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Revista Brasileira de Zootecnia, Volume: 37, Número: 8, Publicado: 2008
  • Efeito do uso de óleo na dieta sobre a lipogênese e o perfil lipídico de tilápias-do-nilo Aqüicultura

    Ribeiro, Paula Adriane Perez; Logato, Priscila Vieira Rosa; Paula, Daniella Aparecida de Jesús; Costa, Adriano Carvalho; Murgas, Luis David Solis; Freitas, Rilke Tadeu Fonseca de

    Resumo em Português:

    Trinta e cinco machos de tilápia com peso médio de 205 g foram mantidos em caixas de 250 litros para avaliar o metabolismo lipídico de tilápias-do-nilo (Oreochromis niloticus). O experimento foi conduzido durante 30 dias, entre os meses de outubro e novembro de 2006. Foram avaliadas cinco dietas, cada uma contendo óleo de oliva, óleo de milho, óleo de soja, óleo de linhaça ou óleo de peixe. Utilizou-se delineamento inteiramente casualizado, com cinco tratamentos e sete repetições. Avaliaram-se a composição química, o perfil lipídico muscular e a atividade hepática de glicose-6-P desidrogenase (G6PD) e enzima málica. Os dados foram submetidos à análise de variância com médias comparadas pelo teste de Scott-Knott (5%). Não houve diferenças significativas para os teores de umidade e cinzas, porém, foram observadas alterações nos teores de lipídios e proteína nos peixes alimentados com as rações contendo óleo de oliva, milho ou soja. O fornecimento de dietas ricas em ácidos graxos poliinsaturados aumentou a composição desses ácidos graxos nos peixes. A atividade da G6PD foi superior à da enzima málica e foi mais alta nos animais alimentados com rações contendo óleos de oliva, milho ou soja, o que evidencia maior deposição lipídica muscular nesses peixes.

    Resumo em Inglês:

    A total of 35 males of Nile tilapia, averaging initial weight of 205 g, were maintained in five 250 L metabolism boxes to evaluate the lipid metabolism of Nile tilapias (Oreochromis niloticus). The experiment lasted 30 days, from October to November 2006. The treatments were: control diet plus olive oil; control diet plus corn oil; control diet plus soybean oil; control diet plus linseed oil; control diet plus fish oil. The experiment was in a completely randomized design with five treatments and seven replicates. The evaluated parameters were: fatty acid profile of the muscle tissue and hepatic activity of glucose-6-phosphate dehydrogenase (G6PD) and malic enzyme (ME). The data were submitted to variance analysis and the means of the treatments were compared by Scott-Knott's test (5% of significance). The fish fed on a diet rich in polyunsaturated fatty acids presented increased contents of such fat acids in their lipid muscle composition. The hepatic activity of G6PD was superior to that of ME, being higher in the specimen fed rations containing olive, corn and soybean oil, thus, evidencing the highest lipid muscle deposition of these fish.
  • Recria de cordeiras em pastagem nativa melhorada submetida à fertilização nitrogenada: 1. Dinâmica da pastagem Forragicultura

    Carassai, Igor Justin; Nabinger, Carlos; Carvalho, Paulo César de Faccio; Santos, Davi Teixeira dos; Freitas, Fabiana Kellermann de; Gonçalves, Edna Nunes; Silva, Carlos Eduardo Gonçalves da

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o efeito da fertilização com duas doses de nitrogênio (100 e 200 kg/ha, na forma de uréia) sobre as variáveis produtivas de uma pastagem nativa melhorada (3,12 ha divididos em piquetes de 0,52 ha), tendo como controle áreas sem aplicação de N. Utilizou-se um delineamento de blocos ao acaso com duas repetições. A pastagem foi mantida com lotação contínua e número variável de animais para manter oferta de forragem de 16% PV. Na primavera de 2004, aplicou-se 5-20-20 (250 kg/ha) e, no verão de 2005, o nitrogênio. A oferta de forragem total e a taxa de desaparecimento não diferiram entre as doses de nitrogênio ao longo do período experimental. A massa de forragem total diminuiu significativamente com o tempo e foi influenciada pelas doses de nitrogênio, em virtude do acúmulo anterior ao período experimental. As demais características avaliadas na pastagem não foram afetadas pelas doses de nitrogênio nem pelo tempo, em razão do déficit hídrico ocorrido. Não houve acúmulo de forragem durante a primeira metade do período experimental e a taxa de acúmulo somente se tornou positiva na metade final do experimento, conseqüentemente, a altura do pasto e a massa de forragem diminuíram significativamente ao longo da avaliação. A massa de forragem verde apresentou comportamento inverso ao do material morto (resposta quadrática), que aumentou inicialmente e diminuiu depois com o restabelecimento da condição hídrica. Assim, a oferta de forragem verde foi baixa e teve influência da interação dose × época. Os valores de densidade volumétrica foram mais baixos que os reportados para este tipo de pastagem, mas, ao final do período de observações, houve tendência de aumento da densidade de material verde. A altura do pasto e a massa de forragem tiveram alta correlação (r = 0,87), comprovando que, nesta condição, a altura do pasto pode ser usada para estimar a massa de forragem. Em condições de déficit hídrico, a aplicação de nitrogênio não contribui para a expressão de resposta das características estudadas.

    Resumo em Inglês:

    It was evaluated the effect of nitrogen fertilization (100 and 200 kg/ha of N as urea) on the components of forage production of an improved native pasture with 3.12 ha (paddocks - 0.52 ha). Control areas without application of N were used, using a complete block design with two replications. Paddocks were grazed by lambs in a continuous stocking and variable stocking rate to keep forage allowance of 16% LW. In spring of 2004, pasture was uniformly fertilized with 250 kg/ha of 5-20-20 and N doses were applied during experimental period (summer 2005). Total forage on offer and rate of forage disappearance were not affected by treatments nor the periods of evaluation. Total herbage mass diminished significantly with time and was affected by N doses as function of the accumulation verified prior to the experimental period. All other studied variables showed no significant effect of N due to water deficit. There was no herbage accumulation during the first part of experimental period and accumulation rate only became positive in the last half period. As consequence, herbage height and herbage mass diminished significantly with time. Green forage mass showed inverse behaviour in relation to dead material percentage. The quadratic response of this later component was initially characterized by high values that diminished by the final period with the reestablishment of normal rainfall. By this reason, the green forage allowance was very low and interacted in time with N doses. Volumetric density presented low values when compared to values previously observed in this kind of pasture. However, a tendency for higher values was verified at the end of the observations period. The herbage height and herbage mass presented high correlation (r = 0.87) indicating that herbage height can be a good estimator of herbage mass, in these conditions. In the situation of water deficit, nitrogen fertilization does not contribute to the expression of more intense responses of the studied variables.
  • Degradação ruminal de silagem de capim-elefante emurchecido ou com diferentes níveis de farelo de cacau Forragicultura

    Carvalho, Gleidson Giordano Pinto de; Garcia, Rasmo; Pires, Aureliano José Vieira; Detmann, Edenio; Pereira, Odilon Gomes; Fernandes, Francisco Eden Paiva

    Resumo em Português:

    O experimento foi conduzido para avaliar a degradação ruminal de matéria seca (MS), proteína bruta (PB) e fibra em detergente neutro (FDN) de silagens de capim-elefante submetido a emurchecimento ou à adição de 0, 7, 14, 21 ou 28% de farelo de cacau (FC) durante a ensilagem. Amostras de cada silagem foram incubadas no rúmen de três vacas holandesas por períodos de 0, 6, 12, 24, 48, 72, 96, 120 e 144 horas. A inclusão do farelo de cacau reduziu o potencial de degradação da MS, que foi maior nas silagens com capim emurchecido e não-emurchecido. A degradabilidade potencial da PB e da FDN, no entanto, apresentou pequenas variações e os valores médios situaram-se próximos de 80 e 46%, respectivamente. Considerando a taxa de passagem de 5%/hora, todas as silagens apresentaram elevada degradabilidade efetiva da PB (acima de 55%). Embora as estimativas da degradação ruminal das silagens com farelo de cacau tenham apresentado tendência de redução, todas as silagens apresentaram degradabilidade potencial da MS e da PB acima de 65 e 75%, respectivamente. A adição de farelo de cacau ao capim-elefante pode ser uma alternativa para rápida e abundante disponibilidade de nutrientes para o sistema ruminal.

