• Associação entre características agronômicas da batata nos plantios de primavera e outono no Rio Grande do Sul Ciências Agrárias

    Andreu, Mario Alejandro

    Abstract in Portuguese:

    Conduziu-se este trabalho com o objetivo de identificar aquelas características da batata (Solanum tuberosum L.) que possuam maior estabilidade adaptativa e importância agronômica para as condições climáticas contrastantes de outono e primavera do Rio Grande do Sul. Foram avaliadas a maturidade, número médio de tubérculos, produtividade por planta, textura, formato, profundidade dos "olhos" e aparência geral dos tubérculos. Foram observadas reduções nas médias tanto para qualidade como para a produtividade dos tubérculos na safra de outono em comparação com a safra de primavera, devido às maiores variações na temperatura, radiação e fotoperíodo. Os coeficientes de variação foram maiores no cultivo de outono, sendo relativamente altos para produção por planta, número médio de tubérculos, textura e aparência geral. Foram observados coeficientes de correlação moderadamente altos e significativos (r < 0,80) para textura, formato e profundidade dos olhos, e baixos (r < 0,40) para maturidade, número médio de tubérculos, produção por planta e aparência geral. Os resultados deste estudo mostraram que para a população e características estudadas, a produtividade por planta e número médio de tubérculos não são parâmetros constantes quando consideradas safras climatológicamente contrastantes. Características como textura, formato e profundidade dos olhos podem sofrer altas intensidades de seleção por possuírem alta estabilidade. A seleção baseada em aparência geral dos tubérculos deve ser mais intensa na primavera, quando os parâmetros de qualidade e produtividade estão maximizados.

    Abstract in English:

    The objective of this work was to identify potato characteristics that have higher adaptation stability for important agronomic characteristics for the contrasting autumn and spring climatic conditions of Rio Grande do Sul, Brazil. The tuber characteristics evaluated were maturity, average number of tuber plant yield, texture, tuber shape, depth of eyes and general appearance. Reduced tuber quality and yield were observed in the autumn crop compared to the spring, due to variations in temperature, radiation and photoperiod. Coefficient of variation were higher in the autumn, in particular for plant yield, average number of tubers, texture and general appearance. Correlation coefficients were moderately high and significant (r < 0,80) for texture, tuber shape and depth of eyes, and low (r < 0,40) for maturity, number of tubers, plant yield and general appearance. The results of this study showed that the characteristics and population studied, the plant productivity and number of tubers are not constant parameters comparing crops in contrasting climates. Characteristics such as texture, tuber shape and depth of eyes can be selected with high intensities, based on their high stability. Selection based on tuber general appearance may be more intense in the spring, when the quality and productivity parameters are maximized.
  • Avaliação de resistência ao oídio em genótipos de videira Ciências Agrárias

    Ribeiro, Valtemir Gonçalves; Camargo, Umberto Almeida; Maia, João Dimas Garcia

    Abstract in Portuguese:

    Nos municípios de Bento Gonçalves, RS, e Jales, SP, sob condições de casa-de- vegetação e campo, respectivamente, foram avaliados para resistência ao Oídio, acessos do Banco Ativo de Germoplasma (BAG) pertencentes à Embrapa Uva e Vinho. Os critérios para avaliação foram de acordo com as escalas de notas propostas pelos IPGRI/UPOV/OIV (1997). Comparações com as testemunhas Vitis vinifera 'Thompson Seedless' e 'Itália' demonstraram a existência de vários acessos resistentes, possuindo como base genealógica cultivares híbridas nativas americanas, e, a avaliação dos acessos sob ambiente de casa-de-vegetação foi a mais eficiente para expressar o grau de suscetibilidade ao patógeno.

    Abstract in English:

    In the towns of Bento Gonçalves, RS, and Jales, SP, in the greenhouse and field, respectively, was determined the degree of Oidium infection in the collection of grapevine cultivars of the EMBRAPA/Grapevine and Wine Research Center. The criterions used to estimate the affection were in accordance with distinctive mark proposed by IPGRI/UPOV/OIV (1997). The comparation with the susceptibles Vitis vinifera 'Thompson Seedless' and 'Itália' shows the existence of many genotypes of hybrids cultivars and americans wild species with Oidium resistance. The greenhouse environment is more adequate to determine the resistance characteristics of the varieties investigated.
  • Cobertura morta do solo no cultivo de alface cv. Regina 2000, em Ji-Paraná/RO Ciências Agrárias

    Carvalho, Jimmy Elizio de; Zanella, Fabio; Mota, José Hortêncio; Lima, Ana Lúcia da Silva

    Abstract in Portuguese:

    Conduziu-se este estudo com o objetivo de avaliar o efeito de diferentes materiais de cobertura do solo na produtividade da alface (Lactuca sativa L. cv. Regina 2000). O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados, utilizando-se cinco tratamentos (palha de arroz, palha de café, Brachiaria brizantha L., serragem, testemunha sem cobertura morta) e quatro repetições. A produtividade foi avaliada pelo número de folhas por planta, acúmulo de massa fresca e massa seca. Verificou-se que todos os materiais empregados como cobertura, controlaram a infestação de plantas invasoras. Entretanto, verificou-se uma grande infestação na testemunha promovendo redução de produtividade.

    Abstract in English:

    The purpose of this research was to evaluate the effect of different mulching materials on lettuce (Lactuca sativa L. cv. Regina 2000) yield. The experimental design was randomized blocks, with five treatments (rice straw, coffee husk, Brachiaria brizantha L., sawing and control without mulching) and four repetitions. The number of leaves per plant and the dry and fresh matter accumulation were evaluated. All materials used as mulching, controlled the weed infestation. However, weed population was greater in the control whit reduction yield in comparison to the others treatments.
  • Compactação do solo e manejo da água. I: efeitos sobre a absorção de N, P, K, massa seca de raízes e parte aérea de plantas de arroz Ciências Agrárias

    Medeiros, Roberto Dantas de; Soares, Antônio Alves; Guimarães, Renato Mendes

    Abstract in Portuguese:

    Com o presente trabalho objetivou-se avaliar os efeitos de seis níveis de compactação, associados a diferentes manejos de água, sobre a absorção de nitrogênio (N), fósforo (P) e potássio (K), o desenvolvimento do sistema radicular e parte aérea de plantas de arroz. O experimento foi conduzido no período de setembro de 2002 a janeiro de 2003 em casa- de-vegetação da UFLA, em Lavras-MG. Testou-se seis níveis de compactação do solo: 0%, 16%, 32%, 48%, 64% e 80% da amplitude de variação da densidade do solo (0,25 kg dm-3), combinado com três teores de água no solo: solo saturado, irrigado quando eram consumidos de 25% a 30% e de 50% a 60% da água disponível, respectivamente. O manejo com maior disponibilidade de água no solo favoreceu as médias dos teores de P e de K na parte aérea das plantas, a produção de massa seca da raiz, o número de perfilhos por vaso e a massa seca da parte aérea das plantas de arroz, independentemente dos níveis de compactação do solo. Por outro lado, a compactação do solo diminuiu as médias de todas características avaliadas, independentemente do manejo de água. Entretanto, o manejo de água teve efeito mais limitante sobre a absorção dos nutrientes e a produção de massa seca da parte aérea das plantas do que a compactação do solo.

