudes are related to objective knowledge, that is, accurate scientific information or consolidated data the individual has in his/her memory, and self-assessed knowledge, that is, what the individual thinks she or he knows. The objective was to identify the impacts of objective knowledge and self-assessed knowledge about Brazilian agribusiness on the population's attitudes. Data were collected through the application of questionnaire to a sample of 468 participants. Data were analyzed using descriptive statistics, and an ordinal logistic regression model. The results show that the greater the objective knowledge and the greater the self-assessed knowledge, the greater the probability of an individual having a more positive attitudes towards Brazilian agribusiness. The results also show that the further to the right on the political spectrum the individual declared himself/herself, the greater the probability of showing more positive attitudes towards the Brazilian agribusiness.
  • Analysis of household consumption of fish in Brazil using data from POF 2017-2018 Artigo

    Wagner, Ykaru Gomes; Coelho, Alexandre Bragança; Travassos, Guilherme Fonseca

    Abstract in Portuguese:

    Resumo O objetivo deste trabalho foi analisar os fatores determinantes do consumo domiciliar de pescados no Brasil. Foram utilizados os microdados da POF 2017-2018. Especificamente, buscou-se identificar como o consumo de pescados é influenciado pelas variáveis relacionadas à localização, características e hábitos domiciliares, de forma geral e por faixas de renda. Para a estimação, utilizou-se o modelo econométrico Probit. Ao todo, foram selecionados 2289 produtos distribuídos entre 9 categorias distintas, sendo 5 delas relacionadas a pescados e 4 relacionadas a proteínas elencadas como possíveis substitutas. Os resultados mostram que residir na zona rural, em regiões litorâneas ou na região Norte contribui positivamente para a aquisição de pescados, o que indica a importância dos fatores ligados à oferta. A escolaridade do responsável pelo domicílio não teve efeito significativo na propensão a consumir. Já a presença de crianças e adolescentes nos domicílios e o aumento da renda tiveram efeito positivo sobre a propensão a consumir.

    Abstract in English:

    Abstract The objective of this work was to analyze the determinants of household consumption of fish in Brazil. Microdata from POF 2017-2018 were used. Specifically, we sought to identify how fish consumption is influenced by variables related to location and to household habits and characteristics, in general, and by income groups. For the estimation, the Probit econometric model was used. Altogether, 2289 products were selected and distributed among 9 different categories, 5 of them related to fish and 4 related to proteins listed as possible substitutes. The results show that living in the rural area, coastal regions, or in the North region contributes positively to the acquisition of fish, which indicates the importance of supply factors. The level of education of the person responsible for the household had no significant effect on the propensity to consume. The presence of children and adolescents in households and the increase in income positively affected the propensity to consume.
  • Portfolio theory approach to plan areas for growing cotton, soybean, and corn in Mato Grosso, Brazil Article

    Lima, Fábio Francisco de; Alves, Lucilio Rogerio Aparecido

    Abstract in Portuguese:

    Resumo: Este trabalho teve como objetivo descrever como as propriedades de algodão no Estado de Mato Grosso se configuraram, construindo um modelo que otimize a renda e risco da combinação dos cultivos (soja, algodão safra, algodão 2ª safra e milho 2ª safra). Foram delimitadas duas regiões: Agregado Norte e Centro Leste. A primeira compreende a produção de soja no verão e algodão e milho na segunda safra, enquanto a segunda se restringe ao cultivo de algodão e soja no verão e milho na 2ª safra. O modelo de otimização foi utilizado para construir uma fronteira de eficiência produtiva de combinações de culturas, analisando a relação retorno-risco. O modelo mostra que o uso da safra de soja no verão proporciona maiores ganhos em rentabilidade. A receita é maximizada com um aumento da área para a cultura do algodão na primeira colheita, o que, no entanto, expõe a fazenda a maiores riscos de produção. O uso da segunda safra atenua os riscos de produção da fazenda. A diversificação de culturas se mostrou o melhor caminho para gerir o risco, dado que a utilização do maior número de cultivos resultou nas melhores relação entre retorno e risco.

