Logomarca do periódico: Brazilian Journal of Microbiology

Open-access Brazilian Journal of Microbiology

Publication of: Sociedade Brasileira de Microbiologia
Area: Biological Sciences ISSN printed version: 1517-8382
ISSN online version: 1678-4405
Previous title Revista de Microbiologia

Table of contents

Brazilian Journal of Microbiology, Volume: 37, Issue: 4, Published: 2006

Brazilian Journal of Microbiology, Volume: 37, Issue: 4, Published: 2006

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Review
Fluorescent Pseudomonads associated with the rhizosphere of crops: an overview Botelho, Gloria R. Mendonça-Hagler, Leda Cristina

Abstract in Portuguese:

As preocupações com o meio ambiente têm levado à necessidade do uso sustentável dos recursos naturais. A agricultura convencional tem causado impactos consideráveis no solo e nas águas. É importante mudar certas técnicas agrícolas por outras consideradas mais limpas para o meio ambiente. Uma estratégia é a utilização da microbiota do solo para induzir o crescimento de plantas, controlar fitomoléstias e para fazer a biodegradação de compostos xenobióticos. Estudos sobre a relação entre as raízes e a microbiota são essenciais para conseguir aplicações viáveis na agricultura. Estes estudos têm indicado que um dos mais abundantes microrganismos na rizosfera (região ao redor da raiz) é Pseudomonas spp. do grupo fluorescente. Estes têm sido considerados como alternativa tanto aos agrotóxicos no controle de doença de plantas como na indução do seu desenvolvimento. Esta revisão mostra os principais conhecimentos sobre Pseudomonas spp. do grupo fluorescente. Esta resume e discute aspectos significantes deste tópico, incluindo, (i) rizosfera como microhabitat; (ii) aspectos taxonômicos, genéticos e ecológicos de Pseudomonas spp. do grupo das fluorescentes na rizosfera; (iii) mecanismos de Promoção de Crescimento de Plantas e Controle Biológico e (iv) uso comercial de PGPR na agricultura.

Abstract in English:

Environmental concerns have led to the need of sustainable use of natural resources. The conventional agriculture caused considerable impacts on soils and waters. It is important to change certain agricultural managements to environmental cleaner techniques. The sustainable agriculture has pointed many approaches and techniques to reduce environmental impact. One of those strategies is the utilization of the soil microbiota to induce plant growth, control of plant diseases and biodegradation of xenobiotic compounds. Studies on the relationship between roots and microbiota are essential to achieve viable agricultural applications. These studies indicate that one of the most abundant microorganisms in the rhizosphere (area around the roots) is fluorescent Pseudomonas spp. They have been considered as an alternative to agrochemicals for controlling plant diseases and increasing plant development. This review addresses the main findings on fluorescent Pseudomonads. It summarizes and discusses significant aspects of this general topic, including (i) rhizosphere as a microhabitat; (ii) taxonomic, genetic and ecological aspects of fluorescent Pseudomonads in the rhizosphere; (iii) mechanisms of Plant Growth Promoting and Biological Control and (iv) commercial use of PGPR in agriculture.
Environmental and Soil Microbiology
Antagonism of Aspergillus terreus to Sclerotinia sclerotiorum Melo, Itamar S. Faull, Jane L. Nascimento, Rosely S.

Abstract in Portuguese:

Uma linhagem de Aspergillus terreus mostrou forte atividade parasítica contra Sclerotinia sclerotiorum. Interações entre o patógeno e o antagonista revelaram que A. terreus esporulou profusamente sobre os escleródios. Quando visto em microscopia eletrônica de varredura, o antagonista mostra-se rompendo e lisando a parede celular e penetrando o interior do escleródio, onde se estabelece no tecido medular.

Abstract in English:

An Aspergillus terreus strain showed in vitro antagonistic activity against the plant pathogen Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary. The interaction between A. terreus and sclerotia revealed that the mycoparasite sporulated abundantly on the sclerotial surface. Cell breakdown due to host cell wall disruption was observed in inner rind cells, by a scanning electron microscopy.
Environmental and Soil Microbiology
Effect of caffeine and tannins on cultivation and fructification of Pleurotus on coffee husks Fan, Leifa Soccol, Andréa Thomaz Pandey, Ashok Vandenberghe, Luciana Porto de Souza Soccol, Carlos Ricardo

Abstract in Portuguese:

O objetivo do presente trabalho foi estudar o efeito da cafeína e taninos sobre o desenvolvimento do fungo Pleurotus sp. e avaliar a possibilidade do uso da casca de café como substrato no seu cultivo. Oito cepas de P. ostreatus e duas cepas de P. sajor-caju foram selecionadas em um meio à base de extrato aquoso de casca de café e Agar. A cepa P. ostreatus LPB 09 foi escolhida para estudos posteriores com base na velocidade de crescimento do micélio e produção de biomassa. O estudo do desenvolvimento do cogumelo em meio com diferentes concentrações de cafeína mostrou que o aumento da concentração da mesma influencia negativamente crescimento. A partir de uma concentração de cafeína de 2500 mg/L não foi observado crescimento. Observou-se ainda que o Pleurotus não degradou a cafeína, mas a absorveu. Os taninos em concentração abaixo de 100 mg/L no meio estimularam o crescimento do micélio, no entanto acima de 500 mg/L mostraram efeito negativo. Quando a concentração de taninos atingiu 1000 mg/L, o cogumelo ainda sobreviveu e mostrou uma certa tolerância. O ácido tânico não foi encontrado no micélio, o que confirma que o Pleurotus possui a capacidade de degradá-lo. A frutificação ocorreu após 20 dias de inoculação e a eficiência biológica atingiu 97% em 60 dias. O conteúdo de cafeína da casca de café foi reduzido para 60.7% e o de taninos para 79.2%. Os resultados mostram boas perspectivas para o cultivo de Pleurotus utilizando casca de café como substrato sem a necessidade de qualquer pré-tratamento.

Abstract in English:

The objective of this work was to study the effect of caffeine and tannins on Pleurotus sp. cultivation and to evaluate the feasibility of using coffee husks as substrate for mushroom cultivation. Eight strains of P. ostreatus and two strains of P. sajor-caju were screened on a medium prepared from agar extract of coffee husk. Based on best mycelial growth and biomass production, the strain P. ostreatus LPB 09 was selected for detailed studies. With the increase of caffeine concentration, the mycelial growth and the biomass production decreased, and no growth was observed when concentration of caffeine was 2500 mg/L. Furthermore, Pleurotus did not degrade the caffeine, but absorbed it. Tannin under 100 mg/L in the medium stimulated the growth of mycelia, but above 500 mg/L it had a negative effect. When the concentration reached 1000 mg/L, the fungus still survived and showed a certain tolerance to it. No tannic acid was found in the mycelia, but its concentration decreased in the medium. This fact confirmed that Pleurotus had the capacity of degrading tannic acid. Fructification occurred after 20 days of inoculation and the biological efficiency reached about 97% after 60 days. Caffeine content in the husk after cultivation was reduced to 60.7% and tannins to 79.2%. The results indicated the feasibility of using coffee husk without any pretreatment for the cultivation of Pleurotus.
Environmental and Soil Microbiology
Enhancement of growth of Lentinus crinitus in soil using benomyl and vegetable oil Machado, Kátia M.G. Matheus, Dácio R. Rodrigues, Tatiana A. Bononi, Vera L.R.

Abstract in Portuguese:

Para identificar alternativas para a fumigação de solo em processos de biorremediação, foi avaliada a adição de benomil e de óleo vegetal no crescimento de Lentinus crinitus e fungos mitospóricos. Benomil pode ser usado como alternativa ao brometo de metila. A adição de óleo vegetal favoreceu o crescimento de L. crinitus.

Abstract in English:

In order to identify alternatives for soil fumigation in bioremediation process, the addition of benomyl and vegetable oil on the growth of L. crinitus and mitosporic fungi were evaluated. Benomyl can be used as an alternative to methyl bromide. Addition of vegetable oil favors the growth of L. crinitus.
Environmental and Soil Microbiology
Heterotrophic bacteria abundances in Rodrigo de Freitas Lagoon (Rio de Janeiro, Brazil) Gonzalez, Alessandra M. Paranhos, Rodolfo Lutterbach, Márcia S.

Abstract in Portuguese:

A Lagoa Rodrigo de Freitas (RJ, Brasil) é um importante ecossistema que vêm sendo submetido a um acelerado processo de degradação. O objetivo desse estudo foi determinar a abundância e a distribuição espacial das bactérias heterotróficas totais (citometria em fluxo) e cultivadas ("pour plate" em ágar R2A). Outro objetivo foi avaliar a influência da lagoa na qualidade das águas de Ipanema e do Leblon. Dados físico-químicos também foram adquiridos. Amostras de água sub-superficiais foram coletadas mensalmente, de dezembro de 1999 a outubro de 2000. Na lagoa, a abundância de bactérias cultivadas variou de 6,9x10(5) a 5,0x10(7) UFC.100 mL-1. Em Ipanema e no Leblon, esse parâmetro atingiu 1,4x10(5) e 2,8x10(6) UFC.100 mL-1, respectivamente. A abundância bacteriana total variou de 2,9x10(7) a 3,2x10(7) células.mL-1 na lagoa. Em Ipanema e no Leblon, este parâmetro alcançou, respectivamente, 8,7x10(6) a 1,1x10(7) células.mL-1. Dois sub-grupos bacterianos foram observados nas estações, com predomínio de células HNA. Amostras foram posteriormente coletadas visando um maior entendimento sobre as bactérias presentes nesses ambientes. A abundância bacteriana foi analisada apenas por citometria em fluxo e os resultados oscilaram entre 8,3x10(6) e 2,5x10(7) células.mL-1 na lagoa. Na praia, esse parâmetro atingiu 6,9x10(6) células.mL-1. Dois sub-grupos bacterianos também foram observados, com predomínio de células HNA na lagoa e LNA na praia adjacente. Os resultados indicaram que a lagoa é um ecossistema eutrofizado, onde as bactérias e os parâmetros físico-químicos distribuem-se de modo uniforme. Os dados ainda indicaram que as águas poluídas da lagoa afetam a qualidade das praias de Ipanema e do Leblon.

