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Characterization of major crop management in the buffer zone of Vila Velha State Park, state of Paraná, Brazil

Caracterização de manejos das principais culturas agrícolas na área de entorno do Parque Estadual de Vila Velha, Paraná, Brasil

Abstracts

The objective of this paper is to contribute to the implementation of less-impacting farming practices in environmentally sensitive areas. Vila Velha State Park is located in Campos Gerais, a region of high-technology agriculture. Typical farming systems in the park's buffer zone were identified in visits, and characterized in consultations with experts, agronomists, retailers and stakeholders. Three major systems (A, B and C) were described, considering the most common practices in crop rotation, choice of products and machinery operations for soybean and corn production. Systems A and B are characterized by high investment and technology level, though System A has more capital for investment. System C is typified by the use of service packages offered by commissioned retailers. Alternatives to mitigate environmental impact could potentially arise in experiments conducted in association with Farmers A and B, and through economic studies with Farmer C.

corn; soybean; production systems


O objetivo deste trabalho é contribuir para a implementação de práticas agrícolas de menor impacto em áreas ambientalmente sensíveis. O Parque Estadual de Vila Velha está localizado nos Campos Gerais, Paraná, região de agricultura altamente tecnificada. Os sistemas de produção da área de entorno do Parque foram identificados em visitas e caracterizados em consultas com especialistas, engenheiros agrônomos, representantes comerciais e produtores. Três sistemas de produção de soja e milho (A, B e C), típicos da região, foram descritos, considerando-se as práticas mais comuns em rotação de culturas, escolha de produtos e operações de maquinário. Os sistemas A e B foram caracterizados como de alto nível de investimento e tecnologia, sendo que o primeiro seria mais capitalizado. O sistema C diferencia-se pela utilização de pacotes de serviços oferecidos por revendas comissionadas. Alternativas para diminuir o impacto ambiental dos manejos observados poderiam potencialmente surgir a partir de experimentos desenvolvidos com os produtores dos sistemas A e B, e estudos econômicos junto aos produtores do sistema C.

milho; soja; sistema de produção


VEGETABLE PRODUCTION PRODUÇÃO VEGETAL

Characterization of major crop management in the buffer zone of Vila Velha State Park, state of Paraná, Brazil

Caracterização de manejos das principais culturas agrícolas na área de entorno do Parque Estadual de Vila Velha, Paraná, Brasil

Adriana SchimandeiroI; Jochen KantelhardtII; Pedro Henrique Weirich NetoIII, * * Author for correspondence. E-mail: lama1@uepg.br

IPrograma de Pós-graduação em Manejo Sustentável de Recursos, Technische Universität München, Freising, Alemanha

IIInstitute of Agricultural Economics and Farm Management, Freising, Alemanha

IIILaboratório de Mecanização Agrícola, Universidade Estadual de Ponta Grossa, Avenida Carlos Cavalcanti, 4748, Uvaranas, 84030-900, Ponta Grossa, Paraná, Brasil

ABSTRACT

The objective of this paper is to contribute to the implementation of less-impacting farming practices in environmentally sensitive areas. Vila Velha State Park is located in Campos Gerais, a region of high-technology agriculture. Typical farming systems in the park's buffer zone were identified in visits, and characterized in consultations with experts, agronomists, retailers and stakeholders. Three major systems (A, B and C) were described, considering the most common practices in crop rotation, choice of products and machinery operations for soybean and corn production. Systems A and B are characterized by high investment and technology level, though System A has more capital for investment. System C is typified by the use of service packages offered by commissioned retailers. Alternatives to mitigate environmental impact could potentially arise in experiments conducted in association with Farmers A and B, and through economic studies with Farmer C.

Key words: corn, soybean, production systems.

RESUMO

O objetivo deste trabalho é contribuir para a implementação de práticas agrícolas de menor impacto em áreas ambientalmente sensíveis. O Parque Estadual de Vila Velha está localizado nos Campos Gerais, Paraná, região de agricultura altamente tecnificada. Os sistemas de produção da área de entorno do Parque foram identificados em visitas e caracterizados em consultas com especialistas, engenheiros agrônomos, representantes comerciais e produtores. Três sistemas de produção de soja e milho (A, B e C), típicos da região, foram descritos, considerando-se as práticas mais comuns em rotação de culturas, escolha de produtos e operações de maquinário. Os sistemas A e B foram caracterizados como de alto nível de investimento e tecnologia, sendo que o primeiro seria mais capitalizado. O sistema C diferencia-se pela utilização de pacotes de serviços oferecidos por revendas comissionadas. Alternativas para diminuir o impacto ambiental dos manejos observados poderiam potencialmente surgir a partir de experimentos desenvolvidos com os produtores dos sistemas A e B, e estudos econômicos junto aos produtores do sistema C.

Palavras-chave: milho, soja, sistema de produção.

Full text available only in PDF format.

Texto completo disponível apenas em PDF.

Received on October 06, 2006.

Accepted on July 30, 2007.

  • COLET, M.J. et al. Tipologia dos produtores da região de entorno do Parque de Vila Velha. In: SIMPÓSIO DE ÁREAS PROTEGIDAS, 3., 2005, Pelotas. Anais.. Pelotas UCPel, 2005. p. 355-363.
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  • *
    Author for correspondence. E-mail:
  • Publication Dates

    • Publication in this collection
      16 Aug 2013
    • Date of issue
      June 2008

    History

    • Accepted
      30 July 2007
    • Received
      06 Oct 2006
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