SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.45The effect of ammonium sulfate upon succinic acid production during alcoholic fermentationEffect of vinasse fertilization upon trans-aconittic acid content of sugarcane juice author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

Share


Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz

Print version ISSN 0071-1276

An. Esc. Super. Agric. Luiz de Queiroz vol.45  Piracicaba  1988

https://doi.org/10.1590/S0071-12761988000100028 

ARTIGOS

 

Ácidos orgânicos de folhas de três variedades de cana-de-açúcar (Saccharum spp) em quatro estádios de maturidade

 

Organic acids from leaves of three varieties of sugarcane (Saccharum spp) at four maturity stages

 

 

L.E. GutierrezI; S.E. FerrariII

IDepartamento de Química da E.S.A. "Luiz de Queiroz" da Universidade de São Paulo - 13.400 - Piracicaba , SP e CEBTEC/FEALQ
IIInstituto do Açúcar e Álcool - PLANALSUCAR, 13.600 -Araras, SP

 

 


RESUMO

Folhas de cana-de-açúcar (Saccharum spp) de três variedades (NA 56-79, IAC 58-480 e RB 73-5275)em quatro estádios de maturidade (11, 12, 13 e 14 meses) foram analisadas para a determinação de ácidos orgânicos e potássio. O ácido trans-aconítico constituiu cerca de 60% do total de ácidos orgânicos seguido pelos ácidos málico, glutárico, succinics, alfa cetoglutárico, malônico e fumárico. Foram observadas diferenças significativas entre as variedades e entre os estádios de maturidade para todos os ácidos orgânicos identificados. Não foram observados coeficientes de correlação significativos entre os teores de potássio e de ácidos orgânicos.

Termos para indexação: ácidos orgânicos, ácido trans-aconítico, folhas, cana-de-açúcar, Saccharum.


ABSTRACT

Leaves of sugarcane (Saccharum spp) from three different varieties (NA-56-79, RB 73-5275 and IAC 58-480) at four maturity stages (11, 12, 13 and 14 months) were analysed for organic acids and potassium content. Trans-aconitic acid represented about  60% of total organic acids followed by malic, glutaric, succinic, alpha-ketoglutaric, malonic and fumaric acids. There were significant differences among varieties and maturity stages for all acids studied. There were no significant correlations between potassium and organic acids content.

Index terms: organic acids, trans-aconitic acid, leaves, sugarcane, Saccharum.


 

 

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

 

 

AGRADECIMENTOS

A Fermentec-Assessoria em Fermentação Alcoólica pelos recursos fornecidos.

 

 

REFERÊNCIAS BIBLIOGRÁFICAS

BURNS, J.C.; NOLLER, C.H.; RHYKERD, C.L.; RUMSEY, T.S . Influence of the fertilization on some  organic acids in alfafa, Mediaago sativa L. Crop Science , Madison, 8: 1-2, 1968 .         [ Links ]

CLARK, R.B. Organic acids from leaves of several crop plants by gas chromatography. Crop Science, Madison , 9: 341-3, 1969.         [ Links ]

CLARK, R.B. Organic acids of Maize (Zea mays L.) as influenced by mineral deficiencies. Crop Science, Madison, 8: 165-7, 1968.         [ Links ]

CLARK, R.B. Organic acids and mineral cations of corn plant parts with age. Communications in Soil Science and Plant Analysis, New York, 7(6): 585-600, 1976.         [ Links ]

GUTIERREZ, L.E. & FARIA, V.P. Influência da intensidade do murchamento sobre o poder tampão, proteínas e ácidos orgânicos do capim Elefante (Pennisetum purpureum). O Solo, Piracicaba, 70(2): 48-52, 1978.         [ Links ]

GUTIERREZ, L.E.; FERRARI, S.E.; ORELLI JUNIOR, A.A. Ácidos orgânicos de caldo de 3 variedades de cana-de-açúcar (Saccharum spp) em quatro estágios de maturidade. Anais da Escola Superior de Agricultura "Luiz  de Queiroz", Piracicaba, v.45, 1988. (No prelo).         [ Links ]

LIBERTI, B. & FRANCESCHI, V.R. Oxalate in crop plants. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Easton , 35: 926-38, 1987.         [ Links ]

MOLLOY, L.F. Determination of trans-aconitic acid in forage grass. Journal of the Science of Food and Agriculture, London, 20: 238-41, 1969.         [ Links ]

PIMENTEL GOMES, F. Curso de estatística experimental. 11.ed. Piracicaba, Nobel, 1985. 466p.         [ Links ]

RANSON, S.L. Plant acids. In: PRIDHAM, J.B. & SWAIN , T., ed. Biosynthetic pathways in higher plants. London, Academic Press, 1965. 212p.         [ Links ]

ROUGHAN, P.G. & SLACK, C.R. Simple methods for routine screening and quantitative estimation of oxalate content of tropical grasses. Journal of the Science of Food and Agriculture, London, 24: 803-11, 1973.         [ Links ]

ROUGHAN, P.G. & WARRINGTON, I.J. Effect of  nitrogen source on oxalate accumulaction in Setaria sphacelata (cv. Kazungula). Journal of the Science of Food and Agriculture, London, 27: 281-6, 1976.         [ Links ]

RUMSEY, T.S.; NOLLER, C.H.; BURNS, J.C.; KALB, D.; RHYKERD, C.L.; HILL, D.L. Gas chromatographic resolution of fumaric, malic, alpha-ketoglutaric and citric acids in forage and rumen fluid. Journal of Dairy Science, Lancaster, 47: 1418-20, 1964.         [ Links ]

SARRUGE, J.R. & HAAG, H.P. Analise química em plantas . Piracicaba, ESALQ, Departamento de Química, 1974 56p.         [ Links ]

SILVEIRA, J.A.G. Interações entre assimilação do nitrogênio e o crescimento de cana-de-açúcar (Saccharum spp) cultivada em condições de campo. Piracicaba , 1985. 152p. (Doutorado - Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz"/USP).         [ Links ]

STOUT, P.R.; BROWNELL, J.; BURAU, R.G. Occurrences of trans-aconitate in range forage species. Agronomy Journal, Madison, 59: 21-3, 1967.         [ Links ]

TRANI, P.E. Análise química e adubação foliar. Campinas, CATI, 1979. 32p.         [ Links ]

ZAMBELLO JUNIOR, E. & AZEREDO, D.F. Adubação na região centro sul. In: ORLANDO, J., cood. Nutrição e adubação da cana-de-açúcar no Brasil. Piracicaba, Instituto do Açúcar e do Álcool, 1983. 369p.         [ Links ]

 

 

Recebido para publicação em: 01.07.88
Aprovado para publicação em: 26.12.88

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License