• Physiological-functional properties of milk whey proteins Artigos Originais

    Sgarbieri, Valdemiro Carlos

    Abstract in Portuguese:

    O presente artigo coloca em destaque as propriedades multifuncionais das proteínas presentes no soro de leite bovino, a começar pelo colostro que contém essas proteínas em concentrações muito elevadas e que tem por função garantir a proteção e a imunidade dos recém-nascidos. Essas mesmas proteínas continuam no leite, porém em concentrações bastante reduzidas. A utilização dessas proteínas nas formas de concentrados e isolados protéicos evidenciam propriedades muito favoráveis à saúde no sentido de diminuir o risco de doenças infecciosas e também as consideradas crônicas e/ou degenerativas. Enfatizou-se as propriedades das proteínas do soro de leite e de peptídios delas resultantes no estímulo ao sistema imunológico, na proteção contra microrganismos patogênicos e contra alguns tipos de vírus como o HIV e o vírus da hepatite C, na proteção contra vários tipos de câncer, particularmente de cólon, na proteção da mucosa gástrica contra agressão por agentes ulcerogênicos, evidenciou-se várias linhas de ação protetora das proteínas de soro contra agentes condicionadores de problemas cardiovasculares. Com base em várias propriedades funcionais das proteínas do soro de leite, discutiu-se a vantagem e os benefícios de seu uso como suplemento alimentar para atletas e esportistas em geral. Os possíveis benefícios de vários fatores de crescimento celular, presentes no soro de leite também foram discutidos.

    Abstract in English:

    This article emphasizes the multifunctional properties of the bovine milk whey proteins, starting with the colostrum where these proteins occur in high concentrations and are reputed as responsible for the protection and passive immunization of the newborn babies. The same proteins found in colostrum in high concentrations are found in milk although at much lower concentrations. The utilization of the milk whey proteins in the form of concentrates or isolates has been found to be highly beneficial to health in the sense of decreasing the risk of infectious as well as chronical and degenerative diseases. In this article emphasis was given to the properties of whey proteins in the form of concentrates or isolates, and their hydrolysates (peptides) as immunostimulants, inhibitors of pathogenic microorganisms and some viruses, including HIV and hepatitis C viruses. In the protection against tumor's development, particularly colon cancer and protection of the gastric mucosa against ulceration by agressive ulcerogenic agents. Various actions of the milk whey protein were pointed out as defense mechanisms for cardiovascular degenerative diseases. Several research work were discussed showing the benefit of using milk whey protein to counteract undesirable metabolic and immunological effect of excessive exercise. Finally the cell growth and regeneration stimulatory properties of the milk whey growth factors were pointed out.
  • Influence of spices phenolic compounds on lipoperoxidation and lipid profile of rats tissues Artigos Originais

    Moreira, Ana Vládia Bandeira; Mancini-Filho, Jorge

    Abstract in Portuguese:

    OBJETIVO: Este trabalho avaliou o efeito antioxidante dos compostos fenólicos de uma mistura de especiarias (mostarda, canela e erva-doce) sobre o metabolismo dos ácidos graxos das séries w3 e w6. MÉTODOS: Ratos Wistar recém desmamados receberam dieta rica em gorduras essenciais e um chá de especiarias. Após 45 dias, os animais foram sacrificados e tiveram seus tecidos coletados para análise das substâncias reativas ao ácido tiobarbitúrico e perfil lipídico. RESULTADOS: O chá fornecido aos animais apresentou atividade antioxidante equivalente ao hidroxitolueno butilado. Foram identificados no chá, os ácidos fenólicos catecol, salicílico e caféico; as enzimas cicloxigenase e lipoxigenase foram inibidas pelos extratos ricos nestes ácidos fenólicos. O perfil de ácidos graxos apresenta diferença entre os grupos teste e controles. Todos os tecidos dos grupos teste apresentaram menores valores em lipoperoxidação, em comparação aos controles. CONCLUSÃO: Estes dados sugerem, portanto, um efeito antioxidante das substâncias fenólicas identificadas na mistura das especiarias, sobre os ácidos graxos das séries w3 e w6.

