(Updated: 2022/01/31)

About the journal

Updated: 08/04/2019

 

Basic Information

 

Revista Caatinga (ISSN 0100-316X printed and 1983-2125 online) is a journal published by the Dean of Research and Post-graduation program of the Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA) since 1976. At present, the magazine is a quarterly publication with the average number of 30 academic papers per issue.

Its aim is provide and release freely high level publications to the scientific community about relevant researches and results in the fields of Agrarian sciences and Natural resources. RC is the short title to the Revista Caatinga.

 

 

Indexed in

 

REDALYC
http://www.redalyc.org/revista.oa?id=2371

ISI Web of Knowledge  (Journal Search IP & Science Thomson  Reuters)
http://science.thomsonreuters.com/cgibin/jrnlst/jlresults.cgi?PC=MASTER&ISSN=0100316x

SCOPUS
http://www.scopus.com/results/results.uri?sort=plf-f&src=s&sid=5B7164E3EA5E4D16720DE45A830EA3E7.WeLimyRvBMk2ky9SFKc8Q%3a730&sot=a&sdt=a&sl=15&s=ISSN%280100-316x%29&origin=searchadvanced&editSaveSearch=&txGid=0

INDEX COPERNICUS INTERNACIONAL
http://journals.indexcopernicus.com/REVISTA+CAATINGA,p9640,3.htm

DOAJ
http://www.doaj.org/doaj?func=openurl&genre=journal&issn=0100316X

ROAD
http://road.issn.org/issn_search?afs:query=1983-2125#.Vr4PNvkrKUk

RCAAP
http://diretorio.rcaap.pt/handle/1/62

OPENACESSARTICLE.COM
http://www.openaccessarticles.com

GOOGLE ACADÊMICO
https://scholar.google.com.br/

 

 

Intellectual Property

 

Creative Commons Licence attribution type CC-BY, for all journal content, except where identified.

 

 

Sponsors

 

Universidade Federal Rural do Semi-Árido  - UFERSA

 

 


fim /app/opac/webapp/../../data/pages/rcaat/iaboutj.htm inicio /app/opac/webapp/../../data/pages/rcaat/iedboard.htm

Editorial Board

Editor

 
  • Dr. Aurélio Paes Barros Júnior: Profesor Adjunto - Universidade Federal Rural do Semi-Árido – UFERSA, Mossoró – RN, Brasil
 

 

Associated Editors

 
  • Dr. Alexandre Chavez Cabrera, Investigador - Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria - INIA, Cajamarca, Peru;
  • Dra. Celicina Maria da Silveira Borges Azevedo, Profesora Associada - Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA, Mossoró, RN, Brasil;
  • Dr. Derly José Henrique da Silva, Profesor Associado - Universidade Federal de Viçosa - UFV, Viçosa, MG, Brasil;
  • Dr. Durval Dourado Neto, Profesor Titular - Universidade de São Paulo - ESALQ/USP, Piracicaba, SP, Brasil;
  • Dr. Francisco Bezerra Neto, Profesor Titular - Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA, Mossoró, RN, Brasil;
  • Dr. Guilherme Ferreira da Costa Lima, Embrapa - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária / EMPARN - Empresa de Pesquisa Agropecuária do Rio Grande do Norte, Brasil;
  • Dr. Gustavo Rubens de Castro Torres, Investigador - Centro de Tecnologias Estratégicas do Nordeste - CETENE, Recife, PE, Brasil;
  • Dr. Jose Luis Tenorio, Investigador - Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria - INIA, Madrid, España
  • Dr. Luis Henrique Bassoi, Investigador - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa Instrumentação, São Carlos, SP, Brasil
  • Dr. Manoel Abílio de Queiróz, Profesor Titular - Universidade do Estado da Bahia - UNEB, Juazeiro, BA, Brasil;
  • Dra. Maria de Lourdes Mendes, Investigadora - University of Florida - UF, Gainesville, Estados Unidos da América do Norte;
  • Dra. Maria Iracema Bezerra Loiola, Profesora Associada - Universidade Federal do Ceará - UFC, Fortaleza, CE, Brasil;
  • Dra. Maria Jesus Nogueira Rodal, Profesora Associada - Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE, Recife, PE, Brasil;
  • Dra. Mirtes Freitas Lima, Investigadora - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - EMBRAPA Hortaliças, Brasília, DF, Brasil;
  • Dr. Omar Bazzigaluni, Investigador - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria - INTA, Pergamino, Argentina;
  • Dr. Orlando Antonio Lucca Filho, Profesor Associado - Universidade Federal de Pelotas - UFPEL, Pelotas, RS, Brasil;
  • Dr. Sebastião Medeiros Filho, Profesor Associado - Universidade Federal do Ceará - UFC, Fortaleza, CE, Brasil.
 