    Abstract in English:

    Abstract: This study aims to describe how cotton farms in the state of Mato Grosso in Brazil are configured by building a model that optimizes income and risk for a combination of crops (cotton [first and second crop], soybean, and corn second crop). Two regions were defined: North and East Central Aggregate. The first region comprises the production of soybean in the summer and cotton and corn in the second harvest, while the second is restricted to the cultivation of cotton and soybean in the summer and corn in the second harvest. An optimization model was used to build a production efficiente frontier of crop combinations by analyzing the return-risk ratio. The model shows that the use of soybean crops in the summer season provides greater gains in profitability. Revenue is maximized in the area by an increase in the cotton crop during the first harvest; however, this exposes the farm to greater production risks. The use of second crops helps mitigate this production risk for farms.
  • Food policies and sectorial referentials in the Brazilian trajectory Article

    Grisa, Catia; Porto, Silvio Isoppo

    Abstract in Portuguese:

    Resumo: O artigo analisa os referenciais que guiaram o desenho e a implementação de políticas alimentares no Brasil. Baseados em pesquisa documental e revisão de literatura, identificamos seis fases nas políticas alimentares brasileiras: i) 1600-1930, com a presença de um referencial de inação; ii) dos anos 1930 até 1960 com o referencial orientado para a nutrição racional; iii) 1970 a 1980, com o referencial guiado por interpretações produtivistas e de abastecimento alimentar; iv) anos 1990, com o referencial da eficiência comercial e do foco socioassistencial; v) 2000 a 2015 com o referencial da convivência conflituosa entre o produtivismo e a segurança alimentar e nutricional (SAN); e, vi) a partir de 2014, sob o referencial de desmantelamento das políticas alimentares. Ao longo do tempo, as ações mais significativas e constantes foram aquelas que buscaram mudar a dinâmica da produção agrícola, notadamente para a expansão da produção de commodities. As ações que buscaram promover a acessibilidade alimentar, alimentação saudável, diálogo entre agricultura familiar e SAN, agroecologia e valorização dos territórios locais e da alimentação foram frágeis e instáveis, bastante sensíveis às mudanças políticas e econômicas.

    Abstract in English:

    Abstract: The paper analyses the referentials that has guided the design and implementation of food policies in Brazil. Based on documentary research and literature review, we identified six phases in Brazilian food policies: i) 1600-1930, with the presence of a referential of inaction; ii) from 1930 to 1960, with a referential oriented towards rational nutritional; iii) 1970 to 1980, guided by productivist interpretations and supply actions; iv) the 1990s, with a referential of commercial efficiency and social assistance focus; v) 2000 to 2015, with a referential of conflicting coexistence between productivism and food and nutrition security (FNS); vi) from 2014, under a dismantling sectorial referential. Over time, the most meaningful and constant actions were those that sought to change the dynamics of agricultural production, which were biased towards commodities expansion. The actions that sought to promote food accessibility, healthy diet, dialogue between family farming and FNS, agroecology and the valorization of local territories and food were fragile and unstable, sensitive to political and economic changes.
  • Governance in agrifood global value chain: the scientific field in the recent 15 years Article

    Guimarães, Amanda Ferreira; Malanski, Priscila Duarte; Schiavi, Sandra Mara de Alencar; Bouroullec, Mélise Dantas Machado

    Abstract in Portuguese:

    Resumo: Cadeias globais de valor agroalimentares sustentáveis dependem da governança da cadeia pela empresa líder e governança da transação. No entanto, a ligação entre elas ainda não está clara. Investigou-se, portanto, o campo científico sobre “governança na cadeia global de valor agroalimentar” em um período de 15 anos, nas bases de dados Scopus e Web of Science, por meio de duas análises: uma bibliométrica descritiva e uma análise de co-ocorrência de palavras-chave. Os resultados descritivos mostram que a pesquisa sobre o tema tem aumentado ao longo dos anos, com uma concentração de publicação em países como os Estados Unidos, Reino Unido e Holanda, com destaque para a Universidade de Wageningen. O gráfico de rede mostrou um campo teórico multidisciplinar e quatro eixos: governança da cadeia; governança de transações; relações horizontais; elementos políticos e estruturais. Governança da cadeia e da transação estão indiretamente ligadas pelo conceito de upgrading, comprometendo uma visão holística sobre sustentabilidade. Embora a sustentabilidade da cadeia dependa dos dois níveis de governança, este estudo bibliométrico mostrou que há uma lacuna a ser preenchida nesse tema. Propomos um estudo integrando ambos os conceitos, considerando upgrading, relações verticais e horizontais, bem como políticas públicas.

