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Revista de Nutrição, Volume: 18, Número: 1, Publicado: 2005
  • Efeitos da suplementação de potássio via sal de cozinha sobre a pressão arterial e a resistência à insulina em pacientes obesos hipertensos em uso de diuréticos Artigos Originais

    Pereira, Maria Alice de Gouveia; Galvão, Roberto; Zanella, Maria Teresa

    Resumo em Português:

    OBJETIVO: Avaliar os efeitos da suplementação de potássio, por intermédio do sal de cozinha contendo cloreto de potássio, associada à dieta hipocalórica e à atividade física aeróbica, sobre a pressão arterial e índices de resistência à insulina em pacientes hipertensos com obesidade abdominal. MÉTODOS: Estudo prospectivo duplo-cego, randomizado, em 22 pacientes hipertensos com excesso de peso (índice de massa corporal >27kg/m²) e controle insatisfatório da pressão arterial durante o uso de diuréticos pressão arterial sistólica >140 e <160mmHg e/ou pressão arterial diastólica >90 e <105mmHg. O estudo teve duração de 12 semanas, durante as quais, os pacientes, divididos em dois grupos (grupo sal normal, n=10; grupo sal de potássio, n=12), receberam sal contendo 100% de cloreto de sódio, ou sal contendo 50% de cloreto de sódio e 50% de cloreto de potássio. No início e ao final do estudo, os pacientes foram submetidos à determinação do índice de massa corporal, da circunferência da cintura, dos níveis séricos e da excreção urinária de sódio e potássio, à monitorização ambulatorial da pressão arterial nas 24 horas, ao teste oral de tolerância à glicose com determinação dos níveis séricos de insulina em jejum e aos 120 minutos, à determinação do perfil lipídico do plasma e à medida da composição corporal. RESULTADOS: No grupo sal de potássio, os níveis do potássio sérico não se elevaram, como no grupo sal normal, embora se elevasse de 38,8±18,6 para 62,3±29,7mEq/g a excreção de creatinina urinária (p<0,05). A perda de peso, semelhante nos dois grupos (3,5% no grupo sal normal e 2,7% no grupo sal de potássio), associou-se às reduções na pressão arterial sistólica durante a monitorização ambulatorial da pressão arterial; de 134,7 ±14,8 para 130,2±12,6mmHg (p<0,05) no grupo sal normal e de 128,2±7,4 para 122,9±5,7mmHg (p<0,05) no grupo sal de potássio, e às reduções na pressão arterial diastólica durante a monitorização ambulatorial da pressão arterial, de 84,4±10,2 para 81,4 ± 8,9mmHg no grupo sal normal e de 84,0±5,7 para 79,5±3,9mmHg (p<0,05) no grupo sal de potássio. As variações da pressão arterial sistólica, semelhantes nos dois grupos, correlacionaram-se com as variações das medidas da circunferência da cintura em todos os pacientes analisados em conjunto (r s=0,624; p=0,002). Os índices de resistência à insulina e o perfil lipídico do plasma não se alteraram e não diferiram entre os grupos. CONCLUSÃO: Nossos resultados indicam que as perdas de peso induzidas por alterações no estilo de vida promovem reduções na pressão arterial, proporcionais às reduções na gordura abdominal. A suplementação de potássio a partir da utilização do sal de cozinha contendo cloreto de potássio, em pacientes hipertensos obesos em uso de diurético, se mostrou insuficiente para impedir a queda dos níveis séricos de potássio e não resultou em nenhum efeito sobre a resistência à insulina ou sobre a pressão arterial, além daquele obtido pela perda de peso.

    Resumo em Inglês:

    OBJECTIVE: The objectives of the present study were to evaluate the effects of oral potassium supplementation, associated with a hypocaloric diet and aerobic exercises, on plasma potassium levels, blood pressure and insulin resistance, in centrally obese, not well controlled hypertensive patients on diuretic therapy; waist to hip ratio >0.85 in women, and >0.95 in men; systolic blood pressure >140mmHg and <160mmHg and/or diastolic blood pressure >90mmHg and <105mmHg. METHODS: This was a prospective double-blind randomized study including 22 patients divided in 2 groups: sodium chloride n=10, and potassium chloride n=12. For 12 weeks, each group received cooking salt containing, either 100% sodium chloride, or 50% sodium chloride and 50% potassium chloride. All patients were submitted to a hypocaloric diet and advised to increase their physical activity; a 40-minute walk three times a week. Before and after the study period, all patients were submitted to determinations of body mass index, body composition, waist circumference, sodium and potassium urinary excretions, sodium and potassium serum levels, 24h ambulatory blood pressure monitoring, oral glucose tolerance test with serum insulin measurements at fasting and 120 minutes after glucose load, and serum lipid profile. RESULTS: In both groups, no changes were observed in serum sodium and potassium levels, in blood glucose and insulin levels, insulin resistance indexes and serum lipid profile. The body mass index decreased similarly in both groups; 3.5±2.0% in sodium Chloride, and 2.7±3.2% in Potassium Chloride, as well as 24 h systolic ambulatory blood pressure monitoring mean; from 134.7 ±14.8 to 130.2±12.6mmHg (p<0.05) in group sodium chloride, and from 128.2±7.4 to 122.9±5.7mmHg (p<0.05) in potassium, and 24h diastolic ambulatory blood pressure monitoring from 84.4±10.2 to 81.4 ± 8.9mmHg in sodium chloride, and from 84.0±5.7 to 79.5±3.9mmHg (p<0.05) in group potassium (p<0.05). Changes in 24h systolic ambulatory blood pressure monitoring correlated with changes in the waist circumference, but not with changes in bory mass index when all patients were analyzed together. Serum lipid profile, blood glucose levels and insulin resistance indexes did not differ between groups and did not change during the study. CONCLUSION: Weight reduction induced by life style changes, promotes reductions in blood pressure, which are proportional to reductions in abdominal fat. Potassium supplementation through cooking salt was insufficient to avoid serum potassium falling during diuretic therapy and did not show any additional beneficial effect on blood pressure or insulin resistance in hypertensive patients with central obesity.
  • Alimentos modificados e suas implicações no metabolismo energético Artigos Originais

