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Revista Brasileira de Zootecnia, Volume: 32, Número: 2, Publicado: 2003
  • Diminuição do teor de óxido de crômio (III) usado como marcador externo Aqüicultura

    Bremer Neto, Hermann; Graner, Celso Augusto Fessel; Pezzato, Luiz Edivaldo; Padovani, Carlos Roberto; Cantelmo, Osmar Angelo

    Resumo em Português:

    A sensibilidade do método espectrofotométrico da s-difenilcarbazida de determinação do crômio permite que esse metal possa ser determinado em teores e em massas de amostras tão pequenas que as concentrações atualmente usadas de óxido de crômio (III) como marcador externo em ensaios biológicos poderiam ser drasticamente diminuídas. Utilizando-se do piauçu (Leporinus macrocephalus) para um estudo sobre o coeficiente de digestibilidade aparente (CDA) da fração protéica, seis níveis de óxido de crômio (III) - 0,01% - 0,02% - 0,03% - 0,05% - 0,1% e 0,2% - foram incorporados em dietas isoprotéica e isoenergética, objetivando-se verificar se o cálculo do CDA seria afetado pela variação do teor do marcador. Os seis tratamentos foram dispostos em um delineamento em blocos inteiramente casualisados, sendo as fezes coletadas durante 16 dias. Verificou-se que os resultados do coeficiente de digestibilidade aparente da fração protéica não apresentaram diferenças estatísticas significativas devidas aos teores incorporados do marcador à ração e aos dias de coleta. Conseqüentemente, e em experimentos dessa natureza, nada impede que seja reduzido o teor de óxido de crômio (III) ao menos até 0,01%: além da economia relativa ao consumo do mesmo e da facilidade na manipulação de menor quantidade de amostras de fezes, o método espectrofotométrico da s-difenilcarbazida permite dosar esse nível (e até menor do que 0,01%) de modo simples e rápido, com precisão e exatidão.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to reduce the level of the biological marker Cr2O3 in animal diets, due to the sensibility of the sdiphenylcarbazide spectrophotometric method for chromium determination in feces, recently developed. Six levels of marker, chromium (III) oxide (0.01% - 0.02% - 0.03% - 0.05% - 0.1% and 0.2%), were incorporated into isoproteic and isoenergetic diets, for the apparent digestibility assay of the "piauçu" (Leporinus macrocephalus), in a design of entirely randomized groups. Feces were collected during sixteen days. The statistical analysis did not show significant differences in the apparent digestibility of the proteinic fraction due to the concentration levels of the marker incorporated into the diets and the collection days. Consequently, there is nothing to stop us from reducing Cr2O3 rate to at least 0.01% in these digestibility assays: spectrophotometry of sdiphenilcarbazide allows us to determine this level or even smaller levels in an accurate, simple, and quick manner.
  • Fibra bruta para alevinos de tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus, L) Aqüicultura

    Meurer, Fábio; Hayashi, Carmino; Boscolo, Wilson Rogério

    Resumo em Português:

    Este experimento objetivou avaliar diferentes níveis de fibra bruta no desempenho e no tempo de retenção do bolo alimentar em alevinos de tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus, L). Foram utilizados 125 alevinos (1,39 ± 0,03 g) distribuídos em 25 aquários de 54 L, em um delineamento inteiramente casualizado, com cinco tratamentos e cinco repetições. Foram formuladas cinco rações isoenergéticas (3000 kcal/kg de energia digestível) e isoprotéicas (30% de proteína bruta), diferindo quanto aos níveis de fibra bruta (3,65; 4,75; 6,00; 7,25 e 8,50%). O período experimental foi de 64 dias a uma temperatura média de 26,5ºC ± 0,8 de manhã e 27,5ºC ± 0,7 à tarde. Não foram observadas diferenças quanto ao desempenho dos alevinos, entretanto houve decréscimo linear para o tempo de retenção do bolo alimentar com o aumento da fibra.

    Resumo em Inglês:

    This work aimed to evaluate different crude fiber levels on reverted Nile tilapia (Oreochromis niloticus, L) fingerlings performance and time of retention of food. One hundred and twenty-five fingerlings of Thai strain, 1.39 ± 0.03 g of initial weight were allotted to twenty-five 54 L aquarium, at five treatments and five replications on completely randomized design. Five isoenergy (3000 kcal/kg of digestible energy) and isoprotein (30% of crude protein) diets were formulated with five different crude fiber levels (3.65, 4.75, 6.00, 7.25 and 8.50%), for ranging cellulose and inert material addition. The experimental period was 64 days with 26.5ºC ± 0.8 in the morning and 27.5ºC ± 0.7 in the afternoon temperatures. No difference was observed to fingerlings performance (food conversion, final weight, weight gain), but a linear decrease to time of retention of food with crude fiber addition.
  • Influência do processamento da ração no desempenho e sobrevivência da tilápia do Nilo durante a reversão sexual Aqüicultura

    Meurer, Fábio; Hayashi, Carmino; Boscolo, Wilson Rogério

    Resumo em Português:

    Este experimento foi realizado no Laboratório de Aquicultura da Universidade Estadual de Maringá, objetivando avaliar rações com diferentes formas de processamento sobre o desempenho e sobrevivência de larvas de tilápia do Nilo durante a fase de reversão sexual. Foram utilizados 540 larvas distribuídos em 18 aquários de 54 L em um delineamento completamente casualizado, com três tratamentos e seis repetições. O período experimental foi de 28 dias a uma temperatura média de 21,9 ± 0,1ºC de manhã e 22,7 ± 0,3ºC à tarde. Foi formulada uma ração (38,6% de proteína digestível e 3800 kcal/kg de energia digestível) diferindo quanto à forma de processamento (farelada (RF), pastosa (RP) e micropeletizada (RM)). Não foram observadas diferenças (P>0,05) quanto ao peso final e a condição corporal, entretanto a biomassa final das larvas alimentadas com RF foi superior, em relação aos que receberam RP e RM. A sobrevivência das larvas que receberam RP e RF respectivamente, foram semelhantes e superiores àquelas alimentadas com RM. Portanto, conclui-se que utilizando-se a moagem dos ingredientes da ração em peneira de 0,5 mm, para larvas de tilápia do Nilo durante a reversão sexual, a forma farelada de ração é a mais adequada.

    Resumo em Inglês:

    This work was carried out at Aquicultura Laboratory of Maringá State University, to evaluate the different processing form of diets on Nile tilapia fry performance and survive, during sexual revert phase. Was utilized 540 fry distributed, on completely randomized design with three treatments and six replications, in eighteen 54 L aquarium and one aquarium with 30 Nile tilapia fry was considered an experimental unit. The experimental period was 28 days with average temperatures of 21.9 ± 0.1ºC in the morning and 22.7 ± 0.3ºC in the afternoon. The diet was formulated (38.6% of digestible protein and 3800 kcal/kg digestible energy) differing only about processing form (crumble [MD], meal [ND] and pasty [PD]). No difference was observe to final weight and body condition, but to biomass production, the fry submitted of ND treatment was higher than MD and PD treatments, that were equal. To survive ND and PD were equal and higher than MD treatment. It was concluded that, with 0.5 mm of mealling degree, the meal diets was most adequate to Nile tilapia fry, during sex revert phase.
  • Manejo da adubação nitrogenada de tensões hídricas sobre a produção de matéria seca e índice de área foliar de Tifton 85 cultivado no Cerrado Forragicultura

    Marcelino, Kênia Régia Anasenko; Vilela, Lourival; Leite, Gilberto Gonçalves; Guerra, Antônio Fernando; Diogo, José Mauro da Silva

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi conduzido na Embrapa Cerrados, Planaltina (DF), objetivando avaliar a influência de tensões hídricas (35, 60, 100 e 500 kPa) e doses de nitrogênio (0 - Testemunha, 45, 90, 180, 360 kg/ha) sobre a produção de matéria seca (MS), a taxa de produção de matéria seca (TPMS) e o índice de área foliar (IAF) do capim Cynodon spp. cv. Tifton 85. Empregou-se delineamento em blocos ao acaso, com parcelas subdivididas em três repetições; nas parcelas foram distribuídas as tensões e nas subparcelas, as doses de nitrogênio (N). As doses de nitrogênio influenciaram a produção de matéria seca em todas as tensões, onde a maior produtividade (41,8 t/ha) foi obtida na tensão de 35 kPa e na dose de 360 kg/ha de N e menor produtividade (17,3 t/ha), na tensão de 100 kPa sem adição de N. Nas tensões de 60, 100 e 500 kPa, a eficiência na utilização do N foi maior nas doses mais elevadas. As maiores TPMS foram observadas no período com temperaturas elevadas, enquanto as menores foram no período com temperaturas reduzidas. Durante o período de 16/03 a 09/08, não se observou efeito das doses de N. Nos demais períodos, a TPMS aumentou com o incremento das doses de N. Não foram observados efeitos das tensões hídricas sobre a TPMS. O IAF elevou-se com o aumento nas doses de N, principalmente no período de 21/09 a 10/01. Entretanto nos períodos de baixa temperatura não houve respostas do IAF às doses crescentes de N. As tensões hídricas não afetaram o IAF em nenhum dos períodos avaliados.

    Resumo em Inglês:

    This work was carried out to evaluate the influence of water tensions (35, 60, 100 and 500 kPa) and nitrogen levels (0 - Control, 45, 90, 180, 360 kg/ha) on the dry matter (DM) yield, the dry matter yield rate (DMYR) and the leaf area index (LAI) of Cynodon spp. cv. Tifton 85 bermudagrass. A randomized blocks design in a split splot scheme with three replications was used, split plots were represented by the water tensions were and the plots, by the nitrogen (N) levels. The dry matter yield was influenced by the nitrogen levels for all tensions, where the highest productivity (41.8 t/ha) was obtained at 35 kPa the tension and the maximum N level (360 kg/ha of N), while the smallest productivity (17.3 t/ha), at 100 kPa the tension without N addition. At the tensions of 60, 100 and 500 kPa there was limitation in the use of N at the highest doses, due to the deficit water. Higher DMAR were observed from 09/21 to 11/29, and the averages ranged from 73.4 to 194.6 kg/ha/day of DM, while from 05/26 to 08/09 the smallest averages were observed, that ranged from 44.9 to 55.2 kg/ha/day of DM. No effect of N levels was observed from 03/16 to 08/09. In the other periods, DMYR increased as N levels increased. There was no effect of the different water tensions on DMYR. LAI increased as N levels increased, from 09/21 to 01/10, with averages from 3.07 to 9.64. In the periods with low temperatures, N levels and did not affect LAI. Water tension did not affect LAI in all evaluated periods.
  • Desenvolvimento luteal e concentrações plasmáticas de progesterona em vacas das raças Gir e Nelore Melhoramento, Genética E Reprodução

    Borges, Álan Maia; Torres, Ciro Alexandre Alves; Ruas, José Reinaldo Mendes; Rocha Júnior, Vicente Ribeiro; Carvalho, Giovanni Ribeiro de

    Resumo em Português:

    A dinâmica folicular e a regressão luteal foram avaliadas em 12 vacas da raça Gir e em sete da raça Nelore tratadas com cloprostenol sódico entre os dias 10 e 12 do ciclo estral. A porcentagem de sincronização foi superior a 92% para as duas raças, e a ovulação do folículo dominante da segunda onda foi verificada em 72,7% da raça Gir e em todas as vacas Nelore. O diâmetro do folículo ovulatório na raça Nelore foi inferior (11,0 ± 0,9 mm) ao da raça Gir (13,0 ± 1,7 mm). O intervalo médio da aplicação do luteolítico ao estro, à ovulação e o momento de ovulação após o início do estro foram de 88,7 e 91,6h, 119 e 113h, 26,5 e 24,3h para as raças Nelore e Gir, respectivamente.

