SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.2 issue1EFFECTS OF QUALITY AND AMOUNT OF IRRIGATION WATER ON CORIANDER CROP CULTIVATED IN INITIALLY SALINE SUBSTRATEIRRIGATION MANAGEMENT, PLANT DENSITY AND INORGANIC FERTILIZATION FOR THE YAM CROP author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

Share


Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental

Print version ISSN 1415-4366On-line version ISSN 1807-1929

Rev. bras. eng. agríc. ambient. vol.2 no.1 Campina Grande Jan./Apr. 1998

http://dx.doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v02n01p27-31 

Relações Água-Solo-Planta-Atmosfera

ÍNDICES MORFO-FISIOLÓGICOS E RENDIMENTO DA ALFACE (Lactuca sativa L.) EM AMBIENTES NATURAL E PROTEGIDO1

MORPHOLOGICAL AND PHYSIOLOGICAL INDICES AND LETTUCE (Lactuca sativa L.) YIELD IN NATURAL AND PROTECTED AMBIENTS

Renilson Targino Dantas2 

João Francisco Escobedo3 

2Professor Adjunto, Doutor, DCA/CCT/UFPB, CP 1034, Campina Grande, PB

3Professor Adjunto, Doutor, DCA/FCA/UNESP, CP 237, Botucatu, SP

RESUMO

Dois experimentos foram conduzidos para se avaliar e comparar o crescimento e rendimento da alface na área experimental do Departamento de Física e Biofísica do Instituto de Biociências da Universidade Estadual Paulista, Campus de Botucatu (22º54'S; 48º27'W; 850 m), no verão de 1995/96 e no inverno de 1996, consistindo de três parcelas com dimensões de 7m x 5m, sendo duas situadas em ambientes protegidos, tipo túnel, nas direções Leste-Oeste e Norte-Sul, e a outra parcela em condições naturais ou externas. A taxa de crescimento absoluto, no verão, foi de 5,22 g/semana nos ambientes protegidos, e de 3,97 g/semana na parcela externa, e no inverno esses valores foram de 3,02 e 2,85 g/semana. A taxa de assimilação líquida sofreu mais efeitos dos ambientes protegidos que da época do ano e a taxa de crescimento da cultura evidenciou que a cobertura do solo pelas plantas nos ambientes protegidos foi mais rápida. Conforme os resultados obtidos do rendimento, pode-se afirmar que existiu influência dos ambientes protegidos nas duas épocas do ano, com pequena vantagem no inverno.

Palavras-chave: crescimento; massa seca; área foliar; casas de vegetação

ABSTRACT

The objective of this research was to evaluate and to compare the growth and yield of lettuce. Two experiments were conducted in the experimental area of Physics and Biophysics Department of the Biosciences Institute of Paulista State University, Botucatu Campus (22º54'S; 48º27'W; 850m) in the summer of 1995/96 and winter of 1996, with three plots of 7m x 5m, where two were located in the greenhouse (tunnel type), in the East-West and North-South directions, and the other plot under natural or external conditions. The absolute growth rate in the summer was 5.22 g.week-1 in the greenhouse, and 3.97 g.week-1 in the external plot, while in winter these values were 3.02 e 2.8 g.week-1. The net assimilation rate suffered more influence from greenhouse conditions than from year period. The crop growth rate showed clearly that under greenhouse conditions the growth rate was quicker. According to the yield results, it is concluded that the protected environments had a influence in the two-year periods, with little advantage for the winter.

Key words: growth; dry weight; leaf area; greenhouse

Texto completo disponível apenas em PDF.

1Parte da Tese de Doutorado do primeiro autor

REFERÊNCIAS BIBLIOGRÁFICAS

BLACKMAN, G.E. The application of the concepts of growth analysis to the assessment of productivity. In: ECKARDT, F.E. (ed). Functioning of terrestrial ecosystems at the primary production level. UNESCO, Paris, p. 243-59, 1968. [ Links ]

BENINCASA, M.M.P. Análise de crescimento de plantas. Jaboticabal: FUNEP, 1988, 42 p. [ Links ]

CAMARGO, L.S. Alface. In: As hortaliças e seu cultivo. 2. ed. São Paulo: Fundação Cargill, 1984 p. 121-9. [ Links ]

CAUSTON, D.R.; VENUS, J.C The biometry of plant growth. London: Edward Arnold, 1981. 307p. [ Links ]

FILGUEIRA, F.A.R. Cichoriáceas: alface, chicórea e almeirão. In: Manual de olericultura: cultura e comercialização de hortaliças. 2. ed. São Paulo: Agronômica Ceres, 1982. 338p. [ Links ]

MILTHORPE, F.L. The relative importance of the different stages of leaf growth in determining the resultant area. In MILTHORPE, F.L. (Ed) The growth of leaves. London: Butterworths Scientific, 1986. p. 141-50. [ Links ]

SEGOVIA, J.F.O.; ANDRIOLO, J. L.; BURIOL, G. A.; SCHNEIDER, F. M. Comparação do crescimento e desenvolvimento da alface (lactuca sativa L.) no interior e no exterior de uma estufa de polietileno em Santa Maria, RS. Ciência Rural, V.27, n.1, p. 37-41, 1997. [ Links ]

STOY, U. The translocation of C14 labelled photosynthetic products from the leaf of the ear in wheat. Physiology plants. V.16, p. 851-66, 1983. [ Links ]

Creative Commons License Este é um artigo publicado em acesso aberto (Open Access) sob a licença Creative Commons Attribution, que permite uso, distribuição e reprodução em qualquer meio, sem restrições desde que o trabalho original seja corretamente citado.