Abstract in English:

The Rodrigo de Freitas Lagoon (RJ, Brazil) is an important coastal ecosystem that has been submitted to an accelerated degradation process. The aim of this work was to determine the abundance and the spatial distribution of total heterotrophic (by flow cytometry) and cultivated bacteria ("pour plate" method on R2A agar). Another objective was to evaluate the lagoon's influence on water quality of Ipanema and Leblon beaches. Physical and chemical data were acquired too. Sub-superficial water samples were taken monthly, from December 1999 to October 2000. On lagoon, the cultivated bacteria abundance varied from 6.9x10(5) to 5.0x10(7) CFU.100 mL-1. On Ipanema and Leblon beaches, this parameter yielded 1.4x10(5) and 2.8x10(6) CFU.100 mL-1, respectively. Total bacterial abundance varied from 2.9x10(7) to 3.2x10(7) cells.mL-1 on lagoon. On Ipanema and Leblon, this parameter yielded 8.7x10(6) and 1.1x10(7) cells.mL-1, respectively. Two sub-groups were determined with dominance of HNA cells. Samples were added latter to better understand the bacteria present on these environments. Bacterial abundance were analyzed only by flow cytometry and the results varied from 8.3x10(6) to 2.5x10(7) cells.mL-1 on lagoon. On the beach, this parameter yielded 6.9x10(6) cells. mL-1. Two bacterial sub-groups were also observed, with dominance of HNA on lagoon and LNA on the beach. The results showed that the Rodrigo de Freitas Lagoon is an eutrophic ecosystem where the bacterial populations and the physical and chemical parameters do not differ spatially. The data also confirmed that the outflow of the lagoon's polluted waters affect the sanitary conditions of Ipanema and Leblon beaches.
Environmental and Soil Microbiology
Solubilization of CaHPO4 and AlPO4 by Aspergillus niger in culture media with different carbon and nitrogen sources Barroso, Cinthya Babá Pereira, Gener Tadeu Nahas, Ely

Abstract in Portuguese:

A solubilização de fosfatos inorgânicos por microrganismos disponibiliza fosfato para a nutrição das plantas e aumenta seu crescimento. A solubilização de CaHPO4 (Ca-P) e AlPO4 (Al-P) por Aspergillus niger na presença de várias fontes de carbono e de nitrogênio foi estudada. A solubilização de Ca-P foi aumentada quando as fontes de carbono foram manitol, maltose, galactose e glicose (nesta ordem). Galactose, sacarose e maltose foram as fontes de carbono que aumentaram a solubilização de Al-P. Maior crescimento, produção de ácidos e diminuição do pH foram obtidos em meio contendo Al-P do que Ca-P, porém, a quantidade de fosfato solubilizado foi apenas 12% maior. A solubilização dos fosfatos foi relacionada à produção de ácidos, diminuição do pH e crescimento do fungo no meio de cultura. Resultados de um estudo conduzido sob condições abióticas mostraram que os ácidos orgânicos solubilizaram mais Ca-P do que Al-P. Avaliando-se o efeito da fonte de N, a solubilização de Ca-P ou Al-P decresceu na seguinte ordem: glicina > NH4Cl > NaNO3 ou NH4NO3 > Uréia > (NH4)2SO4, respectivamente. As fontes de N amoniacal (NH4+-N) foram as mais efetivas na produção de ácidos e diminuição do pH.

Abstract in English:

The solubilization of inorganic phosphates by microorganisms supplies phosphates for plant nutrition and increases their growth. The solubilization of CaHPO4 (Ca-P) and AlPO4 (Al-P) by Aspergillus niger using several carbon and nitrogen sources was studied. Solubilization of Ca-P was enhanced when the carbon sources were mannitol, maltose, galactose and glucose (in that order). Galactose, sucrose and maltose were the carbon sources that enhanced the solubilization of Al-P. More extensive growth, acid production, and decrease in pH were obtained in the Al-P medium than in the Ca-P medium, however, the quantity of solubilized phosphate was 12% less. Phosphate solubilization was related to acid production, pH drop and fungal growth in the culture medium. The results of a study carried out under abiotic conditions showed that organic acids solubilize more Ca-P than Al-P. Evaluating the effect of the nitrogen source, the solubilization of Ca-P or Al-P decreased in the following order: glycine > NH4Cl > NaNO3 and NH4NO3 > urea > (NH4)2SO4, respectively. Ammoniacal nitrogen (NH4+-N) sources were the most effective in the production of acids and in lowering of the pH.
Environmental and Soil Microbiology
Molecular characterization of bacterial populations of different soils Pereira, Rodrigo Matheus Silveira, Érico Leandro da Scaquitto, Denilson César Pedrinho, Eliamar Aparecida Nascimbém Val-Moraes, Silvana Pompéia Wickert, Ester Carareto-Alves, Lúcia Maria Lemos, Eliana Gertrudes de Macedo

Abstract in Portuguese:

Até o momento poucos estudos foram realizados no Brasil a respeito da diversidade de comunidades bacterianas no solo. Com o objetivo de caracterizar as populações bacterianas presentes no solo através da análise do gene 16S rRNA, foram analisados dois solos: um caracterizado pelo uso intensivo, principalmente para a produção de tomate, feijão e milho (CS); e outro sob floresta (FS), não modificado pelo homem, ambos do município de Guaíra, no estado de São Paulo, Brasil. Usando oligonucleotídeos específicos, de genes 16S rRNA do DNA metagenomico de ambos os solos foram amplificados por PCR, amplicons foram clonados e 139 clones de duas bibliotecas foram seqüenciados. O uso da técnica de 16S rRNA, gerou a identificação de diferentes populações de bactérias de solo pertencentes aos filos Acidobacteria Actinobacteria Bacteroidetes Firmicutes Proteobacteria Verrucomicrobia, Archaea, além das não classificadas. Diferenças entre as bibliotecas FS e CS foram observadas no tamanho dos filos. Um grande número de filos e, consequentemente, uma grande diversidade bacteriana foi observada no solo sob floresta. Estes dados foram confirmados pela análise de diversidade genética realizada. A caracterização de comunidades do solo apresentada neste trabalho contribuiu fornecendo dados para estudos posteriores sobre a dinâmica das populações bacterianas em solos de diferentes condições no Brasil.

Abstract in English:

Until recently, few studies were carried out in Brazil about diversity of bacterial soil communities. Aiming to characterize the bacterial population in the soil through 16S rRNA analysis, two types of soil have been analyzed: one of them characterized by intensive use where tomato, beans and corn were cultivated (CS); the other analyzed soil was under forest (FS), unchanged by man; both located in Guaíra, São Paulo State, Brazil. Using specific primers, 16S rRNA genes from metagenomic DNA in both soils were amplified by PCR, amplicons were cloned and 139 clones from two libraries were partially sequenced. The use of 16S rRNA analysis allowed identification of several bacterial populations in the soil belonging to the following phyla: Acidobacteria, Actinobacteria, Bacteroidetes, Firmicutes, Proteobacteria Verrucomicrobia in addition to the others that were not classified, beyond Archaea domain. Differences between FS and CS libraries were observed in size phyla. A larger number of phyla and, consequently, a greater bacterial diversity were found in the under-forest soil. These data were confirmed by the analyses of genetic diversity that have been carried out. The characterization of bacterial communities of soil has made its contribution by providing facts for further studies on the dynamics of bacterial populations in different soil conditions in Brazil.
Environmental and Soil Microbiology
Antagonism of Serratia marcescens towards Phytophthora parasitica and its effects in promoting the growth of citrus Queiroz, Brigida Pimentel Villar de Melo, Itamar Soares de

Abstract in Portuguese:

Phytophthora parasitica é um oomiceto que causa sérios problemas fitossanitários em diferentes espécies de plantas em regiões tropicais e o controle tem sido difícil. Este patógeno é um dos mais importante à citricultura. Este trabalho relata o controle biológico do patógeno por uma linhagem de Serratia marcescens R-35, isolada da rizosfera de citros. Em condições de casa-de-vegetação, a bactéria reduziu em mais de 50% a incidência da doença, ao mesmo tempo que promoveu o crescimento de plantas.

Abstract in English:

Phytophthora parasitica causes serious widespread, and difficult-to-control root rots in warmer regions. This oomycete is one of the most important pathogen of citrus. This paper reports the biological control of the pathogen by a strain of Serratia marcescens R-35, isolated from citrus rhizosphere. In greenhouse trials, the bacterium suppressed more than 50% of the disease and promoted the plant growth.
Environmental and Soil Microbiology
Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens detection in bean seeds using a semi-selective culture medium Maringoni, Antonio Carlos Camara, Renata de Cassia

Abstract in Portuguese:

Atualmente, a murcha-de-curtobacterium, causada por Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens, é considerada uma das principais doenças baterianas da cultura do feijoeiro, no Brasil. Um dos métodos eficazes de controle desta doença é o emprego de sementes sadias. Entretanto, não se tem conhecimento de métodos que possam ser utilizados em rotina para o isolamento desta bactéria em sementes de feijoeiro. O presente trabalho teve por objetivo avaliar os métodos qualitativos e quantitativos de isolamento de Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens em sementes de feijoeiro naturalmente infectadas e a detecção deste patógeno em trinta amostras de sementes de feijoeiro, pela semeadura do líquido de maceração das sementes em meio de cultura semi-seletivo. Tanto o método quantitativo quanto o quantitativo foram eficazes em detectar a presença da bactéria nas amostras de sementes analisadas. O método qualitativo mostrou-se mais prático para o uso em rotina e das trinta amostras de sementes de feijoeiro analisadas por este método cinqüenta porcento delas estavam infectadas com Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens.

Abstract in English:

The bacterial wilt caused by Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens is currently considered one of the most important bacterial bean disease in Brazil. One of the most effective control methods against this disease is the use of healthy seeds. However, no methods are known that could be routinely used to detect this bacterium in bean seeds under Brazilian condition. The aim of this work was to evaluate qualitative and quantitative detection methods for Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens in naturally-infected bean seeds, and the detection of this pathogen in thirty bean seed samples, by sowing onto a semi-selective culture medium the leachate obtained from soaked bean seeds. Both the qualitative and quantitative methods were effective for detecting the presence of the bacteria in the seeds samples analysed. The qualitative method proved more practical for rotine use; of the thirty bean seed samples analyzed by this method, fifty percent were infected with Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens.
Environmental and Soil Microbiology
Soil streptomycetes with in vitro activity against the yam pathogens Curvularia eragrostides and Colletotrichum gloeosporioides Soares, Ana Cristina Fermino Sousa, Carla da Silva Garrido, Marlon da Silva Perez, Jane Oliveira Almeida, Nailson Santos de

Abstract in Portuguese:

O inhame da Costa (Dioscorea cayennensis Lam.), uma cultura importante na região do nordeste Brasileiro, é suscetível ao ataque de diversos fungos fitopatogênicos, como Curvularia eragrostides (Henn.) Meyer e Colletotrichum gloeosporioides (Penz.), que causam manchas foliares. Este trabalho teve o objetivo de avaliar o efeito de seis isolados de actinomicetos (S. thermotolerans, S. griseus subsp. griseus, Streptomyces sp. N0035, S. purpurascen e dois isolados identificados como Streptomyces sp.) e de seus metabólitos secundários no crescimento micelial e na germinação de esporos de C. gloeosporioides e C. eragrostides, da cultura do inhame da Costa. Adicionalmente, foi avaliada a atividade quitinolítica desses microrganismos, em meio de sais minerais e ágar, contendo quitina coloidal como única fonte de carbono. Houve interação significativa entre os isolados de actinomicetos e os fungos fitopatogênicos para inibição da germinação de esporos e do crescimento micelial. Streptomyces sp., codificado como AC 26, foi eficiente na inibição da germinação de esporos de C. eragrostides, enquanto que S. thermotolerans e Streptomyces sp. N0035 foram mais eficientes para C. gloeosporioides. Streptomyces sp. (AC 26) foi o mais eficiente na inibição do crescimento micelial de ambos os fungos e o efeito inibitório aumentou com o aumento na concentração dos metabólitos. S. griseus subsp. griseus não apresentou atividade quitinolítica e não inibiu o crescimento micelial de ambos os fungos. Os actinomicetos testados neste trabalho podem ser considerados potenciais agentes de biocontrole de doenças foliares do inhame.

