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Bragantia, Volume: 16, Número: unico, Publicado: 1957
  • Distribuição do sistema radicular da cana de açúcar var. co. 290, em solo tipo terra-roxa-legítima

    Inforzato, Romeu; Alvarez, Raphael

    Resumo em Português:

    No presente trabalho são apresentados os resultados obtidos no estudo do sistema radicular da cana de açúcar var. Co. 290, sob condições normais de cultivo em terra-roxa-legítima, na Usina Tamôio, município de Araraquara e em três idades: seis, doze e dezoito meses. Empregou-se o mesmo método já utilizado para o cafeeiro, com as alterações convenientes à cana de açúcar. Os resultados mostraram que a distribuição do sistema radicular da variedade estudada se apresentou bem homogênea nas diferentes camadas de solo, sendo que o maior adensamento se deu nos primeiros 30 cm com uma média, nas três idades, de 59,3%. Observou-se que aos seis meses as raízes iam além de 2,10m de profundidade, para atingir 3,30 m na planta adulta. O máximo de raízes vivas foi encontrado aos 12 meses, período de intenso crescimento da planta. Calculou-se a quantidade de raízes que essa cultura deixa incorporada ao solo, após o corte. Para uma produção de 100 toneladas de cana por hectare a planta, aos seis meses, já fornece 1,8 toneladas de raízes nessa mesma área, atingindo a 8 toneladas na planta adulta.

    Resumo em Inglês:

    Observations were made on the development of sugar cane roots (var. Co. 290) in red soil ("terra-roxa-legitima") at the Usina Tamôio, Araraquara. Root samples were taken from commercial sugar cane fields when they were 6, 12 and 18 months old. The results showed that the distribution of the root system of the variety studied was uniform in the different layers of soil. Most roots were present in the upper 30cm of soil, with an average for the 3 samplings of 59.3%. Roots of 6-month old plants already reached 2.10m, and after 18 months they reached as far as 3.30m. The maximum amount of living roots was found when the plants were 12 months old, this being correlated with the highest growth rate of the plant. A sugar cane field that yields 100 tons per hectare was estimated to have about 1.8 tons of roots at 6 months and 8 tons of them after 18 months.
  • Desenvolvimento da semente do amendoim cultivado, Arachis hypogaea L.

    Conagin, Cândida H. T. Mendes

    Resumo em Português:

    Sendo esparsos na literatura os dados sôbre o desenvolvimento da semente do amendoim cultivado, realizamos um estudo, o mais detalhado possível, das fases desse desenvolvimento. Não tendo sido possível colher óvulos com idades determinadas, relacionamos o desenvolvimento com tamanhos crescentes, desde óvulos microscópicos até a semente madura. O aumento de tamanho do óvulo se dá, segundo nossas medições, principalmente, pelo crescimento dos tegumentos. Nos menores óvulos examinados já não encontramos nucelo. Os exames revelaram que o endosperma do amendoim é do tipo nuclear e que persiste até o estado final de semente, só desaparecendo quando esta se encontra fisiologicamente madura. O embrião se diferença logo de início; tem crescimento lento no princípio e muito rápido no fim, preenchendo toda a cavidade embrionária e constituindo a massa da semente. Os tegumentos, que de início ocupam a maior parte do volume do óvulo, constituem finalmente a película fina e colorida da semente. O endosperma, o embrião e os tegumentos foram estudados anatomicamente.

    Resumo em Inglês:

    Several papers have been written on the development of the peanut seed, but none described the process from the beginning until the mature seed with enough detail; also no one described the transformations of the seed parts and related them with age or size. The present observations began with ten-day old ovaries; ovaries older than twenty days were collected and studied according to their sizes. Measurements were taken from the length and width of both the ovule and embryo-sac, and also of the width of the integuments. The number of endosperm nuclei and the number of cells in the different integument layers was counted. The peanut ovule is normal and has two integuments. The embryo-sac contains one embryo and the nuclei of the endosperm. No nucellar cells are found in ten-day old ovules. The endosperm is of the nuclear type, having a large number of nuclei before the cellular walls beguin to form. The cellular walls progress from the periphery of the sac towards its center, and from the micropylar to the chalazal region. The nuclear division in the endosperm is very intense; the nuclei of the cellular endosperm are a little smaller than the free nuclei. The endosperm disappears when the seed is physiologically mature. The embryo has two cotyledones; they grow to form the body of the seed; the cellular contents in the mature seed are chiefly oil. Increase in size of the seed is due to the growth of the integuments; this growth makes the volume of the embryonic cavity larger, which is rapidly filled by the cotyledones.
  • Comportamento de variedades de cana de açúcar no arenito de Bauru

    Segalla, A. L.; Alvarez, R.

    Resumo em Português:

    Neste trabalho são apresentados os resultados obtidos em um ensaio de variedades de cana de açúcar, realizado a partir de 1952 na Usina Miranda, no município de Presidente Alves. A finalidade do ensaio foi determinar as melhores variedades de cana existentes na ocasião, para os solos do Arenito Bauru, completando estudos iniciados no ano anterior em outros tipos de solo. Foram estudadas 16 variedades: Co.290, Co.413, Co.419, Co.421, C.B.36/14, C.B.40/19, C.B.40/69, C.B. 40/77, C.B.41/18, C.B.41/61, C.B.41/70, C.P.27/139, C.P.29/291, I.A.C.34/536, I.A.C. 34/553 e P.O.J.2961. Fizeram-se três cortes, cana-planta, soca e ressoca, sendo analisadas as produções de cana e de açúcar provável do primeiro corte e dos totais dos três cortes. Os resultados obtidos indicaram que podem ser cultivadas naquela região as variedades: Co.419, C.B.40/69, C.B.40/77, C.B.41/61, Co.290 e C.B.41/70. A Co.421, apesar de produtiva, apresenta alguns inconvenientes. São feitas restrições às variedades C.B.36/14, C.B.41/18, C.P.27/139 e C.P.29/291, esta suscetível ao carvão da cana. As outras variedades estudadas não são recomendáveis, devido às baixas produções apresentadas.

    Resumo em Inglês:

    Sixteen varieties of sugar cane were tested in a sandy soil of "arenito de Bauru" type at the Usina Miranda, Presidente Alves. Three harvests were made (plant cane, 1st and 2nd stubble). Cane and sugar yields of the first harvest alone and of the three harvests together were analysed statistically and gave the following indications: 1) Of the 16 varieties tried, Co.419, C.B.40/69, C.B.40/77, C.B.41/61, Co.290, and C.B.41/70 gave the highest yields in cane tonnage and in sugar. Co.421 is also a good yielder, but has hard, fibrous canes and a tendency for blossoming. 2) The varieties C.B.36/14 and C.B.41/18 can be used for sandy soils with certain restrictions. 3) The varieties C.P.29/291, C.P.27/139, Co.413, C.B.40/19, I.A.C.34/553, I.A.C. 34/536, and P.O.J.2961 were not satisfactory and are not recommended for sandy soils similar to that of the present experiment. C.P.29/291 was highly susceptible to smut.
  • Feijoeiro manteiga, planta-teste para os vírus de vira-cabeça e da necrose branca do fumo

    Costa, A. S.

    Resumo em Português:

    Entre cêrca de 200 variedades de feijoeiro ensaiadas, a Manteiga foi mais sensitiva aos vírus de vira-cabeça e da necrose branca, formando, nas fôlhas primárias, lesões locais adequadas para contagens. Com o vírus de vira-cabeça as lesões locais apareceram de 3 -6 dias após as inoculações, sob a forma de manchas cloróticas, às vezes com anéis necróticos; com o vírus da necrose branca as lesões se manifestaram em 1 - 4 dias, sob a forma de pontuações necróticas, pequenos anéis necróticos ou, em casos de certas estirpes do vírus, como pintas cloróticas. Feijoeiros com as fôlhas primárias tendo 2/3 de sua expansão ou mais desenvolvidas deram melhores resultados para o vírus de vira-cabeça; para o vírus da necrose branca os melhores resultados foram obtidos com fôlhas que tinham 2/3 ou ligeiramente menos de sua expansão total. O vírus de vira-cabeça não se tornou sistêmico em plantas inoculadas mecanicamente. A maioria das estirpes do vírus da necrose branca também não se tornou sistêmica em feijoeiros inoculados mecanicamente. Uma estirpe amarela deste tem a capacidade de se tornar sistêmica em feijoeiros sob determinadas condições. O sulfito de sódio em solução 0,0125 M, usado na extração do inóculo, aumentou ligeiramente o número de lesões formadas nas fôlhas do feijoeiro Manteiga pelo vírus de vira-cabeça; aumento consideravelmente maior foi obtido com a extração em presença de búfer de fosfato 0,1 M com pH 7, sendo êsse efeito atribuído a um aumento da sensitividade da planta-teste. A mistura de ambos causou aumento igual ou ligeiramente menor que o búfer só. Para o vírus da necrose branca a presença de sulfito de sódio 0,0125 M durante a extração aumentou consideravelmente o número de lesões, sendo esse efeito atribuído à diminuição na perda de atividade do vírus, devida à oxidação; o búfer sozinho ocasionou pequeno aumento em comparação com a testemunha, mas a mistura de búfer e sulfito de sódio deu o maior aumento.

    Resumo em Inglês:

    Out of 200 bean varieties tested, plants of the var. Manteiga were the most sensitive to tomato spotted wilt (TSW) and Brazilian tobacco streak (BTS) viruses. The inoculated plants developed local chlorotic spots adequate for counts within 3-6 days after inoculation with the TSW virus; pin point or rings in 2-4 days following inoculation with the BTS virus. Bean plants with the primary leaves 2/3 expanded or slightly older gave better results for the TSW virus, whereas they were more sensitive to BTS virus when 2/3 expanded or slightly younger. The TSW virus did not become systemic in the bean plants. Most strains of the BTS virus also did not become systemic in the inoculated plants. A yellow strain of this virus usually did. Sodium sulfite at 0.01 M added to the infected tissues during extraction of the inoculum increased the number of lesions formed in the bean leaves inoculated with the TSW virus; the increase was greater when extraction was made in presence of phosphate buffer at pH 7 and at the concentration of 0.1 M. A mixture of buffer and sulfite did not cause a greater increase than buffer alone. Por the BTS virus the addition of sodium sulfite at 0.01 M during extraction gave a large increase in the number of lesions; buffer alone caused only a small increase, but a mixture of buffer and sodium sulfite gave the highest increase. Phosphate buffer at 0.05 M and with pH 7 or 8, added prior to extraction, gave a higher number of lesions in case of both viruses than the same concentration of buffer at pH 5 or 6. The use of butter at concentrations ranging from 0.1 to 0.0125 M were tried and did not cause great differences in the number of local lesions, but the best ones seemed to be 0.05 or 0.025 M. Four concentrations of sodium sulfite, 0.1, 0.05, 0.025, and 0.0125 M were compared as diluents for the same inocula in presence of phosphate buffer. The two lowest ones gave the highest number of lesions for both viruses. Bean plants kept for 48 hours under reduced light gave a higher number of lesions than control plants when inoculated with the TSW virus. The increase due to reduced light was smaller when the treated and untreated plants were inoculated with the BTS virus. Inoculations performed on the upper side of the primary leaves of the bean plants produced more lesions than when they were made on the lower side in case of both viruses.
  • Adubação da cana de açúcar. I - Adubação fosfatada em solo massapê-salmourao

    Alvarez, R.; Segalla, A. L.; Catani, R. A.; Arruda, H. V. de

    Resumo em Português:

    Neste trabalho são apresentados os resultados preliminares obtidos em terra massapê-salmourão da Usina Itaiquara, município de Tapiratiba, em três ensaios com diferentes fertilizantes fosfatados. No ensaio instalado em 1950, em presença de nitrogênio e potássio foram estudados oito tipos de adubos fosfatados, na dose de 120 kg/ha de P2O5 verificando-se que, estatísticamente, deram os mesmos resultados: superfosfáto'simples, serranafosfato, farinha de ossos degelatinados, farinha de ossos autoclavados, hiper-fosfato, fosfato argeliano e fosfato do Morro do Serrote. A bauxita fosforosa mostrou-se inferior ao superfosfáto e às duas farinhas de ossos. Em outros dois experimentos, instalados em 1952, foram estudados cinco tipos de fertilizantes fosfatados, nos níveis de 0, 40, 80 e 120 kg/ha de P2O5. e os resultados mostraram que não houve diferença entre o superfosfato simples, farinha de ossos degelatinados, fosfato bicálcico (fertifós) e hiperfosfato; o fosfato do Morro do Serrote foi inferior a êsses fertilizantes.