    Abstract in English:

    The present work had as objective to evaluate the effects six compaction levels, associated with different water managements upon uptake of nitrogen (N), phosphorus (P) and potassium (K), the development of root and shoot of rice plants. The experiment was conducted during the period of September 2002 to January 2003 in a greenhouse at UFLA university, in Lavras- MG. Six compaction levels were tested: 0%, 16%, 32%, 48%, 64% and 80% in a range of variation of soil density (0.25 kg dm-3), combined with three soil water contents: saturated soil, irrigated when were consumed from 25% to 30% and from 50% to 60% of available water, respectively. The management with the greatest soil water availability favored the average of P and K contents in the shoot of the plants, root dry matter yield, number of tillers per pot and dry matter of the shoot of rice plant, regardless of soil compaction levels. On the other hand, soil compaction decreased the averages of all the characteristics evaluated, regardless water management. Nevertheless, water management had the most limiting effect on the uptake of nutrients and shoot dry matter of the plants than soil compaction.
  • Crescimento e caracteristicas de carcaça de cordeiros mestiços Santa Inês e Somalis x srd em regime semi-intensivo de criação Ciências Agrárias

    Selaive-Villarroel, Arturo Bernardo; Souza Júnior, Francisco Augusto de

    Abstract in Portuguese:

    Com o objetivo de avaliar as características de crescimento e de carcaça de cordeiros mestiços oriundos do cruzamento de ovelhas sem raça definida (SRD) com reprodutores das raças deslanadas Santa Inês e Somalis Brasileira, foi realizado um experimento na Fazenda Experimental Vale do Curu, pertencente à Universidade Federal do Ceará. Foram utilizados um total de 46 cordeiros de ambos os sexos, desmamados com idade média de 90 dias e peso corporal de 11,5 kg ao início do experimento. Os animais foram mantidos em regime de criação semi-intensivo e os machos abatidos, sem castrar, aos seis meses de idade. Cordeiros mestiços Santa Inês apresentaram maior (P<0,05) peso corporal aos seis meses de idade (21,2 kg), com ganho médio de peso diário de 112,0 g, que os mestiços Somalis (18,2 kg e 72,0 g, respectivamente). Não foi observado efeito significativo do genótipo nos rendimentos de carcaça quente e fria, com valores de 44,6 e 43,2% e de 44,0% e 42,8%, respectivamente para os cordeiros mestiços, Santa Inês e Somalis. A conformação da carcaça também foi similar entre ambos grupos. Os resultados permitem concluir que os carneiros da raça Santa Inês apresentam maiores vantagens que os Somalis quando utilizados em cruzamento com ovelhas deslanadas SRD no Nordeste brasileiro, pelo maior crescimento das crias.

    Abstract in English:

    A research was conducted at the Experimental Field Station Vale do Curu, in Pentecoste, State of Ceará, to evaluate the growth rate and some carcass yield on crossbred lambs born from "crioula" (SRD-without well-defined type) tropical hair ewes mated with Santa Inês and Brazilian Somali rams. Forty six crossebred lambs of both sexes were raised in a semi-intensive conditions and lamb growth rate was evaluated by taking into account the body weight from weaning with three months of age to six month. Male lambs of each group were slaughtered at the final weight and their carcasses evaluated for yield and conformation score. A completely randomized design was used to analyze the data. Results shown that both groups of animals had a similar weight at weaning but there was a significant difference (P<0.05) on growth rate at six month of age. The Santa Inês cross lamb had heavier bodyweight (21,2 kg, with a daily gain weight of 112 g) than Somalis cross lambs (18,2 and 72 g of daily weight gain). No effect of genotype was detected in the hot and cold carcass yield, although the Santa Inês lamb crossbred were heavier (P<0.05) than Brazilian Somali crossbred lamb. It was concluded that the Santa Inês breed rams is a better alternative to improve the meat sheep production in the Northeast Brazil than the Somalis breed rams.
  • Efeito do espaçamento e do número de mudas por cova na produção de rúcula nas estações de outono e inverno Ciências Agrárias

    Reghin, Marie Yamamoto; Otto, Rosana Fernandes; Olinik, Jean Ricardo; Jacoby, Carlos Felipe Stülp

    Abstract in Portuguese:

    A rúcula (Eruca sativa Hill.) é uma hortaliça folhosa que tem apresentado nos últimos anos aumento crescente de produção no Brasil. Por outro lado, poucas pesquisas são realizadas na cultura, sendo escassas as recomendações de cultivo e manejo, que otimizem sua produção. Neste contexto, o presente trabalho teve como objetivo avaliar respostas produtivas da rúcula em função do espaçamento entre plantas, com densidade de duas ou quatro mudas por cova, durante as estações de outono e de inverno, em Ponta Grossa (PR). O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados, com quatro repetições. Os tratamentos foram arranjados conforme fatorial 4 x 2, sendo quatro espaçamentos entre plantas (5, 10, 15 e 20 cm) e duas densidades de mudas por célula (2 e 4). As mudas foram produzidas em bandejas de poliestireno expandido de 200 células sob ambiente protegido, usando a cultivar Cultivada, durante o período de 28/03/2003 a 16/04/2003, na estação de outono e no período de 11/07/2003 a 05/08/2003, na estação de inverno respectivamente. A semeadura constou de duas ou quatro sementes por célula. Cada parcela constou de 32 plantas, dispostas em quatro fileiras espaçadas de 20 cm entre si. Na colheita, aos trinta dias do transplante para a estação de outono e de trinta e cinco dias na estação de inverno, foram avaliadas: comprimento da parte aérea, número de folhas, massa fresca e seca por planta e rendimento de massa fresca.m-2. Ao considerar a característica individual da planta, ocorreu resposta produtiva superior na densidade de duas mudas e espaçamentos mais amplos, de 15 e 20 cm, quanto ao comprimento da parte aérea, número de folhas e massa fresca e seca por planta. No entanto, considerando que a comercialização predominante da rúcula é em maços, o menor espaçamento na estação de outono e tanto o menor espaçamento quanto a maior densidade na estação de inverno, foram os fatores que promoveram maior rendimento em massa fresca.m-2. Comparada à estação de inverno, houve precocidade de colheita de 11 dias no outono quando predominaram temperaturas médias em torno de 20(0) C.

    Abstract in English:

    Rocket crop has presented increment of production in Brazil. In the other hand it has been noted the research in this crop is rare and insufficient to give enough support to increase yield. On the strength of it the present experiment had the aim to avaluate yield response on rocket crop in function of within row spacing with density of two or four seedlings per hole, during autumn and winter season in Ponta Grossa (PR). The experimental design was a randomized blocks with four replications. The treatments were arranged in a factorial scheme 4 x 2, being four within row spacing (5, 10, 15 and 20 cm) and two density of seedlings per cell (two or four). The seedlings were produced on trays of 200 cells under protected cultivation, with the cultivar Cultivada, during the period of March, 28 to April, 16 on Autumn season, and at July, 11 to August, 5 on winter season. Four or two seeds per cell were sowed. Each plot had 32 plants, arranged in four rows spaced 20 cm among them. At harvest at thirty days of transplanting on autumn season and at thirty-five days on winter season it was avaluated: lenght of upper part, leaves number, fresh and dried matter and yield of fresh matter.m-2. On the individual plant characteristic it was observed superior yield response of two seedlings/cell density and within row as 15 and 20 cm on lenght of upper part, leaves number, fresh and dried matter weight per plant. However, considering the usual way of commercialization of rocket mainly on bunch the narrow within row spacing as 5 cm on autumn season and both the narrow within row spacing and density of four seedlings promoted the highest yield on fresh matter weight.m-2. Compared to winter season it was observed earlier harvest about 11 days in autumn when predominated temperatures around 20(0) C.
  • Efeitos da compactação do solo e do manejo da água sobre os componentes de produção e a produtividade de grãos de arroz Ciências Agrárias

    Medeiros, Roberto Dantas de; Soares, Antônio Alves; Guimarães, Renato Mendes

    Abstract in Portuguese:

    Conduziu-se este trabalho com o objetivo de avaliar os efeitos de diferentes níveis de compactação e manejos de água sobre os componentes de produção e a produtividade de grãos de arroz. O experimento foi conduzido no período de setembro de 2002 a janeiro de 2003 em casa- de-vegetação na UFLA, em Lavras-MG, onde se testou seis níveis de compactação do solo: 0%, 16%, 32%, 48%, 64% e 80% da amplitude de variação da densidade do solo (0,25 kg dm-3), combinado com três teores de água no solo: solo saturado (M1), irrigado quando eram consumidos de 25 a 30% (M2) e de 50 a 60% (M3) da água disponível, respectivamente. Os resultados evidenciam que a compactação do solo tende a reduzir o número de panícula por vaso, a esterilidade de espiguetas e a produtividade de grãos. Em níveis moderados de compactação, houve aumento do número de grãos cheios por panícula, considerando os três manejo de água. A umidade favoreceu os componentes de produção: o número de panículas por vaso, o número de grãos cheio por panícula e a esterilidade de grãos, contribuindo para o aumento da produtividade. Assim, conclui-se que a umidade do solo foi mais determinante que a compactação como fator limitante para a produção de grãos e, que, para o Neossolo Flúvico, a compactação per si não é fator limitante a uma possível adoção do sistema de plantio direto com arroz em várzeas.