Abstract in English:

Yam (Dioscorea cayennensis Lam), an important crop in the Northeastern region of Brazil, is susceptible to the attack of several phytopathogenic fungi, such as Curvularia eragrostides (Henn.) Meyer and Colletotrichum gloeosporioides (Penz.), which cause leaf spot diseases. This work aimed to evaluate the effect of six actinomycete isolates (S. thermotolerans, S. griseus subsp. griseus, Streptomyces sp. N0035, S. purpurascens, and two isolates identified as Streptomyces sp.), as well as the effect of their secondary metabolites, on mycelium growth and spore germination of C. eragrostides and C. gloeosporioides, from yam plants, cultivar da Costa. Additionally, the chitinolytic activity of these actinomycete strains was determined in a minimum salt growth medium with chitin as the sole carbon source. There was significant interaction between the actinomycete isolates and the phytopathogenic fungi for spore germination and mycelium growth inhibition. Streptomyces sp. codified as AC 26 was more efficient in inhibiting spore germination of C. eragrostides, while S. thermotolerans and Streptomyces sp. N0035 were more efficient for C. gloeosporioides. Streptomyces sp. (AC 26) was the most efficient in inhibiting mycelium growth of both fungi, and the inhibitory effect was positively correlated to metabolite concentration. S. griseus subsp. griseus did not show chitinolytic activity and did not control mycelium growth of both fungi. The actinomycete strains evaluated in this study can be considered potential biological agents for controlling yam phytopathogenic fungi associated with leaf spot diseases.
Industrial Microbiology
Production of cellulase-free xylanase by Trichoderma reesei SAF3 Kar, Sanjay Mandal, Asish Mohapatra, Pradeep K. das Mondal, Keshab C. Pati, Bikash R.

Abstract in Portuguese:

A partir de solo, isolou-se uma cepa de fungos produtos de xilanase, posteriormente identificado como Trichoderma reesei SAF3. O crescimento máximo do fungo foi obtido após 48h em condições submersas em meio de cultura contendo xilano, enquanto produção máxima de enzima (4,75U/mL) ocorreu em 72h. Durante o período de cultivo, não foi detectada atividade celulásica. A enzima parcialmente purificada hidrolizou xilano a xilopentose e xilose. Essas propriedades da xilanase destacam seu uso promissor em escala industrial.

Abstract in English:

A xylanase producing fungi has been isolated from soil and identified as Trichoderma reesei SAF3. Maximum growth of the organism was found at 48 h under submerged condition in xylan containing enriched medium, whereas highest enzyme production (4.75U/mL) was recorded at 72 h. No detectable cellulase activity was noted during whole cultivation period. The partially purified enzyme hydrolyzed xylan into xylopentose and xylose. All these properties of xylanase highlighten its promising uses in industrial scale.
Industrial Microbiology
Nickel biosorption by Acinetobacter baumannii and Pseudomonas aeruginosa isolated from industrial wastewater Rodríguez, Carlos E. Quesada, Adolfo

Abstract in Portuguese:

Foi avaliada a capacidade de adsorção do Ni2+ por duas bactérias, Acinetobacter baumannii e Pseudomonas aeruginosa, em pH 4.5 com tempo de contato de 100 minutos. Isotermas de adsorção foram calculadas com as duas linhagens. Observou-se que, para ambas, o processo de adsorção está de acordo com o modelo fisicoquímico de Langmuir. A captação máxima do Ni2+ (Nmax) foi 5.7 e 8.8 mg Ni2+ g-1 para P. aeruginosa e A. baumannii, respectivamente. Não obstante, P. aeruginosa apresenta uma constante de afinidade (K=1.28) maior que A. baumannii (K=0.68). Estes resultados indicam que ambas as linhagens são adequadas para o tratamento de águas contaminadas, desde que a concentração de níquel seja da ordem de mg·L-1.

Abstract in English:

Nickel biosorption ability was evaluated in two bacterial strains: Acinetobacter baumannii UCR-2971 and Pseudomonas aeruginosa UCR-2957, resulting in greatest adsorption at pH 4.5 and a residence time of 100 minutes. Biosorption isotherms showed that the process follows the Langmuir model. The maximum adsorption rates (Nmax) were 8.8 and 5.7 mg·g-1 for A. baumannii and P. aeruginosa, respectively; however, affinity constants suggest that P. aeruginosa (K=1.28) has higher affinity for nickel than A. baumannii (K=0.68). It is suggested that both strains could be used for wastewater treatment, as long as the concentration of Ni2+ is within the range of mg·L-1.
Industrial Microbiology
Biodegradation of remazol brilliant blue R by ligninolytic enzymatic complex produced by Pleurotus ostreatus Machado, Kátia Maria Gomes Matheus, Dácio Roberto

Abstract in Portuguese:

Pleurotus ostreatus ("shimeji") é produzido no Brasil em escala comercial empregando-se vários resíduos lignocelulósicos. Esforços têm sido feitos para reaproveitamento do resíduo do cultivo em produtos de maior valor agregado, como enzimas ou sua aplicação em processos de biorremediação. Foi feita avaliação do potencial de degradação do azul brilhante de remazol (RBBR) por extratos obtidos de substratos sólidos colonizados por P. ostreatus e por extratos do resíduo da produção do cogumelo "shimeji". Substratos colonizados e o resíduo foram fornecidos pela Toyobo do Brasil Ltda. Extração foi feita com tampão acetato de sódio (50 mM, pH 4,6). Descoloração do RBBR foi acompanhada a 592 nm e atividades de peroxidases e lacase pela oxidação do ABTS. Peroxidase da raiz forte (HRP) foi usada como referência. O tempo de crescimento de P. ostreatus influenciou a degradação do RBBR e a produção das atividades enzimáticas de peroxidases e de lacase. Concentração de 1 mM de H2O2 e pH 4,0 mostraram-se ótimos para descoloração do RBBR. Descoloração total do RBBR foi obtida com adição de apenas uma alíquota de 50 µL de H2O2 (1 mM). Maior estabilidade dos extratos foi obtida por refrigeração que por congelamento. Foi evidenciado o potencial de aplicação de extratos enzimáticos de Pleurotus ostreatus e do resíduo da produção do cogumelo para a degradação de compostos xenobióticos.

Abstract in English:

Pleurotus ostreatus ("shimeji") is produced in Brazil on a commercial scale using various lignocellulosic residues. Efforts have been made to reuse the culture residue to obtain products of greater aggregate value such as enzymes or in processes of bioremediation. We evaluated the Remazol brilliant blue R (RBBR) degradation potential of extracts from solid substrate colonized by P. ostreatus and extracts from residue of the "shimeji" mushroom yield. Colonized substrates and residue were provided by Toyobo do Brasil Ltda. Extraction was performed with sodium acetate buffer (50 mM, pH 4.6). RBBR decolorization was monitored at 592 nm and peroxidase and laccase activities were measured by monitoring the oxidation of ABTS. Horseradish peroxidase was used as reference. The time of growth of P. ostreatus influenced RBBR degradation and peroxidase and laccase activities. Concentration of 1 mM H2O2 and pH 4.0 were the best for RBBR decolorization. Complete RBBR decolorization was obtained with the addition of only one aliquot of 50 µL of 1 mM H2O2. The stability of the extracts was higher when they were kept under refrigeration than when stored frozen. The potential application of the ligninolytic complex derived from P. ostreatus and mushroom residue for xenobiotic degradation was demonstrated.
Industrial Microbiology
Screening of filamentous fungi for production of enzymes of biotechnological interest Guimarães, Luis Henrique S. Peixoto-Nogueira, Simone C. Michelin, Michele Rizzatti, Ana Carolina S. Sandrim, Valéria C. Zanoelo, Fabiana F Aquino, Ana Carla M.M. Junior, Altino B. Polizeli, Maria de Lourdes T. M.

Abstract in Portuguese:

Muitas enzimas produzidas por fungos têm relevantes aplicações em diferentes áreas industriais. O objetivo desse trabalho foi coletar e isolar fungos filamentosos do solo e humus, plantas e bagaço de cana de açúcar de diferentes regiões do Estado de São Paulo. Quarenta isolados foram examinados quanto à sua capacidade de produzir xilanase, glicose-oxidase, fosfatase alcalina, fosfatase ácida, fitase, pectinase e amilase. Entre estes, vinte e três isolados exibiram potencial enzimático. Xilanases produzidas por dois destes isolados (Aspergillus caespitosus e A. phoenicis) mostraram bons resultados no biobranqueamento da polpa de celulose. Entre dezessete isolados, pelo menos três produziram altos níveis de glicose oxidase, sendo Rhizopus stolonifer e Aspergillus. versicolor os melhores produtores. Aspergillus caespitosus, Mucor rouxii e nove outros ainda não identificados foram os melhores produtores de fosfatases em fermentação submersa. Pectinase foi produzida preferencialmente por IF II e C-8 seguida por Rhizopus stolonifer. Níveis significantes de amilases foram produzidos por Paecilomyces variotii e Aspergillus phoenicis. Um notável produtor de diversas enzimas foi Rhizopus microsporus var. rhizopodiformis, que produziu altos níveis de amilase, fosfatase alcalina e ácida e pectinase. Algumas estruturas morfológicas deste fungo estão sendo ilustradas por microscopia de luz e microscopia eletrônica de varredura. Esse estudo contribui para catalogar fungos isolados do estado de São Paulo e fornece informações adicionais para pesquisas futuras sobre o potencial industrial destes microrganismos produtores de enzima e eventualmente também metabólitos secundários com atividade antimicrobiana e antiparasitária.

Abstract in English:

Many enzymes produced by fungi have relevant biotechnological applications in several industrial areas. The purpose of this study was to collect and isolate filamentous fungi from soil and humus, plants and sugar cane bagasse of different regions of the São Paulo state. Forty isolates were examined for their ability to produce xylanase, glucose-oxidase, alkaline phosphatase, acid phosphatase, phytase, pectinase and amylase. Among these, twenty three isolates exhibited enzymatic potential. The xylanases produced by two of these isolates (Aspergillus caespitosus and A. phoenicis) showed good potential for pulp bleaching. Among seventeen isolates, at least three produced high levels of glucose-oxidase, being Rhizopus stolonifer and A. versicolor the best producer strains. A. caespitosus, Mucor rouxii, and nine others still not identified were the best producers of phosphatases in submerged fermentation. Pectinase was best produced by IF II and C-8 belong R. stolonifer. Significant levels of amylase were produced by Paecilomyces variotii and A. phoenicis. A remarkable enzyme producer was Rhizopus microsporus var. rhizopodiformis that produced high levels of amylase, alkaline and acid phosphatases, and pectinase. Some morphological structures of this fungus were illustrated using light microscopy (LM) and scanning electron microscopy (SEM). This study contributes to catalogue soil fungi isolated in the state of São Paulo, and provides additional information to support future research about the industrial potential of these microorganisms that may produce enzymes and, eventually, also secondary metabolites with anti-microbial or anti-parasitic activities.
Industrial Microbiology
Biodegradation of reactive textile dyes by basidiomycetous fungi from brazilian ecosystems Machado, Kátia M.G. Compart, Luciana C.A. Morais, Rúbio O. Rosa, Luiz H. Santos, Mércia H.