    Resumo em Inglês:

    The application of various types of phosphate fertilizers to sugar cane was compared in 3 experiments carried out in soil of the "massape-salmourao" type at the Usina Itaiquara, Tapiratiba. In a first trial, nitrogen and potassium were applied uniformly to all plots receiving fertilizers, and 8 different types of phosphates were compared at the rate of 120 kg of P2O5 per hectare. In two other tests a uniform rate of NK was applied, and four levels, 0, 40, 80 and 120 kg per hectare, of 5 phosphate fertilizers were compared. The results obtained in the three tests permitted the following conclusions: a) In a "massape-salmourao" soil with high acidity, a good increase in cane tonnage was obtained by the application of NK alone, when this treatment was compared with control plots receiving no fertilizer. The yield increase was considerably greater when phosphate in any of the forms was applied. There was no statistical difference in the cane yields obtained with the use of superphosphate, degelatinated and steamed bone meal, "serranafosfato", "hiperfosfato", Argelian phosphate, and a local rock phosphate (Morro do Serrote). Superphosphate and the two types of bone meal were statistically better than a type of phosphorated bauxite, but there was no difference between this and the remaining treatments. b) In "massapê-salmourão" soils of low acidity there was no statistical difference between the applications of phosphorus as superphosphate, degelatinated bone meal, "fertifós", and "hiperfosfato"; all these treatments were better than rock phosphate (Morro do Serrote).
  • Lixiviação do B. H. C. (isômero gama) em solo tipo arenito Bauru

    Gargantini, H.; Giannotti, O.; Tella, Romeu de

    Resumo em Português:

    No presente trabalho são descritos os resultados obtidos em um experimento sobre determinação da lixiviação do B. H. C. em solo tipo arenito Bauru. Foram utilizados lisímetros monolíticos com estrutura indeformável, que receberam certa quantidade de B.H.C, e água destilada. Tôda a água percolada foi dosada em seu teor em B. H. C. Posteriormente os lisímetros foram abertos e também pesquisado o B. H. C. no solo, a diferentes profundidades. Pelos resultados obtidos verificou-se que, nas condições da experiência, o B. H. C. (isômero gama) não é arrastado em profundidade, ficando retidos nos primeiros 10 cm de solo praticamente 90% do B. H. C. colocado na parte superior.

    Resumo em Inglês:

    This paper presents results from an experiment to study the leaching of the B. H. C. in a type of soil named "arenito Bauru". The B. H. C. was put in a monolythic lysimeter of undisturbed structure which received measured amounts of distilled water. The whole percolate was analysed in its contents of B. H. C. Later on the lysimeters were opened and the soil was analysed in different depths. The results obtained showed that the B. H. C. (isomerous gama) was not leached under the conditions of the experiment; 90 per cent of the total B. H. C. was retained in the upper 10 cm of the soil.
  • O uso de substâncias inibidoras da brotação de tubérculos de batatinha

    Boock, O. J.

    Resumo em Português:

    A conservação de tubérculos de batatinha para o consumo vem preocupando os pesquisadores em diferentes países, por se tratar de um produto fácilmente perecível. Além dos trabalhos sôbre frigorificação, já bem conhecidos, iniciou-se o emprêgo de substâncias químicas inibidoras da brotação e que impedem as podridões causadas por Fusarium. Dentre essas drogas sobressairam-se o éster metílico do ácido alfanaftaleno acético e o tetracloronitrobenzeno. Os resultados alcançados, embora contraditórios em alguns pontos, vieram demonstrar a viabilidade do seu uso, principalmente em países onde o inverno é rigoroso. Das experiências e observações feitas no Instituto Agronômico de Campinas a partir de 1946, chegou-se à conclusão que as referidas drogas somente trouxeram bons resultados quando os tubérculos tratados foram conservados a baixa temperatura (4°C). Por outro lado, as batatinhas armazenadas a essa temperatura tornaram-se adocicadas e de má aceitação pelos consumidores, devido à formação de açúcares. Mantendo-se as temperaturas entre 18 e 26°C não houve, na maioria dos casos, influência nítida das drogas sôbre a redução da brotação, constatando--se, ao contrário, um aumento na porcentagem de tubérculos deteriorados devido à podridão mole causada por bactérias.

    Resumo em Inglês:

    Storage of Irish potato tubers under 3 to 5° C, with air moisture remaining between 70 and 90%, affords good results in preventing sprouting of the tubers. As this treatment enables sugar formation in the tubers, the latter should not be used for consumption due to their unpalatability. At temperatures above 8°C sprouting occurs with loss of weight and other disadvantages. In the experiments herein reported two hormonlike substances were used to prevent sprouting under different temperatures. The chemical used were the methyl ester of alphanaphtaleneacetic acid (MENA) and 2, 3, 5, 6 tetrachloronitrobenzene (TCNB) mixed with talc. Under room temperatures practically little or no influence was shown by the treatments. However, under 8°C with an air moisture of 85%, MENA gave satisfactory results when tubers were stored during a period of 6 to 8 months. The results obtained were not alike for all varieties tested. It has also been found that some varieties show an increase in the percentage of soft rot in tubers receiving the hormonlike substances, mainly at room temperatures (20 to 25° C).
  • Cultura de cebola (Allium cepa L.) por meio de "bulbinhos"

    Oliveira, Vicente Gonçalves de
  • Resultados experimentais relativos à poda da figueira, variedade roxo de Valinhos

    Rigitano, Orlando

    Resumo em Português:

    Neste trabalho são apresentados os resultados obtidos durante quatro anos (1951/54) em um experimento conduzido desde 1949 em Monte Alegre do Sul, com a finalidade de estudar o comportamento de figueiras submetidas a tipos de poda de renovação anual da copa, de severidade menor que a comumente empregada nas culturas comerciais do Estado de São Paulo. O experimento, compreendendo 192 plantas, foi delineado em blocos ao acaso, com três repetições e quatro tratamentos, a saber: copas de 10, 20, 30 e 40 ramos. O tratamento de 10 ramos foi tomado como testemunha, por ser o mais próximo do tipo usual. Os dados obtidos, relativos à produção em número e em peso de figos, analisados estatisticamente, revelaram resultados altamente significativos e permitiram várias conclusões, que resumimos a seguir. a) As produções totais do ensaio, obtidas de 1951 a 1954, foram respectivamente as seguintes: 5.200, 9.039, 8.895 e 15.990 kg/ha, as quais mostram os aumentos havidos à medida que as plantas se tornaram mais velhas. A produção obtida aos cinco anos após a plantação definitiva é bastante satisfatória quando confrontada com a média das grandes regiões produtoras mundiais e indica que são altamente favoráveis as condições de Monte Alegre do Sul, para o cultivo da figueira. b) Os resultados de três anos (1952/1954), analisados separadamente e em conjunto, mostraram a tendência da produção aumentar quando diminuiu a severidade da poda da copa. Em 1954 as produções médias, observadas para as plantas deixadas com 10, 20, 30 e 40 ramos foram, respectivamente, 10.381, 16.288, 18.411 e 18.607 kg/ha, de modo que os aumentos porcentuais verificados nos tipos de 20, 30 e 40 ramos, em relação ao de 10, foram respectivamente: 56,9, 77,3, e 79,2. O aumento de produção se refere exclusivamente aos figos maduros, porquanto, com relação aos verdes colhidos no fim da safra, não se observaram diferenças significativas. c) Os dados de produção permitiram verificar que o pêso dos figos maduros diminui quando aumenta o número de ramos da copa. Em 1954 o peso médio dos figos produzidos nas plantas de 10, 20, 30 e 40 ramos foi, respectivamente: 65,5, 63,7, 59,7 e 60,0 g. d) Não se verificaram diferenças acentuadas entre os pesos dos ramos cortados, nos quatro tipos de copa; as médias observadas nas podas de 1953 e de 1954, para as figueiras de 10, 20, 30 e 40 ramos, foram respectivamente: 5,3, 5,2, 4,7 e 5,4 kg por planta. e) Verificou-se uma tendência para os figos amadurecerem mais precocemente nas plantas deixadas com maior número de ramos. Na primeira década de janeiro de 1954 - período correspondente às maiores colheitas dos tratamentos 2, 3 e 4 - as plantas deixadas com 10, 20, 30 e 40 ramos mostraram, respectivamente, as seguintes porcentagens de figos colhidos em relação à produção total do tratamento: 12,9, 21,2, 31,7 e 36,8; ao passo que na última década de fevereiro - período correspondente às maiores colheitas do tratamento 1 - foram as seguintes as porcentagens respectivamente verificadas: 18,7, 12,3, 9,4 e 9,5. f) Nas condições da experiência o tipo de copa mais vantajoso à produção de figos maduros parece encontrar-se entre os de 15 a 25 ramos por planta, enquanto para a produção de figos verdes destinados às fábricas de doces, entre os de 25 a 35 ramos. Entretanto, a adoção de tipos de copa com maior número de ramos do que o usual acarreta certas modificações, como: diminuição do tamanho dos figos, antecipação das colheitas, aumento de despesas com pulverizações e adubações, as quais sugerem várias considerações econômicas. Complexos como são os problemas econômicos, pela dependência em que se acham de numerosos fatôres, não se podem estabelecer regras fixas. Em última análise, é o próprio fruticultor quem decidirá o melhor caminho a seguir, de posse das informações aqui relatadas.