    Resumo em Inglês:

    The follicular dynamics and luteal regression were studied in 12 Gir and seven Nelore cows, treated with prostaglandin F2a analog, between days 10 and 12 of the estrous cycle. The synchronization rate was higher than 92% for the Gir and Nelore cows, and the ovulation of the second dominant follicle occurred in 72.7% of the Gir and all the Nelore cows. The Nelore ovulatory follicle diameter was lower than Gir cows ((11.0 ± 0.9 mm x 13.0 ± 1.7 mm). The intervals from treatment to estrus, treatment to ovulation time and from the onset of the estrus to ovulation were 88.7 and 91.6h, 119 and 113h, 26.5 and 24.3h for Nelore and Gir cows, respectively.
  • Estimação de parâmetros genéticos para produção de leite no dia do controle e produção acumulada até 305 dias, para as primeiras lactações de vacas da raça Caracu Melhoramento, Genética E Reprodução

    El Faro, Lenira; Albuquerque, Lucia Galvão de

    Resumo em Português:

    Foram estimados parâmetros genéticos para produção de leite no dia do controle e produção acumulada até 305 dias (P305) de primeiras lactações de vacas da raça Caracu. O modelo animal considerado conteve efeito genético aditivo, como aleatório, além dos efeitos fixos de grupo contemporâneo e da idade ao parto, como covariável. Foram definidos dois grupos contemporâneos para explicar a variação ocorrida nas produções em cada controle leiteiro, compostos por ano, semana do controle e retiro (gc1) ou ano, mês do controle e retiro (gc2). Os componentes de variância foram estimados pelo método da máxima verossimilhança restrita. As variâncias fenotípicas, residuais e genéticas foram maiores no início da lactação, entretanto, a variância genética aditiva foi proporcionalmente menor em relação às demais variâncias. As estimativas de herdabilidade oscilaram entre 0,09 e 0,32 e foram maiores no final da lactação, indicando maior variabilidade genética nesse período. As correlações genéticas (r a) entre as produções em cada controle foram positivas e maiores, quanto menor a distância entre eles. A herdabilidade para P305 foi de 0,27 e as r a desta com os controles, positivas e elevadas, principalmente no meio da lactação. Os resultados indicam que a seleção direta para P305 proporciona maiores ganhos genéticos para essa característica que a obtida por meio de resposta correlacionada para as produções em cada controle.

    Resumo em Inglês:

    Genetic parameters for first lactation test-day milk yields and 305 day milk yield (M305) for Caracu cows were estimated. The test-day animal model included additive genetic effect as random and contemporary group and age of cow (quadratic regression) as fixed effects. Two contemporary groups were defined to explain variation, composed by year, week of test and paddock (gc1) or year, week of test and paddock (gc2). Variance components were estimated by Restricted Maximum Likelihood. Phenotypic, residual and genetic additive variances were higher at the beginning of lactation, however the genetic additive variances were proportionally smaller than the other variances. Heritability estimates ranged from 0.09 to 0.32 and were higher at the end of lactation, indicating larger genetic variability in this period. The genetic correlation (r a) among test-days were positive and decreased with the increase in lag between tests. Heritability for M305 was 0.27 and the r a between test days and M305 were positive and high, mainly for mid lactation. The results indicate greater genetic response in M305 through direct selection rather than by correlated response based on test-day milk yield selection.
  • Avaliação genética de bovinos da raça holandesa usando a produção de leite no dia do controle Melhoramento, Genética E Reprodução

    Ferreira, William José; Teixeira, Nilson Milagres; Euclydes, Ricardo Frederico; Verneque, Rui da Silva; Lopes, Paulo Sávio; Torres, Robledo de Almeida; Wenceslau, Amauri Arias; Silva, Marcos Vinícius Gualberto Barbosa da; Magalhães Júnior, Márcio Nery

    Resumo em Português:

    Utilizaram-se 153.963 controles mensais de produção de leite e 13.273 primeiras lactações de vacas da raça Holandesa, com partos entre 1989 a 1998, com o objetivo de estimar parâmetros genéticos, fenotípicos e de meio ambiente para produção de leite no dia do controle (PLDC) e produção até 305 dias de lactação (P305), bem como verificar a conveniência de se utilizar a PLDC em avaliações genéticas, em substituição à P305. Foram utilizados quatro modelos (modelo animal). Em dois, modelos 1 e 2, consideraram-se os controles mensais de produção, coletados ao longo da lactação, como medidas repetidas de um animal, diferenciados segundo o critério de formação de grupos de animais contemporâneos. No modelo 1 (PLDCM01), as produções dos animais foram agrupadas segundo o rebanho-ano-estação de controle de produção, enquanto, no modelo 2 (PLDCM02), o agrupamento considerou o rebanho-ano-estação de parto. No modelo 3, analisaram-se os controles mensais de produção, como características individuais (C01 até C10); e no modelo 4, analisou-se a tradicional P305. As análises foram realizadas utilizando-se o método da Máxima Verossimilhança Restrita, por meio do sistema MTDFREML. As estimativas de herdabilidade para PLDC, com o uso do modelo 1, modelo 2 e para P305, foram de 0,27, 0,15 e 0,25, respectivamente. As herdabilidades para os controles mensais variaram de 0,11±0,02 (C01) a 0,21±0,03 (C08), e os maiores valores ocorreram a partir do quarto mês. A correlação de ordem entre os valores genéticos obtidos, para P305 e para PLDC (modelo 1), foi de 0,62, para touros, e de 0,78, para vacas. Concluiu-se que é viável a utilização da PLDC em estudos envolvendo a produção de leite e que os controles do meio da lactação, se usados para seleção, podem apresentar vantagens em relação à P305.

    Resumo em Inglês:

    153,963 test day milk yield records and 13,273 first lactations of Holstein cows calving between 1989 and 1998, were used with the objective of estimating genetic, phenotypic and environmental parameters for test day milk yield (PLDC) and 305 day milk yield (P305) and to study the convenience of using test day yields in genetic evaluations to replace P305. Four models were used. Models 1 and 2 differed according contemporary grouping and monthly milk records were considered as repeated measures. In model 1 (PLDCM01) records were grouped by herd-year-season of test day yield and in model 2 (PLDCM02) by herd-year-season of calving. In a third (model 3), monthly yield records were analyzed as individual traits (C01 to C10); and the fourth (model 4) was the traditional 305-day model. Restricted Maximum Likelihood methodology was used with the MTDFREML system. The estimates of heritability for PLDC, using model 1, model 2 and for P305 were 0.27, 0.15 and 0.25, respectively. Heritabilities for monthly milk records ranged from 0.11+0.02 (C01) to 0.21+0.03 (C08), with the largest values occurring beginning in the fourth month. Genetic correlation estimates between monthly records and P305 ranged from 0.76 to 1.00, with the highest correlations occurring in the middle lactation. It was concluded that using test day milk yield is promising and that selecting for middle lactation records could have advantages over 305-day milk yield.
  • Objetivos econômicos de seleção de bovinos de leite para fazenda demonstrativa na Zona da Mata de Minas Gerais Melhoramento, Genética E Reprodução

    Martins, Gabrimar Araújo; Madalena, Fernando Enrique; Bruschi, José Henrique; Costa, José Ladeira da; Monteiro, João Bosco Neves

    Resumo em Português:

    Os valores econômicos para características de gado de leite foram calculados a partir de dados econômicos e zootécnicos do Sistema de Produção de Leite a Pasto com Gado Mestiço da Embrapa Gado de Leite. Estes valores foram estimados por dois métodos: 1) utilizando a derivada parcial do lucro com respeito a cada característica e 2) pela derivada parcial da razão receita/custo, para cada característica, ambas as derivadas avaliadas no valor médio das outras características. Com este último método, os valores econômicos das características consideradas, expressos em equivalente kg de leite, foram: veículo (leite sem gordura e proteína), 0,77 /kg, gordura, - 5,0 /kg, proteína - 3,65 /kg, mamite, -155,34 /caso, fluxo lácteo, 146,00 /kg/min, número de serviços por concepção, -104,5 /serviço, idade aos 330 kg, -1,27 /dia, dias desde os 330 kg até o primeiro parto, -0,51 /dia, vida útil, 49,63 /ano e peso da vaca seca, -4,34 /kg. Os valores obtidos com o método 1 foram semelhantes. Os resultados confirmam comunicações da literatura de valor econômico negativo para a gordura e proteína do leite quando estes componentes não são remunerados, de maior valor econômico relativo para a redução do peso corporal das vacas que para o aumento da produção de leite, da grande importância da mamite, fluxo lácteo e vida útil e da pouca importância relativa do intervalo em dias desde os 330 kg até o primeiro parto.

    Resumo em Inglês:

    The economic values of dairy cattle were derived from economics and production data of a demonstration farm, the "Pasture Dairy Production System using Holstein Zebu Cattle" at Embrapa-Dairy Cattle. The economic values were estimated by two methods 1) from the partial derivative of profit with respect to each trait, and 2) from the partial derivative of the income/cost ratio, both evaluated at the mean value of all other traits. With the latter method, the economic values of traits considered, expressed in equivalent kg of milk, were: carrier (milk with zero fat and protein), 0.77 /kg, milk fat, - 5.00 /kg, milk protein, -3.65 /kg, mastitis, -155,34 /case, milk flow, 146.00 /kg/min, number of services per conception, -104.50 /service, age at 330 kg, -1.27 /day, days from 330 kg to first calving, -0.51 /day, herdlife, 49.63 /year and dry cow weight, -4.34 /kg. Similar values were obtained with method 1. These results confirm previous literature reports indicating negative economic values for milk fat and protein when these components are not paid for, higher economic value of reducing cow liveweight relative to increasing milk yield and showing great importance for mastitis, milk flow and herdlife and low relative importance of interval from 330 kg to first calving.
  • Bioestimulação da atividade reprodutiva de coelhas lactantes em regime de monta natural Melhoramento, Genética E Reprodução

    Moura, Ana Silvia Alves Meira Tavares; Fernandes, Simone; Vasconcelos, José Luiz Moraes; Bianospino, Elaine

    Resumo em Português:

    Esta pesquisa avaliou o efeito da separação mãe-ninhada sobre o desempenho reprodutivo de coelhas lactantes e ponderal das ninhadas até aos 70 dias de idade. Examinaram-se 415 exposições ao macho de 157 fêmeas lactantes distribuídas em dois grupos: controle, com livre acesso ao ninho, e tratado, cujo acesso bloqueou-se entre o sétimo e o nono dias pós-parto, durante as 39 horas que precederam a cobrição. Das 415 exposições ao macho, 387 resultaram em cobrições e 264 em partos. As fêmeas tratadas, de quinta lactação em diante, apresentaram receptividade e taxa de parição, respectivamente, 6,7% e 10,8% maiores em comparação às fêmeas do grupo controle. Não se constatou efeito da interação tratamento x ordem de lactação, ou do tratamento, com respeito ao número de láparos/ninhada à desmama e nos 70 dias de idade. Em ninhadas de primíparas, a taxa de mortalidade da separação até 70 dias de idade foi maior no grupo tratado, em relação ao controle (0,248±0,047 vs. 0,120±0,047). O peso total da ninhada à desmama foi inferior no grupo tratado, do que no controle (5.753±93 g vs. 6.222±89 g) em todas as ordens. Todavia, não se observou diferença no peso total ou médio da ninhada nos 70 dias de idade. O tratamento também reduziu o peso individual à desmama (912,4±4,9 g vs. 962,7±4,5 g) em todas as ordens de lactação, entretanto, elevou o ganho de peso médio diário pós-desmama (32,25±0,19 g/d vs. 31,44±0,17 g/d), proporcionando a ocorrência de ganho compensatório neste período. Pode-se recomendar a separação temporária mãe-ninhada para melhorar o desempenho reprodutivo de coelhas lactantes multíparas; mas deve ser evitada para as primíparas, devido à elevação da taxa de mortalidade das ninhadas.

