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Horticultura Brasileira, Volume: 33, Número: 4, Publicado: 2015
  • Carta do Editor Carta Do Editor

    Melo, Paulo
  • Variabilidade genética para compostos antioxidantes em variedades crioulas de pimentas ( Capsicum baccatum ) Pesquisa

    Neitzke, Raquel S; Vasconcelos, Carla S; Barbieri, Rosa L; Vizzotto, Márcia; Fetter, Mariana R; Corbelini, Diandra D

    Resumo em Português:

    RESUMO: As pimentas apresentam compostos que são benéficos à saúde, como vitaminas, flavonóides, carotenóides e outros metabólitos secundários com propriedades antioxidantes. Este trabalho teve por objetivo avaliar a variabilidade genética quanto à atividade antioxidante e concentração de compostos antioxidantes em variedades crioulas de Capsicum baccatum cultivadas no Brasil e estimar a correlação entre os parâmetros avaliados. Foram avaliadas a atividade antioxidante e as concentrações de compostos fenólicos totais, antocianinas totais e carotenóides totais de 24 variedades crioulas de C. baccatum integrantes do acervo do Banco Ativo de Germoplasma de Capsicum da Embrapa Clima Temperado. Os resultados obtidos evidenciaram variabilidade genética para todas as variáveis avaliadas. A análise de carotenóides totais apresentou o maior número de grupos pelo teste Scott-Knott, com sete grupos estabelecidos. Os acessos P62, P85 e P108, com alta concentração de compostos fenólicos, P13, P15 e P61, com elevada atividade antioxidante, P68, com superior teor de antocianinas e P179, com alta produção de carotenóides, podem ser apontados como boas fontes de compostos antioxidantes naturais. As correlações entre os compostos antioxidantes variam de baixas a moderadas. Não há correspondência entre formato, cor e pungência de frutos com o teor dos compostos antioxidantes avaliados nas variedades crioulas de pimenta.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Peppers have compounds that are beneficial to health, such as vitamins, flavonoids, carotenoids and other secondary metabolites with antioxidant properties. This study aimed to evaluate the genetic variability for antioxidant activity and concentration of antioxidant compounds in landraces of Capsicum baccatum grown in Brazil, besides estimating the correlation between the evaluated parameters. The antioxidant activity and concentration of total phenolics, total anthocyanins and carotenoids were evaluated in 24 landraces of C. baccatum from Capsicum Gene Bank of Embrapa Temperate Agriculture. The results showed genetic variability for all variables. The analysis of carotenoids showed the highest number of groups by Scott-Knott test, with seven established groups. Accessions P62, P85 and P108, with a high concentration of phenolic compounds, P13, P15 and P61, with high antioxidant activity, P68, with higher content of anthocyanins, and P179, with high production of carotenoids, are good sources of natural antioxidants compounds. Correlations between the antioxidant compounds ranged from low to moderate. No relationship between shape, color and pungency of fruits and the content of antioxidant compounds evaluated was found in landraces of pepper.
  • Nitrogênio no crescimento e produtividade de plantas de alface cultivadas sob confinamento radicular Pesquisa

    Cardoso, Francieli L; Andriolo, Jerônimo L; Picio, Miriane Dal; Piccin, Marcieli; Souza, Jéssica M

    Resumo em Português:

    RESUMO: A pesquisa teve por objetivo testar a hipótese de que sob condições de confinamento das raízes em um volume limitado, os efeitos negativos no crescimento e produtividade da planta de alface podem ser compensados aumentando a disponibilidade de N no meio radicular. O experimento foi realizado entre 11 de agosto e 23 de setembro de 2011. Mudas de alface da cultivar Stella com cinco folhas foram plantadas em vasos empregando areia como substrato. Os tratamentos foram constituídos por três níveis de confinamento do sistema radicular e cinco concentrações de nitrogênio na solução nutritiva, em esquema fatorial 3x5, em parcelas subdivididas, inteiramente casualizado com quatro repetições e 22 plantas por sub-parcela. O confinamento das raízes foi simulado usando tamanhos de vasos de 2,5 dm3 (sem confinamento, controle); 1,0 dm3 (moderado) e 0,4 dm3 (severa). As concentrações de nitrogênio foram: 5,55 (C1), 8,05 (C2), 10,55 (C3), 13,05 (C4) e 15,55 (C5) mmol/L. Houve interação entre os dois fatores, de forma que plantas sob confinamento severo das raízes na concentração de 10,55 mmol/L de N apresentaram crescimento de folhas similar àquelas sem confinamento (controle) na dose de 5,55 mmol/L de N. O aumento da concentração de N favoreceu o crescimento da parte aérea da planta, porém, reduziu o crescimento das raízes. Em plantas de alface cultivadas em condições de confinamento radicular, o seu crescimento é reduzido e não é compensado pelo aumento da concentração de nitrogênio. Tanto no sistema de produção convencional ou fora do solo, práticas de manejo para estimular o crescimento de raízes devem ser consideradas para maximizar o crescimento das plantas de alface e a eficiência de uso do nitrogênio.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The objective of this research was to test the hypothesis that when lettuce plants grow under root confinement, development and yield is reduced and that such negative effects may be compensated by increasing nitrogen availability in the rooting media. The experiment was conducted between August 11st and September 23rd 2011. Lettuce transplants, cultivar Stella, bearing five leaves, were planted in pots using sand as substrate. Treatments were three root confinement levels and five N concentrations in the nutrient solution, in a 3x5 factorial randomized experimental design with four replications. Root confinements were simulated by pot sizes of 2.5 dm³ (no confinement, the control); 1.0 dm³ (moderate) and 0.4 dm³ (severe). Nitrogen concentrations were: 5.55 (C1), 8.05 (C2), 10.55 (C3), 13.05 (C4) and 15.55 (C5) mmol/L. Interactions were observed between confinement levels and N concentrations. Plants grown under severe root confinement supplied by the nutrient solution at the concentration of 10.55 mmol/L of N reached leaf growth similar to those under no root confinement at 5.55 mmol/L of N. Increasing the N concentration in the nutrient solution enhanced shoot growth but decreased root growth. In lettuce plants grown under root confinement, plant growth is reduced and it is not compensated by increasing N fertilization rates. In both horticultural conventional or soilless production systems, managing practices for stimulate root growth has to be considered to maximize lettuce plant growth and nitrogen use efficiency.
  • Iluminação suplementar por lâmpadas LED aumenta o crescimento da Viola cornuta Pesquisa

    Koksal, Nezihe; Incesu, Meral; Teke, Ahmet

    Resumo em Português:

    RESUMO: A Viola cornuta é uma planta facultativa de dias longos que floresce de outubro até março, na Turquia. Durante os meses de inverno, os baixos níveis de luz podem limitar o crescimento e desenvolvimento da planta. Diodos emissores de luz (LEDs) podem fornecer iluminação suplementar em estufas produzindo a mesma intensidade de luz que uma lâmpada incandescente convencional, com menor consumo de energia. As tecnologias de emissão de luz através de diodos permitem sistemas acessíveis e eficientes que podem ser instalados em estufas e túneis de plástico no campo. Neste experimento avaliou-se os efeitos da suplementação por LED vermelho-alaranjado no crescimento e desenvolvimento de Viola cornuta, cv. Blue Blotch, cultivada em túneis plásticos. A energia necessária para o funcionamento dos LEDs foi fornecida através de um sistema de painéis solares com o objetivo de chamar a atenção para a fonte de energia solar não poluente. Cinco horas de iluminação suplementar por LED foram aplicadas após o entardecer, de novembro a fevereiro. Parâmetros de crescimento e desenvolvimento do amor perfeito foram comparados com o não fornecimento de luz às plantas testemunha. Iluminação suplementar por LED aumentou significativamente o peso da biomassa da planta, número de flores e número de folhas à taxa de 52, 72 e 47%, respectivamente. Além disso, a iluminação LED aumento a taxa de crescimento das plantas (0,109 e 0,306 g de peso fresco), em comparação com o controle sem luz. Iluminação por LED no entanto, não teve efeito sobre o comprimento do caule, número de ramos e o diâmetro das flores. Assim, este estudo indicou que o amor perfeito sofre limitação no seu desenvolvimento pela menor iluminação durante os meses de inverno e, iluminação suplementar por LED pode aumentar significativamente o crescimento e o seu desenvolvimento.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Pansy (Viola cornuta) is a facultative long-day plant that flowers from October until March in Turkey. During the winter months, low light levels can limit plant growth and development. Light emitting diodes (LEDs) can provide supplemental lighting in greenhouses which produce same light intensity with less energy than conventional incandescent lighting. Light emitting diode technologies have enabled affordable and efficient light systems to be installed in greenhouses and plastic tunnels in the field. In this experiment we evaluated the effects of supplemental red-orange LED lightening on the growth and development of pansy cv. Blue Blotch grown in plastic tunnels. The energy, which LEDs are to consume, was provided through a solar panel system with the aim of drawing attention to the cleanliness of solar energy source. Five hours of supplement LED lighting was applied after dusk starting from November to February. Pansy growth and development parameters were compared with non-light supplied control plants. Supplemental LED lighting significantly increased plant biomass weight, flower number and leaves number at the rate of 52%, 72%, and 47%, respectively. Moreover, LED lighting increased plant growth rate (0.109 and 0.306 g of fresh weight), compared with the no light control. LED lighting, however, had no effect on length of stems, number of branches and the diameter of flowers. Thus, this study indicated that pansies are light limited during the winter months and supplemental LED lighting can significantly increase pansy growth and development.
  • Características físico-químicas e compostos bioativos em frutos de tomateiro colhidos em diferentes estádios de maturação Pesquisa

    Paula, Juliana T; Faria, Juliano TV Resende; Marcos V; Figueiredo, Alex ST; Schwarz, Kélin; Neumann, Edina R

    Resumo em Português:

    RESUMO: Frutos de tomateiro são colhidos em estádios pouco avançados de maturação em função da distância entre mercados consumidores assim como para se obter maior tempo de prateleira. Sabe-se que o estádio de maturação no momento da colheita interfere diretamente na qualidade do fruto. O objetivo desse estudo foi avaliar as características físico-químicas e os compostos bioativos de frutos de tomateiro (cultivares AP-529 e Tinto) em função da colheita em cinco estádios de maturação (verde-maduro, verde-rosado, rosa-esverdeado, róseo e vermelho-claro). As características físico-químicas avaliadas foram firmeza, teor de sólidos solúveis (TSS), acidez titulável (AT), relação TSS/AT e açúcares redutores. Os compostos bioativos avaliados foram: ácido ascórbico, compostos fenólicos e licopeno. O híbrido AP-529 teve destaque nos teores de compostos fenólicos, licopeno e acidez titulável; o híbrido Tinto se destacou no teor de açúcares redutores, ácido ascórbico e relação TSS/AT. A colheita dos frutos em estádios menos avançados de maturação favoreceu as características firmeza, sólidos solúveis, acidez titulável, açúcar redutor e licopeno, enquanto que a colheita em estádios mais avançados de maturação favoreceu a relação TSS/AT, compostos fenólicos e ácido ascórbico.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Tomato fruits are harvested in stages less advanced of maturation depending on the distance between consumer markets as well as to obtain the greatest time of shelf life. Assuming that the stage of maturity at the time of harvest directly influences fruit quality, the objective of this study was to evaluate the physical and chemical characteristics and the bioactive compounds of tomato fruits (cultivars AP-529 and Tinto) depending on harvest in five stages of maturation (mature-green, green-pink, pink-green, pink and light-red). The evaluated physico-chemical characteristics were firmness, soluble solids content (TSS), titratable acidity (TA), relation TSS/TA and reducing sugars and the bioactive compounds ascorbic acid, phenolic compounds and lycopene. The hybrid AP-529 had highlighted the levels of phenolic compounds, lycopene and titratable acidity; the hybrid Tinto stood out on the content of reducing sugars, ascorbic acid and TSS/TA. The harvest of fruits in less advanced stadiums of maturation favored the characteristics of firmness, soluble solids, titratable acidity, reducing sugars and lycopene, while the harvest in more advanced stages of maturation favored the TSS/TA, phenolic compounds and ascorbic acid contents.
  • Embriogênese somática e regeneração de plantas a partir de explantes de embriões zigóticos de cebola Pesquisa

    Sivanesan, Iyyakkannu; Kyoung, Kim E; Kyoung, Kim M; Young, Ko E; Park, Se W

    Resumo em Português:

    RESUMO: O estudo foi realizado para examinar o efeito de duas auxinas sintéticas na embriogênese somática e na regeneração de plantas a partir de explantes de embriões maduros de 16 cultivares de cebola. Os cotilédones foram removidos a partir dos embriões e as porções restantes foram cultivadas em meio MS suplementado com 1,0 mg/L de 2,4-D e 5,0 mg/L de picloram sozinho ou em combinação (1,0 mg/L de 2,4-D + 2,5 mg/L de picloram) para produzir calos embriogênicos. Verificou-se que o meio MS suplementado com 5,0 mg/L de picloram foi o melhor tanto para a indução de calo embriogênico (85%) quanto para o diâmetro do calo (3,8 mm). Das 16 cultivares estudadas, Yeoeuijuhwang exibiu a menor freqüência de formação de calos embriogênicos (50,5%), ao passo que todas as outras 15 cultivares apresentaram mais de 60% de indução de calos embriogênicos. A análise dos calos por micrografia eletrônica de varredura (SEM) mostrou todas as fases dos embriões somáticos, tais como as fases globular, escutelar e coleoptilar. A regeneração de plantas foi significativamente afetada pela composição do meio de indução de calos embriogênicos. A maior frequência de conversão de embriões somáticos foi obtida a partir do calo embriogênico desenvolvido em meio MS com 2,4-D (70,1%) seguido por picloram (38,9%) e 2,4-D + picloram (34,5%). As plântulas germinadas foram desenvolvidas no meio contendo metade da dose de MS, com 3% de sacarose e foram aclimatizadas em ambiente de cultura com 98% de taxa de sobrevivência.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The study was undertaken to examine the effect of two synthetic auxins on somatic embryogenesis and plant regeneration from mature embryo explants of 16 onion cultivars. Cotyledons were removed from the embryos and remaining portions were cultured on MS medium supplemented with 1.0 mg/L 2,4-D and 5.0 mg/L picloram alone or in combination (1.0 mg/L 2,4-D + 2.5 mg/L picloram) to produce embryogenic callus. MS medium supplemented with 5.0 mg/L picloram was found to be the best one for both embryogenic callus induction (85%) and callus diameter (3.8 mm). Of the 16 cultivars studied, Yeoeuijuhwang exhibited the lowest frequency of embryogenic callus induction (50.5%), whereas all the other 15 cultivars showed more than 60% embryogenic callus induction. Scanning electron micrograph (SEM) analysis of embryogenic callus showed all stages of somatic embryos such as globular, scuetellar and coleoptilar. Plant regeneration was significantly affected by the composition of embryogenic callus induction medium. The greatest frequency of somatic embryo conversion was obtained from embryogenic callus developed in MS medium with 2,4-D (70.1%) followed by picloram (38.9%) and 2,4-D + picloram (34.5%). The germinated plantlets were further developed on the half-strength MS medium containing 3% sucrose and were acclimatized in the culture room with 98% survival rate.
  • Efeito do hidroresfriamento na conservação pós-colheita de coentro Pesquisa