 

Section Editors

 
  • Dra. Christiana de Fátima Bruce da Silva, Investigadora A - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa Agroindústria Tropical, Fortaleza, CE, Brasil;
  • Dr. Felipe Berbari Neto, Profesor Adjunto - Universidade Federal do Espírito Santo - UFES, Alegre, ES, Brasil;
  • Dr. Carlos Henrique Brito, Profesor Adjunto - Universidade Federal da Paraíba - UFPB, Areia, PB, Brasil;
  • Dr. José Romualdo de Sousa Lima, Profesor Adjunto - Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE, Garanhuns, PE, Brasil;
  • Dr. Fabrício Pereira Rezende, Investigador - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa Pesca e Aquicultura, Palmas, TO, Brasil;
  • Dr. César Bauer Gomes, Investigador A - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa Clima Temperado, Pelotas, RS, Brasil;
  • Dr. Elton Lima Santos,  Profesor Adjunto - Universidade Federal de Alagoas - UFAL, Rio Largo, AL, Brasil;
  • Dr. Marcos José Batista dos Santos, Investigador - Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - UNESP/FCAV, Joboticabal, SP, Brasil;
  • Dr. Adriano do Nascimento Simões, Profesor Adjunto - Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE, Serra Talhada, PE, Brasil;
  • Dr. Daniel Valadão Silva, Profesor Adjunto - Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA, Mossoró, RN, Brasil;
  • Dr. Adalberto Hipólito Sousa, Profesor Adjunto - Universidade Federal do Acre - UFAC, Rio Branco, AC, Brasil;
  • Dr. Maurício Nogueira da Cruz Pessôa, Profesor Adjunto - Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE, Serra Talhada, PE, Brasil;
  • Dr. Gustavo Alves Pereira, Investigador - Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA, Mossoró, RN, Brasil;
  • Dra. Rafaela Priscila Antonio, Investigadora A - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - EMBRAPA Semiárido, Petrolina, PE, Brasil;
  • Dr. Márcio Vieira da Cunha, Profesor Adjunto - Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE, Recife, PE;
  • Dra. Marcia Michele Queiroz Ambrósio, Profesora Adjunta - Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA, Mossoró, RN, Brasil;
  • Dr. Thieres George Freire da Silva, Profesor Adjunto - Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE, Serra Talhada, PE, Brasil;
  • Dra. Poliana Coqueiro Dias, Profesora Adjunta - Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA, Mossoró, RN, Brasil;
  • Dr. Alexandre Tavares da Rocha, Profesor Adjunto - Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE, Garanhuns, PE, Brasil;
  • Dra. Carolina Malala Martins, Profesora Adjunta - Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA, Mossoró, RN, Brasil;
  • Dr. Jeferson Luiz Dallabona Dombroski, ProfesorAssociado - Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA, Mossoró, RN, Brasil;
  • Dr. Glauber Henrique de Sousa Nunes, Profesor Associado - Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA, Mossoró, RN, Brasil;
  • Dr. Vicente Imbroisi Teixeira, Profesor Adjunto - Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE, Serra Talhada, PE, Brasil;
  • Dr. Pablo Forlan Vargas, Profesor Adjunto - Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - UNESP, Registro, SP, Brasil;
  • Dr. Sérgio Luiz Ferreira da Silva, Profesor Adjunto - Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE, Serra Talhada, PE, Brasil;
  • Dr. Gabriel de Oliveira Ribeiro Junior, Investigador - Agriculture and Agri-Food Canada - AAFC, Lethbridge, Canadá;
  • Dr. Alexandre Campelo Oliveira, Profesor Adjunto - Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE, Serra Talhada, PE, Brasil;
  • Dra. Charline Zaratin Alves, Profesora Adjunta - Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS, Chapadão do Sul, MS, Brasil;
  • Dr. Frank Magno da Costa, Profesor Adjunto - Universidade Estadual do Piauí - UESPI, Parnaíba, PI, Brasil;
  • Dra. Angelina Bossi Fraga, Profesor Adjunto - Universidade Estadual do Piauí - UESPI, Parnaíba, PI, Brasil;
  • Dr. Lamartine Soares Cardoso de Oliveira, Profesor Adjunto - Universidade Federal do Ceará - UFC, Fortaleza, CE, Brasil;
  • Dr. Salvador Barros Torres, Investigador III - Empresa de Pesquisa Agropecuária do Rio Grande do Norte - EMPARN, Mossoró, RN, Brasil;
  • Dra. Lindomar Maria da Silveira, Profesora Adjunta - Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA, Mossoró-RN, Brasil;
  • Dra. Elizangela Cabral dos Santos, Profesora Adjunta - Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA, Mossoró, RN, Brasil;
  • Dra. Adriana Rita Salinas, Investigadora - University of Rosario Research Council - CIUNR, Rosario, Santa Fe, Argentina;
  • Dr. Aecio Moura D´silva, Investigador - University of Arizona - UA, Tucson, Arizona, Estados Unidos da América do Norte;
  • Dr. Alek Sandro Dutra, Profesor Adjunto - Universidade Federal do Ceará - UFC, Fortaleza, CE, Brasil;
  • Dr. Daniel Felipe de Oliveira Gentil, Profesor Adjunto - Universidade Federal do Amazonas - UFAM, Manaus, AM, Brasil;
  • Dra. Jailma Suerda Silva de Lima, Profesora Adjunta - Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA, Mossoró, RN, Brasil;
  • Dr. José Iranildo Miranda da Melo, ProfesorD/T-40 - Universidade Estadual da Paraíba - UEPB, Campina Grande, PB, Brasil;
  • Dr. Julio Cesar Medal, Investigador - University of Florida - IFAS, Gainesville, Florida, Estados Unidos da América do Norte;
  • Dr. Manoel de Souza Maia, Profesor Titular - Universidade Federal de Pelotas - UFPEL, Pelotas, RS, Brasil;
  • Dra. Maria das Graças Rodrigues Ferreira, Investigadora - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - EMBRAPA Rondônia, São Luís, MA, Brasil;
  • Dra. Patrícia de Oliveira Lima, Profesora Adjunta - Universidade Federal Rural do Semi-Árido - UFERSA, Mossoró, RN, Brasil;
  • Dr. Wellington Farias de Araújo, Profesor Associado - Universidade Federal de Roraima - UFRR, Boa Vista, RR, Brasil;
 

