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Open-access Revista de Nutrição

Publication of: Pontifícia Universidade Católica de Campinas
Area: Health Sciences ISSN printed version: 1415-5273
ISSN online version: 1678-9865
Previous title Revista de Nutrição da Puccamp

Table of contents

Revista de Nutrição, Volume: 14, Issue: 2, Published: 2001

Revista de Nutrição, Volume: 14, Issue: 2, Published: 2001

Document list
Artigos Originais
Food consumption by adolescents enrolled in a private high school in the city of Teresina, Piauí, Brazil CARVALHO, Cecilia Maria Resende Gonçalves de NOGUEIRA, Apolonia Maria Tavares TELES, João Batista Mendes PAZ, Suzana Maria Rebêlo da SOUSA, Rosângela Maria Lopes de

Abstract in Portuguese:

Com o objetivo de estudar o consumo alimentar de adolescentes matriculados em um colégio particular de Teresina, realizou-se estudo transversal através de amostragem sistemática. A freqüência de consumo de alimentos expressa em dias por semana foi obtida mediante questionário administrado individualmente ao aluno. O estado nutricional foi avaliado pelo Índice de Massa Corporal, considerando com sobrepeso valores > ou = P85. Os resultados indicam prevalência elevada de risco para o sobrepeso (19,8%) nos 334 adolescentes. Os meninos consumiram com maior freqüência alimentos energéticos (milho, manteiga, pizza, lasanha, sucos industrializados, refrigerantes) e construtores (frango, ovos, leguminosas) em relação às meninas (p < 0,05). Os adolescentes de 10 a 13 anos consumiram com maior freqüência milho, mel, açúcar, rapadura enquanto aqueles com idade entre 17 e 19 anos consumiram mais arroz, bolos, biscoitos, rosca, balas, goma de mascar, refrigerantes, frutas verde-amarelo.

Abstract in English:

Food consumption by adolescents enrolled in a private high school in the city of Teresina, Piauí, was evaluated in a systematic sampling cross-sectional study. The food consumption frequency in days per week was obtained using an individually filled out questionnaire. The nutritional status was evaluated through the body mass index, considering as overweight data > or = P85. The results show a high overweight risk prevalence (19.8%) in the 334 adolescents. The boys consumed with higher frequency energetic food (corn, butter, pizza, lasagna, industrialized juices, soft drinks) and constructors (chicken, eggs, vegetables) in relation to the girls (p < 0.05). The adolescents between ten and thirteen years old consumed with higher frequency corn, honey, sugar, raw brown sugar, while the ones with age between seventeen and nineteen years old consumed more rice, cakes, cookies, rusk, candies, chewing gum, soft drinks, green-yelow fruits.
Artigos Originais
Nutritional status and food intake of individuals with cystic fibrosis FIATES, Giovanna Medeiros Rataichesck BARBOSA, Eliana AULER, Flávia FEITEN, Simone Flach MIRANDA, Fabiane

Abstract in Portuguese:

A mucoviscidose é uma doença que afeta o estado nutricional por interferir na ingestão e absorção adequadas de nutrientes. Este estudo avaliou 22 pacientes mucoviscidóticos atendidos no Ambulatório de Nutrição do Hospital Infantil Joana de Gusmão em Florianópolis, SC, no período de agosto de 1998 a janeiro de 1999. O estado nutricional foi determinado através de medidas antropométricas e dados de consumo alimentar. Quanto ao estado nutricional, 42,9% dos menores de 2 anos e 28,6% dos maiores de 10 anos estavam desnutridos; na faixa etária de 2 a 10 anos não houve nenhuma criança desnutrida. Quanto ao consumo alimentar, 33,3% atingiram a recomendação de energia e 95,2% atingiram a recomendação de proteína. Podemos concluir que a mucoviscidose afeta o estado nutricional das crianças em períodos críticos de crescimento e desenvolvimento, e que a qualidade da dieta destes pacientes pode ser melhorada através de um cuidado nutricional adequado.