    Abstract in English:

    OBJECTIVE: This work analyzed the influence of the phenolic compounds from a blend of spices (mustard, cinnamon and anise) on the w3 and w6 fatty acids metabolism. METHODS: Weaned Wistar rats received a diet rich in essencial lipids and an infusion of blended spices for 45 days. After that period, they were sacrificed their tissues were collected and analized for the TBARS and lipid profile by CGMS. RESULTS: The tea of spices showed an antioxidant activity equivalent to that of the butylated hydroxytoluene. The following phenolic acids were identified in the infusion, using mass chromatography: cathecol, salicilic and cafeic; Lipooxygenase and ciclooxigenase enzymes were inhbited by the phenolic acid extracts. It was observed that the total amount of the fatty acids found in the test's rat tissues was different from that found in tissues of the control group. Tissues from the experimental groups presented a lower level of lipid peroxidation than those of the respective control groups. CONCLUSION: Therefore, such results suggest that, the phenolic substances identified in the spices had an antioxidant effect on the w3 and w6 fatty acids.
  • Technology of management of nutritional care: recommendations to qualifying the attendance in hospital food and nutrition services Artigos Originais

    Sousa, Anete Araújo de; Proença, Rossana Pacheco da Costa

    Abstract in Portuguese:

    OBJETIVO: O estudo teve como tema a gestão dos cuidados nutricionais no setor hospitalar, a partir da análise do trabalho do dietista/nutricionista no Brasil e na França, com o suporte da ergonomia e da antropotecnologia. MÉTODOS: A pesquisa foi realizada em um hospital francês e um hospital brasileiro. Os dados, analisados qualitativamente, foram obtidos com análise documental, entrevistas semi-estruturadas e observação direta. RESULTADOS: Os resultados evidenciaram que as situações de trabalho dos profissionais analisados são influenciadas diretamente pelas características do ambiente externo. No Brasil, estas características ambientais apresentam-se mais desafiantes, em virtude do baixo investimento em saúde, baixos níveis de escolaridade, de poder aquisitivo e acesso aos bens de consumo, baixa formação dos operadores, mudanças no comportamento alimentar e envelhecimento da população. O contexto industrial em evolução, a formação qualificada e a experiência dos nutricionistas são aspectos positivos para o trabalho destes profissionais. Na França, o alto investimento em saúde e as características organizacionais do setor favorecem os profissionais ao lidarem com o envelhecimento da população, as mudanças no comportamento alimentar, a baixa formação dos operadores, as doenças crônicas não-transmissíveis e os cuidados em domicílio. A formação dos nutricionistas apresenta dificuldades de reconhecimento no setor saúde. CONCLUSÃO: Neste estudo, elaborou-se um conjunto de recomendações com intuito de contribuir para a gestão dos cuidados nutricionais e para a qualificação e o trabalho do nutricionista no Brasil.

    Abstract in English:

    OBJECTIVE: This study of the nutritional care management in hospital, one in Brazil and the other in France, departs from an analysis of the work of dieticians and nutritionists, supported by ergonomics and anthropotechnology. METHODS: Data was obtained from documents, semi-structured interviews and direct observation. RESULTS: The results suggested that the working conditions of the professionals focused on herein were directly affected by the characteristics of the operational environment. A comparatively more challenging scenario is encountered in Brazil, due to low investments in the health system, lack of education, limited acquisition power and access to consumption, deficient worker background, changes in eating behaviour and population ageing. On the other hand, the developing industrial context, of the country, in association with the nutritionists qualified background and working experience, are positive aspects in their favour. In France, health professionals are assisted by higher investments and better organization of the health system, resulting in improved conditions for the management of population ageing, changes in eating behaviour, low worker background, treatment of chronic non-transmissible diseases, and home health care. The educational background of dieticians is not easily recognized in the health area. CONCLUSION: Recommendations are devised herein in an attempt to contribute to the qualification and as well as work of nutritionists, to the management of nutritional care Brazil.
  • Breastfeeding prevalence and complementary feeding practices in children up to 24 months old in Alto Jequitinhonha region, Minas Gerais, Brazil Artigos Originais