    Oliveira, Lucilene S; Silva, Tania P; Ferreira, Ana PS; Pereira, Ariana M; Finger, Fernando L

    Resumo em Português:

    RESUMO: A redução da taxa transpiratória é essencial para a manutenção da qualidade pós-colheita. A rápida remoção do calor através da técnica de pré-resfriamento proporciona a redução da taxa transpiratória em muitas frutas e hortaliças. As folhas de coentro são suscetíveis a rápida desidratação logo após a colheita. Assim, objetivou-se com este trabalho avaliar a influência do hidroresfriamento na conservação pós-colheita de folhas de coentro 'Português'. Para tanto, folhas de coentro foram arranjadas em maços de 25 g e submetidas ao armazenamento a 20°C e 54% UR (controle); pré-resfriamento e conservação a 20°C e 54% UR; conservação a 5°C e 81% UR; pré-resfriamento e conservação a 5°C e 81% UR. O pré-resfriamento foi realizado pela imersão dos maços em água gelada a 5oC por 10 minutos. Os maços pré-resfriados absorveram água, resultando em acréscimo de 4% no teor relativo de água (TRA) das folhas. Depois de 72 horas após tratamento hidrotérmico por 10 minutos, o TRA foi reduzido de 89,3 para 88,6% nos maços armazenados a 20°C e não houve redução quando armazenados a 5°C (89,1 para 90,7%). Assim, os valores do TRA nesse período permaneceram próximos ao TRA no momento da colheita. O hidroresfriamento manteve a turgescência das folhas por 3 e 4 dias de conservação dos maços a 20 e a 5°C, respectivamente. No entanto, mesmo as folhas permanecendo hidratadas, não houve aumento da vida de prateleira devido à ocorrência de degradação da clorofila. O teor de clorofila foi reduzido em 18 e 19,8% nas folhas pré-resfriadas e conservadas a 20 e 5°C, respectivamente, ocasionando o descarte dos maços devido ao amarelecimento das folhas. Para as folhas que não foram submetidas ao pré-resfriamento, o teor de clorofila não foi alterado significativamente, sendo o descarte devido ao murchamento das folhas após 48 e 96 h da colheita para os maços conservados a 20 e 5oC, respectivamente. Portanto, a conservação do coentro a 5°C, manteve a qualidade dos maços, mesmo sem uso do resfriamento.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The reduction of transpiration rate is necessary to maintain the postharvest quality of fresh harvested fruits or vegetables. The pre-cooling technique provides rapid removal of field heat, reducing transpiration rates in many fruits and vegetables after harvest. Coriander leaves are susceptible to rapid dehydration following harvest. The objective of this study was to evaluate the influence of hydrocooling in postharvest shelf life of coriander leaves (Coriandrum sativum ) cv. Português. Bundled coriander leaves (25 g) were subjected to storage at 20°C and 54% RH (control); pre-cooling and storage at 20°C and 54% RH; storage at 5°C and 81% RH; pre-cooling and storage at 5°C and 81% RH. Pre-cooling was performed by submerging bundles into cold water (5°C) for 10 minutes. Pre-cooled bundles absorbed water, resulting in a 4% increase in relative water content (RWC) of the leaves. Seventy-two hours after pre-cooling during 10 minutes, the RWC declined from 89.3% to 88.6% in bundles stored at 20°C. For those coriander bundles stored at 5°C (89.1% to 90.7%) there was no reduction in RWC. Hydrocooling maintained leaf turgidity for 3 and 4 days storage at 20°C and 5°C respectively. Despite leaves remaining hydrated, no increase in shelf life occurred because of chlorophyll degradation. Chlorophyll content of pre-cooled leaves was reduced by 18% (20°C storage) and 19.8% (5°C storage). These bundles had to be discarded because of leaf yellowing. Leaves that were not subject to pre-cooling did not exhibit a significant change in chlorophyll content. These leaves wilted 48 h (20ºC storage) and 96 h (5°C storage) after harvest and were discarded. Storage of coriander at 5°C maintained quality regardless of whether bundles were pre-cooled or not.
  • Ação do etileno e do 1-MCP sobre a senescência de flores de capuchinha Pesquisa

    Silva, Tania P; Finger, Fernando L

    Resumo em Português:

    RESUMO: Objetivou-se com este trabalho avaliar a sensibilidade das flores ao etileno e à ação do 1-metilciclopropeno (1-MCP) sobre a conservação pós-colheita de flores de capuchinha em quatro estádios de abertura floral. Para isso, foram realizados três experimentos, sendo que no primeiro, foram estudadas cinco concentrações de etileno (0; 0,1; 1; 10; 100 e 1000 μL/L); no segundo, três de 1-MCP (0,25; 0,5 e 0,75 μL/L), e, no terceiro, combinaram-se 1-MCP e etileno: somente 1-MCP, somente etileno, 1-MCP + etileno em que o 1-MCP (0,75 μL/L) foi aplicado por 24 h e, em seguida, as flores foram expostas ao etileno (100 μL/L) por mais 24 h, e dois controles, dentro e fora das câmaras herméticas. Os experimentos foram arranjados em fatorial, em blocos casualizados, com quatro repetições de 10 flores cada. Avaliou-se a senescência floral, através de escala visual de notas, previamente estabelecida, e o desenvolvimento dos botões. O etileno em dose maior que 10 μL/L provocou o murchamento e a senescência precoce nas flores do segundo, terceiro e quarto estádios de desenvolvimento floral. Nas concentrações maiores, o etileno exógeno afetou o desenvolvimento normal dos botões, promovendo desuniformidade de abertura e/ou da morfologia das flores quando abertas, inibindo a abertura floral. O 1-MCP foi eficiente em prolongar a longevidade pós-colheita de flores de capuchinha, independente da concentração utilizada e até mesmo na presença de etileno exógeno.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: This work describes ethylene and 1-methylcyclopropene (1-MCP) action on post-harvest shelf life of four development stages of nasturtium flowers. To reach this goal, we carried out three experiments. In the first and second experiments, we studied five ethylene (0; 0.1; 1; 10; 100 and 1000 μL/L) and three 1-MCP concentrations (0.25; 0.5 and 0.75 μL/L), respectively. In the third experiment, 1-MCP was followed by combined with ethylene (only 1-MCP; only ethylene; and 24 hours of exposure to 0.75 μL/L 1-MCP followed by 24 hours of exposure to 100 μL/L ethylene). All experiments had two control treatments, one keeping non-exposed flowers inside and another outside exposure chambers. Experiments were set in factorial design, in complete blocks at random, with four 10-flower replications each. Flower senescence was determined by a pre-established visual scale and by observing floral bud development. Ethylene dose above 10 μL/L induced flower wilting and premature senescence from the second floral development stage. Furthermore, higher concentrations of exogenous ethylene promoted irregular flower opening and/or morphological abnormalities in opened flowers. 1-MCP effectively extended post-harvest longevity of nasturtium flowers, independent of the concentration and even in the presence of exogenous ethylene.
  • Cascas de tungue e de noz pecan como alternativa de substrato para horticultura Comunicação Científica