 

Editorial Comission

 
  • Editor - Dr. Aurélio Paes Barros Junior: Adjunct Professor - Universidade Federal Rural do Semi-Árido – UFERSA, Mossoró – RN, Brasil;
  • Coeditor Dra. - Lindomar Maria da Silveira: Adjunct Professor, Universidade Federal Rural do Semi-Árido – UFERSA, Mossoró – RN, Brasil;
  • Administrative assistant - Alexsandra Meira de Vasconcelos Oliveira: Universidade Federal Rural do Semi-Árido – UFERSA, Mossoró – RN, Brasil.
 

 

Editorial Production

 
  • Review
    Portuguese -  Helyab Magdiel Alves Lucena, Linguistic Reviewer, Mossoró – RN, Brasil;
    English - Alexsandra Patricia Ricarte Loureiro de Freitas Nobre, Linguistic Reviewer, Mossoró – RN, Brasil;
    EnglishAníbal de Souza Mascarenhas Filho, English Translator and Interpreter, Universidade Federal Rural do Semi-Árido – UFERSA, Mossoró – RN, Brasil;
    Spanish - Ney Arthur Feitosa Queiroga, Executive Secretary, Universidade Federal Rural do Semi-Árido – UFERSA, Mossoró – RN, Brasil;
    Spanish - Dra. Adriana Rita Salinas, Researcher - University of Rosario Research Council - CIUNR, Rosario, Santa Fe, Argentina;
    Reference Review – Sale Mário Gaudêncio, Librarian - Universidade Federal Rural do Semi-Árido – UFERSA, Mossoró – RN, Brasil;
  • Composição
    Nicholas André Pinho de Oliveira, Laboratory Technician, Universidade Federal Rural do Semi-Árido – UFERSA, Mossoró – RN, Brasil;
    Nichollas Rennah Adelino de Almeida, Information Systems Analyst, Universidade Federal Rural do Semi-Árido – UFERSA, Mossoró – RN, Brasil;
    Ana Lúcia Dos Santos, Editorial Auxiliar, Mossoró – RN, Brasil;
    Librum Editora, Campinas, SP., Mark-up language (XML), São Paulo - SP, Brasil.
  • Final Artwork
    Ana Lucia dos santos – News Design, Mossoró – RN, Brasil.
 

