• Nota do editor Nota do Editor

  • Food guide pyramid for young children 2 to 3 years old Artigos Originais

    Philippi, Sonia Tucunduva; Cruz, Ana Teresa Rodrigues; Colucci, Ana Carolina Almada

    Abstract in Portuguese:

    Com a finalidade de promover orientação nutricional e hábitos alimentares saudáveis para crianças de 2 a 3 anos de idade, fez-se a adaptação da Pirâmide Alimentar. A pirâmide foi baseada em dieta padrão (1300kcal) com seis refeições, calculada de acordo com as recomendações para a idade. As porções e os equivalentes foram estabelecidos de acordo com o total de energia de cada alimento utilizando-se o software Virtual Nutri. Foi avaliada a distribuição percentual dos macronutrientes em relação ao valor energético total, obtendo-se 15% para proteínas, 59% para carboidratos e 26% para lipídios. Foram calculados ainda os valores para ferro total e ferro biodisponível. Os alimentos estão organizados em oito grupos: arroz, pão, massa, batata, mandioca (5 porções), verduras e legumes (3 porções), frutas (3 porções), carnes e ovos (2 porções), leite, queijo e iogurte (3 porções), feijões (1 porção), óleos e gorduras (1 porção) e açúcares e doces (1 porção). A pirâmide alimentar apresenta-se como um instrumento importante para orientação nutricional, servindo como guia para o planejamento de uma alimentação saudável para crianças de 2 a 3 anos de idade.

    Abstract in English:

    The objective of this paper was to develop a Food Guide Pyramid for young children 2 to 3 years old, aiming to promote nutritional orientation and healthful food habits. The Food Guide Pyramid was based on a standard diet (1300kcal) with six meals, which was calculated in accordance with the recommendations for this age group. The portions and food equivalents were established according to the total amount of energy of each food, using the "Virtual Nutri" software. The distribution of macronutrients in relation to the total caloric value was evaluated and the following results were found: 15% for proteins, 59% for carbohydrates and 26% for lipids. The values of total iron and bioavailable iron were also calculated. The foods are distributed in eight groups: rice, bread, pasta, potato, cassava (5 portions), vegetables (3 portions), fruits (3 portions), meat and eggs (2 portions), milk, cheese and yogurt (3 portions), beans (1 portion), oils and fats (1 portion) and sugar and sweets (1 portion). The Food Guide Pyramid is an important instrument for nutritional orientation, serving as a guide to establish a healthful diet for children 2 to 3 years old.
  • Overweight in children under 6 years of age in Florianópolis, SC, Brazil Artigos Originais

    Corso, Arlete Catarina Tittoni; Botelho, Lúcio José; Zeni, Lúcia Andréia Zanette Ramos; Moreira, Emília Addison Machado

    Abstract in Portuguese:

    Verificou-se a prevalência de sobrepeso através do índice de peso para altura, classificação expressa em escore-Z, padrão de referência do National Center for Health Statistics, em 3 806 crianças menores de seis anos de idade, residentes no município de Florianópolis, Estado de Santa Catarina, Brasil. Obteve-se uma prevalência de 1,9% de desnutrição e 6,8% de sobrepeso, sendo este predominante em crianças residentes em áreas não carentes, do sexo feminino e menores de dois anos de idade. A prevalência de sobrepeso deste estudo foi comparada com aquelas encontradas em outras regiões do Brasil e em outros países. Aplicou-se o teste chi2 (Mantel-Haenszel), para verificar a associação de casos com sobrepeso entre áreas carentes e não carentes, sexo e faixa etária. Observou-se associação estatisticamente significante (p<0,05) entre as crianças menores de dois anos de idade, resultado semelhante ao encontrado pela Pesquisa Nacional sobre Saúde e Nutrição para o Brasil em 1989.

    Abstract in English:

    The prevalence of overweight in 3,806 children under six years of age, living in the city of Florianópolis, state of Santa Catarina, Brazil, was determined through weight for height Z-scores (National Center for Health Statistics reference). Results showed an incidence of 1.9% for malnutrition and 6.8% for overweight, and this last one predominated in female children under the age of two, living in not-so-poor areas. The prevalence of overweight in this study was compared to those found in other regions of Brazil and in other countries. The chi2 Mantel-Haenszel test was applied to verify the association of overweight occurrence with poor/not poor areas, sex and age. Statistically significant association (p<0.05) was observed among children under two years of age. This result is similar to the one found by Pesquisa Nacional sobre Saúde e Nutrição for Brazil in 1989.
  • Impact of cassava flour fortified with iron amino acid chelate on the hemoglobin level in pre-schools Artigos Originais