    Resumo em Inglês:

    The experiment was conducted to evaluate dry matter (DM), crude protein (CP), and neutral detergent fiber (NDF) ruminal degradation of elephantgrass silages wilted under the sun light for eight hours or with addition of 0, 7, 14, 21, and 28% of cocoa meal (CM) at the ensiling. Samples of each silage type were incubated in the rumen of three Holstein cows for 0, 6, 12, 24, 48, 72, 96, 120, and 144 hours. The CM inclusion reduced the degradation potential of DM, which showed greater values for silages without CM (wilted or non-wilted). The CP and NDF potential degradability showed small variations, with mean values near 80 and 46%, respectively. Considering a passage rate of 5%/h, all silages showed high CP effective degradability (over 55%). Although the ruminal degradation estimate for silages with CM showed a reduction tendency, all silages presented DM and CP potential degradability over 65 and 75%, respectively. The CM addition to elephantgrass can be considered an alternative that offers a fast and abundant availability of nutrients to the ruminal system.
  • Desempenho animal, produção de forragem e características estruturais dos capins marandu e xaraés submetidos a intensidades de pastejo Forragicultura

    Flores, Renata Santos; Euclides, Valéria Pacheco Batista; Abrão, Maria Paula Cavuto; Galbeiro, Sandra; Difante, Gelson dos Santos; Barbosa, Rodrigo Amorim

    Resumo em Português:

    Os objetivos foram avaliar a produção de forragem, as características estruturais, a ingestão de forragem, o comportamento de ingestão e o desempenho animal de bovinos em pastos de capins marandu e xaraés submetidos a três intensidades de pastejo. O período experimental foi de outubro de 2005 a junho de 2006 em área de 8 hectares, divididos em 12 piquetes de 0,67 hectares. Foram avaliados dois cultivares de B. brizantha (Marandu e Xaraés) e três intensidades de pastejo (15, 30 e 45 cm de altura do dossel). O delineamento experimental foi de blocos completos casualizados com parcelas subdivididas com duas repetições. As parcelas principais foram constituídas pelos cultivares e as subparcelas pelas intensidades de pastejo. O método de pastejo utilizado foi de lotação contínua com taxa de lotação variável. Cada piquete foi pastejado por três novilhos e por animais reguladores, utilizados para ajustar as alturas do dossel. As alturas foram monitoradas duas vezes por semana. Os pastos foram amostrados a cada 28 dias para estimativa da massa de forragem, da taxa de acúmulo de forragem, das características estruturais e do valor nutritivo. Os animais foram pesados a cada 28 dias. O consumo de matéria seca foi estimado no verão e outono, e o comportamento de ingestão no verão. A taxa de acúmulo e o ganho médio diário decresceu à medida que aumentou a intensidade de pastejo nos pastos de capins xaraés e marandu. O consumo de forragem pelos animais nos pastos de capim xaraés foi limitado pela variação na estrutura do dossel. Considerando as características estruturais do dossel, o consumo de forragem e a produtividade, estes capins requerem práticas de manejo diferenciadas: o capim-marandu deve ser manejado entre 25 e 40 cm de altura e o capim-xaraés a 40 cm.

    Resumo em Inglês:

    The objectives were to evaluate the forage yield, the structural characteristics, the herbage intake, the grazing behavior and beef cattle performance in the palisadegrass cvs. Marandu and Xaraés pastures submitted to three grazing intensities. The experiment was carried out at Embrapa Gado de Corte. The experimental period was from October 2005 to June 2006. The area was of 8 ha, divided in 12 paddocks of 0.67 ha. Two cultivars of palisadegrass, Marandu and Xaraés, and three grazing intensities, 15, 30, and 45 cm of sward height were evaluated. The experimental design was randomized block in a split plot arrangement and two replications. The main plot was constituted by cultivars and the subplot by the grazing intensities. The grazing was continuously stocking with variable stocking rate. Each paddock was grazed by three steers and regulating animals were utilized to adjust the sward heights. The sward heights were monitored twice per week. The grass was sampled each 28 days to estimate the herbage yield, herbage accumulation rate, pasture structural characteristics, and nutritive value. Animals were weighed each 28 days. The dry matter intake was estimated in the summer and the autumn, and the grazing behavior in the summer. Herbage accumulation and average daily gain decreased as the grazing intensities increased for both palisadegrass cvs. Xaraés and Marandu. The forage intake for the animals in xaraés grass pasture was limited by the variation in the sward structure. Based on the sward structural characteristics, forage intake and the productivity, these grasses require differentiated management. Marandu grass must be managed between 25 and 40 cm of height and xaraés grass at 40 cm.
  • Utilização de microssatélites e RAPD na caracterização molecular de acessos de Paspalum urvillei Steudel Forragicultura

    Sawasato, Joaquim Taizo; Dall'Agnol, Miguel; Conceição, Daniele Priscila da; Tafernaberri Junior, Vilmar; Klafke, Gabriel Baracy

    Resumo em Português:

    Este estudo foi realizado com o objetivo de verificar a diversidade genética na coleção de acessos de P. urvillei do Departamento de Plantas Forrageiras e Agrometeorologia (DPFA) da Faculdade de Agronomia (UFRG) visando sua utilização em futuros trabalhos de seleção. Foram avaliados 64 acessos provenientes do Rio Grande do Sul, 1 de Xanxerê, Santa Catarina, três de Curitiba, Paraná, e 1 da Argentina. A diversidade genética foi analisada por meio de marcadores do tipo RAPD e SSR. Utilizaram-se dez primers para marcadores RAPD, o que possibilitou obter 56 bandas polimórficas e 11 grupos no dendrograma com similaridade média de 0,70. Na técnica de SSR, foram utilizados sete primers e obtidas 28 bandas polimórficas, formando sete grupos no dendrograma com similaridade média de 0,66. Ambos os marcadores foram eficientes para o agrupamento de acessos coletados. O uso de maior número de primers para gerar mais bandas polimórficas foi necessário para obtenção de fingerprintsgenômicos dos indivíduos similares. Os dendrogramas gerados neste estudo dão subsídios para futuros cruzamentos de gerações parentais contrastantes ou similares no melhoramento de Paspalum urvillei.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this study was to estimate the genetic diversity among accesses of P. urvillei of Departamento de Plantas Forrageiras e Agrometeorologia (DPFA) of the College of Agronomy - UFRGS and to evaluate their use in selection programs. Sixty four accesses from different cities of the Southern Region of Brazil (Rio Grande do Sul, Santa Catarina and Parana States) and from Argentine were analyzed by RAPD and SSR molecular markers. Ten primers of RAPD markers were used and resulted in 56 polymorphic bands and 11 groups in a dendrogram with average similarity 0.70. Seven primers were used for the SSR technique and resulted in 28 polymorphic bands and seven groups in a dendrogram with average similarity 0.66. Both markers were efficient on grouping the accesses collected across the Southern region. A large number of primers was required to generate additional polymorphic bands to get genomic fingerprints of similar individuals. The dendrograms obtained from this study provided significant information for designing crossing strategies of parental generations in breeding programs of P. urvillei.
  • Efeitos do teor de carboidratos solúveis sobre as características da silagem de cana-de-açúcar Forragicultura

    Silva, Estela Jorge Alves da; Borgatti, Laura Maria Oliveira; Meyer, Paula Marques; Marino, Carolina Tobias; Rodrigues, Paulo Henrique Mazza

    Resumo em Português:

    Objetivou-se quantificar na cana-de-açúcar o teor de carboidratos solúveis (CHOs) que anula a produção de etanol e avaliar os efeitos desses carboidratos sobre o valor nutritivo e outras características fermentativas da silagem de cana-de-açúcar. Utilizou-se o delineamento inteiramente casualizado com três tratamentos, cada um com quatro repetições. Os tratamentos consistiram da retirada total do caldo da cana-de-açúcar, por meio de prensagem, e de sua reconstituição (0, 50 ou 100%) à cana. No nível de 50% de reconstituição, o caldo foi adicionado à cana juntamente com 50% de água e, no nível 0%, adicionou-se 100% de água à cana. A restituição resultou em concentrações de 41,6; 34,0 e 23,0% de carboidratos solúveis na matéria seca (MS). O material foi ensilado em 12 silos experimentais confeccionados a partir de baldes plásticos. A abertura dos silos foi realizada 85 dias após a ensilagem, quando foram determinados os teores dos ácidos orgânicos e a composição química das silagens. A retirada de carboidratos solúveis da cana-de-açúcar teve efeito linear decrescente sobre os teores de matéria seca, o teor de carboidratos solúveis e a digestibilidade in vitro da matéria seca (DIVMS) das silagens, no entanto, ocasionou aumento dos teores de fibra detergente ácido (FDA), fibra detergente neutro (FDN) e lignina. Observou-se efeito linear decrescente da retirada dos carboidratos solúveis sobre os teores de etanol e ácidos lático e butírico e as perdas de matéria seca das silagens. Não se observaram efeitos de tratamentos sobre os dados de estabilidade aeróbia. A produção de etanol seria nula se a cana-de-açúcar contivesse apenas 12,4% de CHOs com base na matéria seca (MS).