Abstract in English:

Cystic fibrosis affects nutritional status because it interferes with adequate ingestion and absorption of nutrients. The present study evaluated 22 fibrocystic patients, who attended ambulatory visits at Hospital Infantil Joana de Gusmão, in the city of Florianópolis, Santa Catarina, Brazil, from August 1998 to January 1999. Nutritional status was determined by anthropometric measurements and food intake data. As to the nutritional status, 42.9% of the children under 2 years old and 28.6% over 10 years old were malnourished. Children between 2-10 years old did not present malnutrition. Evaluation of nutritional intake showed that 33.3% were eating adequate amounts of energy, and 95.2% of protein. It can be concluded that cystic fibrosis affects nutritional status of children in critical periods of growth and development, and that the quality of their diets can benefit from adequate nutritional care
Artigos Originais
Malnutrition and results of rehabilitation in the city of Fortaleza, Ceará, Brazil SOARES, Nádia Tavares PARENTE, Walmara Gomes

Abstract in Portuguese:

Este estudo teve por objetivo caracterizar a prevalência da desnutrição e o percentual de reabilitação nutricional entre crianças assistidas pelo Programa de Assistência ao Desnutrido e à Gestante de Risco Nutricional, desenvolvido em uma das Unidades de Saúde do município de Fortaleza. O estudo foi realizado no mês de junho de 1999 por meio da análise de todos os prontuários catalogados no serviço. Em termos globais, a prevalência da desnutrição foi identificada em 30,0%, 33,6% e 8,6%, segundo os índices altura/idade, peso/idade e peso/altura, respectivamente. Considerando a faixa etária, há uma predominância entre as crianças de 12--23 meses, segundo os índices altura/idade (15,0%) e peso/idade (16,4%); e entre as de 24--35 meses, segundo o índice peso/altura (5,0%). A desnutrição crônica é o principal problema evidenciado. Se o índice peso/idade, utilizado pelo Programa de Assistência ao Desnutrido e à Gestante de Risco Nutricional como critério de inclusão e exclusão das crianças, fosse substituído pelo índice peso/altura, 76,9% das crianças seriam classificadas como normais e desligadas do Programa. Independentemente do índice antropométrico utilizado, é baixo o percentual de crianças reabilitadas. Os dados sugerem que o Programa de Assistência ao Desnutrido e à Gestante de Risco Nutricional deve ser reavaliado.

Abstract in English:

The purpose of this study was to characterize the malnutrition and the percentage of nutritional rehabilitation among children attended by the Assistance Program for Malnourished Child and Pregnant Woman at Nutritional Risk. The data was collected in one of the Health Units of the city of Fortaleza, Ceará, Brazil. The study was accomplished during the month of June 1999 by the analysis of all the records existent in the service. In global terms, the prevalence of malnutrition was identified as 30.0%, 33.6% and 8.6% according to the height/age, weight/age and weight/height index, respectively. According to the age group, malnutrition is higher among the 12-23 month-old children considering height/age index (15.0%) and weight/age index (16.4%), and among the 24-35 month-old children according to weight/height index (5.0%). The chronic malnutrition is the main nutritional problem evidenced. If the weight/age anthropometric index, which is used as a criterion for inclusion and exclusion of the children in the Assistance Program for Malnourished Child and Pregnant Woman at Nutritional Risk, was substituted by the weight/height index, most of the children (76.9%) would be classified as normal and would probably be discharged from the program. No matter what anthropometric index is used, the percentage of children rehabilitated is low. The data suggests that the Assistance Program for Malnourished Child and Pregnant Woman at Nutritional Risk needs to be re-evaluated.
Artigos Originais
The education of pediatricians and nutritionists: the human dimension AMORIM, Suely Teresinha Schmidt Passos de MOREIRA, Herivelto CARRARO, Telma Elisa

Abstract in Portuguese:

Este estudo teve como objetivo conhecer a percepção de pediatras e nutricionistas sobre a sua formação e a contribuição desta no trato com sua clientela. A metodologia utilizada foi a pesquisa interpretativa, tendo como técnica a entrevista semi-estruturada. Os resultados mostram que o paradigma predominante na formação dos profissionais de saúde - especialmente de médicos pediatras e nutricionistas - é o modelo biológico cartesiano, o qual tem repercussões na sua área de atuação, dificultando a visão do indivíduo como um ser integral e a compreensão dos determinantes no processo saúde-doença. Fica evidente a necessidade dos cursos de graduação preocuparem-se com um projeto pedagógico que leve à superação do paradigma cartesiano, tendo como meta a formação de um profissional comprometido com a construção de uma sociedade mais justa e mais humana.