    Mourão, Denise Machado; Monteiro, Josefina Bressan Resende; Hermsdorff, Helen Hermana Miranda; Teixeira, Marta Cristina Leite

    Resumo em Português:

    OBJETIVO: Comparar o efeito de duas dietas, modificadas no perfil de seus carboidratos, no metabolismo energético de homens com peso normal e com sobrepeso. MÉTODOS: Três formulações convencionais e suas formulações correspondentes diet, compuseram as dietas isoenergéticas padrão e a dieta modificada, respectivamente. Utilizou-se a calorimetria indireta, para obtenção dos dados referentes ao metabolismo energético. A amostra foi de 13 homens em cada grupo. RESULTADOS: O grupo com sobrepeso apresentou um gasto energético superior e uma termogênese inferior (p<0,01) ao grupo com eutróficos, independentemente da dieta. Verificou-se um quociente respiratório de repouso, gasto energético de repouso, termogênese, e oxidação de carboidratos, superior (p<0,05), após o uso de dieta modificada, independentemente do grupo. CONCLUSÃO: Os resultados sugerem que uma dieta isoenergética, com maior quantidade de carboidratos complexos, tende a elevar o quociente respiratório, promovendo, assim, um aumento da termogênese e do gasto energético.

    Resumo em Inglês:

    OBJECTIVE: To compare the effects of two diets, which had their carbohydrates profile modified, on the energy metabolism of two groups of subjects: normal lean men and overweight ones. METHODS: Two isoenergetic meal plans were used, to evaluate their effects in the energy expenditure of thirteen lean, and thirteen overweight men. Three regular meal preparations and their diet analogous preparations were used to compound the regular meal and the modified meal, respectively. Indirect calorimetry was used to estimate the energy expenditure. RESULTS: Overweight subjects had a higher energy expenditure (p<0.01) and lower thermogenesis (p<0.01) comparing to lean subjects, independently of the meal tested. Modified meal was higher in complex carbohydrates and, independently of the group, its consumption caused rest respiratory quotient, rest energy expenditure, thremogenesis, and carbohydrate oxidation to be greater (p<0.05) than those observed when regular meal was consumed. CONCLUSION: Our results suggest that an isocaloric meal, higher in complex carbohydrate, can increase the respiratory coefficient, and, consequently, can increase thermogenesis and energy expenditure.
  • Avaliação nutricional de pacientes em hemodiálise Artigos Originais

    Cabral, Poliana Coelho; Diniz, Alcides da Silva; Arruda, Ilma Kruze Grande de

    Resumo em Português:

    OBJETIVO: O objetivo deste estudo foi o de avaliar o estado nutricional e a ingestão de energia e de nutrientes de uma população em hemodiálise no Hospital das Clínicas, Universidade Federal de Pernambuco. MÉTODOS: De um total de 47 pacientes em hemodiálise de manutenção, 37 indivíduos (18 homens e 19 mulheres, idade 50,4 ± 16,3 anos) foram selecionados. O índice de massa corporal foi utilizado para a classificação do estado nutricional e a dieta foi investigada por meio do método do diário alimentar de 4 dias. RESULTADOS: Os resultados evidenciaram um predomínio de indivíduos eutróficos (62,2%) e igual prevalência de baixo peso e excesso de peso (18,9% de pacientes em cada caso). Com relação à dieta, os achados desta pesquisa revelaram um adequado consumo energético-protéico. De uma forma geral, a ingestão média diária de nutrientes foi considerada adequada, exceto pelo cálcio e pela vitamina A, que apresentaram <50,0% e <70,0% da ingestão diária recomendada, respectivamente. CONCLUSÃO: Esses resultados indicam que se deve dar atenção cuidadosa às diferenças regionais e nacionais que influenciam o estado nutricional e a ingestão dietética de pacientes em hemodiálise.