    Resumo em Inglês:

    The objectives of this trial were to quantify the water soluble carbohydrates (WSC) concentration present in sugarcane that nullifies ethanol production, and to evaluate the effects of WSC content on nutritive value and other fermentative characteristics of sugarcane silage. A completely randomized design was used with three treatments and four repetitions per treatment. Sugarcane was squeezed in order to remove juice. In the first treatment, juice was totally added back to sugarcane (100%). In the second treatment, only 50% of the juice was added back to sugarcane, along with 50% of water. In the third, 100% of water was added, with no addition of juice. Treatments resulted in WSC concentrations of 41.6, 34.0, and 23.0% on dry matter basis. The material was ensiled in 12 laboratory silos (plastic buckets). Silos were opened 85 days after ensiling, when organic acids concentration and chemical composition of silages were determined. Withdrawal of sugarcane WSC resulted in negative linear effects on dry matter, WSC concentration, and in vitro digestibility of dry matter, but with linear increase for acid detergent fiber, neutral detergent fiber, and lignin concentration. Considering the fermentation data, there was linear decrease for dry matter losses, lactic and butyric acids, and ethanol concentration. No treatment effect on aerobic stability data was observed. Ethanol production would be null if sugarcane had only 12.4% of water-soluble carbohydrates on dry matter basis.
  • Efeitos genéticos aditivos diretos e maternos e heterozigóticos sobre os desempenhos pré e pós-desmama em uma população multirracial Aberdeen Angus × Nelore Melhoramento, Genética E Reprodução

    Kippert, Carlos Júnior; Rorato, Paulo Roberto Nogara; Lopes, Jader Silva; Weber, Tomás; Boligon, Arione Augusti

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar os efeitos aditivos direto e materno e os efeitos não-aditivos e heterozigóticos sobre os desempenhos pré e pós-desmama e desenvolver equações para predizer o desempenho de genótipos de uma população multirracial Aberdeen Angus (Angus) × Nelore. Nas análises, foram utilizados dois modelos. O modelo 1 foi adotado para as características pré-desmama peso à desmama ajustado para 205 dias (P205) e ganho de peso médio diário do nascimento à desmama (GMDND), considerando fixos os efeitos de grupo de contemporâneos (GC) e de grupo genético (GG), além das co-variáveis idade do bezerro à desmama (IBD) e idade da vaca ao parto (IVP). Para as características pós-desmama peso ao sobreano ajustado para 550 dias de idade (P550) e ganho médio de peso da desmama ao sobreano (GMDDS), utilizou-se o mesmo modelo, apenas substituindo a co-variável IBD pela idade do bezerro ao sobreano (IBS). O modelo 2 (M2), de regressão múltipla, foi utilizado depois que os dados foram ajustados para GC, IVP e IBD (P205) ou IBS (P550) e contemplou os efeitos genéticos aditivos diretos e maternos de raça e os efeitos de heterozigoses direta e materna. Os resultados das análises comprovaram diferenças entre os cruzamentos, uma vez que os animais com elevada heterozigose materna apresentaram melhor desempenho para P205 e GMDND, tendência semelhante à observada para a heterozigose direta. A influência do efeito direto sobre as características P550 e GMDDS foi maior que a do efeito materno. Os efeitos aditivos diretos da raça Angus determinaram maior desempenho. Não houve diferença significativa entre os valores estimados pelo modelo 1 e os preditos pelo modelo 2 para P205, P550 e GMDDS.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to estimate direct and maternal additive genetic, non-additive and heterozygotic effects for pre and post-weaning traits and to develop equations to predict growth performance in a multi-breed Aberdeen Angus (Angus)-Nellore herd. The analyses were performed by SAS® using two different models. The model 1 (M1) was used for the pre-weaning traits, weaning weight adjusted to 205 days of age (P205) and average daily gain from birth to weaning (GMDND), and included the fixed effects of contemporary groups (GC), genetic groups (GG) and the covariates age of calf at weaning (IBD) and age of cow at calving (IVP). The same model except for replacing the covariate IBD by age of calf at yearling (IBS) was used for the post-weaning traits - yearling weight adjusted to 550 days of age (P550) and average daily gain from weaning to yearling (GMDDS). A multiple regression model (M2) was used after adjusting the data for GC, IVP and IBD (P205) and IBS (P550) effects and included the breed direct and maternal additive and the direct and maternal heterozygotic effects. Animals with higher maternal heterozygosis performed better for P205 and GMDND. A similar trend was observed for the direct heterozygosis. The direct genetic effect was larger than the maternal genetic effect for P550 and GMDDS. The additive direct effect determined better performances in the Angus breed. Differences between the estimated (M1) and predicted (M2) averages for P205, P550 and GMDDS were not significant.
  • Avaliação biológica e econômica do uso de flunixin meglumine em vacas e novilhas de corte inseminadas em tempo fixo Melhoramento, Genética E Reprodução

    Pfeifer, Luiz Francisco Machado; Schneider, Augusto; Silva Neto, José Wilson da; Ziguer, Evâneo Alcides; Dionello, Nelson José Laurino; Corrêa, Marcio Nunes

    Resumo em Português:

    Objetivou-se verificar a redução de perdas embrionárias por meio do bloqueio da secreção de prostaglandina com a utilização de flunixin meglumine (FM) e avaliar o retorno econômico desta técnica. No experimento 1, utilizaram-se vacas de corte no pós-parto e, no experimento 2, somente novilhas. Todas as fêmeas foram sincronizadas e inseminadas em tempo fixo (IATF) e, após 14 dias da IATF, foram distribuídas em dois grupos: grupo flunixin meglumine (GFM), composto de 59 vacas no experimento 1 e 23 novilhas no experimento 2; e grupo controle (GC), de 56 vacas no experimento 2 e 20 novilhas no experimento 1, que receberam ou não flunixin no dia 14, respectivamente. O tratamento com flunixin não influenciou a taxa de prenhez, que, no experimento 1, foi de 42,4% no grupo flunixin e 42,8% no grupo controle e, no experimento 2, de 39,1% no grupo flunixin e 25,0% no grupo controle. Verificou-se rentabilidade de 21,62; 9,24; 14,36 e 12,06% para os protocolos dos grupos controle e flunixin dos experimentos 1 e 2, respectivamente. A taxa de prenhez não foi influenciada pelo uso de flunixin meglumine no dia 14 após inseminação artificial em vacas no pós-parto e novilhas inseminadas em tempo fixo.

    Resumo em Inglês:

    This study aimed to evaluate the effectiveness and the economical advantage of using flunixin meglumine (FM) to block uterine secretion of prostaglandin in order to reduce embryonic losses in beef cattle females. Postpartum cows (E1) and heifers (E2) were submitted to estrus synchronization and inseminated at fixed time. Fourteen days after the insemination the animals were assigned to the FM treatment group (FMG, including 59 cows and 23 heifers) and to the control group (CG, including 56 cows and 20 heifers). Pregnancy rates (42.4% for FMG and 42.8% for CG in E1) and (39.1% for FMG and 25.0% for CG in E2) did not differ between groups. Estimates of net income were 21.62, 9.24, 14.36 and 12.06% for the CG e FMG protocols in cows and in heifers, respectively. The use of FM at 14 days after AI did not affect pregnancy rates of postpartum beef cows and heifers.
  • Desempenho e características de carcaça de suínos submetidos a diferentes programas de restrição alimentar na fase dos 30 aos 118 kg Monogástricos

    Briganó, Marcus Vinícius; Pacheco, Graziela Drociunas; Bridi, Ana Maria; Oba, Alexandre; Fonseca, Nilva Aparecida Nicolao; Silva, Caio Abércio da

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o desempenho, as características de carcaça e o peso de órgãos do sistema digestório de suínos submetidos a restrição alimentar. Foram utilizados 40 suínos machos castrados, Landrace × Large White, distribuídos em delineamento de blocos casualisados, com quatro tratamentos, cinco repetições e dois animais por parcela experimental. Como tratamentos, avaliaram-se quatro programas de restrição alimentar: um controle, com alimentação à vontade durante os 86 dias de experimento; e outros três, com restrição de 20% no consumo de ração em relação ao grupo controle, durante 21 dias, a partir dos 30, 50 ou 70 kg de peso corporal (PC). Foram mensurados o consumo diário de ração, o ganho diário de peso e a conversão alimentar. As características de carcaça analisadas foram: peso de carcaça quente e fria, comprimento e rendimento de carcaça, espessura de toucinho, profundidade do músculo Longissimus dorsi, rendimento de carne na carcaça, quantidade de carne na carcaça, área de olho-de-lombo e pesos de fígado, estômago e intestinos delgado e grosso. Os custos de cada programa de alimentação foram avaliados para determinação de sua viabilidade. A conversão alimentar, considerando o período total do experimento, foi melhor nos animais mantidos sob restrição a partir dos 70 kg. Os resultados das avaliações de carcaça e dos pesos dos órgãos não diferiram entre os programas de restrição. As análises de custo apontaram melhor relação para a restrição a partir dos 70 kg PC. Em todos os programas de alimentação, a restrição alimentar seguida de alimentação à vontade promoveu ganho compensatório.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this work was evaluate the animal performance, the carcass characteristics and the weight of the organs of digestive system of pigs submitted to different periods of feed restriction. A total of 40 barrows, Landrace × Large White were distributed to randomized block design, to four feed restriction programs, five replications and two animal per experimental unit. Four restrict programs were evaluated: one control, with ad libitum feeding during the 86 days of experiment, and others three, with restriction of 20% in the feed intake in relation to control group, during 21 days, at 30, 50 or 70 kg BW. Performance characteristics as daily feed intake, daily weight gain and the feed conversion of the animals were evaluated. Carcass characteristics, as hot and cold carcass weights, length and carcass dressing, subcutaneous fat thickness, Longissimus dorsi muscle depth, lean meat yield, lean meat amount and loin eye area were evaluated. Also were evaluated organs weights, as liver, stomach, small and large intestine. The costs of each program were evaluated to observe their viability. Feed conversion, considering total experimental period, was better for the animals kept on feed restriction from 70 kg BW. The carcass characteristics evaluations and organs weights did not differ among feed restriction programs. The costs analysis showed a better relation for feed restriction from 70 kg BW. In all feeding programs, the feed restriction followed by ad libitum feeding promoted a compensatory gain effect for all treatments.
  • Níveis de lisina com dois balanços eletrolíticos para frangos de corte na fase de crescimento (22 a 40 dias) Monogástricos