Abstract in English:

The objective of this study was to know the pediatricians' and nutritionists' perception about their initial preparation and its contribution when dealing with their clientele. The methodology used was the interpretative research, and the technique used to collect the data was the semi-structured interview. The results showed that the predominant paradigm in the initial preparation of those professionals (pediatricians and nutritionists) is the Cartesian biological model, which has repercussions in their areas of performance, hindering the vision of the individual as an integral being and the understanding of the determinants of the health-disease process. It is evident the need for the graduation courses to be concerned with a pedagogical project that could overcome the Cartesian paradigm, having as a goal the preparation of a professional more committed in building a better society.
Artigos Originais
The occurrence of antibiotic residues in milk in commercial establishments in the city of Piracicaba, São Paulo, Brazil NASCIMENTO, Gislene Garcia Franco do MAESTRO, Vanessa CAMPOS, Mara Silvia Pires de

Abstract in Portuguese:

Foi avaliada a ocorrência de resíduos de antibióticos em 96 amostras de leites pasteurizados de 6 diferentes marcas adquiridas em estabelecimentos comerciais de Piracicaba, SP, sendo 2 do tipo B, 2 do tipo C, 1 tipo A e uma integral embalagem longa vida. A metodologia empregada consistiu em colocar discos de papel de filtro impregnados com leite sobre a superfície de meio de cultura TSB, previamente inoculado com cultura teste de Bacillus sthearothermophyllus. Após incubação por 4h a 56° C, foram observados halos de inibição da bactéria, em decorrência da presença de resíduos de antibióticos. Observou-se que 50,0% das amostras de leite apresentaram resíduos de antibióticos, não havendo diferença significativa (p <= 0,01) entre elas. Uma das marcas apresentou 72,5% das amostras com resíduos de penicilina e outra com 50,0% das amostras contendo outros inibidores não identificados por esta metodologia.

Abstract in English:

The occurrence of antibiotic residues in 96 samples of pasteurized milk from six different brands found in commercial establishments in the city of Piracicaba, São Paulo, Brazil was investigated. Four different grades of milk were tested: two of type B, two of type C; one of type A; and one carton of UHT milk. The methodology used consisted of setting discs of filter paper saturated in milk over the surface of a TSB culture media previously inoculated with a test culture of Bacillus sthearothermophyllus. After an incubation of four hours at 56 ° C, halos of bacterial inhibition were observed, due to the presence of antibiotic residues. It was observed that 50.0% of the milk samples presented antibiotic residues, without a significant difference among them (p <=0.01). One of the brands presented 72.5% of the samples with penicillin residues and another presented 50.0% of the samples containing other inhibitors that were not identified by this methodology.
Review Articles
The doubly-labeled water method and food intake surveys: a confrontation BELLISLE, France

Abstract in Portuguese:

Pesquisas de ingestão alimentar em seres humanos, seguindo medidas de gastos de energia, obtidas pela técnica da água duplamente marcada, têm sido amplamente questionadas nos últimos anos. Este artigo faz uma revisão de estudos realizados em adultos e crianças, comparando consumo e gastos de energia nos mesmos indivíduos. Em adultos, o consumo relatado é freqüentemente insuficiente para cobrir as necessidades mínimas de energia. O nível típico de sub notificação é de cerca de 20% e chega a percentuais maiores em indivíduos obesos. Dados de consumo obtidos de crianças são mais válidos que dados de adultos. Métodos diferentes de pesquisa produzem graus diferenciados de conformidade entre medidas de consumo e gasto usando a técnica da água duplamente marcada: questionários de freqüência tendem a induzir super estimados, enquanto o clássico recordatório de 24 horas é muito suscetível a grandes sub notificação. Até mesmo adultos obesos podem fornecer relatos precisos de seus consumos alimentares diários se apropriadamente treinados e motivados. A interpretação dos dados obtidos com o método da água duplamente marcada deveria integrar as consideráveis variações do dia-a-dia observadas na ingestão alimentar dos seres humanos.

Abstract in English:

Surveys of food intake in humans, following measurements of energy expenditures in free-living persons, obtained by the doubly-labeled water technique, have been severely questioned in recent years. The present article reviews studies performed in both adults and children, comparing energy intake and expenditures in the same individuals. In adults, reported intake is often insufficient to cover minimal energy needs. The typical level of "under-reporting" is about 20%, and it is even higher in obese subjects. Intake data obtained from children are more valid than data from adults. Different survey methods yield differing degrees of agreement between intake and expenditure measurements using the doubly labeled water technique: frequency questionnaires tend to induce over-reporting, whereas the classical 24 hours recall is very susceptible to large under-reporting. Even obese adults can provide accurate reports of their daily food intake if properly trained and motivated. The interpretation of data obtained with the doubly labeled water method should integrate the considerable day-to-day variations observed in human food intake.
Artigos de Revisão
Vitamin supplementation in cancer chemoprevention SILVA, Cyntia Rosa de Melo NAVES, Maria Margareth Veloso

