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Open-access Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal

Publication of: UFBA - Universidade Federal da Bahia
Area: Agricultural Sciences ISSN online version: 1519-9940

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Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Volume: 25, Published: 2024
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Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Volume: 25, Published: 2024

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Forestry and Grassland
Silvopastoral system with high-density of trees accelerates degradation of tropical grass Monteiro, Alyce Gomes, Fagner Junior Mota, Lucas Gimenes Motta, Luiz Jardel Müller Barros, Lívia Vieira de Silva, Felipe Gomes da Cabral, Carla Heloísa Avelino Cabral, Carlos Eduardo Avelino

Abstract in Portuguese:

RESUMO A densidade de árvores é um aspecto importante no planejamento de sistemas silvipastoris (SPS), uma vez que a baixa luminosidade pode limitar a perenidade da forragem, principalmente para forrageiras tropicais de metabolismo C4. O objetivo com este estudo foi verificar se um SPS com alta densidade de árvores acelera o processo de degradação da pastagem e altera a composição química da forragem. O experimento foi realizado comparando a pastagem de capim-marandu [Urochloa brizantha (Hochst. ex A. Rich.) R. D. Webster] em dois sistemas: silvipastoril e pastagem aberta. No SPS foi plantada teca (Tectona grandis) com densidade de 750 árvores ha-1. As avaliações foram realizadas ao longo de três anos (2015, 2016 e 2017). O sombreamento SPS reduziu a massa de forragem, a densidade de perfilhos e a cobertura do solo ao longo dos anos. No capim-marandu no SPS houve maior proporção de colmos, o que favoreceu menor potencial digestível de matéria seca no primeiro ano. Mesmo com maior quantidade de colmo, maior concentração de proteína bruta e minerais foram observados no SPS. Devido à alta densidade de árvores, o sombreamento excessivo acelerou o processo de degradação da pastagem, o que demonstra que o planejamento da ordenação espacial das espécies arbóreas é fundamental.

Abstract in English:

ABSTRACT Tree density is an important aspect in silvopastoral system (SPS) planning, since low luminosity can limit forage perenniality, especially for tropical forages of C4 metabolism. The objective with this study was to verify if an SPS with high tree density accelerates the pasture degradation process and changes the forage chemical composition. The experiment was carried out by comparison of marandu palisade grass [Urochloa brizantha (Hochst. ex A. Rich.) R. D. Webster] pasture in two systems: silvopastoral and open pasture. In the SPS, teak (Tectona grandis) was planted with a density of 750 trees ha-1. Evaluations were carried out over three years (2015, 2016 and 2017). SPS shading reduced herbage mass, tiller density and soil cover over the years. In the marandu palisade grass in the SPS there was a greater stem proportion, which favoured lesser potential digestible dry matter in the first year. Even with a higher amount of stem, higher crude protein concentration and minerals were observed in the SPS. Due to the high density of trees, excessive shading accelerated the process of degradation of the pasture, which demonstrates that planning of the spatial arrangement of tree species is crucial.
Forestry and Grassland
Methods for seedling production and establishment of forage peanut in an intercropping with BRS Tamani grass Costa, Marcelle Patrício da Cunha, Daniel de Noronha Figueiredo Vieira da Tarôco, Isadora Menezes Costa Pereira, Rodolfo Henrique Silva Granjeiro, Lucas Sodré Andrade, Carlos Mauricio Soares de Valentim, Judson Ferreira Martuscello, Janaina Azevedo

Abstract in Portuguese:

RESUMO O objetivo do trabalho foi estudar métodos de produção de mudas de amendoim forrageiro (Arachis pintoi) cv. Belomonte e sua introdução em pasto já estabelecido com capim Tamani. O experimento foi realizado em duas fases. Na primeira fase foi realizada a produção de mudas a partir dos estolões com três tratamentos: estolões produzidos em água; estolões produzidos em solução nutritiva e estolões produzidos com substrato comercial. Para o tratamento com substrato comercial, este não obteve mudas suficientes para a segunda fase do experimento, sendo descartado. A segunda fase consistiu no plantio das mudas em pastagem já estabelecida de capim BRS Tamani. O delineamento foi inteiramente casualizado com três tratamentos: mudas de amendoim produzidas em água, mudas de amendoim produzidas em solução nutritiva e estolão bruto. As variáveis avaliadas foram o índice de sobrevivência de mudas e a sobrevivência e desenvolvimento dos diferentes tipos de mudas enraizadas de amendoim forrageiro aos 30, 60, 90 e 120 dias após plantio. O índice de sobrevivência dos estolões foi superior a 70% para os tratamentos utilizando água pura e solução nutritiva. O comprimento médio dos estolões e o número de folhas por planta, foram superiores para o tratamento utilizando solução nutritiva. No final do experimento, o número de plantas vivas não foi diferente. A produção de mudas enraizadas de amendoim forrageiro pode ser realizada utilizando solução nutritiva pra folhosas ou apenas com água, indicando facilidade na produção. O enraizamento prévio das mudas em solução nutritiva para folhosas favorece o crescimento de estolões e folhas.