Abstract in Portuguese:

O potencial de Trametes villosa e Pycnoporus sanguineus de descolorir corantes têxteis reativos utilizados na manufatura de algodão no estado de Minas Gerais foi avaliado. Halos de crescimento e descoloração foram determinados em agar extrato malte (MEA) com 0,002g L-1 do corante. T. villosa descoloriu os 28 corantes testados e P. sanguineus apenas 9. A influência de condições de cultivo (agitação, concentração de corante e concentração de nitrogênio) na degradação do corante azul brilhante Drimaren foi avaliada durante crescimento dos fungos em meio líquido sintético. Agitação favoreceu a degradação e não foi observada repressão da descoloração pelo nitrogênio. Em cultura pura, T. villosa e P. sanguineus descoloriram efluente sintético constituído por uma mistura de dez corantes. Maior descoloração do efluente sintético foi observada no cultivo misto destes dois fungos. Este estudo evidenciou diferenças entre espécies de basidiomicetos tropicais na capacidade em degradar corantes reativos e reforçou o potencial deste grupo de fungos para a descoloração de efluentes têxteis.

Abstract in English:

The potential of Trametes villosa and Pycnoporus sanguineus to decolorize reactive textile dyes used for cotton manufacturing in the State of Minas Gerais, Brazil, was evaluated. Growth and decolorization halos were determined on malt extract agar containing 0.002g L-1 of the dye. T. villosa decolorized all 28 of the tested dyes while P. sanguineus decolorized only 9. The effect of culture conditions (shaking and dye and nitrogen concentration) on the degradation of Drimaren Brilliant Blue dye was evaluated during growth of the fungi in liquid synthetic medium. Shaking favored degradation and decolorization was not repressed by nitrogen. In pure culture, T. villosa and P. sanguineus decolorized synthetic effluent consisting of a mixture of 10 dyes. Higher decolorization of the synthetic effluent was observed when a mixed culture of the two fungi was used. This study demonstrated differences between tropical basidiomycete species in terms of their ability to degrade reactive dyes, and reinforces the potential of this group of fungi for the decolorization of textile effluents.
Industrial Microbiology
Production of outer membrane vesicles (OMV) in batch cultivation of Neisseria meningitidis serogroup B Santos, Silvia Baruque-Ramos, Júlia Tanizaki, Marta Massako Lebrun, Ivo Schenkman, Rocilda Perazzini Furtado

Abstract in Portuguese:

A doença meningocócica é uma causa importante de morte a nível mundial. Aproximadamente 330.000 casos e 35.000 mortes ocorrem anualmente. A cepa N.44/89 do sorogrupo B de Neisseria meningitidis é prevalente no Brasil. Suas vesículas de membrana externa (OMV - "outer membrane vesicles"), com proteínas reguladoras de ferro (IRP - "iron regulated proteins") liberadas no meio de cultura, são empregadas como antígeno para a produção da vacina. A fim ter o conhecimento sobre os parâmetros cinéticos, especialmente os valores finais da concentração de OMV, cultivos batelada de 20 hs foram realizados no meio de Catlin com limitação do ferro. As condições de processo compreenderam: biorreator de 7 litros, 36ºC, 0,5 atm, vazão de ar de 1 L/min, agitação variando entre 250 a 850 rpm, controle do oxigênio dissolvido em 10% da condição de saturação. A biomassa foi determinada pela densidade ótica em 540 nm e peso seco. Glicerol, lactato, pH e oxigênio dissolvido foram medidos das amostras retiradas durante o cultivo. A concentração de OMV foi determinada pelo método de Lowry após ultracentrifugação. A presença de IRP foi verificada por SDS-PAGE. O valor mais elevado de biomassa, correspondendo à concentração inicial mais elevada de lactato (7,84 g/L) foi obtido no tempo de processo de 9 horas, o qual corresponde a biomassa seca de 1,0 g/L e a densidade ótica de 2,3 em 540 nm. O consumo de lactato. foi relacionado diretamente ao crescimento celular (fator de conversão de 0,24 biomassa por lactato g/g). A concentração do glicerol no meio não se alterou significativamente ao longo do processo. A concentração de OMV alcançou o valor mais elevado de 80 mg/L no tempo final de cultivo. Os resultados obtidos sugerem que o lactato é o principal fator limitante do crescimento e o máximo do antígeno é obtido durante a fase estacionária de crescimento e de morte celular.

Abstract in English:

Meningococcal disease is an important cause of death and morbidity throughout the world. Nearly 330,000 cases and 35,000 deaths occur yearly. Neisseria meningitidis, serogroup B strain N.44/89, is prevalent in Brazil. Its outer membrane vesicles (OMV) with iron regulated proteins (IRP) are released to the culture medium and are used as antigen for vaccine production. In order to have knowledge about the kinetic parameters, especially the final OMV concentration values, 20-h batch cultivations were carried out in Catlin medium with iron restriction. Process conditions comprised: 7 L bioreactor, 36ºC, 0.5 atm, overlay air flowrate of 1 L/min, agitation varying from 250 rpm to 850 rpm and dissolved oxygen control set at 10% of saturation condition. Biomass was determined by optical density at 540 nm and dry weight. Glycerol, lactate, pH and dissolved oxygen were measured from samples taken during cultivation. Outer membrane vesicle (OMV) concentration was determined by Lowry's method after ultracentrifugation. IRP presence was verified by SDS-PAGE. Highest biomass value, corresponding to the highest initial lactate concentration (7.84 g/L) was achieved at the 9th hour process time corresponding to 1.0 g/L dry biomass and 2.3 optical density at 540 nm. Lactate consumption was directly related to cell growth (yield factor: 0.24 g dry biomass / g lactate). Glycerol concentration in the medium did not change significantly during the process. OMV concentration reached the highest value of 80 mg/L at end cultivation time. The obtained results suggest that lactate is a main limiting growth factor and the maximum amount of antigen is obtained during stationary growth and cell death phases.
Industrial Microbiology
Media components and amino acid supplements influencing the production of fruity aroma by Geotrichum candidum Pinotti, T. Carvalho, P.M.B. Garcia, K.M.G. Silva, T.R. Hagler, Allen Norton Leite, S.G.F.

Abstract in Portuguese:

Geotrichum candidum foi cultivado em diversos meios de cultura contendo sacarose ou melaço e milhocina ou peptona e a produção de aroma frutal foi verificada através de avaliação sensorial e cromatografia gasosa acoplada a espectrometria de massas. Os meios contendo melaço, peptona e leucina, valina ou alanina apresentaram os melhores resultados e a presença de diversos ésteres foi consistente com a formação de aroma frutal.

Abstract in English:

The ability of Geotrichum candidum to produce fruity aroma in food grade sucrose, molasses, corn steep liquor and peptone based culture media was tested by sensory evaluation and analyzed by gas chromatography mass spectrometry. A strong and sweet fruity aroma was produced from molasses, with peptone or corn steep liquor stimulating aroma production. Molasses with peptone supplemented with leucine, valine, or alanine yielded better fruity aroma production and the presence of many esters was consistent with the fruity aroma production.
Industrial Microbiology
Chemical and microbiological evaluation of ensiled sugar cane with different additives Bravo-Martins, Claudia Eugênia Castro Carneiro, Heloisa Castro-Gómez, Raúl Jorge Hernán Figueiredo, Henrique César Pereira Schwan, Rosane Freitas

Abstract in Portuguese:

A silagem de cana-de-açúcar apresenta grande potencial para o uso na alimentação animal, entretanto o crescimento de microrganismos não desejáveis durante o processo fermentativo pode causar perdas nutricionais e conseqüentemente afetar o rendimento de produção e também a saúde dos animais. Este estudo objetivou avaliar a qualidade microbiológica e a composição química de silagens de cana-de-açúcar em silos experimentais com e sem a adição de aditivos nutritivos durante o período de 30 dias. Bactérias aeróbicas facultativas e fungos filamentosos não foram detectados nas amostras em nenhum dos tratamentos analisados. A população de leveduras nas silagens das cinco variedades de cana-de-açúcar sem aplicação de aditivos foi em média 6,55 log UFC g-1 de silagem e, com aplicação de 1% de sulfato de amônia e 1% de uréia foi em média de 5,86 e 5,50 log UFC g-1 de silagem, respectivamente. A população de bactérias do ácido lático nos silos sem aditivos foi de 8,62 log UFC g-1 de silagem e nos silos com sulfato de amônio e uréia foi de 6,40 e 6,54 log UFC g-1 de silagem, respectivamente. A percentagem média de matéria seca das silagens nos três tratamentos foi de 20,76%. A adição dos nutrientes nitrogenados diminuiu a população microbiana após os 30 dias da cana de açúcar ensilada, mas aumentou a concentração de proteína bruta. A presença dos aditivos também afetou a concentração das fibras de detergente neutro e ácida e lignina nas cinco variedades de cana de açúcar ensiladas.

Abstract in English:

Sugar cane silage has a potential for animal feeding, but uncontrolled growth of undesirable microorganisms may cause nutritional losses and affect the animal productivity and health. The objective of this work was to evaluate the microbiological quality and chemical composition of ensiled sugar cane with and without nutritional additives after 30 days of fermentation. Yeasts, filamentous fungi and distinct groups of bacteria were enumerated by plate count methods and the chemical analyzes comprised dry matter, crude protein, fiber content, lignin, and pH. Facultative aerobic bacteria and filamentous fungi were not detected during the fermentative process in any of the treatments. The number of yeasts in five varieties of sugar cane silage without additives was about 6.55 Log CFU g-1 of silage, and with 1% ammonium sulfate and 1% urea were about 5.86 and 5.50 Log CFU g-1 of silage, respectively. The lactic acid bacteria (LAB) count without additive was about 8.62 Log CFU g-1 of silage, and with 1% ammonium sulfate and 1% urea the count was about 6.40 and 6.54 Log CFU g-1 of silage, respectively. The average percent of dry material in the three treatments was 20.76%. The addition of ammonium sulphate and urea has decreased the microbial load after 30 days but it has increased the total crude protein concentration. Additives also affected neutral detergent fiber, acid detergent fiber and lignin content in all five varieties of sugar cane silage.
Industrial Microbiology
Characterization of alkaline lipase from Fusarium oxysporum and the effect of different surfactants and detergents on the enzyme activity Prazeres, Janaina Nicanuzia dos Cruz, Juliana Aparecida Bortollotti Pastore, Gláucia Maria

Abstract in Portuguese:

Atualmente, há uma tendência de utilizar baixas temperaturas em limpeza de lavanderia por razões ambientais e econômicas, situações estas que tornam indispensáveis o uso de enzimas em produtos detergentes. Devido às lipases serem excelentes catalisadoras em soluções e em interface água-óleo, elas são potencialmente apropriadas para aplicação na remoção de manchas de gorduras em lavanderia industrial e detergentes domésticos. O efeito de diferentes detergentes comerciais e surfactantes sobre a atividade enzimática da lipase de Fusarium oxysporum foi observado através de ensaios com p-nitrofenilpalmitato (pNPP). A enzima foi compatível com vários surfactantes iônicos e não-iônicos como também com detergentes comerciais. Atividade lipolítica foi fortemente inibida por Sulfato Dodecil de Sódio (SDS), mas não por Triton X-100 e Triton X-114. As melhores condições de ensaio observadas para esta lipase foram pH 8,0 e 50ºC. A enzima foi estável em pH alcalino e manteve 93% da atividade residual durante 1 h de incubação a 60ºC. A maior atividade lipolítica foi medida com triglicerídeos de ácidos graxos de cadeia média e longa (C8-C18). A especificidade hidrolítica da enzima em vários óleos e gorduras testados foi variável. Todas estas propriedades e sua resistência a vários surfactantes e tolerância a detergentes comerciais fazem desta lipase um aditivo potencial para formulação de detergentes.

