Resumos
O experimento foi conduzido com o objetivo de avaliar nutricionalmente o feno das folhas de amoreira, utilizando-se de frangos de corte. Foram utilizados cinco tratamentos (Testemunha (sem amoreira, 3,16% FB), 15% de amoreira (4,14% FB), 30% de amoreira (5,09% FB), Sem amoreira (4,14% FB) e Sem amoreira (5,09% FB)) usando-se o delineamento em blocos casualizados, com dois blocos e três repetições dentro de cada bloco e avaliados os índices de desempenho, o exame histopatológico dos órgãos viscerais e medidas morfométricas do núcleo dos hepatócitos e ácinos pancreáticos. Foi verificado o pior desempenho produtivo para as aves que ingeriram feno de folhas de amoreira, além de lesões tais como esteatose, proliferação de células de ductos hepáticos e necrose focal múltipla no fígado das aves alimentadas com o tratamento 30% de amoreira (5,09% FB), além da diminuição nas dimensões do núcleo dos hepatócitos e dos ácinos pancreáticos.
desempenho; frangos de corte; análise histopatológica
The trial was carried to evaluate the nutritional effects of mulberry leaf hay in broiler chickens. Five treatments were used: control (no mulberry, 3.16% CF); 15% mulberry (4.14% CF); 30% mulberry (5.09% CF), no mulberry (4.14% CF); no mulberry (5.09% CF). A randomized blocks design was used, with two blocks and three replications into the blocks to evaluate performance index, histopathological examination of the visceral organs and morphometric measurements of the hepatocyte nucleus and pancreatic acini. A poor performance index was observed for broilers feeding on mulberry leaves; lesions such as steatosis, proliferation of hepatic duct cells and multiple necrosis were found in the livers of the chickens fed with 30% mulberry (5.09% CF), as well as size reduction of the hepatocyte nucleus and pancreatic acini. From these data, it is concluded that mulberry probably has some toxic substance which can interfere in the improvement of diet ingredients, resulting in damage to broiler chickens.
performance; broiler chicken; histopatological analysis
Avaliação nutricional do feno das folhas da amoreira (Morus alba L.) em frangos de corte
Nutritional assessment of mulberry (Morus alba L.) leaf hay in broilers
Claudia Josefina DoriganI* Email: cdorigan1@terra.com.br ; Kleber Tomaz de ResendeII; Antonio Carlos AlessiIII; Euclides Braga MalheirosIV; Nilva Kazue SakomuraII
ICentro Universitário Barão de Mauá, Rua Ramos de Azevedo, 423, 14090-180, Ribeirão Preto, São Paulo, Brasil
IIDepartamento de Zootecnia, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho", Jaboticabal, São Paulo, Brasil
IIIDepartamento de Patologia Veterinária, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho", Jaboticabal, São Paulo, Brasil
IVDepartamento de Ciências Exatas, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho", Jaboticabal, São Paulo, Brasil
Correspondencia para Email: cdorigan1@terra.com.br
RESUMO
O experimento foi conduzido com o objetivo de avaliar nutricionalmente o feno das folhas de amoreira, utilizando-se de frangos de corte. Foram utilizados cinco tratamentos (Testemunha (sem amoreira, 3,16% FB), 15% de amoreira (4,14% FB), 30% de amoreira (5,09% FB), Sem amoreira (4,14% FB) e Sem amoreira (5,09% FB)) usando-se o delineamento em blocos casualizados, com dois blocos e três repetições dentro de cada bloco e avaliados os índices de desempenho, o exame histopatológico dos órgãos viscerais e medidas morfométricas do núcleo dos hepatócitos e ácinos pancreáticos. Foi verificado o pior desempenho produtivo para as aves que ingeriram feno de folhas de amoreira, além de lesões tais como esteatose, proliferação de células de ductos hepáticos e necrose focal múltipla no fígado das aves alimentadas com o tratamento 30% de amoreira (5,09% FB), além da diminuição nas dimensões do núcleo dos hepatócitos e dos ácinos pancreáticos.