    Silveira, Francisco José Ferreira da; Lamounier, Joel Alves

    Abstract in Portuguese:

    OBJETIVO: Determinar a freqüência e duração do aleitamento materno e identificar as práticas relacionadas à alimentação complementar em municípios do Alto Jequitinhonha. MÉTODOS: Estudo transversal, com 450 crianças desde o nascimento até os 24 meses de idade, nos municípios de Carbonita, São Gonçalo do Rio Preto e Datas. A coleta de dados foi feita através da aplicação de questionários em entrevistas com as mães. As análises foram feitas utilizando-se os programas Epi Info versão 6.04b e SPSS versão 8.0. RESULTADOS: Medianas de 10,85 meses para amamentação, 3,85 meses para amamentação completa e 1,51 meses para amamentação exclusiva. Foram observadas em relação à área de residência, as medianas de amamentação foram 9,70 para área urbana e 16,00 para área rural. Com menos de 1 mês de vida, 33,6% das crianças já recebiam chás e 12,4% recebiam água. O consumo de carne foi de 40,5% e fruta de 44,1%, na faixa etária de 6 e 12 meses de idade, nas últimas 24 horas. Houve associação estatisticamente significativa entre residir na área rural e menor consumo de sucos, frutas, verduras/legumes e carne nas crianças maiores de 1 ano. CONCLUSÃO: A duração da amamentação nos três municípios foi maior do que em outros estudos recentes no país, porém a amamentação exclusiva continua sendo pouco praticada. Alimentos complementares de baixo valor nutritivo são iniciados precocemente, e alguns alimentos são fornecidos com pouca freqüência após 6 meses de idade.

    Abstract in English:

    OBJECTIVE: To determine the frequency and duration of breastfeeding and to identify the practices related to complementary feeding in cities of Alto Jequitinhonha. METHODS: A cross-sectional study was carried-out in the cities of Carbonita, Datas e São Gonçalo do Rio Preto. Data were collected of a sample of 450 children from birth to 24 months of age, using a questionnaire in interviews with the mothers. For the analisys, Epi Info version 6.04b and SPSS version 8.0 were used. RESULTS: The duration medians were 10.85 months for breastfeeding, 3.85 months for complete breastfeeding and 1.51 months for exclusive breastfeeding. The medians of breastfeeding were 9.70 months for urban area and 16.00 in rural area. Before 1 month of life, 33.6% of the mothers had introduced tea and 12.4% had introduced water to their infants. Meat was used by 40.5% and fruit by 44.1% of the children aged from 6 to 12 months. Living in rural area was associated with ingesting less juice for children aged from 6 to 12 months and with less juice, fruit, vegetables and meat for children above 12 months of age. CONCLUSION: The duration of breastfeeding was longer than demonstrated in other recent studies, but exclusive breastfeeding is yet little practiced. Complementary foods with low nutritious value are introduced precociously, and some nutritions foods are not given frequently after 6 months of age.
  • Meal frequency and serum cholesterol of women in a fruit-or-fiber supplemented diet Artigos Originais

    Oliveira, Maria Conceição de; Sichieri, Rosely

    Abstract in Portuguese:

    OBJETIVO: Estudos epidemiológicos têm mostrado uma relação inversa entre a freqüência habitual de refeições e colesterol total no sangue, sugerindo que o padrão alimentar pode modular esse lipídio. O objetivo desta pesquisa foi avaliar o efeito do fracionamento das refeições com a adição de frutas ou fibra sobre o colesterol sérico, utilizando o banco de dados de um ensaio clínico. MÉTODOS: Testou-se o efeito da adição de frutas ou fibras na dieta de 49 mulheres com excesso de peso (IMC>25kg/m²), não fumantes, na faixa etária de 30 a 50 anos, e com colesterol sérico maior ou igual a 240mg/dL. As mulheres, alocadas randomicamente, receberam maçã (300g), pêra (300g), ou biscoitos de aveia (60g) com igual teor de fibra, por dez semanas. No início do estudo, a freqüência de refeições foi de 3,8±1,1 e, no transcorrer do estudo, aumentou-se o número de refeições diárias para cinco. Foi então avaliada a variação no colesterol sérico segundo modificação no número de refeições diárias, calculada pela diferença entre o número de refeições no início do estudo e o número de refeições na 14ª semana de intervenção. Este aumento de refeições foi categorizado em: uma, duas, três ou mais refeições diárias. RESULTADOS: Após 14 semanas de seguimento, observou-se que houve redução de 12,6mg/dL, p<0,04 e 17,4mg/dL, p<0,03, respectivamente, no colesterol total e no LDL-C sérico das participantes que relataram aumento médio de três ou mais refeições diárias. Quando o modelo foi ajustado para idade, peso corporal e tipo de alimento adicionado à dieta (maçã, pêra ou aveia), as reduções foram menores (11,5mg/dL, p<0,04; 17,3, p<0,04); entretanto, a diferença continuou estatisticamente significante para as participantes que reportaram aumento médio de três ou mais refeições. O nível de HDL-C não mostrou alteração antes e após ajuste. CONCLUSÃO: O fracionamento das refeições reduziu o colesterol total e LDL-C sérico em mulheres hipercolesterolêmicas, independente da idade, peso corporal e tipo de alimento ingerido, frutas ou fibras, sugerindo que o número de seis refeições diárias poderia ser uma medida de prevenção e controle da hipercolesterolemia.

    Abstract in English:

    OBJECTIVE: Epidemiological studies have shown an inverse relationship between people's habitual eating frequency and blood total cholesterol, leading to the suggestion that, a frequency increase in meal pattern may help to reduce the amount of such lipids. The objective was to examine data collected during a clinical trial, in order to evaluate the effects of increased meal frequency on serum cholesterol of women, who had their usual diet supplemented with either fruits or fiber. METHODS: Forty nine hypercholesterolemic women (BMI>25kg/m²) non-smokers, ages ranging from 30 to 50 years old, and cholesterol level greater than 240 mg/dL, had been tested on their usual diet supplemented with fruits or fiber, during 10 weeks. These women had been randomly assigned to add to their usual diet, either three apples (300g) or three pears (300g), or three oat-cookies (60g), all with similar fiber quantity. At baseline, the meal frequency has been 3.8±1.1; in the follow-up, the meal frequency increased to five meals per day. The registered mean of serum cholesterol was then evaluated, taking into account the change in frequency/number of meals per day, such as one, two, three or more meals. RESULTS: After 14 weeks of follow-up, serum total cholesterol and LDL-C, each showed a reduction of 12.6mg/dL, p<0.04 and 17.42mg/dL, p<0.03, respectively, among participants reporting an increase of three or more meals per day. When the resulting model was adjusted for age, body weight, and type of food (fruit or fiber) added to diet, the values of total cholesterol and LDL-C changed to 11.5mg/dL, p<0.04; 17.3, p<0.04 respectively; however, the difference remained statistically significant for the participants that reported average increase of three or more meals. On the other hand, the HDL-C did not show any change before or after adjusting for age, body weight and type of food added to usual diet. CONCLUSION: The increased number of meals reduced serum cholesterol, independently of age, body weight, and type of added food (fruits or fiber), suggesting that six meals per day may prevent and/or control hipercholesterolemia.
  • Serum retinol levels in school children, 7 to 17 years old in Rio de Janeiro, Brazil Artigos Originais