    Abstract in English:

    The work aimed at evaluating the effect of different compaction levels and water management upon yield components and rice grain yield. The experiment was conducted over the period of September 2002 to January 2003 in a greenhouse at the UFLA university, in Lavras- MG, where as tested six compaction levels: 0%, 16%, 32%, 48%, 64% and 80% of the range of variation of soil density (0.25kg.dm-3), combined with three soil water contents: saturated soil (M1), irrigated when were consumed from 25 to 30% (M2) and from 50 to 60% (M3) of available water, respectively. The results stressed that soil compaction tends to reduce the number os panicles per pot, sterility of spikelets and grain yield. At moderate compaction levels, there was an increase of the number of filled grain per panicle, taking into account the three water management. Moisture favored production components: the number of panicles per pot, the number of filled grain per panicle and spikelet sterility, contributing toward increased yield. Thus, it follows that soil moisture was more determinant than compaction as a limiting factor to grain yield and, that, for Fluvic Neosol, compaction per si is not a factor limiting to a possible adoption of the no-tillage system with lowland rice.
  • Enraizamento de estacas dos marmeleiros 'Portugal' e 'Japonês' em diferentes ambientes e posições no recipiente Ciências Agrárias

    Pio, Rafael; Ramos, José Darlan; Chalfun, Nilton Nagib Jorge; Gontijo, Tiago Chaltein Almeida; Carrijo, Edney Paulo; Mendonça, Vander; Alvarenga, Ângelo Albérico; Abrahão, Enilson

    Abstract in Portuguese:

    O presente trabalho foi realizado com o objetivo de verificar o enraizamento de estacas dos marmeleiros 'Portugal' e 'Japonês', em diferentes maneiras de acondicionamento no recipiente e ambientes de propagação. Estacas lenhosas dos ramos foram coletadas em plantas de marmeleiros localizadas no município de Lavras-MG, na época relativa a poda hibernal, efetuada no mês de agosto. As estacas foram padronizadas a um comprimento de 20 cm, sendo posteriormente colocadas em recipientes plásticos, com dimensões de 28 x 22 cm, preenchidos com substrato constituído por terra e areia (2:1 v/v), em dois diferentes ambientes (casa-de-vegetação, com temperatura em torno de 27±2ºC e 85% UR; telado, constituído por sombrite a 50% de luminosidade) e sob três diferentes modos de acondicionamento no recipiente (enterradas a 1/3, 2/3 e totalmente enterradas (3/3) na posição vertical). As estacas localizadas no telado receberam regas diárias. Após 75 dias, constatou-se que as estacas enterradas em até 2/3 de seu comprimento proporcionaram os melhores resultados, sendo que a casa-de-vegetação constituiu o melhor ambiente de propagação.

    Abstract in English:

    This work had the objective to verify the rooting of quince 'Portugal' and 'Japonês' cuttings in different ambient conditions and positions in the recipients. Woody cuttings of the branch were collected from quinces plants localized in Lavras-MG, in the hibernal period (August). The cuttings were standardized with 20 cm of length, being placed in plastic recipients measuring 28 x 22 cm, filled with a substrate composed by soil and sand (2:1 v/v), in two different ambient conditions (green house with temperature of 27±2 ºC and 85% of humidity; nursery with 50% of brightness) and three different positions in the recipient (buried 1/3, 2/3 and 3/3 of the basal part of the cuttings). The cuttings placed in the nursery received water daily. After 75 days it was verified the cuttings buried 2/3 of its length provided better results and the green house was the ambient condition that presented better results.
  • Índices agronômicos do meloeiro associados à dose adequada de nitrogênio, em ambiente protegido e no campo Ciências Agrárias

    Coelho, Evando Luiz; Fontes, Paulo Cezar Rezende

    Abstract in Portuguese:

    Objetivou-se com este trabalho determinar a magnitude dos índices agronômicos da folha do meloeiro (Cucumis melo L.), representados pela área (AFQ) e massa da matéria seca da quinta folha à partir do ápice (MSQ), associados à dose de nitrogênio para a produção comercial máxima de frutos (PMF), em duas épocas de amostragens e em dois ambientes. Dois experimentos, ambiente protegido e campo, foram conduzidos adotando-se procedimentos similares. Cada experimento constou de quatro blocos ao acaso contendo cinco tratamentos que foram cinco doses de nitrogênio (0, 75, 150, 300 e 450 kg ha-1 de N), como uréia. Parte desse foi colocado nos sulcos (30%), antes do transplante e os 70% restantes foram aplicados via água de irrigação por gotejamento durante o ciclo da cultura. Inicialmente, aos 14 dias após o transplante (DAT), foi determinada a intensidade da clorose nas folhas por meio de notas de 0 (nenhuma clorose) a 5 (clorose acentuada). Aos 25 e 53 DAT, no pegamento do primeiro e do segundo fruto, a AFQ e o MSQ foram determinados. Em ambos os experimentos, a intensidade da clorose diminuiu e AFQ e MSQ aumentaram com o aumento da dose de nitrogênio. Os valores da intensidade da clorose associados à PMF foram 0,22 e 1,11 no ambiente protegido e no campo, respectivamente. Na primeira e segunda amostragens, no ambiente protegido, os valores de AFQ associados à PMF foram 107 e 72 cm² e os de PSQ foram 0,36 e 0,26 g, respectivamente. No campo, os valores correspondentes foram 89 e 69 cm² e 0,39 e 0,30 g, respectivamente. Esses valores são propostos como índices do meloeiro indicadores da adequada dose do fertilizante nitrogenado.

    Abstract in English:

    The objective of the experiments was to determine the values of the agronomical melon (Cucumis melo L.) leaf indices, represented by both area (FLA) and dry weight (FLW) of the fifth leaf from the apex associated with the nitrogen rate for the maximum melon fruit yield (MFY), at two samples dates and two environmental conditions. Two experiments, in unheated greenhouse and field conditions, were carried out with similar procedures. Each experiment consisted of four randomized blocks containing five treatments or five nitrogen rates (0, 75, 150, 300, and 450 kg ha-1 of N), applied as urea. Part of the fertilizer was placed in furrows (30%), before seedling transplantation, and the remaining 70% were trickle-applied through part of the plant cycle. Initially, 14 days after transplantation, plant chlorosis intensity was evaluated by scores from 0 (no chlorosis) to 5 (leaves completely chlorotics). At 25 and 53 days after transplantation, at first and second fruit setting, FLA and FLW were determined. At both experiments, chlorosis intensity decreased, FLA and FLW increased with increasing N rates. Chlorosis intensity values associated with MFY were 0.22 and 1.11 at greenhouse and field, respectively. In the greenhouse, at first and second sampling dates, FLA values associated with MFY were 107 and 72 cm² and FLW values were 0.36 and 0.26 g, respectively. In the field, the corresponding values were 89 and 69 cm² and 0.39 and 0.30 g, respectively. These are proposed melon plant index values indicators of the added N fertilizer rate adequacy.
  • Persistência biologica de ametryn, diuron e oxyfluorfen no solo Ciências Agrárias

    Peñaherrera-Colina, Luis Antonio; Souza, Itamar Ferreira de; Guilherme, Luiz Roberto Guimarães; Bueno Filho, Júlio Sílvio de Sousa

    Abstract in Portuguese:

    Realizou-se este trabalho com o objetivo de avaliar a persistência biológica de herbicidas de pré-emergência em condições de casa-de-vegetação utilizando a aveia (Avena sativa L.) como planta teste. O experimento foi instalado na Estação Experimental Boliche, Província de Guayas, Equador entre outubro e dezembro de 2002. O delineamento experimental foi de blocos ao acaso com quatro repetições, em esquema fatorial (3 x 4 x 4 + 1), envolvendo aplicações de três herbicidas (ametryn a 2,0 kg ha-1, diuron a 3,2 kg ha-1 e oxyfluorfen a 0,48 kg ha-1) no solo, mais uma testemunha sem aplicação de herbicida. Após as aplicações este foi amostrado em quatro profundidades (0-5, 5-10, 10-15 e 15-20 cm), em quatro épocas distintas (10, 20, 30 e 40 dias após aplicação). As amostras foram coletadas do campo utilizando-se cilindros de PVC. Nessas amostras cultivou-se aveia para as avaliações de persistência biológica dos produtos. Não se observaram efeitos dos tratamentos na germinação da aveia até os 40 dias após a aplicação (daa). Maior sintoma visual de fitotoxicidade e menor acúmulo de matéria seca total (MST), matéria seca da parte aérea (MAS) e matéria seca da raiz (MSR) foram observadas em plantas de aveia cultivadas em amostras de solo tratadas com diuron coletadas na camada de 0-5 cm aos 10, 20, 30 e 40 dias. A aveia mostrou alta sensibilidade aos herbicidas testados e desses produtos o diuron foi o que apresentou a maior persistência e a menor mobilidade no solo.

    Abstract in English:

    This investigation had the objective of evaluating the biological persistence of pre-emergence herbicides under greenhouse conditions. Oat plants were used as test organisms. The experiment was established at Boliche Experiment Station, Província Guayas, Ecuador from October to December/2002. The experimental design was a randomized block, in a 3 x 4 x 4 + 1 factorial scheme, involving three herbicides (ametryn at 2.0 kg ha-1, diuron at 3.2 kg ha-1, and oxyfluorfen at 0.48 kg ha-1), plus a control. After herbicide applications soils were sampled in four different depths (0-5, 5-10, 10-15, and 15-20 cm) at four dates (10, 20, 30, and 40 days after herbicide applications). Soil layers were colleted from field using PVC pipes, which were planted with 10 oat seeds. The herbicides did not promote oat seeds emergence reduction. Diuron at the 0-5 cm layer showed the highest visual symptoms of phytotoxicity and the lowest production of dry matter (total, shoots, and roots) per oat plants at all sampling dates (10, 20, 30, and, 40 days after herbicide applications). Oat plants showed good sensitivity to the herbicide residues. Diuron was more persistent in the soil when compared with ametryn and oxyfluorfen.
  • Precipitação pluvial mensal em níveis de probabilidade pela distribuição gama para duas localidades do sudoeste da Bahia Ciências Agrárias

    Murta, Rogério Mendes; Teodoro, Sônia Martins; Bonomo, Paulo; Chaves, Modesto Antônio

    Abstract in Portuguese:

    Com este trabalho objetivou-se testar o modelo de Distribuição Gama na estimativa da precipitação pluvial mensal para Itapetinga e Vitória da Conquista-BA. Utilizaram-se duas bases de dados pluviais mensais do período de 1978 a 1997 para a cidade de Itapetinga e, de 1985 a 1995 para a cidade de Vitória da Conquista. Para cada base de dados determinaram-se os parâmetros a e b da Distribuição Gama para a probabilidade mensal de chuva. As distribuições ajustadas foram usadas para estimar as probabilidades de chuva para cada mês, comparando-as aos valores observados, para o período de 1998 a 2002 em Itapetinga e de 1995 a 2002 em Vitória da Conquista. Para verificar o ajuste dos dados estimados aos observados, utilizou o teste de aderência de Kolmogorov-Smirnov (2003), cujo resultado foi significativo (p < 0,01). Concluiu-se que a Distribuição Gama apresentou bom ajuste aos dados de Itapetinga e Vitória da Conquista-BA, possibilitando sua utilização para estimativas de precipitação pluvial provável mensal em diferentes níveis de probabilidade.

    Abstract in English:

    This work was made aiming at testing the use of the Gamma Distribution model to estimate monthly rainfalls for the cities of Itapetinga and Vitória da Conquista in the Bahia state in Brazil. Two monthly rainfall data bases were used in the model construction. The first data base held information for the years from 1978 to 1997 for the city of Itapetinga. The second one held information from 1985 to 1995 for the city of Vitória da Conquista. Using each one of these data bases a and b parameters of the Gamma Distribution, for monthly rainfalls, were determinate. The adjusted distributions were used to estimate rainfall probabilities for each month of the year. The estimated values of the average monthly rainfall were compared to observed values for the period from 1998 to 2002 at Itapetinga and from 1995 to 2002 at Vitória da Conquista. The kolmogorov-Smirnov (2003) test was used in order to verify the adjustment of the estimated data to the observed values and the result was significant (p < 0.01). It was concluded that the values estimated, using the Gamma Distribution, showed a good adjustment in relation to the measured values for both cities, Itapetinga and Vitória da Conquista, and that this estimated values can be use in order to generate synthetic data for monthly rainfalls and monthly rainfalls probabilities in these places.
  • Produção da araruta 'Comum' proveniente de três tipos de propágulos Ciências Agrárias

    Zárate, Néstor Antonio Heredia; Vieira, Maria do Carmo

    Abstract in Portuguese:

    O trabalho foi desenvolvido em Dourados-MS, no período de 2/10/2003 a 21/8/2004, em Latossolo Vermelho distroférrico, textura argilosa. O objetivo foi avaliar a capacidade produtiva da araruta 'Comum', utilizando-se três tipos de propágulos. Os propágulos eram formados por pedaços de rizomas, com seis gemas, tomados da base (3,7 g a 9,0 g; média de 6,0 g), da parte média (7,1 g a 17,7 g; média de 11,9 g) ou da ponta do rizoma (10,2 g a 23,5 g; média de 16,7 g). Os tratamentos foram arranjados no delineamento experimental de blocos casualizados, com oito repetições. A colheita foi efetuada aos 324 dias após o plantio. A massa fresca das folhas, na época da colheita, não diferiu estatisticamente entre os tipos de propágulos. Houve aumentos significativos de 1,40 t ha-1; 8,88 t ha-1; 6,52 t ha-1; 1,13 t ha-1 e 1,23 t ha-1, respectivamente, nas massas frescas de raiz, de rizomas totais, dos rizomas grandes, médios e pequenos, das plantas originadas de propágulos da parte média dos rizomas, em relação às das bases. O número de rizomas por hectare e a massa unitária dos rizomas foram influenciados significativamente pelos tipos de propágulos, com diferenças variáveis dentro de cada tamanho de rizoma produzido. Os rizomas de tamanho médio e pequeno foram influenciados significativamente pelo tipo de propágulo, sendo maiores nas plantas originadas a partir da parte média dos rizomas, em relação às das plantas originadas a partir das pontas ou das bases. Nas condições em que foi conduzido o experimento, concluiu-se que, para o plantio da araruta 'Comum', deve-se recomendar o uso de propágulos formados por pedaços da parte média ou das pontas dos rizomas, com seis gemas.