Palavras-chave: desempenho, frangos de corte, análise histopatológica.
ABSTRACT
The trial was carried to evaluate the nutritional effects of mulberry leaf hay in broiler chickens. Five treatments were used: control (no mulberry, 3.16% CF); 15% mulberry (4.14% CF); 30% mulberry (5.09% CF), no mulberry (4.14% CF); no mulberry (5.09% CF). A randomized blocks design was used, with two blocks and three replications into the blocks to evaluate performance index, histopathological examination of the visceral organs and morphometric measurements of the hepatocyte nucleus and pancreatic acini. A poor performance index was observed for broilers feeding on mulberry leaves; lesions such as steatosis, proliferation of hepatic duct cells and multiple necrosis were found in the livers of the chickens fed with 30% mulberry (5.09% CF), as well as size reduction of the hepatocyte nucleus and pancreatic acini. From these data, it is concluded that mulberry probably has some toxic substance which can interfere in the improvement of diet ingredients, resulting in damage to broiler chickens.
Keywords: performance, broiler chicken, histopatological analysis.
Texto completo disponível apenas em PDF.
Full text available only in PDF format.
Autor para correspondência
Received on July 17, 2010.
Accepted on January 24, 2011.
License information: This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License, which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.
- BAKSHI, M. P. S.; WADHWA, M. Tree leaves as complete feed for goat bucks. Small Ruminant Research, v. 1, n. 1-3, p. 74-78, 2007.
- BANKS, W. J. Histologia veterinária aplicada 2. ed. São Paulo: Manole, 1992.
- BOOTH, A. M.; ROBBINS, N. D.; RIBELLIN, W. E.; DEEDS, F. Effect of raw soybean meal and aminoacids on pancreatic hipertrophy. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, v. 104, p. 681-683, 1960.
- DORIGAN, C. J.; RESENDE, K. T.; BASAGLIA, R.; SUGOHARA, A.; TAKAHASHI, R.; COSTA, R. G.; VASCONCELOS, V. R. Diestibilidade in vivo dos nutrinetes das folhas de cultivares de amoreira (Morus alba L.) em caprinos. Ciência Rural, v. 34, n. 2, p. 539-544, 2004.
- ENKHMAA, B.; SHIWAKU, K.; KATSUBE, T.; KITAJIMA, K.; ANUURAD, E.; YAMASAKI, M.; YAMANE, Y. Mulberry (Morus alba L.) leaves and their major flavonol Quercetin 3-(6-Malonylglucoside) attenuate atherosclerotic lesion development in LDL receptor-deficient mice. The Journal of Nutrition, v. 135, p. 729-734, 2005.
- FONSECA, A. S.; FONSECA, T. C. Cultura da amoreira e criação do bicho-da-seda: sericicultura. São Paulo: Nobel, 1988.
- JUNQUEIRA, L. C. V.; CARNEIRO, J. Histologia básica 2. ed. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 1990.
- KALANTARI, H.; NASRIN AGHEL, N.; BAYATI, M. Hepatoprotective effect of Morus alba L. in carbon tetrachloride-induced hepatotoxicity in mice. Saudi Pharmaceutical Journal, v. 17, n. 1, p. 90-94, 2009.
- KANTWA, S. C.; LOKESH GUPTA; SINGH, B. P.; TAILOR, S. P. Nutritional evaluation of mulberry (Morus alba L.) green leaves in sheep and goats. Indian Journal of Small Ruminants, v. 12, n. 2, p. 202-205, 2006.
- KELLY, W. R. The liver and biliary system. In: JUBB, K. V. F.; KENNEDY, P. C.; PALMER, N. (Ed.). Pathology of domestic animals 4th ed. San Diego: Academic Press, 1993. p. 319-406, v. 2.