Abstract in English:

ABSTRACT The objective of this study was to explore methods for producing forage peanut (Arachis pintoi) cv. Belomonte seedlings and their introduction into an established pasture with Tamani grass. The experiment was conducted in two phases. In the first phase, seedlings were generated from stolons with three treatments: stolons produced in water; stolons produced in nutrient solution; and stolons produced with commercial substrate. The treatment with commercial substrate did not produce sufficient seedlings for the second phase of the experiment and was, therefore, discontinued. In the second phase, the seedlings were planted in an established pasture of BRS Tamani grass. The experiment was laid out in a completely randomized design with three treatments: peanut seedlings produced in water, peanut seedlings produced in nutrient solution, and raw stolon. The variables evaluated included seedling survival rate and the survival and development of the different types of rooted forage peanut seedlings at 30, 60, 90, and 120 days after planting. Stolon survival rate exceeded 70% for the treatments using pure water and nutrient solution. The average stolon length and the number of leaves per plant were greater for the treatment using the nutrient solution. At the end of the experiment, there was no significant difference in the number of live plants. Forage peanut seedlings can be produced using a nutrient solution for broadleaf plants or simply with water, indicating easy production. Pre-rooting the seedlings in a nutrient solution for broadleaf plants favors the growth of stolons and leaves.
Preventive Veterinary Medicine
Antimicrobial resistance of bacterial agents of bovine mastitis from dairy properties in the metropolitan region of São Luís – MA Brito, Daniela Aguiar Penha Costa, Francisca Neide

Abstract in Portuguese:

RESUMO Objetivou-se avaliar o perfil de suscetibilidade antimicrobiana “in vitro” de isolados do Staphyloccusspp. e de Streptococcus spp. originados do leite de vacas com mastite infecciosa. O estudo foi realizado em 14 propriedades leiteiras situadas em quatro municípios da Ilha de São Luís, Maranhão. Os isolados foram obtidos do cultivo bacteriológico das amostras de leite seguido de caracterização morfológica e bioquímica. Realizaram-se os testes de suscetibilidade antimicrobiana pela técnica de difusão em discos para 14 princípios antimicrobianos. Os resultados mostraram que nenhum dos princípios apresentou 100% de eficácia contra os isolados. A penicilina, ampicilina e amoxicilina apresentam maiores índices de resistência nos isolados de S. coagulase positiva (80%, 77,2% e 77,2%), S. coagulase negativa (80%, 75,4%, 75,4%) e S. aureus (94,3%, 88,6% e 88,6%), respectivamente. Os isolados do gênero Streptococcus apresentaram maior frequência de resistência a estreptomicina (94%), tetraciclina (86%) e lincomicina (76%). Os isolados do grupo S. coagulase negativa o com maior perfil de multirresistência, com 32,65% das cepas resistentes a mais de oito antibióticos, simultaneamente. Concluiu-se que há alta frequência de isolados de agentes causadores de mastite bovina com fenótipos de multirresistência, sendo necessário embasar o tratamento dos animais no diagnóstico do patógeno causador e nos padrões de sensibilidade a antimicrobianos.

Abstract in English:

ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the “in vitro” antimicrobial susceptibility profiles of Staphyloccusspp. and Streptococcus spp. isolated from the milk of cows with infectious mastitis. This study was conducted on 14 dairy farms located in four municipalities on the Island of São Luís, Maranhão, Brazil. The isolates were obtained by bacteriological cultivation of milk samples, followed by morphological and biochemical characterization. Antimicrobial susceptibility tests were performed using the disk diffusion method. The results showed that none of the principles were 100% effective against the isolates. Penicillin, ampicillin, and amoxicillin showed higher rates of resistance in isolates of Coagulase-positive Staphylococcus (80%, 77.2%, and 77.2%, respectively), Coagulase-negative Staphylococcus (80%, 75.4%, and 75.4%, respectively ), and S. aureus (94.3%, 88.6%, and 88.6%, respectively). Isolates of Streptococcus showed a higher frequency of resistance to streptomycin (94%), tetracycline (86%), and lincomycin (76%). Isolates from the Coagulase-negative Staphylococcus group had the highest multidrug resistance profile, with 32.65% of the strains being simultaneously resistant to more than eight antibiotics. A high frequency of isolates of agents that cause bovine mastitis with multidrug-resistant phenotypes was determined, making it necessary to base the treatment of animals on the diagnosis of the causative pathogen and patterns of sensitivity to antimicrobials.
Preventive Veterinary Medicine
Effect of applying lime essential oil (Citrus latifolia) on the physicochemical and microbiological characteristics of beef meat sausage Frazão, Leticia de Kássia Reis Serra, Josilene Lima Pereira, Geisa Lohuama da Luz Lima, Leidiana de Sousa Gomes, Rafael Alves Alves, Gleice Karoline dos Santos Pereira, Anderson Lopes Mouchreck, Adenilde Nascimento

Abstract in Portuguese:

RESUMO O objetivo desse estudo foi investigar o potencial do óleo essencial de limão como substituto para conservantes sintéticos em linguiça de carne bovina, considerando a demanda dos consumidores por produtos cárneos saudáveis e produzidos com ingredientes naturais. O óleo essencial da casca do limão (OEL) foi obtido por hidrodestilação, e submetido a avaliação da atividade antibacteriana pelo método de difusão de discos e microdiluição, assim como, foi determinado a sua composição química por cromatografia gasosa acoplado a espectrometria de massas. Três formulações de linguiça de carne bovina foram desenvolvidas neste estudo: a primeira sem conservantes (LC), a segunda com conservante sintético (L1) e a terceira contendo 0,5% de óleo essencial de limão (L2). As análises físico-químicas e microbiológicas indicaram que todas as amostras estavam em conformidade com a legislação vigente, embora o teor de umidade tenha excedido o limite máximo. Durante o armazenamento refrigerado e congelado, o pH e a cor variaram significativamente, atingindo a estabilidade após 20 dias. O óleo essencial de limão, com d-limoneno como componente majoritário, mostrou-se eficaz na inibição do crescimento microbiano na concentração de 0,5%, preservando a composição físico-química da linguiça. Além disso, evidenciou-se uma tendência de estabilização da cor durante o armazenamento congelado. Portanto, a aplicação de 0,5% do óleo essencial de limão é uma alternativa viável e natural para aplicação em embutidos cárneos, como a linguiça frescal, além de agregar sabor e aroma diferenciados a este produto.