    Resumo em Inglês:

    The objective was to evaluate the effect of temporary mother-litter separation on the reproductive performance of lactating does and growth performance of their litters up to 70 days of age. A total of 415 presentations of 157 lactating does assigned to two groups: control, with free nest access, and treated, whose nest access was closed during the 39 hours that preceded mating, were analyzed. From the 415 presentations, 387 resulted in matings and 264 in parturitions. Does of the treated group, from fifth and further lactations, had sexual receptivity and parturition rate, respectively, 6.7% and 10.8% higher than those females of the control group. No treatment by lactation order interaction, or treatment effects, were detected on number weaned and number of young per litter at 70 days. In litters of primiparous does, mortality rate from separation up to 70 days of age was higher in the treated group (0.248±0.047 vs. 0.120±0.047). Litter weaning weight was lower in the treated group compared to the control group (5,753±93 g vs. 6,222±89 g), for all lactation orders, but no differences were detected in total and average 70-d weights between groups. Treatment also reduced individual weaning weight (912.4±4.9 g vs. 962.7±4.5 g) for all lactation orders, but increased postweaning average daily gain (32.25±0.19 g/d vs. 31.44±0.17 g/d), favoring the occurrence of a compensatory weight gain in this period. Temporary mother-litter separation may be recommended to improve reproductive performance of lactating multiparous does, but should be avoided for primiparous due to the increased mortality rate of their litters.
  • Efeitos ambientais e genéticos sobre o ganho em peso diário de bovinos Nelore no Estado da Paraíba Melhoramento, Genética E Reprodução

    Sarmento, José Lindenberg Rocha; Pimenta Filho, Edgard Cavalcanti; Ribeiro, Maria Norma; Martins Filho, Raimundo

    Resumo em Português:

    Registros de 6.674 pesos de bovinos da raça Nelore nascidos entre 1975 e 1990 em duas fazendas no Estado da Paraíba foram utilizados para estudar efeitos ambientais e estimar parâmetros genéticos das características ganhos em peso diário do nascimento aos 205, dos 205 aos 365 e dos 365 aos 550 dias de idade. Os efeitos ambientais foram estudados usando-se o programa SAS®. O modelo incluiu o efeito aleatório de touro e os efeitos fixos de ano-mês-sexo, fazenda e idade da vaca como covariável linear e quadrática. Os componentes de (co)variância usados para estimar os coeficientes de herdabilidade direta e materna foram obtidos pelo Método da Máxima Verossimilhança Restrita, usando o programa MTDFREML sob modelo animal. Todos os efeitos incluídos no modelo foram significativos, exceto o efeito de fazenda para o ganho diário do nascimento à desmama. As médias estimadas foram de 0,575 ± 0,089, 0,231 ± 0,114 e 0,283 ± 0,110 kg para ganhos em peso diário do nascimento aos 205, dos 205 aos 365 e dos 365 aos 550 dias de idade, respectivamente. As herdabilidades estimadas para efeito direto foram de 0,12, 042 e 0,21 e, para efeito materno, de 0,29, 0,00 e 0,00, na mesma ordem. Os coeficientes de herdabilidade indicam que a seleção baseada no ganho em peso pós-desmama até um ano de idade pode proporcionar considerável ganho genético.

    Resumo em Inglês:

    Records on 6,674 Nellore cattle weight, born from 1975 to 1990 in two farms located in Paraiba State were used to study environmental effects and to estimate genetic parameters for average daily gains from birth to 205 days, from 205 to 365 days and from 365 to 550 days. The SAS® program was used to study the environmental effects. The model included the random effect of sire and the fixed effects of year-month-sex, farm and age of the cow at calving as linear and quadratic covariate. The (co)variance components used to estimate direct and maternal heritabilities were obtained by Derivative Free Restricted Maximum Likelihood using the MTDFREML program, under an animal model. All effects used were significant, but the farm effect for pre-weaning daily gain. The estimated means for average daily gains were 0.575 ± 0.089, 0.231 ± 0.114 and 0.283 ± 0.110 kg for pre-weaning daily gain, daily gain from 205 to 365 days and daily gain from 365 to 550 days of age, respectively. The heritabilities estimated for direct effect were 0.12, 0.42 and 0.21 and for maternal effect were 0.29, 0.00 and 0.00. The estimates of heritability show that selection based on daily gain from 205 days to yearling could allow considerable genetic gain.
  • Uso de ratos de laboratório para determinar o valor nutritivo do milho em diversos níveis de carunchamento Monogástricos

    Braga, Luís Gustavo Tavares; Lopes, Darci Clementino; Costa, Neuza Maria Brunoro da; Pereira, Jamilton Santos; Teixeira, Michella da Paschoa

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de avaliar os efeitos do milho carunchado e a qualidade de sua proteína para ratos em crescimento foi conduzido um experimento no biotério do Departamento de Nutrição/UFV. Trinta ratos (fêmeas) recém-desmamados, da linhagem Wistar, com 22 dias de idade e peso médio de 53,9 ± 3,2 g foram distribuídos em delineamento inteiramente casualizado para cinco tratamentos e seis repetições com um animal por unidade experimental. Os tratamentos consistiram de uma dieta basal (controle positivo), como um padrão de caseína, quatro dietas com milho que continha 2%; 10%; 17% e 38% de carunchamento e uma dieta isenta de proteína. O ensaio teve duração de 14 dias. Foram observados maior ganho de peso médio diário (GPMD), maior consumo de ração médio diário (CRMD), melhor conversão alimentar (CA) e maior razão protéica líquida (NPR) nos ratos que receberam a dieta padrão de caseína do que nas dietas que continham o milho carunchado, mas não foi observado diferença entre as dietas que continham diferentes níveis de carunchamento. Por outro lado, foi observado maiores coeficientes de digestibilidade de MS, PB e EDque na dieta padrão de caseína do que nas dietas contendo milho carunchado, embora maiores coeficientes tenham sido observados com 17% e que os valores semelhantes entre 2 e 38% provavelmente estejam relacionados ao processo de carunchamento. Com base nos dados do experimento, pode-se concluir que o aumento do nível de carunchamento do milho não afetou o desempenho dos animais e que a razão protéica líquida (NPR) do milho foi, em média, 57,8% do valor da dieta padrão de caseína. As variações observadas nos coeficientes de digestibilidade do milho podem ser atribuídos ao processo de carunchamento.

    Resumo em Inglês:

    An experiment in the biotherium of Nutrition Department/UFV aiming to evaluate the effects of rotten corn and the quality of your protein for growing rats. Thirty Wistar female rats early weaned, with 22 days of age and average initial weight of 53.9 ± 3.2 g were assigned to a randomized design. With five treatments and six repetitions with one animal by experiment unity. The treatments consisted in a basal ration (positive control), like a casein standard, four rations with corn that had 2%; 10%, 17% and 38% of rotten corn, and an absent protein ration. The experimental period lasted was 14 days. It was observed higher daily weight gain (DWG), higher daily feed intake (DFI), better feed: gain ratio and bigger net protein ration (NPR), in the rats that received a standard ration of casein than the rats that had a rotten corn, but no difference was observed among rations that had different levels of rotten. In other way, were observed a bigger digestibility coefficients of dry matter (DM), crude protein (CP) and digestible energy (DEin the standard casein ration than rations that had a rotten corn, although higher coefficients had bun observed with 17% and that the similar values bitwen 2% and 38% were probably related to the rotten process. Based on the experiment data, it may be conclude that the increase in the level of rotten did not affect the performance of the animals and that the NPR of the corn was 57.81% of the c standard casein level. The variations observed in the digestibility of the coefficients of the corn may be attributedto the rotten process.
  • Lisina em rações para suínos machos castrados selecionados para deposição de carne magra na carcaça dos 95 aos 110 kg Monogástricos

    Oliveira, Alexandre Luiz Siqueira de; Donzele, Juarez Lopes; Oliveira, Rita Flávia Miranda de; Lopes, Darci Clementino; Moita, Antonio Marcos Souto; Silva, Francisco Carlos de Oliveira; Freitas, Letícia Silva de

    Resumo em Português:

    Foram utilizados 60 suínos machos castrados, provenientes de cruzamento entre híbridos comerciais, com peso inicial médio de 95,7 ± 0,8 kg e final de 109,8 ± 1,1 kg para avaliar diferentes níveis de lisina sobre o desempenho e as características de carcaça. Foi usado o delineamento de blocos ao acaso, com cinco tratamentos, seis repetições e dois animais por repetição. Os tratamentos corresponderam a uma ração basal com 13,7% de proteína bruta, 3367 kcal de ED/kg e suplementada com cinco níveis de L-lisina-HCl, resultando em rações com 0,50; 0,60; 0,70; 0,80 e 0,90% de lisina total. O consumo de ração diário reduziu de forma linear. Entretanto, ficou caracterizada maior ingestão de lisina com o aumento da concentração dietética do aminoácido. Verificou-se efeito quadrático do nível de lisina sobre a conversão alimentar, que melhorou até o nível de 0,76% de lisina, e sobre a conversão alimentar em músculo, que reduziu de forma linear. No entanto, os dados ajustados pelo modelo "Linear Response Plateau" indicaram o nível de 0,79% para a melhor conversão alimentar em músculo. O ganho de peso, comprimento de carcaça, espessura de toucinho, rendimento de pernil, rendimento de carne magra e a área de olho de lombo não foram influenciados pelos tratamentos. Para o genótipo estudado, o nível de 0,76% de lisina total na ração foi o indicado para machos castrados, dos 95 aos 110 kg, correspondendo à ingestão diária estimada de 23,8 g de lisina.