    Resumo em Inglês:

    Four pruning methods were compared during 4 consecutive years at Monte Alegre do Sul, State of São Paulo. The 4 methods consisted in leaving on the trees, 10 (common method), 20, 30 and 40 branches. Pruning was done every year so that all the growth was removed except for a number of branches that were cut back to a length of 2 to 5 inches. On each of these stumps 1 or 2 branches were allowed to grow so that the total number per tree corresponded to the designated treatment. The pruning experiment was laid out in randomized blocks with 3 replications. Individual plots consisted of 16 trees of the variety Roxo de Valinhos (San Piero). The results of the trial can be summarized as follows. a) The total yield of the whole experimental plot for the years 1951 through 1954 was, respectively, 5.2, 9.0, 8.9, and 16,0 tons per hectare. This last crop produced in the fifth year after planting was considered very satisfactory when compared with that in other fig growing areas in the world. b) The results of the three last crops were analysed and showed that there was significant tendency for the yield to increase when severity of pruning decreased. In 1954 the yields for the 4 treatments were, respectively, 10.4, 16.3, 18.4, and 18.6 tons per hectare. c) The weight of the ripe figs decreased as the number of branches per tree increased. In 1954 the average fruit weight for the 10, 20, 30 and 40 branch treatments was respectively, 65.5, 63.7, 59.7, and 60,0 g. d) No significant difference was noticed between weights of pruned branches from the 4 treatments. In 1953 and 1954 the average weight of branches for the 10, 20, 30 and 40 branch treatments was respectively, 5,3, 5,2, 4,7, and 5,4 kg per tree. e) A tendency for earlier ripening of the fig crop on trees left with larger numbers of branches was observed. For the first 10 days in January (harvest peak for the 20, 30, and 40 branch treatments) the trees with 10, 20, 30 and 40 branches yielded respectively, 12.9, 21.2, 31.7, and 36.8 per cent of the total crop for the treatment. In the last 10 days of February (harvest peak for the 10 branch treatment) the results were reversed, being respectively 18.7, 12.3, 9.4 and 9.5 per cent of the total yield for the treatment. f) Changes in fruit size, earliness, shortening of picking season, and increased expenditures in fertilizers and sprays result from the use of methods of pruning more moderate than those actually adopted in the State. It is thus up to the grower to make the ultimate decision as to which pruning method he should adopt, taking into consideration the experimental data available and the especific conditions of his own orchard.
  • Variedades de cavalos de videira e sua melhor época de enraizamento

    Ribas, Wilson Corrêa; Conagin, Armando

    Resumo em Português:

    A indicação prática de que as melhores épocas para plantio de formação de vinhedo no Estado de São Paulo eram os meses de junho, julho e agosto, se baseavam em observações locais. No entanto, o atual progresso da viticultura paulista estava exigindo que se comprovassem experimentalmente essas informações. Por este trabalho se verificou ser possível a plantação, para formação de vinhedos em São Paulo, desde meados de junho a meados de setembro. Verificou-se também que, desde que seja possível, será melhor plantar os bacelos em junho, julho e agosto. Conseguiu-se ainda estabelecer mais nitidamente a preferência das variedades de bacelos estudadas com referência às suas melhores épocas de plantação. Verificou-se, também, corresponder à plantação nesses meses a ocorrência de melhor pagamento e formação de vegetação mais sadia e vigorosa, o que, indubitavelmente, deverá influir na formação de vinhedos mais homogêneos e de maior produção.

    Resumo em Inglês:

    The experiment reported in this paper was carried out to determine the most appropriate time to root cuttings of six of the most common rootstock varieties of grapes under field conditions in the state of São Paulo. The rootstocks tested were Rupestris du Lot, Riparia x Rupestris 101-14, Golia, Kobber 5BB, Mourvedre x Rupestris 1202, and Aramon x Rupestris Ganzin No. 1. The following rooting dates were compared: mid of May, June, July, August, September, and October. Cutting of all varieties tested gave good rootstocks when rooted in June, July, and August. Not only was the percentage of established rootstocks higher, but there was also a higher percentage of vigorously growing plants. Cuttings rooted in May, September, and October gave poor results. The good results obtained in June, July, and August were attributed in great part to the use of cuttings from completely lignified branches that had dormant buds, whereas those used in May were taken from branches still immature, and those for September and October, from matrices that were starting the new vegetative growth.
  • Ensaios de variedades de amendoim. II - Oitava e nona séries de ensaios

    Pilho, Vicente Canecchio; Tella, Romeu de; Abramides, Eduardo

    Resumo em Português:

    No presente trabalho são apresentados os resultados obtidos em duas séries de ensaios instalados com o objetivo de estudar o comportamento, em três diferentes regiões agrícolas do Estado, das variedades de amendoim que se revelaram mais promissoras em ensaios anteriores, cujos dados já foram publicados. De um modo geral, as duas séries compreenderam seis experiências plantadas em três Estações Experimentais do Instituto Agronômico. Pelos resultados obtidos destacaram-se, pela maior produtividade, as variedades Roxo 40 e 54 e a Tatuí 76. Os maiores rendimentos foram obtidos em solo terra-roxa-misturada da Estação Experimental Central em Campinas, em 1952-53, com uma produção mínima de 2.990 quilos por hectare e máxima de 5.170 quilos por hectare.

    Resumo em Inglês:

    This paper presents the results of peanut variety trials carried out at three experiment stations of the Instituto Agronômico, viz., Campinas, Ribeirão Preto, and Pindorama, during two consecutive years (1951-52 and 1952-53). The 16 varieties compared in the tests represented the most promising ones as determined in previous experiments already reported. The best yields were given by the varieties Roxo-40, Roxo-54, and Tatui-76. The highest yields were obtained in red soil ("terra-roxa-misturada") at the Central Experiment Station, Campinas, where the maximum and minimum yields were, respectively, 5,170 and 2,990 kg per hectare.
  • Adubação do algodoeiro: II - Ensaios com tortas de mamona e algodão

    Neves, O. S.; Freire, E. S.

    Resumo em Português:

    No presente artigo são apresentados os resultados de 37 ensaios - seis dos quais repetidos por dois ou mais anos consecutivos nos mesmos canteiros - realizados com o objetivo de estudar-se o efeito fertilizante das tortas de mamona e de algodão na cultura do algodoeiro. Nesses ensaios, efetuados entre 1937 e 1945 e distribuídos em onze diferentes localidades, abrangendo os principais tipos de solo do Planalto Paulista, foram comparadas doses crescentes de torta de algodão, formas de adubos azotados (torta de mamona, salitre do Chile, sulfato de amónio, Calnitro IG, Urecal IG etc.) e maneiras de se aplicar a torta de algodão. Aplicadas pelo método usual - nos sulcos destinados às sementes, no momento do plantio - somente em poucos casos as tortas de mamona ou algodão aumentaram satisfatoriamente a produção; em regra seu efeito foi medíocre e, em vários casos, foi nulo ou francamente negativo. Assim aconteceu tanto na ausência como na presença de adubos fosfatados e potássicos. Doses de 600 e 800 kg/ha de torta de algodão geralmente não deram melhor resultado que a de 400 kg/ha. A torta de mamona se mostrou inferior aos adubos azotados solúveis. Deve-se isso ao sério prejuízo que as tortas causaram ao "stand" e à pequena eficácia do replantio das falhas verificadas. A responsabilidade pelos danos no "stand" coube ao método de aplicação usado nos ensaios. A presença de fósforo mais potássio (provavelmente devido ao sulfato de cálcio contido no superfosfato) atenuou esses danos, mas não foi suficiente para reduzi-los a proporções desprezíveis. Aplicadas nos próprios sulcos destinados às sementes, mas cerca de um mês antes do plantio, as tortas não prejudicaram a germinação. A aplicação, no momento do plantio, em sulco aberto 10 cm ao lado do destinado às sementes, mostrou-se, quanto à germinação, ligeiramente inferior ao emprêgo antecipado. Condições desfavoráveis ao aproveitamento dos adubos nos ensaios em que os dois últimos métodos foram estudados não permitiram tirar conclusões definitivas sôbre o mais eficiente para a produção. Entretanto, tendo-se em vista inconvenientes que se opõem à aplicação antecipada, e, por outro lado, fatôres que militam a favor da aplicação lateral, parece que esta é a mais apropriada para se conseguir das tortas - e de vários outros adubos - muito melhores resultados que os obtidos pelo método usual. Sugere-se, por isso, que se continui a experimentá-la com as modificações apresentadas.

    Resumo em Inglês:

    In this paper are reported the results of 37 experiments - six repeated in the same plots for two or three consecutive years - designed to study the effect of castor pomace and cottonseed meal as fertilizers for the cotton crop. In these experiments, conducted between 1937 and 1945 and located at eleven different sites comprising the main soil types of the Planalto Paulista, were compared sources of nitrogen (castor pomace, Chilean nitrate, ammonium sulphate etc.), increasing rates of application of cottonseed meal, and methods of application of cottonseed meal. Applied by the usual method, consisting in the addition of the fertilizer to the seed furrow and mixing it with the soil just before planting, castor pomace and cottonseed meal generally gave poor results; in a few cases only were obtained satisfactory responses, but in several others they did not increase or even depressed the yield. This was observed in the absence as well as in the presence of phosphorus and potassium fertilizers. Rates of 600 and 800 kilograms of cottonseed meal per hectare generally gave no better results than 400 kilograms. Castor pomace was inferior to the soluble nitrogenous fertilizers used. The poor performance of the organic fertilizers is attributed principally to the serious injury they caused to the germinating seed and the little efficiency of the subsequent replanting of the missing hills. The method of application used in the experiments was responsible for the injury. Applied in the seed row about four weeks before planting the organic fertilizers caused no injury to the germinanting seed. Concerning the germination the placement of the fertilizers at planting time, in a furrow about four inches to one side of the seed row, was slightly inferior to the application in advance of planting. As conditions were not favorable to the utilization of the fertilizers by the plants during the season in which these two methods were studied, no definite conclusion can be drawn on their relative efficiency for the production. Nevertheless, considering some objections against the application in advance of planting and the factors that favor the side placement, it is suggested to start new experiments to study the question, including modifications to improve this method.
  • Melhoramento do cafeeiro: XI - Análise da produção de progênies e híbridos de bourbon vermelho

    Antunes Filho, H.; Carvalho, Alcides

    Resumo em Português:

    Um conjunto de 24 progênies, derivadas de plantas matrizes selecionadas da variedade Bourbon Vermelho, e outro de 19 grupos de híbridos F1 entre essas plantas matrizes, cada um dêles com 20 plantas, tiveram a produção individual controlada durante os seis primeiros anos. Após esse período, cinco melhores progénies e cinco híbridos F1 num total de 200 plantas, continuaram a ser colhidos individualmente por mais de oito anos consecutivos. De outras progênies e híbridos F1, 139 indivíduos também tiveram a produção controlada por 14 anos. Com os dados obtidos realizou-se um estudo a fim de verificar se a eliminação precoce de progénies menos produtivas, logo após o 2.° ano de produção, redundaria em eliminação de progênies que, após seis anos de produção, passassem a pertencer ao grupo mais produtivo. Como resultado verificou-se que hão haveria desvantagem em se realizar essa seleção precoce, pois as progênies que aos dois anos de produção total se mostraram menos produtivas assim se conservaram até aos seis anos, com raras exceções. A seleção das progênies mais produtivas, feita com base em apenas duas primeiras produções, é menos eficiente. A análise, dos dois e dos seis anos de produção total individual dos 856 cafeeiros tomados como uma população única, mostra que há uma acentuada tendência de os indivíduos mais produtivos aos seis anos pertencerem a progênies e híbridos melhor classificados logo após os dois primeiros anos de produção. Também quanto a êste particular não haveria inconveniência em se eliminarem as piores progênies precocemente. Os dados relativos às 339 plantas, selecionadas após seis anos e com produção controlada por 14 anos, foram analisados quanto aos efeitos que teria a eliminação precoce das piores progênies logo depois do primeiro biênio. Verificou-se que tal efeito seria mínimo, pois na verdade, se uma tal seleção precoce tivesse sido realizada, o número de boas plantas perdidas seria bem reduzido. Dentre êstes cafeeiros 200 pertencem a cinco progênies e a cinco híbridos. As médias de suas produções acumuladas por biênios mostram que entre eles se nota tendência de os melhores conjuntos também se revelarem cedo, pois a sua classificação aos dois anos se altera pouco quando comparada com a classificação após 14 anos consecutivos de produção. A comparação entre as produções totais individuais de 14 anos dessas 200 plantas e as comparações com as médias de seis anos apresentadas por êsses conjuntos, mostram também que maior número de melhores plantas aos 14 anos pertence a progénies melhor classificadas aos seis anos. Ainda neste conjunto de plantas comparou-se a distribuição das produções totais individuais aos seis e aos 14 anos, verificando-se que as plantas que aos 14 anos se situam acima da média correspondem a cafeeiros que, em sua maioria, já se encontravam bem classificados aos seis anos. Esta análise indica que é boa a probabilidade de se efetuar seleção individual das melhores plantas após os seis primeiros anos de produções consecutivas. Como medida de segurança aconselha-se, todavia, que a seleção das progênies seja efetuada com base em seis anos de produção, e que a seleção dos cafeeiros individuais seja feita com base em 12 anos de produção, quando o cafeeiro atinge completo desenvolvimento.

