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Microbiological growth in normal and PSE pork stored under refrigeration

Desenvolvimento microbiológico em carne suína PSE e normal armazenada sob refrigeração

Abstracts

The study was conducted to evaluate the microbiological development in PSE pork compared with normal meat and the effect of season of the year on the rate of proliferation of the same. Longissimus dorsi muscle samples from carcasses classified as PSE slaughter (pH45 <5.8) and normal (pH45 > 5.8) were collected after 24 hours of refrigeration, at the time of deboning, in a commercial slaughterhouse, with service federal inspection, located in the Grande Dourados region (MS). The samples (12 normal and 12 PSE) were collected at two different times of the year (fall and winter) for analysis of total and 45ºC coliforms, mesophylls, psychotropic, pseudomonas, yeasts and molds at 0, 5, 10 and 15 days of storage under refrigeration. Microbial growth behaved similarly between the two types of meat throughout the storage period, except for the count of mesophilic aerobic microorganisms, whose development was superior in PSE meat until the 5th day storage, matching between both types of meat later. Was no effect of season on the count of total coliforms and 45ºC, and their proliferation rate higher in meat from the slaughtered animals the warmer season (autumn).

coliforms; microbiology; shelf life; swine


O estudo foi conduzido com o objetivo de avaliar o desenvolvimento microbiológico em carne suína PSE em comparação à carne normal e o efeito da época do ano sobre a velocidade de proliferação dos mesmos. Amostras do músculo Longissimus dorsi de carcaças classificadas ao abate como PSE (pH45<5,8) e normais (pH45>5,8), foram coletadas após 24 horas de refrigeração, no momento da desossa, em um abatedouro comercial, com serviço de inspeção federal, situado na região da Grande Dourados (MS). As amostras (12 normais e 12 PSE) foram coletadas em duas épocas distintas do ano (outono e inverno) para as análises de coliformes totais, coliformes a 45ºC, mesófilos, psicotróficos, pseudômonas, bolores e leveduras aos 0, 5, 10 e 15 dias de armazenamento por refrigeração. O crescimento microbiano comportou-se de maneira semelhante entre os dois tipos de carne ao longo do período de armazenamento, exceto para a contagem de microorganismos aeróbios mesófilos totais, cujo desenvolvimento foi superior em carnes PSE até o 5º dia de armazenamento, igualando-se entre os dois tipos de carne posteriormente. Houve efeito da época do ano sobre a contagem de coliformes totais e a 45ºC, sendo sua velocidade de proliferação superior em carnes provenientes dos animais abatidos na época mais quente (outono).

coliformes; microbiologia; suínos; vida de prateleira


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Publication Dates

  • Publication in this collection
    30 July 2014
  • Date of issue
    June 2014

History

  • Received
    02 July 2013
  • Accepted
    14 June 2014
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