    Resumo em Inglês:

    Sixty barrows from crossing between commercial hybrids with an average initial weight of 95.7 ± 0.80 kg and an average final weight of 109.8 ± 1.13 kg were used to evaluate different dietary lysine levels on performance and on carcass characteristics. The experimental design used was a randomized blocks with five treatments, six replicates and two animals per replicate. The treatments corresponded to a basal diet with 13.7% of crude protein, 3367 kcal DE/kg supplemented with five L-lysine-HCl levels, resulting in diets with 0.50; 0.60; 0.70; 0.80 and 0.90% of total lysine. The daily feed intake reduced by linear way with the increase of lysine level in diet. However, it was showed highest lysine consumption with increase of dietary aminoacid concentration. It was verified quadratic effect of treatments on the feed:gain ratio which improved until the level of 0.76% of lysine level and on feed:lean gain that reduced by linear way. However the adjusted data by Linear Response Plateau indicated the level of 0.79% to the best feed:lean gain. The weight gain, carcass lenght, backfat thickness, ham yield, lean growth yield and loin eye area were not influenced by treatments. For the genotype studied, it was concluded that barrows from 95 to 110 kg require 0.76% of total lysine in diet, corresponding to a daily lysine intake of 23.8 g.
  • Estimativas da composição anatômica da carcaça de frangos de corte com base no nível de proteína da ração e peso da carcaça Monogástricos

    Silva, José Humberto Vilar da; Albino, Luís Fernando Teixeira; Nascimento, Adriana Helena do

    Resumo em Português:

    Um experimento foi desenvolvido com o objetivo de estimar as proporções dos cortes nobres da carcaça de frangos de corte pelo modelo linear. Foram utilizados 842 frangos machos da linhagem Avian Farms, de 22 a 42 dias de idade, distribuídos num delineamento inteiramente ao acaso em esquema fatorial 3x4. Foram fornecidas rações formuladas à base de milho e farelo de soja para conter 2.900 kcal de EM e 15,43; 17,26; 19,60; e 22,60% de PB; 3.100 kcal de EM e 16,49; 18,45; 20,95; e 24,22% de PB; e 3300 kcal de EM e 17,55; 19,64; 22,30; e 25,78% de PB, totalizando doze tratamentos. Cada tratamento foi constituído por quatro repetições de 18 aves. Fortes correlações foram observadas entre o peso vivo aos 42 dias e o peso da carcaça (r = 0,958), o peso da carcaça e o peso de pernas (r = 0,991), peso de peito+osso+pele (r = 0,965) e peso de peito desossado (r = 0,950). A porcentagem de lipídio foi negativamente correlacionada com a porcentagem de umidade da carcaça (r = -0,880). A equação linear é recomendada para a predição dos componentes anatômicos da carcaça de frangos de corte.

    Resumo em Inglês:

    An experiment was carried out to estimate the relations between broiler carcass weight and thighs+drumsticks, breast+bone+skin, and breast meat by the linear model. Eight hundred and sixty and four male poultry of Arbor Acres strain, from 22 to 42 days of age, were assigned to a completely randomized design in 3x4factorial scheme. Corn and soybean meal based diets were prepared to contain 2900 kcal ME and 15.43; 17.26; 19.60; and 22.60% CP; 3,100 kcal ME and 16.49; 18.45; 20.95; and 24.22%CP; and 3300 kcal ME and 17.55; 19.64; 22.30; and 25.78% CP, resulting in twelve treatments. Each treatment was constituted of four replicates of 18 birds. High correlations were observed between live weight at 42 days old and carcass weight (r = 0.958), carcass weight and thighs+drumsticks (r = 0.991), breast+bone+skin (r = 0.965) and deboned breast meat weight (r = 0.950). The lipid percentage was negatively correlated to the moisture percentage (r = -0.880). The linear equation is recommended to estimate carcass anatomical components in broiler chickens.
  • Efeito do peso inicial dos pintos e do período da dieta pré-inicial sobre o desempenho de frangos de corte Monogástricos

    Stringhini, José Henrique; Resende, Aletéia di; Café, Marcos Barcellos; Leandro, Nadja Susana Mogyca; Andrade, Maria Auxiliadora

    Resumo em Português:

    O presente trabalho foi conduzido com o objetivo de avaliar o uso de dietas pré-iniciais, por diferentes períodos, para frangos de corte criados a partir de pintos com diferentes pesos ao primeiro dia. No aviário experimental da Escola de Veterinária da UFG, 280 pintos de um dia foram distribuídos, em baterias aquecidas, em um delineamento inteiramente casualizado, com seis tratamentos e quatro repetições de doze aves, em um esquema fatorial 2 x 3 (peso do pinto, maior e menor que 40g, e programas de fornecimento de ração pré-inicial, 1 a 7, 1 a 10 e 1 a 14 dias). O desempenho dos pintos não foi influenciado pelo período de fornecimento das dietas, mas o peso dos pintos no alojamento influenciou o consumo de ração das aves. Não foi observado efeito dos tratamentos no consumo de nutrientes para o período de fornecimento da dieta pré-inicial, mas os pintos com menor peso no alojamento proporcionaram menor consumo de nutrientes e de energia. Com base nos resultados obtidos, é possível concluir que peso do pinto inferior a 40 g influencia uma redução significativa no consumo e mostra uma tendência de pior peso dos frangos ao final do experimento. Os parâmetros morfométricos avaliados não foram afetados pelos tratamentos.

    Resumo em Inglês:

    This research was carried out to evaluate the use of pre-starter diets, through different periods to broilers with different first day weights. Two hundred and eighty one-day old chicks were allotted in brooded battery cages, in a completely randomized design, with six treatments and four replicates in a factorial design 2 x 3, (chicks weight - higher or lower than 40 g, and pre-starter periods of feeding, 1 to 7; 1 to 10 and 1 to 14 days). The performance was not influenced by pre-starter diets periods, but the first-day weight of chicks reduced feed intake and live weight at 42 days of age. For energy and nutrient intake no effect was observed for pre-starter periods, but for the light chicks, the values of consumption were lower than heavier ones for all nutrients and energy. It is possible to conclude that chicks with less than 40 grams one-day weight influenced the reduction in feed intake and the weight gain. For the measures of the different relationship among the inside organs no differences were observed.
  • Níveis de lisina digestível em rações, em que se manteve ou não a relação aminoacídica, para frangos de corte de 1 a 21 dias de idade, mantidos em estresse por calor Monogástricos

    Valerio, Sandra Roseli; Oliveira, Rita Flávia Miranda de; Donzele, Juarez Lopes; Albino, Luiz Fernando Teixeira; Orlando, Uislei Antonio Dias; Vaz, Roberta Gomes Marçal Vieira

    Resumo em Português:

    Dois ensaios foram conduzidos para avaliar os efeitos de níveis de lisina digestível em rações em que se manteve ou não a relação aminoacídica sobre o desempenho de frangos de corte machos de 1 a 21 dias de idade, criados em alta temperatura. O delineamento experimental utilizado em ambos os ensaios foi o inteiramente casualizado. As aves, no ensaio 1, foram distribuídas em cinco tratamentos (0,92; 0,98; 1,04; 1,10 e 1,16% de lisina digestível em ração convencional), oito repetições e dez aves por repetição. No ensaio 2, os frangos foram distribuídos em quatro tratamentos (1,04; 1,10; 1,16 e 1,22% de lisina digestível em rações mantendo a relação aminoacídica), oito repetições e dez aves por repetição. No ensaio 1, os tratamentos influenciaram quadraticamente o ganho de peso e o consumo de ração, que aumentaram até os níveis de 1,14 e 1,09% de lisina, respectivamente. Embora a conversão alimentar tenha melhorado de forma linear, o modelo LRP foi o que melhor se ajustou aos dados, estimando em 1,097% o nível de lisina a partir do qual ocorreu um platô. Não houve efeito dos tratamentos sobre os pesos absolutos do coração, fígado e intestinos, enquanto o peso absoluto da moela aumentou linearmente. O peso absoluto da carcaça aumentou, enquanto os pesos relativos do coração e do fígado reduziram quadraticamente com os tratamentos. No ensaio 2, os tratamentos influenciaram de forma linear crescente o ganho de peso e a conversão alimentar, enquanto o consumo de ração não variou. Os tratamentos influenciaram linearmente o peso absoluto da carcaça, enquanto os pesos absoluto e relativo das vísceras não variaram. Concluiu-se que frangos de corte machos, de 1 a 21 dias de idade, mantidos em estresse por calor, exigem, no mínimo, 1,14 e 1,22% de lisina digestível em ração convencional e em ração em que se manteve a relação aminoacídica, respectivamente.

    Resumo em Inglês:

    Two trials were conducted to evaluate the effects of digestible lysine levels in diets maintaining or not the relationship of amino acids, on performance of broilers from 1 to 21 days, kept under heat stress. A completely randomized experimental design was used in both trials. In the trial 1, the broilers were allotted in five treatments (0.92; 0.98; 1.04; 1.10 and 1.16% of lysine in conventional diets), eight replicates and ten broilers per replicate. In the trial 2, the broilers were allotted in four treatments (1.04; 1.10; 1.16 and 1.22% of lysine in diet maintaining the relationship of amino acids), eight replicates and ten broilers per replicate. In the trial 1, the digestible lysine levels influenced quadraticly the weight gain and the feed intake that increased up to 1.14 and 1.09%, respectively. Although feed:gain ratio had changed by linear way, the LRP model adjusted better to the data, estimating in 1.097% the lysine level where occurred a "plateau". There was no effect of treatments on absolute weights of heart, liver and intestines, while the absolute weight of gizzard increased linearly. The absolute weight of carcass increased while the relative weights of heart and liver reduced quadraticly. In the trial 2, the treatments influenced in a crescent linear way the weight gain and the feed:gain ratio while the feed intake was not influenced. The treatments influenced linearly the absolute weight of carcass while the absolute and relative weights of the organs were not influenced. It was concluded that male broilers, in the period from 1 to 21 days of age, kept under heat stress, require at least 1.14 and 1.22% of digestible lysine in conventional diet and in diet maintaining the relationship of amino acid, respectively.
  • Níveis de lisina digestível em rações, em que se manteve ou não a relação aminoacídica, para frangos de corte de 22 a 42 dias de idade, mantidos em estresse por calor Monogástricos

    Valério, Sandra Roseli; Oliveira, Rita Flávia Miranda de; Donzele, Juarez Lopes; Gomes, Paulo Cezar; Apolônio, Lourdes Romão; Resende, Wilkson de Oliveira

    Resumo em Português:

    Dois ensaios foram conduzidos para determinar a exigência de lisina digestível de frangos de corte machos dos 22 aos 42 dias de idade, recebendo rações em que se manteve ou não a relação aminoacídica e criados em estresse por calor. Utilizou-se o delineamento inteiramente casualizado em ambos os ensaios. As aves, no ensaio 1, foram distribuídas em cinco tratamentos (níveis de lisina em rações convencionais) e seis repetições, com sete aves cada. No ensaio 2, os frangos foram distribuídos em quatro tratamentos (níveis de lisina em rações mantendo a relação aminoacídica) e seis repetições, com sete aves cada. Em ambos os ensaios, os tratamentos influenciaram de forma linear crescente o ganho de peso. Embora a conversão alimentar tenha melhorado de forma linear, o modelo LRP foi o que melhor se ajustou aos dados, estimando em 0,92 e 1,022% os níveis de lisina a partir dos quais ocorreu um platô, em rações mantendo ou não a relação aminoacídica, respectivamente. Não se verificou efeito dos tratamentos sobre o consumo de ração e sobre os pesos absoluto e relativo da carcaça das aves quando se manteve ou não a relação aminoacídica. Os níveis de lisina aumentaram linearmente o peso absoluto e o rendimento de peito dos frangos, independentemente de ter sido mantida ou não a relação aminoacídica. No ensaio 1, os pesos absoluto e relativo da coxa e da sobrecoxa não foram influenciados pelos tratamentos, enquanto os pesos absoluto e relativo da gordura abdominal reduziram de forma linear. No ensaio 2, o peso absoluto de coxa aumentou linearmente com os níveis de lisina. No entanto, os tratamentos não influenciaram os pesos absoluto e relativo da sobrecoxa e da gordura abdominal. Concluiu-se que frangos de corte machos, no período de 22 a 42 dias de idade, mantidos em estresse por calor, exigem, no mínimo, 0,955 e 1,022% de lisina digestível em ração convencional e em ração em que se manteve a relação aminoacídica, respectivamente.