Abstract in English:

ABSTRACT The objective of this study was to investigate the potential of lime essential oil as a substitute for synthetic preservatives in beef sausage, considering consumer demand for healthy meat products produced with natural ingredients. Lime peel essential oil (LEO) was obtained by hydrodistillation and subjected to an evaluation of antibacterial activity by the disc diffusion and microdilution method. Its chemical composition was determined by gas chromatography coupled with mass spectrometry. Three sausage formulations were developed in this study: the first without preservatives (LC), the second with synthetic preservatives (L1), and the third containing 0.5% lime essential oil (L2). Physicochemical and microbiological analyses indicated that all treatments followed current legislation, although the moisture content exceeded the maximum limit. The pH and color varied significantly during refrigerated and frozen storage, reaching stability after 20 days. lime essential oil, with D-limonene as the majority component, proved to be effective in inhibiting microbial growth at a concentration of 0.5%, preserving the physicochemical composition of the sausage. Furthermore, there is a tendency for the color to stabilize during frozen storage. Therefore, 0.5% lime essential oil is a viable and natural alternative for application in meat sausages, such as fresh sausage, and adds a different flavor and aroma to this product.
Animal Nutrition
Egg quality and performance of Japanese quail supplemented with organic and inorganic selenium TORGA, Anderson de Paula TEIXEIRA, Alexandre de Oliveira REIS, Renata de Souza MOREIRA, Leonardo Marmo SOUSA, Júlio César Melo de MORAES, Monique Silva de LACERDA, Alicia Beatriz Ferreira de LYON, Juliana Pereira ROCHA JUNIOR, Carlos Magno da

Abstract in Portuguese:

RESUMO Objetivou-se avaliar a suplementação de selênio orgânico (Se org.) em diferentes concentrações e de selênio inorgânico (Se inorg.) nas rações de codornas sobre o desempenho; qualidade dos ovos; e tempo e condições de armazenamento. No ensaio de desempenho foram utilizadas 360 codornas com 27 semanas de idade, distribuídas em delineamento inteiramente casualizado (DIC) composto por seis tratamentos: Ração Basal; 0,15; 0,30; 0,45; e 0,60 ppm de Se org. e 0,60 ppm de Se inorg. suplementados on top à ração basal, com seis repetições e dez aves por unidade experimental. Para avaliar o tempo e condições de armazenamento foram utilizados 720 ovos de codornas distribuídos em DIC, com esquema fatorial 6x5x2 (sendo seis tratamentos provenientes do ensaio de desempenho; cinco tempos de estocagem (7, 14, 21, 28 e 35 dias); e duas formas de estocagem (refrigerada e não refrigerada), com doze repetições contendo um ovo cada. Não houve efeito na suplementação de Se org. e Se inorg. nas rações sobre desempenho e qualidade dos ovos. Houve aumento linear na concentração de Se nos ovos de codornas alimentadas com níveis crescentes deste nutriente. Houve efeito da suplementação com selênio sobre o tempo de estocagem na qualidade de ovos mantidos sob refrigeração e em temperatura ambiente. Conclui-se que a suplementação, on top, de níveis entre 0,15 e 0,60 ppm de selênio nas formas orgânica ou inorgânica, não altera o desempenho das codornas, acentuando, contudo, a deposição desse mineral nos ovos, favorecendo a manutenção da qualidade ao longo do tempo de armazenamento.

Abstract in English:

ABSTRACT The objective of this study was to assess the impact of supplementing quail diets with organic selenium (Se) at various concentrations and inorganic Se on performance, egg quality, and storage time under different conditions. In the performance trial, 360 quail aged 27 weeks were included in a completely randomized design comprising six treatments: Basal Diet; 0.15, 0.30, 0.45, and 0.60 ppm of organic Se; and 0.60 ppm of inorganic Se, supplemented “on top” of the basal diet. Six replications were used, each with 10 birds per experimental unit. For the evaluation of storage time and conditions, 720 quail eggs were employed in a completely randomized design. The design featured a 6×5×2 factorial arrangement consisting of six treatments derived from the performance trial, five storage times (7, 14, 21, 28, and 35 days), and two storage forms (refrigerated and non-refrigerated). Each replication contained one egg, totaling 12 replications. Results indicated no significant effect of organic or inorganic Se supplementation in the diets on performance or egg quality. However, Se concentration increased linearly in eggs from quail fed increasing levels of this nutrient. Selenium supplementation affected storage time and egg quality under refrigerated and room-temperature conditions. In conclusion, on-top Se supplementation at concentrations ranging from 0.15 to 0.60 ppm, whether in organic or inorganic forms, does not impact quail performance. Nevertheless, it leads to increased Se deposition in eggs, contributing to the maintenance of egg quality throughout the storage period.
Animal Production and Environment
Productive and economic efficiency in finishing reproductive cull ewe lambs with high concentrate diets GREGÓRIO, Odair Aparecido SANDINI, Itacir Eloi FALBO, Margarete Kimie ANDRADE, Marcos Rafael de SZYCHTA, Marina BRANQUINHO, Marcela Calciolari

Abstract in Portuguese:

RESUMO Este estudo teve como objetivo avaliar o desempenho de borregas de descarte reprodutivo em sistema de confinamento por meio do ganho de peso, rendimento de carcaça e de componentes não carcaça utilizando duas dietas de alto concentrado (90%), uma formulada na propriedade em comparação com concentrado comercial e analisar qual o melhor custo-benefício. Utilizou-se 24 borregas, da raça Corriedale, com idade de 180 dias, 28 ± 4 kg de peso vivo, confinadas. Os animais foram aleatoriamente separados em dois grupos: grupo Concentrado Comercial recebeu 0,4% do peso vivo de feno de tifton e 4% peso vivo do concentrado comercial, e o grupo Concentrado Propriedade recebeu feno e dieta de alto concentrado produzida na propriedade, tendo como base milho em grão inteiro, na mesma proporção, por um período de 55 dias, mais 10 dias de adaptação, quando atingiram 40 +/-2 kg PV. Os animais do grupo Concentrado Propriedade obtiveram ganho médio diário superior (0,232 kg/dia), porém não houve diferença significativa no rendimento de carcaça entre os grupos, e os componentes não carcaça como fígado, baço e rins com gordura obtiveram maiores pesos no grupo Concentrado propriedade. Quanto a avaliação econômica, o grupo Concentrado Propriedade apresentou receita líquida de R$ 0,40 enquanto os animais que receberam o concentrado comercial apresentaram receita negativa de R$ - 0,45, por dia. Desta forma, podemos concluir que o uso da dieta de alto grão produzida na propriedade, nas condições deste estudo, permitiu melhor ganho de peso, resultando em um melhor custo benefício.

Abstract in English:

ABSTRACT This study aimed to evaluate the performance of reproductive culled lambs kept in confinement, through weight gain, carcass yield, and the state of non-carcass components using two high concentrate diets (90%). One diet was formulated on the property compared to commercially available concentrate. The cost-benefits of each diet were analyzed and compared. We used 24 Corriedale lambs, aged 180 days weighing an average of 28 ± 4 kg. The animals were randomly separated into two groups: the commercial concentrate group (CC) which received 0.4% and 4% of their live weight in Tifton hay and commercial concentrate, respectively, and the property concentrate group (CP) received hay and a high-concentrate diet produced on the property (using whole grain corn as a base), in the same proportions. The study was conducted, for a period of 55 days, along with ten days of adaptation, until they reached 40 ± 2 kg body weight (BW). Animals in the property concentrate group achieved a higher average daily gain (0.232 kg/day), but there was no significant difference in carcass yield between the groups The weights of non-carcass components such as the liver, spleen, and kidneys with fat were higher in the concentrate group. The property concentrate group presented a net income of R$ 0.40, while the animals that received the commercial concentrate presented a negative income of R$ - 0.45, per day. Therefore, the use of a high-grain diet produced on the property under the conditions of this study allowed for better weight gain, and a better cost-benefit ratio.
Animal Production and Environment
Quality of cold-stored free-range eggs sold in different retail outlets in Alfenas – MG, Brazil Oliveira, Isabella de Jesus Leão, Ana Patrícia Alves Cordeiro, Ana Gabriela Costa Lima, Fernanda de Oliveira Barros Júnior, Romilton Ferreira de

Abstract in Portuguese:

RESUMO Objetivou-se avaliar a qualidade interna de ovos tipo caipira comercializados na cidade de Alfenas – MG, armazenados sob refrigeração (máxima 9,7°C e mínima 6,7°C). Os ovos foram distribuídos em um delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2x5, sendo dois estabelecimentos comerciais (supermercado (S) e feira livre (FL)) e cinco períodos de armazenamento (um, oito, 15, 22, 29 dias) totalizando 10 tratamentos com 6 repetições (ovo) cada. As variáveis analisadas foram unidade Haugh(UH), perda de peso dos ovos (PP%), porcentagem de albúmen, gema e casca, índice de gema (IG) e albúmen (IA), pH de gema e coloração da gema. A PP% aumentou (p<0,05) conforme o período de armazenamento. Os ovos do S foram classificados como de baixa qualidade (UH < 60), diferindo dos ovos da FL (p<0,05). Para o IG observou-se uma interação significativa (p<0,05), de modo que, aos 15 e 22 dias de armazenamento os ovos do S apresentaram maior IG que aqueles provenientes da FL. Os ovos do S apresentaram valores inferiores de IA (p<0,05) em relação aos adquiridos na FL. Ovos do S apresentaram coloração de gema mais acentuada que os ovos comercializados na FL (p<0,05). Constatou-se menor porcentagem de gema dos ovos do S quando comparados com os da FL (p<0,05). Os ovos comercializados na cidade de Alfenas-MG provenientes de feira livre apresentam qualidade superior aos do supermercado.

Abstract in English:

ABSTRACT The aim of this study was to assess the internal quality of free-range eggs available for sale in Alfenas – MG, Brazil, and stored under refrigerated conditions (maximum and minimum temperatures of 9.7 and 6.7 °C, respectively). The experimental design was completely randomized, structured as a 2x5 factorial arrangement involving two types of retail outlets (supermarket (S) and open-air market (OA)) and five storage periods (1, 8, 15, 22, and 29 days), resulting in 10 treatments. Each treatment had six replicates, represented by individual eggs. The following parameters were evaluated: Haugh unit (HU); percentage of egg weight loss (WL%); percentages of albumen, yolk, and shell; yolk index (YI); albumen index (AI); yolk pH; and yolk color. Egg weight loss increased (p<0.05) with the length of the storage period. Eggs acquired from S were deemed to be of inferior quality (HU < 60), in contrast to those obtained from OA (p<0.05). A significant interaction effect was noted for YI (p<0.05), with eggs from S exhibiting higher YI values than those from OA at 15 and 22 days of storage. Additionally, eggs from S had diminished AI values (p<0.05) when compared to those acquired from OA. The yolk color in eggs from S was more intense than that in eggs from OA (p<0.05). A lower yolk percentage was detected in eggs from S relative to those from OA (p<0.05). Therefore, eggs sold in Alfenas – MG, Brazil, from open-air markets possess superior quality compared to those sold in supermarkets.
Animal Production and Environment
Management of buffalo calves SILVA, Yasmin Aparecida da FERRO, Rafael Alves da Costa FERRO, Diogo Alves da Costa SILVA-NETO, Carlos de Melo TOMAZELLO, Danilo Augusto FREITAS, Paulo Vitor Divino Xavier de

