Abstracts
The Salmonella serovars involved in 25 food poisoning episodes which occurred in the Southeast and South of Brazil from 1982 to 1991 were identified. The most frequently detected serotype was S. Typhimurium (13/25, 52%), and the food most frequently involved in the transmission of Salmonella was homemade mayonnaise. The need to set up a permanent program of epidemiologic alert for food poisoning is emphasized.
Salmonella; Serovars; Food poisoning
Em 25 episódios caracterizados como toxinfecção alimentar, ocorridos no período de 1982 a 1991 nas regiões sudeste e sul do país, foram identificados os sorovares de Salmonella envolvidos no processo. O sorotipo mais incidente foi S. Typhimurium presente em 13 oportunidades (52%), assim como dentre os alimentos responsabilizados na veiculação de Salmonella, a maionese caseira ocupou posição destacada. Ressalta-se a necessidade de instituir a nível nacional um programa permanente de vigilância epidemiológica sobre o problema da toxinfecção alimentar.
MICROBIOLOGY
Salmonella serovars in food poisoning episodes recorded in Brazil from 1982 to 1991
Sorovares de Salmonella em episódios de toxinfecção alimentar ocorridos no período de 1982 - 1991, no Brasil
Ernesto Hofer; Eliane Moura Falavina dos ReisI
IDepartment of Bacteriology, Oswaldo Cruz Institute, FIOCRUZ, Av. Brasil, 4365 - Manguinhos. 21045-900 Rio de Janeiro,RJ - Brasil
SUMMARY
The Salmonella serovars involved in 25 food poisoning episodes which occurred in the Southeast and South of Brazil from 1982 to 1991 were identified. The most frequently detected serotype was S. Typhimurium (13/25, 52%), and the food most frequently involved in the transmission of Salmonella was homemade mayonnaise.
The need to set up a permanent program of epidemiologic alert for food poisoning is emphasized.
Keywords:Salmonella; Serovars; Food poisoning.
RESUMO
Em 25 episódios caracterizados como toxinfecção alimentar, ocorridos no período de 1982 a 1991 nas regiões sudeste e sul do país, foram identificados os sorovares de Salmonella envolvidos no processo. O sorotipo mais incidente foi S. Typhimurium presente em 13 oportunidades (52%), assim como dentre os alimentos responsabilizados na veiculação de Salmonella, a maionese caseira ocupou posição destacada.
Ressalta-se a necessidade de instituir a nível nacional um programa permanente de vigilância epidemiológica sobre o problema da toxinfecção alimentar.
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ACKNOWLEDGMENTS
We are indebted to the Central Public Health Laboratories of the States of Rio de Janeiro, Paraná, Santa Catarina, and Rio Grande do Sul (Institute for Biological Research) for providing the strains and to Deise Paranhos, Junair Ribeiro, Sergio Alves de Azevedo and Evaldo Soares da Silva for technical help in laboratory and Vicente de Paulo Mello e Oliveira for secretarial assistance.
Recebido para publicação em 14/06/1993.
Aceito para publicação em 23/11/1993.
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Publication Dates
-
Publication in this collection
20 Sept 2006 -
Date of issue
Feb 1994
History
-
Accepted
23 Nov 1993 -
Received
14 June 1993