    Resumo em Inglês:

    Two trials were conduced to determinate the requirement of digestible lysine of broilers from 22 to 42 days, feeding diets maintaining or not the relationship of amino acids, kept under heat stress. A completely randomized experimental design was used in both trials. In trial 1, the broilers were allotted in five treatments (lysine levels in conventional diets) and six replicates with seven broilers in each. In trial 2, the broilers were allotted in four treatments (diets with different lysine levels, maintaining the relationship of amino acids) and six replicates with seven broilers in each. In both trials, the treatments improved in a linear way the weight gain and feed:gain ratio. However, although the feed:gain ratio had been improved by linear way, the LRP model better adjusted to the data, estimating in 0.92 and 1.022% the level of lysine where occurred a plateau, when it was used the conventional diet and it was considered the relationship of amino acids. There was no effect of treatments on feed intake and on relative and absolute weight of broiler's carcass when the relationship of amino acid was maintained or not. The lysine levels increased linearly the absolute weight and yield of breast of broilers, independent of maintained or not the profile of the amino acid. In the trial 1, the absolute and relative weights of thigh and drumstick were not influenced by treatments. The absolute and relative weights of abdominal fat were reduced in a linear way by lysine levels. In the trial 2, the absolute weight of thigh increased linearly with lysine levels of diet. There was no effect of the treatments on absolute and relative weights of drumstick and abdominal fat. It was concluded that male broilers, in the period from 22 to 42 days of age, kept under heat stress require at least 0.955 and 1.022% of digestible lysine in the conventional diet and in the diet maintaining the amino acid profile, respectively.
  • Alternativas de utilização da pastagem hibernal para recria de bezerras de corte Produção Animal

    Rocha, Marta Gomes da; Restle, João; Frizzo, Adriana; Santos, Davi Teixeira dos; Montagner, Denise Baptaglin; Freitas, Fabiana Kellermann de; Pilau, Alcides; Neves, Fábio Pereira

    Resumo em Português:

    O experimento foi conduzido com o objetivo de avaliar o desempenho animal e retorno econômico da pastagem de aveia preta (Avena strigosa Schreb) e azevém (Lolium multiflorum Lam) submetida a três alternativas de utilização: 1. pastagem de aveia + azevém + 300 kg/ha de nitrogênio-'Nitrogênio'; 2. pastagem de aveia + azevém + suplementação-'Suplemento' e 3. pastagem de aveia + azevém + trevo vesiculoso (Trifolium vesiculosum Savi)-'Leguminosa'. Foram utilizadas 94 bezerras de corte da raça Charolês e suas cruzas com Nelore, com peso e idade médios iniciais, de 197 kg e nove meses, respectivamente. O sistema de pastejo foi contínuo com taxa de lotação variável. O suplemento utilizado foi o grão de sorgo moído, na quantidade diária de 1% do peso vivo (PV). Foram avaliados o escore de condição corporal (CC), ganho médio diário (GMD), carga animal (CAN), ganho de peso por hectare (GPV) e retorno econômico. O GMD não foi afetado (P>0,05) pelos tratamentos. A maior CC, CAN e GPV foram obtidos no 'Suplemento', sendo os valores de 3,5, 1360,1 kg/ha de PV e 602,8 kg/ha de PV, respectivamente. O custo total e a receita líquida por tratamento foram de R$ 687,15 e 194,28; 881,49 e 113,13; 574,69 e 226,22 para 'Nitrogênio', 'Suplemento' e 'Leguminosa', respectivamente. O tratamento 'Leguminosa' apresentou a melhor relação custo/benefício, com um retorno de R$ 1,39 para cada real investido. Do ponto de vista biológico, na utilização de aveia e azevém para bezerras de corte, sem prejuízo do GMD, maior carga animal e produção por área são obtidos com uso de suplementação energética.

    Resumo em Inglês:

    The experiment aimed to evaluate animal performance and economic return in oats (Avena strigosa Schreb) plus Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam) pasture subjected at three systems of utilization. The treatments used were: 1. pasture of oat + Italian ryegrass + 300 kg/ha of nitrogen-'Nitrogen'; 2. pasture of oat + Italian ryegrass + supplementation-'Supplement' and 3. pasture of oat + Italian ryegrass + arrowleaf clover-'Clover'. The experimental animals were ninety-four beef heifers of Charolais breed and Charolais-Nellore crosses, with initial weight and age of 197 kg and nine months, respectively. The continuous grazing method with variable stocking rate was used. The supplement utilized was ground sorghum, at quantity of 1% of live weight (LW). The score of body condition (BC), average daily gain (ADG), stocking rate (SR), live weight gain per ha (LWG) and economic return (ER) from treatments were evaluated. The greater BC, SR and LWG were obtained on 'Supplement', with values of 3.5, 1360.1 kg of LW/ha and 602.8 kg of LW/ha, respectively. The total cost and net income per treatment were R$ 687.15 and 194.28; 881.49 and 113.13; 574.69 and 226.22 for 'Nitrogen', 'Supplement' and 'Clover', respectively. The treatment 'Clover' presented the best ratio, with return of R$ 1.39 for each one real invested. In biological values, utilization of oat and ryegrass pasture for beef heifers, without impairment of ADG, greater stocking rate and production per area are obtained using energy supplementation.
  • Estudo da carcaça e da carne de bubalinos Mediterrâneo terminados em confinamento com diferentes fontes de volumoso Produção Animal

    Vaz, Fabiano Nunes; Restle, João; Brondani, Ivan Luiz; Pacheco, Paulo Santana

    Resumo em Português:

    O objetivo deste trabalho foi estudar as características de carcaça e da carne de bubalinos Mediterrâneo terminados em confinamento por 112 dias e alimentados com dietas isoprotéicas (12% de proteína bruta) contendo, na matéria seca, 33% de concentrado e 67% de cana-de-açúcar ou silagem de milho. Foram utilizados doze novilhos bubalinos, com idade de 20 meses. O peso de fazenda, peso de carcaça quente e peso de carcaça fria foram similares entre os tratamentos, sendo, respectivamente, 363,7; 181,8; e 179,9 kg, para os animais alimentados com cana-de-açúcar, e 361,3; 186,8; e 184,2 kg, citados na mesma ordem, para os bubalinos alimentados com silagem de milho, sendo que estes apresentaram maior rendimento de carcaça fria que os animais alimentados com cana-de-açúcar (51,7 contra 49,9%). Não houve diferença na porcentagem dos cortes comerciais da carcaça, assim como nas medidas de desenvolvimento da carcaça entre os animais dos dois tratamentos. O tratamento não afetou a conformação de carcaça, área de longissimus dorsi, assim como as porcentagens de músculo e osso na carcaça, sendo que, na média dos dois tratamentos, essas características apresentaram valores de 9,0 pontos; 52,1 cm², 62,8 e 16,5%. Na média, os bubalinos apresentaram porcentagem de gordura de 20,8% e 2,96 mm de espessura de gordura subcutânea. Não houve diferença significativa nas características cor, textura, marmoreio, força de cizalhamento, maciez e quebra na cocção da carne, mas a quebra ao descongelamento foi maior e a palatabilidade e suculência da carne, superiores nos animais alimentados com cana-de-açúcar.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to study the carcass and meat characteristics of Mediterranean buffalos, finished in feedlot for 112 days and fed with 33% concentrate and 67% chopped sugar cane or corn silage diets, containing 12% of crude protein. Twelve buffalos steers, with 20 months of age, were used. Slaughter weight, hot carcass weight and cold carcass weight were similar between the treatments, being, respectively, 363.7, 181.8 and 179.9 kg, for animals fed with chopped sugar cane, and 361.3, 186.8 and 184.2 kg, in the same order, for buffalos fed with corn silage. Buffalos fed with corn silage showed higher cold dressing percentage than the animals fed with chopped sugar cane (51.7 vs. 49.9%). No difference was observed for carcass commercial cuts percentage, as well as for carcass development measures between the animals of the two treatments. Treatment did not affect carcass conformation, longissimus dorsi area, as well as carcass muscle and bone percentages, being the averages of the two treatments, for these characteristics, respectively, 9.0 points, 52.1 cm², 62.8 and 16.5%. The buffalos showed an average carcass fat percentage of 20.8% and 2.96 mm of subcutaneous fat thickness. No significant difference was observed for meat color, texture, marbling, Shear value, tenderness and cooking loss, but the thawing loss was higher, and the flavor and juiciness were superior for animals fed with chopped sugar cane.
  • Gordura protegida na dieta de vacas de alta produção a campo, em alfafa verde ou pré-secada, na fase inicial da lactação: parâmetros plasmáticos Ruminantes

    Bermudes, Rogério Fôlha; López, Jorge; Gallardo, Miriam; Silva, José Henrique Souza da; Cuatrin, Alejandra

    Resumo em Português:

    O trabalho foi desenvolvido na Estação Experimental Agropecuária do Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuária (EEA-INTA, Rafaela) da Argentina. Foram utilizadas 32 vacas da raça Holando-Argentina, de alta produção (média de 36 litros de leite por dia) e na fase inicial da lactação, com o objetivo de avaliar os parâmetros plasmáticos (ácidos graxos, glicose, triglicerídeos e a enzima hepática gama-glutamiltransferase). Foram comparados dois níveis de gordura protegida (0 e 400 gramas) e duas formas de oferecimento de alfafa (verde e pré-secada). Todos os animais foram submetidos a um período pré-experimental de 15 dias, quando receberam ou não suplementação de gordura. Após o parto os animais foram distribuídos em piquetes com alfafa verde ou alfafa pré-secada, constituindo quatro tratamentos. O delineamento experimental foi inteiramente ao acaso em fatorial 2x2, utilizando-se dias pós-parto e ordem de lactação como covariâncias. A interpretação estatística foi feita pela análise da variância e teste F e os resultados mostraram que não houve diferenças significativas entre os tratamentos experimentais.