Abstract in Portuguese:

RESUMO Uma das principais etapas na bubalinocultura leiteira é a criação de bezerras, pois nesta fase é definido pela qualidade quais animais serão as futuras matrizes da propriedade. A fase de cria se estende do nascimento ao desmame, é delicada e precisa, consequentemente, atender as características de extrema importância na atividade leiteira como, aspectos comportamentais e sanitários, favorecendo com que esses animais expressem todo seu potencial genético. Devido ao fato dessa fase de vida do animal não gerar retorno econômico imediato ao produtor, ela acaba não recebendo a atenção necessária, contribuindo para índices zootécnicos baixos e custos de produção elevados. A adoção de práticas adequadas de manejo é essencial para o desenvolvimento produtivo do animal que garantirá no futuro a boa produtividade da fazenda. Diante do exposto, objetivou-se apresentar, por meio de revisão de literatura, o manejo de bezerras bubalinas, ressaltando que a alimentação adequada, o manejo correto e a prevenção de doenças são fundamentais para garantir o bem-estar e a saúde das bezerras. Esses fatores, juntamente com um ambiente limpo e seguro, podem maximizar o potencial produtivo desses animais. Portanto, é essencial que os produtores estejam bem informados e preparados para cuidar adequadamente desses animais durante essa fase crucial de suas vidas.

Abstract in English:

ABSTRACT One of the main stages in bubalinoculture is breeding calves, because this phase is defined by the quality of the animals that will be the future property matrices. The breeding phase extends from birth to weaning, and is delicate and precise; consequently, attending to characteristics of extreme importance in dairy farming activity such as behavioral and health aspects will aid these animals to express all of their genetic potential. Since this life phase of the animal does not generate immediate economic return to the producer, it ends up not receiving the necessary attention, contributing to low zootechnical indices and high production costs. Adopting adequate management practices is essential for the productive development of the animal that will guarantee the future good productivity of the farm. In view of the above, the objective of this study is to present the management of buffalo calves through a literature review, emphasizing that proper feeding, correct management and disease prevention are fundamental to ensuring the well-being and health of calves. These factors, together with a clean and safe environment, can maximize the productive potential of these animals. It is therefore essential that producers are well-informed and prepared to properly care for these animals during this crucial phase of their lives.
Animal Production and Environment
Water inclusion in piglet diet after weaning Ceolin, Felipe Bedin, Aline Felix Schneider Gewehr, Clóvis Eliseu

Abstract in Portuguese:

RESUMO Avaliou-se o desempenho e morfometria das vilosidades intestinais em leitões alimentados com dietas líquidas com diferentes níveis de água comparando com dieta seca durante a primeira semana pós desmame. Foram usados 48 leitões de +/- 7 kg, desmamados aos 25 dias de idade, alojados em 24 baias durante sete dias. Adotou-se um delineamento inteiramente casualizado com seis tratamentos: ração seca (controle) fornecida no comedouro e água fornecida em bebedouro, dieta de controle umedecida com água na proporção 1:1 (ração/água) e acesso à agua no bebdouro (dieta 1:1+água); dieta controle umedecida com água na proporção de 1:2 (ração/água) e acesso ao bebedouro (dieta 1:2+água); dieta controle umedecida com água na proporção de 1:3 (ração/água) e acesso ao bebedouro (dieta 1:3+água); dieta controle umedecida com água na proporção de 1:2 (ração/água) sem acesso ao bebedouro (dieta 1:2/sem água); dieta controle umedecida com água na proporção de 1:3 (ração/água) sem acesso ao bebedouro (dieta 1:3/sem água). Nas dietas 1:2+água e 1:3+água observou-se melhora no desempenho dos leitões em comparação com a dieta seca. A dieta 1:2+água melhorou a proporção vilo/cripta do duodeno e dietas 1:2+água e 1:3+água melhoraram a relação vilo/cripta no jejuno em relação a dieta seca.

Abstract in English:

ABSTRACT The performance and morphometry of intestinal villi were evaluated in piglets fed liquid diets with different water levels compared to dry diets during the first week after weaning. The experiments were using 48 piglets around 7 kg, weaned at 25 days of age, and housed in 24 bays for seven days. A completely randomized design was adopted with six treatments: dry feed (control) provided in the feeder and water provided in the drinker; control diet moistened with water in a 1:1 ratio (feed/water) and access to the drinker (1:1+water); control diet moistened with water in a 1:2 ratio (feed/water) and access to the drinker (1:2+water); control diet moistened with water in a 1:3 ratio (feed/water) and access to the drinker (1:3+water); control diet moistened with water in a ratio of 1:2 (feed/water) without access to the drinker (diet 1:2/no water); control diet moistened with water in a ratio of 1:3 (feed/water) without access to the drinker (diet 1:3/no water). In the 1:2+water and 1:3+water diets, there was an improvement in piglet performance compared to the dry diet. The 1:2+water diet improved the duodenal villus/crypt ratio and the 1:2+water and 1:3+water diets improved the jejunal villus/crypt ratio compared to the dry diet.
Animal production and environment
Physical traits of eggs from free-range domestic hens of the Sura variety in Northeast Brazil Machado, Leandra Polliny M. Cavalcante, Diego Helcias Costa, Márcio da Silva Oliveira, Marcelo Richelly A. Sousa Junior, Antônio Almeida, Marcos Jacob de Oliveira Araujo, Adriana Mello de

Abstract in Portuguese:

RESUMO Este estudo teve como objetivo analisar as características físicas dos ovos de galinhas caipiras var. Suras. Foram analisados um total de 100 ovos, onde diversos parâmetros físicos, tais como pesagem do ovo inteiro, medição do diâmetro equatorial e altura do ovo, classificação da cor da casca, miragem para verificação da presença de fendas na casca, determinação da altura da câmara de ar, classificação da cor da gema, verificação da presença de manchas de carne e manchas de sangue, medição da largura e comprimento do albúmen, medição do diâmetro da gema, pesagem da gema, e pesagem da casca. Foram posteriormente determinados o peso do albúmen por diferença entre o peso do ovo e pesos da casca e gema, determinação percentual dos diferentes constituintes do ovo, shape index (índice de forma) e shell index (índice de casca). A análise estatística foi realizada pelo GLM programa SAS (SAS Institute). O resultado comparando as médias de cada parâmetro estudado demonstrou que os ovos da variedade Sura em ambas as classes comerciais (Grande e Pequenos), possuem formato mais arredondado, com casca marrom clara e gema mais alaranjada. Portanto, os parâmetros avaliados confirmam que os ovos provenientes de galinhas var. Suras possuem características que podem favorecer nichos de mercado e assim incentivar a produção destas aves, mantendo a biodiversidade e contrariando a extinção das mesmas.

Abstract in English:

ABSTRACT This study aimed to analyze the physical characteristics of eggs from free-range hens of the Sura variety. One hundred eggs underwent assessment of various physical parameters, namely, whole egg weight, equatorial diameter, egg height, shell color, presence of cracks via candling, air chamber height, yolk color, presence of flesh and blood spots, albumen width and length, yolk diameter, yolk weight, and shell weight. Additional analyses included determining the albumen weight (calculated by subtracting the weights of the shell and yolk from the total egg weight), percentages of egg components, shape index, and shell index. Statistical analyses were conducted using GLM SAS software (SAS Institute). The results revealed distinct physical traits; eggs from the Sura variety, regardless of size class (large or small), typically have a more rounded shape, light brown shells, and more orange yolks. These findings confirm that Sura variety eggs possess unique characteristics that could appeal to specific market niches, potentially promoting the production of these birds, supporting biodiversity, and aiding in the prevention of their extinction.
Fishing Resources / Aquaculture
Aloe vera as a behavior modulator for Moenkhausia forestti submitted to transport Honorato, Claucia Aparecida Ferreira, Annye Campos Venâncio Coneglian, José Guilherme Camargo Siqueira, Mayara Schueroff Zanella, Joyce Reges, Jéssica Amanda Ugarte Gimênes Júnior, Heriberto Silva, Weliton Vilhalba da

Abstract in Portuguese:

RESUMO O mercado de aquicultura ornamental vem se expandindo e o transporte de organismos vivos na aquicultura é constante, o que afeta o comportamento e a saúde desses organismos. Devido à falta de métodos, espécies de peixes de pequeno porte são pouco estudadas na aquicultura ornamental. Portanto, o uso de bioativos pode promover respostas positivas para o manejo dessas espécies. Este estudo avaliou o comportamento de Moenkhausia forestti transportada com pó de Aloe vera e gel de Aloe vera adicionado à água. Uma avaliação prévia dos padrões de O2 em água com a inclusão de Aloe vera foi realizada medindo-se oxigênio dissolvido e pH. Um aumento no oxigênio dissolvido foi observado ao longo do tempo nos tratamentos com adição de gel de Aloe vera, enquanto uma queda no oxigênio foi observada nos tratamentos com pó de Aloe vera após 60 minutos. Os peixes foram submetidos aos tratamentos Controle, Gel de Aloe vera e Aloe vera em pó com 10 peixes/saco por repetição. Eles foram transportados por 4 horas e os comportamentos foram avaliados imediatamente após o transporte e após 12 e 24 horas na chegada. As condições hídricas e de transporte não afetaram significativamente a mortalidade. O uso de pó de Aloe vera ou gel de Aloe vera durante o transporte levou a uma redução nos comportamentos relacionados ao estresse, como natação errática, perseguição e mordida.

Abstract in English:

ABSTRACT The ornamental aquaculture market has been expanding, and the transport of living organisms in aquaculture is constant, which affects the behavior and health of these organisms. Due to a lack of methods, small fish species are little studied in ornamental aquaculture. Therefore, the use of bioactives can promote positive responses for the management of these species. This study evaluated the behavior of Moenkhausia forestti transported with Aloe vera powder and Aloe vera gel added to the water. A previous assessment of O2 standards in water with the inclusion of Aloe vera was carried out by measuring dissolved oxygen and pH. An increase in dissolved oxygen was observed over time in treatments with added Aloe vera gel, while a drop in oxygen was observed in treatments with Aloe vera powder after 60 minutes. The fish were subjected to the Control, Aloe vera gel, and Aloe vera powder treatments with 10 fish/bag per repetition. They were transported for 4 hours, and behaviors were evaluated immediately after the transport and after 12 and 24 hours upon arrival. The water conditions and transportation did not significantly affect mortality. The use of Aloe vera powder or Aloe vera gel during transport led to a reduction in stress-related behaviors such as erratic swimming, chasing, and biting.
Animal Reproduction
Digestibility, in vitro fermentation parameters and kinetic degradation of diets with crambe crushed GOES, Rafael Henrique de Tonissi e Buschinelli de Peixoto, Eduardo Lucas Terra Gandra, Jefferson Rodrigues Silva, Luiz Henrique Xavier da Osmari, Milene Puntel Anschau, Douglas Gabriel Silva, Gleice Kélen Rodrigues da Cruz, Fernanda Naiara Fogaça da

Abstract in Portuguese:

RESUMO O objetivo deste estudo foi avaliar a inclusão de níveis crescentes de torta de crambe, sobre a digestibilidade in vitro da matéria seca (DIVMS), matéria orgânica (DIVMO) e proteína bruta, cinética da produção cumulativa de gás e parâmetros de fermentação. Foram avaliadas as inclusões de 0; 50; 100; 150 g / kg de MS em dietas. Houve efeito quadrático das proporções de torta de crambe nos suplementos concentrados para DIVMS e DIVMO (ponto máximo em 0,25 e 0,91 g Kg-1 DM, respectivamente). A produção total de gás (A + D) foi influenciada por a presença de torta de crambe com efeito quadrático tendo como ponto mínimo em 0,02 g kg-1 DM. Houve um efeito quadrático do pH e NH3-N nos tempos de coleta em todas as dietas, os menores valores de pH foram observados entre 4,8 a 8,7 e os picos de produção de NH3-N entre 4,8 e 6,3 horas após o início da incubação. Conclui-se que a substituição do farelo de soja por crambe triturado até 150 g kg-1 em suplementos concentrados para ruminantes não prejudica a cinética de degradação ruminal.

Abstract in English:

ABSTRACT Aimed with this study was evaluate the increasing levels of crambe crushed, on in vitro digestibility of dry matter (IVDDM), organic matter (IVDOM) and crude protein (IVDCP), parameters of fermentation and kinetics of the cumulative gas production. The crushed crambe were included in the diets at 0; 50; 100; 150 g/kg of DM. There was a quadratic effect of the proportions of crambe crushed in the concentrated supplements on IVDDM and IVDOM (maximum point at 0.25 and 0.91 g Kg-1 DM, respectively). Total gas production (A + D) was influenced by the presence of crambe crushed with quadratic effect on minimal point on 0.02 g Kg-1 DM. There was a quadratic effect for pH in the collection times in all diets, the lowest pH values were observed between 4.8 to 8.7 hours. There was a quadratic effect for ammoniacal nitrogen in the collection times in all diets with peaks of NH3-N production occurred between 4.8 and 6.3 hours after the beginning of the incubation. Concluded that the inclusion of crambe crushed up to 150 g kg-1 DM in diets for ruminants does not impair the ruminal degradation kinetics.
Animal Reproduction
In vitro gas production from pearl millet cultivars under nitrogen levels FRANÇA, Aldi Fernandes de Souza SILVA, Nelson Rafael da OLIVEIRA, Leonardo Guimarães BRUNES, Ludmilla Costa CORRÊA, Daniel Staciarini NASSAR, Reginaldo Ferreira JACOVETTI, Reginaldo SILVA PAUSE, Alzira Gabriela da

Abstract in Portuguese:

RESUMO Objetivou-se avaliar a produção “in vitro” de gás de três cultivares de milheto forrageiro sob adubação nitrogenada. Os tratamentos foram constituídos por três cultivares de milheto: (ADR 500, ADR 7020 e LABH 70732) e quatro doses de N(ureia) (0; 50; 100 e 200 kg/ha). Para as avaliações da produção de gases e digestibilidade o delineamento experimental foi blocos casualizados em esquema fatorial 3 x 4, com quatro repetições. Não houve interação entre as doses de adubação nitrogenada e os parâmetros fermentativos da produção de gases “in vitro” da matéria seca das cultivares de milheto. A adubação nitrogenada não influenciou os teores de matéria seca ou a composição bromatológica das cultivares. Não houve diferenças na composição bromatológica entre as cultivares. O mesmo foi observado para as taxas de produção de gás a partir do conteúdo solúvel e insolúvel. A adubação nitrogenada influenciou o padrão de fermentação, a produção de gases e o tempo de colonização por bactérias da matéria orgânica das três cultivares. A adubação nitrogenada é recomendada para incrementar as características fermentativas apenas da cultivar ADR 7020.

Abstract in English:

ABSTRACT This study aimed to evaluate the in vitro gas production from three pearl millet cultivars submitted to four nitrogen levels. The treatments consisted of three pearl millet cultivars (ADR 500, ADR 7020, and LABH 70732) and four nitrogen levels (0, 50, 100, and 200 kg/ha), using urea as the nitrogen source. A 3 x 4 factorial experimental design, employing a randomized block setup, was used to assess both gas production and digestibility. No interaction was observed between nitrogen doses and fermentative parameters on in vitro gas production from the dry matter of pearl millet cultivars. Nitrogen had no impact on the dry matter content or chemical composition of the cultivars. Consistency prevailed in the chemical composition across the various cultivars, a trend that extended to the gas production rates for both soluble and insoluble contents. Notably, nitrogen fertilizer exerted an influence on the fermentation pattern of organic matter, gas production, and lag time for the cultivars. Nitrogen fertilization is advised solely for enhancing fermentative attributes in the case of the cultivar ADR 7020.
Animal Reproduction
Moringa leaf meal in diets of slow-growing chickens on metabolizability, performance, carcass, organ biometry and meat colorimetry VÁSQUEZ, José Virgilio Aguilar VAZ, Roberta Gomes Marçal Vieira MACHADO, Shayanne Batista RODRIGUES, Kênia Ferreira ARAÚJO, Caroliny Costa PINEDO, William Celis

Abstract in Portuguese:

RESUMO Duas investigações foram desenvolvidas. O primeiro experimento foi para determinar a metabolizabilidade da farinha de folhas da moringa (Moringa oleifera), foram utilizadas 120 frangos de crescimento lento com 21 dias de idade, o período experimental foi de sete dias, quatro para adaptação às dietas e três para coleta de excretas; a folha de moringa apresentou valores para coeficientes de metabolizabilidade aparente de matéria seca, proteína bruta, energia bruta e fibra em detergente neutro, e energia metabolizável aparente, e energia metabolizável corrigida para balanço de nitrogênio de 49.77%, 44.48%, 46.26% e 53.02% e 2,334 kcal/kg, 2,159 kcal/kg, respectivamente. O segundo experimento teve como objetivo avaliar a inclusão de farinha de folha de moringa em dietas de duzentos e quarenta frangos de crescimento lento de um a 80 dias de idade sobre o desempenho, características de carcaça, biometria dos órgãos digestivos e cor da carne; o delineamento experimental foi inteiramente casualizado com quatro tratamentos (0.75%; 1.50%; 2.25% e 3.00% de inclusão de folha de moringa), seis repetições e dez frangos por unidade experimental; os níveis de inclusão da folha de moringa não influenciaram (p>0,05) o consumo de ração, ganho de peso, conversão alimentar, peso final aos 30, 60 e 80 dias, carcaça, rendimento de cortes nobres e cor da carne. A inclusão de farelo de folhas de moringa pode ser utilizada até o nível de 3% em rações para frangos de crescimento lento, sem afetar o desempenho produtivo desses animais.

Abstract in English:

ABSTRACT Two investigations were developed. The first experiment was to determine the metabolizability of Moringa (Moringa oleifera) leaf meal. 120 slow-growing, 21-day-old chickens were used. The experimental period was seven days, four for adaptation to diets and three for collection of excreta. The Moringa leaf presented values for apparent metabolizability coefficients of dry matter, crude protein, crude energy and neutral detergent fiber, as well as apparent metabolizable energy and corrected metabolizable energy for a nitrogen balance, of 49.77%, 44.48%, 46.26% and 53.02%, and 2,334 kcal/kg, 2,159 kcal/kg respectively. The second experiment was to evaluate the inclusion of Moringa leaf meal in the diets of two hundred and forty slow-growing chickens from one to 80 days of age on performance, carcass characteristics, biometrics of digestive organs and meat color. The experimental design was completely randomized with four treatments (0.75%; 1.50%; 2.25% and 3.00% inclusion of the Moringa leaf), six repetitions and ten chickens per experimental unit; the inclusion levels of the Moringa leaf did not influence (p> 0.05) feed intake, weight gain, feed conversion, final weight at 30, 60 and 80 days, carcass, noble cut yields and meat color. The inclusion of Moringa leaf meal can be used up to the 3% level in slow-growing chicken diets, without affecting the productive performance of these animals.
Animal Reproduction
Mortality of stingless bees on Spathodea campanulata Beauv. (Bignoniaceae) flowers CASTAGNINO, Guido Laércio Bragança CUTULI DE SIMÓN, Maria Teresa MEANA, Aránzazu PINTO, Luís Fernando Batista

Abstract in Portuguese:

RESUMO Spathodea campanulata Beauv. (Bignoniaceae) é uma planta frequentemente utilizada na ornamentação de praças públicas e jardins, atribuída ao seu rápido crescimento e flores vistosas. No entanto, seu uso é controverso devido ao néctar potencialmente tóxico, que pode levar a taxas significativas de mortalidade entre várias espécies de abelhas sem ferrão no Brasil, representando um risco para a biodiversidade nativa e interrompendo os ecossistemas naturais. O objetivo deste estudo foi quantificar e identificar as espécies de abelhas sem ferrão encontradas mortas dentro das flores da planta Spathodea campanulata. Esta investigação foi conduzida no Campus de Ondina da Universidade Federal da Bahia (UFBA), Brasil. Durante um período de floração de 15 dias, foram coletadas 86 flores de três espécimes desta espécie. Após a coleta das flores, os insetos mortos encontrados dentro delas foram extraídos, armazenados e identificados no Laboratório de Bionomia, Biogeografia e Sistemática de Insetos (BIOSIS) da UFBA. A análise revelou que todos os visitantes florais eram insetos Hymenoptera, com 98,1% identificados como abelhas (Apidae e Meliponini). Em conclusão, as flores de S. campanulata contêm compostos tóxicos com propriedades inseticidas, levando a um aumento da mortalidade em certas espécies de abelhas Melipona. As abelhas Melipona scutellaris e Apis mellifera são visitantes ocasionais das flores de S. campanulata; portanto, apresentam taxas de mortalidade mais baixas. Dado o dano causado por S. campanulata na biodiversidade nativa, é aconselhável evitar o seu cultivo em praças públicas, jardins ou próximo a colmeias de abelhas.

Abstract in English:

ABSTRACT Spathodea campanulata Beauv. (Bignoniaceae) is a plant frequently employed in the ornamentation of public squares and gardens, attributed to its rapid growth and showy flowers. However, its use is controversial due to the potentially toxic nectar, which can lead to significant mortality rates among various stingless bee species in Brazil, posing a risk to native biodiversity and disrupting natural ecosystems. The aim of this study was to quantify and identify the species of stingless bees found dead within the flowers of the Spathodea campanulata plant. This investigation was conducted at the Ondina Campus of the Federal University of Bahia (UFBA), Brazil. Over a 15-day flowering period, 86 flowers from three specimens of this species were collected. After flower collection, the dead insects found within the flowers were extracted, stored, and identified at the Laboratory of Insect Bionomics, Biogeography, and Systematics (BIOSIS) at UFBA. The analysis revealed that all floral visitors were Hymenoptera insects, with 98.1% identified as bees (Apidae and Meliponini). In conclusion, S. campanulataflowers contain toxic compounds with insecticidal properties, leading to increased mortality among certain Melipona bee species. Melipona scutellaris and Apis mellifera bees are occasional visitors of the S. campanulata flowers; hence the lower mortality rates of these species. Given the damage caused by S. campanulata on native biodiversity, it is advised to avoid cultivating it in public squares, gardens, or in proximity to bee hives.
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