    Abstract in English:

    This work was carried out in Dourados-MS, from October 2nd, 2003, to August 21st, 2004, in a Dystrorthox Soil, clay texture. The objective was to evaluate the productivity capacity of 'Comum' industrial Arrowroot using three types of propagules. Propagules were pieces of rhizomes with six buds, got from the base (3.7 g to 9.0 g; average of 6.0 g) from medium part (7.1g to 17.7g; average 11.9g) or from the rhizome apex (10.2g to 23.5g; average of 16.7g). Treatments were arranged in a randomized experimental block design with eight replications. Harvest was done on 324 days after planting. Fresh mass of leaves, on harvest date, did not differ statistically between propagules. There were significative increases of 1.40 t ha-1; 8.88 t ha-1; 6.52 t ha-1; 1.13 t ha-1 and 1.23 t ha-1, respectively, for fresh masses of roots of total rhizomes, of big, medium and small rhizomes from plants which originated from propagules of medium part of rhizomes, in relation to the bases. Number of rhizomes per hectare and unitary mass of rhizomes were influenced significantly by types of propagules, with variable differences inside each size of produced rhizome. Rhizomes of medium and small sizes were influenced by type of propagules, which were higher in plants originated from medium part of rhizomes in relation to those originated from apexes or bases. In the conditions wich the experiment was carried out, it was conclude that, for 'Comum" arrowroot planting, it is recommended the use of propagules originated from pieces of medium part or the apex of the rhizomes with six buds.
  • Avaliação do óleo de soja submetido ao processo de fritura de alimentos diversos Ciência e Tecnologia de Alimentos

    Jorge, Neuza; Janieri, Camila

    Abstract in Portuguese:

    O presente trabalho teve como objetivo avaliar o estado de degradação do óleo de soja utilizado em frituras descontínuas. A qualidade do óleo foi monitorada durante o processo de fritura mediante análises físico-químicas como dienos conjugados (%) e ácido tiobarbitúrico - TBA (mmoles g-1) e determinação de compostos polares totais (%). Verificou-se que os valores de dienos aumentaram significativamente com o tempo e atingiram 1,87% após 15 horas para a Fritadeira I e 1,76% após 22,5 horas para a Fritadeira II. Os índices de TBA alcançaram ao final do processo, valores de 0,0265 e 0,0210 mmoles g-1 para as Fritadeiras I e II, respectivamente. As porcentagens de compostos polares totais apresentaram aumento de seis e oito vezes em relação à amostra original partindo de valores de 5,9% e 3,7% e atingindo valores de 36,8% e 29,2%, para as Fritadeiras I e II, após 15 e 22,5 horas de aquecimento, respectivamente. Assim, conclui-se que houve um aumento nas alterações do óleo de soja com o tempo de fritura, em ambas as fritadeiras. O óleo utilizado na Fritadeira I foi o que apresentou maior grau de alteração, quando comparado com o óleo da Fritadeira II, apesar do menor tempo de aquecimento. Considerando-se os limites permitidos pelas legislações de alguns países como compostos polares inferiores a 25%, os óleos das duas fritadeiras já encontravam sem condições de uso no momento do descarte

    Abstract in English:

    The main objective of this study was to evaluate the degree of degradation of the soybean oil used in frying processes. The quality of the oil during the frying process was evaluated by means of physical-chemical analyses, such: conjugated dienes (%) and TBA index (mmoles g-1), and determination of total polar compounds (%). It was observed that the values of conjugated dienes increasing significantly with time until 1.87% after 15 hours for fry pans I and 1.76% after 22.5 hours for fry pans II. The TBA indexes reached at the end the frying process values of 0.0265 and 0.0210 mmoles g-1 for fry pans I and II, respectively. The percentages of total polar compounds have shown an increase of six and eight times in relation to the original sample starting from 5.9% and 3.7% and reaching values of 36.8% and 29.2%, for fry pan I and II, after 15 and 22.5 hours of heating, respectively. It has been concluded that the alterations of the soybean oil increased as the time of frying increased, for both fry pans. The oil used in fry pan I showed greater alteration than the that observed in the oil used in fry pan II, in spite of the time of heating being shorter. Taking into consideration that the levels of polar compounds should be less than 25% according to the legislation of several countries, the oils used in both fry pans were already inadequate conditions at the moment of disposal.
  • Caracterização dos óleos de algumas sementes de frutas como aproveitamento de resíduos industriais Ciência e Tecnologia de Alimentos

    Kobori, Cíntia Nanci; Jorge, Neuza

    Abstract in Portuguese:

    A finalidade deste estudo foi caracterizar os óleos extraídos das sementes de laranja, maracujá, tomate e goiaba, como aproveitamento de resíduos industriais. Os óleos foram extraídos das sementes em um extrator Soxhlet, utilizando como solvente o éter de petróleo e a caracterização dos mesmos foi realizada por meio de métodos analíticos padrões para óleos e gorduras (ácidos graxos livres, índices de peróxidos, refração, iodo, saponificação, matéria insaponificável e estabilidade oxidativa). As análises realizadas indicaram que esses óleos possuem características físico-químicas semelhantes a alguns óleos comestíveis, podendo ser uma nova fonte de óleos para o consumo humano.

    Abstract in English:

    The purpose of this study was to characterize the extracted oils of the seeds of tomato, orange, passion fruit and guava with the objective of using industrial residues. The oils were extracted from the seeds with a Soxhlet extractor, using petroleum ether as solvent, and were characterized by standard methods for oil and fat analysis (free fatty acids, peroxide value, refractive index, iodine value, saponification value, unsaponifiable matter and oxidative stability). The analyses accomplished indicate that these oils possess similar physicochemical characteristics as some edible oils, them they can be a new source of oils for human consumption.
  • Condutividade elétrica e lixiviação de potássio do exsudato de grãos de café: alguns fatores que podem influenciar essas avaliações Ciência e Tecnologia de Alimentos

    Malta, Marcelo Ribeiro; Pereira, Rosemary Gualberto Fonseca Alvarenga; Chagas, Sílvio Júlio de Rezende

    Abstract in Portuguese:

    Os procedimentos de avaliação comercial da qualidade do café são baseados em parâmetros subjetivos, pois dependem de sensações e habilidades pessoais, adquiridas com muitos anos de experiência. Assim, a complementação dos procedimentos em uso com a adoção de métodos físicos e químicos tornaria mais objetiva a determinação da qualidade do café. A determinação da condutividade elétrica e da lixiviação de potássio dos grãos tem sido considerada por vários pesquisadores como bons indicadores da integridade do sistema de membranas celulares. Porém, vários fatores podem influenciar essas avaliações. Diante desse contexto foi montado um experimento para avaliar alguns fatores que podem influenciar na determinação da condutividade elétrica e lixiviação de potássio de exsudatos de grãos de café. Neste trabalho, estudou-se a influência do tamanho dos grãos e dos tipos de defeitos na determinação da condutividade elétrica e a lixiviação de potássio. Amostras de café (Coffea arabica L), cultivar Acaiá do Cerrado MG 1474 foram submetidas a estas análises. Em relação ao tamanho dos grãos de café sem a retirada de defeitos, verificou-se que as menores peneiras apresentaram maiores valores de condutividade elétrica e lixiviação de potássio, o que não foi observado quando se retiraram os defeitos dessas amostras. Em relação aos defeitos verificou-se a seguinte ordem crescente de condutividade elétrica: grãos normais, verdes, brocados e ardidos semelhantes aos pretos. Em relação à lixiviação de potássio, verificou-se o mesmo comportamento, com exceção dos grãos verdes e brocados que apresentaram valores semelhantes. A presença de grãos defeituosos influencia de maneira significativa as determinações de condutividade elétrica e lixiviação de potássio de exsudatos de grãos, podendo fornecer interpretações inadequadas quanto à qualidade do café analisado.