    Fermino, Maria H; Trevisan, Miriam; Busnello, Ângela C

    Resumo em Português:

    resumo: Um substrato geralmente é composto por diferentes componentes como turfa, perlita, vermiculita e cascas de árvores, como pinus e eucalipto, além de diversos outros resíduos. O uso de resíduos como substrato para plantas pode propiciar a obtenção de materiais alternativos, com estrutura estável, de fácil obtenção, constante disponibilidade e com baixo custo. Para tanto, buscou-se neste trabalho descrever dois resíduos agroindustriais com potencial de uso como substrato para plantas: cascas de noz pecan e de tungue trituradas e decompostas, de forma aeróbica e anaeróbica. Os materiais foram analisados física e quimicamente e misturados à turfa marrom in natura em seis proporções de misturas {100:0; 80:20; 60:40; 40:60; 20:80; 0:100 (v:v)}. Tanto os materiais puros quanto as misturas foram analisados quanto a densidade, porosidade, espaço de aeração e disponibilidade de água, valor de pH e condutividade elétrica. Os resíduos, cascas de noz pecan e de tungue, triturados, apresentaram características físicas e químicas adequadas para a utilização como substrato, puros e nas misturas com turfa.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: A substrate is generally composed of different components such as peat, perlite, vermiculite, bark, as pine and eucalyptus, and various other wastes. The employment of waste as substrate to cultivate plants may provide alternative materials with stable structure, easy to obtain, constant availability and low cost. Therefore, we sought to describe two agro-industrial waste with potential use as a substrate for plants: crushed shells of pecan and tung decomposed aerobically and anaerobically. Materials were analyzed chemically and physical and mixed with brown peat in natura in six proportions of mixtures (100:0; 80:20; 60:40; 40:60; 20:80; 0:100). The pure material and the mixtures were analyzed for density, porosity, aeration and water availability, pH value and electrical conductivity. The waste, walnut pecan and tung husks, crushed, presented physical and chemical characteristics suitable for use as substrate, in mixtures with peat and in isolated form.
  • Caracterização e avaliação de progênies autofecundadas de pimenta biquinho salmão Comunicação Científca

    Heinrich, Ana G; Ferraz, Rodrigo M; Ragassi, Carlos F; Reifschneider, Francisco JB

    Resumo em Português:

    RESUMO: A pimenta biquinho vem sendo cada vez mais valorizada no mercado consumidor, especialmente por seu uso em forma de conservas, sendo atrativa principalmente pelo sabor suave e ausência de pungência. Apesar da grande demanda do mercado, são poucas as cultivares disponíveis e programas de melhoramento devem ser estabelecidos a fim de obter e liberar genótipos com características comerciais de interesse dos produtores e consumidores. Este trabalho relata os esforços de melhoramento feitos em uma população de biquinho vermelha segregante que combinaram seleção massal estratificada e pedigree (duas autofecundações), resultando na obtenção de 17 progênies. Estas foram caracterizadas considerando 11 descritores morfológicos e avaliadas quanto à produção de frutos em condições de campo. Adicionalmente, o teor de capsaicina foi determinado utilizando-se High Pressure Liquid Chromatography (HPLC). Com base nos resultados obtidos, foram selecionadas três progênies: a progênie CNPH 35.103 foi considerada a mais promissora, em termos de produção por planta (1,40 kg/planta), além de apresentar forte aroma e parede do fruto mais espessa quando comparada às demais; CNPH 35.094 e 35.099 destacaram-se entre as demais devido à sua maior produção e aos teores de capsaicina próximos a zero, constituindo-se em genótipos com alto potencial para dar origem a uma cultivar de pimenta biquinho salmão.

    Resumo em Inglês:

    Abstract: Capsicum chinense peppers are mostly native to Brazil and the biquinho (beaked)-type C. chinense pepper, aromatic and non-pungent, has been increasing in importance in the Brazilian fresh and pickled pepper market. Despite the increasing demand, a few cultivars are available to growers and breeding programs are required in order to offer interesting cultivars to producers and consumers. This paper reports breeding efforts made on a segregating red-fruited biquinho population which combined stratified mass selection and selfing for two generations before obtaining 17 inbred lines. The 17 progenies were characterized considering 11 morphological traits, and evaluated for fruit production under field conditions. Additionally, capsaicin content was determined using High Pressure Liquid Chromatography (HPLC). Based on the results, three progenies were selected and considered to have high potential: CNPH 35.103 was considered promising for future release as a cultivar due to high yield (1.4 kg/plant), strong aroma and thick walls; and CNPH 35.094 and CNPH 35.099 were also high yielders and presented capsaicin content close to zero.
  • Conservação pós-colheita de tomate cereja revestidos com película de fécula de mandioca Comunicação Científica

    Oliveira, Cristiana M; Coneglian, Regina CC; Carmo, Margarida GF

    Resumo em Português:

    RESUMO: O tomate após a colheita apresenta-se como um fruto altamente perecível. Por ser um fruto climatérico, seu amadurecimento acarreta uma série de transformações em suas características físicas e químicas. Diante disso, o objetivo do trabalho foi avaliar a longevidade e qualidade pós-colheita de tomate cereja após a aplicação de película de fécula de mandioca sob condições ambiente e controlada. Foram utilizados frutos de duas cultivares, Perinha Água Branca e Mascot, colhidos na maturação fisiológica. Os tratamentos utilizados foram 0%, 1%, 3% e 5% de fécula de mandioca seguidos de avaliações aos 0, 4, 8, 12, 16, 20 e 24 dias de armazenamento, em dois ensaios distintos: um sob temperatura ambiente (25±2°C) e outro sob condições controladas (12°C e UR 90%). O delineamento experimental adotado foi inteiramente casualizado em esquema fatorial 2x4x7 com três repetições de 8 frutos por embalagem. As avaliações realizadas foram perda de massa fresca, acidez titulável, sólidos solúveis, atividade de pectinametilesterase (PME) e relação sólidos solúveis com acidez titulável. Em temperatura ambiente, a perda de massa fresca em 'Mascot' foi maior em frutos revestidos com féculas 3% e 5%. Estas concentrações proporcionaram menor atividade de PME. Em temperatura controlada a acidez titulável foi menor para revestimento de 3% e 5% em 'Mascot' e 'Perinha'. O revestimento de fécula 5% proporcionou baixa longevidade pós-colheita e fécula 1% se assemelhou ao controle em ambas as condições avaliadas. O revestimento de frutos com fécula 3% preservou parâmetros de qualidade como menor acidez e menor atividade de PME sendo considerado o mais eficaz.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Tomato is a highly perishable fruit. As a climacteric fruit, the ripening process involves a series of changes in its physical and chemical characteristics. Thus, the main goal of this study was to evaluate the longevity and postharvest quality of cherry tomato fruits after applying cassava starch film under room and controlled temperature conditions. Cultivars 'Perinha Água Branca' and 'Mascot' were harvested at physiological maturity and used in this study. Cassava starch was applied at 0%, 1%, 3% and 5% followed by assessments at 0, 4, 8, 12, 16, 20 and 24 days in two separate trials: one under room temperature (25±2°C) and the other under controlled condition (12°C and 90% RH). The experimental design was completely randomized, with three replications containing 8 fruits per package in a 2x4x7 factorial. Fresh weight loss, titratable acidity, soluble solids, pectinmethylesterase activity (PME) and the relation between soluble solids and titratable acidity were evaluated. Weight loss of 'Mascot' was higher in fruit coated with 3% and 5% of starch, at room temperature and a lower PME activity was observed. Acidity was lower at 3% and 5% in 'Mascot' and 'Perinha' at controlled temperature. The treatment at 5% provided the lowest postharvest longevity, whereas the treatment at 1% was similar to control in both conditions evaluated. The treatment at 3% preserved quality parameters such as lower acidity and lower PME activity and was considered the most effective treatment.
  • Abóboras ornamentais: atributos valorizados por consumidores finais e decoradores florais Comunicação Científica