    Campestrini, Evandro; Barbosa, Maria José Baptista; Nunes, Ricardo Vianna; Bruno, Luís Daniel Giusti; Silva, Wagner Thiago Mozer da; Appelt, Matias Djalma

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar os níveis de lisina para frangos de corte na fase de crescimento (22 a 40 dias de idade) utilizando-se dois balanços eletrolíticos. Foram utilizados 640 frangos de corte machos de 21 dias de idade, linhagem Cobb, distribuídos em delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 5 × 2, composto de cinco níveis de lisina (1,062, 20, 40 e 60% acima e 20% abaixo do recomendado) e dois balanços eletrolíticos (190 e 255 mEq/kg), com quatro repetições e 16 aves por unidade experimental. Não foi observada interação das variáveis estudadas, porém, os níveis de lisina influenciaram o peso final, o ganho de peso e a conversão alimentar e afetaram de forma linear o consumo de ração. Os melhores ajustes foram observados quando se utilizou o modelo descontinuo LRP, no qual valores acima de 1,089 e 1,14% de lisina não melhoraram o ganho de peso e tampouco a conversão alimentar. Entre os parâmetros sangüíneos avaliados, apenas o ácido úrico foi influenciado pelos níveis de lisina. Os rendimentos de carcaça e de cortes nobres não diferiram significativamente entre os níveis de lisina e os balanços eletrolíticos, contudo, a gordura abdominal foi influenciada pelo balanço eletrolítico da dieta. Níveis acima de 1,089 e 1,14% de lisina, respectivamente, não melhoram o desempenho das aves. Os níveis de lisina testados não influenciaram o rendimento de carcaça nem de cortes nobres.

    Resumo em Inglês:

    The lysine levels for chickens in the growing phase (22 to 40 days of age) by using two different electrolytes balance were evaluated. Sixty-four hundred Cobb broiler male of 21 days old were allotted to a completely randomized design as a factorial arrangement of treatments, five lysine levels (1.062, 20, 40, and 60% above and 20% below of recommended levels) and two electrolytes balance (190 and 255 mEq/kg), with four replicates and 16 broilers for experimental unit. There was no interaction among the variables studied, however the lysine levels affected final weight, weight gain and the feed:gain ratio and feed intake, however, the best adjustments were observed when the discontinue LRP model was used, where values above 1.089 and 1.14% of lysine did not increase weight gain and feed:gain ratio. Concerning the blood parameters, only uric acid was affected by lysine levels, but no difference was observed for carcass and prime cuts yield, the abdominal fat was influenced by the dietary electrolyte balance. Lysine levels above 1.089 and 1.14 for weight gain and feed:gain ratio, respectively, did not impair broiler performance. The lysine levels affected neither carcass yield and nor prime cuts yield.
  • Desempenho e qualidade dos ovos de poedeiras semipesadas alimentadas com dietas contendo óleos de soja e canola Monogástricos

    Costa, Fernando Guilherme Perazzo; Souza, Cristóvão Joaquim de; Goulart, Cláudia de Castro; Lima Neto, Raul da Cunha; Costa, Janaine Sena da; Pereira, Walter Esfrain

    Resumo em Português:

    Objetivou-se analisar a influência da adição de níveis crescentes de óleo de soja e canola sobre os índices de desempenho e qualidade interna e externa dos ovos de poedeiras comerciais semipesadas da linhagem Bovans Goldline durante cinco períodos de 28 dias. Foram utilizadas 280 aves com 18 semanas de idade, em um delineamento inteiramente casualizado, com sete tratamentos em um esquema fatorial 2 × 3 + 1 (dois tipos de óleo e três níveis de óleo mais um testemunha adicional) com cinco repetições e oito aves por unidade experimental. Os níveis de óleo de soja e de canola não alteraram o consumo de ração, os pesos dos ovos, de albúmen, de gema e de casca, as porcentagens de albúmen, de gema e de casca e a gravidade específica dos ovos. Houve influência significativa da interação tipo × nível de óleo sobre a produção de ovos e a conversão por massa e por dúzia de ovos. Com o aumento do nível de óleo de soja, os resultados obtidos para estas variáveis melhoraram, entretanto, a conversão por massa de ovo piorou com o aumento dos níveis de óleo de canola. A adição de óleo de soja promoveu desempenho melhor que o obtido com óleo de canola.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the influence of soybean and canola oil added in crescent levels on production performance indexes and internal and external egg quality of brown commercial layers of the strain Bovans Goldline during five periods of 28 days. Two hundred and eighty hens with 18 weeks old were distributed in a completely randomized design, with seven diets in a 2 × 3 + 1 factorial arrangement (oil type and oil level, and an additional control), with 5 replicates of 8 hens per experimental unit. The soybean and canola oil levels did not affect the feed consumption; egg, albumen, yolk and shell weights; albumen, yolk and shell percentages, neither the specific gravity. There was an interaction between type and oils levels on egg production and mass conversion and per egg dozen. Better results for those characteristics were obtained as soybean oil increased. However, the egg mass conversion was negatively influenced by increase of canola oil. The addition of soybean oil promoted better performance as compared to canola oil.
  • Fontes alternativas de cálcio e fósforo para poedeiras comerciais Monogástricos

    Couto, Humberto Pena; Nery, Víctor Libardo Hurtado; Fonseca, José Brandão; Chiquieri, Julien; Carneiro, Laura Chaffin Rocha; Lombardi, Cláudio Teixeira

    Resumo em Português:

    Este estudo foi realizado com o objetivo de avaliar o fosfato monoamônio (MAP) como fonte de fósforo e o calcário calcítico Paraíso (CP) com mais alto nível de magnésio (1,92%) como fonte de cálcio para poedeiras comerciais. Foram alojadas em gaiolas 280 poedeiras brancas Dekalb durante o período de 46 a 58 semanas de idade. O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado com quatro tratamentos (fontes de cálcio e fósforo), sete repetições e dez aves por unidade experimental. As fontes de cálcio e fósforo avaliadas foram: FBC/CB - fosfato bicálcico e calcário calcítico Barroso (cinza); FBC/CP - fosfato bicálcico e calcário calcítico Paraíso (branco); MAP/CB -fosfato monoamônio e calcário calcítico Barroso; MAP/CP - fosfato monoamônio e calcário calcítico Paraíso. Foram avaliados a produção, o peso médio e a massa dos ovos, o consumo de ração, a conversão alimentar e o percentual e a espessura da casca. A produção, o peso médio e a massa de ovos melhoraram com a utilização de fosfato monoamônio e ambas as fontes de calcário avaliadas. O consumo de ração aumentou e a conversão alimentar melhorou com a utilização de MAP como fonte de fósforo. O percentual e a espessura de casca dos ovos não foram significativamente influenciados pela fonte de cálcio da dieta, logo, o nível maior de magnésio e a menor granulometria do calcário Paraíso não comprometeram a qualidade da casca dos ovos. Não foram observadas alterações na consistência das fezes e na taxa de mortalidade das poedeiras em produção. A excreção de nitrogênio foi 10% maior nas aves que consumiram o fosfato monoamônio como fonte de fósforo. O fosfato monoamônio pode ser utilizado como fonte alternativa de fósforo em substituição ao fosfato bicálcico. A utilização de calcário Paraíso é tecnicamente viável na alimentação de poedeiras comerciais e não prejudica a produção e a qualidade da casca dos ovos.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the monoammonium phosphate (MAP) as a source of phosphorus and Paraíso limestone (CP) with higher magnesium levels (1.92%) as a source of calcium for commercial layers. A total of 280 white Dekalb chickens were housed in individual cages during the period from 46 to 58 weeks old. A completely randomized experimental design, with four diets, seven replicates and ten birds per experimental unit were used. The diets were: FBC/CB - dicalcium phosphate and Barroso limestone (gray); FBC/CP - dicalcium phosphate and Paraíso limestone (white); MAP/CB - monoammonium phosphate and Barroso limestone; MAP/CP - monoammonium phosphate and Paraíso limestone. Egg production, mean weight and egg mass; feed intake and feed conversion were evaluate, and also shell percentage and thickness. Egg production, mean egg weight and mass improved with the use MAP with both evaluated limestone. Feed intake and feed conversion improved with utilization of MAP as source of phosphorus. Egg shell percentage and thickness were not affected by calcium source in the diet, hence, the higher level of Mg and finer particles of Paraíso limestone did not impaired egg shell quality. No alterations were observed in feces consistency and survival rate of the layers. The nitrogen excretion was 10% higher for birds that received MAP as a phosphorus source. Monoammonium phosphate could be used as an alternative source of phosphorus replacing dicalcium phosphate; and Paraíso limestone is technically viable for feeding commercial layers without problems for egg production and shell quality.
  • Efeitos dos níveis de energia, lisina e metionina + cistina sobre o desempenho e o rendimento de carcaça de frangos de corte Monogástricos

    Lima, Laís Maria Brito; Lara, Leonardo José Camargos; Baião, Nelson Carneiro; Cançado, Silvana de Vasconcelos; Michell, Bruna Cypreste; Ferreira, Fernanda Carolina

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se os efeitos dos níveis de energia, lisina, metionina + cistina na ração sobre o desempenho e os rendimentos de carcaça e cortes de frangos de corte. O delineamento experimental foi o inteiramente ao acaso, em esquema fatorial (3 × 2), composto de seis tratamentos e oito repetições (quatro para machos e quatro para fêmeas). Os tratamentos foram definidos pelos níveis de energia (baixo, médio e alto), lisina e metionina + cistina (padrão ou 10% superiores ao recomendado) e pelo período de criação (1 a 45 dias de idade). Em frangos machos, níveis médios de energia (3.000, 3.100 e 3.200 kcal/kg, respectivamente, nas rações inicial, de crescimento e final) e níveis normais de aminoácidos proporcionam maior ganho peso aos 45 dias de idade, no entanto, para obtenção de maior rendimento de peito, o nível mais alto de aminoácidos é mais recomendável. Em fêmeas, para maior ganho de peso até os 40 dias de idade, devem ser associados níveis médios de energia e níveis mais altos de aminoácidos.