    Resumo em Inglês:

    During the initial years of a breeding project carried out in Campinas, coffee progenies and hybrids were usually planted in rows of twenty plants each. Progenies were not replicated in the same location but usually they were studied at three to five experiment stations. Although this method did not allow for statistical analysis of individual yields and other plant and seed characteristics, it proved to be sufficiently accurate to select several outstanding progenies and exceptional individual coffee plants. Individual yields of 856 plants belonging to forty-three of such groups of twenty plants each were studied in order to evaluate the effect of an early elimination of progenies which started yielding below the general mean. The 43 groups were derived from 25 Bourbon plants, 24 groups being selfed progenies and 19 F1 hybrids between a few of those trees. In a previous paper it was shown that these progenies and hybrids did not differ in yielding ability, thus allowing treatment as a single population of Bourbon plants. Individual harvests of each plant from this population were recorded during the first six years of yields (1939-44). A preliminary selection was done in 1944. The five progenies and five hybrids which had the highest mean yields were selected as groups of twenty plants and continued under observation for an additional period of eight years. Besides these 200 coffee trees, 139 others were also selected for their high individual yields during the first six years of crop, and their records were also kept for another period of eight years, ending in 1952. The remaining trees were not recorded after the preliminary selection. Average yields per plant were calculated for the 43 groups, accumulating the crops of the first 2, 4 and 6 years, and distributed, for each period, in classes centered at the general mean plus or minus integer multiples of the corresponding standard error. In the distribution for the first two years of crop (1939-40), 10 groups were in class x-1s, two in x-2s and one group in x-3s. After four additional harvests seven groups remained in the lowest classes and four reached the mean class. This relative stability in ranking after successive years of crops suggests that little was gained by keeping records for the whoie group of 43 pro genies and hybrids. Had the lowest group been discarded after the first two crops, only two lines would have been lost for the preliminary selection in the sixth crop. When comparison is made between the distribution of progenies and hybrids according to their mean yields after the first two crops, and the array of six-years total individual yields of the 856 plants, it may be seen that the most productive plants belong, as a rule, to progenies and hybrids which occupy the upper classes in the distribution of the average yields of the 43 groups. This is an indication that early elimination of the lowest yielding groups would not affect selection among the best individual coffee trees. The comparison made between the distribution of the total individual yields of 339 plants recorded to the 14th consecutive crop, and the array of the average yields for the first two crops of the progenies and hybrids to which those plants belong, show that elimination of 13 groups with the lowest yields in the period of 1939-40 would sacrifice 89 out of 339 coffee trees selected in 1944. Only 20 of these 89 plants, however, yielded above the average of the selected population of 339 trees. Considering a more restricted group of plants, namely, the 200 individual trees that belong to the five progenies and five hybrids selected in 1944 for their high average yield in the first six years of crops, it may be observed that among the 40 plants of the progenies with the highest average yields, 22 ranked above the mean of the 200 plants, after 14 years of production. Among the 40 plants of the two groups with the lowest yields, however, only eight could reach a position above the mean. These informations indicate that in trials involving large number of progenies it is possible to restrict observation on the most promising groups, discarding those which start yielding far below the mean. This elimination of low yielding progenies could be made after two or four consecutive yields, even if it considered that definite selection of individual coffee plants must wait until twelve or more years have elapsed, when the trees attain full development. When coffee progeny trials are planted in randomized blocks or in lattices such an elimination would not introduce difficulties in future statistical analysis. It is pointed out that similar procedures could be adopted in selection programs of other perennial crops.
  • Melhoramento do cafeeiro: XII - Variabilidade em linhas puras de café

    Antunes Filho, H.; Carvalho, A.

    Resumo em Português:

    Três progênies isogênicas de café Bourbon Vermelho, duas oriundas de cafeeiros haplóides (357-21 e RP 13) que tiveram os cromossomos duplicados e outra correspondente ao F1 (H 1934) do cruzamento entre esses dois cafeeiros, foram estudadas com relação a vários característicos, em um ensaio tipo látice balanceado, onde entraram 13 outras progênies de origens diversas. Dentre estas destacam-se as progênies Bourbon Vermelho 959 correspondente a S0, 43-18-11 correspondente a S3 do cafeeiro 43 e 43-7-7-15 e 43-7-19-13 correspondente a S4 dessa mesma planta, as quais também foram analisadas com detalhes. Com relação à altura das plantas no campo não se notou heterose no híbrido Fr que apresenta altura média intermediária. Também as autofecundações sucessivas parecem não influir na redução do vigor vegetativo. Os dados obtidos foram aproveitados para análise da variabilidade desse característico, calculando-se a variância para os canteiros e a variância total, bem como sua homogeneidade. Notou-se que Fx apresenta variância igual à de uma das linhas puras e muito próxima da outra. Das duas linhas puras, a de número 357-21Dp mostrou-se pouco mais variável, cinco anos após a transplantação para o local definitivo. Embora o híbrido F1 tenha produzido mais café cereja no conjunto de três anos do que as linhas puras, a diferença não foi significativa. O híbrido se mostrou menos variável quanto a este característico, embora as variâncias não sejam também significativamente diferentes. Nas outras progénies estudadas os valores da variância foram bem maiores, com tendência de aumento com as sucessivas autofecundações. As linhas isogênicas analisadas ano por ano deram indicações de que a variância do híbrido permaneceu menor, com exceção de um ano apenas. Variação bem acentuada foi encontrada entre as progénies constantes do ensaio no tocante às porcentagens de sementes do tipo moca. O híbrido H 1934 apresentou menor quantidade de sementes moca do que as linhas puras e significativamente menos que a progênie 357-21 Dp. Quanto à variabilidade, a do híbrido se mostrou intermediária, aproximando-se da linha pura com variância maior. As variâncias das outras progênies estudadas são bem mais elevadas, notando-se tendência de aumento com as autofecundações sucessivas. Com relação às sementes concha, a porcentagem média para o híbrido não difere das linhas puras e o valor da variância é intermediário. Para as demais progênies analisadas os valores das variâncias são maiores e mostram tendência de redução com as autofecundações. O valor da peneira média correspondente ao tamanho das sementes não difere para as três linhas isogênicas, a variabilidade sendo, porém, menor para o híbrido. Para as outras progênies não se notou redução do tamanho como efeito da autofecundação e as suas variâncias não mostram tendência de aumento ou redução nas gerações estudadas. Dos itens analisados, destacam-se como mais promissores do ponto de vista da produção e altura das plantas (a qual pode representar o vigor vegetativo) a progénie de Bourbon Vermelho 959 e a de Bourbon Amarelo J 24ex. Dependendo do característico analisado, notou-se que a variância entre plantas nos canteiros do híbrido F1 pode ser igual, intermediária ou menor do que a das linhas puras. Em nenhum caso, porém, a variância do híbrido se mostrou maior que a das linhas puras.

    Resumo em Inglês:

    Three isogenic progenies of Red Bourbon coffee (Coffea arabica L.var. bourbon (B. Rodr.) Choussy) were investigated in relation to several characteristics in a balanced lattice experiment with 16 entries, five replications, each plot with four individual plants. Two of these isogenic progenies were obtained by artificial self-pollination of two plants which were derived from haploid sporophytes after their chromosomes were duplicated (357-21 and RP 13). The third isogenic progeny is the F1 of the hybrid between those duplicated plants (H 1934). Among the remaining 13 entries of this trial more attention was given to the following progenies of Red Bourbon coffee: 959, S0 from open pollinated seeds taken in a private farm; 43-18-11, selfed S3 from a selected plant; 43-7-7-15 and 43-7-19-13, selfed S4 progenies of similar pedigrees. Plant height was measured for all entries five years after transplantation to the field. It was observed that the F1 did not show heterosis for this characteristic, its average height being intermediate between those of the two isogenic progenies. The within plot variance presented by the F1 is equal to that of one of the pure lines and close to that of the other. The average height presented by the S3 and the S4 progenies originally derived from plant C 43 suggests that successive selfing does not reduce plant height (Table 3). Total yields in kilograms of riped fruits of individual plants were recorded for the first three years of crops. The mean yield of the F1 is higher than those of the two isogenic lines, although this difference is not significant. The within plot variance of yields is smaller for the F1 than for the two pure lines, but again the differences are not significant. When separate analyses were made for the annual crops of the three isogenic progenies, it was seen that the smallest within plot variance was presented by the F1 in two of the three years. The within plot variances for the total yields of the S3 and S4 progenies were higher than those presented by the isogenic progenies, showing a tendency to become larger with successive selfings (Tables 4 and 5). Observations were also made on the percentages of three different seed types produced by coffee plants, namely, the flat, normal seeds, "moca" (peaberry) and "concha" seeds. "Moca" seeds result from the development of a single ovule after a precocious abortion of the second ovule in the ovary. "Concha" seeds are those born from independent ovules which may eventually occur in the same fruit lo-cule. Abnormal frequencies of these abnormal seed types are clearly under genetic control and apparently the percentage of "moca" beans is more subjected to environmental influences. Lower percentages of "moca" seeds were found for the F1 hybrid than for the two pure lines. The value of the F1 variance for percentage of "moca" is intermediate between those of the pure lines and closer to the highest vafcie. Higher variances in the percentage of this seed type were found for the other progenies, showing also a tendency to increase with more generations of selfing. The percentages of "concha" seeds were not different among the three isogenic lines, the F1 variance for this seed type being intermediate. Higher variances for the percentage of "concha" seeds were found for the other progenies, together with an indication that successive selfings may reduce the incidence of this seed types (Tables 6 and 7). Seed size was graded for all plants during the three years of crop in a series of sieves differing by 1/64 of an inch. No differences were noticed between isogenic progenies, although the F1 variance for seed size was lower (Table 8). It is concluded that a definite trend can not be observed for the variability within isogenic progenies of the arabian coffee plant, which is a predominantly autogamous species. Depending on the characteristic under observation, the variances of the F1 hybrid may be lower, equal to or higher than the variances presented by the isogenic progenies of the homozygous plants that entered the cross. (Table 9). Although these data refer only to the first three years of crop, it may be pointed out that no instance was found where the Fx presented higher variances than those of the two isogenic progenies.
  • O farelo de torta de mamona na adubação da batatinha

    Boock, O. J.