    Ramalho, Rejane Andréa; Saunders, Cláudia; Natalizi, Daniel Alves; Cardoso, Letícia de Oliveira; Accioly, Elizabeth

    Abstract in Portuguese:

    OBJETIVO: Avaliar o estado nutricional quanto à vitamina A em escolares de 7 a 17 anos. Foram analisados 574 escolares, com idade entre 7 e 17 anos, regularmente matriculados na rede municipal de ensino no Rio de Janeiro. MÉTODOS: Os níveis séricos de retinol foram determinados pelo método Bessey-Lowry modificado e o ponto de corte utilizado para caracterizar inadequação sérica de retinol foi <1,05µmol/L. RESULTADO: Encontrou-se um total de 10,30% de escolares com baixos níveis de retinol sérico. Ao considerar a faixa etária, observou-se uma tendência a maiores percentuais de níveis inadequados de retinol sérico entre escolares mais jovens (11,98% na faixa etária de 7 a 10 anos e 7,92% na faixa etária de 10 a 17 anos). CONCLUSÃO: Ainda que os níveis séricos de retinol tendam a elevar-se com a idade, eles ainda são baixos com freqüência suficiente para justificar maior atenção ao segmento populacional mais jovem e tornar pertinente a sua inclusão em programas de combate às deficiências de micronutrientes.

    Abstract in English:

    OBJECTIVE: The vitamin A nutritional status assesment in scholars whose age is from 7 to 17 years old is the aim of this study. Data from 574 scholars have been analyzed, they were from 7 to 17 years old, and matriculated in the public educational system of Rio de Janeiro. METHODS: The serum retinol levels were assessed by the modified Bessey-Lowry method and the reference point to qualify the inadequate serum retinol level was <1,05µmol/L. RESULTS: The current study has identified that 10.30% of the scholars have presented low serum retinol levels. Considering the age group, the study shows that the younger scholars can present highier percentages of inadequate serul retinol levels (11.98% for those who is 7 to 10 years old, and 7.92% for those who is from 10 to 17 years old). CONCLUSIONS: Although the serum retinol levels tends to raise according to the age, they are still low and its frequency is relevant to focus the atention to the youngest scholars, including them in micronutrients deficiency combat programs.
  • Evaluation of usual diet of obese and overweight children and adolescents Artigos Originais

    Lima, Severina Carla Vieira Cunha; Arrais, Ricardo Fernando; Pedrosa, Lúcia de Fátima Campos

    Abstract in Portuguese:

    OBJETIVO: Investigar a dieta habitual de crianças e adolescentes com sobrepeso e obesidade, atendidas no Ambulatório de Endocrinologia Pediátrica da Universidade Federal do Rio Grande do Norte. MÉTODOS: Foram constituídos os grupos sobrepeso (n=15), obesidade (n=30) e controle (n=21) de ambos os sexos. A avaliação antropométrica foi realizada utilizando-se o Índice de Massa Corporal e a dieta habitual por registro alimentar e analisada pelo Virtual Nutri 1.0. RESULTADOS: As calorias totais e fibra alimentar do grupo obesidade feminino foram inferiores e diferente significativamente do controle masculino. Observou-se elevada ingestão de proteínas nos grupos sobrepeso masculino e obesidade feminino. Uma correlação negativa foi verificada entre o Índice de Massa Corporal e a fibra alimentar no grupo obesidade feminino. CONCLUSÃO: As crianças e adolescentes com sobrepeso e obesidade da amostra estudada, possuem uma dieta habitual inadequada, com elevada ingestão de proteínas e lipídios e deficiente em fibras.