    Tuma, Rahilda Brito; Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki; Aguiar, Jaime Paiva Lopes; Marques, Hedylamar Oliveira

    Abstract in Portuguese:

    OBJETIVO: Avaliou-se o impacto da farinha de mandioca fortificada com ferro aminoácido quelato em 80 pré-escolares de uma Unidade Filantrópica de Manaus, AM, distribuídos aleatoriamente em quatro grupos de 20 crianças cada, por um período de 120 dias. MÉTODOS: Foram utilizadas farinha de mandioca sem fortificação (Grupo zero) e fortificada com 1, 2 e 3mg de Fe/dia, correspondendo a quantias diárias de 5, 10 e 15g de farinha, respectivamente, as quais foram distribuídas no horário do almoço, sendo ainda entregue às famílias a quantidade destinada ao consumo do final de semana. O estado nutricional das crianças foi avaliado no início e ao final do experimento, adotando-se como limite discriminatório entre eutrofia/desnutrição o ponto de corte <-2 escores-Z, de acordo com os critérios da Organização Mundial da Saúde, e estabelecendo-se como ponto de corte para a ocorrência de anemia ferropriva o teor de hemoglobina inferior a 11g/dL. RESULTADOS: Houve uma recuperação das crianças com desnutrição crônica ao final do estudo, e ocorreu um aumento significativo (p<5%) dos valores de hemoglobina de todos os pré-escolares, independentemente da concentração de ferro, de 11,4 ± 0,9g/dL para 12,2 ± 0,8g/dL. As crianças anêmicas que receberam a farinha de mandioca fortificada com 2mg de Fe/dia foram plenamente recuperadas ao final da pesquisa, demonstrando um bom desempenho desse grupo em relação aos demais. CONCLUSÃO: Sugere-se um estudo duplo cego para a consolidação da recomendação da farinha de mandioca fortificada com ferro na prevenção de anemia ferropriva em pré-escolares da região amazônica.

    Abstract in English:

    OBJECTIVE: The impact of the cassava flour fortified with iron amino acid chelate was evaluated in 80 pre-scholars of a Philanthropic Unit of Manaus, state of Amazonas, randomly distributed in four groups of 20 children each, for a period of 120 days. METHODS: Cassava flour was used without fortification (group zero) or fortified with 1, 2 and 3mg of Fe/day, corresponding respectively to 5, 10 and 15g of flour/day, which were given to the children at lunch time on weekdays. The equivalent amount was previously distributed to their families for flour intake also during the weekends. In the beginning and at the end of the experiment the children's nutritional status was evaluated, being adopted the cutoff point <-2 Z-scores as a discriminating limit between eutrophy/malnutrition, in agreement with the World Health Organization criteria, as well as being established as a cutoff point for the occurrence of iron deficiency anemia a hemoglobin rate of less than 11g/dL. RESULTS: At the end of this study, children recovered from chronic malnutrition, and a significant increase (p <5%) of the hemoglobin rates, independently of iron concentration, from 11.4±0.9g/dL to 12.2±0.8g/dL, was observed in all individuals. The formerly anemic children who received cassava flour fortified with 2mg of Fe/day were fully recovered at the end of the research, demonstrating a good performance of this group in relation to the others. CONCLUSION: A double-blind study is suggested for the consolidation of the recommendation of cassava flour fortified with iron in the prevention of iron deficiency anemia in pre-scholars of the Amazon region.
  • Nutritional status and food consumption of adolescents registered at a center of youth from the city of São Paulo, Brazil Artigos Originais

    Garcia, Giorgia Christina Barbosa; Gambardella, Ana Maria Dianezi; Frutuoso, Maria Fernanda Petrole

    Abstract in Portuguese:

    Foram avaliados o estado nutricional e o consumo alimentar de 153 adolescentes dos sexos masculino e feminino, com média de idade de 11,90 ± 1,26 anos, de baixo nível socioeconômico, matriculados em um Centro de Juventude da cidade de São Paulo. Para a classificação do estado nutricional foram utilizados como pontos de corte os percentis da distribuição de Índice de Massa Corporal por idade e sexo. Aplicou-se recordatório de 24 horas, com auxílio do álbum de registros fotográficos, para estimar o consumo alimentar. Calculou-se o Índice de Qualidade Nutricional para cálcio e ferro. As médias dos valores de energia, proteína, carboidrato, lipídios, cálcio, ferro e colesterol foram de 1953kcal, 69g, 264g, 69g, 517mg, 10mg e 329mg, respectivamente. Com relação ao estado nutricional, 78,4% dos adolescentes encontravam-se na faixa de normalidade, 11,8% apresentavam risco de sobrepeso, 7,8% estavam com sobrepeso e 2,0% tinham baixo peso. Detectou-se consumo insuficiente de cálcio, especialmente entre as meninas (98,4%), que também apresentaram maior proporção de qualidade da dieta "pobre" e "regular" em ferro (73,8%).

