SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.45Malnutrition symptoms of macronutrients and boron in anatto plantsOrganic acids from leaves of three varieties of sugarcane (Saccharum spp) at four maturity stages author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

Share


Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz

Print version ISSN 0071-1276

An. Esc. Super. Agric. Luiz de Queiroz vol.45  Piracicaba  1988

https://doi.org/10.1590/S0071-12761988000100027 

ARTIGOS

 

Efeito da adição de sulfato de amônio sobre a produção de ácido succínico durante a fermentação alcoólica

 

The effect of ammonium sulfate upon succinic acid production during alcoholic fermentation

 

 

L.E. Gutierrez

Departamento de Química da E.S.A. "Luiz de Queiroz" da Universidade de São Paulo - 13.400 - Piracicaba, S.P . e CEBTEC/FEALQ

 

 


RESUMO

A produção de ácido succínico por leveduras durante a fermentação alcoólica de mosto de melaço suplementado com 25, 50 e 100 ppm de nitrogênio na forma de sulfato de amônio foi determinada por cromatografia em fase gasosa. A adição de nitrogênio amoniacal não afetou significativamente a produção de álcool etílico. Houve redução significativa no teor de ácido succínico com o aumento da quantidade de nitrogênio adicionada.

Termos para indexação: ácido succínico, sulfato de amônio, fermentação alcoólica, leveduras, Saccharomyces cerevisiae.


ABSTRACT

Succinic acid production by  yeasts during alcoholic fermentation of cane molasse supplemented with 25, 50 and 100 ppm of nitrogen in the form of ammonium sulfate was determined by gas-liquid chromatography. Ethanol production was not effected by the different levels of nitrogen, but there  was  a significant reduction in the content of succinic acid which was inversely related with the ammonium sulfate concentration in the medium.

Index terms: succinic acid, ammonium sulfate , alcoholic fermentation, yeasts, Saccharomyces cerevisiae.


 

 

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

 

 

AGRADECIMENTOS

À FERMENTEC - Assessoria em Fermentação Alcoólica pelos recursos fornecidos.

 

REFERÊNCIAS BIBLIOGRÁFICAS

AMORIM, H.V.; OLIVEIRA, A.J.; ZAGO, E.A. Novos métodos para o controle da fermentação alcoólica. São Paulo, Sociedade Brasileira de Microbiologia, 1982. 58p.         [ Links ]

COOTE, N. & KIRSOP, H. Content of some organic acids in beer and other fermented media. Journal of  the Institute of Brewing, London, 80: 474-82, 1974.         [ Links ]

DURO, F. & SERRANO, R. Inhibition of succinate production during yeast fermentation by desenergization of the plasma membrana. Current Microbiology,  New York, 6: 111-3, 1981.         [ Links ]

HEERDE, E. & RADLER, F. Metabolism of the anaerobic formation of succinic acid by Saccharomyces cerevisiae . Archives of Microbiology, Berlin, 117: 269-76, 1978.         [ Links ]

JAMES, J.B. Succini acid production by Saccharomyces cerevisiae under simulated vinification conditions. Dissertation Abstracts B, Ann Arbor, 44(7):2071 , 1984.         [ Links ]

KLAINZELLER, A. The formation of succinic acid  in yeast. Biochemical Journal, London, 35: 495-501 , 1941.         [ Links ]

LEHNINGER, A. Princípios de bioquímica. São Paulo, Sarvier, 1988. 723p.         [ Links ]

LUPIANEZ, J.A.; MACHADO, A.; CASTRO, I.; MAYOR, F. Succinic acid production by yeast grown under different hypoxic conditions. Molecular and Cellular Biochemistry, The Hague, 3: 113-6, 1974.         [ Links ]

OURA, R. Reaction products of yeast fermentation. Process Biochemistry, London, 12: 19-21, 1977.         [ Links ]

PIMENTEL GOMES, F. Curso de estatística experimental. São Paulo, Nobel, 1985. 466p.         [ Links ]

ROUGHAN, P.G. & SLACK, C.P. Simple method for routine screening and quantitative estimation of oxalate content of tropical grasses. Journal of Science  of Food and Agriculture, London, 24: 803-11, 1973.         [ Links ]

RUMSEY, T.S.; NOLLER, C.H.; BURNS, J.C.; KALB, K.; RHYKERD, C.L.; HILL, D.L. Gas chromatographic resolution of pyruvic, lactic, glyoxylic, oxalic, malonic , fumaric, malic, alpha-ketoglutaric and citric acids in forage and rumen fluid. Journal of Dairy Science, Lancaster, 47: 1418-20, 1964.         [ Links ]

THOUKIS, G.; UEDA, M.; WRIGHT, D. The formation  of succinic acid during fermentation. American Journal of Enology and Viticulture, Davis, 16: 1-8, 1965.         [ Links ]

WHITING, G.C. Organic acid metabolism of yeasts during fermentation of alcoholic beverages - a review. Journal of the Institute of Brewing, London, 82: 84-92 , 1976.         [ Links ]

 

 

Recebido para publicação em: 15.07.88
Aprovado para publicação em: 10.11.88

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License