- MIRANDA, J. E.; BONACIN, G. A.; TAKAHASHI, R. Produção e qualidade de folhas de amoreira em função da época do ano e de colheita. Scientia Agricola, v. 59, n. 3, p. 499-504, 2002.
- MOHEBBI, A.; KHAKI, Z.; ASADI, F.; POURKABIR, M.; MODIRSANEI, M. Effect of mulberry (Morus alba L.) leaves extract on the secretion and content of triglyceride in the chicken hepatocytes primary culture. International Journal of Pharmacology, v. 3, n. 1, p. 116-119, 2007.
- MONDAL, G. Growth and reproductive performance of local sheep and goats in Kargil region (Ladakh). Indian Journal of Animal Sciences, v. 79, n. 12, p. 1229-1232, 2009.
- OKAMOTO, F.; RODELLA, R. A. Características morfo-anatômicas e bromatológicas de folhas de amoreira em relação às preferências do bicho-da-seda. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 41, n. 2, p. 195-203, 2006.
- OSMARI, E. K.; CECATO, U.; MACEDO, F. A. F.; ROMA, C. F. C.; FAVERI, J. C.; AYER, I. M. Consumo de volumosos, produção e composição físico-química do leite de cabras F1 Boer x Saanen1. Revista Brasileira de Zootencia, v. 38, n. 12, p. 2473-2481, 2009.
- RODRIGUEZ, L.; PRESTON, T. R. Gasification of fibrous crop residues and live stock production; essential elements in establishing carbon-negative farming systems. Livestock Research for Rural Development, v. 22, n. 1, p. 10, 2010.
- ROSTAGNO, H. S. Composição de alimentos e exigências nutricionais de aves e suínos: tabelas brasileiras. Viçosa: UFV, 1983.
- SALAZAR, E. Quality and intake of mulberry (Morus alba), ramie (Boehmeria nivea (L) Gaud) and black sorghum (Sorghum almum) fodder in goats. Agronomia Mesoamericana, v. 15, n. 2, p. 209-213, 2004.
- SANCHEZ, M. D. Potential and effective degradation of Mulberry clones in goats. FAO Animal Production and Health Paper, v. 147, p. 213-217, 2002.
- SAS-Statistical Analisys System. Guide for personal computers Version 6. Cary: Statistical Analysis System Institute Inc., 1989.
- SCHMIDEK, A.; TAKAHASHI, R.; MEDEIROS, A. N.; RESENDE, K. T. Bromatological composition and degradation rate of mulberry in goats. In: SANCHEZ, M. D. (Ed.). FAO Animal Production and Health Paper Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2002. v. 147, p. 207-211.
- SILVA, D. J. Análise de alimentos Viçosa: Imprensa Universitária, 1981.
- SOARES, D.; MARTHENDAL, G.; ZIMMERMANN, M. C.; ZEN, A. L. B. Estudo dos níveis lipídicos em ratos após tratamento com infusão de algumas plantas medicinais de uso popular. Revista Brasileira de Farmacognosia, v. 86, n. 2, p. 71-74, 2005.
- WANG, J.; WU, F. A.; ZHAO, H.; LIU, L.; WU, Q. S. Isolation of flavonoids from mulberry (Morus alba L.) leaves with macroporous resins. African Journal of Biotechnology, v. 7, n. 13, p. 2147-2155, 2008.
- YADAV, A. V.; NADE, V. S. Anti-dopaminergic effect of the methanolic extract of Morus alba L. leaves. Indian Journal of Pharmacology, v. 40, n. 5, p. 221-226, 2008.
- ZENI, A. L. B.; DALL'MOLIN, M. Hypotriglyceridemic effect of Morus alba L., Moraceae, leaves in hyperlipidemic rats. Revista Brasileira de Farmacognosia, v. 20, n. 1, p. 130-133, 2010.
Datas de Publicação
-
Publicação nesta coleção
12 Jul 2013 -
Data do Fascículo
Dez 2011
Histórico
-
Aceito
24 Jan 2011 -
Recebido
17 Jul 2010