Abstract in English:

Nowadays, there is a tendency of use of low temperature in laundry cleaning for both environmental and economical reasons, which makes the use of enzymes in detergent products indispensable. Since lipases are efficient catalyst both in solution and at the water-liquid interface, they are potentially suitable for lipid stain removal applications in industrial laundry and household detergents. The effect of different commercial detergents and surfactants on enzymatic activity of lipase from Fusarium oxysporum was observed through p-nitrophenylpalmitate (pNPP) assay. The enzyme was compatible with various ionic and non-ionic surfactants as well as commercial detergents. Lipase activity was strongly inhibited by Sodium Dodecyl Sulphate (SDS), but not by Triton X-100 and Triton X-114. The best assay conditions observed for this lipase were pH 8.0 and 50ºC. The enzyme was stable at alkaline pH and remained 93% of residual activity during 1 h incubation at 60ºC. The highest lipase activity was measured with triglycerides of middle and long chain fatty acids (C8-C18). This enzyme showed a variable specifity/hydrolytic activity towards various fats and oils. All these properties and its resistance towards various surfactants and tolerance to commercial detergents make this lipase a potential additive for detergent formulation.
Food Microbiology
Antimicrobial resistance of Salmonella isolated from poultry carcasses in Dakar (Senegal) Bada-Alambedji, Rianatou Fofana, Aïssatou Seydi, Malang Akakpo, Ayayi Justin

Abstract in Portuguese:

O presente estudo foi realizado com o propósito de aviliar a resistência aos antibióticos dos sorovares da Salmonella isolados da carne de frango crua. De novembro de 2003 até abril de 2004, um total de 120 carcaças de frango foram compradas em 13 pontos de venda e 23 centros de criação de frangos. As Salmonella foram isoladas a partir de 75 (62,2%) carcaças analisadas. Vinte e um (21) sorotipos diferentes foram identificados, sendo os mais freqüentes S. Kentucky (30%), S. Muenster (13,3%), S. Brancaster (8,8%), S. Enteritidis e S. Hadar (6,6%). Todos os sorovares de salmonela foram examinados a fim de determinar a resistência à 16 antibióticos. Setenta e quatro (79,6%) foram resistentes à um antibiotico ou mais, das quais 33 (45,6%) mostraram resistência múltipla a cinco antibióticos (ampicilina, trimetoprim, trimetoprim-sulfametoxazol, tetraciclina e sulfonamidas). Foram encontrados 36 perfis diferentes de resistência múltipla. O nível elevado de resistência dos isolados de Salmonella encontrados na carne do presente estudo, é um indicador do uso indevido e contínuo de doses subterapêuticas de antibióticos nos animais. Por outro lado, os resultados do estudo demonstram a importância da carne de frango como fonte potencial de sorovares de Salmonella multiresistentes transmissíveis ao homem e sugerem um estudo epidemiólogico detalhado.

Abstract in English:

This study was undertaken to estimate the antimicrobial resistance of Salmonella isolated from raw chicken. From November 2003 to April 2004 a total of 120 chicken carcasses were collected from 36 randomly selected sale points (supermarkets, traditional market, poultry slaughter house, flocks) in the urban and periurban zones of Dakar, Sénégal, and examined for the presence of Salmonella. Salmonella was isolated from 75 (62.5%) of the examined samples. Out of the 90 Salmonella isolates obtained, twenty one serotypes were identified, from which the most prevalent were S. Kentuchy 30%, S. Muenster (13.3%), S. Brancaster (8.8%), S. Enteritidis and S. Hadar (6.6%). All Salmonella isolates were tested for their susceptibility to 16 selected antimicrobial agents by the agar diffusion method. Seventy one (78.9%) isolates were resistant to one or more antimicrobials. Out of 71 resistant Salmonella isolates, 33 (46.5%) showed multiple resistance to five or more different antimicrobials. Resistance to ampicillin, trimethoprim, trimethoprim-sulphamethoxazole, tetracyclin and sulphonamides was the most frequent. We found 36 different patterns of multiresistant strains. The high level of antibiotic resistance of foodborne Salmonella isolates in the present study is an indication of indiscriminate and continuous use of subtherapeutic doses of antibiotics in animals. Furthermore, the results showed the possible significance of chicken meat as a source of multiple antimicrobial-resistant Salmonella for human infections and suggest the need for detailed epidemiological study.
Food Microbiology
Evaluation of culture media for counts of Bifidobacterium animalis in the presence of yoghurt bacteria Moriya, Juliana Fachin, Luciano Gândara, Ana Lourdes Neves Viotto, Walkiria Hanada

Abstract in Portuguese:

Tem-se dado muita atenção à utilização de Bifidobacterium sp. em iogurtes devido às suas excelentes propriedades terapêuticas e nutricionais. Entretanto, é recomendado que, baseado em testes in vitro e em humanos, cada produto comercial indique qual a quantidade mínima diária recomendada de ingestão para que se obtenha os benefícios desejados à saúde. Além da inerente dificuldade do crescimento de Bifidobacterium sp em leite, há uma necessidade de padronização de um método de contagem confiável de Bifidobacterium sp na presença das bactérias do iogurte. Este trabalho avaliou o uso dos meios M-MRS, MRS-NNLP e RCPB pH5, visando a contagem do número de células de Bifidobacterium animalis Bb12 na presença de Streptococcus thermophilus e Lactobacillus delbrueckii subsp bulgaricus após a fermentação do iogurte. O meio M-MRS não foi seletivo, apresentando crescimento de L. delbrueckii subsp. bulgaricus. O meio MRS-NNLP apresentou boa seletividade para B. animalis Bb12, apesar de uma leve redução no número de células ter sido verificada quando comparado ao meio padrão MRS em cultura pura. O meio MRS-NNLP foi considerado uma boa opção para a contagem de B. animalis Bb12 porque a diferença encontrada entre as contagens em cultura pura foi bastante pequena. O meio RCPB pH5 apresentou crescimento diferencial de Bifidobacterium animalis Bb12 em relação às bactérias do iogurte e uma recuperação de células igual ao meio padrão MRS, sendo considerado o melhor meio de cultura deste estudo para a contagem de Bifidobacterium sp na presença das culturas do iogurte.

Abstract in English:

Much attention has been paid to the use of Bifidobacterium sp. in yoghurts due to their excellent therapeutic and nutritional properties. However, in order to present health properties, it is recommended that each commercial product should indicate the minimum daily amount required for it to confer health benefit(s) based on in vitro and human studies. Besides the inherent low growth of Bifidobacterium sp in milk, there is a need for a reliable method for counting Bifidobacterium sp in the presence of yoghurt bacteria. This study evaluated the use of the media M-MRS, MRS-NNLP and RCPB pH5 aimed at counting the number of Bifidobacterium animalis subesp. lactis in the presence of Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp bulgaricus after yoghurt fermentation. The M-MRS medium was not selective, allowing for the growth of L. delbrueckii subsp bulgaricus. MRS-NNLP medium presented a good selectivity for B. animalis Bb12 with a slight reduction in the cell count of this microrganism when compared it to the standard MRS medium in pure culture. MRS-NNLP medium was considered a good option to enumerate B. animalis Bb12 although the reduction found in pure culture due to the low difference between the counts. The medium RCPB pH5 presented differentiated growth of B. animalis Bb12 in relation to the yoghurt bacteria and a cell recovery equal to that of the standard MRS, being considered the best option to enumerate Bifidobacterium sp in the presence of yoghurt bacteria.
Food Microbiology
Comparision of the BAX® System with an in-house MSRV method for the detection of Salmonella in chicken carcasses and pork meat Franchin, Paulo R. Ogliari, Paulo J. Andrade, Dalton F. Chiapinoto, Maura Lemos, Giovana Rebelatto, Marina Silva, Ivair G. da Batista, Cleide R.V.

Abstract in Portuguese:

Um estudo foi realizado com o objetivo de comparar o procedimento analítico de detecção de Salmonella com o Sistema BAX® automatizado, baseado na Reação em Cadeia da Polimerase (PCR) com o método de Rappaport-Vassiliadis em Agar Semi-Sólido modificado (MSRV) para detecção de Salmonella em amostras de carcaças de frango naturalmente contaminadas (n=762) e retalhos de carne suía (n=566). O Sistema BAX® detectou 134 amostras positivas para Salmonella em carcaças de frango e 145 amostras positivas para Salmonella em retalhos de carne suína, enquanto o MSRV detectou 142 e 144 amostras positivas respectivamente. Não houve diferença estatisticamente significativa entre os dois métodos, segundo McNemar ao nível de significância de 5%.

Abstract in English:

A study was performed to compare the analytical procedure of the BAX® System for Salmonella PCR assay with the Modified Semi-Solid Rappaport-Vassiliadis (MSRV) method, for the detection of Salmonella in naturally contaminated chicken carcass samples (n = 762) and raw pork meat (n = 566). The chicken carcasses samples were collected during slaughtering after defeathering or immediately after evisceration and the raw pork meat collected from the deboned head of recently slaughtered pigs and others deboned raw fresh pork meat. The BAX® System detected 134 Salmonella-positive samples in chicken carcasses and 145 samples in pork meat, while the MSRV method isolated 142 and 144 Salmonella-positive samples, respectively. No significant difference was observed between the two methods for chicken carcasses and pork meat, according to McNemar test at the 5% level.
Food Microbiology
Sensitivity of spoiling and pathogen food-related bacteria to Origanum vulgare L. (Lamiaceae) essential oil Souza, Evandro Leite de Stamford, Tânia Lúcia Montenegro Lima, Edeltrudes de Oliveira

Abstract in Portuguese:

Origanum vulgare L. (orégano), Lamiaceae, tem sido reconhecida como uma espécie vegetal com destacáveis propriedades biológicas por um longo tempo. Este estudo objetivou avaliar a atividade antibacteriana do óleo essencial de Origanum vulgare L. sobre várias bactérias Gram positivas e Gram negativas deteriorantes e/ou patogênicas de interesse em alimentos, bem como observar sua efetividade antimicrobiana em um micromodelo de conservação de alimentos. Os resultados mostraram uma considerável atividade antibacteriana do óleo essencial ensaiado notada por grandes zonas de inibição do crescimento bacteriano (30-37 mm). Os valores de CIM encontrados oscilaram entre 20-40 µL/mL para a maioria das bactérias. A CIM do óleo essencial causou um significante (P<0.05) efeito inibitório sobre a viabilidade bacteriana, sendo caracterizado uma propriedade bacteriostática após 24 horas de exposição. Ainda, a CIM causou uma diminuição significante (P<0.05) da contagem da flora bacteriana autóctone em carne moída armazenada sob refrigeração. Estes dados suportam a possibilidade do uso do óleo essencial de Origanum vulgare L. como composto antimicrobiano alternativo em sistemas de conservação de alimentos.