    Fischer, Síntia Z; Barbieri, Rosa L; Peil, Roberta MN; Stumpf, Elizabeth RT; Neitzke, Raquel S; Vasconcelos, Carla S; Treptow, Rosa O

    Resumo em Português:

    RESUMO: No Rio Grande do Sul, agricultores familiares cultivam variedades crioulas de abóboras que apresentam potencial para uso ornamental, pela ampla variabilidade genética para características morfológicas. Algumas dessas variedades vêm sendo conservadas no Banco Ativo de Germoplasma de Cucurbitáceas da Embrapa Clima Temperado. Para colocar em uso esse germoplasma é essencial que ele seja caracterizado morfologicamente. Além da caracterização, informações sobre as preferências e a aceitação do mercado consumidor podem ser úteis. Desta forma, este trabalho teve como objetivo verificar a aceitação de abóboras ornamentais junto ao mercado consumidor (consumidor final e decoradores florais) e sua percepção com relação aos atributos ornamentais. Para tanto, foi realizada entrevista com consumidores finais e decoradores florais, através das quais eles indicavam os atributos ornamentais preferidos e o grau de satisfação, utilizando uma escala hedônica. Os atributos morfológicos de fruto selecionados foram formato, cor, textura e desenho produzido na casca pela cor secundária. Para verificar a aceitação dos frutos foi utilizada a escala de atitute (Food Action Rating Scale, FACT). Os resultados foram apresentados em porcentagem e representados por histogramas. Foram entrevistados 150 consumidores finais e 30 decoradores florais. Não foi evidenciada diferença expressiva entre consumidores finais e decoradores florais na preferência dos atributos estéticos das abóboras ornamentais. Os frutos das abóboras ornamentais apresentaram grande potencial de uso e valor ornamental, com excelente aceitação pelos consumidores, com valores hedônicos com média em torno de oito (dependendo do atributo).

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Family farmers in Rio Grande do Sul State grow landraces of pumpkins that have potential for ornamental use due their wide genetic variability for morphological characteristics. Some of these landraces are conserved in the Cucurbitaceae Active Germplasm Bank of Embrapa Temperate Agriculture. To use this germplasm it is important to characterize it morphologically. Preferences and acceptance of the consumer market can be other useful information. So, this study aimed to verify the acceptance of ornamental pumpkins by the consumer market (consumers and floral designers) and their perception related to ornamental attributes. Therefore, consumers and floral designers were interviewed. They indicated which ornamental traits were preferred and the grade of satisfaction, using an hedonic scale. The morphological fruit traits selected were fruit shape, predominant skin color, skin texture and design formed by the secondary color in the skin. The scale action (Food Action Rating Scale, FACT) is used to verify the acceptance of the fruits. The results were presented as percentages and histograms. A total of 150 consumers and 30 floral designers were interviewed. No significant difference was observed between consumers and floral designers in the perception of aesthetic traits of ornamental pumpkins. The fruits of ornamental pumpkins have great potential for ornamental use and value, with excellent acceptance by consumers with hedonic value around eight.
  • Uso de matéria orgânica no manejo de nematoide das galhas em alface Comunicação Científica

    Dias-Arieira, Claudia R; Mattei, Danielle; Puerari, Heriksen H; Ribeiro, Regina CF

    Resumo em Português:

    RESUMO: Os nematoides das galhas, Meloidogyne spp., estão entre os mais importantes parasitos da cultura da alface. O manejo destes organismos é difícil, pelas limitações que o controle genético (uso de cultivares resistentes) e químico apresenta, sendo necessária a busca por práticas alternativas para redução da reprodução. Assim, objetivou-se avaliar a aplicação de diferentes materiais orgânicos no controle de Meloidogyne incognita em alface. Inicialmente o nematoide foi inoculado em tomateiro para o estabelecimento de uma população inicial no solo. Após 60 dias descartou-se a parte aérea, transplantando as plântulas de alface para os vasos. Dois dias após o transplante, aplicaram-se os tratamentos bokashi, torta de crambe, soro de leite, compostado de caroço de algodão e compostado de madeira de poda triturada, usando 20 g ou 20 mL por vaso. A água foi utilizada como testemunha. Após 70 dias observou-se que os tratamentos bokashi e torta de crambe reduziram o número de galhas/g de raiz e de ovos/g de raiz e promoveram o desenvolvimento da planta. Os tratamentos com soro de leite, compostado de caroço de algodão e compostado de madeira de poda triturada não diferiram da testemunha. Pode-se concluir que bokashi e torta de crambe são eficientes para o controle de M. incognita em condições controladas.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Root-knot nematodes, Meloidogyne spp., are among the most important parasites of the lettuce crop. Managing these organisms is difficult due to limitations in genetic (use of resistant cultivars) and chemical control. Thus, new practices should be sought to reduce their reproduction. The present study aimed to evaluate the application of organic amendments in the control of Meloidogyne incognita in lettuce. At first, tomato plants were inoculated to establish an initial population in the soil. After 60 days, the aerial part was discarded, and the lettuce seedlings were transplanted into pots. Two days after transplanting, the treatments bokashi, crambe cake, whey protein, cottonseed composted and shredded wood chip composted were applied at 20 g or 20 mL per pot. Water was applied as control treatment. After 70 days, bokashi and crambe meal reduced the number of eggs/g of root and promoted plant growth. Results obtained with whey protein, cottonseed meal and composted shredded wood chip did not differ from those obtained with the control treatment. Bokashi and crambe cake are effective in the M. incognita control under controlled conditions.
  • Produção de rúcula sob estresse salino em sistema hidropônico Comunicação Científica

    Jesus, Cléoma G; Silva Júnior, Fernando J; Camara, Terezinha R; Silva, Ênio FF; Willadino, Lilia

    Resumo em Português:

    RESUMO: A salinidade é um dos estresses abióticos que mais limita a produtividade das culturas em todo o mundo. No presente trabalho, duas cultivares de rúcula (Cultivada e Folha Larga), cultivadas em sistema hidropônico (fluxo laminar de nutrientes) foram submetidas a seis tratamentos. O controle foi constituído pela solução nutritiva sem a adição de sal e os demais mediante a adição de NaCl à solução nutritiva resultando nas seguintes condutividades elétrica: 1,8; 3,8; 5,8; 7,8; 9,7 e 11,8 dS/m. O delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado (6x2) com seis níveis de sal e duas cultivares de rúcula, com quatro repetições por tratamento. O incremento da salinidade reduziu a massa fresca e seca das folhas e raizes, e o teor de proteína, porém o teor de prolina foi aumentado. As enzimas catalase (CAT), peroxidase do ascorbato (APX) e polifenoloxidase (PPO) tiveram suas atividades aumentadas com o incremento da salinidade. A atividade da CAT e PPO na cv. Folha Larga foi superior à da Cultivada e coincidiu com uma maior produção de biomassa seca em folhas e raízes, mostrando a eficácia do sistema de defesa antioxidante em manter o crescimento do genótipo frente ao aumento da salinidade na solução de cultivo.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Salinity is one of the most limiting abiotic stresses in crop production worldwide. In this study, two rocket cultivars (Cultivada and Folha Larga) were grown in hydroponic system (nutrient film technique) under six treatments. The control comprised a nutrient solution without salt addition, and the other treatments contained different NaCl concentrations in the nutrient solution, resulting in the following electrical conductivities: 1.8, 3.8, 5.8, 7.8, 9.7 and 11.8 dS/m. The experimental design was completely randomized (6x2) with six levels of salt and two rockets cultivars, with four replicates per treatment. Increasing salinity reduced the fresh and dry mass of the leaves, roots, and the protein content, but the proline content was increased. The enzymatic activity of catalase (CAT), ascorbate peroxidase (APX) and polyphenoloxidase (PPO) increased with salinity. The activity of CAT and PPO of cv. Folha Larga was higher than of cv. Cultivada and coincided with a greater production of biomass in leaves and roots, showing the effectiveness of the antioxidative defense system in maintaining the growth of genotypes under increasing salinity of the solution.
  • Estabilidade fenotípica em abóbora Página Do Horticultor