    Resumo em Inglês:

    The effects of dietary energy, lysine and methionine + cystine levels on performance, carcass and cuts yields of male and female broiler chickens were evaluated. The experiment was analyzed as a completely randomized experimental design in a 3 × 2 factorial arrangement composed by six diets and eight replications (four males and four females). The diets consisted of energy (low, middle and high) and lysine and methionine + cystine (standard and + 10%) levels and of raising period (1 to 45 days old). Male broilers fed diets with 3,000, 3,100 and 3,200 kcal/kg, respectively, in the initial, growing and standard levels of amino acids showed better weight gain at 45 days old, however, for the best breast yield, the highest amino acid level was the most indicated. Middle energy and high amino acids levels are indicated for greater weight up to 40 days old, in females.
  • Níveis de energia metabolizável para machos de corte de crescimento lento criados em semiconfinamento Monogástricos

    Mendonça, Michele de Oliveira; Sakomura, Nilva Kazue; Santos, Fabiana Ramos dos; Freitas, Ednardo Rodrigues; Fernandes, João Batista Kochenborger; Barbosa, Nei André Arruda

    Resumo em Português:

    Foram conduzidos três ensaios para avaliar os níveis de energia metabolizável (EM) e a melhor relação energia:proteína (E:P) para aves de corte machos de crescimento lento criadas em semiconfinamento nas fases inicial (1 a 21), de crescimento (22 a 49) e de terminação (50 a 70 dias de idade). Em cada ensaio, 400 machos da linhagem ISA Label na fase de criação foram alojados em instalação experimental constituída de 20 piquetes com área coberta de 3,13 m²para alimentação e recolhimento das aves e uma área de pastejo de 72,87 m². O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado com cinco tratamentos e quatro repetições de 20 aves. Os níveis de energia metabolizável fornecidos na ração na fase inicial variaram de 2.600 a 3.200 kcal/kg; na fase de crescimento de 2.700 a 3.300 kcal/kg; e na fase final de 2.800 a 3.400 kcal/kg. A proteína bruta e os demais nutrientes foram mantidos constantes em todas as rações, de acordo com recomendações do NRC (1994) para cada fase. A relação energia:proteína e o nível de energia metabolizável que melhoraram o desempenho e as características da carcaça de frangos de corte ISA Label machos criados em sistema semiconfinado em cada fase estudada foram 128 e 2.750; 147 e 2.850 e 172 e 3.100 kcal de EM/kg nas fases inicial, de crescimento e de terminação, respectivamente.
  • Avaliação nutricional da silagem de raiz de mandioca contendo soja integral para leitões na fase inicial Monogástricos

    Silva, Marcos Augusto Alves da; Furlan, Antonio Claudio; Moreira, Ivan; Paiano, Diovani; Scherer, Carina; Martins, Elias Nunes

    Resumo em Português:

    Dois experimentos foram conduzidos para determinar o valor nutritivo e verificar o desempenho de leitões alimentados com rações formuladas com silagem de raiz de mandioca contendo ou não soja integral. No primeiro experimento, foram utilizados 15 machos castrados, mestiços, com peso corporal de 21,90 ± 2,54 kg, distribuídos em delineamento inteiramente casualizado em parcelas (animais) subdivididas no tempo (subparcelas), totalizando cinco tratamentos e seis repetições. Foram avaliadas quatro silagens de raiz de mandioca: sem aditivos (MA); com inoculante (MI); com soja integral (MS); e com soja integral + inoculante (MSI). Os teores digestíveis de matéria seca, proteína e extrato etéreo das silagens MS e MSI, e os de amido, matéria orgânica e energia e a energia metabolizável, em 87,45% de matéria seca, da silagem sem aditivos foram, respectivamente, de 80,95; 1,82; 75,01; 77,31%; 3.249 e 3.184 kcal/kg; os da silagem com inoculante foram 82,30; 1,95; 74,65; 81,81%; 3.292 e 3.271 kcal/kg; da silagem com soja integral 80,08; 6,69; 2,35; 64,18; 79,25%; 3.452 e 3.370 kcal/kg; e da silagem com soja integral + inoculante foram 79,22; 6,73; 2,20; 66,79; 78,46%; 3.342 e 3.303 kcal/kg. O uso de inoculante não melhorou a digestibilidade dos nutrientes. No segundo experimento, foram utilizados 36 leitões com peso inicial de 14,67 ± 1,07 kg, distribuídos em delineamento inteiramente casualizado em esquema fatorial 3 × 2 (três alimentos e duas classes de peso), com seis repetições e dois animais por unidade experimental. Os tratamentos consistiram de uma ração-referência, à base de milho e farelo de soja, e de outras duas com substituição total do milho por silagem de raiz de mandioca contendo ou não soja integral. O fornecimento de silagem de mandioca + soja prejudicou o ganho de peso diário, enquanto a silagem de mandioca + soja e a ração à base de milho e farelo de soja pioraram a conversão alimentar dos animais. Silagens de raiz de mandioca, contendo ou não soja integral, apresentam bom valor nutritivo e podem ser utilizadas sem restrições na alimentação de leitões na fase inicial.

    Resumo em Inglês:

    Two experiments were carried out to determine nutritive value and verify performance of piglets fed diets with by cassava root silage with or without whole soybean. In the first experiment, 15 crossbred barrows with initial BW of 21.90 ± 2.54 kg were allotted to a split plot design, whole plot (animals) and plot (time) with five diets and six repetitions. Four cassava root silages were evaluated: without inoculant (CA), with inoculant (CI), with integral soy (CS), and with integral soy and inoculant (CSI). The digestible values of dry matter, protein and ether extract of CS and CSI silages and of starch, organic matter and energy andthe metabolizable energy were 80.95, 1.82, 75.01, 77.31%, 3,249 and 3,184 kcal/kg for CA; 82.30, 1.95, 74.65, 81.81%, 3,292 and 3,271 kcal/kg for CI; 80.08, 6.69, 2.35, 64.18, 79.25%, 3,452 and 3,370 kcal/kg for CS and 79.22, 6.73, 2.20, 66.79, 78.46%, 3,342 and 3,303 kcal/kg for CSI, respectively, based on 85.45% dry matter. The use of inoculant bacterial enzyme was not effective to improve nutrients digestibility. In the second experiment, 36 crossbred piglets with initial 14.67±1.07 kg BW were assigned to a completely randomized design in a 3 × 2 factorial arrangement (feed and weight classes), with six replications and two piglets per experimental unit. The treatments consisted of a corn-soy meal based diet and other two diets with total cornreplacement by cassava root silage with or without whole soybean. The offer of cassava silage + soybean decreased average daily gain, while the cassava silage + soybean and corn-soy meal based diet worst feed:gain of the piglets. Cassava root silage, with or without whole soybean, showed higher nutritive value and could be used without restriction in piglet feeding in the initial phase.
  • Efeitos do tipo de bebedouro sobre a qualidade da água e o desempenho e a qualidade dos ovos de poedeiras comerciais Monogástricos

    Togashi, Cristina Kimie; Angela, Henrique Lopes da; Freitas, Ednardo Rodrigues; Guastalli, Elisabete Aparecida Lopes; Buim, Marcos Roberto; Gama, Nilce Maria Soares Queiroz

    Resumo em Português:

    Um experimento foi realizado para avaliar os efeitos da forma de fornecimento de água sobre o desempenho e a qualidade de ovos de poedeiras comerciais. Utilizaram-se 100 poedeiras comerciais com 44 semanas de idade distribuídas em um delineamento inteiramente casualizado com dois tratamentos (tipos de bebedouros: taça e nipple), cada um com dez repetições de cinco aves. O experimento foi conduzido durante 63 dias, divididos em três períodos de 21 dias. As aves que utilizaram bebedouro tipo nipple apresentaram maior porcentagem de postura e melhor conversão alimentar. A qualidade dos ovos não foi influenciada pelo tipo de bebedouro utilizado. O uso de bebedouro tipo nipple possibilita o fornecimento de água com melhor qualidade microbiológica para as poedeiras e, conseqüentemente, favorece o desempenho das aves.