    Abstract in English:

    Commercial coffee (Coffea arabica L.) quality evaluation procedures are based on subjective parameters, once depend on personal abilities and sensitivity, acquired after many years of experience. So in order to complement these analysis physical and chemical methods are also used to support the results. Firstly an experiment was installed to evaluate some factors that may influence in grain coffee exsudates, potassium leaching and electric conductivity determination. Grain coffee size and defects affect potassium leaching and electric conductivity in coffee cultivar, Acaia Cerrado MG 1474. A coffee grain sample, with no defective grain removal showed at the lower sieves, higher eletric conductivity and potassium leaching values. However, pulling back defective grains those values were not observed. There was a gradative increase in electric conductivity in grain coffee as follow: normal, greens and bored grains and also fermented as black grains. In relation to potassium leaching there were no differences, excepted to green and bored grains that had similar values. These results suggest that defective coffee grain might affect in significant way the electric conductivity and potassium leaching of esxudate of grains, and could cause inadequate interpretations related to quality of the analyzed coffee.
  • Desidratação osmótica de manga seguida de secagem convencional: avaliação das variáveis de processo Ciência e Tecnologia de Alimentos

    Souza Neto, Manoel Alves de; Maia, Geraldo Arraes; Lima, Janice Ribeiro; Figueiredo, Raimundo Wilane de; Souza Filho, Men de Sá Moreira de; Lima, Andréa da Silva

    Abstract in Portuguese:

    A manga é uma fruta muito popular dos trópicos, consumida principalmente na forma in natura e com grandes possibilidades de industrialização. A desidratação osmótica seguida de secagem convencional tem se apresentado como uma ferramenta tecnológica importante no desenvolvimento de novos produtos, viabilizando o aproveitamento e valorização da manga. O presente trabalho teve como objetivo avaliar a influência da concentração do xarope osmótico e da pressão do sistema sobre a cinética de desidratação osmótica da manga, assim como sobre o processo de secagem subseqüente. Verificou-se durante todo o processo a influência das variáveis estudadas, notadamente da utilização de vácuo que possibilitou a redução do tempo total de processo.

    Abstract in English:

    Mango is a very popular tropical fruit, consumed mainly in the fresh form, with great possibilities of industrialization. Osmotic dehydration followed by air-drying has been presented as an important technological tool to the development of new products, making possible use the mango to obtain high-value products. The aim of this work was to evaluate the influence of the osmotic syrup concentration and system pressure on the osmotic dehydration of mango, as well as on the subsequent air-drying process. It was observed that the process was influenced by the variables studied, specially by the vacuum application, which reduced the total process time.
  • Efeito de pré-tratamentos no escurecimento das cultivares de maçã fuji e gala após o congelamento Ciência e Tecnologia de Alimentos

    Haminiuk, Charles Windson Isidoro; Oliveira, Celso Ruiz Guarani; Baggio, Érica Cristina Ramirez; Masson, Maria Lúcia

    Abstract in Portuguese:

    Objetivou-se com este trabalho avaliar os efeitos de pré-tratamentos para a redução do escurecimento nas cultivares de maçã Fuji e Gala após um período de congelamento de 12 dias. Aplicou-se quatro pré-tratamentos: imersão em água fervente por dois minutos (IAF), imersão em solução de bissulfito 0,25% por dois minutos (ISB), imersão em solução de sacarose 35% por dois minutos (ISS) e um sem pré-tratamento para comparação (SPT). Procedeu-se a análise, em que avaliou-se a cor, através de medidas colorimétricas empregando a escala universal L*, a* e b* nas amostras tratadas antes e depois do congelamento. Para avaliação sensorial do atributo cor utilizou-se a análise descritiva quantitativa (ADQ) com escala estruturada de 9 pontos. O melhor pré-tratamento na prevenção do escurecimento foi o IAF e o pior foi o tratamento SPT, no qual se observou uma alta oxidação dos compostos fenólicos. O pré-tratamento ISB apresentou a maior aceitação no teste ADQ para as maçãs Fuji e Gala, não obtendo-se relação entre a análise física colorimétrica e a análise afetiva sensorial.

    Abstract in English:

    The aim of this work was to evaluate the effect of pre-treatments in order to reduce the browning on Fuji and Gala apple varieties (Malus domestica Borkh), after a freezing period of 12 days. Four pre-treatments were applied: dip in boiling water for two minutes (DBW), dip in sodium bisulphite 0,25% for two minutes (DSB), dip in sucrose solution 35% for two minutes (DSS) and one without pre-treatment (WPT) to compare with the others. The color was evaluated through colorimetric assays, applying the universal scale L*, a* e b* at the treated samples before and after freezing. It was used the quantitative descriptive analysis (QDA), with structured scale of 9 points, to the sensorial evaluation of the color attribute. The best pre-treatment, in the browning prevention, was the DBW and the worst was the WPT, where it was observed a high oxidation of phenolic compounds. The pre-treatment DSB showed a higher acceptance at the DQA test on Fuji and Gala apple varieties, however it was not obtained a relation between colorimetric physical analysis and the affective sensorial analysis.
  • Influência da sanificação sobre a qualidade de melão 'amarelo' minimamente processado: parte II Ciência e Tecnologia de Alimentos

    Santos, Helga Parra dos; Valle, Roberta Hilsdorf Piccoli do

    Abstract in Portuguese:

    Visando o melhor aproveitamento, a agregação de valor e a conveniência para o consumo, está sendo empregado o processamento mínimo do melão, colocando no mercado um produto in natura fresco pronto para o consumo. Objetivou-se com esta pesquisa avaliar a qualidade sensorial de melão 'Amarelo' minimamente processado sanificado com peróxido de hidrogênio (H2O2) e dicloro isocianurato de sódio (NaDCC), armazenado a 4 + 1ºC durante 16 dias. Foram realizadas análises de sabor, textura, aparência e cor. Ocorreu redução linear nos valores das notas de sabor e textura ao longo do período de armazenamento. As notas variaram entre 8 (muito boa) e 7 (moderadamente boa) nos períodos iniciais, reduzindo para 6 (ligeiramente boa) e 5 (indiferente) ao final do período de armazenamento, não caracterizando a rejeição destes parâmetros por parte dos provadores. O tratamento com H2O2 a 2% teve menor aceitação quanto ao sabor e textura. A aparência e a cor não foram influenciadas pelos tratamentos, mas receberam notas menores ao longo do período de armazenamento. Os valores das notas para aparência e cor se mantiveram em 8 (muito boa) até o penúltimo dia, recebendo nota 6 (ligeiramente boa) apenas no último dia de armazenamento. De acordo com os resultados obtidos, concluiu-se que o melão 'Amarelo' minimamente processado foi considerado de boa aceitação, não ocorrendo depreciação acentuada na qualidade sensorial. O tratamento com NaDCC 50 ppm obteve melhor aceitação quanto à sabor e textura do que o tratamento com H2O2 a 2%.

    Abstract in English:

    The goal of this research was to evaluate the sensorial quality of fresh cut 'Yellow' melon, sanitized with hydrogen peroxide (H2O2) and sodium dichloroisocyanurate (NaDCC), stored at 4+ 1ºC for 16 days. Flavor, texture, appearance and color analyses were performed. A linear reduction in the values of the scores of flavor and texture was abserverd along the storage period. The scores ranged between 8 (very good) and 6 (fair) in the early periods, falling down to 6 (slightly good) and 5 (indifferent) at the end of the storage period, not characterizing the rejection of the fruit by the tasters. The H2O2 2% treatment was the least accepted regarding flavor and texture. Both appearance and color were not influenced by the treatments, but were given poorer scores along the storage period. The values of the scores for treatment and color remained 8 (very good) untill two days before the end of de experiment, receiving score 6 (slightly good) only on the last storage day. According to the results obtained, the fresh cut 'Yellow' melon was regarded with good acceptability, with no appreciable depreciation in the sensorial quality. The NaDCC 50 ppm treatment gave better acceptance for flavor and texture in comparing with H2O2 2%.
  • Rentabilidade na terminação de bovinos de corte em confinamento: um estudo de caso em 2003, na região oeste de Minas Gerais Economia e Administração do Agronegócio

    Lopes, Marcos Aurélio; Magalhães, Gustavo Pires

    Abstract in Portuguese:

    Este trabalho teve como objetivo analisar a rentabilidade da terminação de bovinos de corte em confinamento e identificar os componentes que exerceram maior influência sobre os custos finais da atividade. Os dados analisados foram provenientes de um confinamento de bovinos de corte localizado no oeste do Estado de Minas Gerais, no qual foram terminados, em confinamento, 4.516 animais, durante os meses de abril a dezembro de 2003. O processamento eletrônico dos dados foi realizado utilizando uma planilha eletrônica. Os itens componentes do custo operacional efetivo que exerceram maior influência sobre os custos da atividade foram, em ordem decrescente: aquisição de animais, alimentação, despesas diversas, mão-de-obra, sanidade e impostos fixos. O confinamento do sistema de produção em estudo obteve um resultado final positivo, evidenciando que a atividade tem condições de sobreviver no longo prazo, inclusive se capitalizando.