    Abstract in English:

    This paper evaluated the nutritional status and the food consumption of 153 adolescents (males and females), with a median age of 11.9 years (±1.26), and with low socioeconomic level, registered at a Center of Youth from the city of São Paulo. To evaluate the nutritional status, cutoff points based on percentiles of the distribution of Body Mass Index for age and sex were adopted. A 24-hour recall, with an album of photographic registers, was applied to estimate the food consumption. The Nutritional Quality Index for calcium and iron was calculated. The average values of energy, protein, carbohydrate, lipids, calcium, iron and cholesterol were 1953kcal, 69g, 264g, 69g, 517mg, 10mg and 329mg, respectively. According to the assessment of the nutritional status, 78.4% of the adolescents were within the range of normality, 11.8% presented overweight risk, 7.8% were overweight and 2.0% had low weight. Insufficient calcium consumption was detected, especially among girls (98.4%), who had also presented unsatisfactory quality of diet in iron (73.8%).
  • Food habits and feeding behavior in adolescents with symptoms of anorexia nervosa Artigos Originais

    Dunker, Karin Louise Lenz; Philippi, Sonia Tucunduva

    Abstract in Portuguese:

    Foram avaliados os hábitos e comportamentos alimentares de adolescentes do sexo feminino com sintomas de anorexia nervosa de uma escola particular. Foi identificada a presença de sintomas através do "Teste de Atitudes Alimentares". O recordatório de 24 horas "modificado" foi usado para avaliar os alimentos consumidos e um questionário foi aplicado para investigar as preferências e aversões alimentares. Das 279 alunas estudadas, 21,1% apresentaram sintomas. Os alimentos mais consumidos entre estas estudantes foram frutas, hortaliças, leite desnatado e bala, e os menos consumidos foram refrigerante, chocolate, massa e batata frita. Os alimentos de que "mais gostam" foram, em ordem decrescente: massas, carnes, hortaliças e doces; e os de que "menos gostam" foram: hortaliças, carnes e gorduras. Houve aversão maior por doces nas adolescentes com sintomas de anorexia nervosa. Concluiu-se ter havido um alto número de alunas com sintomas apresentando aversões alimentares semelhantes às de anoréxicas.

    Abstract in English:

    The food habits and feeding behavior of adolescent girls with symptoms of anorexia nervosa from a private school were assessed. The presence of symptoms was identified by the "Eating Attitudes Test". A 24-hour recall was used to evaluate the consumed food, and aquestionnaire was applied to investigate the preferences and aversions.From the 279 girls studied, 21.1% presented symptoms. The foods most consumed by these adolescents were fruit, vegetables, skimmed milk and candies. The less eaten were soft drinks, chocolate, pasta and fried potatoes. The kinds of food they liked most were, in decreasing order: pasta, meat, vegetables and sweets; and those which they liked least were: vegetables, meat and fat. There was a higher aversion to sweets in the adolescents with symptoms of anorexia nervosa.It was concluded that there was a great number of girls with symptoms presenting food aversions similar to those of anorexic people.
  • Anthropometric and dietetic evaluation of hypertensive outpatients from a university hospital Artigos Originais

    Cabral, Poliana Coelho; Melo, Ana Maria de Carvalho Albuquerque; Amado, Tânia Campos Fell; Santos, Rijane Maria de Andrade Barros dos

    Abstract in Portuguese:

    O objetivo deste trabalho foi avaliar o estado nutricional e o consumo de nutrientes de hipertensos, na faixa etária de 18 a 74 anos, atendidos ambulatorialmente no Hospital das Clínicas da Universidade Federal de Pernambuco. A amostra, escolhida ao acaso, foi composta por 156 indivíduos de ambos os sexos (51 homens e 105 mulheres). As análises mostraram uma elevada prevalência de pacientes (73,1%) com peso acima da média e entre eles a hipertensão se associou significativamente com a obesidade (Índice de Massa Corporal > 30 Kg/m²) e com o sobrepeso (Índice de Massa Corporal >25 e < 30 Kg/m²) mas não com a distribuição central de gordura. Em relação ao consumo de nutrientes, os achados desta pesquisa revelaram um baixo consumo energético, o qual não pode explicar a alta prevalência de sobrepeso e obesidade. De uma forma geral, exceto pelo cálcio, a ingestão média diária de nutrientes esteve adequada. No entanto, o consumo diário de sódio foi alto, 270 e 260 mEq para homens e mulheres, respectivamente.