Abstract in Portuguese:

Este trabalho constitui uma revisão de dados epidemiológicos sobre a relação entre o consumo de vitaminas e prevenção de câncer. Estudos observacionais evidenciam uma associação inversa consistente entre a ingestão de frutas e hortaliças e risco de câncer, e um efeito protetor das vitaminas C, E e dos carotenóides contra certos tipos de câncer. Resultados de estudos de intervenção, na prevenção primária de câncer, são contraditórios, sendo que em dois desses estudos o beta-caroteno, suplementado em doses consideradas farmacológicas, isolado ou associado à vitamina E ou à vitamina A, mostrou-se deletério para tabagistas. Ao contrário, a ingestão de doses mais fisiológicas de antioxidantes parece ser mais eficaz, sendo que a ação sinérgica dessas substâncias na quimioprevenção de câncer já foi demonstrada tanto em modelo in vivo de carcinogênese quanto em estudo epidemiológico de intervenção. Como estratégia de prevenção de câncer preconiza-se o consumo de dietas ricas em frutas e hortaliças, que aportem cerca de 150 mg de vitamina C, 30 mg de vitamina E e 4 mg de carotenóides. A ingestão de quantidades mais elevadas, na forma de suplementos, não está recomendada.

Abstract in English:

This work is a review of epidemiologic data about the relationship between vitamin intake and cancer prevention. Observational studies have strongly suggested an inverse association between fruit and vegetable intake and cancer risk, and a protector effect of C and E vitamins and carotenoids against some kinds of cancer. In intervention trials beta-carotene was found to be deleterious to smokers, when supplemented in pharmacological doses isolated or associated with vitamin E or vitamin A. On the other hand, the consumption of antioxidants in physiological amounts may be effective against cancer, and this synergic action was observed in both in vivo model of carcinogenesis and epidemiologic intervention trial. It has been commended a generous daily consumption of fruits and vegetables, with amounts of C and E vitamins and carotenoids nearly to 150, 30, and 4 mg, respectively, and the vitamin supplements are not recommended as chemopreventive agents against cancer
Artigos de Revisão
Obesity and diet macronutrients substitution ROSADO, Eliane Lopes MONTEIRO, Josefina Bressan Resende

Abstract in Portuguese:

Os fatores envolvidos na gênese da obesidade não são conclusivos, incluindo o papel dos macronutrientes da dieta na suscetibilidade ao ganho de peso. O carboidrato pode ser considerado um componente importante na saciedade. Sua substituição pelo adoçante, reduz o valor energético da dieta, reduzindo a massa corporal. Os efeitos dos adoçantes sobre o apetite dependem da natureza e da densidade dos nutrientes consumidos simultaneamente. Não existem evidencias suficientes que mostrem que os adoçantes causam ganho de peso, mas seu uso pode resultar em compensação energética com alimentos ricos em lipídios. Os lipídios tendem a aumentar a densidade energética da dieta promovendo o superconsumo passivo de energia, além de apresentar baixa prioridade oxidativa, estando associado à baixa saciedade. Sua substituição tem sido relacionada à compensação da ingestão energética, principalmente por carboidratos. Um plano alimentar disciplinado deve incluir alimentos que reduzam a densidade energética da dieta, sem promoção do consumo alimentar.

Abstract in English:

The factors involved in obesity genesis are not conclusive, including the function of diet macronutrients concerning susceptibility of weight gain. Carbohydrate can be considered an important component in satiety. Its substitution for sweeteners decreases the diet caloric value, consequently decreasing body mass. The effects of sweeteners on appetite rely on nature and density of the nutrients that are consumed simultaneously with sweeteners. There are no sufficient evidences showing that sweeteners cause weight gain, but the use of sweeteners may result on energetic compensation with lipid-rich foods. Lipids tend to increase diet energetic density promoting high passive consumption of energy, besides its low oxidative priority, which is associated with low satiety. Lipid substitution has been related to caloric ingestion compensation, mainly for carbohydrates. A disciplined dietetic plan should include foods that decrease diet energetic density without increasing food consumption
Nota Científica
The elimination of the not absorved water during common bean soaking resulted in weight gain in rats OLIVEIRA, Admar Costa de CARRARO, Francisco REIS, Soely Maria Pissini Machado RAMOS, André Godoy HELBIG, Elizabete COSTA, Elizabete Lourenço da ALVIM, Isabela Dutra QUEIROZ, Keila da Silva LUVIELMO, Márcia de Mello
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