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Acta Amazonica

Print version ISSN 0044-5967On-line version ISSN 1809-4392

Acta Amaz. vol.13 no.5-6 Manaus Oct. 1983

http://dx.doi.org/10.1590/1809-439219831356823 

QUIMICA DE PRODUTOS NATURAIS

Vitamins in fruits and vegetables of the Amazon. 1. Methods for the determination of β—carotene, tocopherol and ascorbic acid with high performance liquid chromatography (HPLC)

F. Marx1 

J.G.S. Maia2 

1 Institute of Food Science, University of Bonn, Germany.

2 Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia, CNPq, Manaus.

Summary

At the beginning of on inventory of the chemical composition of regional fruits and vegetables of the Amazon, analytical methods were adapted for the high performance liquid chromatography (HPLC) determination of pro-vitamin A (β—carotene), vitamin C (ascorbic acid) and vitamin E (tocopherol) The first analyses indicate as excellent sources of β—carotene, Mauritia flexuosa L., Astrocaryum tucuma Mart. and Cucurbita pepa L.; of asco bic acid Theobroma grandiflorum (Culis ex Spreng.) Schum. and Gnetum paniculatum Spr. ex Ben. th. and of vitamin E, Mauritia flexuosa L. and Euterpe oleracea Mart.

Resumo

No começo de um levantamento da composição química de frutos e legumes da região amazônica, adaptou-se métodos analíticos para a determinação de pro-vitamina A (β —caroteno), vitamina C (ácido ascórbico) e vitamina E (tocoferol), através da cromatografia líquida de alta pressão (HPLC). As primeiras análises indicam como excelentes fontes de β— caroteno, Mauritia flexuosa L., Astrocaryum tucuma Mart., e Cucurbita pepo L., de ácido ascórbico, Theobroma grandiflorum (Culis ex Spreng.) e de vitamina E, Mauritia flexuosa L. e Euterpe oleracea Mart.

Texto completo disponível apenas em PDF.

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