    Abstract in English:

    The purpose of this research was to evaluate the nutritional status and the nutrients intake of hypertensive outpatients, aged 18 to 74 years old, from the Hospital das Clínicas - Universidade Federal de Pernambuco, Brazil. The sample, chosen at random, consisted of 156 individuals of both sexes (51 males and 105 females). The analyses showed a high prevalence of patients (73.1%) with weight above average and among them the hypertension was significantly associated with obesity (Body Mass Index > 30 Kg/h²) and overweight (Body Mass Index > 25 and < 30 Kg/h²) but not with centrally deposited body fat. Regarding the nutrients intake, the et al. findings of this survey revealed a low caloric consumption that can not explain the high prevalence of overweight and obesity. In general, the average daily intake of nutrients was adequate, except for calcium. However, the daily consumption of sodium was very high, 270 and 260 mEq for men and women, respectively.
  • Cassava flour enriched with yeast (Saccharomyces cerevisiae) protein, in association with beans and rice, in the diet of growing rats Artigos Originais

    Metri, Anastácia Cavalcanti; Bion, Francisca Martins; Oliveira, Silvana Ribeiro Passos de; Lopes, Silvia Maria Limonge

    Abstract in Portuguese:

    Avaliou-se o efeito da mistura de feijão, arroz e farinha de mandioca enriquecida com bioproteína (Saccharomyces cerevisiae), em ratos wistar machos recém-desmamados (n=60), durante 28 dias. Foram utilizadas as seguintes dietas: experimentais (feijão, arroz e farinha de mandioca enriquecida com leveduras; feijão, arroz e farinha de mandioca comum); controle (farinha de mandioca enriquecida com levedura); e padrão (caseína). Determinaram-se os testes biológicos. Os orgãos foram removidos para análise de pesos úmido e seco (rim esquerdo, baço e amostras do fígado e cérebro), teor de proteína (fígado e cérebro) e histopatologia (fígado, coração e rim direito). Foram ainda quantificados os lipídios totais da carcaça dos animais. Os dados foram estatisticamente avaliados pelo teste Não Paramétrico de Kruskal-Wallis e pelo teste de Comparações Múltiplas (p<0,05). Em todos os parâmetros foram evidenciados melhores resultados com a dieta padrão, seguida das experimentais. Conclui-se que a farinha de mandioca enriquecida com bioproteína poderá ser usada como complemento alimentar para humanos, visando combater as deficiências nutricionais de segmentos populacionais carentes.

    Abstract in English:

    The effect of a mixture of beans, rice and cassava flour enriched with yeast (Saccharomyces cerevisiae) protein was assessed in weanling male Wistar rats (n=60), during 28 days. The following diets were used: experimental (beans, rice and manioc flour with yeast protein; beans, rice and cassava flour without yeast protein); control (cassava flour with yeast protein); and standard (casein). The biological test were determined. The organs were removed for evaluation of wet and dry weights (left kidney, spleen and liver and brain samples), protein levels (liver and brain), and histopathology (heart, right kidney and liver). Carcass total lipids were also recorded. Results were statistically analyzed by the Nonparametric Test of Kruskal-Wallis and the Test of Multiple Comparisons (p<0.05). The highest values for all investigated parameters were found in the casein-fed group, followed by the experimental groups. Data suggest that flour enriched with yeast protein can be recommended as a dietary supplement to eradicate the nutritional deficiency in the poor population.
  • Multimixture influence on rats gestation: maternal and fetal weights and serum triglycerides Artigos Originais

    Azeredo, Vilma Blondet de; Dias, Marcelle Mattos; Boaventuara, Gilson Teles; Caro, Maria das Graças Tavares do; Fernandes, Núbia Regina

    Abstract in Portuguese:

    O presente estudo visa determinar a influência da multimistura (MM) sobre o ganho de peso materno e fetal e sobre a hipertrigliceridemia materna no final do período gestacional. Foram utilizadas ratas Wistar (n= 120), divididas em quatro grupos: a) à base da dieta habitual do Estado do Rio de Janeiro (HERJ); b) à base da dieta habitual do Estado do Rio de Janeiro adicionada de 2% de MM (HERJ+MM); c) à base de caseína (CAS1) com 12% de proteína; d) controle caseína (CAS2) com 20% de proteína. Os pesos materno e fetal foram registrados semanalmente nos dias 7, 14 e 21 do experimento. Para a determinação dos triglicerídeos séricos (mg/dL) foram usados Kits BioClin (Química Básica-Quibasa, BH). De acordo com os resultados, a complementação da dieta HERJ com 2% de multimistura não aumentou o ganho de peso materno e fetal e não alterou a hipertrigliceridemia fisiológica. Conclui-se que a utilização da multimistura, na proporção usada durante a gestação, não possui nenhum efeito sobre os parâmetros estudados.

    Abstract in English:

    The objective of this study was to determine the influence of the multimixture (MM) on maternal and fetal weight gain and on maternal hypertriglyceridemia at the end of gestational period. Female Wistar rats (n = 120) were divided into four groups: a) typical diet of the state of Rio de Janeiro/Brazil (HERJ); b) HERJ diet supplemented with 2% of MM (HERJ+MM); c) casein diet (CAS1) with 12% of protein; d) casein control (CAS2) with 20% of protein. Maternal and fetal weights were weekly registered in the days 7,14 and 21 of the experiment. Serum triglycerides (mg/dL) were determined by kits (BioClin). The results demonstrated that the supplementation of the HERJ diet with 2% of MM did not increase maternal and fetal weight gain and did not alter the hypertriglyceridemia. In conclusion, the multimixture utilization during gestation does not affect these studied parameters.
  • A new growth anthropometric reference: meanings and implications Comunicações

    Soares, Nádia Tavares

    Abstract in Portuguese:

    Um novo referencial antropométrico de crescimento foi publicado recentemente pelo Centers for Disease Control and Prevention, órgão do United StatesDepartment of Health and Human Services, em substituição àquele elaborado pelo National Center for Health Statistics, padrão amplamente usado desde 1977, recomendado para uso internacional pela Organização Mundial da Saúde e adotado pelo Ministério da Saúde do Brasil. O objetivo desta revisão é discutir os pressupostos que levaram à substituição do referencial do National Center for Health Statistics/1977, bem como as mudanças procedidas e suas implicações.

    Abstract in English:

    A new growth anthropometric reference was published recently by the Centers for Disease Control and Prevention, a division of United States Department of Health and Human Services, to replace the widely used 1977 National Center for Health Statistics reference, which was recommended for international use by the World Health Organization and adopted by the Ministry of Health of Brazil. The objective of this review is to discuss the presuppositions that led to the replacement of the 1977 National Center for Health Statistics reference, as well as the changes which were proceeded and its implications.
  • Transgenic plants and their products: effects, risks and food safety (Biosafety of transgenic plants) Comunicações

    Nodari, Rubens Onofre; Guerra, Miguel Pedro

    Abstract in Portuguese:

    Este trabalho aborda tópicos relacionados com plantas transgênicas, também chamadas de Organismos Geneticamente Modificados, alimentos derivados delas e segurança alimentar. As biotecnologias modernas são ferramentas de grande potencial de reprogramação dos seres vivos. Contudo, o maior problema na análise de risco destes organismos gerados pela biotecnologia é que seus efeitos não podem ser previstos em sua totalidade. Os riscos à saúde humana incluem aqueles inesperados, alergias, toxicidade e intolerância. No ambiente, as conseqüências são a transferência lateral de genes, a poluição genética e os efeitos prejudiciais a organismos não-alvo. O princípio da equivalência substancial, até agora utilizado, deveria ser abandonado em favor de um cientificamente embasado. Com a aprovação em janeiro de 2002 do Protocolo Internacional de Biossegurança, o princípio da precaução foi estabelecido como básico e a rotulagem tornou-se obrigatória. A percepção pública obriga empresas e cientistas a um maior uso da ciência na análise de risco antes do consumo destes alimentos.