    Resumo em Inglês:

    This trial was run at Estación Experiment Agropecuária of INTA (EEA-INTA, Rafaela), Argentina. Thirty-two high producing Hostein-Argentina dairy cows were used in early lactation, aiming to evaluate blood parameters at two levels of protected fat (0 and 400 g/cow/day) and two types of alfalfa (fresh or haylage). All cows were submitted to a pre-trial period of fifteen day in two groups: with and without fat supplementation. The animals, post-partum, were allocated to paddocks with green or pre-dried alfalfa, comprising, then, four experimental treatments. A completely randomized design with a 2x2 factorial, using days post-partum and lactation order as covariates, was used. The statistical analysis was performed by using the analysis of variance and F-test. There were no differences among experimental treatments.
  • Perda endógena e exigência de fósforo para mantença de cabritos Saanen Ruminantes

    Carvalho, Francisco Fernando Ramos de; Resende, Kleber Tomas de; Vitti, Dorinha Mirian Smith S.; Ferreira, Ângela Cristina Dias; Abdala, Adib Luiz

    Resumo em Português:

    O trabalho foi conduzido com o objetivo de avaliar os efeitos da ingestão de rações com diferentes níveis de fósforo, por cabritos em crescimento, sobre a perda endógena fósforo. Dezoito animais da raça Saanen, machos, castrados, com 4 a 5 meses de idade, peso vivo médio de 25 ± 1,2 kg, foram alojados, por 45 dias, em gaiolas de metabolismo. Os animais receberam rações com três níveis de P (0,08; 0,15; e 0,38% na matéria seca) e semelhantes níveis de proteína bruta, energia metabolizável e relação Ca:P. Após 38 dias de fase pré-experimental, os animais receberam injeção (0,5 mL) com 7,4 Mbq de 32P (Na2HPO4 - livre de carregador), via jugular esquerda. Foram coletados sangue, fezes, urina e sobras das rações. Utilizou-se delineamento inteiramente casualizado, fazendo-se a análise de regressão para o P ingerido. A ingestão média de P variou de 20,9 a 132,3 mg P/kg PV/dia e influenciou a excreção de P fecal. A quantidade de P endógeno variou de 7,6 a 45,4 mg/kg PV/dia e foi também influenciado pela ingestão de matéria seca e P inorgânico no plasma. A exigência líquida de mantença para os caprinos estudados foi de 6,87 mg/kg PV/dia.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this research was to evaluate the effects of ingestion rations with different phosphorus levels, by goats in growth, on metabolism and endogenous losses of phosphorus. Eighteen Saanen animals, males, castrated, from 4 to 5 months of age, body weight average of 25 ± 1.2 kg, were housed, for 45 days, in metabolism cages. The animals received rations with three levels of P (0.08, 0.15 and 0.38% in dry matter) and similar levels of crude protein, metabolizable energy and Ca:P ratio. After 38 days of experiment, animals received injection of radiophosphorus (7,4 Mbq of 32P). They were sampled blood, feces, urine. It was used a randomized design, being made the regression analysis for ingested P. The average P intake ranged from 20.9 to 132.3mg kg-1 BW and it influenced the fecal excretion P. The amount of fecal endogenous P ranged from 7.6 to 45.4 mg kg-1 BW and it was influenced by dry matter and plasma inorganic P too. The net P requirements for maintenance was 6.87 mg/kg- BW.
  • Comportamento ingestivo de vacas Jersey confinadas durante a fase inicial da lactação Ruminantes

    Costa, Cintia Oliveira da; Fischer, Vivian; Vetromilla, Marco Antônio Monks; Moreno, Claiton Baes; Ferreira, Everson Xavier

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi desenvolvido com o objetivo de caracterizar o comportamento ingestivo de vacas da raça Jersey durante duas épocas do ano (estações fria e quente) e aos 30, 60 e 90 dias pós-parto. Os tempos diários gastos com ingestão, ruminação e descanso foram estimados a partir de observações visuais realizadas por um único observador bem treinado. Os registros das atividades comportamentais foram realizados a intervalos de 10 minutos, durante 24 horas por dia, cinco dias por período, totalizando 30 dias de observações. Os animais foram observados individualmente. Os tempos médios de ingestão e ruminação foram maiores na estação quente, comparados à estação fria e aos 30 dias pós-parto comparados aos 90 dias pós-parto, e associados com os efeitos positivos de temperatura, fotoperíodo e teor de fibra da silagem. O peso vivo decresceu até 30 dias pós-parto, apresentando recuperação aos 90 dias pós-parto. A produção de leite apresentou interação significativa entre época e período, com menor produção de leite aos 60 dias pós-parto em relação aos 30 e 90 dias pós-parto, principalmente na estação quente, fato parcialmente atribuído às mudanças na composição química da silagem. Concluiu-se que as vacas leiteiras modificaram seu comportamento ingestivo para se adaptarem às mudanças nutricionais, ambientais (efeito de época) e anatômicas e fisiológicas (efeito do número de dias após o parto).

    Resumo em Inglês:

    This trial aimed to characterize the ingestive behavior of Jersey dairy cows during cool and warm seasons, and at 30, 60 and 90 days post-partum. Daily time spent eating, ruminating and idling was estimated through visual observations recorded by a well trained observer. Records were made intermittently, using 10 minutes interval during 24 hours, five days per period, totalizing 30 days of observations. Ingestive behavior was recorded for each individual animal. Daily eating and rumination times were larger at warm season compared to the cool one and at 30 days post-partum compared to 90 days post-partum, being associated with positive effects of temperature, photoperiod and fiber content of silage. Live weight decreased from parturition until 30 days post-partum and recovered by 90 days post-partum. Milk production showed a significant interaction effect among season and period, presenting smaller values at 60 than at 30 or 90 days post-partum, specially at warm season, what might be partially related to changes in the silage chemical composition. It is concluded that dairy cows changed ingestive behavior to adapt themselves to different nutritional, environmental (season effect) and anatomical, physiological conditions (effect of number of days after parturition)
  • Utilização de modelos matemáticos para estimar a retenção de minerais em cabras durante a gestação Ruminantes

    Costa, Roberto Germano; Resende, Kleber Tomás de; Rodrigues, Marcelo Teixeira; Espechit, Cláudio José Borela; Queiroz, Augusto César de

    Resumo em Português:

    O trabalho foi realizado com o objetivo de estimar a retenção de elementos minerais durante a gestação de cabras com um ou dois fetos, utilizando-se diferentes modelos matemáticos. A estimativa de retenção foi baseada na diferença entre o total de cada mineral depositado no feto, útero, membranas, fluídos fetais e glândula mamária dos animais nas diferentes etapas da gestação e o total de cada mineral armazenado nas cabras vazias, utilizando-se os modelos de predição: ln Y = A - B e -C X ; Y = A e B X e ln Y = A + Bx + Cx², em que x = tempo de gestação. Comparando-se a estimativa com os valores reais obtidos, verificou-se que o modelo proposto ln = A+Bx+Cx², explicou com coerência e precisão o comportamento biológico da retenção de minerais durante todas as fases da gestação.

    Resumo em Inglês:

    This work was carried out with the purpose to evaluate the minerals retention during the pregnancy of goats with one or two foetus. The estimate of retention was based in the difference between the total of each mineral stored in the foetus, uterus, membranes, fetals fluids and mammary gland of animals in the differents stages of pregnancy and the total of each mineral stored in the empty goats, using the model of prediction: ln Y = A - B e -C X ; Y = A e B X and ln Y = A+Bx+Cx2, where x = time of pregnancy. The comparison of the estimative with the real values obtained show that the suggest model explained with coherence and precision the biological behavior of minerals retention during all pregnancy.
  • Exigências de minerais para cabras durante a gestação: Na, K, Mg, S, Fe e Zn Ruminantes

    Costa, Roberto Germano; Resende, Kleber Tomás de; Rodrigues, Marcelo Teixeira; Espechit, Cláudio Borela; Queiroz, Augusto César de

    Resumo em Português:

    O trabalho foi realizado com o objetivo de estimar a retenção e a exigência líquida dos minerais Na, K, Mg, S, Fe e Zn durante a gestação de cabras com um ou dois fetos. A estimativa de retenção foi baseada na diferença entre o total de cada mineral depositado no feto, útero, membranas, fluídos fetais e glândula mamária dos animais nas diferentes etapas da gestação e o total de cada mineral armazenado nas cabras vazias, utilizando-se o modelo de predição ln=A+Bx+Cx2, em que x=tempo de gestação. Os conteúdos de Na, K, Mg, S, Fe e Zn, durante as gestações de um e dois fetos foram de: 13,2 e 21,4 mg; 13,3 e 21,3 g; 2,1 e 3,7 mg; 5,5 e 9,3 mg; 575,5 e 981,0 mg; 112,6 e 164,7 mg nas gestações, resultando em exigências líquidas diárias de 0,13 e 0,11 g; 0,21 e 0,31 g; 0,06 e 0,11g; 0,17 e 0,21 g; 22,94 e 40,51 mg; 2,63 e 2,78 mg, respectivamente.

    Resumo em Inglês:

    This work was carried out with the purpose of evaluating the retention and the requirement of Ca e P minerals during the pregnancy of goats with one or two foetus. The estimate of retention was based in the difference between the total of each mineral stored in the foetus, uterus, membranes, fetals fluids and mammary gland of animals in the differents phases of pregnancy and the total of each mineral stored in the empty goats, using the model of prediction ln=A+Bx+Cx2, where x=time of pregnancy. The comparison of the estimative with the real values obtained show that the suggested model explained with coherence and precision the biological behavior of minerals retention during all pregnancy. The contend of Na, K, Mg, S, Fe e Zn was: 13.2 and 21.4 mg; 13.3 and 21.3 g; 2.1 and 3.7 mg; 5.5 and 9.3 mg; 575.5 and 981.0 mg; 112.6 and 164.7 mg in the pregnancy of one and two foetus, respectively, that resulted in a diary liquid requirement of 0.13 and 0.11 g; 0.21 and 0.31 g 0.06 and 0.11g; 0.17 and 0.21 g; 22.94 and 40.51 mg; 2.63 and 2.78 mg, respectively.
  • Grão de aveia preta em substituição ao grão de sorgo para alimentação de novilhos na fase de terminação Ruminantes

    Faturi, Cristian; Restle, João; Brondani, Ivan Luiz; Alves Filho, Dari Celestino; Rosa, Joilmaro Rodrigo Pereira; Kuss, Fernando; Menezes, Luis Fernando Glasenapp de

    Resumo em Português:

    Foi estudado o efeito de quatro níveis de substituição (0; 33; 66 e 100%) do grão de sorgo (Sorghum bicolor L. Moench) por grão de aveia preta (Avena strigosa) na fração concentrado da dieta de novilhos, na fase de terminação em confinamento. Os novilhos, com idade média inicial de 19 meses e peso inicial de 381 kg, foram alimentados com dieta composta por 60% de volumoso e 40% de concentrado, contendo PB para ganho de peso de 1,2 kg/animal/dia. No período de adaptação de sete dias e na primeira metade do período experimental (35 dias), o volumoso utilizado foi a silagem de sorgo forrageiro (Sorghum bicolor L. Moench) e na segunda metade do período experimental (32 dias), a silagem de milho (Zea mays). Durante o período de adaptação, as dietas com maior concentração de aveia promoveram melhor desempenho animal, no entanto, durante o período experimental, o aumento da proporção de aveia no concentrado, em substituição ao grão de sorgo, promoveu decréscimo linear no ganho de peso (1,292; 1,251; 1,217; e 1,051 kg, respectivamente, para os níveis 0; 33; 66 e 100% de aveia), assim como aumentou linearmente a quantidade de alimento consumido para cada kg de peso vivo ganho (7,911; 8,000; 8,220 e 9,212 kg, respectivamente). O decréscimo no ganho de peso, à medida que aumentou o nível de aveia, esteve relacionado à maior concentração de FDN (29,3 vs 16,1%) e menor concentração de energia digestível (3,179 vs 3,590 Mcal/kg) da aveia em relação ao sorgo, o que limitou o consumo de matéria seca e de energia digestível/animal/dia. A utilização de um volumoso de melhor qualidade no período final do confinamento, proporcionando maior consumo de matéria seca e de energia digestível, permitiu a uniformidade do ganho de peso durante todo o período experimental.