    Abstract in English:

    The objectives of this research were to analyze the profitability of finishing beef cattle in feedlot, and to identify the components that had a greater influence upon the final costs of the activity. Data were analyzed from a production system of beef cattle located in the West of Minas Gerais state, Brazil, in which 4,516 animals were confined from April to December 2003. The electronic data processing as well as the profitability analysis of the production system were made by the electronic spreadsheet (Microsoft Excel). The component items of the effective operational cost that had a greater influence on the costs of the feedlot business were in decreasing order, the purchase of the animals, feeding, different expenses, labor, health and taxes. The feedlot of the production system under study reached a positive final result, pointing out the business has conditions to go on in a long term, and to capitalize.
  • Determination of kinetic parameters of a lab-scale upflow anaerobic sludge blanket reator (uasb) removing organic loading from swine manure effluents

    Campos, Cláudio Milton Montenegro; Saléh, Bruno Botelho; Carmo, Fernanda Ribeiro do

    Abstract in Portuguese:

    Com a presente pesquisa, objetivou-se determinar os parâmetros cinéticos de um reator anaeróbio de manta de lodo (UASB-Upflow Anaerobic Sludge Blanket), em escala laboratorial, empregado para reduzir a carga orgânica poluidora de dejetos de suínos. Os trabalhos foram conduzidos no Laboratório de Análise de Água do Departamento de Engenharia LAADEG localizado no campus da UFLA, utilizando dejetos de suínos coletados da granja de suínos do Departamento de Zootecnia - DZO. O sistema de tratamento foi composto das seguintes unidades: tanque de acidificação e equalização (TAE), reator anaeróbio de manta de lodo (UASB) e lagoa aerada facultativa (LAF). Os tempos de detenção hidráulica (TDH) foram: 55; 39; 34; 24; 17; e 16 horas, adotados em função das cargas orgânicas biológicas e volumétricas. A temperatura média operacional no reator foi de 25±2ºC. O levantamento cinético utilizou os seguintes parâmetros: DQO T, Sólidos Voláteis Totais (SVT), Temperatura, Vazão e Perfil de Lodo no reator (SVT), e o número de análises foram: 72; 72; 250; 250; e 30, respectivamente. As freqüências de análise foram duas vezes por semana para DQO T e Sólidos Voláteis Totais (SVT), diárias para a Temperatura e Vazão. Foram determinados os seguintes parâmetros cinéticos: coeficiente de crescimento Y=0,3046 a 0,4231 mgDQO.mg SVT-1.d-1, coeficiente de decaimento Kd=0,0125 a 0,0173d-1, taxa máxima de crescimento ìmax=0,2835 a 0,03938d-1 e concentração de substrato limitante Ks= 51,70 a 71,80 mg.L-1 de DQO. Os valores encontrados estão dentro da faixa descrita em literaturas específicas e foram determinados com base em estudos de regressão linear, oferecendo assim, respaldo técnico científico aos dados físicos e químicos levantados durante a operacionalização do sistema.

    Abstract in English:

    The present work aimed at determining and evaluating the kinetic parameters from the UASB reactor treating swine manure effluent in a lab-scale experiment. The research was carried out in the Laboratory of Water Analysis at the Engineering Department (LAADEG) at the campus of Federal University of Lavras - UFLA. The system was assembled with an acidification and equalization tank (AET), an UASB reactor and an aerated facultative pond (AFP). The hydraulic retention time (HRT) adopted in the UASB reactor were: 55; 39; 34; 24; 17; and 16 hours. The operational average temperature in the UASB reactor was 25 ± 2ºC. The kinetic studies used the following parameters: Chemical Oxygen Demand (COD T), Total Volatile Solids (TVS), Temperature, Flowrate and Total Solids Profile (TVS P), in the reactor, and the number of analyses were: 72; 72; 250; 250; and 30, respectively. The frequency was twice a week for COD T, and TVS, and daily for temperature and flowrate. The kinetic parameters determined were: yield coefficient Y=0.3046 to 0.4231mg COD T mgTVS-1.d-1, decay coefficient Kd=0.0125 to 0.0173d-1, maximum growth rate coefficient ìmax=0.2835 to 0.03938d-1 and limiting substrate concentration coefficient Ks= 51.70 to 71.80mg COD T.L-1. The values found were within the range appointed in the specific literatures and were determined based on linear regression studies, giving in this way, a technical scientific support to the physical chemical operational data collected during the operational research period.
  • Comparativo entre certificadoras de rastreabilidade credenciadas para o SISBOV-MAPA Zootecnia e Medicina Veterinária

    Rolim, Francisco Juraci; Lopes, Marcos Aurélio

    Abstract in Portuguese:

    Com este trabalho avaliou-se o que está sendo oferecido pelas empresas operadoras de rastreabilidade credenciadas pelo Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. A pesquisa foi dividida em duas etapas distintas, a primeira consistiu em avaliar a forma como a empresa se apresenta na Internet, considerando os seguintes quesitos: Tempo de Carga, Aparência, Estrutura e Navegação, Usabilidade, Conteúdo e Específicas para a Pesquisa. A segunda etapa, consistiu em submeter as duas empresas que obtiveram os melhores desempenhos no Questionário de Avaliação de Web Site (primeira etapa) a uma avaliação do Software por elas utilizados para fazer a certificação. Tal avaliação verificou se o software é de fácil operação, se os relatórios fornecidos são claros e eficientes, se a documentação é suficiente para o usuário, se constam as formas de suporte oferecido ao usuário e se o software permite comunicação com outros equipamentos.

    Abstract in English:

    The purpose of this work was to realize an evaluation of what has been offered in terms of performing services by the operating companies of traceability credenced by the Agriculture Ministery, Pecuary and Supplying. The research was divided into two different parts where the first one consisted of making an evaluation of the way that the company appears on the Internet, considering the following aspects: Time of Load, Appearance, Structure, Navigation, Usability, Content and Specifics for the Research. The second one consisted in submitting the two companies that got the best performance in the evaluation questionnaire of Web Site (the first stage) in an evaluation of the Software used by them in order to make a certification. Such evaluation consisted of checking if it is easy to operate the Software, if the supplied reports are clear and efficient, if the documentation is sufficient for the user, if the ways of support offered to the user are mentioned and if the software permits communication with other equipment.
  • CU$TO CAPRINO CORTE 1.0: software de controle de custos para a caprinocultura de corte Zootecnia e Medicina Veterinária

    Lopes, Marcos Aurélio; Campello, Romildo de Pinho; Carvalho, Francisval de Melo; Lopes, Delmara de Cássia Fernandes

    Abstract in Portuguese:

    Realizou-se este trabalho com objetivo de desenvolver um software para auxiliar os técnicos e caprinocultores na determinação do custo de produção de caprinos de corte. O software CU$TO CAPRINO CORTE 1.0 é composto de um plano de contas, no qual o usuário pode cadastrar todas as despesas e receitas referentes ao sistema de produção de cabras de corte. O software permite o cadastramento de todos os bens móveis e benfeitorias do sistema de produção, visando os cálculos de depreciação e remuneração do capital. O CU$TO CAPRINO CORTE 1.0 calcula e apresenta ao usuário as seguintes variáveis: total das receitas, total dos custos operacionais, custo total, margem bruta, margem líquida, lucro, custo operacional e custo total por kg de carne, ponto de equilíbrio do sistema de produção, quantidade total de carne produzida, valor do patrimônio, remuneração do capital, lucratividade e rentabilidade. O software permite ao usuário diversas simulações envolvendo diversos parâmetros e variáveis, mostrando os pontos de estrangulamento e auxiliando o técnico e o pecuarista na determinação do custo de produção de caprinos de corte com precisão e considerável rapidez.