    Resumo em Inglês:

    OBJECTIVE: To evaluate the nutritional status, and the energy and nutrient intakes of a population undergoing hemodialysis at the Hospital das Clínicas, Universidade Federal de Pernambuco, Brazil. METHODS: From a pool of 47 outpatients undergoing maintenance hemodialysis, 37 individuals (18 males and 19 females, aged 50.4 ± 16.3 years) were selected. The body-mass index was used to determine the nutritional status, and the diet was investigated through the 4-day food diary method. RESULTS: The results revealed a predominance of normal, eutrophic patients (62.2%), while presenting equal prevalence of underweight and overweight patients (18.9% of them in each case). Regarding the diet, the findings of this survey showed there was adequate protein-energy consumption. In general, the average daily intake of nutrients was adequate, except for calcium and vitamin A, which presented only <50,0% and <70,0%, respectively, of the recommended daily intake. CONCLUSION: These results indicate that careful attention should be paid to regional and national differences when considering the nutritional status and dietary intake of hemodialysis patients.
  • Educação nutricional para adultos e idosos: uma experiência positiva em Universidade Aberta para a Terceira Idade Artigos Originais

    Cervato, Ana Maria; Derntl, Alice Moreira; Latorre, Maria do Rosário Dias de Oliveira; Marucci, Maria de Fátima Nunes

    Resumo em Português:

    OBJETIVO: Avaliar uma intervenção nutricional educativa desenvolvida para alunos de Universidades Abertas para a Terceira Idade. MÉTODOS: A população foi constituída por indivíduos com 45 anos de idade ou mais, freqüentadores de quatro instituições de ensino do Município de São Paulo. O estudo teve delineamento quase experimental, do tipo pré-teste/pós-teste, sem grupo controle. A ação educativa (quatro aulas de três horas cada; distribuição de uma apostila com o conteúdo das aulas e de um guia alimentar com orientações gerais) era parte das atividades oferecidas pelas instituições e foi desenvolvida por nutricionistas durante o segundo semestre de 1996. Os dados pessoais e de conhecimentos sobre nutrição foram coletados por meio de questionário auto-aplicado. O conhecimento foi identificado aplicando-se teste especialmente elaborado. As práticas alimentares, identificadas por meio do registro de alimentos consumidos em três dias, tiveram como variáveis analisadas: o valor energético total, a proporção de macronutrientes, o colesterol, a vitamina A, cálcio e ferro. RESULTADOS: As modificações identificadas foram: aumento dos conhecimentos sobre nutrição, diminuição de consumo de lipídios, de proteínas e de colesterol. As modificações citadas referiram-se ao tipo de alimento consumido, à ingestão de água e à maneira de preparar os alimentos. Estas modificações ocorreram por motivos de saúde, e as fontes de informações sobre nutrição mais citadas, foram a Universidade Aberta para a Terceira Idade e o médico pessoal. CONCLUSÃO: Apesar das limitações do estudo, os resultados indicaram que, em função dessa atividade, houve uma tendência para a modificação da dieta e dos conhecimentos sobre nutrição.

    Resumo em Inglês:

    OBJECTIVE: To evaluate an educational nutrition intervention developed for students of the Open Universities for the Third Age. METHODS: The studied population was constituted by 44 individuals, 45 years of age or older, who attend four teaching institutions in São Paulo County. The general plan consisted of a quasi-experimental study of the kind pre/test and post/test verifications, with no control group. The educational actions consisted of four three-hour classes, and the distribution of a study outline with the classes' contents and a food-guide with general information. Such actions were included as part of the activities offered by the institutions and were developed by nutritionists during the second term of 1996. The personal data and knowledge about nutrition were gathered through a self-applied questionnaire. The knowledge was verified applying specially elaborated test. The alimentary practices, verified through a three-day food diary, had the following variables analyzed: total energetic value, macronutrient proportion, cholesterol, vitamin A, calcium and iron content. RESULTS: For this group of individuals, the identified modifications were: the increased knowledge about nutrition and a decreased consumption of lipids, proteins and cholesterol. Such modifications referred to the kind of food consumed, amount of water ingestion, and ways of preparing foods. These alterations were motivated by for health reasons, and the most mentioned information sources were the Open University and the personal physician CONCLUSION: On account of the educational activity, and in spite of the study limitations, the results showed a positive trend in diet modification and increased knowledge about nutrition.
  • Correlação entre o índice de massa corporal e os indicadores antropométricos de distribuição de gordura corporal em adultos e idosos Artigos Originais

    Sampaio, Lilian Ramos; Figueiredo, Vanessa de Carvalho

    Resumo em Português:

    OBJETIVO: O objetivo deste trabalho foi avaliar a correlação entre o índice de massa corporal e indicadores antropométricos de distribuição de gordura em adultos e idosos. MÉTODOS: Trata-se de um estudo transversal, constituído por 634 indivíduos (316 adultos e 318 idosos) de ambos os sexos, atendidos nos ambulatórios do Hospital das Clínicas da Universidade Federal da Bahia (Salvador, BA). Mediram-se em cada indivíduo: peso, altura, pregas cutâneas triciptal e subescapular, circunferências de quadril e cintura, segundo técnicas propostas por Lohman, em 1988. Utilizou-se o teste de correlação de Pearson para avaliar a correlação entre o índice de massa corporal e os indicadores antropométricos de distribuição de gordura. RESULTADOS: As correlações entre o índice de massa corporal e a circunferência da cintura nos dois grupos etários do sexo masculino foram: de adultos (r = 0,93; p<0,001); de idosos (r = 0,89; p<0,001). Para os grupos do sexo feminino, as correlações foram: grupo de adultas (r = 0,93; p<0,001), de idosas (r = 0,86; p<0,001). A correlação entre o índice de massa corporal e a razão cintura quadril foi menor, mas estatisticamente significante, entre os dois grupos de cada sexo. Assim, para o sexo masculino, entre o grupo adulto (r = 0,64; p<0,001) e no idoso (r = 0,63; p<0,001); e para o feminino, entre os grupos: adultas (r = 0,66; p<0,001) e idosas (r = 0,34; p<0,001). CONCLUSÃO: O índice de massa corporal apresentou correlação positiva e forte com a circunferência da cintura nos dois grupos etários e em ambos os sexos. Apesar de estatisticamente significante, o índice de massa corporal se correlacionou de forma menos intensa com a razão cintura quadril, principalmente no grupo das mulheres idosas.

    Resumo em Inglês:

    OBJECTIVE: This cross-sectional study investigates the correlation between the body mass index and the fat distribution anthropometric indices in adults and the elderly. METHODS: Upon ambulatory visits to the Medical School Hospital of the Federal University of Bahia (Salvador, Bahia, Brazil), 634 male and female patients (316 adults and 318 elderly subjects) were measured individually, to determine weight, height, triceps and subscapular skinfold thicknesses, and waist and hip circumferences, according to Lohman's guidelines, 1988. Pearson's correlation test was used to get the correlation, in this sample, between body mass index and fat distribution anthropometric indices. RESULTS: The correlations between body mass index and waist in both age groups for male were: adults (r = 0.93; p<0.001) and elderly (r = 0.89; p<0.001). For the female groups, these correlations were: adults (r = 0.93; p<0.001) and elderly (r = 0.86; p<0.001). The correlation between body mass index and waist-to-hip ratio was smaller, but statistically significant, between these groups: thus, for male adults (r = 0.64; p<0.001) and elderly (r = 0.63; p<0.001); and for female adults (r = 0.66; p<0.001) and elderly (r = 0.34; p<0.001). CONCLUSION: Body mass index was found to correlate strongly and positively with waist circumference in both age groups, for both genders. Though statistically significant, Body mass index showed a weaker correlation with waist-to-hip ratio, primarily in the elderly women's group.
  • Efetividade da "multimistura" como suplemento de dietas deficientes em vitaminas e/ou minerais na recuperação ponderal de ratos submetidos à desnutrição pós-natal Artigos Originais

    Ferreira, Haroldo da Silva; Assunção, Monica Lopes de; França, Adijane Oliveira Santos de; Cardoso, Eliana Paiva Cunha; Moura, Fabiana Andréa

    Resumo em Português:

    OBJETIVO: Avaliar a efetividade da "multimistura", usada como suplemento de dietas deficientes em vitaminas, deficientes em minerais, ou deficientes em vitaminas e minerais, na recuperação ponderal de ratos desnutridos. MÉTODOS: Após o desmame, 56 ratos Wistar, submetidos à desnutrição pós-natal, foram aleatoriamente distribuídos em 7 grupos diferenciados segundo o tipo de dieta oferecida: controle, dietas deficientes em vitaminas, deficientes em minerais, deficientes em vitaminas e minerais e os grupos cujas dietas deficientes eram suplementadas com a "multimistura" (dietas deficientes em vitaminas + "multimistura", deficientes em minerais + "multimistura" e deficientes em vitaminas e minerais + "multimistura"). A "multimistura" (pó de casca de ovo, pó de folha de mandioca e farelo de trigo, na proporção de 1:1.8) foi adicionada ao nível de 4%. O ganho ponderal e os Coeficientes de Eficiência Protéica ou alimentar foram usados como indicadores da efetividade da "multimistura" como suplemento de vitaminas e/ou minerais. RESULTADOS: Após 28 dias, todos os grupos apresentaram valores de ganho ponderal, coeficientes de eficiência protéica, e coeficientes de eficiência alimentar, inferiores aos do grupo controle (p<0,05), exceto aquele que recebeu dietas deficientes em vitaminas + "multimistura". O grupo que recebeu dieta deficiente em minerais apresentou os piores resultados. A suplementação dessa dieta com a "multimistura" determinou a obtenção de valores significantemente superiores, mas aquém daqueles observados no grupo controle. CONCLUSÃO: Esses resultados sugerem que a suplementação de dietas pouco nutritivas com a "multimistura", fornece as necessidades de vitaminas de ratos desnutridos e supre apenas parte das necessidades de minerais desses animais.

