SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.31 número6Monoglicerídeos: produção por via enzimática e algumas aplicaçõesA espectrometria atômica e a determinação de elementos metálicos em material polimérico índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

Compartilhar


Química Nova

versão impressa ISSN 0100-4042versão On-line ISSN 1678-7064

Resumo

FREIRE, Maria Teresa de Alvarenga; BOTTOLI, Carla Beatriz Grespan; FABRIS, Samanta  e  REYES, Felix Guillermo Reyes. Volatile organic contaminants from plastic packaging: development and validation of analytical methods. Quím. Nova [online]. 2008, vol.31, n.6, pp.1522-1532. ISSN 1678-7064.  https://doi.org/10.1590/S0100-40422008000600043.

Plastic packaging materials intended for use in food packaging is an area of great interest from the scientific and economic point of view due to the irreversible internationalization and globalization process of food products. Nevertheless, a debate related to food safety aspects has emerged within the scientific community. Therefore, the development of analytical methods that allow identifying and quantifying chemical substances of toxicological potential in the packaging is considered essential. This article focuses on the main analytical methods, including validation parameters, as well as extraction and quantification techniques for determination of volatile organic compounds from food packaging materials.

Palavras-chave : plastic packaging; volatiles; analytical methods.

        · texto em Português     · Português ( pdf )

 

Creative Commons License Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob uma Licença Creative Commons