 


fim /app/opac/webapp/../../data/pages/rcaat/iedboard.htm inicio /app/opac/webapp/../../data/pages/rcaat/iinstruc.htm

Instructions to authors

Scope and Policy

 

Revista Caatinga runs with a group of specialists largely known by their expertise in Agrarian Science and similar fields, such as Agronomy, Forest Engineering, Agricultural Engineering, Animal Husbandry, Fishing Engineering, Agricultural Economy and Food Engineering. The original papers will be evaluated by professionals specialized in the fields approached. The studies will be submitted to evaluation without any information about the authorship.

The original papers will be delivered to the evaluators. The papers selection process concerns of an evaluation by more than 3 ad hoc evaluators/specialists and the members of the Editorial Board.

The studies can be submitted in Portuguese and English. However, after the approval for publication by the Editorial Board, the author will be contacted to translate the paper to English. In case the paper is already submitted in English, after the approval for publication by the Editorial Board the author will be contacted to review the English writing. The publications will be English only.

CHARGES:
The authors are required to pay publication fee to submit a paper to the Journal Revista Caatinga.

The guidelines for payment procedures are available on the journal's webpage, on the link  DOCUMENTATION>Taxas e Orientações para Pagamento.

https://periodicos.ufersa.edu.br/index.php/caatinga/taxas_orientacoes_pagamento

 

PLAGIARISM POLICY:
The journal's plagiarism policy aims at plagiarism checking. The checking is performed by the manuscripts reviewers who adopt different checking systems. Also, in order to prevent problems regarding publication rights and originality, the journal Revista Caatinga requires from the authors a Statement of Authorship and Responsibility. This information is available on the journal's webpage, on the link Sobre> Diretrizes para Autores > ITEM 8. Plágio: (About>Guidelines for the authors>ITEM 8. Plagiarism):
https://periodicos.ufersa.edu.br/revistas/index.php/caatinga/about/submissions#authorGuidelines

 

 

Form and  preparation of  manuscripts

 

Revista Caatinga offers free and instantaneous access to its content believing in the principle that providing scientific knowledge free of charge to the public brings a greater democratization of knowledge. Any manuscript that fits in the fields of Revista Caatinga can be submitted.

As a step of the submission process, the authors are required to review the aspects that follow in:
https://proppg.ufersa.edu.br/wp-content/uploads/sites/11/2017/04/RevistaCaatinga_DOCUMENTOSSUPLEMENTARES.pdf

The manuscripts that are not in accordance with the rules established will be returned to their authors. The manuscripts also must be original and unpublished, as well as not being evaluated for publication by other journal. If so, it must be said in the “Notes to the editors” section.

The files to be submitted must be in DOC extension (Microsoft Word), as long as it does not exceed 2MB. Every internet addresses (URLs) inserted in the text (Ex.:http://www.ibict.br) must be available. The line spacing must be 1.5; the text must be in the Times New Roman font with size 12; Figures and tables must be in the text, not at the end.

The text must follow the style patterns and the reference available in: https://proppg.ufersa.edu.br/wp- content/uploads/sites/11/2016/03/RevistaCaatringa_APRESENTA%C3%87%C3%83O-E-PREPARO-DOS-MANUSCRITOS.pdf

The authorship is removed from the file name and from the option PROPERTIES in the DOC file, allowing the confidentiality by the journal, according to the instructions at https://periodicos.ufersa.edu.br/revistas/index.php/caatinga/about/editorialPolicies#peerReviewProcess. Therefore, it is assured a blindly and honesty evaluation in accordance to the confidential policies.

 

 

Send of the manuscripts

 

The manuscripts can be submitted or sent in Portuguese, English or Spanish. They must be in accordance to the norms proposed by the journal, which can be found in a model available to all users. After the manuscript follows the style and reference requirements defined in the instructions and papers model, the manuscript must be attached to the Revista Caatinga system.

 

 


fim /app/opac/webapp/../../data/pages/rcaat/iinstruc.htm
Universidade Federal Rural do Semi-Árido Avenida Francisco Mota, número 572, Bairro Presidente Costa e Silva, Cep: 5962-5900, Telefone: 55 (84) 3317-8297 - Mossoró - RN - Brazil
E-mail: caatinga@ufersa.edu.br