    Resumo em Inglês:

    The effect of four levels (0; 33; 66 and 100%) of substitution of sorghum grain (Sorghum bicolor L. Moench) by oats grain (Avena strigosa) in the concentrate of diets for feedlot finishing steers, was studied. Steers (19 months old and initial weight of 381 kg) were fed a diet containing 60% roughage and 40% concentrate, formulated for ADG of 1.2 kg/animal. During the adaptation period of seven days and in the first half of the experimental period (35 days) the roughage used was sorghum silage (Sorghum bicolor L. Moench) For the second half of the experimental period (32 days), the roughage used was corn silage (Zea mays). During the adaptation period, the diets with higher levels of oats promoted better animal performance, however, during the experimental period, the increase of oats proportion in the concentrate in substitution to sorghum grain resulted in a linear decrease of live weight gain (1.292; 1.251; 1.217 and 1.051 kg, respectively, for 0; 33; 66 and 100% of oats), as well as linear increase in the amount of feed consumed per kg of live weight gain (7.911; 8.000; 8.220 and 9.212, respectively). The decrease in live weight gain as the level of oats increased, was associated with the higher concentration of NDF (29.3 vs 16.1%) and lower concentration of digestible energy (3.179 vs 3.590 Mcal/kg) of oats compared to sorghum, which limited the dry matter intake and digestible energy intake/animal/day. The use of a roughage with better quality during the last half of the finishing period, provided uniformity of weight gain during the whole feedlot period, as a result of higher dry matter intake and digestible energy intake.
  • Suplementação com sal mineral proteinado para bovinos de corte, em crescimento e terminação, mantidos em pastagem de grama estrela roxa (Cynodon plectostachyrus Pilger), no inverno Ruminantes

    Moreira, Fernanda Barros; Prado, Ivanor Nunes do; Cecato, Ulysses; Wada, Fábio Yoshimi; Nascimento, Willian Gonçalves do; Souza, Nilson Evelázio de

    Resumo em Português:

    Os objetivos deste trabalho foram estudar o efeito da suplementação com sal mineral proteinado, em comparação ao sal mineral, sobre o desempenho de novilhos em crescimento e terminação e avaliar a composição, disponibilidade e digestibilidade in vitro da forragem, no inverno. Foram utilizados 74 novilhos, sendo 37 com peso inicial médio de 266 kg e 37 com 377 kg. No início do período de baixa produção forrageira (maio), os dois grupos (crescimento e terminação) foram separados em dois tratamentos: suplementação mineral (SMI) ou suplementação com sal mineral proteinado (SMP). Foram utilizados quatro piquetes de grama estrela roxa (Cyonodon plectostachyrus Pilger), em pastejo contínuo. A avaliação da disponibilidade e qualidade da forragem foi realizada a cada 28 dias. O consumo médio do sal mineral e sal mineral proteinado foi de 42 e 184 g/animal/dia para os animais em crescimento e 57 e 281 g/animal/dia para os animais em terminação. Não houve diferença no GMD entre SMI e SMP, tanto para os animais em crescimento (0,17 kg/dia e 0,16 kg/dia), como para os animais em terminação (0,01 kg/dia e 0,02 kg/dia). Todavia, o GMD para os animais em crescimento (0,17 kg/dia) foi maior em relação aos animais em terminação (0,01 kg/dia). A disponibilidade e qualidade da forragem foram semelhantes entre os tratamentos, com valores médios de 3643 kg de matéria seca/ha, 2041 kg de matéria seca verde/ha e 285 kg de folhas/ha. A proporção de folhas foi baixa (7%) para todos os tratamentos, em decorrência do alto teor de material morto (44%). A forragem apresentou, em média, 4,5% PB, 79,9% FDN, 51,5% FDA e 44,0% de DIVMS.

    Resumo em Inglês:

    This work was carried out to study the effect of protein and mineral salt supplements in comparison to mineral salt on performance of growing and finishing steers, and to evaluate the availability, chemical composition and in vitro digestibility of forage during the winter. Seventy four steers were used, 37 with 266 kg of initial body weight and 37 with 377 kg of initial body weight. At the onset of the fall grass production period in May both animal groups (growing and finishing) were divided into two treatments: mineral supplement (MIS) or protein and mineral supplement (PMS). Four pastures of violet star grass forage (Cynodon plectostachyus Pilger) were used, in continuous grazing. The quality and availability evaluation of forage were estimated every 28 days. The average intake of mineral salt and protein mineral salt were 42 and 184 g per animal a day for growing animals and 57 and 281 g per animal a day for finishing animals. There was no difference in average daily gain between treatments, either for growing animals (0.17 kg a day and 0.16 kg a day) and finishing animals (0.01 kg a day and 0.02 kg a day). However, the average daily gain for growing animals was superior (0.17 kg a day) when compared with finishing animals (0.01 kg a day). The quality and availability of the pasture were similar to the different treatments, with average levels of 3643 kg of dry matter/ha, 2041 kg of green dry matter/ha, and 285 kg of leaves/ha. The leaf proportion was small (7%) for all treatments in function of the high dead material (44%) proportion. The pasture had in average 4.5% CP, 1.8% DCP, 79.9% NDF, 51.5% ADF, and 44.0% IVDMD.
  • Somatotropina bovina recombinante (rBST) sobre o desempenho e a digestibilidade aparente de novilhas (½ Nelore x ½ Red Angus) em confinamento Ruminantes

    Nascimento, Willian Gonçalves do; Prado, Ivanor Nunes do; Rigolon, Luiz Paulo; Marques, Jair de Araújo; Wada, Fabio Yoshimi; Matsishita, Makoto; Scomparin, Vanderlei Xavier

    Resumo em Português:

    O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da somatotropina bovina recombinante (rBST - análogo do BST, obtido comercialmente pela técnica do DNA recombinante), sobre ganho médio diário (GMD), ingestão de matéria seca (IMS), matéria orgânica (IMO), energia metabolizável (IEM) e fibra em detergente neutro (IFDN), ingestão de matéria seca em relação ao peso vivo (IMS/PV), conversão alimentar (CA), rendimento de carcaça (RC) e digestibilidade aparente da matéria seca (DAMS), matéria orgânica (DAMO), proteína bruta (DAPB), energia bruta (DAEB) e fibra em detergente neutro (DAFDN). Foram utilizadas 24 novilhas mestiças (½ Nelore x ½ Red Angus), com aproximadamente 18 meses de idade e peso médio 255 kg. Os animais foram alimentados com uma dieta contendo silagem de milho, como volumoso, e polpa de citrus e farelo de soja, como concentrado, durante 84 dias. Essa dieta foi utilizada para os três tratamentos, que se diferenciaram pela aplicação de 250 mg de rBST, por via subcutânea, na fossa ísqueo-retal, onde: tratamento 1) controle (aplicação de dois mL de solução salina); 2) dose única e 3) uma dose a cada 14 dias. Os animais foram distribuídos em delineamento inteiramente casualizado, com três tratamentos e oito repetições. O GMD foi determinado a cada 14 dias. A ingestão de alimentos e a conversão da MS foram determinadas ao final do experimento. A digestibilidade aparente (DA) foi determinada durante um período de sete dias com uso de indicador interno. Não houve diferença entre animais tratados ou não com rBST sobre o GMD, IMS, IPB, IEM, IMO e IFDN, CAMS e RC. No entanto, a DA da MS, MO, PB, EB e FND foi superior para as novilhas que receberam rBST a cada 14 dias.

    Resumo em Inglês:

    This work was carried out to evaluate the recombinant bovine somatotropin effect (rBST - BST analogous, commercially obtained by recombinant DNA technique) on average daily gain (ADG), dry matter intake (DMI), organic matter intake (OMI), metabolizable energy intake (MEI) and neutral detergent fiber intake (NDFI), dry matter intake relative to live weight (DMI/LW), feed:gain ratio (F/G), carcass dressing percentage (CDP), dry matter apparent digestibility (DMAD), organic matter apparent digestibility (OMAD), crude protein apparent digestibility (CPAD), crude energy apparent digestibility (CEAD) and neutral detergent fiber apparent digestibility (NDFAD). Twenty-four crossbred heifers (½ Nellore x ½ Red Angus) were used. The heifers were approximately 18 months old and 225 kg of average body weight. All animals were fed with corn silage, citrus pulp and soybean meal during 84 days. 250 mg of rBST were administered subcutaneously by in the ischiorectal fossa. Treatments were: 1) control (administration of 2 mL of saline solution); 2) Single dose and 3) one dose each 14 days. The animals were used in a completely randomized design, with three treatments and eight replicates. The ADG was determined each 14 days. Feed intake and the F/G were determined at the end of the experiment. Apparent digestibility (AD) was determined during seven days using an internal indicator. There was no difference among animals treated or not with rBST for ADG, DMI, CPI, MEI, OMI and NDFI, DMAC and CY. However, the apparent digestibility of DM, OM, CP, CE and NDF was superior in the heifers that received rBST each 14 days.
  • Somatotropina bovina recombinante (rBST) nos aspectos hematológicos e metabólitos do sangue de novilhas (½ Nelore x ½ Red Angus) em confinamento Ruminantes

    Prado, Ivanor Nunes do; Nascimento, Willian Gonçalves do; Negrão, João Alberto; Rigolon, Luiz Paulo; Schiller, Sandra de Souza; Sakuno, Marlene Leiko Doi; Pessini, Greisiele Lorena

    Resumo em Português:

    O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da somatotropina bovina recombinante (rBST - análogo do BST, obtido comercialmente pela técnica do DNA recombinante), sobre os aspectos hematológicos (hematócrito, eritrócitos, hemoglobina, leucócitos, neutrófilos, eosinófilos, linfócitos e monócitos) e metabólitos (glicose, insulina, IGF-I, triglicérides, colesterol total e uréia) do sangue de novilhas confinadas. Foram utilizadas 24 novilhas mestiças (½ Nelore x ½ Red Angus), com aproximadamente 18 meses de idade e peso médio 255 kg. Os animais foram alimentados com uma dieta contendo silagem de milho como volumoso e polpa de citrus peletizada e farelo de soja, como concentrado, durante 84 dias. Essa dieta foi utilizada para os três tratamentos, que se diferenciaram pela aplicação de 250 mg de rBST, por via subcutânea, na fossa ísqueo-retal, onde: 1) controle (aplicação de dois mL de solução salina); 2) dose única e 3) uma dose a cada 14 dias. Os animais foram distribuídos em delineamento inteiramente casualizado, com três tratamentos e oito repetições. Coleta de sangue foi realizada no início do experimento e nos dias 28, 56 e 84 do experimento, para as determinações dos aspectos hematológicos e metabólitos. Não houve influência da aplicação de rBST sobre os aspectos hematológicos do sangue no início e final do experimento. Todavia, independentemente do tratamento, o dia de coleta teve um efeito linear positivo sobre os níveis de hematócrito, linear negativo sobre os níveis de glicose e triglicérides e quadrático positivo sobre os níveis de IGF-I e uréia. Ainda, não foi observado efeito do dia de coleta sobre os níveis de insulina e colesterol total.