    Resumo em Inglês:

    An experiment was carried out to evaluate the effect of different forms of water supply for laying hens on performance and egg and water quality. Two types of drinking system were evaluated: cup and nipple. In each treatment 10 replicates had been used, composed for five hens. The experiment lasted 63 days, divided in three periods of 21 days. Data of performance and egg quality were submitted to variance analysis and, when the differences were significant, they were compared by F test. Data of microbiological quality were compared by qui-square test. Hens submitted to nipple drinking system showed greater egg production and better feed conversion. No treatment differences on egg quality were detected. However, in the evaluations of the water bacteriological quality it was evident that the nipple drinking system provides better water quality and performance of laying hens.
  • Efeito de fontes e formas de processamento do amido sobre o desempenho e o metabolismo do nitrogênio em vacas Holandesas em lactação Produção Animal

    Pires, Alexandre Vaz; Susin, Ivanete; Santos, Flávio Augusto Portela; Mendes, Clayton Quirino; Oliveira Junior, Reinaldo Cunha de; Fernandes, Juliano José de Resende; Simas, José Manuel Correia de

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a influência das fontes e formas de processamento do amido utilizado na dieta sobre o desempenho e o metabolismo do nitrogênio em vacas Holandesas em lactação alimentadas com cana-de-açúcar como volumoso. Utilizaram-se cinco vacas pluríparas, canuladas no rúmen e no duodeno, distribuídas em quadrado latino 5 × 5. As rações foram compostas de 40% de cana-de-açúcar e 60% de concentrado e diferiram quanto ao processamento ou à fonte principal de amido: milho moído grosso; milho moído fino; milho floculado a 310 g/L; milho floculado a 360 g/L ou raspa de mandioca. A taxa de hidrólise in vitro do amido da raspa de mandioca foi superior à obtida com as demais fontes de amido testadas. O amido do milho floculado apresentou maior taxa de hidrólise em comparação ao amido do milho moído. Os percentuais médios totais de amido hidrolisado foram de 93,5% para raspa de mandioca, 85,6% para milho floculado a 310 g/L, 83,7% para milho floculado a 360 g/L e 37,8% para milho moído. As fontes de amido e seu tipo de processamento não influenciaram o consumo de matéria seca, os teores de gordura e proteína do leite, a síntese microbiana e a concentração plasmática de glicose. A utilização da raspa de mandioca reduziu as produções diárias de gordura e proteína e a produção de leite corrigida para 3,5% de gordura, cujos valores médios foram de 0,40; 0,45 e 12,48 kg/dia; 0,68; 0,64 e 19,74 kg/dia; 0,57; 0,62 e 17,37 kg para raspa de mandioca, milho floculado e milho moído, respectivamente. A concentração de amônia ruminal foi menor quando fornecidas as rações contendo milho floculado ou raspa de mandioca, o que indica fermentação mais ativa destas fontes de amido. Apesar de apresentar maior taxa de hidrólise do amido, a raspa de mandioca alterou o metabolismo protéico dos animais ocasionando redução da síntese de proteína microbiana.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this trial was to evaluate the effect of starch sources and processing used in diets on performance and nitrogen metabolism of lactating Holstein dairy cows fed sugar cane as forage. Five multiparous lactating Holstein cows, cannulated in the rumen and proximal duodenum, were used in a 5 × 5 Latin square. Cows were fed a 40:60 forage concentrate ration (40% fresh sugar cane and 60% concentrate) and differ only on processing or mainly starch source: cracked corn; finely ground corn; flaked corn at 310 g/L; flaked corn at 360 g/L or cassava scrapings. The in vitro starch hydrolysis rate of cassava scrapings was higher than others sources of starch in this trial. The flaked corn showed higher hydrolysis rate of starch than ground corn. Average values for total percentage of hydrolyzed starch were 93.5, 85.6, 83.7 and 37.8% for the cassava scrapings, flaked corn at 310 g/L, flaked corn at 360 g/L and ground corn, respectively. There was no difference for dry matter intake, milk protein and fat contents, microbial synthesis and plasma glucose concentration. Cassava scrapings decrease daily fat and protein productions and fat corrected milk production, with mean values of 0.40, 0.45 and 12.48 kg/day; 0.68, 0.64 and 19.74 kg/day; 0.57, 0.62 and 17.37 kg for cassava scrapings, flaked corn and ground corn, respectively. Average values of ruminal ammonia were lower with flaked corn or cassava scrapings, showing more active fermentation of these starch sources. Although of highest rate of starch hydrolysis, cassava scrapings altered protein metabolism with a reduction in microbial protein synthesis.
  • Temperatura corporal de frangos de corte em diferentes sistemas de climatização Produção Animal

    Welker, Janaína Schenatto; Rosa, Alexandre Pires; Moura, Daniella Jorge de; Machado, Lizandra Padoin; Catelan, Fernanda; Uttpatel, Rodrigo

    Resumo em Português:

    Verificou-se o efeito dos sistemas de climatização de aviários sobre a temperatura média corporal de frangos de corte (TMC). Utilizaram-se 610 fêmeas da linhagem Cobb distribuídas em delineamento de blocos ao acaso repetidos no tempo, considerando o dia como critério de bloqueamento, em esquema fatorial 2 × 5, composto de duas orientações solares (Norte-Sul, NS, e Leste-Oeste, LO) e cinco sistemas de climatização (ventilador e nebulização, VN; ventilador com nebulização e sombreamento, VNS; apenas ventilador, V; apenas sombreamento, S; e apenas nebulização, N), de modo que cada tratamento teve sete repetições (dias de coleta). Foram coletados dados meteorológicos para o cálculo de carga térmica de radiação (CTR) e monitoradas as temperaturas de superfície corporal e retal para cálculo da TMC. A associação de ventilação e nebulização melhora significativamente as condições ambientais dos aviários e as condições fisiológicas das aves. Com a utilização adequada de métodos de climatização, é possível a criação de frangos de corte em aviários com orientações solares diversas.

    Resumo em Inglês:

    The effect of different thermal control systems on broiler body temperature was evaluated in 610 female broiler chickens, Cobb breed, housed in 10 small scale of aviaries models (treatments). Climate data were collected inside the models and were used to calculate the Thermal Heat Load (THL). Bird surface and rectal temperature were recorded to calculate average body temperature (ABT). Data were always collected from 1:00 and 2:00 pm, the hour of maximum THL inside models. The treatments consisted of a factorial 2 × 5 (two orientations and five models of thermal control) and were analyzed as a randomized blocks design, where the days were blocking criteria. Environment and body temperature data were statically analyzed by Duncan test, with 5% of probability level. The use of forced ventilation associated to misting nozzles improved thermal behavior of the buildings resulting in better broilers physiological conditions. The adequate utilization of thermal control equipments allows to raise broiler chicks in houses with different solar orientation.
  • Composição corporal e exigências de proteína para ganho de peso de caprinos Moxotó em crescimento Ruminantes

    Alves, Kaliandra Souza; Carvalho, Francisco Fernando Ramos de; Véras, Antonia Sherlânea Chaves; Batista, Ângela Maria Vieira; Mattos, Carla Wanderley; Costa, Roberto Germano; Maior Júnior, Rinaldo José de Souto

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se a composição corporal e as exigências de proteína para ganho de peso de caprinos da raça Moxotó. Utilizaram-se 26 animais machos não-castrados, com peso vivo (PV) médio inicial de 15 kg e 7 a 8 meses de idade, alimentados com dieta contendo 2,6 Mcal de energia metabolizável. Ao início do experimento, seis animais foram abatidos e serviram como referência para estimativa da composição corporal e do peso de corpo vazio (PCVZ) iniciais. Posteriormente, formaram-se grupos homogêneos de quatro animais, distribuídos ao acaso em dois programas de alimentação (tratamentos): alimentação à vontade (AV); e restrição alimentar de 85, 70 e 55% do consumido pelo grupo com alimentação à vontade. Os animais com AV foram abatidos no momento em que o PV se aproximou de 25 kg. As equações do logaritmo (log) dos conteúdos corporais de proteína (CCP) foram ajustadas considerando o log do PCVZ. Derivando-se essa equação, obteve-se a equação de predição do conteúdo de proteína por kg de ganho de PCVZ. Os conteúdos protéicos dos animais experimentais mantiveram-se praticamente constantes e variaram de 205,60 para 201,69 g/kg de PCVZ (redução de 1,9%) e de 15 para 25 kg com o aumento do PV. Apesar da pouca variação corporal das exigências líquidas protéicas (19,86 para 19,49), a relação gordura:proteína aumentou com o aumento do PV de 15 para 25 kg.

