Acessibilidade / Reportar erro

Cultivation of Agaricus blazei in the environmental protection area of the Baturité region under three types of casing soils

Cultivo de Agaricus blazei, na área de proteção ambiental da região de Baturité, em três tipos de camada de cobertura

Abstracts

The outdoor cultivation (ditches) of Agaricus blazei was evaluated in the protected natural area (APA) of the mountainous region of Baturité on three types of casing soils (A, B and C). Casing soil A (horizon A) of the local soil was used (Alfisol). Casing B was obtained with a mixture of 30% of eucalyptus charcoal (1-2 cm of length) and 70% of horizon B of the local soil. Casing C was composed of 25% of vermiculite, 25% of coconut fiber and 50% of coarse sand. Temperature, relative humidity and pluviometric rates were monitored. The physical-chemical properties of the three casing soils were analyzed. The effect of the casing soil on the number and weight of the mushrooms, productivity, yield and biological efficiency of A. blazei were evaluated. The yield, productivity, biological efficiency and number of mushrooms were higher when using soil A. The highest productivity for soil A was attributed mainly to the physical characteristics, which were considered more appropriate for the cultivation, in addition to the high pluviometric rates and relative humidity. The productivity with soil A (9.62%) is comparable with the average productivity obtained in Brazil, meaning that the cultivation of A. blazei in this APA may have good perspectives for cultivation.

Agaricus blazei; outdoor cultivation; casing soil; medicinal mushroom


Foi avaliada a possibilidade de cultivo em ambiente desprotegido (campo), do cogumelo Agaricus blazei, na área de Proteção Ambiental (APA), da região montanhosa de Baturité (CE), com o uso de três tipos de camada de cobertura (A, B e C). A camada de cobertura A foi composta de horizonte A de um solo local (Alfisol). A camada de cobertura B foi obtida pela da mistura de 30% de carvão de eucalipto (fragmentos com 1-2 cm) com 70% de horizonte B do mesmo solo local. Já, a camada C foi composta de 25% de vermiculita, 25% de fibra de coco e 50% de areia de construção. A temperatura, umidade relativa do ar e índice pluviométrico foram monitorados e as propriedades físico-químicas das três camadas de coberturas foram analisadas, bem como os seus efeitos relacionados ao número e massa fresca de cogumelos, eficiência biológica, produtividade e produção de A. blazei. A produtividade, produção, eficência biológica e número de cogumelos foram mais elevadas na camada A, em relação às camadas B e C. Os valores mais elevados obtidos pela camada A foram atribuídos às suas características físico-químicas consideradas mais apropridadas ao cultivo, apesar das condições de elevados índices pluviométrico e umidade relativa do ar. A produtividade da camada A (9,62%) demonstrou-se compatível com a média de produtividade obtida no Brasil, tendo boas perspectivas de cultivo deste cogumelo nesta APA.

Agaricus blazei; cultivo desprotegido; camada de cobertura; cogumelo medicinal


PRODUÇÃO VEGETAL

Cultivation of Agaricus blazei in the environmental protection area of the Baturité region under three types of casing soils

Cultivo de Agaricus blazei, na área de proteção ambiental da região de Baturité, em três tipos de camada de cobertura

José Luis Rocha CavalcanteI; Vânia Felipe Freire GomesI; João Kopytowski FilhoII; Marli Teixeira de Almeida MinhoniII; Meire Cristina Nogueira de AndradeIII,* * Author for correspondence. E-mail: meire@inpa.gov.br

IUniversidade Federal do Ceará, Ceará, Fortaleza, Brazil

IIUniversidade Estadual Paulista, Botucatu, São Paulo, Brazil

IIIInstituto Nacional de Pesquisas da Amazônia, Av. André Araújo, 2936, 69060-001, Manaus, Amazonas, Brazil

ABSTRACT

The outdoor cultivation (ditches) of Agaricus blazei was evaluated in the protected natural area (APA) of the mountainous region of Baturité on three types of casing soils (A, B and C). Casing soil A (horizon A) of the local soil was used (Alfisol). Casing B was obtained with a mixture of 30% of eucalyptus charcoal (1-2 cm of length) and 70% of horizon B of the local soil. Casing C was composed of 25% of vermiculite, 25% of coconut fiber and 50% of coarse sand. Temperature, relative humidity and pluviometric rates were monitored. The physical-chemical properties of the three casing soils were analyzed. The effect of the casing soil on the number and weight of the mushrooms, productivity, yield and biological efficiency of A. blazei were evaluated. The yield, productivity, biological efficiency and number of mushrooms were higher when using soil A. The highest productivity for soil A was attributed mainly to the physical characteristics, which were considered more appropriate for the cultivation, in addition to the high pluviometric rates and relative humidity. The productivity with soil A (9.62%) is comparable with the average productivity obtained in Brazil, meaning that the cultivation of A. blazei in this APA may have good perspectives for cultivation.

Key words:Agaricus blazei, outdoor cultivation, casing soil, medicinal mushroom.