    Resumo em Inglês:

    This work was carried out to evaluate the recombinant bovine somatotropin effect (rBST - BST analogous, commercially obtained by recombinant DNA technique), on hematological aspects (hematocrit, erythrocyte, hemoglobin, leukocyte, neutrophil, eosinophil, lymphocyte and monocyte) and metabolites (glucose, insulin, IGF-I, triglycerides, total cholesterol and urea) in heifers blood. Twenty-four crossbred heifers were used (½ Nellore x ½ Red Angus), they were approximately 18 months old and 225 kg of average body weight. All animals were fed with corn silage, citrus pulp and soybean meal during 84 days. 250 mg of rBST were administered subcutaneously, by intradermic way in the ischiorectal fossa. Treatments were: 1) control (administration of two mL of saline solution); 2) Single dose and 3) one dose each 14 days. The animals were used in a completely randomized design, with three treatments and eight replicates. The blood collect was realized in the beginning of the experiment and in the days 28, 56 and 84 of the experiment to determine the hematological aspects and metabolites. There was no influence of the rBST treatment on hematological aspects in the beginning and at the end of the experiment. However, the collect day had a positive linear effect on the hematocrit levels, negative linear on the glucose and triglycerides levels and positive quadratic on the IGF-I and urea levels. Also, the collect day effect was not observed on the insulin and total cholesterol levels.
  • Determinação do valor energético de alimentos para ruminantes pelo sistema de equações Ruminantes

    Rocha Júnior, Vicente Ribeiro; Valadares Filho, Sebastião de Campos; Borges, Álan Maia; Magalhães, Karla Alves; Ferreira, Camila Celeste Brandão; Valadares, Rilene Ferreira Diniz; Paulino, Mário Fonseca

    Resumo em Português:

    Neste trabalho objetivou-se avaliar o sistema de equações na determinação dos valores de NDT de seis alimentos volumosos (silagem de milho, cana-de-açúcar com 1% de uréia, feno de capim-coastcross 1, feno de capim-coastcross 2, silagem pré-secada de capim-tifton e capim-elefante) e de 12 alimentos concentrados (fubá de milho, grão de sorgo moído, gérmen de milho, farelo de trigo, farelo de arroz integral, farelo de babaçu, farelo de soja, farelo de algodão, caroço de algodão, glúten de milho, farelo de glúten de milho e casca de soja), utilizando-se ovinos como animais experimentais. Volumosos e concentrados foram combinados em dois níveis, com quatro repetições para cada nível, a partir de um delineamento experimental inteiramente casualizado. Os mesmos animais foram utilizados nos dois níveis do ingrediente concentrado, em dois períodos consecutivos. As dietas referentes aos dois níveis do alimento concentrado foram isonitrogenadas. A silagem de milho, a cana-de-açúcar com 1% de uréia, o feno de capim-coastcross 1, o feno de capim-coastcross 2, a silagem pré-secada de capim-tifton e o capim-elefante apresentaram os seguintes valores de NDT, respectivamente: 59,56; 60,57; 48,59; 50,24; 60,49; e 49,59%. Já para os concentrados, constataram-se os seguintes valores de NDT: fubá de milho (93,75%), grão de sorgo moído (82,82%), gérmen de milho (85,30%), farelo de trigo (74,28%), farelo de arroz integral (80,65%), farelo de babaçu (49,38%), farelo de soja (83,24%), farelo de algodão (67,75%), caroço de algodão (88,07%), glúten de milho (85,34%), farelo de glúten de milho (75,61%) e casca de soja (68,95%). O sistema de equações foi eficiente na determinação do valor energético dos alimentos devido à alta correlação obtida entre esses valores e as digestibilidades da matéria seca e matéria orgânica do conjunto de alimentos avaliados.

    Resumo em Inglês:

    The objective was to evaluate the equations system for determination of the TDN of six forages (corn silage, sugar cane with 1% urea, coastcross grass hay 1, coastcross grass hay 2, tifton grass haylage and elephant grass) and 12 concentrate feeds (corn grain ground, sorghum grain ground, corn germ, wheat bran, rice bran, babaçu meal, soybean meal, cotton meal, cotton seed, corn gluten, corn gluten meal and soybean hull) were determined using sheep as experimental animals. Forages and concentrates feed were combined in two different levels, following a completely randomized design with four repetitions for each level. The same animals were utilized to the two concentrate levels, in two consecutive periods. The diets refering to the two concentrate levels were isonitrogenous. The corn silage, sugar cane with 1% urea, coastcross grass hay 1, coastcross grass hay 2, tifton grass haylage and elephant grass presented, respectively, the following TDN values: 59.56, 60.57, 48.59, 50.24, 60.49 and 49.59%. The concentrate feeds presented the following TDN values: corn grain ground (93.75%), sorghum grain ground (82.82%), corn germ (85.30%), wheat bran (74.28%), rice bran (80.65%), babaçu meal (49.38%), soybean meal (83.24%), cotton meal (67.75%), cotton seed (88.07%), corn gluten (85.34%), corn gluten meal (75.61%) and soybean hull (68.95%). The equations system was efficient in determination of the energy value of feed, because the high correlation between those values and the digestibilities of dry matter and organic matter of all feeds evaluated.
  • Estimativa do valor energético dos alimentos e validação das equações propostas pelo NRC (2001) Ruminantes

    Rocha Júnior, Vicente Ribeiro; Valadares Filho, Sebastião de Campos; Borges, Álan Maia; Detmann, Edenio; Magalhães, Karla Alves; Valadares, Rilene Ferreira Diniz; Gonçalves, Lúcio Carlos; Cecon, Paulo Roberto

    Resumo em Português:

    Neste trabalho objetivou-se estimar os valores energéticos dos alimentos, através das equações propostas pelo último NRC para gado leiteiro, utilizando como banco de dados as "Tabelas Brasileiras de Composição de Alimentos para Bovinos" e um experimento com ovinos, e validar essas equações a partir de observações referentes ao NDT e às frações digestíveis da fibra em detergente neutro (FDND), proteína bruta (PBD), extrato etéreo (EED) e carboidratos não fibrosos (CNFD), obtidas da literatura brasileira, a partir de experimentos in vivo, quando foram atendidas as exigências de mantença. O procedimento de validação dos parâmetros avaliados foi realizado por intermédio do ajuste de modelo de regressão linear simples dos valores preditos e dos observados. Os valores de NDT observados e preditos, tanto para os alimentos volumosos como para os concentrados, foram similares. Entretanto, quando se considerou apenas a estimativa da FDND de alimentos volumosos, verificou-se rejeição de ambas as hipóteses de nulidade, ou seja, tanto o intercepto quanto o coeficiente de inclinação foram diferentes de zero e um, respectivamente. Para a fração nitrogenada dos alimentos não foi constatada nenhuma diferença entre os parâmetros avaliados, havendo correspondência dos valores preditos aos observados. O EED de alimentos volumosos e concentrados, produzidos em condições tropicais, é subestimado pela equação utilizada pelo NRC, assim como os CNFD dos alimentos concentrados. Portanto, pode-se concluir que os valores de NDT obtidos a partir da equação proposta pelo NRC foram compatíveis com os dados observados de alimentos produzidos em condições brasileiras, todavia, sugere-se que sejam feitos alguns ajustes das equações que estimam as frações digestíveis da FDN, do EE e dos CNF.

    Resumo em Inglês:

    The objectives of this paper were estimate the energy values of feeds through equations proposed by NRC, from feed composition present in data base of "Brazilian Tables of Feed Composition for Cattle" and of a trial that used sheep, and validate those equations from observed values of TDN, digestible fractions of NDF (DNDF), crude protein (DCP), ether extract (DEE) and nonfiber carbohydrates (DNFC), that were obtained on Brazilian Scientific literature through in vivo experiments at maintenance level. The procedure to validate the parameters evaluated (TDN, DNDF, DCP, DEE, DNFC) was done by adjustment models of simple linear regression using predict and observed values. The observed and predict values of TDN values for forage and concentrate feeds were similar. However, when considering only the DNDF of forages estimative was verified rejection for both null hypothesis, because either intercept or coefficient of inclination were different of zero and 1, respectively. For the feed nitrogen fraction was not verified difference between the parameters evaluated. The DEE of forages and concentrate feeds was underestimated by the equations proposed by NRC, as well as the DNFC of concentrates feed. Thus, it can be concluded that the data obtained by the equations used by NRC to estimate the energy value of feed were similar with the observed data of Brazilian feeds, however, it is suggested that these equations should be adjusted to estimate the digestible fractions of NDF of forage, DEE and DNFC of brazilian feeds.
  • Substituição do milho pela farinha de varredura de mandioca (Manihot esculenta Crantz) em rações de ovinos: consumo, digestibilidade, balanços de nitrogênio e energia e parâmetros ruminais Ruminantes

    Zeoula, Lúcia Maria; Caldas Neto, Saul Ferreira; Geron, Luiz Juliano Valério; Maeda, Emilyn Midore; Prado, Ivanor Nunes do; Dian, Paulo Henrique Moura; Jorge, João Ricardo Vieira; Marques, Jair de Araújo

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se os efeitos dos níveis de substituição do milho (MI) pela farinha de varredura de mandioca (FV) (25, 50, 75 e 100%) em rações para ovinos, sobre consumo voluntário, digestibilidade total dos nutrientes, balanços de nitrogênio (BN) e de energia (BE), pH e concentração de nitrogênio amoniacal (N-NH3) do líquido ruminal. Foram utilizados quatro carneiros machos, castrados, sem raça definida, com peso médio de 41,4 kg de peso vivo em um ensaio de digestibilidade utilizando o método de coleta total de fezes e urina. Os animais foram mantidos em gaiolas metabólicas, distribuídos em delineamento experimental quadrado latino 4x4. O líquido ruminal foi obtido por meio de sonda esofágica, nos tempos de zero, 2, 4, 6 e 8 horas após à alimentação da manhã. Não houve efeito dos níveis de substituição para os consumos de matéria seca (MS), matéria orgânica (MO), fibra em detergente neutro (FDN), energia e nitrogênio (N), para os coeficientes de digestibilidade da MS, MO, PB, FDN, amido e energia bruta (EB), e para o BN e os teores de NDT. O consumo de amido e EB apresentaram efeito quadrático crescente até o nível de 75% de FV na ração. A concentração de N amoniacal e o pH do líquido ruminal não diferiram em função do nível de substituição do MI pela FV. Concluindo-se que a FV pode substituir totalmente o MI nas rações de ovinos.

    Resumo em Inglês:

    This work was carried-out to study the effect of substitution levels of corn (COR) by cassava by-product flour (CPF) (25, 50, 75 and 100%) in the ration for sheep on voluntary intake, nutrients apparent digestibility and nitrogen (NB) and energy (EB) balance, pH and ammonia concentration (N-NH3) in ruminal liquid. Four male, castrated sheep, without defined race, with medium weight of 41.4 AW, in trial of digestibility were used, using the method of total collect feces and urine. The animals were kept in cages of metabolism in 4x4 latin square design. The ruminal liquid was obtained by means of probe esofagic in the times 0, 2, 4, 6 and 8 hours (after feeding). There was no effect of substitution levels on intake of dry matter (DM), organic matter (OM), neutral detergent fiber (NDF), energy and nitrogen (N) and for apparent digestibility of DM, OM, CP, NDF, starch and gross energy (GE) and for NB and TDN levels. The intake of starch and GE presented quadratic increase until the level of 75% CPM in the ration. The concentration of the ammonia nitrogen and the pH of ruminal liquid did not differ in function of the substitution levels of the COR to CPM. It was concluded that CPM can totally substitute COR in the sheep ration.
  • Estudo de descendentes do cruzamento entre as raças Nelore e Tabapuã

    Miranda, Wagner; Mendonça, Renato Cândido; Souza, Custódio dos Reis e
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