    Abstract in English:

    The objective of this work was to develop a software to help both technicians and raisers in determining the production cost for beef goat. The CU$TO CAPRINO CORTE 1.0 software is made up of an account plan in which the user can input all the expenses and incomes concerning the beef goat production. The software allows to register all the movables and immovables of the production system aiming at the calculations of depreciation and remuneration of capital. The CU$TO CAPRINO CORTE 1.0 calculates and presents to the user the following variables: total of the operational costs, total costs, total of the incomes, coarse margin, net margin, profit, operational cost and total cost per weight unit of meat, break even point of production system, total amount of the meat produced, value of the property and remuneration of capital. The software allows to the user a number of simulations involving several parameters and variables showing the bottleneck points and helping the technicians and raisers in the determination of beef goat production costs with precision and considerable quickness.
  • Níveis de suplementação de novilhos mestiços mantidos a pasto Zootecnia e Medicina Veterinária

    Leão, Marcia Martins; Andrade, Ivo Francisco de; Baião, Afranio Afonso Ferrari; Baião, Edinéia Alves Moreira; Baião, Leonardo Alves Moreira; Pérez, Juan Ramón Olalquiaga; Freitas, Rilke Tadeu Fonseca de

    Abstract in Portuguese:

    Objetivou-se com este trabalho avaliar níveis crescentes de concentrado na engorda de novilhos mestiços, suplementados a pasto no período seco do ano. O experimento foi conduzido no Setor de Bovinocultura do Departamento de Zootecnia da Universidade Federal de Lavras UFLA, entre os meses de Abril a Junho de 2002. Foram utilizados 24 bovinos mestiços (Holandês x Zebu), machos, castrados e com peso vivo médio de 281 kg, no início do experimento. Durante o período experimental os animais foram alojados em uma pastagem de Brachiaria brizanta, com área de 11,5 ha e disponibilidade média de 2685 e 2260 kg/Ms/ha, no início e final do experimento, respectivamente. Os tratamentos constituíram-se de níveis crescentes de concentrado (80% MDPS e 20% caroço de algodão), calculados como percentual do peso vivo do animal, como segue: T1 - 0%; T2 - 0,2%; T3 0,4%; T4 0,6%, e ajustados a cada 7 dias após a realização de pesagens. O experimento foi delineado em blocos casualizados, com peso vivo inicial como fator de blocagem, sendo 6 blocos e 4 tratamentos, totalizando 24 parcelas experimentais. Para análise dos dados utilizou-se o software estatístico SAEG. Os resultados mostraram que: houve efeito significativo, com ajuste linear, dos níveis de concentrado no ganho de peso diário, com ponto de máximo de 0,6% do PV. Quanto maior o nível de concentrado maior o ganho de peso. Considerando a relação receita:despesa e a conversão alimentar, o nível de 0,4% PV foi o mais indicado por oferecer melhor relação custo: benefício e uma melhor conversão alimentar.

    Abstract in English:

    The objective of this work was to evaluate the use of concentrate in the fattening of pasture- supplemented crossbred steers over the dry season. The experiment was conducted in the cattle production sector at the Department of Animal Science at the University Federal of Lavras -UFLA thought out the months of April to June 2002.Twenty four crossbred cattle (Holstein x Zebu), males, castrated and with means of live weight of 281 kg were utilized. Over the experimental period, the animals were housed on a Brachiaria brizantha pasture with an area of 11.5 ha and the means forage availability of 2,685 and 2,260 kg/DM/ha at the initial and end of the experiment, respectively. The treatments consisted by increasing level of the concentrate (80% ground year corn and 20% cotton seed) calculated on a live weight percent bases of each animal: T1 0%, T2 0.2%, T3 0.4%, T-0.6% and adjusted every 7 days after weighing. The experiment was in a randomized blocks design, with initial live weight as a blocking factor, and being 6 blocks and 4 treatments, in a total of 24 experimental plots. For data analysis, the statistical software SAEG was utilized. There was a significant effect with linear adjustment of the concentrate levels on the daily weight gain with the maximum point of 0.6% of LW. The higher the level of concentrate used the greater the weight gain. However, when taking into account the income to expense ratio and feed conversion, the level of 0.4% concentrate on the bases of LWB should be indicated by resulting in the best cost: profit ratio.
  • Qualidade de software agropecuário: um estudo de caso Zootecnia e Medicina Veterinária

    Cócaro, Henri; Lopes, Marcos Aurélio; Campos, Fernanda Cláudia Alves

    Abstract in Portuguese:

    A qualidade de um software agropecuário é fundamental para conduzir o usuário a extrair os benefícios esperados com a sua utilização. Fez-se um estudo de caso para a avaliação de características e sub-características de qualidade de um produto de software comercial destinado ao gerenciamento de rebanhos bovinos. Concluiu-se que o software foi considerado aceitável.

    Abstract in English:

    The quality of an agropecuary software is essential to conduct the user to extract the expected advantages of its use. A case study for the evaluation of caracteristics and sub-caracteristics of the quality of the commercial software product for the management of beef cattles was performed. It was conclude that the software is considered acceptable.
  • Germinação de sementes e desenvolvimento de plântulas de Moringa oleifera L. em diferentes locais de germinação e submetidas à pré-embebição Comunicação

    Alves, Maria da Conceição Sampaio; Medeiros Filho, Sebastião; Bezerra, Antônio Marcos Esmeraldo; Oliveira, Verônica Cavalcante de

    Abstract in Portuguese:

    A moringa é uma árvore nativa da África Tropical, com uso na indústria e na medicina, introduzida no Brasil como planta ornamental. Realizou-se este trabalho com o objetivo de identificar o efeito dos fatores: pré-embebição, presença do tegumento e local de germinação (germinador e casa-de-vegetação) na germinação das sementes e desenvolvimento de plântulas de moringa. Os tratamentos constituíram-se de um esquema fatorial 2 x 2 x 2, representado por dois locais de germinação (casa-de-vegetação e germinador a 25ºC), dois tipos de sementes (com e sem tegumento) e dois períodos de pré-embebição (zero e 24 horas), dispostos em delineamento inteiramente casualizado com quatro repetições e 50 sementes cada um. As médias foram comparadas pelo teste Tukey a 5% de probabilidade. As sementes foram avaliadas por meio da porcentagem, velocidade e tempo médio de germinação e as plântulas pela altura de plântula. As sementes com tegumento apresentam maior percentual de germinação (90%) em relação às sem tegumento (80%); o tempo médio de germinação não sofreu variação quando se comparou as sementes com e sem tegumento. No entanto, esta variável foi influenciada pelo ambiente passando de 7,0 dias em casa-de- vegetação para 9,2 em germinador; a pré-embebição das sementes não afeta o percentual e o tempo médio de germinação de sementes sem o tegumento; a casa-de-vegetação é mais favorável ao desenvolvimento de plântulas de moringa do que o germinador.

    Abstract in English:

    The moringa tree, a native plant species from tropical Africa, although it has been in introduced in Brazil as an ornamental tree, it can be used for industrial and medicine purposes. The effects of seed pre-soaking, and the presence of tegument during seed germination and the development of moringa seedlings were evaluated in this research. The experimental design consisted of treatments factorially arranged in 2x2x2 represented by two different environments (greenhouse and germinator at 25C), two types of moringa seeds (with and without a tegument) and two seed pre-soaking periods (zero and 24 hours), arranged in a completely randomized design with four replicates of 50 seeds each. The means were compared by Tukey's test at 5% of probability. The moringa seeds were evaluated using values of percentage, velocity and average time of germination and the moringa seedlings were evaluated using seedling height. According to the results, seeds with tegument showed higher germination percentage (90%) then the no-tegument seeds (80%). Although the average time of germination had not been influenced by the presence or absence of tegument, it was influenced by the environment (7.0 days in greenhouse to 9.2 days in germination chamber). The average time and the percentage of germination of no-tegument seeds were not influenced by seed pre-soaking. It follows that: moringa seed germination in a germination chamber overcame germination in greenhouse and greenhouse is better for the development of moringa seedlings than the germination chamber.
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