RESUMO

Foi avaliada a possibilidade de cultivo em ambiente desprotegido (campo), do cogumelo Agaricus blazei, na área de Proteção Ambiental (APA), da região montanhosa de Baturité (CE), com o uso de três tipos de camada de cobertura (A, B e C). A camada de cobertura A foi composta de horizonte A de um solo local (Alfisol). A camada de cobertura B foi obtida pela da mistura de 30% de carvão de eucalipto (fragmentos com 1-2 cm) com 70% de horizonte B do mesmo solo local. Já, a camada C foi composta de 25% de vermiculita, 25% de fibra de coco e 50% de areia de construção. A temperatura, umidade relativa do ar e índice pluviométrico foram monitorados e as propriedades físico-químicas das três camadas de coberturas foram analisadas, bem como os seus efeitos relacionados ao número e massa fresca de cogumelos, eficiência biológica, produtividade e produção de A. blazei. A produtividade, produção, eficência biológica e número de cogumelos foram mais elevadas na camada A, em relação às camadas B e C. Os valores mais elevados obtidos pela camada A foram atribuídos às suas características físico-químicas consideradas mais apropridadas ao cultivo, apesar das condições de elevados índices pluviométrico e umidade relativa do ar. A produtividade da camada A (9,62%) demonstrou-se compatível com a média de produtividade obtida no Brasil, tendo boas perspectivas de cultivo deste cogumelo nesta APA.

Palavras-chave:Agaricus blazei, cultivo desprotegido, camada de cobertura, cogumelo medicinal.

Full text available only in PDF format.

Texto completo disponível apenas em PDF.

Received on May 30, 2007.

Accepted on December 12, 2007.

  • ANDRADE, M.C.N. et al Avaliação do crescimento micelial de linhagens de shiitake, da produção em toras de eucalipto e de alterações físicas da madeira. Acta Sci. Agron., Maringá, v. 29, n. 1, p. 23-27, 2007.
  • ANDRADE, M.C.N.; GRACIOLLI, L.A. Controle de fungos contaminantes no cultivo do cogumelo comestível shiitake em toros de eucalipto. Acta Sci. Agron., Maringá, v. 27, n. 2, p. 293-299, 2005.
  • BONONI, V.L.R. et al Cultivo de Agaricus blazei Murrill: o cogumelo do sol. São Paulo: Instituto de Botânica, 2001.
  • BRAGA, G.C. et al Manual do cultivo de Agaricus blazei Murrill cogumelo do sol Botucatu: Fundação de Estudos e Pesquisas Agrícolas e Florestais, 1998.
  • EIRA, A.F.; BRAGA, G.C. Manual de cultivo do "champignon" (Agaricus spp.) Botucatu: Fundação de Estudos e Pesquisas Agrícolas e Florestais, 1997.
  • EMBRAPA-Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Manual de métodos de análises do solo Rio de Janeiro, 1997.
  • FERREIRA, P.V. Estatística experimental aplicada à Agronomia Maceió: Edufal, 1996.
  • FLEGG, P.B. et al The biology and technology of the cultivated mushroom Chichester: John Wiley & Sons, 1985.
  • GIER, J.F. A different perspective on casing soil. In: GRIENSVEN, L.J.L.D. (Ed.). Science and cultivation of edible fungi Rotterdam: Balkema, 2000. cap. 3, p. 931-934.
  • KOPYTOWSKI FILHO, J. Relação C/N e proporção de fontes nitrogenadas na produtividade de Agaricus blazei Murrill e poder calorífico do composto 2002. Dissertação (Mestrado em Agronomia)-Universidade Estadual Paulista, Botucatu, 2002.
  • MINHONI, M.T.A. et al Cultivo de Agaricus blazei Murrill ss. Heinemann 3. ed. Botucatu: Fundação de Estudos e Pesquisas Agrícolas e Florestais, 2005.
  • QUIMIO, T.H. et al Technical guidelines for mushroom growing in the tropics Rome: FAO, 1990.
  • REICHARDT, K. A água em sistemas agrícolas São Paulo: Manole, 1990.
  • SINGH, M. et al Impact of physico-chemical properties of casing on yield of Agaricus bisporus (Lange) Imbach. In: GRIENSVEN, L.J.L.D. (Ed.). Science and cultivation of edible fungi Rotterdam: Balkema, 2000. cap. 4, p. 441-446.
  • VEDDER, P.J.C. Cultivo moderno del champiñon Madrid: Mundi-Prensa, 1986.
  • *
    Author for correspondence. E-mail:
  • Publication Dates

    • Publication in this collection
      27 June 2013
    • Date of issue
      Dec 2008

    History

    • Accepted
      12 Dec 2007
    • Received
      30 May 2007
    Editora da Universidade Estadual de Maringá - EDUEM Av. Colombo, 5790, bloco 40, 87020-900 - Maringá PR/ Brasil, Tel.: (55 44) 3011-4253, Fax: (55 44) 3011-1392 - Maringá - PR - Brazil
    E-mail: actaagron@uem.br