    Resumo em Inglês:

    OBJECTIVE: To investigate the effectiveness of the "multi-mixture", consisting of powdered eggshell, powdered cassava leaf and wheat bran (1:1:8), as a vitamin and/or mineral supplement in the promotion of weight gain in undernourished rats. METHODS: After weaning, 56 Wistar rats which had been submitted to under-nutrition since birth, were divided randomly into 7 groups, according to the diet supplied, namely: control, vitamin deficient, mineral deficient, vitamin and mineral deficient, vitamin deficient supplemented with "multi-mixture", mineral deficient supplemented with "multi-mixture", and vitamin and mineral deficient supplemented with "multi-mixture". The recorded weight gains during the treatment period, together with the protein efficiency ratios and the food efficiency ratios, were taken as indicators of the efficiency of "multi-mixture" as a vitamin and/or mineral supplement. RESULTS: After 28 days, gains in body weight and the values of protein efficiency ratios and food efficiency ratios were significantly lower (p<0.05) than those of the control group for all treatment groups except for that fed on vitamin deficient supplemented with "multi-mixture". The lowest indicator levels were observed in the group fed on mineral deficient: supplementation of this diet with "multi-mixture" lead to significant improvements in weight gain, protein efficiency ratios and food efficiency ratios, but to values still below those obtained for the control group. CONCLUSION: The results suggest that supplementation with "multi-mixture" of diets low in nutritional value can provide the required vitamins, but only part of the mineral requirements of undernourished rats.
  • Obtenção e caracterização química e nutricional de diferentes concentrados de caseína Artigos Originais

    Roman, Janesca Alban; Sgarbieri, Valdemiro Carlos

    Resumo em Português:

    OBJETIVO: O objetivo deste trabalho foi avaliar a composição centesimal, o perfil de aminoácidos e as características nutricionais de três concentrados de caseína, obtidos do leite bovino por diferentes processos. MÉTODOS: Os concentrados de caseína foram analisados pelos seguintes processos: uma caseína comercial, obtida por precipitação ácida seguida de neutralização; caseína obtida pela coagulação enzimática; caseína micelar obtida, respectivamente, pelos processos de microfiltração e diafiltração em membrana. A composição centesimal foi determinada por meio de procedimentos descritos no manual Official Methods of Analysis. O perfil de aminoácidos foi determinado após hidrólise ácida da proteína (HCl 6N, 105°C, 22h) em auto-analisador de aminoácidos, dotado de coluna de troca catiônica e reação pós-coluna com ninidrina. Os perfis de aminoácidos essenciais dos diferentes concentrados de caseína foram comparados e estão de acordo com o padrão Food and Agriculture Organization/World Health Organization, para crianças de 2 a 5 anos de idade. O valor nutritivo foi determinado em ratos da linhagem Wistar, recém desmamados, por meio dos índices, digestibilidade aparente da proteína, quociente de eficiência líquida da proteína e quociente de eficiência protéica operacional. RESULTADOS: A caseína comercial apresentou maior concentração de proteína (92,0%), que a caseína micelar (86,0%) e o coágulo de caseína (72,0%). Os animais nas dietas com as diferentes fontes de proteína, não apresentaram diferenças significativas quanto ao ganho de peso e ingestão de dieta. Maior digestibilidade (93,8%) foi verificada na caseína comercial, comparada à dos outros dois concentrados (91,0%). CONCLUSÃO: Os concentrados de caseína apresentaram diferenças quanto à composição centesimal, sendo a caseína comercial superior na concentração protéica. O coágulo de caseína apresentou resultados inferiores aos demais concentrados, quanto aos índices quociente de eficiência líquida da proteína e quociente de eficiência protéica operacional.

    Resumo em Inglês:

    OBJETIVE: The objective of the present work was to evaluate the centesimal composition, the amino acid profile and the the composition and nutritive value of three casein concentrates, obtained by different methods. METHODS: The casein concentrates were analysed according to the following methods: a commercial casein obtained by acid precipitation (pI) followed by neutralization; an enzyme coagulated casein obtained by rennet coagulation; and a casein micelles concentrate obtained by microlfiltration and diafiltration. The Centesimal composition was determined by the procedures described in the manual Official Methods of Analysis. The amino acid profiles were determined after the protein acid hydrolysis (HCl 6N, 105°C, 22h) in an amino acid autoanalyzer by cation exchange chromatography and post-column ninhydrin reaction. The essential amino acids were in accordance with Food and Agriculture Organization/World Health Organization recommendation for children 2 to 5 years of age. The nutritive value was determined on 21-day old rats of the Wistar strain through apparent net protein ratio, and protein efficiency ratio operational. RESULTS: Commercial casein presented higher protein concentration (92.0%) than micellar casein (86.0%) and casein clot (72.0%). The animals in the various protein diets did not show significant differences as to body weight gain and diet consumption. The highest digestibility was that of commercial casein (93.8%), compared to the other two concentrates (91.0%). CONCLUSION: The casein concentrates showed differences related to the centesimal composition, since the commercial casein presented a higher protein concentration. The casein clot was inferior to the other protein concentrates regarding net protein ratio and protein efficiency ratio operational.
  • Comportamento de restrição alimentar e obesidade Comunicações

    Bernardi, Fabiana; Cichelero, Cristiane; Vitolo, Márcia Regina

    Resumo em Português:

    A obesidade é uma doença de alta prevalência no mundo e é responsável por sérias repercussões orgânicas e psicossociais, desde a infância até a vida adulta. O comportamento alimentar tem bases biológicas e sociais e, associado, à obesidade, torna-se um processo ainda mais complexo pelos aspectos psicológicos envolvidos, os quais se expressam por meio de humor depressivo, ansiedade, sentimento de culpa e, também, por mecanismos fisiológicos, como a resistência ao jejum na vigência de dietas restritivas. Há evidências de que, em indivíduos obesos, comportamentos de compulsão alimentar e ou restrição são mais freqüentes e parecem ser, em parte, responsáveis pelos fracassos observados no tratamento da obesidade. As restrições e auto-imposições das pessoas que fazem dieta, parecem ter um efeito rebote, resultando em compulsão alimentar, a qual pode associar-se a conseqüências psicológicas, como a perda da auto-estima, mudanças de humor e distração. As reflexões desta revisão sugerem que os programas para redução de peso corporal devem enfocar as bases do comportamento alimentar e desenvolver, efetivamente, ações interdisciplinares que permitam obter resultados eficazes no tratamento da obesidade.

    Resumo em Inglês:

    Obesity is a widespread disease in the world, responsible for serious organic and psychosocial repercussions, from infancy to adulthood. Eating behavior has biological as well as social bases. Associated to obesity, it becomes an even more complex process, since it is accompanied by psychological aspects showing symptoms such as depressive moods, anxiety, feelings of guilt, and physiological mechanisms as, for instance, the resistance to fast during restrictive diets. Obese individuals prevalently present behaviors such as binge or restrained eating, both leading to failure in the treatment of obesity. Restrained eating refers to the tendency to restrict food intake consciously, in order to prevent weight gain or to promote weight loss, which may be associated to episodes of overeating and have psychological consequences as, for example, the loss of self-steam, mood distress and distraction. The results of this review suggest that weight control programs should focus on the bases of eating behaviors, and, effectively, develop interdisciplinary courses of action in order to obtain positive results in the treatment of obesity.
  • A suplementação de glutamina é benéfica em crianças com doenças graves? Comunicações

    Pacífico, Stefânia Lucizani; Leite, Heitor Pons; Carvalho, Werther Brunow de

    Resumo em Português:

    Embora haja vários estudos clínicos randômicos avaliando os benefícios da suplementação de glutamina em pacientes adultos, há pouca informação em pacientes pediátricos, particularmente naqueles com doenças graves. O objetivo deste estudo foi avaliar criticamente os estudos sobre suplementação de glutamina, para verificar os possíveis benefícios clínicos desta suplementação em crianças gravemente doentes. Levou-se a cabo uma pesquisa dos estudos publicados entre 1992 e 2003, do tipo prospectivo, randômico e controlado, conduzidos em pacientes pediátricos gravemente doentes, divididos em dois grupos: o dos que receberam suplementos de glutamina por via enteral ou parenteral, e o dos que receberam placebo. As variáveis de desfecho foram: tempo para atingir oferta plena de dieta enteral, tempo de hospitalização, complicações e mortalidade. Foram utilizadas as bases de dados Medline, LILACS e Cochrane, com as palavras-chave: glutamine, critically ill, trauma, sepsis, burned, injured, bone marrow transplantation, intensive care, mechanical ventilation. Dos 33 estudos inicialmente identificados, 7 preencheram os critérios de inclusão. A análise dos resultados mostrou que nos pacientes suplementados com glutamina, houve melhor aceitação por via enteral e redução do tempo de nutrição parenteral em recém-nascidos, não havendo efeito sobre o tempo de internação, custos hospitalares e mortalidade. Os estudos controlados na faixa etária pediátrica, não permitem que se adote o uso rotineiro da glutamina em crianças gravemente enfermas. O número reduzido de pacientes e a heterogeneidade quanto ao grupo etário, doenças e via de administração são fatores que limitam a interpretação dos resultados.

    Resumo em Inglês:

    Although there have been several randomized trials, conducted with critically ill adults, reporting the benefits of glutamine supplementation, there is scarce information on the role of glutamine in the treatment outcome of critically ill children. Our objective was to evaluate existing studies on the effect of glutamine supplementation, aiming at verifying the clinical benefits of such supplementation for critically ill children. A computerized search was conducted to select prospective, randomized, clinical trials of critically ill children, published between 1992 and 2003. Studies were included if, besides presenting the characteristics already mentioned, they evaluated the effects of parenteral and the enteral glutamine supplementing vs. those of standard care. The variables on clinical outcomes were: time to achieve full enteral nutrition, hospital length of stay, complication rates, and mortality. Three bibliographic databases were searched: Medline, LILACS and Cochrane Library. Search terms included: glutamine, critically ill, trauma, sepsis, burned, injured, bone marrow transplantation, intensive care, and mechanic ventilation. Initial screening resulted in 33 original articles; of these potentially eligible articles, only 7 fulfilled the inclusion criteria. Length of hospital stay, mortality rate, and hospital costs were not different for patients receiving glutamine-supplemented nutrition, when compared to those receiving non-supplemented diet. Glutamine was associated with reduction in the time necessary to achieve full enteral feeding and parenteral nutrition. There is no evidence to support the routine use of either parenteral or enteral glutamine supplement when treating critically ill children. The small number of patients, heterogeneity with respect to the studied groups, routes of administration, and confounding effects of concomitant diseases, all limit the inferences we can make from the results.
  • Projeto pedagógico do programa de graduação em nutrição da Escola de Nutrição da Universidade Federal da Bahia: uma proposta em construção Ensaio