    Abstract in English:

    Abstract: Sustainable agrifood global value chains depend on chain governance by the lead firm and transaction governance. However, the link between them is still unclear. We therefore investigated the scientific field on “governance in agrifood global value chain” over 15 years in the Scopus and Web of Science databases through two analyses: a descriptive bibliometric and a keywords co-occurrence analysis. Our descriptive results show that the research on the theme has increased over the years, with a concentration of the papers published in countries such as the United States, the United Kingdom and the Netherlands, with emphasis on Wageningen University. The network graph showed a multidisciplinary theoreticomplcal field and four axes: chain governance; transaction governance; horizontal relationships; political and structural elements. The chain and the transaction governance are indirectly linked by the concept of upgrading, compromising sustainability’s holistic view. Although the sustainability of the chain depends on both levels of governance, this bibliometric study showed that there is a gap to be filled in this topic. We propose a study in the light of both concepts, considering upgrading, vertical and horizontal relationships, as well as public policies.
  • Evidence of accounting and absorption capacity in the process of family succession and continuity of rural activity Artigo

    Krüger, Cristiane; Machado, Fernanda Souto; Ceolin, Árthur Fagundes; Santos, Guilherme Godoy dos; Peiter, Ester Escalante

    Abstract in Portuguese:

    Resumo: Motivado por investigar aspectos sucessórios no agronegócio, buscou-se analisar a contabilidade e as capacidades de absorção (potencial e realizada) como determinantes para o processo de sucessão familiar e a continuidade da atividade rural. Os dados foram obtidos por meio da aplicação de questionário com produtores rurais da região central do Rio Grande do Sul. A amostra é composta por 200 respondentes. A análise dos dados foi realizada por meio de modelagem de equações estruturais. Para os produtores rurais a sucessão é um processo que ocorre de forma gradual, quando o sucessor estiver apto para assumir as responsabilidades, porém, a maioria não possui sucessores definidos. No modelo validado, a contabilidade explica 10% da sucessão familiar rural; e contabilidade e capacidade de absorção potencial explicam 25,6% a continuidade da atividade rural. Este estudo reduz a lacuna na literatura científica sobre contabilidade, capacidades de absorção, sucessão familiar e continuidade da atividade rural, temáticas raramente retratadas conjuntamente. A pesquisa implica em melhorar a gestão das propriedades rurais frente às temáticas de sucessão familiar e continuidade da atividade rural, realçando a prática da contabilidade junto ao agronegócio. Isso também reflete em fomento para atuação da classe contábil.

    Abstract in English:

    Abstract: Motivated by investigating succession aspects in agribusiness, we sought to analyze accounting and absorption capacities (potential and actual) as determinants for the process of family succession and the continuity of rural activity. The data were obtained through the application of rural producers in the central region of Rio Grande do Sul. The sample is composed of 200 respondents. Data analysis was performed through the evaluation of constructed data. Rural producers believe that succession is a process that occurs gradually, when the successor can assume the responsibilities, however, most do not have defined successors. In the validated model, accounting explains 10% of rural family succession, and accounting and potential absorption capacity explain 25.6% of the continuity of rural activity. This study reduces the gap in the scientific literature on accounting, absorption capacities, family succession, and continuity of rural activity, topics rarely discussed together. The research implies improving the management of rural properties in terms of family succession and continuity of rural activity, highlighting the practice of accounting with agribusiness. This also reflects in promoting the performance of the accounting professional class.
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