Abstract in English:

Origanum vulgare L. (oregano), Lamiaceae, has been known as plant specie with prominent biological properties for a long time. This study aimed to evaluate the antibacterial activity of Origanum vulgare essential oil on various Gram-positive and Gram-negative spoiling and/or pathogen food-related bacteria, as well as to observe its antimicrobial effectiveness in a food conservation micromodel. The results showed a strong antibacterial activity of the assayed essential oil noted by large growth inhibition zones (30-37 mm). MIC values were between 20-40 µL/mL for the most bacteria strains. Essential oil was able to cause significant (P<0.05) inhibitory effect on the bacteria viability providing a bacteriostatic effect after 24hours of exposure. In addition, the MIC provided a significant (P<0.05) decrease of the autochthonous bacterial flora in ground meat samples stored under refrigeration. These results support the possibility of using Origanum vulgare essential oil as alternative antimicrobial compound in food conservation systems.
Food Microbiology
Ochratoxin A in wines and grape juices commercialized in the city of São Paulo, Brazil Shundo, Luzia Almeida, Adriana P. de Alaburda, Janete Ruvieri, Valter Navas, Sandra A. Lamardo, Leda C.A. Sabino, Myrna

Abstract in Portuguese:

Durante o verão de 2005, um total de 101 amostras de vinho tinto e suco de uva, compradas em supermercados e lojas especializadas na cidade de São Paulo, foram analisadas para a presença de Ocratoxina A (OTA). OTA foi pesquisada em 29 amostras de vinho tinto e 38 de suco de uva produzidos no Brasil e em 34 amostras importadas de vinho tinto (provenientes da Argentina, Chile, Uruguai, França, Itália, Portugal, Espanha e África do Sul). OTA foi extraída em coluna de imunoafinidade e detectada por CLAE com detector de fluorescência, de acordo com EN 14133/2003. Os limites de detecção e quantificação estabelecidos foram 0,01 e 0,03 ng/mL, respectivamente. Os percentuais médios de recuperação das amostras de vinho tinto foram de 94,1; 82,5; 86,1% com coeficientes de variação de 6,10; 1,03; 4,11% para os níveis de 0,03; 2,0; 5,0 ng/mL, respectivamente. Para suco de uva, o percentual médio de recuperação foi de 86,2%, com coeficiente de variação de 2.01% para o nível 0.4 ng/mL. Os resultados de análise demonstraram uma contaminação por OTA em 9 das 29 amostras de vinho tinto provenientes do Brasil, com níveis de contaminação variando de 0,10 a 1,33 ng/mL e em 18 de 34 amostras de vinho tinto importado, com níveis variando de 0,03 a 0,32 ng/mL. OTA não foi detectada em nenhuma amostra de suco de uva analisada. Embora os resultados das amostras de vinho analisadas para a presença de OTA estejam inferiores aos limites máximos estabelecidos pela Comunidade Européia - EC 123/2005 (2,0 ng/mL), uma exposição pequena e contínua por essa micotoxina pode trazer um sério risco à saúde humana.

Abstract in English:

During the summer of 2005, a total of 101 samples of wines and grape juices purchased from supermarkets and retail stores in São Paulo city were analysed for the presence of Ochratoxin A (OTA). OTA was evaluated in 29 red wines and 38 grape juices produced in Brazil and in 34 imported red wines (from Argentina, Chile, Uruguay, France, Italy, Portugal, Spain and South Africa). OTA was extracted in an immunoaffinity column and detected by HPLC with fluorescence detection, according to EN 14133/2003. The detection and quantification limits established were 0.01 and 0.03 ng/mL, respectively. The recoveries for wine samples were 94.1, 82.5, 86.1% and the relative standard deviation were 6.10, 1.03, 4.11% at levels of 0.03, 2.0, 5.0 ng/mL, respectively. For grape juice, the recovery was 86.2% and the RSD was 2.01% at a level of 0.4 ng/mL. OTA contamination was found in nine of the 29 Brazilian red wines with levels ranging from 0.10 to 1.33 ng/mL and in 18 of the 34 imported red wines with levels ranging from 0.03 to 0.32 ng/mL. OTA was not detected in any of the grape juice samples analysed. Although the results from the wine samples analysed for the presence of OTA were below to the limits established by EC 123/2005 (2.0 ng/mL), low and continuous exposure to this mycotoxin could be a risk to human health.
Food Microbiology
Microbiological quality of organic vegetables produced in soil treated with different types of manure and mineral fertilizer Machado, Débora Cabral Maia, Carla Marques Carvalho, Isabel Dias Silva, Natan Fontoura da André, Maria Cláudia Dantas Porfírio Borges Serafini, Álvaro Bisol

Abstract in Portuguese:

O objetivo do presente trabalho foi avaliar a qualidade microbiológica de hortaliças orgânicas produzidas sob diferentes condições. Três espécies de vegetais, alface (Lactuva sativa), rabanete (Raphanus sativus) e espinafre (Tetragonia expansa), foram cultivadas no sistema orgânico, em solo fertilizado com seis tratamentos diferentes: adubo mineral, estercos de galinha, bovino e suíno, cama de frango e esterco bovino associado com biofertilizante líquido de aplicação foliar. O cultivo das hortaliças foi feito de acordo com as práticas agronômicas recomendadas para o sistema orgânico em escala comercial. Das hortaliças cultivadas, foram coletadas amostras para a determinação do Número Mais Provável de coliformes totais e termotolerantes e detecção da presença de Escherichia coli e Salmonella spp. Todas as amostras analisadas foram consideradas apropriadas para o consumo humano, de acordo com a legislação brasileira em vigor, uma vez que, em nenhuma delas foi detectada a presença de Salmonella spp. Entretanto, 63,3%, 50,0% e 23,3%, respectivamente, das amostras de alface, rabanete e espinafre apresentaram contagens de coliformes totais >100/g. Em nenhuma das amostras de rabanete e espinafre o nível de coliformes termotolerantes foi >100/g e em somente 6,6% das amostras de alface foi maior que 100/g. E. coli foi detectada em uma amostra de espinafre produzido em solo fertilizado com esterco bovino.

Abstract in English:

An attempt was made to evaluate microbiological quality of horticultural crops grown organically. Three species of vegetables were used, lettuce (Lactuva sativa), radish (Raphanus sativus) and spinach (Tetragonia expansa), grown organically, in fertile soil. Six different treatments were applied: mineral fertilizer, chicken, cow, and pig manure, chicken litter and cow manure, in association with a liquid foliar biofertilizer. These crops were handled according to correct agronomic practices for growing crops organically for commercial purposes. Samples were examined for the Most Probable Number (MPN/g/mL) of total and fecal coliforms and to detect the presence of Escherichia coli and Salmonella spp. All analyzed samples were considered acceptable for consumption, as Salmonella spp. was not detected. However, 63.3%, 50.0%, and 23.3% of the samples of lettuce, radish and spinach, respectively, contained >10² total coliforms/g of product. None of the samples of spinach or radish presented >10² fecal coliforms/g, and only 6.6% of lettuce samples contained >10² fecal coliforms/g. The presence of E. coli was confirmed in one sample of spinach, cultivated with cow manure.
Food Microbiology
Enteroxigenic Staphylococcus spp. and other microbial contaminants during production of Canastra cheese, Brazil Borelli, Beatriz M. Ferreira, Elaine G. Lacerda, Inayara C.A. Santos, Deise A. Carmo, Luiz S. Dias, Ricardo S. Silva, Maria Crisolita C. Rosa, Carlos A.

Abstract in Portuguese:

O queijo Canastra é produzido a partir de leite cru, e é fabricado em fazendas utilizando procedimentos artesanais e culturas naturais de soro como iniciadoras. O objetivo deste trabalho foi determinar os principais indicadores higiênico-sanitário e as linhagens enterotoxigenicas de Staphylococcus presentes durante a fabricação do queijo tradicional da região da Serra da Canastra, Minas Gerais, Brasil. Amostras provenientes de 10 fazendas foram estudadas, e estas incluíram: a água utilizada no processo, o leite cru, o soro iniciador, a coalhada antes da salga, e o queijo após cinco dias de cura. Todas as amostras de água apresentaram contaminação por coliformes fecais acima do valor máximo recomendado pelos padrões brasileiros. Pseudomonas aeruginosa e clostrídios sufito-redutores também foram isolados das amostras de água. Em cinco amostras de leite cru os coliformes fecais apresentaram-se acima dos limites permitidos pela legislação brasileira. As contagens de Staphylococcus spp. no leite variaram de <2.0 a 4.9 log.ufc.ml-1. As contagens dos indicadores microbiológicos foram maiores no soro iniciador do que na massa coagulada. Níveis altos de contaminação por coliformes totais e fecais, como também bolores, foram observados nas amostras de queijo. Em todos os queijos estudados Staphylococcus spp. foram encontrados em níveis acima de 5.0 log.ufc.g-1. As enterotoxinas mais freqüentes produzidas pelas linhagens de Staphylococcus spp. foram B e C. Um número elevado de linhagens de Staphylococcus coagulase-negativa foram também produtores de enterotoxinas. Em nenhuma das amostras foi isolada Salmonella spp. ou Listeria spp. Estes resultados mostram a necessidade de melhorias no processo de produção do queijo artesanal produzido na Serra da Canastra, Brasil.

Abstract in English:

Canastra cheese is produced from raw cow's milk, and it is made at the farmhouse level using artisanal procedures and natural starters. The aim of this work was to determine the main hygienic-sanitary indicators and enterotoxigenic staphylococcal strains present during the manufacturing of traditional cheese of Serra da Canastra region, Minas Gerais state, Brazil. Samples from 10 farms were studied, and they included: water employed in the process, raw milk, natural starters, cheese curd before salting and cheese after five days of ripening. All water samples exhibited faecal coliform contamination above the maximum acceptable value recommended by Brazilian standards. Pseudomonas aeruginosa and sulfite-reducing clostridia were also isolated from the water samples. In five samples of raw milk faecal coliform were above the limits allowed by the Brazilian legislation. The counts of Staphylococcus spp. in milk were between <2.0 to 4.9 log.cfu.ml-1. The counts of microbiological indicators were higher in natural starters and curd. High levels of faecal and total coliform, as well as molds, were found in the cheese samples. In all cheeses analyzed Staphylococcus spp. were found in levels above 5.0 log.cfu.g-1. The enterotoxins (SE) most frequently produced by Staphylococcus spp. strains were SEB and SEC. A high number of coagulase negative Staphylococcus strains were also enterotoxin producers. None of the samples contained Salmonella spp. or Listeria spp. These results point out a need for improvements in the production process of the artisanal cheese produced at Serra da Canastra in Brazil.
Basic Microbiology
Isolation and characterization of BliAI, an isoschizomer of ClaI from Bacillus licheniformis Chies, Jocelei Maria Dias, Ana Christina de Oliveira Maia, Hélio Mauro Moreira Braga, Luis Paulo da Silva Astolfi-Filho, Spartaco

Abstract in Portuguese:

A endonuclease de restrição BliAI, um isoesquisômero de ClaI, que reconhece a seqüência 5'- AT<FONT FACE=Symbol>¯</FONT>CGAT - 3', foi purificada de um isolado natural identificado como Bacillus licheniformis. A endonuclease de restrição em questão foi isolada a partir de um extrato celular em um único passo cromatográfico utilizando uma coluna contendo a resina fosfocelulose. A endonuclease de restrição é ativa à 37ºC e em uma ampla escala de pH e concentração de sais. O peso molecular da enzima purificada corresponde a um valor de kDa 39.