    Abstract in English:

    OBJECTIVE: The aim of this study was to investigate the usual diet of obese and overweight children and adolescents, attended at the Pediatric Endocrinology Ambulatory of the Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, Brazil. METHODS: Overweight (n=15), obesity (n=30) and control (n=21) groups were constituted. The anthropometric evaluation was obtained by Body Mass Index and the usual diet was investigated by self-register. The diet was analysed using the Virtual Nutri 1.0 software. RESULTS: In the female obesity group the intake of total calories and fiber was significantly smaller than in the male control group. There was a high average of protein intake in male overweight and female obesity groups. Negative correlation between Body Mass Index and diet fiber was observed in female obesity group. CONCLUSIONS: In general, the usual diet of obese and overweight children and adolescents was inadequate in relation to protein, lipids and fiber.
  • The effects of a mixed program of nutritional intervention and physical exercise on body composition and feeding habits of obese climacteric women Artigos Originais

    Monteiro, Rita de Cássia de Assunção; Riether, Priscila Trapp Abbes; Burini, Roberto Carlos

    Abstract in Portuguese:

    OBJETIVO: Foi avaliar o efeito de programa misto de intervenção nutricional e exercício físico sobre a composição corporal e hábitos alimentares de mulheres obesas em climatério. MÉTODOS: Trabalhou-se com 2 grupos de 15 pessoas por 40 semanas: Grupo Dieta (intervenção nutricional) e Grupo Exercício (intervenção nutricional e exercício). RESULTADO: As reduções do peso (-2,3kg para Grupo Dieta e -5,3kg para o Grupo Exercício) e da circunferência da cintura (-4,8cm para Grupo Dieta e -7,6cm para Grupo Exercício), foram maiores para o Grupo Exercício. Foi verificada evolução positiva na classificação do Índice de Massa Corporal para ambos os grupos, sendo que o Grupo Exercício respondeu melhor ao tratamento. O padrão alimentar foi considerado monótono e com baixo consumo de alimentos regionais. CONCLUSÃO: O programa foi efetivo para perda de peso, em maior intensidade na presença de exercício. A educação alimentar proposta foi capaz de acarretar mudanças nos hábitos alimentares.

    Abstract in English:

    OBJECTIVE: The effects of a mixed program of nutrition intervention and physical exercise on body composition and feeding habits were evaluated in obese climacteric women. METHODS: Thirty participants were randomly assigned in 2 groups during 40 weeks: Diet Group (nutritional intervention) and Exercise Group (nutritional intervention and exercise). RESULTS: Weight reductions (Diet Group 2,3kg/Exercise Group -5,3kg) and waist circunference (Diet Group -4,8cm/Exercise Group 7,6cm) were greater in Exercise Group. A positive evolution was noticed in the Body Mass Index in both groups, with Exercise Group having better answer to treatment. It was observed a monotonous feeding pattern and low compliance to the consumption of regional typical foods. CONCLUSION: We concluded that the program was effective for weight loss at a higher intensity in the presence of exercise and the feeding education was able to modify the feeding habits.
  • Diet and cancer: an epidemiological view Artigo de Revisão

    Garófolo, Adriana; Avesani, Carla Maria; Camargo, Kátia Gavranich; Barros, Maria Elisa; Silva, Sandra Regina Justino; Taddei, José Augusto de Aguiar Carrazedo; Sigulem, Dirce Maria

    Abstract in Portuguese:

    Epidemiologistas que estudam câncer têm observado que a sua prevalência no mundo tem aumentado de maneira significativa no último século. Acredita-se que este resultado está relacionado, entre outros aspectos, com a industrialização e a urbanização ocorridas neste período. De fato, a morbi-mortalidade associada ao câncer observada em países desenvolvidos é maior do que em países em desenvolvimento. Além disso, algumas formas específicas de câncer, como o de cólon e reto, próstata e mama feminina, são mais freqüentes em países desenvolvidos, enquanto outras, como de estômago, esôfago e colo de útero têm maior incidência nos países em desenvolvimento. Padrões distintos de câncer também são observados entre indivíduos que emigram para um novo país ou região. Com base em estudos epidemiológicos, analisou-se a relação entre câncer e nutrição, e algumas modificações na alimentação que podem prevenir alguns tipos de cânceres.