    Santos, Jardel O; Rodrigues, Rosana; Leal, Nilton R; Sudré, Cláudia P; Ferreira, Rulfe T; Lima, Fernando H

    Resumo em Português:

    RESUMO: A identificação de genótipos de abóbora mais estáveis e adaptados garante uma maior previsibilidade de produção, além de contribuir positivamente para comercialização, por fornecer regularmente frutos com formas padronizadas. Este trabalho teve como objetivo avaliar a magnitude da interação genótipo x ambiente e estimar a estabilidade fenotípica em abóbora (Cucurbita moschata). Quatro linhagens (L04, L11, L12 e L20) do Programa de Melhoramento de Abóbora da UENF e resultantes do cruzamento entre a variedade local São João da Barra e a cultivar Caravela, e duas cultivares Caravela e Jacarezinho foram avaliadas em três ambientes: Campos dos Goytacazes (primavera/verão), Campos dos Goytacazes (outono/inverno) e Itaocara-RJ (outono/inverno), em delineamento de blocos cazualizados, com quatro repetições, sendo cada parcela composta por cinco plantas. Foram avaliados os descritores de fruto: diâmetro longitudinal (DLF), diâmetro transversal (DTF), número de frutos (NF), massa média (MF) e produtividade (PROD). A análise de variância, aplicada em cada ambiente, considerou o efeito de genótipos e ambientes fixos e a análise conjunta, avaliou a homogeneidade de variância do resíduo pelo teste de Hartley. Na análise de variância conjunta, observaram-se diferenças significativas pelo teste F para todas as características DLF, DTF, NF, MF e PROD. Em relação à interação genótipos x ambientes, exceto para MF, as demais características apresentaram diferenças significativas, evidenciando resposta diferenciada dos genótipos de abóbora nos ambientes. Os resultados da estatística Pi para características DTF, DLF, NF e PROD demonstram que as linhagens L11 e L12 têm potencial para serem recomendadas para o mercado consumidor de frutos com tamanho grande e destinados para fabricação de subprodutos, constituindo uma opção para os produtores.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Identification of pumpkin genotypes with high stability and adaptability provides a greater predictability of production, besides contributing positively to a market demand, due a greater uniformity of fruit. This study aimed to assess the magnitude of the genotype x environment interaction and to estimate the adaptability and phenotypic stability of pumpkin fruits (Cucurbita moschata). Data from four inbred lines (L04, L11, L12 and L20) of pumpkin fruits from the breeding program carried out at Universidade Estadual do Norte Fluminense, Rio de Janeiro State, Brasil, were evaluated. These inbred lines resulted from crossings between the landrace São João da Barra and the cultivar Caravela, and between the cultivars Caravela and Jacarezinho. This study was carried out in two locations in Rio de Janeiro State, in different seasons: Campos dos Goytacazes, (spring/summer); Campos dos Goytacazes, (fall/winter) and Itaocara, (fall/winter). The experiment was established in a randomized complete block design, with four replications and five plants per plot. The fruit descriptors evaluated were longitudinal diameter (LDF), transverse diameter (TDF), number of fruits (NF), average weight (MF) and yield (Y).The variance analysis applied to each location considered the effects of genotypes and environments as fixed. Later, a joint analysis considering the residual variance homogeneity using the Hartley test was done. In the joint analysis of variance, no significant difference was observed using the F test for all descriptors. For the genotype x environment interaction, all descriptors differed significantly, except MF, showing different behavior of pumpkin cultivars in the different environments. The Pi statistical results for the descriptors TDF, LDF, NF and Y showed that the inbred lines L11 and L12 have potential to be recommended for the consumer market of larger fruits and the manufacture of by-products, constituting an option for the farmers.
  • Composição fitoquímica e potencial antioxidante de hortaliças não convencionais Página Do Horticultor

    Viana, Mayara MS; Carlos, Lanamar A; Silva, Ernani C; Pereira, Silvia MF; Oliveira, Daniela B; Assis, Maria LV

    Resumo em Português:

    RESUMO: São denominadas hortaliças não convencionais as espécies vegetais presentes em determinadas localidades ou regiões, mas que aos poucos foram esquecidas e desvalorizadas. Em virtude das mudanças no comportamento alimentar, o consumo destas hortaliças foi reduzido causando perdas econômicas, sociais e culturais. O resgate deste consumo é de grande importância, visando a preservação da biodiversidade brasileira, os benefícios nutricionais, assim como novas fontes de antioxidantes naturais para a indústria alimentícia. Avaliou-se a composição fitoquímica de espécies vegetais denominadas hortaliças não convencionais: beldroega (Portulaca oleracea), bertalha (Basella rubra), caruru (Amaranthus viridis), peixinho (Stachis lanata) e azedinha (Rumex acetosa), bem como o seu potencial alimentar com base no ranquemento do valor dessas características. Com relação aos minerais avaliados, o caruru apresentou os maiores teores de nitrogênio, cálcio, magnésio, enxofre e ferro. O maior conteúdo de compostos fenólicos foi detectado em peixinho, assim como a menor concentração de taninos condensados (0,14 Eag/g de extrato). Quanto aos carotenoides totais, caruru apresentou a maior concentração, mas o conteúdo de β-caroteno foi maior em peixinho, azedinha tipo I e bertalha. O extrato metanólico de peixinho apresentou forte capacidade de sequestro do radical livre. A maior percentagem de proteína foi detectada na azedinha (tipos I e II). Concluiu-se que os teores de componentes protéicos, minerais e compostos bioativos encontrados nessas hortaliças, caracterizam-nas pelo seu elevado potencial nutricional, podendo o seu consumo regular trazer benefícios à saúde humana.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Unconventional vegetable plant species in certain localities or regions, are so called due to have been gradually forgotten and undervaluated. Because of changes in eating behavior, the consumption of these vegetables was reduced causing economic, social and cultural losses. The rescue of this consumption is of great importance to preserve the Brazilian biodiversity, nutritional benefits, as well as new sources of natural antioxidants for the food industry. This study aimed to evaluate the phytochemical composition of plant species called unconventional vegetables: purslane (Portulaca oleracea), bertalha (Basella rubra), pigweed (Amaranthus viridis), peixinho (Stachis lanata) and sorrel (Rumex acetosa), as well as the food potential based on the value of these characteristics. With respect to minerals, pigweed showed the highest levels of nitrogen, calcium, magnesium, sulfur and iron. The highest content of phenolic compounds was detected in peixinho, as well as the lowest concentration of condensed tannins (0,14 Eag/g extract). Regarding total carotenoids, pigweed had the highest concentration, but the content of β-carotene was higher for peixinho, sorrel type I and bertalha. The methanolic extract of peixinho presented a strong sequestration capacity of free radical. The highest proportion of protein was detected in sorrel (type I and II). The levels of protein, minerals and bioactive compounds found in these unconventional vegetables, characterize these vegetables with high nutritional potential, so that their regular consumption can bring benefits to human health.
  • Desenvolvimento e produtividade de couve-flor e repolho influenciados por tipos de cobertura do solo Página Do Horticultor