Abstract in English:

The restriction endonuclease BliAI, an isoschizomer of ClaI, which recognizes the sequence 5'- AT<FONT FACE=Symbol>¯</FONT>CGAT - 3', was purified from a natural isolate identified as Bacillus licheniformis. The restriction endonuclease was isolated from cell extracts using single-step purification by phosphocellulose column chromatography. The restriction endonuclease is active at 37ºC and over a wide range of pH and salt concentration. The molecular weight of the purified restriction enzyme is consistent with a value of 39 kDa.
Basic Microbiology
Essential oil of Lithraea molleoides (Vell.): chemical composition and antimicrobial activity Shimizu, Mario Tsunezi Bueno, Leandro de Jesus Franco Rodrigues, Rosa Fátima Oliveira Sallowicz, Fabiano Augusto Sawaya, Alexandra Christine Helena Frankland Marques, Márcia Ortiz Maio

Abstract in Portuguese:

Lithraea molleoides(Vell.) (Anacardiaceae) é uma árvore encontrada no Brasil, Paraguai, Bolívia, Uruguai, Argentina e Chile. É popularmente usada na forma de extrato alcoólico, decocção e infusão para o tratamento de tosse, bronquite, artrite, doenças do sistema digestivo, como diurético, tranqüilizante, hemostático e tônico. O objetivo do presente estudo foi a extração do óleo essencial dos frutos maduros, folhas e outras partes aéreas da planta e o rendimento do mesmo; a identificação e quantificação dos principais componentes e a determinação da atividade antimicrobiana. O rendimento do óleo essencial dos frutos maduros foi de 1%, entretanto, não foi encontrado óleo essencial nas partes aéreas da planta. A análise do óleo essencial por cromatografia gasosa com espectrometria de massa, mostrou a presença de limoneno (89,89%), alfa-pineno (3,48%), beta-pineno (2,63%), alfa-terpineol (1.27%), mirceno (0,64%), sabineno (0,54%), 4-terpineol (0,28%), canfeno (0,22%) e delta-3-careno (0,13%). O óleo essencial foi ativo contra algumas bactérias Gram positivas e leveduras testadas e não apresentou atividade contra bactérias Gram negativas.

Abstract in English:

Lithraea molleoides (Vell.) (Anacardiaceae) is a tree found in Brazil, Paraguay, Bolivia, Uruguay, Argentina and Chile. It is popularly used in the form of alcoholic extracts, decoctions and infusions for the treatment of cough, bronchitis, arthritis, diseases of the digestive system and as diuretic, tranquilizer, haemostatic and tonic agent. The objectives of this study were the extraction of the essential oil of the mature fruit, leaves and aerial parts of the plant and quantification of the yield thereof; the identification and quantification of the principal components of the essential oil and the determination of its antimicrobial activity against bacteria and yeast. The essential oil yield of the mature fruits was 1.0% but essential oil was not detected in leaves and flowery branches. The gas chromatograph-mass spectrometer (GC-MS) analysis of the essential oil of the mature fruits detected the presence of limonene (89.89%), alpha-pinene (3.48%), beta-pinene (2.63%), alpha-terpineol (1.27%), myrcene (0.64%), sabinene hydrate (0.54%), 4-terpineol (0.28%), camphene (0.22%) and delta-3-carene (0.13%). The essential oil was active against just a few of the Gram-positive bacteria and yeast tested and did not present antimicrobial activity against Gram-negative bacteria.
Basic Microbiology
Antiviral activity of Agaricus blazei Murrill ss. Heinem extract against human and bovine herpesviruses in cell culture Bruggemann, Rafaela Matsuo Orlandi, Janaina Benati, Fabricio Jose Faccin, Ligia Carla Mantovani, Mario Sergio Nozawa, Carlos Linhares, Rosa Elisa Carvalho

Abstract in Portuguese:

O extrato aquoso de Agaricus blazei Murill ss. Heinem, um basidiomiceto nativo do Brasil, usado na medicina popular, na forma de chá, foi avaliado quanto suas propriedades antivirais contra herpes simplex tipo 1 (HSV-1) e herpes bovino tipo 1 (BoHV-1) em cultura de células HEp-2. A inibição da replicação viral foi monitorada pelos ensaio de placa e reação de imunofluorescência. O extrato apresentou atividade virucida mais efetiva do que terapêutica para ambos os vírus, sendo mais efetivo portanto para HSV-1, inibindo em mais de 70% o número de plaques e em cerca de 47% o número de células apresentando fluorescência específica, nas concentrações de 50 e 100 µg/mL, nas duas técnicas utilizadas. Os resultados obtidos sugerem que o extrato aquoso de A. blazei deve agir principalmente sobre a partícula viral, embora a inibição durante o ciclo replicativo do vírus não deva ser excluída.

Abstract in English:

The aqueous extract of Agaricus blazei Murill ss. Heinem, a basidiomycete native from Brazil, frequently used by popular medicine, mainly in the form of tea, was assessed to its antiviral action against herpes simplex type 1 (HSV-1) and bovine herpes type 1 (BoHV-1) in HEp-2 cell culture. Viral replication inhibition was evaluated by plaque assay and immunofluorescence test. The extract demonstrated virucide action for both viruses, being more effective against HSV-1, inhibiting its infectivity in 78.4 and 73.9% at the concentrations of 50 and 100 µg/mL, respectively moreover, reduction in 47% the number of fluorescent cells was observed for both concentrations. The extract also showed discrete therapeutic activity. These results suggest that A. blazei extract acts mainly in the viral particle, however, the effect during virus replication can not be ruled out.
Basic Microbiology
Antibacterial, antifungal and cytotoxic activities of eight Asteraceae and two Rubiaceae plants from colombian biodiversity Niño, Jaime Narváez, Diana M. Mosquera, Oscar M. Correa, Yaned M.

Abstract in Portuguese:

Trinta extratos crus de oito plantas da família Asteraceae e a duas plantas da família Rubiaceae, coletadas em diferentes lugares do Parque Natural Regional Ucumarí (PNRU), Colombia, foram avaliadas quanto à atividade contra duas bactérias Gram-positivas, duas Gram-negativas e três fungos. As atividades antibacteriana e antimicótica foram determinadas pelo método de difusão em agar. A atividade citotóxica dos mesmos extratos foi determinada através do bioensaio de Artemia salina. Os extratos da família Asteraceae foram os mais bioativos contra Bacillus subtilis e Staphylococcus aureus. Os extratos de ambas famílias estudadas foram bioativos contra os fungos Candida albicans e Fusarium solani. Os extratos da família Asteraceae exibiram maior atividade citotóxica. A espécie mais importante desta pesquisa foi Gonzalagunia rosea Standl (Rubiaceae) devido à atividade intensa e moderada dos extratos de metanol e diclorometano contra F. solani e C. albicans, respectivamente, bem como a intensa atividade citotóxica do extrato metanólico. Não se encontraram estudos prévios acerca das atividades biológicas das dez plantas avaliadas nesse estudo.

Abstract in English:

Thirty crude extracts of eight plants belonging to Asteraceae and two to Rubiaceae families collected at different places from the Regional Natural Park Ucumarí (RNPU), Colombia, were tested for their antibacterial activity against two Gram-positive and two Gram-negative bacteria and three fungi. Both the antibacterial and the antimycotic activities were tested by the agar well diffusion method. The cytotoxic activity on the same plant extracts was determined through the brine shrimp lethality bioassay. The extracts from the Asteraceae family were more bioactive against Bacillus subtilis and Staphylococcus aureus. The extracts of both families studied were bioactive against the fungi Candida albicans and Fusarium solani. In addition, the extracts of Asteraceae species displayed the greatest cytotoxic activities. However, the most important specie in this research was Gonzalagunia rosea Standl (Rubiaceae) because of the strong and moderate activities of the methanol and dichloromethane extracts against C. albicans and F. solani, respectively; as well as the strong cytotoxic activity of the methanol extract. None of these ten plants has previously been reported for their biological activities.
Veterinary Microbiology
Acceptable microorganisms concentration in a semen sample for in vitro embryo production D'Angelo, Magali Pavão, Danielle L. Melo, Gisele Martins Rojas, Natali Souza, Rosimeire Joaquim Athayde, Christiani Galuppo, Andrea Giannotti Pinheiro, Eliana Scarcelli

Abstract in Portuguese:

O objetivo foi relatar que a concentração de microrganismos aceitável para uma amostra de sêmen utilizada para inseminação pode não ser segura para a realização de fertilização in vitro. Aparentemente a amostra deve ser isenta da presença de contaminantes, pois a condição in vitro promove ambiente favorável para seu crescimento.

Abstract in English:

The aim of this study was to report that the acceptable concentration of microorganisms in a semen sample for insemination may not be safe for an in vitro fertilization procedure. It seems that the semen sample should be completely germ-free, because of the excellent microorganism proliferation condition promoted by the in vitro environment.
Veterinary Microbiology
Campylobacter sp in eggs from cloacal swab positive breeder hens Fonseca, Belchiolina Beatriz Soncini, Ricardo Alfredo Gimarães, Adelia Rodrigues Rossi, Daise Aparecida

Abstract in Portuguese:

Campylobacter sp é reconhecida como uma das principais causas de gastrenterite humana de origem alimentar. Dentre os alimentos veiculadores desses microrganismos, a carne de frango tem sido a mais implicada. Os estudos existentes sobre a transmissão vertical da Campylobacter são escassos e não conclusivos. O objetivo desse estudo foi verificar a presença de Campylobacter sp na casca e interior de ovos de matrizes positivas em swabs cloacais e a possibilidade de transmissão vertical. Foram analisados swabs cloacais de 140 matrizes pesadas e seus ovos colhidos para análise durante 7 semanas consecutivas. Dos 244 ovos colhidos, 129 foram fumigados e 115 analisados sem tratamento. Foram analisados o macerado da casca e a gema. Das 140 matrizes pesquisadas, 25 (17,8%) foram positivas em swabs cloacais. Não houve positividade em nenhuma das amostras de ovos, independente da fumigação ou período de coleta. Apesar das características fisiológicas das matrizes, dos ovos e da Campylobacter sp serem favoráveis à entrada e sobrevivência da bactéria nos ovos, nesse estudo, nenhuma positividade foi encontrada, tanto no macerado da casca quanto na gema dos ovos, indicando que a transmissão vertical é possivelmente um evento raro.