    Abstract in English:

    Recent data have shown that the prevalence of cancer in the world has significantly risen in the last century. Cancer epidemiologists believe that it is related to the industrialization and urbanization that occurred during this period. In fact, the cancer incidence and mortality observed in developed countries are higher than in non-developed countries. Moreover, some specific sites of cancer such as colon-rectum, prostate and female mama are more pronounced in developed countries, whereas others as stomach, esophagus and cervix are prevalent in non-developed countries. Different patterns of cancer are also observed among migrants when they migrate to a new country or region. Based on epidemiological data, the association between cancer and diet was analyzed, as well as the changes in some food intake patterns and how they can prevent some types of cancer in the future.
  • Nutritional evaluation and ageing Comunicações

    Sampaio, Lílian Ramos

    Abstract in Portuguese:

    A avaliação do estado nutricional do idoso é considerada complexa em razão da influência de uma série de fatores, os quais necessitam ser investigados, detalhadamente, visando diagnóstico nutricional acurado, que possibilite intervenção nutricional adequada. Alterações fisiológicas, processos patológicos crônicos e situações individuais que ocorrem com o envelhecimento, geralmente interferem no estado nutricional do indivíduo. Portanto impõe-se uma associação de indicadores nutricionais e a utilização de padrões de referência os mais específicos possíveis para realizar-se tal avaliação. Com o objetivo de contribuir ao estudo nutricional do indivíduo idoso, este trabalho discute os principais aspectos relacionados à avaliação do estado nutricional, com ênfase nos indicadores e critérios de avaliação mais apropriados para esse grupo etário, considerando-se as modificações inerentes ao processo de envelhecimento.

    Abstract in English:

    The evaluation of the nutritional status of the elderly is complex due to the influence of several factors, which require detailed investigation, in order to reach an exact and accurate diagnosis that will enable the prescription of adequate nutrition. There are physiological alterations, chronic pathological processes and individual situations that occur with ageing, which generally interfere with the individual's nutritional status. This requires the association of nutritional indicators and the use of the most specific reference patterns, when performing such evaluation. To contribute to the nutritional study of the elderly, this paper discusses the main aspects related to the evaluation of their nutritional status, emphasizing the most appropriate evaluation criteria and indicators for such age group, and considering the changes inherent in the ageing process.
  • The ketogenic diet on the treatment of drug resistant epilepsies Comunicações

    Nonino-Borges, Carla Barbosa; Bustamante, Vera Cristina Terra; Rabito, Estela Iraci; Inuzuka, Luciana Midoro; Sakamoto, Américo Ceike; Marchini, Júlio Sérgio

    Abstract in Portuguese:

    A epilepsia é uma condição clínica crônica correspondente a um grupo de doenças que tem em comum crises epilépticas; ela atinge de 0,5% a 1,0% da população dos países desenvolvidos, podendo esta prevalência ser maior nos países em desenvolvimento. Aproximadamente um terço dos pacientes evolui com crises epilépticas intratáveis com medicamentos; em alguns casos, é possível o tratamento cirúrgico. Nos pacientes em que cirurgia não é possível, a dieta cetogênica passa a ser uma opção terapêutica, principalmente em crianças. Espera-se que esta terapia seja eficaz para, pelo menos, um terço dos pacientes, resultando em redução ou controle das crises. No presente trabalho, apresentamos métodos para o preparo e uso a dieta cetogênica. O planejamento da dieta é individualizado, seguindo-se recomendações para o consumo energético e proporções de gorduras, proteínas e carboidratos específicos. Sempre que introduzida a dieta, o paciente deve ser monitorizado, devido à possibilidade de efeitos adversos. A orientação dos pais ou responsáveis sobre a dieta cetogênica, e como ela funciona, proporciona maior aceitação e aderência a esta forma de tratamento da epilepsia.

