SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.49 issue3Influence of lagoons size and prey availability on the wading birds (Ciconiiformes) in the upper Paraná river floodplain, BrazilProduction of alcohol by simultaneous saccharification and fermentation of low-grade wheat flour author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Brazilian Archives of Biology and Technology

Print version ISSN 1516-8913

Abstract

QUERIDO, André Luiz de Souza; COELHO, Jorge Luiz Cavalcante; ARAUJO, Elza Fernandes de  and  CHAVES-ALVES, Virgínia Maria. Partial purification and characterization of xylanase produced by Penicillium expansum. Braz. arch. biol. technol. [online]. 2006, vol.49, n.3, pp. 475-480. ISSN 1516-8913.  http://dx.doi.org/10.1590/S1516-89132006000400016.

Uma xilanase extracelular foi encontrada como a principal proteína na cultura filtrada de Penicillium expansum quando cultivado em farelo de trigo 0,3 %, a qual não mostrou multiplicidade. A enzima foi parcialmente purificada por fracionamento com sulfato de amônia, cromatografia de exclusão molecular, ultrafiltração e cromatografia de troca aniônica. O perfil de eluição das proteínas mostrou uma única forma de xilanase, sendo esta parcialmente caracterizada. A atividade da xilanase purificada foi ótima em pH 5.5 e à temperatura de 40 ºC. A enzima foi estável em pH entre 5,5 e 6,5 e à temperatura entre 20-40ºC. A enzima apresentou Km de 3,03 mM e Vmax de 0,027 mmol min-1 mg-1 de proteína. A atividade enzimática foi aumentada 31 % por Mg+2 e 28 % por Al+3.

Keywords : Partial purification; xylan [xylanases]; Penicillium expansum.

        · abstract in English     · text in English     · pdf in English