    Resumo em Português:

    Na composição de fórmulas de adubação para a cultura da batatinha com freqüência entrava o farelo de torta de algodão, com resultados satisfatórios (1). Em conseqüência da proibição do seu emprêgo como fertilizante, para ser usado exclusivamente na composição de rações para animais, procurou-se um outro farelo que pudesse substituí-lo e que não tivesse emprêgo "in natura", na alimentação animal. Dentre eles sobressaiu-se o farelo de torta de mamona, que possui um princípio tóxico, a ricinina. No presente trabalho são fornecidos os resultados da sua utilização na composição de fórmulas de adubação para batatinha. As conclusões a que se chegou vieram recomendar o seu uso em confronto com o farelo de torta de algodão e sulfato de amónio. Os resultados alcançados, em experiências levadas a efeito em seis localidades do Estado e em épocas diferentes, mostraram que a mistura dêsse fertilizante com o sulfato de potássio e superfosfato, ou outro adubo nitrogenado, em partes iguais, pode substituir o farelo de torta de algodão

    Resumo em Inglês:

    Fertilizer experiments with Irish potato under field conditions were carried out at six different localities of the State of São Paulo, and showed that the use of the castor seed meal along with superphosphate and potassium sulfate, affords identical results in tuber yield as those obtained with either cotton seed meal or ammonium sulfate, as a source of nitrogen.
  • Adubação do algodoeiro: III - Ensaios sôbre a aplicação de azôto em cobertura

    Neves, O. S.; Freire, E. S.

    Resumo em Português:

    Nêste trabalho são apresentados os resultados de três ensaios realizados entre 1937-38 e 1941-42 nas Estações Experimentais de Mococa (em solo massapê), Tietê (em solo argiloso) e Tatuí (em terra-roxa-misturada), nos quais canteiros adubados com fósforo e potássio foram comparados com outros que receberam esses nutrientes e mais azoto. O azôto, nas formas de salitre do Chile e de Calnitro IG (mistura de nitrato de amônio e carbonato de cálcio), foi aplicado pelo método usual - nos sulcos destinados às sementes, no momento do plantio - ou em cobertura, ao achar-se o algodoeiro em pleno desenvolvimento. O fósforo e o potássio foram sempre empregados nos sulcos de plantio. Em Mococa e Tietê os ensaios foram conduzidos, nos mesmos canteiros, por três anos; em Tatuí, por dois. Os dois adubos azotados deram o mesmo resultado. Em Mococa eles aumentaram apreciavelmente a produção, não se notando diferença entre os dois métodos de aplicação, mas em Tietê e Tatuí o azôto empregado nos sulcos de plantio em regra pouco aumentou ou mesmo deprimiu a produção, ao passo que a elevou consideravelmente quando aplicado em cobertura. • Em Mococa, tendo chovido nos dias imediatos ao plantio, os adubos azotados não prejudicaram o "stand"; por outro lado, as chuvas caídas não foram suficientes para lixiviar o azôto do massapê utilizado para o ensaio. Em Tietê o motivo principal da inferioridade da aplicação dos adubos azotados nos sulcos de plantio foi o prejuízo que eles causaram às sementes em germinação, devido à elevada concentração local de sais. Num dos dois anos de ensaio em Tatuí ficou patente que o azôto empregado nos sulcos foi arrastado antes de o algodoeiro o ter podido absorver, enquanto o aplicado em cobertura não sofreu esse inconveniente. O arrastamento do azôto, que se dá sobretudo quando êle é empregado por ocasião do plantio, não teve grande influência nos presentes ensaios, porque os solos usados para dois deles (Mococa e Tietê) eram argilosos e as chuvas caídas durante sua execução foram relativamente moderadas. Em terras leves, como são em grande parte as utilizadas para a cultura do algodoeiro, tanto esse fator como o excesso de concentração de sais teriam assumido muito maior importância, e, com isso, a superioridade da aplicação em cobertura se tornaria ainda mais pronunciada.

    Resumo em Inglês:

    This paper reports the results obtained in three experiments conducted in the Mococa, Tietê and Tatui experiment stations comparing the usual method of application of nitrogen with its application as top-dressing. The former consists in the addition of the fertilizers (nitrogen, phosphorus and potassium) to the furrows just before planting, slightly mixing them with the soil. Nitrogen was used as Chilean nitrate and Calnitro IG. The experiments were carried out from 1937-38 to 1941-42, those at Mococa and Tietê during three and that at Tatui during two consecutive years. Calnitro and Chilean nitrate gave similar results throughout the three experiments. The two methods of application gave also equal results at Mococa, but at Tietê and Tatui nitrogen when applied by the usual method very little increased or even depressed the yield, whereas increased it appreciably when top-dressed. In Mococa the after sowing weather was humid, and no leaching rain occurred during the growing seasons. The poor results obtained with the usual method in Tietê were ascribed principally to the injury caused by the nitrogenous fertilizers to the sprouting seed; in one year of the Tatui experiment the fertilizers were leached before the plants had reached the stage of active nitrogen uptake, while the delayed application as top-dressing escaped the leaching rains. Leaching of nitrogen, which is more frequent when applied at planting time, was not of great influence in the reported experiments, probably because two of them (Mococa and Tietê) were conducted on heavy soils and the rains were relatively moderate. In lighter soils, as those used for cotton in large areas of the State of São Paulo, leaching as well as injury due to excessive salt concentration would have been of much greater importance and therefore the advantage of top-dressing over the usual method of application would have been still more pronounced.
  • Fermentação alcoólica do caldo de cana-de-açúcar var. co. 290. IV - Efeito da adição de tiamina e manganês sôbre o rendimento alcoólico

    Teixeira, C. G.; Salati, A.

    Resumo em Português:

    Realizou-se uma experiência comparativa para verificar a influência da adição de tiamina e sulfato de manganês sôbre o rendimento alcoólico obtido pela fermentação do caldo de cana de açúcar da variedade Co. 290. Verificou-se que tanto a tiamina como o sulfato de manganês provocam um aumento no rendimento alcoólico. Pela adição das duas substâncias ao caldo de cana a ser fermentado, obtêm-se rendimentos alcoólicos superiores àquêles resultantes da adição de cada uma delas em separado. Rendimentos alcoólicos mais elevados foram ainda obtidos pela adição de farelo de arroz ao caldo de cana a ser fermentado. O farelo de arroz parece ser altamente benéfico na fermentação alcoólica em virtude do seu teor elevado em tiamina e, talvez, outras substâncias de importância para a nutrição e atividade do fermento alcoólico, tais como o ácido pantotênico e o manganês.

    Resumo em Inglês:

    Experiments were carried out to evaluate the influence of the addition of thiamine and manganese sulfate in the alcoholic fermentation of the sugar cane juice var. Co. 290. The results showed an activation of the alcoholic fermentation resulting in better alcoholic yields. The addition of the two substances together resulted in better yields than those obtained from fermenting juices enriched with only one of them. Still better yields were obtained by the enrichment of the sugar cane juice with rice polishings. Rice polishings seem to be active because of their high content in thiamine and/or perhaps by the presence of other substances which are useful for the yeast nutrition and activity such as pantothenic acid and manganese.
  • O emprêgo de leveduras selecionadas na fermentação do vinho

    Toledo, Odette Zardetto de; Teixeira, Cyro G.

    Resumo em Português:

    Ensaios foram realizados para estudar o comportamento de 25 leveduras na fermentação vinária, com o objetivo de selecionar aquelas que pudessem influir na obtenção de vinhos com grau alcoólico satisfatório e teores de ácidos voláteis e aldeído acético baixos. Os resultados obtidos mostraram que as leveduras n. 13, 14, 16, 25, 20, 15, 4, 3, 2 e 17 atingiram essa finalidade, podendo servir como ponto de partida para novas observações nas cantinas industriais

    Resumo em Inglês:

    Experiments were carried out on laboratory scale to observe the behaviour of different strains of Saccharomyces on the wine constituents. The strains of yeasts were isolated from fermented juice of various varieties of grapes raised in three different regions of Brazil. The statistical analyses of the results showed that some of the strains behaved quite differently as far as volatile acids are concerned. Some of them produce wines, with low volatile acidity looking promising to be used successfully in industrial scale as a practice to improve wine quality and acceptance.
  • Determinação do período de tempo para amonificação e nitrificação de diversos fertilizantes nitrogenados

    Gargantini, H.; Catani, R. A.

    Resumo em Português:

    Neste trabalho são apresentados os resultados obtidos em estudos preliminares sôbre a determinação da intensidade e evolução do fenômeno de amonificação e nitrificação em diversos fertilizantes nitrogenados, empregando-se terra roxa-misturada e os seguintes fertilizantes: sulfato de amônio, uréia, torta de mamona, farinha de sangue, farinha de chifres e cascos e calciocianamida. Os resultados obtidos permitem concluir que a calciocianamida foi o fertilizante que se amonificou mais intensamente, vindo a seguir a uréia, a torta de mamona, a farinha de sangue e, finalmente, a farinha de chifres e cascos. Já para o fenômeno de nitrificação, os resultados indicam a seguinte ordem decrescente: torta de mamona, uréia, farinha de chifres e cascos, farinha de sangue e sulfato de amônio. A calciocianamida, dosada no seu teor em nitrogênio nítrico, apresentou sempre traços, mostrando que foi praticamente nula a sua nitrificação no prazo de 40 dias de duração do ensaio.

    Resumo em Inglês:

    In this paper results obtained with the phenomenon of ammonification and nitrification in several nitrogen fertilizers are presented. The objective was the determination of the intensity and evolution of these phenomena. For this purpose an experiment was set up including the following nitrogenous fertilizers: ammonium sulfate, urea, castor bean cake, blood meal, horn and hoof meal and calciumcyanamide. The experiment was conducted during 40 days; after each ten days period, samples of the different treatments were taken and ammoniacal and nitric nitrogen were determined. The results obtained show that the calciumcyanamide fertilizer ammonified more intensively, being followed by urea, castor bean cake, blood meal and finally horn and hoof meal. On the other hand concerning the phenomenon of nitrification, the results indicate that the castor bean cake nitrified the most, being followed in descrescent order by urea, horn and hoof meal, blood meal and ammonium sulfate. Results of calciumcyanamide analyses always presented traces of nitric nitrogen, showing that practically no nitrification ocurred during the 40 days of the experiment.
  • Adubação do algodoeiro: IV - Ensaios sôbre época de aplicação de azôto e potássio

    Neves, O. S.; Freire, E. S.

    Resumo em Português:

    Neste artigo os autores relatam os resultados obtidos em 10 ensaios, instalados em sete diferentes localidades e abrangendo os principais tipos de solo do Estado de São Paulo. Esses ensaios foram realizados entre 1949-50 e 1953-54 e, excetuando-se um, foram conduzidos por dois ou três anos nos mesmos canteiros, fornecendo, ao todo, 22 resultados anuais. O objetivo em mira foi estudar a melhor época para a aplicação do azôto e do potássio, sendo estes nutrientes, assim como o fósforo, empregados sozinhos ou em diversas combinações. O azôto foi usado na forma de salitre do Chile e, conforme o ensaio, nas doses de 20 ou 30 kg/ha de N; o fósforo como superfosfato, na dose de 60 kg/ha de P2O5; o potássio como cloreto, nas doses de 30 ou 40 kg/ha de K2O. Em média dos ensaios, o efeito do azôto aplicado em cobertura 30-40 dias após a emergência das plantas foi muito superior ao do empregado por ocasião do plantio, nos sulcos destinados às sementes, sendo também maior que o da aplicação em cobertura feita 60-80 dias após a emergência. O fracionamento da dose de azôto em duas porções iguais - estudado em quatro ensaios, compreendendo oito resultados anuais - mostrou-se ainda superior à aplicação da dose total 30-40 dias após a emergência. Quando as duas porções- foram aplicadas em cobertura o efeito do azôto foi bem maior que nas combinações de épocas em que uma das porções foi empregada por ocasião do plantio. Um exame retrospectivo, baseado nos presentes ensaios e nos relatados em artigo anterior, perfazendo 30 resultados anuais, confirmou integralmente as conclusões acima, mostrando que é inútil tentar-se avaliar o efeito dos adubos azotados solúveis empregando-os nos sulcos de plantio, conforme o hábito arraigado em nosso meio, e que a aplicação em cobertura, pouco antes ou logo que aparecerem no algodoal os primeiros botões florais, geralmente dá bons resultados. Nos ensaios em que se pôde determinar a influência das épocas de aplicação sobre o efeito do potássio, as aplicações em cobertura se mostraram inferiores ao emprego nos sulcos de plantio. Neste caso, porém, os resultados só foram satisfatórios quando choveu nos dias imediatos à semeação. Aplicado em cobertura, aparentemente o potássio não penetrou no solo em tempo útil para o algodoeiro; aplicado nos sulcos, êle ficou em posição acessível às raízes, mas, quando correu sêco o período que se seguiu ao plantio, prejudicou o "stand" e a produção. Sendo geralmente pequeno o risco de lixiviação imediata do potássio, sugere-se que êle seja aplicado antes ou por ocasião do plantio, em posição de fácil acesso às raízes, mas não em contato com as sementes.