    Santos, Ligia Amparo da Silva; Silva, Maria da Conceição Monteiro da; Santos, Joselina Martins; Assunção, Marilena Pacheco; Portela, Mônica Leila; Soares, Micheli Dantas; Araújo, Maria da Purificação Nazaré; Santos, Adenilda Queirós; Melo, Adriana Lima; Nascimento, Leise Moreira

    Resumo em Português:

    Esse projeto pedagógico fundamenta-se em princípios que estão vinculados a oito eixos educacionais, a saber: perfil profissional, competências, objetivos educacionais, eixos temáticos, organização curricular, estratégias educacionais, sistema de avaliação da aprendizagem e processo de acompanhamento e avaliação do curso. Esses eixos educacionais baseiam-se na prática multiprofissional, bem como na integração do conhecimento, visando à superação das dicotomias: biológico versus social, teoria versus prática, ciclo básico versus ciclo profissional e abordagem individual versus abordagem coletiva. A busca da flexibilização curricular e a utilização de metodologias inovadoras, que visam a uma nova forma de aprender, pautadas na autonomia e independência do aluno, são também elementos centrais do projeto. Para tanto, o aprimoramento científico-pedagógico do corpo docente e o processo de avaliação - tanto do curso, quanto dos alunos - também são incorporados ao projeto. Pretende-se socializar esta discussão com vistas a contribuir para o aprimoramento da formação do nutricionista no Brasil.

    Resumo em Inglês:

    The pedagogical project principles are based on eight educational issues: professional profile, competency, educational strategies, topic issues, curriculum organization, learning assessment system and course evaluation. The fundamental aim of these issues is the integration of knowledge(s), in order to overcome dichotomies such as those of the biological versus the social, the theory versus practice, the basic cycle versus the professional, and the individual approach versus the collective and the multiprofessional practices. The searches for curricular flexibility and methodological innovation imply a new way of learning which is based on the autonomy and independence of the students. Incorporated in the project, as its central elements, are the scientific and pedagogical training of teachers and the course evaluation process. The proposal intends to socialize the discussion, thus contributing to improve the education of nutrition professionals in Brazil.
  • Resgate do conceito de aconselhamento no contexto do atendimento nutricional Ensaio

    Rodrigues, Erika Marafon; Soares, Fernanda Pardo de Toledo Piza; Boog, Maria Cristina Faber

    Resumo em Português:

    O aconselhamento é um processo genérico de ajuda, cuja estrutura básica independe da área de conhecimento, o qual pode sustentar o atendimento nutricional a grupos e/ou indivíduos, quando então recebe a denominação de aconselhamento dietético. O objetivo do presente trabalho é resgatar o conceito e os fundamentos do aconselhamento, como referência teórica para a atividade de atendimento nutricional que envolve educação e orientação nutricional. A revisão dos fundamentos teóricos que permitiram a construção do modelo básico de aconselhamento, revela a influência e a contribuição relativa de várias correntes da psicologia, além da possibilidade de incorporação do pensamento de educadores identificados com as questões sociais e éticas da educação em saúde. As fases que compõem o processo de aconselhamento incluem: descoberta inicial, exploração em profundidade e preparação para ação. Ao longo do tempo, o foco do trabalho de aconselhamento foi deslocado dos conteúdos técnicos específicos, para a interação de ajuda. Tal deslocamento exigiu o desenvolvimento de competências e habilidades do aconselhador, para compreender e ajudar as pessoas a efetivarem as mudanças necessárias na vida cotidiana e nos construtos pessoais. Por meio desse panorama teórico, conclui-se que o aconselhamento dietético pode prover ao nutricionista um instrumental teórico que lhe permite aprimorar suas habilidades e competências, com o fim de intervir sobre o comportamento alimentar do cliente, respeitando sua autonomia e valorizando seu potencial como sujeito histórico.