    Resumo em Inglês:

    Twenty-six Moxotó non-castrated male kids (initial mean 15 kg LW and 7-8 month old) fed a diet with 2.6 Mcal ME were used to evaluate the body composition and protein requirements for weight gain. At the beginning of the experiment, six animals were slaughtered as reference to estimate initial body composition and initial empty body weight (EBW). Subsequently, homogeneous groups of four animals were distributed a complete randomized experimental design into two feeding regimes: ad libitum feeding (AL) and feed restriction of 85, 70 and 55% of that consumed by the AL feeding group. The animals from each feeding regime were slaughtered at the time the group of the AL feeding approached 25 kg LW. Logarithm equation of retained body protein contents (BCP) was fitted on log10 of empty body weight (EBW). By deriving this equation, the predicting equation of BCP per kg of EBW gain was obtained. The protein content of the animals remained practically constant and ranged from 205.60 to 201.69 g/kg of EBW (reduction of 1.9%) and 15 to 25 kg with the increase of live weight. Despite of small body changes of net protein requirements (19.86 to 19.49), the fat: protein ratio increased with the increase in LV from 15 to 25 kg.
  • Exigências de energia para mantença e eficiência de utilização da energia metabolizável para mantença e ganho de peso de caprinos Moxotó Ruminantes

    Alves, Kaliandra Souza; Carvalho, Francisco Fernando Ramos de; Véras, Antonia Sherlânea Chaves; Batista, Ângela Maria Vieira; Medeiros, Geovergue Rodrigues de; Ribeiro, Valéria Louro; Araújo, Alessandra Oliveira de

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar as exigências líquidas de energia para mantença e as eficiências de utilização da energia metabolizável (EUEM) para mantença (km) e ganho de peso (kf). Utilizaram-se 26 animais da raça Moxotó, machos não-castrados com peso vivo (PV) médio inicial de 15 kg e 7 a 8 meses de idade, alimentados com dieta contendo 2,6 Mcal de energia metabolizável. No início do experimento, seis animais foram abatidos e serviram como referência para estimativa da composição corporal e do peso de corpo vazio (PCVZ) iniciais. Posteriormente, os animais foram distribuídos inteiramente ao acaso em grupos homogêneos de quatro animais, um para cada nível de consumo: alimentação à vontade (AV) e alimentação restrita (85, 70 e 55% do consumido pelo grupo que recebeu alimentação à vontade). No momento em que o PV dos animais que recebiam alimentação à vontade se aproximava de 25 kg, o grupo era abatido. As exigências líquidas de energia para mantença foram estimadas pelas relações logarítmica ou exponencial da produção de calor (PC) e o consumo de energia metabolizável (CEM). As km e kf foram calculadas como a relação entre a energia líquida da dieta para ganho ou mantença e a concentração de energia metabolizável das dietas. Posteriormente, estimaram-se as exigências de EM e NDT. A exigência de energia líquida para mantença, de 55,11 kcal/kgPCVZ0,75, foi próxima ao predito pelas normas norte-americanas para essa espécie. Esse valor é considerado baixo se comparado aos reportados na literatura brasileira pesquisada. A km estimada foi de 0,57 e as kf para as concentrações de 2,99; 2,95; 2,56 e 2,5 Mcal/kg de MS foram de 0,22; 0,19; 0,28 e 0,36, respectivamente.

    Resumo em Inglês:

    Twenty-six Moxotó non-castrated male kids (averaging 15 kg of initial live weight (LW) and 6-8 months old) fed a diet with 2.6 Mcal of metabolizable energy were used to predict the net energy requirements for maintenance and net efficiency of metabolizable energy utilization (EMEU) for maintenance (km) and weight gain (kf). At the beginning of the experiment, six animals were slaughtered as reference to estimate initial body composition and initial empty body weight (EBW). Afterwards, five groups of four animals (one for each intake levels) were assigned to a complete randomized design, in the following treatments: 100% or ad libitum (AL), 85, 70 and 55 of ad libitum. Each group was slaughtered when BW of AL animals reached 25 kg LW. The net energy requirements for maintenance were estimated by the logarithm or exponential relations of heat production (HP) and metabolizable energy intake. Estimates of km and kf were calculated as the relation between dietary net energy for gain and maintenance, respectively, and the dietary ME concentration. After, ME and TDN requirements were estimated. The net energy requirement for maintenance of 55.11 kcal per kg EBW0.75 was next to the predicted by the North American report for this specie. This value is considered low if compared to that reported in the Brazilian literature. Km estimate was of 0.57. Kf estimates were of 0.22, 0.19, 0.28 and 0.36, respectively, for the concentrations of 2.99, 2.95, 2.56 e 2.5 Mcal/kg of DM.
  • Efeitos do genótipo e da condição corporal sobre o desempenho de cordeiros terminados em confinamento Ruminantes

    Cartaxo, Felipe Queiroga; Sousa, Wandrick Hauss de; Cezar, Marcílio Fontes; Gonzaga Neto, Severino; Cunha, Maria das Graças Gomes

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se o desempenho e a margem bruta de lucro de cordeiros terminados em confinamento. Foram utilizados 32 cordeiros não-castrados - 16 Santa Inês (SI) e 16 ½ Dorper × ½ Santa Inês (DpSI) - com 103 dias de idade e 20,0 kg de peso corporal. Os cordeiros receberam ração completa com 30% de feno de maniçoba (Manihot pseudoglaziovii) e 70% de concentrado. O período de adaptação às instalações e à dieta foi de 14 dias. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado em esquema fatorial 2 × 2, composto de dois genótipos e dois escores corporais. Não foi observado efeito significativo dos genótipos sobre nenhuma característica de desempenho estudada, contudo, os mestiços (DpSI) possibilitaram maior margem bruta de lucro. A condição corporal afetou significativamente o consumo de matéria seca, a conversão alimentar e o número de dias em confinamento. Os cordeiros com condição corporal intermediária consumiram 1,04 kg/dia e 82,64 g/kg0,75, enquanto aqueles com condição gorda consumiram 1,15 kg/dia e 86,79 g/kg0,75. Os cordeiros com condição corporal intermediária apresentaram menor consumo de matéria seca e melhor conversão alimentar, o que resultou em menor número de dias em confinamento e maior margem bruta de lucro em comparação aos cordeiros com condição corporal gorda, independentemente do genótipo.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the performance and the gross margin of profit of lambs finished in feedlot. Thirty-two no castrate male lambs from the genotype Santa Inês and crossbred Dorper × Santa Inês and two body condition, intermediate and fat, were used. The lambs were 16 Santa Inês (SI) and 16 ½ Dorper × ½ Santa Inês (DpSI), with average 103 days old and 20.0 kg BW. The lambs were full fed ration with 30% of maniçoba hay (Manihot pseudoglaziovii) and 70% of concentrate. The adaptation period to the installation and the diet was of 14 days. A completely randomized design in a 2 × 2 factorial arrangement (genotype and body conditions score) was used. There was no significant effect of genotypes on any performance characteristic, however, the crossbred (DpSI) obtained greater margin of profit. The body condition affected the dry matter intake, feed conversion and the number of days in feedlot. The lambs with intermediate body condition consumed 1.04 kg/day and 82.64 g/kg0.75, while those with fat body condition consumed 1.15 kg/day and 86.79 g/kg0.75. The lambs with intermediate body condition showed lower dry matter intake and better feed conversion, which resulted in fewer days in feedlot and greater gross margin of profit compared to lambs with fat body condition, independently of the genotype.
  • Correlações entre as características obtidas in vivo por ultra-som e as obtidas na carcaça de cordeiros terminados em confinamento Ruminantes

    Cartaxo, Felipe Queiroga; Sousa, Wandrick Hauss de

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a relação entre as características in vivo obtidas por meio de ultra-som e as obtidas na carcaça de cordeiros terminados em confinamento. Foram utilizados 48 cordeiros não-castrados, deslanados mestiços Santa Inês com peso inicial de 20,0 kg e 103 dias de idade. As medidas obtidas in vivo por ultra-som foram determinadas utilizando-se o equipamento Aloka SSD500 com transdutor linear de 3,5 MHz. Antes do abate, com a utilização de ultra-som, foram mensuradas entre a 12ª e a 13ª costela a espessura de gordura subcutânea (EGSU), a área de olho-de-lombo (AOLU), o peso vivo (PVA) e a condição corporal (CC). Após o abate, estimaram-se o peso de carcaça quente (PCQ), o percentual de gordura interna (PGI), o rendimento de carcaça quente (RCQ), a espessura de gordura subcutânea (EGSC) e a área de olho-de-lombo (AOLC). Houve correlação significativa entre as características medidas in vivo e as obtidas na carcaça, exceto entre o PVA e a EGSC (0,22) e entre o PCQ e a EGSC (0,33). Verifcou-se alta correlação entre a área de olho-de-lombo obtida por ultra-som e a mesma medida determinada na carcaça. As medidas de EGSU e EGSC também apresentaram correlação significativa. A utilização do ultra-som foi um método eficaz para estimar a área de olho-de-lombo e espessura de gordura subcutânea in vivo em cordeiros.