Abstract in English:

Campylobacter sp is a microaerophilic, thermotolerating Gram negative bacterium, known to be one of the main causes of food-borne human infections. Among the foods that carry these microorganisms, the chicken is outstanding. In Brazil, a large chicken exporting country, few researches are conducted about their prevalence in breeder hens and the transmission through eggs. The aim of this research was to verify the presence of Campylobacter sp in the shells and within the eggs from positive cloacal swab breeder hens. Microbiological analyses were made on cloacal swabs of 140 weighed breeder hens. The positive breeder hens were set aside and in a total of 244 of their eggs, Campylobacter sp was present in macerated shells and yolk contents during 7 weeks. Out of the 140 researched breeder hens, 25 (17.8%) were positive from cloacal swabs, however the eggs were not positive. The physiological characteristics of the birds, their eggs and Campylobacter sp favor the bacterium entering and surviving in the eggs, but in this study, no positive result was found in macerated shells or in the yolks, indicating that vertical transmission is probably an unusual event.
Veterinary Microbiology
Contagious agalactia by Mycoplasma agalactiae in small ruminants in Brazil: first report Azevedo, Edisio Oliveira de Alcântara, Maria Dalva Bezerra de Nascimento, Elmiro Rosendo do Tabosa, Ivon Macedo Barreto, Maria Lúcia Almeida, Juliana Ferreira de Araújo, Marília D'Oliveira Rodrigues, Ana Rosa Oliveira Riet-Correa, Franklin Castro, Roberto Soares de

Abstract in Portuguese:

Dois surtos de agalaxia contagiosa causada por Mycoplasma agalactiae são descritos no Estado da Paraíba, região Nordeste do Brasil. A doença caracterizou-se por mastite, agalaxia e poliartrite em cabras e poliartrite e cerato-conjuntivite em cabritos e cordeiros. Febre e anorexia também foram observadas. A morbidade variou de 26,1% a 100% nas cabras, 36,5% a 100% em cabritos e 49,0% em cordeiros. Na primeira fazenda, 14,3% das cabras em lactação e 6,4% dos cabritos morreram ou foram sacrificados. Na outra propriedade, 3,3% dos caprinos adultos, 36,5% dos cabritos e 22,9% dos cordeiros morreram e outros 84 caprinos foram sacrificados para controle da doença. M. agalactiae foi isolado a partir de leite, líquido articular, suabe nasal e lavado do conduto auditivo externo. Colônias características de Mycoplasma e que não fermentaram a glicose e arginina foram observadas. A identificação de M. agalactiae foi realizada por imunoperoxidase indireta e PCR. Sendo assim, M. agalactiae é descrito pela primeira no Brasil, mas a origem da infecção permanece desconhecida.

Abstract in English:

Two outbreaks of contagious agalactia by Mycoplasma agalactiae occurred in Paraíba State, Northeastern Region of Brazil are reported. The disease was characterized by mastitis, agalactia and polyarthritis in does and polyarthritis and conjunctivitis in kids and lambs. Fever and anorexia were also observed. Morbidy was from 26.1% to 100% in does, 36.5 to 100% in kids and 49% in lambs. In one farm 14.3% of the lactating goats and 6.4% of the kids died or were euthanized. In the other, 3.3% of the does, 36.5% of the kids and 22.9% of the lambs died and 84 affected goats were euthanized to control the disease. M. agalactiae was isolated from milk, joint exudates, nasal swabs and ear washings. The colonies were characteristic of Mycoplasma and the agent did not ferment both glucose and arginin. It was typed as Mycoplasma agalactiae by immunoperoxidase and PCR. This is the first report of M. agalactiae infection in Brazil, but the source of the infection remains unknown.
Veterinary Microbiology
Detection of leptospires in clinically healthy piglets born from sows experimentally infected with Leptospira interrogans serovar Canicola Soto, Francisco Rafael M. Azevedo, Sérgio Santos de Morais, Zenaide Maria de Pinheiro, Sônia Regina Delbem, Ádina Cléia B. Moreno, Andréa Micke Paixão, Renata Vuaden, Erlete R. Vasconcellos, Sílvio Arruda

Abstract in Portuguese:

A Leptospirose é uma importante zoonose que causa transtornos reprodutivos em suínos. O isolamento de leptospiras de fetos abortados, natimortos e leitões fracos foi obtido em várias ocasiões, porém, a bactéria nunca foi isolada de leitões aparentemente saudáveis nascidos de matrizes com infecção subclínica. Seis matrizes da raça Landrace com data de serviço conhecida e gravidez confirmada por ultrasonografia foram infectadas entre 76 e 90 dias de gestação por via intravenosa com 5 ml de inóculo de Leptospira interrogans sorovar Canicola, e uma semana após o parto, pelo menos um leitão por matriz foi eutanaziado e foram colhidas amostras de fígado, rins, pulmões, coração, baço e conteúdo gástrico para exame por PCR. Transtornos reprodutivos ou qualquer sinal clínico de infecção não foram observados nas matrizes inoculadas. Os leitões nascidos destes animais não apresentaram sinais clínicos ou lesões macroscópicas que poderiam ser atribuídos à leptospirose. Todas as matrizes inoculadas apresentaram anticorpos anti-leptospiras no teste de soroaglutinação microscópica (MAT) nas amostras de soros colhidas após a inoculação, e não foram encontradas leptospiras na urina como também não foram detectadas pela PCR aplicada neste material, porém, a PCR realizada em rins e fígado de uma matriz eutanaziada apresentou resultado positivo. Dos 12 leitões eutanaziados, 10 (83,3%) apresentaram resultados positivos na PCR em pelo menos uma das amostras de rim, fígado, coração, baço, pulmão e conteúdo gástrico. O presente estudo relata a transmissão vertical da infecção e a detecção de leptospiras em leitões clinicamente saudáveis nascidos de matrizes infectadas experimentalmente, o que é importante do ponto de vista epidemiológico, pois a manutenção de animais com infecção subclínica pode permitir a persistência da bactéria no rebanho, expondo outros animais ao risco de infecção.

Abstract in English:

Leptospirosis is an important zoonosis that causes reproductive disorders in swine. The isolation of leptospires from aborted fetuses, stillbirths and weak piglets was obtained in several occasions, however, the bacteria was never isolated from apparently healthy piglets born from apparently healthy infected dams. Six sows of the Landrace breed with a known date of service and pregnancy confirmed by ultrasonography were infected intravenously with 5ml of Leptospira interrogans serovar Canicola inoculum between 76 and 90 days of gestation, and one week after farrowing, at least one piglet per sow was euthanized and samples of liver, kidneys, lungs, heart, spleen and gastric content were taken and examined by PCR. Reproductive disorders or any clinical sign of infection were not observed in the inoculated sows. The piglets born from these animals presented no clinical signs or macroscopic lesions that could be attributed to leptospirosis. All inoculated sows presented anti-leptospires antibodies by microscopic serum-agglutination test (MAT) in the postinoculation serum samples and leptospires were not found in the urine as well as were not detected by PCR applied in this material, however, PCR accomplished in kidneys and liver from a euthanized sow presented positive results. Of the total of 12 euthanized piglets, 10 (83.3%) presented positive results by PCR in at least one of the kidney, liver, heart, spleen, lung and gastric content samples. The present study reports the vertical transmission of the infection and the detection of leptospires in clinically healthy piglets born from experimentally infected sows, which is important of the epidemiological point of view as the maintenance of clinically healthy infected animals may allow the persistence of the bacteria in the herd, exposing other animals to the risk of infection.
Medical Microbiology
Performance of a latex agglutination test in the diagnosis of acute gastroenteritis by rotavirus Ferreira, Thais Lourenço Becho, Mariana Costa Bernardo, Aline Rodrigues Chaves, Thaís Castelo Branco Ribeiro, Rosemary Suely Lima, Jurandir Sampaio de Fialho, Alexandre Madi Leite, José Paulo Gagliardi Mazur, Carlos Danelli, Maria das Graças Miranda

Abstract in Portuguese:

O objetivo deste trabalho foi determinar o desempenho do teste de aglutinação em látex (TAL), no diagnóstico das gastroenterites agudas em crianças, causadas por rotavírus. O TAL mostrou boa sensibilidade, especificidade e valor preditivo positivo e devido à sua simplicidade e rapidez, o teste é apropriado para uso em hospitais para o diagnóstico de rotaviroses.

Abstract in English:

The aim of this work was to determine the performance of latex agglutination test (LAT) for evaluating children acute gastroenteritis by rotavirus. The LAT showed good sensitivity, as well as specificity and predictive positive value and due to its simplicity and speed, it has been suitable for rotavirus diagnosis in hospital laboratories.
Medical Microbiology
Prevalence of leukotoxic genotypes of Actinobacillus actinomycetemcomitans in Brazilians with chronic periodontitis Rosalem Junior, Wilson Andrade, Arnaldo Feitosa Braga de Colombo, Ana Paula Vieira

Abstract in Portuguese:

Actinobacillus actinomycetemcomitans tem sido associado com diferentes formas de doenças periodontais, mas tal espécie é considerada o principal agente etiológico da doença periodontal agressiva. Algumas cepas de A. actinomycetemcomitans apresentam uma deleção de 530 pb na região promotora do operon do gene da leucotoxina, produzindo assim maiores quantidades desta toxina. Tal fato pode ter um importante papel na patogênese das doenças periodontais. A proposta do presente estudo foi determinar a prevalência do A. actinomycetemcomitans em amostras de biofilme subgengival de indivíduos brasileiros com periodontite crônica e saúde periodontal; bem como avaliar a distribuição do tipo genético leucotóxico desta espécie nestes indivíduos. Vinte pacientes com periodontite crônica e 20 controles com saúde periodontal foram selecionados. O exame clínico periodontal foi realizado em 6 sítios/dente em todos os dentes. Amostras de biofilme subgengival foram coletadas de 3 sítios com a maior profundidade de bolsa e 3 sítios sem doença dos pacientes com periodontite, assim como de 3 sítios aleatórios dos controles. A detecção do A. actinomycetemcomitans e a ocorrência da deleção genética foram realizadas utilizando a técnica de PCR diretamente nas amostras de biofilme. Pacientes com periodontite crônica apresentaram uma alta prevalência de A. actinomycetemcomitans (75%) quando comparados aos indivíduos sem doença periodontal (45%), porém essa diferença não foi significativa (p = 0.053). Foi observada uma freqüência média de 57.5% de sítios com A. actinomycetemcomitans no grupo com periodontite. Destes sítios, 75% eram sítios com doença, enquanto 40% eram sítios saudáveis (p = 0.0001). Indivíduos sem doença periodontal apresentaram uma freqüência média de 35% de sítios com A. actinomycetemcomitans. A deleção de 530-pb foi encontrada somente em 4 sítios doentes de 2 pacientes com periodontite crônica. Uma alta prevalência de A. actinomycetemcomitans foi observada em pacientes Brasileiros com doença periodontal crônica. Entretanto, a deleção de 530 pb no gene da leucotoxina foi raramente detectada no biofilme subgengival desses indivíduos.

Abstract in English:

Actinobacillus actinomycetemcomitans is considered a major etiologic agent of aggressive periodontitis but this species has also been associated with other forms of periodontal disease. Further, highly leukotoxic strains are related to severity of disease. This investigation determined the prevalence of A. actinomycetemcomitans and the occurrence of the leukotoxin gene 530-bp deletion in Brazilian subjects with chronic periodontitis. Twenty periodontally healthy and 20 chronic periodontitis subjects were selected. Full-mouth clinical examination was carried out at 6 sites/tooth. Subgingival biofilm samples were collected from the 3 deepest sites and 3 healthy sites from periodontitis subjects, as well as from 3 sites of individuals with periodontal health. A. actinomycetemcomitans and the genetic deletion were determined by the polymerase chain reaction. Significant differences were sought by Mann-Whitney, Chi-square, and Wilcoxon sign tests. Periodontitis subjects presented a higher prevalence (75%) of A. actinomycetemcomitans than individuals with health (45%) (p = 0.053). A mean frequency of 57.5% of A. actinomycetemcomitans - positive sites was observed in the periodontitis group. Of those, 75% were diseased, whereas 40% were healthy sites (p = 0.0001). Healthy subjects showed a mean frequency of 35% of positive sites. In contrast, the genetic deletion was detected only in 4 diseased sites from 2 chronic periodontitis patients. A high prevalence of A. actinomycetemcomitans was observed in Brazilians with chronic periodontitis. However, the leukotoxin gene 530-bp deletion was rarely detected in the subgingival biofilm of these subjects.
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E-mail: bjm@sbmicrobiologia.org.br
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