    Resumo em Inglês:

    Counseling is a general process of help, whose basic structure is not dependent on the area of knowledge; when it supports the nutritional attendance to groups and/or individuals, it is named dietary counseling. The goal of this work is to rescue the concepts and fundamentals of counseling as a theoretical reference to the activity of nutritional attendance, which involves education and nutritional orientation. The review of the theoretical requirements, which have allowed the design of the basic counseling model, reveals the influence and the relative contribution of several lines of psychology. In addition, there is the possibility of incorporating the rationale of educators, related to the social and ethic education issues in health. The stages comprising the counseling process include: initial disclosure, in-depth exploration and preparation for action. Along the years, the focus of counseling work has shifted, from the specific technical contents to the interaction of help,. Such interaction has demanded the development of the counselor's qualifications and ability, in order to understand people and to help them carry out those changes found ,necessary in the everyday life and people constructs. Reviewing the theoretical scenario, one concludes that dietary counseling can supply nutritionists with a theoretical tool to improve their skills and qualifications, in order to interfere with the client's feeding behavior, taking their autonomy into account and recognizing their potential as historic subjects.
  • Disponibilidad de alimentos como factor determinante de la Seguridad Alimentaria y Nutricional y sus representaciones en Brasil

    Pedraza, Dixis Figueroa

    Resumo em Espanhol:

    Objetivamos discutir la situación de la disponibilidad de alimentos en Brasil, partiendo de la literatura científica y asociando a ella la discusión. Éste es el primero de seis artículos, abordando tanto los factores determinantes y los resultantes de la Seguridad Alimentaria y Nutricional, como las condiciones en que Brasil se encuentra con relación a los mismos. En todos los artículos, hemos seguido un único padrón, abordando: (i): el concepto/factor a estudiar; (ii): la forma de medir ese factor; (iii): una caracterización brasileña del tema; (iv): conclusiones globales e interrelacionadas; (v): consideraciones finales, que apuntan las implicaciones del factor estudiado, en relación a las estrategias importantes que deben ser formuladas. Brasil es un país en el que la disponibilidad de alimentos no constituye un factor limitante de su Seguridad Alimentaria y Nutricional. Sin embargo, tanto la incertidumbre acerca de la sustentabilidad, o sea, la habilidad del sistema alimentario en sostenerse suficiente y equitativo a largo plazo, como la desigualdad o iniquidad económica, son factores que siguen comprometiendo el sistema alimentario brasileño.

    Resumo em Inglês:

    To discuss the availability of food in Brazil, based on, and associating to data from scientific literature. This is the first of six articles, discussing the determining factors and the resulting ones of Food and Nutritional Security, and Brazil's conditions related to them. The same pattern is observed in all articles, considering: (i): the concept/factor to be studied, (ii): the form to measure that factor; (iii): a Brazilian characterization on the subject; (iv): global and interrelated conclusions; (v): final considerations, leading to the factor's implications in important strategies that should be formulated. Brazil is a country in which food availability does not constitute a limiting factor of its Food and Nutritional Security. In spite of this, the sustainability of food availability and the inequality are factors that are jeopardizing the national nutritional system.
  • Adequação nutricional do almoço self-service de uma empresa de Santa Luzia, MG Nota Científica

    Amorim, Maria Marta Amancio; Junqueira, Roberto Gonçalves; Jokl, Lieselotte

    Resumo em Português:

    OBJETIVO: Avaliar a adequação nutricional dos cardápios do almoço self-service de uma empresa, tomando-se como base o consumo médio diário per capita. MÉTODOS: Empregou-se o método da pesagem direta dos ingredientes, preparações, bebidas e sobras, antes e após a distribuição das refeições. RESULTADOS: O valor energético médio, corrigido pelo índice-de-rejeito (6,6%), foi de 1108kcal. Os teores de carboidratos, proteínas e lipídios forneceram, respectivamente, 51,0%, 19,0% e 30,0% de energia metabolizável. Com base nas recomendações para a população brasileira do sexo masculino (2.785kcal), os cardápios avaliados contribuíram com 40,0% da necessidade energética total, 30,0% dos carboidratos, 96,0% das proteínas e 47,0% dos lipídios. Para a população do sexo feminino (2.056kcal), os valores correspondentes foram, respectivamente, 54,0%, 41,0%, 130,0% e 64,0%. O consumo de fibra alimentar mostrou-se inadequado e correspondeu a 48,0% das necessidades diárias da clientela. CONCLUSÃO: Os usuários desta empresa necessitam receber orientações nutricionais sobre alimentação adequada, pois o almoço consumido foi hipoglicídico, hiperprotéico e hiperlipídico. Enquanto foi normocalórico para os homens, mostrou-se hipercalórico para as mulheres.

    Resumo em Inglês:

    OBJECTIVE: To evaluate the nutricional adequacy of a company's self-service lunch menus, based on the daily mean per capita consumption. METHODS: The method used was the direct weighing of ingredients, meal dishes, beverages and leftovers, before and after meal distribution. RESULTS: The average energetic value corrected by the plate waste factor (6.6%) was equal to 1108kcal. The carbohydrate, protein, and fat contents supplied, respectively, 51%, 19%, and 30% of the metabolic energy. Based on recommendations for the Brazilian male population (2.785kcal), the evaluated lunch menus corresponded to 40% of energy, 30% of carbohydrate, 96% of protein, and 47% of lipids. For the female clientele, those values were, respectively, 54%, 41%, 130%, and 64%. The consumption of dietary fiber was inadequate, corresponding to 48% of the clientele's daily requirements. CONCLUSION: The usual consumers of the above mentioned self-service lunch should receive nutritional advice about appropriate meals, since the evaluated lunch consumption was low in carbohydrates, high in protein and lipids. Though it might be normocaloric for the men, it was hypercaloric for the women.
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