Acessibilidade / Reportar erro

Salmonella serovars in food poisoning episodes recorded in Brazil from 1982 to 1991

Sorovares de Salmonella em episódios de toxinfecção alimentar ocorridos no período de 1982 - 1991, no Brasil

Abstracts

The Salmonella serovars involved in 25 food poisoning episodes which occurred in the Southeast and South of Brazil from 1982 to 1991 were identified. The most frequently detected serotype was S. Typhimurium (13/25, 52%), and the food most frequently involved in the transmission of Salmonella was homemade mayonnaise. The need to set up a permanent program of epidemiologic alert for food poisoning is emphasized.

Salmonella; Serovars; Food poisoning


Em 25 episódios caracterizados como toxinfecção alimentar, ocorridos no período de 1982 a 1991 nas regiões sudeste e sul do país, foram identificados os sorovares de Salmonella envolvidos no processo. O sorotipo mais incidente foi S. Typhimurium presente em 13 oportunidades (52%), assim como dentre os alimentos responsabilizados na veiculação de Salmonella, a maionese caseira ocupou posição destacada. Ressalta-se a necessidade de instituir a nível nacional um programa permanente de vigilância epidemiológica sobre o problema da toxinfecção alimentar.


MICROBIOLOGY

Salmonella serovars in food poisoning episodes recorded in Brazil from 1982 to 1991

Sorovares de Salmonella em episódios de toxinfecção alimentar ocorridos no período de 1982 - 1991, no Brasil

Ernesto Hofer; Eliane Moura Falavina dos ReisI

IDepartment of Bacteriology, Oswaldo Cruz Institute, FIOCRUZ, Av. Brasil, 4365 - Manguinhos. 21045-900 Rio de Janeiro,RJ - Brasil

SUMMARY

The Salmonella serovars involved in 25 food poisoning episodes which occurred in the Southeast and South of Brazil from 1982 to 1991 were identified. The most frequently detected serotype was S. Typhimurium (13/25, 52%), and the food most frequently involved in the transmission of Salmonella was homemade mayonnaise.

The need to set up a permanent program of epidemiologic alert for food poisoning is emphasized.

Keywords:Salmonella; Serovars; Food poisoning.

RESUMO

Em 25 episódios caracterizados como toxinfecção alimentar, ocorridos no período de 1982 a 1991 nas regiões sudeste e sul do país, foram identificados os sorovares de Salmonella envolvidos no processo. O sorotipo mais incidente foi S. Typhimurium presente em 13 oportunidades (52%), assim como dentre os alimentos responsabilizados na veiculação de Salmonella, a maionese caseira ocupou posição destacada.

Ressalta-se a necessidade de instituir a nível nacional um programa permanente de vigilância epidemiológica sobre o problema da toxinfecção alimentar.

Full text available only in PDF format.

Texto completo disponível apenas em PDF.

ACKNOWLEDGMENTS

We are indebted to the Central Public Health Laboratories of the States of Rio de Janeiro, Paraná, Santa Catarina, and Rio Grande do Sul (Institute for Biological Research) for providing the strains and to Deise Paranhos, Junair Ribeiro, Sergio Alves de Azevedo and Evaldo Soares da Silva for technical help in laboratory and Vicente de Paulo Mello e Oliveira for secretarial assistance.

Recebido para publicação em 14/06/1993.

Aceito para publicação em 23/11/1993.

  • 1. CALZADA, C.T.; NEME, S.N.; IRINO, K. et al. - Sorotipos de Salmonella identificados no período de 1977-1982, no Instituto Adolfo Lutz, Săo Paulo, Brasil. Rev. Inst. Adolfo Lutz, 44: 1-18, 1984.
  • 2. CHALKER, R.B. & BLASER, M.J. - A review of human salmonellosis. III. Magnitude of Salmonella infection in the United States. Rev. infect. Dis., 10: 111-124, 1988.
  • 3. COSTA, G.A. & HOFER, E. - Isolamento e identificaçăo de Enterobactérias. Rio de Janeiro, 1972. (Monografia - Instituto Oswaldo Cruz).
  • 4. CRUICKSHANK, J.G. & HUMPHREY, T.J. - The carrier food-handler and non-typhoid salmonellosis. Epidem. Infect., 98: 223-230, 1987.
  • 5. DUGUID, J.P. & NORTH, R.A.E. - Eggs and salmonella food-poisoning: an evalution. J. med. Microbiol., 34: 65-72, 1991.
  • 6. FERREIRA, M.D.; PINTO, V.L.L.T. & HOFER, E. - Manipuladores de alimentos em restaurantes de Belo Horizonte, portadores de Salmonella. Rev. Microbiol. (S. Paulo), 15: 54-59, 1984.
  • 7. HAUSCHILD, A.H.W. & BRYAN, F.L. - Estimate of cases of food and waterborne illness in Canada and the United States. J. Food Protec., 43: 435-440, 1980.
  • 8. HOFER, E. - Consideraçőes sobre a frequęncia de sorotipos de Salmonella na cidade do Rio de Janeiro. Mem. Inst. Oswaldo Cruz, 72: 63-72, 1972.
  • 9. KELTERBORN, E. - Uber dei Häufigkeit des Vorkommens des Salmonella Species. Eine Untersuchung an 1,5 Millionen Salmonella - Kulturen, die von 1934 bis 1975 in 109 Ländern isoliert worden waren. Zbl. Bakt. Hyg., I. Abt. Orig. A., 243: 289-307, 1979.
  • 10. LEAL, N.C.; SA, A.T.; SOLARI, C.A.; SILVA, S.J. & HOFER, E. - Sorotipos de Salmonella Ąsolados de processos entéricos humanos em Recife-Pernambuco, durante o trięnio 1978-1980. Mem. Inst. Oswaldo Cruz, 82: 43-49, 1987.
  • 11. LE MINOR, L. & POPOFF, M.Y. - Designation of Salmonella enterica sp. nov. as the type and only species of the genus Salmonella. Int. J. system. Bact., 37: 465-468, 1987.
  • 12. PUGLIESE, C.; SALES, L.M.B.; JESUS, R.M.R. et al. - Febre tifóide. Estudo de um surto epidęmico devido a uma fonte comum de exposiçăo. Rev. baia. Saúde públ., 13/14: 122-140, 1987.
  • 13. SCHWANTES, L.; ESTEVES, J. & HOFER, E. - Frequęncia de sorotipos de Salmonella em dois hospitais pediátricos. Bol. Saúde (P. Alegre), 10: 12, 1993.
  • 14. SILVA, G.R.; SILVA, I. & GUIMARĂES, C.C. - An outbreak of food poisoning due to Salmonella typhimurium in a general hospital. Rev. Inst. Med. trop. S. Paulo, 6: 258-267, 1964.
  • 15. TAUNAY, A.E. - Diagnóstico bacteriológico das salmonelas de origem animal, sua importância e frequęncia no municipio de Săo Paulo. Rev. Inst. Adolfo Lutz, 28: 43-69, 1968.
  • 16. TAUXE, R.V. - Salmonella: a postmodem pathogen. J. Food Protec., 54: 563-568, 1991.

Publication Dates

  • Publication in this collection
    20 Sept 2006
  • Date of issue
    Feb 1994

History

  • Accepted
    23 Nov 1993
  • Received
    14 June 1993
Instituto de Medicina Tropical de São Paulo Av. Dr. Enéas de Carvalho Aguiar, 470, 05403-000 - São Paulo - SP - Brazil, Tel. +55 11 3061-7005 - São Paulo - SP - Brazil
E-mail: revimtsp@usp.br