    Torres, José LR; Araújo, Adriano S; Barreto, Antônio C; Silva Neto, Onésio F; Silva, Venâncio R; Vieira, Dinamar MS

    Resumo em Português:

    RESUMO: A utilização de plantas de cobertura antecedendo o cultivo de hortaliças tem sido uma das alternativas utilizadas para diminuir o uso de adubação mineral. Neste estudo avaliaram-se coberturas do solo aplicadas antes do plantio e seus efeitos em algumas características agronômicas e na produtividade de couve-flor e repolho. Utilizou-se o delineamento de blocos ao acaso, em esquema fatorial, com quatro coberturas do solo (crotalária juncea, braquiária, milheto e pousio) e duas culturas (couve-flor e repolho), com quatro repetições, em parcelas de 20 m2 (4x5 m). Foi determinado o número de folhas, altura, diâmetro da cabeça, do caule e horizontal, massa fresca e seca. As coberturas utilizadas influenciaram positivamente as características agronômicas da couve-flor e do repolho para diâmetro da cabeça (55,1 e 194,8 cm), diâmetro do caule (70,4 e 49,2 mm) e diâmetro horizontal (169,9 e 14,8 mm), massa fresca (1,0 e 2,8 kg) e massa seca da cabeça (73,4 e 0,65 g) e produtividade (7,3 e 19,2 t/ha) das culturas, respectivamente, quando cultivadas sobre os resíduos de braquiária. A massa fresca comercial de repolho (2,8 kg) foi superior ao padrão exigido pelo mercado consumidor brasileiro.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The use of cover crops preceding vegetable cultivation has been one option to reduce the necessity of mineral fertilizers. In this study we evaluated the soil covers applied preceding planting and its effects on some agronomic characteristics and productivity of cauliflower and cabbage. We used a factorial randomized blocks design, with four soil covers (sunnhemp, brachiaria, millet and fallow) and two crops (cauliflower and cabbage) with four replications in plots of 20 m2 (4x5 m). We determined the number of leaves, height, head and stem diameter, and fresh and dry mass. Mulches influenced positively the agronomic characteristics of cauliflower and cabbage for head diameter (55.1 and 194.8 cm), stem diameter (70.4 and 49.2 mm) and horizontal diameter (169.9 and 14 8 mm), fresh mass (1.0 to 2.8 kg) and dry mass of the head (73.4 and 0.65 g) and productivity (7.3 to 19.2 t/ha) of the crops, respectively, when grown on brachiaria waste. The marketable fresh mass of cabbage (2.8 kg) was higher than the standard required by the Brazilian consumer market.
  • Produção e qualidade de mini tomate em sistema orgânico com dois tipos de condução de hastes e poda apical Página Do Horticultor

    Takahashi, Keiko; Cardoso, Antonio II

    Resumo em Português:

    RESUMO: O tomate é uma das dez hortaliças com maior acúmulo de dados agronômicos. No entanto, apesar da grande importância do manejo cultural na produtividade do tomateiro, ainda há carência de pesquisa no cultivo de mini tomate. Neste sentido, o presente trabalho teve objetivo de avaliar o efeito da poda apical e condução de hastes em plantas de mini tomate enxertadas, cultivadas no sistema orgânico, sobre a produção e qualidade dos frutos. O experimento foi conduzido em Itatinga-SP. O delineamento experimental utilizado foi de blocos ao acaso, com quatro tratamentos, 16 repetições e quatro plantas úteis por parcela. Os tratamentos foram resultantes do fatorial 2x2, sendo dois tipos de condução de hastes (duas hastes: haste principal e uma haste secundária conduzida imediatamente abaixo do primeiro cacho da haste principal, denominada de condução tradicional; ou duas hastes secundárias conduzidas a partir das gemas localizadas nas axilas das duas primeiras folhas localizadas imediatamente após o ponto de enxertia, denominada de condução de "hastes baixeiras") e dois tipos de poda apical (três ou cinco folhas entre a poda apical e o último cacho). A condução de duas "hastes baixeiras" foi superior à tradicional para número de cachos por planta (18,4 x 16,4), produção total (2,61 x 2,29 kg) e comercial (2,09 x 1,76 kg) por planta, número de frutos totais (318 x 283) e comerciais (226 x 188) por planta e porcentagem de aproveitamento (79,2 x 76,2%). O número de folhas deixado entre a poda apical e o último cacho não influenciou as características avaliadas. O teor de sólidos solúveis não foi afetado pelos fatores estudados, com média de 7,05oBrix. Com base nos resultados obtidos é possível concluir que a condução de duas "hastes baixeiras" foi superior à tradicional, com maior produção de frutos comerciais.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT Tomato is among the ten vegetable species with higher agronomic data published. However, despite the great importance of cultural practices on tomato yield, there is still lack of research on mini tomato cultivation. Therefore, the present study had the objective to evaluate the effect of top pruning and stem conduction of grafted mini tomato plants, cultivated in organic system, on yield and fruit quality. The experiment was set up in the municipality of Itatinga, São Paulo State, Brazil. The experimental design used was of completely randomized blocks, with four treatments, 16 replications and four plants per plot. Treatments were resultant from factorial 2x2, with two stem conduction types (two stems: main stem plus secondary stem conducted immediately under the first cluster of main stem, named as traditional conduction; or two secondary stems conducted from axillary buds of the two leaves immediately above the grafting point, named as "bottom stem conduction") and two types of top pruning (three or five leaves between the top pruning and the last cluster). "Bottom stem conduction" was superior to traditional one for cluster number per plant (18.4 x 16.4), total (2.61 x 2.29 kg) and marketable (2.09 x 1.76 kg) production per plant, total (318 x 283) and marketable (226 x 188) fruit number per plant and utilization percentage (79.2 x 76.2%). Leaves number left between top pruning and the last cluster did not influence the characteristics evaluated. Soluble solids content was not affected by studied factors, with average of 7.05oBrix. Based on the results obtained it is possible to conclude that the conduction of two "bottom" stems was superior to traditional conduction, with higher production of marketable fruits.
  • Qualidade da muda e produtividade de alface orgânica com condicionadores de substrato Página Do Horticultor

    Simões, Antônio C; Alves, Gisley KEB; Ferreira, Regina LF; Araújo Neto, Sebastião E

    Resumo em Português:

    RESUMO: O uso dos resíduos orgânicos como componentes de substrato para produção de mudas de hortaliças propicia a obtenção de materiais alternativos, de fácil disponibilidade e baixo custo. O objetivo do trabalho foi avaliar o efeito de condicionadores de substratos na qualidade da muda orgânica e o efeito dessas mudas sobre a produtividade da alface em sistema orgânico. O delineamento experimental foi em blocos casualizados com seis tratamentos e quatro repetições. Os tratamentos constaram dos substratos orgânicos compostos de casca de arroz carbonizada (T1), fibra casca de coco (T2), composto orgânico (T3), substrato comercial Golden(r) utilizado como tratamento controle (T4), estipe de palmeira picado (T5) e caule decomposto de sumaúma (T6). A cultivar utilizada (Vera) possui folhas crespas e soltas, com coloração verde-claras adaptada a clima quente. Foi instalado um experimento em viveiro e outro em campo, ambos em delineamento de blocos ao acaso com quatro repetições, sendo a unidade experimental de 10 mudas no viveiro e seis planta em campo, realizados no período de março a abril de 2013 em cultivo protegido em Rio Branco-AC. Avaliou-se aos 24 dias após a semeadura o índice de qualidade das mudas (IQD), a massa seca das partes aérea e raiz. No experimento a campo, aos 45 dias após o transplantio, avaliou-se a massa seca da parte aérea, massa fresca comercial e produtividade da alface. O substrato contendo estipe de palmeira como condicionador produziu mudas com maior índice de qualidade, seguido dos condicionadores casca de arroz carbonizada, fibra de casca de coco, composto orgânico e caule decomposto de sumaúma que não diferiram entre si. Os substratos contendo casca de arroz carbonizada, fibra de casca de coco, sumaúma e palmeira, proporcionam maior massa fresca comercial (220; 230; 207 e 208 g/planta, respectivamente), massa seca da parte aérea e produtividade (2,44; 2,56; 2,30 e 2,31 kg/m2, respectivamente) da alface em sistema orgânico de produção, podendo ser substituídos entre si sem perda de produtividade.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The use of organic wastes as components of substrate on the production of vegetable seedlings allows to obtain alternative materials, easily available and with low cost. We evaluated the effect of substrate conditioners on the quality of organic seedlings and the effect of these seedlings on the yield of lettuce in organic system. The experimental design was randomized blocks with six treatments and four replications. Treatments consisted of the organic substrates carbonized rice husk (T1), coconut shell fiber (T2), organic compost (T3), commercial substrate Golden(r) used as control treatment (T4); chopped palm stipe (T5) and decomposed kapok stem (T6). The cultivar used (Vera) is characterized by curly and loose leaves with light green color adapted to hot weather. An experiment was carried out in a greenhouse and another in the field, both following the randomized blocks design, with four replications, and the experimental unit of 10 seedlings in the greenhouse and six plants in the field, from March to April 2013, under protected environment in Rio Branco, Acre State, Brazil. At 24 days after sowing, we evaluated the seedling quality index (IQD), dry mass of aboveground part and roots of the seedlings. In the field experiment, 45 days after transplanting, we evaluated the dry mass of the aboveground part, marketable fresh weight and yield of the plants. The substrate containing chopped palm stipe as conditioner produced seedlings with the highest quality, followed by carbonized rice husk, coconut shell fiber, organic compost, and decomposed kapok stem with no difference among them. The substrates containing carbonized rice husk, coconut shell fiber, decomposed kapok stem and chopped palm stipe provided greater marketable fresh weight (220; 230; 207 and 208 g/plant, respectively), dry weight of aboveground part and yield (2.44; 2.56; 2.30 and 2.31 kg/m2, respectively) on the organic production system. Thus, alternating those substrates is possible, without loss of productivity.
  • BRS Juruti: primeira cultivar brasileira de pimenta habanero Nova Cultivar

    Ribeiro, Claudia SC; Souza, Karina RR; Carvalho, Sabrina IC; Reifschneider, Francisco JB

    Resumo em Português:

    RESUMO: A pimenta do tipo habanero não é muito conhecida no Brasil, apesar de sua origem na Amazônia. Recentemente, os mercados nacionais e internacionais têm aumentado a demanda por esse tipo de pimenta. A agroindústria brasileira está interessada em atender parte dessa demanda com produtos de alta qualidade e com preços competitivos, mas, para isso, necessita de cultivares bem adaptadas às nossas condições edafoclimáticas. A cultivar de pimenta habanero BRS Juruti foi desenvolvida pela Embrapa Hortaliças visando tanto o mercado de frutos frescos como a indústria processadora de pastas e molhos. A cultivar BRS Juruti tem frutos de coloração vermelha quando maduros, é altamente uniforme e apresenta potencial produtivo de cerca de 50 t/ha (36.000 plantas/ha). Os frutos da cultivar BRS Juruti têm pungência de cerca de 260.000 SHU e alto teor de vitamina C (122 mg/100 g de fruto). A cultivar BRS Juruti é resistente a vários vírus, Oidiopsis sicula e Meloidogyne javanica, e apresenta resistência intermediária a doenças bacterianas. A cultivar BRS Juruti é recomendada para cultivo em campo aberto (especialmente adaptada à Região Central do Brasil), bem como para cultivo protegido. A cultivar BRS Juruti foi registrada (RNC 32010) e protegida (DOU 01/09/2015) no Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA). Sementes genéticas da cultivar BRS Juruti estão sendo disponibilizadas ao setor privado.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The Habanero hot pepper group is not well known in Brazil, despite its origin in the Amazon. Nevertheless, domestic and international markets have been increasing the demand for this type of hot pepper. The Brazilian agroindustry is interested in supplying part of this demand with high quality products and competitive prices, and it needs well-adapted cultivars. To fill this gap, Embrapa Vegetables developed the Habanero pepper cultivar BRS Juruti, which meets the demands of both the market for fresh fruit and the processing agroindustry of mash and sauces. Cultivar BRS Juruti has red fruits and yielded around 50 t/ha (36,000 plants/ha). Fruit pungency is circa 260,000 SHU and fruits have high content of vitamin C (122 mg/100 g). BRS Juruti is resistant to several viruses, Oidiopsis sicula, and Meloidogyne javanica, and presents intermediate resistance to key bacterial diseases; and is highly uniform in comparison with the original population. Cultivar BRS Juruti is recommended for open field (specially adapted to the Central Region of Brazil), as well as greenhouse/screenhouse cultivation. BRS Juruti has been registered (RNC 32010) and protected (DOU 01/09/2015) in theBrazilian Ministry of Agriculture, Livestock and FoodSupply (MAPA). Breeders' seed is being made available to interested parties in the private sector.
  • Síntese de uma população base de pimenta tipo Habanero Carta Ao Editor

    Nass, Luciano L; Souza, Karina RR; Ribeiro, Claudia SC; Reifschneider, Francisco JB

    Resumo em Português:

    RESUMO: O estabelecimento de populações de base genética ampla e suas possibilidades de uso em programas de melhoramento são discutidos, baseado no programa deCapsicum da Embrapa. Foram utilizados 31 acessos de pimenta do grupo "Habanero" de diferentes procedências do Banco Ativo de Germoplasma (BAG) de Capsicum da Embrapa Hortaliças para a formação de uma população base. A população base foi formada por uma mistura equitativa de sementes F2 de todos os cruzamentos obtidos, sendo utilizado um peso fixo (1 g), o qual equivale a cerca de 150 sementes por genótipo. Essa população balanceada foi introduzida no BAG Capsicum e recebeu a denominação de CNPH 15.469. Dentre as possibilidades de exploração desta variabilidade pode-se citar: o uso da população base como fonte de linhagens; manutenção da população para seleção em ambientes específicos; derivação de novas populações a partir da população base e, ainda, sua utilização em programas de seleção recorrente.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The establishment of populations with ample genetic variability and their use in breeding programs are discussed based on the Capsicum breeding program at Embrapa. Thirty-one accessions of "Habanero" pepper from different origins present in the Capsicum Active Germplasm Bank (AGB) of Embrapa Vegetables were used to establish a base population. The base population of "Habanero" was formed by an equal mixture of F2 seeds from all crosses obtained, using a fixed weight (1 g) per cross, which is close to 150 seeds per genotype. This balanced population was introduced in theCapsicum AGB as CNPH 15,469. There are several possibilities to explore this variability, such as the use of base population as source of inbred lines; the use of base population for selection in specific environments; establishment of new populations from the base population, and also its use in recurrent selection programs.
  • Oncidium: a orquídea em expansão no cenário florícola Artigo Da Capa

    Faria, Ricardo Tadeu de; Colombo, Ronan Carlos
Associação Brasileira de Horticultura Embrapa Hortaliças, C. Postal 218, 70275-970 Brasília-DF, Tel. (61) 3385 9099, Tel. (81) 3320 6064, www.abhorticultura.com.br - Vitoria da Conquista - BA - Brazil
E-mail: associacaohorticultura@gmail.com