    Abstract in English:

    This paper provides an overview of the effects of transgenic plants, also known as Genetically Modified Organisms, and food safety. Modern biotechnologies are powerfull tools in reprogramming life. However, a major problem in the risk assessment of the organisms produced by biotechnology is that the outcome of transformations can not be fully foreseen. Potential risks to human health include unpredicted side-effects, allergy, toxicity and intolerance. The main effects on the environment include the gene lateral transfer, genetic pollution, and damage to non-target species. The substantial equivalence principle should be abandoned in favor of more scientific criteria. With the Biosafety Protocol approved January 2000, the precautionary principle was reaffirmed and the labeling became compulsory. The public perception reached a stage where restrictions on the consumption of genetically modified foods are imposed, compelling enterprises and scientists to a science-based approach for the risk assessment analysis.
  • Media and subjectivity: impact on female feeding behavior Ensaio

    Andrade, Angela; Bosi, Maria Lúcia Magalhães

    Abstract in Portuguese:

    Este ensaio analisa alguns dos subprodutos do processo de globalização, tais como a massificação e a importação de modelos culturais hegemônicos, os quais destituem o homem do sentimento de pertença a grupos humanos e invadem seu universo simbólico, expropriando o centro de referência cultural balizador do psiquismo humano. Nessa fratura desalojadora de significação humana e que se sustentam algumas doenças modernas e emergentes, como os Transtornos do Comportamento Alimentar, problemática que se expressa no campo da Saúde Pública como uma epidemia silenciosa e simbólica, nesta virada de milênio.

    Abstract in English:

    This essay analyzes some of the by-products of the process of globalization, such as the massification and the importation of hegemonic cultural models, which strip man of the feeling of belonging to human groups and invade his symbolic universe. This condition expropriates the cultural point of reference that forms the basis and structures the human psyche, causing generalized distress. This fracture dislocates the human identity and sustains some modern and emerging diseases, such as feeding behavior disorders. This problem is expressed in the area of Public Health as a silent and symbolic epidemic at the turn of the millennium.
  • Hygienic and sanitary conditions of a hospital diet Nota Científica

    Sousa, Consuelo Lúcia; Campos, Gizella Diniz

    Abstract in Portuguese:

    Buscou-se avaliar as condições higiênico-sanitárias da dieta branda servida em um hospital geral da cidade de Belém, Pará, através da análise microbiológica de seus componentes (coliformes fecais, Staphylococcus aureus e Salmonella) e dos utensílios, equipamentos e mãos de funcionários (coliformes fecais, Staphylococcus aureus), bem como elaborar um Relatório Técnico de Inspeção da Unidade de Alimentação e Nutrição do hospital, baseado no Anexo II da Portaria 1428 de 26/11/1993, para a implantação das Boas Práticas de Fabricação. Em nenhuma das amostras foi detectada a presença de Salmonella ou Staphylococcus aureus; entretanto, os componentes da dieta, equipamentos e utensílios apresentaram 100% de coliformes fecais, assim como as mãos de duas funcionárias. Os principais pontos observados para o relatório técnico foram: padrão de identidade e qualidade, condições ambientais, instalações e saneamento, equipamentos e utensílios, recursos humanos, tecnologia empregada, controle de qualidade, garantia de qualidade, armazenagem, desinfecção e desinfestação. Através desta avaliação foram constatadas as péssimas condições higiênico-sanitárias da referida Unidade de Alimentação e Nutrição.

    Abstract in English:

    The objectives of this work were to evaluate the hygienic and sanitary conditions of a light diet of a hospital in the city of Belém, state of Pará (Brazil), using microbiological analysis of its compounds (fecal coliforms, Staphylococcus aureus and Salmonella) and of utensils, equipment's and employees' hands (fecal coliforms, Staphylococcus aureus), and to provide an inspection technical report of the hospital Food and Nutrition Unit, according to Annex II of the 1428th Regulation (11/26/1993) of the Ministry of Health to verify the implementation of the Good Manufacturing Practices. None of the samples presented Salmonella or Staphylococcus aureus; however, the compounds, utensils and equipments presented 100% of fecal coliforms contamination, as well as two workers' hands. The main points identified for the technical report were: Identity and Quality Standard, Environmental Conditions, Building Maintenance and Sanitary-Conditions, Equipments and utensils, Human Resources, adapted Technology, Quality Control, Quality Assurance, Storage, Disinfection and disinfestation. It was concluded that the evaluated Food and Nutrition Unit presented very bad hygienic and sanitary conditions.
Pontifícia Universidade Católica de Campinas Núcleo de Editoração SBI - Campus II , Av. John Boyd Dunlop, s/n. - Prédio de Odontologia, 13059-900 Campinas - SP Brasil, Tel./Fax: +55 19 3343-6875 - Campinas - SP - Brazil
E-mail: sbi.submissionm@puc-campinas.edu.br