    Resumo em Inglês:

    In this paper are reported the results obtained in 10 experiments located at seven different sites comprising the main soil types of the State of São Paulo. Such experiments were carried out from 1949-50 to 1953-54 and, with exception of one, were conducted on the same plots for two or three consecutive years, giving a total of 22 annual results. The rates of application were 60 kilograms of P2O5 per hectare and, according to the experiment, 20 or 30 kilograms of N and 30 or 40 kilograms of K2O per hectare, these nutrients being applied alone or in several combinations. Nitrogen, phosphorus and potassium were used respectively as Chilean nitrate, superphosphate and potassium chloride. Phosphorus was always applied at planting time, whereas nitrogen and potassium were applied at three different times: at planting, 30-40 and 60-80 days after the emergence of the plants. The fertilizers applied at planting time were, as usually, added to the furrows opened for the seed and slightly mixed with the soil just before planting; the applications after the emergence were done as top-dressing. The response.to nitrogen was generally much greater when it was top-dressed 30-40 days after emergence than when the application was done at planting time; the former also gave better results than the delayed top-dressing (60-80 days after emergence). The division of the dose of nitrogen in two equal portions - studied in four experiments, comprising eight annual results - gave still better results than a single application 30-40 days after emergence. When the two portions were top-dressed the response was fairly greater than in the combinations in which one portion was applied at planting time in contact with the seed. A retrospective study based on the present experiments and in others reported in a previous paper, involving 30 annual results, confirmed entirely the above conclusions. In the experiments permitting the comparison of the effect of potassium applied at different times, top-dressing showed to be inferior to the application in the planting furrows. In this case, however, the results were satisfactory only when it rained during the period immediately after planting. Otherwise, germination and stand were impaired. Apparently the top-dressed potassium did not move into the root zone quick enough to benefit the cotton plants when they needed it most; this explains the poor results of that method of application. As the risk of immediate leaching of potassium is generally low, it should be applied before or at planting time in a position easily accessible to the roots, but not in contact with the seed.
  • Adubação da cana-de-açúcar. II - Adubação fosfatada quantitativa

    Alvarez, R.; Segalla, A. L.; Arruda, H. Vaz de

    Resumo em Português:

    Neste trabalho são apresentados os resultados obtidos em um ensaio de adubação de cana-de-açúcar, na Usina Tamôio, município de Araraquara, em 1952. Estudaram-se cinco níveis de fósforo, em presença de nitrogênio e potássio, utilizando-se um delineamento em blocos ao acaso com cinco tratamentos e seis repetições. Os níveis dos fertilizantes empregados, em kg/ha, foram 0, 60, 120, 180 e 240 de P2O5, 30 de nitrogênio e 45 de K(2)0, sob as formas, respectivamente, de superfosfáto simples, salitre do Chile e cloreto de potássio. O ensaio foi conduzido sob as condições normais de cultivo para a cultura da cana. Adaptou-se às médias de produção uma curva exponencial de Mitscherlich. Esta curva, de expressão y = 66,23 [1 - 10 - 1,032(x + 0,3978)] explica com grande precisão a relação entre os níveis de P2O5 aplicados e as produções obtidas. Conhecida a curva em questão, chegou-se à conclusão de que o nível mais aconselhável é o de 120 kg de P2O5 por hectare.

    Resumo em Inglês:

    This paper presents the results obtained in 1952 in a fertilizing experiment on sugar cane, at the Usina Tamôio, Araraquara. Five levels of phosphorus (in the presence of nitrogen and potash) using a randomized blocks design with six replicates were studied. The formula used contained always 45 kg/ha of K(2)0 and 30 kg/ha of N, the amount of phosphorus being variable as follows: 0, 60, 120, 180 and 240 kg/ha. Phosphorus, nitrogen and potash were applied under the form of simple superphosphate, Chilean nitrate and potash muriate, respectively. An exponential Mitscherlich curve of the form y = 66,23 [1 - 10 - 1,032(x + 0,3978)] was the best fit for the results. It is concluded that for the conditions of the experiment 120 kg/ha of P2O5- is the best dose to be recommended.
  • Ensaios de variedades de amendoim: III - Décima e décima-primeira séries de ensaios

    Canecchio Filho, Vicente; Tella, Romeu de; Conagin, Armando

    Resumo em Português:

    No presente trabalho são relatadas experiências com 16 variedades de amendoim (Arachis hypogaea, L.), recebidas dos Estados Unidos da América do Norte, do Congo Belga e de várias regiões do Brasil. Essas experiências, em número de oito, das quais três pertencentes à décima série (ano agrícola de 1953/54) e cinco compreendendo a décima-primeira série (ano agrícola de 1954/55), foram executadas nas localidades de Campinas, Ribeirão Prêto, Pindorama, Presidente Prudente e Tatuí, no Estado de São Paulo. Os resultados obtidos mostraram que, para as condições em que foram realizados os ensaios, as variedades Paulista-269, Bandeirante-263, Brasília-265, Centenário-264 e Tatuí-76, sobressairam-se das demais, notadamente a primeira, que, de um modo geral, foi bem classificada em todas as localidades, não só em relação à produção como pelo alto teor em óleo, nos frutos. A variedade Tatu-53 (testemunha), ainda bastante cultivada no Estado, classificou-se entre as piores. As maiores produções foram obtidas em terra arenosa. Nas terras roxa e roxa-misturada, também se conseguiram boas produções. Já na região representada pela terra massapê as produções foram fracas, confirmando os resultados dos anos anteriores.

    Resumo em Inglês:

    This paper reports the results obtained from field tests with sexteen peanut varieties received from the United States of America, Belgium Congo and several Brazilian regions. Eight experiments were conducted in the following counties of the State of São Paulo: Campinas, Ribeirão Preto, Pindorama, Presidente Prudente and Tatuí. Yield data showed the varieties Paulista-269, Bandeirante-263, Brasilia-265, Centenário-264 and Tatui-76 to prove better, particularly the first one, that ranked good classification in every locality as far as seed production and oil content of the seeds are concerned. Variety Tatu-53 which still widespreads all over the State, was one of the least yielders. The highest yields were obtained on sandy soils. On "terra-roxa" or "terra-roxa-misturada" soils, high production levels were also obtained; on the "massapé" soil the harvest was poor, thus ratifying prior results.
  • Anatomia e desenvolvimento ontogenético de Coffea arabica L. var. typica Cramer

    Dedecca, D. M.

    Resumo em Português:

    O presente estudo anatômico de Coffea arabica L. var. typica Cramer tem por finalidade fornecer informações básicas necessárias ao estudo da anatomia comparada das principais espécies e variedades de cafeeiros, cultivadas no Estado de São Paulo. Nesta primeira contribuição o autor realiza o estudo anatômico detalhado dos órgãos vegetativos e reprodutivos da variedade typica, não se limitando apenas à anatomia descritiva dos diversos órgãos, mas também, sempre que possível, discutindo o desenvolvimento ontogenético das diversas partes do cafeeiro. No estudo da raíz e do caule procurou-se estabelecer a duração do desenvolvimento primário, assinalando o local de aparecimento, primeiramente do câmbio vascular e, posteriormente, do felógeno ou câmbio suberoso. Na discussão da anatonia das folhas mereceu especial atenção o estudo das domácias, sua morfologia e possível função. As flores são estudadas detalhadamente nos seus diversos elementos. Nos capítulos referentes à anatomia do fruto e da semente, além do estudo puramente descritivo das suas estruturas são ainda discutidas as diversas modificações verificadas durante o desenvolvimento do ovário e dos óvulos, respectivamente em fruto e sementes.

    Resumo em Inglês:

    The knowledge of the anatomy of Coffea arabica L. var. typica Cramer should be considered as a basic contribution to the comparative study of the anatomy of coffee species and varieties cultivated in the State of São Paulo, Brazil. The detailed investigations carried out on the vegetative and reproductive organs of the coffee plant revealed the following. The roots at the end of the primary growth present a protostelic, poliarch (6, 7, 8, 9, 11 primary xylem bundles), and exarch structure, the following tissues or zone of tissues being visible: root cap, epidermis, exodermis, cortex, endodermis, pericycle, primary phloem and primary xylem. This primary growth has a very short duration and is very soon followed by the secondary growth, formed from a vascular cambium which makes its first appearance in a region localized approximately 5 cm from the root apex. Phellogen arises first in the pericycle and later in phloem and gives origin to a relatively thin periderm; this protective layer replaces the epidermis that is gradually killed and sloughs away. Lateral roots originate from pericyclic cells situated at the protoxylem outer edges. The origin of all stem tissues, as well as those of the leaves, can be traced back to a dome-shaped shoot apex, which measure 220-360 microns in diameter and 48-120 microns in its major height; this shoot apex interpreted under the terms of Schmidt's theory shows to possess a tunica composed of two or three cell layers, and a corpus, represented by a central core of irregularly arranged cells. Differentiation of meristematic tissue initiates at the distance of 800-900 microns from the shoot apex, but the complete primary tissue differentiation is only achieved in a region situated 2.5 cm from the shoot apex. Stem cross sections at this level exhibit the following tissue zones: epidermis, angular collenchyma, cortical parenchyma, pericycle, primary phloem, primary xylem and pith. No distinct endodermis is visible. The vascular cambium, firstly visible in a region distant 2.5 cm from the shoot apex, originates from procambial cells localized between the xylem and phloem, being at the beginning only fascicular; the cells of the primary rays undergo cambiform meristematic activity, and interfascicular cambium is thereby formed between the vascular bundles. Following a centripetal differentiation the cambial derivatives give rise to a continuous band of secondary xylem and secondary phloem. Older stem cross sections present a periderm which is about 70 microns thick. Cork cambium arises from the innermost cells of cortex and produces cork externally and phelloderm internally. Petiole presents a tricyclic structure, exhibiting three vascular bundles, the major one corresponding to the mid-rib; all the bundles show a normal orientation of the xylem and phloem tissues. Secondary vascular bundles are also present towards the wings of the petiole cross section. The structure of foliage blade is that of typical leaves of dorsiventral symmetry. At an early stage the blade consists of seven layers of relatively undifferentiated cells. At maturity, just one layer of palisade parenchyma and ten to twelve layers of spongy cells are present. Upper epidermis is uniseriate and formed only by epidermal cells proper; uniseriate lower epidermis exhibits these cells and stomata which are of the rubiaceous type, being formed by two guard cells and two subsidiary cells. Remarkable is the occurrence on the lower epidermis of certain structures called domatiae; the constancy of these structures on the lower epidermis of the leaves of Coffea and a few other rubiaceous genera has been considered an important taxonomic characteristic for genera identification. On the other hand, the domatia localization, shape, size and constitution, as well as the presence or absence of stomata on their outermost cell layer or the presence or absence of hairs on the borders of the domatia aperture, have shown to be important characteristics to be utilized in the differentiation of Coffea species and varieties. In Coffea arabica L. var. typica Cramer the ,domatiae are localized at the very angle formed by the secondary veins with the mid-rib, have a vesicular shape and open externally through an elliptical or round pore which measures 200-260 microns in diameter; the borders of the pore are nearly glabrous, a few hairs appearing only in a region distant from the borders; very few stomata are also present on the outermost cell layer of the domatia. Stipule structure is similar to that of foliage blade, but no differentiation between palisade parenchyma and spongy cells is apparent. The inflorescence is of the homotatic type, the lateral axes being very short; consequently the flowers are disposed in axilar glomerules; bracteoles are in number of two pairs for each flower set, being respectively lanceolate and triangular, and presenting the same structure of the stipules. Calyx is very rudimentary; the sepals resemble the leaves anatomically, and present only a trace supply; the petals are united in a tube forming a salver-shaped corolla, presenting a single vascular trace each. Stamens are epipetalous and have also a single trace as vascular supply; the anthers are two-celled, opening lengthwise. At maturity each anther exhibits in cross section four pollen-sacs, surrounded by an uniseriate epidermis, two fiber layers and a narrow strip of tapetum vestiges. Microsporogenesis is reported to be normal by several authors. Pollen grains are numerous, globose, with a very thick, smooth, and 3-4-sulcate exine. Pistil is represented by an inferior ovary, terminal style and two stigmatic branches. Ovary is normally two-celled, each one bearing a single anatropous ovule on a central placenta; funicle is very short, and the embryo-sac is of the normal type, monosporic, 8-nucleate. Anatomically the ovary shows to be formed by uniseriate epidermes, the outer one presenting stomata; between the epidermes there is parenchymatous tissue, and distributed in this thick parenchyma there are 2 or 3 concentric vascular bundle series. The coffee fruit is a drupe, containing normally two seeds; exceptionally there is the occurrence of three or more seeds in the cases of tri-celled or pluri--celled ovaries, or through false polyembryony when bi-celled ovaries present more than one ovule in each cell. On the other hand, by abortion of an ovule one-seeded fruit may be formed (peaberry). Ripe fruits have a fleshy and thick pericarp. Fruit development brings about a series of chemical and morphological modifications that lead to a reduction in the thickness of pericarp, from 1.5 mm in ripe fruits to 0.4 in dried fruits. Exocarp is represented by a single layer of hardened and lignified cells, with scattered stomata. Mesocarp is formed by several layers of polyhedric, large and lignified cells, the innermost of which are somewhat compressed and flattened. Amidst these cells are visible the vascular bundles showing a great amount of fibers. Endocarp is about 100 microns thick and constitutes in the ripe fruits the so-called "seed parchment". Studied in cross section the endocarp shows to be formed by 5-6 layers of intercrossing strong fibers, what gives this zone of tissue an extraordinary strength. Maceration allows the detailed examination of the individual fibers which measure 350-370 microns in length by 20-45 microns in transverse diameter. The cell walls are very thick and provided with ramiform pits; cell lumen is almost occluded. The coffee seeds or coffee beans are elliptical or egg-shaped, plane-convex, possessing a longitudinal furrow on the plane surface. Seed coat is represented by the so-called "silver skin", which ontogenetically originates from the primine, the single ovule integument. This seed coat is about 70 microns thick and anatomically shows to be constituted by an outer layer of fibers somewhat similar to the endocarp fibers; they are, however, shorter, measuring the longest ones 180-320 microns in length and 18-30 microns in transverse diameter. Their thick walls are provided with round, elliptical, or elongated simple pits. The size of these fibers, the thickness and number of pits on their walls are considered by Chevalier as important taxonomic characteristics for the differentiation of Coffea species. Completing the silver skin structure there are several layers of amorphic parenchyma tissue, and a layer of indistinct cells which originate from the innermost cell layer of the primine. On the other hand, the fibers had their origin from the outermost cell layer of the primine. Endosperm is foimed by polyhedric cells of very thick cellulosic walls, functioning the cellulose in this case as food storage. With the aid of a special technique plasmodesmata can be detected in the primary-pit-fields of the endosperm cell walls. The endosperm tissue seems to present differences in the structure and chemical composition of its various layers; thus, at the level of the embryo cavity the cells are flattened and elongated constituting a region which probably désintégrâtes during embryo development. The outer layers represented by hard endosperm slough away as a cap that involves the cotyledons of seedlings obtained from completely naked seeds. This cap resembles the seed parchment in gross morphology. The inner layers are considered soft endosperm. As to the chemical composition, the endosperm cells besides Water, contains protein, the alkaloids caféine and coffearine, oil, sugar, dextrins, pentosans, cellulose, caffetannic acids, minerals, various acids and minor constituents. The small embryo, localized at the bottom of the seed, on its convex surface is represented by an hypocotyl and two adherent cordiform cotyledons. Very seldom there is the occurrence of embryo with 3 or 4 cotyledons.
  • Ensaios de profundidade de plantação de mudas de café

    Scaranari, H. J.; Reis, A. Junqueira; Rocha, T. Ribeiro da; Mamprim, O. A.

    Resumo em Português:

    No plantio de um cafezal em terra de derrubada recente usa-se plantar as sementes no fundo das covas abertas com 15 a 30 cm. Em terras já anteriormente cultivadas, o emprêgo de mudas é indicado, julgando-se oportuno também o plantio profundo nas covas. A fim de verificar qual a melhor profundidade de plantio foram feitos três ensaios, nos quais se observaram as quantidades de falhas ocorridas e as produções dos cafeeiros. Notou-se que em Campinas a ocorrência de falhas foi a mesma nas diferentes profundidades de plantio, enquanto em Mococa foi maior para o plantio ao nível do solo. Quanto à produção, analisada durante os 4 a 6 primeiros anos, notou-se que as colheitas aumentaram à medida que as mudas foram plantadas a menores profundidades. A maior produção ocorreu no plantio ao nível do solo, em dois dos ensaios analisados. No ensaio instalado na Estação Experimental de Mococa observou-se pequena diferença entre o plantio na superfície e a 10 cm abaixo. Embora os resultados apresentados sejam de caráter preliminar, o bom desenvolvimento vegetativo e as melhores produções, além da facilidade de trabalho de plantio, aconselham o emprego da plantação das mudas ao nível do solo ou a 10 cm de profundidade, nas regiões estudadas.

    Resumo em Inglês:

    The establishment of coffee plantation in new deforested lands is usually made sowing about 20 seeds very deep in the holes and protecting with wood the lateral and upper sides of the holes in order to secure to the germinating seeds an environment similar to that found in nurseries. In land already cultivated with other crops the coffee plantation is established using seedlings developed in nursery. At our conditions four individual seedlings are planted in each hole. It is usually believed that these one year old seedlings must also be planted 20 to 30 cm below soil surface in the same way as the seeds are planted in new land. There are however indications that the seedlings can be planted only a few centimeters below the soil surface or at the soil level, saving a great deal of time in the preparation of the hole. In order to study the effects of depth of planting on the development and yield of the coffee plants, three experimental trials were planted in three coffee regions of the State of S. Paulo, using three to four different depths of planting. Seedling failures were the same for the depths of 0, 10, 20, and 30 cm in the trials from Campinas and higher at soil level in Mococa. The yields for the period of four consecutive years increased as the seedlings were planted at lower depth at the three localities. The highest yield was observed when seedlings were planted at soil level or at 10 cm depth. For clay soils (where the trials were established) it can be stated that seedlings may advantageously be planted at soil level. Other experiments will indicate which will be the best depth of planting for the coffee seedlings in sand soil, since it is a common practice in this type of soil to plant seedlings very deep in the hole.
  • Ensaios de variedades de amendoim. IV - Décima segunda e décima terceira séries de ensaios

    Tella, Romeu de; Pilho, Vicente Canecchio

    Resumo em Português:

    No presente trabalho são relatados os resultados das experiências que constituem a décima segunda e décima terceira séries de ensaios de variedades de amendoim instaladas em Campinas, Ribeirão Prêto e Presidente Prudente, em 1955/56 e 1956/57. Das 10 variedades que entraram era competição, a Paulista-269 é a que se tem destacado, tanto pela produção de vagens como pelo teor em óleo, não obstante outras também terem se mostrado promissoras, tais como Bandeirante-263, Centenário-264, Brasília-265 e Virgínia-266. A variedade Tatuí-76 também se tem revelado bem produtiva e com bom rendimento em óleo, enquanto a Tatu-53, a mais difundida entre nossos lavradores, tem sido uma das piores em competição.

    Resumo em Inglês:

    In this paper the results of two series of variety trials with peanut are reported. The experiments were conducted at the counties of Campinas, Ribeirão Preto and Presidente Prudente, in the State of São Paulo, during the years 1955/56 and 1956/57. One of the ten varieties in competition, namely Paulista-269 distinguished both for its pod production and oil content; are promising also the varieties Bandeirante-263, Centenário-264, Brasília-265 and Virgínia-266. The Tatuí-76 variety is a good yielder, with good oil content, while the variety Tatu-53, the most grown all over the State, is one of the lowest yielders.
  • Correlação entre o pêso da planta e o das sementes, em variedades de feijoeiros

    Arruda, Hermano Vaz de

    Resumo em Português:

    Na Estação Experimental de Ribeirão Prêto, vinha-se notando uma visível correlação entre o vigor vegetativo e a produção de sementes, em variedades de feijão. Para comprovar experimentalmente essa observação, colheram-se dados de um ensaio de variedades. Utilizando o pêso das plantas como uma estimativa do vigor vegetativo e chamando x o pêso das plantas (hastes e fôlhas) e y o pêso das sementes, calculou-se um coeficiente de regressão b = 0,34. Êste valor mostrou-se altamente significativo na análise estatística, indicando que é possível relacionar as duas variáveis através dêsse coeficiente e que a uma variação de 1 kg no pêso das plantas corresponde outra de 0,34 no pêso das sementes.

    Resumo em Inglês:

    Taking the weight of the whole plants (x) as representative of the vegetative vigor and the weight of seeds (y), we determined the regression b = 0.34. This coefficient proved to be highly significative in the statistical analysis, showing the existence of correlation between both the variables and that to a variation of 1 kg in the weight of the plants corresponds a variation of 0.34 kg in the seeds.
  • Aspectos anatômicos da variegação na folha do cafeeiro

    Dedecca, D. M.