    Resumo em Inglês:

    The objective this study was to evaluate the correlation between traits obtained real time ultrasound and those obtained in the carcass of feedlot finished lambs. Forty eight no castrated, woolless crossbred Santa Inês lambs with initial 20.0 kg LW and 103 days old. The measures obtained by ultrasound in real time were determined using by Aloka 500SSD ultrasound machine, equipped with 3.5-MHz linear transducer. Before the slaughter, using the real time ultrasound, were measured between at 12th - 13th ribs of the lambs the subcutaneous fat thickness (USFT) and longissimus muscle area (ULMA), slaughter body weight (SBW) and the corporal condition (CC). After the slaughter were obtained the hot carcass weight (HCW), internal fat percentage (IFP), hot carcass dressing (HCD), carcass subcutaneous fat thickness (CSFT) and the longissimus muscle area (CLMA). There was correlation between traits measured by real time ultrasound and those obtained in the carcass, except for SBW vs CSFT (0.22) and HCW vs CSFT (0.33). Highly correlation was observed between longissimus muscle area obtained by real time ultrasound and the same measure determined in the carcass. The measures of USFT and CSFT showed also significant correlation. The use of the ultrasound was an efficient method to estimate, in real time, the loin eye area and fat thickness of the lambs.
  • Efeito de dietas com níveis crescentes de caroço de algodão integral sobre a composição química e o perfil de ácidos graxos da carne de cordeiros Santa Inês Ruminantes

    Madruga, Marta Suely; Vieira, Thereza Raquel de Lucena; Cunha, Maria das Graças Gomes; Pereira Filho, José Morais; Queiroga, Rita de Cássia Ramos do Egypto; Sousa, Wandrick Hauss de

    Resumo em Português:

    Esta pesquisa foi realizada com o objetivo de avaliar o efeito da inclusão (0, 20, 30 e 40%) de caroço de algodão integral (Gossypium hirsutum) na dieta sobre a composição química e o perfil de ácidos graxos da carne de cordeiros Santa Inês. Foram utilizados 24 cordeiros machos não-castrados (peso corporal inicial de 19,0 ± 0,2 kg e 4 meses de idade), todos criados em regime de confinamento em baias individuais. Os níveis de caroço de algodão integral não afetaram a composição centesimal e os percentuais de colesterol e fosfolipídios da carne ovina. Entretanto, houve diferença entre os percentuais dos ácidos graxos mirístico, palmítico e linolênico e entre a relação C18:0 + C18:1 / C16:0. Do ponto de vista nutricional, a utilização de caroço de algodão integral na dieta pode ser recomendada, durante períodos curtos, em níveis de até 40% para ovinos em terminação. Ressalta-se que o caroço de algodão integral é um subproduto economicamente viável por apresentar baixo custo de produção em comparação ao milho e à soja.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this research was to evaluate the effect of inclusion (0, 20, 30 and 40%) of whole cottonseed (Gossypium hirsutum) in the diet on chemical composition and fatty acids profile of Santa Inez sheep meat. Twenty four no castrated male sheep were used, (initial 19.0 ± 0.2 kg BW and 4 month old), all kept in confinement regime in individual stalls. The levels of whole cottonseed did not affect chemical composition and the percentages of cholesterol and phospholipids of the lamb meat. However, there was difference among the percentages of the miristic, palmitic and linolenic fatty acids and also to the relationship C18:0 + C18:1 / C16:0. At nutritional point of view, the utilization of whole cottonseed could be recommended, during short periods, up to the level of 40% for finishing animals. In addition, whole cottonseed is a by-product economically viable for presenting low production cost as compared to corn and soybean.
  • Desempenho produtivo e custos com alimentação de búfalas lactantes submetidas a dietas com diferentes fontes de lipídeo Ruminantes

    Oliveira, Ronaldo Lopes; Bagaldo, Adriana Regina; Ladeira, Márcio Machado; Barbosa, Marco Aurélio Alves de Freitas; Oliveira, Renata Lopes de; Oliveira, Gabriel Jorge Carneiro de

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o desempenho de búfalas lactantes alimentadas com diferentes fontes de lipídeo. Utilizaram-se 12 búfalas distribuídas aleatoriamente em quatro tratamentos: sem lipídeo adicional; grão de soja; caroço de algodão; e óleo de soja. O período experimental total foi de 84 dias, com quatro períodos de 21 dias (14 dias para a adaptação e 7 para coleta). A dieta foi fornecida à vontade, duas vezes ao dia, na forma de mistura completa. Nos dias de coleta de cada período, foram determinadas as produções de leite em kg/dia e as produções ajustadas para 4% de gordura. Foram coletados 4 kg de lete para produção de queijo tipo mussarela. Após a elaboração da mussarela, determinou-se o rendimento em relação ao leite in natura e corrigido para 4% de gordura. As fontes de lipídeo não influenciaram a produção diária de leite das búfalas, mas afetaram a produção de leite corrigida para 4% de gordura, que foi maior nas búfalas que receberam a dieta com grão de soja. O rendimento do leite para produção de mussarela foi maior quando fornecida a dieta com óleo de soja. Os custos de alimentação, por dia e total (84 dias), foram maiores para a dieta com caroço de algodão, seguida da dieta com óleo de soja e pelas dietas sem lipídeos adicionais e com grão de soja. A lucratividade com a venda do leite foi maior para a dieta com grão de soja, com óleo de soja, sem lipídio adicional e com caroço de algodão, respectivamente, e com a venda de mussarella foi maior para a dieta com óleo de soja. Como o principal produto do leite de búfala é a mozzarella, os resultados sugerem que das dietas estudadas, aquela com óleo de soja seria a mais adequada para a alimentação de búfalas leiteiras.

    Resumo em Inglês:

    The objective was to evaluate the performance of lactating water buffalo fed diets with different fat sources. Twelve lactating water buffaloes were randomly distributed in four diets: without additional fat, soybean seed, cottonseed and soybean oil. The experimental period was 84 days, with four periods of 21 days (14 days for diet adaptation and 7 days for sample collections. The diets were fullfed, twice daily, as total mixed ration. At sample collections period, milk yield (kg/day) and 4% fat corrected milk (4%FCM) yield were evaluated. Four kg of milk were collected for mozzarella type cheese production. After mozzarella cheese production, it was determined the efficiency in relation to milk in natura and milk 45FCM. The fat sources did not affect daily milk production of water buffalo cows, however affected the 4%FCM, which was higher in the water buffalo cows that was fed diet with soybean seed. The efficiency of milk for Mozzarella production was higher for soybean oil diet. Feeding costs, per day and total (84 days) were higher for the diet with cottonseed, followed by soybean oil, without additional fat and soybean seed. The profitability for the milk sale was higher for diet with soybean grain, soybean oil, without additional lipid and with cottonseed, respectively, and for mozzarella sail was higher for soybean oil. As the main buffalo milk product is the mozzarella, results suggested that the diet with soybean oil content would be the best for lactating water buffalo.
  • Efeitos de dietas contendo Leucaena leucocephala e Saccharomyces cerevisiae sobre a fermentação ruminal e a emissão de gás metano em bovinos Ruminantes

    Possenti, Rosana Aparecida; Franzolin, Raul; Schammas, Eliana Aparecida; Demarchi, João José Assumpção de Abreu; Frighetto, Rosa Toyoko Shiraishi; Lima, Magda Aparecida de

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar os efeitos do uso de leucena e levedura em dietas para bovinos sobre o metabolismo ruminal, incluindo o pH e as produções de ácido graxos voláteis (AGV), amônia e gás metano. Quatro bovinos machos com 800 kg e fistulados no rúmen foram mantidos em quadrado latino 4 × 4, em arranjo fatorial 2 × 2, composto de dois níveis de leucena (20 e 50% MS) e feno de capim coast-cross na presença ou ausência de levedura. Não houve influência das dietas nos valores médios de pH (média 6,82) e nas concentrações de amônia no rúmen, que variaram de 18 a 21 mg/100 mL. Houve interação entre níveis de leucena e levedura na concentração total de AGV. As dietas não diferiram quanto à concentração de ácido acético, mas os animais alimentados com a dieta com 50% de leucena e contendo levedura apresentaram maiores concentrações médias de ácido propiônico (média 19,14 mM). A emissão de metano reduziu em12,3% em relação à mesma dieta sem levedura e em 17,2% quando os animais foram alimentados com 20% de leucena com levedura. Verificou-se efeito associativo de leucena, quando fornecida em alto nível na dieta (50% MS), e levedura na redução da emissão de metano e na melhoria no padrão de fermentação no rúmen, o que pode reduzir as perdas de energia e melhorar eficiência energética do animal.

    Resumo em Inglês:

    This research was to evaluate the effect of Leucaena (Leucaena leucocephala) and yeast (Saccharomyces cerevisiae) in diets for bovines on ruminal metabolism, including pH, volatile fatty acids, and ammonia and methane production. Four crossbred male cattle (800 kg LW) rumen cannulated were distributed to a 4 × 4 Latin Square design, in 2 × 2 factorial arrangement, composed by two levels of Leucaena (20% and 50% DM) and coast-cross grass hay, with or without yeast. No differences were observed in rumen pH (mean 6.82) and ammonia concentrations that varied from 18.71 to 21.28 mg/100 mL of ruminal fluid. There was interaction between Leucaena levels and yeast in the total concentrations of VFA. No differences were observed in the concentrations of acetic acid, but the animals fed 50% of Leucaena with yeast showed higher propionic acid concentration (19.14 mM). Methane emissions were reduced by 12.3% in relation to the same diet without yeast and in 17.2% when the animals were fed 20% of Leucaena with yeast. There was a noticeable associative effect of Leucaena when fed in high level (50% DM) and yeast in the reduction of methane emission and better rumen fermentation with possible reduction of energy loss and better energy efficiency for the animals.
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