    Abstract in English:

    Epilepsy is a chronic condition that affects 0.5% to 1.0% of the population in developed countries. This prevalence may be higher in developing countries. A significant proportion of the patients, nearly one third of them will have their condition evolved into a stage of uncontrolled crises, in some cases, surgical procedure may be indicated. However, for several patients, surgery is not possible. In these cases, ketogenic diet is a therapeutic option, especially for children. It is supposed that nearly one third of the patients that use the ketogenic diet, experience seizure control or reduction in the number of seizures. The current study presents methods of preparing and using ketogenic diet. The diet must be individualized, considering the recommendations for calorie intake, amounts of fat, protein and specific carbohydrates. Patients must be monitored, since side effects related to the diet can occur. Parents and caregivers must be informed about ketogenic diet and how it works; so that greater acceptability and adherence to this therapy may be achieved.
  • An epidemiological approach to obesity Comunicações

    Pinheiro, Anelise Rízzolo de Oliveira; Freitas, Sérgio Fernando Torres de; Corso, Arlete Catarina Tittoni

    Abstract in Portuguese:

    A obesidade, doença integrante do grupo de Doenças Crônicas Não-Transmissíveis, é o acúmulo excessivo de gordura corporal em extensão tal, que acarreta prejuízos à saúde dos indivíduos. A etiologia da obesidade é um processo multifatorial que envolve aspectos ambientais e genéticos. Atualmente, a obesidade é um problema de saúde pública mundial, tanto os países desenvolvidos como os em desenvolvimento apresentam elevação de sua prevalência. A transição nutricional é um processo de modificações seqüenciais no padrão de nutrição e consumo, que acompanha mudanças econômicas, sociais e demográficas, e mudanças do perfil de saúde das populações. Neste novo perfil, a urbanização determinou uma mudança nos padrões de comportamento alimentar que, juntamente com a redução da atividade física nas populações, vem desempenhando importante papel. O aumento da prevalência da obesidade no Brasil é relevante e proporcionalmente mais elevado nas famílias de baixa renda. O quadro epidemiológico nutricional do Brasil deve apontar para estratégias de saúde pública capazes de dar conta de um modelo de atenção para desnutrição e obesidade, integrando conseqüências e interfaces das políticas econômicas dentro do processo de adoecer e morrer das populações. A presente revisão de literatura tem como objetivo enfatizar os aspectos epidemiológicos do sobrepeso e da obesidade em adultos, como importante agravo no âmbito da saúde pública.

    Abstract in English:

    Obesity, a disease of the Noncommunicable Disease Group, is the excess of body fat accumulated to an extent that health may be adversely affected. The etiology of obesity is a multifarious process that involves environmental and genetic factors. Nowadays, obesity is a world-wide public health problem showing an increased prevalence in developing countries, as well as in developed ones. The nutritional transition is a process of sequential changes in the nutrition and consumption patterns, that follows economic, social and demographic changes, and changes in the health profile of populations. In this new profile, the urbanization led to a change in behavior patterns of eating, and a decrease in the populations physical activity, both becoming important trends nowadays. The increase of obesity prevalence in Brazil is considerable and proportionally higher in low-income families. The nutritional epidemiological picture of Brazil shows a situation that chaims for public health strategies, able to solve the malnutrition and obesity trends in the same attention-model in health, and to mediate the consequences and connections of economic policies within the populations, process of disease and death. The aim of the present literature revision is to emphasize the epidemiological aspects of adults overweight and obesity as a considerable problem of public health.
Pontifícia Universidade Católica de Campinas Núcleo de Editoração SBI - Campus II , Av. John Boyd Dunlop, s/n. - Prédio de Odontologia, 13059-900 Campinas - SP Brasil, Tel./Fax: +55 19 3343-6875 - Campinas - SP - Brazil
E-mail: sbi.submissionm@puc-campinas.edu.br