    Resumo em Português:

    Dois casos de variegação da fôlha do cafeeiro são estudados sob o ponto de vista anatômico, descrevendo-se, sobretudo, as diferenças histológicas que ocorrem em relação à constituição anatômica das fôlhas verdes, normais. No primeiro caso, as fôlhas variegadas são regulares na forma e na textura e embora exibam os mais diversos tipos de variegação, a sua constituição histológica é bastante idêntica à das fôlhas verdes das plantas normais. A variegação parece ser, então, devida a certos distúrbios no mecanismo da formação da clorofila, resultando no aparecimento de cloroplastos grandes, verdes e normais e cloroplastos pequenos, amarelados e anormais. Os diferentes tipos de variegação observados podem ser atribuídos à distribuição ao acaso de células contendo uma das duas categorias de cloroplastos citados. No segundo exemplo, sòmente um tipo de variegação ocorre em tôda a planta, e o fenômeno mostra-se muito mais complexo, pois as fõlhas além de variegação apresentam diversas irregularidades na forma e na textura da lâmina foliar. Neste caso, o estudo anatômico revelou que os cloroplastos são sempre normais, podendo a variegação ser atribuída à presença de uma hipoderme hialina, constituída de uma a três camadas de células, aparecendo logo abaixo da epiderme superior ou adaxial da fôlha. As anormalidades na forma e na textura do limbo foliar, por sua vez, seriam causadas pela ausência de um verdadeiro parênquima paliçádico, que nas diversas regiões da fôlha exibe todos os graus de desorganização, desde a sua completa ausência até à sua presença sob a forma de pequenos massiços de células paliçádicas. Como explicação para o fenômeno sugere-se que distúrbios de qualquer espécie, ocorridos durante o desenvolvimento ontogenético da folha, determinaram a divisão das células do protoderma segundo planos periclinais, disso originando-se a hipoderme hialina já mencionada, ao mesmo tempo que foi impedida a formação de um verdadeiro parênquima paliçádico. A grande atividade da gema apical dos cafeeiros que exibem êste tipo de variegação, tal como pode ser observada pelas freqüentes modificações na sua morfologia, conduziu essas plantas a um intenso desenvolvimento vegetativo, servindo de evidência em favor da hipótese de que distúrbios vários devem ter ocorrido durante o desenvolvimento daquelas fôlhas.

    Resumo em Inglês:

    Two different types of leaf variegation in coffee plants are studied on the anatomical viewpoint, and their histological differences are described, when compared with normal, green leaves. In the first case, variegated leaves are normal in shape and texture, and show different variegation patterns, being histologically identical with green leaves of normal plants. The variegation seems to be due to disturbances in the chlorophyll-producing mechanism, resulting in the formation of large, green and normal chloroplasts, aad small, yellowish and abnormal chloroplasts. The distribution at random of cells having one of these two kinds of chloroplasts can be accounted for the different variegation patterns observed. In the second example, the variegation pattern is uniform throughout the entire plant, and is a more complex phenomenon, since besides being variegated the leaves present several malformations. The anatomical study has revealed that, in this case, the chloroplasts are always normal, the variegation being rather due to the presence of an 1-3-layered hialine hypodermis, which occurs right beneath the upper epidermis. The malformations, represented by abnormalities in the shape and texture of the leaf blade, are mainly due to the lackness of a true palisade parenchyma. This tissue shows all grades of disorganization in the various portions of the leaf, being sometimes present as small patches or palisade cells or lacking completely in other instances. It is suggested that disturbances of any kind should have occurred during the ontogenetical development of the leaf blade, leading the upper protoderm to divide periclinally, and thus giving origin to the 1-3-layered hypodermis, and preventing also the formation of a true palisade parenchyma. The great activity of the shoot apex of this coffee plant, as revealed by its shorter piastochron and more frequent plastochronic changes, has led the plant to a more intensive vegetative growth, and is an evidence to support the hypothesis of the disturbance occurrence during leaf development.
  • Melhoramento do cafeeiro: XIII - Café bourbon amarelo

    Carvalho, A.; Antunes Filho, H.; Mendes, J. E. T.; Lazzarini, W.; Junqueira Reis, A.; Aloisi Sobrinho, J.; Moraes, M. Vieira de; Nogueira, R, Kerr; Rocha, T. R.

    Resumo em Português:

    Um conjunto de 30 plantas matrizes de Bourbon Amarelo foi selecionado em 1945, em Jaú, na propriedade "Fazendinha". As progênies dêsses cafeeiros foram plantadas nas Estações Experimentais do Instituto Agronômico em Campinas, Ribeirão Preto, Pindorama, Mococa e Jaú, em linhas de 20 plantas. Diversas observações foram feitas relativas ao desenvolvimento dos cafeeiros, produção e tipos de sementes. De maneira geral o desenvolvimento foi considerado muito bom, com exceção de Mococa, onde as plantas apresentaram porte e produção menores devido ao terreno mais pobre onde foram plantadas. Embora tenha havido variações acentuadas no comportamento das progênies quanto à produção, verificou-se que as de n. J 30, J 3, J 8, J 10, J 11 e J 24 classificaram-se como as melhores nas cinco localidades, ao fim de oito anos seguidos de produção. As melhores plantas das boas progênies já foram incluídas em campos de aumento e suas sementes vêm sendo distribuídas aos lavradores. Notou-se acentuada variação de produção anual do conjunto de progênies, principalmente a partir do quarto ano de colheita. As produções bienais cresceram até o terceiro biênio, estacionando ou diminuindo no quarto. Notou-se que algumas progénies são tardias na produção, de modo que não será aconselhável a seleção precoce de progênies de Bourbon Amarelo eliminando-se as menos produtivas logo após o primeiro biênio de produção. Verificou-se, também, que as plantas de maior produção total pertencem, em grande parte, a progênies que apresentam produção média geral elevada, as quais, por sua vez, possuem variabilidade menor de produção. A curva de distribuição da produção total das plantas individuais mostrou-se variável.nas diferentes localidades; em tôdas verificou-se a ocorrência de plantas muito pouco produtivas, com produções médias inferiores à média geral subtraída de 2,57 vezes o desvio padrão geral do lote. A ocorrência desse tipo de plantas é de 1,7% no Bourbon Amarelo, inferior à que se encontra no café Mundo Novo. Os dados referentes às porcentagens de sementes dos tipos moca e concha indicaram que não há excesso de sementes anormais. As sementes moca mostraram-se mais freqüentes em Ribeirão Prêto, e menos em Pindorama e Campinas. As sementes concha são mais freqüentes em Campinas e Pindorama, e menos em Ribeirão Prêto. Quanto à distribuição das porcentagens de sementes concha, notou-se maior variação em Campinas e Pindorama. Com relação à ocorrência da anomalia constituída por frutos com lojas desenvolvidas e sem sementes, verificou-se que é pouco freqüente no café Bourbon Amarelo e da mesma intensidade que a verificada em outras variedades comerciais, como Bourbon Vermelho e Caturra. A ocorrência de plantas com frutos alaranjados, heterozigotas para os alelos Xcxc, indicou que devem ser freqüentes os cruzamentos naturais no cafezal onde as plantas matrizes foram selecionadas, pois embora o número de plantas de frutos vermelhos (XcXc) no local fôsse de freqüência reduzida em relação às plantas de frutos amarelos (xcxc), a ocorrência média de plantas heterozigotas entre os descendentes foi de 2,46%. Devido às características apresentadas por êsse grupo de progênies analisadas, tais como vigor vegetativo, alta produção e bom rendimento, confirma-se ser o Bourbon Amarelo uma variedade de café de bastante importância econômica, devendo suas seleções ser cultivadas em larga escala.

    Resumo em Inglês:

    Little is known about the origin of Yellow Bourbon coffee (Coffea arabica cv. Bourbon Amarelo), one of the most promising coffee varieties. It probably originated in the neighbourhood of Pederneiras, S. P. (Brazil), either as a mutation of Bourbon coffee (red fruits), or as a recombinant from an eventual natural hybridization between this variety and Amarelo de Botucatu (yellow fruits when ripe), which is a natural mutation of typica (C. arabica L. var. typica Cramer). In order to develop new strains of this variety, 30 outstanding mother trees were chosen in 1945, in a private plantation located in Jaú, S. P. These trees were selected mainly on the basis of their vigor, plant type and apparent yield at selection time. To secure vegetative propagation branches were taken from each selected mother tree and then grafted in Campinas. Open-pollinated seeds from each tree were planted at five experiment stations of the State of São Paulo, namely, Campinas, Ribeirão Prêto, Pindorama, Mococa, Jaú. These locations show differences in soil type, and slight dissimilarities in climatic conditions. Campinas is located in the "Terra roxa-misturada" soil type, Ribeirão Prêto and Jaú on "Terra-roxa" soil, Mococa on "Massapé", and Pindorama on "Arenito Bauru" soil. At the beginning of the rainy season of 1946 the seedlings were transplanted to the field. In each location 20 plants from each mother tree were grown in lines, without replications, with a single individual tree per "hill". Individual records were taken for the first 8 years of crop (1949-56). During two or three years nearly all plants were sampled in order to determine the percentages of normal, "moca" (peaberry) and "concha" (elephant) seeds, grade of normal beans, incidence of empty fruit locules, and, in Campinas only, the ratio between weight of ripe fruits and the weight of dry seeds from these fruits (out-turn), and the weight of a thousand normal beans. From tables 1, 6, 9, 12, 15 and 18 which summarize the annual yields of each progeny in five locations, it appears that the most promising progenies are those derived from mother trees J 30, J 3, J 8, J 10, J 11 and J 24. High yielding progenies tend to show less variability from year to year than lower yielding-groups. Outstanding trees among the highest yielding progenies have already been included in seed production plots, and their seeds are being released to farmers for the establishment of new plantations. All progenies presented growing yields, up to the fourth crop, after which a clear biennial bearing cycle took place. Total yields per biennium increased as a rule from the first to the sixth crop, decreasing slightly in the las two years (1955-56). It was noticed that Yellow Bourbon progenies as a rule are not so consistent in keeping their initial yield ranking, from the first four to the sixth or eighth crops, as it was shown to occur in the closely related Red Bourbon variety. This indicates that if the lowest yielding progenies were discarded on the basis of th'e first two years of crop, some late high yielding progenies would have been lost for selection at a later period. Six or eight consecutive crops may already give an indication of the best progenies and of the individual trees which are probably among those to be selected for their high yields. Out of the 30-highest yielding trees in Campinas, 70 per cent belong to progenies ranked among the first ten on the basis of progeny mean yields. In Ribeirão Preto, Pindorama, Mococa and Jaú these figures were 90, 73, 60 and 80 per cent, respectively. This seems to indicate that under these circunstances selection should rather be based on the average yields of progenies. Considering altogether the five groups of progenies in the different experiment stations, an average was found of less than 2 per cent of individual trees presenting reduced total yields, that is, less than x - 2,57 s. The study of seed samples revealed that the highest percentage of "moca" seed is that from Ribeirão Prêto and the lowest one those from Campinas and Pindorama. These two locations, however, presented the highest percentages of "concha", while in Ribeirão Prêto the incidence of this abnormality was the lowest. Tables 20 and 21 summarize the characteristics of the distributions of these individual percentages of "moca" and "concha" seeds. All plants were examined for the presence of empty fruit locules. The incidence of this abnormality is low, as it is normally found in commercial varieties such as Red Bourbon and Caturra. Out of 2,930 plants belonging to 30 progenies grown in five' locations, 82 or 2.57c had fruits of a light red colour, being heterozygotes Xcxc. These plants resulted, as expected, from natural cross-pollination in the original plot where the seeds of mother trees were collected. If taken as a measure of the amount of cross-pollination this percentage may be considered as relatively high, because few plants with red fruits (XcXc) were noticed in the original plot of Yellow Bourbon. From these studies it may be concluded that due to their excellent agronomic characteristics the new strains of Yellow Bourbon coffee will have an outstanding place among the commercial varieties for the Brazilian coffee areas.
  • Dalapon, no combate ao sapé (Imperata brasiliensis Trin.)

    Forster, Reinaldo
  • Definhamento e necrose do feijoeiro causados por tinta a óleo comercial

    Costa, A. S.
  • Genética de Coffea: XXIII - Interação dos fatôres "sépalas desenvolvidas" e "calycanthema", em Coffea arábica

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    Costa, A. S.
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    Forster, R.
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    Barreto, Geraldo B.; Boock, Olavo José
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